0655 Sonjas verkstad - SM i plöjning

Page 1

SM I PLÖJNING

Ingrid Jönsson Mattias Andersson


I samma serie: Sonjas verkstad – Frökens Amazon (2020) Sonjas verkstad – Folkracetävlingen (2020) Sonjas verkstad – Chipstjuven (2021) Sonjas verkstad – Sivs epa (2021)

Sonjas verkstad – SM i plöjning Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340–355 05 © Text: Ingrid Jönsson, 2022 © Bild: Mattias Andersson, 2022 Författare: Ingrid Jönsson Illustratör: Mattias Andersson Redaktör: Erika Bengtsson Läsbarhetsindex (lix): 18 Art. nr beta-0655 ISBN 978-91-88871-82-4 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2022

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Ingrid Jönsson • Mattias Andersson

SM I PLÖJNING


Bokens huvudpersoner

E d die

Jon

S t ef a n

S o nja


Eddie och Jon sitter i Stefans Saab. De är på väg till SM i plöjning i Rävåker. Genom fönstren ser de granar och hus rusa förbi. Det är en kall höstmorgon. Men inne i bilen är det varmt och skönt. – Vad rimmar på plöja, undrar Jon. Han har tagit fram en röd skrivbok. – Inte vet jag, flinar Eddie. Det är ju du som är poeten. – Testa med röja, hojtar Eddies pappa Stefan. Det ska Sonja göra. I resultat­listorna, alltså.

5


Eddie och Jon är kusiner. Deras mammor är systrar. Eddies farmor heter Sonja. Hon äger en mack, verkstad och skrot hemma i Lillhyttan. Jon undrar hur man kan tävla i plöjning. Att koppla en plog till en traktor och plöja fåror i marken kan väl inte vara så svårt, eller?

6


– Hur vet man vem som vinner? frågar Jon. – Det gör den som plöjer finast fåror, svarar Stefan. Det finns en massa regler kring det där. Men jag är inte så bra på dem. – Jag ser mest fram emot att titta på traktorerna på utställningen, säger Eddie. Den är roligast. Det är segt att titta på tävlingen, har jag hört. Stefan ler i backspegeln. – För de som tävlar är det säkert spännande, säger han. Jag tycker det roligaste är att träffa kompisar. Många lantbrukare besöker SM i plöjning.

7


– Ja, jag ska i alla fall tävla när jag blir stor, säger Eddie. Och vinna! Han sneglar på Jon. – Fast då måste du passa Sonjas verkstad. Vi ska ju ta över den. Eller hur? – Mmm, det blir nog så, säger Jon och suger på pennan. Om inte mitt poesiande tar över. Stefan skrattar. – Man tjänar inte så mycket på bilar, säger han. Extra inkomster är bara bra. Som poesiande. – Och att sy! säger Eddie. Den här väskan ska jag ta patent på.

8


Han viftar med en liten tygväska han nyss sytt. I den har han sina viktigaste saker: en blå polygriptång och en liten flaska med 5-56-olja. – Man kan aldrig veta när de här grejerna behövs! säger Eddie. Men med min verktygsväska modell mini är jag alltid redo!

9


Äntligen är de framme. Eddie och Jon hoppar ut ur bilen. De ska leta upp Sonja. Hon tävlar i klassen för gamla traktorer. Den kallas veteran­ klassen. Eddie känner genast igen Sonjas gröna traktor. Det är en BM-10 från år 1951. Sonja kallar den Gamla Bettan. Den står vid sidan av ett stort fält. Det är där tävlingen ska hållas. Eddie och Jon springer dit. Sonja syns inte till. Men en man står väldigt nära hennes traktor. Han har en gul ryggsäck på sig. Ur den sticker en röd plastpåse fram. När mannen ser pojkarna får han bråttom därifrån.

10


– Han såg skum ut, säger Jon. Varför sprang han? – Konstig typ, håller Eddie med. Det såg ut som att han var rädd för oss. Efter ett tag kommer Sonja. Hon kramar om dem. – Här kommer ju mina favorit­ pojkar, säger hon. Är det första gången ni är på SM i plöjning?

11


I samma serie

FRÖKENS AMAZON

FOLKRACETÄVLINGEN

CHIPSTJUVEN

SIVS EPA

Du hittar många fler böcker och bokserier på betapedagog.se. Där kan du också provläsa och bläddra i böckerna.När det är dags för SM i plöjning ska förstås Sonja vara med. Hon tävlar med sin traktor Gamla Bettan. Jon och Eddie följer med fastän de är lite fundersamma. Går det att tävla i plöjning? Men innan dagen är slut har de fått vara med om allt möjligt spännande. Verktyg försvinner och en plog strular. Vilken tur att Jon och Eddie är på plats!

Sonjas verkstad – SM i plöjning är den femte boken i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 18. Ingrid Jönsson är både lärare och författare. Hon har en förmåga att fånga läsaren i ett stadigt grepp, tack vare sina välskrivna, starka och tänkvärda berättelser. Mattias Andersson är barnboksillustratör och serietecknare. Han utforskar gärna olika stilar men inspireras mest av tecknad film, vilket syns i hans livfulla bilder.

Art. nr beta-0655

9 789188 871824