0654 Sonjas verkstad - Sivs epa

Page 1

SIVS EPA

Ingrid Jönsson Mattias Andersson


I samma serie: Sonjas verkstad – Frökens Amazon (2020) Sonjas verkstad – Folkracetävlingen (2020) Sonjas verkstad – Chipstjuven (2021)

Sonjas verkstad – Sivs epa Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340–355 05 © Text: Ingrid Jönsson, 2021 © Bild: Mattias Andersson, 2021 Författare: Ingrid Jönsson Illustratör: Mattias Andersson Redaktör: Erika Bengtsson Läsbarhetsindex (lix): 18 Art. nr beta-0654 ISBN 978-91-88871-70-1 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2021

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Ingrid Jönsson • Mattias Andersson

SIVS EPA


Bokens huvudpersoner

E d die

Jon

S onja

Siv

My


Det är en varm dag i slutet av sommaren. Jon och Eddie är på skroten. Den ligger bakom Sonjas verkstad. Killarna får inte vara där ensamma. Bara om Eddies farmor Sonja är med. Just nu mekar hon med en Volvo Duett. Eddie skruvar på en gammal Volvo 740. Eddies lillasyster My är också där. Hon hoppar in och ut ur skrot­ bilarna och låtsas att hon kör. – Brum brum, säger hon. Sonja rätar på ryggen och ropar på My.

5


– Ta på dig din jacka! Mamma kommer snart och hämtar dig. Men My lyssnar inte. Hon leker glatt vidare. – Ge mig skiftnyckeln, Jon! säger Eddie. Eddie försöker ta loss baksätet i 740:n. Det är ett hårt jobb. Han vill bygga en epa-traktor. Men hans pappa tycker att han kan vänta. Man får inte ta traktor-kort förrän man fyllt femton. Jon sitter på ett gammalt bildäck och tittar på. Han tuggar på ett grässtrå.

6


– Om vi ska ta över din farmors verkstad så vill jag ha hand om macken. Jag tycker skroten är trist, säger Jon. – Det går fint, säger Eddie och torkar sig i ansiktet med en trasa. Skroten är min favorit. Sen hämtar han skiftnyckeln själv.

7


– Fast då måste jag sy nya gardiner. De där är ju trasiga, fortsätter Eddie och nickar mot den lilla baracken där Sonja har ett kontor. Jon håller med. Eddie har sytt både mössor och bandanas. Gardiner är säkert ingen match för honom. Just då rullar en röd epa-traktor in framför skroten. Det är en ombyggd Volvo Duett och den glänser så att Jon nästan får ont i ögonen. – Men Siv, kommer du? Det var minsann inte i går, ropar Sonja. – Nej, och inte i förrgår heller! skrattar Siv när hon hoppar ut ur bilen.

8


Hon har illrosa klänning och höga klackar på skorna. – Nu får du visa vad du går för, syrran. Jag behöver en blinker till en Volvo Duett 65:a. Och det kvickt, säger Siv. – Är du på väg till epa-utställningen i Fors? undrar Sonja.


– Jepp, svarar Siv och vinkar på Eddie och Jon. Sen kramar hon om My. – Det var ett tag sen sist, men lill­ ungen tycks känna igen mig, säger Siv och ser glad ut. – Det är klart att hon gör. Hon har gott minne den flickan, säger Sonja. Sen tar hon Siv under armen och leder henne till Duetten hon nyss mekat med. – Du har tur, lillasyster, säger Sonja. För i dag skruvar jag på en 65:a. Med hela lampor där fram!

10


Sonja sätter i gång med att ta loss lampan. Men det blir ett slitigt mekande, för lampan sitter hårt fast. Siv hoppar där hon står. Hon har bråttom. – Man måste anmäla sig före klockan tolv. Jag kommer inte att hinna i tid.


Sonjas syster Siv har en epa-traktor, en röd Volvo Duett. Siv ska åka med den till en epa-utställning. Där finns det många epor att titta på, och den snyggaste av dem vinner ett pris. Jon, Eddie och Sonja ska få följa med. Men när det är dags att åka är Eddies lillasyster My plötsligt försvunnen …

Sonjas verkstad – Sivs epa är den fjärde boken i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Bokens läsbarhetsindex (lix) är 18. Ingrid Jönsson är både lärare och författare. Hon har en förmåga att fånga läsaren i ett stadigt grepp, tack vare sina välskrivna, starka och tänkvärda berättelser. Mattias Andersson är barnboksillustratör och serietecknare. Han utforskar gärna olika stilar men inspireras mest av tecknad film, vilket syns i hans livfulla bilder.

Art. nr beta-0654

9 789188 871701


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.