Bokhunden Edgar och tågmonstret

Page 1

BOKHUNDEN

EDGAR OCH TÅGMONSTRET

INGRID JÖNSSON ANNA WESTININGRID JÖNSSON . ANNA WESTIN

BOKHUNDEN

EDGAR OCH TÅGMONSTRET


I samma serie: Bokhunden Edgar och katten Lollo (2018) Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet (2019) Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet (2019) Bokhunden Edgar blir hjälte (2020) Bokhunden Edgar och spöket (2020) Bokhunden Edgar jagar en tjuv (2021) Bokhunden Edgar och rymlingen (2022)

Bokhunden Edgar och tågmonstret Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340-355 05 © Text: Ingrid Jönsson, 2022 © Bild: Anna Westin, 2022 Författare: Ingrid Jönsson Illustratör: Anna Westin Redaktör: Erika Bengtsson Läsbarhetsindex (lix): 17 Art. nr beta-0498 ISBN 978-91-88871-91-6 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2022

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Hej, jag heter Edgar. Jag är en bokhund. Det är toppen att vara bokhund. Man får ha en gul väst på sig. Och så får man träffa många barn.

3


I dag åker jag tåg. Jag sitter på golvet vid matte Karins fötter. Det luktar konstigt på tåg. För att inte tala om hur det låter. Det svischar och surrar och ibland plingar det också. Karin stryker mig över huvudet men jag känner mig orolig ändå. I vår del av vagnen finns det djur. Det är för att det är en djurtillåten vagn. Lite orättvist är det att vi djur inte är tillåtna överallt. Men jag förstår varför. Det finns människor som börjar nysa och hosta så fort de ser en hund eller katt. Allergi heter det visst.

4


Mitt emot oss sitter en kille med en grå katt i en bur. Katten heter Zeke. Han glor på mig genom spjälorna i buren och fräser. Zeke verkar dum, tycker jag. Men jag gillar Gunnar! Gunnar är en hund med vit, krullig päls, nästan som på ett lamm. Hans svans snurrar som en propeller. – Jaha, ska ni ända till Östhamn? säger Gunnars matte som heter Eva. Vi ska bara till Lillköping. Vi tar tåget dit varje dag. Jag arbetar där och Gunnar är med mig på jobbet. – Vi ska hälsa på min syster, säger Karin. Edgar har aldrig åkt tåg förut. Men det ska nog gå bra.

5Jag tycker det är liiite onödigt att Karin berättar för Gunnar och Eva att jag är ovan vid tåg. De som åker tåg varje dag! Gunnar kanske tycker att jag är världens lantis. Gunnar och jag luktar på varandra. Han måste stå på bakbenen för att nå upp till min nos. Gunnar luktar snö och lite hund­godis. Åh, jag skulle så gärna vilja leka och busa med honom. Men det går inte. Inte på ett tåg. Det får man inte. Utanför fönstret rusar världen förbi. Träd ibland, men mest himmel och vita moln. Efter en stund måste Karin gå på toaletten.

7


– Eva, kan du se efter Edgar ett tag? frågar hon. – Åh, det skulle jag gärna göra, säger Eva. Men snart stannar tåget i Lillköping och där ska Gunnar och jag gå av. Då frågar Karin Zekes husse om han kan hålla ett öga på mig. – Eh … va? Ja … javisst, svarar han och blinkar yrvaket. Han har sovit nästan hela resan och somnar nog snart igen. Men jag behöver ingen som passar mig. Jag är en ganska stor och väldigt smart bokhund så jag klarar mig nog.

8


När Karin gått lägger jag mig ner. Zeke morrar och hans husse snarkar. Eva klappar mig. Sen reser hon sig och tar på sig jackan. Gunnar viftar på svansen. Men sen, på en enda sekund, blir allt svart. SVART! Det svischande ljudet utifrån hörs plötsligt ännu högre. Och nu dunkar det också … Precis som om det stod någon utanför och ville in!

9


Edgar åker tåg för första gången. Det är spännande tycker han, och roligt att träffa nya vänner ombord på tåget. Men plötsligt händer något som Edgar inte är beredd på. Det blir helt mörkt i tåget, och ett konstigt ljud hörs! Vad är det för farligt monster som lurar utanför?

Bokhunden Edgar och tågmonstret ingår i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Det här är den åttonde boken i serien och den har läsbarhetsindex (lix) 17. Ingrid Jönsson är både lärare och författare. Hon har en förmåga att fånga läsaren i ett stadigt grepp, tack vare sina välskrivna, starka och tänkvärda berättelser. Anna Westin är en illustratör som älskar färgstarka bilder och detaljer, och som allra helst tecknar barn och djur. Förutom barnböcker har hon fått äran att teckna julkalendern åt Sveriges Radio och karaktären Kapten Reko som finns på Skansen.

Art. nr beta-0498

9 789188 871916