0496 Bokhunden Edgar jagar en tjuv

Page 1

BOKHUNDEN

EDGAR JAGAR EN TJUV

INGRID JÖNSSON ANNA WESTININGRID JÖNSSON . ANNA WESTIN

BOKHUNDEN

EDGAR JAGAR EN TJUV


I samma serie: Bokhunden Edgar och katten Lollo (2018) Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet (2019) Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet (2019) Bokhunden Edgar blir hjälte (2020) Bokhunden Edgar och spöket (2020)

Bokhunden Edgar jagar en tjuv Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340-355 05 © Text: Ingrid Jönsson, 2021 © Bild: Anna Westin, 2021 Författare: Ingrid Jönsson Illustratör: Anna Westin Redaktör: Erika Bengtsson Läsbarhetsindex (lix): 18 Art. nr beta-0496 ISBN 978-91-88871-65-7 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2021

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


Hej, jag heter Edgar. Jag är en bokhund. Det är toppen att vara bokhund. Man får ha gul väst på sig. Och så träffar man många barn.

3


I dag är jag på mitt jobb. Det är en skola på landet. Flera av barnen där har blivit mina vänner. Min bästa vän heter Selena. Det var hon som läste för mig första gången jag jobbade. Jag hoppar ut ur bilen. Min matte Karin och jag är tidiga i dag. Det är fortfarande sommar men luften är klar och lite kall. Inga barn har kommit ännu. Vi ska gå igenom mitt schema med rektorn. Jag hoppas att jag ska få vara på skolan många dagar. Mitt jobb är världens bästa!

4


När vi närmar oss skolan hör vi höga röster. Det är rektorn, musik­ läraren Martin och Bengt. De står nedanför skoltrappan. Först när vi är alldeles nära dem ser de oss. – Åh förlåt, Karin, säger rektorn. Det har varit inbrott, förstår du. Tidigt i morse. Alla skolans bärbara datorer är borta. – Förutom tre stycken som tjuven tappade här utanför, säger Martin och kliar sig i håret. Han fick nog bråttom när larmet gick. – Oj, säger Karin. Det var inte bra.

5Bengt skakar på huvudet. Han ser arg ut. – Vilka fasoner! säger han. Tjuven tog sig in genom att slå sönder en ruta. Nu får jag laga den så gott det går. Glasmästaren kommer inte än på ett tag. Så lommar han i väg. Utan att ens klia mig bakom örat! Det tycker faktiskt jag är såna där … fasnoner, eller vad han sa att det hette. – Men Edgar är här i alla fall, säger rektorn och klappar mig. Det ska vi vara glada för.

7


Jag viftar på svansen. Ibland är människor lite som hundar, funderar jag. De märker vad andra tänker och känner. Utan att någon pratar. Rektorn ler mot mig. Sen vänder hon sig mot Karin och suckar. – Jag har mycket att ordna med nu. Vi får ta vårt möte lite senare. – Visst, säger Karin. Edgar och jag kan gå en runda innan första läs­ passet. Vi går ner till grinden. En skol­ buss har just kommit in och barnen hoppar ut. De pratar och skrattar. Selena vinkar.

8


Som vanligt flockas barnen runt mig. Men när de får höra om inbrottet springer de i väg till skolan. Bara Selena står kvar.

9


Edgar är alltid glad när han får vara på jobbet och läsa med barnen. Men när han och Karin kommer till skolan den här dagen får de dåliga nyheter. Det har varit inbrott, och någon har tagit alla bärbara datorer. Edgar kanske kan hjälpa till att söka efter tjuven, i alla fall tills polisen kommer?

Bokhunden Edgar jagar en tjuv ingår i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Det här är den sjätte boken i serien och den har läsbarhetsindex (lix) 18. Ingrid Jönsson är både lärare och författare. Hon har en förmåga att fånga läsaren i ett stadigt grepp, tack vare sina välskrivna, starka och tänkvärda berättelser. Anna Westin är en illustratör som älskar färgstarka bilder och detaljer, och som allra helst tecknar barn och djur. Förutom barnböcker har hon fått äran att teckna julkalendern åt Sveriges Radio och karaktären Kapten Reko som finns på Skansen.

Art. nr beta-0496

9 789188 871657