0492 Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet

Page 1

BOKHUNDEN

EDGAR OCH MYSTERIET MED SAMLARKORTET

INGRID JÖNSSON

. ANNA WESTIN


I samma serie: Bokhunden Edgar och katten Lollo (2018)

Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340-355 05 © Text: Ingrid Jönsson, 2019 © Bild: Anna Westin, 2019 Författare: Ingrid Jönsson Illustratör: Anna Westin Redaktör: Isac Carlsson Läsbarhetsindex (lix): 17 Art. nr beta-0492 ISBN 978-91-88009-77-7 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2019

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


INGRID JÖNSSON . ANNA WESTIN

BOKHUNDEN

EDGAR OCH MYSTERIET MED SAMLARKORTETHej, jag heter Edgar. Jag är en bokhund. Det är toppen att vara bokhund. Man får en gul väst och så får man lyssna på barn som läser.

5


Jag bor hos Karin. Karin tar hand om djur som inte mår bra. Hon ser till att de får nya hem. Ibland händer det att djur blir kvar hos Karin. Det hände mig och katten Lollo. Först gillade jag inte Lollo. Jag tyckte hon var dum. Sen kom jag på att hon inte alls var dum. Bara rädd. Så nu leker vi varje dag. Vi leker ”jaga boll” och ”rulla runt på golv”. Men roligast är det när Karin leker ”gömma mat” med oss. Karin gömmer en bit ost eller korv i köket. Lollo och jag väntar i

6


hallen. Sen öppnar hon dörren och ropar: – Sök! Lollo hittar nästan alltid god­ bitarna först. Men jag är snabbast på att äta upp dem. Så det jämnar ut sig.


En gång hittade Lollo en bit ost som Karin gömt bakom elementet. Lollo har väderkorn som en hund. Fast hon är en katt. Det är konstigt. I dag ska jag jobba. Det är det roligaste som finns. När Karin tar fram min väst får jag massor med hopp och studs i kroppen. När västen är på ger vi oss i väg till skolan. Först åker vi bil ganska länge. Sen är vi framme. Det är en helt vanlig mulen dag. Gula löv yr omkring på skolgården. Och nu kommer alla barnen springande!

8


– Edgar är här! ropar de. Skynda er! Edgar har kommit! Jag blir så glad att se barnen. De gillar mig verkligen! Och jag gillar dem. Men de vet att de inte får klappa mig förrän jag jobbat färdigt. När jag arbetar måste jag vara fokuserad.

9


Karin torkar mina tassar. Sen går vi in i rummet med sköna kuddar. Det är där barnen läser för mig. Jag brukar lyssna på flera barn: Sten och Tage, Freja och Zaid. Och Selena förstås. Selena var det första barnet på skolan som läste för mig. Selena tycker att jag är en klok och vacker hund. Selena läser först i dag. Hon läser en bok om en pojke som får en cykel. Det är en intressant bok. När Selena läst färdigt kliar hon mig under hakan. Det pirrar så skönt i trampdynorna. Sen går hon ut i korridoren och tar på sig jackan.

10


Karin och jag följer med ut. Det är rast. Det blåser inte längre. Solen kikar fram bakom molnen. Det luktar löv. En del barn leker häst. Andra kastar boll. Några pojkar och flickor byter samlarkort. De sitter på en bänk och visar sina färgglada kort. Jag blir nyfiken. Men Karin säger att jag inte får lukta på de fina korten. Då kan de bli blöta. Tage har sina kort i en röd pärm. Han har flest kort i hela klassen. I dag är Tage stolt. Han har bytt till sig ett Zlatan-kort av sin kusin. Det är guld på kortet.

11– Det är värt mycket pengar, säger Zaid. Alla barnen vill titta på kortet. Men bara Selena får hålla i det. Då ser hon glad ut och Tages ögon glittrar. Jag tror att Tage tycker väldigt mycket om Selena. Efter rasten är det mellanmål. Jag får sitta i klassrummet med alla barnen. De äter frukt. Karin har tagit med en macka till mig. Det är tur. Tage och Zaid är i korridoren. De håller på med sina samlarkort. – Kom nu in pojkar, ropar fröken.

13


”Gömma mat” är Bokhunden Edgars favoritlek. Hans matte Karin ropar ”sök” och så får han och katten Lollo leta godbitar i köket. Kanske Edgar får användning av sina sökkunskaper nu när Tages samlarkort försvunnit? Han vill så gärna visa att han är världens bästa deckarhund. Men om sanningen ska fram är det Lollo som är bäst på den där leken ... Ska Edgar ändå lyckas lösa mysteriet med samlarkortet? Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkortet ingår i en serie lättlästa böcker för barn mellan 6 och 9 år. Det här är den andra boken i serien och den har läsbarhetsindex (lix) 17. Ingrid Jönsson är både lärare och författare. Hon har en förmåga att fånga läsaren i ett stadigt grepp, tack vare sina välskrivna, starka och tänkvärda berättelser. Anna Westin är en illustratör som älskar färgstarka bilder och detaljer, och som allra helst tecknar barn och djur. Förutom barnböcker har hon fått äran att teckna julkalendern åt Sveriges Radio och karaktären Kapten Reko som finns på Skansen.

Art. nr beta-0492

9 789188 009777

www.betapedagog.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.