0165 Sockdrottningen i landet Annorlunda

Page 1

SO C

N GE

T TNI O R N D K

i landet Annorlunda Nathea Anemyr & Andreas Hasselberg Illustrationer av Mia Fransson


Sockdrottningen i landet Annorlunda Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tel. 0340-355 05 © Text: Nathea Anemyr och Andreas Hasselberg, 2019 © Bild: Mia Fransson, 2019 Författare: Nathea Anemyr och Andreas Hasselberg Illustratör: Mia Fransson Redaktör: Isac Carlsson Art. nr beta-0165 ISBN 978-91-88009-83-8 Första upplagan, första tryckningen Dardedze Holografija, Lettland, 2019

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971

Svanenmärkt trycksak, 3041 0971


OTTNI R N D K

N GE

SO C

Nathea Anemyr & Andreas Hasselberg Illustrationer av Mia Fransson

i landet Annorlunda


En gång för länge sedan föddes det en annorlunda och väldigt speciell flicka, i det lilla landet Likadant. I framtiden skulle det pratas om att hon hade kommit till världen för att lära människorna i landet något viktigt. Nämligen att alla är olika, men ändå precis lika mycket värda.

4


Men att vara annorlunda i landet Likadant var inte lätt. Där fanns en sträng gammal kung som hade bestämt hur allting skulle gå till. Varje dag, vid exakt samma tid, gick människorna i landet till sina jobb. De var klädda i exakt likadana kläder och alla var lugna och tysta. Ingen i landet Likadant vågade trotsa kungens regler, för alla visste att om man gjorde det skulle straffet bli fruktansvärt.


Flickan hette Noelle och med tiden fick hon en lillasyster vid namn Nathea. Systrarna blev de allra bästa av vänner, trots att de var väldigt olika. Storasyster Noelle var inte som alla andra i landet Likadant. Hon tänkte, lekte och klädde sig annorlunda och gjorde saker på sitt eget sätt. Och trots att hon var äldre än Nathea behövde hon längre tid på sig för att lära sig nya saker. Nathea älskade sin syster över allt annat och hon funderade på hur det skulle vara om alla i hela landet fick vara lika härligt fria som Noelle. Men hon var också orolig. Vad skulle kungen och hans farliga män göra om de upptäckte hur annorlunda Noelle var?

6En morgon, när Nathea var uppe på vinden, upptäckte hon ett konstigt sken längst inne i ett hörn. Det kom från en väska som hennes mormor en gång ägt. Sakta öppnade Nathea väskan och gissa om hon blev förvånad över vad hon hittade. I väskan låg det tusentals sockor i världens alla färger och alla hade de ett magiskt glimrande sken över sig. När Nathea såg sockorna blev hon rädd och ryggade tillbaka, tänk om kungens män skulle upptäcka dem. Men när väl Noelle kom upp på vinden och fick se samma syn blev hon helt överlycklig. Hon dök rakt ner i den stora väskan och började kasta sockorna vilt omkring sig. Och även om Nathea kände sig orolig kunde hon inte låta bli att hoppa ner i väskan tillsammans med sin syster.

8


9


Trots allt det roliga med sockorna bestämde sig Nathea och Noelle för att aldrig visa dem för någon. För att vara säkra på att ingen skulle hitta sockorna grävde de ner väskan i trädgården.


Nästa dag, när Nathea och Noelle var ute och gick, upptäckte de en lapp på ett träd. Kungen började bli gammal och en tävling hade utlysts för att utse hans efterträdare. Den person som gjorde mest gott för landet under de tre följande dagarna skulle få ta över tronen. Och det var inte kungen, utan folket, som skulle utse vinnaren.

11


Nathea såg sin chans, nu gällde det bara att kläcka en idé som gjorde det bättre för folket i landet. Först gjorde hon en ritning på en vädermaskin, som skulle se till att det blev exakt likadant väder alla dagar om året. Sedan kom hon på en idé om en tablett som gjorde att folk mådde exakt likadant varje dag. Men ju mer Nathea tänkte, desto mer uttråkad blev hon. Och en efter en åkte idéerna rakt ner i papperskorgen.

12


Efter en stund kom deras hund, en trebent blandras vid namn Pippi, in i rummet och skällde som en galning. –Tyst med dig, jag vill inte, sa Nathea surt. Jag tänker! Men Noelle, som hade en övernaturlig förmåga att förstå sig på djur, satte sig ner på knä. Hon tittade Pippi i ögonen under ett par sekunder, sedan vände sig Noelle mot Nathea och pekade mot fönstret.


Nathea suckade, men när det gällde djur hade hon lärt sig att lita på sin syster. Tillsammans gick de sakta fram till fönstret och när de såg vad som fanns utanför så bara gapade de av förvåning. Ute i trädgården, där de hade grävt ner väskan med sockorna, stod det nu stora träd. På grenarna hängde sockorna och lyste med samma magiska sken som från mormors väska. WOW! Nu förstod Nathea! Det var ju helt fel att försöka göra landet ännu mer likadant. I stället skulle hon såklart försöka göra landet mer annorlunda. Det skulle inte bli lätt, men Nathea hade ett trumfkort. Hon hade en syster som inte tänkte som alla andra.

14Internationella Downs syndrom-dagen I slutet av 2011 utsåg FN den 21 mars till Internationella Downs syndrom-dagen. Så här sa FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon vid ett tal den 21 mars 2012:

”På den här dagen, låt oss på nytt bekräfta att personer med Downs syndrom har full rätt till alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Låt oss var och en göra vår del för att göra det möjligt för personer med Downs syndrom att delta fullt ut i samhället och leva sitt liv på samma villkor som andra. Låt oss bygga ett inkluderande samhälle för alla.”

Nathea Anemyr fick oss att rocka våra sockor I Sverige har den Internationella Downs syndrom-dagen blivit känd som Rocka sockornadagen, inte minst tack vare det genomslag Nathea Anemyrs kampanj på Facebook fick år 2015. Sedan dess bär människor, runt om i hela vårt land, omaka och färgglada sockor, just den 21 mars varje år.

FOTO: ERICA RINALDO, 2018

Nathea och Noelle på Instagram Förlagan till bokens två huvudpersoner, Nathea och Noelle, finns i verkligheten. De har ett stort antal följare på Instagram (@rockeverysock). Där delar de med sig av sitt liv och sin starka vänskap. Följ dem gärna där, du också!

Systrarna Nathea och Noelle Anemyr.En gång för länge sedan föddes det en annorlunda och väldigt speciell flicka, i det lilla landet Likadant. I framtiden skulle det pratas om att hon hade kommit till världen för att lära människorna i landet något viktigt. Nämligen att alla är olika, men ändå precis lika mycket värda. Det här är berättelsen om hur systrarna Noelle och Nathea trotsar den stränga kungens regler och lyckas sprida glädje bland de förtryckta människorna i landet Likadant. Till sin hjälp har de en trebent hund och en stor väska med färgglada sockor. Har du också känt den magiska kraft som uppstår när du rockar dina sockor och vågar vara lite annorlunda?

Nathea Anemyr låg bakom det stora uppsvinget för Rocka sockorna-dagen i Sverige, genom sin kampanj på Facebook år 2015. Samtidigt föddes drömmen om att skriva en bok för att ytterligare sprida budskapet om alla människors lika värde. Tillsammans med författaren Andreas Hasselberg har Nathea nu förverkligat sin dröm, och deras förhoppning är att nå ut till Sveriges alla barn i åldern 3–9 år. Bokens färgstarka bilder är gjorda av illustratören och designern Mia Fransson.

Art. nr beta-0165

9 789188 009838