Page 1

the

Deze krant van Belgian Art & Design valt niet onder de verantwoordelijkheid van de Knack-redactie.

times BelgiumArtDesign.be

8———11 FEB Thursday 8 Feb.: preview 5.00 pm - 11.00 pm Friday 9 Feb.: 1.30 pm - 10.30 pm Saturday 10 Feb.: 10.30 am - 10.30 pm Sunday 11 Feb.: 10.30 am - 6.30 pm

BAD LOOKS GOOD!

BELGISCH TALENT OP HET VLAK VAN DESIGN EN KUNST

BAD, Belgium Art & Design, wordt stilaan een vaste waarde als hét onconventionele event waar de fine fleur van kunst en design van eigen bodem alle aandacht krijgt. BAD toont en promoot het beste binnen Belgische B.Art en Design, waarbij de klemtoon deze keer ligt op de ontdekking van hedendaags werk. Het event is jong en blinkt uit dankzij een gedurfde selectie van artiesten en designers. Het publiek krijgt directe toegang tot unieke kunstwerken en design­ontwerpen. BAD toont een mix van kunstenaars, galeries, designers, ontwerpers en producenten die wonen of werken in ons land. De focus ligt op de kwaliteit en de toegevoegde waarde van de werken en op authenticiteit en duurzaamheid. In 2018 geeft BAD de ruimte aan Belgische makers en creatief jong talent. Op BAD is er ook plaats voor Belgische kwaliteit op het vlak van food. Een nieuw luik “Food Design” prikkelt alle zintuigen.

BAD DNA BAD gelooft sterk in de kracht en de meerwaarde van Belgische kunstwerken, ontwerpen en producten. Ze hebben invloed op onze mindset, persoonlijke uitdagingen en ons maatschappelijk en cultureel leven.

BAD wil een ontmoetingsplaats zijn waar creatieve expressies tot leven komen. Een sociaal platform waar artiesten en designers kunnen kennismaken met hun publiek, collega’s en vertegenwoordigers. Vaak resulteren deze culturele en artistieke ontmoetingen in nieuwe samenwerkingen. De tweede editie vorig jaar kreeg niet minder dan 13.000 bezoekers over de vloer. Onder hen zowel professionals uit het kunstenveld en de designwereld, echte kunstverzamelaars als kunst- en designminnende aficionados. Op het Cross-over platform “Where art meets design” raken beeldende kunst, design en architectuur elkaar. Het platform wordt zorgvuldig samengesteld door adviseurs Siegrid Demyttenaere (Design) en Daan Rau (Kunst). We nodigen u van harte uit!

WIN MET KNACK WEEKEND

UNIEKE VIRUS PICNICTAFEL VOOR 5 PERSONEN

Het campagnebeeld van BAD is een stilistische hand die zowel verwijst naar de maker/ontwerper als naar de kunstenaar. De hand als metafoor voor de creativiteit van design en kunst. (foto: Laetitia Bica)

6

MECENAAT

| 10

WHERE

ART

MEETS

DESIGN

| 14

› pg. 24 COLLECTIEVEN/PARTNERS

| 16

FOOD

DESIGN

| 18

WHO'S

BAD

v.u. Jan Van Speybroeck, Bosstraat 66, 9255 Buggenhout


GENT ICC

the

THE PERFECT PLACE FOR BAD Het brutalistische Gent ICC gebouw werd in 1972 ontworpen door architect Geo Bontinck en in september 1975 ingehuldigd door Premier Tindemans. Het Gent ICC - of International Convention Center - staat op de plek van een uitgebrande vleugel van het complex dat voor de wereldtentoonstelling in 1913 werd opgetrokken. De bouw startte in augustus 1973. Op 1 september 1975 was het project gebruiksklaar. Het resultaat is een ranke hoogbouw met kantoren die als een schip boven het Citadelpark lijkt te zweven. Daarnaast bevindt zich de grote congreszaal. Een tentoonstellingsruimte op 2 bouwlagen, de ontvangsthal met foyer en overgangsruimte en ondergrondse parkeergelegenheid voor 140 wagens vervolledigen het complex. Het werd opgezet als ‘Centrum voor Manifestatie en Congres’ met een polyvalente zaal met 1000 zitplaatsen voor concerten en congressen. Het gebouw moest eveneens het Flanders Trade Centrum en Cultuur Centrum huisvesten, en bood daarnaast permanente expositieruimten voor de internationale jaarbeurs der Vlaanderen en de Floraliën. Op heel wat plaatsen in het gebouw is het gebruikte beton zichtbaar gelaten.

LA FEMME GARNITURE

BELGISCH EN STIJLVOL La Femme Garniture het label van Sabine Van Acker, combineert kleur, geometrie en textuur tot wollen sjaals, plaids, handtassen  en interieurobjecten. Als dochter van een gewezen schoenenontwerper erfde ze de creatieve genen. Onder haar elegante en hartelijke stijl — met subtiele verwijzingen naar vintage en verleden — voel je ook een getraind grafisch oog met gevoel voor kleur die voortdurend op

zoek gaat naar nieuwe combinaties van materialen, patronen en texturen. Al haar werk word gemaakt in België. 

17DE EDITIE DESIGNMARKT

EEN TOTAALVERHAAL VAN KUNST EN DESIGN

De niet-dragende gevelplaten zijn in zichtbeton uitgevoerd. Het functionele karakter van de technische uitrustingen in Gent ICC wordt meestal niet genegeerd en zichtbaar gelaten. Met de bouw van dit complex werd een laatste keer een hap uit het Citadel­ park weggenomen. Binnenkort zal het gebouw een grondige renovatie ondergaan en krijgt de legendarische Floraliënhal binnen enkele jaren ook haar oorspronkelijke functie terug. Voor de jaren 70 was Gent ICC een hypermodern gebouw. Het zette de stad Gent van toen af aan op de wereldkaart als congresstad met een hedendaags en aantrekkelijk congrescentrum. Door de jaren heen is haar iconisch karakter alleen maar gegroeid. Het is dan ook de perfecte plaats voor de organisatie van de derde editie van BAD. Naast het gebouw is ook de ligging een troef: in het Citadelpark, het hart van het kunstenkwartier van Gent, vlakbij het historisch centrum, en de publieke parkings van het Sint-Pietersplein en het Sint-Pietersstation.

FREDERIK DELBART

“SHADES”, A STATEMENT ON WHEELS

Hommage aan het ontwerp van de nieuwe Range Rover Velar Met het ontwerp van de “Shades”, liet ontwerper Frederik Delbart zich door de vormgeving van de Range Rover Velar inspireren. Het strakke, van overdaad gevrijwaarde ontwerp van deze SUV domineert zowel stilstaand als rijdend. Rijdend, een vloeiende beweging en overgang van kleuren. Stilstaand, een verfijnd, subtiel canvas aan krachtige lijnen. Door de subtiele kleurenovergang visueel stil te zetten in tijd en beweging, komt de dynamiek van de nieuwe Velar tot uiting. Stilstand en beweging krijgen elk hun momentum..

JUWELEN EN SIERADEN

JUWEELONTWERPERS TONEN UNIEKE COLLECTIES Juwelen en sieraden zetten de laatste puntjes op de i bij de perfecte outfit. BAD toont een aantal opvallende trends en juweelontwerpers. Sieraden zijn er in diverse materialen. Een stoere, sjieke of bohemian look? Of eerder parels of kleine tot grote stenen? Het kan allemaal. Op BAD zie je veel kleuren en stijlen bij elkaar. Deze ontwerpers zijn alvast een bezoek waard: ANN COX ANNA ROSA MOSCHOUTI ANS HOUBEN ELISA-LEE ELISE GEERS JOSIEN BAETEN

DesignMarkt gaat opnieuw in zee met BAD – Belgium Art & Design. Zo wordt het een organisch totaalverhaal van kunst en design. De creativiteit van nu wordt gecombineerd met de roots. Het hedendaagse verhoudt zich tot de originelen van de grote modernistische ontwerpers uit de vorige eeuw.   

DE MOOISTE VINTAGE AAN DE BESTE PRIJZEN

DesignMarkt staat al sinds 2009 voor het grootste aanbod kwalitatieve vintage van Belgische en internationale handelaars. Van leuke keukenspullen tot ultieme collector’s items. Voor elk wat wils. Zowel de professional als

de kuieraar of student komt aan zijn trekken. Het grote aanbod vuurt ook de concurrentie aan. Dit zorgt voor ongezien interessante deals. Het moment dus om je mooiste stukken te scoren. Het moment ook om voluit te genieten van zoveel fantastische mid-century, sixties, seventies & eighties design. Want met onze drukbezochte beurs eren we ook altijd trouw onze helden: de pioniers van de hedendaagse vormgeving.

[ 2 ]

times

KARLIEN OLBRECHTS JEWELRY MARIE BÉNÉDICTE RAMOON SASKIA SCHUTT TWENTY-ONE TWELVE

KARLIEN OLBRECHTS

ELISE GEERS

JOSIEN BAETEN


SIEGRID DEMYTTENAERE

IRIS DRYEPONDT

EVENT DOOR MENSEN MET EEN PASSIE VOOR KUNST, DESIGN EN MOOIE VORMGEVING

GERDA VANDER KERKEN

DAAN RAU

SANDRA PLASSCHAERT

BELGIUM ART & DESIGN

SIEGRID DEMYTTENAERE

IRIS DRYEPONDT

De toekomst is aan de creatieve makers en ontwerpers

Nieuw luik op BAD – Food Design

BAD DESIGN CONSULTANT

België is een klein land met veel creatief talent en know how. De Belgische creatievelingen en maakindustrie zijn gepassioneerde en gedreven overlevers met een uniek talent. Belgisch design is bovendien een positief verhaal. De creatieve industrie van zowel product en industrieel design als het ambachtelijk design zitten in de lift en krijgen internationale erkenning. Belgisch product- en industrieel design is vooral op internationale markten en beurzen aanwezig. BAD focust daarom op makers en biedt een platform aan jonge ontwerpers en creatieve ambachten die nog niet op grote internationale events staan omdat die nog te onbereikbaar en/of onbetaalbaar zijn. BAD is een ideale proefomgeving om te zien hoe een product in de markt ligt. De producten worden door diverse tentoonstelling- en presentatieformules op BAD in de kijker gezet. Het crossover platform ‘where art meets design’, collectieven zoals ‘ONBETAALBAAR’ en ‘COLLECTIEF TEXTIEL’ of de platformen van Flanders DC en Ministry of Makers zijn daar mooie voorbeelden van. De brede mediacommunicatie met o.a. deze extra bijlage bij Knack Weekend en De Morgen zorgen voor extra aandacht. We kiezen als consument meer en meer voor kwaliteit en vakmanschap van Belgische makers. Lokale makers nemen vaak het heft in eigen handen en starten co-working ateliers, collectieven en webshops. Tijdens BAD delen ze hun know how en creativiteit en laten ze zich zien. Dat is meteen de grote sterkte van BAD dat zo de ambitie waarmaakt om een echt kwaliteitslabel te worden. BAD trekt vandaag en voor alle volgende edities resoluut de kaart van de jonge, creatieve ontwerpers en makers.

BAD FOOD DESIGN CONSULTANT

BAD lanceert voor deze editie een nieuw luik, nl. Food Design. Wie wordt niet gelukkig van de geur van een stoofpotje thuis of een verrassend gerecht op restaurant? Eten zorgt voor gezelligheid, wekt herinneringen of verlangens op en laten ons zelden onberoerd. De rituelen, de etiquette, de traditie rond (samen) eten en koken… zijn andere belangrijke aspecten die vaak cultureel worden bepaald. Waarom koken we nu op vuur? Waarom eten wij met mes en vork en anderen met handen, lepel of stokjes? Omdat iemand ooit experimenteerde en het experiment gaandeweg ingang vond in de cultuur. De wereld is vandaag voortdurend in verandering. De grenzen vervagen en we krijgen een kruisbestuiving van andere culturen, tradities en gerechten. De ideale voedingsbodem voor food design. Food+design kent vele uitingen. Denk maar aan een Nederlands project om met de afval van prei papier te maken. Of Francesca Sarti, één van de belangrijkste fooddesigers die op de meubelbeurs van Milaan een waterbar ontwierp. Ze zette een grote watertank achter de bar, en het water kwam uit perfect gestileerde kranen. Haar statement? Water komt uit de kraan, niet uit plastiek flessen die onze zeeën kapot maken… Marije Vogelzang zegt dan weer dat designfood de enige vorm van design is die je ook daadwerkelijk kan opeten. BAD focust in 2018 op de culinaire en esthetische kant van de fooddesign. Maar het is duidelijk dat er ruimte is voor groei.

GERDA VANDER KERKEN

DAAN RAU

Belgische kunst als rode draad

Fijne selectie uit alle mogelijke disciplines

BAD B.ART DIRECTOR

De rode draad in het leven van Gerda Vander Kerken is Belgische kunst. “Wij zijn een volk met een rijke kunstgeschiedenis en we hebben heel wat talentvolle Belgische kunstenaars. Dat is natuurlijk ook zo dankzij de kwaliteit van onze Kunstacademies.” Gedurende 20 jaar was ze curator van de mecenaats-galeries van Mercator-Noordstar Verzekeringen: galerie Mercator te Antwerpen en de Gele Zaal te Gent. Het was haar taak om jonge beloftevolle Belgische kunstenaars professioneel te laten exposeren, en hen zo op weg te helpen naar gevestigde commerciële galeries. In 2001 richtte ze het Zwart Huis te Knokke op. In deze modernistische woning, een ontwerp uit 1924 van Huib Hoste, bracht ze spraakmakende tentoonstellingen o.a. met Jan Fabre, Carl De Keyzer, Ever Meulen, Christophe Coppens, Jan Vanriet. Op museale wijze werd het huis ingericht met designklassiekers van de jaren dertig o.a. Le Corbusier, Eileen Grey, Josef Hoffmann, Ludwig Mies van der Rohe. “Er is heel veel talent uit alle disciplines. Denk maar aan strips met Hergé of Robbedoes,… Of de typisch Belgische Atomiumstijl met Ever Meulen, André Franquin of Yves Chaland en illustraties van Carl Meersman, Jan van der Veken en Tom Schamp.” Om nog meer aandacht te vestigen op Belgische kunstenaars, richtte Vander Kerken in 2010 B.Art op, een kunstbeurs die focust op vooraanstaande kunst gecreëerd door Belgische of in België wonende en werkende kunstenaars. De beurs, die enkel uit solostanden bestond, stond open voor alle disciplines, van schilderijen en sculpturen over tekeningen en foto’s tot installaties, multimediaproducties, design, strip en illustratie, video en animatiefilm. B.Art had in 2012 en 2013 plaats in Flanders Expo tijdens Art Gent. In 2016 en 2017 werd B.Art een belangrijk onderdeel van BAD, eerst in de Eskimofabriek Gent, nu al voor het tweede jaar op rij in het ICC Gent. De sterkte van B.Art is dat kunstenaars die niet met een galerie deelnemen, solo kunnen deelnemen of dankzij de steun van een mecenas (collectioneur, vzw of bedrijf). De identieke standen en soloshows zorgen voor een museale beleving voor de bezoeker. B.Art werkt zonder selectiecomité maar wel met een curator. Dankzij de curator is er telkens een nieuwe visie en aanbod in het kunstgedeelte. In 2016 was dat Stef van Bellingen, in 2017 Willem Elias en dit jaar Daan Rau.

BAD B.ART CURATOR

Daan Rau is oprichter van de non-profit organisatie Amarant en gewaardeerd kunstcriticus en connaisseur van actuele kunsten. Zijn ervaring en kennis zorgen voor een fijne selectie van kunstenaars die zich niet enkel tot één discipline beperken. B.Art selecteert vooraanstaande moderne en hedendaagse kunst uit alle mogelijke disciplines: schilderkunst, beeldhouwkunst, tekeningen, fotografie, multimediaproducties, etc. Toegepaste kunsten worden uit het verdomhoekje gehaald. BAD richt zich op Belgische kunstenaars, zowel jong en oud als vergeten. Er is plaats voor galeries en solo artiesten al dan niet gesteund door mecenassen of crowdfunding initiatieven. Elke kunstenaar krijgt op BAD de ruimte om zijn eigen verhaal te brengen, in een serene sfeer – als in een museum. BAD is een ontmoetingsplaats. Standhouders, galeries, kunstenaars en bezoekers kunnen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Dat maakt BAD zo boeiend want uit die contacten ontstaan nieuwe samenwerkingen en dialogen. De open standen en duidelijke vermelding van de naam van de kunstenaar verkleinen de afstand tussen kunstenaar en bezoeker. Een andere troef van BAD is de museale presentatie van de kunstenaars. Je ontdekt meerdere werken op de standen en de kunstenaar krijgt de gelegenheid om een context te creëren. De presentatie nodigt ook uit tot dialogen tussen werken van de verschillende kunstenaars onderling. Dat wordt sowieso in de hand gewerkt door de open standen. De kunst is bovendien financieel toegankelijk. Voor Daan Rau is de combinatie met design erg positief. Kunst veraangenaamt het leven en de omgeving. Als die omgeving dan nog eens met mooie kwalitatieve dingen wordt omringd, dan hebben we een win-win.

OP DE FOTO:

Daan Rau — BAD B.Art Curator Sandra Plasschaert — BAD Press & Media Consultant Siegrid Demyttenaere — BAD Design Consultant Gerda Vander Kerken — BAD B.Art Director Iris Dryepondt — BAD Food Design Consultant

the

[ 3 ]

times


CENTERPIECES

the

[ 4 ]

times

HET HART VAN DE TAFELDECORATIE VORMGEGEVEN DOOR KASK Een “centerpiece” is een belangrijk object dat een prominente plaats krijgt, vooral op een tafel. Een Centerpiece is moeilijk te vertalen. Het “hart” van een collectie of een “pronkstuk” benaderen de betekenis. Een centerpiece zorgt ervoor dat het thema van de decoratie duidelijk wordt in een kamer. Soms verwijst het ook naar het belangrijkste stuk in een collectie. Op tafel in het centerpiece het centrale object van de tafeldecoratie. Daar mag het niet te hoog of te lang zijn om de visibiliteit aan tafel niet te hinderen en het opdienen makkelijk te houden. Aan de studenten van KASK werd gevraagd om een hedendaagse versie van een CENTERPIECE te maken, die de tafels in de bistro van BAD zal sieren. Het centerpiece is niet functioneel maar dient om een conversatie op gang te brengen. Het mag dus wel uitdagend zijn, maar zeker niet wansmakelijk want de bezoekers moeten nog kunnen genieten van hun maaltijd. Een nieuw thema dit jaar op BAD is FOOD DESIGN, het centerpiece mag daar naar verwijzen, of een soort crossover tussen DESIGN&ART zijn. Er mag ook inspiratie gezocht worden

in tableware of keukenaccessoires. In ieder geval mag het materiaal waaruit het bestaat niet giftig zijn of gevaarlijk. De opdracht van de Centerpieces werd aangepakt door kleine groepjes eerstejaarsstudenten Interieurvormgeving van het KASK in het kader van het vak Ontwerp- en Vormleer. Na een korte introductie van opzet en geschiedenis

van “het centerpiece,” werd onder de vorm van een begeleide workshop gezocht naar manieren om, louter aan de hand van vorm en materiaal, mensen dermate te prikkelen dat een gesprek op gang zou kunnen komen. In een eerste fase werd hoofdzakelijk gebrainstormd om tot zo veel mogelijk ideeën te komen; in een tweede fase

werden ideeën geselecteerd op haalbaarheid en realiteitszin om tot werkbare ontwerpvoorstellen te komen. In een derde fase werden de centerpieces door de studenten zelf uitgevoerd. De resultaten worden voorgesteld op BAD.

TRAJECT/OBJECT, HET LEVEN VAN EEN O ­ BJECT

JONG TALENT OP BAD

BAD geeft zoals iedere editie gratis platform aan opkomend talent. Dit jaar werd COLLECTIEF TEXTIEL geselecteerd, het is een jong platform die ook samenwerkt met andere collectieven en een duidelijke visie heeft naar de toekomst. Het project Traject/Object dat getoond zal worden op BAD is een duidelijk voorbeeld van die visie en dit wil BAD graag delen.

COLLECTIEF TEXTIEL

COLLECTIEF TEXTIEL bestaat uit een groep van zes ontwerpers/makers die elk op een manier gelinkt zijn aan textiel, maar elk met een eigen specialiteit en focus. Van weven tot driedimensionaal breien tot haute couture op maat... Binnen het collectief hebben ze de ruimte om hun ideeën te bundelen, knowhow te delen en vooral meer transparantie te creëren over ‘het leven van een object’ (afkomst van grondstoffen, productieproces, tijdloos gebruik, verwerking...). COLLECTIEF TEXTIEL ziet duurzaamheid en sociaal verantwoord textiel als haar collectieve verantwoordelijkheid.

PROJECTEN Als collectief stimuleren ze in eerste instantie elkaar om projecten op een duurzame manier aan te pakken. Zo houden ze bijvoorbeeld salons waar ze intern samenkomen en waarbij ze brainstormen en feedback geven over lopende projecten van een van de leden. Het collectief werkt zo als een klankbord. Het collectief komt ook naar buiten met projecten van COLLECTIEF TEXTIEL, zoals op BAD met Traject/Object. Hierbij illustreren ze op een transparante manier het parcours van een object. Een ander project is hun Materialenmarkt in samenwerking met ONBETAALBAAR. Op de Materialenmarkt

Duurzaamheid en sociaal verantwoord textiel is een collectieve verantwoordelijkheid

worden allerhande materialen en tools gekocht, geruild en gekregen. Zo wordt een ontmoetingsplaats gecreëerd voor makers en hergebruik gestimuleerd. Vers van de pers is er nu ook een digitale versie van de markt! (materialenmarkt.be) De online materialenmarkt is een platform voor en door makers waar restmateriaal wordt uitgewisseld. Op die manier bieden ze makers een plek om bewust om te gaan met hun materiaal. (De materialenmarkt loopt samen met BAD ook tijdens het weekend van 10 en 11 februari in Bomastraat 35, Gent)

TRAJECT/OBJECT OP BAD Tijdens BAD zetten ze met Traject/ Object het ‘leven van een object’ in de kijker. Dit leven delen ze op in drie fasen: productie, gebruik en reïncarnatie. Een duurzaam product is een object dat in al deze fasen van zijn leven in balans is met mens, planeet, winst en welvaart. Dit gegeven illustreren ze aan de hand van objecten/tools/tekening­en/ beelden/… uit hun eigen ontwerp

praktijk. Zo maken ze elke levensfase van hun creaties transparant voor de buitenwereld.

WAT BRENGT DE TOEKOMST? COLLECTIEF TEXTIEL is een groep ontwerpers die het bewustzijn over

ANNELIES BRUNEEL ESTHER VAN SCHUYLENBERGH JOANNA REUSE LORE DE SWERTS MAGALIE DELBEKE VEERLE TYTGAT

duurzaamheid wil vergroten. Dit vertrekt van een micro standpunt waarbij ze hun eigen ontwerp praktijk onder de loep nemen tot uitwisselen van informatie met  andere ontwerpers, producenten en consumenten.


STIEF DESMET

THE GUARD VERWELKOMT BEZOEKER VAN BAD Stief DeSmet (°1973) is zowel schilder, beeldhouwer, performer als videast. Zijn werk is sterk verbonden met de natuur net zoals hijzelf. Op een affiche voor een van zijn tentoonstellingen (en op de cover van zijn monografie ‘Once Upon… ‘) zit hij naakt, met enkel sneakers en een vogelmasker op, in een majestueuze notelaar achteraan in zijn tuin. Het illustreert zijn positie als kunstenaar, die zonder harnas de wereld rondom hem observeert en poogt te vertalen in zijn oeuvre. Stief DeSmet werkt consciëntieus rond het artificiële van de natuur zoals wij die kennen in parken en tuinen naar Engels model. Het is juist een natuurbenadering die opgang heeft gemaakt in de periode van de industriële revolutie, men geloofde in de maakbaarheid van het landschap. Hij vergelijkt zich als kunstenaar graag met de tuinman die langs de ene kant houdt van de natuur, maar die de wilde groei ook voortdurend moet inperken. De kunstenaar heeft ook te maken met beperkingen qua materialen, technieken, formaten. Zowel de tuinman als de kunstenaar kunnen gebruik maken van toevalligheden en die zodanig bemeesteren dat er iets nieuws, iets poëtisch uit kan ontstaan. In een nieuwe reeks monumentale sculpturen bouwt hij hybride bomen, samengesteld uit diverse boomsoorten die hij via mallen in polyester afgiet. De gestapelde stukken kunnen tot 8m hoog reiken en refereren aan het archetype van ‘de boom’, maar zijn door hun voluptueuze gekunsteldheid ook een volstrekte ontkenning van de natuurlijke boom. Maar ook bronzen nestsculpturen zijn de jongste tijd aan de orde. Ze suggereren op een zeer transparante wijze enige geborgenheid. Wanneer DeSmet beelden maakt, neemt hij veelvuldig dieren als onderwerp. Het zijn dieren die door hun iconografisch karakter dikwijls voor ideologische of meer commerciële doeleinden worden gebruikt, ze zijn met symboliek beladen en zitten in ons collectief geheugen. Het is het soort fauna dat we ook in Vlaamse voortuintjes kunnen terugvinden als een nostalgische referentie naar dieren die er ooit hebben rondgelopen. Hij heeft zich trouwens op die voortuinsculpturen geïnspireerd om enkele kunstwerken in de openbare ruimte te maken.

THE GUARD

GLOEDNIEUW SPIEGELDESIGN

REFLECT-O VAN TIM BAUTE Reflect-O is door zijn 3 verschillende formaten zowel toepasbaar als tafel- of vloerspiegel. De ronde facet geslepen spiegel is gelamineerd met een wit gelakte stalen voet waardoor de gelaagdheid van beide materialen elkaar perfect ondersteunen. Er is bewust gekozen om de spiegel zo puur en minimaal mogelijk te houden en het object tot de essentie te herleiden waardoor het functionalisme primeert. Tim Baute is meubel-product ontwerper met respect voor materiaal en focus op vorm en functionaliteit. Reflect-O is beschikbaar in volgende formaten; 23 cm, 38 cm en 53cm diameter en standaard beschikbaar in ral 9003, andere kleuren zijn optioneel. www.timbaute.be

UNIEKE ONTWERPEN OP BAD

ANDREA CROONENBERGHS & IA INTERIEURARCHITECTEN

Kunstenaar zonder harnas Voor de tentoonstelling The Beauty of the Beast in het Kasteel d’Ursel te Hingene maakte DeSmet een nieuwe monumentale sculptuur op maat van de imposante oprijlaan van het kasteel. The Guard, de metershoge Duitse scheper, is geïnspireerd door een kitscherig, fragiel porseleinen beeldje op grootmoeders schouw. Dit gegeven, waarbij hij de vage grens tussen domesticatie (de scheper) en het ongetemde (de wolf) onderzoekt, herwerkte hij eerder in de bronzen sculptuur Monument for a cut-up shepherd. The Guard wordt nu binnenshuis opgesteld in de inkompartij van het ICC-gebouw als een waakzame verwelkoming van de bezoeker vooraleer hij of zij het tijdelijk paradijs der kunsten wil betreden. Willens nillens moet u door de sculptuur wilt u genieten van al het moois.  Daan Rau

www.stiefDeSmet.com www.nkgallery.be

We kennen Andrea Croonenberghs vooral als actrice, presentatrice en zangeres. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op BAD presenteert ze haar eerste ontwerp, het tafeltje “Andrea”. Ook aan Frederik Schiemsky en zijn vrouw Katrien Roefs van IA Interieurarchitecten is het talent van Andrea Croonenberghs niet ontgaan. Zij stelden haar voor om samen deel te nemen aan BAD, dicht bij elkaar maar wel elk met een uniek ontwerp op een aparte stand. IA Interieurarchitecten lanceren op BAD een unieke, strakke keuken ontworpen voor Strato die het midden houdt tussen kunst en keuken. ANDREA CROONENBERGHS MET “ANDREA” Als kind leerde ik tellen met staafjes waarvan de kleur en de grootte voor een cijfer stond. De cijfers van 1 tot 10 hebben voor mij nog steeds diezelfde kleuren. Ik heb die staafjes bewaard omdat ik wist dat ik er ooit iets mee wou doen,” vertelt Andrea. Van een leraar houtbewerking uit Brugge kreeg ze dozen vol. Daarmee ging ze aan de slag. Het resultaat is een collectie van prachtige, originele tafeltjes uit staal en gekleurde staafjes in verschillende motieven. Op BAD toont Andrea Croonenberghs tafeltjes uit hout en staal maar ook uit email, want ondertussen is er ook een samenwerking met l’Emaillerie belge. “En ik ga ook een combinatie maken met porselein. Alles is heel pril en zit nu echt in een stroomversnelling. Gelukkig heb ik de juiste mensen ontmoet die in mij geloven. Zoals Frederik Schiemsky en Katrien Roefs van IA interieurarchitecten.”

IA INTERIEURACHITECTEN PRESENTEERT OP BAD EEN STRATOKEUKEN DIE HET MIDDEN HOUDT TUSSEN KUNST EN KEUKEN IA Interieurachitecten presenteert een prachtige keuken ontworpen voor Strato. “Vier jaar geleden kregen we de kans als ontwerpersduo om voor Strato te werken. Elke keuken wordt conform de Strato-filosofie volledig op maat en volgens de meest individuele wensen ontworpen zonder beperkingen qua design of materiaalkeuze.” licht Frederik toe. “Op BAD stellen we een heel bijzondere, strakke keuken voor. Het blad bestaat uit massieve gele messing ingelegd met gebrande eik zoals dit vroeger als maquetterie bij antieke meubelen werd gedaan.” Ze brengen bovendien de bijzondere verlichtingslijn van Sofisticato mee die staat voor stalen verlichtingsobjecten met een elegante uitstraling en de handgemaakte messen van Studio Blade. www.stratocucine-belgium.com www.andreacroonenberghs.be


the

[ 6 ]

times

STAF HELBIG

MECENAS

OP BAD We hebben heel wat talent in Vlaanderen, maar we blijven te bescheiden Staf Helbig is al jaren geboeid door Belgische kunst en een collectioneur met een niet te versmaden persoonlijke collectie. Het begon allemaal bij de Dexia Bank, nu Belfius, waar hij directeur Communicatie was. Binnen de communicatieafdeling hoorde ook het beheer van het luik “Cultuur”. Het toenmalige Gemeentekrediet bezat een unieke collectie Belgische kunst in België. Later na de fusies, kwamen daar nog de collecties van Artesia en Bacob bij. Het is een wereld die Staf tot op vandaag enorm boeit. Op BAD is hij mecenas van kunstenaar Koen Wastijn.

WAAROM BEN JE MECENAS OP BAD? Ik geloof in het concept van BAD. Kunstbeurzen in België zijn meestal internationaal gericht. Collectioneurs kopen ook graag internationale kunst. BAD brengt werk van eigen bodem. Dat maakt het event zo interessant. We hebben heel wat talent in Vlaanderen, dat zit ons in de genen. Maar we zijn een (te) bescheiden volkje, we verkopen ons niet. Toen men Toots Tielemans in een interview vroeg waarom hij in de States bekend en beroemd was geworden, antwoordde hij op z’n Brussels: ‘Un belge n’est pas gentil pour un belge’. En zo is dat maar net. Ik geloof ook in de formule van het mecenaat op BAD. Het is echt een win-win. Zowel voor de mecenas die een kunstwerk krijgt van de kunstenaar die hij steunt als voor de kunstenaar die een forum krijgt om zijn kunstwerken aan een groot publiek te tonen. De derde winnaar is het event zelf dat daardoor een ongelooflijke diversiteit krijgt.

JE STEUNT KUNSTENAAR KOEN WASTIJN. WAT TREKT JE AAN IN DE KUNSTENAAR? Koen Wastijn is behalve een sympathieke kerel ook een boeiende kunstenaar. Zijn werken hebben een verhaal. Alles draait om de dierenwereld, waar hij veel van het menselijk gedrag in terugvindt. In het dagelijkse (zaken)leven gebruiken we ook veel dierensymboliek: een

leeuw staat symbool voor een grootwarenhuis, maar ook voor een bank, een zwaan staat voor potloden, een konijn voor batterijen, een jaguar voor een auto, een poema voor schoenen… Ook in de heraldiek en in fabels komt het dier voor als mens: De Vos Reinaerd, de wolf van Roodkapje… enz. Koen Woestijn mouleert dode dieren, of delen ervan op een schitterende manier. Jaren geleden kocht ik van hem het bronzen beeld dat gemouleerd werd op het kalfje van een doodgeboren neushoorntje in Plankendael. Het heet ‘The Big Sleep’. Alhoewel een neushoorn geen aantrekkelijk dier is, straalt het bronzen kalfje rust en lieflijkheid uit. Mijn kleinkinderen geven het kusjes. Ook kochten we het afgietsel in keramiek van de penis van een walvis die in Oostende was aangespoeld. Het beeld staat in ons appartement aan zee, waar het thuis hoort. Ook van dit beeld gaat een magische rust uit. De termietenheuvels die Koen op BAD brengt, zijn afgietsels van termietenheuvels in Australië. Onvoorstelbaar hoe die termieten kathedralen bouwen! Termite One heet het werk, en het bestaat uit 5 grote en kleine termietenheuvels. Ik vond het interessant om Koen de kans te geven om dit werk aan een groot publiek voor te stellen. Koen combineert deze beeldengroep graag met zijn neonsculpturen van grote kruispunten, waar meestal file is... Mieren en mensen, de link is makkelijk gelegd.

EL BARCO

ERLEND VAN LANDEGHEM Experimenteren met materialen Voor Erlend Van Landeghem (°1965) is de materie belangrijk: het experimenteren met materialen en hun mogelijke toepassingen vormt zowat een rode draad doorheen zijn oeuvre. Net zoals de oude meesters bijzondere zorg besteedden aan hun verf en andere materialen, gaat zijn aandacht naar het gebruik van de juiste middelen om zijn punt te maken. De jongste jaren werkt hij veel met polyester en dat zorgt voor de meer spectaculaire sculpturen, dat materiaal laat immers zaken toe die anders niet kunnen. Van Landeghem refereert in zijn werk veelvuldig aan de kunstgeschiedenis maar legt verbanden met de actualiteit. In zijn werk ‘Pain’ (2010) kunnen we probleemloos Sint-Sebastiaan als inspiratiebron herkennen, zij het dat de kunstenaar hier heel bewust een meer hedendaagse figuur heeft neergezet en meteen de link legt naar wat vandaag gebeurt: mensen die vervolgd, gemarteld en gedood worden omwille van hun overtuiging. Het werk is eerder realistisch uitgewerkt. Stilaan zal de vormgeving meer abstraheren in de jaren die volgen. In BAD toont de kunstenaar ‘El Barco’, een werk dat hij heeft gerealiseerd voor een tentoonstelling van hedendaagse religieuze kunst in het Centre d’Art Sacré in de crypte van de kathedraal van Rijsel. Het is een verwijzing naar de bootvluchtelingen,

maar je kan er ook evengoed een allusie op de wonderbare visvangst in gaan zien. Er is al een ruime graad van abstrahering maar de dramatiek blijft behouden. Maar er zijn natuurlijk ook de zelfstandige tekeningen en schilderijen. Daar waar de schilderkunst in de loop der tijden het middel bij uitstek was om mensen en hun bezittingen een soort van eeuwigheidstatus te geven, legt deze kunstenaar zich toe op het naar voor brengen van die dingen die de eeuwigheid bedreigen, die het tijdelijk karakter ervan beklemtonen: scheuren, oxidatie, corrosie, perforatie, inktvraat, verzuring. Zijn schilderijen en tekeningen hebben duidelijk iets dat op verwering duidt, hebben een aura van nostalgie, lijken op iets wat ons herinnert aan het verleden. Ze doen me wat denken aan foto’s van overledenen die je soms ziet op begraafplaatsen en waarvan de beeltenissen al half zijn vergaan of vervaagd. Andere beelden dragen geheimen in zich, verhullen angsten of belevenissen die verdrongen zijn of moeten verdrongen worden. Ze zouden kunnen functioneren als bezwering om vat te krijgen op de wereld rondom ons.  Daan Rau

Mecenas: Gerda Vander Kerken www.erlendvanlandeghem.be/ PDG 9C


TERMITE ONE &TRAFFIC OF TRAFFIC GROOT-BIJGAARDEN

RABBIT HOLE 2017, OIL ON LINEN, 80 X 120 cm

KOEN WASTIJN Maatschappij- en cultuurkritisch Op BAD presenteert Koen Wastijn een installatie met afgietsels van termietenheuvels Termite One samen met zijn nieuwe creatie Traffic of Traffic, een neonsculptuur van het verkeersknooppunt Groot-Bijgaarden. Beide onderwerpen gaan over massale bewegingen. Koen Wastijn (°1963) maakt werk vanuit een maatschappij- en cultuurkritische attitude. Hij neemt verschillende facetten van onze samenleving onder de loep. Hij maakte zijn eerste stappen in kunstmiddens als helft van het duo Deschuymer & Wastijn. In 1993 behaalde hij de Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst. Hij nam deel aan belangrijke tentoonstellingen zoals Beeld/Beeld (1994 Muhka), L’Empreinte (1997 Centre Georges Pompidou Paris), Worldexpo 2000 (Belgisch Paviljoen Hannover).

TERMITE ONE Termite One is een sculpturengroep van vijf afgietsels van bestaande termietenheuvels in Arnhem Land, het tropische noorden van Australië. De kleinste meet 40 cm en de grootste 2.50 m. De heuvels zijn in het landschap gericht op de as noord-zuid en worden ‘cathedral type’ genoemd door hun naaldvorm. Van deze natuurlijke originelen wordt eerst een mal in silicone vervaardigd om nadien de sculptuur in fortonplaaster te gieten. Als nieuw origineel is deze sculptuur geen slaafse reproductie van de natuur, maar eerder een interpretatie van de natuur waarin de lijnen van de mallen duidelijk zichtbaar blijven. In het positieve afgietsel zijn donkere plekken en brokjes te zien: sporen van de oorspronkelijke rode aarde met bauxietelementen. Bauxiet is het basisbestanddeel van aluminium dat de termieten gebruiken om hun indrukwekkende architectuur stukje per stukje neer te zetten. Tijdens de silicone fase worden elke dag een paar nieuwe siliconelagen ter versteviging aangebracht en de nacht als droogtijd gebruikt. De termieten werk op hun beurt tijdens de nacht om hun bouwwerk zo goed mogelijk te restaureren. Hierdoor is de sculptuur in een soort constructie- en reconstructie-strijd verwikkeld. Termite One werd in 2005 in de GrantPirrie Gallery in Sydney opgebouwd en achtereenvolgens in Breda, Keulen en Brussel getoond.

TRAFFIC OF TRAFFIC De neonsculpturen van de reeks Traffic of Traffic zijn een weergave van belangrijke verkeersknooppunten: Schengen, Groot-Bijgaarden, Lummen. Als knooppunten tussen epicentrum en periferie verwerken ze dagelijks een enorme in-en uitstroom van een snel veranderende stad of agglomeratie. Ze staan symbool voor een fysisch en mentaal sas, waar verschillende wegen elkaar kruisen en van richting veranderen. De schijnbare esthetiek van de licht­ culptuur wordt afgeleid van een zuiver functionele tekening door weginge­ nieurs uitgerekend. Het harde witte licht van het argon gas in de neonbuisjes wordt een puur energetisch gegeven: het tweerichtingsverkeer wordt weggestraald terwijl de energie overheerst. Er heeft zich duidelijk een implosie van de mythologie van snelheid en beweging voorgedaan vanaf de jaren ‘30 met de opgestarte praktische militaire bereikbaarheid (Autobahn) via de jaren ‘50 en ‘60, tijd van de opkomende snelheid, rijkdom en vooruitgang, vermengd met een absoluut vertrouwen in de verplaatsing als teken van succes en vrijheid. De jaren ‘70 luidden het failliet van dit gevoel in vanaf de petroleum crisis en de steeds toenemende files tot de dieselgate in de 21ste eeuw De sculptuur degradeert het fysieke verkeer van mensen en goederen tot een verouderde representatie van data die op het net rondflitsen, zigzaggend tussen hack-netten. De data, die alle vorm van contaminatie moeten vermijden, maken van ons wezens die op het hier en nu gepind zijn. Niettegenstaande de referenties aan de wereld van de uitputtende mobiliteit illustreert de sculptuur niet het toepasselijk domein van snelweg tot data highway. Ze is een tegenwoordigheid tussen progressie en regressie, tussen gisteren en morgen, tussen concreet en abstract, uiteindelijk laat ze zich liever voelen als een kompas in een bestuurloze en losgeslagen wereld. Mecenas: Staf Helbig www.koenwastijn.eu Le Passage stand 3A

CINDY WRIGHT Cindy Wright brengt op BAD een voorsmaakje van haar solotentoonstelling “Dead Poetry” die in het najaar zal plaatsvinden in het kasteel van Gaasbeek. De grootschalige schilderijen en houtskooltekeningen van Cindy Wright spelen precies op de kruising tussen schoonheid en verval. Haar humeurige stillevens plaatsen zichzelf in de vanitas-traditie van de Vlaamse en Nederlandse oude meesters uit de 16e & 17e eeuw, aangezien ze vaak levenloze objecten uit de natuurlijke wereld als haar onderwerpen selecteert. Wrights experimenten met geschiedenis en haar composities omvatten, naast de archetypische symbolen zoals de menselijke schedel, verwijzingen naar hedendaagse massaconsumptie en moderne levensstijl. Het resultaat uit zich in prachtig morbide beelden uit concrete studies en experimenten met rottend fruit en vruchten, dode dieren en fotografie. Wright heeft niet het voornemen om de kijker te shockeren, noch wil ze ‘de waardeloze aard van alle aardse goederen en bezigheden' moraliseren zoals het gemeenschappelijk onderliggende motief in de traditionele vanitas schilderijen. Ze portretteert het verval in al haar pracht en praal, esthetiek en glamour. De dood is niet alleen onvermijdelijk, maar ook noodzakelijk; het is een brandstof voor het leven, een vonk voor evolutie. Waarom zijn we zo angstig (om te kijken)? Is datgene wat wordt afgebeeld werkelijk zo afstotelijk als de sociale normen ons leren of heeft ons verzet om te kijken meer te maken met de moeilijkheid van het aanvaarden van onze menselijke kwetsbaarheid? Kunnen we schoonheid vinden in datgene wat we afschuwelijk vinden? Kunnen we onze oordelen neerleggen en gewoon kijken, voorbij vastliggende connotaties en associaties? Hoe objectief is onze perceptie? Ze stelt deze vragen niet enkel met betrekking tot de inhoud van haar werk, maar ook met betrekking tot de formele kwaliteiten. Terwijl de monumentale schilderijen op het eerste gezicht fotorealistisch lijken, blijkt bij nader inzien dat Wright niet voornamelijk geïnteresseerd is in een gladde “echter dan echte” voorstelling van de werkelijkheid. Wright blijft een schilder, haar penseelstreken blijven zichtbaar, in de diepte, textuur en tactiliteit van de verf.

We zien het traject van de tijd onherroepelijk marcheren in de details van het dagelijkse leven, door het oog voortdurend gewaarschuwd voor het vastleggen van de minigebeurtenissen in het grote thema van haar werk. Haar idealistisch, maar ook realistisch, streven naar momentopnamen van de kortstondige feitelijkheid van dingen helpt ons onze ogen te zuiveren van het lawaai rondom ons en biedt ons een duidelijkheid in het bevroren moment. De schilderijen hebben een pakkend claustrofobisch effect, de kijker wordt gedwongen om in detail verschillende soorten materie en texturen als glinsterend vet, blinkende plastic, vlees, bont, enz. … te aanschouwen. Paradoxaal genoeg is de impact van Wrights schilderijen het meest uitgesproken op een aanzienlijke afstand van het doek, waar de details van de grootschalige trompe l'oeil in het beeld samensmelten. Verplaatst men zich dichter tot het doek, dan vervloeien de details in een semi-abstracte verfhuid en verdwijnen ze in penseelstreken. Op BAD brengt Cindy een voorsmaakje van haar solotentoonstelling “Dead Poetry” die van 7 september tot en met 4 november zal plaatsvinden in het kasteel van Gaasbeek. De Nederlandse componist/luitspeler Jozef Van Wissem zal voor de tentoonstelling een nieuwe soundscape componeren die zal worden opgenomen in het Kasteel zelf. Cindy Wright (°1972) woont en werkt in Antwerpen. Ze behaalde de meestergraad in de schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Haar postgraduaat werkte ze af in het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK). Ze werd geselecteerd voor verscheidene prijzen waaronder de prijs van de ‘Jeune peinture belge” in 2005. Ze nam deel aan verscheidene nationale en internationale museumtentoonstellingen o.a. in het Chelsea Art Museum N.Y., Musée des Arts Décoratifs in Parijs en Momu in Antwerpen. Mecenas: Stijn Dejagere/KROKO www.cindywright.org PDG 12C

mecenaat


the

[ 8 ]

times

ZONDER TITEL 2017, OLIE OP PANEEL, 60 x 75 cm

MILITAIR HOSPITAAL 2016

GUY SLABBINCK Guy Slabbinck schildert verhalen over de schilderkunst zelf. Door het bestuderen en ontleden van klassieke meesterwerken, creëert hij een nieuwe beeldtaal die zeer typerend is. Guy Slabbinck maakt etsen, schilderijen en tekeningen. Zijn werken zoeken en verbeelden emotie, mysterie en romantiek. Hij wil zich niet onderscheiden als de nieuwste en modernste schilder en baseert zich op de schilderijen van de grote meesters die hij bewondert: Titiaan, Rubens, Manet, Delacroix, Gauguin, Ensor. Hij houdt ervan om dingen na te schilderen en zoals een koekoek in het nest van een andere schilder te duiken. Vaak vertrekt hij van een bestaand schilderij of vanuit een klassiek thema zoals het verloren paradijs, ons duister koloniaal verleden of ingewikkelde mythologische verhalen, om via zijn eigen fantasie op een geheel ander pad uit te komen. Door het bestuderen en ontleden van klassieke meesterwerken, creëert hij een nieuwe beeldtaal die zeer typerend is. 'Goede kunstenaars kopiëren. Grote kunstenaars stelen.' zei Picasso. Rubens heeft de helft van zijn werk aan Titiaan te danken, Van Dyck aan Rubens en zo werkt de schildertraditie verder. Uit respect voor de grote meesters wil Slabbinck dit schilderverhaal ook verder zetten en nieuwe horizonten verkennen. In feite schildert hij verhalen over de schilderkunst zelf en de positie van de kunstenaar. ‘Ik vertrek van een voorbeeld - doorgaans een werk van een meester - en ga dan plastisch freewheelen. Wie goed kijkt herkent Hals, Rubens, Ensor, Van Gogh en Manet. Lefgozers allemaal. Mijn idolen, mijn grote voorbeelden. Mijn schilderijen zijn kanttekeningen van ondervindingen, verslagen en ont-

dekkingen opgedaan in het grote boek der kunsten. In mijn schilderijen, die ik met diverse technieken ter aanschouwing roep, zoek ik naar de betekenis van kleuren, lijnen en onderwerpen. De verf is middel, kleur is doel. Schilderen is voor mij een losmaking van de grond. Ik leg mezelf weinig regels op, sta als het ware van op afstand te kijken naar hoe mijn oeuvre zich voltrekt (...) Het enige wat ik bij de toeschouwer beoog is dat hij in de schilderijen het avontuur vindt en kan vertoeven in mijn dromen.” Guy Slabbinck (°1979, Brugge) woont en werkt in Gent, waar hij aan het Sint Lucasinstituut studeerde. Zijn werk werd in verscheidene solo tentoonstellingen getoond o.a.Wow-Art te Brussel, MSK te Gent, Zwart Huis te Knokke en NK Gallery te Antwerpen. In februari 2018 exposeert Slabbinck samen met kunstenaar/filmregisseur Amir Yatziv in het Wroclaw Museum in Polen. De aanleiding van de tentoonstelling is de kunstdocumentaire ‘Standyby Painter’ die beide kunstenaars maakten over de diefstal in 2000 van het schilderij ‘La plage de Pourville’ van Claude Monet uit het National Museum in Poznan. Deze diefstal werd het voorwendsel om een nieuw verhaal te vertellen over de reïnterpretatie van het onschuldig impressionistisch meesterwerk dat gebrandmerkt wordt door gewelddaad, bezitsdrang en mysterie. Mecenas: Jan van Speybroeck www.facebook.com/GuySlabbinck/ PDG 9D

RUDI WOUTERS Ik ben een observator. In mijn reportages vertel ik over waar ik ben of wat er gebeurt, wie ik ontmoet of wie mijn gekwetste en getekende vrienden zijn. Rudi Wouters studeerde in 1975 af aan de Academie in Antwerpen met specialisatie fotografie. Sindsdien werkte hij als fotograaf en lesgever fotografie. Tot 1990 exposeerde hij regelmatig in binnen- en buitenland. Hij stopte toen bewust om zich volledig op fotografie toe te leggen. Vier jaar geleden besloot hij opnieuw te gaan exposeren. Misschien om toch niet ongemerkt te verdwijnen. “Ik hou niet van de stempel “kunstenaar”… dat begrip wordt veel te gratuit, door kunstpausen, uitgedeeld en verliest daardoor zijn waarde. Het hele arty-farty gedoe rond de kunstwereld spreekt me ook niet aan.”, zegt Rudi Wouters met grote stelligheid. “Ik ben gewoon een fotograaf, een observator. In mijn reportages vertel ik over waar ik ben of wat er gebeurt, wie ik ontmoet of wie mijn gekwetste en getekende vrienden zijn.” Dat zie

je in zijn portretten… maar ook in zijn abstract werk getuigt hij over zijn leven, zijn scheiding, zijn werkplek, zijn omgeving… Voor Rudi moet een foto zoals een gedicht zijn waarbij over ieder woord wordt nagedacht totdat het op de juiste plaats staat. Daar kan hij blij van worden. Bijna 50 jaar is Rudi Wouters zowel professioneel als passioneel met fotografie bezig. “Eerlijkheid, authenticiteit en vakkennis vind ik belangrijk. Bloedmooie, blote modellen die in de woestijn rondwandelen zeggen me fotografisch niets,” legt Rudi uit. Met mode en marktwaarde heeft hij niets. Op BAD laat hij enkele van zijn abstracte werken zien. Mecenas: Jan van Speybroeck www.rudiwouters.com PDG 6C


the

[ 9 ]

times

HOUTSKOOL OP PAPIER, 70 x 50 cm

AT THE TIME... 2016, 60 x 100 cm, OLIEVERF OP DOEK

MIEKE TEIRLINCK Het oeuvre van Mieke Teirlinck gaat over pijn en broosheid, om een bizar soort schoonheid waar we blind voor geworden zijn. In 15 jaar tijd schilderde Mieke Teir­ linck een steeds meer beklijvend figuratief oeuvre bijeen. Vaak gaat het om datgene wat de maatschappij liever verborgen houdt. Het gaat om pijn en broosheid, om een bizar soort schoonheid waar we blind voor geworden zijn. En hoewel ze alle franje overboord gooit, kijk je steeds naar ogenschijnlijk sfeervolle, oogstrelende taferelen. Je ziet schoonheid. Maar wie met een meer indringende blik kijkt, ervaart ook de pijn die ze met verf vorm heeft gegeven. Het is deze schijnbaar moeiteloze verzoening van tegenstrijdigheden die haar werk zo uniek maakt. Niet alleen de (grote) wereld buiten haar om, maar ook haar eigen gevoelens, de pijn die ze - zoals de meesten onder ons - ervaart in haar eigen bestaan, de ervaringen uit een behoorlijk ver verleden of de pijn van elke dag worden schilderend verwerkt. Schilderen voor haar is kijken voor de anderen: het kan helen. Zo ensceneert ze bijwijlen een bijzondere, wat kinderlijk aandoende wereld met prullaria die ze fotografeert, manipuleert en uiteindelijk schildert. En ook dan weer zie je ogenschijnlijk niets dan schoonheid, kinderlijkheid, vreugde, knap geschilderde kitsch. Maar voor wie langer en dieper kijkt, opent zich een wereld die beduidend minder vrolijk is. De evolutie die haar oeuvre tekent, heeft tot een soort eenheid geleid die

vandaag zo aanzuigt. (Johan Debruyne, Recensent <H>ART-Kunstenmagazine) Mieke Teirlinck (°1959) volgde in 1976 een regentaatsopleiding Plastische Opvoeding te Brugge, maar begon pas te schilderen in 1992 toen ze samen met haar man terugkeerde van een jarenlang verblijf in Suriname en FransGuyana. Ze begon opnieuw (avond)les te volgen aan de academie van Brugge. Langzaam maar zeker ontbolsterde ze zich tot een schilder met een indrukwekkende eigen visie. In 2001 debuteerde ze in de Bogaerdenkapel te Brugge. Ze raakte bekend door een portrettenreeks van medewerkers van de stad Brugge tijdens Brugge Europese Culturele Hoofdstad (2002). In 2007 toont ze in ‘Corpus’ een beklijvende reeks portretten van patiënten van het tehuis Ten Dreve. Twee ervan werden aangekocht door het Museum Dr. Guislain te Gent. In 2015 nam ze deel aan ‘In de luwte van de tussentijd’ op het Kunstenfestival van Watou. In brede verfstreken vat ze de lichtimpressies van haar onderwerpen. Haar toetsen zijn hierbij duidelijk zichtbaar: ze schildert nat-in-nat met olieverf en mengt haar kleuren nog op het doek zelf, wat voor prachtige overgangen zorgt. Mecenas: VICTORS PDG 9A www.mieketeirlinck.be

TIEMKE GAUDERIS “The act of looking is the act of creating". (Fiona Tan) Vanuit een bewuste perceptie van de ruimtelijke omgeving krijgt de fascinatie van Tiemke Gauderis voor de gelaagdheid van het waarnemen gestalte. Alles wat we zien wordt beïnvloed door eerdere ervaringen. Zoals Fiona Tan zei: “The act of looking is the act of creating". In haar voorliefde voor zwart en wit, schuilt ook haar liefde voor licht en donker; en dat wat het ene bij het andere veroorzaakt. De schemerzone, de schaduwen, het samenvallen van beelden, het overbelichte en het onderbelichte. De lichte en donkere partijen laten ruimte voor verbeelding. Het afwezige stelt zo het aanwezige in vraag. Met onthechting en een subtiel spel met perspectief, scherpte, waas, licht en schaduw probeert Tiemke Gauderis haar waarnemingen om te zetten in composities die balanceren tussen tweedimensionale en driedimensionale beelden. In de spanningsverhouding

van het platte tekenvlak en de suggestie van de derde dimensie schuiven de fysieke en de mentale ruimte in elkaar. In haar zoektocht naar wat ruimte maakt, probeert ze een tussenruimte zichtbaar te maken. Het tekenwerk van Tiemke Gauderis is een soort ‘work in progress’. De intuï­ tieve en associatieve verwerking van haar waarnemingen zorgen ervoor dat een werk op een bepaald moment kan transformeren in een ander werk. Er is geen beperkend concept, alleen ‘één vloeiend kijkbeeld' om het met de woorden van filosoof Hans Theys te zeggen. Tiemke Gauderis (°1984) woont en werkt in Oostende. Ze studeerde aan Luca School of Arts (tekenkunst - vrije grafiek) en was in 2016 eerste laureaat van de Ronse Drawing Prize #48. Mecenas: JaVa Consulting www.tiemkegauderis.com PDG 6D

mecenaat


WHERE ART MEETS DESIGN

the

[ 10 ]

times

Op het Cross-over platform “Where art meets design” raken beeldende kunst, design en architectuur elkaar. Het platform wordt zorgvuldig samengesteld door adviseurs Siegrid Demyttenaere (Design) en Daan Rau (Kunst). In België werken heel wat jonge ontwerpers/kunstenaars in het cross-overgebied. Alle stukken die op dit platform getoond worden, zijn gemaakt met een bijzondere knowhow die veraf staat van de industriële productie. Designers en kunstenaars gaan aan de slag met ruwe, brute materialen of afvalmateriaal. Als resultaat zie je soms alledaagse gebruiksvoorwerpen of werktuigen die in een andere context worden tot pure poëzie. Zowel aanstormend talent als gevestigde waarden halen hier alles uit de kast. SCHRAAG1 + KIST3 PHOTOGRAPHY: JEAN VAN CLEEMPUT

WALK TO YOUR FRIENDS #1 2017

ROUND TABLE BY TERI ROMKEY

CASIMIR

PATRICK KEULEMANS

Altijd in beweging

De (on)mogelijkheid van taal

Casimir is steeds in beweging en stelt zichzelf voortdurend in vraag: in hoeverre zijn archetypen leesbaar? Wanneer moeten zes planken die onder een bepaalde hoek ten opzichte van elkaar worden geplaatst een kist worden genoemd en wanneer worden deze zes planken een kast? In hoeverre is het mogelijk om het beeld los te koppelen van de functie: kan een stoel met een plank als een nachtkastje worden beschouwd? Of hoe zit het met het gebruik van een kast om een kast te openen in plaats van een deur te gebruiken? In welke mate vertelt het materiaal het verhaal? Is het mogelijk tegelijkertijd ogenschijnlijk tegenstrijdige eigenschappen als stoer of rustiek en verfijnd te benadrukken? Deze onderliggende vragen verklaren de betoverende spanning in alle ontwerpen van Casimir, die het oog van de toeschouwer voor altijd zullen fascineren. Vergeet bondage - meubilair is de nieuwe perversie. [Katy Greaves, Wallpaper] ‘Schraag1’ is het de- en herconstrueren van een schraag, waardoor een meubel dat normaal enkel in duo kan functio­ neren, in deze nieuwe/aangepaste vorm het ook alleen kan… ‘Kist3’ is een mega-upgrade (eerste-keus-eiken en high-end afwerking) van een fruitkist, waardoor een werkinstrument (transportkist) transformeert tot een meubel (of toch niet ?) De combinatie ‘Schraag1 + Kist3’ versterkt voor beide stukken hun nieuwe meerwaarde: Schraag1 draagt alleen een Kist3, en Kist3 staat verheven op een sokkel. De combinatie is ook in meerdere opstellingen mogelijk. Op BAD komt ook de disc reeks, een bank en een nieuw kastontwerp.

De (on)mogelijkheid van taal staat in het werk van Patrick Keuelmans vaak voor de (on)mogelijkheid van communicatie, van samen-leven. Zijn persoonlijke ervaring met dyslexie maakt de kunstenaar extra gevoelig voor de kwetsbare kanten van taal. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de vele werken die handelen over verdwenen talen. Taal wordt bij hem een metafoor om thema’s als culturele diversiteit en de kwetsbaarheid van het individu in een globaliserende wereld aan te kaarten. Zoals in zijn speelse knipogen naar de wereld van Twitter en Facebook, waar hij aan de kaak stelt hoe we ons als mens blootstellen aan de voyeuristische blik van de anonieme massa. Hoewel op het eerste zicht licht en toegankelijk is het werk van PK doortrokken van kritiek en reflectie. Gepokt en gemazeld in de reclame- en communicatiewereld , weet hij de argeloze blik van de toeschouwer op een intelligente manier te vangen en te verleiden met de mooie, verfijnde ‘look’ van de objecten die hij maakt. Daarbij springt zijn gevoeligheid voor materialen en zijn zorg voor afwerking meteen in het oog. Speelsheid en fijne humor ontlokken de kijker vaak meteen een glimlach. Om daarna diepere betekenislagen te ontwaren. Nàçet als in het leven zelf verzachten de poëzie en de schoonheid van het werk de harde werkelijkheid en maken ze haar leefbaar.

BRAM VANDERBEKE

BEN STORMS

Schepper van Ruimtes

Baanbrekende InHale -serie

MANIERA is geen gebruikelijke design­ galerie. Gelegen in het hart van de Zavel, het historische kunstcentrum van Brussel, heeft de galerie een unieke ruimte voor zichzelf uitgehouwen in de steeds drukker wordende internationale designwereld. MANIERA werd in 2014 opgestart door Amaryllis Jacobs en Kwinten Lavigne en liet al snel de heersende opvattingen over meubelontwerp en -productie ineenstorten. De galerie nodigt uitsluitend architecten uit, wiens architectuur een sterke affiniteit vertoont met de beeldende kunst, maar ook kunstenaars die zich door de ontworpen omgeving laten inspireren. Zo brengt ze een uitgebalanceerde mix van diverse posities. Naast gevestigde waarden als het bejubelde Studio Mumbai of de tachtigjarige postmodernisten Trix en Robert Haussmann, krijgt vooral een jonge, opkomende generatie de kans interieurobjecten te ontwikkelen. Onder meer OFFICE K ­ ersten Geers David Van Severen, Jonathan Muecke, Sophie Nys en Valérie Mannaerts ontwierpen meubels voor een collectie die zich op de grens tussen architectuur, beeldende kunst en design bevindt.

Ben Storms wil baanbrekend werk maken door zijn combinatie van natuurlijke materialen en elementen van traditioneel vakmanschap en hedendaagse composieten. De InHale-serie transformeert marmer naar een lichtere staat van zijn. Hij verbuigt in zekere zin de regels van de zwaartekracht. De blokken marmer worden opgetild door een opgeblazen metalen kussen. Dat resulteert in een bijna surrealistisch effect van lichtheid. Ben cultiveert en creëert een nogal verrassende vormentaal. Zijn bewondering voor onbewerkte materialen en hun onvolkomenheden is duidelijk in zijn werk. Hij laat de materialen reageren met behulp van technieken die nog niet volledig kunnen worden gecontroleerd. De belangrijkste steen die in deze nieuwe serie wordt gebruikt, is het Grand Antique-marmer. Met zijn creatie schept hij een nieuwe klassieker en legt hij een bijzondere link tussen dat oude marmer van destijds en het gebruik van nieuwe technieken. Het heeft een magisch effect.

 Lies Daenen

NEW PRIMITIVES


CONSTRUCTION XLIX 2014

TEXTILE RELIEF INSTALLATION

the

INTO THE VOID 2015

[ 11 ]

times

PLANKJES

FATIME MOLNAR

Puur toeval en transformatie LEYLA AYDOSLU

Poëtische werken Leyla Aydoslu werkt, ondanks haar achtergrond als schilder, uitsluitend driedimensionaal. Stilistisch en historisch laat haar werk zich moeilijk categoriseren. Het valt ergens tussen schilderkunst, beeldhouwkunst, assemblage en installatiekunst. Zonder specifieke referentie verkent ze met haar poëtische werken zowel aspecten van lijn, kleur, vorm en volume als van de relatie tot de ruimte, het stedelijke landschap en architectuur. In haar recente evolutie stimuleren begrippen zoals schaal, eenheid versus veelheid, continuïteit versus breuk het ontstaan van haar werken. Al die aspecten zijn dan weer van invloed op de keuze van het materiaal. Ze maakt gebruik van nederige, vaak gevonden materialen en vormt deze om tot fragiele composities. Met een gevoel van vergankelijkheid lijken ze een precaire wereld weer te geven. Aydosly’s constructies zijn het resultaat van een gevoelsmatig proces. In eerste instantie draait het voor haar om de lichamelijke beleving van de creatie. Vaak zijn het haar eigen lichamelijke limieten die bepalen hoe ver ze kan gaan, bijvoorbeeld in de keuze van materiaal. In die zin bepalen ze dus ook hoe de werken er uiteindelijk zullen uitzien.

PIXEL N°1

De werken van Fatime Molnar verkennen het gebied van het puur toeval en de transformatie - de twee belangrijkste krachten binnen de natuur. De natuur heeft een taal en haar werken zijn pogingen om de verschijnselen van die natuur in de taal van de mensen te vertalen. Door het creatieproces worden toeval en bewuste creatie samengevoegd. Het frequente gebruik en de reconstructie van gevonden of tweedehandse materialen en objecten benadrukken het feit dat dingen voortdurend veranderen en dat transformatie een onvermijdelijk gegeven is.

FILIP DUJARDIN

Metafoor van de “bouwende mens” De baksteen en meer bepaald de snelbouwbaksteen, kan gezien worden als een identiteitsloos basiselement van onze ‘gebouwde’ beschaving. Dit universele bouwmateriaal wordt overal ter wereld gebruikt om een gebouw in zijn ‘naaktheid’ op te trekken met de bedoeling later een meer ‘edele’ afwerkings­ laag te krijgen. Deze bouwpixel heeft de belofte in zich om alles te kunnen worden. Bakstenen kunnen een muur worden, muren worden een huis, huizen worden een stad. Door deze banale bouwsteen te reproduceren in edel Carraramarmer wordt het tot metafoor verheven van de ‘bouwende mens’. De mens die de natuurlijke omgeving transformeert, indeelt en afbakent door scheidingen aan te brengen in de ruimte. De baksteen is als een pixel van onze culturele aanwezigheid in de wereld.

GERT SCHEERLINCK

HEIKE DOBBELAERE

Kracht van de verbeelding

Vormenbasis

Vanuit verschillende invalshoeken daagt de kunstenaar uit om na te denken over tal van aspecten van onze wereld: industrialisatie, communicatie, ecologische rampen, etc. Hoewel de objecten die hij toont hun structuur laten zien, worden ze gereconstrueerd vanuit een fragment. Het is niet essentieel om het hele object te laten zien, het gaat erom dat de bezoekers een mogelijk verhaal vinden in wat ze zien. Het is een zoektocht waarin de ontdekking van het detail discreet wijst op de complexiteit van de syntaxis. Scheerlinck introduceert een manier van denken over kunst die, hoewel soms behoorlijk donker, rekening houdt met de kracht van de verbeelding. Elk werk is een beeld van het leven zelf, in kleine en hogere verwachtingen, in dromen en nachtmerries, in vastberadenheid en zuchten, ...

Dit ontwerp is een onderdeel van haar masterproject. Het uitgangspunt van dat project is een analyse van alledaagse, banale objecten. Deze haalt ze volledig uit elkaar, om zo te weten te komen uit welke vormen en onderdelen ze bestaan. Na deze ‘objectdissectie’ maakt ze met de onderdelen nieuwe combinaties. In deze objecten, die ze ‘assemblagestelletjes’ noemt, gaat ze op zoek naar onderdelen van verschillende objecten die erg goed bij of in elkaar passen. Dit ontwerp bijvoorbeeld is een combinatie van enkele broodplankjes en de basis van een lampenkap. Hiernaast gaat ze ook op zoek naar object-onderdelen met een interessante vorm. Met deze vormen bouwt ze een abstracte vormen-databank op. Deze ‘vormenbasis’ wordt een tool om mee aan de slag te gaan. Zowel voor de kunstenaar als voor anderen. In dit project wordt het alledaagse object op een andere manier bekeken en gebruikt.

Jorge Antonio Fernandez Torres (conservator en directeur van het Museo Nacional de Bellas Artes de Cuba) in ‘The disguise of objects’.

HENK DELABIE

Transobjecten en transorganismen De sculpturen van Henk Delabie kunnen worden opgevat als concentraties van bepaalde uitingen die in feite diep menselijk zijn. Het gaat over rekken en buigen, opwaartse en neerwaartse bewegingen. Elk beeldhouwwerk vertegenwoordigt zijn eigen onstuimigheid en is ondertussen afhankelijk van zijn omgeving, zijn steunpunt zoals een muur, een vloer. Op het ene moment is het een minimale geste (als lichte spierspanningen), het andere moment vertonen ze expliciete gebaren. Het oog en de geest van de toeschouwer zullen worden gevat door verschuivingen (zoals wolken die bewegen en vervormen samen met de windrichtingen). Het contrast tussen zelfbeschikking enerzijds en aanpassing aan de andere kant is dus een belangrijk onderwerp in het werk van Henk Delabie. Beide

polen zijn op een zorgvuldige manier en met soepele flexibiliteit verbonden om uit te monden in transobjecten en transorganismen. (naar Herman Denecker, kunsthistoricus)

PART BLEU IIIB


CONTRAST 2

KASPAR HAMACHER

Ontwerp met een ziel

NIEK PLADET

Het ingebeelde uitgebeeld Deze vormen zijn afgietsels van negatieve ruimtes in stukken piepschuim. Ze zijn gemaakt om objecten in te transporteren en dienen als bescherming. De massieve blokken gips hebben initieel nooit bestaan. Deze ruimtes die in het ontwerp worden blootgelegd, worden van hun functie en context ontdaan en bestaan op een autonome manier. Wat je ziet is niet ontworpen, maar is een afdruk van ontwerp.

LAURA VAN BIERVLIET

Kortstondige ­e­enheid In Still Life lijken sporen op het ruwe materiaal te verwijzen naar een voorbije actie. Deze zichtbare tekens van voormalig contact leggen een verlangen naar versmelting met de ander bloot. De ontstane frictie verraadt echter de onmogelijkheid van deze versmelting, of de slechts kortstondige eenheid die kon worden bereikt. Het in beeld brengen van het ontstaan van het kunstwerk en zijn levenscyclus is een terugkerend gegeven in het werk van Laura Van Biervliet. De actie van het maken van het werk is vaak zichtbaar in het eindresultaat. In deze zin functioneert het werk als een organische entiteit, onderhevig aan veranderingen, en refereert het aan zijn eigen kwetsbaarheid.

Kaspar Hamacher (1981) neemt de natuur als uitgangspunt en richt zich resoluut op een fysiek in plaats van een conceptueel ontwerp. Zoals hij zelf zegt, voelt hij zich meer vakman dan ontwerper. De dingen die hij met hout kan doen spreken tot de verbeelding: of het nu een boomstronk of een stuk leer is, de sleutel is authenticiteit in elke stap van zijn ontwerpproces. De werkwijze van Hamacher resulteert altijd in een uniek, persoonlijk stuk. Een stuk ontwerp met een diepere betekenis; met een ziel. Als zoon van een boswachter heeft hij tot zijn negentiende altijd in het bos geleefd en gewoond en heeft handenarbeid steeds hoog in het vaandel gedragen. Tijdens zijn studie design aan de academie van Maastricht, waar er geen opleiding beeldhouwkunst bestond, bleef hij ondanks het aandringen van zijn docenten het werken met hout getrouw. Zijn stage bij Casimir was een stimulans om zijn eigen weg te blijven volgen en dat doet hij nog steeds. “Ik hou ervan de barsten in het hout te laten zien, de onregelmatigheden, de origine. Een schoonheid vinden die anderen niet hebben gezien. Te tonen dat het hout leeft, een geur heeft. Een symbolische betekenis geven aan een object, dat is ook een beetje ontkomen aan de dwang van het consumentisme waarbij men een object weggooit van het moment dat men het niet langer nodig heeft. Het is me verbeelden dat een werkstuk overgaat van de ene generatie op de andere. Het is een andere verhouding tot de tijd, in een wereld waar alles erg snel gaat, waar alles mogelijk lijkt, maar waar men niet meer weet hoe iets echt wordt gemaakt.”

BENCH

JOHAN DE WIT

JULIEN CARRETERO

Vorm en kleur

Nieuwe expressieve middelen

Vorm en kleur zijn de uitgangspunten van De Wits gevarieerde oeuvre dat grotendeels bestaat uit sculpturen, video's en schilderachtige objecten. Zijn werken roepen allerlei associaties op, zoals herinneringen aan de kindertijd, maar ook nietigheid en melancholie. In een sfeer van poëtische verstilling bundelt de kunstenaar zijn liefde voor esthetische objecten met het leven van alledag: van een potje, een tafel en een ladder tot abstractere voorwerpen – soms zelfs met religieuze of archeologische connotatie – als een schijf of een drieluik. De Wit laat zich inspireren door de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven en de Vlaamse en Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw, maar er zijn ook duidelijke echo’s voelbaar van het werk van Giorgio Morandi bijvoorbeeld. Voor zijn meest recente reeks objecten vormt een model in papier de basis, dat wordt versterkt met hars en marmerpoeder aan de binnen- en buitenkant. Tijdens het uitdrogen manipuleert De Wit het model om vouwen en deuken te laten ontstaan. Vervolgens werkt hij het af met verf in verschillende kleurtinten, om ten slotte het oppervlak terug af te schuren. Dit resulteert in een verbergen en terug tevoorschijn halen van de deuken en de plooien van de driedimensionale vorm. Het licht dat hierin wordt opgevangen en weerkaatst, beklemtoont de rijke lagen van het oppervlak.

Studio Julien Carretero is een multidisciplinaire praktijk betrokken bij het ontwerpen van objecten, meubels, verlichting, processen, interieurs, workshops en tentoonstellingen. In een poging hedendaagse productiemethoden in vraag te stellen, richt de studio zich vaak op de crossover tussen vakmanschap en industrie. Men focust dan op de transformatie van ambachtelijke technieken naar seriële productieprocessen of het gebruik van zware industriële faciliteiten als eenvoudige media. Julien Carretero breekt echt door met zijn ontwerpen voor meubels en huishoudelijke producten, bedenkt en experimenteert met nieuwe giettechnieken. Om de golvende, biomorfe vormen van zijn “To Be Continued” -banken te creëren, gebruikte Carretero een enkele mal om plakjes meubilair in verschillende kleuren te gieten. Die vorm muteert bij elke gieting, waardoor de composiet zijn eigen onregelmatige vorm kan bepalen. Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe expressieve middelen voor traditionele materialen, voor zijn lijn “Stencil” gebruikte Carretero een intens hittebestendig weefsel om mallen te maken voor aluminium lampen en tafels.

CLARISSE ­BRUYNBROECK

Relatie tussen mens en object

STILL (RESEARCH)

In haar werk gaat Clarisse Bruynbroeck (°1989) op zoek naar de relatie tussen mens en object. Ze onderzoekt hoe een object een emotie kan evoceren of een handeling kan beïnvloeden. Geen uniek ontworpen objecten, maar banale objecten die massaal worden geproduceerd. Objecten waarvan we denken dat we ze kennen. Door gebruik te maken van transparante zeep materialiseert Bruynbroeck de inhoud van herkenbare plastic bekers en maakt deze fysiek

tastbaar. Door het alledaagse object zichtbaar te maken wil Clarisse Bruynbroeck een stilstand creëren. Waarom worden deze objecten algemeen geaccepteerd? Staan we nog steeds stil bij de objecten die we dagelijks gebruiken? Bruynbroeck is niet op zoek naar een klaar antwoord maar wil met deze sculpturen het dagelijkse gebruik en de esthetiek van de massaproductie in vraag stellen.


EDELDROPS

JOHAN GELPER

Speels en verrassend

BAUHAUS 2014

HANS DEMEULENAERE

Het specifieke en het geheel

WHERE ART MEETS DESIGN

In een tijd die steeds wordt beschreven als het hoogtepunt van de historische vooruitgang, heeft het geen zin het wiel opnieuw uit te vinden of een authentieke scheppingsdaad na te streven. Het artistieke pad dat Demeulenaere bewandelt, is een bescheiden pad: hij eigent zich bestaande vormen toe. Door elementen weg te nemen en opnieuw samen te stellen, wordt hij in staat gesteld te begrijpen hoe de dingen werken. Hoewel men kan zeggen dat Hans Demeulenaere een bouwer is, brengt hij zelden nieuwe vormen in de wereld. De kunstenaar is verre van een ‘schepper’, maar men zou hem een ‘vertaler’ of een ‘interpretator’ kunnen noemen. Geïnteresseerd in het verdubbelen, in het spiegelen, en in de kopie, onderzoekt Demeulenaere wat er voortvloeit uit het recreëren, spiegelen of herhalen van bestaande objecten en procedures. Dialoog en wederzijdse betrokkenheid vormen de kern van de praktijk van Demeulenare en elk project komt voort uit een ander soort samenwerking. Soms gaan artistieke allianties gepaard met het presenteren van een complementair oeuvre in de ruimte, het bekritiseren van elkaars werk of het aannemen van de rol van bemiddelaar of curator. Demeulenaere beweegt consequent tussen het specifieke en het geheel.

Wat opvalt in het werk van Johan Gelper, is zijn speelse manier om te traceren. Hij volgt, ontdekt, tekent, benadrukt die beweging die de immateriële wereld lijkt te verbinden met de werkelijkheid van tastbare dingen. De geestelijke wereld van ideeën en gedachten die elkaar aantrekken en afstoten, raken en loslaten, openen en sluiten, krijgt in Gelpers werk verrassende vormen. Deze vormen ontstaan door de omgeving af te tasten, te bekijken en aan te voelen. Verhoudingen kleuren het spel van toestaan en vermijden. Gevonden objecten worden met elkaar gecombineerd in een nieuwe situatie. Verbindingen worden met een uitzuiverende nauwkeurigheid toegevoegd. Op geen enkel moment zal de kunstenaar daarbij het toevallige karakter van speelse elementen miskennen. Integendeel zijn humoristische kijk op de inbreng van het menselijk pogen om de wereld te vatten, een onvermoeibaar graven in materialen en technieken, geven het werk een blije uitstraling. Bewonderenswaardig is Johan Gelpers esthetisch gevoel om de zuiverheid der dingen in beeld te brengen. In Gelpers vormgeving worden sporen van ons denken in de ruimte belichaamd. De ruimte zoals Gelper laat zien, geeft richting aan ons denken en handelen: voor staat in verbinding met achter, boven plaatst zich tegenover onder, diepte en oppervlakte vullen elkaar aan, snelheid toont de relativiteit van het stilstaan, enz. De schoonheid van zijn werken spreekt uit de dynamische - geen statische dus, maar levendige balans in het samenspel tussen wat de mens maakt en veroorzaakt en wat hem vormt of sturing geeft.

BOTANICAL 2016

GINO RIZZI

JOKE RAES

Plastificatie van de natuur

Fabelachtige ­metaforen

Gino Rizzi gebruikt sinds 2000 gerecycleerde kunststoffen als het belangrijkste materiaal voor zijn sculpturen en installaties. Ze vertegenwoordigen natuurlijke organismen, maar dan wel gemaakt van allerlei soorten huishoudelijke artikelen en materialen. Op het eerste gezicht lijken zijn sculpturen vooral een kritiek op de alomtegenwoordige accumulatie van plastic afval. Of soms is het een speelse reactie op dit probleem. Er is echter vaak een vorm van hoop en geloof in de kracht van de natuur om zich aan te passen en te overleven. Hiermee stelt Gino's werk ook vraagtekens bij onze homocentrische kijk op de wereld waar de mens zelf in staat is het leven op aarde te vernietigen.

Haar tekeningen, sculpturen en installaties ontstaan schijnbaar moeiteloos maar wie naderbij komt, duizelt het van de detaillering: elk werk is met grote aandacht gemaakt, verraadt obsessie met het oppervlak en alles wat daarachter ligt. Haar organische beeldtaal is die van het Amazonewoud, van de woekerende, wriemelende natuur waarin de mens één soort is te midden van honderdduizenden andere – en toch slaagt Raes erin om het overzicht te bewaren, alsof ze de facetogen van een libelle heeft geleend om ook in volle vlucht nog precies te weten waar ze zich bevindt. Alles krijgt een heldere structuur, een afgeronde vorm die de kijker in staat stelt een eigen verhaal te construeren.

Gino Rizzi noemt ‘plastification of nature' zowat het hoofdthema in zijn werk. Zijn sculpturen geven de mogelijke uitkomsten van dit proces weer. Plastificatie kan worden gedefinieerd als een universeel transformatieproces dat kunstmatige en organische materie combineert.

Er lopen verschillende formele thema’s door haar werk, zoals de denkbeeldige lijn die een tekening of assemblage deelt in twee helften of corresponderende sferen. De paren vormen spiegelbeeldige indrukken vol spanning en verlangen; Rorschachtests van overeenkomst en verschil.

Gino leeft met een continue focus op het vinden en verzamelen van plastic afval en objecten. Deze materiaalkeuze en de experimenten die hij uitvoert op elk object om het te transformeren, maken van hem een soort jagerverzamelaar, zowel een pseudowetenschappelijk onderzoeker als een bezeten collectioneur in een ‘nieuwe wereld’.

De werken laten zich lezen als indringende metaforen, losgezongen van de persoonlijke anekdotes waarnaar soms een titel nog verwijst. Lost Lover heet het dan bijvoorbeeld – en je weet, neemt aan, dat er toentertijd iets gaande was. Hoewel haar sensuele beelden prachtig zijn om te zien, vertelt Raes niet per se aangename verhalen. Dynamiek gaat gepaard met weerstand en stagnatie en het verval is nooit ver weg; het vreet zich door het oppervlak naar buiten als wormen, schemert onder de huid, verschuilt zich in de fabelachtige overdaad.

CRISTO-COREAUX-2014

the

[ 13 ]

times


ONBETAALBAAR

the

[ 14 ]

times

Creatief collectief op BAD

BAD wil dit jaar ook een platform zijn voor creatieve collectieven, ONBETAALBAAR is daar een mooi voorbeeld van. Ontwerpers en makers vinden elkaar, de grens tussen beide disciplines vervaagt en er ontstaan nieuwe denkpistes en inventieve oplossingen.

ONBETAALBAAR is een artistiek collectief geboren uit liefde voor objecten. Als werkplaats en denktank is ONBETAALBAAR een plek waar hout- & metaalbewerkers, kunstenaars, grafici, tekenaars, tuiniers, schrijvers en denkers elkaar vinden in materialisme met emotie.

WANNES DE BRUYCKER/OP MAAK GROOTLICHT

BRECHT BAERT HELLO MEMPHIS

Het collectief vertrekt vanuit de filosofie dat de waarde van objecten niet enkel economisch is, maar ook ecologisch, artistiek en emotioneel. In verschillende projecten gaan de medewerkers samen aan de slag met afval dat ze kregen van mensen die er afstand van doen of dat ze zelf bij bedrijfjes of in de container bij elkaar sprokkelden. Deze afgedankte spullen worden onder vakkundige handen op allerlei manieren getransformeerd tot nieuwe objecten. De ingrediënten en het maakproces worden via schetsen, foto’s, teksten, quotes, stempels en overschotjes weergegeven in een paspoort. Dit betekent dat elke creatie naar zijn nieuwe eigenaar vertrekt, begeleid van zijn nieuwe unieke identiteit en eigen verhaal.  Zo brengt de werking van ONBETAALBAAR ecologie, economie, filosofie, design en liefde voor materialen samen. De makers laten zich telkens leiden en inspireren door het materiaal dat binnengebracht werd, door elkaar en door een onderling afgesproken thema binnen het hergebruiken.  Maar elke maker brengt ook zijn/haar eigen visie, ervaring en manier van werken mee. Om dit in de verf te zetten biedt ONBETAALBAAR tijdens BAD een podium aan enkele medewerkers om hun eigen ontwerpen te tonen naast de voorwerpen die ze binnen het collectief realiseerden. Deze zij-aan-zij expo kan een venster bieden op de verschillen en overeenkomsten van hun collectief en individueel ontworpen werk.  www.onbetaalbaar.com www.facebook.com/onbetaalbaar

YOURI CRUYPENINCK FRIENDSHIP

JAN FACK MEMPHIS BLUES AGAIN

LEON DUYCK CHRISTOPHE

WANNES VERHEES VESTIMENTARIUM SOPHIE DOORE NACHTELIJK NOORDZEEZICHT

WANNES DE BRUYCKER/OP MAAK DRIEPIKKEL

MINISTRY OF MAKERS

waar design en economie elkaar ontmoeten Designplatform Gent Oost-Vlaanderen vzw of Ministry of Makers (MoM) is een platform dat design inzet als middel om de economie in Gent en regio Oost-Vlaanderen creatiever, innovatiever en duurzamer te maken. MoM linkt creatieve ondernemers met andere spelers in het werkveld (kennisinstellingen, besturen, werkveldorganisaties én burgers). Door al deze krachten te bundelen, is MoM een ontmoetingsplaats met focus op design thinking, kruisbestuiving, matchmaking en co-creatie. Het platform organiseert interactieve lezingen en workshops, zoals bijvoorbeeld ‘Old Skills, New Skills’, waar

zes designerduo’s getuigden over hun unieke samenwerking en hun ervaringen deelden met ambachtelijke productieprocessen of juist geheel nieuwe technieken en procedés. Of de reeks ‘The New Textile Generation’, waar experts en ontwerpers spraken over het belang van nieuwe grondstoffen en productieprocessen, duurzame businessmodellen en de integratie van technologie in textiel. Momenteel loopt ook het project ‘Sociaal Gemaakt’, in samenwerking met Stad Gent en met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen. Vijf sociale economie-bedrijven buigen zich in co-creatie met vier jonge, beloftevolle designers

over een toekomstige samenwerking én ontwikkelen een lijn duurzame designproducten. Ook op de BAD-beurs geeft MoM, samen met Design museum Gent, nieuw ontwerptalent een duwtje in de rug. Vijf jonge, Oost-Vlaamse designers krijgen een gratis toonplek op de beurs. Ga zeker eens kijken naar hun werk! MoM is een initiatief van Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en Hogeschool Gent. MoM tekende in op een EFRO-programma en betrekt hierbij – naast de stichtende partners – ook UGent, Stad Aalst en AGSA. Samen met creatieve ondernemers, experten uit het werkveld en designers met goes-

ting én talent zet MoM zich in om van Gent en Provincie Oost-Vlaanderen een inspirerende, grensverleggende én ondernemende hotspot te maken. www.ministryofmakers.be


the

[ 15 ]

times

DESIGN MUSEUM GENT

365 dagen design

www.designmuseumgent.be

NIEUWE COLLECTIEPRESENTATIE

MAARTEN BAAS, HIDE & SEEK

Op 18 mei zit de vaste collectie van Design museum Gent volledig in het nieuw. Een 200-tal topstukken geven een frisse, brede kijk op ambacht, industrieel en artistiek design. Herontdek de rijkdom en de verscheidenheid van een van de grootste designcollecties van het land. Het wordt geen chronologisch parcours, maar een presentatie waarin de objecten zelf met de aandacht gaan lopen. Verschillende themalijnen laten je op meerdere manieren kijken naar de objecten en nemen je mee langs stukken met een uitzonderlijk verhaal, vertellen je over het hoe en waarom van opdrachtgevers of geven voorbeelden van verantwoord design. Het tentoonstellingsontwerp is ontwikkeld door Doorzon interieurarchitecten & FELT architecten en biedt een flexibele presentatiewijze voor de vaste collectie.

Vanaf 18 mei presenteert Design museum Gent ook de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper Maarten Baas. Zijn ontwerpen bevinden zich

op het snijvlak van kunst en design en staan bekend als conceptueel, humoristisch, rebels en theatraal. Maarten Baas studeerde in 2002 af aan de prestigieuze Design Academy Eindhoven met de serie Smoke, waarbij hij meubilair verbrandde en vervolgens met een transparante epoxy-laag behandelde, waardoor het weer bruikbare meubelen werden. Clay bestaat uit handgemaakte meubelen die gemaakt zijn van synthetische klei. Een ander sprekend voorbeeld van zijn werk is het baanbrekende Real Time: een klok waarop elke minuut de wijzers door een man in een blauwe overall opnieuw geschilderd en weer weggehaald worden. Naast series als Clay en Smoke, waarmee Baas wereldberoemd werd, is ook nieuw werk te zien. ‘Hide & Seek, Maarten Baas’ is een overzicht van zijn belangrijkste werk van de afgelopen 15 jaar.

POÈME BRUT 30.03.2018 – 02.09.2018 Poème Brut toont de hernieuwde interesse van designers in ambachten, lokale technieken en materialen. De focus op maakprocessen en materialiteit is de laatste jaren sterk toegenomen als tegengewicht voor aspecten van globalisering en dematerialisering in onze huidige wereld. Heel wat jonge designers richten hun blik momenteel op oude en nieuwe materialen, maar ook op het maakproces en de toepassing ervan. Centraal in de tentoonstelling staat het resultaat van dit onderzoek naar zowel materiaal als techniek. Sommige werken focussen op oude, vergeten materialen die met een nieuwe techniek of technologie verwerkt worden, andere zijn het resultaat van een oud ambacht dat toegepast wordt op een nieuw materiaal. De designobjecten worden gekenmerkt door een zekere tactiliteit, poëzie en een overwegend ‘brute’ en ‘onaffe’ vormentaal, afkomstig van de hand van de ontwerpers of van een door hen bestuurde of gemaakte machine. Poème Brut toont de designer als maker, als alchemist geïnspireerd door de bijzondere eigenschappen van materie en de vernieuwende verwerkingen en mogelijkheden ervan in een hedendaagse context. (Curatoren: Siegrid Demyttenaere en atelier lachaert d’hanis )

FLANDERS DC

13 Vlaamse ontwerpers en ontwerpcollectieven Return on Creativity, daar gaat Flanders DC elke dag voor. Flanders District of Creativity ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen. Tijdens BAD nemen we dat wel heel letterlijk door u 13 Vlaamse ontwerpers en ontwerpcollectieven op een schoteltje aan te reiken. Het Flanders DC-platform toont verrassend designtalent uit Vlaanderen omdat wij in hen geloven. Omdat we hen steunen. Meestal doen we dat door advies te geven over hun ondernemen en hen te inspireren via ons magazine, maar vandaag doen we dat hier, op BAD, door hen samen te brengen en aan u te tonen. We weten dat ze uw aandacht verdienen. Omdat creativiteit moet getoond worden, zodat u ze kan leren kennen en, waarom niet, u ze kan contacteren en hun werk aankoopt. We weten dat ze u zullen verrassen. We hopen dat deze ontmoeting uw en hun leven

ATELIER DE BEL WALL 3

verandert. Blijf dus even stilstaan voor dit platform, want u krijgt veel te zien. Veel meubels, maar ook juwelen en messen. Allereerst tonen we met veel trots onze kersverse winnaar van de Henry van de Velde Young Talent Award 17, Sep Verboom. Voor Sep staat sociaal en duurzaam ondernemen centraal bij alles wat hij doet. Met de Aya-collectie toont hij daarbij ook nog eens dat rotan verrassend hedendaags kan zijn. Maar er is meer: inspirerend kindermeubilair van VINTatelier, kasten met nieuwe insteken van Atelier De Bel, speels licht van KnokeRON en spannende kasten,

ontworpen door Bram Kerkhofs. De meubels van Goele Maes stralen verstilde eenvoud uit en staan in fel contrast met de edgy werken van Frederik Tanghe. Bas Pattyn combineert al vouwend grafische vormgeving met meubelontwerp. En de HomeBaseOne van Monoton getuigt van doordacht modulair meubelontwerp. Veel meubels, maar dat is niet alles. Awardt brengt speciaal voor hun 20ste verjaardag 2 tassen uit hun nieuwste collectie. De kleurrijke oorbellen van Karen Van Mol zijn wereldwijd een succes. It’s a Roel brengt 3 nieuwe werken van Roel Vandebeek, waaronder een

VINT ATELIER KINDERBUREAU

FILIP DE COENE ENSIZEN

kandelaar, een manier om papier te bundelen en een aparte gieter. En Filip De Coene Enzisen toont u zijn hybride vouwmes. Dils & Mander brengt robuuste en elegante ‘concrete bowls’. Veel moois dus bij elkaar. De moeite waard om te ontdekken tijdens BAD. Veel plezier! www.flandersdc.be

KNOKE RON TAXIDERMY 493


NIEUW! BAD FOOD DESIGN

the

[ 16 ]

times

Belgische geuren, smaken en tafelkunst

Design en gastronomie. Waarom niet eigenlijk? Men eet eerst en vooral met de ogen, dus lijkt het logisch dat zowel de tafel als de uiterlijke aspecten van lekker eten door (food)designers worden aangepakt. Dus naast het artistieke programma lanceert BAD voor het eerst een verleidelijk “Food Design” project met Belgische producten en smaken van eigen bodem. BAD focust op de culinaire en esthetische kant van de fooddesign.

MONUMENTAAL DELFTS BLAUW AAN DE MUUR

Jan De Vliegher in de FoodDesignBox Food Design Box Op BAD kunnen bedrijven en particulieren een bijzondere culinaire Food Design ervaring beleven in de FoodDesignBox.

FOOD DESIGN

by Atelier Maple Op BAD zorgt Atelier Maple voor een totaalbeleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Atelier Maple zorgt voor een uniek BAD menu. Chef Timothy Tynes (1987) groeide op in de grote stad Amsterdam. Met deze kosmopolitische omgeving en door een vader die klassiek Frans geschoold is en daarnaast een passie had voor de Indonesische en Surinaamse keuken, is Tynes van kinds af aan ondergedompeld in “alle smaken van de wereld’’. In het atelier probeert Tynes unieke gerechten te creëren, gerechten die ieder op zijn eigen manier uniek zijn, met diepgang en smaak. Dag in dag uit bezig zijn met je vakmanschap, elke dag beter willen presteren en creëren dan gisteren. Tynes leerde het vak van grootmeesters als Sergio Herman (pure C), Kobe Desramaults (in de Wulf), Olly Ceulenaere (Publiek) en Luc Vermeir (‘t Fornuis). Op BAD proef je van dit nieuwe talent.

www.ateliermaple.be - Chef Timothy Tynes Karel De Preterlei 210 - 2140 Borgerhout

CELINA GRAM

eetbare juwelen Celina Gram is juweelontwerpster van opleiding, maar tovert nu voedsel om in prachtige juwelen. Niet om te dragen voor alle duidelijkheid, maar op het bord… als een soort performance. Elke keer dat iemand een hapje neemt, verandert het van vorm. Lekker, mooi en steeds anders. Tal van keramisten en designers vullen dit luik aan met hun ontwerpen die verwijzen naar onze eetcultuur.

In de FoodDesignBox toont Jan De Vliegher recente schilderijen uit de reeks Treasury: monumentale olieverfschilderijen van porseleinen borden in Delfts blauw. Jan De Vliegher heeft een fascinatie voor de kleurrijke 18de eeuw. Eerder schilderde hij rococo-interieurs uit Venetiaanse paleizen, de Hofburg in Wenen of het paleis van Versailles. Bovendien schilderde hij ook alles wat in een paleis thuishoort: kristallen glazen en karaffen, serviezen en borden in porselein, bustes in marmer, luchters, zilverwerk… In zijn schilderijen komen het reflecterende licht en de schaduwen los van de objecten en vormen abstracte composities die refereren aan het abstract expressionisme. Jan De Vliegher (°1964) woont en werkt in Brugge. Hij studeerde schilderkunst aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten in Gent. In 1998 maakt hij een veelbelovend solodebuut in de expositieruimte van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst Gent – nu ‘de vrienden van het SMAK’. In 2003 werd hij geselecteerd voor de hoofdtentoonstelling ‘Marines in confrontatie’ in het PMMK Oostende binnen het kunstproject Beaufort. Werken van hem werden opgenomen in de collecties van o.a. Dexia Brussel, Mercator Verzekeringen Antwerpen, Vlaams Parlement Brussel, Museum voor Moderne Kunst Oostende, High Museum of Art Atlanta, USA en Musée Ariana in Genève.


the

[ 17 ]

times

D’S WHISGIN ANGELS’ SHARE

FOU DE FEU Keramiste Veerle Van Overloop van Fou de Feu giet afdrukken van voedselresten of verpakkingen op de beurs. Zij startte in januari met een project rond onze wegwerpcultuur. Speciaal voor BAD. Mis haar installatie op BAD niet.

NEDDA EL-ASMAR

ARTIKEL NR. Artikel Nr. is meer dan een winkel. Mark en Janna bouwden een heus netwerk uit die designers bij producenten brengt (of omgekeerd). Dat dankzij de kennis en de traditie van de familie Huyghe en de inspiratie van Belgische ontwerpers. Ze brengen consumenten bij de oorsprong van elk gebruiksobject. Van Stockmans Porselein (Artikel 1 - 2014) over Zwiessel Schulle Kristal (Artikel 7 - 2017) tot messen en zelfs scharen probeert het team aandacht te geven aan de objecten die we elke dag gebruiken. De winkel wordt een werkplaats waar de fysieke aanwezigheid van maker of producent, object én gebruiker elke dag samenwerken aan de mogelijke maakbaarheid der dingen.

ANTOINE VAN LOOCKE Op BAD vind je de unieke messen van Antoine Van Loocke. De gerenommeerde messenmaker maakt messen met heft en lemmet uit afvalmaterialen. Het resultaat is verrassend mooi, functioneel, duurzaam en ook keukenproof. De lemmeten recupereert hij uit oude messen of vergeten hardware en maakt hij op hoogst ambachtelijke manier scherp van snee. De heften maakt hij uit “vurt ijt” (Gents voor rot hout), een hightech composiet die hij zelf ontwikkelde en die bestaat uit acrylaat en wortelhout van esdoorn. Als aanhanger van drie hot items: slow trend, zorgzaamheid en duurzaamheid, is hij de gedroomde creatieve partner van menig sterrenchef.

NEDDA EL-ASMAR Studio Nedda maakt originele objecten en bestekken uit edelstaal. Haar objecten zijn niet alleen functioneel, maar ook mooi van vormgeving en uitnodigend in gebruik. Het werk van zilversmid Nedda El-Asmar oogt verrassend, hedendaags en stijlvol. Nedda werkte samen met de meest gerenommeerde

De D’S Whisgin is ontstaan uit een passie voor twee boeiende werelden nl. gin en whisky. Uit die passie ontsproot het idee om een gin te maken met een link naar whisky. Het resultaat: een delicate gelagerde London Dry Gin met een vleugje rook en turf., steeds gemaakt in kleine oplages om zo tot een perfecte rijping te komen in een geselecteerd Laphroaig vat. Door het toevoegen van sesamzaad wordt de peat van het vat wonderwel en subtiel opgenomen. De frisse citrus toetsen aanwezig in het mid smaakpalet zorgen dan weer voor het zachte aspect van deze gin. Perfect puur te drinken of met een lekkere Indi Rood tonic. Nieuw en ook zeer lekker met de Fever Tree Smoky Ginger Ale.  info@angelsshare.be

MOOR&MOOR bedrijven uit Europa. Wat haar zo uitzonderlijk maakt, is de manier waarop ze traditioneel functionele objecten met haar eigen vorm, lichaam en adem nieuw leven inblaast. Belgische of Europese labels met zorg voor kwaliteit met een Oosters oog voor innerlijkheid, kracht en schoonheid.

LANCEERT LIMITED EDITION BAD COFFEE Speciaal voor BAD ontwikkelt Moor&Moor een limited edition BAD Coffee van de allerhoogste kwaliteit en smaak. Moor&Moor kiest voor het principe ‘one farmer, 250gr one roaster’. Ze onCOLOMBIA derhouden een hechte samenwerking met de Abakundakawa-plantage in Rushashi, Rwanda en ESPRESSO Finca La Estancia in Jinotega, Nicaragua. Een ex31/01/2019 tra premie per kilogram bonen zorgt voor een beter welzijn van de vrouwen en mannen op de plantages en maakt investeren in nieuw materiaal mogelijk, om zo de kwaliteit naar het allerhoogste niveau te brengen. De espresso roast heeft mooie zoete toetsen van chocolade, hazelnoten en rode bessen, weinig bitterheid en gebalanceerde aciditeit. De bonen worden vanaf dit jaar overgebracht uit Nicaragua op een ‘footprintfree’ principe. Dat wil zeggen dat geen druppel fossiele brandstof gebruikt wordt voor het transport. Van fiets, paard en kar overgeladen in een zeilschip en een laatste stuk in Belgie met bakfietsen. Een kleine 2 ton koffie! www.moormoor.be | info@moormoor.be Caturra washed coffee

SIEGFRIED DE BUCK Naast zijn werk als juweelontwerper en edelsmid maakt Siegfried De Buck ook unieke designobjecten. De Buck is vooral een “maker” die het belangrijk vindt een evenwicht te vinden tussen een iconisch designobject en een toegankelijk gebruiksvoorwerp en dat zonder dat het een banaal item wordt. Siegfried koppelt steeds een narratief aan elk object. Naast de functie is ook het verhaal of de geschiedenis van belang. Zo heeft het bestek "3 tools 4 two” dat door C.Mertens Solingen werd uitgebracht meer dan een functie als reisbestek. Het ondertussen iconisch mooie ”lepeltje-in-elkaar-passend" driedelig object werd o.a. voorgesteld in het Design museum Gent op de

SALGAR ANTIOQUIA

tentoonstelling Hands on Design. Het past in een ruimer kader van “Tools for a New Generation” en kondigt andere manieren, plaatsen en middelen aan om samen met vrienden te “tafelen”. Niet de “tafel” maar het bestek is het uitgangspunt en stelt mensen middelen ter beschikking om aloude gewoontes en inventieve manieren van samen eten uit te proberen. Het delen van een maaltijd is gekoppeld aan de uitwisseling van gedachten voor diegene die het ontvangt, een intentie voor wie het weggeeft. Ondertussen reizen er al overal ter wereld meer dan duizenden-één bestekken voor twee, die van deze wereld een groot en minder plat tafelgebeuren maken.

Ten minste houdbaar tot

JAKOBIJNENSTRAAT 7, 9000 GENT - MOORMOOR.BE

BIERPARTNER

TRADITIONAL BLOND VAN EIGEN BODEM OP BAD Traditional Blond is een overheerlijk bier van hoge gisting met nagisting op de fles, gebrouwen volgens een traditioneel recept. OMER. dankt zijn fijn, fruitig aroma en subtiele bitterheid aan de beste gerstemout uit de Loirestreek en drie aromatische hopsoorten. Naast zijn volle smaak en licht bittere afdronk valt OMER. vooral op door zijn goudgele kleur en een alcoholpercentage van 8%. Toen Omer Vander Ghinste in 1892 begon met brouwen, bestonden merknamen nog niet. Om zijn bieren te promoten liet de brouwer daarom het opschrift ‘Bieren Omer Vander Ghinste’ aanbrengen in de brandglasramen aan de cafégevels. Een slimme zet, met een onverwacht effect. Het vervangen van die authentieke ramen bij elke generatiewissel zou de brouwerij immers veel geld kosten. Daarom koos hij voor een originele en duurzame oplossing: voortaan zou elke eerstgeboren zoon ‘Omer’ worden gedoopt. Te degusteren op BAD.

SIEGFRIED DE BUCK "3 TOOLS 4 TWO”

ANTOINE VAN LOOCKE


WHOâ&#x20AC;&#x2122;S BAD? B.Art is de kunstzone van BAD

Hier worden 80 kunstenaars in solo show gepresenteerd door 24 galeries en 6 mecenassen.

Francis Bekaert

Warner Berckmans

PDG 10 A | independent www.francisbekaert.be

PDG 11 C | Artelli Gallery www.artelligallery.com

Liesbet Bussche

Frederik Buyckx

Call Me Frank

Lucas Cann

PDG 11 B | Artelli Gallery www.artelligallery.com

PDG 11 A | Nationale 8 Gallery www.nationale8gallery.be

PDG 11D www.artecloud

PDG 15 D en 16 D | Ilunga www.lucascann.com

Philippe Cardoen

Mathias Casaer

Ingrid Castelein

Els Ceulemans

PDG 3 B | Mathilde Hatzenberger Gallery www.mathildehatzenberger.eu

PDG 3 A | Kind of OJ www.mcasaer.reproduced.be

PDG 4 A | Galerie Jan Dhaese www.jandhaese.be

PDG 4 A | Galerie Jan Dhaese www.jandhaese.be

Pedro Correa

Johan Clarysse

Hans Defer

Jean De Groote

PDG 11B Artelli Gellery

PDG 6 A | Galerie S&H De Buck www.galeriedebuck.be

PDG 11D www.artecloud.com

PDG 6 A | Galerie S&H De Buck www.galeriedebuck.be

Rik Delrue

Gaston De Mey

Bieke Depoorter

Olivier Deprez

LP 4 B en LP 5 | Heldenplein rikdelrue.com

PDG 16 A | AP'ART www.weareapart.be

PDG 1 A | Galerie 10a www.galerie10a.be

PDG8A www.olivierdeprez.info

Bieke Depuydt

Kobe De Peuter

Fleur De Roeck

Joke Derycke

PDG 4 B | Bank Gallery Projects www.bankgalleryprojects.com

PDG 14 D | Freemen Gallery www.freemengallery.com

PDG 3 A | Kind of OJ www.fleurderoeck.com

PDG 1 D | GalerieGevaert www.galeriegevaert.be

Stief Desmet

Jan De Vliegher

Jacqueline Devreux

Bart De Zutter

PDG 3 D | NK Gallery www.nkgallery.be

PDG 13 | Zwart Huis www.galeriezwarthuis.be

PDG 15 A | Galerie Pierre Hallet www.galeriepierrehallet.com

PDG 1 A | Galerie 10a www.galerie10a.be


Hans Everaert

Tiemke Gauderis

Johan Gelper

Joost Gevaert

PDG 14 A | Arture www.arture.be

PDG6D mecenaat www.tiemkegauderis.com

LP 4 | V MSP Gallery www.johangelper.com

PDG 1 D | GalerieGevaert www.galeriegevaert.be

Isidoor Goddeeris

Aurelie Gravas

Leo Jacobs

Frank Kenis

PDG 1 D | GalerieGevaert www.galeriegevaert.be

PDG 4 D | Eva Steynen.Deviation(s) www.deviations.evasteynen.be

PDG 15 B | Lieve Lambrecht galerie & beeldentuin www.lievelambrecht.be

PDG 10 G | independent www.frankkenis.be

Dieter Lannoo

Klaartje Lambrechts

Anneke Lauwaert

Herve Martijn

PDG 16 A | AP'ART www.weareapart.be

PDG 11 C | Artelli Gallery www.artelligallery.com

PDG 6 A | Galerie S&H De Buck www.galeriedebuck.be

PDG 6 A | Galerie S&H De Buck www.galeriedebuck.be

Pieter Jan Martyn

Fred Michiels

Christina Mignolet

Wivina Ockier

PDG 3 C | Arture www.arture.be

PDG 4 D | Eva Steynen.Deviation(s) www.deviations.evasteynen.be

PDG 6 A | Galerie S&H De Buck www.galeriedebuck.be

PDG 10 E | independent

Willy Peeters

Albert Pepermans

Lore Rabaut

Bart Ramakers

PDG 15 B | Lieve Lambrecht galerie & beeldentuin www.lievelambrecht.be

PDG 12A | Artelli Gallery www.artelligallery.com

PDG 9E | mecenaat www.depoorterrabaut.be

PDG 1C | Valverde Art Gallery valverde-gallery.com

Joel Schuurmans

Johan Seynaeve

Guy Slabbinck

Juanan Soria

PDG 10 H | independent www.joelschuurmans.be

PDG 10 D | independent www.johanseynaeve.be

PDG 9D | mecenaat www.facebook.com_GuySlabbinck

PDG 10 I | independent www.juanansoria.com

Mieke Teirlinck

Guy Timmerman

Quinten Torp

Nico Vaerewijck

PDG 9A | mecenas www.mieketeirlinck.be

PDG 10 K | independent www.guytimmerman.com

PDG 10 C | indepedent www.quintentorp.blogspot.com

PDG 10 F | indepedent www.nicovaerewijck.com


Hans Vandekerckhove

Marc Van Cauwenbergh

Jan Van Den Abbeel

Hilde Van de Walle

PDG 3 D | NK Gallery www.nkgallery.be

PDG 3 B | Mathilde Hatzenberger Gallery www.mathildehatzenberger.eu

PDG 16 A | AP'ART www.weareapart.be

PDG 14C | independent www.hildevandewalle.be

Raf Vandewalle

Dominique Vangilbergen

Erlend Van Landeghem

Bart Vandevijvere

PDG 16 A | AP'ART www.weareapart.be

PDG 11 A | Nationale 8 Gallery www.nationale8gallery.be

PDG 9 C | mecenas www.erlendvanlandeghem.be.jpg

PDG 1 A | Galerie 10a www.galerie10a.be

Jonas Vansteenkiste

Kevin Vanwonterghem

Yves Velter

Sven Verhaeghe

PDG 15C | mecenaat

PDG 10 J | independent www.kevinvanwonterghem.be

PDG 8 C | independent

PDG 6 A | Galerie S&H De Buck www.galeriedebuck.be

Karel Verhoeven

Patrick Verlaak

Patrick Vertenten

Els Vos

PDG 4 B | Bank Gallery Projects www.bankgalleryprojects.com

PDG 6 A | Galerie S&H De Buck www.galeriedebuck.be

PDG 10B | independent www.patrickvertenten.weebly.com

PDG 14 B | Galerie Het Vijfde Huis www.hetvijfdehuis.com

Colin Waeghe

Koen Wastijn

Peggy Wauters

Peter Weidenbaum

PDG 4 C | Galerie Zwart Huis www.galeriezwarthuis.be

LP 3 A | mecenas www.koenwastijn.eu

PDG 14 A | Arture www.arture.be

PDG 3 C | Arture www.arture.be

Conrad Willems

Jesse Willems

Rudi Wouters

Cindy Wright

PDG 12B www.conradwillems.com

PDG 6 B | Samuel Maenhoudt Gallery www.samuelmaenhoudt.com

PDG 6 C | mecenas www.rudiwouters.com

PDG 12C | mecenas www.cindywright.org

the

[ 20 ]

times


WHOâ&#x20AC;&#x2122;S BAD? Design, jewellery, crossover, interior, food

Andrea Croonenberghs

Ann Cox

design andreacroonenberghs.com

life | jewellery www.anncox.be

Anna Rosa Moschouti

Anneke Coppens

Ans Houben

Armand & Francine

life | jewellery annarosamoschouti.com

design www.annekecoppens.be

life / jewellery www.anshouben.be

design www.armandfrancine.be

Artglas

Artikel nr

Atelier 185

Atelier 7

design www.artglas.be

food design www.artikel.xyz

food design www.atelier185.be

design www.atelier7.benl

Atelier Artisjok

Atelier Belge

Atom58

Bakwerk

life / interior www.atelierartisjok.be

designer atelierbelge.eu

design

food design www.bakwerk.be

Ben Storms

Caro-K

Casimir

Celina Gram

crossover www.benstorms.be

food design www.caro-k.be

crossover www.casimir.be

food design www.celinagram.com

Clarisse Bruynbroeck

COLLECTIEF TEXTIEL

Coup-de-foudre

Design museum Gent

crossover clarissebruynbroeck.com

collectief

design coup-de-foudre.be

partner www.designmuseumgent.be

Dewael 15

Elisa-Lee

Elise Geers

Elle-Dee

dewael15.art

life / jewellery www.elisa-lee.be

life / jewellery www.elisegeers.com

life / interior elle-dee.be


Eve-line

Falluce

Fatime Molnar

Filip Dujardin

design www.eve-line.be

design www.falluce.be

crossover www.fatimemolnar.com

crossover www.filipdujardin.be

Flanders DC

Filip Janssens

Form and Light

Frederik Delbart Shades

partner www.flandersdc.be

design www.filipjanssens.be

design

sponsor Landrover

Gert Scheerlinck

Gino Rizzi

GRINT

Hans Demeulenaere

crossover www.gertscheerlinck.com

crossover www.ginorizzi.com

life / interior grint.be

crossover www.hansdemeulenaere.org

Henk Delabie

Huis Mortier

IA-Interieurarchitecten

Jan Leenknegt

crossover www.henkdelabie.be

design www.huismortier.be

design www.ia-interieurarchitecten.com

life / interior janleenknegt.bigcartel.com

Johan De Wit

Johan Gelper

Josien Baeten

Julien Carretero

crossover www.johandewit.be

crossover www.johangelper.be

life / jewellery www.josienbaetens.com

crossover www.juliencarretero.com

Karlien Olbrechts Jewelry

KASK

La Femme Garniture

Laura van Biervliet

life / jewellery www.karlienolbrechts.be

partner www.schoolofartsgent.be

life / interior lafemmegarniture.be

crossover lauravanbiervliet.tumblr.com

Lechaperon Unlimited

Leyla Aydoslu

Marie BĂŠnĂŠdicte

Meeus unlimited

life / jewellery www.lechaperonunlimited.com

crossover www.leylaaydoslu.com

life / jewellery www.mariebenedicte.com

design www.meeus-unlimited.be


Ministry of Makers

Niek Pladet

Ohmr

ONBETAALBAAR

partner www.ministryofmakers.be

crossover niekpladet.tumblr.com

design www.ohmr.be

collectief

Paarl

Passion 4 Wood

Patrick Keulemans

Ramoon

life / interior www.paarl.be

design www.passion4wood.be

crossover www.patrickkeulemans.be

life / jewellery www.ramoon.be

Rechts van de kerk

Roelandt W. & Zonen

Saskia Schutt

Sennes

design www.rechtsvandekerk.be

design roelandtw.be

life / jewellery saskiashutt.com

life / interior www.sennes.org

Sophie Recour

Straff Design

Studio Eva

Studio LoHo

life / interior www.sophierecour.be

life / interior www.straffdesign.com

food design www.studio-eva.be

design www.kindofoj.com

Tim Baute

Tradewinds

Twenty-one Twelve

Veerle Verschooren Glasatelier

design www.timbaute.be

design www.trade-winds.be

life / jewellery 21-12.be

design www.veerleverschooren.be

Vera Stoefs

Vest

Vitski

Vloeren Franssens

food design www.verastoefs.be

life / interior www.madebyvest.com

life / interior www.vitski.com

design www.vloerenfranssens.be

Yves Obyn design GalerieGevaert

the

[â&#x20AC;&#x2030;23â&#x20AC;&#x2030;]

times


waterproof2000.be / photo: Laetitia Bica

BAD 2018

STAM stadsmuseum Gent muziekcentrum De Bijloke

N40

Sint-Pietersplein HISK

Ch ar les d

Kinépolis Gent eK er ck ov e

laa n

traat Overpoorts

Station Gent-Sintpieters

8―11 FEB 2018

WHERE DESIGN MEETS ART EVENT

13.30 – 22.30 10.30 – 22:30 10.30 – 18.30

Check onze website voor uw vertrek www.belgiumartdesign.be/practicalinfo/

Stedelijk Museum voor Actuele Kunst raat Karel Lodewijk Ledeganckst

PARKING

• Charles Dekerchovelaan • Karel Lodewijk Ledeganckstraat

info + tickets:

Gratis BAD shuttles Parking Sint-Pietersplein en Parking Sint-Pietersstation

BAD CONTACTEREN? BelgiumArtDesign.be hello@belgiumartdesign.be www.belgiumartdesign.be

AfficheA2 1

17.00 – 23.00

ICC Ghent Fam. Van Rysselberghedreef 2 CITADELPARK / 9000 GENT

Museum voor Schone Kunsten

Gent ICC

PREVIEW DONDERDAG 8/02: (enkel op uitnodiging) PUBLIEKE OPENING VRIJDAG 9/02: ZATERDAG 10/02: ZONDAG 11/02:

20/12/17 10:56

BAD 2018  
BAD 2018  
Advertisement