ZORGSAAM_OPENDAG_2019

Page 1

Welkom bij ZorgSaam O p e n d a g • 2 019

In deze editie: Zinvol vakantiewerk Leren op de werkvloer Wij zorgen. Samen!Welkom bij ZorgSaam

Welkom bij ZorgSaam ZorgSaam is in Zeeuws-Vlaanderen een bekende naam. Op verschillende Voorjaar • 2019

manieren en op allerlei momenten kom je ons tegen. In het ziekenhuis, in

Eindredactie en redactieadres ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen Marketing en Communicatie Wielingenlaan 2, 4535 PA Terneuzen Tel.: 0115 688000 E-mail: communicatie@zzv.nl

ouderenzorglocaties, in de thuiszorg en in de ambulance. ZorgSaam biedt

Fotografie Marco de Swart, Pim Ras en ZorgSaam

mogelijk drempels ervaart. Om de zorg goed en dichtbij te kunnen blijven

Uitgeverij BC Uitgevers, Postbus 416, 8600 AK Sneek Graaf Adolfstraat 36d, 8606 BT Sneek Tel.: 0515 429429 E-mail: administratie@bcuitgevers.nl

in België.

hiermee een samenhangend aanbod van zorgvoorzieningen in heel ZeeuwsVlaanderen. Bovendien organiseren we onze zorg zodanig, dat de zorgvrager zo weinig aanbieden, werken we samen met andere zorgaanbieders in Nederland én

Bij ZorgSaam zijn ruim 3000 mensen in dienst en daarnaast zijn er ca. 1000 vrijwilligers. Er is een grote variatie aan werkzaamheden. Er zijn niet alleen functies in de zorg, maar ook in ICT, techniek, administratie en facilitair.

Bladmanager Barbara Verschoor, Tel.: 06 - 455 766 70

Door de omvang en diversiteit van de organisatie zijn er mogelijkheden voor

Opmaak Nanno van Leeuwen, Tel.: 0515 - 429 421

een kijkje achter de schermen.

Druk Scholma Druk, Bedum

Meer weten? Kijk dan op onze website

doorgroei en carrière. In dit magazine bieden we

www.zorgsaam.org. Of mail ons op info@zzv.nl.

1


Welkom bij ZorgSaam

2


Welkom bij ZorgSaam

Wij zorgen. Samen! Wij zorgen! Met hart en ziel en met veel plezier in ons vak. De één al jarenlang, de ander net in opleiding. Maar allemaal met hetzelfde doel: er zíjn voor de mensen. Geen enkele dag is hetzelfde, want wij zorgen voor mensen. Wij leren van elkaar en vooral met elkaar. Samen gaan we voor de allerbeste zorg. Want zonder goede zorg zijn we nergens!

Carolien de Clerck kinderverpleegkundige Kindzorgthuis “Ik zorg voor kinderen in de thuissituatie, in heel Zeeuws-Vlaanderen. Zij zijn bijvoorbeeld net uit het ziekenhuis en hebben nog specialistische medische zorg nodig. Ook ga ik bijvoorbeeld naar diabetespatiëntjes op school. Kindzorgthuis maakt het mogelijk dat het kind niet in het ziekenhuis hoeft te zijn. Het werk is heel anders dan in het ziekenhuis. Ik ben veel onderweg, en moet vaak improviseren omdat niet alles voorhanden is. Je moet goed samenwerken met iedereen die rondom het kind belangrijk is. Denk aan de ouders, kinderarts, leerkrachten maar ook met organisaties die binnen een gezin werken. Samen zorgen we dat het kind de allerbeste zorg krijgt. Zeker wanneer ik wat langer over de vloer kom bij het gezin, bouwen we vaak een fijne, hechte band op.”

“Je moet goed samenwerken met iedereen die rondom het kind belangrijk is.”

Anne-Martine Willaert verzorgende in De Lange Akkers in Koewacht en Thuiszorg en praktijkopleider “Ik zorg voor ouderen die in een woonzorgcentrum of nog thuis wonen. Ouderen hebben veel te vertellen. Ze hebben levenservaring en op dit moment in hun leven zorg en veiligheid nodig. Dat geef ik hen graag. Het maakt mijn dag als ik een glimlach op hun gezicht kan toveren. Ik werk ruim 25 jaar in de zorg en zou niet anders willen. Het sociale is belangrijk voor mij. Persoonlijke zorg is veel meer dan mensen wassen. Contact met de familie en de dokter en medische verzorging hoort er ook bij. Je wordt een vertrouwd gezicht. Dat is ook wat ik als praktijkbegeleider meegeef aan mijn leerlingen: Ouderen verdienen het beste. Behandel hen met respect, we kunnen veel van hen leren.”

“Behandel ouderen met respect. We kunnen veel van hen leren.”

3Welkom bij ZorgSaam

Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg Leren op de werkvloer Stel…. werken in de ouderenzorg spreekt jou enorm aan, maar volle lesdagen op school zijn niets voor jou. Je bent een doener en wilt graag meteen uitproberen wat je net geleerd hebt? De Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO) biedt dan precies wat jij zoekt! Vanaf dag één van de opleiding leer en werk je in de praktijk op locatie van één van de deelnemende zorginstellingen. Docenten van Scalda zijn aanwezig om lessen te verzorgen die aansluiten bij jouw werkzaamheden en ervaringen. Tijdens de 3-jarige opleiding word je opgeleid tot Verzorgende IG/ Maatschappelijke Zorg mbo niveau 3. Een dubbel diploma dus. Tijdens de opleiding ontvang je een passende stagevergoeding. En na afloop ben je verzekerd van een baan! De ZPO is een samenwerking tussen Scalda en vijf Zeeuwse zorginstellingen, waaronder ZorgSaam. Mieke van Valen volgt de ZPO opleiding bij Bachten Dieke in Terneuzen, een ouderenzorglocatie van ZorgSaam. Ook in Hulst, bij De Blaauwe Hoeve, biedt ZorgSaam de ZPO opleiding aan.

Mieke van Valen: “Ik ben iemand die altijd klaar staat voor een ander en graag mensen helpt. Hiervoor heb ik in de horeca gewerkt. Maar nu ben ik echt op m’n plek. En de opleiding is goed te combineren met de zorg voor mijn gezin. Ik kan niet wachten om als gediplomeerd verzorgende IG-er aan slag te gaan!”

ZPO niveau 4! In vier jaar tijd word je opgeleid tot verpleegkundige. Ook bij de praktijkroute voor verpleegkundige staat de ervaring in het werkveld centraal. Je leert en werkt vier dagen in de week op de zorglocatie en één dag in de week ga je naar school. ZorgSaam biedt jou daarom vanaf de start van je opleiding verschillende stageplaatsen aan zodat je verschillende ervaringen opdoet waarmee je daarna aan de slag kunt in de thuiszorg, de ouderenzorg, de revalidatie of het ziekenhuis. Tijdens je opleiding staat een professional voor je klaar die jou coacht in je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Je ontvangt een passende stagevergoeding en ook hier geldt: na de opleiding ben je verzekerd van een baan!

5

sseerd Ben je geïntere weten? Kijk of wil je meer calda.nl/zpo. dan op www.s ct op met team Of neem conta n ZorgSaam. opleidingen va t, jolijn Kalisvaar Vraag naar Mar 4 55 of e-mail tel. 0115 - 68 8 v.nl. m.kalisvaar t@zz


Welkom bij ZorgSaam

Kom je voor ons werken? ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen, het nummer 1 streekziekenhuis van Nederland en tevens de grootste werkgever van Zeeland. Wij bieden ketenzorg, een combinatie van ziekenhuis, ambulancedienst en thuis- & ouderenzorg. Dit geeft onze medewerkers een breed spectrum aan doorgroeimogelijkheden en een grote diversiteit aan werklocaties. Ook hechten wij veel waarde aan het opleiden van ons personeel. Dat doen we door opleidingsplekken en BBL-trajecten beschikbaar te stellen. Kom je voor ons werken? Dan ben je verzekerd van een goed salaris, vaak een vast contract en andere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering en tunnelkostenvergoeding. Wij zoeken bij ZorgSaam mensen die hun handen uit de mouwen willen steken. Je hoeft hiervoor niet altijd een zorgachtergrond te hebben. We bieden ook mogelijkheden voor zij-instromers die zichzelf willen omscholen naar bijvoorbeeld

Verzorgende, Woonzorgmedewerker of Verpleegkundige. Om een goed beeld te krijgen van je toekomstige werkomgeving bieden we op verschillende afdelingen aan om eens mee te lopen met het team. We kunnen ook vrijblijvend een informatief gesprek voor je inplannen met één van de leidinggevenden. Enthousiast? Bel, mail of app met ons recruitment team. Zij staan je graag persoonlijk te woord voor het vinden van jouw nieuwe baan binnen ZorgSaam.

Tel: 0115-67 72 38 Mail: solliciteren@zzv.nl What’s app: 06 - 12 65 93 66

6


Welkom bij ZorgSaam

Wij zorgen. Samen! Wij zorgen! Met hart en ziel en met veel plezier in ons vak. De één al jarenlang, de ander net in opleiding. Maar allemaal met hetzelfde doel: er zíjn voor de mensen. Geen enkele dag is hetzelfde, want wij zorgen voor mensen. Wij leren van elkaar en vooral met elkaar. Samen gaan we voor de allerbeste zorg. Want zonder goede zorg zijn we nergens!

Jorinde Louws verpleegkundige, en in opleiding tot kinderverpleegkundige “Ik zorg voor kinderen op de kinderafdeling. De patiënten zijn tussen de 0 en 23 jaar. Naast geplande opnames hebben we ook kinderen die hier met spoed, dus voor acute zorg, worden binnengebracht. Dat maakt dat elke dag anders is. We werken vanuit het kind en zijn gericht op het hele gezin. Een ziekenhuisopname is niet leuk voor het kind en de ouder en ik probeer hen zo goed mogelijk bij te staan in deze ervaring. We werken nauw samen met de kinderarts en andere disciplines, zoals de pedagogisch medewerker. Als jonge collega heb ik een frisse blik. Ik ben heel blij dat ik kan bouwen op de ervaring van mijn collega’s die hier al langer werken. Dat we er samen zijn voor de patiënten, maakt mijn werkplezier, elke dag weer!”

“Dat we er samen zijn voor de patiënten, maakt mijn werkplezier, elke dag weer!”

Charlotte vakantiewerker bij ZorgSaam Thuis “Ik zorg voor het huishouden bij de mensen thuis. Ik begin ‘s ochtends rond 08:30 uur bij de eerste cliënt. Daar ben ik ongeveer drie uur. Per dag heb ik zo’n twee à drie cliënten. In overleg met de cliënt doe ik huishoudelijk werk en ondersteun ik waar nodig. Ik vind het leuk om in contact te komen met nieuwe mensen. Als ik bij mensen over de vloer kom, ontstaat er toch een band. Ik vind het dan interessant hoe mensen in het leven staan en wat ze hebben meegemaakt. Als de klik er is, is dat erg prettig. Ook als het werk gewaardeerd wordt. Daar word ik blij van. Voor mezelf is het ook waardevol. Ik communiceer met verschillende mensen en in het werk neem ik initiatief. Ik kom zo uit m’n comfort zone. Daar leer ik van.”

“Ik vind het interessant hoe mensen in het leven staan en wat ze hebben meegemaakt.”

7


Welkom bij ZorgSaam

Kinderpagina Sam Zeehond Sam Je hebt hem vast al eens gezien, die heerlijke grijze knuffelzeehond! Zeehond Sam is een troostknuffel en hoort bij ZorgSaam. Weet je ook hoe hij bij ons terecht komt? Bekijk het op de speciale kinderwebsite www. zeehondsam.nl. Toen Sam in ons ziekenhuis logeerde heeft hij veel meegemaakt en dat wil hij graag met jou delen. Dus moet je naar de dokter in het ziekenhuis, moet je worden geopereerd of staat er een onderzoekje gepland? Neem alvast eens een kijkje op de kinderwebsite en weet wat je te wachten staat! Er worden veel mensen aan je voorgesteld en je kan een antwoord vinden op veel vragen! Wil je Sam of Sammie kopen? Ga dan in ziekenhuislocatie De Honte in Terneuzen naar Albron (het winkeltje). In Hulst en in Oostburg koop je Sam bij de receptie van de ziekenhuislocaties.

Mini-Tesla’s op de kinder- en jeugdafdeling Misschien heb je vorig jaar al een proefritje gemaakt in de mini-Tesla tijdens de open dag. Sinds kort hebben we er niet één, maar zelfs drie! De eerste kreeg de kinder- en jeugdafdeling van de poli Orthopedie van ZorgSaam. Onlangs kregen we er nóg twee overhandigd van Da Capo BVBA. Allemaal prachtige snelle rode wagens! Pedagogisch medewerkster Petra den Hollander is er blij mee. Ze vertelt wanneer je in de Tesla kunt rijden: “Als het kan en past kunnen patiëntjes bijvoorbeeld zelf naar de röntgenafdeling rijden voor een onderzoek. Een kind wat langer opgenomen is, kunnen we wat afleiding bieden door hem of haar een rondje te laten rijden in de tuin. De mini-Tesla is geschikt voor jonge coureurs tot ongeveer 8 jaar. De auto wordt altijd gebruikt onder toezicht van een ouder, verpleegkundige of de pedagogisch medewerker, want ook al is de zorg in het ziekenhuis dichtbij, we kunnen ons geen ongelukken permitteren! We zijn heel blij met de auto’s. Het is een mooie toevoeging voor onze afdeling! Momenteel bekijken we de mogelijkheid om één van de auto op afstand bestuurbaar te laten maken.”

Interactief aquarium in de speelkamer Wist je dat er in de speelkamer van de kinder- en jeugdafdeling een interactief aquarium staat? Je kan zelf een vis mooi inkleuren. Als je de tekening dan onder een speciale camera houdt, dan komt je eigen ingekleurde vis binnen 3 tellen tot leven in het digitale aquarium. Heel speciaal om jou vis te zien rondzwemmen. En leuk om te doen als je moet wachten op een operatie of onderzoek!

8


Welkom bij ZorgSaam

Kruiswoordpuzzel Als u de kruiswoordpuzzel af heeft, kunt u de oplossing mailen aan communicatie@zzv.nl of sturen aan ZorgSaam, team communicatie, R. Maas, Wielingenlaan 2, 4535 PA Terneuzen. Onder de goede inzenders wordt een prijs verloot.

Horizontaal: 1 parvenu 4 klooster 7 vreemde munt 9 politieke partij 10 uedele 12 samensmelting 14 assistenteconoom (afk.) 15 voorschrift 17 kunsttaal 18 drinkgelegenheid 19 kromming 21 brievensnoer 24 jaartelling 25 ĂŠĂŠn en ander (afk.) 27 geul 29 geologisch tijdvak 31 sine anno 32 familielid 33 stekken 37 deel v.e. fiets 40 Turks bevelhebber 41 hoofddeksel 42 voederbak 43 deel v.d. keel 45 kookgerei 46 papegaai 48 kledingstuk 50 eerkomende 51 lang en smal 53 lidwoord 54 computergeheugen 55 plaaggeest 57 muziekwerk 58 insect. Verticaal: 1 waterkering 2 oosterlengte 3 kraag 4 wees gegroet 5 buiten dienst 6 vlijt 8 viespeuk 9 paars 11 eikenschors 13 sine dubio 14 lokspijs 16 deel v.e. trap 18 inham 20 grafvaas 22 Europeaan 23 pl. in Duitsland 26 pl. in Japan 28 Local Area Network 30 Japans parelduikster 34 riv. in Frankrijk 35 ik 36 echo 37 skihelling 38 pl. in Frankrijk 39 heilige stier 42 deel v.e. boom 44 opperwezen 45 vreemde munt 47 rondhout 49 maal 51 sluis 52 toiletgerei 54 rijksuniversiteit 56 Romanum Imperium 51 onverschrokkenheid 52 bron 54 slee 56 nikkel

1

2

3

4

7 10

8

11

12

15

9

18

20

21

24

27

14

17

19

6

13

16

23

5

22

25

26

29

28

30 32

31 33

34

35

37

36

40

38

41

42

43

45

46

44

47

48

51

50

52

54

49 53

55

56

57

39

39

58

4

36

55

45

9

54

11

50

19

38

10

36

34


Welkom bij ZorgSaam

Kom werken bij de grootste zorgwerkgever van Zeeland! Wij hebben volop mogelijkheden in de thuiszorg, in de ouderenzorg, in het ziekenhuis en bij de ambulance. Kom bij ons werken en zorg voor dié glimlach: bij cliënten, bij bewoners, bij patiënten, bij je collega’s en bij jezelf. Daar doen we het voor, samen! Toe aan een nieuwe uitdaging in één van onze 26 wijkteams, op één van onze 14 ouderenzorglocaties of in het ziekenhuis? Durf de stap te zetten. Vaak ligt er een vast contract voor je klaar! Werken bij ZorgSaam is werken met en voor mensen, zowel in teamverband als individueel.

thuiszorg betekent werken bij mensen thuis. Je verricht niet alleen directe zorgtaken, maar hebt ook een belangrijke signalerende functie. Het is zelfstandig werk met veel afwisseling. In één van onze ouderenzorglocaties ben je samen met jouw collega’s verantwoordelijk voor de zorg voor onze bewoners.

Zo varieert het werk in het ziekenhuis van een chirurgische verpleegafdeling tot de kinderafdeling, van polikliniek tot operatiekamer en van laboratorium tot intensive care. Als ambulanceverpleegkundige ben je veel onderweg en verleen je hulp aan mensen die acute hulp nodig hebben. Een baan in de

Niet alleen banen in de zorg Bij ZorgSaam kun je niet alleen terecht voor een baan in de zorg. We hebben ook allerlei andere functies. Denk hierbij aan een baan in de logistiek, technische dienst, ICT, voeding en administratie. De diverse zorgbanen vragen uiteraard verschillende zorgopleidingen. Op

onze website vind je daarover meer informatie.

Wij brengen goede zorg dichtbij ZorgSaam is de grootste werkgever van Zeeland en een deskundige en ervaren aanbieder van diverse vormen van zorg. Verspreid over heel Zeeuws-Vlaanderen zijn we zo dichtbij mogelijk beschikbaar. Of het nu in één van de ziekenhuislocaties is, bij mensen thuis met thuiszorg of bij onze bewoners in één van onze ouderenzorglocaties. Zelfs de ambulance die overal in de regio snel komt helpen, hoort bij ons. We helpen waar nodig en waar we kunnen.

Meer weten of solliciteren? Kijk op www.werkenbijzorgsaam.nl voor alle informatie en vacatures, mail naar solliciteren@zzv.nl of stuur een WhatsApp bericht naar 06-12659366. • verzorgende IG • woonzorgmedewerker • wijkverpleegkundige regio West Zeeuws-Vlaanderen • SEH-arts • ANW-hoofd

www.werkenbijzorgsaam.nl 10


Welkom bij ZorgSaam

ZorgSaam ziekenhuis staat op nummer 1 in de AD top 100 van goede streekziekenhuizen in Nederland! ZorgSaam Ziekenhuis zet zich al jaren intensief in voor een goede kwaliteit en veiligheid van zorg. Volgens de AD top 100 scoren we daarom uitstekend op het achterwege blijven van complicaties, een laag aantal heroperaties en een laag percentage infecties. Eerdere noteringen in de AD top 100 lieten al zien dat ZorgSaam door de jaren heen bij de goede ziekenhuizen hoort. Telkens werden andere zaken gemeten, gemiddeld deed ZorgSaam Ziekenhuis het steeds goed. Daarnaast onderscheiden we ons volgens vele patiënten op echt persoonlijke zorg. De nummer 1 positie van nu bekrachtigt dat en geldt voor heel het ziekenhuis, locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst.

Claudia Koenraadt De Inspectie voor de Volksgezondheid vraagt van alle Nederlandse ziekenhuizen gegevens op van hun behandelingen. Dit zijn bijvoorbeeld cijfers over medicatieregistratie, heroperaties, complicaties, doorligwonden etc. Claudia Koenraadt is bij ZorgSaam Ziekenhuis de drijvende kracht achter deze registraties. Zij zorgt er voor dat afdelingen deze gegevens op een juiste manier vastleggen en dat ze tijdig bij de Inspectie worden aangeleverd. Door te registreren wordt in beeld gebracht hoe de kwaliteit van onze zorg er uit ziet. Het AD baseert de ziekenhuis top 100 op deze cijfers. Zij kiezen elk jaar een aantal indicatoren en berekenen de score van de ziekenhuizen. ZorgSaam eindigt tot nu toe altijd hoog op deze lijst. De nummer 1 positie van 2018 was echter wel een heel fijne verrassing. Claudia is er bijzonder trots op dat ZorgSaam nummer 1 is geworden. “Dit geeft een enorme boost aan de hele organisatie. Bovendien is het fijn dat het vele registratiewerk nu zo’n mooi resultaat oplevert.”

Anda Buijze Anda Buijze (47) uit Hoek is sinds 1989 verpleegkundige bij ZorgSaam, waarvan de laatste drie jaar bij de afdeling orthopedie. “Als ik het ziekenhuis binnenkom, groet ik iedereen. Ook de mensen van de receptie en de huishoudelijke dienst. Niemand kijkt hier op een ander neer. Iedereen is gelijkwaardig. Zo hoort het ook, je bent samen het ziekenhuis.” De ZeeuwsVlaamse inslag maakt de sfeer, zegt ze. Maar wat is die inslag dan? “Mensen zijn vriendelijk, zorgzaam, betrokken, niet heel zakelijk en geneigd om een stapje extra te doen. Ik hoor van patiënten dat ze van de fysio tot de röntgen vriendelijk worden behandeld.’’ Dat is zo, verzekert Maria d’Hooghe-d’Hollander (82) uit Sint Jansteen. Ze is gevallen en heeft haar been gebroken. “De hond van mijn kleindochter, een jonge, speelse en enthousiaste herder, is tegen me op gesprongen. Het gebeurde voordat ik het wist. Nee, ik kom hier niet vaak. Maar als ik hier ben, doen ze erg hun best en zijn ze erg vriendelijk.” ‘Vriendelijk’ is een woord dat vaak terugkomt, realiseert Buijze zich. “De warmte die mensen hier voelen heeft ook te maken met onderlinge saamhorigheid. We hebben bijvoorbeeld onlangs als team een uitje gehad met de orthopeden. Het feestje was deze keer bij een van de artsen thuis. Dat verstevigt de band.”

11


Welkom bij ZorgSaam

Wij zorgen. Samen! Wij zorgen! Met hart en ziel en met veel plezier in ons vak. De één al jarenlang, de ander net in opleiding. Maar allemaal met hetzelfde doel: er zíjn voor de mensen. Geen enkele dag is hetzelfde, want wij zorgen voor mensen. Wij leren van elkaar en vooral met elkaar. Samen gaan we voor de allerbeste zorg. Want zonder goede zorg zijn we nergens!

Chantal van Dam, Ilse Acke en Margje Dekker hart- en vaatverpleegkundigen Hartrevalidatie “Wij zorgen voor patiënten met hart- en vaataandoeningen. We werken in een klein team dat perfect op elkaar is ingespeeld. Wij zijn het aanspreekpunt voor alle disciplines waarmee de patiënt te maken krijgt: de cardioloog, fysiotherapeut, diëtiste,

psycholoog en revalidatiedeskundige. Wij zien de patiënten vlak nadat ze door de cardioloog geholpen zijn. Dan speelt angst nog vaak een rol, zo kort na een infarct. Er is behoefte aan informatie. Wat kan wel en wat beter niet? Door de tijd te nemen en

“Door de tijd te nemen en informatie te geven, stellen we patiënten gerust.”

12

informatie te geven, stellen we hen gerust. Je ziet na een eerste gesprek dat dat patiënten opgelucht zijn doordat ze duidelijkheid hebben. Samen kijken we wat nodig is om hun leven op een goede manier voort te zetten.”
Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.