Opname magazine ZorgSaam

Page 1

Opnamemagazine van ZorgSaam 1 Opname magazine In dit blad: Informatie die bij een opname in het ziekenhuis van belang kan zijn In zorgzameveiligehandeninhetziekenhuisvanZorgSaam

2 Opnamemagazine van ZorgSaam

5

Opnamemagazine van ZorgSaam 3 Colofon editie 2022 Eindredactie en redactieadres ZorgSaam Zorggroep ZeeuwsVlaanderen Marketing en Communicatie Wielingenlaan 2, 4535 PA Terneuzen Tel.: 0115 688000 E-mail: info@zzv.nl Uitgeverij BC postbusuitgevers416, 8600 AK Sneek Graaf Adolfstraat 36d, 8606 BT Sneek Tel.: 0515 429429 E-mail: administratie@bcuitgevers.nl Bladmanager Barbara Verschoor, Tel.: 06 455 766 70 Ontwerp: Cows & Stars Opmaak: Nanno van Leeuwen BC Uitgevers bv Druk: Scholma, Bedum Mantelzorgers helpen mee in het ziekenhuis pag. 5 Welkom bij ZorgSaam!

Opname in een ziekenhuis is natuurlijk altijd even wennen. Naast uw ziek zijn, is er ook nog de vreemde omgeving met andere gewoonten en regels. Wij willen u met uitleg en voorlichting graag wegwijs maken in die andere omgeving. In dit patiëntenmagazine krijgt u daarom informatie die voor uw opname in het ziekenhuis van belang kan zijn. Als u nog meer wilt weten, aarzel dan niet om uw vraag aan een verpleegkundige te stellen.

Binnen het ziekenhuis proberen we u een zo aangenaam mogelijk verblijf te bieden. Dokters, verpleegkundigen, andere medewerkers, vrijwilligers, allemaal doen ze hun best voor u. U kunt erop vertrouwen dat u bij ZorgSaam in veilige handen bent. Bovendien geeft onze naam weer hoe we zijn: ZorgSaam. We stellen uw beleving centraal en bieden u menselijke, persoonlijke zorg Volg ZorgSaam op zorgsaam.org

4 Opnamemagazine van ZorgSaam

Alle aandacht voor een schoon ziekenhuis

Felix Impens, teamleider huishoudelijke dienst ziekenhuis: “Een ruimte waar een patiënt is geweest met bijvoorbeeld MRSA, Noro of Corona, die moet worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Pas daarna kunnen anderen er weer veilig gebruik van maken. Onze huishoudelijke dienst was vele malen per jaar bezig met chloor. Het werkt goed, maar het heeft ook veel nadelen. We zochten al een tijdje naar een alternatief en dat hebben we nu. We zijn er erg blij mee. Het werkt goed en is eenvoudig en veilig in gebruik. Naspoelen is niet nodig en de kamer is direct weer te gebruiken. Dat was bij chloor wel anders. Dit product ruikt ook veel minder sterk en we zijn nu bovendien af van plakkerige vloeren door chloor. Heel veel voordelen en dan is het ook nog eens biologisch afbreekbaar dus veel minder belastend voor het milieu. Overtuigende argumenten genoeg om voortaan FUSE te gebruiken!”

U merkt het misschien niet eens, maar het ziekenhuis wordt intensief schoongehouden. Dag en nacht wordt opgeruimd, gereinigd, gedesinfecteerd. Allemaal van belang voor een goede hygiëne. Hierna twee weetjes over het gewaardeerde werk van de huishoudelijke dienst.

Effectief én beter voor mens en milieu!

Schoon zonder schoonmaakgeurtje… Medewerkers van de huishoudelijke dienst gebruiken wegwerp microvezeldoekjes en microvezelmoppen voor het schoonmaken. Dat doen ze met goedkeuring van de deskundigen infectiepreventie van ZorgSaam. Uniek aan deze microvezel doekjes en moppen is dat ze ervoor zorgen dat 99,99% van alle bacteriën goed worden opgenomen en niet meer op een volgend oppervlak worden losgelaten. Veel minder kans dus op de zogeheten kruisbesmetting. De microvezel wegwerpdoekjes zijn geschikt voor kort en eenmalig gebruik. Dit scheelt het wassen, drogen en opvouwen van traditionele microvezeldoekjes. Je hoeft de doekjes ook niet uit te wringen dus het is minder belastend voor het lichaam. Wat ook opvalt is dat er met de microvezel geen schoonmaakmiddel nodig is. Alleen zo’n doek is voldoende. Dat is goed nieuws voor het milieu, al is het voor patiënten soms nog wennen. Waarom gebruik je geen Andy, vraagt men dan, omdat de geur van een schoonmaakmiddel wordt gemist. Nou, daarom dus. We hebben schoonmaakmiddel overbodig gemaakt! Geen chloor meer over de vloer Hoe houd je vloeren en muren van operatiekamers, IC en andere verpleegafdelingen schoon en vrij van bacteriën en virussen? Eerder werd de bekende chloortablet ingezet. Gevaarlijk spul om mee te werken, een aantasting van de vloeren en ook nog eens slecht voor het milieu. De huishoudelijke dienst zocht en vond samen met de afdeling infectiepreventie een goed alternatief. Het heet FUSE en het is een oppervlakte-desinfectiemiddel met extra reinigende werking. De basis is chloordioxide en hoewel er dus wel chloor in de naam zit, zijn de chemische eigenschappen helemaal anders.

• De mantelzorger kan door te blijven slapen zorgen voor meer rust tijdens de nacht, bijvoorbeeld bij dementie en delier

• De mantelzorger kan meeluisteren naar adviezen van de arts en zorgen dat ze opgevolgd worden

Een gewaardeerde service bij ZorgSaam: partners, familieleden of vrienden worden betrokken bij de zorg in het ziekenhuis. Ze kunnen als mantelzorger 24 uur per dag op de verpleegafdeling aanwezig zijn en hun naaste bijstaan, ondersteunen en helpen tijdens de opname.

• De overgang van ziekenhuis naar thuiszorg, ouderenzorg of thuissituatie verloopt beter, doordat de mantelzorger goed op de hoogte is ‘Alles kan, vraag erom, wij geven ook adviezen en antwoord op vragen die leven.’

Voorbeelden zijn het helpen bij het eten zodat er voldoende gegeten wordt of het meegaan met onderzoeken en het daar meeluisteren naar de adviezen van dokters en verpleegkundigen. Of het begeleiden van fysio-oefeningen of het helpen bij de dagelijkse zorg. Er worden concrete afspraken gemaakt over welke taken de mantelzorger wil en kan uitvoeren tijdens de ziekenhuisopname. De verpleegkundige handelingen blijven uiteraard voorbehouden aan de verpleegkundigen. ZorgSaam is één van de eerste ziekenhuizen die de invoering van mantelzorgparticipatie al zo ver geregeld hebben. De geriatrieverpleegkundigen en verpleegkundigen met aandachtsgebied geriatrie begeleiden de mantelzorgparticipatie. Ze vertellen dat er veel gebruik van wordt gemaakt. “Mensen vragen soms “mag dat gewoon?” waarop wij kunnen zeggen “Ja dat mag gewoon, graag zelfs. Geef het vooraf aan bij het preoperatief spreekuur, dan wordt er al rekening mee gehouden. Het is immers goed voor de patiënt. Met name bij patiënten met dementie een delier of verwardheid, maar ook bij ouderen en mensen die onrustig zijn. Alles kan, vraag erom, wij geven ook adviezen en antwoord op vragen die leven.”

• De verpleegkundige kan veel informatie krijgen van mantelzorgers, zij zijn nauw betrokken, weten veel van de patiënt

Opnamemagazine van ZorgSaam 5

• Het draagt bij aan een spoediger herstel, de patiënt kan vaak eerder met ontslag en volgens de literatuur zijn er minder heropnames

Voordelen inmantelzorgparticipatievanhetziekenhuiszijn

Mantelzorgers helpen mee in het ziekenhuis

6 Opnamemagazine van ZorgSaam

Voorbereiding thuis Heeft u vragen over bijvoorbeeld uw opnamedatum, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de opnameplanning. Deze kunt u bereiken op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur op tel.: 0115-688 604.

Contactpersoon thuis In het kader van de privacy mogen artsen en verpleegkundigen alleen informatie geven aan één contact persoon. Spreek daarom van tevoren met uw familie of vrienden af wie kan opvragen hoe het met u gaat. Als u de naam en het telefoon nummer van deze contactpersoon aan ons doorgeeft, kunnen wij ook zo nodig contact opnemen. Opname Voor een onderzoek, behandeling of operatie kunt u één of meerdere dagen worden opgenomen op een verpleegafdeling. ZorgSaam ZeeuwsVlaanderen heeft negen verpleegafdelingen.

Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen, komt er in korte tijd veel op u af. Met de informatie in dit ZorgSaam opname magazine hopen wij u overzicht te geven van hoe alles geregeld is. Natuurlijk kunt u ook met al uw vragen terecht bij de verpleegkundigen. Wij wensen u een goed verblijf en een spoedig herstel.

In het ziekenhuis

Opname informatie

Vooraf heeft u op het pre-operatief spreekuur van de anesthesist gehoord welke medicijnen u moet stoppen en welke u eventueel nog mag innemen de ochtend van de ingreep. De opnameverpleegkundige heeft u telefonisch doorgegeven vanaf wanneer u al dan niet nuchter moet zijn. Dit betekent dat u vanaf dit tijdstip niet meer eet, drinkt en rookt. Op de dag van de ingreep meldt u zich op de afgesproken tijd bij de afdeling Eenopname.vande verpleegkundigen ontvangt en begeleidt u op de afdeling. Uiteraard kunt u al uw vragen stellen en krijgt u duidelijke uitleg over wat er zal gebeuren. Er vinden ook enkele voorbereidingen plaats. Denk aan controle van de pols, bloeddruk en het zo nodig scheren van de plaats van de ingreep. Daarna wordt u naar het onderzoek of de behandeling of operatie gebracht. Als die klaar is, brengen ze u weer terug naar de afdeling, waar u wordt verzorgd en kunt aansterken. Wij verzoeken u om op de dag van opname ’s morgens te douchen. Smeert u zich echter niet in met bodylotion omdat het desinfecterende middel dan onvoldoende wordt opgenomen door de huid. Make-up en nagellak dient u te verwijderen. Zo ook gelnagels en piercings. Indien u overgevoelig bent voor bijvoorbeeld jodium, pleisters etc. geef dit dan alstublieft door aan de verpleegkundige op de afdeling. Neem zelf uw toiletartikelen mee en een kamerjas, nachtkleding, ondergoed, pantoffels of badslippers. Washandjes en handdoeken krijgt u in het ziekenhuis. In uw kamer is beperkte ruimte om persoonlijke bezittingen op te bergen. Neem ook uw identiteits bewijs mee en de laatste gegevens van uw ziektekostenverzekering en de geneesmiddelen die u thuis gebruikt. De verpleegkundige noteert de gegevens hiervan. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis krijgt u medicatie van het Sieraden,ziekenhuis.een grote hoeveelheid geld en waardevolle bezittingen kunt u het best thuislaten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk bij diefstal of vermissing. Als u van ZorgSaam Thuis een zorg dossier heeft, wilt u dit dan ook meenemen? Het zorgdossier bevat namelijk informatie die van belang kan zijn voor uw opname en uw ontslag. De verpleegkundige zal nieuwe informatie vanuit het ziekenhuis toevoegen aan het dossier wanneer u met ontslag gaat. Dit maakt een betere overgang van zorg mogelijk. Bij ontslag krijgt u het zorgdossier weer mee. Voor zover in uw bezit, neemt u ook uw afsprakenkaart, een bloedgroepkaart, een anti-tetanuskaart (inentingskaart), eventuele dieetvoorschriften, een geneesmiddelenkaart, een donorcodicil, een pacemakerpaspoort en een eventuele euthanasieverklaring mee.

• Verpleegafdeling B0 (gezinsafdeling, geboortecentrum en gynaecologie)

• Verpleegafdeling B2 (interne geneeskunde en reumatologie)

Opnamemagazine van ZorgSaam 7 De Honte

• Verpleegafdeling B1 (chirurgie, urologie, KNO-heelkunde, plastische chirurgie)

• Verpleegafdeling C1 (dagbehandeling) Antonius • Verpleegafdeling 2 (dagbehandeling en slaapcentrum)

De dagelijkse verzorging gebeurt meestal in de loop van de morgen, maar wanneer dat nodig is ook op andere momenten van de dag. De onderzoeken vinden plaats in de loop van de dag. U krijgt uw medicijnen op verschillende tijden. Dat is afhankelijk van de dosis en hun werking. De maaltijden en het bezoekuur zijn wel op vaste tijden. Uw dag ziet er ongeveer zo uit: 07.00 uur ontwaken 07.30 uur ontbijt 09.30 uur drankenverstrekking 12.00 uur warme maaltijd 14.00 uur drankenverstrekking 15.00-16.00 uur (afhankelijkbezoektijd coronamaatregelen)van 17.00 uur broodmaaltijd 18.30-20.00 uur (afhankelijkbezoektijd coronamaatregelen)van 19.00 uur drankenverstrekking 22.30 uur begin nachtrust U bepaalt natuurlijk zelf wanneer u gaat slapen. Wij hopen wel dat u de nachtrust van anderen respecteert. Vanaf 22.30 uur houden wij de afdeling zo stil en donker mogelijk. De verpleegkundigen Met de verpleegkundigen heeft u het meeste contact. Vierentwintig uur per dag staan zij u met raad en daad ter zijde. U krijgt met verschillende verpleegkundigen te maken. Het werk is namelijk verdeeld in dag- avond- en Opnachtdienst.onzeafdeling werken ook leerlingverpleegkundigen en stagiaires. Wat zij weten, kunnen en mogen doen is afhankelijk van hun leerjaar. De eind verantwoordelijkheid blijft altijd bij de gediplomeerd verpleegkundige. De vrijwilligers Wij hebben het geluk dat we in ons ziekenhuis over een enthousiaste groep vrijwilligers beschikken. Wilt u een praatje maken met een vrijwilliger of wilt u verdere informatie, dan kunt u via een verpleegkundige contact met haar/hem opnemen. Maaltijden Goede voeding is belangrijk. Het keukenteam zorgt ervoor dat u elke dag een evenwichtige en smakelijke maaltijd krijgt voorgeschoteld. ‘s Morgens en ‘s avonds komt de voedingsassistente bij u met een broodbuffetwagen. Tussen de middag komt ze bij u met de warme maaltijdkar. De voedingsassistente komt dus drie maal per dag bij u langs. U kunt telkens zelf kiezen waar u zin in Wanneerheeft.ueen dieet volgt, vegetariër bent of om religieuze redenen bepaalde wensen heeft, dan kunt u dit bij opname bekend maken. De aanwezig is. Als u merkt dat het eten moeilijk gaat, kan in overleg met de specialist/verpleegkundige gekozen worden voor extra aanpassingen of tussendoortjes. Wanneer u vragen heeft over uw dieet of als eten een probleem blijft, dan is het belangrijk dit te vertellen aan uw arts of verpleegkundige. De diëtist wordt dan gevraagd om bij u langs te komen. Met vragen over de voeding kunt u altijd terecht bij de voedingsassistente. Heeft u suggesties of opmerkingen over de voeding, dan horen wij dat ook graag. Op die manier kunnen wij de zorg rondom de voeding steeds verder optimaliseren. Geneesmiddelenbeleid Tijdens uw opname moet u gebruik maken van de medicijnen die u krijgt vanuit de ziekenhuisapotheek. Deze kunnen er anders uitzien dan de medicijnen die u thuis neemt. Als u het ziekenhuis verlaat, schakelt u weer over op de medicatie die u al had. Deze wordt eventueel nog aangevuld met medicatie voorgeschreven door uw medisch specialist. Pijnmeting U bent zelf degene die het best kan aangeven hoeveel pijn u heeft. Daarom vragen we aan u om enkele malen per dag de pijn met een cijfer aan te geven. Het cijfer nul houdt in dat u geen pijn heeft en het cijfer tien is de ergste pijn

• Verpleegafdeling 4 (seniorenkliniek) Hoe ziet een dag op onze afdelingen er ongeveer uit?

• Verpleegafdeling A2 (neurologie en interne geneeskunde)

• Verpleegafdeling A1 (cardiologie en longgeneeskunde)

• Kinder- en jeugdafdeling (afdeling A0) Dagelijks tussen 14.00 en 20.00 uur. Ouders van opgenomen kinderen kunnen altijd hun kind bezoeken.

Locatie Antonius in Oostburg

Opnamemagazine van ZorgSaam

Op bepaalde uren is bezoek welkom (zie hieronder). Let op: deze kunnen tijdens coronapieken anders zijn.

• BezoektijdenVerpleegafdelingenopde kamer van 15.00 tot 16.00 uur en van 18.30 tot 20.00 uur. Op de dagverblijven op de gang van 15.00 tot 20.00 uur.

8

Bezoektijden

• Rapid Recovery orthopedie Dagelijks van 10.00 tot 20.00 uur.

• Kraam (Geboortecentrum ZorgSaam) /Gynaecologie (Afdeling B0) Dagelijks doorlopend van 10.30 uur tot 21.00 uur.

• Verpleegafdeling 2 doorlopend

• Seniorenkliniek (afd. 4): van 10.00 tot 21.00 uur. In overleg met de verpleegafdeling kan eventueel afgeweken worden van de bestaande bezoektijden. Mantelzorg in het ziekenhuis Bij ZorgSaam betrekken we partners, familieleden of vrienden bij de zorg in het ziekenhuis. Ze kunnen als mantel zorger blijven logeren op de verpleeg afdeling en helpen mee bij de zorg aan hun naaste. Voorbeelden zijn het helpen bij de maaltijden, zodat de patiënt toch voldoende eet of het meegaan met onderzoeken en daar meeluisteren naar de adviezen van dokters en verpleegkundigen. Of het begeleiden van fysio-oefeningen of helpen bij de dagelijkse zorg. We maken concrete afspraken over welke taken de mantelzorger wil en kan uitvoeren tijdens de ziekenhuisopname. De verpleegkundige handelingen blijven uiteraard voorbehouden aan de verpleegkundigen. Zie ook het artikel elders in dit blad. Logeermogelijkheden Als u iemand heeft die u bijstaat als mantelzorger, kan die persoon als u dat wil bij u op de kamer blijven en slapen op een logeerbed. In bepaalde situaties is het ook mogelijk voor uw familie of kennissen om gebruik te maken van een logeerkamer. Indien u hierover meer informatie wenst, kunt u zich richten tot een verpleegkundige op de afdeling. Winkel / koffieshop In de hal van locatie De Honte vindt u een winkeltje ‘Albron Food & Shop’. In deze winkel kunt u onder andere kranten, tijdschriften en toiletartikelen kopen. Bij de winkel is ook een binnen terras. U kunt er iets eten en drinken.

omdat pijn per persoon verschilt, is het belangrijk dat u dit zelf goed aangeeft. In rust kan pijn acceptabel zijn, maar soms met doorademen, hoesten of bewegen niet. Wilt u dit a.u.b. ook aangeven? Met uw informatie kan de pijnstilling nog beter worden aangepast.

• IC/CCU (afdeling voor intensieve zorg en Bezoektijdenhartbewaking)van 14.30 tot 15.15 uur en van 19.00 tot 20.00 uur.

De meest actuele bezoektijden vindt u op de website www.zorgsaam.org Als u bezoek op uw kamer bezoek ontvangt, dan vragen wij u om rekening te houden met de noodzakelijke rust van uw medepatiënten. U kunt in overleg met de verpleegafdeling ook bezoek ontvangen op het dagverblijf op uw eigen afdeling, de koffieshop in de hal, het restaurant of daarbuiten. Locatie De Honte in Terneuzen

U en uw bezoek kunnen ook in het restaurant op de eerste verdieping terecht om daar tussen de middag te Hetlunchen.isniet toegestaan om in de koffieshop en in het restaurant in pyjama of kamerjas te lopen. Wifi en mobiele telefoon ZorgSaam biedt op haar ziekenhuislocaties overal gratis wifi aan. Dit betekent dat u met een laptop, tablet of mobiele telefoon eenvoudig toegang heeft tot het draadloos netwerk om te internetten, e-mail te bekijken of social media te gebruiken. Het gebruik van een mobiele telefoon is geen probleem in de algemene ruimtes van de drie ziekenhuislocaties, zoals de centrale hallen en restaurants. Zet u alstublieft wel uw ringtone uit. In de technische zorggebieden als OK, IC en de afdeling Röntgen geldt een verbod op GSMgebruik. Ziekenomroep Enkele enthousiaste vrijwilligers verzorgen de ziekenomroep. Zij zorgen ervoor dat patiënten, jong en oud, dag en nacht naar prettige muziek kunnen luisteren. Ook is er de

Bloemen Een bloemetje op de kamer is fijn voor veel patiënten. Om zogeheten “ziekenhuisinfecties” te voorkomen is het gewenst om de bloemen goed en regelmatig te verzorgen. Verse bloemen moeten in een schone vaas in ruim water worden weggezet. Oude verwelkte bloemen dienen zo snel mogelijk in de afvalbak in de bloemenhoek te worden gedeponeerd. Om overmatige bacteriegroei te voorkomen is het noodzakelijk om het bloemenwater dikwijls te verversen, zo mogelijk drie maal per week. Dit kan gebeuren in de daarvoor aangewezen ruimte en dus niet in de wastafels op de patiëntenkamers!

• Naam 4535WielingenlaanAfdelingLocatieZorgSaampatiëntZiekenhuisDeHonteenkamernummer2PATerneuzen

• wat houdt het onderzoek of behandeling in (risico’s, herstel, pijnlijk enz.);

Op afdeling C0 in Terneuzen is een ruimte waar u zich even kunt terugtrekken voor een moment van stilte en bezinning. Overleg met uw arts U beslist, in overleg met uw arts, zelf over uw gezondheid. Tijd en informatie zijn voor het nemen van goede beslissingen van groot belang. Daarom is het raadzaam om een gesprek met uw arts goed voor te bereiden en vooraf op te schrijven welke vragen u wilt stellen en welke informatie u kwijt wilt. In geval van acute ziekenhuisopname kunt u dit ook tijdens de opname doen. Informatie die u kunt geven aan uw arts:

• wat gebeurt er als u zich niet laat onderzoeken of behandelen; Stiltecentrum op C0

• wat voor onderzoek of behandeling is er nodig;

• met welk doel gaat u naar de arts (onderzoek of behandeling, deskundig advies, onzekerheid wegnemen enz). Vragen die u kunt stellen:

Planten zijn niet toegestaan omdat met name de potgrond bacteriën kan Opbevatten.deIC zijn geen planten en geen bloemen toegestaan. Geen koelkast Vanwege onvoldoende ruimte en hygiënevoorschriften kunnen we fruit, frisdranken en andere etenswaren van de patiënten niet in de koelkast van de afdeling bewaren. Wij adviseren kleine verpakkingen te gebruiken, zodat kans op bederf zo klein mogelijk is. Fotograferen en filmen Wilt u fotograferen of filmen in het ziekenhuis? Vraag dan eerst toestemming aan de betreffende afdeling of zorgverlener. Iedereen die in beeld komt, moet toestemming geven. Rookverbod Binnen de gebouwen van ZorgSaam geldt een rookverbod. Geestelijke verzorging en ethiek In het ziekenhuis in Terneuzen zijn geestelijk verzorgers - ethici op de afdelingen werkzaam. U kunt met de geestelijk verzorgers - ethici in vrijheid en vertrouwen spreken over de impact van het ziek zijn op uw leven. Geestelijke verzorging kan bijdragen aan meer grip op uw situatie en een beter gevoel. De geestelijk verzorgers - ethici kunnen u ook met informatie en advies bijstaan over allerlei ethisch gevoelige onderwerpen in de zorg zoals bijvoorbeeld euthanasie en palliatieve sedatie. De geestelijk verzorgers handelen daarbij steeds met respect voor uw privacy en uw eigen waarden en levensovertuiging.

• wat is de oorzaak van de klachten;

• zijn er ook andere onderzoeken of behandelingen mogelijk;

• redenen van uw bezoek (welke klachten, wanneer, hoe enz);

• wat kunt u zelf aan uw klachten doen (dieet, meer bewegen, uitzieken enz.);

Opnamemagazine van ZorgSaam 9 mogelijkheid om een verzoekplaat aan te vragen. Op de websites www.huisomroepradiodelta.nl en www.radiodehonte.nl en achterin dit blad kunt u meer lezen over de ziekenomroep. Een kaartje? Het is leuk om post te ontvangen, zeker in het ziekenhuis! Er kan een kaartje worden gestuurd naar het volgende adres:

• bedenktijd vóórdat u beslist over het onderzoek of behandeling; • vragen over medicijnen (werking, bijwerkingen, combinatie met andere medicijnen, vergoeding verzekeraar enz.);

• reden van doorverwijzing; • reden en duur van ziekenhuisopname; • zijn er zaken waar u tijdens de ziekenhuisopname of na ontslag rekening mee moet houden.

10 Opnamemagazine van ZorgSaam

Second opinion U kunt over iedere soort behandeling in de gezondheidszorg een tweede mening vragen. Daarvoor heeft u van niemand toestemming nodig, ook niet van uw eigen arts. Het verdient wel aanbeveling hierover te praten met uw eigen arts. Leest u goed de polis voorwaarden van uw ziektekostenverzekering. Het is namelijk geen vanzelfsprekendheid dat de kosten van een tweede mening vergoed worden. Als u een arts buiten onze organisatie wilt consulteren, kunt u een afschrift van uw medisch dossier vragen bij de medisch administrateur van het ziekenhuis. Hieraan zijn administratiekosten verbonden. Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de spreekuurassistentes.

ZorgSaam verstrekt geen rechtstreekse mailadressen van dokters. Dit omdat communiceren over medische zaken via email-verkeer wettelijk niet is toegestaan. Het is wel mogelijk om een vraag aan een dokter via het mailadres communicatie@zzv.nl te sturen. Medewerkers van het team communicatie zorgen dan dat de juiste dokter uw bericht zo snel mogelijk kan lezen. Hoe er vervolgens gereageerd wordt is afhankelijk van de situatie en vraag.

Uw rechten en plichten Als patiënt heeft u bepaalde rechten en plichten binnen de gezondheidszorg. Dit is vastgelegd in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. In dit patiëntenmagazine geven wij een korte omschrijving van de belangrijkste punten uit deze wet. Als u hierover meer informatie wenst kunt u de folder ‘De patiënt op de eerste plaats’ lezen op onze website www.zorgsaam.org, zie ‘rechten en plichten’. U hebt recht op informatie over uw ziekte, de onderzoeken en de behandeling. U kunt dan ook altijd aan uw specialist, de spreekuurassistente, een verpleegkundige of andere hulp verlener om een nadere toelichting vragen wanneer u iets onduidelijk is. Een onderzoek of behandeling zal pas ingesteld worden nadat u daarvoor toestemming heeft gegeven. U hebt het recht een onderzoek of behandeling te weigeren. Als patiënt heeft u ook een aantal plichten. Die zijn er voor uw eigen welzijn en veiligheid. Het is belangrijk dat u de hulpverlener eerlijk en volledig informeert over uw medische situatie zodat deze een goede diagnose kan stellen en een deskundige behandeling kan geven. Ook is het belangrijk dat u actief meewerkt aan uw eigen genezing, onder andere door de voorgeschreven therapie nauwkeurig op te volgen en de voorgeschreven medicatie te gebruiken. E-mail dokters

Het patiëntenportaal is een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek dan regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien. Wist u bijvoorbeeld dat…

Wanneer u een onderzoek of een behandeling heeft ondergaan onder gedeeltelijke of algehele verdoving, mag u de eerste 24 uur niet zelf rijden. Als u om medische redenen een taxi of een ambulance nodig heeft, houdt dan rekening met het volgende:

• U voorgeschreven medicatie kunt inzien en herhaalrecepten kunt aanvragen;

Ontslag uit het ziekenhuis Soms weet u direct bij opname hoe lang uw verblijf duurt. Soms is het moeilijk te voorspellen. U krijgt wel altijd van tevoren bericht over het moment van uw ontslag uit het ziekenhuis. Bij het ontslag krijgt u uitleg van de verpleeg kundige en ontvangt u formulieren en een medicatievoorschrift. Als er meer geregeld moet worden, betrekken we tijdig de transferverpleegkundige bij de voorbereiding van uw ontslag. Denk aan aanpassingen in de thuissituatie die nodig zijn, of opname in een verzorgingshuis, de inschakeling van de wijkverpleging of het regelen van thuiszorg.

• U vragenlijsten die voor uw operatie of onderzoek van toepassing zijn, gemakkelijk thuis kunt invullen;

• U uw afsprakenoverzicht kunt inzien en voor een aantal specialismen zelf afspraken kunt inplannen en wijzigen/annuleren;

• U toestemming kunt geven voor de uitwisseling van medische gegevens met externe zorgverleners (zie elders in dit magazine). Inloggen Uw patiëntenportaal is bereikbaar via mobiele telefoon, computer of tablet. Ga naar www.zorgsaam.org/patientenportaal en log in met behulp van uw DigiD met sms-functie of via de DigiD app. Tip: Wilt u als ouder videobellen met de kinderarts of medisch psycholoog? Zorg dan dat u gemachtigd bent om het dossier van uw kind(eren) in te zien. Hoe doet u dat? Kijk voor meer info op www.zorgsaam.org/patientenportaal en klik in het menu rechts op ‘Machtiging’.

• De vergoeding door de verzekering is afhankelijk van de polisvoorwaarden.

• Voor vergoeding is altijd een verklaring van uw arts nodig.

Ook medische zaken regelt u online. Logisch. Via het patiëntenportaal!

• U op een veilige manier uw persoonlijke gegevens kunt controleren en uw telefoonnummer, e-mailadres, huisarts, apotheek en tandarts kunt wijzigen;

Opnamemagazine van ZorgSaam 11

• Taxikosten worden pas vergoed boven een bepaald bedrag. Het is daarom goed de taxirekeningen te bewaren. Met een verklaring van uw behandelend arts komt u wel in aanmerking voor een speciaal (goedkoper) tarief.

• U vragen kunt stellen aan uw specialist via een videoconsult (beschikbaar voor een aantal specialismen);

0117 459194 Regio Terneuzen 0115 677141 Regio Hulst 0114 381316 Algemeen emailadres zap@zzv.nl Internationale

Het partnership van ZorgSaam met het UZ Gent bestaat sinds 2004. Door de samenwerking met UZ Gent is topklinische zorg van hoge kwaliteit dichtbij beschikbaar voor de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen (en overig Zeeland). De patiënt gaat bijvoor beeld voor complexe ingrepen naar Gent, waarna u voor nazorg weer in Zeeuws-Vlaanderen terecht kan. Ook houden topklinische artsen spreekuur in Terneuzen en hebben we stage plaatsen bij UZ Gent. Kwaliteit wordt gegarandeerd doordat UZ Gent de Nederlandse richtlijnen volgt. Denk hierbij o.a. aan de screening op MRSA. Dankzij de samenwerking kan de zorg in Zeeuws-Vlaanderen op hoog niveau gehandhaafd blijven. De samenwerking is dan ook van groot belang voor de zorg in Zeeland. Opname in het UZ: Op de dag van uw opname of bezoek aan de arts meldt u zich voor inschrijving in kliniekgebouw K12. Bij de kas vraagt men inschrijfgeld. Het UZ Gent vanuit de lucht

Bel ons om een afspraak te maken. De wijkverpleegkundige komt dan bij u langs. Sluis 0117 456500 Regio Terneuzen 0115 674500 Regio Hulst 0114 383500

12 Opnamemagazine van ZorgSaam De huisarts De medisch specialist brengt uw huisarts zo goed mogelijk op de hoogte van het verloop van uw ziekte, de behandeling in het ziekenhuis en de eventuele nazorg. U kunt het beste wel zelf even melden bij uw huisarts dat u uit het ziekenhuis bent. Bij uw vertrek Wij hopen natuurlijk dat u tevreden bent over uw verblijf in ons ziekenhuis. Een compliment of een vriendelijk woord is voor ons veel waard, want we doen ons best voor u. Maar het kan ook zijn dat u een opmerking heeft, een verbeterpunt of een klacht. Daarmee kunnen we onze zorg steeds verder verbeteren. U kunt uw waardering bij de zorgmedewerkers laten blijken, maar wij nodigen u ook van harte uit om uw waardering te plaatsen op www.zorgkaartnederland.nl Daar kunnen andere mogelijke patiënten zien hoe onze zorg wordt gewaardeerd en eventueel op basis daarvan een keuze maken. Na uw opname Soms heeft u nog enige tijd verpleeg kundige hulp thuis nodig. De hulp wordt zo goed mogelijk afgestemd op uw wensen en persoonlijke situatie. Bespreek die situatie daarom tijdig met de verpleegkundige, dan kan het via de transferverpleegkundige goed geregeld worden. Omdat ZorgSaam naast ziekenhuiszorg ook thuiszorg en ouderenzorg aanbiedt, is de overgang in deze keten van zorg meestal geen punt. Zo lang mogelijk thuis Heeft u thuiszorg nodig na uw ziekenhuisopname? ZorgSaam Thuiszorg staat paraat, dag en nacht. Er zijn 26 wijkteams in heel Zeeuws-Vlaanderen. Altijd is er een in de buurt. U kunt bij ons terecht voor bijvoorbeeld douchen, aankleden, steunkousen aan- en uitdoen, oogdruppelen, controle op medicijninname en wondverzorging. En we bieden specialistische zorg zoals sondevoeding, infuustherapie en chemo- of pijnpomp. Onze verzorgenden staan 24/7 voor u klaar, ook bij acute situaties ’ s nachts. We werken nauw samen met uw huisarts en de assistentes. Ook met het ziekenhuis is er een kort lijntje (dezelfde organisatie immers). Zo krijgt u goed op elkaar afgestemde zorg. Dat is prettig.

Regio

Ouderenzorg Heeft u vragen over wonen, welzijn, (mantel)zorg of behandeling in één van onze ouderenzorglocaties? Of wilt u advies of bemiddeling? Dan kunt u terecht bij één van onze zorgmakelaars van het Zorgadviespunt. Ze helpen u graag! Regio Sluis samenwerking Universitair Ziekenhuis Gent

Opnamemagazine van ZorgSaam 13 Puzzel Nieuw puzzelplezier Maak kans op een leuke prijs! Als u de oplossing weet, kunt u deze mailen naar zorgsaamprijsvraag@zzv.nl onder vermelding van uw gegevens en de melding patiënteninfo. HORIZONTAAL: 1 vlegel 6 in het algemeen 8 deel v.h. lichaam 9 Amerika 11 ik 12 sneu 13 insect 14 adviesorgaan 16 Ned. dagblad 18 assistent-econoom (afk.) 19 wenden 20 en omstreken 21 persbureau 23 schoolbenodigdheid 24 betaalplaats 25 kledingstuk 26 helling 29 inwendig orgaan 32 boom 33 riv. in Oostenrijk 34 rubidium 35 werpstrik 37 Japans bordspel 38 muurholte 40 recht vaarwater 41 wedstrijdslee 42 vochtig 43 bloeiwijze 44 droog 45 politieke partij 47 moerasvogel 48 overeenkomst VERTICAAL: 1 palmmeel 2 ondernemingsraad 3 versterker 4 als gast 5 afval 7 myth. figuur 10 gezegde 13 dikwijls 14 rustteken 15 strook 17 bewusteloosheid 22 kerklied 23 greep 26 losgerafelde draad 27 witling 28 op die plaats 29 Spanjaard 30 kattensoort 31 parvenu 36 geweervuur 39 bijbelse figuur 41 minstreel 45 paardenkracht 46 soort onderwijs 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 24 8 48 17 7 26 11 42 941 16 28 20 35 11 38

Persoonsgegevens en AVG. Indien u beelden krijgt overhandigd, bijvoor beeld op een USBstick, dragen wij de verantwoordelijkheid met betrekking tot het aan u verstrekte materiaal aan u over. Pas er goed op. Medisch dossier U hebt recht op inzage in uw medisch dossier, met uitzondering van de gegevens die niet over uzelf gaan. Wanneer u van mening bent dat er onjuistheden in het dossier staan, kunt u de hulpverlener vragen deze te wijzigen. U kunt ook gegevens aan het dossier toevoegen. Tegen betaling kunt u een kopie krijgen van uw dossier of een gedeelte ervan. Verzoeken om inzage, kopie, correctie, aanvulling of vernietiging van uw dossier kunt u richten aan de medisch administrateur van het ziekenhuis. Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de spreekuurassistentes. Toestemming uitwisseling medische gegevens ZorgSaam biedt de mogelijkheid aan andere zorgverleners zoals apothekers om uw medische gegevens te raadplegen, mits u daar toestemming voor heeft gegeven. Andere zorgverleners mogen de gegevens alleen raadplegen als zij een behandelrelatie met u hebben en zien alleen de informatie die voor hun specialisme noodzakelijk is. Uw toestemming om medische gegevens uit te wisselen, maakt het mogelijk dat: • Uw medisch specialist uw medische gegevens elektronisch beschikbaar stelt aan andere zorgverleners. Hierdoor hebben deze bij uw behandeling een completer beeld van uw medische situatie;

14 Opnamemagazine van ZorgSaam Zorg er dus voor dat u geld (ca. 50 euro) bij u hebt. U kunt dit geld terugvragen bij uw zorgverzekeraar. Denkt u er wel aan om de bon te bewaren. Voor de inschrijving heeft u het volgende nodig: • Geldig identiteitsbewijs • Machtiging van de arts • Verzekeringspas • Telefoonnummer of contactadres van familie of buren • Naam, voornaam, adres en telefoonnummer van uw huisarts • Naam, adres en telefoonnummer van de eventueel reeds ingeschakelde thuiszorgdiensten Voor opname heeft u het volgende nodig:•Uitslagen van vorige onderzoeken • De medicijnen die u gebruikt • Nachtkleding, kamerjas, pantoffels • Toiletartikelen • Handdoeken en washandjes Op de website van het UZ Gent vindt u meer informatie. Privacy Voor uw medische behandeling, maar ook voor de financiële afwikkeling van uw ziekenhuisopname, worden persoonlijke gegevens in het digitale systeem van het ziekenhuis opgenomen. Deze gegevens zijn vertrouwelijk. Dat wil zeggen dat alleen bevoegde medewerkers kunnen beschikken over informatie die voor hun taakuitoefening nodig is. Zo heeft bijvoorbeeld uw behandelend arts toegang tot uw medische gegevens en de financieel-economische dienst tot uw verzekeringsgegevens. Deze gegevens worden alleen met uw toestemming aan anderen (bijvoorbeeld uw huisarts) verstrekt. Een en ander is geregeld conform de Wet Bescherming

Belangrijk: Als u geen toestemming geeft, kunnen andere zorgverleners uw gegevens niet inzien, ook niet in Voornoodsituaties.deuitwisseling van uw medische gegevens is uw officiële toestemming nodig. Uw beslissing nemen we op in uw patiëntendossier, ook wanneer u ervoor kiest uw gegevens niet te laten inzien. Voor het geven van uw toestemming vult u een formulier in. Dit is verkrijgbaar bij de poliklinieken, bij de patiëntenregistratie en bij de receptie van de ziekenhuislocaties. U kunt uw beslissing altijd weer veranderen. Dit kan ook weer door het invullen van het formulier.

• Onderzoeken en behandelingen beter op elkaar afgestemd worden, waardoor sneller de juiste zorg geboden kan worden en onnodige afspraken voorkomen worden.

U kunt het formulier inleveren op een van de volgende manieren: • Geef dit formulier af bij ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen, balie patiëntenregistratie (ID-legitimatieOostburg/Hulst/Terneuzenverplicht).

Opnamemagazine van ZorgSaam 15

Klachten We doen ons best om u goed te helpen. Het kan echter voorkomen dat u over sommige onderdelen van uw behandeling niet zo tevreden bent. Indien u klachten of problemen hebt is het raadzaam dat u die allereerst bespreekt met degene tegen wie de klacht zich richt. Op die manier kunnen er vele problemen opgelost worden en de hulpverlener krijgt tevens de kans de zorg te verbeteren. Het is ook mogelijk dat u uw klacht rechtstreeks bij de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis indient. U kunt de klachtenfunctionaris bereiken via telefoonnummer 0115 688448. Uw klacht wordt dan onderzocht en u ontvangt binnen vier weken een antwoord. Verder kunt u zich richten tot de klachtencommissie. Deze onafhankelijke commissie bemiddelt bij het zoeken naar een oplossing. De klachtencommissie komt daarna met een uitspraak en/of advies.

Het adres van de klachtencommissie is als volgt: ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen t.a.v. de 4535Wielingenlaanklachtencommissie2PATerneuzen. De cliëntenraad De cliëntenraad vertegenwoordigt alle (potentiële) cliënten van zowel het ziekenhuis als de thuiszorg en ouderenzorg en komt op voor hun specifieke belangen. De raad houdt zich niet bezig met individuele problemen van cliënten en is dan ook geen alternatief klachtenbureau. De bemoeienis van de raad blijft beperkt tot doorverwijzen naar de juiste functionaris van het ziekenhuis dan wel de thuiszorg. Worden er meerdere problemen met een zelfde strekking bij de raad bekend, dan zal dat een reden zijn om te bezien of er structureel iets mis gaat bij dat deel van de zorgverlening en wordt dit besproken met de raad van bestuur met het verzoek actie te ondernemen. Om de cliënten goed te vertegenwoordigen is het van belang dat de raad op de hoogte is van de mening van deze achterban. De cliëntenraad nodigt u nadrukkelijk uit om de raad te informeren over zaken die u bezig houden. Hiervoor kunt u contact opnemen met de ambtelijke secretaris Wielingenlaan 2 4535 PA vrijdagochtend)donderdagochtend(maandag,TelefoonTerneuzen0115677232dinsdagochtend,en

528

• Verstuur dit formulier per post naar AntwoordnummerZorgSaam 4530 WB Terneuzen t.a.v. Zorgadministratie I. van de (vertrouwelijkeBilt informatie). U moet een kopie van een geldig legitimatiebewijs toevoegen.

• E-mail dit formulier naar zorgadministratie@zzv.nl en voeg een kopie van een geldig legitimatiebewijs toe. Registratie Het ziekenhuis is wettelijk verplicht de kwaliteit van zorg systematisch te bewaken en te verbeteren. Dat kan alleen wanneer het ziekenhuis daar zelf onderzoek naar doet. Bij dat onderzoek gebruikt het ziekenhuis gegevens over patiënten zoals de reden van opname, de arts en de behandeling. Ook noteert men of er bij de behandeling complicaties ontstaan, bijvoorbeeld infecties. De gegevens over patiënten zijn streng beveiligd. Alle gegevens die in het kader van de kwaliteitsbewaking worden verzameld worden anoniem gebruikt, zodat uw privacy niet in gevaar komt. Het gebruik van gegevens voor kwaliteitsbewaking is vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit reglement kunt u opvragen via internet op www.cbpweb.nl (onder het kopje wetten & zelfregulering). Wanneer u niet wilt dat uw gegevens anoniem gebruikt worden om de kwaliteit in het ziekenhuis te verbeteren, dan kunt u dit kenbaar maken. U kunt dit aangeven bij de medewerkers van de afdeling zorgadministratie. Indien u niet expliciet aangeeft dat u niet wilt dat ook uw gegevens worden gebruikt, gaat het ziekenhuis ervan uit dat u geen bezwaar heeft tegen het anonieme gebruik van uw gegevens voor de bewaking van de kwaliteit van de zorgverlening in het ziekenhuis. Ten behoeve van de voortdurende verbetering van de oncologische behandeling van patiënten werkt het ziekenhuis ook mee aan de regionale registratie van het Integraal Kankercentrum van Rotterdam. Hieraan worden gegevens verstrekt over patiënten met kanker. U kunt beslissen, in overleg met de specialist, dat u in deze registratie niet wilt worden opgenomen. Voor deze registratie geldt een reglement, waarin onder andere de rechten van de patiënt en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer zijn vermeld. Dit reglement kunt u opvragen bij het Integraal Telefoon3000PostbusRochussenstraatRotterdamKankercentrum125289AGRotterdam010-4405802.

Opnamemagazine van ZorgSaam16 ZorgSaam huisomroepenRadio Delta Radio Delta is de huisomroep van ziekenhuis locatie Antonius, Verpleeghuis de Stelle en de Woonzorgcentra de Burght, Emmaüs, Rozenoord, Hooge Platen en AlleCoensdike.actuele informatie over de programmering en speciale uitzendingen op locatie kunt u vinden op onze website: www.huisomroepradiodelta.nl 0115-442234Telefoon:@zeelandnet.nlRadio.deltaE-mail: Radio “De Honte” Huisomroep Radio “De Honte” is 24 uur per dag gratis te ontvangen in ziekenhuisDe Honte, Bachten Dieke in Terneuzen en Vremdieke in Hoek. TV- RADIO KANAAL 42 Ook zijn we via internet te beluisteren: www.radiodehonte.nl Met ieder heel uur het NOS-Radionieuws en iedere woensdagavond verzoekplaten voor en door patiënten. Van 19.30 uur tot 21.30 uur kunt u telefonisch uw verzoekje doorbellen naar 0115-688516 of via e-mail info@radiohonte.nl Beluister ons ook via www.radiodehonte.nl Daar vindt u ook het complete programmaoverzicht.

Oefeningen vanuit zit (kan ook in zit op bed): Probeer een vuist te maken. 5

Strek het rechterbeen zo ver mogelijk naar voren. Zet de voet weer terug. 9

Laat de schouders volledig zakken. 8

Trek de tenen zo ver mogelijk op en zet ze weer terug. 11

1

47

Til daarna beide hakken zo ver mogelijk op en zet ze weer terug. 12

Oefeningen vanuit zit (kan ook in zit op bed): Strek de vingers weer. 6

Draai het hoofd langzaam zo ver mogelijk naar rechts. Houd 3 tellen vast. 2 Trek beide knieën op. Zet de voeten plat op het bed. 3

Oefeningen tijdens opname in het ziekenhuis Niet detwijfelpatiënten.OrthopedievoorBijaltijdeerstoverleggenmetbehandelendspecialist.

Beweeg de rechterknie zo ver als u kan omhoog. Zet de voet weer terug. 13

Beweeg de linkerknie zo ver als u kan omhoog. Zet de voet weer terug. 14

Strek het linkerbeen zo ver mogelijk naar voren. Zet de voet weer terug. 10

Opnamemagazine van ZorgSaam 17

CARDIOLOGEN A. al Mafragi P. Bisschops R. Erdem C. Janssens P. J.G.dr.RademakerR.SankatsingVermeirenWalpot

ANAESTHESISTEN L. Boonstra E. Heijnen Q. Kroon V. Pepermans K. Pouls I. J.M.ScharlaekenSpaasVerkooijen

INTERNISTEN

18 Opnamemagazine van ZorgSaam

CHIRURGEN A. Cardon P. Castenmiller A. Derom E. van Dessel E. Lagae D. De Mey S. Vandenhaute A . Avermaete E. Lodewick J. Veramme GYNAECOLOGEN Y. Groeneveld C. Jansen I. B.C.E.KroesLensenReynekeVisschers GERIATERS C. van Doorn dr. M.E. Ossewaarde A. Hall L. Keeris J. van Oers M. Ravyts I. Scharlaeken J. N.G.VandePutteVermeirenWilbers dr. M.A. van Dijk C. N.A.I.dr.I.dr.IdinkS.JakobsdottirvanNieuwpoortM.SieWautersWeeninkvanYperen

INTENSIVISTEN

KINDERARTSEN N. de Bruijn W. Corijn J. F.S.D.GorisIvensSchipperZwaga KLINISCH CHEMICUS M. Noordegraaf dr. H. Ulenkate KNO-ARTSEN M. Beel B. dr.EngelenM.Oude Ophuis LONGARTSEN D. Blok Z. dr.FanyarG.van Pottelberge M. Smits-Zwinkels

DERMATOLOGEN

MEDISCH MICROBIOLOGEN R. Bentvelsen B. Diederen MDL-ARTS S. Vandebosch NEUROLOGEN A.J. Breukelman R. Brouns P. Canavar Bayram I. P.B.CouliervanHoeveProot NEUROCHIRURG dr. G. Hallaert OOGARTSEN V. Boeyden I. S.dr.KasmiT.MaiTecim ORTHOPEDISCH CHIRURGEN F. van den Berg F. dr.dr.CoolsA.KarelseM.P.vande Kerkhove F. Nijman PATHOLOOG ANATOOM R. Sinke B. Sturm Kijk voor de meest actuele lijst van de specialisten www.zorgsaam.org/opuw-specialist.

specialistenvanOverzicht

Opnamemagazine van ZorgSaam 19 PLASTISCH CHIRURGEN dr. E. Askarizadeh K. Van den Dwey MEDISCH PSYCHOLOGEN dr. J. van Baalen S. Dieleman S. M.VermuedeVries RADIOLOGEN C. Debaere T. De Groote A. van Landeghem L. Poorteman C. Raaymakers SPORTARTS K. Burggraaff UROLOGEN W. Blyweert Y. Depoorter C. Soenens ZIEKENHUISAPOTHEKERS P. van Hattum E. Pelzer K. Spijkerboer ZIEKENHUISARTSEN M. de Bakker P. Corijn ZIEKENHUISARTSEN (vervolg) A. Speetgens (spoedarts) G. Spijkers M. Stitzinger

20 Opnamemagazine van ZorgSaam 0115 695951 I info@jurryprojects.nl I jurryprojects.nl Garantie voor een prachtig resultaat Wij zijn gespecialiseerd in totaalinrichting van uw interi eur voor kantoren, scholen, zorginstellingen, woning en horeca. Uw wensen vertalen wij naar een concept dat past bij uw organisatie en cultuur. De juiste inrichting zorgt voor de juiste beleving en draagt bij tot succes!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.