Page 1

SelectedCoffees


Kaffens eksklusive verden I Coffee of the World-serien henter vi de aller beste kaffebønnene fra alle verdens hjørner. Her kan du velge og vrake blant noen av de mest ettertraktede og spennende smakene og aromaene fra kaffens verden – og oppdage nye favoritter du kan nyte selv eller servere gode venner. God fornøyelse.


Bli kjent med Coffee of the World’s kaffeterminologi Ved å kunne disse kafferelaterte uttrykkene, kan du lettere orientere deg i kaffens ulike definisjoner.

Hvor kommer kaffen fra? Tar du en titt på verdenskartet, vil du oppdage at all kaffe i hovedsak dyrkes i et belte rundt jordens ekvator. Det er i denne fruktbare klima­ sonen kaffeplanten trives aller best – og de ulike landene, områdene og plantasjene danner utgangspunktet for opprinnelsesspesifikasjonene vi merker kaffen vår med.

Single Origin: Dette er kaffebønner som er dyrket i samme region. På samme måte som med vindistrikter, vil jordsmonnet i regionen sette sin spesielle smak på kaffen. I våre Single Origin varianter har vi vært nøye på å hente bønnene fra regioner som er spesielt kjent for utmerkede dyrkingsforhold og smaksrike kvaliteter. Single Estate: Enda mer spesifikt enn Single Origin. Denne distinksjonen gis til kaffe som er dyrket og høstet på én spesifikk plantasje og er dermed 100 % sporbar. Våre Single Estate varianter er hentet fra enkeltplantasjer, som gjennom lang tid har utmerket seg med å levere noen av de beste kvaliteter som finnes. De er ettertraktet av kaffeprodusenter som er på jakt etter spesielt god kaffe. Blend: Det aller meste av kaffe som selges i Norge består av en blanding av flere ulike kaffesorter. Derav betegnelsen Blend (eller “Blended”). På denne måten kan man “designe” en spesifikk smaks­ karakter, basert på spesielt, utvalgte bønner fra flere land og regioner.


Hvordan brennes kaffen? Ulike kaffetyper smaker forskjellig ettersom hvor mye de brennes. Kaffebrenning er en kunst i seg selv, og det er avgjørende å finne riktig brennings­ grad og metode til de ulike bønnene. Det er under brenningen de ulike kaffetypene utvikler sine spesielle smakskarakteristikker. I Coffee Of The World bruker vi to ulike brenningsmetoder.

Slowroast: I Norge er kaffen overveiende «medium brent», det vil si at bønnene brennes på ca. 220 grader i 4-6 minutter. Slowroast er en metode der man bruker litt lavere temperatur over noe lenger tid enn normalt. Dette bidrar til å bevare flest mulig smaksnyanser, uten at enkelte smakskarakterer får for stor dominans. Trommelbrenning: Kaffen brennes i en trommelbrenner etter gammel tradisjon, der en trommel av metall varmes opp nedenfra slik at varmluften passerer gjennom kaffen under hele prosessen. Trommelen roterer hele tiden, slik at kaffebønnen er i kontinuerlig bevegelse, og får en lik brenning på alle sider. Dette gjør det mulig å brenne lengre og jevnere, og utnytte alle de karakteristiske smaksnyansene og aromaene som ligger i råkaffen.


Hvorfor smaker enkelte kaffetyper bedre enn andre? Noen kaffebønner og blandinger smaker rett og slett bedre enn andre. Men hvorfor blir det slik? Her skal vi se på hvilke faktorer som gjør at enkelte kaffebønner får et rikere smaksbilde og aroma enn andre.

Klima Kaffe dyrkes i tropiske og sub-tropiske strøk med mye nedbør. Gjennomsnitts-temperaturen bør være 19–25 grader.

Jordsmonn Som med vin, tar kaffeplanten opp smak fra jordsmonnet. Samme kaffetype kan ha ulike nyanser hvis de dyrkes på forskjellige steder og i forskjellig type jord. Kaffeplanten trives i fruktbar jord som er vulkansk, mineralsk, leiraktig og fuktig.

Høyde over havet De fleste eksklusive kaffetyper er høytvoksende. I den kjølige og tynne luften i fjellet tar det lengre tid før kaffen modnes, og dermed rekker smaksstoffene og aromaen å utvikle seg fullstendig.

Høsting Det er viktig å plukke kaffebærene fra busken til riktig tid for at smaksfyldigheten skal være ferdig utviklet. Etter høsting tas fruktkjøttet av og kaffebønnene tørkes og lagres.


Brenning Det er under selve brenningen at kaffens smaker og aromaer kommer frem. Kaffebrenning er en kunst i seg selv, og avgjørende for å utnytte kaffens fulle potensiale. Les mer om brenning under avsnittet “Hvordan brennes kaffe?”.

Body Body, eller “kropp” på norsk, er en annen parallell mellom kaffe og vin. Kaffens body beskriver følelsen den gir i munnen når man drikker den. Et tydelig eksempel på ulik body er forskjellen man opplever mellom vann og melk. Body er altså den fylde, tyngde og smaksrikdom som oppfattes av tungen og munnen. La kaffen hvile på tungen og sammenlign ulike typer neste gang du drikker kaffe.

Tilberedning Sist men ikke minst: hvordan du trakter kaffen og utstyret du bruker er meget viktig. Det viktigste av alt er å bruke friskt, kaldt vann og rent utstyr.


Etiopisk Yirgacheffe Single Estate

Fakta: Opprinnelse: WOTE, Yirgacheffe Kaffetype: Typica Brenningsgrad (1-7): 5 Brenningsmetode: Slowroast Meter over havet: 1000–2000 m Kvalitet: Strictly High Grown Prosessmetode: Vasket Innhøstingsperiode: August–Desember


I Etiopia, nærmere bestemt regionen Kaffa, sier sagnet at kaffetreet ble oppdaget. Derfra gikk kaffen via handelsveiene til Yemen og videre ut i resten av verden. Fortsatt finnes det viltvoksende Arabica-planter i disse områdene i Kaffa. Område: Yirgacheffe i Sidamo og Harar er de to store kaffedistriktene i Etiopia. Yirgacheffe er et fjellrikt høyland i

Sidamo, med et nærmest tropisk klima som gir fantastiske forhold for dyrking av god kaffe. Vår Etiopiske Yirgacheffe kommer fra dette området, fra plantasjen WOTE, som er spesielt kjent for sin høye kvalitet og smaksrike kaffe. Smak: Denne kaffen har en honningaktig sødme, med smaker av aprikos og fersken, samt et lett sitruspreg. Perfekt til avslutning av et måltid sammen med dessert – eller alene som en ren nytelse.


NICARAGUA FINCA EL LIMON Single Estate

Fakta: Opprinnelse: Finca El Limon, Matagalpa Kaffetype: Pacamara, Caturra Brenningsgrad (1-7): 3 Brenningsmetode: Slowroast Meter over havet: 1100–1400 m Kvalitet: Strictly Hard Bean Estate Prosessmetode: Vasket Innhøstingsperiode: November–Januar


Mellom-Amerika er et eldorado for kaffedyrking, noe denne kaffen bekrefter på utmerket vis. Område: Fra Cabu Azul, Matagalpa i Nicaragua, nærmere bestemt kaffeplantasjen Finca El Limon, dyrkes denne kaffen i næringsrik jord 1100–1400 m.o.h. – i skyggene fra banantrær og andre frukttrær.

Smak: Finca El Limon har en ren smak og god body. Den er ikke like syrlig som andre kaffetyper fra Mellom-Amerika. En elegant kaffe med en rustikk fruktighet og god balanse. En kaffe du kan nyte hele dagen, like god til frokost, som etter middag.


GUATEMALA

FINCA LA MORENA Single Estate

Fakta: Opprinnelse: Finca La Morena Kaffetype: Bourbon, Caturra Brenningsgrad (1-7): 5 Brenningsmetode: Slowroast Meter over havet: 900–1500 m Kvalitet: Strictly High Grown Prosessmetode: Vasket Innhøstingsperiode: Oktober–Februar


La Morena betyr «den mørke», og det stemmer godt på denne mørkbrente kaffen. Område: Familien Cuesta, som siden 1820 har drevet de fleste kaffe­plantasjene i Guatemala, har i generasjoner perfeksjonert kaffedyrkingen. De har lett seg frem til solrike fjellskråninger og næringsrik jord, som er perfekt for dyrking av kaffe ved vulkanen

Tecuamburro. Her på Finca La Morena får kaffen vokse i skyggen av andre trær, slik at riktig mengde sol får bærene til å vokse langsomt og utvikle mye smak og aroma. Smak: Finca La Morena er en fyldig og rund kaffe, med forsiktig syrlighet og en spennende myk røkaktig avslutning.


Blå java Single Estate

Fakta: Opprinnelse: Blawan Estate, Iljen Mountains Kaffetype: Java Typica, USDA, Catimor Brenningsgrad (1-7): 2 Brenningsmetode: Slowroast Meter over havet: 900–1500 m Kvalitet: A/WP – Grade 1X Prosessmetode: Vasket Innhøstingsperiode: Juni–September


I 1696 begynte hollenderne å dyrke kaffe på øya Java i Indonesia. Denne kaffetypen bidro sterkt til å gjøre kaffe populær som drikk i resten av verden, og ble etter hvert kjent under navnet «BLUE JAVA». Område: Det finnes kaffeplantasjer over hele øya. På østre delen av Java finnes det fire store statlige plantasjer og en av disse er

Blawan i Iljen Mountains (900–1500 m.o.h.), der vi henter våre kaffebønner. Kaffen fra denne plantasjen er håndplukket, vasket og soltørket, og skiller seg spesielt ut når det gjelder smak. Smak: Kaffen har den litt typiske Java-karakteren – bra body og nyanserte aromaer – samtidig som den oppleves frisk og fruktig, med en elegant ettersmak. En perfekt kaffe uansett tid og sted.


PapUa

NEW GUINEA Single Origin

Fakta: Opprinnelse: Hidden Valley, Papua New Guinea Kaffetype: Typica, Bourbon Brenningsgrad (1-7): 3 Brenningsmetode: Slowroast Meter over havet: 900–1500 m Kvalitet: A/X Prosessmetode: Vasket Innhøstingsperiode: Juni–September


Hidden Valley lyder litt mystisk, like mystisk som Papua New Guinea og øyas urbefolkning. Nærmere ekvator kommer man ikke. Kaffe fra Papua New Guinea er av ulike kvaliteter, med forskjellig smakskarakterer. De mest interessante, som vi bruker, er fra små kaffeplantasjer, såkalte «coffee gardens». Område: Hidden Valley består av et flertall små kaffeplantasjer, som selv høster inn, fjerner fruktkjøttet og vasker kaffebærene før de leveres til en sentral tørkestasjon, som overtar resten av prosessen. Kaffen skiller seg fra andre kaffetyper fra områdene rundt Indonesia, som har de samme klimatiske forutsetningene. Dette er på grunn av en betydelig beplantning av avleggere fra Jamaica Blue Mountains Typica-kaffe. Smak: Kaffen fra Hidden Valley er fruktig, med en behagelig sødme, renhet og fyldig body.


Rwanda Single Origin

Fakta: Opprinnelse: Rutsiro, Rwanda Kaffetype: Bourbon, Mayagues Brenningsgrad (1-7): 5 Brenningsmetode: Slowroast Meter over havet: 1800–2100 m Kvalitet: Strictly High Grown Prosessmetode: Vasket Innhøstingsperiode: Mars–Juli


En virkelig eksotisk kaffe fra det spennende og krydder­ duftende Sentral-Afrika, fra et område som har vært herjet av mange borgerkriger og derfor vært vanskelig tilgjengelig for kjøp og salg av kaffe. Område: I Rwanda er forutsetningene for kaffedyrking ekstremt gode, spesielt på grunn av næringsrik vulkanholdig jord, høytliggende kaffeplantasjer på 1800–2100 m.o.h og utmerkede klimatiske forhold med mye sol og fuktig luft. Rwanda har gjennom målrettet statlig satsing på kaffe fått stor internasjonal anerkjennelse som en av verdens beste kaffeleverandører. Smak: Kaffe fra Rwanda har ofte karakter av solmoden grapefrukt, brente mandler og krydder. Denne kaffen har god body, lett og ren syrlighet, med en lang og delikat ettersmak. Passer utmerket etter et godt måltid.


Mount Kenya Single Origin

Fakta: Opprinnelse: Mount Kenya Kaffetype: Bourbon, Kent Brenningsgrad (1-7): 5 Brenningsmetode: Slowroast Meter over havet: 1800–2200 m Kvalitet: Strictly High Grown Prosessmetode: Vasket Innhøstingsperiode: Oktober–desember


Den sterkest lysende stjernen på kaffehimmelen. Kaffedyrkerne fra Kenya har gjennom hardt arbeid, nøyaktighet og fantastiske forutsetninger, skapt seg en særstilling innen kaffeverdenen. Kaffe fra Kenya er kjent for sin utmerkede body, altså følelsen kaffen gir i munnen og på tungen. Område: Høylandet rundt Mount Kenya, 1800–2200 m.o.h., hvor den vulkanholdige og mineralrike jorden gjør forutsetningene

for kaffedyrking nærmest ideelle. Etterspørselen etter kaffe fra disse områdene er meget stor på verdensmarkedet, og til tross for stor produksjon, kan det ofte være vanskelig å få tak i de beste kvalitetene. Smak: Coffee of the World’s Mount Kenya har en bra body, søtsyrlige toner av solbær og karamell, med aromaer av sjokolade og krydder. En balansert kaffe med ren og søt ettersmak.


Monsooned Malabar Single Origin

Fakta: Opprinnelse: Malabar, India Kaffetype: Kent og Cauwery Brenningsgrad (1-7): 6 Meter over havet: 1000 – 1500 m Kvalitet: Monsooned Malabar AA Prosessmetode: Vasket og monsunert Innhøstingsperiode: Oktober - Februar


Kaffetypen Monsooned Malabar oppsto på de lange transportseilingene tidlig i den indiske kaffens historie. Fuktigheten i skipenes lasterom ga kaffen en unik karakter. Den vaskede råkaffen oppbevares idag under tak i lagerhus uten vegger. Der vendes kaffen flere ganger om dagen under den fuktige monsunperioden – og slik får man en karakteristisk kaffe ulik alt annet. Områder: Man vet aldri hvordan de ulike distriktenes kaffe blir før etter monsuneringen er ferdig. Derfor leter vi blant de ferdig monsunerte kaffetypene i noen av de eldste og mest kjente kaffedistriktene for monsunering i India: Karnataka, Kerala og Tamil Nadu. Smak: Kaffen oppleves som kraftig i koppen, krydret smak med tretoner, en kort ettersmak og nesten ingen syrlighet.


Baba Budan Single Origin

Fakta: Opprinnelse: Giri Hills, Chikkamagaluru , India. Kaffetype: Kent og Cauwery Brenningsgrad (1-7): 6 Meter over havet: 1500 m Kvalitet: Plantation AA Prosessmetode: Vasket Innhøstingsperiode: Oktober - November


Et gammelt sagn forteller om pilgrimen Baba Budan, som under en reise til Mekka, tidlig på 1600-tallet, kom til Mokka i Jemen. Der oppdaget han et kaffetre. På grunn av arabernes strenge handelsmonopol, smuglet han de syv kaffebønnene han plukket fra dette treet, i turbanen, over grensen til India.

Område: I Giri Hills, Chikkamagaluru skyggedyrkes kaffebuskene under rødeik og sedertre og vokser side om side med pepperplanter. Området er svært mineral- og næringsrikt, takket være et nettverk av små bekker og elver fra fjellsidene rundt Kemmannugundi. Området har en spennende fauna, med fugler, flygende ekorn, villsvin og leoparder. Smak: En myk og balansert kaffe, med forsiktig syrlighet, samt litt nøttesmak og mørk sjokolade.


Hawaiian Blend Blend

Fakta: Opprinnelse: Hawaii, Den Dominikanske Republikk Kaffetype: Hovedsakelig Typica Brenningsgrad (1-7): 2 Brenningsmetode: Slowroast Meter over havet: 600–1000 m Kvalitet: Fancy Prosessmetode: Vasket Innhøstingsperiode: September–November


Bare navnet får en til å tenke på fargeglade skjorter, kritthvite strender og svaiende kokospalmer. Kaffen fra Hawaii kom opprinnelig fra Guatemala på 1800-tallet og var av fineste kvalitet. Den er meget ettertraktet på verdensmarkedet, og vanskelig å få tak i. I kombinasjon med kaffe fra Den Dominikanske Republikk og Indonesia gir denne kaffen en smaksopplevelse av de sjeldne. Område: Kaffen som dyrkes på Hawaii håndteres og drives i små enheter, der det håndverksmessige settes i første rekke. Det er ikke uvanlig at plantasjer i dag drives i femte generasjon. Smak: Kaffen har en typisk «Island Coffee»-karakter. Det vil si: ingen store smakseksplosjoner, men en mild nytelse som pirrer smaksløkene og nesen med sine elegante aromaer. Man kan ane en smak av karamell, med en myk og behagelig syrlighet og ristede mandler i ettersmaken.


KALOSSI BLEND Blend

Fakta: Opprinnelse: Celebes Kalossi (Sulawesi), Brasil, Monsooned Malabar Kaffetype: Blend Brenningsgrad (1-7): 5 Brenningsmetode: Trommelbrenning, Fransk brent


Celebes Kalossi er det gamle koloninavnet på kaffe fra regionen rundt byen Kalossi på øya Sulawesi i Indonesia. Smak: Typisk for Kalossi er en tørr, robust, noe vill, men fortsatt søt og myk sherry-liknende karakter med aromaer av svart te og kanel. For å få en helhet i bodyen, har vi blandet inn høytvoksende kaffe fra Brasil, samt noe Monsooned Malabar for å gi kaffen en tydelig karakter. En fransk brent kraftig, men balansert espresso med en viss syrlighet. Drikkes gjerne som ren espresso, i melkebaserte kaffedrikker som cappuccino og latte, eller til en mildere avec. Kan også om den filtermales, egne seg godt på presskanne eller trakter.


BRAZILIAN PEA BLEND Blend

Fakta: Opprinnelse: Brasil, Colombia, Kenya, Indonesia Kaffetype: Blend Brenningsgrad (1-7): 6 Brenningsmetode: Trommelbrenning, Italiensk brent


Pea Berry, eller perlebønner, er de fineste bønnene fra kaffelandet Brasil. Høytvoksende i distriktet Minas Gerais i Mogiana. Perlebønnene vokser lengst ut på kaffetreet og sorteres ut for sin velutviklede fyldighet. For å få fram en topp espresso velger vi å blande Pea Berry med andre sorter som gir litt ekstra kraft. Sammen med høytvoksende bønner fra Colombia og Kenya, samt noen Indonesiske varianter blir blandingen komplett. Smak: Brazilian Pea Blend har en kraftig Syd-Italiensk karakter. Fyldig, bittersøt og intens, med toner av sjokolade. En typisk ren espressodrikk, men selvfølgelig også velegnet i melkebaserte kaffedrikker som cappuccino og latte.


LUNGO COFFEE OF THE WORLD LUNGO består av kvalitetsbønner fra Sør- og Mellom-Amerika, Afrika og Asia. Den har et harmonisk smaksbilde, og elegant balanse. Kompatibel med Nespresso®* kaffemaskiner. Fakta: Opprinnelse: Sør- og Mellom-Amerika og Afrika Kaffetype: Blend Brenningsgrad (1-7): 6 Brenningsmetode: Trommelbrenning


Excelso

COLOMBIA COFFEE OF THE WORLD EXCELSO COLOMBIA er en kraftig kaffe, og har en balansert, fin fruktighet med innslag av fersken og bringebær. Excelso Colombia passer ekstra godt etter en god middag. Kompatibel med Nespresso®* kaffemaskiner. Fakta: Opprinnelse: Colombia Kaffetype: Single Origin Brenningsgrad (1-7): 5 Brenningsmetode: Trommelbrenning

*Varemerke tilhørende et selskap som ikke står i forbindelse med JOH. JOHANNSON KAFFE AS


ESPRESSO COFFEE OF THE WORLD ESPRESSO er en utsøkt blanding av ulike kaffetyper fra Sør- og MellomAmerika og Afrika. Den har en fruktig aroma og er fint balansert med et hint av mørk og bitter sjokolade. Kompatibel med Nespresso®* kaffemaskiner. Fakta: Opprinnelse: Sør- og Mellom-Amerika, Afrika og Asia Kaffetype: Blend Brenningsgrad (1-7): 7 Brenningsmetode: Trommelbrenning


BREAKFAST BLEND COFFEE OF THE WORLD BREAKFAST BLEND består av kvalitetsbønner fra Sør- og Mellom-Amerika, og er en harmonisk og smakfull morgenkaffe som gir en god start på dagen. Kompatibel med Nespresso®* kaffemaskiner. Fakta: Opprinnelse: Sør- og Mellom-Amerika Kaffetype: Blend Brenningsgrad (1-7): 4 Brenningsmetode: Trommelbrenning

*Varemerke tilhørende et selskap som ikke står i forbindelse med JOH. JOHANNSON KAFFE AS


Coffee of the World – Selected Coffees

Hele bønner Etiopisk Yirgacheffe Nicaragua Finca El Limon Guatemala Finca La Morena Blå Java Papua New Guinea Rwanda Mount Kenya Monsooned Malabar Baba Budan Hawaiian Blend Kalossi Blend Espresso Brazilian Pea Blend Espresso

Opprinnelse Single Estate Single Estate Single Estate Single Estate Single Origin Single Origin Single Origin Single Origin Single Origin Blended Blended Blended

Brenningsmetode Slowroast Slowroast Slowroast Slowroast Slowroast Slowroast Slowroast Slowroast Slowroast Slowroast Trommel, Fransk Trommel, Italiensk

Brenningsgrad 5 3 5 2 3 5 5 6 6 2 5 6

Kapsler Lungo Excelso Colombia Espresso Breakfast Blend

Opprinnelse Blended Blended Blended Blended

Brenningsmetode Trommelbrenning Trommelbrenning Trommelbrenning Trommelbrenning

Brenningsgrad 6 7 4 5

Markedsføres av JOH. JOHANNSON KAFFE AS Postboks 130, Sentrum, 0102 Oslo

Cotw brosjyre 2013 digitalversjon  

COTW brosjyre

Cotw brosjyre 2013 digitalversjon  

COTW brosjyre

Advertisement