Page 1

Pagina 1 van 4 Verslag bijeenkomst d.d. 4 december 2013

Lemele mobiel in 2015 Heb je vragen/opmerkingen mail dan naar lemelemobiel@gmail.com of praat mee op

Lemele Mobiel

www.jijenoverijssel.nl/lemelemobiel

Inhoud Doel van de bijeenkomst en het verslag. In dit verslag melden we alle ideeën/suggesties die door inwoners van Lemele zijn aangereikt. Tevens geven we een korte weergave van de inleiding door een vrijwilliger van de Buurtbus, Bas Ploeg. Opvallende gemeenschappelijke ideeën/behoeften hebben wij er speciaal uitgelicht. Doel Ons doel met deze avond en dit verslag is om jullie uit te nodigen en te stimuleren om één of meerdere goede ideeën uit te werken. Dit kunnen jullie zelf doen, maar als je ondersteuning wilt is dit mogelijk.

Bereikbaar zijn en worden doe je met elkaar! Doe jij ook mee? Ideeën die zijn gesuggereerd aan de hand van de stelling Kunnen/willen wij vervoersmogelijkheden samen ontwikkelen en/of delen in Lemele? Ideeën - Combineren recreatie fietsen/busvervoer, fietsbus vlgs. Bentheimer Eissenbahn - Buurtbus Hardenberg – Ommen – Dalfsen - Bellijn van vrijwilligers om op afroep kunnen rijden Behoeften - Er is geen duidelijk beeld van de mogelijkheden. Er is onderzoek nodig. - Op dit moment delen we regelmatig de auto met elkaar, er is hier veel noaberschap, dit zou nog meer kunnen.

Hoe willen wij op een krimpend platteland noodzakelijk + veilig (openbaar )vervoer? Ideeën - Enquete houden via Plaatselijk belang


Pagina 2 van 4 -

Ouderen regelen vervoer onderling, kunnen andere inwoners dit ook, of kan jong en oud dit samen ook? - Kan de kerk, ouderenbond een rol spelen? - Buurtbus op maat/afroep. - ‘s Avonds gaat iedereen met een veiligheidsvestje op pad. - Zorgen voor verspreiding van verlichting. Behoeften - Jeugd heeft behoefte aan vervoer naar school van Lemele naar Ommen en van Lemele naar Nijverdal. - Start van alternatief vervoer moet goed georganiseerd worden. Het aantal deelnemers moet bekend zijn door middel van contracten, kleinschalig beginnen. Welke mogelijkheden van vervoer hebben we nodig? Ideeën - Buurtbus ook in de weekenden, vakanties en feestdagen. - Meerijden met dorpsgenoten. - Vliegveld. - Organiseren van samenrijden met bijv. een groeps whats app/site, tegenprestatie met behulp van ruilhandel/dienstverlening, geld. Behoeften - Regiotaxi. Hoe komen wij aan het beste vervoer in ons dorp? Ideeën - Netwerk van buurtbussen met omliggende plaatsen. - Combineren van belangen, recreatie scholieren. - In vakantie toeristenvervoer Pieterpad, campinggasten naar Ommen/Nijverdal. - Fietsbus. - Vrijwillige taxicentrale in Lemele. - Combinatie met Imminkhoeve. Behoeften - Onderzoek bij inwoners. - Bewustwording. Korte weergave van inleiding door vrijwilliger, Bas Ploeg van De Buurtbus van Hijken in Drenthe. “Sinds mei 2010 ben ik vrijwilliger op de Buurtbus van Hijken. Donderdagmiddag is mijn vaste middag dat ik op de Buurtbus rij. Ik stap op bij het station van Beilen, rij mee naar Hijken en neem daar het stuur over van de ochtend chauffeur, rij dan door naar Hoogersmilde, draai daar om en ga via Hijken weer terug naar Beilen waar ik moet aansluiten op de trein naar Hoogeveen. Om 5 minuten over half, na het binnenkomen van de trein van 4 over half ga ik weer een ronde rijden, met als ijkpunt om op het hele uur in Hoogersmilde te draaien en weer terug te zijn om voor de trein van 8 minuten voor het half uur in Beilen.”


Pagina 3 van 4

Waarom doe ik dit? Het heeft mij altijd geboeid het rijden op een bus, van kind af al. Ik heb 42 jaar in de gezondheidzorg gewerkt als verpleegkundige en allerlei leidinggevende functies vervult. Ik woon met heel veel plezier in Drenthe en ik wil dan ook graag een bijdrage leveren aan een leefbaar platteland.

Waarom de Buurtbus? Het aardige van de Buurtbus is de vriendelijkheid en de service naar het publiek. Wij mogen als chauffeur 100 meter naar links en rechts afwijken van de route.

Schooljeugd Heel veel jeugd maakt gebruik van de Buurtbus. In Beilen is een grote scholengemeenschap en in Beilen staat er een station. Dankzij de Buurtbus is het vervoer van de jeugd een uitkomst voor de ouders. In het voor- en najaar gaat de jeugd veel op de fiets naar school maar zodra het weer slechter wordt gaat men gebruik maken van de Buurtbus.

Hoe is de Buurtbus georganiseerd? Onze vereniging haalt een voorraad kaarten op bij connexxion in Hoogeveen (krijgen later daarvoor een rekening) en verkopen ze door aan de chauffeurs. Dit is een bestuurslid van de vereniging en woont in Hijken. Bij het begin van je vrijwilligersbaan krijg je een boekje met 25 kaartjes van € 50,00. Deze kaartjes verkoop je aan de passagiers. Zodra het boekje op is ga jezelf een nieuw boekje kopen en heb je weer een nieuwe voorraad. Verder zijn er ook maandkaarten van € 30,00. Deze worden alleen door de ochtend chauffeur verkocht. Geldig zijn ook de sterabonnementen en de studenten OV-chipkaart. Nog niet geldig is de OVchipkaart maar hierin zijn er veranderingen opkomst.

Informatie over de oprichting van de vereniging Omdat vele dorpen in Drenthe geen enkele vervoersverbindingen kende, heeft de provincie Drenthe in 1978 een draaiboek opgesteld voor het opstarten van buurtbusprojecten in de hele provincie. Ook Hijken kende geen trein- of busverbinding. Daarom werd besloten om te proberen ook hier een buurtbusproject van de grond te tillen. Op 1 september 1979 werd de door de DVM beschikbaar gestelde bus officieel in gebruik genomen en op 15 april 1983 werd besloten tot de oprichting van de vereniging “Buurtbusvereniging Hijken en omstreken”. Dit besluit werd notarieel vastgelegd op 28 september 1983. Inkomsten vereniging: subsidie OV Bureau, subsidie Gemeente Midden-Drenthe, reclame op de bus, ledengeld, lid van de vereniging voor 2,50 euro per jaar.

Vrijwilligers De bus wordt door 35 vrijwillige chauffeurs gereden. Er zijn ochtend, middag en avond chauffeurs. Ieder heeft zijn eigen aansturing door middel van een blokhoofd. Als je begint moet er een keuring plaats vinden die elke 5 jaar wordt herhaald en een rijtest.

Opvallende gemeenschappelijke ideeën/behoeften -

Een combinatie van verschillende voorzieningen van het Openbaar vervoer is gewenst


Pagina 4 van 4 -

Onderzoek naar lokale behoeften naar openbaar vervoer is gewenst

-

Een lokale carpool is een van de opties, maar ook de buurtbus en fietsbus wordt genoemd.

-

De rol van de inwoners van Lemele zal hierin actief zijn. Wat kun jij doen?

Afspraken We hebben de afspraak gemaakt dat we contact op nemen met vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang voor vervolg stappen. Oproep: Heb je interesse om de ideeën die op de flaps zijn gezet met een groepje mensen en één van ons nader uit te werken tot een voorstel? Dit voorstel wordt dan aan de bevolking van Lemele voorgelegd. Je kunt je melden bij Henk Askes, tel: 06 – 244 26 051 of per mail: h.askes@hetnet.nl Dit verslag wordt via persoonlijke mail/adres verspreid en via social media. Tevens maken we de lezers van de huis aan huis bladen en kerkenbladen er op attent dat het volledige verslag van deze bijeenkomst te lezen is op. www.facebook.com/lemele.mobiel en www.jijenoverijssel.nl/lemelemobiel

Kijk ook eens op:

www.jijenoverijssel.nl/lemelelerveldmobiel

of www.jijenoverijssel.nl/luttenbergmobiel

Hoe denken inwoners van Lemelerveld en Luttenberg over mobiel in 2015 !

Verslag Lemele Mobiel  

Verslag 4 december 2013 lemele mobiel in 2015

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you