Page 1

Menighetsbladet Nr. 4 • 2013

44. årgang

for Sørum • Blaker • Frogner

s blomst t e d la b s t Menighe trup side 6-7 is e v S e r å til K

Ny sokneprest i Sørum side 4-5

Ord til deg: Men dersom

vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett. 1. Joh 1,9

Utvekslingsstudenter fra Sørum Aktiviteter for barn og unge

side 2-3

side 8-9 og 16


Sørum er et lite sted. Menighetsbladets utsendte har snakket med fire unge, som alle har vært på utvekslingsopphold i den store verden. Vi stilte følgende fire spørsmål:

g o m u r ø S a r F

ut i den store verden

 Hva ga utvekslingsoppholdet deg?  Hva var det beste ved oppholdet?  Hva var det mest krevende ved oppholdet? Hvilke råd vil du gi til andre unge fra  Sørum som ønsker seg et utvekslings-

Madeleine Ensrud, 17 år, til Nebraska, USA med EF Utvekslet 2. året ved Lillestrøm VGS, Ti måneders opphold.

Jeg reiste med EF, og på tross av alle de fæle historiene og sånt, har jeg hatt et fantastisk år med en fantastisk familie og samfunn her i Exeter, Nebraska, USA Først når jeg kom hit, var jeg i Boston to uker, på en språk- og kulturcamp. Jeg anbefaler virkelig alle som liker å møte nye mennesker, oppleve nye ting og se nye steder å dra på et utvekslingsår. Jeg har lært så mye om meg selv som jeg ikke kunne funnet ut på noen annen måte

opphold?

Vilde Kampen, 19 år, til Spania med Explorius.

Gikk 2. året på Lillestrøm VGS, mens hun var utvekslingsstudent. Avbrøt oppholdet etter tre måneder.

For meg var det viktigst å komme hjem igjen og kunne snakke spansk. Det var på en måte en prøvelse, å være borte såpass lenge fra familie og kjæreste, og noe jeg følte jeg MÅTTE mestre. Det betød at jeg skulle prøve å bli mer selvstendig, og skjønne en annen kultur bedre.

Det beste ved oppholdet var de vennene jeg fikk og de gangene de tok meg med hjem til seg selv, eller ut på byen. Det var en unik opplevelse, og mange flotte mennesker som jeg ble fort glad i.

Det mest krevende var helt klart skolen, da jeg ikke forstod noe, og heller ikke fikk hjelp av verken lærere eller den organisasjonen jeg reiste med. Det gjorde det umulig for meg å få en ståkarakter i samtlige fag, noe som også gjorde at jeg valgte å avbryte utvekslingen min og komme hjem til Norge, slik at jeg kunne avslutte 2. klasse her hjemme.

Råd jeg kan gi er vel at hvis du ikke trives, så bør du bytte familie, selv om det kan lage en dårlig stemning eller resultere i uoverensstemmelser. Det er viktig å pushe organisasjonen til å hjelpe deg, du har tross alt betalt masse penger for dette, og de bør derfor være mye mer behjelpelige enn det de var mot meg. Få deg venner i nærheten av der du bor, slik at du ikke risikerer å bli sittende alene. Finn på masse hele tiden og opplev mest mulig! foto: Anne Søbye

foto: Katrine Walstad

Maria Schmidt, 19 år, til Michigan, USA med Explorius Utvekslet 2. året på Lillestrøm VGS. Ti måneders opphold.

For meg var utvekslingsoppholdet en smak av selvstendighet og det testet meg i evnen til å tilpasse meg nye omgivelser hvor kjente ansikter var langt unna rekkevidde. Den største opplevelsen var mengden kontakter og nye vennskap jeg dannet, mange som vil vare livet ut. Det å kjenne mennesker fra mange av verdens land er en utrolig fin gave som ofte kommer som et resultat av utveksling. I tillegg fikk jeg en ekstra familie i livet mitt mens jeg bodde i USA, og de vil jeg alltid kunne ta kontakt med, både i gode og triste dager. Jeg har også som et resultat en amerikansk familie å besøke og bo hos dersom jeg reiser tilbake til USA, og på den måten er jeg veldig heldig.

Det beste ved oppholdet var det å bli kjent med nye mennesker og få venner for livet. Også det å bo hos en familie og danne nære bånd med dem, for eksempel det å få nye søstre, var en fantastisk opplevelse

Det mest krevende ved oppholdet var hjemlengselen, spesielt med tanke på kjæresten min, Tor. Når jeg talte dagene til hjemreisen følte jeg at tiden gikk altfor sakte og jeg skulle ønske jeg kunne se kjente ansikter og snakke norsk igjen så snart som mulig.

Rådet jeg vil gi til kommende utvekslingsstudenter er å nyte tiden i utlandet fullt ut, uten å tenke for mye på hva du savner i Norge. Tenk at dette er bare noe du kan oppleve en gang i livet, og du er bare ung en gang - gjør det beste ut av den tiden du har som utvekslingsstudent. Gjør 2. klasse på videregående til et bra og opplevelsesrikt år!MENIGHETSBLADET 4 • 2013

av Heidi Schmidt

Det er vanskelig å forklare alle følelsene jeg har hatt dette året. Alle disse motsatsene, noen ganger føler man seg som den mest interessante personen som finnes, andre ganger føles det som om man bare ikke passer inn, på grunn av at alle der du er har alltid vært der, og det har ikke du. For min del kan jeg si at jeg var veldig heldig som kom til å et så lite sted som Exeter, fordi alle allerede visste hvem jeg var, og de hadde veldig lyst til å bli kjent med meg. På skolen tok det bare rundt fire uker før jeg visste hvem alle var. På «high school»en jeg gikk på, Exeter-Milligan High School, var vi bare 86 elever. Med alle fra barnehagen der og til siste året på high school, var det rundt 150 elever. Dette hjalp meg mye siden jeg ikke trengte å prøve å finne venner på egen hånd, alle kom til meg i stedet Dette året har gitt meg så utrolig mye, så mye kunnskap om meg selv og andre og om Amerika. Dessuten har jeg fått et «second home» og en ny familie og mange nye venner fra hele verden. Så når jeg dra til Australia, New Zealand, Tyskland, Østerrike, Italia, Danmark, Sverige, Thailand, Sør-Korea, Kina og mange flere, har jeg folk jeg kan bo med.

Det mest utfordrende for meg, var å være så langt borte fra alle jeg er glad i. På mange måter kan det være vanskelig. Være borte fra familie og venner så lenge, men du får nye venner og på en måte en ny familie også. For meg har dette vært en veldig bra opplevelse, selv om noen dager har vært vanskelig, enten fordi jeg har følt meg alene eller fordi jeg var syk.

Hvis du tenker på å være en utvekslingsstudent, vil jeg bare si at du vil elske det! Men før du bestemmer deg må du spørre deg selv om du er sterk nok til å være et år borte fra alt som er kjent. For meg var ikke det noe problem, men veldig mange får så mye hjemlengsel at de må avbryte oppholdet og dra hjem. Det er også viktig å tenke på økonomi, og spesielt for jenter er Amerika et sted hvor shopping blir et lite problem. Og det er viktig å huske på at du ikke er der for å feste, men for å lære, og det er fantastisk. Men det jeg tror er det viktigste å huske på, er at ingen vil forstå hvordan du har det med mindre du forteller dem. Du må gå ut av komfortsonen din og ta kontakt med folk og snakke med nye mennesker du aldri har møtt før, for hvis ikke vil du ikke få noen nye venner. De vil bli kjent med deg, men de vet ikke om du er interessert i dem hvis du ikke viser det.

foto: Katrine Walstad

Morten Solsbak 18 år til Cottbus, Tyskland

Utvekslet 2. året på Skedsmo VGS, 10 dagers opphold. Programmet var 10 dager med en tysker i Norge, og 10 dager utveksling i Tyskland, Cottbus. Dette var i regi av skolen som har hatt et samarbeid med en sorbisk skole i flere år. Vi skulle bli kjent med denne minoritetsgruppen, og også lage en kalender på norsk, tysk, sorbisk og samisk. Kalenderen ligger på http://www.skedsmo.vgs.no/slik-jobber-vi/Prosjekter/Cottbus/?article_id=58573

Det betød veldig mye. Jeg fikk nye venner og mange ulike erfaringer. Det var spennende å lære om andres kulturer og bo i et helt alminnelig hus i Tyskland. Selv om oppholdet varte i kun 10 dager skjedde det mye spennende som jeg kan ta med meg videre.

Det beste må være alle de opplevelsene jeg fikk. Turen vi tok til en idyllisk tysk by i nærheten av Spreewald var kanskje det beste ved oppholdet.

Det mest krevende var språket. Jeg følte at det av og til var veldig vanskelig å kommunisere med foreldrene. De kunne ikke engelsk, så det tok ofte litt tid før jeg forsto hva de sa.

Det er viktig å prøve seg fram litt. Det kan virke veldig vanskelig å kommunisere, men dette stadiet kommer man fort over. Et utvekslingsopphold trenger ikke være så langt om man ikke ønsker det heller. Jeg hadde 10 flotte dager og har fått mange erfaringer. Så derfor vil jeg anbefale et slikt utvekslingsopphold!

foto: privat

Sørumsand VGS har fra tid til annen utvekslingsstudenter. Noen fullfører et helt år, andre har kortere utvekslinger. Skoleåret 2011/2012 var tre elektroelever i Lûbeck i Tyskland og høsten 2012 kom fire elever fra Lûbeck til Sørumsand VGS i en uke, og deretter i bedrift i to uker. Studieleder Svein Heggedal sier at skolen undersøker muligheten for å søke midler for utveksling av elever også til neste skoleår.

Er du interessert i å bli utvekslingsstudent? Det er mange muligheter for utveksling, via blant annet: www.explorius.no www.ef.no www.afs.org www.aspect.no Lions International Youth Exchange Program

MENIGHETSBLADET 4 • 2013
a fr n e s Hilden nye soknepresten i Sørum foto: privat

Andakt av gunnar sem kristiansen

Kristus og hans venn Jeg har et lite reiseikon. Jeg er ikke katolikk og reiser heller ikke spesielt mye, men likevel har jeg et lite ikon som betyr mye for meg. Det er praktisk at det er lite. Da kan jeg sette det foran meg når jeg skal be og rydde det bort igjen på et sekund eller to når jeg er ferdig. Og selvfølgelig er det lett å ta med på reise. Jeg kjøpte det for over tjue år siden men det er først i det siste at mitt lille reiseikon har vært med å åpne noe nytt i livet mitt. Det begynte en dag jeg ikke kjente meg særlig høy i hatten. (Det er ofte da nye ting begynner, merkelig nok). Alt jeg kjente da jeg skulle be var angst og sterk bekymring. I tillegg var jeg dypt anfektet. En av mine bønner som jeg har bedt i årevis var fremdeles ubesvart. Nå er jo ikke det så sjeldent, det opplever vi alle. Men anfektelsen stakk så langt inn i livet mitt at den fikk hjertet til å blø mens den hånte alle mine forsøk på å be: Se, det nytter ikke. Han svarer jo ikke. Hva er vitsen med å be, om ikke Gud svarer? Og hva er poenget med å tro på en Gud som ikke virker? Jeg var motløs. Jeg så på ikonet. Det heter Kristus og hans venn. Jeg så på øynene til Kristus. På ansiktet og på øynene igjen. Det er litt vanskelig å forklare akkurat hva som skjedde, men langsomt dreide alt rundt og snart var det mer Kristus som så meg enn jeg som så han. Det var som om blikkene våre møttes i et hellig øyeblikk. Mine fylt av tårer, hans fylt av noe ubeskrivelig. Blikket hans eier den dypeste fred. Det hviler i ham selv samtidig som han ser meg. Ansiktet er harmonisk og fredfylt. Om munnen har han nesten et lite smil som på samme tid er alvorlig, medlidende og oppmuntrende. Det var et kall til vennskap. Det er et vennskap. Et vennskap som tilbys oss, der Jesus kaller samtidig som han kommer oss i møte. Jeg vet ikke hvor mange av mine bønner han vil svare, eller når eller hvordan. Men vennskapet hans kan jeg ikke klare meg uten. Vennskapet med han som er større enn alle mine bønner og all min smerte. Forseglet med hans egen død og oppstandelse. Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine (Joh 15,13) MENIGHETSBLADET 4 • 2013

Gunnar Sem Kristiansen har nylig overtatt etter John Olav Stokstad Larsen som sokneprest i Sørum. Menighetsbladet har bedt han om en presentasjon: Jeg er 55 år gammel og kommer opprinnelig fra Oslo. Der vokste jeg opp på Abildsø og var så heldig å få være ung på 70-tallet. Det var ikke bare da den beste rockemusikken ble til, men også da Jesusvekkelsen blåste over landet. Det preget mange av oss ungdommene som fikk oppleve et frodig kristent ungdomsmiljø med visegruppe, band og teatergruppe. Jeg hadde etter hvert også en opprørstid der jeg ikke ville ha noe med Gud å gjøre, men på mirakuløst vis havnet jeg på en kristen folkehøgskole (Sagavoll) etter gymnaset og der bestemte jeg meg for at jeg ville være en kristen. Så ble det teologistudier på MF, uten at jeg egentlig helt visste hva jeg gikk til, men jeg hadde fått den tanken at jeg skulle bli prest. Etter endt studium jobbet jeg tre år som miljøarbeider i Stiftelsen Fredens Bolig på Krokskogen. Det arrangerte vi retreater og kurs.

Prestegjerningen startet i Brøstadbotn ved Sørreisa i Troms, der jeg var vikarprest et lite halvår før jeg fikk jobb som prest på Stovner i Oslo, hvor jeg til sammen var i 7 år. Etter det gikk turen nordover igjen, til Sømna på Helgelandskysten, der dette skrives. Hit kom kona mi, Anne, og jeg for 17 år og fire barn siden! Det har vært flotte år med mange uforglemmelige opplevelser, både i prestegjerningen og som familie. Å være prest er et variert yrke og jeg trives godt med denne variasjonen, jeg liker møtene med mennesker i vidt forskjellig alder og livssituasjon. En kommer tett på livet som prest, og det liker jeg. Men noen ganger er det også vanskelig og tøft. Og det er et stort privilegium å få forvalte Ordet og sakramentene i det frodige fellesskapet en menighet er. Noen interesser ved siden av jobben er det også blitt tid til. For noen år siden ble jeg grepet av sykkelbølgen og jeg var med i en gjeng som startet Sømna sykkelklubb. Det har blitt noen mil på sykkel både langs landeveien og i terrenget. Det har faktisk også latt seg kombinere med prestejobben om enn bare én gang: En søndag var jeg på en lenger treningstur med en sykkelkompis innover langs vakre Velfjorden og til Tos-

Familien på trappa: Fra venstre bakfra: Anne, Ingvild, Gunnar, Eivind, Ragnhild og Håvard. Og Wilma. En varm forsommerdag.

botn. På vei innover sykler vi forbi det lokale Folkets hus og legger merke til festkledde mennesker på tunet. På vei tilbake ringer mobilen like etter at vi har passert Folkets hus for andre gang. Det er en stressa pappa lurer på om han har kommet til den eneste presten som han kunne finne i prostiet. De skulle nemlig ha dåp i Naustvik kirke i Velfjord kl.16, men Velfjord-presten hadde kræsjet bilen på vei fra Vega og kunne ikke komme. Nå sto hele selskapet der ved Folkets hus og klokken var halv fire og hadde jeg mulighet til å ta dåpen? Da kunne jeg fortelle at jeg nettopp hadde syklet forbi, og jeg kunne rekke det akkurat om de tok til takke med en svett prest. Det ble en fin dåpsgudstjeneste. Sykkelklærne var godt skjult under konfirmantkappa jeg brukte som prestekjole og de knall røde sykkelsokkene vistes nesten ikke i kirketjenerens altfor store sko som jeg også fikk låne. Etter 14 mil på sykkel og en barnedåp sa jeg ja takk til å bli kjørt hjem. Anne er kona mi og hun kommer fra Gol i Hallingdal. Hun er utdannet sosionom og har de siste årene jobbet som saksbehandler i Brønnøysundsregistrene. Vi to østlendingene er i mindretall i familien siden alle barna er født i Nordland. Det er Håvard (16) som skal begynne på videregående,

Gudstjenestefeiring på Trælneshatten: En gang i året feirer vi gudstjeneste på denne fjelltoppen, 567 meter rett opp fra havet..

Eivind (14) i 9. klasse og Ingvild (snart 13) i 8, og Ragnhild (8) som går i 3. klasse. Det siste året har også familiens nye kjæledegge kommet til: Hunden Wilma, en schapendoes. (Nederlandsk gjeterhund.) Vi synes alle det er stas å ha fått en slik morsom leke- og turkamerat, så hun tar en del av vår tid og oppmerksomhet.

Når dette leses er vi allerede på plass i Sørum, noe vi i dag ser fram til med skrekkblandet fryd! Det er jo en kjempesjau på alle vis for en familie på seks å flytte og skifte miljø som vi gjør, men måten vi hittil har blitt møtt på fyller oss også med varme og forventning. Samtidig kjenner vi på sorgen over å forlate venner og kjente på Sømna. Det er en rar tid. Men så er det godt for oss å komme nærmere familie og gamle venner sørpå. Og vi håper vi alle får nye venner i Sørum.

Storholmen: Solnedgang på apet vi har Ei holme i havg nner hver ve ed vært på m kritthvit sommer, med llklart ta strand og krys tting na er vann, gjerne ov i lavvo...

Wilma. MENIGHETSBLADET 4 • 2013
Ønsker du en samtale med diakonen? Ta kontakt for å avtale tid – Hver onsdag kl. 10.00 – 12.00, telefon 63 86 79 61. epost: marie.grimstad@sorumkirke.no

Menighetsbladets blomst til Av Anne Søbye

Kåre Sveistrup

Diakonens hjørne av Marie Strandklev Grimstad

Å våge seg ut En helg jeg var ute på en liten togreise hadde jeg satt meg i en såkalt stille vogn. Jeg hadde lyst til å være i min egen lille verden en stund. Akkurat da jeg hadde begynt å slappe av, viste det seg at på den siste strekningen var der satt inn buss i stedet for tog. Ingen krise akkurat, men toget var fullt og slik ble det også på bussen. Derfor «ble jeg nødt til» å sitte ved siden av en trivelig, litt eldre dame. Vi hadde fine samtaler og da vi kom fram, takket hun meg for en hyggelig stund sammen. Hun håpte hun ikke hadde snakket for mye. For meg var samtalen med på å få meg ut av mine egne tanker, tanker som da ble lettere å bære med seg. Hvor godt stemmer ikke dette med det Jesus sier om at vi er skapt til fellesskap med Ham og med hverandre. Der er en strofe i salmen Lær meg å kjenne dine veie med tekst av Jakob Paulli, som streifet meg: «Når jeg har tenkt meg trett til døden, så si hva du har tenkt, o Gud!» Dersom du har noe som tynger deg, eller tankene går i surr, kanskje det er lurt å spørre nettopp «si så hva du har tenkt o Gud». Mange ganger trenger vi et medmenneske å snakke med. Da er vi i kirken og på kirkekontoret her for deg. Ta gjerne kontakt med oss! Lær meg å kjenne dine veie og gå dem trøstig skritt for skritt! Jeg vet at hva jeg fikk i eie, er borget gods, og alt er ditt. Men vil din sterke hånd meg lede, jeg aldri feil på målet ser, og for hvert håp som dør her nede, får jeg et håp i himlen mer. Lær meg å kjenne dine tanker og øves i å tenke dem! Og når i angst mitt hjerte banker, da må du kalle motet frem. Når jeg har tenkt meg trett til døden, så si hva du har tenkt, o Gud! Da kan jeg se at morgenrøden bak tvil og vånde veller ut. Men lær meg fremfor alt å kjenne din grenseløse kjærlighet, den som kan tusen stjerner tenne når lykkens sol for meg går ned. Den tørrer tåren som den skapte og leger såret som den slo. Dens vei går gjennom det vi tapte, den gir oss mere enn den tok.MENIGHETSBLADET 4 • 2013

Kåre Sveistrup gikk i sommer av med pensjon og sluttet etter 15 år som medarbeider på kirkekontoret. Oppgavene har vært mange og varierte. Han gir seg imidlertid ikke som frivillig medarbeider. Eldretreffene og institusjonsbesøkene står hans hjerte nær. – Hvilken tilknytning har du til Sørum? – Jeg har bodd på Sørumsand nesten hele livet, og kona mi Bjørg kommer også herfra. Jeg kom tidlig inn i menigheten, gjennom søndagsskole, guttelagsforening og Yngres ungdomsforening på Sørumsand. Etter å ha jobbet i Speidersport i Oslo og i klesbutikk, startet jeg sportsbutikk på Sørumsand. – Hvorfor ønsket du å jobbe i kirken? – Jeg følte at det var en meningsfull jobb. Jeg hadde bakgrunn fra bibelskole og som frivillig taler i kristne møter. Jeg var også i god fysisk form, det var nødvendig – i starten

var jeg graver, den gang grov vi gravene manuelt. Da vi mistet sønnen vår i kreft, fikk vi mye støtte og forbønn. Egne vonde erfaringer har gitt forståelse i møte med mennesker og bakgrunn for fordypning i diakoni, som jeg har jobbet med de siste årene. – Hva var dine arbeidsoppgaver? – Jeg begynte som kirketjener og graver i Sørum, Frogner og Blaker. I tillegg til begravelser jobbet jeg med gressklipping og annet vedlikehold på kirkegården. Jeg var også klokker i Frogner, ringte med kirkeklokkene og assisterte ved dåp og som tekstleser. Etter ett år ble jeg spurt om å overta ansvaret for konfirmantarbeidet etter en kateket som sluttet. Organisering av den årlige fasteaksjonen og innsamlinger har vært min oppgave, sammen med Tore Schwartz Olsen hadde vi en innsamling i etterkant av Tsunamien i 2004. Jeg startet også en spontanaksjon etter tragedien på Haiti i 2010. Jeg startet også opp med lederkursene for ungdommer. Jeg tror på bønn, vi ordner alltid slik at alle konfirmantene får sin egen forbeder. Jeg var også en periode sekretær for to av menighetsrådene. – Hvordan blir hverdagen videre for pensjonisten Kåre? – De siste to-tre årene har vært slitsomme, med sykdom og mange operasjoner. Men jeg er nå fri for kreft, og ser optimistisk framover. Jeg liker å være ute blant folk, men prøver å sette grensen ved tre aktiviteter pr. uke. Jeg liker ellers å trimme litt, og løse kryssord. Jeg gir meg for øvrig ikke helt med diakonien, jeg kommer også til å hjelpe til videre med menighetenes sorggruppe i høst. Jeg og Bjørg vil forsette i Menighetspleien, der jeg nå er leder. Menighetspleien besøker hvert av sykehjemmene i kommunen to ganger pr. år – i alt åtte besøk. Vi synger, har andakt og opplesning og har med kake til sosialt samvær. Menighetspleien har også hyggetreff for eldre en gang pr. måned på Sørumsand og på Fjuk. Vi reiser også på en årlig sommertur. Hyggetreffene er populære, det kommer 40 - 60 stk hver gang, og det er en fin gjeng som står på med å arrangere disse. Alle er hjertelig velkommen til hyggetreff. – Hvordan vil du oppsummere når du avslutter yrkeslivet? – For meg har jobben vært meningfull, og jeg håper at jeg har kunnet bidra til hjelp for noen. Ellers vil jeg si det samme som jeg sa ved avslutningskirkekaffen i juni: Jeg håper å treffe dere alle igjen i himlen engang!

Frogner Hyggetreff

! r ø g i v l l u if

Av Kåre Arvid Ulvund Foto: Tove D. Berger

Hver tredje tirsdag i måneden kl. 11.00 samles godt voksne kvinner og menn til Hyggetreff på Frogner Misjonssenter. Programmet består av opplesning, muntre historier, andakt, sang og musikk, og en god matpause med utlodding og livlig prat rundt småbord. En trofast gruppe med damer står for smøring av nydelige snitter og gode kaker. Arrangementet er åpent for alle som har fri på formiddagen, og de som trenger det får tilbud om transport til og fra. Inviterte ressurspersoner fra nær og litt fjernt bidrar til underholdningen. Noen går igjen, men en søker hele tiden etter nye bidragsytere for å få fornyelse, og styremedlemmene er åpne for alle gode forslag. Det sosiale ved samlingene tillegges stor vekt. Oppslutningen kan variere noe, men en god gruppe møter jevnlig opp og sier de gleder seg hver gang de møtes. Frogner Sanitetsforening, Normisjon Frogner og Misjonssambandet Frogner står ansvarlig for tiltaket, men opplegget og gjennomføringen besørges av et styre med to representanter fra hver forening. Det hele startet i 1976 på et møte på Frogner Bedehus hvor i alt fem foreninger var representert, men to av de lokale foreningene eksisterer ikke lenger. Det ble da valgt et styre for det som opprinnelig ble kalt Frogner Eldretreff. Tiltaket får årlig økonomisk støtte av kulturmidler fra Sørum kommune, men hovedinntekten kommer fra loddsalg og frivillige gaver. I dag er Martha Bechensteen leder for styret. Hun gir uttrykk for stor interesse for tiltaket og er takknemlig for alle slutter opp om samværene som frivillige medhjelpere og deltakerer, men sier det er plass til ennå flere..

Hyggetreff er sosialt og berikende! Se datoer og klokkeslett under programmene for misjonshuset på Sørumsand, Frogner misjonssenter, Sørum misjonshus og Fjuk bedehus på side 10 og 11.

MENIGHETSBLADET 4 • 2013
Barne- og ungdomsarbeidet i Sørum, Blaker og Frogner menigheter 2013/14

Leder av anne søbye

En ny start Nå er hjulene i gang igjen etter sommeren. Nytt skoleår, ny sesong i arbeid og fritid. Vi blir kjent med nye mennesker, nye måter å gjøre ting på. Vi går inne i en ny stortingsperiode med mange nye politikere fra de ulike partiene. Mye er velkjent, men det er også fint med noen blanke ark og nye fargestifter. I kirken takker vi av flere gode medarbeidere, og gleder oss over de nye som kommer. Det blir spennende! I livet trenger vi også å «restarte» i blant. Vi har med oss våre arvede egenskaper, våre vaner og reaksjonsmønstre, gjennomtenkte og forutinntatte meninger, gode og dårlige erfaringer. Vi trenger å stoppe opp, revurdere holdninger, åpne for nye tanker og hente ny inspirasjon. Bibelen inviterer til nettopp en ny restart. «Systemskaperen» Gud har gitt hver og en av oss et «brukernavn», han har skapt oss unike og verdifulle. Hele bibelen, og særlig evangeliene om Jesus, formidler ønsket om kontakt. Gud viser hvem han er gjennom Jesus, og gjør seg kjent for oss. Kontakten må likevel være gjensidig. Vi har også våre «passord» for å åpne for kontakt, Gud kan ikke pådytte oss en relasjon uten at vi ønsker det. Det er en god start å ønske Gud velkommen inn i livet sitt. Men for mange er nettopp det vanskelig. Jeg leste engang om ei ung indiansk kvinne. Hun hadde vokst opp med en voldelig far og en mor som sviktet henne. Bibelens bilder av Gud som en omsorgsfull far eller bibelvers der Gud sammenlignes med en god mor ga henne bare negative assosiasjoner. Hvorfor skulle hun ønske en relasjon til en slik Gud? Men hun hadde vokst opp med tro på naturånder. Hun hadde et særlig angstfylt forhold til vinden, som en sterk, men skremmende kraft. Det ble historien om Jesus som stilnet stormen som ble vendepunktet for henne. Det ga henne et sterkt ønske om å bli kjent med han som er sterkere enn vinden. Vi kan også ha våre bilder av Gud, noen forutinntatte og forvrengte, andre mer riktige. Gud har mange nyanser, og trigger menneskers ønske om kontakt på ulike måter fordi vi er forskjellige. Han inviterer til en ny start, til å åpne for kontakt og bli nærmere kjent med han.MENIGHETSBLADET 4 • 2013

Babysang

Annenhver fredag er det babysang på Frogner Misjonssenter fra kl. 11.00 – 13.00. Babysang er for alle barn fra 0-1 år i følge med en voksen. Vi starter med å synge sammen fra 11.00 – 11.30, før vi serverer lunsj 11.30. Det er ingen påmelding. Høsten 2013 er det babysang 23. aug., 6. sept., 20. sept., 11. okt., 25. okt., 8. nov., 22. nov. og 6. des. Pris kr. 20,for lunsj pr gang. Kontaktperson: Trosopplæringsleder Maylén Nupen 63 86 79 57 eller e-post: maylen.nupen@sorumkirke.no

Knøttesang

Knøttesang er et tilbud til foreldre/ foresatte med barn fra 1 år og oppover. Samlingene inneholder en sangstund hvor vi synger og leker sangleker. Vi avslutter med frilek for barna og en kopp kaffe/te til de voksne. Knøttesang er annenhver tirsdag fra kl. 17.15 – 18.15 på Frogner Misjonssenter. Tilbudet er gratis og det er ingen påmelding. Høsten 2013 er det knøttesang disse tirsdagene: 27. aug., 10. sep., 24. sept., 8. okt., 22. okt., 5. nov., 19. nov. og 3. des. Kontaktperson: Trosopplæringsleder Maylén Nupen 63 86 79 57 eller e-post: maylen.nupen@ sorumkirke.no

Utdeling av fireårsbok

Alle fireåringer blir invitert til utdeling av fireårsbok på en gudstjeneste og til å være med på oppdagelsesferd i kirken dagen i forveien. I Frogner kirke er det oppdagelsesferd og utdeling 24. og 25. august, i Sørum kirke er det oppdagelsesferd og utdeling 7. og 8. september og i Blaker kirke er det oppdagelsesferd og utdeling 14. og 15. september. Egen invitasjon kommer i posten.

Utdeling av seksårsbok

Vi inviterer også alle skolestartere til en egen gudstjeneste hvor de får seksårsboken. På gudstjenesten er seksåringene med og deltar på forskjellige måter. Etter gudstjenesten serverer vi kirkesaft. Det er utdeling av seksårsbok disse søndagene: Sørumsand Misjonshus: 25. august. Blaker kirke: 15. september. Frogner kirke 22. september. Egen invitasjon kommer i posten.

Etter Skoletid

Etter Skoletid er for alle som går i 5., 6. og 7. trinn hver tredje onsdag i Blaker kirke, på Frogner Misjonssenter og på Sørumsand Misjonshus fra kl. 14.00 – 16.30 (14.30 – 16.30) i Blaker kirke. På Etter Skoletid spiser vi, kejer, spiller spill, synger, hører på musikk, har forskjellige formingsaktiviteter og gjør lekser. Vi har alltid en andakt som vi kaller 3T (tro, tillit og tid). Tilbudet er gratis. Høsten 2013 er det Etter Skoletid disse onsdagene: Blaker kirke: 28.08, 18.09, 16.10, 6.11 og 27.11 Frogner Misjonssenter: 4.09, 25.09, 23.10, 13.11 og 4.12 Sørumsand Misjonshus: 11.09, 9.10, 30.10, 20.11 og 11. 12 Pris kr 150,- pr semester. Kontaktperson: Trosopplæringsleder Maylén Nupen, 63 86 79 57 eller e-post: maylen.nupen@sorumkirke.no

Lys Våken

Første søndag i advent er kirkens nyttårsaften og dette feirer vi sammen med 7. klassinger i menigheter over hele landet. Alle syvendeklassinger inviteres til overnatting i Blaker kirke fra lørdag 30. november til søndag 1. desember. Det blir et variert program med leker, aktiviteter ute og inne, forberedelse av gudstjeneste, måltider og sosialt samvær. Når kvelden kommer sover vi over i kirken. Søndag spiser vi frokost sammen, før vi gjør de siste forberedelsene til gudstjenesten. Etter gudstjenesten blir det kirke-kaffe. Egen invitasjon kommer i posten. Kontaktperson: Trosopplæringsleder Maylén Nupen, 63 86 79 57 eller e-post: maylen.nupen@ sorumkirke.no

Følg med på misjonshusene s nettsider for datoer!

Søndagsskole

Sørum: Undervisning, sang og lek, hver søndag det ikke er familiegudstjeneste. På Sørumsand Misjonshus. Kontaktperson: Solvår Norbakken, 934 02 161, solvar@c2i.net Frogner: Undervisning, sang og lek. På Frogner Misjonssenter. Se program på www. frognermisjonssenter.com. Kontaktperson: Ingjerd Barbøl Aase, 416 72 982, ingbarbol@gmail.com Blaker: Undervisning, sang og lek, hver søndag det er gudstjeneste. I Blaker kirke. Kontaktperson: Else Marie Sagen Ottershagen, 416 57 637, lykkelitenda@hotmail.com

Speidere

Sørumsand KFUK/KFUM-speidere: Oppdagere (2.-3. kl), Stifinnere (4.-5. kl), Vandrere (6.-10. kl), annenhver onsdag på Sørumsand Misjonshus. Familiespeiding og Rover/Rangere (16-25 år), ta kontakt vedr. tid og sted. Kontaktperson: Anne Kristin Walstad, 414 53 740, sorumsandkmspeider@gmail.com

Barne- og ungdomskor

Sørumsand Barnegospel, 5-12 år: Sang og dans, annenhver torsdag på Sørumsand Misjonshus. Kontaktpersoner: Sara Rinden, 454 68 894, sara@rinden.no Solvår Norbakken, 934 02 161, solvar@c2i.net Kor & Kaos, 8 år og oppover: Sang og middag, annenhver mandag på Frogner Misjonssenter. Mindre søsken og foreldre er velkommen til å spise middag sammen med koret. Kontaktperson: Knut Arild Nupen, 481 91 866, kanupen@online.no Sørum Soul Children, 10-16 år: Sang og dans, hver torsdag på Sørumsand Misjonshus. Kontaktpersoner: Mona Apeland, 913 41 706, mona.f.apeland@gmail.com Aksel Norbakken, 975 81 043, aksel@norbakken.no Sopranos ungdomskor, 14 år →: Sang/band. – mangler dirigent. Kontaktperson Hanne Ligaard 900 58 273 Band: Hver tirsdag på Sørumsand Misjonshus. Kontaktperson: Knut Magnus Nordhaug, 997 66 570, knutmagnus.nordhaug@sorumkirke.no

Ungdomsklubb SCHMUCK, 13-19 år: Hver fredag på Sørumsand Misjonshus.

Knut Magnus Nordhaug, 997 66 570, knutmagnus.nordhaug@sorumkirke.no Frogner ungdomsforening FUF, 13 år →: Ungdomsmøte og café annenhver fredag på Frogner Misjonssenter. Kontaktperson: Øystein Ulvestad, 450 39 202, ulvis@live.no

Kveldsgudstjenester

Gudstjeneste, sang, band, praktiske oppgaver. Dramagruppe. Blaker kirke, Frogner kirke, Sørumsand Misjonshus, Sørum kirke. Kontaktperson: Knut Magnus Nordhaug, 997 66 570, knutmagnus.nordhaug@sorumkirke.no

Konfirmantarbeid Fra 14 år: Undervisning, leir, aktiviteter. Påmelding. Ledertrening I Sørum har vi et ledertreningskurs for ungdom som heter

Loved. Det er for ungdom fra tiende klasse og oppover. På kurset lærer man om lederskap, kristen tro og identitet, i tillegg til at man har lederpraksis underveis. Vi har ledertrening en gang i måneden, til sammen tolv samlinger i løpet av skoleåret. Egen ledertreningsleir på høsten er inkludert i kurset. Vi veksler mellom å være på Frogner Misjonssenter og Sørumsand Misjonshus. Oppstart er 28. august. Egen invitasjon sendes ut. Kontaktperson: Trosopplæringsleder Maylén Nupen 63 86 79 57 eller epost: maylen.nupen@sorumkirke.no

g n a s lov Ungdom opplever

Aksel Hellevik (25) fra Sørumsand har alltid vært interessert i musikk. Han studerer ved en kristen høgskole i Oslo og har skrevet en studie om ungdommers erfaringer med lovsang.

– Hva er spesielt med lovsang? – Lovsanger er en slags rolige popsanger med kristent innhold. Tekstene inneholder bønn og tilbedelse av Gud. Jeg har hatt en gjentagende opplevelse fra egen ungdomstid, hvor jeg som deltaker og leder på leirer så ungdommer bli glad i lovsanger. Ungdommene fortsatte å synge på sangene utenom møtene, og da de kom hjem fikk jeg flere spørsmål om hva sangen het og hvem som har lagd den. – Hva handlet oppgaven din om? – Min problemstilling valgte jeg å formulere slik: «Hvordan erfares lovsang av ungdom med liten erfaring av kristen tro, og hvilke gudsbilde(r) blir formidlet gjennom lovsangen?» Jeg intervjuet to jenter fra Oslo vest, den ene omtalte seg selv som personlig kristen og den andre gjorde ikke det. Jentene hadde mange gode argumenter som jeg også fant igjen i informantene til et annet studium om samme tema (Christian Smith, professor i Sosiologi ved Universitetet i Nortre Dame). De oppfattet et budskap som sier at så lenge du er snill og grei så kommer du til himmelen. Dette kaller Smith for en moralistisk terapeutisk deisme/gudsbilde. – Hvilken utdanning tok du da du skrev oppgaven? – Studiet jeg gikk på het Ungdom, Kultur og Tro (UKT), et bachelorstudium ved Menighetsfakultetet. Det innebærer årsstudium i kristendom, med vekt på forkynnelse og samtale med ungdom. Jeg var utplassert i praksis i en statskirkemenighet på Bygdøy, hvor jeg også fant informantene til oppgaven. Ellers var jeg «medleder» på konfirmantundervisning og vi prøvde å starte opp en kiosk/kafé og smågrupper/ samtalegrupper. I praksisen jobba vi også mye med ungdomsgudstjenester. – Hvordan har musikkinteressen påvirket deg? – Jeg har alltid vært interessert i musikk. Jeg fikk min første gitar da jeg var 10 år gammel, og begynte på Schmuck (ungdomsklubben på Misjonshuset på Sørumsand) da jeg var 13 år. På den tiden var det aktiviteter hver fredag, og det var mange mennesker som delte mine interesser for musikk. Musikkinteressen har i seinere tid blitt såpass sterk at jeg valgte å gå videre på Musikk, Menighet- og Ledelse på NLA Høyskolen Staffeldtsgate, en privat, kristen høyskole i Oslo. MENIGHETSBLADET 4 • 2013
Dette skjer:

Ny tid på NLMs møter på Frogner Misjonssenter

Samlivskurs i regi av Modum Bad Diakoniutvalget for Blaker, Frogner og Sørum menigheter arrangerer kurs lørdag 9. november kl. 10-17 på Sørumsand Misjonshus. Mer info kommer seinere. Påmelding snarest til marie.grimstad@sorumkirke.no eller tlf 63 86 79 50 mandag- torsdag kl. 09.00-14.00. Ring hvis dere har spørsmål. Kurskostnad: Kr 1.200,- pr par. Prisen inkluderer kursmateriell og enkel bevertning. Dersom prisen er for høy, er det mulig å søke om reduksjon. Ta da kontakt med diakon Marie S Grimstad på epost med en enkel begrunnelse.

Fra august begynner misjonsmøtene kl. 1700 på Frogner Misjonssenter. Vanligvis har vi møter siste søndag i måneden.

Frogner Misjonssenter

Fjuk Bedehus

Sørumsand Misjonshus

Høsttakkegudstjeneste – for bønder, ordfører og annet godtfolk I Sørum er det tradisjon for at Sørum Bygdekvinnelag er med på å forberede høsttakkegudstjenesten. I år ønsker menighetsrådet også bønder og ordfører med på laget. Sørum kirke bugner av bygg og havre, kål, gulrøtter og poteter. Solsikker, georginer og ringblomster ønsker velkommen i varme farger. I tillegg serverer bygdekvinnene kirkekaffe med hjemmebakst av mange og beste slag. Det er høsttakkegudstjeneste i Sørum kirke. I mange år har Sørum Bygdekvinnelag gjort en flott innsats for å gjøre høsttakkegudstjenesten til en fest. I år er høsttakkegudstjenesten i Sørum 29. september. Fordi landbruket spiller en viktig rolle i Sørum, vil det bli større fokus på matprodusentene betydning enn på tidligere høsttakkegudstjenester. Også i år er bygdekvinnelaget invitert til å de samme oppgavene, og i tillegg er både bygdekvinnelaget, Sørum Bondelag og ordføreren invitert spesielt. Avlingene varierer fra år til år, men Bibelen oppfordrer oss til å rette både klagen og takken vår til Gud. I denne gudstjenesten ønsker vi at Sørum Bondelag skal orientere kort om bøndenes situasjon. Bygdekvinnelaget er utfordret til å fortelle om sitt arbeid, og ordføreren vil etter planen fokusere på bøndenes betydning for kommunen vår. Sørum menighetsråd ønsker velkommen til høsttakkefest 29. september, og et spesielt velkommen til alle bønder! Og husk kirkekaffen på Ålgård like etter gudstjenesten!

10

MENIGHETSBLADET 4 • 2013

Lørdag 21. september

JUBILEUM – med fokus på kultur og folkehelse Bingsfosshallen på Sørumsand – et møtested for kultur og idrett – feirer 10-års jubileum! Frogneralléen 3, 2016 Frogner www.frognermisjonssenter.com

Onsdag 11. sept.: Normisjons onsdagssamling kl. 1930. Ivar Gjerdi taler. Tirsdag 17. sept.: Hyggetreff kl. 1100, andakt ved Asbjørn Kvalbein, sang v. Odd Kristiansen Onsdag 18. sept.: Bønnemøte kl. 1930 hos Brit Elin og Erik Wilberg, Fløgstad gård Søndag 29. sept.: NLMs misjonsmøte kl. 1700. Asbjørn Nordgård taler. Bjørnar og Bernt Harald Berntzen synger. Søndag 29. sept.: NLMs misjonsmøte kl. 1700 Onsdag 9. okt.: Normisjons onsdagssamling kl. 1930. Svein Granerud taler. Søndag 13. okt.: Storsamling på Fjellet Bedehus kl. 1700. Kjetil Jensen, rektor på Fjellhaug skole taler. Tirsdag 15. okt.: Hyggetreff kl. 1100. Andakt v. Øystein Tromborg, sang v. Anne Marie Ulvund og Oddveig Faraasen. Onsdag 16.okt.: Bønnemøte kl. 1930 hos Marit og Fred Barbøl, Frogner Gård. Søndag 27. okt.: NLMS misjonsmøte kl. 1700. Jogeir Lianes taler og synger. Søndag 10. nov.: Familiesamling kl. 1700. Pål Atle Norman taler. Barnekoret «Kor og kaos» synger. Onsdag 13. nov.: Normisjons onsdagssamling kl. 1930. Jan Thore Anthonisen taler. Tirsdag 19. nov.: Hyggetreff kl. 1100. Andakt ved Kjell Hagen, sang v. Fellesmusikken fra Haga. Onsdag 20. nov.: Bønnemøte kl. 1930 hos Ingvald Tjemsland, Vestre Vilberg gård, Vilbergveien 164, Frogner. Søndag 24. nov.: NLMs misjonsmøte kl. 1700. Rolf Kristian Skaar taler.

Aktiviteter/kontaktpersoner på Frogner Utleie: Øyvind Berger, 63 82 00 58. Hyggetreff hver tredje tirsdag i måneden. Martha Bechensteen, 63 82 00 08. Normisjon: møte hver andre onsdag i måneden. Torleiv Løken, 63 82 07 28. Misjonssambandet har vanligvis møter siste søndag i måneden. Aud Grethe Sæther, 996 15 033. Aktiviteter for barn og unge: Se side 8-9 og baksiden.

Fjukvegen 176

Formiddagstreff andre onsdag i måneden kl 12.00: 11. sept., 9. okt. og 13. nov. Kontaktperson: Ragnhild Bjørge, 63 82 76 66. Norsk Luthersk Misjonssamband har misjonsmøter på bedehuset (åpent for alle!) Se ann. i Indre Akershus Blad Velkommen til bedehuset! Aktiviteter for barn og unge: Se side 8-9 og baksiden.

Sørum Misjonshus

Samlevegen 14, 1923 Sørum

Hjertelig velkommen til formiddagstreff på Sørum Misjonshus i Lørenfallet, hver 3. lør. i mnd kl. 11.00: 21. september: Sigmund Danielsen 19. oktober: Klara Myre 16. november: Jorunn Kind 14. desember: Anfinn Skaaheim. Pilgrimskoret Dere er også velkommen til husmøte hos Brita Bøckmann Randby og Kjell Randby i Bingenvegen 51 den siste tirsdag i mnd. kl 19.00: 24. sept., 29. okt., 26. nov. Kontaktpersoner: Brita Bøckmann Randby, 63 82 41 46 Vidar Kristensen, 63 82 66 74 Ved behov for skyss ring Kjell Randby, 63 82 41 46 NMS kvinneforening i Sørum har møter første onsdag i mnd. i hjemmene. Nye er hjertelig velkommen. Kontaktperson Eldbjørg Nilsen, 63 82 78 05

Industriveien 5A, Postboks 198, 1921 Sørumsand, tlf. 63 82 71 34, www.sorumsandmisjonshus.no

Tirsdag 3. sept. kl. 19.30 Tirsdagsmøte – NLM Søndag 8. sept. kl. 17.00 Storfamiliesamling – Normisjon Fredag 13. sept. kl. 18.00 Interkulturell Bibelkafé Tirsdag 17. sept. kl. 19.00 Tirsdagsmøte – Misjonsringen Søndag 22. sept. kl. 11.00 Gudstjeneste Onsdag 25. sept. kl. 11.30 Hyggetreff – Menighetspleien Fredag 27. sept. kl. 18.00 Interkulturell Bibelkafé Tirsdag 1. okt. kl. 19.30 Tirsdagsmøte – NLM Tirsdag 8. okt. kl. 19.30 Bibeltimer med Øystein Larsen – Normisjon/menighetsrådet Onsdag 9. okt. kl. 19.30 Bibeltimer med Øystein Larsen Torsdag 10. okt. kl. 19.30 Bibeltimer med Øystein Larsen Fredag 11. okt. kl. 18.00 Interkulturell Bibelkafé Søndag 13.okt. kl. 11.00 Gudstjeneste Tirsdag 15. okt. kl. 19.00 Tirsdagsmøte – Misjonsringen Søndag 20. okt. kl. 17.00 Storfamiliesamling – Normisjon Onsdag 23. okt. kl. 11.30 Hyggetreff – Menighetspleien Fredag 25. okt. kl. 18.00 Interkulturell Bibelkafé Tirsdag 5. nov. kl. 19.30 Tirsdagsmøte - NLM Fredag 8. nov. kl. 18.00 Interkulturell Bibelkafé Søndag 10. nov. kl. 18.00 Kveldsgudstjeneste Søndag 17. nov. kl. 17.00 Storfamiliesamling – Normisjon Tirsdag 19. nov. kl. 19.00 Tirsdagsmøte – Misjonsringen Fredag 22. nov. kl. 18.00 Interkulturell Bibelkafé Lørdag 23. nov. kl. 10.30 Julemesse – SFM Søndag 24. nov. kl. 11.00 Skriftemålsgudstjeneste Onsdag 27. nov. kl. 11.30 Hyggetreff - Menighetspleien

Aktiviteter/kontaktpersoner på Sørumsand SFM (Sørumsand Frie Misjonsforening) er eier av Misjonshuset. Leder: Tore N. Forset, 954 40 169, tornfor@online.no NMS (Det Norske Misjonsselskap): Misjonsringen: Tove Fagermoen, 63 82 71 40 / 900 45 576. Normisjon: Tore Schwartz Olsen, 452 27 795 NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband): Tore N. Forset, 63 82 63 59 Menighetspleiens hyggetreff: Dagny Tunskaug, 63 82 74 94 Joyful Noise (Kor for voksne): Annenhver torsdag kl. 20.00-22.00. Aase Dalen Hellesvik, 476 67 980 Sørum Interkulturelle Bibelkafé: Andre fredag i måneden. Gudrun Ringstad, 67 41 26 08 / 478 90 052, bibelkafe@online.no Utleie: Tove Fagermoen, 63 82 71 40 / 900 45 576, tofagerm@online.no, bankgiro 5104 05 23271 Aktiviteter for barn og unge: Se side 8-9 og baksiden

Elevene ved Sørumsand vgs og Bingsfoss ungdomsskole fyller hallen med eget program denne dagen, mens små og store innbyggere inviteres til kl 11.30 Båthavna på Sørumsand – Opplev Norges eldste båt – «Sørumbåten»! Kopien av den 2200 år gamle stokkebåten ankommer til feiende korpsmusikk. Båten slepes etter Bingen lensers gamle fløterbåt «Vildanden» og sjøsettes med erfarne padlere. Avgang kl 12, 13, 14. Gratis guidet sightseeing fra Båthavna med MS Øyeren. Hør om fløterlivet. Opplev lensekarene. Sørumbåten padles i området for funnstedet! Kl 16.30-20.30 Gratis skyss med MS Øyeren mellom Båthavna og Hammeren Kl 16.30-20.30 Gratis buss mellom Sørum kirke og Hammeren – La bilen stå hjemme! Kl 17-19 Familieprogrammet i Hammeren, fra Rømuebroen og innover langs Hammerenvegen. Velkommen til en dag i naturskjønne Hammeren med oppsatte griller, bål, eventyrfortelling, klovnebesøk, Sørumlekene, fyrverkeri, lys- og bodvandring, båthygge, trekkspillmusikk med mer. Fagmiljøet ved Nedre Romerike Vannverk, Glommen og Laagens Brukseierforening AS og Sørum Kommunalteknikk forteller oss hva elven brukes til og stiller med utstilling og aktiviteter. Vi takker for sponsormidlene fra fagmiljøet som gjør dagen mulig! Vi takker MS Øyeren som frakter passasjerer gratis! Vi takker utallige lag og foreninger som slutter opp om dagen! Vennlig hilsen arrangørgruppen: Sørum Kommune ved Nærmiljø og Bingsfoss u.skole, Akershus Fylkeskommune ved Sørumsand vgs, Sørum Frivilligsentral, Bingen Lenseminneforening, Blaker og Sørum Historielag, Fetsund Lenser og Fetsund Lenseminneforening

MENIGHETSBLADET 4 • 2013

11


Dette skjer: Allehelgen Velkommen til

i Sørum, Blaker og Frogner! Allehelgensaften lørdag 2. november

Et møte i sorgens landskap – i ord og toner Sørumsand Misjonshus kl. 18.00-20.00 En uformell samling for alle som har opplevd sorg, i nær eller fjern tid. Innlegg om livsmestring og hva sorg gjør med oss. Variert sang og musikk ved yngre og eldre medvirkende. Bevertning og anledning til spørsmål og samtale. Arrangør og leder for kvelden: Menighetenes diakoniutvalg og diakon Marie S Grimstad. Allehelgensdag søndag 3. november

Minnegudstjeneste Gjennom musikk, salmer, ord og lystenning gis det uttrykk for savn, lengsel, takk og håp. Minnemarkering for de døde det siste året. Anledning til stillhet, ettertanke og bønn. Musikk en halvtime før. Mulighet for samtale etter gudstjenesten. Frogner kirke kl. 11.00 Sørum kirke kl. 11.00 Blaker kirke kl. 18.00 Søndag 10. november

Håpsgudstjeneste Blaker kirke kl. 11.00. Allehelgensdag har, i tillegg til å være minnedag for de døde, også lang kirkelig tradisjon som en feiring av håpet om det evige liv hos Gud. I takknemlighet for dette håpet feires Håpsgudstjeneste. Gudstjenesten er felles for de tre menighetene.

12

MENIGHETSBLADET 4 • 2013

Jubileum Sørum kirke

850 år

Åpen kirke i Sørum

Vikarprest i Blaker

Tilbudet med Åpen kirke i Sørum kirke fortsetter, hver fredag kl. 16 - 19.

Tidligere sokneprest i Sørum, John Olav Stokstad Larsen, vikarierer som sokneprest i Blaker fram til ny sokneprest tiltrer.

1166 – 2016

ed skal feire! Bli m – vi Feiring kan være så mangt. Men en god feiring huskes og omtales i ettertid, fordi den har et innhold som bidrar til trivsel, gir gode minner og skaper engasjement.

I 2016 er det 850 år siden Sørum kirke ble bygd. Av mennesker som ikke hadde de ressurser som vi har i dag, men som forsto viktigheten av å ha et solid samlingspunkt for alle. Et samlingspunkt alle hadde bruk for, kanskje ikke i de daglige gjøremål, men i hvert fall på spesielle dager som alle får i livet. For 850 år siden fikk Sørum en møteplass som skapte tilhørighet både da og for tiden fram til i dag. Det er klart at et 850-års jubileum må markeres. Planleggingen er i gang. Rammen er lagt, men innholdet mangler. Vi har en visjon for jubileet, en visjon som forteller hvem jubileet handler om, nemlig Sørum kirke, hva kirken har vært, er og vil være.

Visjonen Sørum kirke 850 år – Møteplass gjennom historien – tilhørighet i fremtiden blir basis i jubileumsfeiringen. Nå inviterer vi lag, foreninger og alle andre til en idédugnad torsdag 26. september 2013 kl. 1900 i Kommunestyresalen på Sørum Rådhus, slik at vi kan lage en jubileumsmarkering som våre forfedre som bygde kirken, kan være stolte av. Enten du er interessert i sang og musikk, tegning eller maling, mat, hagearbeid, historie, idrett....... Vi er interesserte i hva du mener jubileet bør inneholde. For kirken er både en kulturell og religiøs møteplass. Uansett aktivitet i forhold til kirken i det daglige, de aller fleste av oss er brukere av dens tjenester – i en eller annen form. Derfor er det viktig for oss å høre din idé, ditt ønske og få ditt forslag til jubileet. Velkommen til idédugnad 26. september kl. 1900 i Kommunestyresalen på Sørumsand! Styret for Sørum kirkes 850-års jubileum Odd Sars-Olsen, styreleder

Menighetskalenderen Med forbehold om endringer.

8. sept. 16. søndag i treenighetstiden

Sørum kirke kl 11.00 Gudstjeneste med utdeling av 4-årsbok ved vikarprest John Olav Stokstad Larsen. Offer: Barnegospel Frogner kirke kl 11.00 Gudstjeneste ved s. pr. Gunnar Sem Kristiansen. Offer: Normisjon

15. sept. 17. søndag i treenighetstiden

Blaker kirke kl 11.00 Gudstjeneste ved vikarprest John Olav Stokstad Larsen. Utdeling av 4-årsbok og 6-årsbok, og oppstart av søndagsskolen. Offer: Kreftsaken. Lia gård kl 11.00 Sørum menighet inviterer til menighetsweekend med gudstjeneste ved s. pr. Gunnar Sem Kristiansen på retrettsenteret Lia gård, ved Koppang i Østerdalen.

22. sept. 18. søndag i treenighetstiden

Frogner kirke 11.00 Gudstjeneste ved fung. s. pr. Tor Tvedt utdeling av 6-årsbok. Kor & Kaos synger. Offer: Kor & Kaos Sørumsand Misjonshus 11.00 Gudstjeneste ved vikarprest John Olav Stokstad Larsen. Offer: Interkulturell bibelkafé Blaker kirke 18.00 Kveldsgudstjeneste med konfirmantpresentasjon ved s. pr. Gunnar Sem Kristiansen. Forsangere, band, bønnevandring og nattverd. Offer: Bridgebuilders (Israelsmisjonen)

29. sept. 19. søndag i treenighetstiden/

Kirkegårdsprosjektet – behandling i kommunestyret Saken om kirkegårdsprosjektet, som innebærer en planlagt utvidelse av alle våre tre gravplasser, ble behandlet i kommunestyret den 19. juni. Vedtaket har mange punkter, men de viktigste går ut på at planleggingsarbeidet, dvs. forprosjekteringen av alle tre gravplassene videreføres og at bevilgningen til dette formålet økes til 6,0 mill. kroner. I tillegg ble det gitt tilslutning til strakstiltak på Frogner og Sørum. Disse tiltakene vil løse det etter hvert prekære behovet for gravplasser, særlig på Frogner. Det ble i møtet lagt frem forslag om å utvide Blaker kirkegård på den eksisterende parkeringsplassen og i stedet legge til rette for parkering på den andre siden av Skanseveien. Det ble også foreslått et intensjonsvedtak om å

bevare kapellet på Blaker som kulturminne og sette av plass til evt. å flytte kapellet ved behov. Disse forslagene ble enstemmig vedtatt. På Blaker skal det også bygges ny driftsbygning. Kommunestyret gjorde også noen prinsipielle avklaringer i saken og vedtok bl.a. at utvidelsene skal skje i tilknytning til dagens kirker/gravplasser og at bruken av landbruksjord skal være minst mulig. Videre skal det legges tilrette for etablering av minnelunder på alle gravplassene våre og det vil bli særskilt tilrettelagte graver for andre trosog livssynssamfunn på Sørum kirkegård. Hele vedtaket kan leses på www.sorumkirke.no og hele saken med vedlegg ligger også på kommunens hjemmesider. Håvard Haug

Følg med på: www.sorumkirke.no

Mikkelsmesse Sørum kirke 11.00 Gudstjeneste med høsttakkefest ved vikarprest John Olav Stokstad Larsen. Offer: Menighetsarbeidet

6. okt. 20. søndag i treenighetstiden

Frogner kirke 11.00 Gudstjeneste ved vikarprest John Olav Stokstad Larsen. Høsttakkefest og markering av 50-årskonfirmanter. Offer: Sanitetsforeningen

13. okt. 21. søndag i treenighetstiden

Sørumsand Misjonshus kl 11.00 Gudstjeneste ved fung s. pr. Tor Tvedt. Offer: Misjonsprosjektet i Hunan Blaker kirke kl 11.00 Gudstjeneste med markering av 50-års konfirmanter ved s. pr. Gunnar Sem Kristiansen. Offer: Kirkemusikk

20. okt. 22. søndag i treenighetstiden

Sørum kirke 11.00 Gudstjeneste med dåp ved vikarprest John Olav Stokstad Larsen. Offer: Barne og undomsarbeidet Frogner kirke 18.00 Kveldsgudstjeneste

med konfirmantpresentasjon ved s. pr. Gunnar Sem Kristiansen. Forsangere, band, bønnevandring og nattverd. Offer: TV-aksjonen

27. okt. Bots og bønnedag

Sørum kirke 11.00 Gudstjeneste ved s.pr. Gunnar Sem Kristiansen. Offer: Interkulturell bibelkafé Blaker kirke kl 11.00 Skriftemålsgudstjeneste ved fung. s. pr. Tor Tvedt. Offer: Diakoni Frogner kirke 13.30 Dåpsgudstjeneste ved fung. s. pr. Tor Tvedt

3. nov. Allehelgsensdag

Sørum kirke 11.00 Minnegudstjeneste ved s. pr. Gunnar Sem Kristiansen. Offer: Diakonalt arbeid Frogner kirke 11.00 Minnegudstjeneste ved fung. s. pr. Tor Tvedt. Offer: Kirkens sosialtjeneste. Blaker kirke kl 18.00 Minnegudstjeneste ved fung. s. pr. Tor Tvedt. Ikke offer

10. nov. 25. søndag i treenighetstiden

Blaker kirke kl 11.00 Håpsgudstjeneste ved vikarprest John Olav Stokstad Larsen. New Orleans spiller. Offer: Bagsarai Sørumsand Misjonshus kl 18.00 Kveldsgudstjeneste ved s. pr. Gunnar Sem Kristiansen. Offer: Bridgebuilders (Israelsmisjonen)

17. nov. 26. søndag i treenighetstiden

Sørum kirke kl 11.00 Gudstjeneste ved s. pr. Gunnar Sem Kristiansen. Offer: Menighetsarbeidet Frogner kirke 11.00 Gudstjeneste ved fung. s. pr. Tor Tvedt Offer: Menighetsarbeidet

24. nov. Dommesøndag/Kr. Kongedag

Sørumsand Misjonshus kl 11.00 Skriftemålsgudstjeneste ved vikarprest John Olav Stokstad Larsen. Offer: Misjonsprosjektet i Hunan

1. des. 1. søndag i adventstiden

Blaker kirke kl 11.00 Gudstjeneste ved vikarprest John Olav Stokstad Larsen. «Lys våken»-barna deltar. Offer: Barne- og ungdomsarbeid Frogner Misjonssenter kl 11.00 Adventsgudstjeneste ved fung. s. pr. Tor Tvedt. Offer: Menighetsarbeidet Sørum kirke kl 18.00 Kveldsgudstjeneste ved s. pr. Gunnar Sem Kristiansen. Offer: Bridgebuilders (Israelsmisjonen)

Slekters gang Døpte

Blaker kirke: Iris Vaka Hellerud, Isabelle Florentz Mathisen, Christian Emiil Hellesvik, Sara Kristine Dretvik Solbakken, Solveig Ahlbom Frogner kirke: Thomas Härschnitz, Alva Eriksson Kindlien, Jone Befring Ødegården, Ella Sofie Korsmo Solbakken, Sara Iselin Holm-Jørgensen, Aurora Hexeberg, Saga Eid Sivertsen, Lykke Nesset-Holsve, David Solevåg Eriksen, Jonathan Angelo Langbakke, Elias Wendt Fallstein, Mille Medina Braathen Jacobsen Sørum kirke: Eric Carl Johann Alne, Carl Ludvig Gjerde, Lotte Haraldsen Waaler, Victoria Jacobsen Ellingsund Evje kirke: Naomi Ropstad Fet kirke: Liv Eikås Råholt kirke: Marius Alexander LaumannØsthagen Skedsmo kirke: Aleksander Sjaastad Møllerløkken, Daniel Kvervavik-Selvig Tolga kirke: Mio Kristoffer Olsen Vegusdal kyrkje: Eldbjørg Colbjørnsen Conrad

Viede Blaker kirke: Eirin Iren Johansen og Anders Dåbakk, Marianne Dahle og Kai Cato Sandbakk, Marita Jeanette Lunna og Ole Martin Berntsen Frogner kirke: Mbako Phoeby og Thor Brokvam, Lill-Jeanette Molvik og Martin Wold Falla Frogner gamle kirke: Anita Wethal og Ola Ramsøy Nystøyl, Heidi Cathrin Østby og Ole Håvard Hexeberg Lerberg, Sunniva Sagsveen og Aleksander Aasrum Sørum kirke: Helen Nyblom Mikalsen og Bjørnar Kristiansen, Nina Elander og Rune Kveen, Anne Qvigstad og Espen Borrmann Søberg, Nina Finsen og John Martin Jensen Tellefsen, Hilde Wikesland Flaen og Kaare Mauritz Hansen, Isabelle Pettersen og Joar Hylland Mikkelsen

Døde Blaker kirke: Arne Bredesen, Melvin Bakke, Harry Odd Kristiansen, Harald Nyhus, Hans Kjell Eriksen Frogner kirke: Elin Irene Bjerke-Lindstrøm, Eira Stenslet, Erling Magnus Bråthen, Willy Andersen, Reidun Hagen, Roald Håkon Eriksen, Turid Nergaard Sørum kirke: Sverre Waldemar Breivik, Nils Arne Olsson, Hans Bernhard Østby, Finn Alexander Engborg, Anbjørg Hermo Skullerud, Erik Sæther, Randi Kirsten Sandaker, Halvard Asbjørn Kristiansen, Unni Johansen Olsen, Marit Sandbråten, Frank Odd Hansen, Lise Bergljot Bækken, Andreas Sundt Aulie, Arne Larsen, Aud Berit Torp Andresen, Bjørn Gunnar Sundby, Tove Fjæråsen St. Magnuskirken, Lillestrøm: Miroslaw Rojek Vi gjør oppmerksom på at menighetsbladet ikke automatisk får informasjon om dåp, vigsler eller begravelser som ikke skjer i regi av menighetene i Sørum, Blaker eller Frogner.

MENIGHETSBLADET 4 • 2013

13


Leilighet søkes Familien Mangzo trenger leilighet med 2 soverom. Kontakt: Sørum Interkulturelle Bibelkafé, mobil 478 90 052 eller bibelkafe@online.no

Menighetsbladet ønsker tips og stoff og flere medarbeidere! Vi ønsker faste frivillige medarbeidere, enkeltartikler og bilder og tips om personer, arrangementer og lignende. Særskilt velkomment er bidrag fra Blaker og Frogner.

Menighetsbladet

Sørum, Blaker og Frogner menigheter Sørum kirkelig fellesråd

for Sørum, Blaker og Frogner VI MINNER OM

Følg med på: www.sorumkirke.no

at åpningstidene på kirkekontoret er: Man-tor: 9-14. Fredag: stengt. Vi ber om at åpningstiden respekteres.

SØRUM KIRKEKONTOR Administrasjonssekretær: Marian Dramstad Linjegården, Pb 25, 1921 Sørumsand tlf. 63 86 79 50, faks 63 86 79 51 Mandag-torsdag 9.00-14.00 e-post: kirkekontoret@sorumkirke.no Sekretær: Reidun Hodnebrog tlf. 63 86 79 52 / 913 75 685 kontortid: mandag-torsdag 9.00-14.00 e-post: reidun.hodnebrog@sorumkirke.no

Tlf. 63 82 88 80 - mobil 957 59 180 Svendsengården, 1920 Sørumsand

www.nilsen-info.no Kontoret er betjent mandager og onsdager 11-13, eller etter avtale, dag-kveld-helg

Medlem av

Fuglerud Begravelsesbyrå Ileveien 5, 2040 Kløfta

• Vi ordner alt ved begravelser og kremasjoner • Vi kommer hjem til konferanse hvis De ønsker det

63 98 30 10 - 63 96 19 20 www.fuglerud-bb.no

Daglig leder/kirkeverge: Håvard Haug Linjegården, Pb 25, 1921 Sørumsand tlf. 63 86 79 53 / 971 37 881 e-post: haavard.haug@sorumkirke.no

63 86 85 20

Kristen litteratur

Bøker, Bibler, andaktsbøker, kort, cd/kassetter, gaver

Nittedalsgt. 21, Lillestrøm tlf. 63 80 29 60

Lifter 9 - 18 m., minigravere 1 - 1,8 t., beltelastere, vibroplater, tilhengere, minidumpere (selvlastende)

Tlf. 906 87 430 www.4rent.no Kongsvingervn. 6, 2040 Kløfta

org.nr. 894290412MVA

Telefon; 63 86 88 80 / Telefaks; 63 86 88 90 post@advokat-hagen.no Sørumsandvegen 71 (Gjensidigegården), Sørumsand VI BISTÅR MED BL.A.; ARV OG SKIFTER, TESTAMENTER OG SAMLIVSKONTRAKTER, EIENDOMSOVERDRAGELSER, TVISTESAKER

Ønsker DU å annonsere? Ring 63 86 79 50

14

MENIGHETSBLADET 4 • 2013

Leder: Erlend B. Jørgensen Frogneralléen 9 C, 2016 Frogner tlf. 416 36 960 e-post: erlend.jorgensen@gmail.com Sørum menighetsråd Leder: Kari Rønsen Sletta 35, 1920 Sørumsand tlf. 63 82 63 63 / 922 69 244 e-post: karirons@online.no

Blaker menighetsråd Leder: Sigrunn Larsen Sokneprest i Sørum: Gunnar Sem Kristiansen Lillovegen 23, 1925 Blaker tlf. 63 86 79 58 / 908 32 332 tlf. 63 82 82 64 / 934 24 097 e-post: gunnar.sem.kristiansen@sorumkirke.no e-post: sigrunn.larsen@kjelle.vgs.no Sokneprest i Blaker (vikar): John Olav Stokstad Frogner menighetsråd Larsen tlf. 63 86 79 56 / 977 25 814 e-post: johnolav.stokstadlarsen@sorumkirke.no Leder: Randi Ulvestad Lerkevegen 22, 2016 Frogner Sokneprest i Frogner: Karin Krissly tlf. 918 79 433 tlf. 63 86 79 59 / 481 03 861 e-post: randulv@live.no e-post: karin.krissly@sorumkirke.no Sokneprest i Frogner (vikar): Tor Tvedt tlf. 63 86 79 59 / 414 12 700 e-post: tor.tvedt@sorumkirke.no

Fokus Butikksenter, 1920 Sørumsand Telefon 63 86 60 70 10-20 (10-18) Følg oss på

SØRUM KIRKELIG FELLESRÅD

Menighetenes gavekontoer

■ Diakoni i Sørum kontonr. 1201.33.81141 Organist: Jan Erik Stensrud ■ Ungdomsarbeider (Sopranos) tlf. 63 86 79 55 / 932 34 878 kontonr. 1644.15.49559 e-post: janerik.stensrud@sorumkirke.no ■ Blaker menighets legatkonto for kirkeutsmykning/restaurering av Organist: Vera Kalmykova kapell kontonr. 1321.62.84512 tlf. 63 86 79 62 / 906 15 950 ■ Blaker menighets vennskapse-post: vera.kalmykova@sorumkirke.no menighet, Bagsarai i India Diakon: Marie S. Grimstad kontonr. 1321.08.11944 (merk tlf. 63 86 79 61 / 63 82 66 42 innbetalingen med «Bagsarai») e-post: marie.grimstad@sorumkirke.no ■ Sørum menighet støtter BibelTid for samtale/avtale samtale: Hver onsdag skolen Hunan i Kina (Det Norske kl.10.00-12.00 på tlf. 63 86 79 61 eller epost misjonsselskap) kontonr. 8220.02.85030 (merk innbetaLeder for trosopplæring: Maylén Nupen lingen med «Bibelskolen Hunan tlf. 63 86 79 57 / 960 45 703 i Kina», prosjekt nr. 541031) e-post: maylen.nupen@sorumkirke.no ■ Frogner menighet støtter Ungdomsarbeider: Knut Magnus Nordhaug misjonsprosjektet «Rent drikketlf. 63 86 79 60 / 997 66 570 vann til Bolivia» kontonr. e-post: knutmagnus.nordhaug@sorumkirke.no 0533.05.28844, merk innbetalingen med «Misjonsprosjekt» Medarbeider i «Etter skoletid»: Arve Graarud ■ Blomsterfondet, forskjønnelse tlf 951 38 955 av kirkegården (Sørum/Frogner): e-post: asgraa@hotmail.com Kontakt Tormod Egner, Driftsleder for kirkene tlf 900 96 291 og kirkegårdene: Tom Bolstad tormod.egner@sundtair.com Kirkegårdskontoret tlf. 63 82 58 36 / 94 16 84 34 ■ Sørum Interkulturelle Bibelkafé, e-post: kirkegardene@sorumkirke.no kontonr 1321.14.65713

utkommer med 5 nummer i året Utgiver: Sørum Kirkelig fellesråd Ansvarlig redaktør: Kirkevergen Redaksjon: Anne Søbye (red), Heidi Schmidt og Karin Krissly Forretningsfører: Kirkevergen Adresse: Sørum kirkekontor, Tverrvn. 1 (Linjegården), Boks 25, 1921 Sørumsand E-post: kirkekontoret@sorumkirke.no Tlf: 63 86 79 50 Faks: 63 86 79 51 Kontonr.: 1624.07.07253 Grafisk utforming: Helga Ligaard Trykk: 07 Oslo AS

Annonsepriser Annonseprisene er kr. 1700,- for den minste annonsen (1 spalte) og kr. 3200,- for den største (2 spalter). Opplag: 7400

Stoff til Menighetsbladet Tips oss gjerne om aktuelle saker eller arrangementer! Stoff til bladet må være i redaksjonen innen 18. okt. Fint om dere leverer stoffet til Menighetsbladets e-postadresse: kirkekontoret@sorumkirke.no

Neste nummer kommer ut ca 28. november, deretter ca 13. februar.

Viktige telefonnummer: Kirkens SOS: 815 33 300 www.kirkenssos.no Røde Kors: 05003 www.rodekors.no Helsestasjon for ungdom: 474 66 082 Sørumsand man kl.14.30-16.30 Frogner tirs kl.15.00-17.00 Barnevernet via kommunens sentralbord, hverdager mellom kl. 8.00-15.30: tlf. 63 86 90 00 Alarmtelefon for barn og unge: 116 111 Barnevernsvakta på Romerike: 64842575 Rustelefonen: 08588 www.rustelefonen.no Voksne for barn: 810 03 914 www.vfb.no SUSS- senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet: 800 33 866 www.suss.no Hjelpelinjen for spilleavhengige: 80080040 www.hjelpelinjen.no MENIGHETSBLADET 4 • 2013

15


INFORMASJON

Barnog unge

Returadresse: Sørum kirkekontor Boks 25 1921 Sørumsand

Leir i høst! Normisjon Fossheim (Fosser i Høland): 20.-22. sept. Tweens, 5.-7. klasse 11.-13. okt. Loved (ledertreningsleir) fra 10. klasse 8.-10.nov. Musikkleir, 13-16 år 2.-4. nov. re: act, 8.-10. klasse 22.-24. nov. amigos: juleverksted 1, 2.-4. kl. (yngre i følge med voksne) 29. nov.-1. des. amigos: juleverksted 2, 2.-4. kl. (yngre i følge med voksne) 30. des.-1.jan. Nyttårsleir, 13-18 år Haraset (Stange): 13. -15. sept. re: act fra 13 år 22.-24. nov. amigos: advent 3.-7. klasse Dalen (Nittedal): 13.-15. sept. Fugle- og naturleir, 4.-7. kl. 25.-27.okt. Re: treat, fra 18 år Mer info om leirene og leirstedene: www.normisjon.no/ost Det norske misjonsselskap Stenbekk (Sarpsborg) 27.-29. september 2.-4. klasseleir 4.-6. oktober 5.-7. klasseleir 29. nov.-1. des. Adventsleir, 2.-4.klasse 6.-8. des. Adventsleir, 5.-7.klasse Solsetra (nord for Drammen) 25.-27. oktober Ten/Ungdomsleir 29.-30.nov. Juleverkstedleir, 5 -10 år med følge Mesnali (mellom Lillehammer og Sjusjøen) 12.-13. oktober Knøtteleir, 0-9 år 8.-10. november Musikkhelg, 1.- 8. kl. 29. nov.-1. des. Adventsleir, 2.-7. klasse 28.des.-1.jan. Nyttårsleir, 8. kl. – 18 år www.mesnali.no Mer info om leirene og leirstedene: www.nmsu.no

16

MENIGHETSBLADET 4 • 2013

VELKOMMEN til

SØRUM SOUL CHILDREN Liker du å synge??

Hva er Soul Children?

Da bør du møte opp på øvelse med Sørum Soul children. Vi er et kor med ca 25 medlemmer som øver hver torsdag på Sørumsand Misjonshus. Vi liker å opptre og da er det «bra trøkk» med både sang og bevegelser! Alle sangglade gutter og jenter fra 5. klasse og oppover er hjertelig velkommen! Vi startet opp 29. august i høst og neste øvelse er 5. september kl 18-19.30. Har du spørsmål eller lurer på om dette er noe for deg, så møt opp på torsdag eller ta kontakt med Mona Apeland: Mona.f.apeland@gmail.com. tlf 913 41 706 eller Aksel Norbakken: Aksel@norbakken.no tlf 975 81 043

I mars 2001 startet Ragnhild Hiis Ånestad et barne - og tenåringskor som heter Oslo Soul Children (OSC). Dette er et kor for sangere i alderen 10 - 16 år, som synger musikk i stilartene gospel, rock, pop, soul og R’n B. Etterhvert utviklet dette seg til et korkonsept, som resulterte i en stor korbevegelse som nå har 80 lokale kor i Norge, samt kor i USA, Japan, Indonesia, India, Bangladesh, Tyskland, Sverige og Slovakia. Etter hvert fikk Oslo Soul Children tett tilknytning til Acta - Barn og Unge i Normisjon, region Øst, og enda seinere har dette blitt et satsingsområde for Acta og Fribu – Frikirkens Barn og Unge.

Menighetsbladet for Sørum, Blaker og Frogner 4-13  
Menighetsbladet for Sørum, Blaker og Frogner 4-13  
Advertisement