Page 1

MØT

LYON HØST 2019


Lysets by Denne høsten har Bærum Kulturhus samlet små og store opplevelser fra byen som sies å være «Frankrikes mest franske by». Her er livet mer laidVår franske produsent, Marianne back enn i Paris, og de Bilger, har koordinert høstens rikholdige Møt Lyon-program. store hordene av internasjonale turister har ikke helt oppdaget byen ennå. For franskmenn er Lyon selve vin- og matkulturens hovedstad, det er sjarmen og autentisiteten du finner i bydeler som La Croix Rousse og Vieux-Lyon, og det er, ikke minst, «la Porte du Sud» – inngangsporten til Sør-Frankrike. På kulturfronten har Lyon markert seg internasjonalt i flere tiår, med institusjoner som La Maison de la Danse, La Biennale de la Danse og Fête des lumieres. Lyon er også barndomsbyen til brødrene Lumiere, som oppfant kinematografen, og hjembyen til forfatteren Antoine de Saint Exupery og koreografen Maguy Marin for å nevne noen storheter. 2

Vi åpner Møt Lyon-sesongen med jazznestorene Louis Sclavis og Hot Club de Lyon, fortsetter med

byens store sønn, koreografen Mourad Merzouki og hans visuelle mesterverk «Pixel». Vi samarbeider med lokale teaterkompanier om oppsetninger av Apollinaire og Saint Exuperys «Den Lille Prinsen». Det blir dans og plastposepoesi over Debussys musikk med Compagnie Non Nova og «Fønens ettermiddag», et sant mesterverk for barn fra 6 år. Det blir også smak av Rhones viner og Lyons cuisine over flere kulinariske kvelder ledet av vår egen chef og sommelier. Vi runder av Møt Lyon-sesongen med koreografen, sirkusartisten og poeten Yoann Bourgeois–fransk nysirkus’ vidunderbarn som kommer til Sandvika med sitt mesterverk «Midnatt». Høsten 2019 står så definitivt i Lyons tegn – les denne brosjyren fra perm til perm for å få med deg helheten i et rikt program som kan appellere til de fleste. Bienvenue!

MARIANNE BILGER PRODUSENT – BÆRUM KULTURHUS

MORTEN WALDERHAUG KULTURHUSSJEF – BÆRUM KULTURHUS

Velkommen til Lyon! Den tidligere hovedstaden i den romerske provinsen Gallia blir i dag beskrevet som gastronomiens hovedstad, rockens hovedstad, tekstilhovedstaden og lysets by. Frankrikes ambassadør til Norge Kjært barn har mange navn Pierre-Mathieu Duhamel når man skal beskrive Lyon, som med sine ressurser gjør den til den mest attraktive franske byen for utenlandske investorer. Det som ble Frankrikes første regionale hovedstad hadde alt to ting til felles med Norge; vannet og elvene som omringer og deler byen, og lyset som har vært inspirasjonen til en kjent festival.

og gir oss muligheten til å oppleve den kulturelle og gastronomiske rikdommen i regionen RhôneAlpes, med et løfte om å vekke til liv alle våre sanser. Dette vil åpne dørene til en historisk viktig region som kombinerer tradisjon og innovasjon, livskvalitet og en blomstrende økonomi, samt internasjonal innflytelse og vern av naturen

La oss oppleve «Møt Lyon » i fellesskap!

PIERRE-MATHIEU DUHAMEL FRANKRIKES AMBASSADØR TIL NORGE

I nyere tid deler Lyon og Norge i tillegg et engasjement for bærekraftig utvikling. Kultursesongen i høst tar oss med på en reise Foto, forside: Brice Robert. Foto, bakside: Tristan Deschamps.

Fra Croix-Rousse til Claude Monets Allé Frankrikes midtpunkt og kulinariske hovedstad: byen som har gitt oss Lumierebrødrene, Antoine de Saint-Exupéry, Paul Bocuse og Fête des Lumière – europas mest spektatulære lysfestival. Lyon er en mangefasettert europeisk kulturby med lag på lag med attraksjoner, stemninger, nytelse og estetikk – en perfekt «Møt»destinasjon med andre ord. Brosteinsbelagte gater i Croix-Rousse, den summende gamle bykjernen, små «bouchons» – livlige bistroer der tidløs fransk bondekost serveres, en sjangerrik livemusikk-scene, kule små designbutikker og pop-up gallerier. Lyon, som er velsignet med noen av verdens beste kulinariske råvarer hentet fra Rhône-dalen, er også velkjent for å raffinere og foredle kunst- og kulturuttrykk til internasjonale suksesser. Mellom elvene Rhône og Saône ligger byens hovedpulsåre Presque-île. I et gammelt industriområde har byen forvandlet gammel infrastruktur til et moderne pulserende kulturdrevet område der vi finner hipsterklubber som Le Sucre og Grrrnd Zero side om side med storslåtte arkitektoniske statements som det nye Musée des Confluences. Byen kan også stolt skryte av internasjonalt viktige musikkfestivaler som Nuits Sonores, en sterk lokal kunst- og designscene med et vell av gallerier og pop-up events og, ikke minst, den årlige Fête des Lumière – lysfestivalen der hele bysentrumet blir omskapt til et spektakulært fargehav av lysinstallasjoner på alle viktige bygninger. Legg til en rik dansescene som manifesterer seg i møteplasser som Lyon Dance Biennale og koreografer som Yoann Bourgeois og man sitter igjen med en tungvekter av en europeisk kulturby.

3


KONSERT

Åpningshelg: 19.–21. sep

Åpningshelg: 19.–21. sep

KONSERT

4

5

Louis Sclavis Quartet

Hot Club de Lyon

Store Sal 19. sep kl 19:30

Foajéscenen 21. sep kl 19:30

Møt Lyon-serien pangåpner med en kveld der vi møter en av fransk jazz’ fremste: klarinettisten og komponisten Louis Sclavis og hans særs vitale kvartett.

String swing på sitt beste. En institusjon på byens jazzscene, Hot Club de Lyon viderefører arven etter Django Reinhardt på beste måte.

Louis Sclavis Quartet, som gir ut sine plater på det toneangivende plateselskapet ECM, beveger seg i et spennende landskap – et område noe østenfor frijazzen men vestenfor kammermusikken. Et forsøk på en landskapsmaleri i dette dalføret kan romme mange givende elementer: musikalsk overdådighet og mot, frihetssøking, lydmalende lyrikk og utfordrende søking etter nytt land.

Jazzklubben Hot Club de Lyon er av den smått legendariske sorten: etablert av saksofonisten Raoul Bruckert tilbake i 1948 er klubben fremdeles et nav i byens jazzmiljø.

Besetningen er tradisjonell men gir masse rom for utforskning: foruten Sclavis selv på klarinetter finner vi Benjamin Moussay på piano, Sarah Murcia på bass og trommis Christophe Lavergne. Hver for seg er alle framifrå instrumentalister – sammen skaper de noe helt spesielt. La deg ikke skremme av merkelapper som improvisasjon og avantgarde – her er det mange vakre øyeblikk og skjøre, fine klanger som de aller fleste kan like.

Foto: Luc Jennepin

String-swing ensemblet som bærer samme navn som klubben der de har sin base har på mange måter samme status. Her tar man ikke bare vare på arven etter fransk jazz’ største stjerne, Django Reinhardt, man viderefører den og søker etter nytt land på jazzkartet. Gjennom samarbeid med utøvere som Charlie Miller, Tchavolo Schmitt, Mandino Reinhardt, Dino Mernstein Sebastien Felix og Ioan Streba har gitaristene Karim Addadi og Thierry Frascone flankert av Christopher Lincontang på bass skapt et vitalt string-swing uttrykk som selv den godeste Django burde nikket anerkjennende til.


TEATER

KUNST

6

7

Zone av Guillaume Apollinaire

Fête des lumières – en hyllest

Underhuset 19.–21. sep

En liten bit av Lyons lysmagi i Sandvika – Fête des lumières gjenskapes i lysinstallasjoner inne i og utenpå Bærum Kulturhus høsten 2019.

En multimediaforestilling med Rykte gjendiktet av Arne Kjell Haugen og dramatisert av Erik Borchsenius. Utgangspunktet for forestillingen er Guillaume Apollinaires dikt Zone utgitt i 1913 og tekster fra to andre av hans dikt for å skape en større helhet. Dramatiseringen prøver å være tro mot de kunstneriske idealer som var i utvikling gjennom Apollinaires verk. Han er skaperen av begrepet "surrealisme". Diktet skildrer den dramatiske løsrivelsen fra et religiøst til et sekulært samfunn. En dramatisk forestilling med lokale skuespillere og dansere på scenen. Støttet av Bærum kommune, Akershus fylke og Studieforbundet kultur og tradisjon.

Til høsten fremstår Bærum Kulturhus som et fornyet bygg med oppfrisket fasade og splitter ny utendørs LED-belysning. Dette må utnyttes og feires. Derfor har vi invitert den Oslo-baserte franske kunstneren Corentin Jean-Paul Marcel Leven til å skape lysinstallasjoner som tjener som en homage til Lyons lysfestival: Fête des lumières. Corentin Jean-Paul Marcel Leven er kunstneren som står for disse nye installasjonene som smykker bygget utvendig og inne på Foajéscenenen. Leven er bosatt i Oslo og jobber som kunstner, lysdesigner og scenograf på det frie scenekunstfeltet. Lysinstallasjonene avdukes 19. september og står helt til nyttår.

Foto: Tomas Lauvland Petttersen


SMAK

DANS

Velkommen til vindalen og gourmethovedstaden!

8

9

Smak av Rhône Foajéscenen 10. okt kl 19:30 Vi skal smake oss gjennom en av Frankrikes viktigste vinregioner, hvor variasjoner i landskap og klima gjenspeiles i noen av de beste og mest varierte vinene. Med Lyon som utgangspunkt får du smake og lære om viner fra Coronas, Crozes-Hermitage, Gigondas og Châteauneuf-du Pape, og noen av hoveddruene som Syrah, Grenache, Marsanne og Vigioner. Kvelden blir ledet av Svein Lindin, til daglig vinjournalist for Finansavisen og Kapital. Han har lang fartstid fra kjente norske topprestauranter og vinimportbransjen.

Smak av Lyon Foajéscenen 14. nov kl 19:30 Vi inviterer til en smak av verdens gourmethovedstad, Lyon, og sammen med vår egen Kjell-Tore Senkpiel, kokk og sommelier, blir det en overraskelse av en tre-retters helaften.

Pixel Store Sal 18.–19. okt Et poetisk og spektakulært møte mellom høyteknologi og dans skapt av Mourad Merzouki. Mourad Merzouki omtales fortsatt som den franske hiphopens ambassadør, noe han absolutt er. Men å låse han inn i én boks tar bort det faktum at han i sine 30 år som dansekunstner har tatt hiphop, dans og akrobatikk dypt inn i det 21. århundret.

Med over 4000 restauranter i byen er det nok av inspirasjon å hente og middagen blir basert på klassiske franske kokketeknikker. Sammen med maten blir det selvfølgelig servert det beste av fransk vin, denne gang fra Burgund og Rhône.

Forestillingen er et samspill mellom dans og interaktive videoer. Lys, former og detaljer spres utover scenerommet. Gulv og vegger blir til en digital 3D-verden, hvor 12 dansere fra CCN Créteil & Val-de-Marne / Cie Käfig er en del av projeksjonene. Kom du inn med interesse for enten dans eller kule digitale effekter, så vil du gå ut og tenke helt annerledes om samspillet mellom mennesker og teknologi.

Foto: Tomas Lauvland Pettersen

Foto: Agathe Poupeney


DANS

DANS

Midnatt Store Sal 22.–23. nov kl 19 Vakker, alvorlig og underlig lek i grenseland mellom dans og nysirkus. Yoann Bourgeois – fransk nysirkus' enfant terrible for første gang i Norge med denne poetiske, sjangeroverskridende og internasjonalt anerkjente forestillingen. Dans, akrobatikk, trampoliner og musikk forenes i en gripende scenekunstopplevelse. «Midnatt» er et finstemt forsøk på å finne et punkt hvor vi alle kan samles, hvor tid ikke lenger er farlig. Denne kveldens forestilling består av seks små deler. Seks ulike drømmeaktige tilnærminger til samme opplevelse. Noen vil få deg til å le. Noen ganger sitter du på kanten av stolen. Og noen ganger vil det føles helt riktig å lukke øynene. Yoann Bourgeois prøver ikke å lure eller manipulere deg, men han utfordrer deg på hva som rører ved fornuften og hva som treffer følelsene. «Dizzying and often overwhelming, the show prowls the edge of dreams. For an hour the performers transport us into an otherworld where the body floats like a feather».

10

GWENDOLINE SOUBLIN, RHINOCEROS

Numeridanse – Lyon og Sandvika forent i nytt danseprosjekt Høsten 2019 trer Bærum Kulturhus inn i et nytt og spennende danseprosjekt som er solid rotfestet i Lyon. Byens viktige senter for dans, Maison de la Danse, koordinerer Numeridanse – en omfattende multimediaplattform for dansedokumentasjon. I hjertet av Numeridanse finner man en videobank som dokumenterer fremføringer, intervjuer, dokumentarer og fremstillinger av nærmest alle danseformer. Bærum Kulturhus går inn i prosjektet høsten 2019, og vil samarbeide tett med Maison de la Danse om dokumentasjon av danseforestillingene i Sandvika. Samarbeidet blir markert med et lanseringsseminar som er lagt til premieredagen for Yoann Bourgeois’ «Midnatt»: 23. november. Med dette sikrer man at dansekunsten som skapes i Sandvika får sin rettmessige plass i verdens mest omfattende dansevideotek. www.numeridanse.tv Foto: Géraldine Aresteanu

11


DANS

12

13

Yoann Bourgeois - fransk nysirkus' enfant terrible for første gang i Norge. Vakker, alvorlig og underlig lek i grenseland mellom dans og nysirkus.

Foto: GĂŠraldine Aresteanu

Foto: GĂŠraldine Aresteanu


BARN

Rulle Underhuset 1. og 2. nov Et menneske befinner seg plutselig i en helt rund verden. Alle ting rundt henne er runde. Men hun er ikke rund... Hun gjør det mennesker har gjort til alle tider: prøver alt fra å ta kontroll, manipulere, eie og vinne til å samarbeide, føye seg, tilpasse seg, underkaste seg. En poetisk og tragikomisk forestilling uten ord om behovet for å høre til, passe inn, strekke til, lykkes. Forestillingen er rettet mot tilskuere fra 3 år. For de yngste tilskuerne ligger underholdningen i det konkrete og komiske samspillet mellom skuespiller og den runde verdenen. Litt modnere tilskuere vil også se den mer eksistensielle dimensjonen og kjenne seg igjen i de mange utfordringer skuespilleren må forholde seg til. Regien er ved dyktige Claire Heggen fra Théâtre du Mouvement og på scenen møter vi skuespiller Yvonne Wiche Levinsen som spiller det søkende individet på leting etter en rolle i helt rund verden.

14

15

Fønens ettermiddag

Den Lille Prinsen

Underhuset 8.–9. nov

Underhuset 2. des kl 14

Hvem kan danse med vind? Jo, disse plastposene!

Den lille prinsen med gyllent hår fra asteroide B 612 kommer til Underhuset i Bærum Kulturhus – Antoine de Saint-Exupérys evig aktuelle, vakre og tankevekkende stykke.

Vakker magi oppstår på vindmaskinenes vinger. Verdens mest vimsete gjeng dansere inntar scenen: poser i alle farger har hovedrollene i Fønens ettermiddag. En vektløs pose starter over scenen. Plutselig ses en mystisk figur. Med saks og tape bringer han fram stadig flere flygende dansere, helt til det er et helt dansekompani som virvler rundt. Alle har de sin egen personlighet. Men vinden blåser opp. Opp til storm, og et monster lurer i skyggene … Til Debussys vakre «Faunens ettermiddag» (L’après-midi d’un faune) skaper franske Non Nova en fortryllende og poetisk danseopplevelse. Med litt hjelp fra bittelitt tynn plastikk og vifter viser de hvordan egentlig alt kan danse. Lyons Phia Ménard og hans kompani Non Nova har siden 1998 gått opp helt nye, fascinerende veier for sjonglering, dans og scenekunst – endelig kommer de til Norge.

Foto: Jean-Luc Beaujault

Bli med til asteroide B 612 – her bor den lille prinsen. En dag legger han ut på en reise for å finne seg en ekte venn, men på sin ferd møter han bare mennesker det er vanskelig å like. Etter hvert ender han opp i Sahara. Her møter han en pilot som har nødlandet med flyet sitt og i samtalen mellom de to stiller prinsen undrende spørsmål ved menneskenes gjerninger. Spørsmål de fleste av oss burde tenke litt over og forsøke å svare på. Dypest sett handler «Den Lille Prinsen» om følsomhet og skjønnhet – om respekt for mennesket, og ydmykhet overfor naturen. Saint-Exupérys fine og litt underfundige tekster fremføres av rett mann for jobben: Sigve Bøe. Ved Det Norske Teateret har han hatt sentrale roller i oppsetninger som Edda, Romeo og Julie, Ein midtsommarnattsdraum, Cats, Jesus Christ Superstar og Orestien. Med seg på scenen har han ungdommer fra Stabekk teater.


16

www.baerumkulturhus.no/mot-lyon

Profile for Bærum Kulturhus

Møt Lyon - høst 2019  

Møt Lyon - programmet for Bærum Kulturhus kulturelle bymøte høsten 2019. Konserter, scenekunst, mat, vin, teater og installasjonskunst fra L...

Møt Lyon - høst 2019  

Møt Lyon - programmet for Bærum Kulturhus kulturelle bymøte høsten 2019. Konserter, scenekunst, mat, vin, teater og installasjonskunst fra L...

Advertisement