Dagens Maskin 002

Page 1

002 DagensMaskin

2024
Dagens Maskin
Maj

Klicka för att kolla in våra övriga magasin!

Nr 002/2024

Utgivare: Dagens Maskin ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 159, Växel: 08-501 08 710

Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se

Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se

Marknad: Försäljningschef Lisa Hofberg, lisa.hogberg@storkom.se

Försäljning: Lisa Hofberg, lisa.hogberg@storkom.se

Kontakta oss:

Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.

STORA STEG FRAMÅT – DELVATOR VÄXER GENOM NÄRVARO

OCH SAMARBETE

Delvator är mitt uppe i en imponerande expansionsfas. Som Sveriges främsta samarbetspartner och generalagent för Hitachi tar företaget nu stora kliv framåt med det nyligen lanserade varumärket Bell.

Genom ökad närvaro och fler säljare i Stockholm och Göteborg, en växande flotta av elektriska maskiner, ett nytt centrallager och en toppmodern anläggning i Stockholm, tar Delvator sikte på framtiden med fokus på innovation och hållbara lösningar.

NYTT VARUMÄRKE – BELL

Delvator är stolta att presentera sitt nya varumärke, Bell. Detta markerar ett nytt kapitel i företagets historia och är ett uttryck för kontinuerlig innovation och strävan efter att erbjuda högpresterande maskiner och tjänster inom bygg- och anläggningsbranschen.

EXPANSION I STOCKHOLM OCH GÖTEBORG

För att bättre betjäna kunderna och möta den ökande efterfrågan, kommer Delvator att utöka sin närvaro med fler säljare i både Stockholm och Göteborg. Detta säkerställer en ännu snabbare och mer effektiv service för kunderna i dessa regioner.

UTÖKAD ELEKTRISK MASKINFLOTTA

Delvator satsar på framtidens teknik genom att introducera fler modeller på elmaskinsidan. Detta steg understryker företagets engagemang för hållbara och miljövänliga lösningar inom bygg- och anläggningssektorn.

NYTT CENTRALLAGER OCH NY ANLÄGGNING I STOCKHOLM

För att förbättra logistik och effektivitet etablerar Delvator ett nytt centrallager i Stockholm. Dessutom öppnar företaget en ny anläggning utrustad med ett stort showroom, lager och verkstad, vilket kommer att fungera som en central hubb för företagets verksamhet.

FÖRSTÄRKT SAMARBETE MED LEMOS ENTREPRENAD AB

Delvator intensifierar sitt samarbete med Lemos Entreprenad AB i Uppsala för att ytterligare förstärka eftermarknadssupporten. Detta samarbete kommer att ge kunderna ännu bättre tillgång till service och reservdelar.

MASKINNYHETER FRÅN HITACHI

För att hålla sig i framkant av innovation presenterar Delvator flera maskinnyheter från Hitachi, inklusive den imponerande ZX95US-7.

Besök Delvator på Svenska Maskinmässan

Följ med Delvator på Svenska Maskinmässan och upplev det senaste inom bygg- och anläggningsmaskiner.

Besök oss i monter N:12 för att ta del av våra nyheter och innovationer.

SOLVALLA 30 MAJ - 1 JUNI 2024

SVENSKA MASKINMÄSSAN

SWECON NY ÅTERFÖRSÄLJARE AV

AMMANN VÄGANLÄGGNINGSMASKINER

Efter Ammann-koncernens förvärv av asfaltsläggarverksamheten ABG från Volvo CE har nu Swecon Anläggningsmaskiner AB och Ammann Group tecknat ett återförsäljaravtal.

Detta gäller med omedelbar verkan försäljning, underhåll och service av ett komplett sortiment av jordpacknings- och asfaltvältar samt lätt packningsutrustning för den svenska marknaden.

Dessutom har de två företagen undertecknat ett samförståndsavtal för försäljning, underhåll och service av asfaltsläggare, som kommer att träda i kraft efter den formella granskningen av Ammanns förvärv av asfaltsläggarverksamheten från Volvo CE.

– Vi ser fram emot att arbeta med Ammann som vår partner inom väganläggningsmaskiner i framtiden. Under de senaste åren har vi satsat mycket på att bygga upp vår kompetens inom asfaltbranschen och med Ammanns breda produktportfölj kan vi ytterligare växa och stärka vår position inom väganläggningsmaskiner. För våra kunder innebär detta att vi fortsätter stärka den dedikerade servicesupporten för asfaltläggare och vältar i vårt nätverk i landet, säger Ulf Hellström, vd på Swecon.

Bernd Holz, vice vd på Ammann Group, tillägger:

– Med Swecon har vi fått branschens starkaste återförsäljarnätverk som partner. Vi ser fram emot ett framgångsrikt samarbete och möjligheten att tillsammans växa den gemensamma verksamheten på den svenska marknaden.

Swecon kommer preliminärt att visa upp ett antal modeller ur Ammanns program av väganläggningsmaskiner redan under Svenska Maskinmässan den 30 maj - 1 juni på Solvalla.

Det handlar om Ammann eARX 26-2, en eldriven 2,7 tons asfaltvält, samt den större Ammann ARP 75 - en 7,5 tons asfalvält. Den tredje maskinen som visas är en den kompakta asfaltläggaren Ammann ABG 2870.

SOLVALLA 30 MAJ - 1 JUNI 2024

SVENSKA MASKINMÄSSAN

HALVERAD ENERGIFÖRBRUKNING

På Svenska Maskinmässan visar Rototilt bland annat den nya tiltrotatorserien och övriga produkter i konceptet Rototilt Control, även kallat RC.

Tiltrotatormodellerna RC4–RC9 har en helt nyutvecklad tryckkompenserad hydraulik som enligt oberoende test halverar energiförbrukningen.

Rototilt har använt det oberoende testinstitutet RISE. Testerna visar att vid rekommenderat flöde för en RC4 (90 liter/minut) är beräknad effektförbrukning 9,6 kW.

Det är en halvering från tidigare. Kurvan är också ganska linjär, vilket innebär att besparingen är i samma nivåer oavsett flöde.

– Vi har lyckats effektivisera vår produkt genom att utföra samma jobb med halverad energianvändning. Det kommer ha stor betydelse för eldrivna grävmaskiner där energiförbrukning blir ännu viktigare, säger produktchef Sven-Roger Ekström.

En ny svetsrobotanläggning introduceras nu med en sammankoppling av hanteringsrobotar och svetsrobotar.

Satsningen skapar kundnytta genom att den ger möjligheter till bättre leveranstider och kvalitet. Byggnadsprojektet, som påbörjades i oktober 2023, omfattar en utbyggnad av fabriken på totalt 1080 kvm fördelat på två plan.

Den nya svetsdelen kommer att vara redo för slutbesiktning i maj 2024.

MONTER: C:26

Dagens Maskin 2024 8 Maj
Dagens Maskin 2024 9 Maj
Rototilt RC tiltrotatorer.
SVENSKA MASKINMÄSSAN SOLVALLA 30 MAJ - 1 JUNI 2024

SOLVALLA 30 MAJ - 1 JUNI 2024

SVENSKA MASKINMÄSSAN SOLVALLA 30 MAJ - 1 JUNI 2024 SVENSKA MASKINMÄSSAN

ELEKTRISK HJULLASTARE FRÅN LJUNGBY

Eldrivna maskiner är en tydlig trend på årets maskinmässor och Ljungby Maskin hakar på och visar sin nya eldrivna hjullastare L11 Electric. Den bygger i grunden på företagets dieseldrivna L11 både när det gäller maskinvikt, tipplast och prestanda.

Maskinen har två vätsketempererade litiumbatterier från Northvolt på 100 kWh vardera. Möjlighet finns att bygga ut med fler batterier. Enligt Ljungby är batterierna speciellt anpassade för offroad.

Batterierna kan snabbladdas upp till 250 kWh och klarar en arbetsdag med stödladdning.

Komplett drivlina, axlar och automatisk diffspärr är från ZF. Maskinen har även hög energieffektivitet genom bromsåtervinning.

Ljungby L11 Electric har elektromekanisk powershift med integrerad eDrive och ePTO. Direktverkande elmotorer utan momentomvandlare ger minimal effektförlust.

Ljungby Maskin AB har producerat hjullastare i över 35 år. År 2018 firade företaget 35-årsjubileum och har under dessa 35 år levererat närmare 4.000 hjullastare till kunder runt om i världen.

MONTER: S:60

Ett företag i PARS-Gruppen

0382-676 28 | info@abl.se | www.abl.se Gör dikeskörningen 3 x snabbare

ABL Försäljning

Maskin Mekanos fantastiska sikt med Vibroblock, nu förpackad i en kompakt modell som får köras som släp. ECO6 är robust och välbyggt med operatörens säkerhet i fokus, fasta rejäla gångbanor och räcken är exempel på detta liksom Maskin Mekanos unika ingreppsskydd. Givetvis är sorteringsverket eldrivet och kan köras på nätström om tillgång finns. Kapa kostnader med nya ECO6!

info@maskinmekano.se, www.maskinmekano.se

VÄLKOMMEN
MONTER
TILL
N:19
NYHET ABL
Dikesskopa
FULL FART MED ECO6
Svensktillverkade Premiumprodukter

Delvator drivs av framtidens teknik

NY TEKNIK ELEKTRIFIERAR BYGG- OCH ANLÄGGNINGSSEKTORN.

Delvator satsar på framtidens teknik genom att introducera fler modeller av Hitachi batteridrivna anläggningsmaskiner med samma fina hydraulik och prestanda som är så välkända för varumärket. Detta stora steg framåt understryker företagets engagemang för hållbara och miljövänliga lösningar inom bygg- och anläggningssektorn.

Hitachi är en global ledare inom tillverkning av gruv- och anläggningsmaskiner och de står i frontlinjen när det gäller att driva övergången till utsläppsfri gruvdrift. Med banbrytande teknik för grävmaskiner och tipptruckar för gruvdrift visar de vägen framåt. Det ligger i deras gener, i deras arv av innovation och hållbarhet.

HYDREMAS FÖRSTA ELEKTRISKA DUMPER

På Solvalla visar Hydrema sin första elektriska dumper DT6 electric. Den har samma egenskaper som Hydremas konventionella dumpersortiment.

DT6 har elektrisk direktdrift för framdrivning och elektriskt driven hydraulik till dumperkorgen.

Hydrema har utvecklat en specialbyggd elektrisk plattform som ger maximal effektivitet med minimala förluster och en låg ljudnivå.

Systemet är baserat på en vätskekyld 96 V ZF eTrac-motor, transmission och axlar. Batteriet på 63 kWh klarar under normala arbetsförhållanden åtta timmar på en laddning.

Hydrema DT6 har ett midjestyrt chassi och 180 graders multitip samt upphängd avfjädrad hytt. Lastvikten är 5,5 ton.

– Maskinen har börjat säljas i Norge med framgång och nu vill vi få ut den även på den svenska marknaden, säger Per Eriksson, försäljningschef på Hydrema i Sverige.

Det var i Aalborg 1959 som ideen om innovativ entreprenadutrustning föddes.

Hydrema, en sammanslagning av ‘Hydrauliske Entreprenør Maskiner’ (Hydrauliska Entreprenad Maskiner), grundades av den lokala ingenjören Kjeld Werner Jensen.

Det som började i en blygsam verkstad har nu blommat ut till en global aktör inom anläggningsmaskinbranschen, känd för sina högkvalitativa, medelstora maskiner.

MONTER: S:10

SOLVALLA 30 MAJ - 1 JUNI 2024

MASKINMÄSSAN
SVENSKA

SVENSKA MASKINMÄSSAN

SOLVALLA 30 MAJ - 1 JUNI 2024

HJULGRÄVARE MED UTBYTBART BATTERI

På Svenska Maskinmässan kommer Maskinia att fira att företaget fyller 40 år. En hel del nyheter kommer också att visas, bland annat den helelektriska 18 tons hjulgrävaren Develon DX165WR Electric. Den är 100 procent eldriven och har samma produktivitet som den dieseldrivna varianten från Develon.

DX165WR Electric drivs av en elektrisk motor som levererar 104 kW nominell effekt. Maskinen har ett utbytbart Powerbox 400 batteripaket. Detta innebär att maskinen kan producera 8–10 timmar mellan laddningarna. Kombinationen av att den är utsläppsfri samt att den har hög produktivitet gör att den är perfekt för projekt som kräver hållbara och gröna lösningar.

Tack vare möjligheten att skifta batteripaket kan maskinen nyttjas dygnet runt. Genom att använda ett högspänningssystem uppstår mindre energiförlust och större effektivitet.

Laddningstid från 0 till 100 procent är med ombordladdaren (AC) nio timmar. Om batteripaketet lyfts ur och laddas med snabbladdare (DC) är laddningstiden 3,3 timmar per batteri.

Develon DX165WR Electric har en arbetsvikt på 18 ton. Elmotorn från Danfoss har en nominell effekt på 104 kW och ett vridmoment på 600 Nm. Batteriet är lithiumjon av LFP-typ (lithiumjärnfosfat). Det utbytbara batteriet har en effekt på 400 kW och väger 3 140 kilo.

MONTER: C:38

SOLVALLA 30 MAJ - 1 JUNI 2024

SVENSKA
MASKINMÄSSAN

ELMASKINER

Den kinesiska maskintillverkaren Liugong satsar stort på eldrift. Fram till 2027 planerar företaget att lansera drygt 40 batterielektriska maskiner. På Solvalla kommer Stig Machine visa flera av Liugongs batteridrivna maskiner.

Liugong 856HE eMax är en 20-tons batterielektrisk hjullastare. Den är utrustad med två elmotorer, en för att driva hjullastaren och en för att förse andra funktioner med kraft.

Maskinen är från grunden byggd för eldrift och Liugong har tillsammans med ZF utvecklat transmissionen för att få en så energieffektiv maskin som möjligt. Batteripack, kontroller, drivmotor, hydraulmotor och pump är ihopbyggda till en enhet.

– Batterikapaciteten är 423 kWh och med fulladdat batteri är drifttiden 8–11 timmar. Och det är utan att maskinen behöver stödladdas, säger Bo Svensson som är vd på Stig Machine.

I över 65 år har företaget satt sina kunder i centrum i allt man gör. Från grundandet 1958, och introduktionen av deras första moderniserade hjullastare 1966, har Ljugong byggt sitt rykte - att designa och bygga ett tufft utbud av maskiner som hjälper deras kunder att göra mer och tjäna mer.

SERVICE OCH MÄRKNING AV SLANGAR

Hydroscand visar sitt koncept SlangExpress, som är en rullande slangservice för akuta slangbyten och förebyggande underhåll.

Den är utrustad med maskiner och ledningskomponenter för att kunna montera slang upp till 1¼” med fyra stålinlägg. Servicebussarnas utrustning och sortiment anpassas alltid efter den lokala marknadens behov.

Hydroscand visar även TrackingCode som är en tjänst för slangmärkning som innebär att en etikett med en unik kod fästs på den monterade slangen.

I Hydroscands system går det sedan med hjälp av koden snabbt avläsa all information om slangstrukturen, som slangtyp, ledningskomponent, eventuella tillbehör samt när och var slangmontaget utfördes.

Med hjälp av TrackingCode kan du effektivisera dina planerade driftstopp och korta ned stopptiden vid akuta slangbyten.

Hydroscand förnyar ÄVEN sin rörbockningsproduktion i Hudiksvall. Genom ett nytt automatiskt höghöjdslager har företaget optimerat lagring av rör och kopplingar. Denna investering frigör inte bara värdefull produktions-yta utan säkerställer också kvalitet i tillverkningsprocessen.

MONTER: Ö:19

SOLVALLA 30 MAJ - 1 JUNI 2024

SVENSKA MASKINMÄSSAN

STÖRRE MONTER ÄN NÅGONSIN

FÖR SCANTRUCK PÅ SVENSKA MASKINMÄSSAN >>>

MHT790 är den minsta maskinen i Manitous ”tunglyftande” serie och har en lyfthöjd på sju meter och klarar hela nio ton och finns i monter Ö:15 hos Scantruck. Värstingen heter MHT12330 och lyfter smått fantastiska 33 ton 12 meter högt.

STÖRRE MONTER ÄN NÅGONSIN FÖR SCANTRUCK PÅ SVENSKA

MASKINMÄSSAN

Med en komplett produktportfölj för nästan alla tänkbara behov av lyft, så är det ett angenämt bekymmer för Scantruck att hitta passande produkter när det drar ihop sig till Svenska Maskinmässan på Solvalla 30 maj – 1 juni.

– På vår skiss ska vi få in 14 maskiner, så vi hoppas att det fungerar i praktiken också, skrattar säljaren Stefan Martinsson på Scantruck som arbetar med planeringen av mässdeltagandet.

NIO MASKINER FRÅN MANITOU PÅ PLATS

I monter Ö:15 kommer Manitous vackra röda kulör vara den dominerande färgen, då inte mindre än sju maskiner och två liftar från den franska maskintillverkaren finns på plats.

Deras runtomsvängande teleskoplastare kommer att representeras av en MRT3060 Vision+, som lyfter hela 30 meter högt och kan utrustas med radiostyrning med körning från korgen eller marken.

MT är en serie av terränggående och fyrhjulsdrivna teleskoplastare med fyrhjulsstyrning och en lyfthöjd på mellan 4 och 18 meter.

De är utvecklade till bygg- och uthyrningsbranschen där det är fokus på räckvidd, lyfthöjd, användarvänlighet och låga driftskostnader på maskinerna och passar naturligtvis perfekt på Svenska Maskinmässan.

– Här har vi fått loss tre olika maskiner, fördelat på en MT930, en MT1335 samt en MT1840. Den första siffran i modellbeteckningen står för lyfthöjden, alltså från nio till 18 meter på dessa, och de sista siffrorna står för lyftkapaciteten och ska utläsas som från tre ton på MT930 till fyra ton på MT1840. Vi kommer dessutom ha en MLT625 och en liten hjullastare MLA 5-50H på plats som är en midjestyrd maskin som väger knappt 2700kg och lyfter nästan två ton.

– Vill man lyfta tyngre så har vi också med oss en MHT790 där H: et i modellbeteckningen står för heavy lifting. Den har en lyfthöjd på sju meter och klarar hela nio ton, och då är detta instegsmodellen i modellprogrammet. Värstingen heter MHT12330 och lyfter smått fantastiska 33 ton, berättar Stefan Martinsson.

WEYCOR HJULLASTARE

Scantruck importerar och säljer Weycors hjullastare och vältar sedan 2022. De tysktillverkades maskinerna som fram till 2016 gick under namnet Atlas kommer också finnas att titta på i monter Ö:15.

Weycor AR380 är en midjestyrd 3,5tons hjullastare som lyfter drygt 2500kg. Märket hette fram tills 2016 Atlas och återfinns sedan 2022 i Scantrucks produktportfölj.

LINDE MATERIAL HANDLING BREDDAR SITT UTBUD AV AUTOMATISERADE TRUCKAR

I takt med att globala marknader växer och kraven på effektivitet ökar, har behovet av automatisering inom intralogistiken blivit allt större. Automation förbättrar arbetsflöden, minskar kostnader, ökar säkerheten och sänker miljöpåverkan. Med framsteg inom teknik och mjukvaruutveckling är automatiserade lösningar genomförbar i nästan alla lager- och produktionsområden, från enkla till komplexa uppgifter.

För att möta detta växande behov breddar Linde Material Handling nu sin portfölj av automatiserade truckar.

NYA MODELLER FÖR FLER ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

Två nya modeller förstärker nu Lindes befintliga utbud, Linde L-MATIC HD k och Linde L-MATIC C, båda designade för flexibilitet och säkerhet i varierande lagermiljöer.

Linde L-MATIC HD k, en automatiserad ledstaplare, hanterar gods upp till 1,6 ton med en lyfthöjd på upp till 3,8 meter, vilket gör den idealisk för en rad olika transport- och lagringsbehov.

Denna modell är utrustad med avancerade säkerhetssystem, inklusive 360° säkerhetsskannrar och lastsensorer, som möjliggör säker navigering och automatisk detektion av hinder för att minska risken för olyckor.

För att möta olika driftskrav erbjuds flera laddningsalternativ, både manuell och helt automatisk laddning. I det senare fallet kan AGV:n automatiskt ansluta till en laddstation, vilket möjliggör en driftstid på upp till 18 timmar som kan förlängas till kontinuerlig 24/7-drift Linde. L-MATIC HD k kommer även med två olika mjukvarulösningar för driftsättning som garanterar en snabb och effektiv implementering.

Linde L-MATIC C, en kompakt automatiserad ledstaplare med en lastkapacitet på 1,2 ton, presenterades som en avancerad prototyp nära serieproduktion under intralogistikmässan LogiMAT i Stuttgart.

Denna modell är särskilt anpassad för användning i trånga utrymmen. Med dess imponerande mått på endast 1 785 millimeter i längd och 840 millimeter i bredd, utmärker sig L-MATIC C som en flexibel och skalbar lösning för palltransport i trånga utrymmen.

Denna effektivitet kompletteras av ett inbyggt litiumjonbatteri och nyutvecklad mjukvara för enkel driftsättning, vilket gör den till en idealisk partner för modern materialhantering. Trucken beräknas lanseras år 2025.

Volvo CE:s stora 30-tons nätanslutna grävmaskin ingick i Electric Worksite-testerna. FOTO: Joakim Kröger, NCC

STUDIE VISAR ATT ELEKTRIFIERADE BYGGARBETSPLATSER ÄR MÖJLIGA MED MÅNGA VINSTER FÖR SAMHÄLLET

Eldrivna maskiner gör ett lika bra jobb som diesemaskiner – utan avgaser och med bättre arbetsmiljö – ochförutsättningar att ta steget till elektrifierade bygg-arbetsplatser och utsläppsfria entreprenader finns på plats.

Det bekräftar en flerårsstudie genomförd av samverkansprojektet Electric Worksite som kartlagt infrastrukturbehoven kring eldrivna anläggningsmaskiner genom tester vid ett flertal verkliga arbetsplatser runt om i Göteborg.

Samhällen idag står inför en stor omställning mot en mer hållbar stadsutveckling där skiftet till fossilfritt byggande har hög prioritet för att nå nationella och globala mål kring klimat, miljö och luftkvalitet.

Elektrifieringen av anläggningssektorn kan bidra till en väsentlig minskning av växthusgasutsläpp, buller och andra skadliga utsläpp och har därför en central roll i ett hållbart samhällsbyggande.

Med ökade krav på utsläppsfria entreprenader och ett växande utbud av elektriska arbetsmaskiner på marknaden har behovet av samarbete ökat mellan aktörer i värdekedjan för att säkerställa en fungerande infrastruktur i omställningen.

Det ställer till exempel nya och ökade krav på energiförsörjning och elsystem.

SAMVERKAN OCH KUNSKAP MÖJLIGGÖR FRAMSTEG

Inom projektet Electric Worksite har därför flera tunga aktörer gått samman för att skapa en större helhetsbild av möjligheter och behov

vid användning av eldrivna arbetsmaskiner vid byggarbetsplatser i stadsmiljöer.

Projektet, som nyligen presenterat sina slutresultat, har haft ett tydligt fokus på systemperspektivet där arbetsmaskiner, energilager och laddinfrastruktur testats i olika urbana miljöer för att tydliggöra behov av förändringar i tekniska och organisatoriska kringliggande system.

Testerna har utförts med hjul- och bandgrävare, hjullastare och lastbärare inom vikterna 3,5-30 ton – och såväl batteridrivna som kabelanslutna maskiner har använts.

De har utförts vid verkliga byggarbetsplatser i olika stadsmiljöer. I sin rapport konstaterar projektgruppen att samtliga tester varit framgångsrika och listar några huvudsakliga lärdomar:

Elektriska anläggningsmaskiner kan utföra samma arbete som fossildrivna i urbana byggprojekt

Personal i och omkring elektriska maskiner upplever flera positiva effekter i hanteringen av maskiner och arbetsmiljön

Framgången för elektrifiering bygger på, i likhet med byggprojekt i allmänhet, framförhållning, planering och flexibilitet

Elförsörjning av maskinerna skapar vissa nya förutsättningar och är lösbart beroende på maskintyp och ansluten bygg-el – som elskåp, mobil laddstation, kabelansluten maskin och potentiellt energilager

Beställare behöver uppdateras på nya möjligheter och utmaningar med elektrifiering av arbetsmaskiner och bygga kunskap om affärsförutsättningar och kravställning gentemot entreprenörer och underleverantörer.

Dagens Maskin 2024 30 Maj

ELEKTRISKA MOTVIKTSTRUCKEN LINDE X35 – X50 VINNER ”ÅRETS PRODUKT 2024”

Linde Material Handling tilldelades första plats för sin elektriska motviktstruck Linde X35 – X50 i tävlingen ”Materialfluss” i München. Truckserien imponerade på branschexperterna och fick flest röster inom kategorin ”Industrial Trucks and Accessories”.

Branschtidningen Materialfluss lyfter årligen fram innovativa produkter och lösningar som erbjuder betydande kundfördelar.

Företagen hade i år möjlighet att tävla i sex olika kategorier: “Storage, Racking and Warehouse Equipment”, “Order Picking Systems”, “ Packaging and Dispatch”, “Conveyor and Lifting Technology”, “Industrial Trucks and Accessories”, “Logistics and Transportation” and “Project of the Year”.

Varje bidrag presenterades i en specialutgåva av tidningen, samtidigt öppnades röstningen på tidningens hemsida. Den digitala röstningen avslutades den 18 februari efter drygt två månaders tid.

Elektrisk, hållbar och högpresterande – Linde X35 – X50

I kategorin “Industrial Trucks and Accessories” var det Lindes elektriska motviktstruckar X35 – X50 med en lastkapacitet på 3,5 till 5,0 ton som imponerade mest på branschpubliken.

För första gången kan nu elektriskt drivna motviktstruckar flytta laster i krävande utomhusmiljöer med lågt ljud och utsläpp, samtidigt som de är lika kraftfulla, robusta och bekväma som dieseldrivna truckar.

Detta hjälper företag med höga krav på truckarnas prestanda, som de som finns inom papper-, trä-, dryckes- och kemikalieindustrierna, att göra sin intralogistik mer hållbar och klimatneutral.

Dagens Maskin 2024 31 Maj

Det perfekta lyftet har många beståndsdelar

Ergonomin.

Flexibiliteten.

Effektiviseringen.

Tillsammans med en kättingtelfer ger våra lättraverser, lättportalkranar och svängkranar maximal rörelsefrihet för både produktion och personal.

Se ABUS produktprogram inom lätta lyft på abus-kransystem.se

Behöver du köpa maskin?

Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND • TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • MATARE • TUNNELMATARE WWW.GRUSKUNGEN.SE GRUSKUNGEN Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 l boklund@gruskungen.se Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK
KONTAKTA OSS!
KONTAKTA OSS!
OSS! Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND • TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • MATARE • TUNNELMATARE WWW.GRUSKUNGEN.SE GRUSKUNGEN Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 l boklund@gruskungen.se Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND • TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • SLAGKROSSAR • MATARE • TUNNELMATARE WWW.GRUSKUNGEN.SE GRUSKUNGEN Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 boklund@gruskungen.se Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND • TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • SLAGKROSSAR • MATARE • TUNNELMATARE WWW.GRUSKUNGEN.SE GRUSKUNGEN Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 l boklund@gruskungen.se Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK Vi har ett av Sveriges största utbud av hyresmaskiner • GROVSORTERARE • FINSORTERARE • STACKERBAND • TRANSPORTBAND • KÄFTKROSSAR • SLAGKROSSAR • MATARE • TUNNELMATARE WWW.GRUSKUNGEN.SE GRUSKUNGEN Boklunds Åkeri AB l Berga Mariedal 1, 542 92 Mariestad l 070-333 85 05 boklund@gruskungen.se Vi servar, reparerar och hyr även ut KEESTRACK
Behöver du köpa maskin?
Behöver du köpa maskin? KONTAKTA

www.elmemagnets.com

info@elmemagnets.com Tel: 0476-150 05 ÄLMHULTS EL-MEK AB
info@elmemagnets.com Tel: 0476-150 05 ÄLMHULTS EL-MEK AB
www.elmemagnets.com

TREJON PRESENTERAR EN NY VERSION AV LASTSÄKRING TILL

BALVAGNARNA FRÅN MULTICARGO >>>

TREJON PRESENTERAR EN NY VERSION AV LASTSÄKRING TILL

BALVAGNARNA FRÅN MULTICARGO

Det nya tillvalet använder tre band för att säkra lasten, vilket ökar flexibiliteten och ger bättre markfrigång med säkringen i nedre positionen. Detta komplement syftar till att möta alla användares unika behov och förenkla det dagliga arbetet.

Balvagnarna från Multicargo finns i flera storlekar avseende lastvikt och lastlängd. De kommer med ett brett sortiment av tillbehör där denna lösning för lastsäkring är senaste tillskottet.

Sedan tidigare finns en version med sidogrindar i metall som tillval och den lösning kommer fortfarande finnas kvar för de som den önskar.

Den nya versionen av lastsäkring till Multicargos balvagnar erbjuder en stabil och säker transport av balar i olika storlekar och former.

Lastsäkringen har tre spännband på varje sida, vilka smidigt fälls ned var sida för sig med hjälp av hydraulik vid lastning.

Geometrin gör att flaket ligger fritt, samtidigt som banden går ihop just under nivån för plattformen.

Detta underlättar för en snabb och enkel lastning/lossning samtidigt som vangen går att flytta smidigt även med banden nedfällda. Stora praktiska fördelen är att balarna säkras utan behov av manuellt arbete, vilket sparar tid och ökar effektiviteten.

– Just att kunna vara mer flexibel med att banden blir så kompakta i sitt nedfällda läge är något som efterfrågats. Att vi nu får tre band gör också att säkringen bättre passar till olika dimensioner och kunders unika behov, säger Johan Schols, Försäljnings- och marknadschef på Trejon.

Trejon strävar efter att tillgodose behoven hos olika användare, och den nya lastsäkringen är inget undantag. Den nya versionen av lastsäkring, ökar användarnas möjligheter att optimera sina baltransporter och förenkla arbetsdagen.

Ställ om till en förnybar framtid

Vi skippar krånglet och väljer att fokusera på enkelheten. Vårt helhetskoncept innefattar marknadsledande laddutrustning, laddboxar, installation och service. Visste du att vi också erbjuder energitjänster som till exempel solenergi och energilagring.

Varför krångla till någonting som kan vara enkelt?

Läs mer på OKQ8.se/foretag/elbilsladdning

Elektricitet Servicestation Energilagring E-mobility
Solenergi
0612-76 39 20 www.aspby.se Hos oss hittar du Containers Sopcontainers Maskinflak Spolvagnar Liftdumper Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål Prisvärda produkter till din entreprenad!

MÖT FÖRBÄTTRADE HJULLASTARNA

VOLVO L30 OCH L35 >>>

MÖT FÖRBÄTTRADE HJULLASTARNA VOLVO L30 OCH L35

Högre funktionalitet och en enastående operatörsupplevelse är bara några av förbättringarna som gjorts på den nya generationens L30 och L35 kompakta hjullastare från Volvo Construction Equipment (Volvo CE).

De här maskinerna på 5,7–6,4 ton har visat framfötterna vid användning inom stadsbygge, kommunalt arbete, landskapsarkitektur, jordbruk samt avfallshantering och återvinning. När de nu lanseras på marknaden är de intuitivare att manövrera och mer lättanvända än någonsin.

Tack vare uppdateringarna kan kunder som behöver en hjullastare med 1,0–1,2 m³-skopkapacitet (eller gaffellast på 2,4–2,6 ton) leverera snabba arbetscykler med mindre påfrestning. De kan också fortsätta att dra nytta av lastarnas oslagbara styrbarhet, dragkraft och lyftarm/ skopprestanda.

FÖRBÄTTRAD DRIFT

Trots att de redan kan skryta med branschledande sikt får nu de här kompakthjullastarna ett ännu vidare synfält fram och i sidled tack vare en smalare manöverpanel. Förarna bjuds dessutom på intuitivare körning med en större 5-tumsdisplay som styrs med jogghjul och en mer ergonomisk flerfunktionell styrspak – något som redan ses på elmodellerna L20 och L25.

Ett nytt alternativ för hastighetsbegränsning vid lyft och tilt underlättar arbete med tunga laster/redskap genom att se till att hastigheten på rörelser begränsas för en exakt och känslig manövrering. Individuella inställningar kan göras för arm upp, arm ned, tilta in och tilta ut.

Tyngre laster blir också lättare med optimerad kinematik. Med den utökade skrymdensiteten på skopan kan H-generationens L30 och L35 med Z-lyftarmsystem bära upp till 200 kg mer per m³ än L30G och L35G.

Förarna kan fortsätta åtnjuta komforten i den branschledande hytten med justerbar rattstång, stol och höger armstöd – samtidigt som de märker en klar förbättring av åtkomligheten tack vare att hjulklossarna flyttats bort från stegen.

SNABBARE RÖRELSER

En unik elektrohydraulisk huvudmanöverventil förenklar flödesdelandet mellan hydraulfunktionerna. Arm- och hydraulredskapet kan manövreras samtidigt utan att manövreringsrörelsen kompromissas med.

De som gillat den tidigare generationens kompakthjullastare kommer också känna igen funktionen för samtidig styrning och lyft i farten, tack vare fristående hydraulpumpar.

002 DagensMaskin

2024
Dagens Maskin
Maj

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.