Ginestra obertA número 1

Page 1

GINESTRA OBERTA REVISTA TRIMESTRAL DELS NENS I NENES DE 6è A

2 euros

Nº 1 2 EUROS

ESCOLA LA GINESTA curs 2009-10 Segur de Calafell

Nº 1 0


GINESTRA OBERTA les presentacions sumari

l’editorial

la música d’EBA

3

l’horòscop

4-5

bona cuina

6

esports

7

animals

8, 9

juguem

10, 11

dibuixem

12-13

cinema

14

minientrevistes

15

el còmic de l’Unai, en Mauro i el Pau 16 Consell

de

redacció: David Muñoz,

Helena Tubio, Gal·la Díaz, Carmen Cortés, Laia Lavado, Rocio Britcha, Patri Ceballos, Pau Dueñas, Unai Hervás, Judit Borràs, David Medina, Mauro Inzausti , Julia Garriga, Maria Duart, Àlex Martinez, Carla Borrell, Jose Canel, Toni Àlvarez.

Hola! Som els nens I nenes de 6è A! En aquest número hem tingut menys temps, però tenim mes seccions i noves. No hem necessitat tanta ajuda i sabem més de la revista perquè ja tenim experiència. Hem fet coses mes difícils. I tots agraïm, mostrem i valorem l’ esforç de l’Eva. Continuem tenint il·lusió, però han hagut conflictes i hem après d’ells. Hem tingut molta paciència i passat nervis amb els problemes tècnics que hem tingut. També hem passat por a no treure la revista a temps. Us agraïm el vostre suport i recolzament. I esperem que us agradi!

La revista Ginestra ObertA està registrada al Dipòsit legal amb el número T-2032-2009. Sou lliures de: copiar, distribuir i comunicar públicament l’obra i fer-ne obres derivades amb les següents condicions.

Reconeixement : Heu de reconèixer els crèdits de l’obra de la manera especificada pel consell de redacció, citant la procedència Ginestra Oberta. No comercial. No podeu utilitzar aquesta obra per a finalitats comercials. Compartir amb la mateixa llicència. Si altereu o transformeu aquesta revista, o en genereu revistes derivades, només podeu distribuir l’obra generada amb una llicència idèntica a aquesta.

Email redacció: ginestraoberta@gmail.com

Pàg 2

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA

la nostra música

projecte que vaig decidir que formés

Patri i Julia

L’Eva

part del grup.

Peransi

va

ser

la

nostra

tutora el curs passat. Ara fa de mestra a Bcn i ha format el grup Eba, juntament amb el Caito. Us recomanem la seva música, suau i tendre.

R: Ens vam conèixer en una altra formació musical en la que estàvem els dos. P: Qui compon les cançons? R: Els dos i entre els dos, Les lletres

Pregunta: Des de quan volies ser cantant? Resposta:

P: Com us vau conèixer?

Des de petita sempre

jugava a ser cantant, però vaig voler ser-ho quan era adolescent i em vaig adonar de tot el temps que li havia

són meves però els dos fem temes i els

retoquem.

Caito

l’harmonització i en Desde hoy ha fet la producció musical. P:

En el temps que porteu quants

concerts heu fet?

dedicat a cantar.

R: Em fet un parell.

P: Quan vas començar a ser cantant?

P: Quin tipus de música toqueu?

R: A l’any 2000, tenia 19 anys llavors. P: Et dediques a alguna cosa més apart de cantar? R: La meva altra vocació són els nens

fa

R: És pop però en moltes influències des de el Jazz i la Bossanova fins al Flamenc. P: Penseu un altre disc?

sóc mestra.

R: Si, ja hi estem pensant.

P: Com es va formar el grup de

P: A què dediques més el temps al

música EBA? R: En principi havia de ser solista, però Caito es va implicar tant en el

La Ginesta Segur de Calafell

treball o a la música? R: 50% al treball i 50% a la música, els dos m’ocupen el mateix treball.

Pàg 3


GINESTRA OBERTA

L’horòscop

Laia i Rocio

Capricorni: Et diran que et quedes sense treball però trobaràs una feina millor i guanyaràs molts diners.

Taure: Tindràs molts diners i la teva germana es casarà amb un noi molt ric .

Lleó: Faràs una cançó però ningú la voldrà estaràs lluitant per que algú la compri .

Sagitari: tindràs sort en la vida però si tens fills tindràs problemes econòmics durant un any o dos.

Balança: Et quedaràs sense amics i estaràs tan sol que et vindrà ganes de tirar-te per un precipici.

Càncer: Coneixeràs a un famós que t’agrada molt. Tindràs la oportunitat de passar una setmana amb aquest famós.

Pàg 4

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA

L’horòscop

Àries: El teus pares et compraran un cavall i el compartiràs amb la teva millor amiga.

Peixos: Viuràs en una casa al camp i estaràs al costat d’un llac per poder agafar peixos enormes.

Escorpí: Seràs molt repel·lent amb els teus amics i amigues i només en tindràs tres o quatre amics.

Bessons: Ballaràs un tango amb la teva germana gran i guanyaràs una copa mundial.

Aquari: Tindràs un animal el que tu vulguis i tindràs la sort de tenir molts diners per comprar-te moltes coses.

Verge: Tindràs una filla encantadora i serà molt alta.

La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 5


GINESTRA OBERTA

bona cuina

Helena

Ingredients

Utensilis: -Bol -Motllo rodó -Batidor -150gr de mantega

-50gr de cacau amarg -2 ous -250gr de sucre -300gr de farina -300ml de nata muntada -sucre glacé -1 gota de licor de guindes al meresquí -1 culleradeta de llevat Preparació: 1. Es barreja en el bol la farina, la sucre, els ous, la llevadora, el cacau, el licor i la mantega batent fins obtindré una crema homogènia i fina. 2. S’engrassa el motllo, es verteix la massa i es cou al forn, prèviament escalfat a 180ºC, durant 40 minuts. 3. Es treu del forn i es reserva a banda fins el moment de muntar la nata líquida. 4. Una mitja hora abans de servir es talla el pastís per la meitat en sentit longitudinal i es posa entre les dues meitats de nata prèviament muntada, en la que s’hauran picat les guindes del meresquí excepte tres o quatre,. reservades per adorna. 5. S’empolvorarà el pastís amb sucre glacé, s’adorna amb les guindes i finalment es treu a la taula.

Pàg 6

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA Les regles del futbol, 2ONA part

esports

13- Tirs lliures: David i Àlex

Poden ser directes ( es pot marcar gol directament tocant un sol jugador la pilota) o indirectes (necessiten tocar-la al menys 2 jugadors).

Hola!, a Ginestra oberta volem que t’ho passis molt bé, per això tornem amb la número 1. Aquesta és la segona part de les regles de futbol. Sé que són una mica avorrides però així complementem les normes del número 0. Us convidem a que ens envieu les normes curioses al correu electrònic de Ginestra oberta, ens podeu escriure a ginestraoberta@gmail.com .

14- El penal: Es llença des del punt de penal a 11 m. de distancia de la línia de meta. Els jugadors han de estar a 9,15 m. mínim de la pilota al moment d'executar-se. El porter ha de estar sobre la línia de meta. 15- Sacada de banda: Quan la pilota traspassa totalment la línia de banda, es posa novament en joc amb les dues mans , per el lloc on ha sortit i amb els peus a l'exterior del terreny de joc.

2ona part... 12-Faltes i incorreccions: Un jugador que comet intencionadament una de les faltes següents: • donar o intentar donar una puntada de peu a un adversari; • fer la traveta el contrari, o sigui fen-lo caure de qualsevol manera; • saltar sobre l' adversari; • carregar un contrari perillosament; • carregar per darrera un adversari que no fa obstrucció; • colpejar o intentar colpejar un adversari o escopir-li; • subjectar o empènyer un adversari; • jugar la pilota amb la mà, ha de ser sancionat amb un tir lliure directe si un jugador comet una de les cinc faltes següents: • jugar de manera perillosa; • carregar lleialment a un contrari si la pilota no està a distancia de jugar-la; • obstruir intencionadament a un contrari sense jugar la pilota; • carregar el porter , llevat que aquest tingui la pilota, obstrueixi un adversari o estigui fora de l'àrea de meta; • quant el porter fa mes de 4 passes amb la pilota dins la seva àrea de penal, ha de ser sancionat amb un tir lliure indirecte.

La Ginesta Segur de Calafell

16- Sacada de meta: Quan la pilota ha traspassat totalment la línia de meta, fora dels tres pals, i ha estat empesa per un jugador de l'equip contrari, es posa novament en joc situant la pilota dintre l'àrea de meta. 17- Córner: Quan la pilota ha traspassat totalment la línia de meta, fora dels tres pals i impulsada per un jugador de l'equip defensor, ha de posar-se novament en joc per un jugador de l'equip atacant des de l' interior del quart de cercle corresponent a la banderola del punt de córner més proper.

G

Gràcies per comprar Ginestra oberta i esperem que us hagi agradat! Fins la propera revista!

Pàg 7


GINESTRA OBERTA

animals

Animals! Carla i Judith

En aquest segon número de la revista Ginestra Oberta, us presentarem curiositats sobre els animals. Sabies que ... l’esquelet dels cavalls està compost de 205 ossos? Cada extremitat, en posseeix 20, el crani compte amb un total de 34, incloent 3 petits ossos a l’oïda. Sabies que... fa uns quants anys, es pensava que els dofins eren molt més llestos que els demés animals, i els utilitzaven per detectar bombes? I un dia, es va donar el cas, que un dofí d’un exercit, es va enamorar d’una dofí d’un altre exercit i se’n van anar mar endins. Sabies que... els tigres són els felins més grans del món? En estat salvatge, els mascles, poden pesar entre 100 i 306 kg. I les femelles, molt més petites, pesen entre 85 i 167 kg. Sabies que... es considera que l’au més gran que ha existit a la terra era la “Diatryma”?, que va viure fa 50 milions d’anys. No era voladora i media 3 metres i mig.

(Cavalls)

(Dofí)

Pàg 8

(Tigre)

(Diattryma)

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA

animals Test d’ animals 1.Si tinguessis un cavall, i tingués un còlic ,què faries? a) Portar-lo al veterinari b) Deixar que visqui fins que es mori c ) Sacrificar-lo 2. Si tinguessis un dofí, on el deixaries? a) Al jardí de casa teva b) A la piscina de la teva comunitat o casa c ) Deixar-lo al zoo 3.Si t’ataques un diatryma, què faries? a) Anar -t’ en corrents

b) Quedar-te’l a casa teva

c ) Tenir-ne cura fins que es faci gran

4. Si tinguessis un tigre , que faries ? a) Trucar al zoo b) Espantar-lo per que se n ’ vagi que jugui amb ell i tu pugis marxar.

c) Donar-li un peluix de un tigre per

5. Quina raça de gos et sembla més rara? a) Shitsu b) Pastor alemany c ) Galgo

De quins animals està formada la Mascota Inventada?

La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 9


GINESTRA OBERTA

juguem

Laia i Rocio

PĂ g 10

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA

juguem

El sudoku d’en David David

Endevina-ho!!

acte: la cadira amb l pelussa, com es diu la pel·lícula?

La Ginesta Segur de Calafell

pelusilla

Primer acte: una cadira, segon acte: una pelussa, tercer

moscoman

- Primer acte: una mosca, - Segon acte: la mateixa mosca amb ulleres, tercer acte: la mateixa mosca amb ulleres i capa, com es diu la pel·lícula?

Pàg 11


GINESTRA OBERTA

dibuixem

Carmen

Aprèn a dibuixar amb la secció de dibuix

Quan dibuixes els colzes, observa que estan lleugerament inclinats cap a baix , no són plans. Intenta considerar l’ estructura de la musculatura del coll i els colzes, especialment si vols fer una aparença més realista. S’hauria de formar de forma més semblant a una perxa i no dibuixar-los plans.

Un altra cosa que volia tractar, respecte el tors, és com dibuixar-lo si un braç no està aixecat. Jo personalment ho trobo difícil. Si el braç no està

aixecat,

la part

de darrera

del tors

estarà descoberta. Malgrat el tors femení no són tan arrodonits i plens

com els masculins,

també hauria sobresortir a l’esquena. No hem de fer el tors superior molt estret. Observa també la part superior dreta. No tots els pits tenen la seva part interior circular; recorda que no són una esfera complerta i que estan units als músculs del colzes.

Pàg 12

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA

som noticia! Ràdio Calafell va visitar-nos el passat 29 de gener a La Ginesta. El magazine matutí de ràdio Calafell va venir a entrevistar-nos en directe a la nostra escola. Allà la Kelly, periodista de Ràdio Calafell, ens va entrevistar a totes i cadascuna de les persones que participem, tant a Manigesta’t com a la nostra revista companya de sisè A, la Ginestra Oberta. Van ser moltes les persones que van saber de l’existència de la nostra revista gràcies a Ràdio Calafell!.

La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 13


GINESTRA OBERTA

cinema

Pau, Unai i Gal·la

James Cameron va dirigir la pel·lícula Titànic i desprès d’uns quants anys va crear Avatar, una pel·lícula que està molt ben aconseguida pels seus gràfics. També volia comentar que gràcies a Avatar han introduït als cinemes una nova manera de veure les pel·lícules, el 3D. Gràcies a Avatar, estem pensant si pagar més diners per veure una pel·lícula en 3D és gratificant o millor veure-la en analògic i que sigui més barat. La pel·lícula Avatar ha guanyat 1 oscar pels seus gràfics i pels sorolls. Ara diuen que sortirà la segona pel·lícula d’ Avatar i tardarà uns quants anys, mslgrst encara no se sap la veritat. Les nostres opinions: Tothom diu que es millor pagar més diners per veura la pel·lícula en 3D. Jo, com els meus companys, penso el mateix. Avatar es la pel·lícula que més s’ha vist al 2010.

Benvolgudes famílies! Us animem a participar a les activitats de l’AMPA

Pàg 14

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA

minientrevistes

-P: De quin equip ets? -R: Del C.V. Santa Margarida dels Monjos i jugo amb el número 10 perquè és el meu

Patri i Júlia

número preferit.

José: -Pregunta: A què et dediques al teu temps

-P: Has sigut entrenador d’algun equip?

lliure?

-R: sí, l’any passat era entrenador d’un

-Resposta: Al meu temps lliure em dedico

equip sènior femení de la tercera divisió

a la música i als amics.

catalana i vam quedar subcampiones de la

-P: Sabem que toques en un grup de música, com es diu?

Toni:

-R: Desavío.

-P:A què et dediques al teu temps lliure?

-P: Quin instrument toques? -R:

Bàsicament

copa de Catalunya.

la

guitarra

però

m’

agradaria tocar el piano i el saxo. -P: Quan fa que existeix aquest grup de música? -R: Aproximadament un any.

Sabem que t’agrada treballar amb nens. -R: Al meu temps lliure em dedico en formar part de grups que volen canviar el món. -P: Per exemple digues el nom d’un grup en la qual formes part?

-P: Quin tipus de música toques?

-R:

-R:

Tarragona Patrimoni de la Pau, és un grup

És música impregnada de residus

flamenc. La tècnica, els compassos i el batec del cor. Fran: -P:A què et dediques al teu temps lliure? Sabem que jugues a voleibol. -R: Jugo a voleibol i al esport en general. -P: Quan temps fa que jugues a voleibol? -R: Fa 18 anys abans feia atletisme i vaig guanyar la medalla de plata en 50 metres tanques de la Comunitat Valenciana. -P: En quina divisió jugues? -R: 2ª catalana.

La Ginesta Segur de Calafell

Formo

part

de

la

Coordinadora

contra les guerres. -P:

Com et sents quan aconsegueixes

canviar part del món? -R: Em sento viu tot i que m’agradaria canviar moltes més coses. -P: Quines coses més t’agradaria canviar? -R: Que no hi hagués gana al món, que tot el món fos feliç, etc. -P: T’agradaria fer alguna més a part de ajudar al món? -R: Sí, juntar-nos i parlar i lluitar contra les injustícies.

Pàg 15


GINESTRA OBERTA L’arbre toca peres

II

el còmic del Pau, l’Unai i en Mauro