Ginestra Oberta nº0

Page 1

GINESTRA OBERTA CEIP LA GINESTA curs 2009-10 Segur de Calafell

REVISTA TRIMESTRAL DELS NENS I NENES DE 6è A

Nº 0

Benvinguts! 2 euros!


GINESTRA OBERTA OBERTA

les presentacions Sumari

L’editorial

La música de l’Eva

3

Aquesta revista ha estat creada pels nens

Entrevista a Thais Villas

4-5

i nenes de 6è A de la Ginesta. Hem tingut

Els animals

6-7

moltes ganes i hem passat molts nervis. La revista l’hem feta amb alegria, feliços i

Juguem?

8

amb molta paciència. Ha costat molt d’

Els mestres

9

esforç i hem treballat en equip, amb

L’horòscop

10

col·laboració i amb molt de carinyo.

Els esports

11-13

Ha estat creada generalment per passarnos-ho bé, però també per treure diners

El reportatge de Segur de Calafell 14

per a les colònies d’aquest curs 2009-

El comic de l’Unai i el Pau

2010 i,

16

sobretot, per aprendre. Hem

après a ser ordenats i responsables en les Consell de redacció: David Muñoz,

nostres tasques diàries. Aquesta revista

Helena Tubio, Gal·la Díaz, Carmen

ens ha fet aprendre tota la tasca que

Cortés, Laia Lavado, Rocio Britcha,

s’amaga darrera d’una revista.

Patri Ceballos, Pau Dueñas, Unai

Esperem que us agradin els continguts de

Hervás, Judit Borràs, David Medina,

la revista, i que ens feu arribar al nostre

Mauro Inzausti , Julia Garriga, Maria

email

Duart, Àlex Martinez, Carla Borrell, Jose Canel, Toni Àlvarez.

el que us ha semblat la nostra

feina. Att: Els nens de 6e A.

La revista Ginestra ObertA A està registrada al Dipòsit legal amb el número T-2032-2009. Sou lliure de: copiar, distribuir i comunicar públicament l’obra i ferne obres derivades amb les següents condicions.

Reconeixement : Heu de reconèixer els crèdits de l’obra de la manera especificada pel consell de redacció, citant la procedència Ginestra Oberta. No comercial. No podeu utilitzar aquesta obra per a finalitats comercials. Compartir amb la mateixa llicència. Si altereu o transformeu aquesta revista, o en genereu revistes derivades, només podeu distribuir l’obra generada amb una llicència idèntica a aquesta.

Email redacció: ginestraoberta@gmail.com

Pàg 2

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA OBERTA

La música

Laia

L´Eva és una mestra que vam tenir l´any passat com a tutora de cinquè . La seva afició és la música i hem pensat en dedicar-li un espai a la nostra revista trimestral i parlar del seu disc amb la intenció de fer-li promoció. Sobre “Eba”: Quan Eva va trobar

a

Caito, el destí li va

proporcionar l´amistat musical i creativa que tant anhelava la seva lletra i melodia nocturna. Així va néixer “Eba”, un projecte que hem començat amb il lusió de compartir la nostra música amb qui la vulgui escoltar. Som una formació de català – argentí, per el qual els escenaris van ser el seu principi i seguiran en el seu fi.

La podem trobar a www.myspace.com/ebamusic, allà podrem veure fotos, com es va formar el grup, la seva música, més artistes, etc...

Dins del “myspace” podrem escoltar: -Desde hoy -Yo no pido flores -Tú -Enamorada -Brillar -Sé -Suerte -Saber amar -Es por alma -El eco del sol

La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 3


GINESTRA OBERTA OBERTA

L’entrevista

Júlia, Àlex i Carla P: T’agrada treballar televisió?

La Thais Villas és una periodista catalana que treballa a la Sexta fent l’Intermedio, un programa d’entreteniment diari que està triomfant a la televisió. P: De petita periodista?

ja

volies

ser

R: Doncs no, jo no tinc vocació. P: Treies bones notes de petita? R: Treia molt bones notes, era molt responsable amb els estudis, treia notables i “sobresalientes”. Després a la facultat em va caure algun suspens. P: Quina mes?

assignatura

t’agradava

R:Les assignatures més creatives. Com plàstica o cronometratges... P: Perquè et vas voler dedicar a això? R: Per menjar!! (riu) I perquè alguna cosa s’ha de fer, alguna cosa que et vingui de gust i que t’agradi.

Pàg 4

R: Sí, sí que m’agrada. P: En quina estudiar?

universitat

R: A la universitat autònoma Barcelona.

vas de

P: Si no haguessis pogut fer això, què haguessis fet? R: No ho se, alguna cosa hagués estudiat. M’hagués dedicat a fer belles arts. P: Ets sents a gust amb la gent amb qui treballes? R: Sí, però sempre hi ha algú a la feina amb el que no et portes bé. P: T’agradaria treballar en un altre canal? R: He treballat en molts llocs i m’es igual en quin canal estar. P: I quin t’ha agradat més? R: Al que estic, a la “SEXTA”. Però a “TV3” també m’ho vaig passar molt bé. Estant al costat del Wyoming aprens molt.

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA OBERTA

L’entrevista P: I el pitjor? R: Hi havia un noi que va presentar “OPERACIÓN TRIUNFO” que es diu Carlos Lozano. Aquest noi estava tota l’estona... “guapísima” “ que guapa estás”...tota l’estona era el mateix. P: Madrid o Barcelona? La periodista Thais Villas, del Intermedio, de la Sexta

R: Per viure Barcelona i per treballar del que jo treballo Madrid. P: Quin és el teu menjar preferit?

P: Quin programa presentaries? R: Si em paguessin bé qualsevol. Els telenotícies m’agradaria. I el que estic fent ara no m’importaria. P: Quin programa no t’agradaria presentar?

R: Els llegums P: El teu llibre preferit? R: “MIRALL TRENCAT” de Mercè Rodoreda em va encantar. P: La teva pel·lícula preferida?

R: Hi havia un programa que es deia “SORPRESA, SORPRESA” i és un programa que és molt difícil de presentar. Era un bon programa però presentar-lo m’hagués costat la vida.

R: ”BIG FISH” de “Tim Burton” és

P: A qui prefereixes al Juanra o al Wyoming?

P: Moltes gràcies per tot!!!!!!!!!

molt maca. P: Català o castellà? R: Aquí català i a Madrid castellà.

R: A tu, adéu fins un altre, gràcies!!!!!

R: M’estic jugant la vida per aquesta pregunta ja, ja, ja però mira me la vaig a jugar... al Wyoming. P: El millor presentador? R: Crec que és un gran presentador el Jesús Vázquez, és un “tio” que ho fa molt bé a fet molts tipus de formats, i com a dona la Paula Vázquez.

La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 5


GINESTRA OBERTA OBERTA

els animals!

Gal·la i Helena

Pàg 6

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA OBERTA

els animals!

La Ginesta Segur de Calafell

PĂ g 7


GINESTRA OBERTA OBERTA

juguem!

Mauro

On t’agradaria portar al teu noi/a?

Platja

Muntanya

Lluna

Quin tipus de noi/a t’agradaria més? Nens

Joves

Avis

Que t’agradaria menjar ara mateix? Gominoles

Espaguetis

Paella

On t’agradaria viure?

Mart

Pàg 8

Plutó

la Terra

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA OBERTA

…mestres

Enquesta de professors 30

25

20

ó i 15 c a tu n u10 P 5

0 Fran

Jose

Lydia

Manel

Jordi

Carmina

Edu

Toni

Lara

Ha estat una enquesta bastant variada, que hem realitzat entre tots els alumnes de cicle superior. En aquest gràfic podem observar que el màxim ha sigut de 26 vots per a la Carmina. Els tres tutors la Lydia , el Jose i el Fran han estat empatats a 24 punts. El Fran és tutor de 6è B i mestre d’educació física. El Jose és tutor de 6è A. La Lydia és tutora de 5è. El Manel és el director de l’escola i ens fa castellà. El Jordi és mestre d’anglès. La Carmina és mestra de música i la més votada. L’Edu és mestre de religió. El Toni és mestre de medi de 6è B i és mestre de educació especial. La Lara està a l’escola de pràctiques i estem segurs ben aviat serà una gran mestra d’educació física. EL Fran , el Jose , la Lydia i el Jordi és el primer any que estan a l’escola i de la resta ja fa més temps que gaudim de que estiguin a l’escola. Però tots i totes estem encantants de que tots estiguin aquí.

La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 9


GINESTRA OBERTA OBERTA

l’horòscop!

Gal·la Gal la i David Capricorn Aquest trimestre per a tu serà molt divertit. Et passaran coses molt gracioses. Coneixeràs a algú que et contarà molts acudits i poder et surt algun granet al cul.

.

Balança Tindràs molts granets al nas. I et caurà un pot de pintura al cap, de color rosa i algú es riurà de tu.

Cranc faràs moltes festes amb molts d’amics nous. Aquest Nadal et regalaran un barba i et faràs amic de virgo i capricorn.

Àries Si et fas algun pet, t'hauràs de tapar el nas, perquè per Nadal segur que hauràs menjat excessos de carbó.

Peixos Aquest trimestre et serra molt divertit gràcies als teus amics. T’aniràs de viatge a Itàlia.

Verge Tauró Et sortiran granets al nas i tindràs molts amics. Els Al dia de Nadal menjaràs moltes teus mitjos amics son aquari i tauró. xocolatines de xocolata. Aniràs amb Juan Lassos a córrer amb motos. Bessons Escorpí Sigues feliç, així estarem tots Tindràs moltes coses i Aquari contents! Tindràs molts amics i al teu millor amic també un gra al nas, el teu millor amic és virgo. serà un escorpí. Pel Nadal et donaran un ordinador. Sagitari Tindràs molts grans al nas i al Lleó col·legi aniràs amb un sol amic i no Tindràs una sorpresa, però no se quina serà. Potser un grà tindràs quasi amics, però si tindràs a… un gat. Famílies, feu-vos sòcies de l’AMPA!

Pàg 10

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA OBERTA

els esports! David i Judith

Encara que no ho creguis els minusvàlids poden fer el mateix que tu. Poden jugar a bàsquet, tennis ,futbol i fins i tot poden muntar a cavall etc. Però no juguen com nosaltres.

La Ginesta Segur de Calafell

La forma de dur a terme aquest projecte és adaptant una sèrie d’esports com bàsquet, futbol, i atletisme entre altres, a una sèrie de discapacitats: motrius, visuals, auditives, físiques…

Pàg 11


GINESTRA OBERTA OBERTA

els esports! i calçat. Els jugadors no poden jugar descalços

Les regles del futbol (I part) Si encara penses que estar fora de joc és deixar de jugar o que treure un còrner és eliminar una cantonada d’un mapa, llegeix les 17 normes del futbol i discuteix amb els amics amb fonament: 1-El terreny de joc: Ha de ser rectangular amb un mínim i un màxim d' allargada (120 a 90 m) i amplada (90 a 45 m). Les línies més importants són la divisòria de mig camp, les dues àrees petites i les dues grosses. Altres línies no tan destacades són la de córner, la rodona de mig camp i la mitja lluna de l' àrea. 2-La pilota: Ha de ser esfèrica amb una coberta de cuir. La pilota ha de tenir una circumferència de 71 cm com a màxim i de 68 cm com a mínim, i el seu pes al començament del partit, no ha de ser superior a 453g ni inferior a 396g. 3-Nombre de jugadors: El partit el juguen dos equips formats per no més d'11 jugadors, un dels quals ha de ser porter. Es poden utilitzar jugadors substituts sempre que s'atinguin les condicions següents: - El reglament de la competició ha de preveure quants substituts poden ser utilitzats. • No es permet que un jugador que ja ha estat substituït torni entrar al terreny de joc. 4-Equip dels jugadors: Un jugador no pot portar cap objecte perillós per els altres jugadors. L'equip usual d'un jugador està compost per un jersei o una samarreta , pantalons curts, mitges

Pàg 12

i hauran de portar proteccions a les cames. 5- L'àrbitre: Es designa un àrbitre per dirigir cada partit. La seva autoritat i l'exercici dels seus poders atorgats per les regles de joc, comencen al moment en que entra al camp de joc. La seva facultat sancionadora s'estén a les infraccions comeses quan el joc és suspès temporalment i quan la pilota està fora de joc. 6- Els àrbitres auxiliars: Es designen dos àrbitres auxiliars que tenen per missió assenyalar, llevat el que decideixi l'àrbitre: • quan la pilota està fora de joc. • a quin bàndol correspon efectuar els saques de banda. - l' intenció de realitzar una substitució. • ajudar a l' àrbitre a dirigir el joc d'acord amb les regles. 7- Durada del partit: El partit compren dos períodes de 45 mi nuts cadascun, llevat que s'acordi una altre cosa. S'entén: • que l'àrbitre ha d' afegir a cada període el temps que s'ha perdut. • La durada de cada període pot ser prolongada a fi de permetre l'execució d'un penal. 8- L'inici del joc: En el moment d'iniciar el partir se sortegen la tria del camp i la sacada inicial. A la senyal de l'àrbitre comença el partit amb un toc a la pilota parada en direcció a la porteria contraria. Els jugadors han de estar situats cadascú al seu propi terreny de joc, fora de la rotllana del mig camp.

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA OBERTA

els esports! 9- Pilota en joc o fora de joc: La pilota està fora de joc, quan: • ha traspassat completament una línia de banda o de meta , ja sigui per terra o per aire. • el joc ha estat aturat per l'àrbitre. La pilota està en joc: • si torna al joc de rebot del travesser, dels pals de les porteries o de les banderes de còrner. • si torna al joc després d'haver tocat l'àrbitre o un àrbitre auxiliar situat al interior del camp. 10- Gol marcat: S'aconsegueix un gol quan la pilota ha traspassat completament la línia de meta entre els tres pals, sense haver estat impulsada amb la mà o el braç per un jugador de l'equip atacant llevat que sigui el porter des de la seva

pròpia àrea. 11-Fora de joc: Un jugador està en posició de fora de joc si està mes a prop de la línia de meta contrària que la pilota, llevat quan: • estigui situat a la seva pròpia meitat de terreny; • entre ell i la línia de meta contraria hi hagi dos o més defensors. Un jugador només ha de ser declarat fora de joc quan: • interfereixi el joc ; • tracti de treure avantatges de la seva situació. Si és un fora de banda, un còrner o d' una pilota tocada per l' àrbitre o un jugador de l' equip contrari no es pot considerar mai fora de joc. Ja heu entès que és un fora de joc? Enhorabona!

Els mestres i les mestres del CEIP La Ginesta desitgem que el camí que feu amb la vostra revista sigui profitós, emocionant i ple de descobertes. Us animem a continuar endavant! Mestres de la Ginesta

La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 13


GINESTRA OBERTA OBERTA

el reportatge!

Rocio, Patri i Maria

Són tres les activitats més importants i que no ens podem perdre: La primera se celebra el dissabte al matí. És la Fira de Cavalls i Mules amb compra i venda d'aquests nobles animals. Hi podrem trobar els millors cavalls de tir, les mules ben esquilades i fins i tot rucs. Passejar per la fira ens permet veure com es feien els tractes abans, amb una bona encaixada de mans i el tracte ja estava fet.

A mig matí de dissabte s'obre una nova edició de la Fira Medieval que durarà fins diumenge a la nit. Compta amb un extens mercat pel nucli antic i porxat de la vila i amb espectacles al carrer que ens sorprendran quan menys ens ho esperem. La demostració d'oficis antics ens ajudarà en el nostre transitar cap al passat. Aquell passat que va veure néixer la vila d'Anglesola amb Gambeu, Arnau I, Arnau II, Bernat I, Ramon I, Sibil·la, Berenguer VI, ... Fins i tot, la nit de dissabte es fa un Sopar Medieval, amb menú, ambientació i espectacles de l'Edat Mitjana.

Pàg 14

La Ginesta Segur de Calafell


GINESTRA OBERTA OBERTA

el reportatge!

CIUTADELLA IBERICA

La ciutadella és el primer jaciment arqueològic reconstruït i ambientat per tal d'aconseguir una veritable ciutat d'Ibers datada aquesta del segel IV fins al I a.C.. D'aquesta ciutat cal destacar les restes paleoibériques, la porta d'entrada, recinte dels sacrificis, recinte de culte, camara secreta, Torre-magatzem, el Pou, pati d'armes i torre geminada,... A més si anem a fer una visita també podem participar a tallers de construcció, d'escriptura, de teixit, entre d'altres, per poder apropar-nos a la cultura íbera. Tot els alumnes de cicle superior de La Ginesta anirem a visitar la Ciutadella el pròxim trimestre de curs.

La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 13


GINESTRA OBERTA OBERTA

el còmic!

Pau i Unai

…en, L’arbre toca peres. La Ginesta Segur de Calafell


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.