Manigestat 1

Page 1


Comencem! Manigesta’t L’editorial Benvinguts al nou número de Manigesta’t! Hem tingut molta por en aquest segon numero per que no acabàvem la revista i teníem molta il·lusió de que sortís bé. També hem après a ser mes curosos amb les nostres coses i hem fet molt d’esforç. Ah! també tenim nervis perquè estem al tercer trimestre... Amb les noves seccions hem après a fer més coses noves que no en sabiem. A més hem entrevistat a l’Antonio Canales, el famós bailarí, que sortirà al pròxim número de Manigesta’t. Pares, mares, germans, amics, amigues i amics, estem descobrint algunes coses noves a la nostra vida! Esperem que us agradi molt aquest número. Esperem les vostres aportacions! Gràcies pel vostre suport, ànims i ajut! G

Sumari:

Consell de redacció

Comencem!

2

Pol Borrel, Sheila Cerezo, Laura

La moda!

3

L’entrevistaa l’Oscar Dalmau

4-5

L’horòscop!

6-7

Andrés García, Paula Garrone,

Bona cuina!

8

Els jocs!

9

Douglas Genoux, Ruxanda Marín,

El reportatge!

10-11

Calaf, Míriam Chica, Toñi Cortés,

Alex Martín, Esther Rodriguez,

Els esports!

12

Isabel Tubio, Alex Vázquez, Maria

La música!

13

Som noticia!

14

Zapata, Fran Chanzá, Toni

Els jocs!

15

El còmic!

16

Àlvarez.

La revista Manigesta’t! està registrada al Dipòsit legal amb el número T-2033-2009. Sou lliures de: copiar, distribuir i comunicar públicament l’obra i fer-ne obres derivades amb les següents condicions.

Reconeixement : Heu de reconèixer els crèdits de l’obra de la manera especificada pel consell de redacció, citant la procedència Manigesta’t!. No comercial. No podeu utilitzar aquesta obra per a finalitats comercials. Compartir amb la mateixa llicència. Si altereu o transformeu aquesta revista, o en genereu revistes derivades, només podeu distribuir l’obra generada amb una llicència idèntica a aquesta.

Email redacció: manigestat@gmail.com

Pàg 2

CEIP La Ginesta Segur de Calafell


la moda! Manigesta’t

María

de l’any vinent a l’institut

Toñi

Això és la nova moda del institut, si vols posar-te al dia segueix els nostres consells.

Si no vols portar sabates amb talons posat els botins per anar més còmoda. Un texà blau que combina amb tot, ja veureu. Una camisa blanca a ser possible estreta amb un cinturó ample sota els pits, amb uns botins negres o blancs com indiquen les fotografies.

Uns texans de color blau, a sota teniu un clar exemple, amb una samarreta de color blanc i dibuixos liles, juntament amb un cinturó de la D&G negre amb la sivella i platejada. I als peus unes bambes blanques que són mig sabates.

Aquesta és la nova moda que segurament es portarà l’any vinent a l’institut, espero que us hagi agradat molt, així que aviat ens veurem

CEIP La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 3


l’entrevista! l’Òscar Dalmau !

Manigesta’t la ràdio, et poden arribar a identificar per la veu, però...

Pol

Òscar

Dalmau,

programes "Alguna

de

guionista ràdio

pregunta

i

més"

i

locutor

televisió de

a

com

Catalunya

Ràdio, Minoria Absoluta de RAC 1 o Crakòvia de TV3. També te el i diploma CCC en horticultura i jardinería i va ser

On vas començar a treballar? Treballant guanyant diners, vaig començar a una empresa del meu cosí. Reparant aires acondicionats.

84, 84-85 i 85-86.

Us ho deveu passar molt bé al programa de ràdio, no? Doncs sí, ens ho passem realment bé.

De petit, què volies ser? Doncs mira, de petit volia ser gran. En qüestió de professió, no m’hagués imaginat mai que acabés treballant a la ràdio, televisió... Volia ser astronauta.

Estaves nerviós en el teu primer programa del Gran Dictat? Sí, estava bastant nerviós. Però se’m van passar els nervis de cop i va anar molt bé el programa! Realment m’ho passo molt bé al programa.

delegat de classe durant els cursos 83-

T’agrada fer dues feines a la vegada? Les faig perquè han anat venint, però l’ ideal és fer-ne una i fer-la bé. Ja t’aclares? Aquesta pregunta també me la faig jo de vegades, però sí, és qüestió de tenir ordre. Has de tenir un lloc on apuntar-t’ho tot. Sabem que t’agrada el pop català dels anys 60, com és això? Doncs perquè m’agrada molt la música, m’agrada ballar i la música que no és tan seriosa. Vaig començar a comprar aquests discos per les portades perquè m’agraden molt. Ara que et coneix molta gent, t’ha canviat la forma de vida? No gaire, perquè tu dius que em coneix molta gent però tampoc és ben bé així. Per

Pàg 4

Quantes hores treballes fora del Gran Dictat? Doncs fora del Gran Dictat, estic de 9:00 a 12:00 escrivint guions de la ràdio de Rac 1 pel programa que jo faig que es diu La competència, tindria totes les tardes lliures si no fos perquè els dilluns i dijous haig de fer guions pel Crackòvia i pel Polònia. Tu vas decidir fer el programa? Sí home clar, perquè si no ho decideixo jo no ho hagués fet mai. Quina va ser la teva primera feina de televisió? La meva primera feina va ser escriure guions, davant de l’ordinador escriure les coses que després deien al Polònia.

CEIP La Ginesta Segur de Calafell


l’entrevista!

l’Òscar Dalmau !

Manigesta’t Què fa un guionista? Basicament, t’has d’imaginar moltes situacions, per fer-li fer coses als actors. En quins programes fas de guionista? Al Polònia i al Crackòvia. Amb quans anys vas fer el teu primer programa? Depèn perquè, jo t’he dit què el primer programa vaig fer de guionista i ara et dire que no. El primer que vaig fer va ser posarli veu a Caçadors de Bolets. Dels bolets ja fa sis anys per tant que en tenia 29. Per què vas decidir dedicar-te a això? Perque m’agradava els mitjans de comunicació. Més que periodista, jo vaig estudiar comunicació audiovisual, que tractes també els mitjans de comunicació desde el punt de vista de la ficció.

La ràdio o la televisió? Per mi la ràdio. El millor presentador? De ràdio m’agradava molt Antoni Basses i el Toni Soler i de televiosió el Miki Moto o el Buenafuente. I el pitjor presentador? Hi havia un que feia Operación Triunfo que es deia Carlos Lozano, per a mí, aquest noi no ho feia bé. Quina es la teva pel·lícula preferida? Ara no et sabria dir el nom perquè és molt llarg però a mi m’agrada molt el cinema còmic, que et fa riure. Quin és el teu plat preferit? Els macarrons. Quin és el teu llibre preferit? La magnitut de la tragèdia del Quim Monzó

CEIP La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 5


l’horòscop! Manigesta’t

Sheila i Douglas

Aries Fins quan seguiràs trencant cors. No et vindria malament ampliar el teu cercle de les amistats. Tu ho tens que tenir clar que amb tu no te que fer res, també no tens que gastar els diners per una tonteria. BESSONS

La persona que porten molt de temps separada està a punt d’arribar a la teva vida i ho farà per quedar-se. Arribar nous aires al teu grup d amigues i amics . Nois i noies nous que aportaran moltes coses a la colla. Lleó A partir de Gener la teva ment estarà ocupada per un noi que conegueu en una festa. Tindràs un problema amb una amiga perquè dubtaves de la seva confiança. Parla amb ella, ja veuràs com es solucionarà. CRANC Començaran a sentir algo per una persona que està molt a prop teu. Al principi et costarà conèixer-lo. Tornaràs a recuperar el contacte amb un amic que no recordaves.

BALANÇA Hi hauran dos nois que arribaran al teu cor, però al final et quedaràs amb el que mes et faci riure. Com et trobaràs també amb tu mateixa decidiràs cuidar-te a ’’tope’’ VERGE Aquests dies sols tens ulls per la teva dona. La teva millor amiga s’enfadarà perquè la deixes plantada. Sortir per les nits alleugerà la tensió, però has de dormir.

Pàg 6

CEIP La Ginesta Segur de Calafell


l’horòscop! Manigesta’t

ESCORPI S’ acosten temps de sèrie. No desapareixerà el viatge de fi de curs i ens ho passarem molt bé.

TAURE A l´ amor continuaràs el curs lligant, molt nois/es et demanaran sortir, no et precipitis i tria bé. Fareu moltes coses junts, seran 12 mesos inoblidables. SAGITARI Et sortiràs amb la teva. Estableix un pacte amb les teves amigues i no tindràs problemes.

AQUARI El teu propòsit aquest any és: adéu baralles!!

CAPRICORN En el amor obre els ulls i et ficaràs a un noi graciós a la butxaca quan estiguis trist .

PEIXOS Poc a poc arribaràs a la meta. Seràs la primera en arribar al seu cor. Continua així i opina, aconseguiràs bons resultats.

CEIP La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 7


bona cuina! Chajà, un postre de l’Urugai

Manigesta’t

.

Paula

La seva història... La Chajà neix el 27 d’abril del 1927i és una postre típica d’Uruguai. El seu creador va ser Orlando Castellano, propietari de la Confiteria Las familias en la ciudad de

Paysandú, una ciutat de l’Uruguai. El nom, es deu a un au natural d’Amèrica del Sud, sent Uruguai un dels països on se li veia amb freqüència, ja que habiten llocs de poca alçada, preferentment prop de dipòsits d’aigua dolça. És un au d’abundant plomatge i cos molt lleuger. A l’observar a aquesta au amb tant plomatge airejat i de cos tant lleuger ho va comparar a les seves postres, adoptant el nom. I per acabar aquesta història, segons el relat se li va donar el nom de Chajà degut al fet que emet un crit que s’assembla a aquesta paraula.

Ingredients: 3 clares 3 gotes de vainilla 250g de dolç de llet 400g de crema chantilly 1 pa de pessic de vainilla 150g de sucre mòlta licor al gust 800g préssecs en almívar

Pàg 8

CEIP La Ginesta Segur de Calafell


bona cuina! Chajà, un postre de l’Urugai

Manigesta’t

Preparació: -Batre les clares a punt de neu bé firmi -Incorporar amb compte el sucre amb moviment envoltant per no baixar el batut. -Perfumar amb 2 o 3 gotes de vainilla. -Marcar amb un paper llard un disc del mateix diàmetre que el pa de pessic, posar-li llard lleugerament i cobrir-lo exactament amb la merenga, allisant-lo. -Portar-lo , sobre una placa, a forn el més baix possible, fins que es noti sec, crocant, però amb el mateix color blanc amb què va entrar al forn. -Això s’aconsegueix després de 4 o 5 hores de forn al mínim. -Deixar refredar la merenga. -Tallar el pa de pessic a tres capes. -Escórrer els préssecs i barrejar l’almívar amb licor de gust. -Ruixar bé cada capa de pa de pessic amb almívar en armar les postres. -Unir cada capa col·locant en cada una dolç de llet barrejat amb crema chantilly. -Col·locar sobre aquesta capa, trossets de préssec. -Finalment...A MENJAAAR!!!

CEIP La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 9


el reportatge! els nens de la Ginesta opinem

Manigesta’t

Què pensem els nens i les nenes de primària de les assignatures del cole? Quines són les que més ens agraden? I les que menys? Aquí teniu algunes respostes! Ruxanda, Esther, Paula i Isabel

Pàg 10

CEIP La Ginesta Segur de Calafell


el reportatge! Manigesta’t

les nenes de la Ginesta opinem

Com és que els de primer els hi agrada tant les mates? A que és degut això? Segurament pels petits ara les mates són molt fàcils i ells es diverteixen. En canvi als de sisè les mates no els hi agraden gaire, en general, perquè quan et fas més gran , tot es complica una mica més. Als nens i nenes de tercer els hi agrada més altres assignatures com l’educació física, la plàstica o la música, potser perquè els hi resulta molt més divertit que les mates, català o medi. A quart, per exemple també els hi agrada altres assignatures que no siguin mates, català ,medi...En resum , si mirem el total veiem que la gran quantitat d’alumnes ha triat altres , i això potser te a veure en que quan et fas mes les coses es compliquen més.

Benvolgudes famílies! Us animem a participar a les activitats de l’AMPA

CEIP La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 11


els esports! .

Manigesta’t

Àlex, Andrés i Pol

El skate és un esport de risc que consisteix en patinar amb un monopatí fent diferents acrobàcies (skate). És molt popular entre els nois i las noies joves. És el campió mundial de skate i la gent el coneix com a Tony Hawk .

Anthony Frank “Tony” Hawk nascut el 12 de Maig de 1968 en San Diego, Caligornia, és un patinador dels Estats Units. Es considera un dels millors skaters del món sobre rampa a més a més és un dels més versàtils i hàbils, també es considerat un dels millors en el vertical skateboarding, degut a la seva gran habilitat i la seva freqüent pràctica. Tony Hawk va entrar al món del skate gràcies al seu germà Dani Hawk i al seu amic Kim Oky. El propi Tony Hawk es descriu com “un mal son”. Era hiperactiu i molt exigent amb si mateix. Van anar a un psicòleg escolar que , els hi va dir, que el seu fill tenia la ment d’un adult atrapada en el cos d’un nen de 6 anys i el seu germà li va regalar un skate que li va canviar la seva vida.

COMPONENTS D’UN SKATE

Pàg 12

CEIP La Ginesta Segur de Calafell


la música! les noies de la Ginesta cantem

Manigesta’t

Maria, Laura, Mírima i Ruxanda

Grup: És un grup format per quatre nenes (Miriam,Ruxanda,Laura i Maria) que ballen per aconseguir el somni de la nostra amiga Míriam: ser famosa. És un grup molt divertit i alegre, que sempre volen tenir un somriure. També te alguns defectes com tots els altres, a vegades te vergonya de ballar davant de tots, també alguns passos no surten de lo millor però no es rendeixen. S’ esforcen molt per aconseguir el que volen! Aquestes nenes, amb els seus companys de classe, intentaran fer una novel· la en disseny chanel, i el seu primer pas serà ballar davant de tota l’escola, desprès intentaran anar al Diari de Patrícia per que tots coneguin a la Míriam! Una súper start amb les seves amigues, les 3 sisters! Esperem que aquest grup tingui molt èxit!! Desitgeu-li molta sort!

Pàg 13

CEIP La Ginesta Segur de Calafell


Som noticia! A ràdio Calafell!

Manigesta’t

Ràdio Calafell va visitar-nos el passat 29 de gener a La Ginesta. El magazine matutí de ràdio Calafell va venir a entrevistar-nos en directe a la nostra escola. Allà la Kelly, periodista de Ràdio Calafell, ens va entrevistar a totes i cadascuna de les persones que participem, tant a Manigesta’t com a la nostra revista companya de sisè A, la Ginestra Oberta. Van ser moltes les persones que van saber de l’existència de la nostra revista gràcies a Ràdio Calafell!.

CEIP La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 14


els jocs! Manigesta’t

Laura

B

A

A

B

C

C

Majoria de:

A T’agrada molt el color negre, les calaveres i també la roba gòtica, t’agrada el terror. Jo crec que si has elegit majoria de A vas a tope per la vida.

B

Ets molt romàntic/a t’agrada molt el amor. Amb el teu marit/esposa

o novi@ et portes molt bé. Espero que et vagi molt bé amb el teu marit/esposa o novi@. T’agrada molt la pau.

C

T’agrada molt els animals, la teva mirada enamora! T’agradaria tenir

molts animals i de tot tipus.

CEIP La Ginesta Segur de Calafell

Pàg 15


el cómic! Manigesta’t Alex V.P.

Somnis complers


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.