Askov/Malt jagtforenings jagtmagasin 2022

Page 1

JAGTMAGASIN Årgang 2022 - 42. udgave

www.askovmalt-jagt.dk

1


Askov/Malt Jagtforening Stiftet den 9. december 1929

www.askovmalt-jagt.dk

Ansvar/Kontaktpersoner

Bestyrelsen (nov. 2021) Ole Lautrup, Formand 20 97 39 85 mail@olelautrup.dk

Medlemsregistrering: Tom Hansen

26 79 30 67

Tom Hansen, Kasserer 26 79 30 67 tom28hansen@gmail.com

Estrup Jagtlaug: Søren T. Thorsen

40 41 38 63

Lars Wagner 23 62 24 14 lw@kkpartner.dk

Hviding engjagt: Ole Lautrup

20 97 39 85

Dennis Sørensen 30 89 55 50 jagt.hustedgade@gmail.com

Rågeregulering: Tom Hansen

26 79 30 67

Søren T. Thorsen 40 41 38 63 stt@askovit.dk

Hundetræning: Paolo Clary

61 97 64 76

Holdskydning: Allan Jessen

41 98 04 90

PR, Presse: Lars Wagner

23 62 24 14

Hjemmeside/FB: Allan Schmidt Hansen

31 51 19 00

Jægerråd Vejen: Ole Lautrup

20 97 39 85

Web/Nyhedsbrev: Allan Schmidt Hansen

31 51 19 00

Jagthorn: Lars Wagner

23 62 24 14

Nyjæger: Dennis Sørensen

30 89 55 50

Arbejdende suppleanter Allan B. Olesen 72 45 30 31 abo@crhconcrete.dk Jesper Wolf Schmidt-Hansen 29 72 12 39 jsh@jw-teknik.dk

Revisorer Brian Finnerup og Erik Clausen

Æresmedlemmer Viggo Knudsen, Bent Knudsen, Finn Østergaard og Tom Hansen

Skibelund Riffelbane Kongeåvej 46, 6600 Vejen Schweisshundefører i AMJ - tlf. 40 18 26 78 Villy H. Sørensen, se yderligere på www.schweiss.dk

Jagtmagasin 2022 Oplag 800 stk. Redaktør: Annoncer: Forsidefoto:

Lars Wagner Bent Knudsen, Finn Østergaard, Ole Lautrup, Tom Hansen og Lars Wagner. Christian Ravn

Eftertryk er tilladt med kildeangivelse efter tilladelse fra redaktionen. De i bladet nævnte priser og firmaangivelser er kun vejledende og redaktionen påtager sig intet ansvar.

2

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Indholdsfortegnelse Velkommen til AMJs Jagtmagasin 2022 5 Formanden har ordet 7 Natjagt på vildsvin 8 Indkaldelse til generalforsamling 11 Jagthundetræning 12 Jagtkøkken 13 Vildtparade 15 Utraditionelle trofæer 16 Askov/Malt Jagthornsblæsning 19 Jagtjournal 21 Jagt kan alt... 26 Råen 30 Mårhunden - kurven er knækket 32 Mårhunderegulering i Vejen Kommune 34 Dåhjorten 35 Hunden skal da med! 36 Svensk bukkejagt - med stærke følelser 38 Aftenen jeg aldrig glemmer 40 Set & Sket 42 Krudt & Ukrudt 44 Gaffelbuk i medaljeklassen 46 Man skyder da ikke sæler? 48 Elgjagt Ledja 2021 52 Jægertips 56 Farvel og tak! 57 Bukkejagt i Sverige 58 Familie-fiskeaften i Gamst 60 Jagtens prøver 62 Obligatorisk riffelskydeforløb 63 Det sker i 2022 64 Medlem af Askov/Malt Jagtforening 72 Sidst...men ikke mindst 75

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

3


Kvalitet bag præstationer

Sportsman’s Pride hundefoder er produceret efter originale amerikanske opskrifter, tilpasset europæiske kvalitetskrav og er garanteret fri for GMO (Genmodificerede ingredienser). Sportsman’s Pride hundefoder er baseret på de bedste råvarer og naturligvis uden kunstige tilsætningsstoffer og biprodukter, ligesom det er produceret uden hvede, byg og havre (på nær Lam & Ris, der indeholder byg). Foderet er konserveret med naturlige antioxidanter. Med Omega Pride Skin & Coat System har Sportsman’s Pride udviklet en formel, der giver et afbalanceret forhold mellem Omega 6 og Omega 3, der medvirker til at hunde og katte får en sund hud og en flot blank pels. Attraktiv opdrætter- og storkøbsordning. Importører af Sportman’s Pride, grossist og forhandler af hundefoder og kattemad Sportsman’s Pride · 6800 Varde · tlf; 75 26 44 00 · kontakt@sportsmanspride.nu · www.sportsmanspride.nu

4

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Velkommen til AMJs Jagtmagasin 2022 Af Lars Wagner, redaktør På trods af Corona er det lykkedes at producere endnu et fyldestgørende Jagtmagasin i AMJ. Sideantallet er naturligvis ikke det vi kender, men heldigvis er der kommet mange gode bidrag fra foreningens medlemmer.

Hva’ nu..? Ja, nu må vi prøve om vi kan hamle op med Finn Østergård som i den grad har sørget for at vi skal spænde hjelmen, for at kunne leve op til det niveau han har banket bladet op til. Det bliver en kæmpe opgave, men det skal ikke stoppe den udfordring som jeg har kastet mit kandidatur over. Som nogen nok kan genkende, har jeg bidraget til lidt historier til de forgangne blade, det bliver nok lidt mindre, men så er det jo rigeligt plads til alle andre. Det kræver jo lidt fritid at få indsamlet stof, billeder, ikke mindst alle de timer der bliver brugt til sponsorannoncer, som der er en del medlemmer der bidrager med, tak for det.

www.askovmalt-jagt.dk

Uden denne aktivitet kunne vi ikke levere dette blad. Ligeledes en stor tak til annoncørerne som er tro mod os, og igen i år har ville være med til at støtte op om bladet. Derudover kan man ikke komme i mål uden en der kan sammensætte bladet og dunke redaktøren lidt i nakken for at overholde tidsfristerne.

Årets forside

Der har været nogle få mulige kandidater til dette, det er en af de hårde opgaver at vælge denne. Det værste er, at ikke alle kan være på forsiden, men der skal jo tages en beslutning for at vi kan få trykt bladet. Valget faldt på et foto fra artiklen ”Hunden skal da med” af tidligere redaktør Finn Østergård. Det er et rigtig flot billede og med al respekt for de mange tusinde timer han har lagt i vores forening, fortjener han forsiden mere end nogen anden. Så harmonerer det godt i år, da han er udtrådt af bestyrelsen og stopper som redaktør.

Så tillykke Finn og det er dig velfortjent. Efter så mange år kan vi endelig give dig forsiden.

Fremtiden Vi skal også fremover hjælpe hinanden med at få lavet nogle indlæg og historier til bladet. Vi jagter stadig nye sponsorer for at få økonomien til at hænge sammen, men det må ikke ende med at blive et reklameblad. Så alle er velkommne til at sende mig en tanke om en artikel og høre om det er noget, så skal vi nok hjælpe med at få det tilrettet og sikret at det kommer med. Ligeledes hvis din jagtmakker har trådt i spinaten er der jo altid plads i Krudt & Ukrudt. Håber I synes om bladet og at det lever op til forventningerne. At indsamle stof i en coronakrise, hvor alle jagtrejser også er udelukket, kan godt kræve en del kreativitet. God læselyst, Knæk & Bræk og vi ses.

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

5


“Du er den ” “Du er den ” KK Partner - en partner, en løsning KK Partner - en partner, en løsning

Jonglerer du også med mange forskellige leverandørere når Jonglerer også med mange forskellige når det gælderduvirksomhedens it-systemer og leverandørere el-installationer..? gælder virksomhedens it-systemer el-installationer..? -det tænk hvis du bare kunne sige: ”Du erog den...” - tænk hvis du bare kunne sige: ”Du er den...” Hos os kan du samle alle dine el- og it-leverandørere i én. HosPartner os kan -du alleen dine el- og it-leverandørere i én. KK ensamle partner, løsning! KK Partner - en partner, en løsning!

Tlf. 7538 1414 | info@kk-partner.dk | www.kk-partner.dk Tlf. 7538 1414 | info@kk-partner.dk | www.kk-partner.dk

6

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Formanden har ordet Af Ole Lautrup, formand for Askov Malt Jagtforening I skrivende stund hvor Coronaen er ved at øge i omfang igen og man ser nedlukninger i udlandet ,håber jeg bare man får styr på smitten og den sidste del af befolkningen, som har mulighed herfor, vil lade sig vaccinere. For sidste jagtsæson må vi jo nok sige var lidt ”træls” på godt jysk. Mange arrangementer blev aflyst, og mange timer med træning og socialt samvær på skydebanerene blev desværre ikke helt det samme, som vi er vant til. For eget vedkommende blev vores jagter ret hurtigt lavet om til riffeljagter. Skytterne, som blev fordelt i tårne og stiger efter lodtrækning, kørte ud til solopgang og satte sig til rette, herefter var vi 4-5 hundefolk, som drev lidt rundt i stykker, dog uden at se ret meget til hinanden. 3 timer senere var jagten ovre, og jægerne kørte hvert til sit uden at mødes. Der gik jo rygter om, at flere havde fået bøder for at være over det antal man måtte være 21/22 er dog startet meget godt, og det ser ud til at vi er ved at vende tilbage til de gode jagter, vi før har haft. Der hvor en stor del af jagten starter ved morgenbord, med masser af løgnehistorier og socialt samvær 2021 blev året, hvor Finn ikke længere ønskede at være redaktør på ”vores” fantastiske Jagtmagasin, som han selv har været med til at starte op og forme, som han helt selv havde lyst til. Vi kan i AMJ ikke takke Finn nok for alt det kæmpe arbejde, han har lavet i forbindelse med bladet, noget som i øvrigt også har givet foreningen rigtig mange medlemmer i hele Danmark. Lars vil nu prøve at se om han kan overtage redaktørjobbet, og leve op til de forventninger, der har været hos vores medlemmer, når vi nærmede os midt december og bladet var klar til omdeling.

To nye er kommet i bestyrelsen og vi kommer til at få brug for en 3. person, da Søren vælger at udgå af bestyrelsen til næste generalforsamling. Allan og Jesper er allerede faldet godt til, og vi har mange som gerne vil deltage i vagtplanen på skydebanen. Skydebanen har også haft meget mere åbent i år, end den før har haft. En kæmpe tak skal lyde til dem og til bestyrelsen for det store arbejde I ligger for dagen. Uden alt denne frivillighed ville det aldrig kunne lade sig gøre at køre en jagtforening som denne. Alle vores annoncører kan jeg ikke takke nok, for det er jo det som får hele bladet til at hænge sammen. Dejligt at I tager imod vores annoncetegner med opbakning til bladet, og ikke mindst den økonomiske støtte I yder. I ønskes alle en god jul - knæk og bræk derude.

Knusning af spor og arealer i skoven til f.eks. vildtager.

Smalle spor i skov eller hver anden række og knusning af frøforyngelse under træer.

Lintrup • Tlf.: Niels Peter 20 15 27 51 - 20 86 51 44 info@frede-andersen.dk - www.fredeandersen-maskinstation.dk

www.askovmalt-jagt.dk

Biohøster til fjernelse af vækstlaget hvor græs/blåtop, træer/fyr eller andre buske er for dominerende. Fjernes det, vil lyngen stå alene og kraftigere fremover. Kan også bruges til engarealer. Ring gerne for yderligere information.

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

7


Mødet med en helt anden jagtform:

Natjagt på vildsvin! Af Freddy Bonde Sørensen

En kollega, jeg havde på daværende tidspunkt, og jeg talte flere gange om at det kunne være spændende at komme på vildsvinejagt, noget som ingen af os tidligere havde prøvet. Vi fik gennem en fælles bekendt fra Tyskland lavet en aftale om at komme derned og prøve denne jagtform af. Hvilket er mest ”ansitz” om natten ved fuldmåne. Vi fik alt det praktiske på plads med våben og vores tyske bekendte sørgede for at booke overnatning til os i området. Så afsted til Frankfurt A.O. Der var sne og to cifrede minusgrader, og det faktum at jorden var hvid, var vi ret enige

om var en fordel når jagten nu var om natten. Fredag aften klokken 18.00 mødtes vi med de andre jægere fra området, der også skulle ud og sidde. Jeg studsede lidt over at de kom med diverse elektriske og kemiske varmedimser til hænder, fødder og sågar rø…, nogen kom endda med en overstørrelse sovepose under armen, en ”sitzsack” har jeg senere fundet ud af det hedder. Jeg tænkte sådan helt for mig selv, at det da vist var nogen luksusjægere vi var kommet sammen med, som med disse remedier ville bevare komforten fra sofaen og brændeovnen i stuen! Her vil jeg lige indskyde, at efter jeg

havde fået jagttegn og købt et haglgevær, blev jeg ekviperet med grønt tøj på det militære overskudslager i Assens. Et par bukser med store sidelommer og seler og en jakke der matchede i det kraftige stof som mili engang havde brugt, rigtig rart at have på, men absolut ikke god til at holde på varmen. Men med lange underbukser og en tyk trøje under, havde det jo klaret opgaven nogenlunde med den jagt jeg havde deltaget i indtil nu, hvor en såt nok maks havde været på en halv time, og efter jeg fik riffel og sad i foråret efter buk var det også fint. Så kunne det da vel også klare lidt natjagt på gris!

Alt i tømrer- og snedkerarbejde • Reparationer, om- og tilbygning • Nye vinduer, døre og køkkener • Erhvervsbyggeri • Arkitekttegnede parcelhuse Alt byggeri udføres i totalentreprise

Tømrer- & Snedkerfirma www.gadeberg-auto.dk Asbovej 37, Læborg - 6600 Vejen - Tlf: 21 47 36 69 - salg@gadeberg-auto.dk

FABRIKSVEJ 6 • 66000 VEJEN

75 36 21 44

BIL 40 45 64 44 • FAX 75 36 19 91

Vejen-Askov Telt og Serviceudlejning -Alt til festen

Steen 40 72 18 84 / Mogens 29 666 567

8

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

VATS.DK


Nå, nu afsted på jagt, ind bag i en MB gelände wagen og efter ca 20 km kørsel blev jeg sat af på et hjørne ved et skovstykke, hvor der var et tårn med tag over, men åben hele vejen rundt. Temperaturen var knap -20 grader og det blæste ret kraftigt så der var ingen spekulationer om hvor vinden bar hen. ”Du bliver hentet når vi vurderer at der ikke sker mere i nat” - en ret åben melding. Op i tårnet, kugler i bøssen og så kunne der bare komme svin!! Allerede efter en halv time begyndte jeg at fornemme at det her kunne godt gå hen og blive en smule koldt, vinden trak jo nærmest lige igennem mit tøj, jeg dukkede længere og længere ned bag siderne på tårnet uden det hjalp synderligt. Efter nok knap 2 timer var koncentrationen på nul eller måske endda under nul på grund af kulden, og jeg rejste mig og forsøgte at lave kuskeslag for at få lidt varme i kroppen, det hjalp ganske kort, men det stak helt vildt i fingrene når jeg gjorde det.

www.askovmalt-jagt.dk

På det tidspunkt strejfede det mig at det måske ikke lige var mig, det her med svinejagt!! Efter omkring 4 timer sad jeg og rystede og klaprede tænder, som det ellers kun er set i tegnefilm, det var virkelig slemt. Tænkte at det hele kunne være lige meget, jeg havde de sidste 2 timer ikke kunne affyre riflen på grund af rysten og total frosne fingre. Hvis jeg skulle overleve det her, måtte jeg ned på jorden og bevæge mig rundt, så kunne jagt være jagt. Det næste problem var så at jeg faktisk ikke kunne mærke mine fødder i mine ellers udmærkede Nora gummistøvler, men på grund af sneen var det så lyst at jeg kunne se når foden var på trinnet på stigen og jeg kom ned uden uheld. Jeg ved ikke helt hvor længe jeg gik rundt og slog kuskeslag inden jeg blev hentet, nok et par timer, men jeg nåede ikke at få varmen. De smilede lidt skævt og spurgte om jeg havde set noget og om det havde

været koldt at sidde i tårnet, det kunne jeg faktisk ikke svare på fordi jeg rystede! Da vi kom hjem til vores indkvartering, sagde jeg til min makker at det her gør jeg ALDRIG mere det er slet ikke sjovt. Og det har jeg så gjort flere gange hvert år lige siden, og denne hændelse er over 25 år gammel nu. Dog har det aldrig siden været så koldt og blæsende, som ved denne debut. Tårnene er også blevet lukkede med vinduer der kan åbnes, så de er også blevet en del mere komfortable end de helt åbne tårne. Mit tøj og fodtøj er også blevet byttet ud gennem årene til noget med god varme i, og jeg lokkede min gamle mor til at sy en ”sitzsack” til mig, som jeg kan hoppe i med støvler og alt tøj på og så snøre sammen under armene, så kan man modstå ret meget kulde i rigtig mange timer. Jeg har så også ædt de tanker jeg havde om mine tyske jagtkollegaer ved første møde, det handlede om erfaring

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

9


fra deres side og fuldstændig uvidenhed fra min side, der var ikke noget luksus over udstyret det var en absolut nødvendighed for at klare det. Jo, natjagt på vildsvin er spændende hvis man har ro i rø… og det rette udstyr!! En lille side historie til denne første jagt på vildsvin: Det var blevet aftalt at vi næste dag om eftermiddagen skulle med ud og regulere råvildt ved afskydning af rå og lam. Vi blev placeret i små platforme rundt om et kæmpe område med mest åbne marker og nogle få løvtræshegn. Der stod nogle rundballer spredt på marken, og kort efter fik jeg øje på et stort spring råvildt der bevægede sig ned langs et af hegnene langt væk fra min plads. Jeg fulgte dem i kikkerten og så da, at der stod et spring mere, mindst lige så stor i den retning de løb. Da faldt der et skud og de to spring var nu en kæmpe flok, som kom løbende forbi min post på ca. 50 meters afstand, det var et helt vildt syn. Omkring 60 stykker råvildt i en flok som kreaturer, det har jeg hverken før eller siden oplevet at se.

Vi har fokus på kvalitet og tilfredse kunder. Produktviden og gode råd er en del af den gode service.

farver

2

Sommerlund farver & tapet ApS Præstevænget 46 · 6600 Vejen · Tlf. 75 36 00 46 Kreativitet

10

Inspiration

Mere end 200 m hobbybutik fyldt med kreativitet til alle •

Vejledning

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Indkaldelse til Generalforsamling K! BE MÆR N DI å p s e d Afhol

Generalforsamling i Askov/Malt Jagtforening

Hermed indkaldes til ordinær generalforsamling på NDI, Merkurvej 7, Brørup

TIRSDAG DEN 25. JANUAR 2022 - KL. 19.30 Dagsorden iflg. vedtægter: 1. Valg af dirigent. 2. Formandens beretning. 3. Fremlæggelse af regnskabet 2021. 4. Indkomne forslag. Forslag der ønskes optaget på generalforsamlingen skal være formanden i hænde senest 14 dage før generalforsamlingens afholdelse. 5. Valg af bestyrelse. På valg er Ole Lautrup og Tom Hansen. Søren Thorsen ønsker at stoppe i bestyrelsen. Bestyrelsen foreslår genvalg til Ole Lautrup og Tom Hansen og foreslår nyvalg af Allan Olesen. 6. Valg af 2 bestyrelsessuppleanter. Bestyrelsen foreslår genvalg af Jesper Wolf Schmidt-Hansen og nyvalg af Ole Amundsen. 7. Valg af 2 revisorer og 2 suppleanter. Forslag der ønskes optaget på dagsordenen skal være formanden i hænde senest den 1. januar. Jagthornsblæserne bedes medbringe deres jagthorn og i løbet af aftenen blæse nogle af vore smukke jagtsignaler.

BESTYRELSEN

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

11


Jagthundetræning 2021 Af Henrik Johansen, Vejen Jagtforening Efter sidste træningsdag i indeværende år vil jeg gerne knytte et par ord til årets forløb. I år har vi haft fornøjelsen af 4 hold fordelt over foråret og sensommeren: • hvalpehold forår • unghundehold forår • hvalpehold sensommer • udvidet apportering I alt har 39 kursister samt deres skønne hunde deltaget i de over 30 timers træning som vi havde på programmet i år! Det er min klare fornemmelse at alle vores kursister har fået “noget med hjem” fra træningen uanset deres foregående kendskab og erfaring - det er en stor glæde at se så mange mennesker som gerne vil dedikere deres tid og energi på at sikre at vi har velopdragne og dygtige jagthunde til rådighed.

Tak til vores dygtige trænere, Jakob Brodersen og Paolo Clary, som igen i år har ydet en stor indsats og naturligvis også tak til Kim Asferg Mikkelsen og Heidie S. Boettcher for lån af ekstra terræn til træning.

Slutteligt vil jeg gerne benytte lejligheden til at takke Askov/Malt Jagtforening for et fortsat fremragende samarbejde på hundeområdet!

ÅRETS JAGTVIN:

2019 Vieilles Vignes Domaine du Bon Remède - Ventoux, Rhône, Frankrig Mont Ventoux Domaine du Bon Remède ligger for foden af Mont Ventoux. Domænet har i tre generationer været ledet af Familien Delay, og i dag varetager Frédéric og Lucile, ejendommens drift.

meget koncentreret vin med markant struktur og stor aromatisk rigdom. Vinen fadlagres på gamle fade, som afrunder vinens struktur, uden at tilføre uønskede vaniljearomaer, som kunne tilsløre vinens spektakulære bærfrugt.

Sydvendte skråninger med gamle vinstokke Det lille slot råder over i alt 15 hektar vinmarker, som alle vender stik syd og beplantet med Syrah, Grenache og Carignan.Vinstokkenes gennemsnitsalder er høj – 50 år – og dyrkes økologisk.

Eksplosiv vin med lagringspotentiale I glasset fremstår vinen flot mørk. Duften byder på koncentreret rød bærfrugt og noter af grafit, trøffel og skovbund. Smagen er en eksplosion af intens bærfrugt, som afbalanceres flot af en solid, moden tannin, som gør vinen harmonisk og sikrer den et godt lagringspotentiale. Nyd vinen op til otte år fra høståret, gerne til festmåltider med kraftigt oksekød, lam eller andesteg.

Vieilles Vignes Vieilles Vignes er 80% Grenache, 15% Syrah og 5% Carignan fra ældgamle vinstokke, som yder en

Thorkild’s Vinhandel • Nørretorv, 6600 Vejen • Tlf. 7536 0210 • tvh@tvh.dk • www.tvh.dk

12

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Jagtkøkken En meget central del af det at gå på jagt, er også nydelsen af de fantastiske måltider som det nedlagte vildt repræsenterer. De fleste jægere sætter pris på at tilberede og nyde vildtet,

hvorfor jagten på smagen er en del af jagtoplevelsen. At forlægge eller ordne vildtet kan være en forventningsfuld forberedelse til et lækkert måltid, der nydes i selskab med familie og venner.

Ingredienser Fond:

Den perfekte vildtsauce Kender du det når man som jæger står med en masse slagteaffald efter at have slagtet dyret? Når mørbrad, ryg og kølle ligger trygt i fryseren og opsatsen er sendt til konservator, så står man tilbage med en stor pose knogler, som ikke kan bruges til meget andet end skraldespanden. Den samme situation stod Ronni Mathiesen i, da han en dag stod med skroget fra et stort rådyr, som han havde skudt på en efterårsjagt. Han lagde hovedet i blød for at finde en bedre måde at få udnyttet hele dyret og da han under en oprydning faldt over sin gamle ølbrygningsgryde, fik han idéen at koge fond på rådyrets knogler. Efter noget research omkring hvad der skal til for at koge en kraftig fond, gik Ronni i gang. Med hjælp fra sønnen Falke, blev rodfrugter og krydderurter klargjort og landede i den store ølkedel sammen med rådyrknoglerne. Det næste døgn spredte duften af bryggen sig på matriklen, og det var spændende at gå og holde øje med grydens indhold. Herefter blev ingredienserne siet fra, og så blev det tid til at

Middagen giver typisk anledning til, at selve jagtoplevelsen bliver genfortalt endnu engang.

koge de godt 14 liter afkog ned til en kraftig reduceret fond på knap to liter. Spændingen var stor, da saucen endelig skulle sammensættes. En opbagning kun tilsat fond, fløde, salt og en skefuld ribsgelé, og Ronni stod med den kraftigste vildtsauce man kunne forestille sig. Fuglene sang og der kom en lille tåre i øjenkrogen da den første gaffel med ryg og vildtsauce mødte vores smagsløg. Der blev spist op den aften, og succesen er efterfølgende blevet gentaget mange gange. En fond er så absolut ikke fast food, men går godt i hånd med den ofte også tidskrævende sport som jagten er. Og er der noget mere perfekt end at nyde et måltid som er tilberedt med mange timers hyggelig forberedelse og forventning?

- Vildtknogler og fraskåret kød - 2 Store gulerødder - 5 Pastinakker - 5 Persillerødder - ¼ Knoldselleri - 6 Løg - 4 Fed hvidløg - 4 Porrer - 2 Bakker champignon - 1 Øl til fonden & 1 øl til kokken - 10 peberkorn - 5 Laurbærblade - 2 kviste rosmarin - 1 stort bundt persille - gerne med stilk

Fremgangsmåde Fond: Kød og knogler lægges i gryden. Hvis du knækker knoglerne inden, får du marven med. Det giver endnu mere smag og kraft til din fond. Jeg plejer at bruge en grensaks. Grøntsager skrælles/rengøres og skæres i mindre stykker. Tilsæt øl og krydderurter, hvorefter du hælder vand i så det lige akkurat dækker. En øl mere bør nydes under arbejdet. Nu koges hele baduljen i 24 timer, hvorefter indholdet hældes gennem en si. Fyldet tages fra, og den tynde fond koges videre til den er kogt ind til lige under to liter. Efter lidt afkøling deles den kraftige fond i mindre portioner og kan evt. fryses ned til det skal bruges.

FAKTA Ordet fond stammer fra fransk og betyder bund eller fundament. Fond bruges som basen i suppe, stuvning eller sauce hvor man ønsker en intens smag af umami.

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

13


Jagtkøkken Årets julemedister Når den årlige oprydning i fryseren er lavet kommer der jo noget frem som skal bruges til et eller andet. Bov, hals ja sågar køller som skal bruges. Så er her lige en model til at få lavet en julemedister, som ikke kan købes andre steder og som smager fantastisk. Krydderierne kan man jo selv eksperimentere med og mængder kan justeres efter de ønsker man nu måtte have. Ingredienserne kan købes ved slagtermesteren og butiksslagtere. Denne julemedister er af vildsvin, rådyr og grisesnitter. Det er rigtig godt og bliver med meget mere smag.

Ingredienser

Fremgangsmåde

1/3 vildsvin 1/3 rådyr/krondyr 1/3 svinesnitter

Svinetarme blødes op i lunket vand da de ligger i saltlage. Ca. 1 time inden brug.

Alternativ 60% vildt 40% svinesnitter

Hak kød, snitter og løg sammen. Hulskive maks. 3 mm. Derefter tilsæt krydderier og bland det rigtig godt sammen. Tilsæt isvand, lidt af gangen, indtil farsen hænger sammen og ikke for blød.

20 gram fin salt pr. kg. 4 gram peber pr. kg. 1 stor løg pr. kg. 4 gram allehånde pr. kg. 1 pose svinetarme

Herefter kommes det i pølsestopper og presses i tarm. Hvis der er luft i farsen og tarmen når den presses, kan man forsigtig banke ned på pølsehornet med bagsiden af kniven, så luften kan sive ud. Pres ikke medisteren for hård, da den vil sprænge når den tilberedes. Den udvider sig ca. 10 procent så det gør ikke noget den er lidt blød. Koges i 5-10 min og steges derefter. Held og lykke og velbekomme.

Af Lars Wagner

14

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Efter en veloverstået jagt, gøres vildtet klar til vildtparaden Af Lars Wagner Vi har efterhånden alle set at vildt parader bliver tolket meget forskelligt, så derfor vil jeg gerne lige opfriske for alle hvordan det kan være. Ikke at det er lov, men jeg ser ofte at harer ligger på tværs, and før fasan eller lignende. Hvis man læser nærmere angående rækkefølgen, kommer denne fra jagthornsblæsningen når der blæses over vildtet. Dette med stor respekt for vildtet som det fortjener, så derfor fortjener det også at blive fremvist med samme respekt. Så her er lige en guide som I kan gøre brug af. Når vildtparaden er lagt blæses der jagthorn over det nedlagte vildt imens jægerne tager hatten af og på denne måde viser vildtet den sidste ære. Jagtlederen redegør for jagtens udbytte og vildtparaden afsluttes med der blæses ”jagt forbi”. Vildtparader er ikke forbeholdt store selskaber, jagtkonsortier og store jagter, men bør derimod være en del af afslutningen på enhver jagt, også selvom der kun er få deltagere og beskedent udbytte og ingen hornblæsere. Dermed viser alle jægere respekt for det nedlagte vildt. Der er vejledninger for, hvordan vildtet skal placeres i forhold til hinanden. (Disse vejledninger kan variere afhængig af område og jagtselskab).

Vildtparaden • Vildtet placeres liggende på højre side • Vildtet rangordnes (Det ”fineste” øverst) • Læg hanner før hunner • Hvert 10. stykke vildt rykkes lidt op i

www.askovmalt-jagt.dk

forhold til de andre i samme række. Dette for at gøre optælling nemmere. • Det er i strid med god jagtetik at ”smide” eller ”kaste” med vildtet • At gå eller vade over lagt vildt er mangel på respekt for vildtet.

Rangfølge 1. Snepper (er der skudt sneppedou blé skal de placeres aller forrest) 2. Kronvildt (hjort før hind) 3. Dåvildt (hjort før hind) 4. Råvildt (buk før rå) 5. Ræv (nogle områder kommer den efter sneppen, altså rang nr. 2) 6. Mårhund 7. Hare 8. Agerhøns 9. Fasaner 10. Ænder 11. Duer 12. Andet vildt

ophænges det normalt to og to vha. en snor eller lignende. (Disse fjernes dog inden vildtet lægges på vildtparaden).

Opstilling til vildtparaden Jagtlederen står normalt foran vildtparaden og kan dermed nemmere tale til alle jagtens deltagere. Jægerne står langs den ene side og klappere, drivere og hundeførere langs den anden side.

Er der nedlagt hjort eller buk lægges sneppen på halsen op mod øret på hjorte eller bukken. Det kan være vanskeligt at placere en and på siden uden den vipper, hvorfor ænder oftes placeres på bugen eller ryggen Brug den nødvendige tid på at lægge vildtet pænt. En pæn anrettet vildtparade er en god jagttradition og samtidig viser det jægernes indstilling til det nedlagte vildt.

Nedlagt vildt under jagten Respekten for det nedlagte vildt begynder allerede når det er skudt. Afhængig af jagtform og antal jægere, så er det meget normalt at der på klapjagt og drivjagt følger en vildtvogn med rundt mellem jagtens såter. Vildtet hænges eller lægges pænt på vognen og er der meget fuglevildt

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

15


Utraditionelle trofæer Af Maiken Birkelund Ja, det er noget af en påstand, at det her er utraditionelle trofæer. Kigger man på betydningen af ordet ’traditionel’ kan man møde synonymer som ’sædvanlig’, ’vant’ eller ’velkendt’. Jeg vil vove den påstand at mine trofæer ikke er som de sædvanlige og velkendte trofæer, med en opsats monteret på en plade. Mine trofæer behøver ikke indebære en opsats. Det behøver ikke engang

at være en buk. Jovist er interessen for rævetrofæer også steget og det er et godt initiativ, at de, sammen med mårhunden, nu kan opmåles og tildeles medaljer, ligesom med bukkeopsatsen. Men er der malet på dem? Det er der på nogle af de trofæer jeg laver. Det hele startede med, at jeg som barn fik lov til at få skulderbladet fra et stykke råvildt. Jeg var meget fascineret over, at man kunne se huller fra

TØMRER- OG SNEDKERARBEJDE DØRE OG VINDUER GLAS NYBYGNING OMBYGNING PARCE LHUSE BASLUND 87 · 6600 VEJEN · MAIL@OLELAUTRUP.DK

16

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

haglene. Dette vækkede en interesse, som jeg nu har dyrket i ca. 10 år. Med tiden har jeg kogt, renset og lavet en samling på over 100 kranier. Samlingen dækker bredt med kranier fra noget så småt som mus, helt op til hjorte – og alt derimellem. Kranierne kommer fra jagter, hvor skytten ikke har haft et formål med selve kraniet, og har været så venlig, at lade mig få det.

· Service alle bilmærker · Reparation alle bilmærker · Udskiftning af forruder · A/C Service og reparation · Reparation af skader · Udlæsning af fejlkoder Altofte AU2 v/ Finn Altofte Præstevænget 44, 6600 VEJEN Tel. 2178 3137


Maiken Birkelund med det senest malede kranie

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

17


Neglene malet efter årstidens jagtbare vildt

Spraymalede ræve kranier og råge med neglelak slebet med sandpapir

-er du på jagt efter en god skiltemand?

18

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

Udover kranierne ynder jeg at være kreativ med mine negle. Dette er også noget jeg har gjort i mange år, og som også til tider er præget af min interesse for jagt. En anden interesse der optager mig, er motorsporten Formel1. Jeg må erkende, at jeg nok er lidt farvet af, at jeg har syntes om Sebastian Vettel siden han kørte for Toro Rosso – og sidenhen Red Bull, Ferrari og nu Aston Martin. Dette kommer også til udtryk på neglene af og til.   Disse forskellige interesser har ført til en synergi af det kreative fra neglene, kendetegn fra Formel1 og kommet til udtryk på kranier. Jeg har for eksempel lavet en Top-10 over de hjelme Sebastian Vettel har kørt med, som jeg synes allermest om. Denne består af 9 råge kranier og et kranie fra den første rå, som jeg fik lov til at brække.   Idéerne er mange og jeg har eksperimenteret med forskellige måder og metoder at udfolde min kreativitet på, når det kommer til dekoration af kranier. Jeg har to ræve og én råge, som har fået mange lag spraymaling og derefter er blevet slebet med sandpapir. Rågen er dog dekoreret med neglelak. Her kommer en unik, farvefyldt marmorering til udtryk efter mange timers sliberi. Det behøver dog ikke altid at være maling, der skal udsmykke kranierne. Det kan også være pigge fra søpindsvin eller bladguld på tænderne. Det er kun fantasien der sætter grænser.


Askov/Malt Jagthornsblæsning Hvordan kommer man på jagt? I jægerkredse siges der jo, at har man en god jagthund, eller er god til at spille på jagthorn, eller måske har giftet sig med datteren eller sønnen af en storbonde er dette en sikker genvej til meget jagt, men jagthorn er helt klart den billigste løsning..! Der er i Danmark en lang tradition for brug af jagthorn. Alle, der har lyst, kan

lære at spille på jagthorn, det kræver ikke særlige forudsætninger eller kendskab til noder. Jagthornsblæsning er en aktivitet, der dyrkes af kvinder, mænd, piger og drenge i alle aldre og alle er velkomne! Medio september begynder AskovMalt Jagthornsblæsere træningen i foreningshuset, Byagervej 1, Brørup. Der spilles hver torsdag kl. 19-21.

Hvis du er nybegynder er du velkommen til at kontakte os for at høre nærmere om køb af horn, mundstykke, øvning, noder etc. Der spilles frem til udgangen af marts. I slutningen af april er der duelighedsprøver hvor man kan få bedømt sin kunnen – såfremt man vil det. Der er bronze, sølv og guldklasse, så der er noget for alle niveauer.

Kontakt AMJ Jagthornsblæsning: Lars Wagner tlf. 23 62 24 14 eller på lw@kkpartner.dk

DANMARKS STØRSTE UDVALG Vi specialbygger gerne din nye jagt-trailer!

WWW.KONGEAA.DK ALTID OVER 3500 NYE OG BRUGTE TRAILERE PÅ LAGER

STENBRO ALLÉ 1-3 | 6650 BRØRUP | 75 38 26 00 | MAIL@KONGEAA.DK www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

19


20

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Jagtjournal Læsernes egne beretninger og fotos Et billede siger mere end tusind ord, siger et gammelt ordsprog. Under jagten oplever vi mange særlige øjeblikke. Her på Jagtjournalen er det lige meget

om du jager med gevær, riffel eller bue. Bare du har et godt, sjovt eller spændende billede, for her kan du indsende billeder med en kort tekst. Nøjagtigt som i din egen jagtjournal. Her deler du bare oplevelserne med os andre. Billedet kan naturligvis være med dig

selv, din hund eller din jagtkammerat, eller fra en sjov eller spændende jagtog/eller naturoplevelse - også gerne fra tidligere. Put kameraet i lommen eller brug din smartphone - husk at tage billederne i højeste opløsning - og lad os se dem i AMJs Jagtmagasin næste år.

hvor jeg kan se op til en remise (sommerhuset). Jeg kan se at der ligger 4 rådyr, så jeg bevæger mig bag bakken for at komme i god vind og op mod et andet hegn som jeg kan gemme mig bagved, mens jeg lister der opad. Jeg kravler igennem hegnet, hvor jeg ligger med håndkikkerten og DER står han, endelig. Så med forhøjet puls og adrenalin skal

jeg tjekke afstanden da de lige pludselig rejser sig op og fornemmer noget. Afstanden siger 180 meter. Jeg ligger rifflen op og føler at den ligger fint. Jeg tager mig god tid og lader skuddet gå. Efter skuddet løber der 7 dyr ud over marken, over den bakke jeg kom fra og igennem hegnet. Jeg følger dyrene hele vejen, men ingen skudtegn. Jeg venter 5 min og bevæger mig hen til hvor buk-

Den snu returbuk Rasmus Wagner I april måned bliver der brugt mange timer på revirret med håndkikkerten, i jagten efter den rigtige buk, efter nogle ture derude finder jeg bukken som skal have et forsøg til maj. Endelig bliver det den 16. maj. Man kan nærmest ikke sove i spænding, vækkeuret ringer og så er det ellers bare afsted. Da jeg lister ned mod stien finder jeg hurtigt en buk men ikke den udvalgte. Timerne går med masser af vildt men ingen store bukke. Jeg kører tilbage og mødes med en som også har været ude på revirret. Han har set en buk, som han mener er en rigtig gammel returbuk. Vi bliver hurtigt enige om, at det er ham han skal gå efter. Efter utallige forsøge på at nedlægge bukken snyder den ham utallige gange. Da vi rammer juni måned lægger vi begge fokusset på returbukken, grundet at den jager alle de andre lovende bukke væk. Men som det tit sker i juni så er bukken bare væk. Vi kan overhovedet ikke finde den nogen steder, hvilket også er med til at gøre jagt så fed. Dagene går og vi ser den aldrig igen i bukkejagter. Den 21. oktober ringer Lars W til mig mens jeg er på arbejde, da han har set 7 stk råvildt gå ude på jagten. Han spørger om vi skal ud på en eftermiddags pürsch, hvilket vi selvfølgelig skal. Vi kører ud mod jagten, Lars W tager nordsiden af stykket og jeg tager sydsiden. Jeg lister ned igennem hegnet og op til højre i hegnet kan jeg se at der ligger en rå. For ikke at støde den, går jeg lidt tilbage og bevæger mig op ad en bakke

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

21


Jagtjournal ken stod, mens der flyver tusinde tanker igennem hovedet. Shiit noget pis, jeg finder intet blod eller hår. Jeg ringer til Lars W helt panisk, konklusionen på samtalen bliver at gå op og tjekke hvor de er løbet igennem for at være helt sikker på at det var et forbiskud. Jeg bevæger mig op over marken der er cirka 400 meter, da jeg kommer igennem hegnet og forbi remisen må jeg konkludere at jeg har skudt forbi. Jeg står og tænker hele situationen igennem, da der pludselig ovre ved nabomarken kommer et rådyr ud af hegnet og der kommer flere, ud af det blå er de alle 7 dyr på vej tilbage igen ind på vores jagt. Iblandt dem kommer bukken aller forrest i let løb, hurtigt op med skydestokken, den kommer ind på 50 meter da jeg må råbe for at stoppe bukken. BUM den falder for en fin hjertekugle på stedet. Hvor heldig kan man være? Jeg lister hen til bukken hvor den helt store forskrækkelse rammer mig, for der hvor kroppen går over til hals, har den et lille snit sår fra første kugle. Forløsningen over at nedlægge det rigtige dyr og den turbulente oplevelse, bliver forstyrret af det første skud. Heldigvis for mig endte det godt, men kunne sagtens være endte på en anden måde.

22

Jagten på sølvtøj Rasmus Wagner

I ventetiden mellem jagtsæsonerne, skifter jeg jagttøjet ud med mine waders, i jagten på den helt store havørred, langs de danske kyster. Det var den 10. august. Den sidste ferie dag, så det skulle udnyttes med en tur på kysten. Så de klassiske ting bliver tjekke. Vejret, vandstand og ikke mindste vindretning, og ud fra det bliver der lagt en plan. Skrevet til en makker om han var klar på en tur på kysten. Jeg henter ham omkring 07:30 og så går turen mod Kolding, hvor vi går igang med at rigge grejet til mens vi diskutere hvilken agn der fanger den store i dag, og så ellers bare mod vandet. Da vi rammer vandkanten er forholdene helt perfekte. Sigtbarheden er perfekt ikke for grumset, men heller ikke for klart og bølgerne har en fin størrelse. Så med troen på at det er dagen hvor det skal lykkes, traver vi hen mod pladsen og begynder så småt fiskeriet. Vi fisker i cirka 30 min da det lige pludselig giver et hårdt ryk i gennemløberen. Jeg løfter stangen og mærker hurtigt at det er en større fisk, den springer fri flere gange af vandet og andrealinen køre rundt i kroppen. Nervøsiteten for at skulle miste fisken som man har fisker efter i så mange timer gør det meget nervepirrende. Efter 4-5 minutter begynder fisken at blive udmattet og vi får den nettet.

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

En blanding af glæde og forløsning bruser op i os begge to. Vi finder målebåndet frem og konstaterer at det er den største havørred jeg har fanget med en længde på 56 cm, fantastisk oplevelse. Med den fine fisk i bagagen bevæger vi os længere ned ad kysten. Der går blot 30 min da en ny havørred hamrer til gennemløberen, og får andrealinen til og bruse op på ny. En mindre fisk med et højt energiniveau gør fighten spændende og intens. Vi får den i nettet og den måler 48 cm - en helt igennem forrygende dag langs kysten. Vi sluttede dagen af med en øl og Mou tomatsuppe over trangia’en.

Plantning af læhegn ved skydebanen Tom Hansen

Efter forarbejdet af jorden med pløjning, blev der kaldt lidt folk sammen en lørdag formiddag til plantning. Mette Johnsen, som havde skaffet de 600 planter, gav alle en lektion i hvordan vi skulle plante dem og derefter blev der gravet huller og stukket planter i til den store guldmedalje. Projektet var overstået på ca. et par timer. Så var der lige et problem. Det var meget tørt, men vejrguderne var med os og regnen kom efter et par dage, så både planterne og vi fik det meget bedre.


Jagtjournal Men så opstod et nyt problem. Bukken, som opholder sig i området, syntes det var nogle meget fine små snacks vi der havde sat til ham, han både spiser og fejer på dem. Hvordan vi lige klarer det problem er lidt mere usikkert. Vi siger tusind tak til alle dem som har bidraget til opgaven.

www.askovmalt-jagt.dk

Rågeregulering 2021 Tom Hansen Igen i år blev der af jagtforeningerne i Vejen kommune, Jægerråd Vejen, det tidligere JKF, reguleret råger på Vejen kommunes forskellige lokaliteter. I 2021 blev der i alt nedlagt 676 rågeunger. Det noget mindre antal rågeunger, som blev nedlagt (676 stk.) i år, set i forhold til sidste år (1143 stk.) kan der være mange grunde til, men det var i store dele af maj måned meget koldt og regnfuldt og så holder ungerne sig inde i reden. Da så det fine vejr kom var de så store, at de meget hurtigt fløj af reden. De nedlagte unger fordeler sig således mellem foreningerne: Gesten 40, Bække 11, Vejen 67, Jels 24, Andst 6, Føvling 116, Askov Malt 220, Rødding 0, Skodborg jagtforening 21, Skodborg flugtskydning 52, Lindknud/Læborg 34, Åstrup 47, og Holme Ådalen 38.

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

23


Jagtjournal Jagtvin og gavekort til årets forfattere

Nye bestyrelsesmedlemmer i Askov/Malt Jagtforening

Alle der havde skrevet en jagtfortælling til foreningens jagtblad fik overrakt en flaske god jagtvin. Desuden var der lodtrækning om et gavekort til Vejen Erhvervsbeklædning.

Trods udsættelse på grund af Corona var alligevel omkring 50 medlemmer mødt frem til en vellykket generalforsamling på Hotel Skibelund Krat Jagthornsblæserne indledte aftenen med smukke jagtsignaler, hvorefter foreningens formand, Ole Lautrup blandt andet i sin beretning kunne beklage, at rigtig mange af foreningens aktiviteter var blevet aflyst på grund af Corona. Men alligevel var det lykkedes riffeludvalget at holde gang i riffelbanen i Skibelund, trods de mange restriktioner.

Nye bestyrelsesmedlemmer Efter 37 år i bestyrelsen ønskede Finn Østergaard at stoppe. Endvidere ønskede Allan S. Hansen ikke genvalg. Nyvalgt til bestyrelsen blev Dennis Sørensen og Lars Wagner. Som arbejdende suppleanter valgtes Allan B. Olesen og Jesper Wolf Schmidt-Hansen.

BETONARBEJDE

24

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Jagtjournal Trofæudstilling Efter generalforsamlingen var der trofæudstilling med mange spændende jagttrofæer fra ind- og udland. Her kunne man beundre mange flotte trofæer. Herefter blev de to største og de to mest særprægede bukketrofæer fra 2020 i hhv. ind- og udland kåret og blandt alle trofæer blev ”Årets trofæ” også valgt. I forbindelse med kåringen fortalte vinderne kort om deres oplevelser under jagten. Vinder med Årets største danske buk blev Ole Lautrup. Årets mest særprægede danske buk blev vundet af Erik Clausen. Årets mest specielle udenlandske buk blev vundet af Michael Pedersen mens årets største udenlandske buk blev vundet af Anders Madsen. Årets trofæ blev vundet af Lars Wagner.

Alt i VVS-arbejde udføres... INSTALLATION AF NATURGASANLÆG GASSERVICE

Stort lotteri Aftenen sluttede med et stort lotteri. Mange kunne således tage hjem med gavekort til en jagtdag på Estrup, et årskort til engjagten ved vadehavet eller en jagtdag med riffel på foreningens jagtrevir, samt mange andre spændende præmier.

VENTILATIONSANLÆG JORD- & SOLVARMEANLÆG BLIKKENSLAGERARBEJDE

Bjarne Tækker

22 70 21 92 Kenny Tækker

22 70 21 91

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

25


Jagt kan alt... Af Nels Junker Sørensen

Jeg har valgt at kalde artiklen ’Jagt kan alt’. Det er i hvert fald mine erfaringer efter kun små 2 år som jæger. Overskriften vender jeg tilbage til. Jeg vil starte med at fortælle hvorfor jeg i en alder af næsten 40 år pludselig besluttede mig for at blive jæger. Det lå ikke ligefrem til højrebenet. Jeg kommer ikke ud af en jægerfamilie. Jeg

har aldrig været med gode venner eller andet godtfolk på jagt. Jeg har derimod dyrket alverdens sportsgrene hele mit liv, og gør det stadig – det ene udelukker ikke det andet. Til forklaringen: Jagt har egentlig altid tændt noget i mig, når jeg har hørt folk berette om det. Mad (i særdeleshed kød) og natur har altid trukket i mig. Så da det passede

godt ind i hvad alle fritidsaktiviteter skal passe ind i (hus, børn, Lotte, have osv.) var jeg helt sikker – sæt handling bag tanken, og kom i gang med det jagttegn Nels Junker! Selvom undervisningen ikke altid er lige så spændende som praktisk jagt, bekræftede den mig faktisk i, at jeg nu også var meget interesseret i denne hobby / livsstil. Det var ikke nødvendigvis givet at ovennævnte interesser gør at man er jægermateriale. Folk spørger ofte hvorfor jeg er blevet jæger. Jeg svarer ofte med ovenstående beretning. Men jeg tænker: ’hvorfor ikk? - Jagt kan alt’

De garvede lærte fra sig Det var lidt om baggrunden for hvordan en gut, som folk blev decideret overrasket over lige pludselig er jagtinteresseret, blev jæger. Allerede inden jeg havde gennemført mit jagttegnskursus, var jeg afsted på min første jagt. Nogle lokale jægere var så venlige at invitere mig med, så jeg kunne lære noget om jagt - og nå ja - bidrage med at drive noget vildt ud til dem med haglbøsse. Det skal nævnes at disse gutter og jeg rent faktisk ikke, på daværende tidspunkt, havde kendt hinanden tæt gennem flere år. Nuvel, vi har nok vidst hvem hinanden var fra bybilledet, men ellers ikke noget dybere kendskab til hinanden. 12 måneder senere var jeg en del af disse gutters jagt, med ret til at skyde også. En kæmpe tak til dem, som har taget mig ind og lært mig op i praktikken – selvom jeg langt fra er færdiguddannet. At nogle ”fremmede” gutter fornemmede kemien, og gerne ville lære fra sig, sætter jeg stor pris på. Det havde de da ikke behøvet. Det er det jeg siger – Jagt kan alt.

En jagtfamilie

Inden jeg kom på min første jagt med ret til at skyde, tog jeg min familie

26

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


(Lotte, Alexander og Viktor) med ud på mit nye jagt for at vise dem rundt, og ikke mindst for at de kunne finde derhen, hvor de fremover kunne forvente at en del timer ville gå for mit vedkommende. Jagt kan ikke undgå at skulle involvere hele familien ifølge mig. Det skal siges, at jeg ikke synes at denne passage skulle med i bladet, men mine medjægere har åbenbart moret sig bekosteligt over min yngste søns betragtninger (Viktor).

virerne blev spist far. Der var i øvrigt også en ræv. Ærgerligt at i ikke nåede at se dem’ Cirka citat Viktor Junker.

På vej hjem i bilen kunne han berette om ting, som nok ville gøre de fleste danske jægere misundelige. Jeg får ikke engang alt med her, men her er hvad jeg husker at have berettet om Viktors betragtninger:

Som så mange andre, glemmer jeg aldrig det første vildt som det lykkes mig at skyde. Det var for mit vedkommende en hare. Situationen var dog noget speciel og faktisk en anelse presset. Vi havde trampet en del marker af, og der var mildest talt ikke skudt ret meget (en enkelt hare så vidt jeg husker). På vej retur mod parade opdager en medjæger at en hare sidder og trykker sig ca. 30 meter ude på marken. Alle jægere stopper op, og bliver på

’Jeg så en masse rådyr rundt om hjørnet inden I kom frem far. De stak dog af, da der pludselig kom en kæmpe bjørn. Men heldigvis var der en masse kronvildt jeg nåede at se. De blev så ædt af bjørnen efterfølgende. Selv ge-

www.askovmalt-jagt.dk

Jeg har forgæves ledt efter min gamle SMS om hans betragtninger. Én ting er sikkert – jeg fik ikke skrevet alle de vilde ting knægten oplevede på de 26 sekunder han ’sneg’ sig om hjørnet før os andre. Jagt kan i den grad alt. Kun fantasien sætter åbenbart grænser

Det første vildt

mine vegne enige om, at den skal jeg da have lov til at nedlægge. Let beslutning for rutinerede jægere at beslutte for den nye dreng i klassen. Ikke desto mindre blev det beslutningen. Så med hele Wagner dynastiet samt 5-6 andre medjægere stående som tilskuer, naturligvis akkompagneret med telefoner, kameraer osv. i nakken, travede jeg roligt hen mod haren som ligger og trykker sig. Da den synes jeg er tæt nok på starter den motoren op og flyver afsted over marken. BANG -forbi. BANG – træffer. Mit første vildt var nu en realitet, og endda foreviget på alle de elektroniske enheder, som Wagner dynastiet er i besiddelse af. Det var super fedt. Jeg havde min ene knægt med på jagt (Alexander), og han var nok mere stolt end jeg var. Og det siger ikke så lidt! Adrenalin, kæmpe pres, kæmpe forløsning, jubel og ros fra tilskuerne. Presset var på ingen måder de rare gutters hensigt, men man kunne da godt mærke deres øjne i nakken.

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

27


Havde vi haft bedre tid havde de sikkert inviteret TV SYD også - Jagt kan alt.

Min første buk Jeg havde fornøjelsen af at skyde min første buk i dette års bukkesæson. Vejen til den store fornøjelse, var dog ikke som forventet, hvilket jagt i øvrigt heldigvis sjældent er. Jeg startede bukkesæsonen ud med at være en del af nye jagt arealer. Det vil sige bjørnejagten på de gamle jagtmarker indtil videre er afblæst. De første to uger gik med at sidde i alt slags vejr. Der var ikke nogle bukke de steder jeg var.

28

Søndag d. 30. maj drog jeg glad afsted på bukkejagt igen. På vej derud i bilen sad jeg og tænkte for mig selv; ’jeg har egentlig aldrig nogensinde taget hjem fra jagt, hvor jeg ikke var glad og godt til mode’. Og det til trods for, at jeg aftenen før havde siddet i 3 timers non-stop regn, og ikke set andet end røven af en ræv, som løb i tørvejr i tæt bevoksning. Meget typisk betød den tanke, at alt skulle vende på en tallerken for mig. Jeg fik øje på en meget lille buk, som ikke havde nogen anelse om min tilstedeværelse – endnu. Men vi skulle komme meget tættere

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

på hinanden. Bukken kom ind på ca. 90 meter, vendte sig fint med siden til, ingen feber, ro i optikken, ingen forhindringer mellem dyr og riffel og korset var placeret stabilt på bladet. BANG! Bukken sprang med fuld gas, og i øvrigt fuldstændig ubesværet direkte mod mit skydetårn. Jeg prøvede at råbe og pifte den an, men den forsvandt ind i krattet 15 meter fra mit tårn. Jeg havde for få timer siden lige konkluderet for mig selv, at denne livsstil bare gør en glad i livet uanset hvad. Det er så ikke rigtigt. Jeg fik det fysisk dårligt. Var dyret anskudt? Er der noget galt med mit grej, eller ham som betjener det? Hvad skete der helt præcist i selve aftrækket? Hvad gør jeg nu? Kort sagt: kaos for nyjægeren. Jagt kan alt – også den her slags. Jeg allierede mig straks med rutinerede medjægere fra samme konsortier. En medjæger som endnu ikke var ankommet til sin position, afbrød straks hans planlagte bukkejagt, og gik forløbet grundigt igennem med mig. Ud over at konkludere at der ikke var tale om anskydning, var der også overskud til lidt trøst som selv en mand på 40 år og over 90 kilo kan have brug for i ny og næ. Tak Anders. Også tak til Dennis Beck som ringede og korresponderede mere med mig, end en forelsket teenagepige gør med hendes nye fyr. Næste morgen bragte ikke andet end opmuntring, sms’er og opkald fra konsortier gutterne. Det viser sig nemlig, at jeg ikke er den første jæger, som har skudt forbi. Tak gutter! Aftenen efter besluttede Lars Wagner og jeg at få testet grejet. Det virkede upåklageligt. Lars mente at jeg skulle tage ud og sidde lidt igen efter testen. Det var jeg ikke meget for, men jeg havde jo min jagt-camping-habit på – så hvorfor ikke?! Vi / Lars besluttede at jeg skulle i samme tårn som aftenen før. Der nåede vi ikke at snige os hen, før en buk blev spottet. Op med skydestokken. BANG! igen; ro på optik og adrenalin. Skuddet sad som forventet og bukken var forendt stort set inden den ramte jorden efter det klassiske spring. Denne gang på 137 meter. Glæden, feberen på bagkant og adrenalinen var usammenlignelig. På 24 timer fra himlen, til helvede og tilbage til himlen. Jagt kan alt!


Alt Alt entreprenørarbejde entreprenørarbejde udføres udføres Kloak, Kloak, anlægsanlægs- og og belægningsarbejde belægningsarbejde Egen Egen grusgrav grusgrav

Maskiner Maskiner udlejes udlejes med med fører: fører: • • • Minigraver Minigraver • Traktor Traktor med med kost kost • Rendegraver • Traktor og jordvogn • Rendegraver • Traktor og jordvogn • Gravemaskine • • Gravemaskine • Dumper Dumper • • • Gummiged Gummiged • Lastvogne Lastvogne

Engvej Engvej 13a 13a -- 6600 6600 Vejen Vejen -- Tlf. Tlf. 75 75 36 36 29 29 11 11 Fax Fax 75 75 36 36 51 51 90 90 -- www.hhave.dk www.hhave.dk -- E-mail: E-mail: hh@hhave.dk hh@hhave.dk

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

29


Råen Af Nels Junker Sørensen Gid man kunne skyde sit første klovbærende vildt flere gange. Jeg glemmer i hvert fald aldrig følelsen! Jeg vil til enhver tid lytte interesseret og ikke mindst oprigtig lykkeønske, dem som en dag fortæller mig om deres første. For den følelse er helt fantastik, og måske kan jeg endda genfremkalde min egen oplevelse bare en anelse ved blot at lytte. For mit vedkommende skete det i januar 2021 lidt udenfor Brørup. Jeg havde aftalt med Lars Wagner, at vi skulle afsted en lørdag morgen. Det havde frosset om natten, og temperaturen var stadig lidt under frysepunktet. Lars kom og hentede mig og afsted det gik. Det gik faktisk så godt med at komme afsted, at Lars kørte for langt i forhold til hvor vi skulle af. Det troede jeg i hvert fald. Endnu en detalje og lærdom til nyjægeren. Vi kørte åbenbart for langt i et ikke for langsomt og ikke for hurtigt tempo, for at kigge på området for rådyr. De er vant til lidt trafik på markvejen i det givne område. En rå blev spottet, og nogle minutter senere holdte vi der, hvor jeg troede vi skulle af for 5 minutter siden. Vi skulle snige os imellem en lille skov og en gylletank for at komme på skudhold. Vi var meget udfordret af, at hvis man ikke skulle gå på frosne vandpytter, som ud over at være glatte heller kunne klare min eller Lars’ kampvægt og dermed larmede, skulle vi via blade som på grundet frosten knaste som cornflakes. Efter 75 meter og ca. 25 minutter blev min skydestok sat op af min assistent. Lars var nemlig taget afsted uden riffel, ene og alene for at lære fra sig, og give mig den følelse han sikkert selv har haft engang – nemlig lykken og følelsen af sit første klovbærende vildt. Råen stod rigtig fint på 92 meter, med siden til og vi var 1 minut efter solopgang – perfekt! BANG!

30

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

10 rådyr sprang op og flygtede fra stedet. Heldigvis ikke den som jeg havde i optikken. Den blev liggende. Som nævnt i starten af afsnittet, så glemmer jeg aldrig følelsen. Et par kram og et par minutter senere begav Lars og jeg os ned til det forendte dyr. Flot smaldyr. Efter billeder, en dåb og lidt overstadigst lykkesnak (fra min side) blev dyret brækket, og vi kunne varme os på en Doktor Nielsen i bagenden af Lars’ varevogn. Her dalede sneen pludselig roligt ned, og en del af de dyr som var stukket af ved skuddet kom stille og roligt tilbage. Her gik de roligt, spisende og uvidende om vores tilstedeværelse rundt mens vi sad og nød øjeblikket over en varm kop kaffe. Smukt! Tak for en god morgen og formiddag Lars. Jagt kan alt.


BilligFilter.dk

BilligVentilation.dk

V i give r dig

Råd til et sundere indeklima

Hos BilligVentilation.dk sælger vi ikke bare komplette ventilation og varmepumpe løsninger.

Vi sælger skræddersyede løsninger til din bolig, hvor dine personlige ønsker bliver kombineret med vores viden om lovgivning, funktion, strømforbrug, vedligehold, levetid samt komfort.

Vi tager

ansvaret for at levere den korrekte opsætning til jeres bolig, så i trygt kan vide, i har fået den bedste løsning, rådgivning og service.

Vi råder

Læs meget mere på www.billigventilation.dk

og www.billigfilter.dk

over dygtige og faglige montører/-teknikere som er klar til at rådgive og guide før, under og efter projektet.

Desuden forhandler vi også filtre til diverse ventilationsanlæg, hvor alle er med den nye internationale ISO 16890 klassificering.

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening

– JAGTMAGASIN 2021

31


Superflot og jagtetisk billede/FØ

Mårhunden - kurven er knækket... Af Finn Østergaard I jagtsæsonen 2018-2019 nedlagde jægerne 3.366 mårhunde, i sæsonen 2019-2020 steg tallet til 7.999. Og i den seneste jagtsæson nåede det foreløbige tal op på 10.939 nedlagte mårhunde, men siden har tingene ændret sig.

32

I særdeleshed efter muligheden for at benytte lysforstærkende sigtemidler samt termiske håndkikkerter. Flere steder begynder det nu for alvor at tynde ud i bestanden, lyder meldingen fra eksperterne, men ligefrem udryddet?

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

Nej, det er den bestemt ikke. Trods flere mediers udmeldinger hen over Pinsen, er den danske bestand af mårhund langt fra udryddet. Kurven er knækket, ja, men mårhunden er kommet for at blive og kræver


MÅRHUNDEN FAKTA Mårhunden stammer fra Østasien. Den blev udsat for mellem 70 og 90 år siden i Sovjetunionen og har herfra spredt sig til Tyskland. Bestanden i Danmark er formentlig efterkommere af tamme dyr, der er undsluppet fra fangenskab, samt dyr, der er indvandret fra Tyskland. Mårhunden blev første gang registreret i naturen i Danmark i 1980 ved Vejle. Fra 1995 til 2003 blev 25 mårhunde registreret. Siden er antallet steget kraftigt. Mårhunden kan bevæge sig op mod 200 kilometer på land og kan også krydse fjorde på op til 10 kilometer.

Michael Nygart Carlsen skriver i Facebookgruppen Mårhunderegulering Vejen Kommune den 30. september: ”Der har været besøg på pladsen på St. Dalvej på Bække Mark. En aftenvagt gav en han på ca. 6,5 kg. Det nåede selvfølgelig at regne inden den kom. Jeg blev lidt doven og sad kun få minutter efter den var skudt. Så må vi se hvornår den/de næste kommer”.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

derfor til stadighed stor opmærksomhed fra jægerne. Der findes i dag områder, hvor der er bemærkelsesværdigt få mårhunde. Dog er der tilsvarende områder på landkortet, hvor der er plads til yderligere fokus.

Måned

Februar

Marts

Arpil

Maj

Juni

Juli

August

September

Oktober

November

December

Jan Callesen fra mårhunde-koordinatorgruppen skriver i august: Så kom måneden hvor vi kom over 1.000 stk.

En utrolig flot indsats rundt om i landet har givet resultater. Men stadig ligger vi samlet set ca 35 procent under hvor vi var sidste år på samme tid. Koordinatorgruppen indsamler hver måned indberetninger om nedlagte og nedkørte mårhunde fra de forskellige mårhundegrupper i Jylland og Fyn.

Januar

Faktisk blev de knapt 11.000 individer skudt af knapt 2.400 jægere, hvilket jo i

sig selv afslører et stort potentiale i den danske jægerstand. Mange har sandsynligvis forsøgt sig med etablering af baitpladser uden held, mens endnu flere bare ikke er kommet ind i kampen.

2020

170

274

480

456

548

1114

1235

1356

1550

903

260

139

2021

128

167

396

435

164

373

1078

1109

1309

0

0

0

Difference i %

-24,7

-39,1

-23,1

-4,6

-70,1

-66,5

-12,7

-18,2

-15,5

2020

170

444

924

1380

1928

3043

4277

5633

7183

8086

8346

8485

2021

128

295

664

1099

1263

1636

2714

3823

5132

5132

5132

5132

Difference i %

-24,7

-33,6

-28,1

-20,4

-34,5

-46,2

-36,5

-32,1

-28,6

Akkumuleret

September blev den 3. måned i streg med over 1.000 registrerede mårhunde, men stadig er vi 28 procent under sidste års samlede til dato, skriver Jan Callesen om de frivillige gruppers indsats, som registreres i koordinator gruppen. I gruppen ”Mårhunderegulering Vejen Kommune blev der i oktober registreret 17 nedlagte. 7 hanner og 7 tæver samt 3 ubekendte. Totalt til dato i år 86 stk. mod sidste år 172 stk.

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

33


Mårhunderegulering i Vejen Kommune Af Finn Østergaard Her vil tips, resultater, erfaringer og spørgsmål også kunne deles. Mårhundereguleringsjæger Gert Andersen modtager billeder og informationer om sted for nedlagte eller trafikdræbte mårhunde, eller man kan sætte billeder og informationerne op direkte i gruppen. Gruppen ”Mårhunderegulering Vejen Kommune” indgår i en frivillig koordinatorgruppe som indsamler viden om nedlagte og trafikdræbte mårhunde i Jylland og på Fyn. Derfor er det vigtigt med informationer om det er en han eller tæve. Om MH er nedlagt ved foderplads, fra grav eller i fælde. Om det er voksne eller hvalpe, kørt ned eller andet. Disse oplysninger videregives til koordinatorgruppen som indsamler og bearbejder tallene som efterfølgende lægges op i de forskellige mårhundegrupper til information. Gert Andersen kan kontaktes for at få råd og vejledning og tips til opsætning af kameraer og fælder, etablering af baitpladser (foderpladser), fodermuligheder samt regulering. tlf. 21 91 97 58. I skrivende stund er der 272 medlemmer i gruppen, men der er brug for flere der regulerer mårhunden.

RÅDGIVERE MED STYR PÅ DERES HÅNDVÆRK Vi har fyldt værktøjskassen med gode råd og faglig viden, derfor kan vi tilbyde dig kompetent rådgivning og sparring inden for håndværkerbranchen. Kontakt Frank Barrit på 22 19 37 32 eller fba@bdo.dk og hør mere.

RÅDGIVNING, REVISION OG REGNSKAB

34

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

Denne gruppe på Facebook er lavet for Jægerråd Vejen til inspiration og optimering af bekæmpelsen af mårhund blandt medlemmerne af Vejen Kommunes Jagtforeninger, samt til at indsamle data om nedlagte og trafikdræbte mårhunde.


Dåhjorten Af Jesper Wolf Schmidt Lørdag d. 9. Oktober, var jeg kørt over og besøge min gode ven på Fyn, som har et lille smørhul med godt med dåvildt. Vi startede med kaffe og mens vi drak kaffen, spottede vi et kridhvidt stykke dåvildt ud igennem vinduet. Jeg besluttede mig for at drikke kaffen færdig og så gå ud og kigge efter et stykke dåvildt. Allerede da jeg kom ud og rundt om hjørnet kom hjorten gående rundt om busken ca. 200 meter fra mig. Jeg fik hurtigt listet mig lidt tættere på, sat skydestokken op og fik beundret hjorten lidt - og sat en god kugle og det prægtige dyr faldt hvor den stod. En flot fuldskuffel, hvor den højre skovl var brækket af. Annonce_190x128mm_Flugtskytten_2019.10_3mmCM.pdf 1 03-10-2019 19:44:36

Skæftearbejde | Våben | Udstyr | Reparation | Skydearrangement | Skydeinstruktion Flugtskytten v/Henrik Jørgensen | Dalgas Allé 12 | 6600 Vejen | Mobil: 22 99 83 68 | e-mail: hj@flugtskytten.dk

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

35


Hunden skal da med! Af Finn Østergaard Helt tilbage i tiden med de store korthårede hønsehunde trænede jeg dem også til at kunne komme med mig på pyrsch. De lærte lydløse kommandoer med håndtegn, at stå stille når jeg stod stille, liste forsigtigt frem ved venstre knæ uden snor, men dog så langt fremme, at jeg kunne følge hundens mimik, blive liggende mens jeg selv listede videre, når det håndtegn kom, men komme med op i skydetårn skete dog aldrig. Men da min jagt ændrede sig fra jagt på de åbne vidder og store marker herhjemme til primært jagt i Tyskland og min da 14-år gamle tyske korthår måtte aflives på grund af sygdom, kom tankerne snigende: Ingen hund - eller lille hund? En af mine jagtkammerater havde en Border-terrier som altid var med ham i Tyskland på jagt. En dag så jeg den hængende i et vildsvins øre, mens svinet spurtede forbi mig i en stor skov. Sådan en måtte jeg da have. Det blev Chili. En lille Border-terrier tæve. Ligesom de store hunde har jeg også lært hende lydløse kommandoer med forskellige tegn, så hun også har kunnet følge mig uden snor på pyrsch, og modsat de store har hun også altid været med mig oppe i de forskellige tårne, både herhjemme og i Tyskland, uanset

Næsten under hunden lister en kat forbi. Det var nu ekstra hårdt. Hunden rystede så det kunne mærkes i tårnet. Senere kom der både en hare og en rå forbi på samme afstand.

36

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

højden, for hun har bestemt ikke højdeskræk. Er det muligt vil hun gerne ligge helt oppe i vinduskarmen, som der jo ofte er i tyske jagttårne. Hun ligger ganske stille og bruger sine sanser. Ser, eller lugter hun noget er jeg slet ikke i tvivl. Så ryster hun over hele kroppen, men siger ikke en lyd! Her i foråret var vi – Chili og jeg - på jagt en morgen i en plantage herhjemme. Jeg så dog desværre udelukkende unge bukke som jeg ikke ville skyde. En af de unge bukke kom stille op mod tårnet, kom nærmere og nærmere. Det var en såkaldt ung ”gemmebuk”. Den stillede sig til sidst blot 13 meter fra tårnet og fejede. Hunden var slet ikke i tvivl, men da bukken lidt efter listede videre og forsvandt i træerne, drejede hun hovedet, sendte mig et blik og en lille bebrejdende brummelyd. Jeg måtte jo så hviskende fortælle hende, at bukken var for ung. Vi er nu sjældent uenige når vi sådan er sammen oppe i et tårn, for både hunden og jeg nyder det. Det blev atter en dejlig morgen sammen med hunden. Solen havde svært ved at brænde morgentågen af, men alligevel havde vi jo en herlig morgen, og så da også et stykke kronvildt og en hare.

Dagens unge gemmebuk.


Hunden er spændt. Øjne og næse kører uafbrudt.

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

37


Svensk bukkejagt – med stærke følelser Af Dan Stampe Jensen At Sverige er et fantastisk jagtland, tror jeg mange er bekendt med. Stilheden, den storslåede natur, kammeratskabet og de snu skovbukke er en kombi der for mig, bringer store følelser i kog. Siden 2008 har vi besøgt det samme revir i det nordlige Småland. Ca. 1200 hektar storslået natur, primært skov med enkelte små enge. Forventningens glæde, gensynet med gode svenske jagtkammerater og ikke mindst vores trofaste hold af fem danske jægere gør denne uge i midt august til noget helt specielt. De sidste mange måneder har både min bror, far og jeg næsten dagligt talt sammen og har mindet hinanden om den forestående jagt. Hvor gemmer de gode bukke sig, hvordan ser de nye skovrydninger ud, hvordan ser tidligere års sparede bukke ud? Spørgsmålene var mange og forventninger høje, da vi igen i 2021 satte kursen mod nordøst. Gentagne observationer af tydelig råvildt i brunst på køreturen derop gav forventningerne yderligere et nøk op.

38

Premierebukken Morgenens jagt resulterede i to bukke, Thomas og Verner var heldige at nedlægge hver sin buk under en regnfuld pürsch. På aftenjagten valgte jeg at gå på pürsch i skoven, bevæbnet med lokkekald, skydestok og riffel naturligvis. Netop sat af på skovvejen, begiver jeg mig 20 meter ind i skoven og sætter mig på en stor sten. Tjekker vindretningen og prøver at lægge en plan for ruten jeg vil pürsche på. Nordic Roe lokkekaldet bliver sat i mun-

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

den, og giver straks en 7-8 hetz kald. Der går under 20 sekunder før jeg spotter et rødt dyr i den tætte vegetation ca. 30 meter for mig. Riflen ryger i anslag, velvidende at en chance må opstå, såfremt det er en skudbar buk. Dyret vil blotte sig hvad enten den flytter sig to meter til den ene eller anden side. Der sker intet, dyret er som frosset fast, vinden burde være god – hovedet har jeg ikke set på dyret endnu, så aner ikke om det er en buk eller rå. Sekunder føles som minutter, og pludseligt tager dyret


flugten direkte væk fra mig. Bukken havde ikke synderligt travlt, men må have luret mig ellers har vinden svøbt. At det var en buk, var nu tydeligt at se, opsatsen ragede højt og flot langt op over ørene. Forsøgte ihærdigt at få lokket bukken retur, efter 15 minutter med lokkende toner, måtte jeg se slaget tabt. Pürscher mig forsigtigt videre ind i skoven, og får rundet en stor klippehøj ca. 200 meter fra hvor jeg for lidt siden tabte slaget til en god buk. Her er oversigten god, vinden er god og det virker rigtigt. Forsigtigt fisker jeg lokkekaldet op og sender en serie af sted, et minuts pause og så endnu en serie med hetz lyde. En rød skikkelse kommer springende mod mig ca. 80 meter ude i højskoven. Stopper med at lokke, og bukken bevæger sig nu forsigtigt og årvågent imod den brunstige rå. Studerer bukkens opsats imens han kommer tættere på, han ser halv aborm ud, højre stang er ikke ret høj mens venstre stang rager 6-8 cm over ørene. Umiddelbart heller ingen ung buk og med pæn fylde – beslutningen er taget. Fanger bukkens bringe i trådkorset mellem to stammer og pifter. Bukken stopper op og i samme øjeblik falder skuddet. Anslaget følger og skuddets ekko brager gennem skoven. Bukken falder i knaldet, og feberen begynder at strømme igennem kroppen på mig. Findes der en mere fantastisk følelse end når bukkefeberen raser? (Hende derhjemme ville nok udfordre mig på dette spørgsmål)

ke dyr, indfinder roen sig også i mit sind. Der er ingen bekymringer, ingen negative tanker, ingen gøremål der bliver vendt – kun en følelse af ydmyghed, en følelse at være til stede, at være nærværende. Lykke må være ordet jeg leder efter. Det er dét jagt kan, og i særdeleshed bukkejagt i Sverige kan for mig! Bukkejagt Sverige 2021 vil ikke blive

husket for store bukke, det virkede til at være et meget magert trofæ år i vort område. Seks af de otte bukke vi skød havde ingen sprosser, selvom der var både alder og højde på bukkene. Men 2021 vil blive husket for endnu en fantastisk tur, til et land og et område vi sætter pris på, hvor der bestemt ikke var mangel på godt kammeratskab, skønne oplevelser og masser af vildtobservationer.

Sidder de obligatoriske fem minutter før jeg går frem mod bukken. Vel fremme ved bukken sætter jeg mig ned ved siden af ham, og stryger ham med hårene på hans flotte røde sommerpels. Vemodet kommer også snigende her bagefter, ”var det nu også nødvendigt?”. Spørgsmålet trænger sig på. Ved ikke om jeg er ene med den følelse, men den kommer af og til efter en vellykket jagt. Bukkejagt kan altså noget, og kan i sandhed få én igennem hele følelsesspektret. Bukken er en spøjs fætter, ingen sprosser, højre stang kun godt halv længde af venstre stang. Store flotte rosenkranse, og opsatsen er egentlig også kraftig. Alderen ikke så høj som først antaget, 2-3 år vil jeg skyde på. Mens jeg sidder og betragter det smuk-

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

39


Aftenen jeg aldrig glemmer Af Anders Ravn En lun men senere regnfuld søndag aften. 12. september blev dagen, hvor min hidtil største jagtoplevelse udspillede sig. Jeg havde ikke været vanvittig flittig, men alligevel været afsted 5 gange. Det var ved at være sidst på hjortesæsonen, da politikerne ikke havde givet mere end 14 dages hjortejagt. De forgange aftener hvor jeg havde været afsted, så jeg en hel masse bl.a. en 8-ender hjort. I vores skov har vi besluttet at vi freder mellemhjorte, det betyder, at vi kun må skyde fra 10 ender og op efter. Æv den var desværre ikke stor nok. Far havde set en stor hjort, det sted han sad. Han sagde derfor at jeg kunne sætte mig derned, hvilket nok gav mig denne store hjort. Det startede med, at vi kørte forbi en af mine kammerater Simon. Simon er fisker og meget naturinteresseret, så jeg skrev om han ville med på jagt. Det ville han. Vi kørte så ud til skoven, hvor vi holdt på den sædvanlige plads. Far gik oppe i den anden ende af skoven, hvor han pürschede rundt. Der ligger 130 ha skov samlet, hvilket betyder at der er rigeligt med plads at gå på. Simon og jeg begyndte at gå ned til det sted, far havde udpeget. På turen derned mødte vi et rådyr og en hare. Vi gik ned ad et spor, hvor der var flere sideveje på. På vej til det spor vi ville sidde på, ser vi to hinder og en kalv. Vi fortsætter videre, til det spor vi vil sidde på. Vi fik indfundet os på sporet godt ude i højre side, dog selvfølgelig så Simon også havde godt udsyn. Hjælpemidler var også noget der blev brugt, en Viperflex og Simons selskab. En Viperflex godt sat op siddende, er nok det mest solide underlag man kan få. Hinder og kalve krydsede løbende sporet, det er altid dejligt at se noget, så det glædede vi os meget over. Der kom så efter vi havde siddet en time, en hind og en kalv gående.

40

Hinden gik ind i skoven, men kalven blev stående i den anden kant af sporet. Så…. Der kom hjorten fra venstre, hvor kalven også stod. Hjorten gik ud mit på sporet, jeg kunne se at den var væsentlig større end vores 10 ender parole.

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

Problemet var kalven, som løb lige da hjorten kom ud på ca 140 meter. Jeg havde afsikret og var klar, lige da kalven løb forbi lød bravet. BANG, og kuglen havde forladt løbet, med et velplaceret skud følte jeg. Hjorten løb ind i skoven, med klare tegn


på at den var ramt. Der kom hjortefeberen, alt var gået så hurtig, at jeg ikke nåede at få hjortefeber ved skuddet. 3-4 sekunder fra hjorten kom, ud til skuddet blev afgivet. 15-20 minutter gik der før far kom, og derefter gik vi ind og fandt den. Jeg har aldrig oplevet tiden gå så langsom, selv en time med dansk grammatik går normalt hurtigere. Den lagde så forendt 40 meter inde i skoven, fem meter fra det næste spor. Far kørte hjem efter en trailer, Simon og jeg brækkede den i mellemtiden. Dagen efter kørte far til slagter med den. Hjorten blev serveret på Restaurant Herregårdskælderen på Sønderskov Slot, hvor Preben Madsen lavede hjorten til deres årlige krondyrfestival.

Industrivej 68, 6760 Ribe • Tlf.: 76 88 98 88 • E-mail: mail@ribejagtogfiskeri.dk

Mere end 40 års erfaring inden for udvikling, produktion og salg af innovative facader til moderne byggerier. Vi tilbyder løsninger i rustfrit, aluminium, zink, kobber og tombak.

PORSHOLDT-ANDREASEN A/S

LADELUNDVEJ 78, 6650 BRØRUP TLF: 7538 1555 PORSHOLDT@PORSHOLDT.DK WWW.PORSHOLDT.DK

Opmålingen blev til 205,69 point, 4,31 point fra guld. Opsatsen vejede 9,5 kg og var 114 cm i højden. Sådan en hjort er jeg meget beæret over at have fået mulighed for at skyde. Til sidst et tak til instruktørene ved riffelbanen ved Skibelund, som har gjort det muligt for mig at placere et godt skud, og lært mig mange gode teknikker.

www.maltbaeksmede.dk Vi udfører alt inden for VVS, såvel nybyg som reparationsarbejde, alternativ energi, vandværker, markvanding samt specialopgaver. Maltbæk Smede- & Vandteknik ApS i Maltbæk ved Askov er en erfaren smed og VVS`er. Vi har eksisteret i 3 generationer, med nuværende indehaver Martin Madsen ved roret i over 25 år. Målsætningen er at fremstå som en kvalitetsbevidst virksomhed. Vi er opdateret med mht. love og regler og modtagelig for nye tiltag/udfordringer. Stor og 23 års erfaring indenfor jordvarme og pillefyr. Få et uforpligtende tilbud

Jelshøjvej 23, 6600 Vejen . Biltlf. 40 45 15 52 . Tlf: 75 38 15 52 E-mail: maltbaek@mail.tele.dk

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

41


Set & Sket Set & Sket er normalt et tilbageblik på et meget spændende år i jagtforeningen. Desværre måtte vi jo aflyse en masse af vore aktiviteter i år pga. Corona!

Stort tillykke...

Ny schweisshund Ny Schweisshundefører i vores kommune. Det er Peter H. Kristensen og er bosiddende i Læborg. Kan kontaktes på +45 2146 1284

Jagten på havørreder En duble på mindre end en time

Et stort tillykke til Jakob Christensen – Atter på skamlen ved forbundsmesterskabet i Jagtfeltskydning.

slidt mest på vinderpodiet; han har været uafbrudt deltager i finalen siden 2008, og har de sidste seks år i træk været på podiet, med to guld, en sølv og en bronze som resultat.

I Mesterklassen skød Jakob Christensen sølv med 529 point blot to point fra årets vinder i den mest spændende finale i mesterskabets 30-årige historie, skriver Max Steiner fra DJ.

Den fjerde og sidste skydning i finalen er meget spændende og publikumsvenlig, idet skytterne skyder på 180 meter på tid, 20 sekunder, OG skal stå cirka 10 meter bag deres våben, og i skydetiden løbe frem, kaste sig ned, lade (ladt magasin sidder i), og afgive de tre skud.

Jakob er den mesterskytte, som har

42

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Set & Sket Bedste venner

Fotogene hjorte...

Jægernes bedst ven og altid trofast. Det er altid noget helt unikt og specielt, når man er vokset op sammen. Her er i hvertfald to som er meget tæt knyttet, og en Vaks der elsker Nikolai, især når det har noget med jagt at gøre eller bare udendørs træning.

ApS

Naturens plusser

Brian Boysen Hansen Vinkelvej 5 · 6600 Vejen

Bukkejagten i Danmark er noget helt specielt, ikke mindst de mange oplevelser vi kommer hjem med. Imponerende hvor rolig og kontrolleret lammet trykker sig og falder i et med naturen.

www.askovmalt-jagt.dk

7696 0480 / 2145 0738 bh-smede@mail.dk www.bh-smede.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

43


Krudt & Ukrudt Set & Sket er normalt et tilbageblik på et meget spændende år i jagtforeningen. Desværre måtte vi jo aflyse en masse af vore aktiviteter i år pga. Corona!

Dagens menu

Til daglig har jeg fingren på pulsen, men her røg den i øjet...

Georg Geoløs...

Godt der var sikringer nok med da Radiomekanikeren absolut skulle lege elektriker. Men bare rolig, Radiomekaniker og lampe overlevede.

Er det ikk’..?

Er det eller er det ikke..? Søren Ryges fætter..? eller tænker: han har en bror? Følg med i næste jagtmagasin…

Til grin...

Ja til grin d. 1 september kan man altid blive. Kun 40 meter herfra sad Dennis B. og ventede i stigen indtil kl. 07.30... Han skulle vidst lige have givet det 30 minutter mere - da ham her kom forbi kl. 07.55.

44

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Krudt & Ukrudt IT lære

Ja det er træls det der IT. Men nok var nok, Tom måtte have kyndig svar fra Dennis midt i bestyrelsesmødet, tålmodigt instruerede Dennis kasseren på bedste vis.

Naturlære

Vildtkameratest

Trendy jagtmode...

Når Lars Wagner tester vildtkamera i køkkenet uden lige at fortælle fruen i huset at den står på komfuret Testen var sat i gang og havde jo ikke lige tænkt på hun kom der iført meget lidt tøj. Pludselig mens jeg sad i sofaen bippede telefonen, der var billede fra vildtkameraet. Åbnede den og tænkte først, hva er nu det???? - indtil det slog mig, ups! - og endnu mere ups... - den sender jo også billedet til min jagtkammerat med det samme… Vi er gift endnu og jeg er blevet tilgivet. Kammeraten er i bedring.

Her ses Nike’s nyeste bud på årets sommerjagttrøje, i skøn kombination med en lækker Puma jagtbuks. Let, smidig og ikke støjende, masser af ventilation, samtidig med at du kan mærke hver en regndråbe. Slidstærk - nej, ikke særlig. Kamuflage - ja, men kun nat.

Her er naturvidenskabens svar på hvordan kamelen blev til……

Sælger i topform

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

45


Gaffelbuk i medaljeklassen Af René Kristensen og Lars Wagner Vi er længe (I tankerne) gået under dynen til en middagslur, da vi kører med vores tyske ven Fredi hjem fra morgen jagten. Vi sidder og småblundermens han kører, som om han har stjålet den tyske udgave af guldhornene. Vi kommer op på betonvejen som er det sidste stykke vej hjem til hans bolig, 800 meter i alt. Da han hamrer bremsen i og råber op: Buk !!!!! Vi sidder og kigger lidt indtil vi får håndkikkerten op og ser hvor stor dyret og opsatsen egentlig er. Den har jeg aldrig set før, udbryder den tysk kæmpe. Prøv om det kan lykkes. Vi lister ud af bilen og får gjort os klar, den går 450 meter ude i den knaldgule

46

hvede. Vi indleder pürschen ud i det åbne, bukken begynder at trække væk og går over en lille bakketop og forsvinder. Vi går stille samme vej og kan ikke se den mere. Jeg spotter og spotter, men den er som sunket i jorden som så mange andre bukke vi jægere ser. Fredi ringer; vi kør, den er væk... - vi står lige lidt tid for at se om den ikke er et eller andet sted. Fredi får lov at vente. RK vil prøve at gå lidt længere frem og ned over den lille skrænt, der var skel mellem hvede- og græsmark. Vi kommer frem og ned til græsset, vi går kun to meter frem på græsset, så har vi igen kontakt til bukken, den

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


står nu 230 meter fra os og esser på græsmarken. Vi kommer længere frem og hen til et træ, som kan bruges til anlæg. Skel til naboejendommen er en lille å som går længere nede og fremme ved bukken, den bliver lidt urolig og går meget til venstre, som vi ikke har brug for. Den går ned af skrænten, ned til åen og nu ser vi på hinanden, ommer, vi er sikre på at næste gang vi ser den er ovre på den anden siden af åen og chancen er væk. Vi står og venter for at se hvor han dukker op igen... Den utålmodig Fredi ringer igen: ”Hva laver I, vi skal hjem til morgenmad nu, Magita venter og hun har kogt æggene” råber han, så vi er bange for at han skræmmer bukken væk. ”Rolig nu Fredi, vi er tæt på, tror vi”. ”Den er jo længe væk” siger han og lægger på.

Industriteknisk plast

• Stænger • Rør • Plader • Specialkomponenter for maskinteknisk industri

Plasthalvfabrikata

Profil produkter

Maskintekniske komponenter

• Rundstænger • Emnerør • Plader • Bånd

• Kædeføringer • Glideprofiler • Slidskinner • Gelænderføringer • T-profiler • 6-kant stænger efter ønske

Fremstilles ved spåntagende bearbejdning på CNC dreje- og fræsemaskiner • Cylindriske tandhjul • Transportsnegle • Lejebøsninger • Tandstænger • Koniske tandhjul • Wirehjul • Ruller • Lejehuse m.m. • Kædehjul/Specialhjul • Kugler

store ver er for Ingen opga er for små og ingen det... – vi løser

H.W. LANGBALLE ApS Farmervej 1, Askov · DK 6600 Vejen Tlf. +45 7536 2022 · Fax +45 7536 5099 hwl@hwlangballe.dk · www.hwlangballe.dk

Vi skal være sikker RK, inden vi går, vi bliver. Tiden går og der sker intet. Vi er nok lige ved at miste troen og regner med den er gået væk i åkanten og har lagt sig. Vi tager lige fem min mere, de æg klarer sig nok Tænker at spillet er tabt og rejser mig op. Bum. Med et kommer han op nede fra å skrænten 150 meter til højre fra os, gå op på græsset og er nu på 130 meter. RK, det er nu, op med riflen og vente indtil han står helt perfekt. Kuglen går, bum, lungeskud, den løber 40 meter og ligger sig i kanten af hvedemarken. Hvem ringer så..? Jep Fredi, ”Weidmannsheil” råber han “Jungs, Verdammt, der schuss hatte mich erschreckt aber, Gedult verdient sich” råber han (”Knæk og bræk, Knægte, shit I forskrækkede mig med det skud, tålmodighed betaler sig”.) Hans 4-hjultrækker brøler ned over græsmarken og hen til os. Her ligger en meget kraftig gaffelbuk med et perfekt skud. Den er nu ved at blive målt op og bliver skuldermonteret som fortjent. En kongeoplevelse at være med til sammen med ens jagtmakker. Tillykke RK og godt skudt.

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

47


Man skyder da ikke sæler?! Af Jacob Kamman - jacobkamman.dk For et par uger siden drog jeg afsted med min fotograf Mathias og en lille håndfuld gode venner for at jage gråsæler i den Stockholmske skærgård. Jeg havde fundet Klas Henriksson fra Roslagen Jakt & Vilt igennem Instagram og havde talt med ham igennem et års tid for at arrangere en filmtur til det svenske. For mig var det helt nyt at man kunne jage gråsæler i Skandinavien og min nysgerrighed og interesse, for at prøve en helt ny jagtform og vildtart, var for alvor vækket til live. Lad mig med det samme slå fast, at jage sæler åbenbart deler vandende temmelig hårdt, også mellem os jægere! Det kunne jeg tydeligt mærke da et par billeder blev kommenteret på Facebook og Instagram! At forvalte gråsæler i Skærgården er ikke meget anderledes end at forvalte hjortevildt i en stor skov. Det anslås at der lever ca. 70.000 gråsæler i Østersøen og en stor del af disse lever i det enorme område som den Stockholmske skærgård dækker. En voksen gråsæl kan blive op til 40-45 år gammel og hannerne kan opnå en vægt på op til 300 kg. De spiser ca. 3-8 kg fisk om dagen og har blandt andet specialiseret sig i at spise de fisk som er gået i fiskernes net. Ikke nok med at de spiser fiskene, men de ødelægger også mange af de fiskenet som er i skærgården. Fiskerne

har klaget over dette til myndighederne og der frigives derfor 2.000 sæler til afskydning hvert år. Dette kontrolleres strengt af et licenssystem og alle nedlagte sæler skal meldes til de svenske myndigheder. Jægerne som skyder sælerne må gerne hjemtage både skind, kranie og kød men der må ikke handles med hverken trofæ eller kød. Dette medfører, ifølge Klas, at der aldrig bliver skudt de tilladte 2.000 sæler og langt de fleste lokale svenskere skyder blot et par stykker for at få kød og fedt hvert år. Klas har hver sæson en masse udenlandske jægere som kommer og skyder sæler, men også disse skyder kun et par stykker, da det også er begrænset hvor mange skind, kød og kranier man kan slæbe med hjem. Jagtformen foregår med båd og taktikken er at sejle rundt mellem de utallige øer og små klippeskær og når man så ser sæler ligge enten i vandet eller på klipperne, bliver skytterne sat i land på nærliggende skær. Sælerne er typisk en blanding af nysgerrige og forsigtige, så når man ligger på klippen, har man ikke lang tid til at opdage sælhovedet, tage sigte og afgive sit skud. Der er oftest tale om hoved eller halsskud, for det gælder om at slå sælen ihjel med det samme. Hvis man ikke rammer nakken eller

Jagthytten kunne ikke ligge ret meget skønnere!

48

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

hovedet, kan bare et par enkelte slag med deres luffer få sælen op til et par hundrede meter væk og derved vil den døde sæl være umulig at finde igen. Sælerne kan holde vejret i op til 20 minutter, så det kan blive en lang ventetid på en lille bitte klippe i midten af Østersøen. Langt de fleste sæler synker når de er skudt, da de ofte hænger lodret i vandet og når de så udånder, tømmes kroppen for luft og derved synker de med det samme. Klas’ veludrustet båd har dykkergrej ombord og når sælerne er sunket på dybt vand, springer han så i baljen for at bjærge de døde sæler. På vores første sejltur ud imellem de smukke skærgårdsøer var vi alle både spændte og nærmest ekstatiske over at være på vej på en jagt ingen af os havde prøvet før! Klas havde forklaret at vi skulle passe på når vi sprang i land på de små skær, for de var både våde og glatte! Derudover skulle vi også passe meget på med vores skudvinkler, da vi naturligvis ikke skulle skyde på tværs af hinanden eller henover hinanden! Når sælernes hoveder ville dukke op i bølgerne, skulle det helst gå rimelig hurtigt med at afgive skud og vi ville ikke have nogen farlige situationer i kampens hede… Vi var enormt heldige med vejret, solen skinnede og der var ikke megen vind. Sæljagten ude i Skærgården er meget vejrafhængig. Sælerne kan godt lide at ligge på de små klippetoppe som ofte ikke er meget større end et par kvadratmeter. Skærene er ofte ikke meget mere end et par centimeter over vandoverfladen. Hvis der er for meget vind eller for store bølger, er det umuligt at komme i land på disse små klipper og det er nærmest umuligt at spotte sælerne når de først er i vandet. Det tog os da heller ikke lang tid før vi så de første sæler. En lille gruppe lå på et lille skær og Klas beordrede os allesammen op i bådens stævn. Båden var udrustet med en flad stævn og en landgangsport, så når vi nær-


Klas og jeg ved mine første tre gråsæler mede os et skær kunne Klas sænke porten og vi kunne hoppe i land. Som vi langsomt nærmede os skæret, blev sælerne mere og mere urolige og til sidst hoppede de alle i vandet med store sprøjt! Klas satte farten lidt op og mens vandet slog ind over den åbne bovport, stod vi nu med vores rifler og var klar til at springe i land på det lille skær. Mit hjerte hamrede i mit bryst og mens sælernes store hoveder dukkede op af vandet på alle sider råbte Klas: ”Nu, Spring!” Vi sprang alle sammen op på skæret og forsøgte at undgå den nederste stribe på stenen, som var våd og fuld af tang! Vi fordelte os nærmest instinktivt på det lille skær, så vi kunne dække 360 grader rundt, mens Klas hurtigt bakkede båden væk, så vi havde frit skud. Der gik ikke lang tid før sælernes nysgerrighed trak i dem og som korkprop-

www.askovmalt-jagt.dk

per dukkede de op rundt omkring os… Den første sæl jeg fandt i riffelkikkerten kiggede direkte op mod mig. Den så stor og grov ud i hovedet og dette var, ifølge Klas, et tegn på at være en gammel hansæl. Dette var første gang jeg nogensinde så en gråsæl så tæt på og også allerførste gang jeg nogensinde havde sigtet på en med en afladt og klar riffel… Jeg kunne ikke lade være med at beundre dette kæmpe hoved med dens enorme sorte øjne og for mig, lignede det mest af alt et stort vådt hundehoved… Det virkede som om de sorte øjne kiggede mig dybt ind i mine egne øjne og jeg kunne mærke en tvivl og tøven snige sig ind i min bevidsthed… Da sælerne lå på skæret var de ikke ligefrem yndige at se på, de lignede mest af alt store kluntede, fede væsener, men nu hvor de var i vandet, var de helt anderledes elegante og smidige…

Jeg skal ikke ligge skjul på at der var et par lange sekunders betænkningstid i mit hoved hvor jeg tøvede med at skyde… Denne sæl så simpelthen så fin og sød ud at jeg egentlig ikke havde ret meget lyst til at skyde! Omvendt vidste jeg at denne jagtform foregik på en både kontrolleret og etisk måde, så da min pegefinger endelig begyndte at klemme om aftrækkeren, havde mit jægergen igen taget over… Jeg nåede dog aldrig at skyde, da en af de andre gutter skød det første skud. Alle sælerne forsvandt med det samme og igen var vandspejlet ryddet for sælhoveder. Den store hansæl stak dog hovedet op igen ret hurtigt og han var kun svømmet ca. 30 meter længere væk… Denne gang var jeg klar og nok mere vigtigt: jeg var afklaret med min rolle som reguleringsjæger og så snart den røde prik i min sigtekikkert hvilede midt

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

49


På vej på jagt! Alle mand er klar!

Alle skytterne er klar...

Klas og Martin bjærger en sæl

50

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

mellem de store sorte øjne, tog jeg skuddet! Sælen sank langsomt bagover mens vandet blev farvet rødt rundt om ham og den store sæl sank uden en bevægelse ned i vandet… Min første gråsæl var en realitet og mens jagtlykken spredte sig i min krop dukkede der flere sæler op af vandet! På ca. 20 minutter endte vi med at skyde syv sæler, hvoraf jeg havde skudt de fire! Da de sidste sæler enten var svømmet væk eller var så langt væk at det var meningsløst at skyde, trak Klas i sin dykkerdragt og kunne påbegynde det tunge arbejde med at bjerge alle sælerne. Rundt om de små klippeskær er der fra 2-10 meter dybt, men bare 40-50 meter ude, kunne der nemt være 60-80 meter dybt og så langt ned kunne Klas slet ikke dykke. Derfor skyder man helst ikke sæler som er alt for langt ude, da det simpelthen er umuligt at bjærge dem igen. En enkelt af mine nedlagte sæler var desværre sunket på for dybt vand og selvom Klas kunne rapportere om masser af blod i vandet, så var den simpelthen umulig at få hentet op. Med seks ud af syv sæler bjærget, var det en udmærket statistik og nu kunne jeg sætte mig ved tre smukke og fascinerende sæler, på et lille bitte skær midt ude i Østersøen. Det var virkelig en vild oplevelse at kunne røre og beundre disse dyr helt tæt på. Alle gråsæler har unikke mønstre i deres pels. Nogle er nærmest helt sorte, hvor andre er meget lyse og med masser af små og store sorte markeringer. Ikke to sæler er ens og disse tre var da også helt forskellige. Den første var en gammel han på ca. 250 kilo og de to andre var yngre hunner som vel vejede 60-80 kilo. Efter at have læsset alle sælerne op i båden og Klas havde fået tørt tøj på igen, kunne jagten fortsætte. Ved frokosttid kom vi ud til det østligste punkt i Sverige, en halvstor ø med en stejl og høj klippe midt på øen. Her blev vi sat i land og mens Klas forberedte frokosten gik vi lidt rundt og undersøgte omgivelserne, mens vi samtidig spejdede efter sæler. Denne ø, havde Klas forklaret mig, var en af sælernes yndlingsøer. Mens jeg gik rundt på denne idylliske skærgårdsø, blev romantikken afbrudt


af de hundredevis af indtørrede sæl kadavere! I alle sprækker og grotter lå der døde sæler i alle størrelser og på den lavere liggende del af øen var den strøet med små sæler. Problemet med de mange sæler i dette område blev her synliggjort på en temmelig makaber måde! Når gråsælerne skal føde deres unger i februar/marts, så søger alt for mange af dem til netop denne ø. Det er sjældent at der er havis i disse tider og derfor er de mange sæler simpelthen løbet tør for plads til at føde deres unger. Ungerne skifter først deres uldpels til rigtig pels efter 4-5 uger og de kan derfor ikke gå i vandet, før de har fået deres rigtige pels. I denne periode er de afhængige af moderens mælk og spiser ikke andet end mælk. De tusindevis af sæler som kommer til denne ø for at føde, ender med at falde ned mellem klipperne og i sprækkerne og ungerne bliver simpelthen mast ihjel eller skubbet ud over den stejle klippe! Hunsælerne har også problemer med at komme fra øen, da den er så tætpakket, og ud i havet for at æde, så de ender også med at enten dø af sult eller falde ned af klippen.

Samtidig med alt dette, tager havørne og fiskeørne mange af de små nyfødte sæler og krager kommer for at hakke øjnene ud på hundredevis af de fastklemte sæler som ikke kan forsvare sig eller flytte sig. En trist skæbne for alt for mange sæler, som kun er i denne knibe på grund af klimaforandringer og så en alt alt for stor bestand! Under frokosten kunne jeg ikke få dette visuelle billede ud af mit hoved og en fornyet lyst til at regulere flere af disse sæler hjalp på min jagtlyst. Jeg havde egentligt besluttet mig for at jeg ikke ville skyde flere sæler, men efter at have set disse direkte konsekvenser af en for stor bestand, var min jagtlyst tilbage på plads. Vi tilbragte de næste par dage i den solbeskinnet skærgård med at jage en masse sæler, spise dejlig mad, sauna og havbad og masser af dejlige grin og hygge! Selvom selve jagten ikke var så fysisk krævende, så skal jeg hilse og sige at det at skulle flå 3-5 sæler hver dag, var en hård og fedtet oplevelse! Under sælernes skind var der op til 1015 cm spæk og i takt med at man skar

skindet af, så smeltede en del af dette spæk og når man var færdig, var man typisk smurt ind i sælspæk fra top til tå. Når skindet var af sælen, skulle spækket skrabes af skindet! Aftenhygge... Badeseance efter sauna! God mad, godt selskab efter god jagt… What else do you need?! Vores huskok Peter serverede stegt sælkød! Det smagte faktisk rigtig fint! Det var en helt særlig oplevelse var det at sidde i saunaen med 6 andre spækindsmurte jægere og så lugte til den helt unikke blanding af sælspæk, mandesved og lunken dåseøl… - en sauna oplevelse med en helt særlig lugt. Skal jeg nogensinde tilbage til skærgården for at jage sæler med Klas? Det kan du bande på, jeg glæder mig allerede!!! Ud over sæljagten, fik vi også lov til at jage mufloner på en af de større øer og den oplevelse kan du læse mere om på www.jacobkamman.dk Hvis du vil vide mere om sæljagt, så skriv til Klas: klas@roslagensjaktvilt.se Eller skriv til mig: jacob@kamman.dk

Først fik vi instruktion i at skinde sælerne og så var det ellers bare med at gå igang!

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

51


Elgjagten Ledja 2021 Af Søren Thygesen Igen i år inviterede svoger Niels mig med på elgjagt i Sverige. Som vanlig kørte vi til Ledja 30 km nord for Karlskrona et par dage før jagten begyndte. En tur på 5-6 timer. Der skal fodres for grisene, et tårn skal flyttes. Aftenen inden jagten begynder kaldes der til orienteringsmøde. Der er som sædvanlig begrænsning på afskydningen. Halvanden time med granskning af reglerne. Køer med kun en kalv er fredet de første 3 dage. En tvilling kalv må skydes fra første dagen. Dag 1-3: En tvilling kalv skal skydes før valgfri tyr. Pindtyr eller ensom hundyr må skydes før kalv. Efter dag 3: Kalv skal skydes før voksen dyr, kalven behøver nu ikke være tvil-

52

ling. Når kalven er skudt er det efterfølgende lovlig at skyde et hundyr eller en tyr uden begrænsning i størrelsen. Alle elglag i hele Flykät må ligeledes deles om 2 kronhjorte, 2 hinder og 2 kalve. Elglag under 500 ha må skyde en elg. En kalv eller et voksen dyr efter eget valg fra første jagtdag. Elglag med et areal størrer end 500 ha må skyde et dyr for hver 250 ha. Vort lag er på lidt under 1000 ha, hvilket betyder at vi må skyde 3 dyr. Jagten begyndte i år en time før solopgang den 8. oktober kl. 6.14. Jagtlagets elghund døde i sommer. Derfor er der entreret med en professionel hundefører fra det nordlige Sverige. Fire Bengts tårn

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Vinfordig Brørup

effektive hunde, som blev brugt enkeltvis og parvis. Niels og jeg er på plads i vore tårne ca. en halv time før skydetid. Jeg sidder i Bengts lukkede tårn 3,5 meter over jorden med udsigt over et oversvømmet sivområde. Kl. 6.59 kommer den første glædelige sms. Helena har skudt en kalv. Nu må der også skydes tyr større end pindtyr. Kl. 8.41 hunden slippes. Der er støj i sivene til venstre for tårnet, pulsen stiger, de er på vej bort, nej nu kommer de tilbage. Ser ko med en kalv gå i land ca. 40 meter fra tårnet. Må ikke skydes. Giver jagtlederen melding om observationen. Der er stadig uro i sivene. Kan ind imellem høre hundene. Sms fra jagtlederen: Dyr i bevægelse!

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

53


54

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Alt anlægs- og haverbejde udføres Henrik Ingo Hansen Gammelby Mosevej 7 6600 Vejen Tlf. 2012 4641

Elgen flyttes Ca. kl. 11.13 der lyder et skud. Modtager sms, Niels har skudt et ensomt hundyr. Ringer til Niels, behøver du hjælp til at brække dyret, svaret er ja. Kravler gennem vinduet ud på den 80 cm brede altan. Sender sms til jagtlederen med besked om at jeg forlader tårnet for at hjælpe Niels. Får straks svaret, nej bliv på pladsen. Nu er der igen uro i sivene til venstre for tårnet, lyden kommer nærmere. Ned på knæ, afsikre riflen. Hov! Der står et dyr mellem træerne lige under tårnet, en tyr! Nu er den væk, nej der står den, 20 meter længere inde i skoven med hele bredsiden til, fri af grene og træer. Jeg afgiver skud, dyret reagerer, flygter i en bue bagud ind mellem træerne. Kravler ned fra tårnet, går over til anskudstedet. Ingen schweis, kontakter jagtlederen som lidt efter ankommer. Flugtruten er tydelig i skovbunden. Vi følger sporet 15 – 20 meter. Standser, skytterne skal omplaceres. Går tilbage på sporet, stadig ingen schweis. Hundeføren bliver tilkaldt. Jeg får en post lidt tilbage i skoven. Der er tid til at overveje eventuelle fejl. Bliver ringet op, har du ikke set smsèn. Tyren er fundet ca. 15 meter fra stedet hvor vi stoppede med at følge sporet. Der er ikke gennemskud, derfor ingen schweis. Den tildelte kvote er udfyldt på under 6 timer. Det er ikke sket før. Det kan tage uger, der er altid problemer med at opfylde kravet om en skudt kalv før et voksent dyr. Nu køres dyrene hjem til gården, hvor de hænges op, flåes, grov parteres og hænges i kølehus. Slagtet vægt hundyr: 220 kg, tyr: 181 kg, kalv 63 kg.

www.askovmalt-jagt.dk

Vejen Aftenskole dofvejen.dk

Find vej til læring og fordybelse

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

55


Jægertips Tips, tricks og gode ideer...her er intet for stort eller småt!

Våbenreol

Bord-bænke-sæt

Alternativ våbenreol til inspiration.

Let at komme til og fra bords...

Have-/parkmaskiner Autoriseret serviceværksted

Reparation • Salg Service www.sjteknik.dk

SJ Teknik • Tlf. 75 36 11 25 Ådalen 3 • 6600 Vejen

56

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Farvel og tak! Af Finn Østergaard En selvpensionering fra bestyrelsen i Askov/Malt Jagtforening efter 37 år måtte være på tide, ikke mindst efter et vink med en vognstang, sidste sommer, om at man jo ikke lever evigt. Alligevel var det med en vis vemod at få Ole Lautrups håndtryk samt modtage den flotte kurv og stoppe i bestyrelsen ved generalforsamlingen i september. For det har jo været en fantastisk og spændende rejse gennem alle årerne. Fra da ca. 40 medlemmer i 1984 til nu ca. 400 medlemmer, at have været med til at arrangere masser af spændende foreningsaktiviteter, at udvikle vort foreningsblad fra den første udgave i 1988, udført i fotokopier i A5, til 2021 udgaven med 88 sider i A4 osv. Det var en stor ære i 2007 at modtage Danmarks Jægerforbunds hædersbevisning, aktivitetstegnet, som udtrykker

Danmarks Jagerforbunds påskønnelse af en særlig stor og dygtig jagtfaglig indsats til glæde for mange jægere. Aktivitetstegnet består af et diplom og et emblem og blev overrakt af Hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Jægerforbund, Hans Chr. Fuglsang – samt i 2009 at blive udnævnt til Æresmedlem af foreningen i forbindelse med mit 25 års jubilæum i foreningen. Det var daværende formand Bent Knudsen som da stod for udnævnelsen ved generalforsamlingen. Derfor skal der her lyde en stor, stor tak til alle de spændende mennesker jeg har mødt gennem jagtforeningen, samt arbejdet sammen med i tidens løb, også de mange forskellige bestyrelsesmedlemmer – MEN i særdeleshed alle foreningens medlemmer, som har ladet mig sidde i bestyrelsen igennem alle årerne!

Aktivitetstegnet, overrakt af H.C. Fuglsang i 2007 Jeg kan jo dog nok ikke sidde helt stille ved min PC fremover, men det glæder mig rigtig meget, at Lars Wagner har påtaget sig ansvaret for vort blad fremover. Her ligger det i gode hænder! EN STOR, STOR TAK – OG RIGTIG GOD VIND FREMOVER!

Udnævnt til æresmedlem af Bent Knudsen efter 25 år i bestyrelsen

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

57


Bukkejagt i Sverige Af Freddy Bonde Sørensen Så lykkedes det endeligt at få det planlagt således at en uge af sommerferien kunne kombineres med starten på bukkejagten i Sverige, og endda at få denne kombination godkendt af fruen. Året er 2020 og der er delvis pause i coronaen så det er muligt at rejse til Sverige på lovlig vis. Men først lige et smut forbi riffelbanen i Skibelund for kontrol af riflen

efter mange gange ud og ind af bilen gennem forårets jagter. Det viser sig at riflen er blevet ”fuldautomatisk”, da jeg stikker schnellen til første skud mod skiven går skuddet af og jeg får et chok. Prøver så med en kugle mere, nu lidt mere forberedt, og da går skuddet da jeg lukker låsen!! Slut med skydning for i dag for mit vedkommende! Det her er mandag og der er afgang til Sverige fredag, og med kun en riffel i skabet

så er gode råd dyre, må nok prøve at kontakte en af de store aktører næste morgen med våde øjne og spørge om de har mulighed for at hjælpe mig. Men når man mindst venter det er hjælpen nærmest. På vej ud til bilen da jeg forlader skydebanen møder jeg Jakob og må lige se om jeg kan få lidt medlidenhed fra ham omkring min ret dårlige situation, og selvfølgelig kender han da lige en bøssemager der er gået solo og har da også telefonnummeret til ham på sin telefon. Jeg prøver at ringe ham op med det samme og han kan da godt se at det er en ret kedelig situation jeg står i. Men han og konen har altså lige bryllupsdag i dag og venter gæster til aftensmaden, men efter lidt snak frem og tilbage får jeg lov og komme op og aflevere riflen med det samme, så vil han kigge på den så hurtigt som muligt, men vil ikke love mig at den er klar til fredag. Så afsted til Stauning med det samme. Bryllupsdag eller ej så tog det over to timer at få afleveret riflen og få fortalt en del ”røverhistorier”, og ungerne var nede i kælderen flere gange og sige at NU skulle han altså komme op til gæsterne. Jeg er glad for jeg ikke mødte hans kone på vej ud til bilen igen, tror hun kunne ha´ dræbt med øjnene! Allerede næste eftermiddag ringede han at riflen var fikset!!! Se det kalder jeg god service, og nu er han også kodet ind i min telefon som ”Bøsse Brian” uden der er noget ondt i det. Det var justeringen til aftrækket, som fra fabrikken af ikke er låst med Locktite og derfor langsomt løsner sig når man skyder med riflen og til sidst ikke har nogen virkning. Et kendt problem på denne type riffel, sagde han. En stor tak til Jakob og Brian for hjælpen. Kontrolskydning blev lavet hjemme på marken, og så var det problem endelig løst og tingene var endelig ved at falde i hak inden afgang. 16. august tidlig morgen afsted på jagt, er blevet anvist en græsmark/eng, hvor der lige er slået græs, som nu står som

58

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


wrappede rundballer rundt omkring på marken, der er skov på 3 af siderne så en rigtig lille perle synes jeg. Så en rå denne første morgen og hører ikke nogen skud så det var en meget stille morgen. Om aftenen ser jeg ingen dyr, men hører dog et par skud, som jeg vurderer ikke er ret langt væk. Skal helt hen til onsdag aften inden der sker noget hvor jeg er. Jeg sidder i skjul bag en af rundballerne og har ikke set noget hele aftenen og det er ved at være ret mørkt og jeg afsøger lige skovkanterne en sidste gang med kikkerten og rejser mig for at pakke sammen og gå hjem. Lige idet jeg rejser mig registrerer jeg en bevægelse ved en af rundballerne tæt på skovkanten. Op med kikkerten igen og ned på stolen. Det er en buk. Den er åbenbart kommet ud af skoven på en måde så den har været gemt bag ballen indtil den var helt ude på marken. Jeg studerer den i kikkerten, men kan ikke helt bestemme mig for, hvad den har på hovedet, jeg synes jeg så en stang med 3 ender… - og så alligevel ikke?? Da den kom lidt længere ud på marken var det nemmere at se dyret og hvad der var af opsats på den. Den ene stang var som på en normal seksender, hvorimod den anden kun var en knop, så den var ok at skyde. Fik mig gjort klar med riflen og trykker på aftrækkeren og lige i det millisekund, hvor det ikke er muligt at stoppe skuddet, tager bukken et skridt frem, jeg var helt klar over at det blev et skud for langt tilbage på dyret, den gav et brøl og satte sig så jeg kun kunne se hovedet på den, jeg fik repeteret og kunne kun vente på om den igen ville rejse sig, der gik nok to MEGET lange minutter. så rejste den sig noget besværet op og jeg kunne sætte en dræbende kugle på dyret. Ikke lige den oplevelse jeg havde ønsket af få på denne tur. Bukken havde ingen synlige skader, som kunne være årsag til den abnorme opsats, og det var et stort og kraftigt dyr, så måske stangen er blevet skadet mens den endnu var i bast?

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

59


Familie-fiskeaften

60

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


i Gamst I 2021 afholdte vi den meget traditionsrige familieaften ved Marianne og Preben Jessen i Gamst. Med 32 tilmeldte var der lagt op til at vi ville få tømt Prebens sø for ørreder, men sådan gik det ikke. Vejret var, med hensyn til fiskeri, alt for godt. Med ca. 30 graders varme ville fiskene slet ikke bide, men så er det jo godt at alle kunne hygge sig i de fantastiske omgivelser. Det var til gengæld fantastisk vejr at grille i, så kl. 19.00 kom alle op til Marianne og Prebens ejendom, hvor der blev serveret pølser, brød, kolde øl og vand, og der blev hygget i et par timer. Atter skal der fra AMJ lyde en meget stor tak til Marianne og Preben Jessen, som gør denne aften mulig for os. Vi ses igen i 2022.

www.askovmalt-jagt.dk På www.askovmalt-jagt.dk finder en masse vedrørende foreningen samt nyttig viden. Vi informerer dig bl.a. om Aktiviteter Medlemsinformation Jagtviden Soltider Nyheder På hjemmesiden finder du også vores nyeste Jagtmagasin samt kan tilmelde dig vores nyhedsbrev - helt gratis!

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

61


Jagtens prøver Af Ole Kent Hansen (Aut. Jagttegnslærer) Tilbage i 2014 var der en stor revision af jagtens prøver. Jagttegnsprøven fik sit pensum udvidet, og blev gjort sværere ved at billeder og spørgsmål skulle være nye, og ikke have været offentlig tilgængelig før. Man indførte haglskydeprøver, som tilmed skulle aflægges før riffelprøver og buejagtsprøver kunne aflægges. En ny revision er nu atter gennemført, med virkning fra juli 2020. Og det drejer sigom justeringer omkring de forhold som siden 2014 har vist sig at være uhensigtsmæssige.

Jagttegnsprøver Generelt har man altid haft jagttegnsprøver opdelt i forårsprøver og efterårsprøver, og som underviser var der kun to perioder årligt hvor man kunne tilmelde nye aspiranter. Man kunne efter gennemført kursus aflægge en teoriprøve og to praktiske prøver i foråret, og det samme i efterårets prøveperiode. Og bestod man ikke prøven, skulle nyt kursus gennemføres. Det er nu ændret så kursister kan tilmeldes året igennem, og man kan tilmelde sig prøver løbende. Et gennemført kursus giver nu adgang til at man indenfor en halvanden årsperiode har tre forsøg på den teoretiske prøve, og efter bestået teoriprøve har man tre forsøg på den praktiske prøve.

Skydeprøver Haglskydeprøven er nu en prøve på lige for med de øvrige skydeprøver, og behøver ikke at være bestået som den første.

Ole Kent Hansen (tv), jagttegnslærer Man kan frit tilmelde sig prøve for haglgevær, riffel og bue. Dog var der blandt vildtforvaltningsrådets andre parter et ønske om at gøre riffelprøven mere jagtrelevant. Man brugte lang tid på at drøfte hvordan dette kunne gøres, og endte ud i et obligatorisk skydeforløb som skal være gennemført før man kan aflægge riffelprøven. Det drejer sig om fem skud i fem forskellige skydestillinger. Der er ikke krav om at ramme, men man sikrer på den måde at riffelskytten er blevet fortrolig

Tlf. 30 29 31 00 62

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

med sit våben, og at riffelskytten er bekendt med sine begrænsninger i de enkelte skydestillinger, med og uden skydestok.

Jagtlovsændringer på vej? På prøveområdet er der ikke udsigt til ændringer foreløbigt. Men jagtlovsmæssigt er der blandt andet fokus på blyfri riffelammunition. Jægerforbundet har dog forud for forhandlinger meldt ud at man ved en eventuel overgang til blyfri ammunition SKAL kunne bruge de våben og kalibre der i dag anvendes til kategori 1 vildt (kronvildt, Dåvildt m.v.). Dette vil nok medføre en ændring af kravene til kuglevægt og anslagsenergi, da blyfri ammunition fordrer lettere og hurtigere projektiler. Men mere om det når der foreligger lidt mere konkrete forslag. Men trods alt betryggende at man helt fra starten har fokus på de våben og kalibre som jægere allerede besidder.


Obligatorisk riffelskydeforløb Riffelprøveaspiranter - se her! Det obligatoriske riffelskydeforløb, som alle riffelprøveaspiranter skal gennemføre, trådte i kraft den 1. juli ‘20. Formålet med skydeforløbet er at sikre, at riffelprøveaspiranter forud for aflæggelse af riffelprøven opnår viden om egne færdigheder og begrænsninger indenfor jagtrelevant riffelskydning, og derigennem får kendskab til træningsmuligheder og dygtiggørelse.

Hjælpemidler og skydestilling Aspiranten må anvende de hjælpemidler, som normalt anvendes på jagt, og forløbet skal aflægges med et våben og en ammunition, som opfylder kravene til jagt på råvildt, for så vidt angår kuglevægt og anslagsenergi. Man må altså godt bruge træningsammunition til både skydeforløbet og selve riffelprøven. Aspiranten skal, under opsyn af en riffelinstruktør, afgive 25 skud på en godkendt 100 meter skydebane til Danmarks Jægerforbunds bukkeskive fra disse oplistede jagtrelevante skydestillinger. Stående skydestilling med anlæg Stående skydestilling uden anlæg Siddende og/eller knælende skydestilling med anlæg Siddende og/eller knælende skydestilling uden anlæg Siddende på stol med anlæg

Som bevis på gennemført obligatorisk riffelskydeforløb, skal man printe og udfylde en blanket. For at kunne tjene som dokumentation for gennemførelse af det obligatoriske skydeforløb, skal blanketten være underskrevet af den riffelinstruktør, der har forestået det obligatoriske skydeforløb. Instruktøren skal underskrive med sit ID-nummer og sin underskrift. Overvej i den forbindelse også, om ikke det vil være en god idé at melde dig ind i foreningen, nu du har etableret den gode kontakt.

Skydning - datoer 2022 Følgende dage er der skydninger på Riffelbanen, Kongeåvej 46, 6600 Vejen: Lørdag 2. april kl. 9-13 Lørdag 9. april kl. 9-13 Mandag 26. april fra kl. 15 Mandag 2. maj fra kl. 15 Mandag 9. maj fra kl. 15 Mandag 8. august fra kl. 16 Mandag 22. august fra kl. 16 Mandag 12. september fra kl. 16

Kontakt Dennis Sørensen, tlf. 30 89 55 50 jagt.hustedgade@gmail.com

Under forløbet stilles der ikke krav til træfsikkerhed.

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

63


HOTEL SKIBELUND KRAT - OPLEVELSER I NATURSKØNNE OMGIVELSER! Besøg vores hyggelige restaurant med områdets smukkeste udsigt over kongeådalen.

Nyd en middag med gode vine på vores naturskønne terrasse. Veltillavet mad med sæsonens råvarer serveres af venlig & serviceminded betjening. Køkkenet er åben alle dage fra 11.30-21.00

Hold din fest på Hotel Skibelund Krat Fest til ”fastpris” fra KUN kr. 529,Overnatning, Weekendophold, Miniferie, Genforeningsophold, Hærvejferie & Montørpakke. Kursus & mødefaciliteter Alt i AV-udstyr

Hotel Skibelund Krat Skibelund Krat 4 - 6600 Vejen Tlf.: 75 36 07 21 www.skibelundkrat.dk - hotel@skibelundkrat.dk

Vi har alt i foder og udstyr til din hund og kat samt kvalitets træpiller på lager. Jelsskov Foder og Hobby v/Leif Jørgensen Jelsskovvej 9 . 6630 Rødding . Tlf. 24 22 21 77 Åbent mandag og torsdag fra 17.00 til 21.00 eller efter aftale.

64

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

Det Sker i 2022


www.askovmalt-jagt.dk Disse aktiviteter er planlagt i det kommende år, men af hensyn til deadline i vores blad planlægger vi årets aktiviteter i rigtig god tid. Derfor kan der opstå ændringer i løbet af året, ikke mindst i denne Corona tid. Der kan også komme nye aktiviteter til med kortere varsel. Ændringer og tilføjelser vil derfor normalt fremgå af Aktivitetskalenderen og Sidste Nyt på hjemmesiden, samt via vores nyhedsbrev og på Facebook.

JANUAR

FEBRUAR

Tirsdag den 25. januar kl. 19.30

Senest tirsdag den 1. februar

Generalforsamling på NDI

Tilmelding til AMJ’s holdskydning RAH

Merkurvej 7, 6650 Brørup

Hjemmebane: Skodborg Flugtskydnings bane, Knagmøllevej 17A, Skudstrup.

Deltag i generalforsamlingen og vær med i hyggeligt selskab. Lad os høre evt. forslag og ideer der kan være med til at udvikle foreningen samt forslag til nye arrangementer. AMJ betaler kaffe og brød. Vi afholder som altid vor spændende trofæaften og håber at se mange forskellige trofæer fra ind- og udland. Vi kårer både den største, og den mest særprægede buk, nedlagt af vore medlemmer i det forgangene år, i både indog udland. Blandt alle trofæerne kårer vi “årets trofæ”. Dette behøver ikke at være aftenens største trofæ, men man stemmer på det trofæ man selv synes er aftenens mest spændende! Kom med dine trofæer. Jo flere trofæer, jo mere spændende aften for os alle! Vi afholder desuden et amerikansk lotteri på bl.a. gavekort til en jagtdag på Estrup. Jagtkort til engjagten i Hviding og meget andet. Alle der medbringer et eller flere trofæer vil få udleveret et gratis lod! Til slut kåres årets AMJ-skytte! Vore jagthornsblæsere bedes medtage deres jagthorn og i løbet af aftenen blæse nogle af de smukke jagtsignaler. Onsdag den 20. januar kl. 19.30

Årsmøde i Jægerråd Vejen Vejen Jagtforenings flugtskydebane, Stavnsbjergvej 11a, 6600 Vejen Deltag i årsmødet og få indflydelse i Jægerråd Vejen som varetager de politiske interesser i området. Jægerrådene er repræsenteret i kommunernes grønne råd, brugerråd m.v. I årsmødet har alle mulighed for at tage del i den lokale demokratiske proces og dermed være med til at præge den politiske debat, herunder fremsætte forslag til viderebehandling på kredsmødet. Jægerrådene varetager den samlede indsats som Danmarks Jægerforbunds lokale jagtforeninger gør i kommunalt regi.

www.askovmalt-jagt.dk

Denne flugtskydningsturnering har eksisteret siden 1973 og er for jagtforeninger i det daværende Ribe Amt. Ribe Amts Holdskydning (RAH) er i dag landets største flugtskydningsturnering med 1200 skytter fordelt på 200 hold, som er fordelt fra serie 1 til serie 6 og er for både kvinder og mænd. Turneringen foregår fra første tirsdag i april til første tirsdag i juni med i alt 10 tirsdag aftener efterfulgt af finalestævnet medio juni. Se også www.rahskydning.dk Tilmelding til holdskydning skal ske senest 1. februar til Allan Jessen på tlf. 41 98 04 90, e-mail 75580490@city.dk. Vil du gerne deltage i holdskydningen, men mangler et hold at skyde sammen med kan du også kontakte ham og høre nærmere. Mandag den 21. og tirsdag den 22. februar kl. 18.00

Minihjorteskydning på Baungård Baungårdsvej 65, Port 5, 6600 Vejen Disse aftner bliver Ole Lautrups lokaler på Baungård lavet om til et skydecenter, hvor vi afholder foreningens årlige vinter-hyggeaftner. Her skyder vi med foreningens luftgeværer mod både fast mål og den lille løbende hjort. Der er også børneklasser for medlemmernes børn og børnebørn. På hjortebanen kan alle voksne deltage. Seniorklassen er fra 60 år. Banen med fast mål er for alle voksne. Børneklasserne er til og med 9 år, samt 10 til 14 år og skyder på fast mål. Der kan også skydes med LaserShot. Her skydes på videofilm med ”kugle og hagl” til både lerduer, pattedyr og fugle. Det giver både træning og masser af sjov! Vi har kage og kaffe på kanden og masser af mulighed for hygge, jagt- og våbensnak, her i den kolde vintertid. Kom og deltag i et par hyggelige aftner! Kørselsvejledning: Kør lige frem og fortsæt til enden af bygningen som markeret på billedet.

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

65


Det Sker i 2022

ü Døgnvagt ü Tele/data ü Varmepumper ü Industri ü El-installationer ü Videoovervågning ü Hvidevarer ü Alarmer Industrivej Vest 16 - 6600 Vejen Tlf. 75360611 - 75363311 Mail@it-el.dk - www.itel-teknik.dk

66

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Mandag den 21. og tirsdag den 22. februar:

Mandag den 25. april fra kl. 15.00

Rågeregulering 2021

Åben træning/indskydning på riffelbanen

Tilmelding til årets rågeregulering bedes foretaget ved minihjorteskydningen i februar. Her skriver man sig på en reguleringsliste. Ca. 15 personer forventes at kunne deltage i AMJ’s reguleringshold. Reguleringen skal ske med cal. .22 eller cal. .17. På baggrund af tilmeldingen får man tildelt nogle bestemte dage, hvor regulering kan ske morgen og aften. AMJ-kontaktperson er Tom Hansen, tlf. 26 79 30 67

Kongeåvej 46, 6600 Vejen Mulighed for at skyde til DJ’s Bukkemærke. Foreningens dygtige riffelinstruktører står klar til at hjælpe og give gode råd og vejledning. Skal du til riffelprøve, vil de stå til rådighed med hjælp og vejledning.

Lørdag den 26. februar

Ande- og gåsejagten Hvis du ønsker medlemskort til jagtstykket, send en mail til Ole Lautrup på mail@olelautrup.dk senest den 26. februar. Derefter fylder Ole Lautrup op fra ventelisten. Dem der havde det sidste år bliver automatisk spurgt igen året efter.

MAJ Mandag den 2. maj kl. fra 15.00

Åben træning/indskydning på riffelbanen Kongeåvej 46, 6600 Vejen Mulighed for at skyde til DJ’s Bukkemærke. Foreningens dygtige riffelinstruktører står klar til at hjælpe og give gode råd og vejledning. Skal du til riffelprøve, vil de stå til rådighed med hjælp og vejledning. Mandag den 9. maj fra kl. 15.00

MARTS Lørdag den 12. marts kl. 10.00

Grillmedister og postej Fabriksvej 15, 6650 Brørup Vi laver grillmedister og indmadspostej ved TBS Grill Shop, inkl. smagsprøver. Vi viser hvordan man kan lave sine egne pølser og indmadspostej af sit nedlagte vildt. Opskrifter bliver uddelt og TBS fremviser alverdens udstyr indenfor røgning, grill, pølsestopper etc. De pølser og postej vi får lavet kan købes for et lille beløb som kan dække omkostningerne. Tilmelding kan ske til Dennis Sørensen senest den 24. februar på mail jagt.hustedgade@gmail.com

APRIL Lørdag den 2. april kl. 9.00-13.00

Åben træning/indskydning på riffelbanen Kongeåvej 46, 6600 Vejen Vi skyder årets riffeltræning i gang i Skibelund med gratis rundstykker og kaffe til de morgenfriske! Foreningens dygtige riffelinstruktører står klar til at hjælpe og give gode råd og vejledning. Skal du til riffelprøve, vil de stå til rådighed med hjælp og vejledning.

Åben træning/indskydning på riffelbanen Kongeåvej 46, 6600 Vejen Mulighed for at skyde til DJ’s Bukkemærke. Foreningens dygtige riffelinstruktører står klar til at hjælpe og give gode råd og vejledning. Skal du til riffelprøve, vil de stå til rådighed med hjælp og vejledning. Mandag den 16. maj fra ca. kl. 8.00

Bukkekaffe på Estrup Esbjergvej 51, 6600 Vejen Traditionen tro inviterer vi atter til bukkekaffe på Estrup Hovedgård! Vi mødes efter den spændende premieremorgen på Estrup, hvor vi har kaffe på kanden fra ca. kl. 8. Her kan vi forhåbentlig nyde synet af en eller flere flotte premierebukke. Foreningen er vært ved kaffe og rundstykker i Estrup Hovedgårds flotte jagtlokaler, hvor vi glæder os til at høre om dine oplevelser på denne spændende morgen. Alle bukkejægere, med eller uden buk, men meget gerne med jagthorn, er meget velkomne til en hyggelig formiddag! Vi håber på en dejlig dag, hvor vi skyder sæsonen i gang med gode historier og højt humør. Der kan parkeres på vejen der går mod syd, lige vest for hovedgården.

Lørdag den 9. april kl. 9.00-13.00

Åben træning/indskydning på riffelbanen Kongeåvej 46, 6600 Vejen Foreningens dygtige riffelinstruktører står klar til at hjælpe og give gode råd og vejledning. Skal du til riffelprøve, vil de stå til rådighed med hjælp og vejledning.

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

67


Det Sker i 2022

APS

Tingvejen 30 B · 6500 Vojens · Tlf. 7454 1654

www.vojens-malerforretning.dk

Røgning som hobby!

• Overrask din familie og venner ved at selv stå for røgningen. Du kan nemt røge skinke, mørbrad, bacon, fjerkræ, pølser,ost og fisk mm. • Perfekt til hjemmerøgning, catering, restauranter, slagtere, kokke mm. • Opnå en unik smag ved røgningen. • Lav forbrugspris.

Klik ind på www.tbsgrillshop.dk

Åbningstider i butikken mandag til fredag 11.00 til 17.00. Lørdag/søndag lukket. Kundeservice hverdage kl. 9.00 til 17.00 på telefon: +45 7230 1237 E-mail kundeservice@tbs.dk Webshoppen har åbent 24 timer. Kontakt os før afhentning på tlf.: +45 7230 1237

Fabriksvej 15 . 6650 Brørup

68

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


JUNI Vestergade 54, 6650 Brørup

Man kan møde op ved søen fra kl. 15.30 og begynde at fiske. Klokken 19 mødes vi ved grillen ved gården. Har man lyst til at fortsætte fiskeriet efter grillpølserne er man velkommen til det.

Vi indbyder atter til dette arrangement som omhandler det arbejde som automatisk kommer, når man har skudt et rådyr. Så hvis du vil have din buk slagtet og pakket gratis, så tag den endelig med. Tilmelding kan ske til Lars Wagner senest den 25. maj på mail: wagnerjagt@gmail.com

Pris for alt dette er blot 60 kr. pr. deltager og er inklusiv to lækre grillpølser og et brød, samt en øl/vand. Du giver kun 25 kr. pr. ørred du tager med hjem. Mobilpay 18258. Tilmelding til Tom Hansen på tom28hansen@gmail.com eller tlf. 26 79 30 67 senest den 5. juni.

Torsdag den 9. juni kl. 18.30-20.30

AUGUST

Lørdag den 4. juni

”Bukken er død, hvad nu”?

Kommunemesterskab haglskydning Jægerråd Vejen arrangerer Kommunemesterskabet i haglskydning, som foregår på Vejen Jagtforenings flugtskydningsbane. Det er her vore lerdueskytter kæmper mod skytterne fra de andre foreninger i Vejen Kommune. Alle kan deltage og de fire bedste resultater fra hver forening tæller. Der er også præmie til de tre bedste individuelt og efter skydningen er der lodtrækning blandt alle tilstedeværende skytter om sponsor præmier. Mød op og skyd for din forening. OBS! Indtegning slutter kl. 20.00.

Mandag den 8. august fra kl. 16.00

Åben træning på riffelbanen Kongeåvej 46, 6600 Vejen Vi kan træne på 100 og 200 meter til buk, kronvildt og svin. Foreningens dygtige riffelinstruktører står klar til at hjælpe og give gode råd og vejledning. Skal du til riffelprøve, vil de stå til rådighed med hjælp og vejledning. Mandag den 22. august fra kl. 16.00

Åben træning på riffelbanen Kongeåvej 46, 6600 Vejen

Mandag den 13. juni fra kl. 18.00

AMJ Pokalskydning Knagmøllevej 17A, Skudstrup Afsluttende pokalskydning på Skodborg Flugtskydningsbane. Du kan skyde alle de serier du vil, eller kan nå, for det vil være din bedste serie der tæller til pokalskydningen! Denne skydning er udelukkende for AMJ-medlemmer med klassificering via banens almindelige træningsskydninger. Mød op til en hyggelig aften på skydebanen, for som ved OL gælder det ikke kun om at vinde, men at deltage. Fredag den 17. juni fra kl. 15.30

Familieaften Gamstvej 14, 6600 Vejen AMJ’s familieaften med fiskeri, grill og hygge ved den flotte sø i Gamst hos Marianne og Preben Jessen – medbring det gode humør og påklædning efter dagens vejr! Her kan du tage din familie, børn, børnebørn og venner med til en dejlig familieaften med hygge, grill og fiskeri i de naturskønne omgivelser i Gamst hos Marianne og Preben Jessen. Vi må kaste snøren ud så meget vi vil – og hive alle de fisk i land som vi er i stand til. Karper udsættes dog igen. Glæd jer til en sjov og rigtig hyggelig eftermiddag og aften. For de der evt. ikke er til fiskeriets glæder, kan vi garantere skønne omgivelser og frisk luft, og måske en lille travetur i det smukke område.

www.askovmalt-jagt.dk

Vi kan træne på 100 og 200 meter til buk, kronvildt og svin. Foreningens dygtige riffelinstruktører står klar til at hjælpe og give gode råd og vejledning. Skal du til riffelprøve, vil de stå til rådighed med hjælp og vejledning. Torsdag den 25. august kl. 16.00-20.30

Kommunemesterskab i jagtfeltskydning Kongeåvej 46, 6600 Vejen Jægerråd Vejen arrangerer Kommunemesterskab i jagtfeltskydning på riffelbanen. Der skydes 2 skud liggende til kronhjort og 2 skud knælende/ siddende til vildsvin på 200 meters afstand. Derefter 2 skud liggende og 2 skud knælende/siddende til buk på 100 meter. Et-benet skydestok er tilladt og forefindes på banen. Til slut 2 skud fritstående til buk på 100 meter uden hjælpemidler. Sidste indskrivning er kl. 19.30 De fire bedste skytter/resultater fra hver forening tæller og der er medaljer til de tre bedste hold. Desuden er der medaljer til de tre bedste skytter individuelt. Alle deltagere får udleveret et deltagerbevis. På beviset trækkes lod om fine præmier blandt de tilstedeværende ved skydningens afslutning. Kom og skyd for din forening og få en hyggelig dag på riffelbanen.

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

69


Det Sker i 2022

ER DU PÅ JAGT EFTER DE RIGTIGE DÆK?

Medlemmer af

+ Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter.

modtager

10% rabat SDS BRØRUP

Merkurvej 7 · Brørup Tlf. 7615 3650 www.sds.dk

SDS VEJEN

Engvej 7 · Vejen Tlf. 7615 3430 www.sds.dk

70

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening

119202 17

ASKOV/MALT JAGTFORENING


Mandag den 29. august fra kl. 16.00

Pokalskydning Husk AMJ-pokalskydning med riffel i Skibelund Vi skyder fra kl.16.00 til 20.00 Sidste indskrivning er kl. 19.00

NOVEMBER Lørdag den 19. november og lørdag den 14 januar 2023

Årets nyjægerjagt Estrup Hovedgaard

Nu er der tid for årets foreningsmesterskab på riffelbanen, Kongeåvej 46, 6600 Vejen. Der skydes to skud liggende til hjort og to skud knælende/ siddende til vildsvin på 200 meter. Derefter to skud liggende og to skud knælende/siddende til buk på 100 meter. Til slut 2 skud fritstående til buk på 100 meter. I jægerklassen og seniorklassen må anvendes to-benet skydestok som forefindes på banen. I mesterklassen er kun et-benet skydestok tilladt og forefindes på banen. Deltag i nogle hyggelige timer på riffelbanen og nyd det nye skydehus. Der vil være salg af grillpølser, drikkevarer.

SEPTEMBER

Byagervej 1, 6650 Brørup

Sæt allerede nu kryds i kalenderen. Formålet med AMJ’s nyjægerjagt er, at invitere nye jægere, der har taget jagttegn og bestået haglskydeprøven så de kan komme med på en jagt, hvor de i praksis kan prøve nogle af de færdigheder, de har lært i teorien. På en nyjægerjagt er nyjægeren i selskab med andre nyjægere samt nogle erfarne jægere, hvor der god tid til at tale om jagt, og hvad der opleves på dagen. Der er mulighed for at få besvaret spørgsmål i løbet af dagen, hvor der er fokus på læring i sikkerhed, jagtetik, godt jægerhåndværk og etikette. Nyjægerjagten begynder på Estrup Hovedgaard med kaffe og rundstykker. Kontaktperson er Dennis Sørensen, jagt.hustedgade@gmail.com.

Ultimo september begynder Askov Malt Jagthornsblæsere træningen i Foreningshuset i Brørup. Vi spiller torsdag fra klokken 19.00 til 21.00.

NYHEDER FRA AMJ

Mandag den 12. september fra kl. 16.00

Åben træning på riffelbanen Kongeåvej 46, 6600 Vejen. Vi kan træne på 100 og 200 meter til buk, kronvildt og svin. Foreningens dygtige riffelinstruktører står klar til at hjælpe og give gode råd og vejledning. Skal du til riffelprøve, vil de stå til rådighed med hjælp og vejledning. Torsdage kl. 19.00-21.00

Jagthornsblæsning

Hvis du er nybegynder er du velkommen til kontakte os for at høre nærmere om køb af horn, mundstykke, øvning, noder etc. Der spilles frem til udgangen af marts. I slutningen af april er der duelighedsprøver hvor man kan få bedømt sin kunnen. Der er bronze, sølv og guldklasse, så der er noget for alle niveauer. Kontaktperson er Lars Wagner mobil 2362 2414 og mail wagnerjagt@gmail.com

Vore kommende aktiviteter vil hver måned være nævnt i medlemsdelen af JÆGER under foreningsnyt – og på vor hjemmeside: www.askovmalt-jagt.dk kan du også løbende se nyheder samt læse resultaterne fra vore aktiviteter under ”Sidste nyt”. På AMJ’s Facebook gruppe vil der tillige blive orienteret om nyheder. Desuden udsendes løbende et nyhedsbrev på mail.

Nyheder fra AMJ’s Nyjægerudvalg Kan følges på www.nyjaegerne.dk og på deres Facebookgruppe: www.nyjaegerne.dk.

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

71


Medlem af Askov/Malt Jagtforening Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Jagtmuligheder som medlem

Vil du modtage et nyhedsbrev fra foreningen via e-mail når der sker noget nyt, eller som en påmindelse til et af vores arrangementer? Send os en mail på mail@askovmaltjagt.dk eller tilmeld dig direkte via vores hjemmeside. Din mailadresse vil aldrig kunne ses af andre, og vil aldrig blive videregivet, og du kan til enhver tid afbestille igen via nyhedsbrevet. Husk også at skrive til os, hvis du har skiftet din e-mailadresse!

Askov/Malt Jagtforening har i mange år arrangere jagt for foreningens medlemmer. Først var der samlet et stort revir i mosen. Senere kom både fasan- og andejagter, bukke- og elgjagt i Sverige. Drivjagt i Polen. Drivjagt i Tyskland og en tid også udvekslingsjagter med Estlands Jægerforbund, hvor der kom både elge og vildsvin i sigtekikkerten, men stadig er der mange muligheder gennem foreningen.

Prøv AMJ’s riffeljagt i mosen

jaegerforbundet.dk Når du tegner et medlemskab hos Askov/Malt Jagtforening, bliver du automatisk medlem af Danmarks Jægerforbund. Som medlem af Danmarks Jægerforbund får du: • indflydelse på jagtpolitikken i Danmark • landets største jagtblad hele 11 gange om året • del i et stærkt fællesskab • attraktive medlemsrabatter Find en masse information om jagt og natur på jaegerforbundet.dk.

Både nyjægere og andre medlemmer af Askov/Malt Jagtforening har mulighed for at komme på riffeljagt efter kronvildt og råvildt på foreningens mosejagt, 6600 Vejen. Jagten foregår fra skydestige og en hel jagtdag (morgen og aften) koster kun 250 kr. Der udbydes kun et begrænset antal dage og stykker vildt, og kun til én jæger pr dag. Ikke mindre end tre nyjægere fra AMJ har nedlagt sin første kronhjort på AMJ’s mosejagt Nedlagt vildt købes af skytten: Hjort kr. 1.500,Hind/kalv kr. 750,Buk kr. 500,Rå/lam kr. 400,Kontakt - Riffeljagt i mosen: Dennis Sørensen jagt.hustedgade@gmail.com

Foreningsjagt Estrup Hovedgård Dette er et særdeles godt og spændende jagtareal på ca. 500 tdl., som består af både skov, ager, remiser samt vandhuller, med en god og alsidig vildtbestand med både kronvildt, råvildt, småvildt og fuglevildt. Der er en jagtstue, der både bruges ved jagterne samt til mindre møder i foreningen, idet der er plads til ca. 40 personer. Der er også en opholdsstue med gode møbler til syv personer, samt bad og toilet. Foreningsjagten på Estrup, som drives gennem Estrup Jagtlaug, består af riffeljagt, selskabsjagter, mindre trykjagter samt mulighed for frijagt, bliver tilbudt foreningens medlemmer, som kan købe en årlig jagtandel. Herudover vil et antal pladser på efterårets selskabsjagter blive udbudt til lodtrækning blandt de fremmødte medlemmer på den årlige generalforsamling. Kontakt - Estrup Hovedgård: Søren T. Thorsen, stt@askovvit.dk Jan Birkelund, jbi@crhconcrete.dk for at høre om der er ledige jagtandele, eller blive sat på venteliste.

72

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Medlem af Askov/Malt Jagtforening

Bliv medlem af Askov/Malt Jagtforening inkl. medlemskab af Danmarks Jægerforbund

Priser:

Nyjægerjagt

Ande- og gåsejagt ved vadehavet

Formålet med AMJ’s nyjægerjagt er, at nye jægere, der har taget jagttegn og bestået haglskydeprøven kan komme med på en jagt, hvor de kan prøve nogle af de færdigheder, de har lært i teorien, af i praksis. Nyjægerjagten er hagljagt. På en nyjægerjagt er nyjægerne i selskab med andre nyjægere og en lille gruppe erfarne jægere, hvor der god tid til at tale om jagt, og hvad der opleves på dagen. Der er mulighed for at få besvaret spørgsmål i løbet af dagen, hvor der er fokus på læring i sikkerhed, jagtetik, godt jægerhåndværk og etikette. Nyjægerjagten begynder på Estrup Hovedgaard med kaffe og rundstykker kl. 9.00. Det koster 50 kr. at deltage i jagten incl. bengæt. Medbring madpakke til frokosten samt 50-100 kr i kontanter. Nedlagt vildt skal købes af skytten hvis ikke andre byder ind. Dato vil komme på Nyjægernes Facebookgruppe, AMJs Facebook gruppe samt vort nyhedsbrev.

Som AMJ-medlem kan man købe et sæsonkort til ande- og gåsejagt i engene bag diget ved Hviding. Det er med græs og er velegnet til jagt på ænder og gæs, ikke mindst i blæst og storm! Og så koster det kun kr. 500,- . De aktive melder om gode muligheder.

Kontakt - Nyjægerjagt: Dennis Sørensen på jagt.hustedgade@ gmail.com

www.askovmalt-jagt.dk

Kontakt - Jagt ved Vadehavet: Ole Lautrup på mail@olelautrup.dk eller 20 97 39 85. for at høre om der er en ledig plads, eller evt. blive sat på venteliste.

Rågeregulering

Tilmelding til årets rågeregulering foretages ved minihjorteskydningen i februar. Her skriver man sig på en reguleringsliste. Ca. 15 personer forventes at kunne deltage i AMJ’s reguleringshold. Reguleringen skal ske med cal. .22 eller cal. 17. På baggrund af tilmeldingen får man tildelt nogle bestemte dage, hvor regulering kan ske morgen og aften.

Ordinært medlem

kr. 867,-

Junior 0-15 år

kr. 178,-

Ungdom 16-25 år

kr. 470,-

Senior (født 1948 eller før)

kr. 552,-

Husstand (gælder kun, hvis een i husstanden er ordinær medlem)

kr. 470,-

Ekstraord. meldlem kr. 124,(Ord. medlem af anden lokalforening) Støttemedlem u/jagttegn kr. 179,Kursist Gratis

Indmeldelse: Direkte på www.askovmalt-jagt.dk - eller kontakt Tom Hansen: tom28hansen@gmail.com eller tlf. 26 79 30 67. Husk at angive følgende ved indmeldelse: Navn Adresse Postnr. og by Fødselsdag Telefonnummer E-mail adresse - og hvilken medlemstype du ønsker.

Vi glæder os til at se dig!

Kontakt - AMJ Rågeregulering: Tom Hansen tlf. 26 79 30 67.

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

73


74

JAGTMAGASIN 2022 · Askov/Malt Jagtforening


Sidst...men ikke mindst! Følg os på Facebook AMJs gruppe på Facebook er åben for alle jægere, også uden for foreningen. Vi har nu i skrivende stund over 316 gruppemedlemmer. Vi opdaterer siden løbende med jagtrelevante nyheder samt informationer om arrangementer og resultater i Askov-Malt Jagtforening. Kig ind, og bliv medlem af gruppen for på denne måde at holde dig opdateret om, hvad der lige nu sker på AMJ’s Facebook side. Her kan du også selv skrive om jagtoplevelser eller andre jagtrelevante nyheder og lægge egne billeder eller film ind. Du er også meget velkommen til at invitere dine jagtkammerater til at følge AMJ på Facebook.

Gratis AMJ-logo til bilen AMJ har et klistermærke med foreningens logo lige til at sætte på din bil. Så kan du vise, at du er medlem af Askov/ Malt Jagtforening. Klistermærket til bilen er gratis. Bestyrelsen har som oftest disse med ved vore forskellige aktiviteter i løbet af året.

Askov/Malt Jagtforenings medlemmer og deres familie samt vores annoncører ønskes en

GLÆDELIG JUL & ET GODT NYTÅR

med tak for året der svinder. På bestyrelsens vegne Ole Lautrup

www.askovmalt-jagt.dk

Askov/Malt Jagtforening · JAGTMAGASIN 2022

75


Modtager

www.askovmalt-jagt.dk

www.trophyart.dk Varregårdsvej 10 - Veerst - 6600 Vejen - Tlf: 22 91 15 27

76