Asiannews Edition 366C

Page 7

B U S I N E S S

Editie 366, donderdag 24 juli 2014

p.7

n n a m g r e B e n o im S : s In de spotlight

“Ik werkte bij een werkgever, maar zelf een onderneming starten bleef altijd kriebelen.”

Simone was al van kinds af aan met ondernemen bezig. Zij en haar nicht deden altijd alsof ze een bedrijf hadden waar ze bestellingen opnamen en producten verkochten. Omdat haar ouders scheidden toen ze net klaar was met vwo, besloot ze om meteen te gaan werken. “Als oudste wilde ik mijn moeder financieel ondersteunen, want ze werd achtergelaten met mijn drie jongere broers en ik. Radiomaker Simone

Foto: Ebbert Olierook

Ik heb toen 15 jaar in het bedrijfsleven en bij de overheid gewerkt, en in deeltijd een hbo managementopleiding aan de Haagse Hogeschool gedaan. Tijdens het werken werd opgemerkt dat ik communicatietalent had en zo kon ik vanuit management de overstap maken naar ‘communicatie’. Ik deed veel leidinggevende of coördinerende banen, maar in mijn hoofd had ik altijd al het idee om een eigen bedrijf te starten en iets te doen voor andere mensen. Toen ik eind 2009 het aanbod kreeg om bij Stadsomroep Den Haag voor ten minste een jaar radio te maken, was dit voor mij de stap om ook mijn eigen bedrijf te starten.” Simone vindt het fantastisch om die vrijheid van een eigen bedrijf te hebben. “Ik heb er nog steeds geen dag spijt van dat ik destijds mijn vaste baan heb opgezegd. Mijn kracht is dat ik een communicator ben die een boodschap kan overbrengen in verschillende vormen: tekst, audio en beeld. Alles-in-een, op maat, enthousiast en verbindend.”

“Als je een eigen bedrijf hebt, val je volledig terug op jezelf.”

Haar brede interesse komt voort uit het feit dat ze van uitdaging en organiseren houdt. “Ik heb altijd zoveel ideeën en welke steeds maar in mijn hoofd blijven zitten, voer ik uit.” Ze merkte op een gegeven moment dat met communicatie (en journalistiek) alleen, ze zichzelf niet als ondernemer staande kon houden. Ze zette zich daarom ook in op an-

Presentatrice Simone

Foto: Janneke Peter

dere kwaliteiten, namelijk presenteren en acteren. “Als je een eigen bedrijf hebt, val je volledig terug op jezelf. Je eigen visie, kwaliteiten, doorzettingsvermogen. Je hebt geen ‘vastomlijnd’ kader meer zoals bij een werkgever. Omdat ik heb geleerd om meerdere dingen te doen, red ik het tot nu toe.”

Van jongs af aan had Simone interesse in wat mensen beweegt

Simone is onlangs begonnen als personal coach en geeft daarnaast advies aan mbo-studenten op het ROC Mondriaan. “Door mijn dominante vader, de scheiding van mijn ouders en mijn moeilijke jeugd, heb ik een sterk gevoel van rechtvaardigheid ontwikkeld. Ik vind het belangrijk om mensen netjes te behandelen, ik houd niet van geroddel, en van beslissingen nemen die mensen benadelen. Dit is ook één van de redenen waarom ik meehelp bij NO KIDDING, een stichting tegen kindermishandeling. Mijn moeder leerde me dat ik niet bij de pakken neer moest zitten en dat ik voor mezelf moest leren denken. Ik observeer graag mensen en heb daardoor geleerd, en nu nog steeds, hoe mensen zijn en wat hen bezighoudt. Dit kan ik natuurlijk erg goed gebruiken in mijn ondernemerschap, en in het bijzonder bij het spelen van rollen en het inspreken van stemmen. Als verslaggever voor radio en krant heb ik ervaren hoe interessant en leuk het is om te helpen mensen bij iets te betrekken en met elkaar te verbinden.”

Theeceremonie 'Gong Fu Cha'

Foto: Liyen Siaw

Genieten van traditionele Chinese thee In samenwerking met Sander Kriek van theewinkel Thee aan Zee in Kijkduin organiseerde Simone met Funky Simone tweemaal de workshop ‘Gong Fu Cha’ (traditionele Chinese theeceremonie). “Ik drink graag losse thee, zoals Jasmijn thee,” zegt Simone. “Thee is voor mij een rustmoment en het heeft iets filosofisch. Ik vind het gezellig, meditatief en het brengt me helemaal tot mezelf.” Tijdens deze workshop leerden de deelnemers over de geschiedenis van de Chinese thee en over de traditionele manier van het theezetten. Sander is zelf opgegroeid met Pickwickthee, maar door zijn interesse in voeding en thee wilde hij laten zien dat thee meer is dan alleen een zakje. Alle thee die hij verkoopt heeft hij zelf geproefd. Hij gaat hiervoor twee keer per jaar naar China en een week lang alleen maar theeproeven.

Alles is één

Ondanks haar bescheidenheid heeft ze haar eigenzinnige en pittige alter ego Funky Simone opgericht, getekend door Piet Voordes (bekend van zijn tekenwerk voor Donald Duck, De Club van Sinterklaas en Ernst, Bobbie en de Rest). “Alles is één. Funky Simone is wie ik ben, waar ik voor sta en waar ik van droom.” Hierbij organiseert ze evenementen en activiteiten met als doel om mensen met elkaar te verbinden. Haar laatste evenement was een workshop ‘Gong Fu Cha’. “In alles wat ik doe, vind ik het belangrijk om kennis over te dragen en mensen bij elkaar te brengen, zodat er meer persoonlijk contact is. Ik hoor vaak van mensen dat ik hen positief inspireer. Dat doet me natuurlijk goed!” Funky Simone!

Artist: Piet Voordes

“Wat ik ook doe, bescheidenheid is iets waar ik nog vaak mee worstel.”

Omdat Simone uitbundige dingen doet zoals presenteren en acteren, heeft ze zichzelf aangeleerd om meer op de voorgrond te treden. “Op de lagere school was ik altijd bereid om mensen te helpen, maar ik was zelf heel stil en bleef op de achtergrond. Ik werd vroeger ook geplaagd Door mijn door mijn Aziatische uiterlijk en was er erg moeilijke jeugd, onzeker over. Verder heb ik een sterk gevoel was mijn vader erg dominant en hoe“Als je een eigen bedrijf wil van rechtvaardigheid wel mijn ouders albeginnen, dan is het belangontwikkeld. lang gescheiden zijn rijk dat je doorzettingsvermo— Simone Bergmann en ik hem niet meer gen hebt. Denk goed na over zie, hebben zijn kleinewat je zelf wilt doen en welke rende woorden nog steeds producten of diensten je wilt aaninvloed op me. bieden. Erken je ‘zwaktes’, los ze op of treedt naar buiten toe om er oplossingen Tijdens de middelbare school besloot ik om voor te vinden. Volg je hart en doe vooral meer op de voorgrond te gaan treden: ik wat goed voelt. Onthoud ook dat je niet alging bijvoorbeeld bij de leerlingenraad en les zelf hoeft te kunnen.” organiseerde schoolfeesten. Maar bescheiden ben ik nu nog steeds. Wel heb ik geleerd dat ik het ‘aan en uit’ kan schakelen. Iemand zei een keer tegen me: “Bescheidenheid is Voor meer informatie over Simone is te vinden als een sieraad, je kunt het op bepaalde mo- via: www.simonebergmann.nl of menten gewoon af doen”. www.simonebergmann.com

"

"

Zo nu en dan zetten we een succesvolle ondernemer in de spotligths. In deze editie potretteren we de de geslaagde duizendpoot Simone Bergmann. Vanuit haar eigen bedrijf Bergmann Media doet ze veel op het gebied van communicatie en media. Naast haar bedrijf werkt ze ook als (stem)actrice, presentatrice, personal coach en zet ze zich vrijwillig in voor verschillende doeleinden. Haar kracht ligt in het feit dat alles wat ze doet voortvloeit uit wie ze is en waar ze voor staat. Haar Aziatische achtergrond heeft hier ook invloed op. Ze heeft een Nederlands-Indisch, Chinees, Frans en Duitse achtergrond en wordt vaak verward als Japans. En waar ze nog steeds mee worstelt, is haar voortdurende ‘strijd’ tegen (nog steeds) te bescheiden zijn.

A si an N L i s e e n sam enwer king tussen ASN, INVAZI & ASIA N N EW S

Foto± Erik Jansen Fotografie

Naam: Simone Bergmann Woont in: Kijkduin, Den Haag Opleiding: Door de scheiding van haar ouders is ze na het vwo meteen begonnen met werken. Later heeft ze ook op het HBO een deeltijd managementopleiding gevolgd. Carrière: Simone heeft eerst 15 jaar in het bedrijfsleven en bij de overheid gewerkt in (project)management, corporate recruitment, sales en communicatie. Sinds januari 2010 is ze zelfstandig ondernemer met haar eigen bedrijf Bergmann Media op het gebied van communicatie en media. Ze is ook (stem)actrice en presentatrice. Ze speelde onder andere rollen in korte films, zoals Gitta uit de film ‘Guardian’ (2013) door Thibaut Niels en presenteerde o.a. bij het Bevrijdingsfestival Den Haag (in het team met o.a. Leona Philippo). Naast deze bezigheden zet zij zich ook vrijwillig in voor verschillende doeleinden. Simone coacht mbo-studenten op het ROC Mondriaan, zet zich in voor NO KIDDING, een stichting tegen kindermishandeling, en het Haags dierenasiel. Met haar alter ego Funky Simone organiseert ze verschillende evenementen voor iedereen die houdt van ontspanning, gezelligheid, lekker eten en drinken, dansen, funky muziek en bijzondere verhalen.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.