Page 1

18 + 19 november

Tour&Taxis Brussel

exposanten seminaries beursplan

PRE VIEW 1 | Preview 2015


PROGRAMMA

4

INNOVATIES IN DE KIJKER

6

12

OVERVIEW

SEMINAR PROGRAM 14

26

BEZOEKERS

30

AMBASSADEURS

34

FLOORPLAN

DATA Woensdag 18 november: 14u – 21u Donderdag 19 november: 14u – 21u

TOEGANG

FOLLOW US BuiltyBE

Builty

DOWNLOAD DE APP BUILTY 2015 is beschikbaar in de Apple Store en Google Play Store Preview 2015 | 2

Verplicht vooraf te registreren op www.builty.be Toegang is gratis, betalend of niet toegestaan, afhankelijk van de doelgroep. Het toegangsbeleid vindt u op de website. Toegang is geldig gedurende de 2 dagen van BUILTY, technische sessies, demo’s en netwerkzone.

INFO info@builty.be www.builty.be


KEULEN EN AKEN ZIJN NIET OP ÉÉN DAG GEBOUWD Bent u nog mee? Het staat in elk geval vast: de bouwwerken van de toekomst zullen er anders uitzien. Compacter, energieperformanter, kost efficiënter, onderhoudsvriendelijker… kortom anders. Om in te haken op deze evolutie in de bouw, is het belangrijk om een goed zicht te hebben op deze veranderingen, maar ook op de oplossingen die in aanmerking komen. U hebt het al begrepen. Het ontwikkelen van innovatieve bouwtechnieken, is niet meer weg te denken. Fabrikanten van bouwmaterialen staan dus voor de uitdaging steeds weer sterkere producten op de markt te zetten die passen binnen dit toekomstplaatje. Niet alleen ruwbouwmaterialen, maar ook energietechnieken (hvac & isolatie), digitale producten (domotica) en renovatietechnieken zullen sterk evolueren. Daarbij komt nog de creativiteit van de afvalverwerking bij het bouwen! Een niet te verwaarlozen onderwerp… Als onderneming - of u nu aannemer, architect, ontwikkelaar, studiebureau

of installateur bent – moet u deze nieuwe technologieën en duurzame materialen op het goede moment omarmen. Waar beter dan op BUILTY, het exclusieve b2b bouwplatform, kan dit? De tweedaagse verwelkomt u met genoegen op 18 & 19 november op de site van Tour & Taxis te Brussel! De ondersteunende partners van BUILTY snijden er tijdens een technisch conferentieprogramma alle relevante onderwerpen aan. En de exposanten tonen er hun nieuwigheden, topproducten en duurzame technologieën. Dus geen nood en even geduld. U verneemt het allemaal jaarlijks opnieuw op BUILTY en dan bent u weer helemaal mee. Rome was toch ook niet op één dag gebouwd? Of was het nu weer Keulen en Aken… Ik wens u een fijn bezoek.

Helen Mortier Head of Business Summits 3 | Preview 2015


PROGRAMMA

INNOVATIES & PRODUCTEN HĂŠt innovatieplatform voor uw sector waar u dingen ontdekt en zaken bijleert. Fabrikanten tonen een selectie van de recentste innovaties en sterkste producten in de ruwbouw.

TECHNISCH CONTENT PROGRAMMA Het technisch content programma werd samengesteld in samenwerking met onze partners en ambassadeurs uit de grote bouwbedrijven tijdens de verschillende stuurgroepvergaderingen. Het programma biedt korte updates over actuele topics gebracht door Confederatie Bouw, WTCB, navb, FABA, Benor, ODE Vlaanderen, NAV en ORI.

Preview 2015 | 4


BUILTY is hét exclusieve en zakelijke innovatieplatform voor bouwprofessionals. Grote merken van bouwmaterialen demonstreren er hun sterke producten en innovaties. De TOP van de bouw bezoekt deze summit. Bouwbedrijven klasse 3 tem 8 (technische directeurs, projectleiders, werfleiders, aankopers, calculators en werkvoorbereiders), projectontwikkelaars, projectarchitecten, studiebureau’s en installateurs. Mis deze kans dus niet! Ook dit jaar maken Confederatie Bouw, WTCB, VBA, Ode Vlaanderen, navb, FABA, Benor, NAV, UWA, ANPI en ORI elk hun leden warm voor dit exclusief bouwevent.

VERGADERINGEN Combinatie vergadering van bedrijf en bezoek aan BUILTY, waar de volledige equipe de fabrikanten kan ontmoeten of een technische sessie volgen.

DEMO ZONE OP STAND EXPOSANT Demozone per stand waar fabrikanten presentaties en technische sessies organiseren. Je krijgt er eveneens tips & tricks voor een optimale plaatsing of gebruik van producten.

NETWERKING Hét moment om bij te praten met fabrikanten, collega’s en bouwprofessionals van andere bouwbedrijven. Netwerk met 1500 bouwprofessionals, dagelijks tot 21u.

GRATIS CATERING Gratis hapjes & drankjes op de standen met afsluitende walking dinner.

5 | Preview 2015


INNOVATIES EN PRODUCTEN

KNAUF - LANCERING VAN HET LICHTGEWICHT GROENDAKSYSTEEM URBANSCAPE Het Urbanscape groendaksysteem van Knauf is het eerste complete en unieke systeem met een hoge waterbuffercapaciteit, bijzonder licht in gewicht en eenvoudig te installeren in slechts enkele uren. Het lichtgewicht systeem belast het dak met maximaal 60 kg/m2, waardoor er op de structuur van het dak bespaard wordt.

NERVA - KWALITEIT OP VLAK VAN PREFAB VLOERELEMENTEN Voor geprefabriceerde vloerelementen in voorgespannen beton biedt Nerva aan de aannemers een waaier van mogelijkheden voor zowel de utiliteitsbouw, als appartementsbouw en woningbouw.

Preview 2015 | 6

EURODAL - EFFICIテ起TE REGENWATERBEHEERSING MET HYDROPS Het HYDROPS-systeem is vooral interessant voor terreinen met een hoog grondwater- en rioleringspeil. In het HYDROPS-systeem stroomt het regenwater van het verharde terrein via ingewerkte prefab-goten naar het volvullingsafvoersysteem. Door zijn unieke opbouw is het ongevoelig voor slibvervuiling.

VANDERSANDEN - NIEUWE KLEURTREND IN BAKSTEEN: WASSERSTRICHS IN NATUURLIJKE GRIJZE TINTEN Wasserstrich is een aparte vormtechniek waarbij de stenen hun structuur krijgen met behulp van water. Het effect van deze techniek is dat de steen relatief glad is en niet veel nerven heeft.


Aardse, naturelle kleuren. Zachte pasteltinten in grijs, bruin en beige.

vrijkomen bij lekkage en het energieverbruik zijn de twee belangrijkste factoren die bijdragen tot de COâ‚‚-voetafdruk van klimaatinstallaties, koelmachines en warmtepompen. Met de nieuwe verordening zal Carrier steeds de juiste koudemiddel-oplossing aanbieden voor elke toepassing, maar elke toepassing zal niet noodzakelijk dezelfde koudemiddel-oplossing gebruiken.

FISCHER - SUPERBOND, DE CHEMISCHE MORTEL VOOR GESCHEURD BETON Superbond mortel kan zonder problemen onder water gebruikt worden en is dus ideaal voor werven in openlucht. De mortel is niet alleen toepasbaar met ankers en draadstangen, maar ook met wapeningsstaven. Verkrijgbaar in kokers en in glascapsules.

WIENERBERGER - BELLUS: DE KERAMISCHE LEI VOL SUPERLATIEVEN Bellus is de lichtste en dunste keramische lei die momenteel op de markt te vinden is. De vormgeving van de Bellus leent zich perfect voor een hedendaagse nieuwbouw of renovatie. De Bellus keramische lei is kleurvast dankzij het engobeproces.

CARRIER - GAS GEVEN OP DE NIEUWE F-GASSENVERORDENING? De hoeveelheid koudemiddel met kans op

7 | Preview 2015


die uitdroogt tot een elastisch membraan.

ROVAL ALUMINIUM - COMPLEET ASSORTIMENT AFWERKINGEN IN ALUMINIUM Naast het uitgebreide productgamma voor dak en gevel, zoals aluminium standaardprofielen, dakranden, raamdorpels, valbeveiligingen, muurroosters en lamellenwanden, onderscheidt Roval Aluminium zich met maatwerk-oplossingen, zoals boeiboorden, dagkanten, maar ook balustersystemen in combinatie met aluminium muurafdekkappen voor balkons en terrassen.

SOUDAL - SOUDATIGHT LQ, VLOEIBAAR MEMBRAAN VOOR LUCHTDICHTING Soudatight LQ is een vloeibaar, gebruiksklaar product dat eenvoudig met een muurborstel kan worden aangebracht op de zone die luchtdicht dient gemaakt te worden. Het is een hoogwaardige vezelversterkte polymeerpasta

Preview 2015 | 8

I.R.S.-BTECH - EPDM DAKBEDEKKING MET KWALITEITSLABEL EN WATERDICHTINGSSTROKEN IN GEWAPENDE EPDM Resistit E SK zijn hoogwaardige over de volledige oppervlakte zelfklevende waterdichtingsstroken in gewapende EPDM, ideaal als loodvervanger en bekleding van dakgoten in nieuwbouw en renovatie. En RESITRIX EPDM dakrubber met kwaliteitslabel voor de uitvoering van platte daken.

IKO - TOTAALLEVERANCIER EN PRODUCENT VAN DAKDICHTINGS-, WATERDICHTINGS- EN ISOLATIESYSTEMEN IKO roofing, bitumineuze rollen voor een perfect waterdicht plat dak en IKO enertherm BM, multi-inzetbare isolatieplaat voor het platte dak zijn te zien. Door de 2 verschillende cacheringen is deze IKO enertherm BM isolatieplaat inzetbaar voor verschillende toepassingen op het platte dak.


Deze techniek vermijdt verbrande voegen en het uitvriezen van voegen.

GYPROC - ONTDEK DE THERMISCH ISOLERENDE DAGKANTAFWERKING EN DE PLEISTER VOOR VOCHTIGE RUIMTES Plâtinum PUR 210 is een kant-en-klare dagkantafwerking met isolatie. De combinatie van duro-polymeer met PUR-isolatie garandeert een harde duurzame dagkant ongevoelig voor schimmels of condensatie, die bovendien warmteverlies door een koudebrug minimaliseert. Unique WR is een éénlaagse spuit- en handpleister op basis van gips, ideaal voor natte ruimtes en goed alternatief voor cementpleister.

WEBER - MET DOORSTRIJKMORTEL ZET U ER VAART ACHTER! Doorstrijkmortel is een op kleur gemaakte mortel voor het metselen en voegen van gevelstenen in één beweging. De voegen worden niet uitgekrabt, maar onmiddellijk tijdens het metselen afgewerkt. Dit systeem is perfect geschikt voor het realiseren van een gevel met traditioneel uitzicht.

HAUFF-TECHNIK - DE ÉÉRSTE KABELDOORVOER DIE ZICH AANPAST OP DE WANDDIKTE De kabeldoorvoer HSI150-K2-Varia is ter plaatse traploos instelbaar aan de vereiste wanddikte. Het systeem is geschikt voor doorvoer en-of koppelen van kabels en-of buizen met een doorsnede vanaf 1 tot en met 168 mm.

SOPREMA - DRIE REVELATIES IN DE KIJKER Sopralene Optima Ultra White D-Tox heeft alle cool roof voordelen. Daarnaast biedt de witte coating, van granulaatkorrels op basis van titaandioxide (TiO2), talrijke extra voordelen: maximale reflectie, luchtzuiverend en vuilbestendig. Sopratherm Alu is een PUR-isolatie met

9 | Preview 2015


ATG voor binnenmuren, vloeren en spouwmuren. Alsan 770 is een vloeibaar PMMA, ideaal voor balkons, terrassen, parkeerdeks, hellingbanen...

HEVADEX - KANTOOR LUCHTDICHT EN BEN DANKZIJ DUURZAME VLOEIBARE COATING

MONIER – VIER INNOVATIES IN DE KIJKER Clima Comfort Plus is dampdoorlatende dakisolatiepanelen met uitzonderlijke λ-waarde (0,020 W/m.K) en superieure brandweerstand (brandklasse E en isolator C s2 d0-geclassificeerd). Wakaflex is de loodvervangende dakaansluiting met 20 jaar garantie dankzij de zelfvulkaniserende en rekbare aansluitingsband die garant staat voor een perfecte hechting. Postel 20 is dé referentie onder de dakpannen. De speciaal ontworpen kop- en zijsluitingen verzekeren een betere waterafvoer en voorkomen bij wind zo veel mogelijk het insijpelen van neerslag. Signy is een vlakke kleidakpan met technisch hoogwaardige kop- en zijsluiting. Signy kan zowel in rechte lijn als in kruisverband worden gelegd.

Blowerproof Liquid is een watergedragen polymeerdispersie dat wordt aangebracht met een airless verfspuittoestel of met een verfborstel. Eénmaal uitgedroogd vormt Blowerproof Liquid een flexibele lucht- en dampdichte coating. Deze coating is getest op dampdoorlaatbaarheid, hechtingsgraad en luchtdichtheid.

GEODYNAMICS - BOUWSECTOR EFFICIËNTER DOOR LOCATIEBEPALING MATERIEEL Nieuw op de markt is de materiaaltracering waarmee bouwfirma’s de locatie van hun waardevol, mobiel en veelgebruikt materiaal kunnen traceren. Met de RFID-tags, ontvangers en onze software kan een klant een stuk materieel al voor 1 euro per maand traceren.

Preview 2015 | 10


een minerale laag. De verbinding tussen deze laag en beton zorgt voor een afdichting tegen drukkend en niet-drukkend water. Verkrijgbaar in een vlakke of L-uitvoering.

WOODINC - HOUTSKELETBOUW 2.0: EEN STEVIG HOUTSKELET MET UNIEKE WANDELEMENTEN STRUCTUREZ is een paal- en balksysteem in combinatie met gelijmd-gelamelleerd hout. Het systeem wordt op de werf geleverd met pasklare kolommen en balken én met unieke roestbestendige carbonstalen verbindingsankers en borgpennen, wat grotere overspanningen toelaat. De combinatie met Panobloc elementen, hybride houtpanelen opgebouwd uit verschillende lagen kruiselings gemonteerde en verlijmde houten latten met tussenin isolatie die zowel zijdelings als op de latten verlijmd is, maakt hoogbouw mogelijk.

NELISSEN - KOM KIJKEN NAAR DE GEVELSTEEN N70 EN ISO-FAÇADE De N70 gevelsteen is minder dik, waardoor hij minder ruimte inneemt in uw buitenmuur. Door zijn lichter gewicht is de steen makkelijker te verwerken op de werf. Iso-Façade is een veelzijdig totaalsysteem dat op vrijwel elke ondergrond kan toegepast worden in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

PLAKA BELGIUM – DUXPA, WATERKEERPLAAT MET ACTIEVE WERKING Duxpa waterkeerplaat is samengesteld uit verzinkt staal, dat aan beide zijden is voorzien van

11 | Preview 2015


WOENSDAG 18 NOVEMBER BOX 1

BOX 2

BOX 3

14u00 14u30

15u00 15u30

FABA-FEGC Raad van bestuur

16u00

WTCB Short & Sharp 1 - p.14

16u30

WTCB Short & Sharp 2 - p.14

17u00

WTCB Short & Sharp 3 - p.15

17u30

Confederatie Bouw Short & Sharp 4 - p.16

18u00 18u30

19u00

navb Veiligheidsvoorschriften voor isolatie met PUR - p.16 ODE Vlaanderen Warmtenetten: een slapende reus - p.17

19u30

20u00 20u30

21u00 Preview 2015 | 12

Confederatie Bouw Bouwunie, NAV, ORI Het bouwteam in de private en publieke sector: disruptieve innovatie of waaghalzerij - p.17

FABA Alles wat u moet weten over kilometerheffing - p.19

Benor Bouw staat bol van wetten, normeringen, certificaten, ... - p.19


DONDERDAG 19 NOVEMBER BOX 1

BOX 2

BOX 3

14u00 14u30

15u00

16u00

Confederatie Bouw Short & Sharp 1 - p.21

16u30

WTCB Short & Sharp 2 - p.21

17u00

WTCB Short & Sharp 3 - p.22

17u30

WTCB Short & Sharp 4 - p.22

18u00 18u30

19u00 19u30

navb Reglementering over CBM’s - in de praktijk - p.23 ODE Vlaanderen Warmtenetten: een slapende reus - p.24

Confederatie Bouw 3D-scannen, -frezen en -printen: mogelijkheden voor de restauratiesector en toepassingen in de bouwsector - p.25

Voorbehouden voor vergaderingen

15u30

20u00 20u30

21u00 13 | Preview 2015


SEMINARIE PROGRAMMA WOENSDAG 18 NOVEMBER BOX 1 SHORT & SHARP 1 16.00 - 16.30 | BOX 1 + debat in themabar Organisatie: WTCB Taal: NL THEMA De bouwdetails, een uitdaging voor de algemene aannemer. SPREKER JĂśrg Wijnants BESCHRIJVING De detaillering van traditionele spouwmuren wordt steeds complexer door de strengere eisen op het vlak van de thermische isolatie en de luchtdichtheid van gebouwen. In deze presentatie wordt uiteengezet hoe de toenemende prestatie-eisen van hoogperformante gebouwen de detaillering van spouwmuren beĂŻnvloeden. Veel voorkomende aansluitingen en detailleringen worden toegelicht. Er wordt rekening gehouden met grote isolatiedikten en er wordt aandacht besteed aan luchtdichtheid, regendichtheid en waar nodig ook akoestische isolatie en brandweerstand. DEBAT Na een korte uiteenzetting volgt aansluitend een debat in themabar GEEL.

SHORT & SHARP 2 16.30 - 17.00 | BOX 1 + debat in themabar Organisatie: WTCB Taal: FR

Preview 2015 | 14


THEMA Innovatieve betonsoorten: DE TOEKOMST, ook op de werf! SPREKER Julie Pierrard BESCHRIJVING In de laatste decennia heeft de betonsector een ware evolutie ondergaan. De druk om goedkoper en sneller te bouwen zonder kwaliteitsverlies wordt immers steeds groter. Daarnaast groeit ook het besef dat de milieu-impact van onze bouwsector in de nabije toekomst drastisch zal moeten worden ingeperkt. Met producten zoals zelfverdichtend, vezelversterkt en groen beton tracht de betonsector vandaag reeds op deze vragen in te spelen. De vele technische en economische mogelijkheden worden ge誰llustreerd aan de hand van enkele concrete werven. DEBAT Na een korte uiteenzetting volgt aansluitend een debat in themabar GROEN.

SHORT & SHARP 3

17.00 - 17.30 | BOX 1 + debat in themabar Organisatie: WTCB Taal: NL THEMA Wat is de toekomst van de superisolerende materialen? SPREKER Steven Vercauteren BESCHRIJVING Er is een mooie toekomst weggelegd voor de zogenoemde superisolerende materialen. Ze beschikken, voor dezelfde isolatiedikte, immers over een isolatiewaarde die twee tot vijf keer groter is dan deze van traditionele isolatiematerialen. De nieuwe producten vertonen, voor bepaalde toepassingen, reeds een heleboel voordelen in vergelijking met traditionele isolatie. In deze uiteenzetting zullen de verschillende beschikbare materialen en hun praktische toepassingen worden toegelicht. DEBAT Na een korte uiteenzetting volgt aansluitend een debat in themabar ROOD.

15 | Preview 2015


SHORT & SHARP 4 17.30 - 18.00 | BOX 1 + debat in themabar Organisatie: Confederatie Bouw Nationaal Taal: FR THEMA Hergebruik van uitgegraven grond in de drie gewesten SPREKER Cofederatie Bouw Nationaal BESCHRIJVING Aan welke regelgeving moet u zich houden als u uitgegraven gronden opnieuw wil gebruiken in een van de drie gewesten? Welke verantwoordelijkheid draagt u en met welke normen moet u dan naleven? Welke formaliteiten moet u vervullen, en kunt u de gronden over de gewestgrenzen heen vervoeren en hergebruiken? DEBAT Na een korte uiteenzetting volgt aansluitend een debat in themabar BLAUW.

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN VOOR ISOLATIE MET PUR 18.00 - 18.30 | BOX 1 Organisatie: navb-cnac constructiv Taal: NL (powerpoint: FR)

SPREKER Christian Depue - Head of Department R&D BESCHRIJVING Bij het isoleren met gespoten polyurethaanschuim (=PUR) moeten de nodige beschermingsmaatregelen genomen worden. Dit geldt voor de spuiter, de helper en ook voor de andere arbeiders in het gebouw. PUR-schuim bestaat uit twee componenten: een isocyanaat dat bijna hetzelfde is voor alle fabrikanten en een polyol dat verschilt per fabrikant. Het navb ontwikkelde met de leden van het kennisplatform ’gespoten polyurethaan’ een code van goede praktijk met de preventiemaatregelen voor de spuiter en de helper in het geval van co-activiteit. Preview 2015 | 16


WARMTENETTEN: EEN SLAPENDE REUS 18.30 - 19.00 | BOX 1 Organisatie: ODE Vlaanderen Taal: NL SPREKER Jo Neyens BESCHRIJVING In Europa liggen er duizenden kilometers warmtenetten die duurzame warmte leveren aan miljoenen warmteverbruikers, in BelgiĂŤ ontwaakt deze techniek ook stilaan uit zijn winterslaap. Groene warmtebronnen en restwarmte zijn een veelbelovende maar nog ontbrekende schakel in een duurzaam energiebeleid. Maak kennis met de status, het potentieel, de innovaties en de dynamiek van warmtenetten.

BOX 2 HET BOUWTEAM IN DE PRIVATE EN PUBLIEKE SECTOR: DISRUPTIEVE INNOVATIE OF WAAGHALZERIJ? 16.00 - 19.00 | BOX 2 Organisatie: Vlaamse Confederatie Bouw, Bouwunie, NAV & ORI TAAL: NL SPREKERS Annick Deswaef - Managing partner adviesbureau Consensa Koen Spitaels - Afdelingshoofd projectrealisatie Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen Christophe Lenders - GSJ Advocaten Steven Van Garsse - UHasselt, UAntwerpen, Kenniscentrum PPS Jan Bosschem - CEO ORI Jef Lembrechts - Voorzitter Vlaamse Confederatie Bouw Jos Leyssens - Licence To Build, bestuurslid NAV BESCHRIJVING 16.00 Onthaal 16.30 Verwelkoming Presentatie: Wim De Vilder, VRT-nieuwsanker 16.40 Alliance contracting: strategisch samenwerken tussen publieke en private partners 17 | Preview 2015


17.10

17.40

18.10

18.55

Publieke investeringen voor infrastructuur, gebiedsontwikkeling en vastgoed zijn vandaag geen evidentie, hoe groot en aantoonbaar de noodzaak ervan ook is. Kunnen nieuwe samenwerkingsvormen, zoals bouwteam en alliance contracting, het publiek-private investeringsklimaat doen heropleven? En zo ja, onder welke voorwaarden? De spreekster laat u innovatieve praktijkvoorbeelden uit het buitenland ontdekken en mee discussiĂŤren. Door mevr. Annick De Swaef, managing partner adviesbureau Consensa Ervaringen en toekomstperspectieven in de sociale woningbouw In deze presentatie worden de recente samenwerkingen tussen de klassieke sociale huisvestingsactoren en privĂŠ-initiatiefnemers uiteengezet. De mogelijkheden en de beperkingen van het wettelijke kader waarin een overheid moet werken en de rol die opdrachtgevers, uitvoerders en ontwerpers daarin kunnen spelen, worden vanuit de praktijkervaring benaderd. De spreker besteedt aandacht aan de intussen ingeburgerde en in de Vlaamse Wooncode verankerde CBO-procedure, de Design and Build- en bouwteamervaringen en de opvolging van de intussen vernietigde sociale lastenregeling van het decreet grond- en pandenbeleid. Door dhr. Koen Spitaels, afdelingshoofd projectrealisatie Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen De bewegingsruimte voor de verschillende partijen binnen de bestaande wetgeving Mr. Christophe Lenders neemt de bewegingsruimte van de partijen bij een bouwteam kritisch onder de loep. Bouwteam is immers ook samenwerken, en afspraken maken over taken en verantwoordelijkheden. Maar zijn dergelijke afspraken wel waterdicht wanneer het over aansprakelijkheden gaat? Wie doet wat en wie is waarvoor aansprakelijk? En wat met de architect en zijn wet van 1939? Kan een architect zomaar afspraken maken voor taken die hem wettelijk en/of deontologisch toevertrouwd zijn? Door Mr. Christophe Lenders, GSJ Advocaten Panelgesprek met mogelijkheid tot vraagstelling Met deelname van: dhr. Steven Van Garsse (UHasselt, UAntwerpen, Kenniscentrum PPS), dhr. Jan Bosschem (CEO ORI), dhr. Jef Lembrechts (voorzitter Vlaamse Confederatie Bouw), arch. Jos Leyssens (Licence To Build, bestuurslid NAV) en Bouwunie. Slotbeschouwingen + afsluitende walking dinner

Preview 2015 | 18


BOX 3 ALLES WAT U ZOU MOETEN WETEN OVER KILOMETERHEFFING 16.30 - 18.15 | BOX 3 Organisatie: FABA Taal: NL en FR op hetzelfde moment SPREKERS Patrice Dresse (Algemeen Directeur FABA) Marleen Porré (Adviseur in fiscale materie, Confederatie Bouw) Benoit Lempkowicz (Press Officer bij Satellic) Christophe Maes (voorzitter FABA) BESCHRIJVING Exit Eurovignette! Vanaf 1 april 2016 zal de kilometerheffing in werking treden voor geregistreerde vrachtwagens van meer dan 3,5 ton in Europa en die instaan voor goederenvervoer. Alle vrachtwagens in kwestie zullen uitgerust moeten zijn met een On Board Unit (OBU). Hoe de zogeheten OBU aanschaffen? Welke impact zal de belasting hebben in Wallonië, Brussel en Vlaanderen? Op het vlak van BTW en Ven.B.? Overheidsopdrachten? Welke impact zal de belasting hebben wat betreft de prijzen van bouwmaterialen? Hoe moet dit worden betaald?

DE BOUW STAAT BOL VAN WETTEN, NORMERINGEN, CERTIFICATEN,... WEET U NOG WAAR U REKENING MOET MEE HOUDEN? De afdichting van brandwerende doorvoeringen, compartimentering en BENOR ATG labellisering voor deuren. 18.30 - 19.30 | BOX 3 Organisatie: BENOR Taal: FR en NL op hetzelfde moment

19 | Preview 2015


SPREKERS Eric Winnepenninckx (Coördinator Octrooicel WTCB) Alain Verhoyen (General Manager ANPI) BESCHRIJVING De bouw staat bol van wetten, normeringen, STS’en , TV’s, certificaten, … In die mate dat je bij momenten door de bomen het bos niet meer ziet. Deze info sessie maakt je wegwijs in dit bos van wetten, regelgevingen en certificaten. Zo wordt een antwoord gegeven op de te respecteren hiërarchie. Wanneer is het dwingend? Wat als bepaalde wetten en normeringen elkaar tegenspreken? Welke keurmerken en certificaten bestaan er en waar staan ze voor? Wat zijn de voordelen van het gebruik van Benor erkende materialen? Aansluitend wordt het juridische kader onder de loep genomen. Wie is verantwoordelijk bij het niet naleven van een wet of normering? Welke zijn mogelijke sancties? Etc. De afdichting van brandwerende doorvoeringen, compartimentering en BENOR ATG labellisering voor deuren. In geval van brand in een gebouw is het noodzakelijk, zelfs essentieel, om te voorkomen dat vuur zich verspreidt naar andere lokalen. Helaas wordt passieve brandbeveiliging, en in het bijzonder brandcompartimentering, nog te vaak miskend en niet gewaardeerd door de gebruikers en dienstverleners. Nochtans is het noodzakelijk dat de gerealiseerde compartimentering conform is en blijft! Opgepast dus met werken, zoals de plaatsing van kabels of buizen op of nabij brandwerende elementen. De wetgever heeft het concept ‘compartimentering’ opgenomen als basisprincipe voor alle reglementeringen betreffende beveiliging tegen brand in gebouwen. Compartimentering is met andere woorden een wettelijke verplichting die iedereen moet respecteren – zo niet, zal gezocht worden naar de verantwoordelijken. Tijdens deze infosessie krijgt u alle essentiële informatie om een doeltreffende compartimentering te respecteren, en dit voor eender welke positie u heeft binnen uw organisatie.

Preview 2015 | 20


DONDERDAG 19 NOVEMBER BOX 1 SHORT & SHARP 1 16.00 - 16.30 | BOX 1 + debat in themabar Organisatie: Confederatie Bouw Nationaal Taal: NL THEMA Hergebruik van uitgegraven grond in de drie gewesten. SPREKER Confederatie Bouw Nationaal BESCHRIJVING Aan welke regelgeving moet u zich houden als u uitgegraven gronden opnieuw wil gebruiken in een van de drie gewesten? Welke verantwoordelijkheid draagt u en met welke normen moet u dan naleven? Welke formaliteiten moet u vervullen, en kunt u de gronden over de gewestgrenzen heen vervoeren en hergebruiken? DEBAT Na een korte uiteenzetting volgt aansluitend een debat in themabar BLAUW.

SHORT & SHARP 2 16.30 - 17.00 | BOX 1 + debat in themabar Organisatie: WTCB Taal: FR THEMA Wat is de toekomst van de superisolerende materialen? SPREKER Antoine Tilmans BESCHRIJVING Er is een mooie toekomst weggelegd voor de zogenoemde superisolerende materialen. Ze beschikken, voor dezelfde isolatiedikte, immers over een isolatiewaarde die twee tot vijf keer groter is dan deze van traditionele isolatiematerialen. De nieuwe producten vertonen, 21 | Preview 2015


voor bepaalde toepassingen, reeds een heleboel voordelen in vergelijking met traditionele isolatie. In deze uiteenzetting zullen de verschillende beschikbare materialen en hun praktische toepassingen worden toegelicht. DEBAT Na een korte uiteenzetting volgt aansluitend een debat in themabar ROOD.

SHORT & SHARP 3 17.00 - 17.30 | BOX 1 + debat in themabar Organisatie: WTCB Taal: NL THEMA Innovatieve betonsoorten: DE TOEKOMST, ook op de werf! SPREKER Petra Van Itterbeek BESCHRIJVING In de laatste decennia heeft de betonsector een ware evolutie ondergaan. De druk om goedkoper en sneller te bouwen zonder kwaliteitsverlies wordt immers steeds groter. Daarnaast groeit ook het besef dat de milieu-impact van onze bouwsector in de nabije toekomst drastisch zal moeten worden ingeperkt. Met producten zoals zelfverdichtend, vezelversterkt en groen beton tracht de betonsector vandaag reeds op deze vragen in te spelen. De vele technische en economische mogelijkheden worden ge誰llustreerd aan de hand van enkele concrete werven. DEBAT Na een korte uiteenzetting volgt aansluitend een debat in themabar GROEN.

SHORT & SHARP 4 17.30 - 18.00 | BOX 1 + debat in themabar Organisatie: WTCB Taal: FR THEMA De bouwdetails, een uitdaging voor de algemene aannemer SPREKER Vincent Jadinon

Preview 2015 | 22


BESCHRIJVING De detaillering van traditionele spouwmuren wordt steeds complexer door de strengere eisen op het vlak van de thermische isolatie en de luchtdichtheid van gebouwen. In deze presentatie wordt uiteengezet hoe de toenemende prestatie-eisen van hoogperformante gebouwen de detaillering van spouwmuren beĂŻnvloeden. Veel voorkomende aansluitingen en detailleringen worden toegelicht. Er wordt rekening gehouden met grote isolatiedikten en er wordt aandacht besteed aan luchtdichtheid, regendichtheid en waar nodig ook akoestische isolatie en brandweerstand. DEBAT Na een korte uiteenzetting volgt aansluitend een debat in themabar GEEL.

REGLEMENTERING OVER CBM’S - IN DE PRAKTIJK 18.00 - 18.30 | BOX 1 Organisatie: navb-cnac constructiv Taal: FR (powerpoint: NL) SPREKER Christian Depue - Head of Department R&D

23 | Preview 2015


BESCHRIJVING Op 30/08/13 trad een nieuwe reglementering over het gebruik van collectieve beschermingsmiddelen in voege met een aantal strikte voorschriften over de aankoop, het gebruik en de controle van CBM’s. In de bouwsector gaat het vooral over collectieve valbeschermingsmiddelen. In deze sessie wordt een tool voorgesteld die in het kader van de nieuwe campagne Veilig werken op hoogte werd ontwikkeld. Deze tool kan de sector helpen om de voorschriften van deze reglementering in de praktijk te brengen.

WARMTENETTEN: EEN SLAPENDE REUS 18.30 - 19.00 | BOX 1 Organisatie: ODE Vlaanderen Taal: NL SPREKER Jo Neyens BESCHRIJVING In Europa liggen er duizenden kilometers warmtenetten die duurzame warmte leveren aan miljoenen warmteverbruikers, in BelgiĂŤ ontwaakt deze techniek ook stilaan uit zijn winterslaap. Groene warmtebronnen en restwarmte zijn een veelbelovende maar nog ontbrekende schakel in een duurzaam energiebeleid. Maak kennis met de status, het potentieel, de innovaties en de dynamiek van warmtenetten.

Preview 2015 | 24


BOX 2 3D-SCANNEN, -FREZEN EN –PRINTEN: MOGELIJKHEDEN VOOR DE RESTAURATIESECTOR EN TOEPASSINGEN IN DE BOUWSECTOR 18.30 - 20.00 | BOX 2 Organisatie: Confederatie Bouw en WTCB Taal: NL SPREKERS Robert de Mûelenaere - Gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw Michael de Bouw - Projectleider Laboratorium Renovatie van het WTCB Sander Peters - Projectleider bij Verstraete&Vanhecke BESCHRIJVING 18.30 Welkom 18.45 Opening door Robert de Mûelenaere (gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw). 19.00 3D-scannen, -frezen en –printen: in de restauratie, ook in de bouw? Door Michael de Bouw (projectleider Laboratorium Renovatie van het WTCB). 19.30 Gebruik van CAD en 3D-freestechnieken bij de restauratie van Antwerpen Centraal door Sander Peters (projectleider bij Verstraete&Vanhecke). 20.00 Demonstratie 3D-printing, gevolgd door receptie. Kunstig vormgegeven erfgoed: een lust voor het oog, een uitdaging voor de restaurateur. Dankzij ontwikkelingen in de 3d vormgevingstechnieken (geautomatiseerde freestechnieken en additive manufacturing) zijn we momenteel in staat om op een snelle en kwalitatieve manier complexe volumes te realiseren. Uiteraard is de erfgoedsector een ideale proeftuin voor deze technologie: door de diversiteit van de bouwmaterialen, de vaak complexe vormgeving, en de noodzaak tot veelal erg beperkte oplages zijn deze quasi geïndividualiseerde vormgevingstechnieken bij uitstek geschikt om een oplossing te bieden voor ettelijke erfgoedproblemen. Enkel in dit domein? Hier blijkt de restauratiesector een innovatielaboratorium voor de bouwsector te zijn. De toepassing van een complex design en dito realisatie kan bijdragen tot een nieuwe bouwbenadering, waar standaardmaten, -vormen en –materialen vervangen worden door een welhaast gepersonaliseerd design, op maat van elke bouwheer afzonderlijk.

25 | Preview 2015


BEZOEKERS AAN HET WOORD

Wat houdt u en/of BESIX tegenwoordig bezig? De grootste uitdaging voor BESIX blijft de goede oplossingen voor de klant vinden die ons een concurrentieel voordeel kunnen geven of die de kosten voor BESIX of zijn klant kunnen reduceren, inclusief de gebruikskosten van het gebouw. Dit houdt in oplossingen die energie-efficiĂŤnter zijn voor de werf, het gebouw of het gebruik ervan. Wat zijn voor u de opmerkelijkste of belangrijkste innovaties van het afgelopen jaar? Een verbetering die we ervaren hebben is de verhoging van de standaard in energie zuiver werfketen. We hebben ook vooruitgang gezien in de automatisering van de opvolging van het materieelpark, nu ook voor kleinere toestellen. Waarom komt u naar BUILTY? BUILTY is een platform voor techniekers, ingenieurs, waar innovaties kunnen in een beperkte tijd door technicus uitgelegd worden. Dit laat de werfleiders en conducteurs toe om de evolutie van de technieken die ze dagelijks toepassen te volgen.

PASCAL BEECKMANS Director Procurement and Logistics

Preview 2015 | 26


Wat houdt u en/of BAM Contractors tegenwoordig bezig? BAM Contractors is ontstaan uit het samengaan van twee vooraanstaande bedrijven, zijnde CEI-De Meyer nv en Betonac nv. Hierdoor ontstond een multidisciplinaire General Contractor onder de naam BAM Contractors nv. BAM Contractors is uw bevoorrechte partner voor: ›› Plan en projectontwikkeling via haar dochter Immo BAM ›› Gebouwenprojecten via onze afdeling Gebouwen ›› Infrastructuurprojecten via onze afdeling Infra ›› Wegenbouw via onze afdeling Infra ›› Spoorwerken via haar dochter BAM Track ›› DBFM-contracten in samenwerking met zusterbedrijf BAM PPP België ›› Onderhoud van infrastructuur via haar dochter BAM Maintenance ›› Productie van asfalt via haar dochter BAM Asphalt en onderscheidt zich in de mogelijkheid om al deze disciplines succesvol te kunnen samenbrengen binnen één opdracht. Hierbij een greep uit onze succesvol gerealiseerde projecten en onze lopende projecten: AZ Groeninghe - Kortrijk, AZ Zeno - Knokke; RER Rixensart, Bara De lijn – Anderlecht, Liefkenshoek spoortunnel – Antwerpen, Verkeerswisselaar Lummen, Diaboloproject - Brussel, Tunnel Schuman Josaphat - Brussel, Greenbizz - Laken, NAVO HQ – Evere, BRABO II – Antwerpen, Tram de Liège – Luik, Dossin Kazerne – Mechelen, Kantienberg – Gent, Tivoli duurzame wijk – Laken. Wat zijn voor u de opmerkelijkste of belangrijkste innovaties van het afgelopen jaar? BAM Contractors nv wil een leidende rol blijven vervullen op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen waarbij wij als bedrijf de nodige verantwoordelijkheid opnemen voor Mens, Maatschappij en Milieu. Deze drie thema’s vormen de basis van ons MVO-beleid. Naast de wil en de interesse om te innoveren is de evolutie op vlak van bewust omgaan met basisgrondstoffen, reduceren van CO2 uitstoot, beperken van de energieverbruiken en het bewust toepassen van LCA (levenscyclusanalyse) de toekomst waar we verder op willen inzetten. Waarom komt u naar BUILTY? BUILTY voldoet op zeer vele vlakken aan deze toekomstvisie, vandaar dat wij in het verleden dan ook besloten hebben om ambassador van deze organisatie te zijn, en in de toekomst ook te blijven.”

RUDY VAN LAEKEN Manager Quality 27 | Preview 2015


Wat houdt u en/of Democo tegenwoordig bezig? Grote lopende en opstartende werven waarmee we vandaag bezig zijn: Stadhuis Hasselt, Stelplaatsen voor De Lijn, Brandweerkazerne en Politiekantoor Hasselt, verschillende woon- en zorgcentra, appartementsgebouwen,Provinciehuis te Antwerpen,... Grootste problemen waarmee we worstelen zijn voldoende geschikte mensen vinden, planning en budget onder controle houden en het beheersen van de te leveren kwaliteit. Technisch focussen we op nieuwe of verbeterde technieken aangaande luchtdichtheid waarbij we inspelen op de EPB-problematiek. Andere nieuwe uitdagingen zijn werven welke onder BREEAM-certificering vallen, BIM-werven,... Binnen onze organistatie volgen verschillende mensen opleidingen opdat wij voldoende kennis in huis hebben om te voldoen aan de gestelde eisen. Wat zijn voor u de opmerkelijkste of belangrijkste innovaties van het afgelopen jaar? Op gebied van materialen worden er regelmatig nieuwe en innovatieve oplossingen aangeboden. Het is moeilijk om nu een uitzonderlijke innovatie aan te geven. Waarom komt u naar BUILTY? Er wordt gedurende de gewone werkdagen door de drukte nauwelijks tijd genomen om naar verbeterde of nieuwe materialen / technieken / ontwikkelingen te kijken. Het is voor onze projectleiders interessant om via deze beurs hiermee in contact te komen en er even bij stil te staan. Ik kijk ook uit naar de uiteenzettingen van het WTCB. Zij zijn dagelijks bezig met nieuwigheden / onderzoeken en zijn technisch zeer onderlegd om dit te omvatten en ook over te brengen naar de professionele sector. Ik maak graag deel uit van de stuurgroep om op deze manier een beetje de richting te helpen bepalen ook al besef ik dat sponsoring een belangrijke invloed heeft op de keuze van de deelnemende bedrijven.

CARL GONNISSEN Technisch directeur Hasselt

Preview 2015 | 28


Een partner die weegt

Als partner van ruim 15.000 bouwbedrijven legt de Confederatie Bouw gewicht in de schaal. Een partner die weegt op de besluitvorming en op het sectoroverleg. Een ijzersterke partner in dienstverlening. Met pertinente informatie, relevant advies en opleidingen op maat.

www.confederatiebouw.be


AMBASSADEURS Reno-Art • Huybreckx • Bouwonderneming Eribo • Aannemingen M. en J. Braet • Algem. Bouwondern. Vlassak-Verhulst • Investpro • Democo • Gustaaf Cuylaerts • Artes Depret • Verbruggen • Bouwonderneming Vooruitzicht • P.P.R.-Vibed • Alg. Ondern. Verstraete & Vanhecke • Bouwwerken Willy Knippenberg • Bouwprojekt • CBS - Concept Building & Services • Van Huele Gebroeders • Vanhout • Industriebouw Verelst • Noordbouw • Kumpen • Aannemingen B. Vanden Broecke • Bouwbedrijf Van Gastel • T. Palm - Elbo • Art Building Company - Arbuco • Liebaert Staalbouw • B & R - Bouw en Renovatie • M & M Ilegems • De Clercq Aannem. Bouw En Wegenbouw • Bouwwerken Verstraete NV • Dego • Algemene Bouwonderneming L. Thys • Alg. Bouwond. J. Vleugels en Zonen • Cosimco • Sogiaf • Ibens • Verhelst Aannemingen • Lapeirre Woningbouw • Elpers • Kumpen • Vanderstraeten • Altez • De Brugse Algemene Bouwonderneming • Pellikaan Bouwbedrijf • Ghelamco • Serck • Bouwbedrijf Floré • Fransen Bouwonderneming BVBA • Durabrik Bouwbedrijven • Aannemingen Van Wellen • Vandebos Algemene Bouwonderneming • Algemene Bouw- & Milieutechnieken • Bolckmans • Hero Construct • Building • Groep Sleuyter • Jos Dejongh Bouwonderneming • Hooyberghs • Aannemingen Eugene Schaubroeck • Bouwbedrijf Versluys • CEI - De Meyer nv • Moons Bouwbedrijf • Denys • De Coene Construct • Recon • Algemene Bouwonderneming Herweyers • Edibo • Bouwbedrijf J. Valckenborgh • Bouwonderneming Maurice Neuten • Bouwonderneming Kijk en Bouw • Van Kerckhove • Sibomat • Bouwwerken Jacobs • Almobe Industriebouw • Delmulle Danilith • Algemene Onderneming Driesen NV • Alg. Ondernem. Robert Wyckaert • Reynders Louis Bouwbedrijf • Houben • Strabag • Jeco • Juri • Algemene Ondernemingen Soetaert • Naert - Defreyne • Alg. Bouwondern.M.EveraertCooreman • Interbuild • Brebuild Algemeen Bouwbedrijf • Algemene Ondernemingen van Tornhaut • Frans Verhelst • Mitro • Willemen General Contractor • Groep Huyzentruyt • Algemene Ondernemingen Peremans • Troubleyn • Mathieu Gijbels • Betonac • Ageres NV • CFE • Algemene Bouw Maes, Algemene Bouwwerken Maes • Bouwonderneming Ooms • Pluym - Van Loon • Van Roey • Vanhaerents • Algemene Ondernemingen Lafaut • Vandenbussche • Postelmans-Frederix NV NV • Van de Walle Construction • Gemoco • Inter-Fast • Heijmans Bouw • Cordeel Zetel Hoeselt • ASK-Romein Malle • Bouwbedrijf Driessen • Algemene Aannemingen Van Laere • Bouwonderneming Verkest • Bouwbedrijf Meekers NV • Detrac • Mourik • Franki • Dillen Bouwteam • De Meeuw • Hyboma • Bouwbedrijf Furnibo • Antwerpse Bouwwerken • Beneens Jozef en zonen • Alpas • Beyaert Construct NV • Besix • August van Cauter • Vandereyt • Bouwonderneming Christiaens • vanhout.pro • Morti • International Building Organisation • Baeck & Jansen •

WIL JIJ OOK BUILTY

D-BUILD NV • K & W Construction • Alg. Aann.

AMBASSADEUR WORDEN? U kent als technisch directeur, projectleider of aankoper de bouwsector op uw duim? U wil een meerwaarde bieden aan ons event en deelnemen aan onze stuurgroepvergadering? Schrijf u dan in op info@builty.be

De Conick • Vandezande Bouwbedrijf


WHERE REAL ESTATE STORIES ARE TOLD

24, 25 & 26 MAY 2016 | TOUR&TAXIS BRUSSELS MEET ALL PROVIDERS OF OFFICE, RETAIL & LOGISTIC REAL ESTATE IN ONE PLACE

Builty 2015 App

www.realty-brussels.com @realtybrussels

Realty Brussels

DOWNLOAD NOW!

YOUR GUIDE THROUGH BUILTY 2015 practical information Exhibitors Floorplan Events Attendees Partners Twitter Free download Available on the App Store and Google Play Store.

Available offline


BENOR_pub_tampon_Horizontal_NL_FR_A6_Layout 1 28/10/15 14:15 Page 1

Votre projet mérite une maîtrise intégrale de la qualité, de la matière première au produit fini

BENOR • Lombardstraat 42 Rue du Lombard • Brussel 1000 Bruxelles • T 02 511 65 95 • www.benor.be • info@benor.be

GUN UZELF EEN SCHERP KANTJE. DE NIEUWE LEXUS NX 300h, ALLESBEHALVE ALLEDAAGS.

www.lexus.be voertuig afgebeeld met opties. 5,0 - 5,3 L/100 KM

116 - 123 G/KM

LEXUS24487_ad_NX_beurscatalogus_01.indd 1

Geef voorrang aan veiligheid.

29/10/15 13:39


WAT? BUILTY is hét exclusieve en zakelijke innovatieplatform voor bouwprofessionals. Grote merken van bouwmaterialen demonstreren er hun sterke producten en innovaties. De TOP van de bouw bezoekt deze summit

WANNEER? Woensdag 18 november: 14u – 21u Donderdag 19 november: 14u – 21u

WAAR? Tour & Taxis Brussels Havenlaan 86c 1000 Brussel www.builty.be info@builty.be +32 (0)9 241 92 11

SEE YOU NEXT YEAR: 16 + 17 NOVEMBER 2016

Organised by EASYFAIRS

Toegangsbeleid: www.builty.be Catering: gratis Parking: gratis Shuttles powered by Confederatie Bouw & Toyota Lexus Business Plus Bouw: gratis

33 | Preview 2015


DIAMOND Soprema www.soprema.be 1516

PLATINUM

PLAN

Knauf www.knauf.be 1314 Building & Industrial Systems (Chubb + Carrier + Otis) www.bis.utc.com 1326 Saint-Gobain Construction Products Belgium www.saint-gobain.com 1328 Weber www.weber-belgium.be 1328 Gyproc www.gyproc.be 1328 Saint-Gobain Glass www.saint-gobain-glass.com 1328 Geo Dynamics www.geodynamics.be 1526

BOX 3

GOLD Nerva www.nerva.be 1128 Eurodal www.eurodal.be 1424 Vandersanden Group www.vandersandengroup.be 1416 Nelissen Steenfabrieken www.nelissen.be 1214 Fischer www.fischer.be 1112 Wienerberger www.wienerberger.be 1224 Roval Aluminum www.roval.eu 1216 Soudal www.soudal.com 1410 I.R.S.-Btech www.irs-btech.be 1408 IKO be.iko.com 1426 Hauff Technik www.hauff-technik.de 1414 Monier Roof Products www.monier.be 1226 Hevadex www.hevadex.be 1312 Woodinc www.woodinc.be 1110 Be-Cert www.be-cert.be 1432 Kingspan Geïsoleerde Panelen www.kingspanpanels.be 1430 Plakabeton www.plakagroup.be 1414 CRAS www.cras.be 1230 Confederatie Bouw www.confederatiebouw.be 1134 WTCB/CSTC www.wtcb.be 1108 FABA/FEGC-BENOR www.faba.be 1130 NAVB/CNAC www.constructiv.be 1210 ODE Vlaanderen www.ode.be 1208 Bativox www.bativox.be 1136 ANPI www.anpi.eu 1232 HERAS Preview 2015 | 34 www.tijdelijkebeveiling.be 1106

BOX 4

(OUTSIDE)

CLOAKROOM

BOX 1

Sponsored by:


BOX 2 1132

1134

1136

BAR 32

1232 1130

14

30

14

1230

1128

1328

1226 1326

BAR 1224

1426 1424

1526 DIAMOND TERRACE

BAR 1216

1516 1416

1314 1414

1214

1312 1112 1110

1210

14

10

1208

14

BAR 1108

08

1106

35 | Preview 2015

Builty 2015 Preview NL  

Builty 2015 Preview NL

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you