skattkammeret - turtips Arendal

Page 1

SKATTKAMMERET TURTIPSARENDAL


Kos deg! Denne brosjyren er laget for å gi deg noen gode ideer til hvordan du kan bruke noe av det flotte utstyret som du får låne helt gratis på Skattkammeret i Vestregate i Arendal. Trenger du flere detaljer eller mer inspirasjon bør du sjekke Facebook-siden @turtipsarendal Og det beste av alt! Mangler Skattkammeret det utstyret du trenger, er det mulig at de kan skaffe det! Ta turen innom! Innholdet i brosjyren er laget av Øivind Berg, Eirik Dobbedal og Terje Eikin Design: Batfish Trykk: ATL Grafisk Foto: Friluftsrådet Sør/ Marka Friluft Arne T. Hammarsland (s. 3)

Øivind Berg (s. 6-7)

Visste du at… du kan låne redningsvester gratis på Skattkammeret? Visste du at… du fra midten av juli til slutten av august kan plukke blåbær i skogen? Du kan låne bærhenter på Skattkammeret. Visste du at… du kan overnatte på Torungen Fyr? Les mer på Turistforeningens nettside https://aat.dnt.no Visste du at… du kan låne mange spennende bøker med turtips på Arendal bibliotek?


En natt i skogen – i hengekøye! Det er enkelt, det er komfortabelt og det gir en utrolig frihetsfølelse å ligge og se opp mot tretoppene og stjernehimmelen. Og det beste av alt – du trenger ikke å lete etter et slett underlag å sette opp et telt på. Du trenger bare at det finnes noen trær med passe avstand som er kraftige nok til å tåle belastningen. 5 tips til en natt ute i hengekøye 1 - Finn et egnet sted med passe lengde mellom trærne, fin utsikt og gjerne tilgang til vann, og unngå steder som er utsatt for vind (det blir fort kaldt i løpet av natta). 2 - Finn trær som passer. Det blir ubehagelig å ligge hvis avstanden mellom trærne er for kort. Juster snorene til du finner riktig vinkel på hengekøya. 3 - Vær nøye med knuter og oppheng. 4 - Det kan bli kaldt i løpet av natta – husk ullundertøy, god sovepose og gjerne et underlag (pledd) under soveposen. 5 - Bruk myggnett og husk å ha med mygg-middel. Hengekøyer kan lånes på Skattkammeret.


SUP SUP står for Stand Up Paddle og handler enkelt og greit om å stå og padle på et overdimensjonert surfebrett. SUP er super balansetrening og en fin måte å oppleve naturen på. Du beveger deg stille og kommer ofte tett på dyrelivet. Når du blir mer komfortabel på SUP-brettet kan du padle til en øy og overnatte! Alt du trenger er en vanntett bag og noen stropper. På Skattkammeret kan du låne oppblåsbare SUP-brett som er enkle å transportere med seg.

Sandvolleyballbaner Arendal Det er mange Sandvolleyballbaner i Arendal. F.eks på Stølsvika, Arendal Idrettspark, Barbu park og Hove. Lån en sandvolleyball på Skattkammeret


Sit on top kajakker På Skattkammeret kan du låne Sit on top-kajakker! Kajakkene har et lite hjul i den ene enden som gjør at de kan trilles på korte strekninger. Lån en kajakk, vest og åre på Skattkammeret og trill den ned til sjøen. Utforsk gjestehavna, Tyholmen og havnefronten fra kajakken.

Langsæ kanocamp Fra Langsæ kan du dra på oppdagelsesferd med kano. Følg kanalen fra Langsæ bak Harebakken til Longumvannet. Longumvannet er en lokal, skjult perle med sund, viker og mange rasteplasser. Det finnes flere kanoer til gratis utlån som ligger i Langsævannet rett på nedsiden av Filadelfia. Husk mobil slik at du kan åpne kanoene! Redningsvester kan du låne på Skattkammeret!


Sjøfiske i Arendal I Arendal kommune er det mange muligheter for fiske i sjøen. Fra land kan du fiske med stang både med sluk og naturlig agn (snegler, skjell, reke eller fiskebiter). Fra båt kan du fiske med stang med sluk eller pilk og med naturlig agn. Om sommeren fisker mange etter makrell. Det vanligste er å kjøre båten med langsom fart med et langt snøre hengende etter båten. Bruk en tradisjonell makrellregle med svarte kroker eller gummimakk. Svabergfiske er spennende – spesielt hvis du bruker en lang stang og agner med naturlig agn som for eksempel strandsnegl, blåskjell eller reke. Bruk gjerne dupp og et lite lodd som trekker agnkroken ned mot bunnen. I tang- og tareskogen på 2–3 meter dyp utenfor svabergene ytterst på Tromøy, Merdø og Hisøy er det gode muligheter for å få stor berggylt, lyr og sei. Følg med på vår facebookside for tips om fiskeplasser der det er gode muligheter til å få fangst. Fiskeutstyr kan lånes på Skattkammeret.


Ferskvannsfiske i Arendal Fiske etter ferskvannsfisk er både spennende og en fin måte å komme seg ut på tur. I Arendal er det en rekke tjern og små vann med abbor og ørret. Fisken er stort sett liten i de fleste tjern og vann, men det hender at også større fisk biter på. Ørret og abbor fiskes oftest med meitemark og dupp, men også kasteslukstang med spinner eller små sluker kan gi fangst. I noen vann er det også fisk som er uønsket. Dette gjelder spesielt sørv og suter. Selv om dette ikke er ettertraktede matfisker, kan det være morsomt å fiske dem. De kan fiskes med meiteutstyr (dupp og krok) agnet med maiskorn eller små klumper hvitt brød. For å fiske ferskvannsfisk, trenger alle over 16 år grunneierens tillatelse. Det er ikke fiskekortordning i Arendal – unntatt for lakseførende elver – men det er mange steder der det åpnes for fritt fiske. Følg med på vår facebookside.for tips om fiskeplasser der du er velkommen til å prøve fiskelykken. Fiskeutstyr kan lånes på Skattkammeret.


Visste du at… alle under 16 år kan fiske gratis i de fleste ferskvann? Visste du at… du kan gå på tur i Torbjørnsbu kunstarena. Mer info: www.bomuldsfabriken.no Visste du at… det finnes 5 lysløyper i Arendal? Klar for å prøve en ny? På Facebooksiden @turtipsarendal finner du kart og oversikt over løypene. Visste du at… allemannsretten åpner for at du kan sykle på etablerte stier og veier i naturen? Husk stivettreglene og vis hensyn til andre turgåere! Visste du at… du kan se film og finne din favorittbadestrand på Facebook-siden @turtipsarendal?

Visste du at… det finnes en egen klatrepark på Hove leirsenter? Mer informasjon: trollparks.no/trollpark-hove Visste du at… du kan glede deg til vinteren også? Skattkammeret har ski, slalomski, truger osv. Visste du at… du kan komme med forslag til utstyr som bør finnes på Skattkammeret til de som jobber der? Visste du at… kajakklubben arrangerer kurs for nye padlere, og at medlemmer kan låne kajakker?


Sykling 52 sykkelturer i Arendal og Grimstad. Kortstokken "52 sykkelturer" presenterer turforslag i Arendal og Grimstad. Kortene har en QR-kode med lenke til kart og turbeskrivelse. Du kan kjøpe kortstokken på servicesenteret i Arendal kultur- og rådhus og i utvalgte butikker. Den koster 52 kroner. Turene har forskjellig vanskelighetsgrad, der et 2'er-kort beskriver de letteste turene og ess-kortene de mest krevende turene. Røde turer starter i Arendal kommune og svarte turer starter i Grimstad kommune. Tungvekteren Singletrack er terrengsykling. I Arendal har vi en egen terrengsykkelløype som heter «Tungvekteren». Denne løypa er for deg som ønsker fart og spenning. I skogen rundt lysløypa på Birkenlund har Arendal Singletrackklubb bygd et fantastisk løypenett med bratte bakker, hopp og tekniske partier. Klubben er alltid positive til nye medlemmer. Les mer på arendalsingletrack.com/ Nelaug-Arendal Opplev Arendalsvassdraget fra sykkelsetet! Med en sykkel, hjelm, togbillett til Nelaug og niste for en dag, kan du oppleve variert natur fra Åmli til Arendal. Sykkelguiden «Elvelangs – Nidelva: Sykkel- og padleguide» hjelper deg på veien med kart, beskrivelser og historie. Arendalsbanen er en enkel og miljøvennlig måte å komme seg til Nelaug på. Ta en av de tidlige avgangene fra Arendal, slik at du har god tid på sykkelturen! Vanlig tursykkel kan lånes på Skattkammeret.


Tretopphytte på Piletjenn Har du lyst til å overnatte i en tretopphytte? Visste du at dette var mulig, helt gratis, i Arendal? Ved Piletjenn er det etablert en liten tretopphytte som er åpen hele året. Hytta ligger en kort gåtur fra speiderhytta på Bjørnebo. Ved tretopphytta er det og grill/bålplass og god utsikt mot vannet.

Sov i telt på Merdø Ta med deg teltet, liggeunderlag, sovepose, badebukse og litt mat. Til Merdø kan du komme med ferje som går fra Pollen. Når du går av båten tar du til høyre. Da kommer du til Gravene, her er det flott å sette opp telt.


Mat på grill Har du noen gang laget mat utendørs? En tur behøver ikke handle om kilometer og fjelltopper. En fin tur kan måles i hvor godt maten smakte! Med litt trening kan alle bli en super turkokk og utstyret du trenger finner du på Skattkammeret i Arendal sentrum. På hjemmesiden til Friluftsrådet Sør kan du hente inspirasjon til nye matretter på tur: friluft-sor.no/skole/oppskrifter Pass på hvor du plasserer bålet eller setter grillen! Unngå skader på naturen som følge av bål og grill. Husk generelt bålforbud i perioden 15. april til 15. september.


Arendal Idrettspark Visste du at i Arendal er det mulig å gå på ski om sommeren? Vi har en rekke steder som egner seg godt til å gå på rulleski. Vi har til og med en egen rulleskiløype i Arendal Idrettspark på Myra. Skattkammeret har rulleski om du har lyst til å prøve! Visste du at i Arendal Idrettspark på Myra er det utendørs tennisbaner som du kan låne gratis? Her gjelder førstemann til mølla. Skattkammeret har tennisrekkerter du kan låne. Visste du at du også finner sandvolleyballbane, sandhåndballbane, street basketbane, skatepark, kunstisbane og lysløype i Arendal Idrettspark? Arendal Idrettspark ligger ved Sam Eyde Videregående skole på Myra. Østensbuveien 82-92


Stifinner`n Stifinner`n er turorientering for hele familien med kart og kompass! Hvert år plasserer de lokale orienteringsklubbene ut poster fra april til midten av september. Postene henger i tre nye terrenget hvert år og er en super mulighet til å bli kjent i Arendal. Stifinner`n finner du også på nett: turorientering.no/stifinnern-arendal/

Geocaching Har du drømt om å dra på skattejakt i ditt nærmiljø? Geocaching er naturopplevelse, skattejakt og teknologi. Det er skjult flere tusen geocacher (turbokser) i Norge, og flere titalls i Arendal. Med en GPS, smarttelefon og internett kan du finne en slik turboks. Geocaching kan du drive med i eget tempo, alene eller sammen med venner og familie. Selv om du har koordinatene, kan selve cachen være vanskelig å finne. De er ofte gjemt og kamuflert på snedige måter! Les mer på www.geocaching.com. GPS og kompass kan lånes på Skattkammeret.


Skating I Arendal finner du en rekke mindre skateparker/ramper. For full oversikt sjekk Facebook-siden @turtipsarendal. Og husk: Mangler du brett kan du stikke innom Skattkammeret og lĂĽne et. Barbu park Quarter pipe, funbox, rails. Elementene og underlaget er av betong. Arendal skateboardhall i Pollen P-hus Miniramp, ledge, sliderail, bank, trapp, manualbox, a-frame. Underlag av betong. Apparat i tre. Arendal Idrettspark pĂĽ Myra Ledge, sliderail, bowl, manualbox, quarter. Underlag av betong. Apparat i betong.


9 ting du kan gjøre på tur 1) Bading Har du en gammel hageslange du ikke trenger lengre kan du kutte den opp i biter og dykke etter de. Men husk ingen biter må bli igjen i sjøen! 2) Bygg Arendals største sandslott Finn blomster, skjell og andre ting fra naturen til å dekorere slottet med. 3) Ringspill Tar ikke mye plass i sekken. Kan lånes på Skattkammeret. Vil du gjøre litt ekstra ut av det kan du sette opp brusflasker. Den som treffer får flasken. 4) Skyt med luftgevær Luftgevær kan du låne på Skattkammeret. NB! Pass på at du setter blinken på et trygt sted, og at alle står bak den som skyter. Det må alltid være en voksen tilstede ved luftgeværskyting.

5) Gå på stylter Stylter kan du snekre, kjøpe eller låne på Skattkammeret. 6) Krabbefisking Har du en hyssingbit, en klesklype og et blåskjell har du et utmerket krabbesnøre. 7) Støvelkast Finn frem en støvel. Ta beina fra hverandre, støvelen skal mellom beina og over din egen rygg/hode. Lengste kast fremover vinner. 8) Barkebåtrace Spikk din egen barkebåt og lag en konkurranse om hvilken båt som kommer først til mål. 9) Blomsterkrans Lag din egen blomsterkrans av blomster som vokser fritt.


LĂĽn det du trenger pĂĽ Skattkammeret ! Ă…pningstider Skattkammeret mandag til fredag 9-15 Adresse: Vestregate 2 4836 Arendal