KFMF Käsiohjelma 1 painos

Page 1

KESÄN ONNELLISIMMAT PÄIVÄT

KAUSTINEN folk music festival 6.-12.7.2015

KÄSIOHJELMA 1. painos

Pelimannilavojen tarkemmat ohjelmatiedot sisältävä toinen painos ilmestyy festivaalin alla.


SISÄLLYS Festivaali-info................................ 5 Ravintolapalvelut......................... 7 Festivaalialueen kartta............... 8 Kaustisen kartta..........................10 Kansantanssin taiturit . Kaustisella.....................................11 Lasten Kaustinen......................12 Showcase 2015..........................14 Workshopit ja jamit.................16 Kirjan vuosi..................................17 Työnäytökset, myymälät, näyttelyt................17 Ohjelma: Sunnuntai 5.7. ja maanantai 6.7............................18 Tiistai 7.7.......................................22 Keskiviikko 8.7...........................26 Torstai 9.7.....................................30 Perjantai 10.7.............................34 Lauantai 11.7..............................38 Sunnuntai 12.7..........................42 Pelimannit Kaustisella..............43 Tunnelmassa mukana..............46 Festivaalikysely...........................47 På svenska..........................66 In English.............................68 Bussiaikataulut............................70

Kaikki muutokset mahdollisia. 2


KÄSIOHJELMA, I painos

KAIKKIEN KAUSTINEN

si Virta

a Kuva: P velii Kuva: E na Aho aito Kuva: T Hoffrén

Kuva: Ulla Nikula

Vuonna 2015 Kaustisen kansanmusiikkijuhlat juhlitaan 48. kerran. Vuoden teemana on kansan­ laulu, jota kuvaa Aleksis Kiveltä lainattu slogan Kiljukoon nyt kaikkein kaula! Laulua kuullaan . monessa muodossa, monessa paikassa, pitkin viikkoa. Kehotamme kaikkia juhlavieraitakin yhtymään lauluun: mikä olisikaan ihanampi tapa osallistua festivaalin ohjelmaan kuin laulaa itse mukana – aina, mutta erityisesti näin teemavuonna! Pelimannit ja pelimannimusiikki muodostavat juhlien vahvan selkärangan, jota Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen vuositeeman Kaikki pelaa hengessä toteuttaa tänäkin vuonna yli kolmetuhatta pelimannia, tanssijaa ja laulajaa. Pelimannilavat soivat ja tanssitantereet tömisevät aamusta yöhön, tilaa annetaan sekä perinteille että nykytulkinnoille. Kaustisen kansanmusiikkijuhlista on määrätietoisesti luotu kokonaisvaltaisen osallistumisen juhlaa. Jameja, tanssi-, soitto- ja laulutyöpajoja, yhteislaulua ja yleisötansseja on festivaaliviikolla jokaisena päivänä. Soittamiseen, laulamiseen ja tanssimiseen osallistuminen on jokaiselle juhlavieraalle mahdollista, jopa suotavaa! Musiikin ja tanssin tuoma energia ja yhdessä . tekemisen riemu määrittävät juhlien perusluonnetta. Tekemistä riittää myös perheen pienimmille: Huikean hieno Lasten Kaustinen -ohjelmisto ja puuhakas Lastenteltta takaavat nuorempienkin festivaalikävijöiden viihtyvyyden! Kaikkinensa juhlilla on 24 esiintymislavaa, joilla esiintyy tuhansia esiintyjiä. Musiikki levittäytyy myös festivaalialueen ulkopuolelle mm. kauppoihin ja huoltoasemille Kaustinen käy kylään -vierailujen myötä. Kaiken lisäksi spontaaneja jameja ja harjoituksia löytyy sieltä sun täältä – niitä on ihana pysähtyä kuuntelemaan, kenties ottaa vähän osaakin. Koko juhlaohjelma on valtava kirjo elämyksiä toisensa perään. Festivaalikokemuksen rakentumista ja kuuluisan ”Kaustisen tunnelman” syntymistä edesauttaa ainutlaatuinen miljöö. Festivaalialueen kokemien mullistusten aika alkaa hiljalleen olla takanapäin, ja puitteet ovat entistä komeammat. Perinteikäs Viinitupa on saanut uudet, uljaat tilat Pelimannitorin laidalta. Kaustisen kunnan arvokkaan tuen myötä myös uusi yläkoulu on täysimittaisesti festivaalin käytössä, ja Juhlapiha herää uuteen kukoistukseensa työnäytösten ja työpajojen myötä. Kierrelkää, poiketkaa polulta, löytäkää, pysähtykää ja nauttikaa . – eletään yhdessä kesän onnellisimmat päivät! Tervetuloa! Sirpa Lahti hallituksen puheenjohtaja, Pro Kaustinen ry Sini Keränen toiminnanjohtaja, Pro Kaustinen ry

folk music festival  6.-12.7.2015

& 040 1701 966 info@kaustinen.net www.kaustinen.net

liput & 06 822 9800 www.lipputoimisto.fi

Kysy myös majoitusta! & 06 822 9811

Tuoreimmat kuulumiset Facebookissa! facebook.com/kaustinenfmf

Seuraa meitä myös: instagram.com/kaustinenfmf twitter.com/kaustinenfmf youtube.com/kaustinenfmf Toukokuu 2015 . Pelimannilavojen tarkemmat . ohjelmatiedot sisältävä toinen . painos ilmestyy festivaalin alla. Taitto ja ulkoasu: Arctosmedia / SU Kannen pääkuva: Janne Mikkilä Soitinpiirrokset: Sanna Uusivirta. Paino: Lönnberg. Painos: 13.000 kplPÄIVÄLIPPU oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisen päivän aikana, aamusta iltaan.

tiedustella myös Sales Keskusvaraamon majoituspalveluja. IHOLLA-SALIIN, KAUSTINEN-SALIIN JA KALLIOKLUBILLE pääset päivä- ja iltalipuilla – Kallioklubille myös erillislipulla. Saleihin mahtuu rajallinen määrä yleisöä. Sisään pääsee saapumisjärjestyksessä.

à

Kuva: Hanna Puronaho

LASTEN PÄIVÄLIPPU on tarkoitettu 7-15-vuotiaille ja oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisen päivän aikana. Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi!

FESTIVAALIN AIKANA liput ovat myynnissä porteilla, Kansantaiteenkeskuksessa sekä Musiikkilukiolla. Porteilta voit ostaa vain kyseisen päivän päivälipun tai iltalipun. Muiden päivien liput voit ostaa Musiikkilukiolla sijaitsevasta lipunmyyntipisteestä (avoinna 9-20) tai Kansantaiteenkeskuksen lipunmyyntipisteestä (avoinna klo 10 alkaen, viimeisen konsertin alkamisaikaan asti.) Lipputoimistosta voit

ILTALIPPUJA on saatavilla ti-pe. Iltalippu oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin tilaisuuksiin kyseisenä iltana klo 19.00 alkaen. Iltalippua ei myydä ennakkoon eikä ma ja la. ERILLISLIPUN voi ostaa Kallioklubin konsertteihin ovelta (10 €). Päivälipun lunastanut ei tarvitse erillislippua. VIIKONLOPPULIPPU on voimassa festivaaliviikon pe-la ja oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisten päivien aikana. VIIKKOLIPPU on voimassa koko festivaaliviikon ja oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin. Lasten viikkolippu on 7-15-vuotiaille. LIPPUJEN ennakkohinnat ovat voimassa 30.6. saakka. LIPUNMYYNTI Juhlien lipunmyynnistä vastaa Lipputoimisto. Lippuja voi ostaa verkkokaupasta www.lipputoimisto.fi tai palvelupisteistä - tarkista paikkakunta­ kohtaiset paikat ja aukioloajat Lipputoimiston kotisivuilta! Toimistoilla ja festivaaleilla käyvät myös kulttuurisetelit: Luottokunnan virikeseteli, Tyky-kulttuuriseteli, Smartumin kulttuuriseteli sekä Sporttipassi.. Puh. (06) 822 9800, myynti@lipputoimisto.fi

Ennakkohinta *)

Ennakkohinta. S-Etu-. kortilla*)

Portilta

Ilta-. lippu **)

Lapset. 7-15 v

Lapset Alle 7v

Maanantai 6.7.

15 €

12 €

20 €

-

5€

0€

Tiistai 7.7.

25 €

22 €

30 €

25 €

8€

0€

Keskiviikko 8.7.

25 €

22 €

30 €

25 €

8€

0€

Torstai 9.7.

30 €

27 €

35 €

30 €

8€

0€

Perjantai 10.7.

30 €

27 €

35 €

30 €

8€

0€

Lauantai 11.7.

30 €

27 €

35 €

-

8€

0€

Viikonloppulippu pe-la 10.7.-11.7.

55 €

-

60 €

-

-

-

Viikkolippu

140 €

-

160 €

-

40 € ***)

0€

LIPPUHINNASTO

*) Myynnissä 30.6.2015 saakka **) Iltalippu klo 19 jälkeen ***) Lasten viikkolippu (7-15 v) ennakkoon 35 € (myynnissä 30.6. saakka). Keskipohjanmaan etukortilla . lauantaina 11.7. päivälippu portilta 31 € (norm. 35 €)

5


ri Kuva: K

KOIRAT ovat tervetulleita festivaalialueelle, mutta eivät ravintoloihin, esiintymissaleihin tai muihin sisätiloihin. Koirat tulee pitää kiinni ja omistajan tulee huolehtia koirien jätösten korjaamisesta.

elä sta Järv

MAJOITUS Festivaaliorganisaatio ei järjestä yleisömajoitusta. Tutustu Kaustisen ja lähialueen majoitusvaihtoehtoihin nettisivuillamme www.kaustinen.net tai kysy lisää festivaalin infopisteestä Musiikkilukiolla! INFOPISTE on festivaalin aikana Musiikki­ lukiolla. Puh 040 1701 966.

NARIKKA sijaitsee Musiikkilukiolla. Narikkapalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti soittimille (maksuton pelimanneille).

6

PORTTEJA on festivaalialueelle kaksi: . Musiikkilukion puolella (Meerbuschintie 1) sekä keskustan puolella, Pelimannitorilla.

Järvelä

IKÄRAJAT Ravintola Troka ja Viinitupa iltaisin K-18. Kallioklubilla ja Café Mondossa on alaikäisille omat alueet.

LÖYTÖTAVARAT Festivaalin aikainen löytötavarapiste sijaitsee infopisteessä Musiikkilukiolla. Festivaalin jälkeen löytötavaroita voi kysellä Kaustisen poliisilaitokselta.

rista Kuva: K

POSTIKORTTEJA voit ostaa ja lähettää Folk Shopissa ja Festivaaliputiikissa.

PARKKIPAIKAT sijaitsevat Musiikkilukion välittömässä läheisyydessä Meerbuschintiellä ja Pajalantiellä sekä Kansantaiteenkeskuksella (ks. kartta s. 8.) Pysäköinti on maksutonta. Esiintyjille ja työntekijöille on myös omat parkkipaikkansa. Liikenteenvalvojat ohjaavat pysäköintialueilla.

uri Oino

FESTIVAALIPUTIIKKI on juhlien oma. myymälä. Se sijaitsee Juhlapihalla kahvilan yhteydessä (ks. kartta s. 8.) Putiikista löydät festivaalitekstiilit ja muut oheistuotteet.

a Kuva: L

FOLK SHOP sijaitsee yläkoululla, (ks. kartta. s. 8.) Folk Shopista löydät kattavan valikoiman kansanmusiikkijulkaisuja: äänitteet, kirjat, soitintarvikkeet, piensoittimet ja tietenkin myös festivaalituotteet! Uutuuslevyjä julkaisseet yhtyeet tekevät myös yllätys­ keikkoja Folk Shopissa! Folk Shopista huolehtivat festivaalin kanssa yhteistyössä Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Kansanmusiikki-. instituutti.

KULKUYHTEYDET Lähin juna-asema sijaitsee Kokkolassa (n. 45 km), josta on bussiyhteys Kaustiselle. Juna-aikataulut löydät VR:n kotisivuilta www.vr.fi. Rautatieaseman ulkoovesta astuttaessa n. 50 m oikealle on pysäkki, jossa vakiovuorot ja Kaustisen oma festivaalibussi pysähtyvät. Aikataulut löytyvät käsiohjelman sivulta 70-71. Festivaalibussin pysäkki sijaitsee Kaustisella Pelimannitorilla. Kaustisen keskustasta opasteet ohjaavat autolla tulijoita festivaalialueelle.

koski

FESTIVAALIPUISTO on Kaustisen keskustassa, koulujen läheisyydessä sijaitseva juhlien päätapahtuma-alue. Koko perheelle soveltuva festivaalipuisto on tunnettu siisteydestään ja viihtyisyydestään. Keskipohjanmaaareena on festivaalipuiston sydän.

ri rto Kuo Kuva: A

ENSIAPU sijaitsee festivaalialueella yläkoululla (ks. kartta. s. 8.) Puh 044 9492 435.

FESTIVAALI ON SAVUTON. Tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä paikoilla festivaalialueella.

lleen hdään jä

sänä!

ensi ke

6 7.7.201

11.-1

al ic festiv

s folk mu

TAKSIT palvelevat Pelimannitorilla. . Puh. 040 7080 490 (Huom! Numero . käytössä vain festivaaliviikon ajan!) WLAN-VERKON festivaalipuistoon tarjoaa KaseNet.


TROKA (K-18 iltaisin) Trokassa raikaavat lukuisat akustiset jamit. Ravintolan ylätasanne on aina avoin vapaalle soittelulle! Ravintolasta on mahtavat näkymät koko festivaalipuistoon ja areenalle. Monipuolinen juomavalikoima. A-oikeudet.

JÄÄTELÖ & MAKEISET Festivaalipuistosta ja Pelimannitorilta löydät useammasta kioskista pallojäätelöä, kotitekoista tilajäätelöä, jäähilejuomaa sekä monipuolisesti makeisia ja popcornia!

Oino

PELIMANNITALO Vanha Kaustinen herää eloon Pelimannitalossa. Kuuluisaa kaustislaista juustopaistia tarjolla päivittäin. A-oikeudet, kabinetti.

FESTIVAALIPUISTON RUOKAKIOSKIT Keskipohjanmaa-areenan lähettyviltä löydät monenlaista syötävää pikkutunneille saakka! Myös kasvisruokaa.

auri Kuva: L

KALLIOKLUBI Festivaalien perinteikäs klubi sijaitsee Kalliopaviljongilla. Nauti klubitunnelmasta ja kylmistä juomista mukavasti katon alla. Matkalla voit pysähtyä kuuntelemaan musiikkia Kansantaiteenkeskukseen. A-oikeudet. Alaikäisille oma alue.

RAVINTOLA KONSERTTIINA Kansantaiteenkeskuksessa.

olainen isto Sav Kuva: R

CAFÉ MONDO Nauti livemusiikista ja monipuolisesta olut- ja siiderivalikoimasta festivaalialueen ytimessä. A-oikeudet. Alaikäisille oma alue.

VIINITUPA (K-18 iltaisin) Sympaattinen ravintola on muuttanut uusiin tiloihin Pelimannitorin laidalle. Uudessa Viinituvassa voit nautiskella tunnelmasta myös suuren, aurinkoisen terassin lämmössä. Viinituvassa on esiintyjiä iltaan saakka. Laadukas viinivalikoima kuuluu tuvan henkeen. A-oikeudet.

lainen

Ravintolasta annokset myös mukaan!

o isto Sav Kuva: R

Runsas festivaaliaamiainen on tarjolla ti-su klo 8-10 ja lounas/päivällistarjoilu ti-la klo 11-19 (ma 15-19).

MARJAANANVILLEN KAFFILA Juhlapihan suositussa kahvilassa viihtyvyyden takaa akustisen Krenikka-lavan ohjelmisto! Tarjolla luomukahvia ja -teetä, virvokkeita sekä tietenkin pientä purtavaa, makeaa ja suolaista. Hanki samalla tuliaiset festivaaliputiikin ihastuttavasta tuotevalikoimasta kahvilan yhteydestä! Kahvilan vierellä on tunnelmallinen Juhlapihan lava ja tanssilattia.

uri Oino

FESTIVAALIRAVINTOLA Entistä ehompi ruokaravintola tarjoaa maukkaita herkkuja buffetista lähiruoka- ja luomupainotuksella – valittavana päivittäin kolme eri vaihtoehtoa (myös kasvis).

a Kuva: L

Ravintolapalvelut

7


Kaustisen kirkko

si Tak si / Bus

INVA

15

9

18

WC WC

1

7

10

21 8 INVA

WC

WC

4

WC

6 16 17

5

WC

20

WC INVA

WC

3 2 14

Jyv채skyl채 13

22b

11b 11a

chintie

)>

13

22a

Meerbus

T (V

12

Karttapiirros: Juho Tastula

19


FESTIVAALIALUE

1 2 3 4 5 6

PELIMANNITORIN PORTTI MUSIIKKILUKION PORTTI KESKIPOHJANMAA-AREENA CAFÉ MONDO TROKA (K-18) PELIMANNITALO

Iso tupa, Santerin kabinetti, ravintola

7 JUHLAPIHA

Marjaananvillen kaffila, Krenikka-lava, . Festivaalipuoti, työnäytöksiä, pihalava ja tanssilattia

8 YLÄKOULU

Soittosali, ensiapu, lastenhoitohuone, . Kansallispukuklinikka, Folk Shop, Artrinki, . Taito Craft Shop, soitinrakentajien myyntinäyttely, . Brages Dräktbyrå, tatuointipiste, Tallennusstudio

9 VIINITUPA (K-18) 10 PELIMANNITORI Myyntitori, torilava

11A MUSIIKKILUKIO

Info, Lipputoimisto, soitinnarikka, Press, . kutsuvieraat, festivaalitoimistot, . esiintyjien vastaanotto, jäsenkorjaus

11B IHOLLA-SALI 12 KANSANTAITEENKESKUS

Kaustinen-sali, Museosali, Suomen . kansansoitinmuseo, Kansanmusiikki-instituutin lava

13 KALLIOKLUBI 14 LASTENTELTTA 15 FESTIVAALIRAVINTOLA 16 YHTEISLAULUNUOTIO 17 ILTANUOTIO 18 SETORI 19 MASSIKKA 20 LAULUREKI 21 MAITOLAVA 22A URHEILUTALO

Urheilukentän leirintäalueen vastaanotto

22B URHEILUKENTÄN LEIRINTÄALUE

Joko saat Bonusta vakuutusmaksuista? Pyydä tarjous! POHJOINEN Palveluntarjoajat: LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, LähiTapiolan alueyhtiöt, LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.

9


1

2

1

3

2

3

Pankkiautomaatti / Bankomat / ATM

Kaustisen_apteekki_ilm_60x60_konv.indd 1

10

5.5.2015 12:18:54


nu Poh jola

-

Kansan

: rimpparemmi tanssiteatteri Mä ja niko

tanssiyhtye tahdittomat

Tanssimaan saapuvat: Ahjolan Tanhuajien Tiistai-ryhmä • . Dragún Irish Dancers • EmeritusOttoset • . Hiisipiiri • Hässäkkä • Irish Dance Oulu • . ISOn Tanhuujien lapsiryhmät • Isottaret • . JunioriOttoset • Juntu • Kansantanssiyhtye . Tahdittomat • Koplaus • Kärri • Lykky • . MiniOttoset • Motoran Livakat • Mäntsälän . kansantanssijat • Ottoset • Ottosten perilliset • . Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijat • Pauha • Petkele • PikkuOttoset • Pitko • Polokkarit • Purpuridansarna • . Pörriäiset • Rutistus • Sitriini • Soppa • . Tanhu-Visa • Tanssiryhmä Susirekka • . Tanssiteatteri Rimpparemmi • Tosi-Isot • . Trilli • Troppu • VeteraaniOttoset •. Virkeät • Väkitukko KÄRRI

i Penttila eli-Juss Kuva: V

Mały Sląsk Folk Group (PL) tuo tuulahduksen Etelä-Puolan kulttuurihistoriallisesti kiinnostavan Sleesian alueen kansanperinteestä. Palkittu Tanssiteatteri Rimpparemmi tarjoaa Kaustisella lapsille suunnatun tanssiteatteriesityksensä Mä ja Niko. Tanssiteos Janne ja Aino – balladi erään säveltäjän elämästä on ehdottomasti yksi vuoden tanssitapauksista. Uusmaalaiset kansantanssijat tuovat rikkaan kansantanssiperinteensä vahvasti esille maakuntateeman kavalkadissa Upea Uusimaa. Kaustisen omat Ottoset juhlivat koko festivaalin ajan 30-vuotisjuhliaan tanssien, laulaen ja soittaen. Suositut tanssituvat ja -workshopit tarjoavat monipuolisesti mahdollisuuksia kokea tanssia ja uusia lajeja. Uutuutena on mm. argentiinalaisen tangon alkeita, aikuinen-lapsi-tanssia sekä vauvasirkusta. Juhlavieraat pääsevät viikon aikana nauttimaan tanssin hurmasta niin perinteisissä pelimannitansseissa kuin huippuartistien tahdissa, ainutlaatuista Antti Savilammen ja JPP:n Yökatrillia unohtamatta!

a Kuva: P

Tanssijoita yli neljästäkymmenestä kansantanssiryhmästä ympäri Suomea saapuu tanssimaan yhdelle maamme tunnetuimmista tanssiareenoista. Luvassa on vuosikymmenten kokemusta, perinteen säilyttämistä, nuorten kokeilunhalua ja. kehittämisen vimmaa sulassa sovussa.. Kansantanssikattaus koostuu niin perinteisestä kansantanssista kuin uusimmista koreografioista, unohtamatta tanssiteatteria ja uusia tanssikentän kokeiluja.

Sipola

Kaustinen tanssii entistä hurjemmin eikä kansantanssin ystävien vyörylle näy loppua!

re Kuva: Je

Vastakkain ja seläkkäin kansantanssin taiturit Kaustisella

Kuva: Krista Järvelä

11


Kuva: Krista Järvelä

Huom! Alle 7-vuotiaat lapset pääsevät festareille maksutta!

Tiistai 7.7. Mukulamatineat I ja II: . Ottoset ja Näppärit

Perinteisissä mukulamatineoissa sadat pienet ja vähän isommatkin soittajat, laulajat ja tanssijat täyttävät Keskipohjanmaa-areenan. Mukulamatinea I tuo Ottosten tanssiryhmien vieraaksi ISOn tanhuujat. Mukulamatinea II kerää yhteen valloittavat Näppäripelimannit ympäri Suomen! Näppäreiden solistina lavalla piipahtaa maankuulu rap-artisti Paleface.

Maanantai 6.7. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on mitä parhain kesäinen perhekohde. Lasten Kaustinen tarjoaa perheille tanssia, soittoa, tarinoita, seikkailuja, kulttuurikohtaamisia, työpajoja, poniajelua, lasten pelimannikilpailun, piirustusta, askartelua, kasvomaalausta sekä tietysti toinen toistaan hienompia lastenkonsertteja. Lastenteltta suosittuine Tradilintuineen on auki ma klo 17.00-19.00 ja ti-la klo 11.00­n. 19.00. Katso tarkemmat aikataulut päiväkohtaisesta ohjelmasta!

Lasten Pelimannikilpailu Haluaisitko osallistua Pelimannikilpailuun? Ilmoittaudu Tradilinnuille paikan päällä. Kilpailua käydään Lastenteltalla tiistaista perjantaihin ja palkintojenjako pidetään lauantaina klo 17.00. Jokainen kilpailija saa osallistumisestaan virallisen kunniakirjan!

Lastenhoitohuone Yläkoululla sijaitsee vaipanvaihtoon, ruoan lämmitykseen ja levähtämiseen soveltuva lepokeidas, jossa voi hengähtää hetken festivaalihumun keskellä. 12

KESKIPOHJANMAA-AREENALLA ti 7.7. klo 13.00 Mukulamatinea I: Ottoset ti 7.7. klo 17.00 Mukulamatinea II: Näppärit

The New Rope String Band (UK)

Brittiläinen show-orkesteri jäähyväiskiertueellaan. Virtuoottinen soitintyöskentely yhdistyy hervottomaan brittikomiikkaan. Hulvattomalta kohellukselta näyttävän esityksen jokainen osa-alue on tarkkaan mietitty, esityksellisesti hiottu, ja jokaisella keikalla on tilaa myös yllätysmomenteille. Vauhtia ja “vaarallisia” tilanteita niin vauvoille kuin vaareillekin – orkesteri koko perheelle!

Keikalla Lastenteltalla: ma 6.7. klo 16.00-18.00 ti 7.7. klo 11.00 ja 12.15 ke 8.7. klo 12.00 to 9.7. klo 11.00 ja 14.15 pe 10.7. klo 11.00 ja 16.45 la 11.7. klo 11.00 ja 17.00 the new rope string band (uk)

Keikalla: ti 8.7. klo 15.00, Keskipohjanmaa-areena

Minna Hokan soitintyöpaja

Rakenna perinteisiä paimenpuhaltimia soitinrakentaja Minna Hokan opastuksella. Mikä on karutsapilli, karhunputkimänkeri tai ruokopilli? Minna tutustuttaa lastenteltalla yleisön rikkaaseen suomalaiseen paimenpuhaltimien perheeseen soittamalla, rakentamalla ja kertomalla. Soitinesittelyt ja -työpajat: ti-pe 7.-11.7. klo 13.00 Kuva: Arto Kuorikoski

Lastenteltta tanssii on päivittäinen kansantanssituokio koko perheelle; lapset tanssivat lapsille, ja lopuksi yleisö pääsee mukaan minitanssiworkshopiin.

Kaustisen omat satakielet, iloiset ja lapsirakkaat Tradilinnut huolehtivat Lastentelttaan hyvän mielen. Linnut avaavat Lasten Kaustisen ja viilettävät mukana loppuriehaan asti. Tradilintujen kanssa saa leikkiä ja laulaa mielin määrin! Viikon aikana linnut lennättävät teltalle laulavia, soittavia ja tanssivia vieraita ympäri maailmaa. Juhlien huikeat supersiivekkäät ovat taitavia muusikoita ja hurmaavan värikkäitä niin musiikissaan kuin puvuissaankin.

Kuva: Petri Kivinen

Taiteilunurkka Konserttien lomassa voit vetäytyä taiteilunurkkaan tekemään taidetta. Kuvita festareilla näkemääsi ja kuulemaasi tai kirjoita vaikka tarina! Halutessasi voit myös soitella ja sävellellä teltan viisikielisellä kanteleella. Ohjaajat auttavat, jos taiteillessa tulee tenkkapoo.

Tradilinnut


Keskiviikko 8.7. Tanssiteatteri Rimpparemmi:. Mä ja Niko

Yhteistyössä Pohjanmaan tanssin aluekeskus Mitä tapahtuu, kun jää yksin ja mielikuvitus paikkaa kaverin? Kuinka ystävä voi poissa ollessaankin olla yhä läsnä? Yksinäisen pojan elämä saa yllättävän käänteen, kun lelulaatikosta hyppää vallaton tiikeri. Tylsältä tuntuneet leikit ja arkirutiinit muuttuvat tiikerin kanssa jännittäväksi temmellykseksi. Löyhästi Lassi ja Leevi -sarjakuvaan perustuvassa esityksessä sarjakuvamaisuus näkyy myös lavastuksessa. EsityS: ke 8.7. klo 17.00, Kaustinen-sali

Freija: “Hetkun ketkun”

Pikku Kakkosen musiikkituokioissakin esiintynyt, kymmenvuotista taivaltaan juhliva Freija on julkaissut runsaasti materiaalia, joka on tullut vuosien saatossa tutuksi lapsiperheissä. Iloista ja taidokkaasti toteutettua musiikkia koko perheelle! Keikalla: ke 9.7. klo 11.00, Lastenteltta

Anna Morottaja

Inarinsaamelainen Anna Morottaja vie kuulijansa ääni- ja elämysmatkalle ympäri laajaa Saamenmaata perinteisen pohjoissaamelaisen joiun ja inarinasaamelaisen livden keinoin. Joikutyöpajassa lapset ja aikuiset saavat kokeilla hyppyä pohjoiseen mielenmaisemaan ja -ulottuvuuteen.

Torstai 9.7. Tallari & Tuomo Rannankari

Tuomon Rannankarin folkhenkinen lastenmusiikki on syntynyt 20 opettajavuoden ja kolmen lapsen isyyden tuomilla kannuksilla ja kokemuksilla. Tuomo kuvailee laulujaan tavattoman hyvätapaisiksi, ja niihin on yleensä kätkettynä jokin elämänviisaus. Laulut ja tarinat kertovat ystävyydestä ja aikuiseksi kasvamisesta. Tuomo esiintyy yleensä trubaduurina, mutta nyt Tallari värittää kappaleita myös pontevalla pelimannipoljennolla. Keikalla: to 9.7. klo 11.30, Lastenteltta

Pentti Rasinkangas

Mm. lastenkulttuurin valtionpalkinnon saanut Pentti Rasinkangas on tehnyt yli 30 vuotta ammatikseen lastenmusiikkia. Rasinkankaan laulut ovat etupäässä hauskoja mutta sisältävät myös vakavampaa asiaa. Rasinkankaan kanssa lavalla nähdään kansanmusiikin ammattimies ja kielisoitinvelho Jarmo Romppanen. Luvassa siis pesunkestävää lastenmusiikkia juurimusiikkimausteilla. Keikalla: to 9.7. 14.30 Iholla-sali pe 9.7. 14.30 Lastenteltta PEntti rasinkangas

Keikalla: ke 8.7. klo 15.00, Lastenteltta. Muut esiintymisajat käsiohjelman 2. painoksessa!

Duo Rämä

Iina Kotolan ja Lasse Parkkilan duo johdattaa musiikkimatkalle maailman ympäri. Tutut lastenlaulut on sovitettu kunkin maan kansanmusiikille ominaiseen tyyliin: Hawaijilla soi ukulele, Yhdysvalloissa blues ja Australiassa kuullaan didgeridoota. Rytmikäs musiikki ja monipuolinen soittimisto takaavat ikimuistoisen elämyksen Keikalla: ke 8.7. klo 17.00, Lastenteltta

Hyvä Trio

Kalevalainen ensiapulaukku sisältää parannuskeinoja mitä moninaisimpiin vaivoihin ja kolotuksiin. Tanssiva, laulava ja soittava ensiaputiimi eli Shamaani Iso Äsh, Perinne-Pirkko ja Terkkari-Tellu tekee kaikkensa, jotta pipit ja pöpöt saadaan kuriin. Loitsut saavat uuden muodon, kun muinaissoittimista pärähtää jopa heviä tai reggaeta. Tule katsomaan, löytyykö ensiapulaukusta loitsu juuri sinulle! Keikalla: to 9.7. 16.30 Lastenteltta

Perjantai 10.7. Vauvasirkus

Vauvasirkuksessa kokeillaan temppuilua ja pariakrobatiaa vauvalle ja vanhemmalle. Vauvasirkus on tarkoitettu 4-12 kk:n ikäisille vauvoille (ei kävelevät). Vetäjänä toimii sirkus- ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Katja Ranta-Penttilä. IHOLLA-SALISSA pe 10.7. 10.00 & 12.00

Lauantai 11.7. Mimmit

Mimmien muskareista ei menoa ja meininkiä puutu! Mukaansatempaavassa konsertissa lapset ja aikuiset pääsevät mukaan osallistumaan laulaen ja leikkien livemuskariin. Konsertissa vieraillaan Vaarin saarella, opitaan liikennesääntöjä ja rytmejä, tavataan hurja Kapteeni Koukku ja Peppi Pitkätossu sekä tiikeriäiti Himalajan rinteiltä. Tuttujen laulujen lisäksi mukana on Mimmien omia, uusia lauluja. Saa laulaa ja leikkiä mukana! Keikalla: 11.7. klo 11.00 Kaustinen-sali 11.7. klo 12.30 Lastenteltta

MIMMIT

Lastenteltan loppurieha

Lastenteltan loppuriehassa hulinoidaan Tradi­lintujen johdolla! Siivekkäät ystävämme laulavat, laulattavat, tanssivat, tanssittavat ja soittavat vauhdikkaasti kuten kunnon loppuriehassa kuuluukin! Karkeloinnin lomassa jaetaan Lasten pelimannikilpailun palkinnot. Loppurieha Lastenteltalla la 11.7. klo 17.00 13


2015

Showcase-sarjassa esitellään nousevia kansanmusiikin nimiä. Ohjelmatuotantotiimin raati valitsi kolmen-. kymmenen hakijan joukosta kolme mielenkiintoista . kokoonpanoa, jotka tarjoavat läpileikkauksen . Kaustisen olemuksesta: sekoitus uniikkeja esiintyjiä, . vaihtelevia tunnelmia sekä aimo annos hyvää meininkiä!

Kuva: Juuso Järvi

Koplan taipaleeseen on mahtunut lukuisia huippuhetkiä, mm. Pelimanniyhtyeiden Suomen mestaruus Mäntsälässä 2011, esiintymismatkat Viroon ja Saksaan, Suomen edustaminen Pelimanniyhtyeiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Sälenissä 2011, esikoislevynjulkaisu 2010 sekä 10-vuotisjuhlavuosi levynjulkaisuineen 2014. Anni Hemminki – viulu Suvi Pasanen – viulu Emmi Hiekkavirta – viulu Alisa Roikonen – viulu Sirpa Varvikko – viulu Vilma Honkonen – haitari Hanna Mursunen – haitari Sari Honkonen – haitari Jonna Hyyppä – kontrabasso Salla Niemi – harmooni Minna Koskenlahti – lyömäsoittimet

KOPLA Kopla on Saarijärvellä vuonna 2004 perustettu kansanmusiikkiyhtye, joka musisoi sovittettua ja nykykansanmusiikkia rennolla, nuorekkaalla ja juurevalla meinigillä. Rivistössä on viuluja, harmooni, basso, haitarit sekä lyömäsoittimet. Laulajat liittyvät mukaan big band -keikoilla. 14

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Kopla esiintyy sekä kymmenhenkisellä peruskokoonpanollaan että big band -versiona. Yhteinen musiikkimatka on kuljettanut Koplaa jo kymmenen vuoden ajan. Kotiseudun vankkumaton tuki on kannatellut ryhmää ja pitänyt juuret tiukasti Saarijärven maaperässä. Erityi-

sesti yhtyeen alkutaipaleella vanhojen saarijärveläispelimannien kannustus vei yhtyettä eteenpäin, soittajien ollessa silloin vielä nuoria tyttöjä. Koplan musiikissa kotiseudun vaikutus myös kuuluu – vuosien varrella mukana on ollut lukuisia saarijärveläisiä ja keskisuomalaisia säveltäjiä.

Lisäksi BIG BAND -biiseissä mukana: Aku Oikari – rummut Niilo Oikari – kitara, banjo . (lyömäsoittimet) Asta Kantonen – laulu Salla Möksy – laulu Laura Saramäki – laulu keikalla: ti 7.7. klo 15.30, Iholla-sali ti 7.7. klo 18.00, Juhlapiha ke 8.7. klo 14.30, Café Mondo


Ruotsalainen Jaerv on jo paljon tunnustusta saanut kvintetti, joka soittaa ja laulaa energistä kansanmusiikkia pop- ja jazzvaikutteilla. Mukaansatempaavista keikoistaan tunnettu yhtye on kiertänyt USA:ssa sekä eri puolilla Eurooppaa ja tekee yhteistyötä useiden ruotsalaisten eturivin artistien kanssa. Yhtye julkaisi esikoisalbuminsa Inrikes vuonna 2009 ja vuonna 2014 ilmestynyt kakkosalbumi Vol 2. sai laajaa kiitosta kriitikoiden keskuudessa.

Joel Hagen – huilu, puhaltimet, sopraano saksofoni, EWI, laulu Anders Bergsten – kontrabasso, avainviulu, laulu Harald Nilsson – kitarat, laulu Markus Gustavsson – viulu, laulu Tobias Hedlund – perkussiot

Kuva: Luomustudio

JAERV (SE)

keikalla: pe 10.7. klo 21.00, Kallioklubi la 11.7. klo 14.30 Café Mondo

Kuva: Per Buhre

J-P PIIRAINEN . - Nordic Guitar Music J-P Piirainen on nuori ja energinen, Joensuusta lähtöisin oleva kitarataiteilija ja kansanmuusikko. Uutta kansanmusiikkia soittava kitaristi on tehnyt tutkimusmatkan kitaran eri soittotyyleihin ja luonut uniikin tyylin ja soundin. Hänen intohimonsa kitaramusiikkia ja kansanmusiikkia kohtaan yhdistyy valtavaan määrään energiaa ja soittamisen iloa, joista syntyy käsite Nordic Guitar Music. Musiikin keskiössä ovat myös tarinat, joita Piirainen kertoo kappaleiden myötä. Karjalaisuus on hänen taiteilijapersoonassaan vahvasti mukana. Se antaa inspiraatiota ja tuo mieleen loputtomasti tarinoita ja paikkoja, joita käyttää musiikissa.

J-P Piiraisen musiikki koostuu omista sävellyksistä ja pohjoismaisesta perinnemusiikista uudella twistillä. Esikoislevy First Steps julkaistiin tammikuussa 2014 ja sai erinomaisen vastaanoton. Ensiaskeleista on nyt edetty, välillä suorastaan juoksemalla – uusia kappaleita syntyy, kakkosalbumi on suunnitteilla, keikkoja vedetään niin Suomessa kuin ulkomailla. J-P Piirainen – kitara keikalla: ke 8.7. klo 19.30, Iholla-sali to 9.7. klo 14.15, Café Mondo

15


WORKSHOPIT & JAMIT

Torstai 9.7. Kuva: Silja Lindqvist

Kansantaiteenkeskus

Kansantaiteenkeskus

10.00-11.00 Aamuworkshop: Huuliharppu V etäjänä Janne

10.00-11.00 Aamuworkshop: Jouhikko Vetäjänä Satu Lanki-

13.00-14.00 Mestariworkshop

13.00-14.00 Mestariworkshop

Ojajärvi. Jami-ohjelmistoa!

17.00-18.00 Weasel’s Old Time & Bluegrass Workshop Työpajassa tutustutaan banjo- ja viulukappaleisiin Amerikasta. Sopivia soittimia ovat mm. banjo, viulu, mandoliinit, kitarat, bassot, dobrot, munniharput, lusikat ja pyykkilaudat. Festivaaliviikon aikana järjestetään lukuisia työpajoja tanssin, soittamisen ja jamittelun merkeissä. Tiistaista lauantaihin pidetään aamuworkshopit eri soittimiin ja musiikkityyleihin keskittyen, lukuisiin tansseihin tutustuttavat tanssiworkshopit ja helpposoittoisten kansansävelmien värittämät jamiworkshopit. Kansanlaulun teemavuonna mukana tottakai myös laulua! Ohjatun jamittelun lisäksi spontaanit puskasoitot ja laulu ovat aina paikallaan.

Tiistai 7.7. Kansantaiteenkeskus

Keskiviikko 8.7. Kansantaiteenkeskus 10.00-11.00 Aamuworkshop Lauluntekijät Vetäjänä Keke

Lammassaari. Tuo halutessasi oma soitin mukana. 13.00-14.00 Mestariworkshop

17.15-18.45 Weasel’s Old Time & Bluegrass Workshop Työ-

pajassa tutustutaan banjo- ja viulukappaleisiin Amerikasta. Sopivia soittimia ovat mm. banjo, viulu, mandoliinit, kitarat, bassot, dobrot, munniharput, lusikat ja pyykkilaudat.

Café Mondo 11.30-13.00 Jamiworkshop . Orivesi All Stars, Irish Session Band

Kallioklubi 16.00-17.30 Tanssiworkshop Irlantilaiset céili-tanssit tutuiksi, oppaina Irish Dance Oulu ja Droichead

Perjantai 10.7. Kansantaiteenkeskus 10.00-11.00 Aamuworkshop: Rekilaulu V etäjänä Tuija Puurunen

10.00-11.00 Aamuworkshop: 2-rivinen haitari V etäjänä Leija Lautamaja. Nopeimmille lainahanuri, muuten ota mukaasi oma!

Café Mondo

Café Mondo

11.30-13.00 Jamiworkshop Floating Sofa Quartet (FI/DK/ SE), Mäsä

11.30-13.00 Jamiworkshop Perinnearkku, Baltic Crossing (FI/DK/UK)

Café Mondo

Kallioklubi

13.00-14.45 Mestariworkshop

11.30-13.00 Jamiworkshop . JPP, Väsen (SE)

12.00-15.00 Tanssiworkshop Kaustislaista purppuria alotuksesta lopetukseen Jarkko Peltolan ohjauksessa

Kallioklubi 15.30-17.00 Tanssiworkshop Aikuinen-lapsi-tanssitunti . Jarmo Leppäkarin johdolla

16

Lauantai 11.7.

Kallioklubi 15.00-16.30 Tanssiworkshop Jarmo Leppäkarin paritanssiohjauksessa tutustutaan fuskuun.

nen. Nopeimmille lainasoitin!

Café Mondo 11.30-13.00 Jamiworkshop . Kongero (SE), Jaron FreemanFox (CA) & Esko Järvelä

Kallioklubi 13.00-14.30 Tanssiworkshop Paula Ketun ylläritanssiworkshop

Jamiworkshopit

Soittimesta, iästä, kokemuksesta tai taitotasosta riippumatta kaikille avoimissa workshopeissa opetellaan sopivan helpposoittoisia kansansävelmiä. Järjestyksessään 5. jamitalkoissa jatketaan tarkalleen siitä, mihin viime vuonna päädyttiin! Pssst! Neljänä viime kesänä ilmestyneille jamivihkoille on myös luvassa jatkoa. Kansanmusiikkiinstituutti julkaisee jälleen tulevan kesän jamisävelmistöstä taskukokoisen 5. jamivihkon, jota voi aina tarvittaessa käyttää kätevästi muistiapuna. Nuottimateriaaliin voi ennakkoon tutustua 15.6. alkaen: www.pelimanni.fi/festivaalijamit


Kirjan vuosi

Työnäytökset • Näyttelyt • Myymälät Kaustisella juhlistetaan valtakunnallista Kirjan vuotta kirjailijamuusikko-duojen sekä runolaulun myötä.

Kirjailijat Iholla

Kirjailijat Iholla Juha Itkonen & Matti Johannes Koivu ti 7.7. klo 14.00

Kirjailijat Iholla Marko Hautala & Juha-Matti Rautiainen ke 8.7. klo 14.00

Teemavuoden kunniaksi festivaalin Ihollakonserttisarjassa tavataan kolme kirjailijaa ja kolme muusikkoa juontaja Antti Huntuksen vieraina. Ajatusten ja sävelten lentoa on luvassa kun lavalla kohtaavat duot Juha Itkonen & Matti Johannes Koivu, Marko Hautala & Juha-Matti Rautiainen sekä Antti Tuuri & Antti Paalanen. Kirjailijat IHOLLA, Iholla-sali ti 7.7. klo 14.00 Juha Itkonen & . Matti Johannes Koivu . ke 8.7. klo 14.00 Marko Hautala & . Juha-Matti Rautiainen

Kirjailijat Iholla Antti Tuuri & Antti Paalanen . pe 10.7. klo 13.30

pe 10.7. klo 13.30 Antti Tuuri & . Antti Paalanen .

Ajaton lauluklubi: . En voinut itkeä naurulta Kirjan vuotta vietetään myös Kantelettaren hengessä. Shamulauluyhtyeen johdolla herätetään Kantelettaren runot henkiin samankaltaisessa muodossa kuin Lönnrot ne aikanaan kuuli - runolauluina. Ajaton lauluklubi valloittaa Pelimannitalon torstai-illassa klo 21 alkaen, aina puolille öin saakka. Ajaton lauluklubi to 9.7. klo 21.00, Pelimannitalo

Yläkoululla ja Juhlapihalla Ks. kartta s. 8 FOLK SHOP avoinna klo 10-22 Hyvä valikoima kansanmusiikkijulkaisuja, äänitteitä, kirjoja, soitintarvikkeita, piensoittimia ja festivaalituotteita.

FESTIVAALIPUTIIKKI avoinna klo 10-22 Valikoima ihania festivaalituotteita paidoista postikortteihin! SUUTARIMESTARI avoinna klo 10-18 Suutarimestari Tylli valmistaa perinnejalkineita käsityönä. Työnäytöksessä voi seurata supikkaan ompelua ja muita työvaiheita. Mukana korjaustöitä varten perinteikäs poljettava Singer. TAITO CRAFT SHOP avoinna klo 10-22 Käsityömateriaaleja ja tekemisen ideoita, koruja, keskipohjalaistuotteita ja käsityödesignia ympäri Suomen. BRAGES DRÄKTBYRÅ avoinna to 11-18, pe 10-18, la 9-15 Infoa suomalaisista kansallispuvuista kattaen sekä ruotsin- että suomenkieliset alueet.

KANSALLISPUKUKLINIKKA avoinna klo 10-19 Klinikalta pika-apua nappien ompelusta pukuhuoltoon, päähineiden pukemisesta paidan tärkkäykseen. Esillä maakuntateeman mukaisesti Uudenmaan kansallispukuja. SOITINRAKENTAJIEN MYYNTINÄYTTELY avoinna ti-la 12-18 Myös pienimuotoinen huoltopalvelu sekä kielet mm. kitaraan ja mandoliiniin. TATUOINTIPISTE avoinna klo 12-22 (tauolla 17-18) Studio Laura Koski (Kokkola) on valmistanut festivaalia varten oman Kaustinen-malliston. Huippusuositut tatuoijat työskentelevät juhlilla koko viikon! ARTRINKI avoinna klo 10-19 Kaustislaista käsityötä paikan päältä! FESTARIKÄSITYÖT klo 12-18 Taito Keski-Pohjanmaan tekemispajoja aikuisille ja lapsille. Seuraa mestareiden ja pajalaisten työskentelyä tai kokeile itse tekemistä! (Materiaalimaksu) ARHIPPA ASTUU AUTOON -KIERTUE ti ja ke Juminkeon ja Taito Hoffrénin runolaulukiertue pysähtyy Kaustisella. Hoffrén esittää Vienan runoruhtinas Arhippa Perttusen inspiroimana runolaulua ja pistää pystyyn yleisötyöpajan. 17


Kreetan kierros - . Hilipase isses hikhen! Kansanmusiikkijuhlat käynnistetään jo sunnuntaina 5.7. - juosten! Ensi kerran järjestettävä Kreetan kierros -juoksu alkaa yhteisellä FolkJam®-alkulämmittelyllä. Juoksureitin varrella tankkauspisteissä soi itseoikeutetusti pelimannimusiikki. Juoksussa on neljä eri sarjaa, joista yksi lapsille. Lähtö ja maali sijaitsevat Pelimannitorilla. Reitti on saanut nimensä kanteleensoittaja Kreeta Haapasalolta, jota kunnioittaen reitti kulkeekin Kreetan patsaan ohitse.

SARJAT 5 km 5 km 2,5 km 2 km

juosten/hölkäten (ajanotolla) kävellen (ei ajanottoa) soitinsarja . Huom! Tässä sarjassa reitti kuljetaan jotakin soitinta samalla soittaen! lasten sarja

Lapsille on tarjolla urheilullista ja leikkimielistä ohjelmaa Pelimannitorilla koko tapahtuman ajan. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.kaustinen.net! Juoksun jälkeen vietetään Jäläkihilipasut Ravintola Pelimannissa klo 18 alkaen (K-18) - ruokaa, juomaa ja livemusiikkia! Esiintymässä Manne & Ritu tai Ritu & Manne sekä Napalm Ted. Vapaa pääsy (eteispalvelumaksu). Yhteistyössä: Kaustisen Pohjan-Veikot, Ravintola Pelimanni ja Perhonjokilaakso. Kreetan kierros su 5.7. klo 13.3017.00, lähtö Pelimannitorilta Jäläkihilipasut (k-18) klo 18.00, Ravintola Pelimanni 18

MAANANTAI 6.7. Kaustislainen alotus

Perinteinen kaustislaisten pelimannien, laulajien ja tanssijoiden tervetulotoivotus kuuluu ja näkyy ympäri festivaalialuetta. Nyt viritellään juhlatunnelma kohdilleen kaustislaiseen tapaan! Ympäri festivaalialuetta ma 6.7. klo 17.00

Suuri avajaisjuhla

Keskipohjanmaa-areenalla pistetään pystyyn viimeisen päälle komeat avajaiskekkerit. Lavalle kipuavat itseoikeutetusti kaustislaiset pelimannit seuranaan monikymmenpäinen Hääkuoro. Mukana ovat myös chileläinen Trío Bordelestino, juuri kolmannen albuminsa julkaissut laulaja-lauluntekijä Topi Saha, viime vuoden Konsta Jylhä -kilpailun vapaan sarjan voittaja Outi Pulkkinen, Kaustisen orkesteri johtajanaan Janne Nisonen sekä Kaustisen omat Ottoset, jotka viettävät viikon aikana myös 30-vuotisjuhliaan. Avajaispuhe pidetään musiikki- ja tanssiesitysten lomassa. Konsertissa jaetaan myös vuoden 2015 mestarikirjat ja festivaaliplaketit. Keskipohjanmaa-areena ma 6.7. klo 18.00

Tekosyy-klubi

Tekosyy-klubilla musiikintekijät kertovat biisinteon haasteista, iloista ja onnistumisista. Herkullisinta antia ovat tarinat biisien takana; miksi juuri tämä biisi on tehty? Yleisö pääsee paitsi lähelle musiikintekijää kuulemaan tarinoita ja musiikkia, myös osallistumaan illan kulkuun. Tekosyitään avaavat laulaja-lauluntekijät Pentti Rasinkangas ja Topi Saha sekä muusikko-kirjailijaduo Matti Johannes Koivu & Juha Itkonen. Klubin juontaa Heikki Salo. Yhteistyössä Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry. TEKOSYY-klubi: ma 6.7. klo 20.00, Café Mondo

2015

2015

SUNNUNTAI 5.7.

Osta liput ennakkoon. edullisemmin:. www.lipputoimisto.fi

Kaustisen orkesteri . johtajanaan Janne Nisonen Suuri ja mahtava Kaustisen orkesteri koostuu kaustislaislähtöisistä tai Kaustisella asuneista muusikoista, ulkomaita myöten. Orkesterin ohjelmassa näyttäytyvät vuoden 2015 juhlasäveltäjät Jean Sibelius ja Kaustisen oma “Salonkylän Sibelius”, Wiljami Niittykoski. keikalla: ma 6.7. klo 19.30, Kaustisen kirkko

Tanssit T For Threen tapaan

1950- ja 1960-lukujen suosikki-iskelmiä laulava ja soittava T for Three tarjoaa tanssin tahdit areenalla. Vuokko Hedmanin, Satu Helenin ja Marianne Oivon herkullinen stemmalaulu, Timo Alakotilan aina elegantit sovitukset ja täyteläinen kokoonpano viuluineen ja harmonikkoineen vetävät väen lattialle nauttimaan aidosta vanhan ajan tanssilavatunnelmasta. Keikalla: ma 6.7. klo 21.00, . Keskipohjanmaa-areena

Mały Śląsk Folk Group (PL)

Puolalaisen kansantanssin askelkuvioihin ja rytmeihin johdattelee palkittu Mały Śląsk Folk Group Radzionkówin kaupungista, Sleesian alueelta Etelä-Puolasta. Vuonna 1973 perustettu arvostettu tanssi- ja lauluryhmä pitää yllä erityisesti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Sleesian alueen kansanperinnettä tanssien, soittaen ja laulaen. Laaja ohjelmisto esittelee puolalaista kansantanssi- ja musiikkiperinnettä monipuolisesti eri maakunnista, poloneesista masurkkaan. keikalla: ma 6.7. klo 19.00, Keskipohjanmaa-areena. ti 7.7. klo 19.00, Keskipohjanmaa-areena. ke 8.7. klo 15.30, Keskipohjanmaa-areena. Muut esiintymisajat julkaistaan . käsiohjelman 2. painoksessa!


Kuva: Samy Khabthani

Mirja Klippel & Alex Jønsson (FI/DK)

Mirja Klippel & Alex Jønsson (FI/DK)

Laulaja-lauluntekijä Mirja Klippelin lyriikat kertovat kohtaamisista, yhteenotoista ja oman paikan etsimisestä. Alex Jønsson kuvittaa rivien välit rosoisen kauniilla sähkökitaroinnillaan. Tuuli käy Amerikan laulumailta yli Kööpenhaminan vilpoisten rantojen - ja saattaa saada ihosi kananlihalle. keikalla: ma 6.7. klo 22.00, Iholla-sali. ti 7.7. klo 14.00, Café Mondo

Kuusto ja Kapteeni Arola

Kuusto yhdistelee modernia kansanmusiikkia, tangoa ja jazzia. Vahvojen, tarttuvien ja perinnetietoisten melodioiden takana on koko yhtye, ja musiikissa on runsaasti tilaa improvisaatiolle, jossa jokaisen soittajan persoonalliset ja vilpittömät näkemykset pääsevät oikeuksiinsa. Kapteeni Arola rakastaa kauniita ja häpeilemättömän tarttuvia melodioita mutta on aina valmis heittäytymään väkevän rumpubiitin vietäväksi. Erilaisten puhallin-, jousi- ja kielisoittimien kohdatessa etnorumpujen arsenaalin syntyy sävykästä musiikkia, joka koskettaa ja tanssittaa samaan aikaan. Yhtye on ottanut vaikutteita muun muassa Lähi-Idän, Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan musiikkikulttuureista ja yhdistelee ennakkoluulottomasti niin junakompin ja sambasoittimet kuin arabimelodiat ja läskin hiphop-biitin. keikalla: ma klo 20.30, Iholla-sali . Muut esiintymisajat julkaistaan . käsiohjelman 2. painoksessa!

Soolojen yö -konserttisarja

Akustiset sooloillat tuovat herkkyyttä ja harmoniaa festivaalihumun keskelle. Kolmena iltana joukko taitavia muusikoita esittelee sielunmaisemaansa oman instrumenttinsa välityksellä. Luvassa on herkkää tulkintaa, mieleenpainuvia tarinoita, intensiivistä läsnäoloa sekä lumoavaa luovuutta. Soolojen yöt Iholla-salissa: Antti Paalanen, Maija Pokela ja Outi . Pulkkinen ma 6.7. klo 23.30. Hanni Autere ja Maija Kauhanen ke 8.7. klo 23.00. Hilja Grönfors, Minna Hokka, Jarmo Romppanen ja Päivi Hirvonen to 9.7. klo 23.00

Wasel & the Weasels

Wasel & the Weaselsia pidetään suomalaisen Old Time -musiikin suvereenina mestarina. Aitoamerikkalaiset mutta eurooppalaisista, mm. irlantilaisista ja skottilaisista, lähteistä alkunsa saaneet rytmit fuusioituneena mustien bluesiin tuottavat hypnoottisia kuvaelmia karusta arjesta ja juhlasta. Konserttiensa lisäksi yhtye jamittelee pelimannilavoilla myöhäisilloissa koko viikon ajan ja kutsuu kaikki mukaan. jameihin. keikalla: ma 6.7. klo 23.00, Soittosali. pe 10.7. klo 18.00, Café Mondo . Muut esiintymisajat julkaistaan . käsiohjelman 2. painoksessa!

Konsta Jylhä -kilpailu

Kuudennen Konsta Jylhä -kilpailun lajina on folk-laulu. Perinteisessä sarjassa kilpaillaan soolona, joko säestyksettä tai itse säestäen, vapaassa käy modernimpi tyyli ja myös pienen yhtyeen säestys. Esikarsinnasta jatkoon päässeet kisaavat alkukilpailussa maanantaina ja finaalissa tiistaina. Alkukilpailu: ma 6.7. klo 19.30, . Pelimannitalo . Finaali: ti 7.7. klo 16.00, Pelimannitalo. Voittajat esittäytyvät: ke 8.7. klo 21.30, Iholla-sali

Terveisiä Gia Laista

Kuusi vietnamilaista kansanmuusikkoa esittelee kansojensa perinnettä, kulttuuria, tyypillisiä soittimia, sävelmiä sekä lauluja alkuperäisessä muodossaan. Ryhmän muusikot tulevat Keski-Vietnamin vuoristosta Gia Lain maakunnasta ja edustavat etnisiä ryhmiä nimiltään jrai ja banhar. Lisäksi ryhmässä on kaksi tutkijamuusikkoa Hanoin Kansallisesta musiikkiakatemiasta ja Kulttuurien tutkimuslaitokselta. keikalla: ma 6.7. klo 19.00, Iholla-sali

Mestaripelimannit

Suomalaisen perinnemusiikin tärkeimpiä edustajia, mestaripelimanneja, -laulajia ja -kansantanssijoita, kuullaan ja nähdään festivaaliviikon aikana muun muassa Mestarisoitoissa sekä Mestariparaatissa. Tunnelmallisissa tilaisuuksissa kansanmusiikin jykevät juuret ja soiton riemu välittyvät ikimuistoisella tavalla. Yksi juhlien kohokohdista, Mestariparaati, kuullaan torstaina Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-salissa. Mestarisoitot: ma 6.7. klo 20.30, Soittosali. ti 7.7. klo 11.30, . Pelimannitalo. ke 8.7. klo 11.30, . Pelimannitalo. pe 10.7. klo 14.30, . Pelimannitalo. la 11.7. klo 15.00, . Pelimannitalo Mestariparaati: to 9.7. klo 14.00, Kaustinen-sali

Mały Śląsk Folk Group (PL)

19


Maanantai 6.7.

SUNNUntai 5.7.

Päivälippu

20,-

7-15 v

alle 7v

5,- 0,-

iltalippu ei myynnissä

Festivaalialue

Kreetan kierros - . Hilipase isses hikhen!

17.00-17.45 Kaustislainen alotus K austislaiset soittajat, laulajat ja tanssijat toivottavat festivaalivieraat tervetulleiksi taattuun kaustilaiseen tapaan!

Osallistumismaksu ennakkoon 30.6. mennessä 10 €, . jälki-ilmoittautuminen paikan päällä 15 €. Alle 12-vuotiaat maksutta. Puolet osallistumismaksuista . lahjoitetaan yleisön ja . osallistujien valitsemaan . hyväntekeväisyyskohteeseen!

18.00-19.00 Avajaiskonsertti m. kaustislaiset pelimannit ja m Hääkuoro, Kaustisen orkesteri, Ottoset, Trío Bordelestino (CL), Outi Pulkkinen, Topi Saha, . uusien mestarikirjojen ja . plakettien jako

Pelimannitori

13.30-14.30 Kreetan kierros:

19.00-20.00 Mały Śląsk Folk Group (PL) P uolalainen folkloreryhmä pääkonsertissaan

Ilmoittautuminen lähtöön

14.30-15.00 Alkulämmittely:

FolkJam®

21.00-22.15 T for Three johdattaa yleisön 50- ja 60-lu-

15.00 Juoksu alkaa . Kaustisen Torviseitsikon . aloitusfanfaarin myötä

vun sävelmin aitoon vanhan ajan lavatanssitunnelmaan!

22.15-23.00 Kaustislaiset pelimannitanssit K un tanssijalat on

Ravintola Pelimanni

20

Piirroskuvat: Tina Paronen

Kaustislainen alotus Kuva: Krista Järvelä

18.00-03.00 Jäläkihilipasut (k-18) . Palaudutaan suorituksesta ruuan, juoman ja livemusiikin voimin! Esiintymässä Manne & Ritu tai Ritu & Manne sekä Napalm Ted

saatu vipattamaan, jatkettakoon tansseja iltamyöhälle saakka!

20.00-22.00 Tekosyy-klubi Muusikot Topi Saha ja Pentti

Rasinkangas sekä muusikko-. kirjailijaduo Matti Johannes Koivu & Juha Itkonen kertovat biisinteosta. Klubin juontaa Heikki Salo. Yhteistyössä Elvis ry.

23.00-00.00 Väsen (SE) Maailmankuulu ruotsalainen kansanmusiikkitrio

00.30-01.30 Timo Rautiainen & Ville Ojanen K aikkea kansan-

musiikista kansan musiikkiin


20.30-21.30 Etnojazzin ilta: Kuusto ja Kapteeni Arola .

Modernia kansanmusiikkia, . tangoa, jazzia ja häpeilemättömän tarttuvia melodioita 22.00-23.00 Mirja Klippel & Alex Jønsson (FI/DK) L aulajalauluntekijä Mirja Klippelin lyriikat kertovat kohtaamisista, Alex Jønsson kuvittaa rivien välit rosoisen kauniilla sähkökitaroinnillaan

19.30-22.00 Konsta Jylhä -kilpailun alkuerät K ilpailussa mitellään folk-lauluin perinteisessä ja vapaassa sarjassa 22.30-23.00 Vimpelin Väinä-

möisen jälkikaiuissa: Uinuva kantele Panu Valo (laulu), .

Maija Pokela (kantele) ja Ville Leppilahti (elektroniset soittimet) esittävät maistiaiset tulevasta musiikkiteatteriproduktiosta 23.00-23.30 Roikastajat Erkki Rankaviidan lauluja

Mały Śląsk Folk Group (PL)

ROIKASTAJAT kuva: Tarja Moll

23.00-00.45 Soolojen yö Akustisten sooloiltojen sarjan ja sielunmaisemiensa avaamisen aloittavat, kukin oman instrumenttinsa välityksellä, Antti Paalanen, Outi Pulkkinen ja Maija Pokela

Kuva: Krista Järvelä

19.00-20.00 Terveisiä Gia Laista J rai- ja banhar-heimojen perinne esittelyssä

Pelimannilavat

00.00-00.45 Trío Bordelestino (CH) C hileläisen trion hyppysissä maustuvat maailman useat musiikkityylit tangoista aina chansoneihin ja jazzvaikutteisiin Balkanin tuulahduksiin asti

Lastenteltta 16.00-18.00 Tradilinnut . Kaustisen omat laululinnut ystävineen avaavat Lasten Kaustisen 18.00-19.00 Kasvomaalausta ja

piirustusta

Kirkko 19.30-20.30 Kaustisen orkesteri johtajanaan Janne Nisonen S uurorkesterin taitavassa

käsittelyssä juhlasäveltäjät Jean Sibelius ja “Salonkylän Sibelius”, Wiljami Niittykoski

Kesäkuun lopussa ilmestyvästä käsiohjelman toisesta painoksesta löytyvät tarkemmat Soittosalin, Juhlapihan, Viinituvan, Pelimannitorin, Santerin kabinetin, Pelimannitalon kahvion, Yhteislaulunuotion, Setorin, Massikan, Trokan, Maitolavan, Laulureen, Sopukan ja Krenikan ohjelmatiedot. Pelimannimusiikki soi alueella aamusta yömyöhälle. Kesällä 2015 Viinitupa muuttaa uusiin tiloihin keltaiseen taloon Pelimannitorin laidalle ja saa seurakseen ison terassin. Muistathan myös, että Trokan ylätasanne ja Maitolava ovat aina tiloja vapaalle soitolle!

POIMINTOJA Soittosali

20.00-20.30 Soittosalin avaus Perinteinen avaus Kaustisen

Purppuripelimannien seurassa 20.30-21.30 Mestarisoitto Uudet mestarit esittäytyvät

22.30-23.30 Soittosalin yökonsertti: Oldtimersien juurilla Wasel & the Weasels

Juhlapiha

20.30-22.00 Juhlapihan tanssit Tanssijalat kattoon! Viinitupa

23.30-01.30 Jussi Asun ja ystävien isännöimät maanantaijamit avaavat .

upouuden Viinituvan!

21.00-22.30 Kaustisen Iättömät ja Laulunlyömät .

Ohjattua yhteislaulua . parhaimmillaan

KAUSTINEN . KÄY KYLÄÄN

Pelimanniohjelmasta on . mahdollista nauttia myös . juhla-alueen ulkopuolella, . kun Kaustinen käy kylään. . Pelimannimusiikki soi pitkin viikkoa muun muassa HalpaHallissa, K-Marketissa, Teboililla, Nesteellä, Kansanlääkintäkeskuksessa, S-Marketissa ja Rautiassa. Lisäksi pelimannit kiertävät alueen palvelukoteja. Juhla-alueen ulkopuolisiin esityksiin on kaikilla vapaa pääsy. 21


2015

TIISTAI 7.7.

Saara Långin käsikirjoittama ja ohjaama Meirän Kreeta on elämänmakuinen, laajaan historialliseen lähdemateriaaliin perustuva kansannäytelmä kanteleensoittaja Kreeta Haapasalosta (1814-1893). Monologinäytelmän Kreetana nähdään Paula Varila, joka eläytyy osaansa täydellisen luontevasti -. aivan kuin puhuisi omasta elämästään.

Kuva: Sami Perttilä

Meirän Kreeta

Osta liput ennakkoon edullisemmin:. www.lipputoimisto.fi

Näytökset KaUSTINEN-SALISSA: . I näytös ti 7.7. klo 18.00. II näytös pe 10.7. klo 18.00

Tuutin täydeltä Tallaria!

Tallari, Tallari & Anssi Känsälä, Tallari vieraanaan Johanna Försti Tallari taitaa suomalaisen kansanmusiikin kaikissa sen ilmenemismuodoissa. Juhlilla nämä monipuoliset muusikot esiintyvät kolmessa omassa konsertissaan. Tallarin ja Anssi Känsälän Rautavaaran jäljillä -projekti huipentui tammikuussa julkaistuun levyyn. Tapio Rautavaaran rakastetut kappaleet ovat saaneet Anssin ja Tallarin käsittelyssä hurmaavan, omaleimaisen muodon. Tallarin pitkäaikaisen viulistin Ritva Talvitien sovituskonsertissa kuullaan hänen sävellyksiään ja sovituksiaan lähes 30 vuoden ajalta. Kolmannessa konsertissaan Tallari saa vieraakseen ihastuttavan Johanna Förstin. Keikalla: Tallari & Anssi Känsälä Rautavaaran jäljillä . ti 7.7. klo 18.00, Café Mondo. Ritva Talvitien sovituksia vuosien varrelta . ti 7.7. klo 20.00, Iholla-sali. Tallari vieraanaan Johanna Försti . to 9.7. klo 16.00, Iholla-sali 22

Siba folk big band

Paleface

Etno-Emmallakin palkittu, kotimaisen hiphopin johtohahmona ja monipuolisena muusikkona tunnettu Paleface on Kaustisellakin useassa roolissa. Tiistaina Paleface esiintyy sekä pienten näppärimuusikoiden vieraana Mukulamatinea II -konsertissa että akustisella soolokeikalla. Hän on mukana myös Pieni kansanlaulu -projektissa, jossa laulaja-lauluntekijät etsivät kadonnutta suomalaista kansanlaulua ja luovat siitä omat, uudet tulkintansa. Ne kuullaan keskiviikkona Pieni kansanlaulu -teemakonsertissa. Keikalla: ti 7.7. klo 17.00 mukana Mukulamatinea II:ssa, Keskipohjanmaa-areena. ti 7.7. klo 20.15 soolokonsertti, Café Mondo. ke 8.7. klo 18.30 Pieni Kansanlaulu -teemakonsertti, Keskipohjanmaaareena

Paleface Kuva: Saara Autere


Kuva: Mia Marin

Siba Folk Big Band

Tuore Etno-Emma-voittaja on Suomen suurin ammattimainen kansansoitinorkesteri, jonka jokainen jäsen on säveltäjä, sovittaja, multi-instrumentalisti, solisti ja yhtyemuusikko. Orkesterin työskentelytapa on uraauurtava: se esiintyy ilman kapellimestaria ja nuotteja, ja soittajat kommunikoivat keskenään dynaamisesti, rytmisesti ja tulkinnallisesti, improvisoivat ja heittäytyvät. Lopputulos on ennenkuulumatonta, väkevää, tarttuvaa - se hehkuu ylpeyttä suomalaisesta kansanmusiikista. Joskus enemmän on enemmän!

Väsen (se) Kuva: Lauri Oino

Keikalla: ti 7.7. klo 23.30, . Keskipohjanmaa-areena

Väsen (SE) & JPP yhteiskonsertissa Maailmankuulu ruotsalainen kansanmusiikkiyhtye Väsen tykittää ruotsalaista kansanmusiikkia areenan täydeltä rinnallaan kaustislaisen pelimanniviulismin armoitettu superkokoonpano JPP. Yhteiskonsertissa energiat pääsevät valloilleen niin lavalla kuin katsomossa eikä kumpikaan yhtye jää toisen jalkoihin!

tallari Kuva: Emma Engström

Keikalla: Yhteiskeikka ti 7.7. klo 21.30, Keskipohjanmaa-areena. Väsen ma 6.7. klo 23.00, Café Mondo. JPP to 9.7. klo 20.30, Iholla-sali. JPP to 9.7. klo 23.30 mukana Yökatrillissa, Keskipohjanmaa-areena

Floating sofa quartet (FI/DK/SE)

Akkajee

Kuva: Vesa Laasanen

Iida Savolaisen ja Meriheini Luodon duo tarjoilee yleisölleen vauhtia ja vaaran tuntua akustisen transsimusiikin muodossa. Yhtyeen omaleimainen sointi syntyy alttoviulun, avainviulun, kilistinten ja kolistinten sekä laulun osuessa suomalaisen perinnemusiikin multaisimmille juurille. Karjalan kunnailta ja konemusiikin kellareista varastetut jumittavat teemat sekä modernin ajan taideilmiöt innoittavat Akkajeetä luomaan musiikkia, joka soi vahvasti tässä hetkessä. Keikalla: ti 7.7. klo 19.30, Pelimannitalo. ti 7.7. klo 00.30, Café Mondo

Akkajee

Outi Pulkkinen

Viime vuoden Konsta Jylhä -kilpailun vapaan sarjan voittaja Outi Pulkkinen on laulaja, äänitaiteilija, jouhikonsoittaja ja musiikinopettaja. Eri kulttuurien laulutekniikoiden lisäksi hän on perehtynyt erityisesti improvisaatioon. Soolokonserteissaan Outi Pulkkinen esittää omaa musiikkiaan laulamalla ja soittamalla jouhikkoa, toisinaan myös yhdistäen mukaan live-luuppauksen, esitystilanteessa äänittämisen. Keikalla: ti 7.7. klo 14.30, Pelimannitalo

Floating Sofa Quartet (FI/DK/SE)

Tuoreen multiskandinaavisen hip folk- ja perinnefuusioyhtyeen neljä jäsentä tulevat Tanskasta, Suomesta ja Ruotsista. Yhtyeen alkusysäyksenä olivat paitsi yhteiset musiikilliset filosofiat myös Vilnia-joessa ajelehtinut villisian ruho. Yhdessä koettu surrealistinen näky synnytti halun ilmaista yhdessä, syntyi Floating Sofa Quartet. Yhtye fuusioi pohjoismaista perinnemusiikkia popharmonioiden kanssa tavoitteenaan helposti lähestyttävä, urbaani ja lämmin laulaja-lauluntekijä-henkinen sointi. Vill du flyga, will you fly with us? Keikalla: ti 7.7. klo 22.30, Pelimannitalo. ke 8.7. klo 17.00, Café Mondo

Koneella – Taito Hoffrén

Taito Hoffrén kertoo ja runolaulaa koneella: tarinakonsertissa tuodaan puhuttu ja laulettu tarinankerronta lähemmäs toisiaan. Esityksen toiminnallisena keskiönä on Ladan moottori. Moottori on käytännöllinen esine, joka siirtää ihmisen paikasta toiseen. Toisaalta näyttämöllä moottori on väline kertoa tarinaa. Moottori voi muuttua välillä toiseksi – jopa soittimeksi! Se voi olla laite, jolle ihminen puhuu ja jonka käynnistymistä hartaasti toivoo. Laulu- ja ladankorjausoppaissa puhutaan molemmissa koneistosta, joka toimii tai ei toimi. Käsikirjoitus: Taito Hoffrén. Ohjaus: Taito Hoffrén ja Taisto Reimaluoto. Keikalla: ti 7.7. klo 21.30, Iholla-sali 23


TIISTAI 7.7. 10.00-11.30 Tanssitupa T utustumismatka argentiinalaisen tangon askeliin Jarkko Peltolan opastuksella Mukulamati13.00-14.00 nea I M iniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset ja Ottoset vieraanaan ISOn Tanhuujien Pauha

15.00-16.00

The New Rope String Band (UK) H ulvatonta

kreisihauskaa tanssielkein . koko perheelle Mukula17.00-18.00 matinea II N äppärit . vieraanaan Paleface

19.00-20.30 Tanssimatka

Radzionkówista Kaustiselle Y hteispeliä Keski-Suomesta

ISOn Tanhuujien ja Jyväskylän kansalaisopiston pelimanniryhmien toimesta, mukana myös Toivo & Sirkat ja J-P Piirainen, Ahjolan Tanhuajien Tiistai-ryhmä, Ottoset ja Mały Śląsk Folk Group (PL)

Päivälippu

7-15 v .

alle 7v .

iltalippu.

30,- 8,- 0,- 25,-

13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Kaustislaista soittoa Jylhän 11.30-13.00 Jamiworkshop 14.00-15.00 Mirja Klippel & Alex Jønsson (FI/DK) H erkkiä lyriikoi-

ta ja rosoista sähkökitaraa

22.30-00.30 SIBA Folk Big Band Suurorkesterin musisointi hehkuu ylpeyttä suomalaisesta kansanmusiikista

15.30-17.00 Tanssiworkshop Aikuinen-lapsi-tanssitunti Jarmo Leppäkarin johdolla

12.30-13.30 Sepän soiton yhtyekilpailun voittajakimara 14.00-15.00 Kirjailijat Iholla Iholla-sarjan Kirjan vuosi -spesiaalin avaavat Matti Johannes Koivu ja Juha Itkonen

16.15-17.00 Freija T radia ja heleää laulua, hyppysellinen iskelmää ja svengiä - näistä aineksista syntyvät Freijan koskettavat kansanlaulut

Kopla N yky15.30-16.30 kansanmusiikkia rennolla otteella ja big band -vahvistuksella

18.00-19.00 Tallari & Anssi

17.00-18.00 Trío Bordelestino

kappaleet hurmaavassa, omaleimaisessa muodossa

18.30-19.30 Koneella - Taito Hoffrén T arinakonsertti, runolaulua ja Ladan moottori

Känsälä Rautavaaran jälijllä T apio Rautavaaran rakastetut

(CH)

20.30-21.30 Paleface E tnoEmmalla palkittu kotimaisen hip hopin johtohahmo ja monipuolinen muusikko akustisella soolokeikalla

20.00-21.00 Tallari R itva . Talvitien sovituskonsertti

22.45-23.30 Topi Saha N uori ja lahjakas laulaja-lauluntekijä juhlii uunituoretta kolmatta levyään

viston, Timo Alakotilan ja Riitta Kossin esittämänä

00.30-01.30 Duot kohtaavat Lavalla Akkajee ja Mäsä

21.30-22.45 Väsen (SE) & JPP Yhteiskonsertissa ruotsalainen huipputrio ja kaustislaisen pelimanniviulismin sanan-. saattaja JPP

11.30-12.30 Mestarisoitto

23.00-00.00 “Kuinka olen

elänyt” -levynjulkaisukonsertti Edith Piafin lauluja Sirkka Haa-

Kirkko 12.00-13.00 Keskipäivän hartaus usiikki: Anni-Mari ja Jussi M Kentalan perhe 20.00-21.00 Maailman kaikissa

TRIO BORDELESTINO (CH)

kylissä

pelimannien tapaan

14.30-15.30 Outi Pulkkinen Taidonnäyte laulutekniikoista, improvisaatiosta ja jouhikonsoitosta 16.00-19.00 Konsta Jylhä -kilpailun finaali 19.30-20.30 Akkajee D uo vie suomalaisen perinnemusiikin multaisimmille juurille 21.00-22.00 Rönsy . Hienostuneesta kamarifolkista rehevään tanssipoljentoon 22.30-23.30 Floating Sofa Quartet (FI/DK/SE) Multiskandinaavinen hip folk -yhtye ja perinnefuusio

10.00-11.00 Aamuworkshop Käsittelyssä 2-rivinen haitari 11.00-12.00 Pelimanniyhtyeitä 12.00-14.00 Pelimannimerkkien suoritustilaisuus 15.30-16.00 Nice&Voice R iikka Haapamäen johtama naiskuoro 16.00-16.30 Vocal ensemble Diiba-Daaba L auluja laidasta laitaan

16:30-17:30 Truban tunti 20.00-21.00 Instituutin tunti Kaustisen laulukirja 2 -julkaisukonsertti

Kaustinen-sali 14.00-15.00 Joyful Voices (CH) Sveitsiläinen huippukuoro 18.00-19.45 Meirän Kreeta, I näytös

24


Lastenteltta 11.00-11.30 Tradilintujen aamun-

avaus

11.30-12.00 Anttilan Pienet Pelimannit K austislaisen perheyhtyeen nuori sukupolvi omalla keikallaan 12.00-12.15 Ässät SSS P erinteisiä laululeikkejä säestettynä 12.15-12.30 Tradilinnut leikittää 12.30-12.45 Tulikaviat Alakouluikäiset Alahärmästä soittavat ja laulaa luikahuttavat 12.45-13.00 Jyväskylän pelimannikerho I tse sävellettyjä lauluja sekä tuttuja lastenlauluja

Minna hokka

13.00-14.00 Soitinesittely ja -työpaja M inna Hokka ja paimenpuhaltimet

Pelimannilavat Kesäkuun lopussa ilmestyvästä käsiohjelman toisesta painoksesta löytyvät tarkemmat Soittosalin, Juhlapihan, Viinituvan, Pelimannitorin, Santerin kabinetin, Pelimannitalon kahvion, Yhteislaulunuotion, Setorin, Massikan, Trokan, Maitolavan, Laulureen, Sopukan ja Krenikan ohjelmatiedot. Pelimannimusiikki soi alueella aamusta yömyöhälle. Kesällä 2015 Viinitupa muuttaa uusiin tiloihin keltaiseen taloon Pelimannitorin laidalle ja saa seurakseen ison terassin. Muistathan myös, että Trokan ylätasanne ja Maitolava ovat aina tiloja vapaalle soitolle!

POIMINTOJA

Soittosali

10.00-11.00 Kaustisen tunti Sillankorvan pelimannit ja Salonkylän pelimannit

20.00-21.00 Iltakonsertti:

Persoonalliset laulaja-lauluntekijät Kari Oja ja Jani Koskinen Lauluja maailmasta kirpaisevan

osuvin sanoituksin. Kari Oja juhlii 30-vuotista lauluntekijän taivaltaan “Ojan pohjalta”

21.30-23.00 Sooloilevien pelimannien iltamat Perinteistä pelimannimusiikkia viuluilla, haitareilla, huuliharpuilla tai kanteleilla, trubaduureja, kupletöörejä ja laulaja-lauluntekijöitä omalla säestyksellä tai ilman Juhlapiha

16.30-17.00 Mały Śląsk Folk Group (PL) P uolalaista kansantanssia ja -musiikkia

19.00-19.30 Vetelin Mieskuoro orsulauluohjelmisto soi! K 19.30-22.00 Juhlapihan tanssit J uhlapihan tanssikansaa liikuttaa Harry Wessmanin yhtye, ja illan päättää Silmittömätviihdeorkesteri

Viinitupa

22.30-23.30 Yhteislaulua . Laulattajina Nuotiopelimannit Santerin kabinetti

23.30-01.00 Wasel & the Weasels ystävineen . Perinteiset yöjamit

KAUSTINEN . KÄY KYLÄÄN Pelimanniohjelmasta on . mahdollista nauttia myös juhla-alueen ulkopuolella, . kun Kaustinen käy kylään. Pelimannimusiikki soi pitkin viikkoa muun muassa HalpaHallissa, K-Marketissa, Teboililla, Nesteellä, Kansanlääkintäkeskuksessa, S-Marketissa ja Rautiassa. Lisäksi pelimannit kiertävät alueen palvelukoteja. Juhla-alueen ulkopuolisiin esityksiin on kaikilla vapaa pääsy.

Kuva: Ulla Nikula

14.00-14.30 Musiikkisatu Metsänhenget Osallistava esitys perheen pienimmistä alakouluikäisiin 14.30-15.00 Tanssiworkshop PikkuOttoset I ja JunioriOttoset II tanssivat ja tanssittavat

15.00-16.15 Askartelua ja kante-

lenurkka

16.15-17.00 Jyväskylän kansalaisopiston pelimanniryhmät Mukulat, Puikulat, Kiiri ja Korpilahden pikkupelimannit valloittavat 17.00-18.00 Askartelua 18.00-19.00 Lasten pelimannikilpailu

25


Pieni kansanlaulu -konsertti on Kansanmusiikki-instituutin tuottaman kokeellisen taiteellisen projektin huipennus. Laulajalauluntekijät etsivät kansanlaulun paikkaa nykymaailmassa ja tutkivat käytännön tekemisellä mahdollisuuksia luoda uusia kansanlauluja Ylen Radio 1:llä kesäkuussa esitettävässä ohjelmasarjassa, joka huipentuu teemakonserttiin kansanmusiikkijuhlilla. Mukana ovat taiteilijat Paleface, Aili Järvelä, Topi Saha, Johanna Försti ja Timo Rautiainen sekä Ville Ojasen johtama huippuorkesteri. pieni kansanlaulu: ke 8.7. klo 18.30, Keskipohjanmaa-areena

Janne ja Aino – Balladi erään säveltäjän elämästä

Esitys: ke 8.7. klo 21.00, Keskipohjanmaaareena 26

Raikasta ja innovatiivista musiikkia yli rajojen! Eturivin kansanmuusikot Timo Alakotila ja Senni Valtonen yhdistelevät pelimannimusiikkia ja virsiä omintakeisesti leveällä soitinarsenaalilla omin sovituksin ja sävellyksin. Mielikuvituksekas lopputulos vie kuulijan uuteen mielenkiintoiseen maailmaan. Keikalla: ke 8.7. klo 18.00, Kaustisen kirkko

Tuomas LogrÉn & Savuava Kirnu

Lilla Spelmansstämman

Suomenruotsalaisella pelimanniperinteellä on vahvat siteet kielirajan yli Kaustiselle ja sen lähialueelle. Sävelmät ovat kulkeutuneet ja vaikuttaneet pohjanmaalaiseen hää- ja musiikkiperinteeseen, jota löytyy mm. Småbönders Spelmanslagin sekä Pietarsaaren Spelmanslagin ohjelmistosta. Pelimannitalossa kuullaan mestaripelimannien Jonas Borgmästarsin sekä Ingmar Furun ohella Karlebynejdens Spelmansgille-, Vestersundsby Spelmän- ja StämmBandet-yhtyeitä. Tanssiosuudessa Juhlapihalla tunnelmasta huolehtivat Smedarna, Korsholmsgillet r.f. ja Salongsorkestern. Kaikkia ryhmiä kuullaan vielä Soittosalin iltamissa, joka huipentuu yhteissoittoon. Désirée Saarela & Triskel -yhtye sukeltaa nykykansanmusiikin keinoin suomalaisen pelimannimusiikin juurille. Lilla Spelmanstämman:. ke. 8.7. klo 14.30, Pelimannitalo. ke 8.7. klo 15.30, Keskipohjanmaa-areena. ke 8.7. klo 17.30, Pelimannitalo. ke 8.7. klo 19.00 Akustiset . pelimannitanssit, Troka. ke 8.7. klo 20.30, Pelimannitalo:. Désirée Saarela & Triskel. ke 8.7. klo 21.30 Lilla Spelmanstämman -iltamat, Soittosali. ke 8.7. klo 20.30 Juhlapihan tanssit

The String Contingent (AU/GB) Kuva: Heidi Maria Paalanen

Ainutlaatuinen kansanballadi avaa raikkaalla tavalla Jean Sibeliuksen elämän käänteitä. Tinkimättömällä työllä nuoresta muusikosta kasvaa arvostettu kansainvälinen taiteilija. Musiikki on läsnä kaikkialla vaatien jatkuvia uhrauksia, mutta toisaalla hehkuu taltuttamaton rakkaus. Aino on säveltäjämiehellensä elämän suurin sinfonia. Teoksen dynaaminen ilmaisukieli syntyy kansanmusiikin ja energisesti virtaavan tanssin saumattomasta symbioosista. Ville Ojasen, Heidi Maria Paalasen, Petri Kauppisen ja Milla Korjan luoma tanssiteos kertoo Jean ja Aino Sibeliuksen rakkaustarinan Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijoiden sekä Ostrobothnian Folk Orchestran tulkitsemana, solisteinaan Johanna Iivanainen, Timo Rautiainen ja Aapo-Matti Puhakka. Ehdottomasti yksi vuoden tanssitapauksista!

Psalttamus - pelimannivirsiä

Kuva: Cvijeta Miljak

Pieni kansanlaulu

2015

KESKIVIIKKO 8.7.

Osta liput ennakkoon edullisemmin!. www.lipputoimisto.fi

ANtti Paalanen


Tuomas LogrÉn & Savuava Kirnu

Mahtava mandoliini-ilta

Multi-instrumentalisti Tuomas Logrén julkaisi ensimmäisen soololevynsä Yövesi viime vuonna. Folkhenkinen levy sisältää tuoreena sekoituksena kiperää bluegrassia, kantria, suomalaisia kansanlauluja ja taidokasta triolipolskaa yllättävinä, svengaavina sovituksina. Levy oli sekä Etno-Emma- että Teosto-palkintoehdokkaana. Savuava Kirnu -yhtyeen jäsenet tunnetaan ennakkoluulottomuudestaan ja monipuolisuudestaan: heidän meriiteistään löytyy mm. folkhenkistä räppiä, konemusiikkia, glamrockia ja kalevalaista runolaulua. Yhtye esiintyi Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla 2014.

Mestaripelimanni Heikki Lahti & KOMIA aloittavat klubin rennon letkeällä otteella ja tanssittavalla tahdilla. Illassa mukana myös Hannu Sepposen säveltämä ja sanoittama ainutlaatuinen konsertti Tupsulakin tiellä. Puolituntinen katkeamaton teos on suhteellisen suurikokoinen, jopa kohtuuton ja sopii kaikille pipopäille, mandoliinilla tai ilman! Iltaa jatkaa Belgian mandoliinilahja maailmalle, MANdolinMAN (BE). Kvartetti soittaa perinteisiä flaamilaisia sävelmiä ja jopa bossa novaa.

keikalla: ke 8.7. klo 17.00, Iholla-sali. to 9.7. klo 20.30, Café Mondo

Esko Järvelä Epic Male Band

ANtti Paalanen

Virtuoosimainen haitaristi huutaa haitarilleen, potkii lattiaa, hakkaa paljetta ja puuskii ilmaa kuin raivopäinen härkä. Paalasen komennossa haitari on kuin joka solullaan elävä ja hengittävä kone. Vimmainen soittaja löysi uusimman Meluta-levynsä myötä myös soittimestaan jotakin uutta: “Se haluaa meluta! Se on ollut kapinallinen soitin syntyaikoinaan 1800-luvun lopulla. Vihattu, parjattu, pannaan julistettu, pirunkeuhko. Nyt se on tullut takaisin. Se ei soi enää juhannuskoivun alla, vaan klubeilla, reiveissä ja festarilavoilla, omana itsenään.” Paalasen soitossa on voimaa kuin pienessä kylässä. Käsitys haitarimusiikista saa aivan uuden ulottuvuuden! Keikalla: ke 8.7. klo 23.30, . Keskipohjanmaa-areena

The String Contingent (AU/GB)

Virtuoottinen instrumentaalimusiikkia soittava trio esittää säkenöivää musiikkia omaperäisesti ja vahvasti tulkiten. Australialaiset viulisti ja basisti yhdessä skotlantilaisen kitaristin kanssa yhdistelevät keltti- ja klassista musiikkia, jazzia ja bluegrassia uniikilla tavalla. Keikalla: ke 8.7. klo 00.00, Pelimannitalo. to 9.7. klo 18.45, Café Mondo

Mahtava mandoliini-ilta Heikki Lahti & KOMIA ke 8.7. klo 20.00, Kallioklubi. MANdolinMAN ke 8.7. klo 21.30, Kallioklubi

Energisen folkrock-kokoonpanon jäsenet ovat tuttuja useista eri yhteyksistä. Keulahahmona häärii viulisti Esko Järvelä, yksi Pohjoismaiden näkyvimmistä kansanmusiikkiviulismin sanansaattajista. Kokoonpanoon kuuluvat lisäksi Anssi Salminen, Jani Kivelä, Juho Kivivuori ja Janne Mathlin. Kirjavat taustat kansanmusiikin, jazzin ja rockin parissa yhdistyvät räjähtäväksi kokonaisuudeksi, josta soittajat itse käyttävät luonnehdintaa ”progressiivinen hard folk”. Keikalla: ke 8.7. klo 22.30, Café Mondo. to 9.7. klo 22.30, Kallioklubi

Koontikonsertti I: Ensimmäiset 90 minuuttia - Kaustinen tutuksi!

Konsertti on kattava läpileikkaus Kaustisen festivaalilla koko viikon ajan kuultavasta tarjonnasta. Kaustiselle ja suoraan konserttiin saapuu polkupyörällä Suomea kiertävä hiilineutraali kansanmuusikko, viulisti Emilia Lajunen. Pohjanmaan kehitysvammaiset esiintyvät usean eri kokoonpanon voimin, ja romanimusiikin kirkkain helmi, mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors laulaa tiensä festivaaliyleisön sydämiin. Lavalla nähdään myös Valko-Venäjältä saapuva lauluyhtye Gamanina ja Ahjolan Tanhuajien Tiistai-ryhmä. Koontikonsertti I:. ke 8.7. klo 13.00, Keskipohjanmaa-areena

Koontikonsertti II: Seuraavat 90 minuuttia - Kaustinen tutummaksi!

Päivän toisessa koontikonsertissa jatketaan festariviikon läpivalaisua pienin suurin poiminnoin. Tannerta tömisyttävät puolaisen kansantanssin lähettiläät Mały Śląsk Folk Group (PL), palanen suomenruotsalaista Lilla Spelmanstämman -kokonaisuutta, belgialainen mandoliinikvartetti MANdolinMAN, pohjoismaisen laulu- ja soittoperinteen voimakaksikko Unaja sekä valikoima kaustislaisia pelimanneja. Koontikonsertti II: ke 8.7. klo 15.30, Keskipohjanmaa-areena

Lempäälän Helkanuoret ja . Windalan pelimannit

Lempäälän Helkanuoret sai alkunsa, kun pari pientä soittajaa alkoi kanteleensoiton vuoden 2002 paikkeilla. Yksi kerrallaan harrastajia tuli lisää, ja nyt soittajia on 34, joista alaikäisiä 25. Vuoden nuori pelimanni -tunnustuksella 2015 palkittu kanteleryhmä kunnioittaa perinteitä ja tuo kansallissoittimemme äänen kuuluville. Windalan pelimannit soittaa vimpeliläistä ja järviseutulaista kansanlaulua ja vanhaa pelimannimusiikkia mestaripelimannien ottein. Ohjelmistossa on muun muassa Vimpelin Väinämöisen, Eeli Kivisen, railakkaita kansanlauluja. Keikalla: ke 8.7. klo 10.00, Pelimannitalo. Muut esiintymisajat julkaistaan käsiohjelman 2. painoksessa!

Suden Aika

Suden aika -lauluyhtyeen ainutlaatuinen sointi syntyy neljän vahvan ja erilaisen naisäänen yhdistelmästä. Yhtye on perinteen kantaja, jonka musiikissa yhdistyvät uusi ja vanha - perinteiset runolaulutekstit ja uusi musiikki. Pohjoismaiseen ja suomensukuiseen kansanmusiikkiperinteeseen pohjautuvan musiikin yhtye säveltää ja sovittaa itse. Teksteinä toimivat vanhat kalevalamittaiset kansanrunot. Keikalla: ke 8.7. klo 15.30, Iholla-sali. to 9.7. klo 18.00, Pelimannitalo 27


7-15 v .

alle 7v .

30,- 8,- 0,- 25,-

10.00-11.30 Tanssitupa P uolalaisen kansantanssin maailmaan opastaa Mały Śląsk Folk Group

12.30-13.30 Käpylän musiikkiopisto K anteleorkesteri Satakieli, Käpylän Fiulit, Käpyjouhikot, Käpylän Viulukolmoset ja nuoremmat fiulit sekä Saijan Fiulit

13.00-14.30 Koontikonsertti I:

Ensimmäiset 90 minuuttia Kaustinen tutuksi! M akupaloja

festivaaliviikolta tarjoilevat mm. Emilia Lajunen, Pohjanmaan kehitysvammaiset, Ahjolan Tanhuajien Tiistai-ryhmä, Hilja Grönfors ja Gamanina (BY) 15.30-17.00 Koontikonsertti II:

Seuraavat 90 minuuttia Kaustinen tutummaksi! Lisää

makupaloja viikon tarjonnasta esittelevät mm. Mały Śląsk Folk Group (PL), Lilla Spelmanstämmanin yhtye Småbönders Spelmanslag, MANdolinMAN (BE), Unaja sekä valikoima kaustislaisia pelimanneja

Johanna försti

18.30-20.00 Pieni kansanlaulu Uutta kansanlaulua etsimässä Paleface, Johanna Försti, Topi Saha, Aili ja Timo Rautiainen

21.00-22.30 Janne ja Aino -

balladi erään säveltäjän elämästä T unteikas tanssiteos Jean ja

Aino Sibeliuksen rakkaudesta

23.30-00.30 Antti Paalanen Virtuoosimainen haitaristi näyttää mihin kaikkeen parjatusta pirunkeuhkosta onkaan!

28

iltalippu.

Anssi känsälä

11.30-13.00 Jamiworkshop Floating Sofa Quartet (FI/DK/SE), Mäsä

14.30-15.30

Kopla

17.00-18.30 Floating Sofa

Quartet (FI/DK/SE) ja Rönsy Multiskandinaavinen hip folk

15.30-16.30 Suden aika P erinteiset runolaulutekstit ja uusi musiikki lauluyhtyeen käsittelyssä 17.00-18.00 Tuomas Logrén & Savuava Kirnu T uore sekoitus

kiperää bluegrassia, kantria, suomalaisia kansanlauluja ja taidokasta triolipolskaa

18.30-19.00 Rentukat ja Simunan sakki P erinteisiä kaustislaisia kansanlauluja a cappella ja säestettynä

-yhtye Floating Sofa Quartet ja hienostuneesta kamarifolkista rehevään tanssipoljentoon soljuva Rönsy yhteiskonsertissa

J-P Piirainen 19.30-20.30 Kitarataiteilija pohjoismaisen

19.45-21.00 Bill Hota & The Pulvers Häkellyttävän suoraviivaista syväluotausta eteläpohjalaisuuden syvimpään ytimeen

21.30-22.30 Konsta Jylhä -kilpailun voittajat esittäytyvät

22.30-23.30 Esko Järvelä Epic Male Band R äjähtävä kokonaisuus folkrockia 00.30-01.30 Anssi Känsälä . Kevyesti melankolista mutta vielä kevyemmin rullaavaa trubaduurimeininkiä

12.00-15.00 Tanssiworkshop Kaustislaista purppuria alotuksesta lopetukseen Jarkko Peltolan ohjauksessa 20.00-22.30 Mahtava mandoliini-ilta H eikki Lahti & KO-

MIA: “Tupsulakin tiellä” sekä belgialainen mandoliinikvartetti MANdolinMAN

perinnemusiikin ja omien sävellysten äärellä

23.00-00.15 Soolojen yö . Hanni Autere ja Maija Kauhanen sooloilevat festivaaliyössä

Kaustinen-sali 17.00-17.30

Tanssiteatteri Rimpparemmi: Mä ja Niko S ympaattinen koko perheen

tanssiteos yksinäisen pojan ja vallattoman tiikerin yhteiselosta. Yhteistyössä Pohjanmaan tanssin aluekeskus. 20.00-21.00 Maarit Nikulan muistokonsertti Saara Långin juontamassa konsertissa mukana mm. Nikulan pelimannit ja Laulupelimannit ystävineen, Sirkka Haavisto, Meeri ja Roosa Pulakka, Hääkuoro

10.00-10.30 Lempäälän Helkanuoret Lahjakkaat kantelenuoret 10.30-11.00 Windalan pelimannit Järviseudun vanhan pelimannimusiikin taiturit

11.30-12.30 Mestarisoitto 13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Tuvassa soittavat Anttilan pelimannit

14.30-15.30 Lilla Spelmansstämman Småbönders Spelmanslag,

Pietarsaaren Spelmanslag ja Karlebynejdens Spelmansgille lähialueen pelimannit soittavat ja laulavat mm. suomenruotsalaista hää- ja purppuriperinnettä

16.00-17.00 Musiikkilukion iltapäivä K austisen musiikkilukion lahjakkaita nuoria muusikoita

17.30-18.30 Lilla Spelmansstämman StämmBandet Mustasaa-

resta, mestaripelimannit Jonas Borgmästars ja Ingmar Furu sekä Vestersundsby spelmän Pietarsaari-Larsmo-alueelta

19.00-19.45 Von & Af T aikoja matkaharmoonilla ja tuuballa 20.30-21.30 Lilla Spelmansstämman Désirée Saarela & Triskel 22.00-23.00 Pia Raskin laulutupa Laulavia vieraita, haastatteluja ja yhteislaulua

00.00-00.45 The String Contingent (AU/GB)

Kirkko 12.00-13.00 Keskipäivän hartaus Musiikki: Paasilan perhekunta 18.00-19.00 Psalttamus Pelimannivirsiä T imo Alakotila & Senni Valtonen DUO RÄMÄ

KESKIVIIKKO 8.7.

Päivälippu


Kesäkuun lopussa ilmestyvästä käsiohjelman toisesta painoksesta löytyvät tarkemmat Soittosalin, Juhlapihan, Viinituvan, Pelimannitorin, Santerin kabinetin, Pelimannitalon kahvion, Yhteislaulunuotion, Setorin, Massikan, Trokan, Maitolavan, Laulureen, Sopukan ja Krenikan ohjelmatiedot. Pelimannimusiikki soi alueella aamusta yömyöhälle.

11.00-13.00 Pelimanniyhtyeitä 13.00-14.00 Mestariworkshop 14.00-15.30 Pelimanniyhtyeitä 15:30-16:30 Truban tunti 17.15-18.45 Weasel’s Old Time & Bluegrass Workshop 19.00-20.00 Instituutin tunti . Minna Hokka: Tarinallinen . konsertti paimensoittimilla 21.00-22.00 Matti Partasen muistokonsertti M ukana mm. Oulun

Kesällä 2015 Viinitupa muuttaa uusiin tiloihin keltaiseen taloon Pelimannitorin laidalle ja saa seurakseen ison terassin. Muistathan myös, että Trokan ylätasanne ja Maitolava ovat aina tiloja vapaalle soitolle!

Pammaus ja Nuotiopelimannit sekä muita pelimanniystäviä

Lastenteltta 11.00-12.00 Freija 12.00-12.30 Tradilinnut

12.45-13.00 Tuulesta viis’ L aulunlyömä poppoo, joka tarjoaa musiikin iloa aikuisille ja lapsille 13.00-14.15 Minna Hokan soitinrakennustyöpaja 14.30-15.00 Tanssiworkshop . JunioriOttoset I tanssii ja tanssittaa 15.00-15.30 Anna Morottaja Ä änija elämysmatka sekä joikutyöpaja 15.30-17.00 Askartelua, kantelenurkka, kasvomaalausta

17.00-17.30 Duo Rämä R ytmikäs musiikkimatka maailman ympäri 17.30-17.45 Eemo L asten-. ohjelmien musiikkia . kansanmusiikkisovituksin 17.45-18.00 Yläkemijoen Laululapset L aululasten lapasesta löytyy laulu joka tilaisuuteen 18.00-18.30 Lasten

pelimanni-kilpailu

Kuva: Krista Järvelä

12.30-12.45 Duo PetoKala n auttii musiikista nuoruuden innolla

Kuva: Markku Jokela

Pelimannilavat 10.00-11.00 Aamuworkshop Lauluntekijät

Småbönders spelmanslag

POIMINTOJA

Soittosali

10.00-11.00 Kaustisen tunti Peltoniemen pelimannit ja Köyhäjoen pelimannit

12.00-12.15 Kauhajoen

klaneetit

20.00-21.00 Soittosalin iltakonsertti: 3. Perinteinen Suuri Huuliharppukonsertti. M ukana mestaripelimannit Erkki Vihinen, Aimo Mantere, Jouko Heikola ja Harry Wessman sekä koko Suomen huuliharppuyhtyeiden parhaimmisto

21.30-23.00 Lilla Spelmansstämman -iltamat Kaikki suomenruotsalaiset yhtyeet yhdessä ja erikseen. Ilta huipentuu suomenruotsalaisten pelimannien yhteissoittoon. Juhlapiha

11.00-12.00 Juhlapihan tanssit Tanssittajina Peltoniemen pelimannit ja Köyhäjoen . pelimannit 13.00-14.00 Näppärit . Ihastuttavat näppärimuusikot valloittavat Juhlapihan!

20.00-20.30 Mały Śląsk Folk

Group (PL)

20.30-00.00 Spelmansdans Jälleen on aika nostaa tanssi-

jalkaa mustasaarelaisten . Smedarna- ja Korsholmsgillet r.f. -yhtyeiden tahtiin, illan päättää Salongsorkestern

Viinitupa

22.30-01.30 Yhteislaulua ja yöjamit L aulattajina mm. EHKY:n pelimannit, jameista vastaa Wasel & the Weasels

KAUSTINEN . KÄY KYLÄÄN Pelimanniohjelmasta on . mahdollista nauttia myös . juhla-alueen ulkopuolella, . kun Kaustinen käy kylään. . Pelimannimusiikki soi pitkin viikkoa muun muassa HalpaHallissa, K-Marketissa, Teboililla, Nesteellä, Kansanlääkintäkeskuksessa, S-Marketissa ja Rautiassa. Lisäksi pelimannit kiertävät alueen palvelukoteja. Juhla-alueen ulkopuolisiin esityksiin on kaikilla vapaa pääsy.

18.00-19.00 Kansantanssiryhmä Väkitukko ja Lappajärven pelimannit

29


2015

TORSTAI 9.7.

VUODEN YHTYE: Orivesi All Stars

Suomen suurin pelimanniorkesteri on toiminut vuodesta 2011 alkaen Antti Järvelän johdolla. Orkesterin ainoa päämäärä on mielekkään musisoinnin harjoittaminen hyvässä hengessä – se saa myös näkyä ja kuulua. Orivesi All Stars on pelimannikollektiivi, johon voi osallistua minkä tasoinen ja -ikäinen soittaja tahansa, eikä maantieteellistä rajoitusta osallistumiselle ole. Keikalla: to 9.7. klo 19.30, . Keskipohjanmaa-areena. pe 10.7. klo 18.30, Juhlapiha. Jamiworkshop to 11.30-12.15, Café Mondo

Huun-Huur-Tu (RU)

Tuvan tasavallasta Venäjältä, läheltä Mongolian rajaa saapuu festivaaliyleisön iloksi yksi maailman tunnetuimmista kurkkulauluyhtyeistä Huun-Huur-Tu (Päivänkehrä). Yhtye esittää perinteistä tuvalaista kansanperinnettä modernisoituna tähän päivään kurkkulaulun ja tuvalaisten perinnesoittimien voimin. Musiikki on meditatiivista, maanläheistä ja sielukasta. Keikalla: to 9.7. klo 19.30, Kallioklubi . pe 10.7. klo 21.30, Iholla-sali

30

Osta liput ennakkoon edullisemmin!. www.lipputoimisto.fi

Kaustislainen kavalkadi: . Armasta orotellesa Perhonjokilaakson linja-autoliikenne on ollut pienten kylien korvaamaton kulkuyhteys maailmalle. Karvosen Vilijo, Mustajärvi, Ahon auto – niillä kulkivat sekä hiehot että pelimannit. Mikko Penttilän ohjaama kavalkadi vie meidät tänä vuonna seisakkien ja maitolaitureiden kiehtovaan maailmaan, josta ei musiikkia ja yllätyksiä pidä puuttuman. Kavalkadit, dramatisoidut pelimannikertomukset ovat esitelleet paikallista juhlaperinnettä jo ensimmäisestä festivaalista lähtien. Musiikki on aina vanhaa ja taattua kaustislaista, tarinat elävät ja muuntuvat ajan virrassa vierien. Näytökset: I näytös to 9.7. klo 17.30, Keskipohjanmaa-areena. II näytös la 11.7. klo 18.00, . Keskipohjanmaa-areena

Voimalla 50 miehen

Kaustisen mieslaulajat ja Vetelin mieskuoro yhdistävät voimansa konsertissa, jossa kuntarajoista piittaamatta pauhataan menemään - voimalla 50 miehen! Keikalla: to 9.7. klo 19.00, Kaustinen-sali

Vuoden yhtye: Orivesi all starS

Philomela

Philomela on naislaulajien muodostama moniääninen instrumentti, taiteellisen johtajansa Marjukka Riihimäen käsissä alati muovautuva soitin. Kuoro on 2000-luvun kuluessa noussut yhdeksi Suomen arvostetuimmista. Philomela on viime vuosina keskittynyt pääasiassa kotimaamme nykysäveltäjien musiikkiin suomalaisen kansanperinteen näytellessä ohjelmistossa myös vahvaa roolia. Kuoro valloittaa Kaustisen kahdella eri ohjelmistolla. Torstaina monipuolinen ja värikäs ohjelmisto, perjantaina ja lauantaina Suden aika -teos, joka kutsuu yleisön mukaan keskelle nuoren naisen kasvutarinaa. Tunteiden laaja kirjo onnellisuudesta ja rakastumisesta pettymyksen ja surun kautta toiveikkuuteen. Suden ajan on säveltänyt ja sanoittanut Tellu Turkka kalevalaisen lauluperinteen pohjalta. Keikalla: to 9.7. klo 17.00, Kaustinen-sali. pe 10.7. klo 18.30, Iholla-sali, Suden aika -teos. la 11.7. klo 19.00, Iholla-sali, Suden aika -teos

Emilia Lajunen Fixed - . pyöräilykiertue

Kesällä 2015 kansanmuusikko Emilia Lajunen ja musiikkitoimittaja Kare Eskola polkupyöräilevät halki Suomen. Mukana kulkee kaikki tarvittava: viulu, avainviulu, kansanmusiikin huippuosaaminen ja leiriytymisvälineet. Tarkoituksena on soittaa korkean profiilin festivaalikonsertteja mutta myös palata kansanmusiikin kulkurijuurille. Lisäksi kiertue on ekologinen kannanotto. Tärkeämpi viesti on hitaus: Nopeassa yhteiskunnassa helsinkiläisen citypelimannin on helppo unohtaa, että kansanmusiikin juuret ovat hitaasti vaeltavissa soittajissa. Keikalla: ke 8.7. klo 13.00, Keskipohjanmaa-areenan koontikonsertissa. to 9.7. klo 13.00, Iholla-sali


Lauri Tähkä

LAURI TÄHKÄ Kuva: Johanna Sauramäki

PHILOMELA

Pekko Käppi & K.H.H.L.

Jouhikon armoitettu taitaja tuo mukanaan Kuolleitten Hillittömien Hevoisten Luut -bändinsä, jonka muodostavat sikarilaatikkokitaraa ja jalkarumpuja soittava Tommi Laine ja sikarilaatikkobassoa soittava Nuutti Vapaavuori. Molemmat myös laulavat choruksia Pekon kanssa. Alkuvoimaisen juke joint -bluesin ja karhean kansanmusiikin yhdistelmä lävähtää raakana ja mehukkaana yleisön silmille. Tämä musiikki ei toden totta ole tarkoitettu hienostelijoille, mutta totaalinen musiikkielämys se on! Keikalla: to 9.7. klo 21.00, Kallioklubi

Kyläsoitto Salonkylässä

Perinteinen kyläsoitto matkaa tällä kertaa Salonkylään, jossa parastaan pistävät Salonkylän pelimannit. Salonkylän nuoriseurantalolla pidettävään kyläsoittoon on järjestetty maksuton bussikuljetus festivaalialueelta, katso tarkemmat tiedot käsiohjelman 2. painoksesta! KYLÄSOITTO: to 9.7. klo 12.00, . Salonkylän nuorisoseurantalo

Eteläpohjalaisen rockpoljennon ja kansanrunouden risteyksestä löytyy laulaja-lauluntekijä Lauri Tähkä, yleisön suosikki ja lukuisia palkintoja kahminut takuuvarma viihdyttäjä. Mahtipontiset sovitukset viuluineen, torvineen ja akustisine pianoineen ovat mannaa korville, ja kansanmusiikin piirteet ponnahtavat esiin siellä sun täällä, paikoin kansanlauluinakin. Herkkiä balladeja, pelimannihenkeä, jopa lattarirytmejä - Lauri Tähkä yhtyeineen on komiaa kuultavaa! Keikalla: to 9.7. klo 21.30, . Keskipohjanmaa-areena

Kaustisen laulukirjasta I ja II

Sukellus Kaustisen laulukirjan maailmaan maustettuna uudella kaustislaisella laulutuotannolla! Laulun tenhoa todistavat mm. Aili Järvelä, Anssi Känsälä, EmeritusOttoset, Häävi, Nikulan laulupelimannit, Teatterikööri Marjaana ja Valon pelimannit. Perjantain konsertissa mukana myös maistiaisia kirjan toisesta osasta ”Maria Josefiina Valon lauluja”. Iholla-salissa: Kaustisen laulukirjasta I to 9.7. klo 22.00. Kaustisen laulukirjasta II pe 10.7. klo 20.00

ENKEL

Luomufolk-yhtye nostaa kuultavaksi hittikappaleita vuosisadan takaa. ENKELin 90-luvulla kasvaneiden naispelimannien musiikki on vaikuttunut yhtä lailla ajasta, jossa se on elänyt että ajasta, jossa sen tekijät elävät nyt. ENKELin musiikki on akustista, luonnonmukaista ja tuoretta, vaikka sen siemenen kylvivät pelimannit maahan jo satoja vuosia sitten. Keikalla: to 9.7. klo 19.30, Pelimannitalo

Hanni Autere & Eero Grundström Viululaulun siivin, palkein puhkuvin

Herkän duon esitys muodostuu viululaulun ja harmoonin vuoropuhelusta, jossa kuuluu perinteen kunnioitus ja useiden tyylilajien tuntemus. Grundströmin soolot lomittuvat Autereen sävellyksiin, joissa punaisena

lankana on Autereen erikoisuus, viululaulu. Kappaleiden sovituksissa on Grundströmin vahva kädenjälki, ja sanoitukset ovat Kantelettaresta ja Larin-Kyöstiltä. Keikalla: to 9.7. klo 19.00, Iholla-sali

Aili & Folks

Viisihenkinen yhtye sekoittelee omaperäisesti kansanmusiikkia melodiseen poppiin ja vahvaan laulaja-lauluntekijäperinteeseen. Yhtye muistetaan myös parin vuoden takaisesta Uuden Musiikin Kilpailusta. Laulusolisti Aili Järvelä kertoo ammentavansa sisältöä kappaleiden teksteihin lapsuuden maisemista. ”Ehkä siinä on jotain kaihoa sinne, missä kasvoin. Toinen oleellinen ja loputon inspiraatio on tietenkin rakkaus.” Keikalla: to 9.7. klo 22.30, Café Mondo

Duo Selina ja Äijäkanteleet

Duo Selina on Hanna Ryynäsen ja Sanni Virran yhtye. Kanteleille ja laululle tehdyt sävellykset muodostavat yhtyeelle oman musiikillisen maailman, jota voi luonnehtia nykykansanmusiikiksi. Mukana on kuitenkin myös jotain uutta ja omaa. Yhteisessä konsertissa tavataan myös ilmiöksi noussut Äijäkanteleet. Raavaat miehet soittavat pienkanteleita äijäasenteella, huumoria kaihtamatta. Keikalla: to 9.7. klo 11.30, Iholla-sali. Muut esiintymisajat julkaistaan . käsiohjelman 2. painoksessa!

Pohjola Project

Pohjola Project on kahden viulun ja kosketinsoittimien trio, joka soittaa sävellettyä uutta kansanmusiikkia. Peruspoljento löytyy pohjoismaisesta kansanmusiikista. Muita vaikutteita on kuultavissa länsimaisesta klassisesta taidemusiikista sekä irlantilaisesta ja amerikkalaisesta kansanmusiikista. Levynjulkaisukeikka! Keikalla: to 10.7. klo 11.00, Pelimannitalo . to 10.7. klo 22.00, Soittosali. Muut esiintymisajat julkaistaan . käsiohjelman 2. painoksessa! 31


TORSTAI 9.7. 10.00-11.30 Tanssitupa Kaustislainen purppuritupa

Senni Penttilä-Kunkaan ja Laura Roimelan johdolla

13.00-14.15 Kaustinen tanssii - Ottoset 30 vuotta! Kaustisen omat MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset, Ottoset ja VeteraaniOttoset juhlivat kolmekymppisiään! 15.00-16.30 Pelimanneja ja polkkausta K oostekonsertissa

mm. Hässäkkä, JunioriOttoset I OTTOSET

Päivälippu

7-15 v .

alle 7v .

iltalippu.

35,- 8,- 0,- 30,11.30-13.00 Jamiworkshop Orivesi All Stars J-P Piirainen 14.15-15.00 K itarataiturin omia sävellyksiä ja pohjoismaista perinnemusiikkia

16.30-17.30 MANdolinMAN (BE) Belgian lahja maailman mandoliinimusiikille

18.45-19.30 The String Contingent (AU/GB)

20.30-21.30 Tuomas Lógren & Savuava Kirnu K iperää blue-. grassia, suomalaiskansallista . tanhua ja taidokasta triolipolskaa 22.30-23.30 Aili & Folks I hana ja herkkä folkpop-yhtye 00.30-01.30 5/5

Salonkylä

17.30-18.45 Kaustislainen

12.00-13.15 Kyläsoitto Salonkylän nuorisoseurantalolla perinteisessä kyläsoitossa isännöivät Salonkylän pelimannit

tänä vuonna seisakkien ja maitolaitureiden maailmaan linja-autoa odoteltaessa

Huun-huur-tu (ru)

Kuva: Krista Järvelä

kavalkadi, I näytös: Armasta orotellesa K avalkadi vie meidät

19.30-20.30 Orivesi All Stars Vuoden yhtye 2015 on Suomen suurin pelimanniorkesteri täynnä soittamisen riemua 21.30-22.30 Lauri Tähkä E teläpohjalaista poljentoa rockin ja kansanrunouden risteyksestä 23.30-00.30 Yökatrilli Tanssihurmos Antti Savilammen ja JPP:n johdolla - poikkeuksellisesti jo torstain yössä!

Kirkko 9.00-10.00 Pelimannihartaus 32

11.30-12.30 Duo Selina ja Äijäkanteleet Duo Selina esittää ny-

kykansanmusiikkia kantelein ja lauluin, Äijäkanteleissa raavaat miehet hellivät pienkanteleita

13.00-14.00 Emilia Lajunen & Kare Eskola M uusikko ja toimittaja kansanmusiikin kulkurijuurilla - polkupyöräillen! Pentti Rasin14.30-15.30 kangas Lastenlaulujen aatelia

11.00-11.30 Pohjola Project Antti Pohjolan, Pauliina Pajalan ja Timo Alakotilan uusi trio levynjulkaisukeikalla

11.30-12.00 Kauhajoen klaneetit E teläpohjalainen klarinettikansanmusiikkiyhtye

12.00-12.45 Kalevan Kaiku 25v Savolaisten laulavien naisten juhlavuosi

16.00-17.00 Tallari vieraanaan

13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Tuvassa musisoivat Kirkon-

17.30-18.00 Satu Lankinen Kokkolalainen . multi-instrumentalisti

15.00-16.00 Valma & VarsiNaiset Vallatonta lavakarismaa ja

18.00-18.30 Kimmo Numminen Laulaja-lauluntekijän tulevan soololevyn laulut kuullaan ensimmäisenä Kaustisella

16.30-17.30 Leikarit 40v. . Perinteistä ja uutta kansanmusiikkia jo neljä vuosikymmentä!

Johanna Försti

kylän pelimannit ja Kaustisen torviseitsikko

riipivää tarinankerrontaa

19.00-20.00 Hanni Autere & Eero Grundström Viululaulua . ja harmoonia

18.00-19.00 Suden aika . Perinteitä kunnioittava lauluyhtye tulkitsee Siionin virsiä

20.30-21.30 JPP K austislaista pelimanniviulismia parhaimmillaan!

19.30-20.30 ENKEL

22.00-22.45 Kaustisen laulukirjasta I Otteita rakastetuista

kaustislaisista lauluista esittävät Häävi ja EmeritusOttoset sekä Anssi Känsälä

23.00-00.15 Soolojen yö Hilja Grönfors, Hannu Saha, Minna Hokka ja Päivi Hirvonen

Kaustinen-sali 14.00-15.30 Mestariparaati Suomalaisen kansanmusiikin loistelias läpileikkaus . mestareiden tarjoilemana

17.00-18.00 Philomela . Palkittu naiskuoro 19.00-20.00 Kaustisen mies-

laulajat ja Vetelin mieskuoro

V oimalla 50 miehen!

21.00-00.15 Ajaton lauluklubi: En voinut itkeä naurulta Kantelettaren läpilaulantaa lauluyhtye Shamun johdolla 16.00-17.30 Tanssiworkshop Irlantilaiset céili-tanssit tutuiksi, oppaina Irish Dance Oulu ja Droichead

19.30-20.30 Huun-Huur-Tu (RU) T uvalaisen kurkkulauluperinteen huippuosaajat 21.00-22.00 Pekko Käppi & K.H.H.L. K ansanmusiikkia,

psykedeliaa ja stoner-rockia jouhikkoa unohtamatta!

22.30-23.30 Esko Järvelä Epic Male Band T rash-folkia, rockia . ja jazzia ihmeviulisti Esko . Järvelän johdolla


Pelimannilavat 10.00-11.00 Aamuworkshop Käsittelyssä huuliharppu 11.00-13.00 Pelimanniyhtyeitä 13.00-14.00 Mestariworkshop 15.30-16.30 Truban tunti 17.00-18.00 Weasel’s Old Time &

Bluegrass Workshop

20.00-21.00 Soiva luento . Anne-Mari Kivimäki: Ilja . Kotikallion elämästä

Lastenteltta

Kesäkuun lopussa ilmestyvästä käsiohjelman toisesta painoksesta löytyvät tarkemmat Soittosalin, Juhlapihan, Viinituvan, Pelimannitorin, Santerin kabinetin, Pelimannitalon kahvion, Yhteislaulunuotion, Setorin, Massikan, Trokan, Maitolavan, Laulureen, Sopukan ja Krenikan ohjelmatiedot. Pelimannimusiikki soi alueella aamusta yömyöhälle. Kesällä 2015 Viinitupa muuttaa uusiin tiloihin keltaiseen taloon Pelimannitorin laidalle ja saa seurakseen ison terassin. Muistathan myös, että Trokan ylätasanne ja Maitolava ovat aina tiloja vapaalle soitolle!

11.00-11.30 Tradilinnut 11.30-12.30 Tallari ja Tuomo

Tuomo rannankari

Rannankari

12.30-12.45 Vokki-Myyrät O mia uusia riemukkaita lastenlauluja, joihin kuuluu tietysti leikki

13.00-14.15 Minna Hokan soitinrakennustyöpaja

19.00-19.30 Maskackas Spelmani (LV) L äpileikkaus latvialaiseen perinnemusiikkiin

20.00-21.00 Iltakonsertti H urmaavat yhtyeet Räsynukke sekä Valma & VarsiNaiset tunnelmoimassa 21.30-23.00 Soittosalin Uusimaalaisten iltamat m uun mu-

assa Vantaan kansanpelimannit, Sakarat, Pohjola Project, Ellun Kamut, Vihdin pelimannit ja Hiisipiiri lämmittelevät Uusimaan maakuntateeman vauhtiin Juhlapiha

POIMINTOJA

19.30-20.00 Gamanina (BY) . Valkovenäläisen folkloreryhmän toinen esiintyminen

18.00 Kaustisen mobilistien kulkue Vanhat autot ja muut menopelit ajavat kulkueena Katsastusasemalta Mosalan kautta Nesteelle

21.30-22.30 Niina & the Beat Callers 5 0-70-lukujen iskelmää

Soittosali

10.00-11.00 Kaustisen tunti Aila Rauhalan kanteletytöt ja Mosalan pelimannit

20.00-21.00 Uusimaa tanssii! Uusmaalaiset kansantanssiryhmät vauhdissa

22.30-00.00 Uusimaalaisten pelimannitanssit E spoon pelimannit ja Vantaan kansanpelimannit johdattelevat tanssien pyörteisiin

Viinitupa

14.00-14.30 Alice Aloof Rootsja bluegrasstuulien luomaa englanninkielistä folkkia 19.00-20.00 Runojen iltamat eke Lammassaari, Toivo K Rajala, Erkki Olavi ja Karikko goes Folk 22.00-00.00 Esko Valon muistojamit J ussi Asu & jamiystävät

Santerin kabinetti

23.30-01.00 Wasel & the Weasels Y öjamit

KAUSTINEN . KÄY KYLÄÄN Pelimanniohjelmasta on mahdollista nauttia myös juhla-alueen ulkopuolella, kun Kaustinen käy kylään. . Pelimannimusiikki soi pitkin viikkoa muun muassa HalpaHallissa, K-Marketissa, Teboililla, Nesteellä, Kansanlääkintäkeskuksessa, S-Marketissa ja Rautiassa. Lisäksi pelimannit kiertävät alueen palvelukoteja. Juhla-alueen ulkopuolisiin esityksiin on kaikilla vapaa pääsy.

Kuva: Lauri Oino

12.45-13.00 Kangasalan pikkupelimannit 4 5 pientä ja suurempaa pelimannia valtaa lastenteltan

16.00-16.30 Eilan ja Eskon kupletit I kinuorien pelimannien rakkauden ja laulun sykähdyttävä liitto

14.30-15.00 Tanssiworkshop MiniOttoset II tanssii ja tanssittaa 15.00-16.15 Piirustusta, askartelua, kantelenurkka 16.30-17.30 Hyvä trio M usiikkiteos Kalevalainen ensiapulaukku 17.30-18.45 Piirustusta ja kasvomaalausta 18.45-19.15 Lasten pelimanni-kilpailu

33


Hilja Grönfors trio

Viimeisenä parina vuosikymmenenä Hilja Grönfors on ainoana levyttänyt laajasti perinteisiä romanilauluja, joita hän alkoi tallentaa muistiinpanoin ja äänityksin 1990-luvulla. Grönforsin työ romanien lauluperinteen elvyttäjänä ja ylläpitäjänä on huomioitu mm. nimityksellä mestarikansanlaulajaksi vuonna 2005, Etno-Emma-palkinnolla vuonna 2008 sekä viime vuonna taiteen Suomi-palkinnolla. Hilja Grönforsin kanssa soittavat monipuoliset muusikot Kiureli Sammallahti sekä Valtteri Bruun. Keikalla: pe 10.7. klo 19.30, Pelimannitalo

Hilja Grönfors

2015

PERJANTAI 10.7.

Osta liput ennakkoon edullisemmin!. www.lipputoimisto.fi

Pohjonen Alanko

Pohjonen Alanko on Ismo Alangon ja Kimmo Pohjosen yhteinen musiikillinen maisema, jossa miehet tutkivat ihmisäänen erilaisia ulottuvuuksia. Ääni-improvisaatioista liikkelle lähtenyt musiikki liikkuu alkukantaisista tunteenpurkauksista hallitun kaaoksen kautta lyyriseen melodisuuteen. Tuomas Norvion samplemaailma sekä Alangon ja Pohjosen omat instrumentit värittävät maisemaa jyrkillä sävyillään. Keikalla: pe 10.7. klo 20.00, . Keskipohjanmaa-areena

Arto Järvelän . 50-vuotisjuhlakonsertti

Kuva: Sauli Heikkilä

Arto Järvelä on tunnetuimpia suomalaisia pelimanneja, kaustislaista Järvelän pelimannisukua. Isä Aarne ja faari Johannes ovat mestaripelimanneja - suvun pelimannijuuret johtavat aina 1700-luvulle saakka. 50-vuotisjuhlakonsertissa mukana on tottakai myös ystäviä vuosien varrelta, mm.. A. P. Sarjanto sekä Trio Bjernulf, Lindh & Björklund.

Jaron Freeman-Fox and . The Opposite Of Everything (CA)

Runsaasti ehdokkuuksia ja palkintoja haalinut kanadalainen viiden nuoren miehen huikean taitava ja virtuoottinen yhtye sykkii täyttä energiaa ja luovaa hulluutta. Yhtye onnistuu sekoittamaan bluegrassia intialaiseen musiikkiin tai afrikkalaisia rytmejä klezmeriin ja bluesiin ja saa lopputuloksen kuulostamaan maailman luonnollisimmalta. Jaron Freeman-Fox yhtyeen keulahahmona ei jätä kylmäksi karismaattisella ja mielikuvituksellisella esiintymisellään, ja odotettavissa onkin energistä juhlatunnelmaa!. . This performance was made possible in part with assistance from the Canada Council for the Arts

Keikalla: pe 10.7. klo 19.00, Café Mondo. la 11.7. klo 20.00, Kallioklubi

Keikalla: pe 10.7. klo 13.30, Kaustinen-sali

Haravasta katkes pii

Keikalla: pe 10.7. klo 17.30, . Keskipohjanmaa-areena 34

Arto Järvelä

Kuva: Arto Kuorikoski

Tuuli Talvitien juontamassa koontikonsertissa kuullaan lauluja ja tarinoita mestarikansanlaulaja Erkki Rankaviidan elämästä. Mukana mm. Pinnin Pojat, Tallari, Duo Mäsä, Topi Rajala, Roikastajat, Erkki Luumi sekä Marttilan PiiloPelimannit. Konsertissa esitellään Erkki Rankaviidasta kertova uusi kirja ja äänitejulkaisu.


Maailmanluokan kansanmusiikkiyhtye on tunnettu verrattomasta lavaenergiastaan ja virtuoottisesta soitannastaan. Jo vuosia lähes yksinomaan ulkomailla kiertäneiden, satoja menestyksekkäitä konsertteja soittaneiden kansanmusiikin konkareiden tekemisissä leipääntymisestä ei merkkiä kuulu, ei näy. Yhtyeessä soittavat Esko Järvelä (viisikielinen viulu) ja Antti Järvelä (kontrabasso, mandoliini), englantilaiset Ian Stephenson (kitara, harmonikka) ja Andy May (säkkipilli, piano) sekä tanskalainen Kristian Bugge (viulu).

Kuva: Jimmy Träskelin

Baltic Crossing (FI/DK/UK)

Okra Playground

Okra Playground

Keikalla: pe 10.7. klo 23.30, Kallioklubi. la 11.7. klo 21.30, Café Mondo

Keikalla: pe 10.7. klo 21.00, Café Mondo

Juurakko

Keikalla: pe 10.7. klo 22.15, Kallioklubi. la 11.7. klo 19.00, Café Mondo

Upea Uusimaa -juhlakavalkadi Pohjonen Alanko Kuva: Johan Björklund

Juurakko vie yleisönsä mielenkiintoiselle matkalle bluesin ja kansanmusiikin rajalle. Juurimusiikkia ja väkevää tarinankerrontaa yhdistelevä yhtye koostuu viidestä muusikosta, joiden sydämissä palaa sininen valo. Suomenkielistä blueslaulantaa ja perinteistä kotimaista soittimistoa risteyttäen Juurakon naiset kertovat lauluissaan monensävyisiä tarinoita syntymästä kuolemaan. Yhtyeen ainutlaatuinen juureva sointi syntyy taidokkaasta moniäänisestä laulusta yhdistettynä konserttikanteleen, matkaharmoonin, jouhikon ja kitaran sointiin. Ääneen pääsevät myös kampa, kolikkopussi ja plankku ynnä muut yllätykselliset instrumentit.

Bill Hota & the pulvers

“Rytmiä rupis” . - eteläpohjalainen kimara

Uusimaa on Kaustisen Kansanmusiikkijuhlien 2015 teemamaakunta. Uudenmaan historiallisen maakunnan rikas kansanmusiikkiperinne sekä kansantanssit tulevat tutuiksi lähes 200 lapsen, nuoren ja aikuisesiintyjän elävöittämänä juhlakavalkadissa. Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi parituhantinen yleisö laulaa Uusmaalaisten laulun. Kavalkadin tuottaa Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistyksen työryhmä. Tanssien koreografiasta ja ohjauksesta vastaa mestarikansantanssija Antti Savilampi ja musiikin ohjauksesta Jari Komulainen. Uudenmaan kavalkadi: pe 10.7. . klo 13.00, Keskipohjanmaa-areena

Suurten kuorojen . kansanlaulukonsertti

Eteläpohojalaases illas haitari soi ja jalaat vipajaa, mutta puukoot piretähän tupes! Tämä kimara on koottu eteläpohjalaislähtöisistä yhtyeistä, joista kukin omintakeisella tavallaan saa kuulijan hyvälle tuulelle ja tunnelman kohoamaan. Lavalla pyörähtävät ilmajokelainen Ronuuttajat, kymppiveejuhulaa viettävä Haka, billharmoninen folk-pumppu Bill Hota & The Pulvers sekä sekapohjalainen 5/5. Eteläpohjalainen kimara: . pe 10.7. klo 22.30, Café Mondo

Yhtyeen musiikki on itse sävellettyä jalan alle menevää tanssimusiikkia, jonka juuret ovat suomalaisessa arkaaisessa maaperässä ja latvusto hipoo maailmanmusiikin kaukaisimpia reunoja. Monet sävellyksistä löytävät tiensä yhtyeen soittolistalle vanhojen runolaulujen inspiroivasta maailmasta tai kauniiden jouhikko- ja kanteleimprovisaatioiden joukosta. Nämä juuret jyrätään yhtyeen menninkäisdiskomankelin läpi, ja tuloksena on raikasta uutta maailmanmusiikkia soittava etnopumppu. Vaikuttavat soololaulut vaihtuvat repäiseviin stemmoihin sähköbasson, perkussioiden, kanteleiden, viulun ja haitarin säestyksellä.

Suurten kuorojen kansanlaulukonsertissa esiintyvät Iso Ilo, Ellun kamut, Ruamjai ja 40. juhlavuottaan viettävä kansanlaulukuoro Tiilat ja pelimannit. Upeissa kuoroissa ja lauluryhmissä on yli sata laulajaa, jotka välittävät eteenpäin laulamisen iloa ja energiaa. Kiljukoon nyt kaikkein kaula!

jaron Freeman-fox

Kansanlaulukonsertti: pe 10.7. klo 21.00, Kaustinen-sali 35


PERJANTAI 10.7.

Päivälippu

7-15 v .

alle 7v .

iltalippu.

35,- 8,- 0,- 30,-

10.00-10.30 Erkki Vihinen ja Kari Dahlblom H uuliharpun ja kanteleen mestaripelimannit

13.00-14.30 Upea Uusimaa -juhlakavalkadi T eemamaakunta Uudenmaan pääkonsertti

13.30-14.00 Vanhanpiian Pojat 20 vuotta yhteistä taivalta, mutta pojat eivät vanhene!

15.30-16.45 Kansantanssin taiturit K otimaisen kansantanssin taitureina mm. Kärri, Pörriäiset, Kansantanssiyhtye Tahdittomat, Motoran Livakat ja PikkuOttoset I

14.30-15.30 Kongero (SE) N eljän naisen vokaaliyhtye folk’appella

17.30-19.00 Haravasta katkes pii M ukana mm. Pinnin Pojat, Tallari, Duo Mäsä, Topi Rajala ja Roikastajat 20.00-21.10 Pohjonen Alanko Kimmo Pohjosen ja Ismo . Alangon musiikillinen maisema 22.00-23.45 Varjokuva T anssiyleisön suosikkiorkesteri 00.15-01.00 Varjokatrilli P erinnearkun pelimannien tahdissa

21.00-21.45

Jaerv (SE)

22.15-23.00 Juurakko B luesin ja kansanmusiikin rajoilla 23.30-00.15 Baltic Crossing (FI/DK/UK) M aailmanluokan virtuoosit

18.00-18.30 Wasel & the Weasels Amerikkalaista pelimannimusiikkia suomenkielisin sanoituksin 19.00-20.00 Jaron Freeman-Fox and The Opposite Of Everything (CA) 21.00-22.00 Okra Playground Folk-fuusio-tanssimusiikkia 22.30-00.00 “Rytmiä rupis” - eteläpohjalainen kimara R onuuttajat, Haka, Bill Hota & The Pulvers ja 5/5 00.30-01.30 Sorrowhearts . Stadionfolkkia Tampereelta

Kaustinen-sali 13.30-15.00 Arto Järvelän 50-vuotisjuhlakonsetti 18.00-19.45 Meirän Kreeta, II näytös K ansannäytelmä, monologi Kreeta Haapasalon elämästä 21.00-22.15 Suurten kuorojen kansanlaulukonsertti Laulun energiaa! Iso ilo, Ellun Kamut, Kansanlaulukuoro Tiilat ja pelimannit sekä Ruamjai

12.00-12.45

Vauvasirkus

13.30-14.30 Kirjailijat Iholla: Kolme kovaa Anttia H untus

haastattelee, Tuuri ja Paalanen vastaavat 15.00-16.00 Haka 10 vuotta Uusia eteläpohjalaisia kansanlauluja jo 10 vuotta!

10.30-11.00 Mestaripelimannit Tepot 1 - ja 2-rivisten mestarit

Tepot: Välimäki, Alajuntti ja Aho 11.00-11.30 Pömpeli H ärmäläistä laulettua kansanmusiikkia 12.00-12.30 Kuokkavieraat Suomalais-ugrilaista & skandinaavista kansanlaulua 13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Valon pelimannit ja Rentukat

14.30-15.30 Mestarisoitto

16.30-17.45 Pinnalla - Maija Kauhanen Monitaiteellinen matka naisen ja naisartistin arkeen

16.00-17.00 Lempi & Lempi P äivi Hirvosen & Tero Pajusen duo

18.30-19.30 Philomela: Suden aika T ellu Turkan säveltämä ja sanoittama, Päivi Järvisen ohjaama nuoren naisen kasvutarina

17.30-18.30 Vetelin viulumestarit Tero Hyväluoma ystävineen: Vetelin viulumestarit 2 -kirjan julkaisukonsertti

20.00-21.00 Kaustisen laulukirjasta II V anhoja kansan-.

19.30-20.30 Hilja Grönfors trio M estarikansanlaulaja yhtyeineen

lauluja uusin sovituksin

21.30-22.30 Hun-Huur-Tu (RU) Tuvalaista kurkkulaulua ja . mielenkiintoisia soittimia 23.30-01.00 Captain Cougar sekä Rosa Latva & Löytö Kokoelma folkia, poppia ja progea

Seurakuntatalo 18.00-20.00 Puhetta vaivaisille - Vaivaisukkojen ja niiden tehtävän puolesta! Puhujina

professorit Tarmo Kunnas ja Seppo Seitsalo, kirjailija/pastori Jaakko Heinimäki, kirkkoherra Veli-Pekka Harju, maakuntaamanuenssi Risto Känsälä, tutkijatohtori Anna-Maria Isola, toiminnanjohtaja Elina Pajula ja tutkija Jouko Karjalainen Baltic crossing (Fi/DK/UK)

21.00-22.00 Otra Itse sävellettyä ja perinnemusiikin aarteistosta löytynyttä musiikkia 22.30-23.30 Pia Raskin laulutupa 00.00-01.00 Kardemimmit Nykykansanmusiikkia kanteleilla Kuva: Jimmy Träskelin

15.00-16.30 Tanssiworkshop Paritanssiohjausta Jarmo Leppäkarin johdolla, tanssina fusku

16.30-17.30 Viitasen Piia L uomufolkia ja -americanaa

10.00-10.45 Vauvasirkus T emppuilua ja pariakrobatiaa vauvalle ja vanhemmalle

kardemimmit

10.00-11.00 Tanssitupa . Hanna Poikelan FolkJam®-tunti

11.30-13.00 Jamiworkshop P erinnearkku, Baltic Crossing (FI/DK/UK)

Kirkko 12.00-13.00 Keskipäivän hartaus M usiikki: Harjun perhekunta 19.00-20.00 Suomalainen messu


10.00-11.00 Aamuworkshop Vuorossa rekilaulu 11.00-13.00 Pelimanniyhtyeitä 13.00-14.45 Mestariworkshop 15.00-16.00 VISIO 2025 -seminaari Avoimen seminaarin. aiheena kansanmusiikin ja . kansantanssin kulttuuripoliittinen tavoiteohjelma 16.00-17.00 Truban tunti 17.00-17.45 Kaustisen kanteleet & Asta ja Tapani Lahikainen yhtyeineen Musiikkia, laulua ja 20.00-20.45 Instituutin tunti . 11 laulua Leevi Lassilan kustannuksella -levynjulkaisukonsertti

Lastenteltta

Kesäkuun lopussa ilmestyvästä käsiohjelman toisesta painoksesta löytyvät tarkemmat . Soittosalin, Juhlapihan, . Viinituvan, Pelimannitorin, . Santerin kabinetin, Pelimannitalon kahvion, Yhteislaulunuotion, Setorin, Massikan, Trokan, . Maitolavan, Laulureen, Sopukan ja Krenikan ohjelmatiedot. Pelimannimusiikki soi alueella aamusta yömyöhälle.

län Sibeliuksen” musiikkia

POIMINTOJA

11.00-11.30 Tradilinnut

Soittosali

10.00-11.00 Kaustisen tunti Järvelän pelimannit ja Nappulapeli

Hääkuoro & Tallari - Wiljami Niittykosken lauluja “Salonky-

21.30-23.30 Truban iltamat . Musiikkiyhdistys Truba ry:n . kattaus monenmoista musiikkia Juhlapiha

12.00-12.45 Kustaan sota . 50 hengen kansanoopperakuoro ja orkesteri 18.00-19.00 Kansantanssia m. Polokkarit, Koplaus ja m Petkele 20.00-21.00 Juhlapihan tanssit Tanssittajana iki-ihana Hopianeula

21.30-22.30 Leikarit 40-vuotista taivaltaan juhlien! 22.30-00.00 Suutarin pojat Tanssijalat vipattamaan, . vielä kerran!

Viinitupa

19.00-19.30 Shaika Balalaika 5-vuotisjuhlat 2 22.30-23.15 Yhteislaulua . Laulattajana Ehrontahron 00.00-01.00 Ronna Jam Band Yhdistelmä jazzia, klezmeriä ja skandinaavista kansanmusiikkia

KAUSTINEN . KÄY KYLÄÄN Pelimanniohjelmasta on mahdollista nauttia myös juhla-alueen ulkopuolella, kun Kaustinen käy kylään. Pelimannimusiikki soi pitkin viikkoa muun muassa Halpa-Hallissa, K-Marketissa, Teboililla, Nesteellä, Kansanlääkintäkeskuksessa, S-Marketissa ja Rautiassa. Lisäksi pelimannit kiertävät alueen palvelukoteja. Juhlaalueen ulkopuolisiin esityksiin on kaikilla vapaa pääsy.

Kuva: Ulla Nikula

12.00-12.30 Nastolan pikkupelimannit S uomalaista kansanmusiikkia lähes 30 lapsen voimin

20.00-21.00 Iltakonsertti:

Kesällä 2015 Viinitupa muuttaa uusiin tiloihin keltaiseen taloon Pelimannitorin laidalle ja saa seurakseen ison terassin. Muistathan myös, että Trokan ylätasanne ja Maitolava ovat aina tiloja vapaalle soitolle!

runoutta, yhdessä ja erikseen

11.30-12.00 Stop tykkänään! . Perheyhtye Akaan Viialasta . pysähtyy myös Kaustisella

Pelimannilavat

12.30-13.00 Tanssiworkshop Ottosten perilliset tanssii ja tanssittaa 13.00-14.30 Minna Hokan paimensoitintyöpaja

14.30-15.30 Pentti Rasinkangas Lastenlaulun suurmies 15.30-16.45 Kasvomaalausta, piirustusta, askartelua, kantelenurkka 16.45-17.00 Tradilinnut 17.00-17.30 Lasten pelimannikilpailu 17.30-19.00 Askartelua ja piirustusta

37


2015

LAUANTAI 11.7.

Wiljami Niittykoski 120 vuotta Salonkylän Sibeliuksen valssit

Keskipohjalainen paraati

Keski-Pohjanmaan maakunnan 75. juhlavuoden kunniaksi tykitys paikallista! Mukana ainakin Wiljami Niittykoskea kaustislaisilta pelimanneilta, Eldanka Toholammilta, Viskurit Vetelistä, Kruunupyyn purpuria tanssivat Purpuridansarna ja Ostrobothnian Folk Orchestra Kokkolasta.

Juhlakonsertissa kuullaan säveltäjämestarin valsseja kaustislaisten pelimannien tulkitsemina. Pääsemme eläytymään Verkkokankaan jokirannan kesätunnelmaan niin ikivihreiden kuin kantaesityksensä saavien hienojen pöytälaatikkolöytöjen sävelin. Musiikkia säestää Niittykosken elämästä kertova upea kuvaesitys Kaustinen-salin suurella valkokankaalla.

Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlavuoden paraati: la 11.7. klo 13.00,. Keskipohjanmaa-areena

Juhlakonsertti la 11.7. klo 19.00, Kaustinen-sali

Kiharakolmio

Keikalla: la 11.7. klo 16.30, Pelimannitalo

Folk’Avant (FI/SE)

Pohjoismaista kansanmusiikkia yhdistettynä kokeellisempaan musiikkiin kanteleen, laulun ja viulun voimin. Suomalais-ruotsalainen naistrio käyttää mielikuvituksellisesti hyväkseen molempien maiden musiikillisia perinteitä sekä kieltä ja saa aikaan monipuolisen, mielenkiintoisen ja svengaavan lopputuloksen. Keikalla: la 11.7. klo 14.00, Iholla-sali 38

Duo Hurme & Amanuenssi: . Kaamoslauluja Kolme kansanlaulajaa Hanna Rajakangas, Petra Poutanen ja Tellu Turkka ilottelevat ja herkuttelevat pimeimmän ajan pimeimmillä tarinoilla. “Kuu paistaa heliää, kuollut ajaa keviää - etkös elävä pelkää?” Keikalla: la 11.7. klo 00.00, Pelimannitalo

Shava

Intian syke iskee kuin miljoona ampeeria suoraan sydämeen! Shava soittaa iskusäveliä nykypäivän betonisen maailmankylän asukin arjen riemuista ja murheista. Suomibhangra on uuden vuosituhannen globaalia kansanmusiikkia, jonka juuret ovat kotiseudulla Itä-Helsingissä mutta latva syleilee koko maailmaa. Rytmi ja sydän tulee Intiasta. Kun rumpu alkaa soida, on pakko tanssia! Keikalla: la 11.7. klo 21.30, Kallioklubi

Hyvät Hyssykät ja . Antti Paalanen

Hyvät Hyssykät on kolmen värikkään naisen lauluyhtye haitaristi Antti Paalasen säestämänä. Yhdessä tehtyjä pop- ja kansanmusiikkivivahteisia lauluja ystävyydestä, rakkaudesta ja kotiseudusta. Osa lauluista kikattaa pohjalaista ironiaa ja huumoria, mutta käsi kädessä kulkevat myös koskettavat, vakavat ja mietiskelevät runolliset laulut. Keikalla: la 11.7. klo 12.30, Iholla-sali ja. klo 15.00, Soittosali

Folk’Avant (FI/SE) Kuva: Anna Ohlsson

Kiharakolmio muodostuu eteläisen Pohjanmaan lahjakkaimmista sipeliuksista, sekovioista ja sapliineista. Se on alavutelaisamerikkalaisen musiikin helmiorkestereita, jonka musisointi on taiturimaista mutta silti kansanomaista jalaan alle menevää iloottelua! Antti Paalasen virtuoottinen haitarinsoitto yhdistettynä Heikki Korkeakosken mandoliinin, Timo Saukon harmoonin sekä Juhani Lautamajan basson sointiväreihin avaa raikkaan musiikkimaailman, mutta musisoinnissa paistaa myös lämminhenkinen kunnioitus perinteitä kohtaan. Konstailematonta, kristallinkirkasta pelimannimusiikkia rautaisella ammattitaidolla ja huumorimeiningillä!

Osta liput ennakkoon edullisemmin!. www.lipputoimisto.fi

Tour de Vaivaisukot

Lähde mukaan pyöräilemään vaivaisukkojen puolesta! Tunnetusti tasaisissa keskipohjalaisissa maisemissa poljetaan ainutlaatuisen kansanperinteemme, 144 säilyneen vaivaisukon ja yhden akan, nostamiseksi Unescon maailmanperintökohteeksi. Kierros lähiseudun vaivaisukkojen luo käynnistyy yhteisellä alkulämmittelyllä Kaustisen seurakuntatalolla. Valittavina on 20, 60 ja 120 km:n reittivaihtoehdot. Kunkin ukon luona pidetään lisää puheita (ainoa akka on valitettavasti liian kaukana Soinissa). Ilmoittautumiset: jelli.fi/ilmoittautumiset Tour de Vaivaisukot: Lähtö la 11.7. klo 9.00, Kaustisen seurakuntatalo


Kuva: kaapo kamu

Katri Helena

Suomen rakastetuimpiin artisteihin kuuluva Katri Helena on tanssilavojen kuningatar, konserttisalien valovoimainen esiintyjä ja iskelmätaivaan kirkkain tähti. 50-vuotinen ura on tehnyt hänestä piinkovan ammattilaisen, joka esittää kappaleensa täydellisellä varmuudella. Ennakkoluuloton ja karismaattinen artisti muistetaan myös Vain elämää -tv-sarjasta. Yhteistyössä Avain Säästöpankki. Katri helena

Keikalla: la 11.7. klo 20.15, . Keskipohjanmaa-areena

Kuva: Annele Mäkijärvi

Luunappi ja . Tukkapöllyorkesteri

Kansanlaulupoljentoista laulelmaa ja kuplettia, jota höystää lempeä naisnäkökulma ja Tukkapöllyorkesteri. Luunappi yhdistää kolme parhaassa pelimanni-iässä olevaa laulavaa naista ja toistasataa vuotta elämänkokemusta. Levynjulkistuskeikka. luunappi

Kuva: Tiia Santavirta

Keikalla: la 11.7. klo 19.45, Pelimannitalo. Muut esiintymisajat julkaistaan käsi-. ohjelman 2. painoksessa!

Tribali (MT)

Energinen maltalainen liveorkesteri saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen ja Kaustiselle. Lumoava laulu höystettynä perinteisellä sitarilla, didgeridoolla ja munniharpulla, huuliharpulla, erilaisilla lyömäsoittimilla, kitaroilla ja bassolla saa aikaan omintakeisen ja eksoottisen kokonaisuuden. Yhtye villitsee huikeilla fuusiorytmeillä sekä musiikkityylien suloisella ja taidokkaalla sekamelskalla. shava

KANSALLISPUKU 130 VUOTTA

Jouheva

Jouheva musiikkimatka Kaustiselta KeskiEuroopan kautta villeihin karjalaisiin jouhikkotantsuihin! Folkbarokkiprojekti alkoi, kun viulisti Kreeta-Maria Kentalan joskus edellisellä vuosituhannella tilaama jouhikko yllättäen valmistui kesällä 2014. Vihdoin jouhikon omistajaksi päästyään hän päätti keksiä sille käyttöä. Gambisti ja trubaduuri Mikko Perkolaa ja kansanmusiikin monitaituri Sampo Korvaa ei kauan tarvinnut taivutella mukaan, ja syntyi jouheva trio, jonka lempi-instrumentaatio on - totta kai - kaksi jouhikkoa ja Saarijärven tikkukantele. Trion musisoinnissa löytyvät barokkimusiikin ja kansanmusiikin yhteiset nimittäjät, kuten svengaavat tanssirytmit, kepeä fraseeraus ja samankaltaiset harmoniat - ja osoittautuu, että Kaustiseltakin löytyy hurmaavia gambakappaleita! Keikalla: la 11.7. klo 21.00, Pelimannitalo

Mondon päätöskaaos

Päätöskaaos marssittaa lavalle vinkeimmät villitykset viikon varrelta! Mukana on varmuudella ainakin Baltic Crossing, mutta kuten kaaoksessa yleensä, tässäkin tapauksessa luovuus kantaa hedelmää ja lavalle kipuaa myös liuta yllätysesiintyjiä! Kaiken hulinan lomassa käydään perinteeksi muodostumaisillaan oleva joukkuetietokilpailu Kaustis-visa. Siinäpä lisäjännitystä viimeiseen iltaan - eikä hätää, tuurilla ja/tai tiedolla pärjää varmasti! Päätöskaaos: la 11.7. klo 21.30, Café Mondo

Keikalla: la 11.7. klo 23.00, . Keskipohjanmaa-areena Tribali (mt)

Vuonna 2015 suomalainen kansallispuku täyttää 130 vuotta. Juhlistamme sitä festivaaleilla ja kehotamme kaikkia kynnelle kykeneviä pukeutumaan kansallispukuihin lauantaina 11.7.! 39


7-15 v .

alle 7v .

35,- 8,- 0,-

10.00-11.30 Tanssitupa . Mestarikansantanssija Antti Savilammen tanssitupa

11.30-13.00 Jamiworkshop . Kongero (SE), Jaron FreemanFox (CA) & Esko Järvelä

13.00-14.45 Keskipohjalainen paraati Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlavuoden kunniaksi kunnon tykitys paikallista!

Jaerv (SE) 14.30-15.30 uotsalainen huippukvintetti R soittaa ja laulaa energistä kansanmusiikkia pop- ja jazzvaikuttein

kärri Kuva: Veli-Jussi Penttila

16.00-16.30 Airin Spelarit . Mestaripelimanni Airi Hautamäen rennonlennokas yhtye

tanssia ilolla ja riemulla, mm. Troppu, Kärri, Tanhu-Visa, JunioriOttoset II, Kansantanssiyhtye Tahdittomat, Petkele ja Ottoset 18.00-19.00 Kaustislainen

kavalkadi, II näytös: Armasta orotellesa K avalkadi vie meidät

tänä vuonna seisakkien ja maitolaitureiden maailmaan linja-autoa odoteltaessa

20.15-21.30 Katri Helena . Rakastettu artisti on tanssilavojen kuningatar, konserttisalien valovoimainen esiintyjä ja iskelmätaivaan kirkkain tähti – todisteena jo 50-vuotinen ura!. Yhteistyössä Avain Säästöpankki. 23.00-00.30 Tribali (MT) . Vallaton yhdistelmä eri . musiikkityylejä, aina . maailmanmusiikista danceen, skahan ja bluesiin 40

KP-etukortilla

31,-

12.30-13.30 Hyvät hyssykät & Antti Paalanen L auluja

ystävyydestä, rakkaudesta ja kotiseudusta

14.00-15.00 Folk’Avant (FI/SE) Kansanmusiikkia ja avantgardea yhdistelevä naistrio 16.00-17.00 Viitasen Piia Melankolista, hurmaavaa luomufolkia ja -americanaa, mukana myös jousisektio!

17.00-18.00 Kongero (SE) Neljän naisen vokaaliyhtye,

17.30-18.30 Unaja P ohjoismaisen soitto- ja lauluperinteen voimakaksikko

19.00-20.00 Juurakko y hdistää bluesia ja kansanmusiikkia vallan vastustamattomasti

19.00-20.00 Philomela: Suden aika S uomen arvostetuimpiin

tyylilajina folk’appella

15.30-17.00 Vastakkain ja seläkkäin Kotimaista kansan-

iltalippu. ei myynnissä

21.30-01.30 Mondon päätöskaaos V inkeimmät villitykset viikon varrelta ja huikea Kaustis-visa! Mukana varmuudella ainakin Baltic Crossing (FI/DK/UK); loppujen lavanvaltaajien osalta luova kaaos kantaa hedelmää. ja lavalle kipuaa liuta . yllätysesiintyjiä!

13.00-14.30 Tanssiworkshop Paula Ketun ylläritanssiworkshop

20.00-21.00 Jaron Freeman-Fox and the Opposite of Everything (CA) Keltti- ja bluegrassvaikutteista huippuviulismia jazzilla maustettuna

21.30-23.00 Shava U uden . Musiikin Kilpailustakin tuttu . yhtye veivaa uuden vuosituhannen globaalia kansanmusiikkia Intian innoittamin rytmein

viitasen piia

LAUANTAI 11.7.

Päivälippu

kuoroihin lukeutuvan Philomelan Suden aika -teos kutsuu yleisön mukaan keskelle nuoren naisen kasvutarinaa. Sen on säveltänyt ja sanoittanut Tellu Turkka kalevalaisen lauluperinteen pohjalta. 20.30-21.30 Petty Pilgrims Kauniisti ikääntynyttä folkia 22.00-23.30 Musiikkilukion klubi K austisen musiikkilukion lahjakkaat kasvatit pistävät parastaan!

Kaustinen-sali 11.00-12.00 Mimmit T eeveestä tuttu riemastuttava lastenmusiikkiyhtye 19.00-20.00 Wiljami Niittykoski 120 vuotta - Salonkylän Sibeliuksen valssit S äveltäjämesta-

rin ikivihreitä ja pöytälaatikkolöytöjä, kaustislaisittain

Kirkko 17.00-18.00 Marit ja Mikot . Yli kaiken maan: uusia . hengellisiä lauluja

10.00-11.30 Aamunavaus pelimannimusiikilla ja laululla

Lavalla ihastuttavat Vellamo, Varjakka String Band ja . Alusvasara

12.00-13.00 Muistojen Kaustinen . Tuvassa soittavat Alikylän pelimannit ja Kaustisen kanteleet 15.00-16.00 Mestarisoitto 16.30-17.30 Kiharakolmio . Eteläisen Pohjanmaan . lahjakkaimmat sipeliukset, sekoviat ja sapliinit 18.15-19.15 Lempi & Lempi . Päivi Hirvosen & Tero . Pajusen duo 19.45-20.30 Luunappi . Kolme parhaassa iässä . olevaa kansanlaulajaa 21.00-22.00 Jouheva F olkkia ja barokkia sekoittelevan trion musisoinnissa löytyvät barokkimusiikin ja kansanmusiikin yhteiset nimittäjät, kuten svengaavat tanssirytmit, kepeä fraseeraus ja samankaltaiset harmoniat – ohimennen osoittautuu, että Kaustiseltakin löytyy hurmaavia gambakappaleita! 22.30-23.30 Tapani Varis . Munniharpun taitaja tutkii harvinaisemman soittimen saloja 00.00-00.45 Duo Hurme & Amanuenssi: Kaamoslauluja Vanhat suomalaiset kauhutari-

nat karmivat selkäpiitä laulujen muodossa


Kuva: Aki Roukala

Pelimannilavat 10.00-11.00 Aamuworkshop Käsittelyssä jouhikko

Kesäkuun lopussa ilmestyvästä käsiohjelman toisesta painoksesta löytyvät tarkemmat Soittosalin, Juhlapihan, Viinituvan, Pelimannitorin, Santerin kabinetin, Pelimannitalon kahvion, Yhteislaulunuotion, Setorin, Massikan, Trokan, Maitolavan, Laulureen, Sopukan ja Krenikan ohjelmatiedot. Pelimannimusiikki soi alueella aamusta yömyöhälle.

12.15-13.00 Pelimanniyhtyeitä 13.00-14.00 Mestariworkshop 17.30-18.30 Truban tunti 20.00-21.00 Instituutin tunti

Lastenteltta 11.00-11.45 Tradilinnut 11.45-12.00 Eemo Lastenohjelmien musiikkia

Kesällä 2015 Viinitupa muuttaa uusiin tiloihin keltaiseen taloon Pelimannitorin laidalle ja saa seurakseen ison terassin. Muistathan myös, että Trokan ylätasanne ja Maitolava ovat aina tiloja vapaalle soitolle!

kansanmusiikkisovituksin 12.00-12.15 Beepa . Nuori kantelisti hurmaa . soitollaan ja laulullaan

12.15-12.30 Duo JennaS Kansanmusiikkia, lastenlauluja ja kotimaista iskelmäpoppia nuorten lupausten voimin

POIMINTOJA

Soittosali

10.00-11.00 Kaustisen tunti Kirkonkylän pelimannit ja .

Kaustisen Purppuripelimannit

20.00-21.00 Iltakonsertti: Ostrobothnian Noise Orchestra 21.30-00.00 Airi Hautamäen juhlailtamat Mestaripelimanni Airi

Hautamäen yli 30-vuotista opettajauraa juhlistavat entiset ja nykyiset oppilaat, mukana mm. Airin Spelarit, Alavuden Kaksiriviset, Seinäjoen Kaksiriviset, Airin Yksiriviset sekä Kiharakolmio 22.30-00.00 Yhteislaulua Laulattajana Länsirannikon

pelimannit ja Kesäpelimannit

00.00-01.00 Poplarit O maperäistä ja menevää folkpoppia, vimpeliläislähtöisesti

Juhlapiha

13.00-14.00 Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset

21.00-23.00 Kaustisen Iättömät laulunlyömät

13.00-14.30 Askartelua, kasvomaalausta ja kantelenurkka

17.00-18.00 Kansantanssia Mukana mm. Trilli ja Tanssiryhmä Susirekka

KAUSTINEN KÄY KYLÄÄN

14.30-15.00 Tanssiworkshop MiniOttoset I ja PikkuOttoset II tanssii ja tanssittaa

19.00-20.00 Juhlapihan tanssit Tanssittajana Peltolan pojat

kasvomaalausta, askartelua, kantelenurkka

17.00-18.00 Lastenteltan loppurieha L asten pelimanni-

21.30-23.00 Juhlapihan tanssit Tanssittajana Menox

Pelimanniohjelmasta on mahdollista nauttia myös juhla-alueen ulkopuolella, kun Kaustinen käy kylään. Pelimannimusiikki soi pitkin viikkoa muun muassa Halpa-Hallissa, K-Marketissa, . Teboililla, Nesteellä, Rautiassa, Kansanlääkintäkeskuksessa ja S-Marketissa. Lisäksi pelimannit kiertävät alueen palvelukoteja. Juhla-alueen ulkopuolisiin esityksiin on kaikilla vapaa pääsy.

Kuva: Risto Savolainen

15.30-17.00 Piirustusta,

Vuonna 2015 suomalainen . kansallispuku täyttää 130 . vuotta. Juhlistamme sitä . festivaaleilla ja kehotamme kaikkia kynnelle kykeneviä pukeutumaan kansallis-. pukuihin la 11.7.!

Viinitupa

12.30-13.00 Mimmit T V:stä tuttu Mimmien muskari laulun ja leikin pyörteissä

15.00-15.30 Ihhahhaa . Osallistavia eläinaiheisia . kansanlauluja tuorein . sovituksin

KANSALLISPUKU. 130 VUOTTA

kilpailun palkintojen jako

18.00-19.00 Piirustusta ja

askartelua

41


sunnuntai 12.7. Festivaaliravintola 8.00-10.00 Aamiaissoitto . Aamiaismusiikkia Festivaali-. ravintolassa. Lavalle nousee mm. Häävi. Jaa juhlien . päättymisen aiheuttama . kaihomielisyys saman-. henkisten kanssa, . pelimannimusiikin äärellä!

Kirkko 10.00-11.00 Sanajumalanpalvelus, kesävieraiden kirkkopyhä

Kreetan puisto 11.15-12.00 Kaustislainen kirkkosoitto Kaustislaiset .

pelimannit päättävät juhlat Kreeta Haapasalon patsaalle. Pysähdy kuuntelemaan . kirkosta palatessa!

42

KAUSTISE Aaltonen/Melanen • Ahjolan pelimannit • Aila Rauhalan kanteletytöt • Airin Spelarit • Alavuden Kaksiriviset • Alice Aloof • Alikylän pelimannit • Aleksejevin perhe • Alusvasara • Anna Morottaja • Anni-Ilona Hiltunen • Antti Korhola Potkas Oven Sisään • Anttila & Maa • Anttilan pelimannit • Anturan alta • Arja Virtanen -Haapasalmi • Arvid Lundén ja Olli Lundén • Arvon alotus • Asta ja Tapani Lahikainen • Avojalakaset • Azorit Express • Beepa • Borduna • Cantavierre • Carriage storage • Christine Cooper • Die kleinen Landstreicher • Dirt Farmers • Doggerland • Dragún Irish Dancers • Droichead & Irish Dancers • Duo Anneli ja Aukusti • Duo Gambaamo • Duo Jaana & Junnu • Duo JennaS • Duo Kaunis Elsa • Duo Lilian Nordberg & Petra Saari • Duo Rämä • Duo Selina • Duo Sulo • Duo Suojanen & Välimaa • Duo Veikkolan Pojat • Duo Vinolempi • Eala • Eemo • EHKY:n pelimannit • Ehrontahron • Eilan ja Eskon Kupletit • Eino Eukko ja Arttu • Ellun kamut • Elonjyvä • EmeritusOttoset • Erkki Kauhanen ja Hyttiset • Erkki Vihinen ja Kari Dahlblom • Erkki-Jussi Koivuluoma • Esko Salonen • Espoon pelimannit • FairTrad. • Far Out and Beyond • Fiola • Flowery • Folk is Happening • Folkfakers • Four Of Us • Gamanina • Halavatun akat • Hallavalia • Hamara • Hanebriha • Hannu Rahikainen • Harjavallan pelimannit • Harmando • Harry Wessmannin yhtye • Hauru • Heikin trio • Helena Kärnä • Helsingin pelimannit • Herra Tossavainen • HietaKettu • Hiijjen Pelimannit • Hiisipiiri • Hiiden Opisto • Hilkan vunukat • Himlens Band • Hopianeula • Horjumattomat • Hulentka • Hyvät Hyssykät • Häly • Häävi • Hörhö • Höyhtyän Herkät • Idän lokarit • Ihhahhaa • Iin Laulupelimannit • Ii-Team • Ike Virtanen Spesial • Ilo • Ilo(iset) ty-


ELLE SAAPUVAT MYÖS mm.

tilä n

aksone

rkku La

a Kuva: M ck Kuva: Ja rn

Hirscho en

n uri Ahti

a Kuva: L

häjoen pelimannit • Lappajärven Pelimannit ja tanssiryhmä Väkitukko • Lauluryhmä Vuollettaret • Lauluyhtye Fiori • Lauluyhtye Koltiaiset • Lea Virtanen • Lehtokurpat • Leikarit • Leppävirran pelimannit • LOS DOS • Los Olvidados-duo • Lusikka-Veikko • Luunappi • Lynyrt Kypsyrt • Länsirannikon pelimannit • Margis • Marit ja Mikot • Marja&Alfonso • Markus Haapoja • Marttilan PiiloPelimannit MPP • Maskackas spelmani • Matti Stenroos • Meillon band • Mestaripelimannit Tepot • Mimosa • MiniOttoset I-II • Mirkun likat • Mittumaari • Mizrakh duo • Moldurga • Mosalan pelimannit • Motoran Livakat • Muskotti • Myyttikestit • Mäntsälän Tanhuajat • Möttöläinen • Naamuskat • Naiskuoro Harput • NapaKampi • Nappulapeli • Nastolan Pikkupelimannit • Nice&Voice • Niina & The Beat Callers • Nikulan Pelimannit • Nilsiän pussihousukerho • Norjat • Northern Colors • Noste • Nuotiopelimannit • Nytky • Närhen Munat • O Pojat • O/Å • Ojan pohjata • Olavi Tohkanen & Narsistin peili • Olga Kolari • Omajuttu • Onni Rajaniemi • Otto • Ottoset • Oulun Huuliharppupelimannit • Oulun Pammaus • OYTO • Paavo Pesonen • Palkeet • PAT - Pälvin ja Aunen tarinat • Pelimanniyhtye Kaksiset • Peltolan Pojat • Peltoniemen Pelimannit • Pessi ja Juntti • Petkele • PetoKala • Pietarsaaren Spelmanslag • Piipan Pojat • Pikipojat • PikkuOttoset 1 ja 2 • Pippurikirurgi & Ohitusleikkausorkesteri • Pirjo Sipi • Pirkanmaan maakuntapelimannit • Pitko • Pohjankartanon mandoliinit • Pohjola Project • Ponsa • Poplarit • PosiDivas • Purpuridansarna • Pursu • Putaan Pelimannit • Pyhäjoen Seelarit • Pääkaupungin Karjalaiset Nuoret/ Troppu • Pömpeli • Rahvaan laulu • Raimo Koivusalo • Raimo Ulander

ami Pert Kuva: S

töt • Inehmo • Irish Session Band • ISOn Tanhuujat • Isän tyttö • Itkevät Viikset • Jani Koskinen • Janne O. • Janne&Mimmit • Jannen Hengentuotteet • Jari Kurjenmaa • Jeesiöjärven pelimannit • Jeppaset • Johanna Tuomisto • JunioriOttoset I-II • Jussi Kontinen • Jylhän Pelimannit • Jyväskylän kansalaisopisto ja Tanssiopisto • Jyväskylän pelimannikerho • Jämsän Soimannien huuliharput ja Vapaapääsyorkesteri • Kahvilaorkesteri • Kainuun Kansanpelimannit • Kalajokiseudun harmonikkakerho • Kalakaverit • Kalevan Kaiku • Kangasalan Balladi- ja Pikkupelimannit • Kankaanpään musiikkiopiston pelimannit • Kansanlaulukuoro Tiilat ja pelimannit • Kansantanssi ja musiikkiryhmä PÖRRIÄISET • Kanssalaulaja Eki Luumi • Kanteleorkesteri Satakieli • Kanteleyhtye Riemu • Kapteeni Arola • Karikko goes Folk • Karin parhaat • Karlebynejdens spelmansgille • KASSIAHASTUS • Katrilli • Katuorkesteri Odessa ja kansanlauluyhtye iLo • Kauhajoen Klaneetit • Kaustisen Hääkuoro • Kaustisen Iättömät laulunlyömät • Kaustisen Kanteleet • Kaustisen Mieslaulajat • Kaustisen torviseitsikko • Kesäpelimannit • Ketsele • Kettulaiset • Keuruun Pelimannit • Kiero salko • Lusikka-Veikko • Kiikka Ramblers • Kimmo Numminen • Kipinä • KITTILÄN KAVERUKSET • Koiranen Kollektion • Kokka • Kokkolan irkkutanssijat • Konginkankaan kantri • Konni Mannaryyni • Koriat Friidut • Korsholmsgillet r.f. • Kortesjärven pelimannit • Kuivaniemen ja Simon pelimannit • Kuokkavieraat • Kupletööri Hannu Musakka • Kustaan sota-kuoro ja orkesteri • Kuusikko • Kuusto • Kuvajainen • Kvartti • Kyllikit ja Tähdenlento-orkesteri • Käpyjouhikot • Käpylän fiulit • Käpylän Viulukolmoset • Kärri • Köy-

• Ramses Bond • RAW • Rekolan Sekakuoro • Rentukat • RESA • Riikka • Roikastajat • Rommakko • Ronna Jam Band • Ronuuttajat • Rossi

• Ruamjai • Ruoveden Pelimannit • Rutistus • Rykäys • Räsynukke • Saana Kastelli • Saana Kujala • Laura Kuisma ja Timo Alakotila • Saijan Fiulit • Sakalaiskat • SAKARAT LAULUPELIMANNIT • Salongsorkestern • Salonki 7 • Salonkylän pelimannit • Sanna & Taneli • Sanni ja Laura • Sari ja Mira • Sees • Seinäjoen Kaksiriviset • Seinäjoen Yksiriviset • SekaWalta • Seppä ja Perttu • Shaika balalaika • Sillankorvan Peliman-

nit • Silmittömät Viihdeorkesteri • Siltapelimannit • Simunan sakki • Siniruoko • Six Peace Puzzle • Smedarna • Småbönders Spelmansslag • Sokeria Pohojalla • Sorrowhearts • Spelarit • Stop tykkänään! • Street Spiritin pelimannit • StämmBandet • Suburban Stringband • Sukka Hukassa • Sunna • Suomen Sahansoittajat • Su-Sa-Ta • Susitaipaleen perheorkesteri • Suupohjan Rentukat • Suutarinpojat • Säije • T.Raudaskoski Folks • Taavit • TaKaMus • Talkoopelimannit • Tanhuryhmä Sitriini • Tanhu-Visa • Tanssiryhmä Susirekka • Tapanin Kanteleet • Taruno • Teatterikööri Marjaana • Teatterilesket • Teijo Aho&Kumppanit • Teijo ja Anneli Aho • The Green Hope • The Pilgrim • Tiina Hokkanen-Oja • Timo Junkkaala ja linjapuhe • Tovi • Treasure Land • Triijuulla • Trilli • Trio KOLME-M • Trio Vimma • Trubaduurit Jukka Törmä ja Matti Reittamo • Tulikaviat • Tupalaulajat • Turun Kaksiriviset • Tuulesta viis’ • Tuulikki Tee • Tuuren perilliset • Töölön viuluklubi • Ulla Laukkanen • Urho Ruhje • Usko Välimäki • Usko’s Pois • Uudisraivaajat • Waiting For A Train • Vakama • Valmareetta • Valon pelimannit • Vanajaveden pelimannit • Vanhanpiian Pojat • Vanhat Harput • Vantaan Kansanpelimannit • Varjakka String Band • Wasel & The Weasels • Very Nais Band • Vestersundsby spelmän • Vetelin mieskuoro • White Light • Viiden T • Viitasalo-opiston kansanmusiikkiyhtye • VIljava • Ville • Wim van der Kooij ja Hauenlaulu • Windalan Pelimannit • Winha • Viskain-trio • Viti siloonen • Vocal ensemble DiibaDaaba • Vokki • Vokki-Myyrät • Vox Stellarum • Vuokko ystävineen • Vähänimiset • Yäkemijoen Laululapset • Yläneen pelimannit • Ylä-Savon Pelimannit • Young Man’s Misery • Äijäkanteleet • Äimänkäki • Ässät SSS • ÄänikollitLjudkollarna-Soundchecks • 2-7 Miehen Trio? • 30+1.

43SOITINRAKENTAJAT FESTIVAALEILLA TI-LA 12.00-18.00 Uuden yläkoulun tiloissa, sisäänkäynti Juhlapihalta!

Helmut Bleffert, mestariviulunrakentaja www.helmut-bleffert.de Oakbridge Instruments, soitinrakentajat Jouni J. Järvinen ja Niko Hämäläinen http://oakbridge.fi/ Keihäs Guitars, soitinrakentaja Jari Kokko http://fin.keihasguitars.fi/ The Ronkainen, soitinrakentaja Juho Ronkainen Wetterstrand Instruments, soitinrakentaja Kristian Wetterstrand http://www.wetterstrand.org/ Tilaustyönä käsintehdyt mandoliinit, irlantilaiset busukit, citternit, jouhikot ja pienkanteleet

Kristian Wetterstrand

Soitinrakentaja, Luthier wetterstrand.kristian@gmail.com

www.wetterstrand.org +358 (0) 40 72 86 966

Maukasta joka päivä! Festivaaliravintola tarjoaa koko viikon ajan monipuolista ja maistuvaa lounasruokaa sekä suussa sulavia herkkuja kahvihetkiin. Monipuolinen aamiainen on tarjolla klo 8 alkaen. Ravintola on avoinna 11–19 päivittäin. Nauti lounas paikanpäällä tai nouda mukaan Areenalle, muun muassa herkulliset salaatit ja keittoannokset!

Tervetuloa!

0400 831 624 / Sali 044 710 9425 / Keittiö

www.amica.fi


TUNNELMASSA MUKANA

Kansanmusiikki-instituutti | Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto | Svenska Kulturfonden Kaustisen seudun oppaat ry | Linja-autoliikenne O.A. Aho Oy | Kaustisen nuorisoseura ry | Kaustisen Näppärit ry Kaustisen pelimanniyhdistys ry | Kaustisen musiikkilukio ja perusopetus | Kaustisen evankelinen opisto Jyväskylän kesä | Haapavesi Folk | Siilifolk | Kihaus Folk | Musiikkijuhla Sommelo | Kaustisen seutukunta Suomen kansanmusiikkiliitto | uudenmaan kansanmusiikkiyhdistys ry | SÄVELTÄJÄT JA SANOITTAJAT ELVIS RY

Suuri kiitos Kaustisen kunnalle, kuntalaisille ja kaikille talkoolaisille! 46


FESTIVAALIKYSELY 2015

VASTAATHAN festivaalikyselyyn! Voit samalla antaa palautetta juhliimme liittyen. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme kaksi viikkolippua kesän 2016 juhlille! Voittajille ilmoitamme henkilökohtaisesti. Vastaukset käsitellään nimettöminä, yhteystiedot ovat vain arvontaa ja mahdollista esitepostitusta varten.

Nimi Puhelin/SÄHKÖPOSTI POSTIOSOITE , jos haluat esitteemme jatkossa kotiin postitettuna

Ikä:

Asema:

alle 20

20-29

30-39

40-49

50-59

60-70

LomakkeeN voi palauttaa Mondon ja Trokan ravintoloihin (postilaatikko baaritiskillä), Musiikkilukion infoon, Kansantaiteenkeskukseen tai jälkikäteen postitse: Pro Kaustinen ry, Jyväskyläntie 3, 69600 Kaustinen.

yli 70

opiskelija

työssä käyvä

eläkeläinen

muu, mikä?

työtön

yrittäjä

Minä päivinä osallistuitte Kaustisen kansanmusiikkijuhlille 2015? ma 6.7.

ti 7.7.

ke 8.7.

to 9.7.

pe 10.7.

la 11.7.

su 12.7.

Montako kertaa olette vieraillut aikaisempina vuosina Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla? kertaa Oletteko kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kävijä

esiintyjä

työntekijä/ talkoolainen

muu, mikä?

Kenen seurassa saavuitte juhlille? yksin

puolison kanssa

perheen kanssa

ystävien kanssa

soittokavereiden kanssa

!

mikä toi teidät vieraaksemme? festivaaliohjelma tunnelma oma esiintyminen jokin tietty esiintyjä? ystävät ja hyvä seura houkutteleva mainos jatkuu kääntöpuolella...

47


!

FESTIVAALIKYSELY 2015 Mistä saitte tiedon tapahtumasta? ennakkoesitteestä käsiohjelmasta lehdestä, mistä? radiosta televisiosta

puskaradiosta tapahtuman www-sivuilta sosiaalisesta mediasta muualta, mistä?

MISTÄ/MITEN HALUAISITTE SAADA TIETOA TAPAHTUMASTA?

Suosittelisitteko Kaustisen kansanmusiikkijuhlia tuttavillenne? Perustelunne

Minkä arvosanan antaisitte asteikolla 1-10? Ohjelma

Festivaalialue ja tilat

Hinta-laatusuhde

Festivaalikokemus

Palvelut

RUUSUT/ RISUT/toivomukset

48

KIITOS PALAUTTEESTANNE!Kesämatkasi varrella Neste Oil Kaustinen • • • • • •

viihtyisä kahvila-ravintola herkulliset à la carte -annokset tuoreet pullat majoitustilaa motellissamme kuntosali Laadukkaat Neste-polttonesteet, -voiteluaineet ja -autokemikaalit

Neste Oil Kaustinen

Hilkka ja Veli-Pekka Havela, Teerijärventie 1, puh. (06) 860 7711 Ark. 7-22, la 7.30-21.30, su 9.30-22 www.nestekaustinen.fi

Meillä olet hyvissä käsissä!

Hotelli, ravintola ja hoitopalvelut

Meillä olet hyvissä käsissä!

KANSANLÄÄKINTÄ KESKUS

Kahvila ja ravintola avoinna klo 8-23:00

Laita meillä festarikroppa kuntoon vain kivenheiton päässä juhla-alueelta! • Jäsenkorjaus • Hieronta • Fysioterapia • Kuppaus • Erikoishieronnat • Yrttikylpyjä • Kosmetologin ja kampaajan palvelut

Hotellimajoitusta, kysy peruutushuoneita!

VARAA OMA HOITOSI!

Ravintolastamme päivittäin: Aamiainen klo 8-10:30

8,- / hlö (4-12v • 5,-) Lounas noutopöydästä klo 12-18:00 • salaattipöytä, päivän keitto, lämmin ruoka, jälkiruoka ja kahvi.

15,- / hlö (4-12v • 7,-)

KANSANLÄÄKINTÄKESKUS Hotelli Kaustinen PAJALANTIE 24, 69600 KAUSTINEN • puh. (06) 8650 200 • www.kansanlaakintakeskus.comLEIKKAA IRTI

KAUPPAKESKUS PALETTI KYYJÄRVELLÄ ON Kaikki saman katon alta

aina matkasi varrella!

ARVONTAKUPONKI Nimi:

Osoite:

Puhelinnumero:

Palauta kuponki täytettynä mihin tahansa Kauppakeskus Paletin myymälään 31.7.2015 mennessä – olet mukana 100€ lahjakortin arvonnassa!

WWW.PALETTIKAUPPAKESKUS.FI Kauppakeskus Paletti · Vaasantie 2, 43700 KYYJÄRVI

25.-31.1. 2016


ilta

yle.fi/etno

, JOLLA MUSIIKKIA

T

ON JUURE

rytmiä, ukuttavaa o k , a että! it o ik lass ailman syk a m n Keskeisiä k re u ottelua ja su akustista il in, Tiistai-iltais

Yle Radio 1

AULU

NI KANSANL

PIE Kesällä 2015


Centria

AMMATT IKORKEAK OULU

14.9.2015 - 20.5.2016

● LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO ● HIEROJAN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS ● ALA-KÖNNI-KANSANMUSIIKKILINJA ● KYMPPILINJA ● TAVOITTEENA KORKEAKOULU ● VAUDE -ERITYISLINJA ● VIONOJAN KUVATAIDELINJA ● KAUSTISLAINEN JÄSENKORJAUSKOULUTUS ● MAALLIKKOKOULU ● KURSSITOIMINTA: NÄPPÄRI- JA MUUT MUSIIKKIKURSSIT, KUVATAIDEKURSSIT JA HYVINVOINTIKURSSIT


Tähtää musiikin ammattiin - opiskele Kokkolassa!

KLASSINEN MUSIIKKI KANSANMUSIIKKI POP/JAZZMUSIIKKI Musiikkialan perustutkinto, Musiikin koulutusohjelma/Muusikko 180 osp (pk/yo) Yhteishaku keväällä 2016

WWW.KPKONSA.FI Keski-Pohjanmaan

KONSERVATORIO KOKKOLA

kpkonsa_petuhaku_92x92.indd 1

9.4.2015 1

muusikon ammattiopinnot www.joensuu.fi/konservatorio kirsi.uutinen@jns.fi


Hei, meitä on

satatuhatta omistajaa. Osuuskauppa KPO on sadantuhannen asiakkaan omistama yritys. Lue lisää asiakasomistajuudeesta osoitteessa s-kanava.fi.

Nähdään

myös Facebookissa! facebook.com/OsuuskauppaKPO


Matkasi varrella! Halpa-Hallista nestekaasua edulliseen hintaan!

Muhos

11 kg:n teräspullon täyttö

19

90

et.fi www.HHn

Siilinjärvi

plo

KAUSTINEN, Pajalantie 4

Ma-pe

/HalpaHalli

8-21

La

8-18

Kannattaa tutustua. SuomenKeskusta

www.keskusta.fi

@keskusta


Asiantuntevaa ja luotettavaa pankkipalvelua Avain Säästöpankista Kaustisen konttorista.

www.avainsp.fi / puh. 020 7582 320


POHJOINEN


www.lanka-tekstiili.fi

Lanka & Tekstiili on laaja tekstiilialan yritys, joka valmistaa mattoja, matonkuteita ja paljon muuta.

Meiltä:    

Ontelokuteita alk. 12,00€/kg Trikookuteita 7,00€/kg Mattoja alk. 17,00€/m Talousliinoja alk. 1,50€/pkt

Tehtaanmyymälät:

Kaustisella Salonkyläntie 355 Avoinna: Ma-Pe 12-15, La 10-15 Puh: 040-7000 440

Lestijärvellä Halsuantie 9 Avoinna: Ma-Pe 9-15 Puh: 044-773 8008


KANSANMUSIIKKI-INSTITUUTTI Elävän perinteen ja festivaalitunnelman asialla jo vuodesta 1974

K

ansanmusiikki-instituutti on 1974 asti

yhtyeemme. Kansantaiteenkeskuksessa voit

toiminut suomalaisen kansanmusiikin

tutustua myös Kansansoitinmuseon mielenkiin-

ja –tanssin tutkimus-, tiedotus- ja pal-

toiseen näyttelyyn Perhonjokilaakson kansan-

velukeskus. Sen toimitilat ovat Kausti-

musiikista sekä Museosalissa kansanmusiikki-

sen Kansantaiteenkeskuksella, jossa sijaitsevat mm. instituutin laajat ääni- ja kuva-arkistot. Kansanmusiikki-instituutti on tärkeä kansanmusiikkialan julkaisija, jonka kasvavaan julkaisusarjaan kuuluu yhtye- ja artistilevyjä, kulttuurillisesti merkittäviä arkistokokoelmia sekä upeita soitto-oppaita ja muuta kirjallisuutta. Instituutti näkyy festivaaleilla monin eri tavoin. Tervetuloa tutustumaan Kansantaiteenkeskuksen aulassa järjestettäviin Instituutin tunti -konsertteihin, joissa esiintyvät mm. levyttäneet

aiheisiin soiviin luentoihin.


UUSIA KIRJAJULKAISUJA Timo Leisiö (toim.): Kun on oikeen hulivili luanto - Pentti Virrankosken kauhavalaisilta oppimat vanhat laulut KIJ 88 Kun on oikein hulivi luanto on sävelmäkokoelma, joka koostuu pääosin Pentti Virrankosken äidin ja äidin isänisän muistamista lauluista. Akateemisena tutkijana ja Turun yliopiston historian professorina toiminut Virrankoski on aina ollut hyvämuistinen kansanlaulaja, ja näihin kansiin on koottu 137 laulua, joissa soi koko vanha länsisuomalainen maailma. Erityisesti rekimitalle pohjautuvat runot paljastavat, miten hienovaraisesti ja syvällisesti menneiden sukupolvien runoilijat ovat kuvanneet elämäänsä ja tunteitaan.

Liisa Valo & Jussi Wirkkala (toim.): Kaustisen laulukirja 2: Maria Josefiina Valon lauluja KIJ 89 Maria Josefiina Valo, o.s. Salo (1886-1973) opittiin tuntemaan Kaustisella Fiina Valona, Ampron Fiinana sekä lastenlasten keskuudessa Ampron Mummuna. Musikaalisessa ympäristössä varttunut Maria Josefiina oli hyvämuistinen kansanlaulaja, jonka repertoaariin kuului poikkeuksellisen suuri määrä lauluja. Liisa Valon ja Jussi Wirkkalan toimittama Maria Josefiina Valon lauluja esittelee liki 60 laulua, jotka on taltioitu Sisko Valon, Juha Kankaan ja Erkki Ala-Könnin toimesta. Tämä Mummun lauluina tunnettu laulusävelmistö on varsinainen aarreaitta kenelle tahansa Kaustisen seudun lauluperinteestä kiinnostuneelle.

WWW.KANSANMUSIIKKI-INSTITUUTTI.FI


UUSIA LEVYJULKAISUJA

Mestarikansanlaulaja Erkki Rankaviita: Elämä ja laulut KIJ 90 & KICD 125 Tuuli Talvitie sai tutustua mestarikansanlaulaja Erkki Rankaviitaan (1927-2009) usean vuoden ajan kestäneen haastatteluprojektin aikana. Talvitien pro gradu -työ valmistui vuonna 2003, ja nyt sen hedelmät julkaistaan Rankaviidan elämää ja lauluja laaja-alaisesti käsittelevän kirjajulkaisun muodossa. Samalla julkaistaan muhkea levypaketti, joka sisältää sekä vanhojen, vaikeasti saatavilla olleiden nauhojen uusintajulkaisuja sekä ennen julkaisemattomia arkistojen aarteita!

Heidi Kenttälä & Minsku Tammela: Yksitoista laulua Leevi Lassilan kustannuksella KICD 123 Heidi Kenttälä ja Minsku Tammela tekevät kokonaisvaltaisen tutkimusmatkan Kittilän Kelontekemässä vaikuttaneen Lars Leevi Lassilan (18921939) ainutlaatuiseen laulutuotantoon. Intiimi ja riehakas levytys herättää sadan vuoden takaisen Kelontekemän ja sen värikkäät hahmot henkiin ja maalaa kutkuttavan ajankuvan, jossa asioista puhutaan runollisesti, mutta suoraan.

Ilja Kotikallio: Karmuuni lauloi KICD 124 Suistamolainen Ilja Kotikallio (1894-1961) oli mestarillinen tarinankertoja ja harvinaisen laajan repertuaarin omaava soittaja. Anne-Mari Kivimäen toimittamalla levyllä Kotikallion materiaali pääsee viimein arkistoista suuremman yleisön kuultavaksi. Levylle on poimittu Kotikallion soittamia haitari- ja huuliharppukappaleita sekä hänen laulamiaan lauluja. Lisäksi levyllä on makupalana muutama karjalankielinen tarinanäyte.

Kaikki uutuutemme ja myös aiempina vuosina tehdyt julkaisumme löydät festivaalien aikana Kansantaiteenkeskuksen myymälästä ja Folk Shopista!


TALLARI

Kansanmusiikkiyhtye Tallari on vuonna 1986 perustettu kansanmusiikin ammattiyhtye, jonka kotipaikka sijaitsee Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa.

sanmusiikin ilmiöistä. Konserttitarjontaan kuuluvat myös kirkkokonsertit, häämusiikki, ohjelmamusiikki erilaisiin perhejuhliin, vanha tanssimusiikki, ja paljon muuta.

Tallarin konserttitarjonnassa on erilaisia produktioita, mestaripelimannien ja -laulajien ohjelmistoja ja tyylejä havainnollistavia konserttikokonaisuuksia, soivia kansansoitinesittelyjä, omia sävellyksiä ja läpileikkauksia historiallisen ja tämän päivän kan-

Käy tutustumassa ja tilaa keikalle! www.tallari.net


FESTARI KÄSITYÖT workshops

12-18

taito craft s h o p 10-22

www.taitokeskipohjanmaa.fi


PÅ SVENSKA

VÄLKOMMEN TILL DEN FYRTIOÅTTONDE FOLKMUSIKFESTIVALEN I KAUSTBY!

lainen uri Oino

a Kuva: L

KVÄLLSBILJETT gäller fr.o.m. 19.00 (tis-fre). Kvällsbiljetter säljs inte i förköp.

Oino

66

auri Kuva: L

SÄRBILJETT kan köpas för konserter vid Klubb Kallio. Biljetten kostar 10 € och den finns att köpa vid dörren före konsertens början. Den som har köpt dagsbiljett behöver inte särbiljetter. Till konserter vid Kaustinen-salen, Iholla-salen och Klubb Kallio kommer man in med dags-/kvällsbiljetter. OBS! Det ryms en begränsad mängd åskådare.

BILJETT VID FÖRKÖP Boka biljett vid Lipputoimisto tel. (06) 822 9800, mån-fre kl. 1117. Du kan också köpa biljetter via hemsidan www.lipputoimisto.fi. Biljetter säljs också vid Lipputoimistos sevicepunkter, ytterligare information: www.lipputoimisto.fi. UNDER festivalen kan du köpa biljetter vid ingångarna och Biljettbyrån, som finns på Musikgymnasiet bakom Festivalarenan.

o isto Sav Kuva: R

DAGSBILJETT innehåller tillträde till festivalområdet och alla evenemang som finns i programbladet. Dagsbiljett för hela dagen gäller till sista programpunkten på den dagen. Den som har köpt dagsbiljett behöver inte skilt köpa någon kvällsbiljett.

elä sta Järv

FESTIVALPARKEN Festivalparken fungerar som festivalens huvudsakliga scen. Festivalparken är ett stort grönområde som gör att festivalen känns som en somrig tillställning. Festivalparken bjuder på ett digert serviceområde och man har försökt planera den på bästa möjliga sätt för rörelsehindrade. På festivalområdet finns även en stor lekplats för barn och ett barntält. Festivalprogrammet på svenska hittar du på vår webbsida www.kaustinen.net och på papper finns det också tillgängligt på våra infopunkter under festivalveckan.

ri Kuva: K

KAUSTBYFESTIVALEN är den äldsta och största folkmusikfestivalen i Norden och den lockar årligen hit tusentals spelmän och dansare – både proffs och amatörer – för att vistas sju dagar i Kaustby, som är känd för sin traditionella musik och musiker. Nedan har vi litet basfakta på svenska för att hjälpa er att klara av de sju hektiska festivaldagarna och nätterna.

ÅLDERSGRÄNSER I Klubb Kallio och Café Mondo finns det särskilt område för minderåriga. Troka och Viinitupa k-18. MAT & DRYCK Flera barer och cafeterior, en buffet restaurang, snabbmatsstånd med finska och etniska rätter etc. finns på festivalområdet, öppna från morgon till kväll. BARN För barnfamiljer är Kaustbyfestivalen idealisk. Alla scener och servicepunkter är lättillgängliga, även för rörelsehindrade. Det finns program för barn under sju dagar (se också Barntältet) och skötrum. INKVARTERING Festival arrangeras inte inkvarteringservice, men det finns många olika möjligheter. Mera information på webbsidan www.kaustinen.net och från infopunkt på festivalen. TÅG Den närmasta stationen är i Karleby (ca 45 km från Kaustby). Tågtidtabellerna finns på VR:s hemsidor (www.vr.fi/sv). Det går buss mellan Karleby och Kaustby och busstationen ligger nära nära tågstationen i Karleby. Det finns en busshållplats utanför järnvägsstationen där bussarna också stannar. BUSS Under festivalen går det extra bussturer mellan Kokkola-Kaustby-Vetil (se s. 70-71). Festivalbussen stannar på Spelmanstorget, nära festivalområdet. Det går också turbussar från Kokkola till Kaustby. Turbus-


Förköp *)

Förköp med S-Förmånskortet *)

Vid porten

**)

Barn. 7-15 år

Barn under 7 år

Måndag 6.7.

15 €

12 €

20 €

-

5€

0€

Tisdag 7.7.

25 €

22 €

30 €

25 €

8€

0€

Onsdag 8.7.

25 €

22 €

30 €

25 €

8€

0€

Torsdag 9.7.

30 €

27 €

35 €

30 €

8€

0€

Fredag 10.7.

30 €

27 €

35 €

30 €

8€

0€

Lördag 11.7.

30 €

27 €

35 €

-

8€

0€

Veckoslutsbiljett Fre-Lö 10.7.-11.7.

55 €

-

60 €

-

-

-

7-dagarsbiljett

140 €

-

160 €

-

40 € ***)

0€

.

Biljettpriser

Kvälls. biljett

*) Säljs till 30.6.2015 **) Kvällsbiljett efter kl. 19. ***) Barnens 7-dagarbiljett ( 7-15 år) på förhand 35 € (säljs till 30.6.2015).

sarnas tidtabeller finns på Matkahuoltos hemsidor (www.matkahuolto.fi/sv). Matkahuoltos busshållplats finns i Kaustby bakom Teboil. BIL Det är skyltat från Kaustbycentrum till festivalområdet. P-platserna finns på Meerbuschvägen/Meerbuschintie, Pajalavägen/ Pajalantie och Folkkulturcentret/Kansantaiteenkeskus. INFORMATION, BILJETTBYRÅN, INKVARTERINGSBYRÅN, HITTEGODSBYRÅN ETC. Alla ovannämnda servicepunkter finns på Musikgymnasiet, som ligger bakom Festivalarenan och huvudingången. Adress: Meerbuschvägen/Meerbuschintie 1. HUSDJUR Din hund är välkommen till festivalområdet, men inte in i barerna, restaurangerna, konsertsalar eller liknande utrymmen. Hunden bör vara kopplad och ägaren är skyldig att plocka bort eventuella avfall. FESTIVALEN ÄR RÖKFRI. Rökning är tillåten bara på begränsade område.

Kuva: Ulla Nikula

67


IN ENGLISH

WELCOME TO THE 48th KAUSTINEN FOLK MUSIC FESTIVAL!

elä sta Järv

ri Kuva: K

KAUSTINEN Folk Music Festival is the oldest and the largest Nordic folk music festival, attracting thousands of amateur and professional folk musicians and dancers to Kaustinen every year. Kaustinen is well. known for its traditional music and musicians and for seven days in the summer, it’s simply teeming with them. WE have gathered some basic facts in English here to help you survive the hectic festival days and nights.

uri Oino

THE EVENING TICKET is available Tue-Fri and is valid from 7 pm until late. The Evening Ticket cannot be bought in advance.

68

Järvelä

THE IHOLLA HALL, CLUB KALLIO AND KAUSTINEN HALL CONCERTS are open to those who have a Day or Evening Ticket. Note that only a limited amount of persons fit into the halls.

INFO DESK, Ticket Office, Accommodation Office, Lost and Found etc. During the festival week all our offices serving guests are situated in the Kaustinen Music College. The Music College is located just behind the Festival Arena and by the main entrance gate. Address: Meerbuschintie 1. FOOD & DRINK There are several bars and cafés, a buffet restaurant, Finnish and ethnic fast food stalls etc. within the festival premises serving guests from early mornings to wee hours.

rista Kuva: K

SINGLE TICKETS are available for Club Kallio concerts only. The price for a single ticket is 10 € and it can be bought at the Club Kallio entrance before the beginning of the concert. The Day Ticket and the Evening Ticket are valid for all the Club Kallio concerts.

DURING THE FESTIVAL you can buy tickets at the entrance gates and at the Ticket Office situated in Kaustinen Music College behind the Festival Arena. AGE LIMITS Café Mondo and Club Kallio have separate areas for minors. Troka and Viinitupa are over-18 only.

a Kuva: L

THE DAY TICKET gives entrance to the festival area as well as all events mentioned in the festival programme. The ticket is valid for the whole day and a separate Evening Ticket is not needed.

elä sta Järv

FESTIVAL PROGRAMME IN ENGLISH can be found at our web pages www.kaustinen. net and a printed version is also available at our Info Desks during the festival week.

ri Kuva: K

IF you have further questions, please feel free to contact us at: info@kaustinen.net

TICKETS for Kaustinen Folk Music Festival tickets are sold through the Lipputoimisto ticket office. Tel. (06) 822 9800, Mon-Fri 11 to 5 pm. Tickets are for sale at the Lipputoimisto webpage: www.lipputoimisto.fi. Tickets are also available from Lipputoimisto agents, check the places and opening hours at www.lipputoimisto.fi. The agents and the Festival also accept Kulttuuriseteli vouchers as payment (Luottokunta: Virikeseteli, Tyky: Kulttuuriseteli, Smartum: Kulttuuriseteli and Sporttipassi).

FESTIVAL PARK The main venue of the Folk Music Festival is the Festival Park. The comfortably spacious and verdant park setting guarantees a genuine Kaustinen summer feel, regardless of weather. The Festival Park provides comprehensive services and is also designed to accommodate visitors with limited mobility. Families with children are also catered for with a large playground and a special Children’s Tent.


Advance Price*)

Advance Price with S-Etu card*)

Gate Price

Monday 6th July

15 €

12 €

20 €

-

5€

0€

Tuesday 7th July

25 €

22 €

30 €

25 €

8€

0€

Wednesday 8th July

25 €

22 €

30 €

25 €

8€

0€

Thursday 9th July

30 €

27 €

35 €

30 €

8€

0€

Friday 10th July

30 €

27 €

35 €

30 €

8€

0€

Saturday 11th July

30 €

27 €

35 €

-

8€

0€

Weekend Ticket Fri-Sat

55 €

-

60 €

-

-

-

All-Week-Ticket

140 €

-

160 €

-

40 € ***)

0€

Tickets

Evening Tickets **)

Children. Children 7-15 under 7 years years

*) For sale to 30th June. **) Evening ticket valid 7 pm onward. ***) Children’s All-Week-Ticket (7 days, 7-15 years) advance price 35 € WITH CHILDREN For families with children Kaustinen is an ideal festival. The Festival Park is vast and provides easy access to all venues and services even for the disabled. There is a six day children’s programme KAUSTINEN FOR KIDS and a baby care room.

ACCOMMODATION The festival organisation does not provide accommodation services. There are many options which can be found at our web pages www.kaustinen.net and a printed version is also available at our Info Desks during the festival week. WITH DOGS Your dog is welcome to the Festival Park but not inside bars, restaurants, concert halls and similar facilities. The dogs must be kept leashed and the owner must remove dog litter into trash bins. THE FESTIVAL IS SMOKE-FREE. Smoking is allowed only at allocated places.

Kuva: Ulla Nikula

TRANSPORT BY TRAIN OR BY BUS The closest train station is Kokkola (about 45 kilometres from Kaustinen). Detailed train timetables are available at the VR webpage (www.vr.fi/en). The bus connection from Kokkola to Kaustinen departs from near the train station. The bus station is located about one block away from the train station. There is also a bus stop on the street in front of the train station, where you can board regular bus services and Kaustinen Festival Bus as well. The Festival Bus stop is located on the Fiddlers’ Square, in the heart of the Festival area. You can also travel to Kaustinen with one of the regular Matkahuolto bus services. Please refer to the Matkahuolto webpage (www.matkahuolto.fi/en) for their

long-distance bus services. The Matkahuolto bus stop is located behind the Teboil service station in Kaustinen. More info on bus timetables, see page 70.

BY CAR There are signs guiding you from the centre of Kaustinen to the Festival area. The parking areas are located on Meerbuschintie, Pajalantie and at the Folk Arts Centre. Performers and staff have separate allocated parking within the common parking areas. Traffic controllers will assist guests, performers and staff with parking in an appropriate area.

69


6.-12.7.2015

BUSSIAIKATAULUT | TIDTABELL | TIMETABLE mERKKIEN SELITYKSET • Muiden kuin päätepysäkkien aikataulut ovat suuntaaantavia. • Merkkien selitykset:. * ti 7.7. alkaen. ** pe-la ja la-su -öinä. – ei liikennöi ko. pysäkin kautta. Liikennöinti päättyy 12.7. klo 4.30

Sininen linja, pelimannitori-NIKULA (4 € / MATKA) -

*10:45

* 13:55

18:40

20:40

Nikula

17:20

20:40 21:50 01:20 ** 03:35

-

*10:50

*14:00

18:45

20:45

Känsälä

17:15

20:35 21:45 01:15 ** 03:30

* 08:50

*10:55

*14:05

18:50

20:50

Puumala

17:10

20:30 21:40 01:10 ** 03:25

* 08.55

*11:00

*14:10

18:55

20:55

Kansanopisto

17:05

20:25 21:35 01:05 ** 03:20

* 09:00

*11:05

*14:15

19:00

21:00

Pelimannitori

17:00

20:15 21:30 01:00 ** 03:15

VIHREÄ Linja, kaustinen-veteli (4 € / MATKA)

Lisävuoro KOKKOLa su 12.7.2015 • Kaustisen Pelimannitori . klo 10:45 > Kokkola, rautatieasema / MH 11:30

Pelimannitori

-

*11:15 * 14:15 16:00 19:00 21:00 00:30 **02:45 **03:30 **04:15

Varila

-

*11:20 *14.20

16:05 19:05 21:05 00:35 **02:50 **03:35 **04:20

Hotelli Foxmanni * 8:15 *11:25 *14:25 16:10 19:10 21:10 00:40 **02:55 **03:40 **04:25

Veteli, LIIKUNTAKESKUS * 8:15 *11:30 *14:30 16:15 19:15 21:15 00:45 **03:00 **03:45 **04:30 Tunkkari, Järvelän risteys * 8.20 *11:40 *14:35 16:20 19:20 21:20 00:50 **02:53 **03:50 **04:23 Järvelän koulu * 8:25 *11:45 *14:40 16:25 19:25 21:25 00:55

-

**03:55

-

Pelimannitori * 8.30 *11:50 *14:45 16:30 19:30 21:30 01:00

-

**04:00

-

violetti linja, KAUSTINEN-HALSUA (5 € / MATKA) * 10:00

OULU KOKKOLA

Masala, leirintäalue

19:40

23:55

* 10:05

18:05

Halsua Kotipesä

19:35

23:50

*10:15

18:15

Köyhäjoen koulu, pysäkki

19:25

23:40

*10:25

18:25

Tastulan leirintä, pysäkki

19:15

23:30

*10:40

18:40

Pelimannitori

19:00

23:15

KOKKOLAN festivaalibussi (7 € / MATkA) . yhteistyössä Kokkola-Camping, Original Sokos Hotel Kaarle, Hotel Kokkola, Hotel Seurahuone, Kokkolan matkailu

KAUSTINEN Jyväskylä Tampere

HELSINKI 70

18:00

* 10:15

* 13:15

18:00

Kokkola-Camping

12:10

18:00

22:30

**02:00

*10:25

*13:25

18:10

Original Sokos Hotel Kaarle, tori

12:00

17:50

22:20

**01:50

*10:25

*13:25

18:10

Hotel Seurahuone, tori

12:00

17:50

22:20

**01:50

*10:25

*13:25

18:10

Hotelli Kokkola, tori

12:00

17:50

22:20

**01:50

*10:30

*13:30

18:15

Kokkolan Matkahuolto

11:55

17:45

22:15

**01:45

*10:35

*13:35

18:20

Kokkolan rautatieasema

11:50

17:40

22:10

**01:40

*11:10

*14:15

19:00

Pelimannitori, Kaustinen

11:10

17:00

21:30

**01:00


Taksi

040 7080 490 Taksiasema sijaitsee Pelimannitorilla.

normaalit kaukoliikenteen aikataulut

Emme vastaa Matkahuollon kaukoliikenteen . mahdollisista aikataulumuutoksista.

Kokkola

Hintatiedot ja tarkemmat aikataulutiedot:

Kaustinen

Turbussarnas tidtabeller och pris:

ma - pe

08:15

09:00

Regular Matkahuolto bus services:

la - su

11:00

11:40

www.matkahuolto.fi.

ma - pe

12:10

12:55

ma - pe, su

15:10

16:00

ma - pe

15:55

16:40

ma - pe, su

19:50

20:30

Kaustinen

kokkola

ma - pe

08:55

09:45

ma - pe

09:45

10:30

ma - pe, su

13:45

14:30

ma - su

16:55

17:35

ma - su

20:10

20:50

ma, to, pe

23:40

00:20

helsinki ma, to, pe Kaustinen ke, to, su seinäjoki pe, su Kaustinen pe, su jyväskylä

Kaustinen 16:15

23:40

helsinki 16:05

23:15

Kaustinen 19:45

22:05

Seinäjoki 16:05

18:35

kaustinen

ma - pe

06:05

09:45

ma - su

13:25

16:55

ma - su

16:50

20:10

kaustinen

jyväskylä

ma - pe

09:00

12:20

la - su

11:40

14:50

su

16:10

19:30

ma - pe

16:40

20:10

su

19:10

22:10

ma - pe

20:30

23:30Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.