Page 1

KÄSIOHJELMA


KÄSIOHJELMA Kaustinen Folk Music Festival 10.-16.7.2017

040 1701 966 info@kaustinen.net www.kaustinen.net

Liput 0600 95020 (0,99 € / min+mpm) www.lipputoimisto.fi Kysy myös majoitusta! 06 822 9811

SISÄLLYS Juhla juhlista parahin! ........................ 3 Ensimmäiset festivaalimuistot............ 4 Festivaali-info .................................... 8 Ravintolat & kahvilat ........................ 10 Festivaalialueen kartta ..................... 12 Kaustisen kartta ............................... 14 OHJELMA Kansantanssi .................................... 16 Lasten Kaustinen ............................. 18 Showcase 2017 ................................ 21 Pidot ................................................ 22 Häät ................................................. 24 Kaustinen käy kylään ....................... 26 Mestarisoitot ja Mestariparaati ........ 27 Työnäytökset, workshopit ja jamit ... 28 Myymälät ja näyttelyt....................... 32 Kreetan kierros ................................ 34 Poimintoja ohjelmasta ..................... 36 OHJELMA-AIKATAULUT Maanantai 10.7. ............................... 42 Tiistai 11.7. ...................................... 46 Keskiviikko 12.7. .............................. 50 Torstai 13.7. ..................................... 54 Perjantai 14.7................................... 58 Lauantai 15.7. .................................. 62 Aitovieriltä pitoihin 15.-16.7. ........... 66 Sunnuntai 16.7................................. 68 Tunnelmassa mukana....................... 70 På svenska ....................................... 72 In English ......................................... 74 Aakkosellinen esiintyjähakemisto .... 88 Festivaalibussin aikataulut ............... 94 Kannen kuva: Leo Torppa, 1968, Kansanmusiikki-instituutin arkisto Juhlavuoden puukuvio: Pia Feinik Ulkoasu ja taitto: Arctosmedia, Kaustinen Paino: I-Print Oy • Painos: 35.000 kpl Kesäkuu 2017


Juhla juhlista parahin!

Pidot näyttäytyvät sekä yksittäisinä konsertteina että alueelle ilmaantuvan Kestikievarin myötä. Kievarissa vietettävien pitojen tunnelmaa ovat luomassa ja juhlakansaa villitsemässä pelimannit, maestrot sekä tarinankertojat – ruokatarjoilua unohtamatta. Hurmaavia festivaalihäitä puolestaan juhlitaan kolmen päivän ajan torstaista lauantaihin. Varsinainen hääjuhlapäivä on lauantai 15.7., jolloin juhlilla toden totta vihitään kolme rohkeaa, ihanaa hääparia!

Juhlavuoden ohjelma on hengästyttävä! Kotimaisten huippuryhmien lisäksi saamme juhlille runsain mitoin kansainvälisiä vieraita, peräti 25 maasta. Kaustislainen kavalkadi palaa alkuperäiseen muotoonsa, kerronnalliseen kaustislaisen pelimannimusiikin konserttiin. Vuoden yhtyeen – nuoren, modernia saamelaista musiikkia esittävä Gájanasin – valinnalla kunnioitamme saamelaisen kulttuurin, musiikin ja perinteiden säilytystyötä. Koko kansan rakastama Paula Koivuniemi esiintyy Niko Kumpuvaaran kokoaman folk-orkesterin solistina, Kaustiselta maanlaajuiseen kulttimaineeseen ponnahtanut nykypäivän trubaduuriyhtye Kalevauva.fi palaa luoksemme hykerryttävällä ohjelmistollaan ja yleisöä tanssitetaan päivät pääksytysten. Puuhakas Lasten Kaustinen -ohjelmalinja takaa varman viihtyvyyden perheille ja perheen pienimmille. Kaustinen Social Club -konsertti kokoaa vähintään 45 kertaa festivaaleilla käyneet veteraanipelimannit yhteen. Lavoilla nähdään myös sellaisia nostalgisia kokoonpanoja kuin Pihasoittajat, Salamakannel, Hääpelimannit ja Hootenanny Trio.

Muita juhlavuoden ilmentymiä ovat mm. Kaustisen kotialbumi-projekti ja sen myötä festivaalialueelle levittäytyvä valokuvanäyttely, Kansanmusiikki-

Pelimannit, tanssijat ja laulajat ovat tietenkin mukana sankoin joukoin – harrastajakentän osallistuminen lasketaan jälleen tuhansissa. Tälle vuodelle uusia

Festivaalivieraat saavat tänä vuonna kutsun niin maakuntien juhlakattauksiin, lastenkutsuille, monikansallisiin jammailusessioihin, karhunpeijaisiin kuin pidoista suurimpiin, ihka oikeisiin häihin! Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen vuositeema Kaikki laulaa kuuluu juhlaohjelmassa runsaana, ja muistetaanpa ohjelmassa myös Kansantaiteenkeskuksen 20. juhlavuotta.

esiintymispaikkojakin putkahtaa neljä, ja kaikkiaan esiintymislavoja löytyy festivaaleilta nyt kokonaiset 31. Viikon tarjonta kattaa nämä esiintymispaikat aamusta yöhön yli puolentoista tuhannen tilaisuuden voimin! Nyt laitetaan korein kussa ylle ja juhlat pystyyn! Tervetuloa juhlimaan kanssamme!

Hanna Kinnunen

Näitä festivaalipitoja juhlitaan kokonaisen seitsemän päivän ajan. Juhlan kunniaksi avajaispäivänä maanantaina 10.7. tarjoammekin ilmaisen sisäänpääsyn kaikille! Viimeinen sunnuntaikin (16.7.) otetaan avosylin vastaan täysipainoisena ohjelmapäivänä.

lehden erikoisnumero, Marjaananvillen kaffilan valikoimiin ilmestyvä juhlaleivos ja festivaalin ikätovereiden ideoista koottu Viiskymppisten toivekonsertti. Yleisön hartaasta toiveesta järjestetään myös Siltatanssit meijerin pihassa, Penttilän sillan kupeessa – ihan kuin ennen vanhaan. Ravintoloistamme löytyy makoisa juhlaolut, ja supersuosittu Café Mondo laajenee ja sitä piristämään saadaan erityinen Suomi 100 -teemabaari shampanjoineen.

Sirpa Lahti hallituksen puheenjohtaja, Pro Kaustinen ry

Outi Lindström

50. festivaalin kunniaksi vietämme Kaustisella kaikkien aikojen pitoja! Luvassa on näyttävät ja monipuoliset vuosisadan juhlat, joiden sisällöt kumpuavat alueellisista juhlaperinteistä, kaikenkirjavasta kansantaiteesta ja kansainvälisistä mausteista. Ennakkoluuloton, perinteitä kunnioittava mutta raikkaan moderni kansanjuhla nivoutuu luontevasti myös Suomen 100-vuotisjuhlintaan.

Sini Keränen toiminnanjohtaja, Pro Kaustinen ry 3 3


Muistan, kun lähdimme koko perhe Kaustiselle kansanmusiikkijuhlille, paremmat päällä. Muistan avaran festivaalikatsomoksi muunnetun koulun kentän penkkiriveineen keskellä Kaustisen kirkonkylää. Muistan ympärilläni vellovan ihmismassan jonottaessamme perheeni kanssa Kalliopaviljongille konserttiin. Muistan Konsta Jylhän ja muiden Purppuripelimannien jäyhän ja vaatimattoman olemuksen heidän soittaessaan suoraan kuulijoiden sydämiin.

Leo Torppa, 1970

4

Muistan ihmetyksemme, kun paksuihin turkisasuihin sonnustautuneet eskimot tanssahtelivat iloisesti hymyillen paahtavan auringon alla kentän keskelle rakennetulla lavalla.

Muistan koulun jumppasalin seinälle viritetyn, kiehtovan ja koristeellisen morsiustaivaan.

Muistan grillatun makkaran tuoksun ja savuisen maun.

Muistan taalainmaalaiset tyylikkäissä kansallispuvuissaan ja heidän soittonsa omanlaisen, tunnistettavan poljennon.

Muistan pienen viulistipojan, joka soitti Järvelän pelimannien eturivissä varmoin ottein.

Muistan Kalliolta aukeavan laajan näkymän keskipohjalaiseen maalaismaisemaan.

Muistan elämäni ensimmäisen hipin, harmaaseen vilttiin kietoutuneen rauhan rakastajan, joka asettui istumaan lattialle Äimä-yhtyeen konserttia kuuntelemaan.

Muistan pelimannien juhlavan, hyväntuulisen kulkueen, joka käynnisti festivaalit.

Muistan valkoiset polvisukat ja oranssin froteemekon – ja hiostavan kertakäyttösadetakin.

Muistan kavalkadien persoonalliset hahmot, Kaustisen murteella lausutut sutkaukset ja yleisön itkut ja naurut.

Tapio Rantakari, 1984


Muistan lasta pitkästyttäneet juhlapuheet kovilla puupenkeillä istuessamme.

Muistan tyylien, kielten, murteiden ja ihonvärien ihanan sekamelskan.

Muistan Kankaan pelimannit ja Heikki Laitisen muhevalla äänellään väkevästi laulamat balladit sekä Urheilutalon tiheän tunnelman.

Muistan lähipelloille levittäytyneen telttameren ja sateessa joskus mutavelliksi muuttuneet väliaikaiset parkkipaikat.

Muistan unkarilaisten vauhdikkaat kansantanssit, miesten läiskähtelevät nahkasaappaat ja naisten värikkäinä hulmuavat hameet. Muistan Kalliopaviljongin kattoa rummuttaneen rankan sadekuuron, joka voimallaan peitti Ykän, Matin ja Liisan sympaattisen esityksen. Muistan Aaro Kentalan johtamassa eläytyen Hääkuoroa, joka lauloi sydämensä kyllyydestä Kruunu-Marjaanaa.

Muistan tarinaa iskeneen, esiintymisestä silminnähden nauttineen Vimpelin Väinämöisen. Muistan tutut kaustislaiset sävelmät, eksoottisina sykkivät rytmit ja uusia äänimaailmoja avanneet oudot soittimet. Muistan juhlaväen, vanhat ja nuoret, kaverit ja pimenevän illan sekä kotiin, syksyyn ja koko loppuelämään kantaneen kansanmusiikki-innostuksen.

Muistan ilon, ylpeyden ja hämmennyksenkin ihmisten äänessä, että tällaista meillä täällä, Keski-Pohjanmaalla. Sen kaiken muistan. Hilkka Rauhala Kirjoittaja oli mukana ensimmäisillä festivaaleilla kesällä 1968 ja sen jälkeen jokaisella vuosikymmenellä yleisönä, pelimannina, talkoolaisena ja viimeisimmäksi tiedotuspäällikkönä 2015 ja 2016. Kuvat Kansanmusiikki-instituutin arkistosta

Tapio Rantakari, 1990 ja 1972

5


Festivaali-info

AVAJAISPÄIVÄ 10.7. on juhlavuoden kunniaksi kaikille maksuton! PÄIVÄLIPPU oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisen päivän aikana, aamusta iltaan. LASTEN PÄIVÄLIPPU (7-15-vuotiaille) oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisen päivän aikana. Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi! ILTALIPPU on voimassa ti-pe klo 19.00 alkaen. Iltalippua ei myydä ennakkoon eikä la-su. ERILLISLIPUN voi ostaa Siltatansseihin sekä Kallioklubin konsertteihin ovelta (10 €). Päivä-, ilta- tai viikkolipun lunastanut ei tarvitse erillislippua. VIIKONLOPPULIPPU on voimassa festivaaliviikon pe-la, la-su tai pe-su lipputyypistä riippuen, ja oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisten päivien aikana. VIIKKOLIPPU on voimassa koko festivaaliviikon ja oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin. Lasten viikkolippu on 7-15-vuotiaille. LIPPUJEN ENNAKKOHINNAT ovat voimassa 30.6. saakka, ks. www.kaustinen.net

88

LIPUNMYYNTI Juhlien lipunmyynnistä vastaa Lipputoimisto. Lippuja voi ostaa verkkokaupasta www.lipputoimisto.fi tai palvelupisteistä – tarkista paikkakuntakohtaiset paikat ja aukioloajat Lipputoimiston kotisivuilta. Toimistoilla ja Lipputoimiston Musiikkilukion myyntipisteessä käyvät myös Luottokunnan virikeseteli, Tyky-kulttuuriseteli, Smartumin kulttuuriseteli, Smartum-kortti, Ticket Mind and Body sekä Sporttipassi ja Tyky Online. Puh 0600 95020 (0,99 € /min+mpm), myynti@lipputoimisto.fi

FESTIVAALIN AIKANA liput ovat myynnissä porteilla, Kansantaiteenkeskuksessa sekä musiikkilukiolla. Porteilta voit ostaa vain kyseisen päivän päivälipun tai iltalipun. Muiden päivien liput voit ostaa musiikkilukiolla sijaitsevasta lipunmyyntipisteestä (avoinna klo 9-20). Lipputoimistosta voit tiedustella myös Sales Keskusvaraamon majoituspalveluja.

FESTIVAALIPUISTO on Kaustisen keskustassa, koulujen läheisyydessä sijaitseva juhlien päätapahtuma-alue. Koko perheelle soveltuva festivaalipuisto on tunnettu siisteydestään ja viihtyisyydestään. Keskipohjanmaa-areena on festivaalipuiston sydän. FOLK SHOP sijaitsee yläkoululla, (ks. kartta s. 12-13). Folk Shopista löydät kattavan valikoiman kansanmusiikkijulkaisuja: äänitteet, kirjat, soitintarvikkeet, piensoittimet ja tietenkin myös festivaalituotteet! Uutuuslevyjä julkaisseet yhtyeet tekevät myös yllätyskeikkoja Folk Shopissa! Folk Shopista huolehtivat festivaalin kanssa yhteistyössä Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Kansanmusiikki-instituutti.

MAJOITUS Festivaaliorganisaatio ei järjestä yleisömajoitusta. Tutustu Kaustisen ja lähialueen majoitusvaihtoehtoihin nettisivuillamme www.kaustinen. net tai kysy lisää festivaalin infopisteestä musiikkilukiolla! INFOPISTE on festivaalin aikana musiikkilukiolla. Puh 040 1701 966.

FESTIVAALIPUOTI Juhlien oma myymälä sijaitsee yläkoululla, (ks. kartta s. 12-13). Puodista löydät festivaalitekstiilit ja muut oheistuotteet.

ENSIAPU sijaitsee festivaalialueella yläkoululla (ks. kartta s. 12-13). Puh. 040 7079 869. LASTENHOITOHUONE sijaitsee alakoululla (ks. kartta s. 12-13). Tarjolla on myös 4H:n lapsiparkkipalvelu klo 10-21 (ma 15-21, su 10-16)!

LIPPUHINNASTO Maanantai 10.7.

POSTIKORTTEJA voit ostaa ja lähettää Folk Shopissa ja Festivaalipuodissa. Kysy myös festivaalin omia postimerkkejä! Päivälippu

Iltalippu *)

V A P A A

Lapset 7-15 v

Lapset Alle 7v

P Ä Ä S Y!

Tiistai 11.7.

32 €

27 €

8€

0€

Keskiviikko 12.7.

32 €

27 €

8€

0€

Torstai 13.7.

37 €

32 €

8€

0€

Perjantai 14.7.

37 €

32 €

8€

0€

Lauantai 15.7.

37 €

-

8€

0€

Sunnuntai16.7.

22 €

-

5€

0€

Viikonloppulippu pe-la 14.-15.7.

65 €

-

50 €

-

-

0€

Viikonloppulippu la-su 15.-16.7.

-

-

0€

-

40 €

0€

Viikonloppulippu pe-su 14.-16.7. Viikkolippu 10.-16.7.

85 € 160 €

*) Iltalippu klo 19 jälkeen Keskipohjanmaan ja Perhonjokilaakson etukortilla pe 14.7. päivälippu portilta 32 € (norm. 37 €) Kaikukortilla voi lunastaa lipun portilta.

0€

Krista


Krista Järvelä

IHOLLA-SALIIN, KAUSTINEN-SALIIN, MAUNON MAKASIINIIN JA KALLIOKLUBILLE pääset päivä- ja iltalipuilla – Kallioklubille myös erillislipulla. Saleihin mahtuu rajallinen määrä yleisöä. Sisään pääsee saapumisjärjestyksessä. IKÄRAJAT Ravintola Troka ja Viinitupa K-18 sekä Kestikievari ja Café Mondo iltaisin K-18. Kallioklubilla on alaikäisille oma alue. NARIKKA sijaitsee musiikkilukiolla. Narikkapalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti soittimille (maksuton pelimanneille). KOIRAT ovat tervetulleita festivaalialueelle, mutta eivät ravintoloihin, esiintymissaleihin tai muihin sisätiloihin. Koirat tulee pitää kiinni ja omistajan tulee huolehtia koirien jätösten korjaamisesta. FESTIVAALI ON SAVUTON. Tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä paikoilla festivaalialueella. FILLARIVUOKRAAMO Infopisteeltä voit vuokrata festaripolkupyörän lyhytaikaiseen käyttöön. KIERRÄTYSPISTE Yläkoulun seinustalla (ks. kartta s. 12-13) sijaitsee kuluttajille suunnattu kierrätyspiste, jossa voit kierrättää biojätettä, paperia, kartonkia, lasia, metallia, paristoja sekä palautuspulloja- ja tölkkejä. KULKUYHTEYDET Lähin juna-asema sijaitsee Kokkolassa (n. 45 km), josta on

Lauri Oino

bussiyhteys Kaustiselle. Juna-aikataulut löydät VR:n kotisivuilta www.vr.fi. Rautatieaseman ulko-ovesta astuttaessa n. 50 m oikealle on pysäkki, jossa vakiovuorot ja Kaustisen oma festivaalibussi pysähtyvät (ks. aikataulut sivulta 9495). Festivaalibussin pysäkki sijaitsee Kaustisella Pelimannitorilla. Kaustisen keskustasta opasteet ohjaavat autolla tulijoita festivaalialueelle. PARKKIPAIKAT sijaitsevat musiikkilukion välittömässä läheisyydessä Meerbuschintiellä ja sekä Kansantaiteenkeskuksella (ks. kartta s. 12-13). Pysäköinti on maksutonta. Parkkipaikkoja on rajallinen määrä, hyödynnäthän myös muita pysäköintimahdollisuuksia kirkonkylällä! Esiintyjille ja työntekijöille on omat parkkipaikkansa. Liikenteenohjaajat opastavat pysäköintialueilla. LÖYTÖTAVARAT Festivaalin aikainen löytötavarapiste sijaitsee infopisteessä musiikkilukiolla. Festivaalin jälkeen löytötavaroita voi kysellä festivaalitoimistosta tai Kaustisen poliisiasemalta.

Risto Savolainen Lauri Oino

PORTTEJA on festivaalialueelle kaksi: Musiikkilukion puolella (Meerbuschintie 1) sekä keskustan puolella, Pelimannitorilla. TAKSIT palvelevat Pelimannitorilla. Puh. 040 7080 490 (Huom! Numero käytössä vain festivaaliviikon ajan!) WLAN-VERKON festivaalipuistoon tarjoaa KaseNet. 9 99


Ravintolat ja kahvilat

FESTIVAALIRAVINTOLA Entistä ehompi ruokaravintola tarjoaa maukkaita herkkuja buffetista lähiruoka- ja luomupainotuksella – valittavana päivittäin kolme eri vaihtoehtoa (myös kasvis). Runsas festivaaliaamiainen on tarjolla ti-su klo 8-10 ja lounas/päivällistarjoilu ti-la klo 11-20 (ma 13-20, su 11-14). Ravintolasta annokset myös mukaan! CAFÉ MONDO (K-18 ILTAISIN) Nauti livemusiikista ja monipuolisesta olut- ja siiderivalikoimasta festivaalialueen ytimessä. Tarjolla myös purtavaa pikkunälkään. Mondon laajennusosassa lisäksi Suomi 100 -teemabaari! A-oikeudet. Risto Savolainen

Risto Savolainen Lauri Oino

TROKA (K-18) Trokassa raikaavat lukuisat akustiset jamit ja nurkkatanssit. Ravintolan ylätasanne on aina avoin vapaalle soittelulle ja alatasanteella tanssittavat erilaiset pelimanniyhtyeet! Ravintolasta on mahtavat näkymät koko festivaalipuistoon ja areenalle. Monipuolinen juomavalikoima. A-oikeudet. KALLIOKLUBI Festivaalin perinteikäs klubi sijaitsee Kalliopaviljongilla. Nauti klubitunnelmasta ja kylmistä juomista mukavasti katon alla. A-oikeudet. Alaikäisille oma alue. Matkalla voit pysähtyä kuuntelemaan musiikkia Kansantaiteenkeskukseen, Puolimatka-lavalle portaisiin tai Nurkka-lavalle klubin kulmalle. PELIMANNITALO Vanha Kaustinen herää eloon Pelimannitalossa. Kuuluisaa kaustislaista juustopaistia tarjolla päivittäin klo 1117. Kahvilatuotteita ja A-oikeudet.

10 10

VIINITUPA (K-18) Sympaattinen ravintola jatkaa uusissa tiloissaan Pelimannitorin laidalla. Viinituvassa voit nautiskella tunnelmasta myös suuren, aurinkoisen terassin lämmössä. Viinituvassa on esiintyjiä iltaan saakka, niin sisätiloissa kuin terassillakin. Laadukas viinivalikoima kuuluu tuvan henkeen. A-oikeudet, myyntipisteet sisällä ja terassilla.

KESTIKIEVARI Päivittäiset pitokattaukset ti-la klo 1214 ja 16-18 (ks. s. 22). MARJAANANVILLEN KAFFILA Juhlapihan suositussa kahvilassa viihtyvyyden takaa akustisen Krenikkalavan ohjelmisto! Tarjolla luomukahvia ja -teetä, virvokkeita sekä tietenkin pientä purtavaa, makeaa ja suolaista. Kahvilan vierellä on tunnelmallinen Juhlapihan lava ja tanssilattia. Avoinna ma 15-23, ti-ke 9-23, to-la 9-24 ja su 9-16. KAFFILAVAUNU Maunon makasiinilla päivystää söpö kaffilavaunu, josta voi napata evästä mukaan makasiinin tunnelmallisille keikoille. VOHVELIKAHVILA Pihakahvila Mondon kyljessä. Valikoimissa mm. vohveleita, pehmistä ja lörtsyjä. KONSERTTIINA Kahvila Kansantaiteenkeskuksessa. A-oikeudet. Avoinna ma-la. JÄÄTELÖ & MAKEISET Festivaalipuiston kioskeista saatavilla kotitekoista tilajäätelöä, pehmistä sekä makeisia ja popcornia! FESTIVAALIPUISTON RUOKAKIOSKIT Keskipohjanmaa-areenan lähettyviltä löydät monenlaista syötävää pikkutunneille saakka! Valikoimissa mm. grilliruokaa, kalaruokia, kotiruokaa, kiinalaista ruokaa ja erilaisia makkaroita. Kysy myös kasvisruokaa ja lastenannoksia! Tapahtumaravintola EventPro Kotiruokalounaita lautasannoksina, kahvilatuotteita Kappelin grilli Paikallisen grillin herkut hampurilaisista makkaraperunoihin Lännen Juhlapalvelu Kalaruokia, makkaroita Vary Bun Kevätrullia, nuudeli- ja riisiannoksia


TAITO CRAFT SHOP

Käsityötuotteita ja designia 10-22

FESTARIKÄSITYÖT Tekemistä joka päivä 12-18

SATA MATTOA, RÄSYT, RESUT, LASTEN PAJAT, KORUILLA PITOIHIN, KUKAT, KRYKYT JA KRUUNUT www.taitokeskipohjanmaa.fi facebook.com/taitokeskipohjanmaa


Festivaalialue

Kaustisen kirkko

28 INVA WC

12

11

7

WC

WC

19

23

8

24

13

1 14

INVA WC

WC

9

25

4

WC

10

6

17

18 5

3

2

16 S VÄ JY

20

21

ME

KY

WC

PAJALANTIE

WC

22

TIE

HIN

WC

SC

15a

BU

)>

13

ER

(VT

15b

28b 28a WC

26 WC

27 WC

12 12

29


FESTIVAALIALUE

FESTIVAALIALUE 1 PELIMANNITORIN PORTTI

PAJALANTIE

12 MUSIIKKILUKION PELIMANNITORINPORTTI PORTTI 23 KESKIPOHJANMAA-AREENA MUSIIKKILUKION PORTTI 4 CAFÉ MONDO 3 KESKIPOHJANMAA-AREENA 5 TROKA (K-18) 46 PELIMANNITALO CAFÉ MONDO 5 TROKA (K-18) Iso tupa, Santerin kabinetti, kahvila 67 JUHLAPIHA PELIMANNITALO Iso tupa, Santerin kabinetti, kahvila Marjaananvillen kaffila, Krenikka-lava, Juhlapihan lava 7 JUHLAPIHA Juhlapihan lava ja ja tanssilattia, työnäytöksiäfestarikäsityöt tanssilattia, työnäytöksiä, 8 YLÄKOULU 8 YLÄKOULU Wiljami, ensiapu, Festivaalipuoti, Wiljami-sali, ensiapu, Festivaalipuoti, KansallispukuKansallispuku klinikka, Marjaananvillen kaffila, klinikka, Folk Shop, Artrinki, Taito Craft Shop, Krenikka-lava, Folk Shop, Artrinki, Taito Craft Shop, soitinrakentajienmyyntinäyttely, myyntinäyttely, tatuointistudio, soitinrakentajien tatuointistudio, tallennusstudio tallennusstudio 9 JUHLAPIHAN BASAARI 9 JUHLAPIHAN BASAARI Myyntiteltta: käsitöitä, Myyntiteltta: käsitöitä, designia, vaatteita, koruja, jne. designia, vaatteita, koruja, jne. 10 RUOKAKUJA 10 RUOKAKUJA Ruokakioskit Ruokakioskit 1111 FESTIVAALIRAVINTOLA FESTIVAALIRAVINTOLA ALAKOULUSoittosali, lastenhoitohuone & lapsiparkki 1212 ALAKOULU Soittosali,(K-18) lastenhoitohuone 13 VIINITUPA Tupa ja terassilava 13 VIINITUPA (K-18) 14 PELIMANNITORI Kestikievari, treffisalko Tupa ja terassilava 15A14 MUSIIKKILUKIO Info, Lipputoimisto, soitinnarikka, PELIMANNITORI Press, kutsuvieraat, festivaalitoimistot, Kestikievari, treffisalko esiintyjien vastaanotto, jäsenkorjaus 15A MUSIIKKILUKIO 15B IHOLLA-SALI Info, Lipputoimisto, soitinnarikka, Press, kutsuvieraat, festivaalitoimistot, esiintyjien vastaanotto, jäsenkorjaus 16 LASTENTELTTA 15B IHOLLA-SALI 17 YHTEISLAULUNUOTIO 16 LASTENTELTTA 18 ILTANUOTIO 17 YHTEISLAULUNUOTIO 19 SETORI 18 ILTANUOTIO 2019 MASSIKKA SETORI 2120 SOPUKKA MASSIKKA SOPUKKA 2221 LAULUREKI LAULUREKI 2322 MAITOLAVA 23 MAITOLAVA 24 MAUNON MAKASIINI 24 MAUNON MAKASIINI 2525 KIERRÄTYSPISTE KIERRÄTYSPISTE 2626 KANSANTAITEENKESKUS Kaustinen-sali, Museosali, KANSANTAITEENKESKUS Kalliosali, Kansantaiteenkeskuksen aula, myymälä, Kaustinen-sali, Museosali, Suomen kansansoitinmuseo, Suomen kansansoitinmuseo, Puolimatka-lava Kansanmusiikki-instituutin lava, myymälä, 27 KALLIOPAVILJONKI Kallioklubi, Nurkka-lava Puolimatka-lava KALLIOPAVILJONKI 28A27 URHEILUTALO Urheilukentän leirintäalueen Kallioklubi, Nurkka-lava vastaanotto 28A URHEILUTALO 28B URHEILUKENTÄN LEIRINTÄALUE Urheilukentän leirintäalueen vastaanotto 29 WANHA MARKKU

28B URHEILUKENTÄN LEIRINTÄALUE 29 WANHA MARKKU

80 % maksimibonus + 7 muuta hyvää ominaisuutta Uudistimme liikennevakuutuksen eduksesi. Katso bonuslaskurista, mitä se tarkoittaa sinulle. lahitapiola.fi/autovakuutus

Palveluntarjoaja: LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö

Festivaaliravintolasta makuelämyksiä moneen makuun! Festivaaliravintola tarjoaa koko viikon ajan hyvän aamupalan sekä monipuolista ja maukasta lounasruokaa. Ravintola on avoinna ma−la 8−19, su 8−15 Aamiainen klo 8−10 Lounas klo 11−19

Tervetuloa herkuttelemaan!

www.fazer.com


ut

8

11

ai

Si 2 rp an t ie 5 7

1

e

Sa a ranti

Ra ilin 3 tie 2

1

Eilantie

Sa 2 lpa tie 3

15

5

Va ri k 2 ko

20

11

sa t ie Vi 9

6

5

3

2 12

43

11 intie r llä My

16

7

61 3

67

8 Sa

55

9 12

3

139

142 144 136

133

5 13

89

Uusitalo

143

0 13 1

7 13

104

1 10

Hannila

17

13 0

0

3 16 9 17

Peltola 2 15

139

1

15

6

64 54

14 1

29

53

63

34

10

97

3 10

99

11 8 Ranta

12 2

o tal

127

6 38 3

34

1 rin kangas 2

tie on

4 4 12 11

117

Ali

34 u a nh nta

a hu an int lev a K

Virkkala

7

im Ra

45

111

40

28 92

ala

38

116

105

104

26

Kr

tie

61

9.5.2016 10:01:17

95

29

tie än yl

42

in

65

tie 2

93

24 22

23

sk vä

Pesola

67

63

37

Nurmela Pankkiautomaatti / Bankomat / ATM 98

C

59

45

2 hu a Välimäki tan on Rantakoski tie Koskinen 25 Mik n ke s ko Kaustisen_apteekki_ilm_60x60.indd 1 a t n Ra Kranni 28

n an

56

on

84

4

36

1 eri n 2 tie

64

m 7 uo T

80

11

nt

82

Isoklumpi 73

5

12

1

He 13 mp a 11 10 ntie 15 8 3 14 9 Ra 1 u 2 8 nint 7 El 3 ie jak 1 18 sen 7 tie 6 M a 15 12 2 5 tin tie 11 E 1 l 0 jak 1 14 se nti 7 e 2 8 Ma tin 1 tie 2 5

4

Jo kit 8 ie

4

3 19

20

Ta un 9 o 12 np.

28

15

21 7

18

tie

13

19

3

6

6

4

5

nn en

4

Laaksokj.

tie

1

46

49

12

3 ie in t kta av

2

42

15

Ja

10

10

1 0 ie t nin Fin 11

Ma

22 Rajatie

16

4

1

9

8

ntie

2 Koskenalustie 1

19

sc

Jy

ie

10

13 Hanhikoskentie 10 6

17

u erb Me 1

1

9

e n ti llio 17 15

16

koske

entie

17

1 antie Kotiha

nt

21

9

26

28a

ttilä

6 Pajalantie 9 5

Pe ti e

2 Tallitie 1 3

2

Hanhi

Pe n

4

3

Ka

9

hi

13 tie ilu he 0 r U 1

e

Vissaved 5

nkj.

1

2

6

15 Koulu

11

ini

r

1

2

28

3

7

Urh

tie eilu 4

lm

3 tie oJn 4 9 Tim1 ouk on t. 10 5

13

1

5

4

6

9

n Veiko

18

12

20

tie

6

3 Laurinp.

4 a n nin-

Ho

4

O

e

14

11

Konstantie FESTIVAALI6 PUISTO 3

2

1

et sä rin te 4 en kj

n ti

3

in 1

li m

Koulu

M

1

M i nn a

4

1

13

5

4

Pauanne

Tanhuanpää

B

tie lan

el

B

C

27

Puhkionkallio

t.

4 ntie 5 Ullava

5

1

11 e ti Silta 10

Vi

tie en m 9

pp

17

Finninkallio

14

1

tie Raja 1

11

2

20 15

2

4

Roskakallio

Harjunneva

2 1 5 ntie Eino 10

a kk

Ka

3

tie

A

1

Konikallio

2

14

1

ntie kola Kok

an

3

tie ärven Teerij

28b

16

8

3

10

3

e 2

intie Kaust

8 ie nt to 10 ajis t a K

10

ie vit 2 np. ino 3

32

4 a 2 kuj 3 lto 1 Pe

4

32

Vä liti

28

14

6 tie Terveys 7

1

40

2 e anti Eev 1

7

2

7

1

2

Re

lä äy

Pirttikoski 8

17

14 uja ik er Te 1

39

4

5 e i nt

30

28

16

23

9

nv

ila pp Pa 14

26

hi

a nk

Sa

tu Ke

36 Va

ka

8 8

11

19

3

12

37

12 c

6 ie t pa up Ka 4

o nk

ti e

3

13

hinkokangas

La 2

Oosinharju

15

Harju

40

8

e

Jy lh än tie

29 tie ju ar H

41

18

24

n t ie il a ur

1

7

11

ij Ke

2 5

15

13

20

ie

12

Niemelä

10

11

10

Yl ijo en tie

62

8

A

ola n

16

19 e nti pä 16 18

1

tie ijon 1

13

Se

a hu

38

ant paik ren Uu 39

21

10

an nt tu

up kk

Re

8 tie tun 9 Ke 5

77

8

Ke

15 lontie el

Pi 22

2

72

Rantala

6

kj. 3 t ön 0 2 pis Le 2 4 4 1 ja 3 toku 1 h Le 2

1 ja 3 ku 2 4 itty Ni 4 1 3 tokj. s 2 Ma 4

82

Kettu

13

19

86

a os

67

Ko t

tie en ar 18

K

22 ntie i ing ys 21 nö

5

4 Oos inharjun ti

19

89

114 10 6

tie ön

in m tie 2

T

72

2

Ketola

6 ntie nu

12

12

99

Ylijoki

u Ma

74

vitie Sa

132

109

5 10 tie 7 ilan 10 pp

Joki

ö

t

2

Uutela Kyrönmaa

Pajala

5

142

15

U

11 1

la

32 11 3

nt a 9

ie nt

e

22


a Koto-ojanneva

e

Pรถ

85 64

9

75

67

66

65 75

63

126

64 54

89

Virkkala


Kansantanssi

...Hei lystiä, Lohtajan lystiä, Kälviän lystiä, KAUSTISEN! Kyllä poijat piirin keskellä tiesivät jo vuonna 1968, mistä se ystävä ja lysti löytyy, Kaustiseltapa hyvinkin! Kansantanssi on kulkenut juhliemme historian ajan käsi kädessä kansanmusiikin kanssa, tahdista toiseen, yhdessä. Juhlavuonna tanssin ystäviä hemmotellaan niin perinteisellä kattauksella kotimaista kansantanssia kuin luonnollisesti Kaustisen henkeen sopien ajassa olevalla ja tulevaisuuteen suuntaavalla, mitä moninaisimmalla tanssilla. Luovaa hulluutta ei tänäkään vuonna tanssista puutu! Helvi Jukaraisen parhaat on yksi viikon kohokohdista. Mestarikansantanssija Hannu Nipulin kokoamassa konsertissa, 30 vuotta Tanssikontin julkaisun jälkeen, areenalla oikeuksiinsa pääsevät Helvin rakastetuimmat koreografiat. Hässäkkä goes Ultra Bra – Sokeana hetkenä on yksi vuoden tanssitapauksista. Hässäkän sähköisellä energialla areenan lattia, jos ei syty tuleen, niin iskee ainakin kipinää Elsa Antikaisen ja Hanna Poikelan luomalla modernilla showkansantanssin kielellä. Kotimaista kansantanssin kärkeä edustavat Rajan Nuorten iloittelevat tanssitaiturit Kimurantti, Kirjavat ja Kimara

OTTOSET

16 16

Lappeenrannasta tuoden mukanaan aitoa karjalaista, rehevää, rehellistä ja ennen kaikkea taitavan tarkkaa tanssia, jolle jopa pohjalainen sulaa. Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset viihdyttävät tanssillaan ja soitollaan koko viikon ajan tuoden esille vahvaa paikallista tanssiosaamista perinteisistä laululeikeistä ja purppurista uuden ajan koreografioihin kaksisataapäisen tanhujoukkueensa voimin. Purpurit ja kaustislainen purppuri on esillä monimuotoisesti. Helsingin Kansantanssin Ystävien Purpuri-ryhmä yhdessä Petri Hopun kanssa esittelee suomalaisia purpureita, Purpuridansarna tanssii ruotsinkielisen Pohjanmaan pohjoisosien häätansseja ja Kruunupyyn purpuria. Ottoset modernisoivat kaustislaista purppuria Morsiustaivhan alla -teoksessa yhdessä ISOn tanhuujien ja Väkitukon kanssa. Juhlavieras pääsee itsekin tanssimaan purppuria torstain ja perjantain purppurituvissa sekä ensi kertaa siliavalssispesiaalissa. Meillä ei tarvitse olla seinäruusuna tai -ohdakkeena, kaikki saavat tanssia. Olitpa sitten ikäsi tanssia harrastanut konkari tai puujalkainen aloittelija, meilKrista Järvelä

tä löytyy apu. Päivittäiset tanssituvat, -workshopit ja yleisötanssit niin Juhlapihalla kuin Keskipohjanmaa-areenalla sekä torstain legendaariset Siltatanssit pitävät juhlakansan tanssin sykkeessä jokaisena juhlapäivänä. Mestarikansantanssija Antti Savilammen ja JPP:n juhlavuoden Yökatrilli saa tänä vuonna parikseen uuden uutukaisen Iltavillin, jossa tanssivelho Petri Kauppinen villitsee Maria Reikko & Best Case Scenario Bandin tahdittamana kansantanssikansan kreisibailusfääreihin! Kansainvälisen kansantanssin tuulahduksen tuovat mukanaan folkloreryhmä Javorina & Kotár Tsekin tasavallasta sekä Mladost – Avala Serbiasta. Suomalaisen flamencon pitkän linjan tekijät tuovat flamencoa monipuolisesti esille esityksellään Décadas – flamencon voimaa! ja Tanssiteatteri Krampin Kaikuja – Juuriltani vie katsojan suomalaisen runolaulun, persialaisen musiikin ja runouden sekä tanssin avulla moderniin suomalaiseen äänimaisemaan.

Tätä kaikkea ja paljon muuta on tanssiva Kaustinen!

MLADOST – AVALA (RS)

FOL


Kaustisella tansittamassa mm. Décadas – Flamencon voimaa

Kimara

Pörriäiset

Kimurantti

Purpuridansarna

EmeritusOttoset

Kipuna-kollektiivi

Folk Dance Group Javorina and Kotár (CZ)

Kirjavat

Riina Hosio & Tapio Miettinen

Folk Group Mladost – Avala (RS)

Hässäkkä Helsingin Kansantanssin Ystävien Purpuri-ryhmä Isottaret

Rikurilla

Koplaus Lahden Tanhuujien Riijarit Mallusjoen Tanhuujat MiniOttoset I MiniOttoset II Ottoset

Sitriini Susirekka Tanssiteatteri Kramppi Tosi-Isot Vetelin Eläkeliiton Senioritanssijat VeteraaniOttoset

JunioriOttoset

Ottosten perilliset

JunioriOttoset I

Pauha

Vinteliska

JunioriOttoset II

Petkele

Virkiät

Jältta

PikkuOttoset I

Väkitukko

Karussa

PikkuOttoset II

Öhkä

Kepposet

Pirttiset

Kikatus

Polokkarit

Vinkkarit

FOLK DANCE GROUP JAVORINA AND KOTÁR (CZ)

Montako pelimannia mahtuu vasikkaigluun? Tule festivaaleille katsomaan! Löydät meidät Lastenteltan läheisyydestä.


Koko perheen Kaustinen

LASTEN TYÖPAJAT

Kaustinen kutsuu koko perheen juhlimaan ympäri festivaalialuetta laulaen, tanssien, soittaen ja leikkien, unohtamatta elämyksellisiä työpajoja. Lastenteltalla isännöivät tuttuun tapaan ihastuttavat Tradilinnut, joiden vieraina kuullaan lastenmusiikkiyhtyeitä ja lapsiesiintyjiä niin Suomesta kuin eri puolilta maailmaa. Tradilintujen siipien suojassa voi turvallisesti heittäytyä iloiseen festivaalihumuun! LASTENTELTTA JA KÄDENTAITOTELTTA ovat auki ma klo 16.00-19.00, ti-la klo 10.00-19.00 ja su klo 11.0016.00. Lastenteltan päivä alkaa aina yhteisellä, toiminnallisella hetkellä, jossa Tradilintujen vieraina on laululeikein varustautuneita pelimanniyhtyeitä. LASTENHOITOHUONE Alakoululla sijaitsee vaipanvaihtoon, ruoan laittoon ja levähtämiseen soveltuva lepokeidas, jossa voi hengähtää hetken festivaalihumun keskellä. Tarjolla myös 4H:n lapsiparkkipalvelu (maksullinen). LASTEN PELIMANNIKILPAILU on kaikenikäisille lapsille avoin musiikkikatselmus. Lava on vapaa soitto-, lauluja tanssiesityksille yksin tai porukassa. Ilmoittautua voi Tradilinnuille kilpailupäivän aikana. Kilpailua käydään aina päivän päätteeksi tiistaista lauantaihin ja palkintojen jako pidetään sunnuntaina Lastenteltan päätösjuhlien lomassa. Jokainen osallistuja saa itselleen virallisen kunniakirjan.

18 18

KÄDENTAITOTELTASSA voi piipahtaa tai viipyä pidemmänkin aikaa piirtelemässä, värittämässä tai askartelemassa. Tiistaista lauantaihin tarjolla on erilaisia kädentaitoihin painottuneita työpajoja. Pajoissa valmistetaan esimerkiksi keppihevosia, erilaisia soittimia ja koruja. Tule tekemään itsellesi oma festarimuisto! Kaikki pajat ovat maksuttomia ja teltassa on ohjaajat koko aukioloajan.

LASTEN JAMIT LASTENTELTASSA

Tule kokeilemaan ja opettelemaan ukulelea, perinnesoittimia ja 5-kielistä kanteletta. Ota mukaan oma soitin tai hyödynnä Lastenteltan soittimistoa. Kaikenikäiset ja -tasoiset musisoijat tervetuloa mukaan! Tradilinnut ovat tukena ja apuna jammailun pyörteissä. Ti 11.7. klo 10.00-10.30 Ukulelejamit yhdessä Ukulissujen kanssa

KAUSTISEN 4H-KERHON PAJAT KÄDENTAITOTELTASSA

Ke 12.7. klo 11.00-11.45 Perinnesoitinjamit “Miten Suomi soi?” yhdessä UULUn kanssa

Ti 11.7. klo 13.00-14.00, klo 15.00-16.00 ja klo 17.00-18.00: Rytmisoittimet

La 15.7. klo 17.15-18.00 Kantelejamit yhdessä Satu Sopasen ja Tuttiorkesterin kanssa

Ke 12.7. klo 12.00-13.30 ja klo 14.30-16.00: Keppihevoset To 13.7. klo 12.30-14.00 ja 15.00-16.30: Keppihevoset Pe 14.7. klo 13.00-14.00 ja 15.00-16.00: Rytmisoittimet La 15.7. klo 12.00-13.00, klo 14.0015.00 ja klo 16.00-17.00: Koruja MINNA HOKAN PAIMENSOITINTYÖPAJAT KÄDENTAITOTELTASSA ke-pe 12.-14.7. klo 17.00-19.00 LASTENTELTTA TANSSII Kaustisen nuorisoseura Ottosten kansantanssituokiot koko perheelle – lapset tanssivat lapsille ja lopulta yleisö pääsee mukaan. Ottosten tanssipajojen lisäksi perheille on tarjolla Lähi-idän ja Afrikan tanssien työpaja Suvi Tuomisen johdolla. Ti klo 14.15-15.00 Ke klo 11.45-12.30 ja klo 13.30-14.15 To klo 14.15-15.00, Pe klo 12.00-12.45 La klo 13.00-13.45

Tervetuloa koko viikon kestäviin Lastenjuhliin! Huom! Alle 7-vuotiaat pääsevät festareille maksutta!

VAUVA- JA TAAPEROMUSKARIT

Kulttuuriosuuskunta UULUn pajassa keskitytään vauvan kanssa kommunikaatioon laulun avulla arkipäivän tilanteissa. Tuo vauvasi tai taaperosi kuulemaan ja kokemaan kypärämyssyraivarinestoleikki, vaipanvaihtoleikki ja ostoskärryssähuudonestolaulu! To 13.7. klo 10.00-10.45 ja klo 11.30-12.15, Iholla-sali

TOIMINTAA VARHAISNUORILLE JA NUORILLE JOUSIAMMUNTA 4H-kerho opastaa jousiammunnan saloihin Lastenteltan takana Ti-la 11.-15.7. klo 19.00-20.00 BIISINIKKARIT-TYÖPAJA KAUHUTEEMALLA Kulttuuriosuuskunta UULUn pajassa nikkaroidaan oma kappale, johon tehdään tietysti myös sanat, sävel ja sovitus. Omaa musiikkia luodaan etnisillä soittimilla. Ti 11.7. klo 21.15-22.45, Wiljami LÄVIKÖN RAKENNUSPAJA Työpaja Minna Hokan ohjauksessa (yli 12-vuotiaille) Pe 14.7. klo 19.00-21.30, kädentaitoteltta

Krista J


Krista Järvelä

POIMINTOJA OHJELMASTA TRADILINNUT Festivaalin omat laululintuset avaavat Lasten Kaustisen ohjelman mukaansatempaavilla leikeillä ja musisoinneilla ja jatkavat siitä riemukasta juhlaviikkoa aina päätöshulinoihin asti! Tradilinnut huolehtivat iloisella olemuksellaan siitä, ettei Lastenteltalla kenenkään tarvitse soittaa, laulaa ja tanssia yksin. Aina löytyy ainakin yksi siivekäs kaveri mukaan! Ma 10.7. klo 16.00 Lastenteltan avajaiset Ke-la 12.-15.7. klo 10.00 Leikkilauluja Lastenteltalla SU 16.7. klo 13.45 Tradilintujen päätöshulina

MUKULAMATINEAT I JA II Perinteiset mukulamatineat keräävät koko areenan täyteen tanssijoita ja soittajia, joista nuorimmat ovat vasta taaperoiässä. Mukulamatinea I on Kaustisen Ottosten taidonnäyte ja Mukulamatinea II kokoaa yhteen Näppärimuusikot ympäri maailman. Ti 11.7. klo 13.00 Mukulamatinea I: Kaustisen Nuorisoseuran MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset ja Ottoset vieraanaan Oulunsalon Nuo-

Lauri Oino

risoseuran Kikatus ja Kepposet koko perheen kansantanssikonsertissa. Ti 11.7. klo 17.00 Mukulamatinea II: Juhlapitojen kunniaksi Näppärit ovat kutsuneet yhteistyökumppaneitaan ympäri Eurooppaa mukaan Kamukutsuille. Tämän vuoden isossa yhteiskonsertissa mukana on vieraita Ruotsista, Norjasta, Virosta ja Englannista! ORFFIT JA LAITAKAUPUNGIN ORKESTERI: PÄÄJALKAISET Orffeja voisi kutsua Lasten Kaustisen omaksi lastenmusiikkiyhtyeeksi, alkoihan bändin taival Kaustiselta 21 vuotta sitten. Viime kesän Kaustisen juhlakiertueella Orffeilta jäi areena valloittamatta, siispä korjataan tilanne nyt. Tällä kertaa Orffit yhdistävät voimansa Laitakaupungin orkesterin kanssa ja esittävät musiikkia tänä keväänä julkaistulta Pääjalkaiset-albumiltaan. Tätä keikkaa ei kannata missata missään nimessä! Ti 11.7. klo 15.00, Keskipohjanmaa-areena LASTENJUHLAT SIINAN JA NALLEN KANSSA Tv:stä tutut ystävykset pistävät areenalla pystyyn Lastenjuhlat. Tässä lasten koontikonsertissa kuullaan eri kokoisia lasten pelimanniyhtyeitä, ja pyörähtääpä lavalla myös lastenmusiikin konkari Pentti Rasinkangas

yhdessä Jarmo Romppaisen kanssa. Tässä osallistavassa konsertissa myös yleisö pääsee mukaan musisointiin. Ke 12.7. klo 12.30, Keskipohjanmaa-areena TUULETAR tuo Lastenteltalle interaktiivisen esityksen nimeltä Pohjanneito ja varastetut kultalangat. Kuulijat pääsevät itse mukaan esitykseen laulamalla ja luomalla äänimaisemia. Tuuletar vie tarinaa eteenpäin omalla musiikillaan sekä innostavalla heittäytymisellään roolihahmoihin ja tarinan kerrontaan. Ke 12.7. klo 16.00, Lastenteltta KULTTUURIOSUUSKUNTA UULU: ALUSSA OLI LAULU Musiikin, taiteen, tieteen ja kulttuurin tila Tampereella perehdyttää lapsia ja aikuisia Suomen ja maailman musiikkikulttuureihin. Nyt UULU tuo pienen ripauksen toiminnastaan Lasten Kaustiselle työpajojen ja konserttien muodossa. Vauvamuskareiden, perinnesoitinjamien ja nuorten työpajan lisäksi UULU tarjoaa Pelimannitalossa koko perheelle suunnatun interaktiivisen konsertin, jossa yleisö pääsee soittamaan mukana. To 13.7. klo 15.30, Pelimannitalo 19 19


Koko perheen Kaustinen

PENTTI RASINKANGAS & JARMO ROMPPANEN Kun pupulaarimusiikin mestari Rasinkangas ja kansanmusiikin monitaituri Romppanen soittavat yhdessä, syntyy kansanmusiikki- ja juurimusiikkimausteilla höystettyä monitasoista musiikkia kaikenikäisille. Tässä konsertissa kuullaan Rasinkankaan tuttuja, hauskoja, mutta vakavampia aiheita sisältäviä lauluja svengaavalla meiningillä soitettuna. To 13.7. klo 16.30, Lastenteltta Ke 12.7. klo 12.30, Keskipohjanmaa-areena (Lastenjuhlat)

HENXELIT Erinomaisen maukasta lastenmusiikkia soittava yhtye täyttää 10 vuotta – mikä olisikaan parempi paikka juhlistaa sitä kuin Lasten Kaustinen! Henxeleiden juhlakonsertissa kuullaan mukaansatempaavia tarinoita, reippaita ralleja sekä akustisen soitinarsenaalin tarjoamia tunnelmallisia tulkintoja elämän suurista ihmeistä. Kyllä menojalat vipattavat, kun Henxelit tarjoilee makupaloja polkasta delta bluesiin ja swingistä suomijenkkaan. La 15.7. klo 11.00, Lastenteltta

MAUKKA JA VÄYKKÄ: TARINAKONSERTTI Maukka on kissa ja Väykkä on koira. Ne asuvat taivaansinisessä talossa mäen päällä. Maukan ja Väykän ystävyydestä kertova tarinakonsertti tarjoaa viihdyttävän hilpeitä ja ihanan haikeita hetkiä koko perheelle. Tämä uudenlainen esitys sisältää musiikkia ja tanssia, sekä kerrottuja ja näyteltyjä tarinoita. Maukkaa esittää Lotta Kuusisto, Väykkää Paavo Kerosuo ja musiikista vastaa pianisti Marko Puro. Mukana esityksessä myös Maukan ja Väykän luoja, kirjailija Timo Parvela.

SATU SOPANEN JA TUTTIORKESTERI Nämä supersuosikit eivät juuri esittelyjä kaipaa! Tällä kertaa Satu ja Tuttiorkesteri johdattavat kuulijansa areenan Iloisiin laulukarnevaaleihin. Karnevaaleissa kuullaan taattua Tuttiorkesteri-laatua, erilaisia musiikkityylejä ja tunnelmia. Yleisö pääsee mukaan laulamaan ihania ja rakastettuja lastenlauluja. “Kuule kuinka laulu raikaa, laulussa on paljon taikaa!” Ennen juhlaviikon päätöskarnevaaleja Satu ja Tuttiorkesteri vierailevat Lastenteltan kantelejameissa. Sukella kanteleensoiton saloihin Satun opastuksella ja jammaile yhdessä Tuttiorkesterin mukana. Voit ottaa oman 5-kielisen kanteleen mukaan! La 15.7. klo 17.15, Lastenteltta (Kantelejamit) Su 16.7. klo 11.30, Keskipohjanmaaareena (Iloiset laulukarnevaalit)

Pe 14.7. klo 14.00, Lastenteltta (vierailu) Pe 14.7. klo 15.00, Kaustinen-sali (tarinakonsertti)

MAUKKA JA VÄYKKÄ

20 20

KULTTUURIOSUUSKUNTA UULU

Topias Toppinen

Konsta Leppänen

Lia Ja


Kaustisen uljaassa showcase-sarjassa esitellään nousevia kansanmusiikin nimiä. Raati valitsi jälleen lukuisten hakijoiden joukosta kolme upeaa kokoonpanoa, jotka tarjoavat läpileikkauksen Kaustisen olemuksesta: sekoitus uniikkeja esiintyjiä, vaihtelevia tunnelmia sekä aimo annos hyvää meininkiä!

DUO SYSTRAMI on pohjoisruotsalainen kaksosduo, jonka saumattomuus jatkuu aina sovituksista tulkintoihin saakka. Ruotsin Ångermanlandin metsissä juurensa kasvattanut duo inspiroituu myrskyistä, jäästä ja merestä. Yhtye on voittanut mm. Vuoden nuori kansanmusiikkiyhtye -kilpailun Ruotsissa vuonna 2013.

Amalia Louhela

MARKO SIEKKINEN & TOIVONIEMEN RESERVAATTI on folk- ja bluegrasshenkinen elämäntarinoiden tulkitsija. Pian julkaistava Muurahaiset on yhtyeen ensimmäinen albumi. Laulujen aiheet luotaavat niin ruuhkavuosien elämää kuin maailmanparantamistakin, rakkauslauluja unohtamatta. Vinksahtaneiden näkökulmien takaa löytyy aina ihmisen kokoinen tarina.

Fanny Källström: viulu Klara Källström: sello

Marko Siekkinen: laulu, kitara, mandoliini ja huuliharppu Arto Louhela: dobro, banjo, kitara ja taustalaulu Matti Niemi: basso ja taustalaulu Anniina Polvi: haitari, mandoliini, koskettimet, taustalaulu Johanna Laurila: viulu, taustalaulu

ma 10.7. klo 19.00, Café Mondo ti 11.7. klo 16.45, Iholla-sali

pe 14.7. klo 19.45, Café Mondo la 15.7. klo 22.30, Kallioklubi

DUO SYSTRAMI

Lia Jacobi

Showcase

MARKO SIEKKINEN & TOIVONIEMEN RESERVAATTI

PERPETUUM LOKOMOBILE on taitavien muusikoiden moderni näkemys maailmanmusiikin äänimaisemasta sekasorron keskellä. Osa ambientvaikutteisen etnomusiikin materiaalista on perinnemusiikkia suomensukuisilta kansoilta, osa muusikoiden omista mielistä. Kaikki linkittyy esitystilanteessa nykyhetkeen, oli kyseessä 100 vuotta vanha sävelteos tuntemattomalta säveltäjältä tai hetkessä improvisoitu ajatus; näin muusikot sulautuvat yhteen kuin yhdeksi suureksi instrumentiksi nimeltään Perpetuum Lokomobile. Juska Ojajärvi: haitari Nea-Maria Korpelainen: viulu Minna Koskenlahti: perkussiot Mikko Kolehmainen: äänisuunnittelu ke 13.7. klo 22.00, Wiljami to 14.7. klo 18.30, Café Mondo

PERPETUUM LOKOMOBILE

Janne Ojajärvi

21 21 21


Kestikievari toimii festivaaleilla upeana 150 hengen pitotelttana, jossa kansantaide yhdistyy paitsi lavalla, myös lautasella. Ammattitaidolla luodut gastronomiset ruokateemat maistuvat ja kuuluvat tiistaista lauantaihin kahdessa päiväkattauksessa sekä myös illoissa. Tervetuloa!

KE 12.7. ETELÄ-POHJANMAA Aavojen ja laakeiden peltojen maakunta on tunnettu omintakeisesta murteestaan, härmän häjyistä sekä vahvoista perinteistään. Nyt tämä kaikki on tarjolla Kestikievarissa, jossa maaseudun raikkaat maut yhdistyvät lautasella häjymäisen rempseisiin pelimanniesityksiin. ”Varokaa vaij jottetta rupia hörskööttämähä liikkaa, jottei suupielistä ruuap piraja!” MENU: Juustoportin leipäjuustosalaatti ja salaatinkastike Perunamuusi, rukiiset silakat ja paahdetut juurekset Kropsu, mansikkahillo ja kermavaahto (12cl talon viiniä tai olut) Kattaukset ke 12.7. klo 12-14 ja 16-18, hinta 20/25 € 22 22

TO 13.7. KAUSTINEN Pieni kunta Keski-Pohjanmaalla on tehnyt itsensä tunnetuksi sisukkaana ja yritteliäänä pitäjänä, jossa kansainvälisen festivaalin lisäksi kruunataan ravihevosia sekä nautitaan kansanperinteen ja kulttuurin tuottamista elämyksistä eri tavoilla. Kestikievarista ei pelimanneja puutu kun pitäjän perinteitä esitellään! ”Törkiän kolokosti tervetulua!” MENU: Juustopaisti Pesolan leipomon ruisvarras ja levite Krenikka ja kaffi (12cl talon viiniä tai olut) Kattaukset to 13.7. klo 12-14 ja 16-18, hinta 20/25 € PE 14.7. KARJALA Karjala on Suomen itäisin historiallinen maakunta, jossa murre on vaikeaselkoista, ruoka täyttävää ja musiikki tanssittavaa. Babuskan tekemät karjalanpiirakat ja karjalanpaisti ovat perinneruokaa parhaimmillaan. Suomen Karjala on kaunis ja täynnä suulaita ja avoimia ihmisiä! ”Ei mittää muuta ko astu sissää ja naati hyvvee ruokkoo!” MENU: Isoäidin salaatti Perunamuusi ja karjalanpaisti Karjalanpiirakat, leipä ja levite Piimäkakku ja kahvi (12cl talon viiniä tai olut) Kattaus pe 14.7. klo 12-14, hinta 20/25 € Kattauksen mille tahansa päivälle voit varata ennakkoon: juha.kuurajarvi@kaustinen.net, p. 040 3582 413 tai ostaa kievarin ovelta!

LA 15.7. HÄÄJUHLA On juhlien, onnen ja musiikin aika, sellainen on se häiden taika! Olemme saaneet kunnian kestitä kahdet kaustislaiseen tyyliin modernisoidut perinnehäät Kestikievarissa. Kattaukset ovat kaikelle kansalle avoinna. MENU: Juustopaisti Pesolan leipomon ruisvarras ja levite Krenikka ja kaffi (12 cl talon viiniä tai olut) Kattaukset la 15.7. klo 12-14 ja 16-18 (hääparit paikalla jälkimmäisessä kattauksessa), hinta 20/25 €

Leo Torppa, Kansanmusiikki-instituutin arkisto

TI 11.7. UUSIMAA Uusimaa saa kunnian olla Kestikievarin ensimmäinen maakunnallinen ruokateema! Väkiluvultaan Suomen suurin maakunta on rikas, monikulttuurinen maakunta, jonka historia näkyy myös lautasella. Kartanot toimivat ruokakulttuurin välittäjinä ja rannikon läheisyys teki kalasta ja ruohosipulista paikallista herkkua. Uudenmaan mukaisen kattauksen kruunaa teemaan sopiva pelimannimusiikki. MENU: Raikas vihersalaatti kauden kasviksista ja salaatinkastike Uuden sadon perunaa, silliä ja lihapullat sekä ruohosipulikastike Raparperikeitto ja kermavaahto (12cl talon viiniä tai olut) Kattaukset ti 11.7. klo 12-14 ja 16-18, hinta 20/25 €

Krista Järvelä

Pidot

Kestikievari – Pitopöytä on katettu!


Krista Järvelä

Leo Torppa, Kansanmusiikki-instituutin arkisto

SULOSOINTUJA LAPISTA


Torstaina ja perjantaina Kaustisella valmistaudutaan lauantain spektaakkeliin, pidoista parhaimpiin, häihin! Työpajoissa tutustutaan erilaisiin hääperinteisiin ja opetellaan niin musisoimaan, tanssimaan kuin tekemään morsiuskruunuakin. Valmistautumisen jälkeen lauantaina kolme hurmaavaa paria lausuvat toisilleen tahdon!

Työpajat TORSTAI 13.7. KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 TanssitupaKaustislainen purppuri CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Kaustislainen purppuri ja muu häämusiikki pelimannien johdolla JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Kukat, krykyt ja kruunut Kaustislaisen hääperinteen hengessä kukat kukkimaan! Sulhanen, tee morsiamelle kukkakääty; morsian, tee morsiussaunakruunu tai rintakukka sulhaselle eli krykky. Lisäksi vinkkejä ja opastusta morsiusvihdan tekemiseen. 14.00-15.00 Morsiuskruunut 100 vuoden takaa Anna-Liisa Finnilä kertoo morsiuskruunuperinteestä. Paikalla saattaa näkyä myös lauantain morsiamet! KALLIOKLUBI 14.30-16.00 Tanssiworkshop Siliavalssispesiaali Jarkko Peltolan johdolla

PERJANTAI 14.7. CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Kaustislainen purppuri ja muu häämusiikki pelimannien johdolla KALLIOKLUBI 12.00-15.00 Tanssi- ja soittoworkshop Kaustislainen purppuri Jarkko Peltolan ja kaustislaisten pelimannien ohjauksessa, mukaan sekä tanssijat että soittajat valmistautumaan häähumuun! JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Kukat, krykyt ja kruunut Kaustislaisen hääperinteen hengessä kukat kukkimaan! PELIMANNITALO 21.45-22.45 Laulutupa Pia Rask laulattaa häälauluja Suomesta ja sukukansoilta LAUANTAI 16.7. JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Kukat, krykyt ja kruunut Kaustislaisen hääperinteen hengessä kukat kukkimaan!

Leo Torppa, Kansanmusiikki-instituutin arkisto

Pidoista parhaimmat – häät

Modernit perinnehäät

24 24

Leo Torppa , Kansanmusiikki-instituutin arkisto, 1968


Hääjuhla

Meillä on ilo kutsua teidät viettämään häitä lauantaina 15.7.2017! KRUUNU-MARJAANAN SALAT Pelimannitalo klo 12.45 Morsiamen pukemiseen liittyvät perinteet uskomuksineen ovat perinteisesti olleet hyvin varjeltua perimätietoa, josta ovat aidossa tilanteessa päässeet kuulemaan ainoastaan itse morsian, hänen pukijansa sekä pukijan yksi valittu, uskottu tyttö. Nyt festivaalivierailla on mahdollisuus päästä kuulemaan mitä tämä mystinen ja salattu häihin valmistautumisen hetki on pitänyt perinteisesti sisällään. Paikalla tarinoi kruunuhääperinteen asiantuntija Anna-Liisa Finnilä ja oman osansa tarinoista kertoilee paikalla musisoiva Hääpelimannit-yhtye. MODERNIT PERINNEHÄÄT – VIHKISEREMONIA Keskipohjanmaa-areena klo 14.00 Hääparit saapuvat näyttävässä juhlakulkueessa areenalle, jossa vihkiseremonia suoritetaan morsiustaivaan alla. Vihkijöinä ovat Länsi-Suomen maistraatin päällikkö Jari Taipale sekä Kaustisen oma kirkkoherra Veli-Pekka Harju. Seremonian jälkeen vuorossa häävalssi, hääpurppuri sekä yhteistanssinumero suuren pelimannijoukon säestyksellä. Häiden seremoniamestarina toimii Antti Timonen. HÄÄKATTAUS Kestikievari klo 16.00-18.00 Hääohjelma jatkuu ruokailulla, jossa tarjolla perinteistä kaustislaista juustopaistia ja kaffin kera krenikkaa. Ruokailun aikana tilaisuudessa häämusiikkia, tarinoita hääperinteestä sekä yllättäviä kuokkavieraita. (kattaus 20/25 € /hlö, ks. s. 22) HÄÄTANSSIT Juhlapiha klo 18.00 Hääpäivä huipentuu yleisöpurppuriin ja tansseihin puikkauksineen. ILTAOHJELMA Kestikievari klo 20.00 Hääväki juhlii muun festivaaliväen mukana, mutta juhlallisuuksien tukikohta löytyy Kestikievarista. Häät jatkuvat tanssien ja laulaen aina yömyöhälle saakka.

Tervetuloa mukaan viettämään ikimuistoista hääpäivää!


Kaustinen käy kylään 26 26

Kaustinen käy kylään Pelimanniohjelmasta on mahdollista nauttia myös juhla-alueen ulkopuolella, kun Kaustinen käy kylään. Pelimannimusiikki soi pitkin viikkoa mm. kaupoissa ja huoltoasemilla. Lisäksi pelimannit kiertävät palvelukodeissa. Kaustinen käy kylään -sarjan esityksiin on vapaa pääsy. MAANANTAI 10.7. Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Eino & Alina Iltaruskon vanha puoli klo 14.00 Mäntyluoto Teboil klo 14.30 Jalasjärven 1-riviset Halpa-Halli klo 15.00 Siniruoko Neste klo 15.30 Pikipojat K-Market klo 16.00 Ylä-Karjalan Kimeltäjät TIISTAI 11.7. Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Saana Kastelli Iltaruskon vanha puoli klo 14.00 mara & kumpp Teboil klo 14.30 Piahvi ja Pukatsoova Halpa-Halli klo 15.00 Niinirannan pelimannit Neste klo 15.30 Marius Pirhonen & Ida Nättinen K-Market klo 16.00 Sillä lailla tällä lailla S-Market klo 17.00 Jakkara

KESKIVIIKKO 12.7. Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Lauluyhtye Hinku Iltaruskon vanha puoli klo 14.00 Lauluyhtye Hinku Teboil klo 14.30 Kiikoisten pelimannit Halpa-Halli klo 15.00 Jaana & Junnu Neste klo 15.30 Kuhertelevat kurtut K-Market klo 16.00 Saana Kastelli S-Market klo 17.00 Laundry Boys and Sisters

PERJANTAI 14.7. Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Eino ja Eukko Iltaruskon vanha puoli klo 14.00 Tarinatarhurit Teboil klo 14.30 Putaan pelimannit Halpa-Halli klo 15.00 Leppävirran pelimannit Neste klo 15.30 Haitarimimmit K-Market klo 16.00 KariTiinanMies S-Market klo 17.00 Sukka Hukassa

TORSTAI 13.7. Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Kahden Naisen Lauluorkesteri Iltaruskon vanha puoli klo 14.00 Kahden Naisen Lauluorkesteri Teboil klo 14.30 Oke & Oge Halpa-Halli klo 15.00 Vispilä Neste klo 15.30 Kahvilaorkesteri K-Market klo 16.00 Me Weikkoset S-Market klo 17.00 Mittumaari

LAUANTAI 15.7. Iltaruskon uusi puoli klo 13.30 Kupletööri Hannu Musakka Iltaruskon vanha puoli klo 14.00 Kupletööri Hannu Musakka Teboil klo 14.30 Miljonääriäidit Halpa-Halli klo 15.00 Eino ja Eukko Neste klo 15.30 Spot the Irish K-Market klo 16.00 Eino ja Eukko S-Market klo 17.00 KASSIAHASTUS

Krista Järvelä

Krista Järvelä


Mestarit

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on myöntänyt mestaripelimannin, mestarikansanlaulajan ja mestarikansantanssijan arvonimiä vuodesta 1970 alkaen. Näitä perinnekentän merkittävimpiä edustajia kuullaan ja nähdään festivaaliviikon aikana niin Mestarisoitoissa kuin Mestariparaatissakin. Tunnelmallisissa tilaisuuksissa hellitään yleisöä soiton ja tanssin lisäksi myös tarinoita ja tietoa jakaen. Mestarit näyttäytyvät juhlilla myös omien yhtyeidensä kanssa. MESTARISOITOT ma 10.7. klo 20.00, Soittosali: Uudet mestarit esittäytyvät

to 13.7. klo 14.00, Kaustinen-sali: Mestariparaati Suomalaisen kansanmusiikin loistelias läpileikkaus mestareiden tarjoilemana

MESTARIKANSANTANSSIJA ANTTI SAVILAMPI

Lauri OIno

ke 12.7. klo 14.30, Pelimannitalo: Tepot, Jouko Heikola, Eero Lahti, Erkki Hiekkavirta, Eero Hautsalo

MESTARIPELIMANNIT TEPOT

Lauri OIno

ti 11.7. klo 14.30, Pelimannitalo: Eino Ketola, Aimo Mantere, Pentti Mattsson, Esko Pirttilampi, Erkki Vihinen

pe 14.7. klo 14.30, Pelimannitalo: Teijo Aho, Usko Välimäki la 15.7. klo 14.30, Pelimannitalo: Erkki Lassila ym. su 16.7. klo 11.00, Pelimannitalo: Kaustislaisia mestareita

Mukana juhlilla mm. Teppo Aho

Antti Hosioja

Kari Peltoniemi

Teijo Aho

Risto Hotakainen

Risto Ala-Ikkelä

Christine Julin-Häggman

Tapani Peltoniemi Esko Pirttilampi

Aarne Järvelä

Hannu Rauma

Jorma Järvelä

Janne Rauma

Teppo Alajuntti Kimmo Anttila Jonas Borgmästars

Eino Ketola

Taito Saari

Siv Ekström

Tapio Kivelä

Wimme Saari

Lars Enstrand

Eero Lahti

Antti Savilampi

Jussi Haanpää

Heikki Lahti

Timo Valo

Asko Hanhikoski

Erkki Lassila

Erkki Vihinen

Airi Hautamäki

Aimo Mantere

Eero Hautsalo

Pentti Mattson

Aukusti Viitaniemi

Jouko Heikola

Aimo Mässbacka

Erkki Hiekkavirta

Hannu Nipuli

Teppo Välimäki Usko Välimäki

MESTARIPELIMANNI AIRI HAUTAMÄKI

Lauri OIno

ärvelä

Mestarisoitot ja mestariparaatit

27 27


Työnäytökset, workshopit ja jamit 28 28

Krista Järvelä

Työnäytökset

Workshopit ja jamit

SUUTARIMESTARI klo 10-18, Juhlapihalla Suutarimestari Tylli valmistaa perinnejalkineita käsityönä. Työnäytöksessä voi seurata supikkaan ompelua ja muita työvaiheita. Mukana korjaustöitä varten perinteikäs poljettava Singer.

Festivaaliviikon aikana järjestetään lukuisia työpajoja tanssin, soittamisen ja jamittelun merkeissä. Aamuworkshopit keskittyvät eri soittimiin ja musiikkityyleihin, pävittäiset tanssiworkshopit ja tanssituvat tutustuttavat lukuisiin tansseihin ja jamiworkshopit ovat helpposoittoisten kansansävelmien värittämät. Ohjatun jamittelun lisäksi spontaanit puskasoitot ja laulu ovat aina paikallaan. Ohjelmassa on myös työpajoja ja jameja lapsille. Löytyypä tekemistä kädentaitojen saraltakin!

KANSALLISPUKUKLINIKAN TYÖNÄYTÖKSET ti-pe klo 14-16, yläkoululla Mestarina Terttu Mulli. Tiistaina tykkimyssyn kopan teko, keskiviikkona tykkimyssyn silkin kirjailu, torstaina Seiskarin paidan kirjailu ja perjantaina Sakkolan ja Raudun talviessun revinnäisten ja hapsujen tekoa.

MA-PE 10.-15.7. Sata mattoa – virkkaa kanssamme istuinmattoja pitoihin! Osallistua voi myös lahjoittamalla puhtaat vanhat lakanat kampanjaan. Lapset saavat tehdä räsykorun punomalla ja letittämällä!

MAANANTAI 10.7. KANSANTAITEENKESKUS 15.00-17.00 Elämää käsillä: Korutyöpaja Ystävyyden risti metallilangasta JUHLAPIHA 15.00-18.00 Festarikäsityöt: Räsyt, resut Tehdään lakanoista räsyä mattotalkoisiin TIISTAI 11.7. KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Kansainvälinen tanssitupa Tsekkiläiseen ja serbialaiseen kansantanssiin opastavat Folk Dance Group Javorina & Kotár (CZ) ja Folk Group Mladost - Avala (RS). MAUNON MAKASIINI 10.00-12.00 Runolaulumeditaatio Nelipolvista trokeeta mantralauluna. Ei vaadi aiempaa kokemusta. Vetäjänä Selma Elisa Kilpi.


KANSANTAITEENKESKUS 10.00-11.00 Truban aamuworkshop Improvisaatiota soittimilla ja/tai ilman soittimia, ohjaajana Keke Lammassaari 12.00-14.00 Elämää käsillä: Korutyöpaja Koru ryijysolmujen tekniikalla 16.30-18.00 Wasel & The Weasels Bluegrass- ja rootsmusiikin työpaja

CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Trolska Polska (DK), Folkkarit, Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola (GB/FI)

CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Trio Svin (DK), Pia Rask, MäSä Duo

KALLIOKLUBI 13.00-14.30 Tanssiworkshop Mestarikansantanssija Antti Savilammen iltapäivätanssit

JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Lasten pidot Juhlaviirit painaen, kärpäslätkä, räsykoruja (materiaalimaksu) KALLIOKLUBI 14.30-16.00 Tanssiworkshop Tanssillisessa työpajassa tutustutaan kurdilaiseen tanssiperinteeseen, askelluksiin ja rytmiikkaan Suvi Tuomisen opastuksella PELIMANNITALO 22.30-23.30 Laulutupa Jimmy Träskelin ja Sampo Korva eroottisen kansanperinteen äärellä KESKIVIIKKO 12.7. KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Tanssitupa: Koko Suomi tanssii Kaikki tanssii, kaikki osaa, kaikki uskaltaa! Eleni Pierides opettaa Koko Suomi tanssii -kampanjan tansseja mm. pari- ja kansantanssista show- ja nykytanssiin. #kokosuomitanssii Yhteistyössä Pohjanmaan tanssin aluekeskus. MAUNON MAKASIINI 10.00-11.30 Runolaulumeditaatio Nelipolvista trokeeta mantralauluna. Ei vaadi aiempaa kokemusta. Vetäjänä Selma Elisa Kilpi. 14.00-15.00 Jamiworkshop Kertausta vuosilta 2011-2016 KANSANTAITEENKESKUS 10.00-11.00 Truban aamuworkshop Reki- ja runolaulujen runomitat, ohjaajana Keke Lammassaari 12.00-14.00 Elämää käsillä: Korutyöpaja Koru ryijysolmujen tekniikalla

JUHLAPIHA 12.00-1800 Festarikäsityöt: Koruilla pitoihin Minimosaiikkisormus, riipus, minimakrameekorut (materiaalimaksu)

PELIMANNITALO 20.15-21.15 Pia Raskin laulutupa Maakuntalauluja I sekä lauluja Kaustisen kyliltä TORSTAI 13.7. KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Kaustislainen tanssitupa Kaustislaisen purppurin saloja Senni Penttilä-Kunkaan ja Laura Roimelan ohjauksessa KANSANTAITEENKESKUS 10.00-11.00 Aamuworkshop Saksalainen tanssitupa, Bal Orchestra 12.00-14.00 Elämää käsillä: Korutyöpaja Koru ryijysolmujen tekniikalla 14.30-16.00 Wasel & The Weasels Bluegrass- ja rootsmusiikin työpaja CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Kaustislainen purppuri ja muu häämusiikki pelimannien johdolla JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Kukat, krykyt ja kruunut Kaustislaisen hääperinteen hengessä kukat kukkimaan! Sulhanen, tee morsiamelle kukkakääty; morsian, tee morsiussaunakruunu tai rintakukka sulhaselle eli krykky. Lisäksi vinkkejä ja opastusta morsiusvihdan tekemiseen. 14.00-15.00 Festarikäsityöt: Morsiuskruunut 100 vuoden takaa Anna-Liisa Finnilä kertoo morsiuskruunuperinteestä. Paikalla saattaa näkyä myös lauantain morsiamet!

WILJAMI 14.00-15.00 Jamiworkshop Kertausta vuosilta 2011-2016 KALLIOKLUBI 14.30-16.00 Tanssiworkshop Purppurifanaatikkojen unelma, siliavalssispesiaali, Jarkko Peltolan ohjauksessa IHOLLA-SALI 17.15-18.00 Perinnearkun laulujamit Uuden lauluvihkon parhaat palat PELIMANNITALO 19.45-20.45 Pia Raskin laulutupa Maakuntalauluja II sekä Kaustinen Folk Music Festival 50v KESTIKIEVARI 20.00-23.00 Iltapidot: World Music School Helsinki Galicialaisia ja bulgarialaisia kansantansseja ja -musiikkia Davide Salvadon ja Anna Dantchevin johdolla. Osallistua voi millä tahansa soittimella tai ilman, aiempaa kokemusta ei tarvita. PERJANTAI 14.7. KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Tanssitohtorin Tanssitupa Petri Hoppu pistää pysthön Tanhuhöntsyt, tuu tanssihan! KANSANTAITEENKESKUS 10.00-10.45 Truban aamuworkshop Vapaa ääni, ohjaajana Rosa Latva 12.00-14.00 Elämää käsillä: Korutyöpaja Koru ryijysolmujen tekniikalla CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Kaustislainen purppuri ja muu häämusiikki pelimannien johdolla JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Kukat, krykyt ja kruunut Kaustislaisen hääperinteen hengessä kukat kukkimaan! KALLIOKLUBI 12.00-15.00 Tanssiworkshop Kaustislainen purppuri Jarkko Peltolan ohjauksessa, tanssijat ja soittajat valmistautuvat yhdessä häähumuun! PELIMANNITALO 21.45-22.45 Pia Raskin laulutupa Maakuntalauluja III sekä häälauluja Suomesta ja sukukansoilta

29 29


Työnäytökset, workshopit ja jamit 30 30

LAUANTAI 15.7. KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Mestarikansantanssijan tanssitupa Mestarikansantanssija Antti Savilammen tanssitupa, yksinkertaisesti parasta! MAUNON MAKASIINI 10.00-12.00 Runolaulumeditaatio Nelipolvista trokeeta mantralauluna. Ei vaadi aiempaa kokemusta. Vetäjänä Selma Elisa Kilpi. KANSANTAITEENKESKUS 10.00-11.00 Truban aamuworkshop Pienkantele, ohjaajina Aurora Visa ja Senni Heiskanen 13.00-15.00 Elämää käsillä: Korutyöpaja Koru ryijysolmujen tekniikalla

CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop Estbel (EE/BE), Tallari JUHLAPIHA 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Kukat, krykyt ja kruunut Kaustislaisen hääperinteen hengessä kukat kukkimaan! 12.00-18.00 Festarikäsityöt: Koruilla pitoihin Minimosaiikki-sormus, riipus, minimakrameekorut (materiaalimaksu) KALLIOKLUBI 12.30-13.30 Tanssiworkshop Lavis-lavatanssijumppa! Hiki pintaan ja kroppa lämpimäksi lauantaitansseihin Maarit Peltoniemen kanssa

Krista Järvelä

PELIMANNITALO 18.45-18.45 Pia Raskin laulutupa Maakuntalauluja IV sekä slaavilainen ilta

ELÄMÄÄ KÄSILLÄ -TYÖPAJOISSA YHTEISTYÖSSÄ ELÄKELIITTO JA ELÄMÄÄ KÄSILLÄ -HANKE. Risto Savolainen

MAUNON MAKASIINI

Risto Savolainen


ärvelä

“ Tutustu kesän ja syksyn koulutustarjontaamme: centria.fi

Hienoimpia kokemuksia Centriassa ovat olleet erilaiset projektit, joissa olen saanut olla mukana. Esimerkiksi Ostrobothnian Folk Orchestran riveissä soittaminen on ollut hienoa!

Olli Sippola musiikkipedagogiopiskelija Centria

centriaamk Centria on ammattikorkeakoulu suurella sydämellä! • Opiskelijoita 2900 • Opettajia ja asiantuntijoita 250 • Kampukset Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa • Inspiroivat oppimisympäristöt • Pienet ryhmäkoot • Laajat verkostot Suomessa ja maailmalla • Monipuoliset opiskelukaupungit • Tiivis opiskelijayhteisö • Tyytyväiset opiskelijat

lainen

ainen

TÄHTÄÄ MUSIIKIN AMMATTIIN: OPISKELE MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO KOKKOLASSA! MUSIIKIN OSAAMISALA/MUUSIKKO 180 OSP (PK/YO)

KLASSINEN MUSIIKKI K A N S A N M U S I I K K I POP/JAZZMUSIIKKI M U S I I K I N T E K I J Ä W W W . K P K O N S A . F I

YHTEISHAKU KEVÄÄLLÄ 2018

Keski-Pohjanmaan

KONSERVATORIO Ammatillista koulutusta yli 30 vuotta

KO

KKO

LA


Myymälät, näyttelyt ja muut 32 32

Myymälät

Näyttelyt & muut

FOLK SHOP Avoinna klo 10-22, yläkoululla. Hyvä valikoima kansanmusiikkijulkaisuja, äänitteitä, kirjoja, soitintarvikkeita, piensoittimia ja festivaalituotteita. Toinen myymälä Kansantaiteenkeskuksessa.

KANSALLISPUKUKLINIKKA Avoinna ma klo 16-21, ti-la 10-19 ja su 10-15, yläkoululla Klinikalta pika-apua nappien ompelusta pukuhuoltoon, päähineiden pukemisesta paidan tärkkäykseen. Esillä pukuja Suomi 100 -hengessä eri maakunnista ja eri vuosikymmeniltä.

FESTIVAALIPUOTI Avoinna klo 10-22, yläkoululla. Valikoima ihania festivaalituotteita paidoista postikortteihin! TAITO CRAFT SHOP Avoinna klo 10-22, yläkoululla. Käsityödesignia ympäri Suomen, keskipohjalaistuotteita, materiaaleja ja tekemisen ideoita. ARTRINKI Avoinna klo 10-19, yläkoululla. Kaustislaista käsityötä paikan päältä!

Arto Kuorikoski

KOKKOTYÖSÄÄTIÖN MYYMÄLÄ Avoinna klo 10-19, Juhlapihalla. Kokkotyösäätiön omien tuotteiden myyntipiste JUHLAPIHAN BASAARI Avoinna klo 10-22, Juhlapihalla

Lauri Oino

Krista Järvelä

Idealahjat: Keittiö- ja kattaustuotteita sekä koruja ILOinen KettuLiini: Käsityönä valmistettuja naisten ja lasten vaatteita ja kankaita Inka Wasi: Bolivialaisia käsityötuotteita, tekstiilejä ja soittimia Johanna K. Design: Ekologiset neuleet lapsille ja aikuisille, asusteita, pehmoleluja Kansanlääkintäkeskus: Kaustislaista jäsenkorjausta, hoitoesittelyjä Kauniston Taidelasi: Lasi- ja helmikoruja, lasitöitä Kelttikorut 925: Kauneimmat kelttikorut parhaasta 925-hopeasta! Lauri-tuotteet: Puu- ja poronsarvituotteita, koruja ja käsityövälineitä Oriflame-edustus Satu Laasasenaho: Kosmetiikka- ja hyvinvointituotteita Paulanauha / kh-design: Perinnetekstiileistä ponnistavia asusteita ja koruja Paulanka: Pellavaisia ja villaisia vaatteita ja asusteita sekä koruja Taidekäsitöitä Sirpa Salmu: Sisustustauluja, huovutettuja kortteja The Natural Beauty Shop: Käsintehtyä luomukosmetiikkaa ja reilun kaupan käsitöitä Vehkomäki Paula Design: Pellava-, batiikki-, puuvilla- ja villa-asuja

SUOMI 100 VUOTTA – SUOMEN KANSALLISPUVUT Avoinna ma-la klo 11-18, yläkoululla Föreningen Bragen ja Kansallispukukeskuksen näyttely, neuvontaa, materiaaleja ja tarvikkeita. SOITINRAKENTAJIEN MYYNTINÄYTTELY Avoinna ma-su 12-18, yläkoululla Myös pienimuotoinen huoltopalvelu sekä kieliä ja jousia myynnissä. Mukana mm. Wetterstrand Instruments, viulunrakentaja Leif Kronqvist ja Harmonikan huolto ja restaurointi Viljo Mannerjoki. SUOMEN KANSANSOITINMUSEO Avoinna klo 10-21, Museosali (Kansantaiteenkeskus) Perusnäyttelynä Perhonjokilaakson kansanmusiikin historia sekä pienoisnäyttely Paimensoittaja Teppo Repo. ELÄMÄÄ KÄSILLÄ Avoinna ma klo 12-21, ti-la klo 9-21 ja su klo 9-14.30, Kansantaiteenkeskus Näyttely esittelee ikäihmisten luovuutta käsityön, taiteen ja valokuvien avulla. Mukana on yhteisötaidetta sekä ikäihmisten itsensä tekemiä teoksia. Yhteistyössä Eläkeliitto ja Elämää käsillä -hanke. NAIIVIA TAIDETTA DALLMEIER -KOKOELMASTA Avoinna ma-la klo 1021, Kansantaiteenkeskus Esillä suomalais-saksalaisen lääkäripariskunnan Maija ja Volker Dallmeierin keräämä kokoelma, jonka he lahjoittivat Kaustisen kunnalle vuosituhannen alussa. Kokoelma sisältää eurooppalaisen naiivin taiteen keskeisiä teoksia eritoten 1960- ja 70-luvuilta.


LUONNONTILASSA Avoinna ma-la 10-21, Kalliosali (Kansantaiteenkeskus) Maria Leppäsen ja Tiina Palolan taidenäyttely. AITOVIERILTÄ Urheilutie (musiikkilukion nurkalta kohti Kansantaiteenkeskusta) Jono itsenäisiä, yhteisötaiteen keinoin toteutettuja taideaitoja muodostaa taideteoksien sarjan, joka johdattaa kulkijoita festivaalialueelta Kansantaiteenkeskukseen. Yhteistyössä Eläkeliitto ja Elämää käsillä -hanke. KAIKKIEN AIKOJEN KAUSTISEN KOTIALBUMI Ympäri festivaalialuetta

TAIVAAN LAASIJAT Taiteilija Anni Rapinojan suunnittelema ja paikallisten yhdistysten toteuttama yhteisöllinen sadan risuluudan taideteos Taivaan laasijat pystytetään Kansantaiteenkeskuksen ympäristöön. Teos kuuluu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan ja on osa Leader-ryhmä Pirityisten ISSE-hanketta, joka innostaa maaseudun asukkaita kaunistamaan yhdessä omaa asuin- ja elinympäristöään. ITE USKOSSA Avoinna ma-su klo 10-15, Kaustisen kirkon kellotapuli Näyttelyssä esitellään itseoppineiden tekijöiden suhdetta uskoon ja uskontoon arjen askareitten äärellä. Teokset ovat Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelmasta ja Dallmeier-kokoelmasta. TATUOINTISTUDIO Avoinna ma-la klo 12-22, yläkoululla Tattoomika on pitkän linjan tatuointimestari, ehkä jopa Suomen ensimmäinen festaritatuoija! Tattoomikan kiinteät studiot sijaitsevat Tampereella ja Joensuussa, mutta kiertävästä festaristudiosta päästään nyt nauttimaan Kaustisella. Kuvaa

LUONNONTILASSA tehdään walk in -periaatteella aamusta iltaan!

ELÄMÄÄ KÄSILLÄ

Johanna Kivelä

Kotialbumien aarteita ja arkistokuvia sulassa sovussa! Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ja yhtä lailla juhlavieraiden omia festivaalimuistoja on taltioitu vuosikymmenten saatossa niin Kansanmusiikkiinstituutin arkistoon kuin yksityisiin kuvakansioihin. Kotialbumiprojektissa kerättyjä kuvia on nyt koottu näyttelyksi ympäri festivaalialuetta!

MUISTATKO PILLI-PENTIN? ke klo 15-16.30, yläkoulun aulassa Itseoppinut huiluntekijä Pentti Mäkelä kojuineen oli tuttu näky Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 1980-luvun lopulla. Muistatko sinä ”Pilli-Pentin”? Onko sinulla ehkä hänen rakentamansa huilu? Tule kertomaan muistosi Pentti Mäkelästä ja hänen rakentamistaan huiluista! Ota huilu tai pilli mukaan, jos sinulla sellainen on. Osana Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän tutkimushanketta kartoitetaan Pentti Mäkelän rakentamia huiluja. Toivomme monenlaisia yhteydenottoja sekä Pentin muistavilta että hänen huilujaan omistavilta henkilöiltä. Pienetkin tiedot voivat olla arvokkaita! 100 KANSANLAULUA -KAMPANJA Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) kerää ja kuvaa festivaaleilla kansanlauluvideoita ma-ke 10.-12.7. Lue lisää kampanjasta: kansanmusiikki.fi/kaikkilaulaa

33 33


Kreetan kierros

Kreetan kierros – Hilipase isses hikhen! Juhlat saatetaan alkuun juosten, soitellen ja tanssahdellen jo kolmatta kertaa Kreetan kierroksen myötä, joka kipaistaan avajaispäivänä ma 10.7. Juoksu startataan kansantanssista ponnistavan FolkJam-alkulämmittelyn, loisteliaan pelimannimusiikin ja mahtipontisen aloitusfanfaarin myötä! Reittien varrella kuullaan pelimannien kannustavaa musisointia samoin kuin maaliin tullessa Pelimannitorillakin – hurraa-huutojen säestämänä totta kai! SARJOJA ON JOKA LÄHTÖÖN: 5 km ajanotolla (naisten ja miesten sarja erikseen) 5 km ilman ajanottoa 2 km lasten sarja ilman ajanottoa 1,5 km soitin- ja tanssisarja (Huom! Tässä sarjassa reitti kuljetaan joko tanssien tai jotakin soitinta soittaen. Tiimiytyminen ja apuvälineiden käyttö sallittua!)

PALKINNOT Niin – ne palkinnot? On salikorttia ja pullakranssia, viikko- ja päivälippuja festareille, rakkaan paikallislehtemme Perhonjokilaakson vuosikertaa ja vaikka mitä! Lasten sarjassa yhteistyökumppanimme Avain Säästöpankki lahjoittaa messevän palkinnon jokaiselle juoksijalle. Ajanotollisissa vitosen sarjoissa palkitaan kummassakin kolme vikkeläkinttuisinta, soitin- ja tanssisarjassa puolestaan arvovaltainen raati valitsee top kolmosen, lasten sarjassa palkitaan tietysti kaikki osallistujat ja vitosessa ilman ajanottoa arvotaan kolme voittajaa. Mikä parasta, puolet osallistumismaksuista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen osallistujien valitsemalle kohteelle!

ILMOITTAUTUMINEN Ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.kaustinen.net. Osallistumismaksu 3.7. mennessä ilmoittautuneille on 10€ (alle 12 v. maksutta; ei tarvitse ilmoittaa ennakkoon), maksetaan käteisellä paikan päällä. Jälki-ilmoittautuminen paikan päällä 15€. AIKATAULU MA 10.7. PELIMANNITORI 15.00 Ilmoittautuminen lähtöön 16.00 Alkulämmittely: FolkJam® 16.15 Lähtömusiikkia: Kaustisen Torviseitsikko (Setori) 16.30 Startti: Osallistujat liikkeelle aloitusfanfaarin siivittämänä! 16.35 Matkamusiikkia: Duo Vissiin Vireessä (Kreetan puisto) 16.45 Matkamusiikkia: HietaKettu (S-Marketin piha) Lähtö ja maali sijaitsevat Pelimannitorilla. Alkulämmittely ja palkintojenjako suoritetaan Juhlapihalla, jossa palvelee myös ilmoittautumispiste.

Yhteistyössä Kaustisen Pohjan-Veikot ja Avain Säästöpankki sekä Perhonjokilaakso. Krista Järvelä

Tervetuloa asiakkaaksi! Voit Voit olla olla Säästöpankin Säästöpankin asiakas asiakas jo huomenna. jo huomenna. Odotamme Odotamme yhteydenottoasi. yhteydenottoasi.

34 34

www.saastopankki.fi www.saastopankki.fi


!

BONUS BO NUS

PANKKI BANK

EDUT F Ö RM ÅNE R .fi


Poimintoja ohjelmasta 36 36

BRUNSVIGA FOLK ORCHESTRA (DE) Monikymmenpäisen saksalaisorkesterin johtohahmo Sasahara Blumenstiel kuvailee noin 40 vuoden takaista Kaustisen vierailuaan käänteentekeväksi. Skandinaavinen musiikki ja Kaustisen tunnelma on inspiroinut hänen työtään siitä lähtien. Suurorkesterin sisäisten yhtyeiden johtohahmot pitävät myös kaksi osallistavaa konserttia: viittomakielisen konsertin ja metsämusiikkialastenkonsertin. Bal Folk -konsertissa yleisö pääsee myös halutessaan tanssimaan. Kinderwald – Forest Music All Around ke 12.7. klo 16.00, Kalliosali Brunsviga Folk Orchestra ti 11.7. klo 14.00, Wiljami to 13.7. klo 11.30, Kaustinen-sali pe 14.7. klo 11.00, Lastenteltta su 16.7. klo 12.15, Lastenteltta Bal Folk la 15.7. klo 12.00, Wiljami DAVIDE SALVADO – LOBOS (ES) Salvado on itseoppinut ja karismaattinen muusikko sekä galicialaisen perinteen kerääjä, joka on tehnyt yhteistyötä mm. Yo Yo Man sekä Kepa Junkeran kanssa. Yhtyeen musiikin voima kumpuaa elävästä perinteestä ja tulkinnat kietoutuvat laulun, tanssin ja tamburiinin ympärille. Itse perinteen oppimisen ohessa artisti on kenttämatkojensa myötä oppinut rakkauden ja arvostuksen omaa kulttuuria ja sen kantajia kohtaan, joka myös kuuluu yhtyeen musiikissa. Yhteistyössä World Music School Helsinki. to 13.7. klo 20.00, Kestikievari (iltamat: Davide Salvado & Anna Dantchev) pe 14.7. klo 14.00, Café Mondo (Davide Salvado – Lobos)

DÉCADAS – FLAMENCON VOIMAA! Suomalaisen flamencon pitkän linjan tekijöiden esitys, jossa tanssi ja elävä musiikki ovat yhtä. Värikkäitä ja dramaattisia tanssinumeroita, taidokkaita kitarasooloja ja tunnelmallisia lauluosuuksia – perinteistä flamencoa persoonallisin maustein; tyylilajeina tangos, bamberas, siguiriyas ja guajiras. Ennen esitystä Tove Djupsjöbackan luento, jonka kautta yleisö voi syventää tietämystään flamencosta taidelajina. ti 11.7. klo 20.30, Kaustinen-sali (alustus klo 20.00, aula) ERIN Persoonallinen artisti nousi tähtiin vuonna 2011 Vanha nainen hunningolla -albumillaan ja on siitä lähtien valloittanut Suomea koskettavilla tulkinnoillaan. Kaustisella kuullaan uuden Seliselilevyn materiaalia! to 13.7. klo 21.30, Keskipohjanmaa-areena ESTBEL (EE/BE) Viron kansanmusiikki on elänyt viimeiset kymmenen vuotta vahvaa nousukautta. Traditiota ja uusia vaikutteita raikkaasti yhdistelevä belgialais-virolainen Estbel kuuluu tämän kansanmusiikkiaallon uusimpiin ja mielenkiintoisimpiin nimiin. Jo useita Euroopan suuria festivaaleja kolunnut yhtye julkaisi debyyttialbuminsa SAAR tänä vuonna. la 15.7. klo 19.00, Café Mondo su 16.7. klo 12.15, Café Mondo FIDDLERS BID (GB) Shetlantilaisen kansanmusiikkiperinteen lähettiläät tunnetaan maailmalla paitsi tarttuvista melodioistaan, myös huikean energisestä esiintymisestään. Neljän viulun, basson, skottilaisen harpun ja kitaran voimin vuodesta 1991 toiminut kokoonpano nähdään Kaustisella sekä omassa konsertissaan että yhdessä suomalaisen Friggin kanssa. pe 14.7. klo 23.15, Kallioklubi la 15.7. klo 23.30, Keskipohjanmaaareena (mukana myös Frigg)

FOLK-ILTAPÄIVÄ “HYVÄÄ HYVÄÄ ILTAA” Mukana folkin konkarit, legendaariset Hootenanny Trio, Pihasoittajat, pietarsaarelainen Folk is Happening ja Hootenanny Pojat. Juhani Joutsenniemen luotsaama folk-kitaran soittokurssi vuonna 1968 sytytti kiinnostuksen folkmusiikin kisälleille. 60-luvun suosittu radioohjelma “Folk-ilta” puhalsi rakkauden liekkeihin ja nyt kitarakurssin kisällit ja heidän perustamansa yhtyeet konsertoivat opettajansa ja esikuviensa kanssa 50 vuoden jälkeen! Konsertin juontavat Heikki Nikula ja Juhani Joutsenniemi. la 15.7. klo 15.15, Iholla-sali FOLKKARIT, PRUSIKOUKKU & TÖTTERSSÖN Joukossa karisma kasvaa – kolme kaustislaislähtöistä 1990-luvun fuusiofolkpoikabändiä esiintyy Kaustisen juhlavuoden kunniaksi yhteiskonsertissa. Musiikkilukiovuosien jälkeen nämä muusikot ovat tulleet tutuiksi monissa eri yhteyksissä maamme musiikkielämässä. Illan aikana koetaan nostalgiaa ja uusia kujeita railakkaassa festivaalihengessä! ke 12.7. klo 23.15, Keskipohjanmaa-areena FRIGG Seitsenjäseninen orkesteri tunnetaan omaperäisestä, energisestä ja huumorintajuisesta soitannostaan. Tämä 15 vuotta voimafolkkia lavoilla esittänyt palkittu yhtye on saanut runsaasti huomiota maailmanmusiikkimedioissa ympäri Eurooppaa ja sen ulkopuolella. Heidän halunsa tuoda ilo musiikkiin näkyy ja kuuluu kauas. ke 12.7. klo 21.00, Kallioklubi la 15.7. klo 23.30, Keskipohjanmaaareena (mukana myös Fiddler’s bid) FROMSEIER HOCKINGS (DK) Tanskalainen aviopari ja viulu-kitaraduo on kiertänyt maailmaa vuodesta 2010. Duon lämminhenkinen yhteissoitto ja -laulu vie yleisön mukanaan tanskalaisten tarinoiden pariin. Yhtyeen esiintymisiä on palkittu Tanskassa muun


HÄSSÄKKÄ GOES ULTRA BRA – SOKEANA HETKENÄ Kansantanssiryhmä Hässäkän tribuutti ei kumarra nykytanssille eikä pyllistä perinteelle vaan luo aivan oman, vahvasti kansantanssipohjalla liikkuvan modernin tansGÁJANAS (suomeksi kaiku) on vuoden sikielen, showkansantanssin. Näyttävä ikäinen, nelihenkinen yhtye. Sen musii- koreografia teemoinaan nuoruuden kissa kaikuu saamelainen perinne, joka vapaus, intohimo ja irtipäästäminen 25 tanssijan ja muusikon voimalla vyökohtaa nykyhetken värikkäänä yhteensulautumisena. Musiikissa ja joiuissa ko- ryy kokemukseksi joka ei jätä ketään kylmäksi. rostuu alkuperäiskansan vahva yhteys luontoon sekä perinteisen ja moderpe 14.7. klo 00.15, nin saamelaismusiikin vuoropuhelu. Keskipohjanmaa-areena Monikulttuurisessa yhtyeessä soittavat Hildá Länsman, Erkki Feodoroff, Kevin JPP Eräs maamme legendaarisimFrancett ja Nicholas Francett. mista kansanmusiikkiyhtyeistä kohtaa laulaja-lauluntekijä Pentti Rasinkankaan ti 11.7. klo 14.15, Café Mondo areenan tunnelmallisessa iltapäivässä. ke 12.7. klo 20.00, Café Mondo Jo vuonna 1997 alkanut yhteistyö saa ke 12.7. klo 14.30, Keskipohjanmaajatkoa, kun jälleen uusia Rasinkankaan areena (koontikonsertti) lauluja kuullaan Timo Alakotilan ja Arto Järvelän sovittamina. JPP:tä kuulet HELVI JUKARAISEN PARHAAT myös keskiviikon Siltatansseissa sekä Mestarikansantanssija Hannu Nipulin torstaiyön hulvattomassa Yökatrillissa! kokoamassa konsertissa 30 vuotta Tanssikontin julkaisun jälkeen Helvin ke 12.7. klo 19.00, Kaustisen rakastetuimpia koreografioita Ristilauosuusmeijerin piha (Siltatanssit) kasta Juhlavalssiin tanssivat Lahden to 13.7. klo 23.15, KeskipohjanmaaTanhuujien Riijarit, Mallusjoen kansanareena (Yökatrilli) tanssijat, Nurmijärven Pörriäiset sekä pe 14.7. klo 17.00, KeskipohjanmaaKaustisen Ottoset. areena (Pentti Rasinkangas) la 15.7. klo 16.00, KAIKKI LAULAA! Kansanmusiikin ja Keskipohjanmaa-areena Kansantanssin Edistämiskeskuksen HOOTENANNY TRIO 1960-luvun folk- vuositeemaa juhlitaan kuoroille ja lauluyhtyeille pyhitetyissä Soittosalin aallokossa alkunsa saaneen trion aika iltakonserteissa. oli lyhyt, mutta uraauurtava. Yhtyeen uusi, suomalainen folk-soundi on Soittosalin iltakonsertit: vaikuttanut myös monien nykypäivän ma 10.7. klo 22.00, Fiori laulaja-lauluntekijöiden musiikkiin. ti 11.7. klo 22.00, Kaustiselle trio palaa kahden alkupeRentukat ja Sakarat Laulupelimannit räisjäsenen, Keijo Räikkösen ja Juhani ke 12.7. klo 22.00, Joutsenniemen voimin. Edesmenneen Lauluyhtye Hinku ja HYTKYT Pertsa Reposen korvaa aikalaisyhtye to 13.7. klo 22.00, Iin laulupelimannit Finntriosta tuttu Vesa Nuotio. ja Orimattilan Naiskuoro pe 14.7. klo 22.00, Ellun kamut ja Sorja la 15.7. klo 15.15, Iholla-sali la 15.7. klo 22.00, Tiilat ja Pelimannit (Folk-iltapäivä) sekä Marit ja Mikot la 15.7. klo 18.00, Keskipohjanmaaareena (Eläköön folk!) muassa arvostetulla Danish Music Awardsilla sekä muusikkojen liiton LIve Act of the Year 2015 -palkinnolla. pe 14.7. klo 00.15, Pelimannitalo la 15.7. klo 13.00, Café Mondo

DAVIDE SALVADO – LOBOS (ES) DÉCADAS

FRIGG

Tero Ahonen

37 37


Poimintoja ohjelmasta

KALEVAUVA.FI on nykypäivän trubaduuriyhtye, jonka ohjelmiston tekstit on kerätty suoraan kansan suusta internetin vauva.fi-foorumilta ja sävelletty yhtyeen toimesta tunnelman mukaiseksi. Kalevauva.fi antaa nettikansan syville riville kauniin äänen. Yhtyeen sulosävelten säestämänä vauvafoorumin kommentit näyttäytyvät aivan uudessa valossa! to 13.7. klo 16.30, Café Mondo

KAVALKADIKONSERTTI Kaustislainen kavalkadi on kuulunut kansanmusiikkijuhlille koko sen historian ajan. EsitykKANSANTANSSIN ITÄ-LÄNSI OTTELU sen kahden markan erillisliput myytiin käydään tanssiareenalla, kun Lappeen- aikoinaan loppuun joka kerta! Juhlarannan Rajan Nuorten iloittelevat tans- vuonna kavalkadi palaa alkuperäiseen muotoonsa – kerronnalliseen kaustislaisitaiturit Kimurantti, Kirjavat ja Kimara ottavat tanssien mittaa Oulun Polokka- sen pelimannimusiikin konserttiin. reista ja Kaustisen Ottosista. Kuka vie ja to 13.7. klo 17.30 (I näytös), su 16.7. klo 14.30 (II näytös) ketä, se selviää sopupelihengessä. Keskipohjanmaa-areena pe 14.7. klo 15.00, Keskipohjanmaa-areena

KARHUNPEIJAISET on syväsukellus myyttisen karhun maailmaan, jonka jäljet kulkevat arkaaisesta kulttuurista tähän hetkeen. Esityksen lähtökohtana on Berjosovan alueen hantien karhunpeijaistaltiointi Siperiasta sekä Tuomas Rounakarin kenttämatkat HantiMansian alueella. Peijaiset koostuvat myyttisistä lauluista, performansseista, tansseista ja instrumentaalikappaleista. to 13.7. klo 19.00, Maunon makasiini pe 14.7. klo 12.30, Maunon makasiini KATJA LAMPINEN YSTÄVIEN SEURASSA Katja on liikkunut mestaripelimanni-mandoliininsoittaja Heikki Lahden kanssa jo toista vuosikymmentä – he muodostavat todellisen mestarikisälli-parin! Katja soittaa haitareita ja mandoliinia. Hän on vaatimaton, mutta erittäin merkityksellinen soittokumppani ja kouluttaja. Heikki Lahti ja Katja Lampinen yhdessä ovat jo käsite. ke 12.7. klo 17.30, Pelimannitalo

38 38

KAUSTISEN HÄÄKUORO esiintyy a cappella konserttikokonaisuudellaan “Kansanlaulun taikaa”. Perinteikäs Hääkuoro on ollut mukana juhlien alusta asti tyylikkäällä paikallisperinteen tulkinnalla, mutta myös perinnettä rohkeasti uudistaen. pe 14.7. klo 18.00, Kaustinen-sali

KUNINGATARPÄIVÄT on Aura Raulon ja Elsa Sihvolan duo, jonka kutsumuksena on elvyttää retorisen musiikin perinne eli tehdä lauluja, joilla on sanoma. Yhtyeen kappaleet käsittelevät aikamme merkityksellisiä aiheita, kuten naiseuden tragediaa, sukupolvemme psykologista taakkaa, potentiaalihoureita ja Moskovaan menetettyjä rakkaita. Duo pureutuu teemoihin suorasukaisella energialla ja maalaa taitavasti välillä herkkääkin musiikillista miljöötä. pe 14.7. klo 20.15, Pelimannitalo la 15.7. klo 21.00, Iholla-sali (levynjulkaisukeikka) LA DUSCH (DE) YSTÄVINEEN Huikea improvisaatioteatteri tuo juhlille kohtaamisia, klovneriaa ja rajoja rikkovaa yhteistyötä. Mystiikkaa ja dark folkia soittava The Aeon ja La Dusch tarjoilevat hyytävää, elämän syviin vesiin sukeltavaa tunnelmaa. Joose Ojala, Helena Taskila ja La Dusch muotoilevat kokonaisuuden improvisaatiota sekä äänimaailmaa, joka luodaan ilman näköaistia. La Dusch tuo myös yllätyksellisiä tilanteita festivaalipuistoon, pidä silmät auki! ti 11.7. klo 23.00, Wiljami (The Aeon ja La Dusch)

ke 12.7. klo 23.45, Iholla-sali (La Dusch & Joose Ojala ja Helena Taskila) LAITAKAUPUNGIN ORKESTERI & PALEFACE yhdistävät voimansa tarjoten takuuvarmat bileet. Paleface on suomirapin uranuurtaja, joka on julkaissut 8 albumia, voittanut useita Emmapalkintoja ja viimeisimpänä palkittu Suomen Kulttuurirahaston kulttuuripalkinnolla nykypäivän runonlaulajana. Laitakaupungin orkesteri on Seinäjoella toimiva rytmimusiikin ammattiorkesteri ke 12.7. klo 17.00, Keskipohjanmaa-areena LASSE HOIKKA & SOUVARIT on yksi Suomen suosituimmista tanssiyhtyeistä. Souvarit on kiertänyt tanssilavoja ja pysynyt tyylilleen uskollisena jo lähes 40 vuoden ajan – musiikkia levytetään ja soitetaan tanssivaa yleisöä varten. Souvarit esiintyy koko Suomen alueella tanssipaikoilla, ravintoloissa ja konserttisaleissa. ke 12.7. klo 21.00, Keskipohjanmaa-areena LAURA CORTESE & THE DANCE CARDS (US) Kalifornialaiskvartetin keulahahmo Laura Cortese on uransa aikana esiintynyt mm. Pete Seegerin kaltaisten legendaaristen folkmuusikoiden rinnalla. Oman kvartettinsa musiikkia hän luonnehtii rohkeaksi ja elegantiksi folkiksi, jonka pohjalla voi kuulla vaikkapa cajungroovea. Yhtye on saanut suitsutusta medioissa kautta maailman: “Rohkeutta ja sisua” (fRoots), “Kunnianhimo seuraa usein lahjakkuutta – Cortesella on huikea määrä kumpaakin!” (The Denver Post). to 13.7. klo 15.00, Keskipohjanmaaareena (koontikonsertti) to 13.7. klo 22.30, Iholla-sali pe 14.7. klo 18.00, Café Mondo


MANNERHEIMIN HEVONEN Panu Valon tähdittämä Marsalkka Mannerheimin sotaratsu Kathyn tarinaan pohjautuva, Antti Huntuksen kirjoittama monologi on 100-prosenttisesti kotipolttoista folklorea. Musiikista vastaa Matias Tyni. ma 10.7. klo 19.30, Maunon makasiini ti 11.7. klo 14.00, Maunon makasiini OTRAN pellolla kukoistaa uusi kansanmusiikki, joka on kupsakkaa kuin tuore ohraleipä ja väkevää kuin savolainen kaski. Yhtyeen jäseniä yhdistää uteliaisuus, kokeilunhalu ja intohimo musiikkiin. Näistä aineksista syntyy elävää ja vahvaa uutta musiikkia, jossa suomalainen perinnemusiikki ja -runous toimivat voimaa antavana juurena. to 13.7. klo 22.45, Pelimannitalo pe 14.7. klo 17.00, Maunon makasiini PAULA KOIVUNIEMI GOES FOLK Paula Koivuniemi on 50-vuotisen uransa aikana myynyt jo satoja tuhansia levyjä. Nyt tämä koko kansan rakastama artisti esittää hittejään kaustislaiseen tyyliin folk-versioina Niko Kumpuvaaran kokoaman folk-orkesterin johdolla! Yhteistyössä Avain Säästöpankki. la 15.7. klo 20.00, Keskipohjanmaa-areena PIHASOITTAJAT syntyi 60-luvun folkaallon harrastajien palatessa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta 1969. Irlantilaisvaikutteinen Pihasoittajat muistetaan muun muassa Suomen vuoden 1975 Euroviisuedustajana kappaleellaan Viulu-ukko. Lähes viisikymppinen yhtye esiintyy harvakseltaan lähinnä yksityistilaisuuksissa, mutta nyt kohtaamme heidät juhlavuoden merkeissä Kaustisella! la 15.7. klo 15.15, Iholla-sali (Folk-iltapäivä) la 15.7. klo 18.00, Keskipohjanmaa-areena (Eläköön folk!) su 16.7. klo 13.45, Café Mondo

PINNIN POJAT on Arto Järvelän ja Kimmo Pohjosen suomalaista musiikkia esittävä duo, joka perustettiin vuonna 1989. Yhtyeen kotipaikka Helsinki on tuonut duon talonpoikaishenkiseen musisointiin myös urbaaneja sävyjä. Lukuisat soittimet ja laulu yhdistettynä loistavaan instrumenttien hallintaan ei jätä ketään kylmäksi! ti 11.7. klo 22.15, Café Mondo PULKKINEN – RÄSS – SADOVSKA (FI/CH/UA): EUROPEAN FOLK VOICES Outi Pulkkinen, sveitsiläinen Nadja Räss ja ukrainalainen Mariana Sadovska ovat taiturillisia, kokeneita, tyylitietoisia ja vapaita solistisia kansanlaulaja-äänitaitelijoita. Trion jodlaus, runolaulu ja ukrainalaiset rituaalilaulut vievät kuulijat matkalle läpi Euroopan eri kulttuurien ja aikakerrostumien. ti 11.7. klo 15.30, Iholla-sali ke 12.7. klo 15.00, Kaustinen-sali SALAMAKANNEL soitti viimeiseksi oletetun keikkansa Mäntyniemessä 1997. Nyt yhtye palaa estradille Kaustisen kansanmusiikkijuhlien 50-vuotisjuhlinnan merkeissä. Salamakanteleessa soittavat Kimmo Känsälä, Arto Järvelä, Hannu Saha ja Antti Kettunen. Vierailijana Topi Saha. Tarjolla lavan täydeltä tunnelmallista taituruutta! to 13.7. klo 16.45, Pelimannitalo la 15.7. klo 18.00, Keskipohjanmaa-areena (Eläköön folk!) SAMULI EDELMANN kuuluu Suomen rakastetuimpiin tulkitsijoihin ja näyttelijöihin. Mittava, yli 20 vuotta jatkunut ura sisältää vakuuttavia menestysalbumeita ja -hittejä, ja hienoja roolisuorituksia niin tv:ssä kuin elokuvissakin. Kaustisen tunnelmallisessa konsertissa Edelmann esiintyy pienkokoonpanonsa kanssa. pe 14.7. klo 19.00, Keskipohjanmaa-areena

ke 12.7. klo 15.45, Iholla-sali SATTUMA (RU) on Venäjän Karjalan tunnetuimpia folk-yhtyeitä, jonka musiikissa yhdistyy perinne ja nykyaika. Perheyhtye toimii sulassa sovussa ”isiltä lapsille” sekä ”lapsilta isille”. Petroskoissa perustettu yhtye on herättänyt positiivisia tunteita ympäri maailmaa. Sattuma esittää uutta folkkia suomen, LASSE HOIKKA & SOUVARIT Patrol Bonnet

LAURA CORETESE & DANCE CARDS Tomi Lähdesmäki

LAITAKAUPUNGIN ORKESTERI & PALEFACE Leif Rosas

KALEVAUVA.FI

39 39


Poimintoja ohjelmasta

SARAH-JANE SUMMERS & JUHANI SILVOLA (GB/FI) muodostavat skotlantilais-suomalaisen duon, joka esittää lumoavaa viulutaiturointia. Yhtyeen musiikki perustuu Skotlannin ylämaan perinteeseen, johon sekoitetaan sävyjä pohjoismaalaisesta kansanmusiikista, omia sävellyksiä, kokeellista musiikkia ja improvisaatiota. ti 11.7. klo 21.00, Pelimannitalo ke 12.7. klo 15.45, Iholla-sali

TALLARI YSTÄVINEEN Suupohjan viulumestarit -konsertissa Tallari saa vieraakseen kansanmuusikko ja kansanmusiikin tutkija Piia Kleemolan. Samalta alueelta lähtöisin olevan Urho MyllySATTUMA (RU) on Venäjän Karjalan mäen soitteisiin paneudutaan kahden tunnetuimpia folk-yhtyeitä, jonka musiikissa yhdistyy perinne ja nykyaika. nuoremman polven haitarinikkarin, Miia Perheyhtye toimii sulassa sovussa ”isil- Palomäen sekä Leija Lautamajan kanstä lapsille” sekä ”lapsilta isille”. Petros- sa. Tallarin ja laulaja-lauluntekijä Jesse Kaikurannan yhteistyö jatkuu esityksissä, koissa perustettu yhtye on herättänyt jotka on rakennettu Suomi-folkin pyhien positiivisia tunteita ympäri maailmaa. prinsiippien varaan. Matti Hakamäen Sattuma esittää uutta folkkia suomen, komennossa Tallari johdattaa yleisön karjalan ja venäjän eri murteilla. myös kuplettiperinteen maailmaan, kun pe 14.7. klo 22.00, Kestikievari lavalla kuullaan vastustamaton läpileikla 15.7. klo 19.30, Kallioklubi kaus merkittävän kuplettiperinnekerrostuman vivahteista. Tallariin voi törmätä SENNI VALTOSEN SOINTIVÄRIEN myös lukuisilla pelimannikeikoilla, SARJA Monipuolinen kantelisti yhteissoittotilaisuuksissa ja Kaustisen yhdistää taitonsa kolmeen erilaiseen Hääkuoron säestäjänä. konserttiin, joissa hänen kanssaan esiin- ma 10.7. klo 21.00, Iholla-sali tyvät huippu-urkuri Petúr Sakari, The (Urho Myllymäen matkassa) String Contingent (AU) sekä musiikin ke 12.7. klo 20.45, Wiljami moniottelija Esko Grundström. (Kuplettikonsertti) to 13.7. klo 18.30, to 13.7. klo 14.15, Café Mondo Iholla-sali (Petúr Sakari) (Jesse Kaikuranta) pe 14.7. klo 16.45, pe 14.7. klo 20.30, KeskipohjanmaaIholla-sali (The String Contingent) areena (Viiskymppisten toivekonsertti) pe 14.7. klo 00.00, pe 14.7. klo 23.15, Pelimannitalo Iholla-sali (Esko Grundström) (Suupohjan viulumestarit) SILTATANSSIT Nostalgiset Siltatanssit ohjelmassa jälleen juhlavuoden kunniaksi! Tunnelmallista iltaa Penttilän sillan kupeessa tahdittavat Kaustisen torviseitsikko ja Ameriikan poijat (US), JPP sekä T for Three. ke 12.7. klo 18.00-21.00 Kaustisen osuusmeijerin piha

40 40

voima, rap ja maaninen lavameininki. Suistamon Sähkö on lantionpohjassa tuntuvaa tanssimusiikkia, yhteisöllistä liikettä sekä kansanperinteen ja elektromusiikin synteesi. ke 12.7. klo 00.30, Café Mondo to 13.7. klo 23.30, Kallioklubi

SUISTAMON SÄHKÖ tanssittaa, äkkilähtö rajan taa! Yhtye esittää uutta karjalaista tanssimusiikkia työkaluinaan koneet, venäläinen leikkihaitari, laulu-

TARAF DE HAÏDOUKS (RO) on kuin romanimusiikin elinvoiman ruumiillistuma. Yhtye on esiintynyt vuodesta 1991 alkaen ympäri maailmaa. Romanian romanien rikkaaseen musiikilliseen maailmaan kuuluvat keskiaikaiset balladit, turkkilaisvaikutteiset tanssisävelet Balkanilta ja luonteenomainen sävelkulku, joka muistuttaa romanien intialaisjuurista. to 13.7. klo 19.30, Keskipohjanmaa-areena pe 14.7. klo 21.30, Kallioklubi

TEKOSYY-KLUBI Kaustiselle vakiintuneella musiikintekijöiden klubilla kerrotaan jälleen biisinteon haasteista ja onnistumisista sekä kaiken maailman tarinoita kappaleiden takaa. Yleisö saa osallistua illan kulkuun kuuntelemisen lisäksi. Tekosyy-klubia emännöi Dimi Salo ja itse biisinteossa nähdään näyttelijä-laulaja Katriina Honkanen. Tekosyitään illan aikana avaa herkkä ja monipuolinen Laura Sippola. Tarkemmassa esittelyssä nähdään huikea Ilona Korhonen säestäjänään kantelisti Pauliina Syrjälä. Yhteistyössä Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry. ma 10.7. klo 21.00, Café Mondo THUNDER BAYN PELIMANNIT (CA) on kotoisin Ontariosta, Kanadasta. Orkesteri on luotu säilyttämään ja nostamaan suomalaisen musiikin perintöä omalla seudullaan. Lisäksi yhtye tukee paikallisen Suomi-seuran muutakin kulttuuritoimintaa. Tule kokemaan ison orkesterin ainutlaatuinen tunnelma! ti 11.7. klo 20.00, Soittosali ti 11.7. klo 22.00, Juhlapiha (tanssit) ke 12.7. klo 14.30, Keskipohjanmaaareena (koontikonsertti) TOPI RAJALAN 80-VUOTISJUHLAILTAMAT Lappajärveläisellä pelimannipersoona Toivo Rajalalla on taito saada aurinko paistamaan joka säällä! Rajala palkittiin vuonna 2015 aktiivisesta toiminnastaan kansanmusiikin kentällä Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Festivaaliplaketilla. Syntymäpäiväiltamissa mukana mm. Luunappi, Ronuuttajat, Roikastajat, oopperalaulaja Heikki Siukola, Jaana ja Junnu sekä Eki Luumi. pe 14.7. klo 20.00, Soittosali TRAD.ATTACK! (EE) Virolaisen kansanmusiikin huippukokoonpano rakentaa vahvalle perinneosaamiselle uutta kansanmusiikkia. Vanhoja arkistonauhoja ja tämän päivän musiikillisia vaikutteita säkkipillien sekä kieli- ja rytmisoittimien avulla yhdistelevä kvartetti on palkittu kotimaassaan useita kertoja ja kuuluu

TARA

Damie


myös kansainvälisesti Euroopan tämän hetken kysytyimpiin yhtyeisiin. ti 11.7. klo 23.15, Keskipohjanmaa-areena ke 12.7. klo 22.30, Kallioklubi TRIBUUTTI KIRKALLE Laulajalegenda Kirka Babitzinin kuolemasta on tänä vuonna kulunut 10 vuotta. Tätä monipuolista artistia ja lauluntekijää muistellaan Kaustisella värikkään esiintyjäkaartin voimin, kun Aija Puurtinen, Pekko Käppi ja Anssi Salminen tulkitsevat persoonallisesti koko kansan muistamia sävelmiä. Konsertissa kuullaan myös Babitzinin nuoruudenystävää ja laulajalle useita hittejä kirjoittanutta Kisu Jernströmiä. ti 11.7. klo 21.00, Keskipohjanmaa-areena TRIO SVIN (DK) tarjoilee terävää ja päättäväistä folkkia, jossa genret on punottu röyhkeästi yhteen. Kun tinkimättömässä soundissa yhdistyvät metalli, drum’n’bass ja jopa vanhanajan swing, ei folkmusiikki ole enää entisensä. Näiden kolmen tanskalaismuusikon vauhdikas meininki tempaa kuulijan suoraan keskelle folkmusiikin infernoa, jossa perinteinen folkki viedään tulevaisuuteen, kohti ääretöntä... ja sen yli! ma 10.7. klo 23.30, Café Mondo ti 11.7. klo 19.30, Pelimannitalo

TARAF DE HAÏDOUKS (RO)

Damien Gard

TROLSKA POLSKA (DK) vetää mukaansatempaavalla ja energisellä musiikillaan yleisönsä lumoavaan maailmaan, jossa voi kohdata hassuja, tuimia, isoja ja pieniä pohjoisen mytologian hahmoja. Yhtyeen jäsenet ovat tanskalaisen säveltäjän ja multi-instrumentalistin Martin Seebergin käsin poimimia nuoria ja lahjakkaita tanskalaisia ja ruotsalaisia peikkoja. Valmistaudu kiehtovien tarujen seikkailuun! ti 11.7. klo 00.30, Café Mondo ke 12.7. klo 14.15, Iholla-sali TUULETAR on riemukas ja vangitseva suomalainen vocal folk hop -yhtye. Laulajat luovat äänillään sointirikkaan ja mielenkiintoisen musiikillisen maailman, jossa eksoottiset äänenkäyttötavat, iskevät beatbox-rytmit ja vahva yhteissointi leikkivät riehakkaasti keskenään. Yhtyeen sävellyksissä kohtaavat suomalainen kansanperinne, globaalit musiikilliset vaikutteet ja urbaani nykymusiikki. ti 11.7. klo 20.00, Café Mondo ke 12.7. klo 14.30, Keskipohjanmaaareena (koontikonsertti) ke 12.7. klo 16.00, Lastenteltta UUDISRAIVAAJAT Konserttikokonaisuudet “Isosella vaan sano Rannanjärvi” ja “Seurustelusta avioliittoon” sisältävät laulujen lisäksi historiallisen valokuvanäyttelyn ja tositarinoita kan-

san suusta laulujen teemaan ja henkilöihin liittyen. to 13.7. klo 16.30, Museosali (Rannanjärvi) pe 14.7. klo 18.00, Museosali (Seurustelusta avioliittoon) VÄRTTINÄ Värttinän laulu on muodostunut kudelmaksi sanojen ja soundien eksotiikkaa, jolle ei löydy vertaista! Suomalais-ugrilaisten kansojen musiikkiperinteitä vaaliva yhtye otti ensiaskeleensa jo yli kolme vuosikymmentä sitten Pohjois-Karjalassa. Yhteistyössä Keliber Oy. pe 14.7. klo 22.30, Keskipohjanmaa-areena YÖKATRILLI JA ILTAVILLI – TANSSIN HURMOSTA JA KREISIBAILUT KANSANTANSSIMEININGILLÄ Mestarikansantanssija Antti Savilammen ja JPP:n legendaarinen tanssihurmos Yökatrilli saa uuden pikkuveljen, Iltavillin. Kansantanssin keskiyössä tanssivelho Petri Kauppinen ohjaa ja villitsee kansantanssiväen Kokkolan Centrian kasvattien ja Maria Reikko & Best Case Scenario Bandin iskiessä biittiä areenan kreisibailumeininkiin! to 13.7. klo 23.15 (Yökatrilli) pe 14.7. klo 00.15 (Iltavilli) Keskipohjanmaa-areena

SUISTAMON SÄHKÖ

Inka Ylihärsilä

41 41


Risto Savolainen

Arto Kuorikoski

Maanantai 10.7.2017 VAPAA PÄÄSY! 42

OTTOSET

KOLME KULKUETTA KYLÄLLÄ 16.30 Kreetan kierros Pelimannitorilta ampaistaan matkaan juosten, kävellen, soittaen ja tanssahdellen! (s. 34) 17.00 Festivaaliajo Kaustisen mobilistien vanhat autot ja muut menopelit ajavat kulkueena katsastusasemalta Mosalan kautta Nesteelle. 17.15 Värikäs juhlakulkue Esiintyjien kirjava juhlakulkue lähtee Kaustisen osuusmeijerin pihasta ja johdattaa festivaalikansan mukanaan areenalle aloittamaan juhlavuoden ohjelman!

CAFÉ MONDO 15.30-16.15 Pelimannien tervetulokahvit Tarjoamme nisukaffit pelimanneille! Duo Systrami (SE) 19.00-20.00 Ruotsin Ångermanlandin metsissä juurensa kasvattanut kaksosduo inspiroituu myrskyistä, jäästä ja merestä 21.00-23.00 Tekosyy-klubi (s. 40) Yhteistyössä Elvis ry. 23.30-00.30 Trio Svin (DK) (s. 41) 00.45-01.30 MäSä Duo Kyösti Järvelän ja Lauri Kotamäen duo

KESKIPOHJANMAA-AREENA 18.00-19.00 Avajaisjuhla Näppärit kansainvälisine vieraineen,Ottoset, Tallari ja Hääkuoro, uusien mestaripelimannien nimeäminen ja festivaaliplakettien jako, juhlapuhujana emeritusprofessori Heikki Laitinen 20.00-21.00 Eurooppa tanssii Folk Dance Group Javorina and Kotár Tsekistä (CZ) ja Folk Group Mladost Avala Serbiasta (RS) 22.00-22.45 Aapintuvan pelimannien tanssit 22.45-23.45 T for Three Vanhanajan tanssitunnelmaa 50- ja 60-luvun sävelin

IHOLLA 19.30-20.30 Timo Alakotila Huippupianisti ja -säveltäjä omassa soolokonsertissaan 21.00-22.00 Tallari Urho Myllymäen matkassa (s. 40) 22.30-23.30 Murhaballadeja Heikki Laitinen ja Kimmo Pohjonen seisauttavat veret balladitulkinnoillaan

PELIMANNITALO 19.00-21.00 Konsta Jylhä- kilpailun alkuerät 21.30-22.15 Spelarit Perinteisellä tyylillä svengaavaa pelimannimusiikkia. Levynjulkaisukeikka 22.45-23.15 Elfmannit Kansanlauluja Hollywoodin tyyliin 23.45-00.45 Kiharakolmio Nämä eteläpohjalaiset tunnetaan suorasta huumoristaan ja sitäkin suoraviivaisemmista polkistaan WILJAMI 19.00-19.45 Hyvät Hyssykät Kolmen naisen lauluyhtyeen pop-vivahteisia lauluja ystävyydestä, rakkaudesta ja kotiseudusta 20.15-21.00 Sukutila ja perinnön vaarat Trio soittaa ja laulaa perinnekappaleita sekä omia sävellyksiä riemukkain sovituksin 21.30-22.15 Baran Band Lähi-idän musiikkiin perustuvissa kappaleissa yhdistyvät tanssittavat rytmit, itämaiset melodiat ja energinen meno 22.45-23.30 NORIA Nuori kansanmusiikkiyhtye sovittaa ja säveltää Suomen kansanrunoutta omaperäisellä otteella


Risto Savolainen

T FOR THREE

MANNERHEIMIN HEVONEN

Tuomo Manninen

LASTENTELTTA 16.00-16.30 Lastenteltan avajaiset Tradilinnut avaavat Lasten Kaustisen iloisin juhlalauluin -ja leikein 16.30-17.00 Jyväskylän kansalaisopiston lasten ja nuorten pelimanniryhmät 17.00-17.30 Mottine Satakuntalaista kansanmusiikkia ja näppäribiisejä neljän nuoren raumalaisviulistin tulkitsemana 17.30-18.00 Räätälit (DE) Saksalaista, suomalaista ja muuta eurooppalaista kansanmusiikkia soittava äidin ja pojan duo 19.00-20.00 Kamukutsut Esiintymässä Vuosaaren näppärit, Jyväskylän kansalaisopiston pelimanniryhmä sekä South Port strings (UK)

MURHABALLADIT

Esko Keski-Vähälä

MAUNON MAKASIINI 19.30-20.45 Mannerheimin hevonen, 1. esitys (s. 38)

BARAN BAND

43


SOITTOSALI 19.00 Soittosalin perinteinen avaus: Kaustisen Purppuripelimannit 20.00 Mestarisoitto: Uudet mestarit esittäytyvät 21.00 Taattoni majasta Veteraanin iltahuutoon 22.00-23.00 Kaikki laulaa! Iltakonsertti: Fiori Risto Savolainen

Maanantai 10.7.2017

Pelimannilavat

SHANGHAI LITTLE STAR GROUP (CN) CAREY J. BUSS (CA)

JUHLAPIHAN TANSSIT 20.00 Talkoopelimannit 21.00-22.00 Peltolan Pojat

Mike Sudoma

VAPAA PÄÄSY!

KRENIKKA 17.30 Lempäälän Helkanuoret 19.00 Duo Vissiin Vireessä 19.30 Trio Kolme-M 20.00 Jukka Törmä 20.30 Fiori 21.00 Mäntyluoto 22.00-00.00 Vapaan soiton aika: Varaa vuorosi paikan päältä!

Johannes Latva

FAIRTRAD.

44

JUHLAPIHA 16.00 Kreetan kierros: Alkulämmittely 19.00-19.30 “Winds of China” Shanghai Little Star group (CN)

VIINITUPA 17.30 Mellersta Stringbotten 19.00 Hannu K 19.30 Pömpeli 20.00 Lupaus Mannasta 20.30 Elfmannit 21.00 Barlast 21.30 Pinja Kolada & Sikariida 22.00 Sakalaiskat 22.30 Jalasjärven 1-riviset 23.00 PolkaMonsters 23.30 Pessi ja Juntti 00.00-01.30 Jussi Asu & Maanantaijamit PUOLIMATKA- ja NURKKAlavojen ohjelma julkaistaan festivaaliviikolla päivä kerrallaan

SETORI 15.30 Menevät Mimmit 16.15 Kaustisen Torviseitsikko 16.30 Pinja Kolada & Sikariida 17.00 Leif & Sunnie Accordion Duo (US) 17.30 Jyväskylän kansalaisopiston pelimanniryhmät 19.00 Pikipojat 19.30 Veijo Meriläinen 21.45-22.15 FairTrad. SANTERIN KABINETTI 15.00 Kirkhakkine 15.30 Hannu K 16.00 Kitara ja mies 17.00 30+1 17.30 Sláinte Karelia 19.00 Lyydian kadonneet laulut 19.30 Komote Lamas PELIMANNITALON KAHVIO 20.00 Eino & Alina 20.30 Carl Wenning 21.00 Selcimer 21.30 Usko Välimäki 22.30 Carey J. Buss (CA) 23.00 The Bikini Brothers 23.30 O’pojat 00.00 Vallila Klezmorim 00.45-01.30 Wasel & The Weasels TROKA 19.00 Aino & Myyrät 19.30 Muskotti 21.00-22.00 Vapaan soiton aika: Varaa vuorosi paikan päältä! 23.45-01.30 Vapaan soiton aika: Varaa vuorosi paikan päältä! MASSIKKA 19.00 Norjat 19.30 TaKaMus 20.00 Sláinte Karelia 20.30 Kostajan Kaipuu YHTEISLAULUNUOTIO 21.00-22.00 Aino ja Myyrät


festivaaleilla paikalla

Harmonikan huolto ja restaurointi Tmi Viljo Mannerjoki Naantali

Harmonikkojen huollot ja korjaukset, viritykset uusiin ja vanhoihin peleihin, restauroinnit vanhoihin harmonikkoihin, olka­ ja bassoremmit ja ergonomiset PasiPro­lantioremmit - Viulun rakentamisen mestari Uudestakaarlepyystä - Tilauksesta rakennetut soittimet - Valmiit soittimet myytävänä - Korjaukset / Trimmaus

www.leifkronqvist.fi

040–8291050 | viljo.mannerjoki@vapaalehdykka.net w w w. h a r m o n i k a n r e s t a u r o i n t i . n e t | w w w. v a p a a l e h d y k k a . n e t


Tiistai 11.7.2017 Tiistai 11.7.2017

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Kansainvälinen Tanssitupa (s.28) 13.00-14.15 Mukulamatinea I (s.19) 15.00-16.00 Orffit ja Laitakaupungin (s.19) orkesteri: Pääjalkaiset 17.00-18.15 Mukulamatinea II: (s. 19) Kamukutsut 19.00-20.00 Kansantanssin Surf & Turf Folk Dance Group Javorina & Kotár (CZ), Vinkkarit (FI) ja Folk Group Mladost - Avala (RS) 21.00-22.15 Tribuutti Kirkalle (s. 41) 23.15-00.30 Trad.Attack! (EE) (s. 40) CAFÉ MONDO

Liput 32 € wwww.lipputoimisto.fi

11.30-13.00 Jamiworkshop (s. 29) 14.15-13.00 Vuoden yhtye: Gájanas (s. 37) 15.30-16.00 Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan (akustisesti). Yhteislaulua sinivalkoisin sävelin 16.00-17.00 Ameriikan Poijat (US) Siirtolaisseitsikko Pohjanmaan ja Keskilännen välimaastosta 18.15-19.00 Floating Sofa Quartet (FI/DK/SE) Nordic design-kansanmusiikkia 20.00-21.00 Tuuletar (s. 41) 22.15-23.15 Pinnin pojat (s. 39) 00.30-01.30 Trolska Polska (DK) (s. 41)

KALLIOKLUBI 14.30-16.00 Tanssiworkshop Tutustumismatka kurdilaiseen tanssiperinteeseen, askelluksiin ja rytmiikkaan Suvi Tuomisen opastuksella IHOLLA-SALI 11.00-11.30 Kuuttaren korut Runolaulusta uudempin sävelmiin 11.30-12.00 Hyvät hyssykät Kolmen värikkään naisen lauluyhtye haitaristi Antti Paalasen säestämänä 12.30-13.30 Barlast Uutta, ilmavaa maailmanmusiikkia 14.00-15.00 Laulukieli Heikki Laitisen vieraana festivaalin ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki 15.30-16.15 Pulkkinen - Räss Sadovska (FI/CH/UA) (s. 39) Duo Systrami (SE) 16.45-17.45 (s.21) 18.15-19.15 Philomannit Uutta kansanmusiikkia suomalaisilta nykysäveltäjiltä ja -sovittajilta taidolla laulettuna 19.45-20.45 NAM-trio Uusia sovituksia eteläpohjalaisista kansanlauluista ja sävelmistä 21.15-22.15 mammantytöt! Hurmaavan duon heleää stemma-laulua, villejä vihellyssooloja ja railakasta soittoa 22.45-23.45 Duo Törmälä & Teirikangas Sielukas haitari-viulu-duo

VUODEN YHTYE: GAJANAS

46

Juha Kauppinen

TUULETAR

PELIMANNITALO 10.30-11.15 Erkki Vihinen Mestaripelimannin tyylikäs aamunavaus 11.45-12.30 Philomannit 13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Anttilan pelimannit 14.30-15.30 Mestarisoitto Eino Ketola, Aimo Mantere, Pentti Mattsson, Esko Pirttilampi ja Erkki Vihinen 16.00-19.00 Konsta Jylhä kilpailun finaali 19.30-20.30 Trio Svin (DK) (s. 41) 21.00-22.00 Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola (GB/FI) (s. 39) 22.30-23.30 Laulutupa (s. 29) 00.00-01.00 Armas Paimensoitinsävelmistöä uusin sovituksin perinnejanoisten muusikoiden käsittelyssä WILJAMI 10.00-10.30 Keksi 10.30-11.00 Kirkhakkine 11.00-11.30 Kinnarin pelimannit 11.30-12.00 Harjavallan pelimannit 12.00-12.30 Raakku 12.30-13.00 Oona ja Ossi 13.00-13.30 Kantara 13.30-14.00 Rossi 14.00-15.00 Brunsviga Folk Orchestra (DE) (s. 36) 15.00-15.30 Pömpeli


KESTIKIEVARI 12.00-14.00 Ensimmäinen kattaus: Uusimaa Perinneruokailun ohessa viihdyttämässä mm. trubaduuri Matti Reittamo. Uusimaan menu 20/25 €. (s. 22) 16.00-18.00 Toinen kattaus: Uusimaa Perinneruokailun ohella viihdyttämässä mm. nuoren polven nouseva laulajalauluntekijä Onni Rajaniemi. Uusimaan menu 20/25 €. (s. 22) 20.00-23.00 Iltapidot Monikulttuurinen illanvietto musiikin ja tanssin merkeissä. Esiintymässä mm. Lähi-idän perinteistä vahvasti ammentava Baran band.

KAUSTINEN-SALI 14.30-15.15 Poikkitaidetta perinnepitoisesti Madetojan Makkaraperunat ja Teatterikööri Marjaana 18.00-19.00 Pelimannikonsertti Suomi 100 v: Sinivalkoiset Sävelet Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan 20.30-21.30 Décadas – flamencon voimaa (s. 36) MUSEOSALI 10.00-11.00 Truban aamuworkshop (s. 29) 11.00-14.00 Suomen Kansanmusiikkiliiton pelimannimerkkien suoritustilaisuus 16.30-18.00 Wasel & The Weasels Bluegrass- ja rootsmusiikin työpaja (s. 29) KANSANTAITEENKESKUS (AULA) 13.00-13.30 Mottine Satakuntalaista kansanmusiikkia sekä näppäribiisejä

13.30-14.00 Manja 14.00-14.30 Pørtners minikomplot (DK) Pelimannivieraita Tanskasta 15.30-16.00 Kiero salko & Ralli asiasta Iloista folk-asennetta 16.00-16.30 SekaWalta-kvartetti Perinteistä kansanmusiikkia neliääniMAUNON MAKASIINI sesti a cappella 10.00-12.00 Runolaulumeditaatio (s. 28) 16.30-17.30 Truban tunti: Folkbient 14.00-15.15 Mannerheimin hevonen, 19.00-20.00 Instituutin tunti: Turvalan 2. esitys (s. 38) uunilla Jimmy Träskelin & Sampo Korva eroottisen kansanperinteen äärellä 17.00-18.00 Waris Herra Wariksen rakkaudesta musiikkiin ja sanataiteeseen 20.00-20.30 Tove Djupsjöbackan johdanto flamencoon ja illan konserttiin 18.15-19.00 Saana Kujala, Laura Kuisma & Timo Alakotila KALLIOSALI 19.15-19.45 Kuuttaren korut 12.00-12.30 J. Ojajärvi Duo 20.00-20.45 Mestaripelimanni Pentti Yläsävelsoitinten yhteissoittoa Mattsson ja Jari Paavola, Kirsi ja Jari 12.30-13.00 Koijarit Matka satakuntalaiseen pelimannimusiikkiin 17.30-18.00 Ali ja Hintti (ja Sintti) KIRKKO LASTENTELTTA 12.00-13.00 Keskipäivän hartaus 10.00-10.30 Ukulissut: ukulelejamit 19.00-20.00 Armon varassa Tule tutustumaan ukulelen soiton Kaustisen kirkkokuoro saloihin, mukana myös Tradilinnut

10.30-11.00 Mieli-musiikkia lapsille! Osallistava lastenmusiikkihetki 11.00-11.30 Jousikimppa Suomalaista kansanmusiikkia ja muutama härmäläinen kansanlaulu 11.30-12.00 Anttilan pienet pelimannit Kaustislainen perheyhtye, soittajia jo kolmessa polvessa 12.00-12.30 Jyväskylän pelimannikerho 7-13-vuotiaita äänekkäitä ilonpitäjiä ja säveltäjiä 12.30-13.00 Jyväskylän kansanmusiikkiyhdistyksen pelimanniryhmät 14.15-15.00 Lastenteltta tanssii! MiniOttoset I tanssii ja tanssittaa 16.00-16.30 Kankaanpään musiikkiopiston pelimannit Perinteisen pelimannimusiikin ja lastenmusiikin äärellä 16.30-17.00 Mottine 18.15-19.00 Lasten pelimannikilpailu Lava on vapaa kaikenlaisille soitto-, laulu- ja tanssiesityksille, ilmoittautuminen paikan päällä

Juha Kauppinen

15.30-16.00 Hallavalia 16.00-16.30 Egbé gné gbé 16.30-17.30 Lakomé Barky (CH) 17.30-18.00 Muskotti 18.00-18.30 Jalasjärven 1-riviset 19.00-19.45 Tiera feat. Hilda Länsman Maalauksellista runomusiikkia 20.15-21.00 Kopla & Big band Sovitettua nykykansanmusiikkia rennolla ja juurevalla meiningillä 21.15-22.45 Biisinikkarit-työpaja nuorille, teemana kauhu. (s. 18) 23.00-23.45 The Aeon & La Dusch (DE) (s. 38)

TRIBUUTTI KIRKALLE MUKANA MM.

PEKKO KÄPPI JA AIJA PUURTINEN

Iina Esko

Hans Andersson

47


Tiistai 11.7.2017

KINNARIN PELIMANNIT

Markus Kinnari

MEILLON

Liput 32 € wwww.lipputoimisto.fi MIlla Grönman

KOSTAJAN KAIPUU

48

Saku Knuuttila

Pelimannilavat SOITTOSALI 10.00 Kaustisen tunti: Nappulapeli ja Salonkylän pelimannit 11.00 Kirsi ja Jari 11.15 Esko Salonen 11.30 Sillä lailla tällä lailla 11.45 mara&kumpp 12.00 30+1 12.15 Kirkhakkine 12.30 Erkki Vihinen 13.30 Lyydian kadonneet laulut 13.45 MEILLON 14.00 Himlens Band 14.15 Ville Noppa 14.30 Keksi 14.45 Usko Välimäki 15.00 Kauhajoen Klaneetit 15.15 Wiljatar 16.00 Roikastajat 16.15 Eino & Alina 16.30 Sakalaiskat 16.45 Heikki ja harpistit 17.00 Korpisointu 17.15 Saana Kastelli 17.30 SekaWalta 18.00 Arvid Lundén: Vuoden nuori pelimanni & ystävät 18.30 Lempäälän Helkanuoret 19.00 Kostajan Kaipuu 19.15 Mäntyluoto 20.00 Kanadalaiset iltamat: Thunder Bayn pelimannit (CA) 22.00-23.00 Kaikki laulaa! Iltakonsertti: Rentukat ja Sakarat Laulupelimannit JUHLAPIHA 11.30 Fiori 12.00 Norjat 12.30 Niinirannan pelimannit 13.00 TaKaMus 13.30 Naamuskat 14.00 Kamukutsut: Appendix (SE), Southport Strings (UK) 15.00 Kansalaispelimannit 15.30 Jyväskylän pelimannikerho

16.00 Lempäälän Helkanuoret 16.30 UkuLissut 17.00 Kopla & Big band 17.30 Menevät Mimmit 18.00 Madetojan makkaraperunat 18.15 Hyttiset 18.45 Kangasalan Balladipelimannit 19.00 Kamukutsut: Tuuleviiul (EE), Verdal juniorspellemanslag (NO) JUHLAPIHAN TANSSIT 20.00 Kortesjärven pelimannit 21.00 Spelarit 22.00 Thunder Bayn pelimannit (CA) 22.45-23.30 Nedervetil Hornorkester KRENIKKA 10.30 Manja 11.30 Räätälit (DE) 12.00 Mellersta Stringbotten 12.30 Eksistentiaalista polyfoniaa ja rokkihommia 13.00 Talkoopelimannit 13.30 Tovi 14.00 Vapaan soiton aika: Varaa vuorosi paikan päältä! 16.00 Jere Pihlajamäki 16.30 Mäntyharjun Huuliharpistit 17.00 Muskotti 17.30 Duo Suojanen& Välimaa 18.00 Essi ja Mauri 18.30 Marius Pirhonen & Ida Nättinen 19.00 Kauhajoen Klaneetit 19.30 Kinnarin Pelimannit 20.00-20.30 Musiikki- ja puhetaito He-Li-Kat ry VIINITUPA 12.00 Irish Session Band 12.30 Kitara ja mies 13.00 O’pojat 13.30 30+1 14.00 Selcimer 14.30 Kadonnut Manner 15.00 Carey J. Buss (CA) 15.30 Sukutila ja Perinnön Vaarat 16.00 Ville Noppa 16.30 Laundry Boys & Sisters


17.00 Heikin trio 17.30 Jukka Törmä 18.00 Roikastajat 18.30 Hyvät tytöt ja pojat 19.00 Mikkels Sons 19.30 Murroskuu 20.00 Komote Lamas 20.30 NBB 21.00 FairTrad. 21.30 Hallavalia

22.00 Waris 22.30 Good Omens 23.00 Temperance 23.30 Eläköön! 00.00 Noria 00.30 Buko Shane 01.15-01.45 The Bikini Brothers SETORI 15.00 Mäntyluoto 15.30 Teatterikööri Marjaana 16.00 Riatomaanikot 16.30 Saku Ryhänen 19.00 Oona ja Ossi 19.30 Laundry Boys & Sisters 20.00-20.30 Egbé gné gbé SANTERIN KABINETTI 12.00 Riatomaanikot 12.30 Lupaus Mannasta 13.00 Irish Session Band 13.30 Mos Eisleyn pelimannit 14.00 Leif & Sunnie Accordion Duo (US)

14.30 Trio Kolme-M 15.00 HietaKettu 15.30 Siniruoko 16.00 Arvid Lundén: Vuoden nuori pelimanni & ystävät 16.30 Sopu 17.00 Himlens Band 17.30 Mikkels Sons 18.00 Joose Ojala & Helena Taskila 18.30 Trubaduuri Matti Reittamo 19.00 Heikki ja harpistit 19.30-20.00 Korpisointu PELIMANNITALON KAHVIO 20.00 Eki Luumi ja Pasi Suikkanen 20.30 Piahvi ja Pukatsoova 21.00 Duo Vissiin Vireessä 21.30 Los Pollos Burgeros 22.00 Des Moudu Rok 22.30 Pessi ja Juntti 23.00 Mabon (DE) 23.30 FairTrad. 00.15 Rossi 01.00 Sukutila ja perinnön vaarat 01.45-02.30 Wasel & The Weasels TROKA 14.15 Eksistesteliaalista polyfoniaa ja rokkihommia 16.00 Pint o’the Times 16.30 Karela 18.15 Leif & Sunnie Accordion Duo (US) 20.30 Nedervetil Hornorkester

22.15 Javorina & Kotár (CZ) 22.45-23.15 Usko Välimäki MASSIKKA 13.00 Sillä lailla tällä lailla 13.30 Veijo Meriläinen 14.00 Kortesjärven pelimannit 14.30 Jousikimppa 15.00 Ahjolan Pelimannit 15.30 MEILLON 16.15 PapaS-Roll Crossower bänd 17.30 Ylä-Karjalan Kimeltäjät 20.00 Kostajan kaipuu 20.30-21.00 Matti & Linda SOPUKKA 13.30 Pikipojat 15.00 Good Omens 16.15 Teatterikööri Marjaana 17.45 Carl Wenning (DE) 19.15 HietaKettu 20.45 Mäntyluoto 22.15-22.45 Negrita YHTEISLAULUNUOTIO 16.00 Hyvät tytöt ja pojat 18.15 Kaustisen iättömät laulunlyömät 20.00 PapaS-Roll Crossower bänd 20.30 Aino & Myyrät 22.15-23.15 Nuotiopelimannit PUOLIMATKA- ja NURKKAlavojen ohjelma julkaistaan festivaaliviikolla päivä kerrallaan

THUNDER BAYN PELIMANNIT (CA)

Bert Rowson

49


Keskiviikko 12.7.2017

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Tanssitupa: Koko Suomi tanssii (s. 29) 12.30-13.30 Lasten juhlat Siinan ja Mukana juhlaNallen seurassa humussa myös Tuuleviiul (EE), Tuliterä, Rasinkangas & Romppanen, Arvid Lundén ja Kangasalan pikkupelimannit 14.30-16.00 Kulttuurit kohtaavat! Koontikonsertissa mukana mm. Folk Dance Group Javorina & Kotár (CZ), Lilla Spelmansstämman edustus, Tuuletar, Thunder Bayn pelimannit, Gájanas sekä Folk Group Mladost Avala (RS) 17.00-18.00 Laitakaupungin orkesteri & Paleface (s. 38) 19.00-20.00 Purpurista polkkaan Illan tanssi-iloittelussa mm. Purpuridansarna, JunioriOttoset I ja JunioriOttoset II 21.00-22.15 Lasse Hoikka & Souvarit (s. 38) 23.15-00.30 Folkkarit, Prusikoukku, Tötterssön (s. 36)

Liput 32 € wwww.lipputoimisto.fi

CAFÉ MONDO 10.30-13.15 Jamiworkshop (s. 29) 13.30-14.30 Kamukutsut Näppärit kansainvälisine vieraineen 16.00-17.00 Kaustinen Social Club Lavalla festivaalin alkuajoista asti juhlilla esiintyneitä soittajakonkareita – tarinoita, klassikoita ja perinnettä! 18.00-19.00 Aija Puurtinen & Rytmiraide Allstars Aikamatka amerikansuomalaiseen siirtolaisuuteen 20.00-21.00 Vuoden yhtye: Gájanas (s. 37) 21.00-21.45 PolkaMonsters(akustisesti) 22.15-23.15 B.S.T.O. Band Tulkintoja vanhoista ruotsalaisista laulelmista 00.30-01.30 Suistamon sähkö (s. 40) KALLIOPAVILJONKI 13.00-14.30 Tanssiworkshop (s. 29) 19.45-20.30 Hyväluoma Group Tero Hyväluoman uusi kvintetti 21.00-22.00 Frigg (s. 36) 22.30-23.30 Trad.Attack! (s. 40)

MAS

50

IHOLLA 11.00-12.30 Käpylän musiikkiopisto 60-vuotiaan Käpylän musiikkiopiston kamulinjalaiset juhlatunnelmissa! 13.00-13.45 Konsta Jylhä -kilpailun voittajat esittäytyvät 14.15-15.15 Trolska Polska (DK) (s. 41) 15.45-16.30 Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola (GB/FI) (s. 39) 17.00-18.00 Laulukieli Heikki Laitisen vieraana Pekko Käppi ja Taito Hoffrén 18.30-19.15 Sibelius-Akatemia Nuorisokoulutus 19.45-20.30 Kaustisen Musiikkilukion kansanmusiikki-ilta 21.00-21.45 Armas Tuoretta tulkintaa paimenten muinaisista sävelmistä 22.15-23.15 Anssi Känsälä trio feat. Arto Järvelä 23.45-00.45 La Dusch (DE) & Joose Ojala ja Helena Taskila (s. 38) PELIMANNITALO 10.00-11.00 Kanteleen uudet sävelet Sanni Virta, Duo Senni Heiskanen & Aurora Visa 11.30-12.30 Sakarat Laulupelimannit 30-vuotisjuhlakonsertti 13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Jylhän pelimannit, Sillankorvan pelimannit 14.30-15.30 Mestarisoitto Tepot, Jouko Heikola, Eero Lahti sekä Erkki Hiekkavirta ja Eero Hautsalo 16.00-17.00 Äijäkanteleet Mahtava kööri kanteleineen 17.30-18.15 Katja Lampinen pelimannien seurassa (s. 38) 18.45-19.45 Lilla spelmansstämman 20.15-21.15 Pia Raskin laulutupa (s. 29) 21.45-22.30 Enkel Luomufolkia 23.00-23.45 mammantytöt! Glitteriä pursuava pirskahtelevan raikas duo 00.15-01.00 Lammassaari / Janka-Murros Suomalaista balladiperinnettä haudan molemmin puolin

WILJAMI 10.00-10.30 Koijarit 10.30-11.30 Lilla Spelmansstämman: Småbönders Spelmanslag, Ålandsfolk 11.30-12.00 Häly 12.00-12.30 Tero Pajunen 12.30-13.00 Naiskuoro Aika 13.00-13.30 Eläkööri 13.30-14.00 Lilla Spelmansstämman: Purpuridansarna 14.00-14.30 Kanteleyhtye Satakieli 14.30-15.00 Kangasalan Balladipelimannit 15.00-15.30 Lilla Spelmansstämman: Finlandia Order of Runeberg 15.30-16.00 Elonjyvä 16.00-16.30 Hauru 16.30-17.15 MäSä 17.15-18.00 Pørtners minikomplot DK) 18.00-19.00 5. Perinteinen Suuri Huuliharppukonsertti 19.30-20.15 Ronna Jam Band Skandinaavista kansanmusiikkia, jazzia ja klezmeriä 20.45-21.30 Tallarin kuplettikonsertti (s. 40) Perpetuum 22.00-22.45 Lokomobile (s. 21) 23.15-00.00 The Worn Soles Kielisoittimia ja laulua lempeillä harmonioilla KESTIKIEVARI 12.00-14.00 Ensimmäinen kattaus: Etelä-Pohjanmaa Perinneruokailun ohessa viihdyttämässä asiaan kuuluvasti Jussi Asu, Topi Rajala, Kauhajoen klaneetit sekä Jalasjärven 1-riviset. Etelä-Pohjanmaan menu 20/25 € (s. 22) 16.00-18.00 Toinen kattaus: EteläPohjanmaa Perinneruokailun yhteydessä viihdyttävien trubaduurien Jussi Asun ja Topi Rajalan lisäksi mukana myös Usko’s Pois. Etelä-Pohjanmaan menu 20/25 € (s. 22) 20.00-23.00 Iltapidot Lilla Spelmansstämman huipentuu iltamakokonaisuuteen jossa saa soittaa, laulaa, tanssia sekä nauttia!


MUSEOSALI 10.00-11.00 Truban aamuworkshop (s. 29) 13.00-14.00 Soiva luento: Ameriikan Poijat (US)

LASTENTELTTA 10.00-10.30 Leikkilauluja: Mieli-musiikki Aloita festaripäivä laulamalla, leikkimällä ja soittamalla. 10.30-11.00 Ingaksen pelimannit Yhteissoiton juhlaa mm. elefanttimarssin tahtiin 10.00-10.45 Kulttuuriosuuskunta Uulu: Miten Suomi soi? Koko perheen konsertti ja perinnesoitinjamit 11.45-12.15 Lasten tanssiworkshop Suvi Tuomisen Tanssityöpaja pohjoisafrikkalaisissa rytmeissä 12.15-12.30 Pumpun henki Iloista ja vauhdikasta ohjelmaa 13.30-14.15 Lastenteltta tanssii! JunioriOttoset I ja II tanssivat ja tanssittavat 4.15-14.30 JAB Melodista kansanmusiikkia 16.00-16.30 Tuuletar: Pohjanneito ja varastetut kultalangat Laulua, äänimaisemia ja innostavaa tarinankerrontaa 16.30-17.00 Jamit Rennonoloinen yhtye Kaustisen musiikkilukiosta 18.00-19.00 Lasten pelimannikilpailu

Marianna Korpi

ARMAS

Tero Ahonen

KAUSTINEN-SALI 15.00-16.00 Pulkkinen - Räss Sadovska (FI/CH/UA) (s. 39) 17.00-18.00 Spelmansstämman Finlandia Order of Runeberg 40 v. juhlakonsertti 18.30-19.30 The Aeon & La Dusch (DE) (s. 38) 20.30-21.45 Kansantanssin Kauniit ja Rohkeat Oulun amk:n tanssinopettajaopiskelijat uuden äärellä, tunnelmasta toiseen johdattavat mm. Jältta, Öhkä, Kipuna-kollektiivi, Riina Hosio & Tapio Miettinen

KALLIOSALI 12.00-12.30 Emma Myllynen 13.30-14.00 Sanni Virta 16.00-17.00 Kinderwald – Forest Music All Around (DE) (s. 36)

HYVÄLUOMA GROUP TROSLKA POLSKA

Emma Engström

KIRKKO 12.00-13.00 Keskipäivän hartaus 19.00-20.00 Heräävän maan messu Pirkkalan Kirkkokuoro & Perukkapelimannit, joht. Pirkko Leponiemi-Pirhonen

KANSANTAITEENKESKUS (AULA) 11.00-11.30 Helme Jauram (EE) 11.30-12.00 Mäntyharjun Huuliharpistit 12.30-13.30 Truban tunti Truba-matinea 14.15-14.45 Cantavierre Kuuden muusikon moniäänistä laulua höystettynä tanssilla ja rytmiikoilla 18.00-18.30 Kuuttaren korut 19.30-20.30 Instituutin tunti: Onni Rajaniemi Levynjulkaisukonsertti

Keskiviikko 12.7.2017

MAUNON MAKASIINI 10.00-11.30 Runolaulumeditaatio (s.29) 12.00-12.45 Lilla Spälmansstämman Rie: suomenruotsalaisen kansanmusiikin parissa 13.00-13.30 Lilla Spelmansstämman: Mampa 14.00-15.00 Jamiworkshop (s.29) 15.15-16.00 Spelarit 16.15-16.45 Pohjola Project 17.00-17.30 Akkapelimannit 18.00-18.45 Duo Törmälä & Teirikangas 19.15-20.00 Essi Putkonen & Ystävät SILTATANSSIT KAUSTISEN OSUUSMEIJERIN PIHASSA (s. 40) 18.00-19.00 Kaustisen torviseitsikko sekä Ameriikan poijat (US) 19.00-20.00 JPP 20.00-21.00 T for Three

51


Keskiviikko 12.7.2017

Pelimannilavat

Liput 32 €

SOITTOSALI 10.00 Kaustisen tunti: Valon pelimannit ja Jylhän pelimannit 11.00 Saima 11.15 Kinnarin Pelimannit 11.30 Kortesjärven pelimannit 11.45 Mestaripelimanni Pentti Mattsson ja Jari Paavola 12.00 Naamuskat 12.15 Jämsän Soimannien huuliharput 12.30 Elonjyvä 12.45 Kanteleduo Alpo ja Riikka 13.30 Peijakas! 13.45 Suuri Duo 14.00 Kiikoisten Pelmannit 14.15 Raili 14.30 Aila Rauhalan Kanteletytöt 14.45 Teijo ja Anneli Aho 15.00 Kurjenpolvet 15.15 Hönkä 16.00 Harjavallan Pelimannit 16.15 Huuliveikot - Lipfellows 16.30 Jaaritus 16.45 Hilkka Kuusela 17.00 Viuselit 17.15 NBB 17.30 Lilla Spelmanstämman: Harpolekarna

18.00 Lilla Spelmanstämman: Karlebynejdens Spelmansgille 18.30Windalan pelimannit 19.00 Anne F 20.00 Talkoopelimannit: 35-vuotisjuhlakonsertti 21.00 Aapa 22.00-23.00 Kaikki laulaa! Iltakonsertti: Lauluyhtye Hinku ja HYTKYT JUHLAPIHA 11.00 Naamuskat 11.30 Karela 12.00 Töölön Viuluklubi 12.30 Usko Välimäki 13.00 Jämsän Soimannien huuliharput 13.30 Lilla Spelmanstämman: Fiddlarna 14.00 Rykäys 14.30 Pirkanmaan maakuntapelimannit 15.00 Kangasalan pikkupelimannit 15.30 Småbönders spelmansslag 16.00 Salongsorkestern 16.30 Raakku 17.00 Ahjolan Pelimannit 17.30 VOPulele 18.00 Helsinki Klezmer Kapely 19.00 KoskiFolk 19.30 Nissin Kööri

JUHLAPIHAN TANSSIT 20.00 Folk is Happening 20.30 Folk Group Mladost - Avala (RS) 21.00 Hopianeula 22.00-23.00 Urho Hämäläinen ystävineen KRENIKKA 10.00 Dario Alberti (IT) 10.30 Matti & Linda 11.00 Nytky 11.30 Duo Suojanen& Välimaa 12.00 Kirkonkylän pelimannit 12.30 Yläliedon Veikot 13.00 Keksi 13.30 Buko Shane 14.00 Jämsän Soimannien huuliharput 14.30 Vapaan soiton aika: Varaa vuorosi paikan päältä! 16.00 JantsikeneFamily FolkBand 16.30 Lauluyhtye Hinku 17.00 Murroskuu 17.30 Taavit 18.00 Kanteleyhtye Satakieli 18.30 30+1 19.00 Eläkööri 19.30 Lehtokurpat 20.00 Jakkara 20.30-21.00 Meillä Ei Ole Vielä Nimeä

PUOLIMATKA- ja NURKKA-lavojen ohjelma julkaistaan festivaaliviikolla päivä kerrallaan HANNU MUSAKKA

Kalervo Puskala

KAHDEN NAISEN LAULUORKESTERI

Karen Hagqvist

52

Jutta Jaakkola

HALLAVALIA


KKA

VIINITUPA 12.00 Hörhö 12.30 Wiljatar 13.00 Trubaduuri Matti Reittamo 13.30 Nyman Group 14.00 Karin parhaat 14.30 Pint o´ The Times 15.00 Kuusto 15.30 Musiikki- ja puhetaito He-Li-Kat ry 16.00 Lilla Spelanstämman: Jeppolåtar med Christine Julin-Häggman, Lars Engstrand och Noora Fleen 16.30 Lilla Spelanstämman: Ålandsfolk 17.00 Tiera 17.30 Peijakas! 18.00 Hilkka Kuusela 18.30 Kaie 19.00 Uppopumppu 19.30 Cantavierre 20.00 Pumpun Henki 20.30 Piahvi ja Pukatsoova 21.00 Ali ja Hintti (ja Sintti) 21.30 Temperance 22.00 Liekkiö 22.30 Des Moudu Rok 23.00 Borduna 23.30 Alice Aloof 00.15 Konemuusa 00.45-01.30 Wasel & The Weasels SETORI 12.30 Eksistentiaalista polyfoniaa ja rokkihommia 13.00 Four Of Us 13.30 Marius Pirhonen & Ida Nättinen 14.00 Nappulapeli 14.30 MamPa 15.00 Meillä Ei Ole Vielä Nimeä 15.30 Me Weikkoset 16.00 Ingaksen pelimannit 16.30 Suburban String Band 17.00 Kvartti 17.30 Hyttiset 18.00 Nissin kööri

18.30 Kesäpelimannit 19.00 Wivi Lönnin kadulla soi Pekka Streng 19.30 Länsirannikon pelimannit 20.00 Kitara ja Mies 20.30-21.00 Seita SANTERIN KABINETTI 12.00 Kaie 12.30 Reeta Asikainen 13.00 Me Weikkoset 13.30 Kiero salko & Ralli asiasta 14.00 Kanteleduo Alpo ja Riikka 14.30 Duo Senni Heiskanen & Aurora Visa 15.00 The Triplet 15.30 Nyman Group 16.00 Oke & Oge 16.30 Fünf Freunde (AT/FI) 17.00 Hörhö 17.30 Teijo ja Anneli Aho 18.00 Raili 18.30 Kahden Naisen Lauluorkesteri 19.00 Suuri Duo 19.30 Duo Anneli ja Aukusti PELIMANNITALON KAHVIO 20.00 Jaana & Junnu 20.30 Kupletööri Hannu Musakka 21.00 Vispilä 21.30 Kesäheinä & Hempukkaine 22.00 Kadonnut Manner 22.30 Candyland Crawdads 23.00 Samoaja 23.30 NAM-trio 00.15 Eläköön! 00.45-01.30 Tovi TROKA 11.30 Suburban String Band 12.00 Pirkanmaan maakuntapelimannit 13.30 Geezabrake Band 14.00 KoskiFolk 16.00 Naiskuoro Aika: Paperitähdet 18.00 Kansalaispelimannit 18.30 Balladitanssijat

20.00 Vantaan kansanpelimannit 20.30 Usko’s Pois 22.30-23.00 Folk Group Mladost-Avala (RS) MASSIKKA 12.30 Mos Eisleyn pelimannit 13.30 Dew Drop Irenes 14.00 Niinirannan pelimannit 14.30 Negrita 15.00 Egbé gné gbé 15.30 Jere Pihlajamäki 16.00 Kokon kipinät 16.30 Reeta Asikainen 17.00 Musiikki- ja puhetaito He-Li-Kat ry 17.30 JantsikeneFamilyFolkBand 18.00 Tomás del Real (CHI) 18.30 Geezabrake Band 19.00 Elsi Sloan 19.30 JanneO/JanO 20.00 Lakeus Hot Club 20.30 Mabon (DE) 21.00-21.30 Horjumattomat SOPUKKA 13.30 Lempäälän Helkanuoret 14.00 Anna-Liisa Rantamäki 16.30 Hallavalia 18.00 The Triplet 19.15 Saku Ryhänen 20.30-21.00 Los Pollos Burgeros LAULUREKI 12.00 Räätälit (DE): Lintuhäät 16.00-16.30 Itäkylän mieslaulajat YHTEISLAULUNUOTIO 16.00 Sopu 16.30 Mallusjoen Pikkaraiset 18.00 Kaustisen iättömät laulunlyömät 18.30 Itäkylän mieslaulajat 20.00 “Näky nuotiolla...” Sota-ajan lauluja Eki Luumin ja Pasi Suikkasen johdolla 22.15 Piisakas 22.45-23.15 Kesäpelimannit

53


Torstai 13.7.2017

ERIN

Liput 37 € wwww.lipputoimisto.fi

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Kaustislainen tanssitupa (s. 29) 13.00-14.15 Ja sitte me vasta tanhuthinki! Kansantanssin asialla Kaustisen Nuorisoseuran 200 hengen tanhujoukkue vierainaan Väkitukko ja ISOn Tanhuujat 15.00-16.30 Kansainvälinen iltapäivä Koontikonsertissa mukana Isottaret, Laura Cortese & The Dance Cards (US), Epic Box People (GB/FI), Eilan ja Eskon kupletit sekä Folk Group Mladost Avala (RS) 17.30-18.30 Kavalkadikonsertti (1. näytös) (s. 38) 19.30-18.30 Taraf de Haïdouks (RO) (s. 40) 21.30-22.45 Erin (s. 36) 23.15-00.15 Yökatrilli (s. 41) CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop 14.15-15.00 Jesse Kaikuranta & Tallari (s. 40) 16.30-17.30 Kalevauva.fi (s. 37) Perpetuum 18.30-19.30 Lokomobile (s. 21) 20.30-21.30 AP Sarjanto, Arto Järvelä & Tuomas Logrén Loistavan lauluntekijän ja tarinankertojan rinnalla kaksi taidokasta pelimannia

54

22.45-23.30 Epic Box People (US/FI) Hugh Sheehanin ja Leija Lautamajan kuplivan rempseä haitariduo 00.15-01.30 5/5 Jameista syntykipinänsä saanut yhtye KALLIOKLUBI 14.30-16.00 Tanssiworkshop (s. 29) 19.00-20.15 Orivesi All Stars Suomen suurimman pelimanniorkesterin akustiset tanssit 20.30-21.30 Tötterssön Roskafolkin sankarit vauhdissa! 22.00-23.00 Snekka Fuusiofolkin faaraot nousevat sarkofageistaan! 23.30-00.30 Suistamon sähkö (s. 40) IHOLLA 10.00-10.45 Vauva- ja taaperomuskari Kulttuuriosuuskunta Uulu 11.30-12.15 Vauva- ja taaperomuskari 13.00-14.00 Pohjola Project Antti Pohjolan sävellyksiä Timo Alakotilan ja Pauliina Pajalan kera 14.30-15.30 Laulukieli Heikki Laitisen vieraana Outi Pulkkinen 16.00-16.45 Floating Sofa Quartet (FI/ DK/SE) Kolmen Pohjoismaan äänellä 17.15-18.00 Perinnearkun laulujamit (s. 29) 18.30-19.15 Petúr Sakari & Senni Valtonen (s. 40) 19.45-20.30 Rosa kvella (FI/SE) Romanilaulua ja kansanmusiikkia yhdistettynä flamencoon 21.00-22.00 Tanssiteatteri Kramppi Kaikuja-Juuriltani johdattaa moderniin suomalaiseen äänimaisemaan 22.30-23.30 Laura Cortese & the Dance Cards (US) (s. 38) PELIMANNITALO 10.15-11.00 Sakalaiskat 10-vuotisjuhlakonsertti 11.30-12.30 Kuusto 13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Aila Rauhalan Kanteletytöt

14.15-15.00 Anna-Maria Toivonen – Merestänousijaneito Jännittävä tarinankerrontaesitys koko perheelle 15.30-16.15 Alussa oli laulu Kulttuuriosuuskunta Uulun koko perheen interaktiivinen konsertti 16.45-17.45 Salamakannel vieraanaan Topi Saha (s. 39) 18.15-19.15 Luunappi Levynjulkaisukonsertti 19.45-20.45 Pia Raskin laulutupa (s. 29) 21.15-22.15 Nytky 30 v Levynjulkaisukonsertti 22.45-23.45 Otra (s. 38) 00.00-01.00 The Worn Soles Tyylikkäästi hatut päässä! WILJAMI 10.00-10.30 Aapa 10.30-11.00 Kurjenpolvet 11.00-11.30 Töölön viuluklubi 11.30-12.00 Windalan pelimannit 12.00-12.30 Suomen Sahansoittajat 12.30-13.00 Äijäkanteleet 13.00-13.30 Käpyjouhikot 13.30-14.00 Viuselit 14.00-15.00 Jamiworkshop (s. 29) 15.00-15.45 Soiva luento Kaustislainen kavalkadi 15.45-16.30 Maria Reikko & Best Case Scenario Band 16.30-17.15 Sibelius-Akatemian Nuorisokoulutus 17.15-17.45 Trio Klezmera 17.45-18.30 Maija Holopainen ja Johanna Mäkeläinen 18.30-19.15 Konemuusa 19.15-19.45 Aléa 20.15-21.00 Tampereen Ukuleleorkesteri Suomen suurin ukuleleorkesteri viihdyttää hyväntuulisella musiikilla 21.30-22.15 Lakeus Hot Club Gypsy swing-jazz tyylistä musiikkia 22.45-23.30 Samoaja Pohjoismaista äänimaisemaa texas-country-vaikuttein


KIRKKO 9.00-10.00 Pelimannihartaus KAUSTINEN-SALI 11.30-12.30 Brunsviga Folk Orchestra (DK) (s. 36) 14.00-15.30 Mestariparaati Suomalaisen kansanmusiikin kattava läpileikkaus mestareiden tarjoilemana 16.00-17.30 Kaustisen ja Kuusamon mieslaulajat - Suomi 100: Lauluja kotimaasta -juhlakonsertti (väliaika) 18.30-19.30 Ostrobothnian Folk Orchestra ja Kaustisen Musiikkilukio MUSEOSALI 10.00-11.00 Aamuworkshop (s. 29) 14.30-16.00 Wasel & The Weasels (s. 29) 16.30-17.30 Uudisraivaajat (s. 41) 18.30-19.30 Soiva Luento: Unto Kukka & the Ii-Team Sofia Waltzer -nuottikirja

Erkki Santamala

SIV EKSTRÖM

KALLIOSALI 13.00-14.00 Annikin karkelot 15.30-16.00 Keke Lammassaari / Pia Lindfors. Arkaainen musiikkija tanssiesitys LASTENTELTTA 10.00-10.30 Leikkilauluja: Tuulesta viis 10.30-11.00 Kokon kipinät Kipinöivä perheyhtye 11.00-11.30 Serkkusirkus Kansanmusiikkia ja lastenmusiikkia pilke silmäkulmassa soitettuna 11.30-12.00 Kangasalan pikkupelimannit Yhteismusisointia 50 soittajan voimin 12.00-12.15 Tarinankertoja Anna-Maria Toivonen 12.15-12.30 Kansanlauluyhtye ILO Laulua, soittoa ja nukketeatteria 12.30-13.00 Laiha lompakko Perheyhtye Akaasta, tänä vuonna uudella nimellä! 14.15-15.00 Lastenteltta tanssii! MiniOttoset II ja JunioriOttoset tanssivat ja tanssittavat 16.30-17.30 Pentti Rasinkangas & Jarmo Romppanen Pupulaarimestarin ja kamukunkun svengaava koko perheen konsertti 18.30-19.00 Lasten Pelimannikilpailu VINTTURIN KYLÄ 11.00-12.00 Kyläsoitto Perinteinen kyläsoitto soi Vintturi-Tastulan kylätalolla, jossa paikalliset pelimannit panevat parastaan! (osoite: Vintturintie 487)

FLOATING SOFA QUARTET (FI/DK/SE)

Simon Voigt

MAUNON MAKASIINI 14.00-14.45 Folklara?! Kolmen kansanmusiikkipuhaltajan klarinettitrio 14.45-15.15 Keke Lammassaari & Pia Lindfors Runonlausuntaa, joikua, tanssia ja improvisaatiota 15.15-15.45 Duo Selina Kahden konserttikanteleen rikasta sointia 16.15-16.45 Kiel’koppa Viulu-buzuki-duo 19.00-22.00 Karhunpeijaiset (s. 38)

KANSANTAITEENKESKUS (AULA) 11.00-11.30 Räätälit (DE) Lintuhäät 12.30-13.00 2 Hauskaa Vekkulia Kahden kopla kunnioittaa esityksellään Tapio Rautavaaraa 17.30-18.15 Truban tunti Eivor Hagmark 19.30-20.30 Instituutin tunti: Pelimanni 8bit. Jimmy Träskelin pelaa upouutta Pelimanni-tasohyppelypeliä Antti Janka-Murroksen chiptunesäestyksellä

Torstai 13.7.2017

KESTIKIEVARI 12.00-14.00 Ensimmäinen kattaus: Kaustislaisittain Perinneruokailun ohella emännöimässä murretaituri Paula Varila, paikalla kaustislaisia pelimanneja. Kaustislainen menu 20/25 € (s. 22) 16.00-18.00 Toinen kattaus: Kaustislaisittain Perinneruokailun ohella viihdyttää hupasesti oikialla murthella Antti Huntus ja lisäksi paikalla Häävi sekä muita kaustislaisia pelimanneja. Kaustislainen menu 20/25 € (s. 22) 20.00-23.00 Iltapidot Galicialaisia ja bulgarialaisia kansantansseja ja musiikkia Davide Salvadon ja Anna Dantchevin johdolla

JESSE KAIKURANTA

55


JUHLAPIHA 10.00 Wivi Lönnin kadulla soi Pekka Streng 10.30 Lipstikka 11.00 Kalevan Kaiku 11.30 Kvartti 12.00 Käpylän viulukolmoset 12.30 Usko’s Pois Kids 13.00 Ehrontahron 13.30 Kittilän Kaverukset 14.00 Kiikoisten Pelmannit 14.30 Mittumaari 15.00 mara&kumpp 15.30 Purpuri-ryhmä 16.00 Kansantanssia: Väkitukko, Karussa ja Susirekka 17.00 Seurojentalolla tanssitaan 17.45 Suupohjan Rentukat 18.30 Kansantanssia: Kimara, Kirjavat, Kimurantti ja Pauha 19.30-20.30 Helsingin pelimannit JUHLAPIHAN TANSSIT 20.30 Afrocosmos 21.00 Vantaan kansanpelimannit 21.45 Keuruun pelimannit 22.30-23.15 Vanajaveden pelimannit

PUOLIMATKA- ja NURKKA- lavojen ohjelma julkaistaan festivaaliviikolla päivä kerrallaan

56

PURPURI

OTRA

KRENIKKA 10.00 Seita 10.30 Fünf Freunde (AT/FI) 11.00 KariTiinanMies 11.30 Hannu Rahikainen 12.00 Kesäheinä & Hempukkaine 12.30 JAB 13.00 Eilan ja Eskon Kupletit 13.30 Saana Kastelli 14.00 Vapaan soiton aika: Varaavuorosi paikan päältä! 16.00 Uppopumppu 16.30 Laiha lompakko 17.00 Tiera 17.30 Mabon (DE) 18.00 Helme Jauram (EE) 18.30 Tomás del Real (CL) 19.00 Kupletööri Hannu Musakka 19.30 Con-the-Set 20.00-20.30 Eerika ja Sakari VIINITUPA 12.00 Jaaritus 12.30 Kipinä 13.00 Vanajaveden pelimannit 13.30 Korvabuusti 14.00 Putaan Pelimannit 14.30 PosiDivas 15.00 Pohjankartanon mandoliinit 15.30 Folk Experience 16.00 Vox Stellarum 16.30 Hauru 17.00 Tammenterhon kaatajat 17.30 Yläliedon Veikot 18.00 Trubaduuri Leiska

EHRONTAHRON

Aimo Kuhmonen

Liput 37 € wwww.lipputoimisto.fi

SOITTOSALI 10.00 Kaustisen tunti: KaustisenPurppuripelimannit 11.00 Mirkun likat 11.15 Oulun Huuliharppupelimannit 11.30 Iin laulupelimannit 11.45 Tuulesta viis´ 12.00 Eilan ja Eskon Kupletit 12.15 Mallusjoen Pikkaraiset 12.30 Vox Stellarum 12.45 Saima 13.30 Eino ja Eukko 13.45 Salvia 14.00 Vantaan kansanpelimannit 14.15 Töölön viuluklubi 14.30 Erkki Lampinen ja Katja-tytär 14.45 Kalevan kaiku 15.00 Lipstikka 15.15 Luunappi 16.00 Keuruun Pelimannit 16.15 Vähän Pulas! 16.30 Duo Veikkolan Pojat 16.45 Taavit 17.00 duo Anneli ja Aukusti 17.15 Tiie 17.30 Retvakka 17.45 Mieskuoro Lankomiehet 18.00 Hauankaivajat 18.15 HE3P 18.30 Koiranen Kollektion 18.45 Oke & Oge

19.00 Borduna levynjulkaisukeikka 20.00 Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan: Sinivalkoisten sävelten iltamat 22.00-23.00 Kaikki laulaa! Iltakonsertti: Iin Laulupelimannit ja Orimattilan Naiskuoro

Heidi Immonen

Torstai 13.7.2017

Pelimannilavat


Aimo Kuhmonen

SANTERIN KABINETTI 12.00 Maija Holopainen 12.30 Elsi Sloan 13.00 Young Man’s Misery 13.30 Lehtokurpat 14.00 Gli Incurabili

YOUNG MAN’S MISERY

PELIMANNITALON KAHVIO 20.00 HE3P 20.30 Oulun Huuliharppupelimannit 21.00 Sukka Hukassa 21.30 Suburban String Band 22.00 Essi ja Mauri 22.30 Johnny D ja pankkiryöstäjät 23.00 Viiden T 23.30 Francisco Valentin & Los Volanti’s (CH) 00.15 Mount Fool 00.45-01.30 Ronna Jam Band TROKA 12.15 Horjumattomat 14.15 Kesäpelimannit 16.30 Kuhertelevat kurtut 17.00 Four Of Us 18.30 Veanteen Veljet laulusolistina Aira Kontiainen 19.00 Karin parhaat 20.30 Usko Välimäki 21.00-21.30 Salonkylän pelimannit

CANDYLANDS CRAWDADS

MASSIKKA 10.00 Leppävirran pelimannit 10.30 Flowery 11.00 Länsirannikon pelimannit 11.30 Rykäys 12.00 Korvabuusti 12.30 Ålandsfolk 13.00 PosiDivas 13.30 Retvakka 14.00 Folk Experience 14.30 Harmando 15.00 Pihlava 15.30 Annette Schneider (DE) 16.00 Hönkä 16.30 Dario Alberti (IT) 17.00 Young Man’s Misery 17.30 Koski 18.00 Kittilän Kaverukset 18.30 Trio Tuokio 19.00 Afrocosmos 19.30 Johnny D ja Pankkiryöstäjät 20.00 Trubaduuri Leiska 20.30 Sakari Hietamäki 21.00-21.30 Ronna Jam Band SOPUKKA 14.00 Anturan alta 15.30 Elsi Sloan 16.45 Oulun Pammaus 18.00 Kiel’koppa 19.15 Carey J. Buss (CA) 20.30-21.00 Ö’sch Ö’sch (DE) LAULUREKI 11.30 Hytkyt 17.00 Veijo Meriläinen 18.30-19.00 Kalevan Kaiku

Mikael Mattila

SETORI 12.30 Erkki Lampinen ja Katja-tytär 14.00 Urho Hämäläinen ystävineen 14.30 Esko Salonen 15.00 Anna-Liisa Rantamäki 15.30 Mieskuoro Lankomiehet 16.00 Eerika ja Sakari 16.30 Leppävirran pelimannit 17.00 Teatterilesket 17.30 Cantavierre 18.30 Sakari Hietamäki 19.00 AP Kivinen & Tiny Devices 20.00 Anne F 20.30 Hiipivät kissat 21.00-21.30 Alice Aloof

14.30 Tiie 15.00 Kipinä 15.30 Eino ja Eukko 16.00 Piisakas 16.30 Skruupelimannit 17.00 Käpyjouhikot 17.30 Heikin Trio 18.00 Matti Laitinen popkammari 18.30 Luineh 19.00 Taavit 19.30-20.00 Tarinatarhurit

Timo Silvola

18.30 Candyland Crawdads 19.00 Vähän Pulas! 19.30 Koski 20.00 Herra Tossavainen 20.30 Essi Putkonen & Ystävät 21.00 Liekkiö 21.30 Miljönääriäidit 22.00 Lammassaari / Janka-Murros 22.30 Esko Valon ystävien perinteiset kaikenlaisen musiikin jamit 00.30 Anssi Känsälä trio feat. Arto Järvelä 01.30-02.00 Vallila Klezmorim

YHTEISLAULUNUOTIO 14.15 Keuruun Pelimannit 16.30 Ehrontahron 17.00 Balladitanssijat 18.30 Kaustisen iättömät laulunlyömät 19.00 Kuhertelevat Kurtut 20.30-21.00 Oulun Pammaus 57


Seppo Samuli

Kris Kesiak

Perjantai 14.7.2017 Liput 37 € wwww.lipputoimisto.fi Keskipohjanmaan ja Perhonjokilaakson etukortilla pe päivälippu portilta 32 € 58

SAMULI EDELMANN

FIDDLERS’ BID (GB)

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Tanssitohtorin Tanssitupa (s. 29) 13.00-14.00 Kevyesti keskellä päivää Kansantanssin suorassa lähetyksessä mm. Rajan Nuorten Kimara, Kimurantti ja Kirjavat sekä JunioriOttoset ja Koplaus 15.00-16.15 Kansantanssin Itä-Länsi-ottelu (s. 38) 17.00-18.00 JPP & Pentti Rasinkangas (s. 37) 19.00-19.45 Samuli Edelmann (s. 39) 20.30-21.30 Viiskymppisten toivekonsertti Tallari & Jesse Kaikuranta, Purppuripelimannit, Ampron prunni sekä T for three 22.30-23.30 Värttinä (s. 41) 00.15-01.30 Hässäkkä goes Ultra Bra ja Iltavilli (s. 37 ja 41) CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop (s. 29) 14.00-15.00 Davide Salvado-Lobos (ES) (s. 36) 16.15-17.00 Rommakko Folkia, folkrockia ja laulelmaa 18.00-19.00 Laura Cortese & the Dance Cards (US) (s. 38) Marko Siekkinen 19.45-20.30 & Toivoniemen reservaatti (s. 21)

21.30-22.30 Tero Pajunen ja Rakas Lapsi Uuden folk-laulajasukupolven eturivin artisti yhtyeensä kera 23.30-00.15 Varjakka String Band Pohjoista bluegrassia 00.45-01.30 Droichead Perinteisiä irlantilaisia tanssisävelmiä ja lauluja KALLIOKLUBI 12.00-15.00 Tanssiworkshop Kaustislainen purppuri (s. 24-26) 20.00-21.00 Ville Ojanen ja kameleontti Musiikin moniosaajan uusi projekti 21.30-22.30 Taraf de Haïdouks (RO) (s. 40) 23.15-00.15 Fiddlers’ Bid (GB) (s. 36)

VÄRTTINÄ

YHTEISTYÖSSÄ KELIBER OY

18.00-19.00 Leksandin pelimannit Taalainmaalta (SE) Viulutaituruutta perinteiseen tyyliin 19.30-20.30 Duo Bordelestino (CL/FR) Maailman useat musiikkityylit 21.00-22.00 Pajolaine Omaperäisten laulajien voimaduo 22.30-23.30 Ike Virtanen Spesiaali ja Slack Bird Oman polkunsa kulkijat soittiminaan mm. sikarilaatikkokitara, banjo ja shakkilauta 00.00-01.00 Senni Valtonen & Esko Grundström (s. 40)

PELIMANNITALO 10.00-10.30 Huuliveikot – Lipfellows Orkesterimuotoista perinnehuuliharpunsoittoa 10.30-11.00 Helsingin pelimannit IHOLLA-SALI 11.00-12.00 Maria Reikko & Best Case Vahvahkosti kaksrivishenkistä musiikkia 11.30-12.30 Folklara?! Klarinettitrio Scenario Band Maria Reikon säveltämää uutta nykykansanmusiikkia 13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Alikylän pelimannit 12.30-13.30 Pihla Heikintytär, Set & Tomas ja Johanna Mäkeläinen Laula14.30-15.30 Mestarisoitto ja-lauluntekijöiden kokemuksia sävelin Teijo Aho ja Usko Välimäki 14.00-14.45 Aléa: “Tää on virta maa16.00-17.00 Von & Af Taito Hoffrénin ilmani” Vanhaa runolauluperinnettä ja ja Eero Grundströmin duo nykykansanmusiikkia 17.30-18.15 Pelimannileidit 15.15-16.15 Piia Kleemola & Petri Mestaripelimanni Airi Hautamäki ja Hakala Suomalaisia kansanmusiikkiklas- leidit pursuavat naisenergiaa sikoita kamarimusiikillisessa hengessä 18.45-19.45 Heikki Lahti & KOMIA 16.45-17.30 The String Contingent Mestaripelimanni kaustis-ystävineen (AU/GB) & Senni Valtonen (s. 40)


Seppo Samuli

VÄRTTINÄ YHTEISTYÖSSÄ KELIBER OY

20.15-21.15 Kuningatarpäivät (s. 38) 21.45-22.45 Pia Raskin laulutupa (s. 29) 23.15-00.00 Suupohjan viulumestarit: Piia Kleemola & Tallari (s. 40) 00.15-01.15 Fromseier Hockings (DK) (s. 36) WILJAMI 10.00-10.30 Kansanlauluyhtye ILO 10.30-11.00 Ii-Team 11.00-11.30 Havilla 11.30-12.00 Miljonääriäidit 12.00-12.30 Hiipivät Kissat (PL) 12.30-13.00 Helsinki Klezmer Kapely 13.00-13.30 Me Weikkoset 13.30-14.00 Käpylän viulukolmoset 14.00-15.00 Tanssiva luento Helsingin Kansantanssin Ystävien Purpuri-ryhmä ja Petri Hoppu 15.00-15.30 Ellun Kamut 15.30-16.15 Rosa kvella (FI/SE) 17.00-18.30 Kansantanssia: Vinteliska, Karussa, Susirekka ja Petkele 19.00-19.45 Tengo (JP) Japanilainen huippuduo taitaa myös suomalaisia kappaleita 20.15-21.00 Nope Kansanmusiikin perinteiden rajoja rikkova kvartetti 22.00-23.30 Truban iltamat Matka folkin tän ja tuon puoleiseen. KESTIKIEVARI 12.00-14.00 Karjalainen kattaus Hersyviä juttuja kertoen ja musisoiden iskevät Pessi ja Juntti, mukana myös Anna-Maria Toivonen. Karjalainen menu 20/25 € (s. 22) 20.00-23.00 Karjalaiset iltamat Tanssien ja laulaen mukana mm. Rajan Nuoret, Pajolaine, Sorja sekä legendaarinen Sattuma (RU) Venäjän Karjalasta. MAUNON MAKASIINI 12.30-16.30 Karhunpeijaiset (s. 38) 17.00-17.45 Otra (s. 38) 18.00-19.00 Mestaripelimannit Tepot Teppo Aho, Teppo Välimäki ja Teppo Alajuntti taituroivat 2-rivisillä haitareilla

19.15-20.00 Duo Saana & Einar (FI/SE) Ruotsalaista kansanmusiikkia ja sävellyksiä kahdelle kontrabasharpalle 20.30-21.30 Tammerfors spelmanslag Yllättäviä ja monille tuttuja kasvoja kansanmusiikin ammattilaisjoukosta 22.00-22.45 Vanhanpiian pojat Hiljaisten miesten äänekäs orkesteri KIRKKO 12.00-13.00 Keskipäivän hartaus 16.00-17.00 Weisuuta wanhoista kirjoista Trio Gambaamo KAUSTINEN-SALI 12.00-13.30 “Kaustisella kivetkin soi” Juhlakonsertti edesmenneen Viljo S. Määttälän kunniaksi. Esiintyjiä Kaustiselta, Toholammilta, Etelä-Pohjanmaalta sekä Ruotsista. Konsertin juontaa Kauppi Virkkala 15.00-15.45 Maukka ja Väykkä: Timo Parvelan tarinakonsertti Maukka-kissa ja Väykkä-koira hurmaavat niin lapset kuin aikuisetkin 16.30-17.15 Iso Ilo Sekakuoron monitaiteellinen produktio täynnä energiaa 18.00-19.00 Kaustisen Hääkuoro (s. 38) 20.00-20.45 ”Seurojen talolla tanssittiin” Ylä-Savon nuorisoseurojen kansanmusiikkinäytelmä, Suomen 100-vuotisjuhlaesitys MUSEOSALI 10.00-10.45 Truban aamuworkshop (s. 29) 11.00-12.00 Puhumalla puolelleen Viljo S. Määttälän elämäntyöstä kertovan kirjan julkistamistilaisuus 13.00-14.00 Soiva luento: Piia Kleemola-Välimäki. Suupohjan viulumestarit ja muita arkistolöytöjä 15.00-16.30 Tasa-arvoseminaari. Sukupuolten välisestä tasa-arvosta keskustelemassa Amanda Kauranne, Laura Cortese (US) ja Outi Valo 17.00-18.00 Soiva luento: Outi Valo Erkki Ala-Könni kansanmusiikkia tallentamassa 18.00-18.30 Uudisraivaajat (s. 41)

KANSANTAITEENKESKUS (AULA) 13.45-14.30 Ruamjai Eläväistä laulua ja tulkinnallista taituruutta 16.30-17.30 Truban tunti Leevi Häkkinen 19.00-20.00 Instituutin tunti Kaustisen kyläyhtyeet: levynjulkaisukonsertti KALLIOSALI 14.30-15.00 Pahan Ilman LinnuT Vaihtoehtofolkin, räpin ja työläislaulujen elementtejä 15.45-16.30 Annikin karkelot Kokeellinen ryhmä luo värähtelevän kokemuksen äänimaljojen ja tarinoiden soinnilla 17.30-18.00 Pahe Skandinaavista sekä kalevalaista äänimaisemaa LASTENTELTTA 10.00-10.30 Leikkilauluja: Unmada Kindel (DE) – viittomalauluja 10.30-11.00 Tarinankertoja Anna-Maria Toivonen: Nokkeluutta ja rohkeutta tarvitaan, että selvitään jättiläisistä ja Yhdenhiuksensillasta. 11.00-12.00 Brunsviga Folk Orchestra (DE) (s. 36) 12.00-12.45 Lastenteltta tanssii! Ottosten perilliset tanssivat ja tanssittavat 12.45-13.00 Tuulesta viis’ Laulunlyömä yhtye Kuopiosta 14.00-14.30 Maukka ja Väykkä: tunnelmia tulevasta tarinakonsertista Piipahdus lastenteltalla 14.30-15.00 Vokki-Myyrät -duo Suomi-kantria, folkkia ja kansanmusiikkia. 16.15-16.40 Mirkun likat Laulavat ja soittavat neljä siskosta ja kaksi vävyä 16.40-17.00 Usko’s Pois Kids Mestaripelimanni Usko Välimäen lasten ja lastenlasten yhtye 18.00 -19.00 Lasten Pelimannikilpailu 19.45-20.30 Nuorten iltamat: Rossi Kaustisen musiikkilukiossa perustettu innokas kansanmusiikkibändi 59


Perjantai 14.7.2017 Liput 37 € wwww.lipputoimisto.fi KP-ja Perhonjokilaakson etukortilla perjantaina päivälippu portilta 32 € 60

Pelimannilavat SOITTOSALI 10.00 Kaustisen tunti: Kirkonkylän pelimannit ja Alikylän pelimannit 11.00 Anturan Alta 11.15 Mittumaari 11.30 Duo Suojanen& Välimaa 11.45 Pessi ja Juntti 12.00 Kaisu ja Juha kanteleella 12.30 Kesäkööri 12.45 Hannu Rahikainen 13.30 Ike Virtanen Spesiaali 13.45 Jaana & Junnu 14.00 Kahden Naisen Lauluorkesteri 14.15 Topi & Junnu 14.30 Kaustinen Social Club 16.00 Helme Jauram (EE) 16.15 Naiskoor Kannel (EE) 16.30 Pohjankartanon mandoliinit 16.45 Jeri Foreman (AU) 17.00 H. O’Karat 17.15 Leena ja Tero 17.30 Musalinja Folk 1 17.45 Nice & Voice 18.00 Kankaanrannan pelimannit 18.15 Teijo Aho Ystävineen 18.30 Tammenterhon kaatajat 18.45 Senioriviskurit & Viskurit 20.00 Toivo Rajalan 80-vuotisiltamat ystävineen: Ronuuttajat, Roikastajat, Luunappi, Heikki Siukola, Eki Luumi sekä Jaana ja Junnu 22.00-23.00 Kaikki laulaa! Iltakonsertti: Ellun Kamut ja Sorja JUHLAPIHA 10.15 Harmando 10.45 Helsinki Klezmer Kapely 11.30 Nastolan pikkupelimannit 12.00 Vinteliska 12.30 Trio Tuokio 13.00 Pelimannileidit 13.30 Hiijjen Pelimannit Ry 14.00 Naiskoor Kannel (EE) 14.30 Kaustisen Showtanssijat

15.00 Pelismannit 15.30 Suomen Sahansoittajat 16.00 Helsingin Kansantanssin Ystävien Purpuri-ryhmä ja Rikurilla 17.00 Kansantanssia: Mallusjoen Kansantanssijat, Pörriäiset ja Lahden Tanhuujien Riijarit 18.00 Polokkarit ja Koplaus 18.45 Tiilat ja Pelimannit 19.15 Seinäjoen Kaksiriviset 19.45 Tampereen Ukuleleorkesteri JUHLAPIHAN TANSSIT 20.30 Veanteen Veljet laulusolistina Aira Kontiainen 21.30 Hopianeula 22.15-23.00 Järviseudun pelimannit KRENIKKA 10.00 Flowery 10.30 Kahvilaorkesteri 11.00 Teijo Aho Ystävineen 11.30 Duo Veikkolan Pojat 12.00 Herja 12.30 Leena ja Tero 13.00 Duo Suojanen& Välimaa 13.30 Alusvasara 14.00 Kesäkööri 14.30 Vapaan soiton aika 15.30 Roikastajat 16.00 Nice & Voice 16.30 Vispilä 17.00 Pookinrakentajat Hailuodosta 17.30 Kuuluvainen 18.00 Musalinja Folk 2 18.30 Usko’s Pois 19.00 Manna-lauluryhmä 19.30 Janne O/Jan O 20.00 Marttilan PiiloPelimannit 20.30-21.00 Kari Peltoniemi ja (MPH) kumppanit VIINITUPA 12.00 Ö’sch Ö’sch (DE) 12.30 Gamanina (BY) 13.00 Teatterilesket 13.30 Järviseudun pelimannit 14.00 The Green Hope 14.30 Tomás del Real (CL)

15.00 Gli Incurabili 15.30 Sukka Hukassa 16.00 Skruupelimannit 16.30 Silloiset 17.00 Mekkala 17.30 Köyhäjoen pelimannit 18.00 Alusvasara 18.30 Juuni & Olkimaa 19.00 Konginkankaan kantri trio 19.30 Kassiahastus 20.00 Kesänki 20.30 FolkKanat 21.00 Anne F 21.30 Ilo(iset) tytöt 22.00 2 hauskaa Vekkulia 22.30 Pahan Ilman LinnuT 23.00 Vanhanpiian Pojat 23.45 Hulentka 00.15 Dirt Farmers 00.45 Sorrowhearts 01.30-02.15 Francisco Valentin & Los Volanti`s (CH) SETORI 12.00 Haitarimimmit 13.00 Orimattilan Naiskuoro 13.30 Pelismannit 14.00 Usko’s Pois Kids 14.30 Suupohjan Rentukat 15.00 Savitaipaleen Taneli ja Charlotta 15.30 2 hauskaa vekkulia 18.30 Hauankaivajat 19.00 Pihlava 20.30 Musalinja Folk 1 21.00-21.30 Tse Schäfer SANTERIN KABINETTI 12.00 Con-the-Set 12.30 KUULUVAINEN 13.00 KariTiinanMies 13.30 Kaisu ja Juha kanteleella 14.00 Margis 14.30 Loisaro 15.00 Annette Scheider (DE) 15.30 Ö’sch Ö’sch (DE) 16.00 FolkKanat 16.30 AP Kivinen & Tiny Devices 17.00 Laura Ikonen Trio


17.30 Ilo(iset) tytöt 18.00 Salvia 18.30 J. Ojajärvi duo 19.00 Aapa 19.30 Alice Aloof

MASSIKKA 12.00 Kupletööri Hannu Musakka 14.00 Havilla 14.30 Koski 15.30 The Green Hope 16.00 Herra Tossavainen 16.30 Viiden T 17.30 Haitarimimmit 18.00 AP Kivinen & Tiny Devices 19.00 Laura Ikonen Trio 19.30 Sorrowhearts 20.00 Dark Bottle 20.30 Mount Fool 21.00 Sorrowhearts 21.30-22.00 Musalinja Folk 2

PELIMANNITALON KAHVIO 20.00 KariTiinanMies 20.30 Onni Rajaniemi 21.00 Trio Klezmera 21.30 Jeri Foreman (AU) 22.00 Jukka Törmä 22.30 The String Contingent (AU) 23.15 Heikki Isoniemi 23.45 Carey J. Buss (CA) 00.15 Dario Alberti (IT) 00.45-01.30 Pippurikirurgi & Ohitusleikkausorkesteri

SOPUKKA 16.15 Beepa 17.30-18.00 Emma Myllynen

TROKA 12.00 VOPulele 12.30 Mekkala 14.00 MuKa-Näppärit 16.15 Ehrontahron 18.00 Salongsorkestern 18.30 Margis 19.45 Francisco Valentin & Los Volanti`s (CH) 21.30 Irish Dance Oulu 22.00-22.30 KitCut

LAULUREKI 23.30-00.15 Afrocosmos

Elisa Viiperi

YHTEISLAULUNUOTIO 19.45 Rentukat 21.30-22.30 Sota-ajan nurkkatanssit: Eki Luumi, Heikki Hytti ja Erkki Maronen PUOLIMATKA- ja NURKKA- lavojen ohjelma julkaistaan festivaaliviikolla päivä kerrallaan

Fredi Tammela

PAHAN ILMAN LINNUT

Dave Klas

LOISARO

61


Liput 37 € wwww.lipputoimisto.fi

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.30 Mestarikansantanssijan tanssitupa (s. 30) 12.00-13.00 Maakuntalaulukonsertti (s. 66) 14.00-15.15 Modernit perinnehäät: vihkiseremonia Kolme hurmaavaa paria lausuvat toisilleen tahdon! 16.00-17.15 Helvi Jukaraisen parhaat (s. 37) 18.00-19.00 Eläköön folk! Salamakannel, Hootenanny Trio ja Pihasoittajat 20.00-21.15 Paula Koivuniemi Goes Folk (s. 39) 22.00-22.45 Orivesi Allstars Suomen suurin pelimanniorkesteri tanssittaa! 23.30-01.00 Fiddlers’ Bid (GB) & Frigg (s. 36) CAFÉ MONDO 11.30-13.00 Jamiworkshop (s. 30) 13.00-14.00 Fromseier Hockings (DK) (s. 36) 15.15-16.00 Anssi Känsälä trio feat. Arto Järvelä Suosittu trubaduuri yhtyeineen tunnetun pelimannin kanssa 17.15-18.00 Bill Hota & the Pulvers Syväluotausta eteläpohjalaisuuden ytimeen 19.00-20.00 Estbel (BE/EE) (s. 36) 21.15-02.00 Mondon päätöskaaos! 21.15 Wasel & the Weasels 22.30 Haka

YHTEISTYÖSSÄ AVAIN SÄÄSTÖPANKKI

23.15 Kiperä Kaustis-visa 23.45 mammantytöt! 00.45 Kiharakolmio KALLIOKLUBI 12.30-13.30 Tanssiworkshop (s. 30) 19.30-20.30 Sattuma (RU) (s. 39) 21.00-22.00 Ville Kangas Plastic Fiddle Band Uuden elektroviuluprojektin maailmanensi-ilta! Marko Siekkinen 22.30-23.30 & toivoniemen reservaatti (s. 21) IHOLLA-SALI 11.00-12.00 Krohnin jalokivet Esko Järvelän hiomina 12.30-13.15 Kaustisen kanteleet Perhonjokilaakson kantelemusiikkia 14.00-14.45 Luonnos-duo Improvisoitu laulumonologi Lauri Viidan runoihin 15.15-16.15 Folk-iltapäivä “Hyvää hyvää iltaa” (s. 36) 16.45-17.45 Juuni & Olkimaa Pop-, folk- ja maailmanmusiikkia ja -rytmiä 18.15-19.15 Sabrina ja Saarten tyttäret Ilmaisuvoimainen laulukollektiivi esittää naisen kasvutarinan 19.45-20.30 Tengo (JP) Haitari ja viulu virtuoottisten japanilaistaiteilijoiden käsissä 21.00-22.00 Kuningatarpäivät (s. 38) 22.30-23.30 Luineh Maaginen matka kurkkulaulusta itkuvirsiin ja loitsuihin

FROMSEIER HOCKINGS (DK) PELIMANNITALO 10.30-11.15 Häävi ja Häly Kaustislaisen viuluperinteen nuoren polven yhtyeet ja perinteen jatkajat 11.45-12.30 Ilo(iset) Tytöt Lempeän anarkistinen female folk -trio 12.45-14.00 Muistojen Kaustinen: Kruunu-Marjaanan salat Morsiamen pukijana Anna-Liisa Finnilä, musiikista vastaa Hääpelimannit 14.30-15.30 Mestarisoitto Erkki Lassila 16.00-17.00 Piia Kleemola & Petri Hakala 17.30-18.15 Asko Hanhikosken sävellyksiä 20 vuotta Kaustisen oman säveltäjämestarin tuotoksia monipuolisesti esillä juhlakonsertissa 18.45-19.45 Pia Raskin laulutupa Maakuntalauluja IV sekä slaavilainen ilta 20.15-21.15 Leksandin pelimannit Taalainmaalta (SE) Viulistitaiturit rikkaalta pelimanniperinteen maaperältä 21.45-22.45 Tero Pajunen ja Onni Rajaniemi Kaksi laulaja-lauluntekijävelhoa yhteiskonsertissaan 23.15-00.00 Ronuuttajat Eteläpohjalaista Ronuutusta isoolla R:llä! 00.15-01.00 Kuokkavieraat Suomalaisugrilaista kansanmusiikkia ja improvisoitua ääni-iloittelua WILJAMI 10.00-10.30 Pietarsaaren Spelmanslag Pohjanmaan kieliraja-alueen häämusiikin suomenruotsalaisia säveltoisintoja

Lieve Boussauw

Tero Ahonen

Lauantai 15.7.2017 62

FRIGG

PAULA KOIVUNIEMI GOES FOLK


Lieve Boussauw

10.30-10.45 Eläkeliiton esiintyjäkimarassa: Puulan sointu, EteläPohjanmaan piirin laulajat, Onnenonkijat, Nousiaisten lauluryhmä ja Ruskakuoro 11.45-12.00 Pookinrakentajat Hailuodosta 12.00-13.00 Bal Folk Workshop & danceconcert (DE) (s. 36) 13.00-13.30 H. O’Karat 13.30-14.00 Sillankorvan pelimannit 14.00-15.30 Eläkeliiton esiintyjäkimarassa: Hannu Tarvas, Elotuuli, Mummat ja Paapat, Pyhäjärven yhdistyksen lauluryhmä, Venlat ja noin seitsemän veljestä 15.30-16.00 Ronuuttajat 16.00-16.30 MuKaNäppärit 16.30-17.00 Tuliterä 17.00-17.30 Kankaanrannan pelimannit 17.30-18.00 Marit ja Mikot 18.00-18.30 Köyhäjoen pelimannit kaustis-köyhäjokista pelimannimusiikkia 19.00-19.45 Hulentka Herkkää, hurjaa ja lyyrisesti harkittua hysterofolkia 20.15-21.00 Väisänen jne. Kuplettilauluja elämästä ja kuolemasta. 21.30-22.15 Mamyth Matka fantasiasadusta muinaiseen runolauluun 22.45-23.45 Duo Bordelestino (CL/FR) Chileläis-ranskalainen duo tulisella tunteella tuotetun musiikin tulkitsijoina KESTIKIEVARI 12.00-14.00 Ensimmäinen kattaus: Kaustislaisittain Perinneruokailun lomassa Paula Varilan hupasia murretarinoita sekä kaustislaisia pelimanneja. Kaustislainen menu 20/25 € (s. 22) 16.00-18.00 Toinen kattaus: Kaustislainen hääkattaus Ohjelmallinen hääruokailu, seremoniamestarina Antti Timonen. Kaustislainen häämenu 20/25 € (s. 22) 20.00- Hää- ja muuta ohjelmaa Saana Kujala, Laura Kuisma & Timo Alakotila -trio tanssittaa, häähumua ja puheita. Loppuillasta kestikievarissa ollaan irlantilaisissa tunnelmissa mm. KitCut’n ja Irish Dance Oulun myötä.

MAUNON MAKASIINI 10.00-12.00 Runolaulumeditaatio (s. 30) 12.30-13.15 Heikki Lahti & KOMIA Mestaripelimanni mestarillisten pelimannien keralla 13.45-14.30 Varjakka String Band Riihen tuoksuista folkkia 15.00-15.45 Laura Ikonen trio raikasta folkpoppia 16.15-17.00 Eki Luumi & co Sota-ajan lauluja yhdessä laulaen 17.30-18.00 Raila Järvelä & Viskurit Vetelin uusi viulusukupolvi vauhdissa 18.30-19.15 Gamanina (BY) Valkovenäläinen folkloreryhmä 19.45-20.30 Hoodman Blind (IE) Kolme irlantilaismuusikkoa rakastui skandinaaviseen musiikkiin 21.00-22.00 T for Three Viiskymppisten juhlatanssit 22.30-23.30 Turvalan uunilla Iltamat eroottisen kansanperinteen äärellä KAUSTINEN-SALI 13.00-14.00 Oppia ikä kaikki -kansantanssissakin Eläkeliiton Oulun yhdistyksen Tanhuryhmä Sitriini, Kokkolan Eläkeläiset ry:n Virkiät sekä Oulunsuun Nuorisoseuran Pirttiset 14.30-15.15 “Lauluja väylän varrelta” Gränsklang / Rajansävelkuoro Torniojokilaaksosta 16.00-18.00 Suurella syrämmellä: Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa yhdessä (s. 66) 19.00-20.15 Kaustislaiset juhlailtamat “Kuin virta vierien” Musiikkia, runoutta sekä näytelmää kuten ennen vanhaan. Mukana mm. Merja Wirkkala sekä Kaustisen orkesteri, joht. Juha Kangas. Juontajana Kreeta-Maria Kentala. MUSEOSALI 10.00-11.00 Truban aamuworkshop (s. 30) 16.00-17.00 Soiva luento: Marko Aho ja Jussi Laasanen Laasasen kanteleverstaan historiaa

KANSANTAITEENKESKUS (AULA) 11.00-11.30 Emma Myllynen Kantelistin musiikissa soivat mystiikka ja kaipuu metsien hiljaisuuteen 11.30-12.00 Mielen Maisemat Improvisaatiopohjaista pienkantelemusiikkia 12.00-12.30 Suomen Sahansoittajat Suomen suurin sahansoittajien yhtye 12.30-13.00 Marttilan PiiloPelimannit MPP Pohjalaisherrojen tavoitteena on saada kuulijan suupielet nousemaan 14.00-14.30 Oulaisten tukkilaiset Perinteisiä suomalaisia tukkilaislauluja 15.15-16.00 Truban tunti:Laura Suurla 17.00-17.30 Eläkeliiton esiintyjäkimarassa: Mummat ja Paapat 18.00-19.00 Eläkeliiton esiintyjäkimarassa: Nousiaisten lauluryhmä ja Lauluryhmä Hilimat 20.15-21.15 Kaustislaiset pelimannitanssit KIRKKO 20.00-21.00 Kaustisella kajahtaa, sanoin ja sävelin (s. 66) LASTENTELTTA 10.00-10.30 Leikkilauluja: Annette Scheider (DE) 10.30-11.00 Nastolan Pikkupelimannit Seitsemällä soittajalla aloittanut yhtye on kasvanut jo liki 30-henkiseksi poppooksi! 11.00-11.45 Henxelit Mukaansatempaavaa meininkiä jo 10 vuoden ajan 11.45-12.00 La Dusch (DE) 13.00-13.45 Lastenteltta tanssii! PikkuOttoset I ja II tanssivat ja tanssittavat 15.15-15.35 Miukeli Haapajärveläisten nuorten taidokas yhtye 15.40-16.00 Serkkusirkus Kun on lähes serkuksia, niin soitto soljuu sulavasti 17.15-18.00 Satu Sopanen ja Tuttiorkesteri: kantelejamit Kantele kainaloon ja kemut pystyyn! 18.00-19.00 Lasten pelimannikilpailu Viikon viimeinen mahdollisuus osallistua lasten pelimannikilpailuun 63


17.15 Beepa 17.30 O.M.A 18.00 Erkki Kujalan juontama Muistojen ilta 19.00 Aléa 20.00 Laulaja-lauluntekijät: Onni Rajaniemi, Pihla Heikintytär ja Johanna Mäkeläinen 22.00-23.00 Kaikki laulaa! Iltakonsertti: Tiilat ja Pelimannit sekä Marit ja Mikot JUHLAPIHA 11.00 Venlat ja noin seitsemän veljestä 11.30 Oulaisten tukkilaiset 12.00 Ottoset 13.00 Kiharakolmio 13.30 KitCut 14.00 Duo Saana ja Einar 14.30 Irish Dance Oulu 15.00 Mariana Zwarg Sexteto Universal 15.45 Iso ilo 16.30 Jalasjärven kaksiriviset 17.00 Pirttiset ja Petkele 18.00 Häätanssit: Yleisöpurppuri, Häävi & workshop-osallistujat, Kuokkavieraat sekä Gamanina (BY) 20.00 Tanssit: Alavuden kaksiriviset

64

Mikko Henrik Huotari

PIHLA HEIKINTYTÄR

21.00 Tanssit: Ämmit ja Äijit sekä Akustiset 21.30-22.45 Tanssit: Peltolan pojat KRENIKKA 11.15 Pietarsaaren spelmansslag 11.45 Kolmen tytön yhtye 12.00 Carey J. Buss (CA) 12.30 Musalinja Folk 1 13.00 Musalinja Folk 2 13.30 Alusvasara 14.00 Vapaan soiton aika: Varaa vuorosi paikan päältä! 16.00 Pirkan kantele 16.30 Pyöreät Nurkat 17.00 My First Folk Band 18.00 Peltoniemen pelimannit 18.30 Loisaro 19.30-20.00 Markus Haapoja VIINITUPA 12.00 Uncle Ruby 12.30 Leena ja Tero 13.00 Mamyth 13.30 Dark Bottle 14.00 Kankaanrannan pelimannit 14.30 Onnenonkijat 15.00 Tupalaulajat 15.30 Herja 16.00 Alavuden Kaksiriviset

ONNI RAJANIEMI

Seppo Samuli

Liput 37 €

SOITTOSALI 10.00 Kaustisen tunti: Järvelän pelimannit ja Nikulan pelimannit 11.00 Lauluryhmä Akanat 11.15 Laulurymä Kimalaiset 11.30 Tupalaulajat 11.45 Hiijjen Pelimannit Ry 12.00 jukra 12.15 Kari Peltoniemi ja (MPH) kumppanit 12.30 Manna-lauluryhmä 12.45 Simunan sakki 13.30 Herja 13.45 Pietarsaaren spelmansslag 14.00 Loisaro 14.15 Kolmen tytön yhtye 14.30 Musiikkiryhmä AJOMIEHET 14.45 Lauluryhmä Hilimat 15.00 Erkki Nyman: Laulaja taivaan portilla 16.00 Viskurit 16.15 Duo Selina 16.30 Duo Vokki 16.45 Peltoniemen pelimannit 17.00 Duo Senni Heiskanen & Aurora Visa

Juha Kauko

Lauantai 15.7.2017

Pelimannilavat


16.30 Äänikollit-LjudkollarnaSoundchecks 17.00 Konginkankaan kantri trio 17.30 Lauluyhtye Raiku 18.30 Matti Laitinen popkammari 19.00 Fiola 19.30 Coach & Toverit 20.00 mark 2 20.30 Jukka Törmä 21.00 JanneO/JanO 21.30 Ike Virtanen Spesiaali 22.00 O.M.A. 22.30 Hauankaivajat 23.00 Dario Alberti (IT) 23.30 Nope 00.15 Slack Bird 01.00 Kuningatarpäivät 01.45-02.30 Pippurikirurgi & Ohitusleikkausorkesteri SETORI 12.30 Fiola 15.00 Lauluyhtye Beibs 15.30 Heikki Isoniemi 19.00-19.30 Lauluyhtye Raiku SANTERIN KABINETTI 12.00 Duo Veikkolan pojat 12.30 Rahvaan laulu

13.00 Mielen Maisemat 13.30 Beepa 14.00 jukra 14.30 Folklara?! 15.00 Hannu Tarvas 15.30 Silloiset 16.00 Kesänki 16.30 Pihla Heikintytär 17.00 Dirt Farmers 17.30 Jeri Foreman (AU) 18.00 Tomas Del Real (CL) 18.30 Duo Selina 19.00 Pahan Ilman LinnuT 19.30-20.00 Simunan sakki PELIMANNITALON KAHVIO 20.30 Markus Haapoja 21.00 Pahe 21.30 Duo Saana & Einar 22.00 Rahvaan Laulu 22.30 Marja-Liisa 23.00 Piipan Pojat 23.30 Väisänen jne. 00.00 Ilo(iset) tytöt 00.30 Hoodman Blind (IE) 01.00 Spot the Irish 01.45-02.30 Wasel & The Weasels

TROKA 13.00 Jalasjärven kaksiriviset 13.30 Duo Vokki 15.15 Kokko 17.15-18.00 Seinäjoen Kaksiriviset MASSIKKA 12.00 Nikulan pelimannit 12.30 Folk is Happening 13.00 Lauluyhtye Beibs 14.00 Ellun Kamut 18.00 Coach & Toverit 19.00 Tse Schäfer 20.30-21.00 Ö’sch Ö’sch (DE) SOPUKKA 16.15 Uncle Ruby 17.45-18.15 Silloiset LAULUREKI 13.00 Naiskoor Kannel (EE) 15.15-16.00 Varjakka String Band YHTEISLAULUNUOTIO 15.15 Kari Peltoniemi ja (MPH) kumppanit 17.30 Etelä-Pohjanmaan piirin laulajat 19.00 Elotuuli 21.15-22.00 Savitaipaleen Taneli ja Charlotta

PUOLIMATKA- ja NURKKA- lavojen ohjelma julkaistaan festivaaliviikolla päivä kerrallaan

Seppo Samuli

ISO ILO

65


Aitovieriltä pitoihin 15.-16.7.2017 66

Aitovieriltä pitoihin 15.-16.7. Kesän festivaaleilla vietetään myös Suomen Eläkeliiton valtakunnallisia kesäpäiviä. Aitovieriltä pitoihin -kokonaisuuden ohjelmaosuudet on ripoteltu mukaan festivaaliohjelmaan tahi poimittu sieltä. Kokonaisuus muodostuu lavaohjelmasta, yhteisötaideteoksesta, työpajoista ja näyttelystä.

LAUANTAI 15.7. KESKIPOHJANMAA-AREENA 12.00-13.00 Maakuntalaulukonsertti Eläkeliiton Kaustisen ja Ilmajoen kuorot, yhteislaulua, juontajana Erkki Kujala KAUSTINEN-SALI 16.00-18.00 Suurella syrämmellä: Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa yhdessä Kolmen maakunnan musiikillinen ja tanssillinen taidonnäyte, juontajina Eija-Irmeli Lahti, Terttu Hanhikoski ja Hannu Tarvas KAUSTISEN KIRKKO 20.00-21.00 Kaustisella kajahtaa, sanoin ja sävelin EL Kaustisen yhdistyksen kuoro, runopiiri ja pelimannit Lisäksi esiintyjäkimara myös pelimannilavoilla! WILJAMI 10.30-10.45 Puulan Sointu 10.45-11.00 Etelä-Pohjanmaan piirin laulajat 11.00-11.15 Onnenonkijat 11.15-11.30 Nousiaisten lauluryhmä 11.30-11.45 Ruskakuoro 14.00-14.15 Hannu Tarvas 14.15-14.30 Elotuuli 14.30-14.45 Mummat ja Paapat 14.45-15.15 Pyhäjärven yhdistyksen lauluryhmä 15.15-15.30 Venlat ja noin seitsemän veljestä

SUNNUNTAI 16.7. JUHLAPIHA 11.00-11.30 Venlat ja noin seitsemän veljestä 11.30-12.00 Oulaisten tukkilaiset 21.00-21.30 Ämmit ja Äijit sekä Akustiset SOITTOSALI 11.00-11.15 Lauluryhmä Akanat 11.15-11.30 Lauluryhmä Kimalaiset 11.30-11.45 Tupalaulajat 14.15-14.30 Kolmen tytön yhtye 14.30-14.45 Musiikkiryhmä AJOMIEHET 14.45-15.00 Lauluryhmä Hilimat 15.00-15.30 Erkki Nyman KANSANTAITEENKESKUKSEN AULA 14.00-14.30 Oulaisten tukkilaiset 17.00-17.30 Mummat ja Paapat 18.00-18.30 Nousiaisten lauluryhmä 18.30-19.00 Lauluryhmä Hilimat VIINITUPA 14.30-15.00 Onnenonkijat 15.00-15.30 Tupalaulajat SANTERIN KABINETTI 15.00-15.30 Hannu Tarvas YHTEISLAULUNUOTIO 17.15-17.35 Elotuuli 17.35-17.55 Etelä-Pohjanmaan piirin laulajat

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.00 Juhlajumalanpalvelus “Niin ihanaa on ylistää” Perinteisen päätösjumalanpalveluksen sijaan areenalla kuuluu kansanlaulukirkko kaustislaisin vivahtein. 13.00-13.45 Aitovierillä Koontikonsertti huipentaa Aitovieriltä pitoihin -ohjelmakokonaisuuden. Lavalla keskipohjalaisia mestaripelimanneja ja Näppärit, Väkitukko ja PikkuOttoset I, Hääkuoro ja Tallari sekä Seppo Tastula. Kaustisen tervehdyssanat lausuu kunnanjohtaja Arto Alpia ja Eläkeliiton tervehdyksen tuo pj Eeva Kuuskoski, valtiovallan tervehdyksen tuo kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala. Konsertin juontaa Anssi Kemppi. 14.30-15.30 Kavalkadikonsertti (II näytös) Ehtaa kaustislaista pelimannimusiikkia kerronnallisessa konsertissa Esiintyjäkimara myös pelimannilavoilla jatkuu! WILJAMI 11.00-11.30 Musiikkiryhmä AJOMIEHET 11.30-12.00 Ämmit ja Äijit sekä Akustiset JUHLAPIHA 11.00-11.30 Vetelin Eläkeläisyhdistyksen Senioritanssijat KRENIKKA 11.00-11.30 Puulan Sointu 11.30-12.00 Kälviän Lauluryhmä 12.00-12.30 Ruskakuoro 14.00-14.30 Lauluryhmät Akanat ja Kimalaiset


Risto Savolainen

Työpajat Työpajat pyörivät koko viikon Kansantaiteenkeskuksen aulassa, Elämää käsillä -näyttelyn yhteydessä. ma 10.7. klo 15.00-17.00 Elämää käsillä: Korutyöpaja – Ystävyyden risti metallilangasta ti-pe 11.-14.7. klo 12.00-14.00 Elämää käsillä: Korutyöpaja – Koru ryijysolmujen tekniikalla la 15.7. klo 13.00-15.00 Elämää käsillä: Korutyöpaja – Koru ryijysolmujen tekniikalla

Elämää käsillä -näyttely

Avoinna ma klo 12-21, ti-la klo 9-21 ja su klo 9-14.30, Kansantaiteenkeskus. Näyttely esittelee ikäihmisten luovuutta käsityön, taiteen ja valokuvien avulla. Mukana on yhteisötaidetta sekä ikäihmisten itsensä tekemiä teoksia. Näyttelyn avajaisia vietetään ma 10.7. klo 15-17. Järj. Elämää käsillä -hanke.

Aitovierillä – yhteisö- ja ympäristötaideteos Urheilutie (musiikkilukion nurkalta kohti Kansantaiteenkeskusta). Jono itsenäisiä, yhteisötaiteen keinoin toteutettuja taideaitoja muodostaa taideteoksien sarjan, joka johdattaa kulkijoita festivaalialueelta Kansantaiteenkeskukseen. Järj. Elämää käsillä -hanke.


ROMMAKKO

Liput 22 € wwww.lipputoimisto.fi

KESKIPOHJANMAA-AREENA 10.00-11.00 Juhlajumalanpalvelus “Niin ihanaa on ylistää” Perinteisen päätösjumalanpalveluksen sijaan areenalla kuuluu kansanlaulukirkko kaustislaisin vivahtein. 11.30-12.15 Satu Sopanen ja Tuttiorkesteri: Iloiset laulukarnevaalit Kuule kuinka areena raikaa, laulussa on paljon taikaa! (s. 20) 13.00-13.45 Aitovierillä Koontikonsertti huipentaa Eläkeliiton Aitovieriltä pitoihin -ohjelmakokonaisuuden. Lavalla keskipohjalaisia mestaripelimanneja ja Näppärit, Väkitukko ja PikkuOttoset I, Hääkuoro ja Tallari sekä Seppo Tastula. Kaustisen tervehdyssanat lausuu kunnanjohtaja Arto Alpia ja Eläkeliiton tervehdyksen tuo pj Eeva Kuuskoski, valtiovallan tervehdyksen tuo kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala. Konsertin juontaa Anssi Kemppi. 14.30-15.30 Kavalkadikonsertti (II näytös) Ehtaa kaustislaista pelimannimusiikkia kerronnallisessa konsertissa, (s. 38)

CAFÉ MONDO 11.00-11.30 Äänikollit-LjudkollarnaSoundchecks Monipuoliset YLE:n äänittäjät taitavat myös soittamisen 12.15-13.00 Estbel (BE/EE) (s. 36) 13.45-14.30 Pihasoittajat (s. 39) 15.30-16.00 Hoodman Blind (IE) Irlantilaisen ja skandinaavisen kansanmusiikin yhteensulautuminen PELIMANNITALO 11.00-12.00 Mestarisoitto Kaustislaisia mestareita 12.30-13.30 Rommakko Oululaisen folk’n’roll-yhtyeen pelimannihenkistä ilonpitoa 14.00-14.45 Sanni Virta Kanteleensoittaja ja laulaja-lauluntekijän rytmikäs soitto ja kuulas laulu luovat tunnistettavan soinnin 15.15-15.45 O.M.A Omaa musiikkia vaikutteina irlantilainen ja pelimannimusiikki sekä Eino Leino

Martu Väisänen

ESTBEL

Uzi Varon

Sunnuntai 16.7.2017 68

PIHASOITTAJAT

WILJAMI 11.00-12.00 Eläkeliiton esiintymiskimara: Musiikkiryhmä Ajomiehet, Ämmit ja Äijit sekä Akustiset 12.00-12.45 Soiva luento: Kavalkadi 12.45-13.05 Jeri Foreman (AU) Palkintoja voittanut viulisti kelttiläisen musiikin ja tarinoiden äärellä 13.05-13.25 Tomas del Real (CL) Chileläistä perinnettä eurooppalaiseen ja latinomusiikkiin yhdistävä taitava laulaja-lauluntekijä 13.30-14.15 Gränsklang / Rajansävel -kuoro Molli kohtaa duurin LASTENTELTTA 11.00-11.30 Vokki-Myyrät duo “Kyllä maalla on mukavaa!”ROMMAKKO ja muita vauhdikkaita lauluja 12.15-13.00 Brunsviga Folk Orchestra (DE) Pelimannimusiikkia, maailmanmusiikkia ja kuorolaulua Saksasta 13.45-14.30 Tradilintujen Lasten juhlat päättyvät päätöshulina!Lasten ihastuttavien Tradilintujen suloisiin sirkutuksiin ja piristäviin pyrähdyksiin. Juhlinnan lomassa jaetaan lasten pelimannikilpailun palkinnot


Krista Järvelä

Pelimannilavat JUHLAPIHA 11.00 Vetelin Eläkeläisyhdistyksen Senioritanssijat 11.30 Gamanina (BY) 12.00 Ellun Kamut 12.30 Peltoniemen pelimannit 13.30-14.00 Piipan Pojat KRENIKKA 11.00 Puulan Sointu 11.30 Kälviän lauluryhmä 12.00 Ruskakuoro 12.30 My First Folk Band 13.00 Marja-Liisa 13.30 Kokko 14.00 Lauluryhmä Akanat ja Kimalaiset 14.30 Kupletööri Hannu Musakka 15.00-15.30 Piipan pojat

O

SATU SOPANEN JA TUTTIORKESTERI

SANTERIN KABINETTI 11.30 Pyöreät Nurkat 12.00 Duo Vokki 12.30 jukra 13.30 Luineh 14.00 Pirkan kantele 14.30 mark 2 15.00 Dirt Farmers 15.30-16.00 Spot the Irish PUOLIMATKA- ja NURKKAlavojen ohjelma julkaistaan festivaaliviikolla päivä kerrallaan

69


Tunnelmassa mukana

ISSE-HANKE maaseuturahasto

www.konstatalot.fi

PESOLAN

LEIPOMO

Centria AMK | Kaustisen musiikkilukio ja perusopetus  | Kaustisen Nuorisoseura ry  | Kaustisen Näppärit ry Kaustisen Pelimanniyhdistys ry  | Kaustisen seudun oppaat ry  | Keskipohjanmaa-säätiö   | Kihaus Folk Kokkotyösäätiö & Wanha Markku  | Linja-autoliikenne O.A. Aho Oy  | SPR Kaustinen  | Truba ry  | Virkkalan puunjalostus 70


us

Sitten nämä kolme (menevät varmaan ihan hyvin samalle r tässä järjestyksessä): Avain Säästöpankki Keliber Oy LähiTapiola Yhteistyötahot / ohjelma (järjestyksellä ei väliä): CIOFF Elvis ry Eläkeliitto Finlands svenska Spelmansförbund Kansanmusiikki-instituutti Kaustisen Osuusmeijeri Pirityiset/ISSE-hanke Pohjanmaan tanssin aluekeskus Sibelius-Akatemia Suomen Kansanmusiikkiliitto World Music School YLE

Yhteistyötahot / muu (järjestyksellä ei väliä, tähän aakkost Akun Tehdas Arctosmedia Finn Spring KaseNet Konsta-talot Lipputoimisto Mediakeskus LIME Perhonjokilaakso Pesolan leipomo Sinebrychoff Tornion panimo TEKSTINÄ: Aakkosjärjestys varmaan aika hyvä � Kaustisen musiikkilukio ja perusopetus Kaustisen Nuorisoseura ry Kaustisen Näppärit ry Kaustisen Pelimanniyhdistys ry


På svenska

FRI ENTRÉ PÅ ÖPPNINGSDAGEN MÅNDAGEN DEN 10.7 – VI FIRAR JUBILEUMSÅRET GENOM ATT BJUDA IN ALLA! KAUSTBYFESTIVALEN är den äldsta och största folkmusikfestivalen i Norden och den lockar årligen hit tusentals spelmän och dansare – både proffs och amatörer – för att vistas sju dagar i Kaustby, som är känd för sin traditionella musik och musiker. Nedan har vi litet basfakta på svenska för att hjälpa er att klara av de sju hektiska festivaldagarna och nätterna. DAGSBILJETT innehåller tillträde till festivalområdet och alla evenemang som finns i programbladet. Dagsbiljett för hela dagen gäller till sista programpunkten på den dagen. Den som har köpt dagsbiljett behöver inte skilt köpa någon kvällsbiljett. BARNBILJETT (7-15 ÅR) innehåller inträde till festivalområdet och till alla evenemang i programbladet under en dag. Barn under 7 år gratis! KVÄLLSBILJETT gäller fr.o.m. 19.00 (tisfre). Kvällsbiljetter säljs inte i förköp. SÄRBILJETTER kan köpas till konserterna vid Kallio Klubben samt till Siltatanssit. Biljetten kostar 10 € och den finns att köpa vid dörren före konsertens början. Den som har köpt dagsbiljett behöver inte särbiljetter.

72

Välkommen till den femtionde folkmusikfestivalen i Kaustby! familjen och den är känd för att vara ren, vårdad och trivsam. Keskipohjanmaa-arenan är parkens hjärta.

lipputoimisto.fi. Biljetter säljs också vid Lipputoimistos sevicepunkter. FÖRHANDSPRISERNA för biljetterna gäller t.o.m. 30.6.

INKVARTERING Festivalen har ingen inkvarteringsservice utöver spelmansinkvarteringen, men Kaustby bjuder många inkvarteringsmöjligheter. Mera information på webbsidan www.kaustinen. net och från infopunkten på festivalen.

UNDER FESTIVALEN kan du köpa biljetter vid ingångarna och Biljettbyrån, som finns på Musikgymnasiet bakom Festivalarenan. TILL IHOLLA-SALEN, MAUNOS MAGASIN OCH KAUSTBY-SALEN kommer du in med dags- eller kvällsbiljetter. Det ryms en begränsad antal åhörare i salarna. Publiken släpps in enligt ankomstordning. FESTIVALPARKEN, som ligger i Kaustby-centrum nära skolorna, är platsen där största delen av festivalens aktiviteter äger rum. Parken lämpar sig väl för hela

BILJETTPRISER

INFOBYRÅN finns på musikgymnasiet under festivalen. Tel. +358 40 1701 966. FESTIVALPROGRAMMET PÅ SVENSKA hittar du på vår webbsida www.kaustinen.net och på papper finns det också tillgängligt på våra infopunkter under festivalveckan.

Dagsbiljett

Kvälls biljett *) F R I

Måndag 10.7.

Barn 7-15 år

Barn under 7år

E N T R É!

Tisdag 11.7.

32 €

27 €

8€

0€

Onsdag 12.7.

32 €

27 €

8€

0€

Torsdag 13.7.

37 €

32 €

8€

0€

Fredag 14.7.

37 €

32 €

8€

0€

VECKOSLUTSBILJETT innehåller inträde till festivalområdet och till alla evenemang i programbladet fre-lö / lö-sö / fre-sö.

Lördag 15.7.

37 €

-

8€

0€

Söndag 16.7.

22 €

-

5€

0€

Veckoslutbiljett fre-lö 14.-15.7.

65 €

-

0€

VECKOBILJETT gäller under hela festivalen och berättigar till inträde till festivalområdet och till alla evenemang i programbladet. Barn mellan 7-15 år kan köpa barnens veckobiljett.

Veckoslutbiljett lö-sö15.-16.7.

50 €

-

-

0€ 0€

BILJETT VID FÖRKÖP Boka biljett vid Lipputoimisto tel. 0600 95020 (0,99 € / min+mpm), mån-fre kl. 11-17. Du kan också köpa biljetter via hemsidan www.

Veckoslutbiljett fre-sö 14.-16.7.

85 €

-

-

7-dagarsbiljett 10.-16.7.

160 €

-

40 €

*) Kvällsbiljett efter kl 19

Förhandspriserna för biljetterna gäller t.o.m. 30.6. Ytterligare information: www.kaustinen.net.

0€


Risto Savolainen

HITTEGODS Under festivalen finns hittegodsbyrån på infobyrån på musikgymnasiet. Efter festivalen kan man fråga efter hittegods på festivalbyrån eller på polisstationen i Kaustby. FÖRSTA HJÄLPEN finns på högstadieskolan på festivalområdet. (se kartan s. 12-13) Tel. +358 40 7079 869. BARNAVÅRDSRUMMET finns på lågstadiet (se karta s.12-13.). Barnparkering som ordnas av 4H har öppet kl.10-21 (mån 15-21, sön 10-16)! ÅLDERSGRÄNSER Restaurang Troka och Vinstugan 18 år, Kestikievari och Café Mondo 18 år på kvällarna. I Klubb Kallio finns det särskilt område för minderåriga. FESTIVALEN ÄR RÖKFRI. Rökning är tillåten bara på begränsade område. MAT & DRYCK Flera barer och cafeterior, en buffetrestaurang och snabbmatsstånd finns på festivalområdet, öppna från morgon till kväll. GARDEROBEN finns på musikgymnasiet, avsedd i första hand för instrument (gratis för spelmän). CYKELUTHYRNING Vid infodisken kan du hyra en cykel till kortvarigt bruk. ÅTERVINNINGSPLATSEN finns vid högstadiebyggnadens vägg (se karta s.12-13). Dit kan du föra bioavfall, papper, kartong, glas, metall, batterier samt returflaskor och -burkar. FOLK SHOP finns i högstadieskolan, (se kartan s. 12-13). På Folk Shop hittar du ett bra urval av folkmusikpublikationer: bandningar, böcker, instrument och tillbehör och naturligtvis festivalprodukter! Artister som kommit ut med nya skivor ordnar även överraskningsspelningar på Folk Shop! Finlands Folkmusikförbund och Folkmusikinstitutet ansvarar och tar hand om Folk Shop i samarbete med festivalen.

FESTIVALBUTIKEN är festivalens egen butik. Den ligger på högstadieskolan (se kartan s. 12-13). I butiken hittar du festivaltextiler och andra festivalprodukter. HUNDAR är välkomna till festivalområdet men inte till restauranger, i föreställningssalar eller andra inomhusutrymmen. Hundar ska hållas kopplade och ägarna ska se till att avföring lämnas till för det avsedda platser. TRANSPORT Den närmasta stationen är i Karleby (ca 45 km från Kaustby). Tågtidtabellerna finns på VR:s hemsidor (www. vr.fi/sv). Det går buss mellan Karleby och Kaustby och busstationen ligger nära nära tågstationen i Karleby. Det finns en busshållplats utanför järnvägsstationen där bussarna också stannar. FESTIVALBUSSEN Under festivalen går det extra bussturer mellan Kokkola-Kaustby-Vetil (se sid 94-95). Festivalbussen stannar på Spelmanstorget, nära festivalområdet. Det går också turbussar från Kokkola till Kaustby. Turbussarnas tidtabeller finns på Matkahuoltos hemsidor (www.matkahuolto.fi/sv). Matkahuoltos busshållplats finns i Kaustby bakom Teboil. PARKERINGSPLATSERNA finns vid musikgymnasiet på Meerbuschvägen och vid Kansantaiteenkeskus (se kartan s. 12-13). Parkeringen är gratis. Det finns ett begränsat antal platser så utnyttja gärna också andra parkeringsalternativ i centrum. Det finns särskilda parkeringsplatser för dem som uppträder eller arbetar på festivalen. Trafikövervakare vägleder på parkeringsplatserna.

Risto Savolainen

TAXIN betjänar på Spelmanstorget. Tel. +358 40 7080 490. (Obs! Numret är i bruk endast under festivalveckan!) PORTAR Det finns två portar till festivalområdet: vid musikgymnasiet (Meerbuschvägen 1) och på centrums sida, på Spelmanstorget. WLAN-NÄT i festivalparken erbjuds av KaseNet. 73


In English

OPENING DAY MONDAY 10TH JULY IS FREE OF CHARGE FOR EVERYONE! KAUSTINEN Folk Music Festival is the oldest and the largest Nordic folk music festival, attracting thousands of amateur and professional folk musicians and dancers to Kaustinen every year. Kaustinen is well known for its traditional music and musicians and for seven days in the summer, it’s simply teeming with them. THE DAY TICKET gives entrance to the festival area as well as all events mentioned in the festival programme. The ticket is valid for the whole day and a separate evening ticket is not needed. CHILDREN’S DAY TICKET is available for kids between the ages of 7 and 15, and it gives you access to the festival area, all venues and all concerts in the Festival programme for that day. Under 7-year-olds go free!

Welcome to the 50th Kaustinen Folk Music Festival! and concerts listed in the Festival Programme. Children’s all-week ticket is available for kids aged 7 to 15. TICKETS for Kaustinen Folk Music Festival tickets are sold through the Lipputoimisto ticket office. Tel. 0600 95020 (0,99 € /min+mpm), Mon-Fri 11 to 5 pm. You can purchase tickets also online at www.lipputoimisto.fi, or from the Lipputoimisto service points. The tickets are available in ADVANCE PRICES until 30th June. DURING THE FESTIVAL, tickets are sold at the gates (only day and evening tickets for the current day), in the Folk Arts Centre and at the ticket office at Kaustinen College of Music (open 9am – 8pm during the festival week).

THE EVENING TICKET is available Tue-Fri and is valid from 7 pm until late. The evening ticket cannot be bought in advance. SEPARATE TICKETS are available for Club Kallio concerts and for the Siltatanssit open-air dance only. The ticket is 10€ and they are available at the entrance. If you have a day ticket or an evening ticket, you don’t need a separate ticket for Club Kallio or for Siltatanssit dance.

TICKETS

WEEKEND TICKET gives you access to the festival area and to all venues and concerts listed in the Festival Programme for Friday and Saturday / Saturday and Sunday / Friday, Saturday and Sunday depending on the ticket type. ALL-WEEK TICKET is valid for the entire festival week and it gives you access to the festival area and to all venues 74

Monday 10th July

THE IHOLLA HALL, MAUNO’S GRANARY AND KAUSTINEN HALL CONCERTS are open to those who have a Day or Evening Ticket. Note that only a limited amount of persons fit into the halls. THE FESTIVAL PARK is the main festival area and it’s situated at the centre of Kaustinen, around the local school buildings. The festival park is family-friendly, and famous for being a clean and pleasant environment. The Keskipohjanmaa Arena is the main stage of the festival and the heart of the festival park. ACCOMMODATION The festival organization does not provide accommodation services. There are many options which can be found at our web pages www.kaustinen.net and a printed version is also available at our Info Desk during the festival week. Day ticket

Evening ticket *)

F R E E

Children 7-15 years

Children under 7 years

E N T R A N CE!

Tuesday 11th July

32 €

27 €

8€

0€

Wednesday 12th July

32 €

27 €

8€

0€

Thursday 13th July

37 €

32 €

8€

0€

Friday 14th July

37 €

32 €

8€

0€

Saturday 15th July

37 €

-

8€

0€

Sunday 16th July

22 €

-

5€

0€

Weekend Ticket Fri-Sat 14th-15th July

65 €

-

0€

Weekend Ticket Sat-Sun 15th-16th July

50 €

-

-

0€ 0€ 0€

Weekend Ticket Fri-Sun 14th-16th July

85 €

-

-

All-Week-Ticket

160 €

-

40 €

*) Evening Ticket valid 7 pm onward Advance prices available until June 30th! For more info, please go to www.kaustinen.net.

Krista


t.

THE INFO POINT at the Kaustinen College of Music is situated in the main lobby, tel +358 40 1701 966. FESTIVAL PROGRAMME IN ENGLISH can be found at our web pages www. kaustinen.net and a printed version is also available at our Info Desks during the festival week. LOST & FOUND During the festival, there’s a Lost & Found service at the info point at the Kaustinen College of Music. After the festival, the items are moved to the care of the Kaustinen Police Department.

There’s a FIRST AID point at the Secondary School building, next to the Music Hall (see the festival area map), to contact the first aid, phone +358 40 7079 869. CHILD CARE ROOM is situated at the primary school building (see map). The local 4H club also provides a babysitting service between the hours of 10am and 9pm (Mon 3pm - 9pm, Sun 10am to 4pm). THE AGE LIMIT for Restaurant Troka and the Wine Tavern is 18 years, Kestikievari and Café Mondo 18 years in the evening. At Club Kallio there is separate areaa for under 18-year-olds. FOOD & DRINK There are several bars and cafés, a buffet restaurant, fast food stalls etc. within the festival premises serving guests from early mornings to wee hours. Krista Järvelä

THE FESTIVAL IS SMOKE-FREE. Smoking is permitted on specific areas only.

leash and the owner is responsible for disposing of their dog’s waste.

THERE’S A CLOAKROOM/INSTRUMENT STORAGE service at the Kaustinen College of Music. Note that the service is primarily for instruments and it’s free of charge for festival performers.

TRANSPORT CONNECTIONS The nearest train station to Kaustinen is in Kokkola (about 45km), where there’s a bus connection to Kaustinen. The train timetables are available at www.vr.fi. There’s a bus stop outside the train station, next to the old iron steam locomotive – this is where Kaustinen’s own FESTIVAL BUS as well as regular bus connections stop. You can find the bus timetables at the back of the festival programme. The festival bus stops just outside the festival area in Kaustinen. There are also signs around Kaustinen directing those arriving by car.

BIKE RENTAL There are rental bikes available for short term use. Ask for them at the INFO point. RECYCLING POINT Outside the secondary school building (see map) there is a recycling point for bio waste, paper, cardboard, glass, metal, batteries and return bottles and cans.

at the kaustinen secondary school building you’ll find the FOLK SHOP (see map), where you’ll find all the records, books, instrument accessories, small instruments and festival merchandise you can possibly wish for! Often bands will perform surprise gigs at the shop to promote their albums, so keep your eyes open! Folk Shop is organised in collaboration with The Finnish Folk Music Association and the Folk Music Institute. FESTIVAL SHOP is the festival’s own merchandise shop. It’s situated at the Secondary School building, stop by to get your own Kaustinen t-shirt! DOGS are welcome to the festival area, but they are not allowed in the restaurants, indoor concert venues or other indoor areas. Dogs must be kept on a

PARKING around the festival area is free, and a limited amount of visitor parking space is available very close to the festival area (next to the Kaustinen College of Music and the Folk Arts Centre). There’s a separate parking area for performers and festival staff. There are festival staff members guiding the traffic around the parking areas.

To use a TAXI during the festival, contact one by the main gate at the Festival Marketplace or phone +358 40 7080 490. GATES There are two main gates in the festival area, one next to the Kaustinen College of Music, and the other next at the Festival Marketplace.

There’s a WLAN network available in the festival park, provided by KaseNet.

Risto Savolainen

75


KANSANMUSIIKKI-INSTITUUTTI Elävän perinteen ja festivaalitunnelman asialla jo vuodesta 1974

1

PUHUMALLA PUOLELLEEN.

Viljo S. Määttälä vaikuttajana ja verkostoitujana.

6 417928 013106 >

SYDÄMEN ODOTTAVAT LYÖNNIT 4’

2

JUOKSUHAUDAT 4’28

3

TARINOITA 5’21

4

KEHÄ 3’38

5

SYKSY 6’08

6

PAREMPI NÄIN 4’14

7

KEVÄT 3’20

8

KOTIIN 5’06

9

TÄYTYY MENNÄ 6’47

© & ℗ Kansanmusiikki-instituutti 2017 Unauthorized copying, hiring, lending, public performance and broadcasting of this recording prohibited. www.kansanmusiikki-instituutti.fi

FT Pasi Saarimäen tutkimus ”Viljo Ässästä”, Kaustisen kansanmusiikkijuhlien voimamiehestä ja hänen keskipohjalaisen kulttuurivaikuttajan urastaan 1950-luvulta 2000-luvun alkuun saakka. KIJ 98. Kovakantinen, n. 250 sivua.

Jussi Laasanen – Marko Aho: Perhonjokilaakson kanteleen historia ja rakentaminen. Selkeästi vaihe vaiheelta etenevän ja hyvin kuvitetun oppaan avulla rakennat 36-kielisen Perhonjokilaakson tyylisen ”kotikanteleen”; samalla teos johdattaa myös Perhonjokilaakson kanteleen historiaan Kreeta Haapasalosta tähän päivään asti. KIJ 99

WWW.KANSANMUSIIKKI-INSTITUUTTI.FI sivutfestariohjelmaan2017.indd 1

30.5.2017 14.34

sivutf


UUSIA LEVYJULKAISUJA ONNI RAJANIEMI

ÄMEN ODOTTAVAT LYÖNNIT 4’54

KSUHAUDAT 4’28

INOITA 5’21

ONNI RAJANIEMI SYKSY

Ä 3’38

EMPI NÄIN

4’14

SYKSY

SY 6’08

ÄT 3’20

IIN 5’06

TYY MENNÄ 6’47

KICD131

2017 ding, sting

Onni Rajaniemi: Syksy KICD 131

Soittosali vol 2: Kyläyhtyeet KICD 132

Mäsä KICD 133

Onni Rajaniemi on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, joka hurmasi pari vuotta sitten Kaustisella festivaaliyleisön ja Konsta Jylhä -kilpailun raadin puolelleen. Rajaniemen mieleenpainuva lauluääni ja taidokas kitaransoitto johdattelevat hänen folk-estetiikasta ammentavat laulunsa syvälle pinnan alle ja suoraan kuulijoiden sydämiin. Onni Rajaniemen odotettu esikoislevy Syksy esittelee nuoren taiteilijan tuotantoa intiimin riisuttuina, mutta häkellyttävän voimakkaina mies ja kitara -tulkintoina.

Kaustisen festivaalien tallennettua historiaa esittelevän Soittosali-sarjan toinen osa esittelee Kaustisen värikkäitä kyläyhtyeitä. Miltä ovat kuulostaneet vuosien varrella Alikylän, Järvelän, Jylhän, Kirkonkylän, Köyhäjoen, Nikulan, Salonkylän ja Tastulan Pelimannit? Pelimannimusiikin ikivihreitä ja kylien omia erikoisuuksia kunkin kylän omaan tyyliin sisältävä äänite ilmentää pelimanniuden riemuvoittoa, persoonallisten tyylien monimuotoisuutta ja voimissaan olevaa pelimannin perintöä.

Mäsä-Duo on Kyösti Järvelän ja Lauri Kotamäen duo joka yhdistelee uutta ja vanhaa perinnettä ronskilla eteläpohjalaisella otteella. Kaustislaisen Kyösti Järvelän tiukka pelimanniote viulussa kohtaa lapualaisen Lauri Kotamäen rytmikkään hanurismin. Miesten soitossa ja laulussa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita aidolla pelimanniotteella. Mäsäduon uunituore esikoislevy tarjoilee vanhoilta mestareilta opittuja lauluja, rekilauluja, kupletteja pelimannisävelmiä ja sikermiä.

Kaikki uutuutemme ja myös aiempina vuosina tehdyt julkaisumme löydät festivaalien aikana Kansantaiteenkeskuksen myymälästä ja Folk Shopista! 14.34

sivutfestariohjelmaan2017.indd 2

30.5.2017 14.34


UNOHTUMATON RETROPELIMANNISEIKKAILU ON TÄÄLLÄ! Kansanmusiikki-instituutti tarjoilee Jimmy Träskelinin suunnitteleman Pelimanni 8bit -mobiilitasohyppelypelin! Hyppää mukaan nuoren viulupelimanni Friitin seikkailuun halki järviseutujen ja lakeuksien tämän taivaltaessa väsymättömästi kohti uljasta tavoitettaan, mestaripelimannin arvonimeä. Matkallaan Friiti kohtaa toinen toistaan taitavampia pelimanneja Hauranmaasta Näkkiin, ja pelin henki on selvä: soita tai tule soitetuksi! Pelimanni 8bit -mobiilipelin uljaita retrografiikoita säestävät Antti Janka-Murroksen perinteiset pelimusiikin henkeen sovitetut musiikit. Peli tulee saataville iOS ja Android -laitteille.

www.pelimanni8bit.fi

#THERE

WILL

BE

A

NEW

MASTER

sivutf


TALLARI Elias Tallari oli 1800-luvun lopun kovimpia häitä ja pitoja kierrelleitä pohjalaisia soittoniekkoja ja sai siksi antaa nimensä maan ensimmäiselle kansanmusiikin ammattiyhtyeelle. Pelimannimusiikin kehdosta Kaustiselta käsin Tallari on jo 30 vuotta pitänyt yllä suomalaisen juurimusiikin liekkiä toinen jalka syvällä perinteessä ja toinen tiukasti nykyhetkessä, sytyttäen arkistojen aarteet eloon ja luoden uutta. Tallari konsertoi ja kouluttaa, järjestää

sivutfestariohjelmaan2017.indd 4

työpajoja, yhteissoittotilaisuuksia ja jameja, vaalii perinteisiä kansanmusiikin tyylejä, kokeilee, luo ja liikkuu rohkeasti taiteen rajapintoja puhkoen. Yhtyeen ohjelmistoon kuuluu useita eri konserttikokonaisuuksia solistien ja muusikkovieraiden kanssa. Käy tutustumassa ja tilaa keikalle! www.tallari.net

30.5.2017 14.34


VAKUUTUSPALVELU

ON NYT MYÖS

S-MOBIILISSA ALENNUS JOPA BONUS JOPA

5

17 % JA LISÄKSI S-RYHMÄN

% VAKUUTUSMAKSUISTA

S-mobiilissa ei yhdistetä S-ryhmän, S-Pankin ja LähiTapiolan asiakkaiden ostotietoja. lahitapiola.fi/s-mobiili


www.keliber.fi

Tunnelmassa mukana... OP Perhonjokilaakso

facebook.com/keliberoy

www.vapo.fi

www.vapo.fi


KAUSTISEN KAMARIMUSIIKKIVIIKKO

26.1.-3.2.2018 www.kamarimusiikkiviikko.net

Etnogaala Ti7.11.2017 Tavastia, Helsinki

Liput 12-22 € Tiketti.fi Ehdota artistia ja voita liput: kansanmusiikki.fi/etnogaala Järjestäjä: Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK)


Kpedu kouluttaa nuoret ja aikuiset! i pedu.f www.k Opiskele ammattiin tai täydennä ! osaamistasi

Hakijapalvelut p. 040 808 5010 hakijapalvelut@kpedu.fi

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä www.kpedu.fi


Yllätä itsesi ja kukkarosi! Kaustinen, Pajalantie 4 Tervetuloa! Kesämatkasi varrella Neste Oil Kaustinen • • • • • •

viihtyisä kahvila-ravintola herkulliset à la carte -annokset tuoreet pullat majoitustilaa motellissamme kuntosali Laadukkaat Neste-polttonesteet, -voiteluaineet ja -autokemikaalit

Neste Oil Kaustinen

Hilkka ja Veli-Pekka Havela, Teerijärventie 1, puh. (06) 860 7711 Ark. 7-22, la 7.30-21.30, su 9.30-22 www.nestekaustinen.fi


KAUSTINEN

folk music FESTIVAL


Meillä olet hyvissä käsissä!

Hotelli, ravintola ja hoitopalvelut

Kahvila ja ravintola avoinna klo 8-23:00

Laita meillä festarikroppa kuntoon vain kivenheiton päässä juhla-alueelta! • Jäsenkorjaus • Hieronta • Fysioterapia • Kuppaus • Erikoishieronnat • Yrttikylpyjä • Kosmetologin ja kampaajan palvelut

Hotellimajoitusta, kysy peruutushuoneita!

VARAA OMA HOITOSI!

Ravintolastamme päivittäin: Aamiainen klo 8-10:30

8,- / hlö (4-12v • 5,-) Lounas noutopöydästä klo 12-18:00 • salaattipöytä, päivän keitto, lämmin ruoka, jälkiruoka ja kahvi.

15,- / hlö (4-12v • 7,-)

KANSANLÄÄKINTÄKESKUS Hotelli Kaustinen

äveliä…. Syksy soi s n Syyssoitot Mosala 2-4.9.2016

PAJALANTIE 24, 69600 KAUSTINEN • puh. (06) 8650 200 • www.kansanlaakintakeskus.com


Aakkosellinen esiintyjähakemisto A-H 88

Hakemistosta löydät kaikki festivaaliesiintyjät aakkostettuna. Kunkin esiintyjän kohdalle on merkitty esiintymispäivät. 5/5 (to) 2 hauskaa vekkulia (to, pe) 30+1 (ma, ti, ke) Aapa (ke, to, pe) Aapintuvan Pelimannit (ma) Afrocosmos (to, pe) Ahjolan Pelimannit (ti, ke) Aija Puurtinen (ti) Aija Puurtinen & Rytmiraide allstars (ke) Akustiset (la, su) Aila Rauhalan Kanteletytöt (ke, to) Aimo Mantere (ti) Aino & Myyrät (ma, ti) Akkapelimannit (ke) Alavuden kaksiriviset (la) Aléa (pe, la) Ali ja Hintti (ja Sintti) (ti, ke) Alice Aloof (ke, to, pe) Alikylän pelimannit (pe) Alusvasara (pe, la) Ameriikan Poijat (US) (ti, ke) Ampron prunni (pe) Anna Dantchev (to) Anna-Liisa Rantamäki (ke, to) Anna-Maria Toivonen (to, pe) Anne F (ke, to, pe) Annette Schneider (DE) (to, pe, la) Annikin karkelot (to, pe) Anssi Känsälä trio feat. Arto Järvelä (ke, to, la) Anssi Salminen (ti) Antti Savilampi (ke, to, la) Anttilan pelimannit (ti) Anttilan pienet

pelimannit (ti) Anturan Alta (to, pe) AP Kivinen & Tiny Devices (to, pe) Appendix (SE) (ma, ti, ke) AP Sarjanto, Arto Järvelä & Tuomas Logrén (to) Armas (ti, ke) Arvid Lundén (ti, ke) B.S.T.O. Band (ke) Bal Folk (DE) (to, la) Balladitanssijat (ke, to) Baran band (ma, ti) Barlast (ma, ti) Beepa (pe, la) Bill Hota & the Pulvers (la) Borduna (ke, to) Brunsviga Folk Orchestra (DE) (ti, to, pe, su) Buko Shane (ti, ke) Candyland Crawdads (ke, to) Cantavierre (ke, to) Carey J. Buss (CA) (ma, ti, to, pe, la) Carl Wenning (DE) (ma, ti) Coach & Toverit (la) Con-the-Set (to, pe) Dario Alberti (IT) (ke, to, pe, la) Dark Bottle (pe, la) Davide Salvado - Lobos (ES) (to, pe) Décadas (ti) Des Moudu Rok (ti, ke) Dirt Farmers (pe, la, su) Droichead (pe)

duo Anneli ja Aukusti (ke, to) Duo Bordelestino (CL/FR) (pe, la) Duo Saana & Einar (pe, la) Duo Selina (to, la) Duo Senni Heiskanen & Aurora Visa (ke, la) Duo Suojanen& Välimaa (ti, ke, pe) Duo Systrami (SE) (ma, ti) Duo Törmälä & Teirikangas (ti, ke) Duo Veikkolan pojat (to, pe, la) Duo Vissiin Vireessä (ma, ti) Duo Vokki (la, su) Eero Hautsalo (ke) Eerika ja Sakari (to) Eero Lahti (ke) Egbé gné gbé (ti, ke) EHKY:n pelimannit Ehrontahron (to, pe) Eilan ja Eskon Kupletit (to) Eino & Alina (ma, ti) Eino ja Eukko (to, pe, la) Eino Ketola (ti) Eivor Hagmark (to) Eki Luumi ja Pasi Suikkanen (ti, ke, pe, la) Eki Luumi & co (ti, ke, pe, la) Eksistentiaalista polyfoniaa ja rokkihommia (ti, ke) Eleni Pieridies (ke) Elfmannit (ma) Ellun Kamut (pe, la, su) Elonjyvä (ke) Elotuuli (la)

Elsi Sloan (ke, to) Eläkeliiton Ilmajoen kuoro (la) Eläkeliiton Kaustisen kuoro (to, la) Eläkeliiton Pyhäjärven lauluryhmä (la) Eläköön! (ti, ke) Eläkööri (ke) Emma Myllynen (ke, pe, la) Enkel (ke) Epic Box People (GB/FI) (to) Erin (to) Erkki Hiekkavirta (ke) Erkki Nyman (la) Erkki Lampinen ja Katja-tytär (to) Erkki Lassila (la) Erkki Vihinen (ti, to) Esko Grundström (pe) Esko Pirttilampi (ti) Esko Salonen (ti, to) Essi ja Mauri (ti, to) Essi Putkonen & Ystävät (ke, to) Estbel (EE/BE) (la, su) Etelä-Pohjanmaan piirin laulajat (la) FairTrad. (ma, ti) Fiddlarna (ke) Fiddlers’ Bid (GB) (pe, la) Finlandia Order of Runeberg (ke) FIOLA (la) Fiori (ma, ti) Floating Sofa Quartet (FI/DK/SE) (ti, to) Flowery (to, pe) Folkbient (ti)


Gájanas (ti, ke) Gamanina (BY) (pe, la, su) Geezabrake Band (ke) Gli Incurabili (to, pe) Good Omens (ti) Gränsklang / Rajansävel -kuoro (la, su)

ILO(ISET) TYTÖT

Tenho Tornberg

VARJAKKA STRING BAND Krista Järvelä

H. O’Karat (pe, la) Haitarimimmit (pe) Haka (la) Hallavalia (ti, ke) Hannu K (ma) Hannu Rahikainen (to, pe) Hauru (ke) Hannu Tarvas (la) Harjavallan Pelimannit (ti, ke) Harmando (to, pe) Harpolekarna (ke) Hauankaivajat (to, pe, la) Havilla (pe) HE3P (to) Heikin trio (ti, to) Heikki Isoniemi (pe, la) Heikki ja harpistit (ti)

Heikki Laitinen (ma, ti, ke, to) Heikki Lahti & KOMIA (pe, la) Helme Jauram (EE) (ke, to, pe) Helsingin Kansantanssin Ystävien Purpuri-ryhmä (pe) Helsingin pelimannit (to, pe) Helsinki Klezmer Kapely (ke, pe) Henxelit (la) Herja (pe, la) Herra Tossavainen (to, pe) HietaKettu (ma, ti) Hiijjen Pelimannit Ry (pe, la) Hiipivät Kissat (to, pe) Hilkka Kuusela (ke) Himlens band (ti) Hoodman Blind (IE) (la, su) Hootenanny Pojat (la) Hootenanny Trio (la) Hopianeula (ke, pe) Horjumattomat (ke, to) Hulentka (pe, la) Huuliveikot - Lipfellows (ke, pe) HYTKYT (ke, to) Hyttiset (ke) Hyväluoma Group (ke) Hyvät Hyssykät (ma, ti) Hyvät tytöt ja pojat (ti) Häly (ke, la) Hässäkkä (pe) Häävi (to, la) Hönkä (ke, to) Hörhö (ke)

Jasmin Syrjälä

Folk Dance Group Javorina and Kotár (CZ) (ma, ti, ke) Folk Experience (to) Folk Group Mladost - Avala (RS) (ma, ti, ke, to) Folk is Happening (ke, la) FolkKanat (pe) Folkkarit (ke) FOLKLARA?! (to, pe, la) Four Of Us (ke, to) Francisco Valentin & Los Volanti`s (CH) (to, pe) Frigg (ke, la) Fromseier Hockings (DK) (pe, la) Fünf Freunde (AT/FI) (ke, to)

MÄSÄ DUO

Muutokset mahdollisia, lisäykset varmoja! 89 89


Aakkosellinen esiintyjähakemisto I-N 90

Iin Laulupelimannit (to) Ii-Team (to, pe) Ike Virtanen Spesiaali (pe, la) Ilo(iset) tytöt (pe, la) Ilona Korhonen (ma) Ingaksen pelimannit (ke) Irish Dance Oulu (pe, la) Irish Session Band (ti) Iso Ilo (pe, la) Isottaret (to) Itäkylän mieslaulajat (ke) J. Ojajärvi duo (ti, pe) Jaana & Junnu (ke, pe) Jaaritus (ke, to) JAB (ke, to) Jakkara (ke) Jalasjärven 1-riviset (ma, ti) Jalasjärven kaksiriviset (la) Jamit (ke, pe) Janne O/Jan O (ke, pe, la) JantsikeneFamilyFolkBand (ke) Jari Paavola (ti, ke) Jarkko Peltola (to, pe) Jeppolåtar med Christine Julin-Häggman, Lars Engstrand och Noora Fleen (ke) Jere Pihlajamäki (ti, ke) Jeri Foreman (AU) (pe, la, su) Jesse Kaikuranta (to, pe) Jimmy Träskelin ja Sampo Korva (ti, la) Johanna Mäkeläinen (to, pe, la) Johnny D ja pankkiryöstäjät (to) Joose Ojala & Helena Taskila (ti, ke) Jouko Heikola (ke) Jousikimppa (ti) JPP (ke, to, pe)

Jukka Törmä (ma, ti pe, la) jukra (la, su) JunioriOttoset (ma, ti, to, pe, la) JunioriOttoset I (ma, ti, ke, to, la) JunioriOttoset II (ma, ti, ke, to, la) Jussi Asu (ma, ti) Juuni & Olkimaa (pe, la) Jylhän pelimannit (ke) Jyväskylän kansalaisopiston (lasten ja nuorten) pelimanniryhmät (ma) Jyväskylän pelimannikerho (ti) Jältta (ke) Jämsän Soimannien huuliharput (ke) Järvelän pelimannit (la) Järviseudun pelimannit (pe) Kadonnut Manner (ti, ke) Kahden Naisen Lauluorkesteri (ke, to, pe) Kahvilaorkesteri (pe) Kaie (ke) Kaisu ja Juha kanteleella (pe) Kalevan Kaiku (to) Kalevauva.fi (to) Kangasalan Balladipelimannit (ti, ke) Kangasalan pikkupelimannit (ke, to) Kankaanpään musiikkiopiston pelimannit (ti) Kankaanrannan pelimannit (pe, la) Kansalaispelimannit (ti, ke) Kansanlauluyhtye ILO (to, pe) Kantara (ti) Kanteleduo Alpo ja Riikka (ke) Kanteleyhtye Satakieli (ke)

Karela (ti, ke) Karhunpeijaiset (to, pe) Kari Peltoniemi ja (MPH) kumppanit (pe, la) Karin parhaat (ke, to) KariTiinanMies (to, pe) Karlebynejdens Spelmansgille (ke) Karussa (to, pe) KASSIAHASTUS (pe, la) Katja Lampinen (ke) Katriina Honkanen (ma) Kauhajoen Klaneetit (ti, ke) Kaustisen Hääkuoro (ma, pe, su) Kaustisen Hääpelimannit (pe, la) Kaustisen iättömät laulunlyömät (ti, ke, to) Kaustisen kanteleet (pe, la) Kaustisen kirkkokuoro (ti) Kaustisen Mieslaulajat (to) Kaustisen orkesteri (la) Kaustisen Purppuripelimannit (ma, to, pe) Kaustisen Showtanssijat (pe) Kaustisen torviseitsikko (ma, ke, la) Keke Lammassaari & Pia Lindfors (to) Keksi (ti, ke) Kepposet (ti) Kesäheinä & Hempukkaine (ke, to) Kesäkööri (pe) Kesänki (pe, la) Kesäpelimannit (ke, to) Keuruun pelimannit (to) Kiel´koppa (to) Kiero salko & Ralli asiasta (ti, ke) Kiharakolmio (ma, la) Kiikoisten Pelimannit (ke, to)

Kikatus (ti) Kimara (to, pe, la) Kimmo Pohjonen (ma, ti) Kimurantti (to, pe, la) Kinderwald (DE) (ke) Kinnarin Pelimannit (ti, ke) Kipinä (to) Kipuna-kollektiivi (ke) Kirjavat (to, pe, la) Kirkhakkine (ma, ti) Kirkonkylän pelimannit (ke, pe) Kirsi ja Jari (ti) Kisu Jernström (ti) Kitara ja mies (ma, ti, ke) KitCut (pe, la) Kittilän Kaverukset (to) Koijarit (ti, ke) Koiranen Kollektion (to) Kokko (la, su) Kokon kipinät (ke, to) Kolmen tytön yhtye (la) Komote Lamas (ma, ti) Konemuusa (ke, to) Konginkankaan kantri trio (pe, la) Kopla & Big band (ti) Koplaus (pe) Korpisointu (ti) Kortesjärven pelimannit (ti, ke) Korvabuusti (to) Koski (to, pe) KoskiFolk (ke) Kostajan Kaipuu (ma, ti) Kuhertelevat Kurtut (ke, to) Kulttuuriosuuskunta Uulu (ti, ke, to) Kuningatarpäivät (pe, la) Kuokkavieraat (la) Kupletööri Hannu Musakka (ke, to, pe, la, su) Kurjenpolvet (ke, to)


La Dusch (DE) (ti, ke, la) Lahden Tanhuujien Riijarit (pe, la) Laiha Lompakko (to) Laitakaupungin orkesteri & Orffit (ti) Laitakaupungin orkesteri & Paleface (ke) Lakeus Hot Club (ke, to) Lakomé Barky (CH) (ti) Lammassaari / Janka-Murros (ke) Lasse Hoikka & Souvarit (ke) Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan (ti, to) Lauluryhmä Akanat (la, su) Lauluryhmä Hilimat (la) Lauluryhmä Kimalaiset (la, su) Lauluyhtye Beibs (la) Lauluyhtye Hinku (ke) Lauluyhtye Raiku (la) Laundry Boys & Sisters (ti, ke) Laura Cortese & the Dance Cards (US) (to) Laura Ikonen trio (pe, la) Laura Roimela (to) Laura Sippola (ma) Laura Suurla (la) Lea Virtanen (ti)

Leena ja Tero (pe, la) Leevi Häkkinen (pe) Lehtokurpat (ke, to) Leif & Sunnie Accordion Duo (US) (ma, ti) Leksandin pelimannit Taalainmaalta (SE) (pe, la) Lempäälän Helkanuoret (ma, ti, ke) Leppävirran pelimannit (to) Liekkiö (ke, to) Lipstikka (to) Loisaro (pe, la) Los Pollos Burgeros (ti, ke) Luineh (to, la, su) Luonnos-duo (la) Lupaus Mannasta (ma, ti) Luunappi (to, pe) Lyydian kadonneet laulut (ma, ti) Länsirannikon pelimannit (ke, to) Maarit Peltoniemi (la) Mabon (DE) (ti, ke, to, pe) Madetojan Makkaraperunat (ti) Maija Holopainen (to) Mallusjoen Pikkaraiset (ke, to) Mallusjoen kansantanssijat (pe, la) mammantytöt! (ti, ke, la) Mampa (ke) Mamyth (la) Manja (ti) Manna-lauluryhmä (pe, la) mara&kumpp (ti, to) Margis (pe) Maria Reikko & Best Case Scenario Band (to, pe) Mariana Zwarg Sexteto Universal (la) Marit ja Mikot (la)

Marius Pirhonen & Ida Nättinen (ti, ke) Marja-Liisa (la, su) mark 2 (la, su) Marko Siekkinen & Toivoniemen reservaatti (pe, la) Markus Haapoja (la) Mannerheimin hevonen (ma, ti) Marttilan PiiloPelimannit (pe, la) Matti & Linda (ti, ke) Matti Laitinen popkammari (to, la) Maukka ja Väykkä (pe) Me Weikkoset (ke, pe) MEILLON (ti) Meillä Ei Ole Vielä Nimeä (ke) Mekkala (pe) Mellersta Stringbotten (ma, ti) Menevät mimmit (ma, ti) Merja Wirkkala (la) Mestaripelimanni Pentti Mattsson ja Jari Paavola (ti, ke) Mestaripelimannit Tepot (pe) Mielen Maisemat (la) Mieli-musiikkia lapsille! (ti, ke) Mieskuoro Lankomiehet (to) Mikkels Sons (ti) Miljonääriäidit (to, pe, la) MiniOttoset I (ti, to) MiniOttoset II (ti, to) Minna Hokka (ke, to, pe) Mirkun likat (to, pe) Mittumaari (to, pe) Miukeli (ke, la) Mos Eisleyn pelimannit (ti, ke)

Mottine (ma, ti) Mount Fool (to, pe) MuKaNäppärit (pe, la) Mummat ja Paapat (la) Murhaballadeja (ma) Murroskuu (ti, ke) Musalinja Folk 1 (pe, la) Musalinja Folk 2 (pe, la) Musiikki- ja puhetaito He-Li-Kat ry (ti, ke) Musiikkilukio (to) Musiikkiryhmä Ajomiehet (su) Muskotti (ma, ti) My First Folk Band (la, su) Mäntyharjun Huuliharpistit (ti, ke) Mäntyluoto (ma, ti) MäSä Duo (ma, ti, ke) Naamuskat (ti, ke) Naiskoor Kannel (EE) (pe, la) Naiskuoro Aika (ke) NAM-trio (ti, ke) Nappulapeli (ti, ke) Nastolan Pikkupelimannit (pe, la) NBB (ti, ke) Nedervetil Hornorkester (ti) Negrita (ti, ke) Nice & Voice (pe) Niinirannan pelimannit (ti, ke) Nikulan Pelimannit (la) Nissin kööri (ke) Nope (pe, la) NORIA (ma, ti) Norjat (ma, ti) Nousiaisten lauluryhmä (la) Nuotiopelimannit (ti) Nyman Group (ke) Nytky (ti, ke, to) Näppärit (ma, ti, ke, su)

Muutokset mahdollisia, lisäykset varmoja!

KUULUVAINEN (pe) Kuusamon Mieslaulajat (to) Kuusto (ke, to) Kuuttaren korut (ti, ke) Kvartti (ke, to) Kälviän lauluryhmä (su) Käpyjouhikot (to) Käpylän viulukolmoset (to, pe) Kören Gränsklang / Rajansävel kuoro (la, su) Köyhäjoen pelimannit (pe, la)

91


Aakkosellinen esiintyjähakemisto O-Ö 92

O.M.A (la, su) Oke & Oge (ke, to) Onni Rajaniemi (ti, ke, pe, la) Onnenonkijat (la) Oona ja Ossi (ti) O’pojat (ma, ti) Orimattilan Naiskuoro (to, pe) Ostrobothnian Folk Orchestra (to) Otra (to, pe) Ottoset (ma, ti, to, pe, la, su) Ottosten perilliset (pe) Oulun Huuliharppupelimannit (to) Oulun Pammaus (to) Oulaisten tukkilaiset (la) Outi Valo (pe) Pahan Ilman LinnuT (pe, la) Pahe (pe, la) Pajolaine (pe, la) Paleface (ke) Panu Valo (ma, ti) Pauliina Syrjälä (ma) PapaS-Roll Crossower bänd (ti) Pauha (to) Paula Koivuniemi (la) Peijakas! (ke) Pelimannileidit (pe) Pelismannit (pe) Peltolan pojat (ti, la) Peltoniemen pelimannit (la, su) Pentti Mattsson (ti) Pentti Rasinkangas & Jarmo Romppanen (ke, to) Perpetuum Locomobile (ke, to) Pessi ja Juntti (ma, ti, pe) Petkele (pe, la)

Pekko Käppi (ti, ke, to, pe) Petri Hakala & Piia Kleemola -duo (pe, la) Pétur Sakari ja Senni Valtonen (to) Philomannit (ti) Piahvi ja Pukatsoova (ti, ke) Pietarsaaren Spelmansslag (ke, la) Pihasoittajat (la, su) Pihla Heikintytär (pe, la) Pihlava (to, pe) Pia Rask (ti, ke, to, pe, la) Piipan Pojat (la, su) Piisakas (ke, to) Pikipojat (ma, ti) PikkuOttoset I (ti, to, la, su) PikkuOttoset II (ti, to, la) Pinja Kolada & Sikariida (ma) Pinnin pojat (ti) Pint o´ The Times (ti, ke) Pippurikirurgi & Ohitusleikkausorkesteri (pe, la) Pirkan kantele (la, su) Pirkanmaan maakuntapelimannit (ke) Pirkkalan Kirkkokuoro & Perukkapelimannit (ke) Petri Hoppu (pe) Pirttiset (la) Pohjankartanon mandoliinit (to, pe) Pohjola Project (ke, to) PolkaMonsters (ma, ke) Polokkarit (pe) Pookinrakentajat Hailuodosta (pe, la) PosiDivas (to) Pørtners minikomplot (DK) (ti, ke) Prusikoukku (ke) Pulkkinen - Räss - Sadovska (FI/CH/UA) (ti, ke)

Pumpun Henki (ke) Purpuridansarna (ke) Putaan Pelimannit (to) Puulan sointu (la) Pyöreät Nurkat (la, su) Pömpeli (ma, ti) Pörriäiset (pe, la) Raakku (ti, ke) Rahvaan laulu (la) Raila Järvelä & Viskurit (la) Raili (ke) Reeta Asikainen (ke) Rentukat (ti, pe) Retvakka (to) Riatomaanikot (ti) Riina Hosio & Tapio Miettinen (ke) Rikurilla (pe) Roikastajat (ti, pe) Rommakko (pe, su) Ronna Jam Band (ke, to) Ronuuttajat (pe, la) Rosa kvella (to, pe) Rossi (ti, pe) Ruamjai (pe) Ruskakuoro (la) Rykäys (ke, to) Räätälit (DE) (ma, ti, ke, to) Saana Kastelli (ti, to) Saana Kujala, Laura Kuisma ja Timo Alakotila (ti, la) Sabrina ja Saarten tyttäret (la) Saima (ke, to) Sakalaiskat (ma, ti, to) Sakarat Laulupelimannit (ti, ke) Sakari Hietamäki (to) Saku Ryhänen (ti, ke) Salamakannel (to, la) Salongsorkestern (ke, pe)

Salonkylän pelimannit (ti, to) Salvia (to) Samoaja (ke, to) Samuli Edelmann (pe) Sanni Virta (ke, su) Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola (GB/FI) (ti, ke) Sattuma (RU) (pe, la) Satu Sopanen & Tuttiorkesteri (su) Savitaipaleen Taneli ja Charlotta (pe, la) Seinäjoen Kaksiriviset (pe, la) Seita (ke, to) SekaWalta-kvartetti (ti) Selcimer (ma, ti) Senioriviskurit (pe) Senni Penttilä-Kungas (to) Senni Valtonen (to, pe Serkkusirkus (to, la) Set & Tomas (ti) Shanghai Little Star group (CN) (ma) Sibelius-Akatemia, nuorisokoulutus (ke, to) Siina ja Nalle (ke) Sillankorvan pelimannit (ke, la) Silloiset (pe, la) Sillä lailla tällä lailla (ti) Simunan sakki (la) Siniruoko (ti) Sitriini (la) Skruupelimannit (to, pe) Slack Bird (pe, la Sláinte Karelia (ma) Småbönders Spelmanslag (ke) Snekka (to) Southport Strings (UK) (ma, ti, ke) Sopu (ti, ke)


T for Three (ma, ke, pe, la) Taavit (ke, to) Taito Hoffrén (ke) TaKaMus (ma, ti) Talkoopelimannit (ma, ti ke) Tallari (ma, ke, to, pe, la su) Tammenterhon kaatajat (to, pe) Tammerfors spelmanslag (pe) Tampereen Ukuleleorkesteri (to, pe) Tanhuryhmä Sitriini (la) Tanssiteatteri Kramppi (to) Taraf de Haïdouks (RO) (to, pe) Tarinatarhurit (to) Teatterikööri Marjaana (ti) Teatterilesket (to, pe) Teijo Aho (pe, la) Teijo ja Anneli Aho (ke) Temperance (ti, ke) Tengo (JP) (pe, la) Tepot (ke, pe) Tero Pajunen ja Rakas Lapsi (pe) Tero Pajunen soolo (ke, la)

The Aeon (ti, ke) The Bikini Brothers (ma, ti) The Green hope (pe) The String Contingent The Triplet (ke) The Worn Soles (ke, to) Thunder Bayn pelimannit (CA) (ke) Tiera (ti, ke, to) Tiie (to) Tiilat ja Pelimannit (pe, la) Timo Alakotila soolo (ma) Tomás del Real (CL) (ke, to, pe) Topi & Junnu (pe) Topi Rajala (ke, pe) Topi Saha (to) Tosi-Isot (to) Tove Djupsjöbacka (ti) Tovi (ti, ke) Trad.Attack! (EE) (ti, ke) Tradilinnut (ma-su) Treasure Land (la) Tribuutti Kirkalle (ti) Trio Gambaamo (pe) Trio Klezmera (to, pe) Trio Kolme-M (ma, ti) Trio Svin (DK) (ma, ti Trio Tuokio (to, pe) Trolska Polska (DK) (ti, ke) Trubaduuri Leiska (to) Trubaduuri Matti Reittamo (ti, ke) Tse Schäfer (pe, la) Tuliterä (ke, la) Tupalaulajat (la) Tuulesta viis’ (to Tuuletar (ti, ke) Tuuleviiul (EE) (ma, ti, ke) Tötterssön (ke, to) Töölön viuluklubi (ke, to)

UkuLissut (ti) Uncle Ruby (la) Unmada Kindel (DE) (pe) Uppopumppu (ke, to) Urho Hämäläinen ystävineen (ke, to) Usko Välimäki (ma, ti, ke, to) Usko’s Pois (ke, pe) Usko’s Pois Kids (to, pe) Uudisraivaajat (to, pe) VALLILA KLEZMORIM (ma, to) Valon Pelimannit (ke) Vanajaveden pelimannit (to) Vanhanpiian Pojat (pe) Vantaan kansanpelimannit (ke, to) Veanteen veljet laulusolistina Aira Kontiainen (to, pe) Veijo Meriläinen (ma, ti, to) Vetelin Eläkeliiton Senioritanssijat (su) Venlat ja noin seitsemän veljestä (la) Verdal Junior Spellemannslag (NO) (ma, ti, ke) VeteraaniOttoset (to, la) Viiden T (to, pe) Ville Kangas Plastic Fiddle Band (la) Ville Noppa (ti) VIlle Ojanen & Kameleontti (pe) Vinkkarit (ti) Vinteliska (pe) Virkiät (la) Viskurit (pe, la) Vispilä (ke, pe) Viuselit (ke, to) Vokki-Myyrät -duo (pe, su)

Von & Af (pe) VOPulele (ke, pe) Vox Stellarum (to Vähän Pulas! (to) Väisänen jne. (la) Väkitukko (to, su) Värttinä (pe) Waris (ti) Varjakka String Band (pe, la) Wasel & The Weasels (ma, ti, ke, to, la) Wiljatar (ti, ke) Windalan pelimannit (ke, to) Wivi Lönnin kadulla soi Pekka Streng (ke, to) Ylä-Karjalan Kimeltäjät (ti) Yläliedon Veikot (ke, to) Young Man’s Misery (to)

Muutokset mahdollisia, lisäykset varmoja!

Sorja (pe) Sorrowhearts (pe) Spelarit (ma, ti, ke) Spot the Irish (la, su) Suburban String Band (ke, to) Suistamon sähkö (ke, to) Sukka Hukassa (to, pe) Sukutila ja Perinnön Vaarat (ma, ti) Suomen Sahansoittajat (to, pe, la) Susirekka (to, pe) Suupohjan Rentukat (to, pe) Suuri Duo (ke) Suvi Tuominen (ti, ke)

Ålandsfolk (ke, to) Äijäkanteleet (ke, to) Ämmit ja Äijit (la, su) Äänikollit-LjudkollarnaSoundchecks (pe, la, su) Öhkä (ke) Ö’sch Ö’sch (DE) (to, pe, la)

93


BUSSIAIKATAULUT | TIDTABELL | TIMETABLE 10.-16.7.2017 Muiden kuin päätepysäkkien aikataulut ovat suuntaa-antavia. Lihavoidut kellonajat ke-to, to-pe, pe-la ja la-su välisenä yönä.

SININEN LINJA, PELIMANNITORI-NIKULA (4 €/MATKA) ti-su

ti-su

ti-su

ma-la ma-la ma-la ma-la

ti-su

ti-su

ma-su ma-la ma-la ma-la ma-la ke-la

09:45

11:45

13:45

15:45

17:45

19:45

21:45

09:47

11:47

13:47

15:47

17:47

19:47

21:47

Nikula

12:20

14:35

16:35

18:35

22:35

23:35

01:35 03:50

Känsälä

12:15

14:30

16:30

18:30

22:30

23:30

01:30 03:45

09:50

11:50

13:50

15:50

17:50

19:50

21:50

Puumala

12:10

14:25

16:25

18:25

22:25

23:25

01:25 03:40

09:55

11:55

13:55

15:55

17:55

19:55

21:55

10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00

Kansanopisto

12:05

14:20

16:20

18:20

22:20

23:20

01:20 03:35

Pelimannitori

12:15 14:15 16:15

18:15

22:15

23:15

01:15 03:30

VIHREÄ LINJA, KAUSTINEN-VETELI (4 €/MATKA) KOKKOLA ti-su

ti-su

ti-su

ti-su

KOKKOLA-CAMPING ti-su ma-su ma-su ma-su ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ke-la LEIRINTÄALUE

Pelimannitori

10:00 11:30 12:30 14:00 15:00 16:30 17:45 18:30 20:30 21:30 22:30 00:00 00:30 02:00 03:00 04:00

Varila*

10:05 11:35 12:35 14:05 15:05 16:35 17:50 18:35 20:35 21:35 22:35 00:05 00:35 02:05 03:05 04:05

Hotelli Kampeli 07:40 08:10 10:10 11:40 12:40 14:10 15:10 16:40 17:55 18:40 20:40 21:40 22:40 00:10 00:40 02:10 03:10 04:10 Veteli** 07:40 08:10 10:15 11:45 12:45 14:15 15:15 16:45 18:00 18:45 20:45 21:45 22:45 00:15 00:45 02:15 03:15 04:15 Tunkkari*** 07:45 08:15 10:20 11:50 12:50 14:20 15:20 16:50 18:05 18:50 20:50 21:50 22:50 00:20 00:50 02:20 03:20 04:20 Järvelän koulu 07:50 08:20 10:25 11:55 12:55 14:25 15:25 16:55 18:10 18:55 20:55 21:55 22:55 00:25 00:55 02:25 03:25 04:25 Pelimannitori 07:55 08:25 10:30 12:00 13:00 14:30 15:30 17:00 18:15 19:00 21:00 22:00 23:00 00:30 01:00 02:30 * Markkula, ** liikuntakeskus, *** Järvelän risteys

KOKKOLAN FESTIVAALIBUSSI (7 €/MATKA) yhteistyössä Kokkola-Camping, Original Sokos Hotel Kaarle, Hotel Kokkola, Hotel Seurahuone, Visit Kokkola

ti-su

ti-su

ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la ma-la

Festivaalibussivuorot hoitaa pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Linja-autoliikenne O.A. Aho Oy

HOTEL SEURAHUONE BEST WESTERN HOTEL KOKKOLA

ORIGINAL SOKOS HOTEL KAARLE

ti-su

ti-su ma-su ma-la ma-la ma-la ma-la ke-la

Kokkola, leirintäalue

13:00 15:00 17:00 19:00 21:00 23:00 02:00 03:50

09:10 11:10 13:10 15:10 17:10 19:10 21:10 23:10

Sokos Hotel Kaarle, tori

12:55 14:55 16:55 18:55 20:55 22:55 01:55 03:45

09:10 11:10 13:10 15:10 17:10 19:10 21:10 23:10

Hotel Seurahuone, tori

12:55 14:55 16:55 18:55 20:55 22:55 01:55 03:45

09:10 11:10 13:10 15:10 17:10 19:10 21:10 23:10

Hotelli Kokkola, tori

12:55 14:55 16:55 18:55 20:55 22:55 01:55 03:40

09:15 11:15 13:15 15:15 17:15 19:15 21:15 23:15

Kokkolan Matkahuolto

12:50 14:50 16:50 18:50 20:50 22:50 01:50 03:35

09:00 11:00 13:00 15:00 17:00 19:00 21:00 23:00

09:20 11:20 13:20 15:20 17:20 19:20 21:20 23:20

Kokkolan rautatieasema

12:45 14:45 16:45 18:45 20:45 22:45 01:45 03:30

10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00 22:00 00:00

Pelimannitori, Kaustinen

12:15 14:15 16:15 18:15 20:15 22:15 01:15 03:00

94

LIIKENNÖINTI PÄÄTTYY SUNNUNTAINA 16.7. KLO 17.00

KA


e-la

KAUKOLIIKENTEEN AIKATAULUT

Kaukollikenteen hintatiedot ja tarkemmat aikataulut: Turbussarnas tidtabeller och pris: Regular Matkahuolto bus services:

*OnniBus, pysäkki Nesteellä

www.matkahuolto.fi

SEINÄJOKI pe, su KAUSTINEN

KAUSTINEN-VETELI

pe, su

NIKULA, RAVIOPISTO AS.

JYVÄSKYLÄ KÄNSÄLÄ

13

PUUMALA

KOKKOLA KOKKOLA-CAMPING LEIRINTÄALUE

63

:00

:05

:10

:15

22:05

SEINÄJOKI 16:05

18:35

KAUSTINEN

7:30*

8:10*

ma - su

10:30

11:15

su

11:30*

12:10*

ma, pe, su

13:45

14:30

su

15:30

16:10

15:55

16:40

06:05

09:45

ma - pe

ma - su

13:25

16:55

su

18:30

19:10

ma - su

16:40

20:00

ma - pe

19:50

20:30

JYVÄSKYLÄ

KAUSTINEN

KOKKOLA

ma - su

11:15

14:25

ma - pe

08:55

09:45

su

16:10

19:30

ma - pe

09:45

10:30

ma - pe

16:40

20:10

su

12:45

13:30

su

19:10

22:10

ma - su

16:50

17:30

ma - pe

20:30

23:30

ma - su

19:30

20:10

ma - su

20:10*

21:00*

ma, pe

23:45

23:45

JÄRVELÄ

:20

KAUSTINEN

ma - la

ma - pe

KAUSTINEN KANSANOPISTO

KOKKOLA

KAUSTINEN 19:45

:25 HELSINKI (TAMPERE) KAUSTINEN

VARILA

ma, pe

15:30

(18:15) 23:05

KAUSTINEN (TAMPERE) HELSINKI TUNKKARI

14:40

(19:40)

22:00

HOTELLI KAMPELI

TORI

13 VETELI LIIKUNTAKESKUS

MATKAHUOLTO RAUTATIEASEMA

to, su

OULU

13 Kaustinen (45 km)

KOKKOLA

KAUSTINEN

TAKSI

040 7080 490 Taksiasema sijaitsee Pelimannitorilla.

JYVÄSKYLÄ

Myös OnniBus pysähtyy Kaustisella, tarkista aikataulut www.onnibus.com ja muista, että OnniBussin liput ostetaan netistä. OnniBussin vuorot merkitty tähdellä, pysäkki Kaustisen Nesteellä. Kaustinen Folk Music Festival ei vastaa mahdollisista kaukoliikenneaikataulujen muutoksista.

TAMPERE

HELSINKI 95


Nro 32

Hinta 2 euroa

ai 2016 TiistIKUU TA

n ren johtoo a a s r ta ie P Stenman

www.kp24.fi

en män vuod ittiin seitse johtaja val Kaupungin

2. HELM

määräajaksi

Hinta 2,50€

Tapulin iltasoitto aloittaa pyhän

KESKELLÄ ELÄMÄÄ

Saarijärven Herättäjäjuhlat onnistuivat

illa nivalalaisilla on toinenkin rikoinen perinne. Pyhän alkaminen ilmoitetaan asukkaille rumpetilla tapulista kajautetavalla virrellä joka lauantai ello kuusi heti ehtookellojen umahdusten jälkeen kolmen esäkuukauden aikana. Sivu 2

Sivu

ntai

. Kesto

ttuna

kotiin

KOK

KOLA

KLO

KLO

15

9

0,82€

+10

(sis.

YLIV

ANN

Minna Laukka-Oikari SAARIJÄRVI (KP)

Mäke

)

A

ANP ALO

U NA LIIK aresta ENTEES SÄ JA va etukse rhain lau AIHEU an n TTA aiheut takia kaik taina aam ulla ko A SÄHKÖ uu pa ki alue ikoin KATKO parin en sähköl hti Ääneko JA ai tunn in sähk tokset ov skea. Kokk olan ökatko at hälyty ksia. määrää nostet stilassnel- , Kalajoen n a. tei kiintiö , issä ErHirv saman ryhmä Kiep ikoiet Esitys nattivat vain skullavaltuutettua. Sivu 4 jä muuta

KP/HAN NU

+6

+5

KLO 15

+2

+2

KP/MARKKU

JOKELA

ailma

Kuoroma

iarvon al yys kesk Työttöm

VERRON EN

PEKKA AHO

ä koko eläm Musiikkia en vt. kanttori on Kaustis lle, joka oman Aira Viitalassa johtaa peräti työnsä ohekuoroa. Hän seitsemää esitettäväksi on etsinyt ompia virsiä hieman oud lmistoon ohe ja tuonut usein afrikkaä kevennyst siikista. Sivu 13 laisesta mu

aa

kukoist

aa neljä

yllät viime aiko kovasti

Haapav

t

haluaa rajapuun kovat piip

Erinom rakent aiselle pa etuajas umassa va ikalle on loa. As sa kolme hvasti hyvin unnot ov kerrostaat kaikke kaupaksi. käyneet Enne on hu a asunno n t, asum omioitu te joissa isen pa ho lvelu stetun t.

ai

uant La 5€

tin Taimisto

+12

+13

ntaliik ä ensi keen viikol la

+9

+11

Sivu

Nro 274

tai Tors 2016 AKUUTA

A

YLIVIESK

KOKKOLA

KLO 15

kans

Karavaanarit kokoontuivat Kokkolaan

n Maataloude kriisituellata kannatus

9

teTTI SIT usAA

Sääenn

alta Silta, jonkaaa vesi ei virt

Hallinto ei kykeneään kääntämsen kehityk suuntaa.

Teatteri

toi näy

aan

Kokkol

ttelijät

illä kypäiv

aminenRys on niin iso ettei sitä tehdä joka vuosi. kävijää 0 urakka, – Kavalkadi on monipuolinen läpileikkaus kylän historiasta. yli 400 ien ypäiv Iivana Julma ja Kustaa Vaasa olivat nyt mukana siksi, koska Pähskan Rysk ttiin Ylivie ryskä kinäsaaren rauhan raja oli yksi kyläpäivien teemoista. Hehän äytöksissä irehua. työn siirtelivät rajamerkkiä, sanoi. a nurmMurtoniemi n perjantain en maaseudu Suomalais ia-aho arvioi, a Jussi Kork tapahtum kertaa n 4‰300 että tällä Ylivieskaa ien suosio kokosi i Rysk ypäiv kävijää. uaan vuos en nut kasv nurm on jatka Konekanta ntunut laaje vuodelta. toon on t. talteenot 5 puolistunu Sivu moni ja

Sivu 2

m

KP/HANNU

VERRONEN

Hyppääialaisiin Venets

Hyppää kisattava sKalajoella isiin -esteratsa na Venetsiala juhlii tänä vuon tuskilpailu eää vuosikym ikahta pyör vuoden kunn Juhla alkinto mentä. ilujen pääp assa on aksi kilpa -luok i Tonn on. KilRanRat 2000 euro untaihin nostettu sunn vät pailut kestä ssa Kokkolan Kuva ö saakka. Marie Granspäin RatsastajieOdessa avau Sivu 8 ratsullaan sa. vän kisas

LEHOJÄRVI

erollaan. hjelmanumjoten suon, allisuutee 3 kanssa. Sivu

KP/HANNA

a n pantta

yselyssai LM-k 24,5 Lindtman kent täväeltä jatueen Rinteen sä puol suosion. enttia vasAntti prosentin pros atti 45 Länkoa kann . demaussut tanneista taja Rinnettä enjohPuheenjoh lämmittää. että tuki anttaa tän osoit taa, riken kysely sdp:n haas– Minusta vank ka tuki on viemikentällä sen eteenpäin ja ertonut linjalle isanoo. ä arvio n on toiiiriss selle, hän sisäp Tyton syytä ustaja Demarien kansaned nnioitan lähimpänä on daan, että urainen kulaatioi- ti Tupp haastamista. Sivu 6 en tyä sosia - Rinte kuntaryh o. an sano

RAUTIO

iniin, ette voi olla äävät Kuinka jotka ker vät yhtiöt,joonia tuotteitsatoja mil iltä - eivät ttäj tensa käy nössä mitään tän kitketee käy videoiden väkivalta Sivu 2 miseksi. NI

KOLUM Jukka

Anias

a peo sijoitta ttuun kaus aiko Uusi Veik amiseen tarkoite iöiEi hätää. euroa. Yht aisten autt liongelm n 950 000 lle tuloutta nna palveluu Peluuri5 yhteisku a tuhannesosa nna 201 . den vuo masta se on vaja n voittaa aina aine sum Sivu 2 masta Suomal millea). (0,8 pro pah p24.fi/ta www.k

nhan

sataman

w w w.k

kyvät tänään, kun avajaiskulkue virtaa kaupungin läpi puoli kolmelta.

Raution ensimmäiset asukkaat Olli Sepän vaimo (Helena Kettula) ja Olli Seppä (Kaleva Kettula) kävelivät kulkueen kärkipäässä. Kuva: Timo Talus

Sivu 4

p 24 .f i/

1917

giaa. Mies keutta ja ener asti. Suntti nuorille roh elle lukiusatuille torin puusillalta mer PUOLESTA vaihtui aa antaa kou läpi a uiminen SATTUJEN Sivu 13 on kohdall er Kevin halu punginsalmen Suntin SUNTIN KIU ut. Suntin pad näyttelijä Pett n kau KEVIN UI ginteatterin lesta uimalla Kokkola miehen menoa haitann pun kau n se ei jen puo Kokkola enä, mutta ta kiusattu avet pais kur a tem ti päät haisevan M likaisena ja tunnetaan si. Itse ottaivaikutusta. kahlaamisek ollut tähän tavalla posikin tujopa sillä

ssä rjestykse

ruokiin

n Sukkasalmeeikkorata tulossa haul

elleen ystävä lle poliisi ed Suomalaise

Sisältö

va n co

LEHTIKUVA/MIK

m

mm

vuoro Hermeksenalilla voittaa ma

B

klo

valtuuston jälkiä. Kirkko

ja Kalle Luhtas

ela ja kirk

tulevaisu t kääntyvät ten katsee ylivieskalais Seurakunna

ta ei kirn toimin eella dy. Alkan

Pääsiä konlop

ongelm en henkilön ui yksittäis ht jo o ltt Tuhopo

huokui Ahonen tyyneyttä

utuk www.hae . piston koul ammattio vat syksyllä 2010 jotka alka ) (koodi 1709

.00, 10.30-22 .00 : ma-to 11.30-22 Avoinna .00, la-su .00 pe 10.30-23 ma-pe 10.30-14 Lounas: oa! Tervetul 23 Kokkola llankatu Pitkänsi 220 900 puh. 06-8

a ny Va ak r k rko a n a a suor

KO STIG

ä voi kuitenLapsiperheillaimmillaan kin olla parh elle autoYhd 2-4 autoa. i vain yksi paikalle sopi ei tontilla auto, lopuille t pysäköiole tilaa. Auto een. n vart dään kadu Sivu 2

en e a ku e n Terveysv T

.fi

www.vao

u ve r

ttaa Rusi valo vuotta 1972

Ae kakkosena e il e m o k la Kokko

o Sailas usko ia vielä leikkauksan tarvittav

än tuhon

löytyy, na paikallis Suostetyssä viikkoilta issä järje tiedotustilain Whistler

ystävänp19.00–22.00

saattaa kuiten sa, sil- sin tämän kansalaiset to poliisiin asiana, että een olla vaaras tiivisena usko pon itse kaivan vastaajisvahvaa on levaisuudessa ainen näkevät poliisi turvalliprosenttia Lähes yhtä esille, Kolehm I n todenyksen ja lä yli 40 tai erittäi nämä asiat en KOLUMN liisiin järjest äjänä: liki 90 propiti melko n sisällä ttaa. Hannu Aalton ttia n ylläpit polii- ta että poliisi - muistu (STT) Antti Savela (KP) jista 83 prosen nen polii- suude on sitä mieltä, että näköisenä, tai epäeet HELSINKI JÄRVI Vaikka vastaa rikostilannetta yleistä luottamus Hannu Verro senttia korruptiota on lähes alo - HAAPA ylläpitämään turval- esiinty y Antinkalliolle Suomalaisten Keskiviikkona julMirja Niemit Peller von talous pitäny t yleistä na, huolestuttitaa. Tulos si kykenee aan Haapajärven Haapajärven ja on mutta ei vakava tistä toimin ja takaam s, siin ei horju. barometristä selen n. Sanktioilla PTT:n ekonomisvuonna 2014, tulok- Suomessa alejärjestystä rattijuoppou tai pääosi Sukkasalme poliisi kuin , silti sta astoon aan n uksen jia sama kaikki kaistu kokon välima liki n työllirikoktutkim vastaa ien vuosie in hiuutet tekivät lisuuden vastaajista Reisjärven 012 vat us poliisi lla tehdyt Buskin mukaauksia. ero tätä aiemp väviää, että syksyn aikana koat poliisiin ti Henna saaneet ihmis sa, jotta Vuosina 2007–2 piti ampuma-asee Vaikka luottam laisten vaalien ahdistelu, viä vaikut ttia, luottiv taan tehdä apua on selvä. a tä haulik Luku alinen edistä tiota prosen . siin skorea en alast 96 äyttöis ja syyttä ä korrup Saira palollisuus poo pohjoi - set, seksua huumeiden käyttö vetoomuksen yksikkönmenet tämin erittäin paljon ta ja monik poliisin sisäist n todennäköise uja, on usko a on mahdo melko tai työllisstä oman – Etuuksien n asoa. kivalta sekä in vielä erittäi kannatusluk an kärkit kannustaa rataa. Radall a ja trapia sekä alkusyksy i Ylivieska vastaaja. poliisi ammattilaisi . Seu- melko tai i. 6 tekis on maailm että neljäs salan määräajaksi toteaa. iri Sivu myynt skeeti siitä, ja joka alueen itopi pelastu tasolla ampua Busk n tapahnä vain noin n ngia. – Tämä kertoo sairaanho käytännön tätäkin kovemmalla tymään, ksi. Jäävätkö ihmiset viime aikoje iin hätäBuskin mukaa compak sporti ampumaseuran unut hyvin mahdollise – Totta kai innilla on kohtaaon onnist eniten luotett Hallitus on kärsivät sä jatkon n, ihmisten raavaksi pyrkiessään Haapajärven on valmis patoimintaan. tumilla ja niiden uutiso ngelmista ollista ja poliisin perustyössää eli poliisiylijohtarata miin. oikeilla jäljillä keskuksen .2 mielenterveyso rajaton luotitelmisrakentama aktivointitoi parasta mahd ...... misessa, perust ainen huipputussa. Suunn . laisten lähes ilman työttömien muis. a . vuode . Kansa . lokset alueel dess rissa le . . . . . . . . . . . . . . .3-5 tulevaisuu ja Seppo Kolehm taa samal Sivu 2 – Tutk imustu vat, että jo. Tänään sa on toteut a pistooliosoitta t losta. a . . . . . . . . . . . . .6-7 hoitoa? sa maissa muun muass ot lisäävä kunt myös sankti le . Maa liset . n ...... pa maltil . . . . . .8 Sivu 8 ja kivääriradat ti työllistymise Kotimaa . . . . . . . . . . . .9-10 merkittäväs Busk toteaa. t .. , Ulkomaa . . . . . . . . . . edelly tyksiä iikka on Bus. .11-13 i ...... Kulttuur omamSanktiopolit kuvat hde . . . . . . . . .14-15 /elo ollut tehott 4.fi nvai n .kp2 Viiko kin mukaa työttö ...... . . . . .16 www idonnaista pelMielipide . . . . . . . . . . . paa ansios saavien kuin .. . . a urvaa 4–3. varass Sää myyst näiden numeroilla rkkinatuen tyypillinen (STT) kän työma Ottelu oli la entiäiseksi otteHELSINKI . .17-24 n inisteriön Seppo Luokka eiden keskin oli se, että olevilla. . . . . . . . . .25 sten mukaa (KP) Valtiovarainm Raimo Sai...... .. na ja joukku sta tosin KOKKOLA OECD:n selvity virkamies Urheilu t . . . . . . . . . . .26-27 sot päätottelua pelattu maa- luksi. Erikoi smaissa työttö nen ykkös vaalikau.. painostusjak nyt Seitsemän ukset temuissa Pohjoi , että tällä pidemmät Sarjakuva . . . . . . . . . . on päätty las uskoo tekemään tuvat vaatim vastustajan o niistä viisi aan vielä rkkiHermeksen tyivät herkemmin miin kohdis halTv, Radi Kokkolan della joudut aun ja työma osaln kuin peliä sessä etelin erolla. uksia. ovat työnh on Mestik kemään maalii umiseen. Mestik tävissä olon uusia leikka STT:lle, että alkausi jääkiek Keskiviikkona Hernoiden käytet kuin Suomessa. tuli linneen onnist Sailas sanoo tiriihessä olisti. nut Hokki mat RVI nee tasaise budjet ta tiukem ennakkosuo- sen hännille juuttu n taustataas syn LEHOJÄ pää A kun sarjan ryhmä i kusyk pienem Hokkia, siipirikkona, mes isännö maaliin. KP/JUKK Työllisyystyö n työttömien tavoitella Kokkolaan kaukaloon lukeutunutta si pitäny t Tarvit taosumaa Hokin mukaa oli laittaa tön muusikkeihin budjet tiin. ä Saiselväsraportin aa. gren iski kaksi lan miehis Hermeksellä alijäämää tyä kasvaa Niklas Appel a hyökkäysvitj joka löi Kokko sitten 3–2. Hermes usten määrä maan, aktiiviriski syrjäy Sivu 10 a neljä tasaist vien leikka ei vaadita n voi tamaa viikko ukalossa velat ja lähteä arvioi ti, jos heiltä aussa. Työtö las ei halua mukaansa puhumaksoi kotikalisäpistettä talteen etuutensuutta työnh mutta hänen miljardeista. määräajaksi än korjasi kolme kin menet tää Sivu 3 kieltäy tyessä taan kuiten sa esimerkiksi uksesta. koulut Sivu 6 työstä tai

apua Sanktioista en työllistymise

ihmettelemä

kuee men jouk elleet Sivu 14 suudessa. 000 at opisk Aho ov n koe kuten 29 Mikko do ttila ja tekstitai Sini Ma inkielen elaat a ia ei voisi Kaa okluke ask aisit essä äid mihin kaal pil halu a, ed op tä ku sano yli kin mis a ija lle, on ion tunt yhteisha umei –Vaike najutt rouk kil Kersian muro Kevään 2010 siik iaaKer tii ruoka-a 3. ntasta. maa - ja aa, poh rja 1. – 19. hjan laitt tisen mu Pe en maa kipo Kes KausKar dissa. Samalla voit ä Länsi-S i ssa tahuom a isti a. 4:ssä. Ann valm äiv kisi lle KPessKP2 vink ta. Hän om reippaa Oskari, usvalvoja np kin myös mui t talousnaisis uvinatntilla Susopp koti juttsala ä aa, turvallisu ävä erityise abiturie isadostajättä yst enissä at 2013? tteessa syksyn kaal a. konsernin lehdille. ch kit osoi Hae nyt nyt.fi Vaasan Kaavya siin, äivän ill teja ja laatikko

enlaisiin li käy kaik

KESKELLÄ ELÄMÄÄ VUODESTA

Minne Tapa mennä ta ht i vinkit umakalen mitä tehd ä? ririenn alueen liikuterista voit mista. oista sekä nta- ja ku katsoa ltt muist a tapa uuhtu-

Kärpän in ja Outi tterissa Petter Kev an kaupungintea kol heti teketivat Kok in pääsee en synä. Kev ja Kärpän tänä syk esityksen, ogi nol Niskattämöllä mään mo rella näy suu y . esiinty lmässä ta -näyte He ren vuo

kirkolle ja

seen tullut ilmi. luun ei ole esittävänsä kertoo seRutanen tavaksi. Vangit tiistaiepäiltyä vangit tulee esittää Ylimisvaatimus mennessä npäivään hin puolee ikeudelle. n käräjäo lauanvieska-Raahe slaitos pääsi Kun pelastu umapaikalle, oli tapaht mitään tai-iltana s selvää, ettei Ania asti a Jukk jo alusta pelastamiR (KP) issä kirkon WHISTLE ollut tehtäv yn mäkihyp e paikalle, seksi. en Jann t tulivat o– Kun yksikö Suomalaisi valtiomies ttaa ulkopu ta leoli sammu kertoo tehtävänä vanhemp uhkuu rauhallis ntain ympäristö, lelta ja suojata Jorma Rasila JokiAhonen ta ennen laua selta. palopäällikkö vollisuut äen kisaa. olympelastuslaitok tusjärlaaksojen normaalimensimmäistä ista sammu nen RVI uden Kirkon varsina Uransa tavoitteleva Aho assa kuumu KA LEHOJÄ n ei korkea mm täysin. KP/JUK ä. jestelmää n epäi piamitalia ansa pare tulipalossa voitu käyttä Poliisin mukaa olev iviikolla. edenneessä liekkien takia jälkisammutusja ttamäk umapaik uskoo tui rajusti n kuin tehnyt llä ei ole huoma kiinni tapaht kirkko tuhou Rasilan mukaa Sallinen in asti. Poliikunnossa un huipulle kilpailaisella miehe rakennettu at tiistaih Kuva: Juha ustaa. tajat. vuonna 1786 työt jatkuv poikkeukselli kokonais vaa rikosta Siellä palu Ylivieskan maahanmuut i melko spohjaen oli vat olleet si tiedott että epäilty isellä pohjoi lahtelain onen. tuoreeltaan, ja lynkkausmieinen, Kolmekympp Muun sesti heti kiertää huhuja ön takana olisiainen mies. lun kakk erittäin luottava taso na uomal telutuhoty on kantas iviikon okin keskus – Olen lialaa, että ntään mäktotesi keskimuassa Facebo heti lauantai-iltaettä vähi a alkoi nen Aho ryhmissä ta aika

otit jä Abien nu

SÄÄ

onsvaa... Kalervo ka a Kalli on mlaus helmi iahuumaa kokoelman Olymp

Raution historia kulkueena en aloit-

KP/JU KKA

tuore Björkbackan n ohjaaLue Hannu ro G. Iñárritu arvio Alejand sta The Revenant. uva vät masta elok sissa näyttele dy, pääo n uva Har Elok -kytokös DiCaprio, Tom lter. tomnard RosaLeo a Will Pou kiinnostane sti ard ja How Dua ainvälise

uotta jiksi Nuorilla pelimanneilla sama sävel

PIONIT

2 3, KOIVUANGERVOT, ARONIAT, KEIJUANGERVOT

jälkeen n järkytyksen Pääsiäisyö

sä lmi ei ia Sievis t a Sa t l Piispta a i mopareja v n s u ho u n isi kisSuansvishka Nuoru esi vahvoilla NA

NUNTAI

SUN , kin suotavaa Siksi nyt olisi kiinnittäisi Ely m äettä P-P:n Pyh mta Kala- jaöön mio m huo ja 10%) tiest (sis. alv jokilaakson elle tiestön 6. LOK . Kestotilattuna kotiin 0,82€ alue taisi suun Hinta 2,50€ aroja. korj +9 ausv Sivu 2 +11 pitäisi -2 sanoa, että +2 edelly tyksiä Salmi sanoo.

MA tä olym eraan. Luo Järnbäck kuvat -palstalt ekymmen kiinni kielletinen Matti vaihtunut kam yt ■ Kolm Lukijoiden ennen on jään Toholampila minI saha on u Keskipohjanmaan heilijaa iden käytöstä ilijoiden hemUMN ta myöKOL tyjen aineerin kisoja. Urheuutta ei in tutt Nro 6 ä i onk matti, mut allis . Sivu 7 a Sipil couv ssa Riikknim iä tai kans skauden ja miehen tekee taidetta ssa tehtaaVan lajeja, nimottu. Harjoitu kasvanut de maisemat, , joista hän uu on a kerr leita eit ppa vielä määrä ystestien imys ina. hiilituott 15 myös puunka

vähemmän

a

kuukautt

tta Suurnave valmistui Veteliin

astoimia toisin, kunnan pappisKLO Juho Mäkelä hiippa ään , että UMNI (KP)ään missä lähdet KOL GÅRD Sa- - Oulun Kari Tiirola sanoo KOKKOLA n piispa i HEIKKI WESTER päätetkunna tymän kanahiippa lle, Yli-Kyy a- sessor ksi ä liikkee o seurakuntayh ta homop lustao. laitos Vapon Oulun heikommi tehtaanKokkolan ensimmäisen inoon. Tiiei kannannossa Hanna Rauti mahtuuko Outi Yli-Arv sta ja suoje sa. Hän Sivu 2 muel Salmi . Tuota saatu tasapa ty(KP) vet- selviää la ny kertoo istä kirkos talous on 2019. tontille. ilmasmiesten ohjau KANNUS seurakuntayhjoikirkolpidän Haapa vuonna n muutos rien vihkim nykyiselle JuhanSave päiväkodin alkaa mukaa matleMinna Kurki termien ssa olevaa että kaavan . Ym- pitäisi . Miellä rei- ve- tisittäin, mutta voima ien esivaa Lastentalon kiinteistöjä, istyyHaapa I (KP) asia muutu jossa nrolan onSIEV – Uskoisin, vetoaa paljon ehdok kaana jokin u tekemisiin Republikaan Donald ituloja erkkue yllät päätökseen, – Ellei emont ti käynn mällä llisen helppo , ettäua Kan- en. tä vahvana van tehtaa Myynt sähköv . uksen tointir liikemies kohtuu mieyöläiselle llisesti seuraa n isessa joutu eva omista myydä viliskoko varrella, että vain liikkeel- aiotaan olisi nuori joukhjan ntam ta, varma luonno uden kulutt ngin maa ja hallits olleet stoimistot ttaa että yynrkikRake vus tain kan siitä,n lähtee lapmäisen laitoks ä esime on turvet aja n-To- lun kuuka voimalaitos. pärillä on kaupu tto ta ensim ä käyttä ikaarlep p sekä ihastu lähdetäänamine lähes 60:n sti jotka ovat peru n aviolii kalliol a Haapaj uunnassa. lähellä ja onolisi järkev si saisi Keski-Po juhlaviesa, n 40 uutta toimitusjoht kampa Uus Trum . Raksa-suo kirkon ssa. Kun lan ki suoraa sijoittui. näillä nukse n tehdas - rakent ärven n vala Vapon kaik naisen väline toisi ovensa tur- ko, satama kans Hänen uusi Kaarle peltoa ja s mäine hepreaan tehdas as Yli-Kyy mukaa ä taa. 50:s aan hen maa teneet suunni tto. sulkee ssa – Tehd t kin a riitoti toketju hastut Yli-Ky ynyn aviolii ttavi aja Tomi tarpeelse si arvokkti lähe le kun ensim stama AntinHaapavedell ä ja sähköä tuotnuorten estissä. sen päiväk sä on kuiten Niko mi /elokuva tarjoll uksen 15 Anttila kkaa ja tuotan aiheut taa henistöluv i- on kristillinen Toimitusjoht 4.fi in erittäin ovat 5 rlepyyn lähinnä- verra an llaenon kseen kuntavi Sivu työpai nossa. lämpö ja Nin .kp2 japäällikkön Katariina ossa 200 johdol- ät raa- kesäku ukausiksi, kunni kirkolliskoko Sivu tuotanoli ilta Tiina Ruotsa , että ympär een Pulksi Vapon äänin 46–5. www uotannpaikka lle – Tämä Uusikaa . Markus Nils -sanakirja olisik paikka mi- korjau maa (KP) ni Tep lähpuoluesesti järkev Ei kertoo yhteyt tuolturvet lta VESI kolme nut nuorim rastiak KP/ISM en nnuksessa (KP) ny kaatui siis e stelyjä än Vapo vaisi LA kanta. Kuntali ksa a pyrkii tiö kuutta ja logisti HAAPA laitoks po kaikill ori Kari aikylläh n. la saistön Porti- O KUN dell KOKKO mi-ra oli lopu vaa näytöstä tajavalme a Trump nossa tarvi- poikkeusjärje 11 masta tiiveja na tävät haetaan assessvuode a tavan n polttoaineyh osuu vuotta. Ja tuksee n. Vahtea ilija Jyrki kunnill valtaenemm la olis itto esit kaikke ELIU iskilötyö . Tuotan - tusta ja pappis jota raken hiilituot- le, että jatkoss isenä piispa Sivu Turve- ja Sivu päästä sieltä en vartee suttam n varhaiskasva avaS lle, ja taina. evarat kaavan Valokuvataite en, joka matteos, omas- kunna tolaitos tuo jouk tää vakuutta i viidennellä eikä i ma n vihastVapo saa kunna ka-ain ole yksittä a teknisten aisuude a kau la kilanti llinen Samuel Salmi tuotan linen . inen ihmin lassa perjan to- vähen aikana varhai tämää nulla paikka aloitta ä, ly3Alces alces luonn hdollis , että kun yhteVahtea mahdo Sitä , lainen piispa Sivu 2 . Kokko n een, aikoo Tuotan nost mietti sekä – Sella tta näytte . kun ikkoje että oihöyryä a on Haapavedel- Lähivi kin alihankintaa nin kunna ratkeaa, stukseen lan kärk noo, jakaa son t. tamisen. uus in saattaa ter vey s- otetaa tuottaa telunu ina Kokko esta usei- ta.taan Tarkoituksen llikkö ja päiväh Oulun hiippa yhtiöidnil- mu muuta rlepyyn voitaisiin teitten valmis ksen tarvepiispantarka laitoks kustaa harvo käynnit esimerssa Kiepal perustaa staan torsta muuto tta että houku ita toiv kasvatuspää ta voima Uusikaa asemastaan luop i Uusien osallistuivat ve- Tiirola . kartoittavat Kanparast vapaas n mukaa veluita essä museo Juho Mäkelä ä puoluetsissa. ia se aikoo kaikki mah- näistä taräjiä. haapa sanoo i n teellis kuro laitoks han eita ovatko , jaaja RVI äänest Portin htatietyst (KP) tehtaa ksessa tukn a "kylnontie ank ijotka ti donoh kkeelle LEHOJÄ lä ja Iloman suunhal sanoivat skesku kue enää mäisen mattomia kaupunginjo Sivu lyä varten la ole KOKKOLA Sote-u valittaviin kansala dberg varhaiskasva – Katson asiaa viestivo KP/JUK KA Sivu 9 oja ovat la riippu ta. Ensim tä man yhden il. Liit lituksen kiksi tervey 10 . pissä. Näytte ivi- ja dia-ark is- Kuvan Haapaveden Vahteala toivoo nuksen koko laille. en. Perhe Sam Sun ensimmäisen n erolla sijoituspaikk veluid udi stukse palvel isten syr suurille to toiv suurGiss sanoo Kelan korvaa omavastuuosuus llaista negati ulistinen euroa an tilante Osta tai Seinädollisia Jussi uihin. n peellisia, uuti ylle malta enmaksa kävi läpi jäseudu kaupun oo, nsa 300 hivtopop Nro 234 sen kesäaj ja Anttioikeis järjest ssa vas Ilomantsi ellen'sintym alutaisen matka a 25 euroon vuouvat useam uosina kaarlepy s kolmen min hin lukeusti kanväliaikaisesta etäss -13 OULAINEN Sivu 16 I suu ille jäte kiseudSaksan Haapavesi, nopea Hänen mukaa ullinen vuotuiämises tuu pal tonsa hirvik ikälisää kovaa ja toi museuille uolue le ilmoitetaan toukokuun puoalla. le. Ma ä kunnilt HAAPAVES - list s poiket Tänään KALAJOKI Alavieska kohtu änt yes nousi 16 eurost . Vuotuinen matisilla tä on uosikkei torston lähe a ja vauhtia vuosik ymmeneltä joki. isvasta a yle tään ma AfD-p a 18 akunna on melko ja a. uus. Paljon sä. UudLeena siir tä kuin sii- denkott tääpakola voittajas rveä. hoitopaikast -13 veluita 2016 alussa e Verhagen oli täyja Larseneurost arvostavat a 300 konsertin i i- 4.fi/juttuvinkki pu- Tanskanen väestökuvia niin hirvis t voivat maakunna - taa Maakunni isestä sot hdo lli- aan n hillitä eenistu Kärsämäk natust disomavastuuos asiakkKaravaanarikentästä ennen aiden Himanka YLIVIESKA 2 maanantaina llä joka - nen .kp2 Sivu 4 kolme n. Puolu jossa tämä n ksella oon kustanKAUSTINEN lle pitä Haapajä aisi. Meiwww livälissä. o nousi 272 en e-mal- noillaa tyksilt itse tai l- ka n antaa (KP) tetty opetuksen yhteishenkeä. vaatii Lohtaja kakatt NIVALA akin (oik.) nouti lausun päristöstä, eet sunnuntai-iltapäivään ja tekevi lla mile Petry Kelan vastaa han tuottaa yrit sairaalan tunutta nus isi ä muuto verotu esti paik s ratk etä elinym tali 1.1.2016. ten KANNUS Sievi eivät nouss pitää matko y. htaja mennessä noin 90 %. utoilijoiden Ari ÖstmaPohjanmaan keskus – Mauno JärveläGiss on fantastinen opettanelähyväksynyt – Miksi tai yhteisö kkia niit pal- mä ittoFrauk jardillaä asetlessoikeu puoheenjo euroon VI nukset – Tasaisuu täytti täydellislla hienolAnne käyttä eur nouupea huo ä yrisua eläin viihty ttävästi. HAAPAJÄR ta ma 10%) kustanasioiärätyis in edellyt alv Keskittely saa en taksia ittelija s, KOKKOLA Kälviä nat poi siitä pitä iltä. oikeut i alo olla vanäy Clas-Olav Slotte Moni mestarimuusikko itseoppinut, Hän jaksaa innostaa ja -kehittää ä. täjä lle n, kos suunn yhden Kalajo Pyhäsalmi yhtä merki Kuva: n pyVirkkulan uttaa va ja. Toholamp yks tä teh€ (sis. . KunPortinin valokuon että poliisi - vat littäjie a, istöaktiMirja Niemit korotusta . Hirsuhteessa nen hiih to tuntuu todeherkutteli. TA 2016kot n 0,82 kustan ttaa Keslausun y esimerkiksi asiakkaansa Hannu JOKELA täv istä et selv itä laittom Luoto sulkea puheen s, Kuntali isiKUU ien rajany Kruunupyy stuun ten ympär Kiepin kotii mutta kieltäminen ei käy koulutuksenta tällä tavoin eteenpäin, Haugskott hysuureharmi Ullava täytty ma a sesti raomava invälis Voit liian Reisjärvi KKU kin ta vel katto elle lta aku ttun– Se, että nosliittyy nukset n iton oleelli Kansa in KA käyvil g, 21, KP/MAR joh ARI maan -12 Matka otila 27. ELO kansa. sia kuiten YLIVIES ovat hei kysSivu stus Pyhäjo halKestkun iselta tutustutaan ulupaun. ntien antkaan merkitystä. myilee jamatka viittaa isään, Jär- a hoidoissa kahviosta. Lestijärvi vaisuusk riip Sundber yy. 8 taja Sirp pienvenesata kat- PIETARSA suunta sitten eniten nii-säyttämisee n ydintaaFolkskandian LA maaku 2,50€. lituksen tä suu vistien kiinno pu-vi-työpajan, jossa Kaustinen Sivu 5 vuottaam kse viikoit taisiss n tule dberg on 40sta KOKKO -11 kuskarin Uudenissä ta, Sam LEPYY hun joka on nta elä ast Fennovoima Sivu 13 Veteli Halsua Kuntali Hinta a Paatero n hirvieläiepyy Norjasta Kaustisen kansanmusiikkijuhvelään. Rautio Muutos kosket tekevät vain rtie, auUUSIKAAR istu ttava a . na. kön yPihtipudas sti. Dresd muihi aarl Sun Hanna val ja huom pal penge kenne n a (sd.) lisäänt nopea ä käd ttäs ton mie s Petryl tion lä itolla itse le lille saapuneet Kinnula - hirveenuoret meriv irtaaita, jotka (KP) ta, sillä Uudenk n kokoel-Silje tä asiakk n johtav eelle pelimannit Haugskott ja Larsen kumpikin kohtaan on ssa. Evijärvi vuositt es- syntyn ta ajat umman on9-17, -12 Palvelemme: ark. än saksalaisKALAJOKI tö lestä ssäsin n vuodesoittavat turvatul voimalaa -verkost luonnollisen uimarantoje Veikko Salkio äytteiden pitää myösla 9-15 a lähtitur miin aisen ust viimei välttäm on Kun Virpi Niemis eiden enemmisman matka - kaissu tuntuu n vanh Haugskott ja Einar Larsen myöntävät, et- muuta viulua. Fennovoima Venla , että asärkk ien Perho edi vun lopult kallon paikal vartimonia 15tero poh a itsehal vin, ei ja tali Stop Hiekk tettiin stä 1970-lu nyt. 15 rajaa tuttaa 12 Lappajärvi että i- man sarvitehdys KLO Sivu on uksen huoles Sivu Hallituspuolu linnost toteuPaateroätö isoimp tileirin aktiivi tänSuomessa kansanmusiikin koulutus – Viulu on näkyvä kansanmusiikkisoivaloa maa, jokaä.antoi joukkuee jaoli tuneet, Sote-k tii. myöhemmin sitä tulevaisuus johtaja udet, Sivu 16 ton protes ä vihreää Fennotareid a, Paa ien isvaltu my en. Tiehen kautta. t ovat madal en edu ustann alle toutö näyttä kertoo, että on likehittynyttä. tin monessa pohjoismaassa, sillä viuluisönt ampumedu sta ei virtaa - talioiville Sivu lisia. Ranna on yhä enemmän ää,7 skuker. lisämäärärah Simonen stajistHonec ukset vaan virtausauko kupeessa. Sivu a iton Erich m-kytkös talouden a koo nta–puo Kansanmusiikin opetus Norjassa on sa elää vanhaa pelimanniperinnettä, Larkasvav pei- tä KLO 9 stavaa vettä, tien sillan djetissa. 2 kasvillisuutt DDR:nhal luvoiman Rosatoeen kansainvälistä maan n liejun stuva litus at läKeskuskarin KOLUsen uskoo. sen peeksi puhdi tä edistävät kasvikokuun lisäbu on paikoi IEMI apallon Veikmelko nuorta, Larsen vertaa. t hankk PuMatti Vanha een ja pohja ja Jarno Rautio LA KIVIN kaan aikansa ennjoutui pur Kunmitymis sänny . Suomi stan M inta tärkei KP/EL rehevö Onko Kesku NI nassa . en ipuolu yhteise Jouni Nikula Jaro teki pitSuomalais-norjalaisessa Frigg-yhtyeesistaen kui Sanna Päivär tossa. maankoho- roskat jäävät Särkki mielenkiintoa on hänen pääminister tärkeän kan Joun vuoiKotijoukkue syy on mukaan S-OLAV SLOTTE nuorassa, le. sai aiKOKKOLA (KP) sä soittava Larsen on opiskellut Vossin Ole Järvelä on nanoto n”Mauno i Nik Osittain hmä pitää massojen ys. tinin talutus uimarannoil tai Kepari KP/CLA ula -Akatemiassa. Haugskott puolestaan mene ja hiekka n. Pe-Su eduskuntary louden kustaniva yleinen kysym kemään Bull Lauan mitkä mille nltaisik vain fantastinenRis opettaja” amisessa mukaansa ois- si liikkeessä, to Iso n ydinvoimaha nä, että maata myös lisän syy murr Tänään Kokkolassa alkaville mbofinaalin aloittaa opinnot Vinstrassa, joka on Norluontaisessa rantoja. Kalajokivastataan Fennovoima set ovat mäen tä ott epäilly t kolysilu nuskriisiin isulla. usarvioon. oin tavat leiriläi inoita aa ys lak järj Norjalaiset Einar Larsen ja Silje Haugskott pitävät suoKaustinen festivaaliareenan Pohjoismaisille Karavaanarima taulukon jan ainut kansanmusiikkiin erikoistunut fiktiFolksokan eilinen muokkaavat ksoisesti ketta vastus kauttamtarkastelu es- n ”Tar issaa ivine lukio. Sivu 6 uu parem budjet tiratka ella yhtäja n kor ainosoitus maala blog malaista kansanmusiikin opetusta kehittyneenä. kandia-konsertti oli näkyvä päiville kokoontuu lähes tueistäjänä ma tunt eelta rajat n olleet Pyhäjo kea kuvanv lee, kos iselle on un. Tämä s kirjoittaa kutte , mutta kerronta Sivu 11 ä kisahuu oja rikkovasta koulutusyhteistyöstä. hat karavaanaria. Se tarkoitennäköisesti Ania Kalervo Kallion ka per kui- Kuva: Clas-Olav Slotte en ku ilun hän tai Haugsa yhd Sivu 6 jo vuoden. Jukka min tunnetun ltä” milt leenisty maist -Seura Vancouverfak aikal hinak taa noin kolmeasataa matin seitämpelaa misvap ustusyksi Nivala 4:n eelta järve ise uu ja to lle kuuaan ei taa. Kirjan tapohjai .KP2 alla yntemaalaus on aut ta. helmistä Kadonn olisi asta tas pukä kailuvaunua tai -autoa. Karansill peräti lyn im n ittaj n sen perust oin, 3 eentu tunnu jäl vuotta -näytte 80 stoim Sivu jos Rajamäe vaanarihengen keskipisteenä nsi lauantaiPysy aja eita kassa. alleria i täy lolta. pohjalai enää keen Pyhä n Tillarig s Sinik sin lainjok in yhd gi sekä Nivala a myö pelkä toimii Urheilutalon soraosken Haka. ksi i Puolangana” –blo vastais iskok sivustoll ltä työ jocouverist , Kallio maalas myös esti, ”. kenttä, mutta kauempaa tulvallan oontuu oja Van tä kaksi taulua ltä pohjalta Hepokönkääl harjoit ”Välipal vana Puolan Sivu 15 pelkäsleet vieraat sukkuloivat Koknttien aisessa ”Soh omista tamise toisen ee kilpake Savelan oik kolan seudulla myös nähtäJuha joista Näyttely esittel ennakk euskäy kgan kunta. lapaslella tänvyyksien perässä. taidetta ja ainen. otapau KRAPU Uusnat ulkopuo KP/SEIJA ksia, seuraa, sen www. – Karavaanaripäivät järjesSivu olla Hel sistisen Sivu kp24 2 kilpailun satoa. Sivu 5 Suome tetään joka vuosi jossain Poh6 .fi/t sen sel singissä n vas apah . . . . . . . . .2 joismaista. Tanskasta tulee vitykse 10. syy tar tum skuuta intaliik n. LEH . . . . . . . .3-5 Kokkolaan kolmekymmentä kee at . Jär TIKU jestön n tapaht Heikki Gummerus, VA . . . . . . . .6-7 retkikuntaa, Ruotsista viisikieltäm uma ase ma-au KALAJOKI (KP) . . . . . . . . .8 kymmentä ja Norjasta kahinen vaati n ja NeukiSuome huolell . . . . . . . . .9 deksankymmentä. Loput ka1972 yötä Vuoden i- hissotilasyhteist Kahdeksanpäiväinen Rautio-viikko huipentui sunnuntaina . . . . . . . .10 ravaanarit tulevat Suomesta, vostoliiton neuvotsalaisista torialliseen kulkueeseen, jonka kärjessä astelivat Iivana Julma . . . . . . . .11 sanoo leiripäällikkö, SF-Cakoskeneista tietoja. saatu uusia (Pauli Poranen) ja Kustaa Vaasa (Raimo Hentunen). Kulkueeseen . . . . . . . .12 ravan Pietarsaaren seutu ry:n Rusi teluista on tohtori Alpo kuuluivat luonnollisesti myös Raution ensimmäiset asukkaat OlKenneth Björkskog. sä vai Valtiotieteen aan Yhdes li Seppä (Kaleva Kettula) ja hänen vaimonsa (Helena Kettula). Tapahtuma kestää lauankertoo kirjass aloite keskus17 mittaa satoja että Paahtavassa helteessä edenneellä kulkueella . . . . . .13-16 taihin asti. Ohjelmaan mahSivuoli erikseen, tullut presimetrejä. Nykyaikaa siinä edustivat hännänhuppuina tulleet . . . . . . . .18 tuu mun muassa matkailuRusi teluihin olisi Kekkoselta. mönkijä ja leikkuupuimuri. Kulkueessa oli yli sata henkilöä. . . . . . . . .19 vaunun taitoajon eli Caramdentti Urho nsa tiedon, että Kyläpäällikkö Alpo Murtoniemen mukaan kavalkadi kootaan ban keskiviikkoiset pohjoiskertoo saanee isuuspoliisin SLOTTE viiden vuoden välein. Se on sopivan mittainen ajanjakso nähmaiset mestaruuskilpailut. KP/CLA S-OLAV Ruotsin turvall tästä. on tietoja dä, miten kehityksen pyörä menee eteenpäin. Kulkueen kokoKatukuvassa karavaanarit näarkistossa Sivu 20

rotus ad avastuun koossa UUSUT itaan p Neljän pohjoismaan soittajat kerääntyivätOm ar areenalle ääsyäPuoluejohtaja tuntuu kukk KIVAT! lla t

puheenjohta

tikirko hyväiset ko ä jä t e is te h Y

hyvästejä jättämään änä kansaa KKU JOKELA a pääsiäispäiv isuuteen. KP/MAR tuleva tyi yhä toisen katsoo jo on kerään seurakunta Kirkkopuisto keskelläkin Ylivieskan at, että surun tä toteav

jää maa pär

yhtä mitt

hjan Keski-Po

issä muttia Voisiko Siev alaismatkailitarjoilla saks llä maistatjalle? Reisjärve ti herra turis taa kiinalais pöydästä pito n amgille DEPUUTA sWan ssa metsuri asti ja enti VIA JA TAI muun mua uripöystiä? Varm min. A VALOKU et on vienyt ista meri- ja tunt ä aam LUONNOST ää etenkin . Metsään hän iä mie 2 TTUU tä ponnekk doping TAR ni llytt bäck kerä AN Sivu nuoresta asti veriaiessaan Järn 30 jäi kiinVancou sa Järnbäck CKIN MUKA t luonnossa en sässä kulkpiaurenn Met ntokuvaukses jo a. on kulkenu TTI JÄRNBÄ

pyrk nisiä i myös tek liitty akotiä iaan est ideiksi. olog pe i-idea stä, tur toon Nats ähoi iä t sta työelämä Päiv in mieh stely iteltijärje aa naiset valmi poist määr keus t ssa p aikoodassa naisetpoik ukse tarvitsiva Vapo alkaa Trum , jotka Propagan ksi Kann kesä olennoiksi vihastuttaa

ille va

a

n johtaj

n kuoro

Seitsemä

desta 1917

ää vuo

ä eläm

Keskell

halua pysäh jaktule- koko myöskään kon paloon assa yhtä n käydä läpi kertoo Määttä ei onko uusi seutukunn n alapuoviikolla aletaa ja järjestellä niilentoida, varassa val asia. Sen Kokkolan n keskiarvo vielä komm llista rakentaa enuksia sta nä kuin via toimit sään on kauniseteenpäin. sti maa herranvirasto lampana en oso sanoo. kirkko mahdo vai etsitäänkö silnyt työnsä. ista ei sel- soise ja lisäksi mata le tiloja. Kirkko oina yhteyttä niiudessa ennen, Määttä ntuu mennään menetti paikalle – Nii sten kesku taittui ulla. Tälla aiemlella sena kuin n lähiaik ihmistä et tehdä näke- tisen paikka muualta. sto kokoo en seud Kaupunkilai n taan skehitys he- otetaa väen ovat jo ehtine ja mui- entis y monenlaisia Kirkkovaltuu keskustelemaan i ö kertaakaa Työllisyy mpaan suunpitää Pietarsaar ta le uusi tuhoutuminen on kaikkisia hin jotka a on jo esitett htunut eli oman uran juhliin Hanna Perkki jen kirkon paikas että n kerta ksia. isen haKirkon ti pare ti Sykkö sia perhe ole tapa keskiv iikkon Luhtaselan mu(KP) ä uuden ä muisä koPuhe kaloon sesta ilmaksiä tai lomautu kaup- keäs laajast i auttamjo tullut varauk vuoteen taa. Mat YLIVIESKA ainutesta. herra Timo jo te- myksi nustavasta. Määtt uksiin. Määtt vuosi- siä la rättänyt min 30 2 lle on nny e. syksyllä. ä lähihistoriassa muis kan kirkko valtuuston tilante valmistaudutaan hin tilaisu on asiassa raken edelleen kunna Sivu ja sa vähe stele ja hän Ylivies puolesta stui isossa Seura a, ja Ta nyt in mui uuden lua. näin sia uuden heija nett , että kirkos aikan ja kirkko tteja, ja se- kaan en päätös Vakaus ikon suur palveluihneenä kään tiin, hän rostaa, että o ja valmistelu otavuntarjouk Määttä assa tuttaa a. tehty remon järjes- selv auttanut Kalle Luhta et kemään henkin lukuisia kuukautta seu- sent kunnan rann koboltin ja paan, muihin varten, pääasi ke- en varrella njohtaja . Men laatuisen aina neljä tamisesta. päätöksentek kalais nyt olan on puhee amista iseen Maa raken nä en ylivies pysy n nuktiloja eiset Kokk a. ntam - rakent Kan oli otti ssa teide at, että tti on s, lähin n- kirkon – Viim Peltola ys on osoitta ilöiltä. Erillis tään korvaavia tavat aikans rojektin valmis la uskov liikerake ”Peltsi olassa ja ian tuot oima”sta myös haa- lopu teollisuu ilön yysprosen Mikko ät koko kaupu . yksity ishenk – Tämä menet on monille raselvite työv joulukuun stina elintynyt. sekä kemtyöllistää 1 600 vuonna Kokk menen henk – Rakennusp työttöm syksyllä. avaamista a optimisa yhdessä selviäv tä tuhopoltosta mpi lletyö- ja että kirkko än ehkä sinkin ikuisen räystilin tukunnas tänees a, mitä , joka aksi ki- sessa yli kym vain noin sata mut- nut, ksena jopa tärkeä Ra- teluun päästä meillä on paljon Matti n kalastu oina. enttisreissu kia järkyt mukaa eri (KP) a pros tui vaka gin- aja si vin11,1 valmistus jo lähiaik surun aika, minen. se kennu on joht Kari Viip päs selosoittau . nomisiss Vanhan Loppukevääk on kuulu – Nyt on vielä mistkaupun maa- Helsinginotoi tumassa . loi yhkuin kirkko s ihmneenä, että ihmistä, Koko tehdasry ahduk- irtisa harva on vahvis kein kuhan lähepyyntii än symbo selvitettävää käännetta itselleni na sy- lahdelle, vaikka Suomessa ta notk kasin ö pitäävarhain en aika. vijalaksi. kennus itsessä joka itseskatseet on n veik Manner- si viime vuon yhtä Sykk evuotises turhan ajatus, että Seurakun- teisöön kuulumista, s- tömyys si sitte kevät–on visi viim kalastutyöt Vuoolevan isuuteen. saihin tumasta laikunta selvi tävä tuleva kertoo yt- 13,5 prostä taan i-Pohjanmaa, Hännäih , mutta toisen in aiko n sekakäme suhtee ventynee den taelämä jatkuu alueellam uu Peltsiä kuin Keskdessakaan näyvälinei vetää n pain hyvi osuustäjä. Kalaan mutta alamittaiulevaisuu i (KP) eikä lähit a. Työttömien PEKKA LASSILA saalistusvietti, äsöyrink vapauttaa. Kaija Väh suuria uhki Eteset kalat hän Sivu 15 stamassa piän n omi STI Tunkkaries Ay:n 330 lehm ovia yl oli (STT/KP) LYHYE avoimia Tshernob epäillyn YLIVIESKA länkanga vietetään ja Kaustisen kirkkopalosta epäloogilin Ylivieskan hatossa viestinnälle on suuria on yksi na. Vete ka intöjen kertomuksissa tutkinnanjohtaja, lauantai ssut navetta kolmas kova paik le nou a on ia ja Vanhusets äntynyt suuksia, kertoi Ari Rutanen tiedorajal imp toriass o e suur et ovat Suomen lähihis suurta ja on rikoskomisari maanantaina. Rumaamm llamme. Tois yyssä määrä lisä ta sa etsintä kolme sellais luee tustilaisuudes epäilty on tunnusa Kruunup otila henkilön , joiden lähia joss een lk uutista n Mjö palasurullista tasen mukaa ■ Kadonn ama tehtävä,omaismuuttaneen osen mait Åsbro uutensa kirkon joht ki Kokk voidaan katsoaja tiedonvälitanut osallis ei ole suoraan tunpoliisin n pelastusviran ävään ja Heik sa. ii amista tiedott a toim n kousmiseen, mutta neensä paloa. käytetää -apua sekä teht Rantsilas ovat Jokela 2007, navetoiss Suurten sytyttä oista pela tystä. Ne a: 7 MK nämä sunustanut ten virka tua vapaaeht entisen Suurissa ekonomi marraskuussa i siltä, että on en NUMERO lusurmat seuraus– Vaikuttaa koulutet lua. Reisjärven anin attavuus tuneren tsunam IRTO suuruud umat ovat n kann Intian valtam ja Tshernobylin 1917 ongelmisrulliset tapaht tuspalve likön Teuvo Nym pitäisi henkilön yksiköide paras ja yrittäjien rtaiSLOTTE iin E STA vuonna 2004 i inke ta yksittäisen KP/CLA S-OLAV nnettomuus palopääl etsintätehtäv tutkitust voi olla kaks Rakenn kiteytti. VUOD kkaampi ydinvoimalao ta, Rutane n tutkinnanmielestä nykyistä teho aan tipalkka iin verrattuna. uussa 1986. ien laatuu 13 kkaa saad huhtik Sivu Ongelm Ä . äpai lähettää jotta etsinnät nen piennnus jää lehm kuten ottanut kantaa LÄMÄ n viitjohtaja ei n, Ä EAHO tajan mukaa yksikkö, käyntiin. Sivu 4 nuskusta 10 000 euro E L LO JAAKON i Tutkinnanjoh radikalisoitumiS K VA/TIM K ELEHTIKU nopeast A 2001 iin, kohti alle vaatii. tteSivu 3 teitä rasism iö MIKUUT aiseen ääriaja minister 7. TAM tai muunl

a ja oma i-ikäiaikana, sta raha kesk euron arvosaatu takaisin ole mo Sitä ei elta. ut mum seltä nais kodissaan asun ja luotti n Omassa ajastaan itse hoit een. Kaupungi päätti hoitajan esti hän täydellis lvelut seurasi kahteentä uspa hän i olevanh a ja kuul kaikki näytti ta stui toiminta an, mut us palja llisu kerta kin ys heik ossa. Tode van kunn mummon terve n ostoungi kijä vasta, kun siirtyi kaup hän alityönte ni, keni ja oitoon. Sosia ilme ksen, kunlainkaan palveluh silmoitu teki riko uksella ei ollut että vanh Sivu 3 rahaa.

nmukava hauska Keilailu on alkuun pääsee pitolaji, jossa kädessä on Kun ja jahelposti. inen pallo sopivanpaino keilailu t kengät, lassa istuva ikäisille. Palloa sopii kaiken voimalla. lingota ei tarvitse tarkasti, keilat Kun tähtää Ota parhaiten. s kaatuvat keilaaja Tuoma llä maajoukkue en vinkei Uusinarkauks haltuun ja eet lajin perust Sivu 14 si. kokeile taitoja

t aukset voiva uudet leikk Hallituksenvään aikana ke jo uhata

www.k

A

YLIVIESK KOKKOLA

KLO 9

Hinta 2 euroa p24.fi

alv 10%)

0,80€ (sis.

valsi Hoitaja ka mummonden omaisuu

to ei Tarkka heitaa vaadi voim

Kuva saap ta raktit iteilija Jukk m Kunt aalaukset a Mäkelän sin den pu näyttely täyttävät abstVa til yli 60 olelle. Näy at aina en asan atan ttelys teosta si vu ilas ISTA o-Joon Han sä an jalun JAK AM onopp ne on AN na 5b-luok esillilaat KUV Mam kou EN kuraan opp äen ä ovat ia-Wal a luok LUVAN ENN kolan Torkinm koja , joissther. toinuok ut ka tietää myös PPI KYSYY sanoo Kok paik ryhmistä. äen 5b-l FIKSU TYY esta kuvaa, stunti tai harkat ovat kinm tois a an kavereita Tor a. otta a ei saa mediass ratsastu an ja poisteta Ilman lupa ppareissu, sosiaalisessa tipalvelussa haukuta kau n leen sijaa edel t essa vies Kuusela. Sen joita he ovat jakanee assa tapauks ia, imm kuv t Pah ottanee ilmiön. iusaamisen Whatsapp-k

Barcelonan pussiin pallo!

na kotiin

. Kestotilattu

apuolella

tojen kunna Tiekkö -kirjas 25-vuotista juhlistavat kotiseutunsa toimintaansa Alavieskasta nen, kirjailijoilla. Leevi Kinnu t esitellään Elias Rober Eeva Kalajoelta Merijärveltä Alcenius, s, Nivalasta Haarakanga a, Oulaisista Varpu Vilkun Sievistä to, Toini Vuoris kasta Ylivies ja a Eero Hietal inta. Pietari Päivär Sivu 5

ui Va Saarijärven Herättäjäjuhlat päätasaa tyivät sunnuntaina helteisessä n säässä. Saarijärven kirkkoherra Olavi Vuori siirsi vetovastuuta symboloivan keräyslippaan ylivieskalaisille haikein, mutta helpottunein mielin. – Kyllä se painaa, mutta kyllä se Sivu 12 myös kantaa, Vuori veisteli ojentaessaan painavan lippaan Ylivieskan kirkkoherra Timo Määtälle ja juhlien pääsihteeri Jukka Harvalalle. Sivu 3 Trom Onnea matkaan toivotti myös Saasaa ssassa rijärven kaupunginjohtaja, entinen Sivu a 17 iloistturskaa ja ylivieskalainen Hannu Pirkola. a pa äC YPA:n haavoittui Juhlien järjestelyt ovat hyvällä E2-pojilla oli –unelmaVuonoj lvelua kilaisessa lotolalla. Meillä on hyvä tiimi ja luovastaan Troms en ympär lku FC Barcelonaa pi kui sassa talv öimässä Kokkola Cupissa. tamme, että saamme juhlillemme n i on poh en siunausta, Timo Määttä totesi. leudom puolest joisen Päivi Karjalainen uva:kaupunki osittuihin loHerättäjäjuhlat järjestetään Ylilämpö a luulisi. sijainnin kym ei yleens Talvellak u keskustasvieskassa 7. -9. heinäkuuta 2006. Tume aan ä Patiko nen pak laske alle eseen roskalevat juhlat olivat näkyvästi esillä jo puokas säästöjä pitkälleintisäät jatk asteen Saarijärvellä: talkooväki oli oppihakea uusia . euron lisuvat staa voi asukka syksyy miljardin an suomalaimassa järjestäjiltä ja jakoi juhlavievaraln. uolue kesku lentoista joisen an kaupun Yli 70 00 tehtiin siltä Päähallitusp a Matti raille tietoa seuraavasta isäntäkauon Kokkola lisää apani Postila sopimus 0 ryhmäjohtaj tarkis- talta, joka säästöjä Palvel Norjan vilk ki on poh iintiötä yhteiskunta edustava pungista. a hyvin KOKKOLA (KP) u on tuu vain, arvioi, että tehdä ta, että asuspakolaisk tä,- kuink keskus aina iloileikka Sivu 8 Lista vapau syntyy. Vanhanen – On hämmästyttävää, miten ihsta tarpeita tar ät kasaan. . ei synny. , ja kal saatu us jolla. tekem itiopuoluei- tuslaskenta tuo jatkoa misetavausovat jo nyt kiinnostuneita tu-Marja Vilpula aa on nen arvioi jos yhteiskuntasopim Hallituksen pien oppos t selC YPA:n pelaajat juhlivat kipeitä ratvoivat saada ksia. Vanha sa.u Suurim johtajat pitävä LA (KP) tteluisSiv päätökset mittaluokan Listalla on on hyvin jä työttö) muuto 16den ryhmä iden verkkoon juhliimme, Jukka Har-KOKKO valtuusto nosti paneuvo maalia FC Barcelonantustumaan (kesk. n . kehys starpe ollisia vala ihasteli. kuten säästö Juha Sipilä kevään Kokkolan ke- muuto satoja miljoonia euroja ntai-iltakaisuja, Kokkola Cupin E2-poikien alsiin, opint ovat mahd vänä, että esittämään n, lapsili Ylivieskan Herättäjäjuhlat viete- kolaiskiintiötä maana enemolevan eivät riitä Uudet säästö tehdy t päätökset lääkärin . Sosiyt toimet myysturvaa suuri ulohkon pelissä Santahaassa. KI hallitus joutuu ERKlistoja jo niitä pi– Jos päätet säästö HUJANEN ja yksity isen tään "Hiljennä äänet maailman" - na äänestäen. Sen a menosiksi, että kannatdiin, niin johtatotukeen Keltapaitaiset taistelivat loppuun nä julkisi väällä uusia Ra valtuutettua, . teeman alla. neljään miljar hakea uusia keisteillaattien ryhmä eivät vähen Hallitusohjelman mistö, 46 Sivu 6 määrän korvauksiin sti sitkeästi, mutta katalonialaisaalidemokra ää tai sanoo, et. – Tunnus haluaa kannustaa itse- ti kiintiöpakolaisten 30:een. tää teräst ja riittävästi. sta menoista on veto Lindtman nen sanoo kkauktain voim euran kasvatit voittivat 3–1 ja ja Antti julkisi hallitus tutkiskeluun; siihen, että erilaisten nostamista vuosit dia euon mukaan aa u lisälei lyönyt noja, Vanha mukaan hallitus ajautu isleireiltä Kestä lohatkoivat voittamattomina neljä miljar ki-P Vanhasen elämäntilanteiden keskellä ihmi- Tähän asti pakola se on laimin joka säästettävä 2019 mennessä. koska kattav anm . pelataan pakolaista siin,ohj ossaan. Turnauksessa en sKP/MAR nen pysähtyisi näkemään ja kuule- otettu 30 kiintiö a kunn ja aal työllisyyden roa vuote käyttöön valmikos KKU llisesti suntosuun la on ja olennaisen, kasvu änään jo sijoituspelejä to, JOK ksen siiluonno vuosi. maan Harvala toteaa. on mat jon ELA Hallitu toinen valtuuteka har nistus rät ova uvaajalla aisten nuntaina ovat vuorossa finaalit. ikkoina laskel JOKELA ver- jolloin noin 23 000 ihmistä oli keräänras aikaan, et- Hirvik reilut Herättäjäjuhlat keräsivät 40KKU 000 sanankuulijaa. Väkihuippu oli lauantain päiväseurojen t viim tuu lähivi Perussuomal ään KP/MAR esitystä, Saarijärvelle jatkuva e vuo tajamäähirvipaita. Sivu 13 Sillanp Sivu 3 tun Kuva: Timo Talus tynyt seurakentälle. sti Timo sin kana, Tiis kas a

+26

yinen

n Tiekkö-aluee esille kirjailijoita t

Vetovuoro siirtyi Ylivieskalle

+25

23. HUH

Hinta 2,50€

kuorouutta Television t lisänneet entaa ova mö rak veistä kilpailut liittyä jo Vanha innostusta kukoistaviin hin i än men van mistama ta estä Suo in enn an val ja uusiak Perj IKUUTA 2010 puuveneitä Pietarsaaren kuoroihin, Kuorot on n. 12. HELM . Sen veistämö perustetaa ös uutta satamassa Vanhassa Backman hakevat my elmistoa. Jan ohj ja n omistaja että t ee lisätila aan ilm mis- sä ova ää hikoilem tta-pia suunnittel . LaatuMu uuri Mozart pist ista Sivu 10 uoosinen B-dpojat? rakentam kysyntää n muMozartin virt ää säveltäjä as veneille on la muutoin on pist 80-vuoti yli nokonsertto hikoilemaan. Tänään omaisuu inen, vaikka alal a. Sivu 4 Kokkolala menetti koko Yksityinen kaan soittajan ”hikoilee” taitava hiljaist mummo lluksessa. saavuttanut osin kava lissa oli ien tensa aja, joka uksen vuos va. Sivu 19 Snellman-sa naishoit luottam lta 70 000 a Zahharenko mummon lsi vanhukse isuutta. pianisti Irin kava

skyk totilan en nuori mai ustautuu Haapajärvin o Kopola tunn heksi. isäntä Paav mie skykyiseksi heittäytymi nuori mies ltaa se, että vassa MaaVäitettä puo viikolla alka nähdään ensi -ohjelmassa. sian jussille mor

Heittäytymi

+7

TIMO

ntai2016 LauaTIKU UTA

KANGA S

piSuvi Lehto Kalajokinen kaupu ngin pääen noin 10 tää Kalajo tain. Vain ehtoisen kon vuosit hyvänä. että llinen tau- 000 lasta saa vapaa mmat töstä mietti nyt, kin vaara – Olen juuri mälle lapsel-Liisa jonka vanhe olla hyvin äri Anna rokotteen, pienim Hanna No- ti, tietää ylilääk otanko rokotu ksen, n Kalajoen kustantavat itse. ylilääk äri aika paljon le vapaaehtoisen ula-Tu kiaine . - jelman niitä Hann vuosit hin. – Meilläkin ksesta Nro 42 kustantaaiheut tavan spois- hynek. kyllähän sanoo Lehto tarkoitus aloittaa pääty i terveyskesku ut, että kansa llasket aan an, mutta e makon ta syysKalajoki 76 000 sairau saikuu- laiteta rajoittaa. Rokot Kalajoen THL on lasken eet samas lä. tain noin sohjel maan ta vähän ja jopa tuhat kset syksyl maan rokott , kertoo osasOuti Airola Sivu 4 liseen rokotu saolopäivää kotus mak(KP) noin 75 euroa Kalliokoski rokotu paljon KALA JOKI vesirokkoro naa euroa saa mäinen kun- raalahoitoja ksoa. Outi kan- tä. aiheut taa oi- luva on ensim miljoo tonhoitaja ottam inen – Vesirokko Kalajoki lasta. aloittaa koko oloja, päiväh - saisi noin 4,2 hetkel lä vajaat maan – Rokotteen en neuvo ssa, joka verokotu sohjel kko työstä poissa mennä… Lapsil - Kalajo ta Suome ssa. Tällä ilmaiset salliseen vesiro kattavat ai- vuode lasta sairastaa vesiro e. Tertoon ei voida jä, sillä ikäluokan aiheut taa 000 tukset lapsill laitos toisi säästö enemmän le vesirokko voi se voi 60 in vuosit tain sirokkoroko kaikuisille aiheut taa at rokotu metta ja ja hyvinvoinn jo nsta kattav vokuu veyde kuin rokotu sohyt saada soh- kuluja THL-n rokotu on yrittän lliseen rokotu kon set, sanoo vuosia kansa n. Vesiro – turhaa jelmaa n Sivu 12

+10

+9

Nro 111

-7

kset ittaa rokotu Kalajoki alo

IRTONUMERO 1,90 €

3

-1

aoloa sairauspoiss in 76 000 ttaa vuositta irokko aiheu mukaan ves jen sto tila THL:n

alv 10%

IESK

A

KP/ARJA

Nro 261

UTA 2016 tila

2,50€

V U O D E STA 19 1 7

nnokkaasti käsipäivää sano-

tai

Perja

23. SY YSKU

Hinta

alv 10%)

YLIVIESK

-1 -4

KLO 8

n poh javesi 2 virtaa kohta kohti rannik koa

Talous alenee veden hinta aitt ain Kan nuk Lohtaja sen tasolle lla – Si irty seitsemä olisi ssä vuo porhet , kos mä kau si joutun i yhd iste ka on näi dessa. eet tty, välise Kan nuk soa n pitolisimm sen maaseutuKan nostam n iinnostavat aan ä koi run kolkaikkija Loh Vesios nuk ses e kee inja tauuskun sa, Kan hintat aKruunuyhteys n nom entät,tuvmyös an on taja istajist kustan noi n mil vet äm inuk sen mä n nan Jon yystä toim a hal nus aksettRuotsiin. Vihanni Vihan itu on pik joonan ja hyv tijoista eli ves ava – Uskoakseni an mu ta ker too sjohiliit tyvää llä ku hil-vuonna pois. ensi tar jou äksyny t on palaut Jos hin kolme ast hei lle tai aloitet tu kaa n viim. meillä on Suomessa tan nyt nat rivaka Vesios ksen liit postite ut tuu a val lits fuusio e ketyä ee näi eneljä uutta kohdetta, häntia Loh sti. ma tun on ede keet uuskuntaa Ka nn n suu taja n Noin 90 roh ken isuus. on nakoi. n. Lop uksen pro Vesihu ta fuu tarkoi im me Sen per ri yksiut osa kov tus ollon sentsio Sivu 2 gan iso – Olem voi tot lunast aa, k- Ka esiput ken jo aloittausteel la osa keut ua. nnuks jotme toi mi ida ves a vin ihuolto est a rakent am runnta val mi tyy tyv kai kki Loh istyöt – Osuu . tiet stu laitoks äisiä kuu ssa vat täll taja lle. siit ä, yst i hyen vat tul sku nta ä Työt ett ä kok Jon i ensi vuo tietoa hu asikilla la kai kki ouk see htijäs n voi osuusk Vihann nna. kut usv eni llä on jäsenet an unta ja kai yht ä alta on hyv mu kaa hin, Jon i osuusk un suu ri vai n ä tap Vihant nan a oraija Vähäsöyrinki MAANANTAINA 11. HEINÄKUUTA 2005 asioia tot eaa. NIVALA (KP)

0,80€ (sis.

KOKKOLA

KLO 14

uu Itälän valinta tapaht en välil- mutta lehdon kouluj kaktämistä molem ja Ruusu lun vähen sa on enää Pietarsaares alakoulua jälSten- alakoukieliryhmiltä. suo- lä. milta t sai 6 ääntä, nkielistä röm 17 kuuluu myös Mats Brand a- si suome a 2018. ja Lindst Pakettiin valitsi kuudesluokk la yh19 ääntä jellä vuonn kaupunki ellä puolel än man menkielisten Pietarsaaren ummen yläRuotsinkielis in ja Vestersunhtajan seitsem äänest ysääntä. yt Stensiirto Etelän mäisellä - laisten 1962 syntyn juristi. kaupunginjo ajaksi. n 2017 syksyl - distetään Bonäs verkon mitoiKun ensim Vuonna än ehdok n vuode n määrä ukseltaan voi astua ksella yksikä puolta ää- kouluu malli on ollut käytösjo din koulut. Koulu kohta- vuode koulut an lun on kierro hetkel Stenm man en lpykou ssa intaan lä. Sama Kristina saanut yli ntelee tällä s. Tapio Lehtin (KP) issä koului tusta ja kielikyttu Pietarsaaressa nsa aikais kaista ei I Hän työske iön maatoinen kierro l- sä ruotsinkielis uuteen virkaa reilun kuukauainminister on pohdi PIETARSAAR Kristina Stenman tarvittiin Sivu 4 a, Aiemmin lä sisäasi n. sul- loa jäl- nistä, saaren kaupunginva . maaliskuuss ohtajana. uudeksi Vaasalainen syä pitkää nkielisen puolen valitusajan Pietar ty, jo vuosia hanmuuttoj Pietarsaaren nnelly t myös den mittaisen myös hyväk Suome ole nimet valittiin kun kauon työske johtatuusto päättiyöryhmän esitykkoulua ei htajaksi Stenman jettavaa skaupungin mäisellä keen. LEHOJÄRVI i asiasta kaupunginjo oli ensim kouluverkkot merkitsee yhden KP/JUK KA Vaasan apulai Åbo Akademin tus äänest Ehdok kaita na ana. punginhalli . Päätös jana, tutkija ja sen. maanantai-ilt utissa, sekä kierroksella kolme myöhään sevalla ää- ihmisoikeusinstitu kunnanjohta nanjohsai ratkai äänja toimin Maalahden Stenman . ksella neljä hdok- lakimiehenä onta ry:ssä kierro isneuv nestys vastae tajana Pakola än kuin tä enemm k Lindström. kaansa Fredri

tajan sa hanavesi h alpen ee

na kotiin . Kestotilattu

Pienpeto a kampanj i käynnisty

en (KP) Kauppin enonsuoj jien jien, luon Metsästä ja lintuharrasta a ttam lijoiden alussa aloi pyrkii vuoden kampanja minkpienpeto ään villien ien ja vähentämujen, supikoir lla kien, kettmäärää tehokkaa tiivuo näätien misellä. Kaks kammetsästä akunnalliseen paiseen valt liittyy pyyntikil a void panjaan halutaan akti lu, jolla etsästäjiä. tuhoavatmyös ei-mntoja Poh Lintuka ovat myös t piirin pienpedo riistanhoito kettujanmaan Erityisesti Poha. ntynyt ongelm on lisää aasti viime kanta a runs janmaall . vuosina Sivu 4

Hanna

a ne o e hme

Perin teen voim a on v a m

4:stä. arvioita KP2 Lue elokuva- arviossa Hannu sa Tuoreimmas ttelee Antti J. Jokikäsi Björkbacka Pahan kukat -elokua tähden. sen ohjaama en yhd i anto vaa, jolle hän

tumat

Taä tehdä? soa nnä tai mit Minne me lenterista voit kat uaka a- ja kulttu upahtum aht een liikunt vinkit alu sekä muista tap ta ois ririenn mista.

20 10

Kaustinen Folk Music Festival käsiohjelma 2017  

Kaustinen Folk Music Festival käsiohjelma 2017

Kaustinen Folk Music Festival käsiohjelma 2017  

Kaustinen Folk Music Festival käsiohjelma 2017

Advertisement