Kaustinen Folk Music Festival 2015 KÄSIOHJELMA

Page 1

KAUSTINEN folk music festival 6.-12.7.2015

KÄSIOHJELMA 2. painos

Sisältää kaikkien lavojen ohjelmatiedot

KESÄN ONNELLISIMMAT PÄIVÄT


SISÄLLYS Festivaali-info................................ 5 Ravintolapalvelut......................... 7 Festivaalialueen kartta............... 8 Kaustisen kartta..........................10 Kansantanssin taiturit . Kaustisella.....................................11 Lasten Kaustinen......................12 Showcase 2015..........................14 Workshopit ja jamit.................16 Kirjan vuosi..................................17 Työnäytökset, myymälät, näyttelyt................17 Ohjelma: Sunnuntai 5.7. ja maanantai 6.7............................18 Tiistai 7.7.......................................22 Keskiviikko 8.7...........................26 Torstai 9.7.....................................30 Perjantai 10.7.............................34 Lauantai 11.7..............................38 Sunnuntai 12.7..........................42 ITE-taidenäyttely ja . Kansansoitinmuseo..................42 Mestarisoitot ja . Mestariparaati.............................42 Kaustinen käy kylään ..............43 Tunnelmassa mukana..............46 Festivaalikysely...........................47 På svenska..........................66 In English.............................68 Bussiaikataulut............................70

Muutokset mahdollisia, lisäykset varmoja


KÄSIOHJELMA

KAIKKIEN KAUSTINEN

si Virta

a Kuva: P velii Kuva: E na Aho aito Kuva: T Hoffrén

Kuva: Ulla Nikula

Vuonna 2015 Kaustisen kansanmusiikkijuhlat juhlitaan 48. kerran. Vuoden teemana on kansan­ laulu, jota kuvaa Aleksis Kiveltä lainattu slogan Kiljukoon nyt kaikkein kaula! Laulua kuullaan . monessa muodossa, monessa paikassa, pitkin viikkoa. Kehotamme kaikkia juhlavieraitakin yhtymään lauluun: mikä olisikaan ihanampi tapa osallistua festivaalin ohjelmaan kuin laulaa itse mukana – aina, mutta erityisesti näin teemavuonna! Pelimannit ja pelimannimusiikki muodostavat juhlien vahvan selkärangan, jota Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen vuositeeman Kaikki pelaa hengessä toteuttaa tänäkin vuonna yli kolmetuhatta pelimannia, tanssijaa ja laulajaa. Pelimannilavat soivat ja tanssitantereet tömisevät aamusta yöhön, tilaa annetaan sekä perinteille että nykytulkinnoille. Kaustisen kansanmusiikkijuhlista on määrätietoisesti luotu kokonaisvaltaisen osallistumisen juhlaa. Jameja, tanssi-, soitto- ja laulutyöpajoja, yhteislaulua ja yleisötansseja on festivaaliviikolla jokaisena päivänä. Soittamiseen, laulamiseen ja tanssimiseen osallistuminen on jokaiselle juhlavieraalle mahdollista, jopa suotavaa! Musiikin ja tanssin tuoma energia ja yhdessä . tekemisen riemu määrittävät juhlien perusluonnetta. Tekemistä riittää myös perheen pienimmille: Huikean hieno Lasten Kaustinen -ohjelmisto ja puuhakas Lastenteltta takaavat nuorempienkin festivaalikävijöiden viihtyvyyden! Kaikkinensa juhlilla on 24 esiintymislavaa, joilla esiintyy tuhansia esiintyjiä. Musiikki levittäytyy myös festivaalialueen ulkopuolelle mm. kauppoihin ja huoltoasemille Kaustinen käy kylään -vierailujen myötä. Kaiken lisäksi spontaaneja jameja ja harjoituksia löytyy sieltä sun täältä – niitä on ihana pysähtyä kuuntelemaan, kenties ottaa vähän osaakin. Koko juhlaohjelma on valtava kirjo elämyksiä toisensa perään. Festivaalikokemuksen rakentumista ja kuuluisan ”Kaustisen tunnelman” syntymistä edesauttaa ainutlaatuinen miljöö. Festivaalialueen kokemien mullistusten aika alkaa hiljalleen olla takanapäin, ja puitteet ovat entistä komeammat. Perinteikäs Viinitupa on saanut uudet, uljaat tilat Pelimannitorin laidalta. Kaustisen kunnan arvokkaan tuen myötä myös uusi yläkoulu on täysimittaisesti festivaalin käytössä, ja Juhlapiha herää uuteen kukoistukseensa työnäytösten ja työpajojen myötä. Kierrelkää, poiketkaa polulta, löytäkää, pysähtykää ja nauttikaa . – eletään yhdessä kesän onnellisimmat päivät! Tervetuloa! Sirpa Lahti hallituksen puheenjohtaja, Pro Kaustinen ry Sini Keränen toiminnanjohtaja, Pro Kaustinen ry

folk music festival  6.-12.7.2015

& 040 1701 966 info@kaustinen.net www.kaustinen.net

liput & 06 822 9800 www.lipputoimisto.fi

Kysy myös majoitusta! & 06 822 9811

Tuoreimmat kuulumiset Facebookissa! facebook.com/kaustinenfmf

Seuraa meitä myös: instagram.com/kaustinenfmf twitter.com/kaustinenfmf youtube.com/kaustinenfmf Kesäkuu 2015 . Taitto ja ulkoasu: Arctosmedia / SU Soitinpiirrokset: Sanna Uusivirta. Paino: Lönnberg. Painos: 17.000 kplPÄIVÄLIPPU oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisen päivän aikana, aamusta iltaan.

tiedustella myös Sales Keskusvaraamon majoituspalveluja.

5

IHOLLA-SALIIN, KAUSTINEN-SALIIN JA KALLIOKLUBILLE pääset päivä- ja iltalipuilla – Kallioklubille myös erillislipulla. Saleihin mahtuu rajallinen määrä yleisöä. Sisään pääsee saapumisjärjestyksessä.

à

Kuva: Hanna Puronaho

LASTEN PÄIVÄLIPPU on tarkoitettu 7-15-vuotiaille ja oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisen päivän aikana. Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi!

FESTIVAALIN AIKANA liput ovat myynnissä porteilla, Kansantaiteenkeskuksessa sekä Musiikkilukiolla. Porteilta voit ostaa vain kyseisen päivän päivälipun tai iltalipun. Muiden päivien liput voit ostaa Musiikkilukiolla sijaitsevasta lipunmyyntipisteestä (avoinna 9-20) tai Kansantaiteenkeskuksen lipunmyyntipisteestä (avoinna klo 10 alkaen, viimeisen konsertin alkamisaikaan asti.) Lipputoimistosta voit

ILTALIPPUJA on saatavilla ti-pe. Iltalippu oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin tilaisuuksiin kyseisenä iltana klo 19.00 alkaen. Iltalippua ei myydä ennakkoon eikä ma ja la. ERILLISLIPUN voi ostaa Kallioklubin konsertteihin ovelta (10 €). Päivälipun lunastanut ei tarvitse erillislippua. VIIKONLOPPULIPPU on voimassa festivaaliviikon pe-la ja oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin kyseisten päivien aikana. VIIKKOLIPPU on voimassa koko festivaaliviikon ja oikeuttaa sisäänpääsyyn festivaalialueelle ja kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin. Lasten viikkolippu on 7-15-vuotiaille. LIPUNMYYNTI Juhlien lipunmyynnistä vastaa Lipputoimisto. Lippuja voi ostaa verkkokaupasta www.lipputoimisto.fi tai palvelupisteistä - tarkista paikkakunta­ kohtaiset paikat ja aukioloajat Lipputoimiston kotisivuilta! Toimistoilla ja festivaaleilla käyvät myös kulttuurisetelit: Luottokunnan virikeseteli, Tyky-kulttuuriseteli, Smartumin kulttuuriseteli sekä Sporttipassi.. Puh. (06) 822 9800, myynti@lipputoimisto.fi

Portilta

Ilta-. lippu *)

Lapset. 7-15 v

Lapset Alle 7v

Maanantai 6.7.

20 €

-

5€

0€

Tiistai 7.7.

30 €

25 €

8€

0€

Keskiviikko 8.7.

30 €

25 €

8€

0€

Torstai 9.7.

35 €

30 €

8€

0€

Perjantai 10.7.

35 €

30 €

8€

0€

Lauantai 11.7.

35 €

-

8€

0€

Viikonloppulippu pe-la 10.7.-11.7.

60 €

-

-

0€

Viikkolippu

160 €

-

40 €

0€

LIPPUHINNASTO

*) Iltalippu klo 19 jälkeen Keskipohjanmaan etukortilla . lauantaina 11.7. päivälippu portilta 31 € (norm. 35 €)


6 ri Kuva: K

KOIRAT ovat tervetulleita festivaalialueelle, mutta eivät ravintoloihin, esiintymissaleihin tai muihin sisätiloihin. Koirat tulee pitää kiinni ja omistajan tulee huolehtia koirien jätösten korjaamisesta.

elä sta Järv

MAJOITUS Festivaaliorganisaatio ei järjestä yleisömajoitusta. Tutustu Kaustisen ja lähialueen majoitusvaihtoehtoihin nettisivuillamme www.kaustinen.net tai kysy lisää festivaalin infopisteestä Musiikkilukiolla! INFOPISTE on festivaalin aikana Musiikki­ lukiolla. Puh 040 1701 966.

NARIKKA sijaitsee Musiikkilukiolla. Narikkapalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti soittimille (maksuton pelimanneille).

PORTTEJA on festivaalialueelle kaksi: . Musiikkilukion puolella (Meerbuschintie 1) sekä keskustan puolella, Pelimannitorilla.

Järvelä

IKÄRAJAT Ravintola Troka ja Viinitupa. K-18. Kallioklubilla ja Café Mondossa on alaikäisille omat alueet.

LÖYTÖTAVARAT Festivaalin aikainen löytötavarapiste sijaitsee infopisteessä Musiikkilukiolla. Festivaalin jälkeen löytötavaroita voi kysellä Kaustisen poliisilaitokselta.

rista Kuva: K

POSTIKORTTEJA voit ostaa ja lähettää Folk Shopissa ja Festivaalipuodissa.

PARKKIPAIKAT sijaitsevat Musiikkilukion välittömässä läheisyydessä Meerbuschintiellä ja Pajalantiellä sekä Kansantaiteenkeskuksella (ks. kartta s. 8.) Pysäköinti on maksutonta. Esiintyjille ja työntekijöille on myös omat parkkipaikkansa. Liikenteenvalvojat ohjaavat pysäköintialueilla.

uri Oino

FESTIVAALIPUoti on juhlien oma. myymälä. Se sijaitsee Juhlapihalla kahvilan yhteydessä (ks. kartta s. 8.) Putiikista löydät festivaalitekstiilit ja muut oheistuotteet.

a Kuva: L

FOLK SHOP sijaitsee yläkoululla (ks. kartta. s. 8.) Folk Shopista löydät kattavan valikoiman kansanmusiikkijulkaisuja: äänitteet, kirjat, soitintarvikkeet, piensoittimet ja tietenkin myös festivaalituotteet! Uutuuslevyjä julkaisseet yhtyeet tekevät myös yllätys­ keikkoja Folk Shopissa! Folk Shopista huolehtivat festivaalin kanssa yhteistyössä Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Kansanmusiikki-. instituutti.

KULKUYHTEYDET Lähin juna-asema sijaitsee Kokkolassa (n. 45 km), josta on bussiyhteys Kaustiselle. Juna-aikataulut löydät VR:n kotisivuilta www.vr.fi. Rautatieaseman ulkoovesta astuttaessa n. 50 m oikealle on pysäkki, jossa vakiovuorot ja Kaustisen oma festivaalibussi pysähtyvät. Aikataulut löytyvät käsiohjelman sivulta 70-71. Festivaalibussin pysäkki sijaitsee Kaustisella Pelimannitorilla. Kaustisen keskustasta opasteet ohjaavat autolla tulijoita festivaalialueelle.

koski

FESTIVAALIPUISTO on Kaustisen keskustassa, koulujen läheisyydessä sijaitseva juhlien päätapahtuma-alue. Koko perheelle soveltuva festivaalipuisto on tunnettu siisteydestään ja viihtyisyydestään. Keskipohjanmaaareena on festivaalipuiston sydän.

ri rto Kuo Kuva: A

ENSIAPU sijaitsee festivaalialueella yläkoululla (ks. kartta. s. 8.) Puh 044 9492 435.

FESTIVAALI ON SAVUTON. Tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä paikoilla festivaalialueella.

lleen hdään jä

sänä!

ensi ke

6 7.7.201

11.-1

al ic festiv

s folk mu

TAKSIT palvelevat Pelimannitorilla. . Puh. 040 7080 490 (Huom! Numero . käytössä vain festivaaliviikon ajan!) WLAN-VERKON festivaalipuistoon tarjoaa KaseNet.


7

TROKA (K-18 iltaisin) Trokassa raikaavat lukuisat akustiset jamit. Ravintolan ylätasanne on aina avoin vapaalle soittelulle! Ravintolasta on mahtavat näkymät koko festivaalipuistoon ja areenalle. Monipuolinen juomavalikoima. A-oikeudet.

JÄÄTELÖ & MAKEISET Festivaalipuistosta ja Pelimannitorilta löydät useammasta kioskista pallojäätelöä, kotitekoista tilajäätelöä, jäähilejuomaa sekä monipuolisesti makeisia ja popcornia!

Oino

PELIMANNITALO Vanha Kaustinen herää eloon Pelimannitalossa. Kuuluisaa kaustislaista juustopaistia tarjolla päivittäin. A-oikeudet, kabinetti.

FESTIVAALIPUISTON RUOKAKIOSKIT Keskipohjanmaa-areenan lähettyviltä löydät monenlaista syötävää pikkutunneille saakka! Myös kasvisruokaa.

auri Kuva: L

KALLIOKLUBI Festivaalien perinteikäs klubi sijaitsee Kalliopaviljongilla. Nauti klubitunnelmasta ja kylmistä juomista mukavasti katon alla. Matkalla voit pysähtyä kuuntelemaan musiikkia Kansantaiteenkeskukseen. A-oikeudet. Alaikäisille oma alue.

Kahvila Konserttiina Kansantaiteenkeskuksessa, avoinna ti-la klo 12.00 alkaen.

olainen isto Sav Kuva: R

CAFÉ MONDO Nauti livemusiikista ja monipuolisesta olut- ja siiderivalikoimasta festivaalialueen ytimessä. A-oikeudet. Alaikäisille oma alue.

VIINITUPA (K-18 iltaisin) Sympaattinen ravintola on muuttanut uusiin tiloihin Pelimannitorin laidalle. Uudessa Viinituvassa voit nautiskella tunnelmasta myös suuren, aurinkoisen terassin lämmössä. Viinituvassa on esiintyjiä iltaan saakka. Laadukas viinivalikoima kuuluu tuvan henkeen. A-oikeudet.

lainen

Ravintolasta annokset myös mukaan!

o isto Sav Kuva: R

Runsas festivaaliaamiainen on tarjolla ti-su klo 8-10 ja lounas/päivällistarjoilu ti-la klo 11-19 (ma 15-19).

MARJAANANVILLEN KAFFILA Juhlapihan suositussa kahvilassa viihtyvyyden takaa akustisen Krenikka-lavan ohjelmisto! Tarjolla luomukahvia ja -teetä, virvokkeita sekä tietenkin pientä purtavaa, makeaa ja suolaista. Hanki samalla tuliaiset Festivaalipuodin ihastuttavasta tuotevalikoimasta kahvilan yhteydestä! Kahvilan vierellä on tunnelmallinen Juhlapihan lava ja tanssilattia.

uri Oino

FESTIVAALIRAVINTOLA Entistä ehompi ruokaravintola tarjoaa maukkaita herkkuja buffetista lähiruoka- ja luomupainotuksella – valittavana päivittäin kolme eri vaihtoehtoa (myös kasvis).

a Kuva: L

Ravintolapalvelut


8

Kaustisen kirkko

si Tak si / Bus

INVA

15

9

18

WC WC

1

7

10

21 8 INVA

WC

WC

4

WC

6 16 17

5

WC

20

WC INVA

WC

3 2 14

Jyv채skyl채 13

11b

23b 22

11a

chintie

)>

13

23a

Meerbus

T (V

12

Karttapiirros: Juho Tastula

19


FESTIVAALIALUE

1 2 3 4 5 6

PELIMANNITORIN PORTTI MUSIIKKILUKION PORTTI KESKIPOHJANMAA-AREENA CAFÉ MONDO TROKA (K-18) PELIMANNITALO

Iso tupa, Santerin kabinetti, ravintola

7 JUHLAPIHA

Marjaananvillen kaffila, Krenikka-lava, . Festivaalipuoti, työnäytöksiä, pihalava ja tanssilattia

8 YLÄKOULU

Soittosali, ensiapu, lastenhoitohuone, . Kansallispukuklinikka, Folk Shop, Artrinki, . Taito Craft Shop, soitinrakentajien myyntinäyttely, . Brages Dräktbyrå, tatuointipiste, Tallennusstudio

9 VIINITUPA (K-18) 10 PELIMANNITORI Myyntitori, torilava

11A MUSIIKKILUKIO

Info, Lipputoimisto, soitinnarikka, Press, kutsuvieraat, . festivaalitoimistot, esiintyjien vastaanotto, jäsenkorjaus

11B IHOLLA-SALI 12 KANSANTAITEENKESKUS

Kaustinen-sali, Museosali, Suomen . kansansoitinmuseo, Kansanmusiikki-instituutin lava

13 KALLIOKLUBI 14 LASTENTELTTA 15 FESTIVAALIRAVINTOLA 16 YHTEISLAULUNUOTIO 17 ILTANUOTIO 18 SETORI 19 MASSIKKA 20 LAULUREKI 21 MAITOLAVA 22 SOpukka 23A URHEILUTALO

Urheilukentän leirintäalueen vastaanotto

23B URHEILUKENTÄN LEIRINTÄALUE

Joko saat Bonusta vakuutusmaksuista? Rekisteröi bonuksesi www.lahitapiola.fi/bonus POHJOINEN Palveluntarjoajat: LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, LähiTapiolan alueyhtiöt, LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.


1

Va ri k 2 ko

1

He 13 mp a 11 10 ntie 15 8 3 14 9 Ra 1 u 2 8 nint 7 El 3 ie jak s 1 18 en 7 tie 6 M a 15 12 2 5 tin tie 11 E 1 0 ljak 1 14 se nti 7 e 2 8 Ma tin 1 tie 2 5

1

4

3 4

Ta un 9 o 12 np.

16

15

21 28 19

20

Jo kit 8 ie

18

11 intie r llä My

12

3

67

8 Sa

m 7 uo T

80

on

tie 2

o tal

34 u a nh nta

139

142 144 136

133

5 13

3

64

89

Uusitalo

143

0 13 1

7 13

104

1 10

Hannila

14 1

17

13 0

0

3 16 9 17

Peltola

53

54

9 12

10

97

3 10

99

11 8 Ranta

45

63

127

1 rin kangas 2

tie on

4 4 12 11

117

Ali

34

92

ala

im Ra

111

34

6 38 3

tie

6

61

38

116

105

40

28

Kr

in

67

5.5.2015 12:18:54

95

104

42

37

Nurmela Pankkiautomaatti / Bankomat / ATM

93

Pesola

59

45

98

c

n an

56

55

2 hu a Välimäki tan on Rantakoski tie Koskinen 25 Mik en k s ko Kaustisen_apteekki_ilm_60x60_konv.indd 1 nta a R Kranni 28

36

1 eri n 2 tie

nt

82

73

12

Si 2 rp an t ie 5 7

e

1

15 20

11 9

46

49

12

3 ie

7

13

3

6

tie

43

4

tie 5

Laaksokj.

2

n Veiko

in t

4

kta av

Sa a ranti

Ra ilin 3 tie 2 sa t ie

6

5

Sa 2 lpa tie 3

Vi

2

O

Eilantie 5

22

61

et sä rin te 4 en kj

3

Rajatie

16

84

4

12 2

Puhkionkallio

e

19

M

n ti

5

42

15

nn en

7

9

26

Ma

1

M i nn a

2

tie Raja 1

20

Ja

Isoklumpi

11

29

4

entie

4

1

Fin 11

tie än yl

16

21

4

5

sk vä

13

Vissaved 5

10

ntie

10

1 0 ie t nin

12

23a

9

10

9

8

ttilä

2 Koskenalustie 1

24 22

ie

23

nt

1

B

e

13 Hanhikoskentie 10 6

19

sc

Jy

e n ti llio 17 15

hi

ini

6

4 ntie 5 Ullava

17

17

u erb Me 1

1

9

Ka

9

13 tie ilu he 0 Ur 1

Finninkallio

oskakallio

koske

Pe n

6 Pajalantie 9 5

Pe ti e

3

11 Koulu

11

Tanhuanpää

nkj.

1

4

2

6

2 Tallitie 1 5 1 3 Konstantie 6 2 3 tie eilu 4 Urh 1 antie Kotiha

t.

1

2

28

3

7 8 ie nt to 10 ajis t a K

lm

r

6

13

1

2

4

12

3 tie oJn 4 9 Tim1 ouk on t. 10 5

Hanhi

3 Laurinp.

4 a n nin-

Ho

4

tie lan

tie

6

1

2

li m

Vi

a kk

in

18

11

Harjunneva

8

el

14

13

5

intie Kaust Koulu

1

23b

B

C

16

3

2 np. ino 3

1 5 ntie Eino 10

tie en m 9

pp

A

17

2 e anti Eev 1

4

Re 32

4 a 2 kuj 3 lto 1 Pe

Ka

20 15

2

ie vit

lä äy

1

11 e ti Silta 10

Oosinharju

7

1

2

3

tie ärven Teerij

Konikallio

9

nv

1

3

e 2

14

6 tie Terveys 7

1

40

39

2

7

1

14 uja ik er Te 1

La 2

11

3

4

17

16

23

29 tie ju ar H

8

e

Jy lh än tie

Sa

8

tu Ke

8

3

ntie kola Kok

tie

28

8

11

19

5 e i nt

10

an

a nk

ti e

3

Pirttikoski

Vä liti

7

11

ij Ke

la pi

32 hi

ka

n t ie il a ur

4

p Pa 14

26

Va

15

12 c

6 ie t pa up Ka 4

o nk

1

3

36

40

5

15

41

12

37

24

2

13

ola n

13

18

Harju

12

20

10

11

10

Yl ijo en tie

62

22 ntie i ing ys 21 nö

16

Niemelä

ie

kangas

1

tie ijon 1

8 tie tun 9 Ke 5

13

19 e nti pä 16 18

8

Se

a hu

10

an nt tu

ant paik ren Uu 39

21

kj. 3 t ön 0 2 pis Le 2 4 4 1 ja 3 toku 1 h Le 2

77 Re

8

Ke

15 lontie el up

2

72

Rantala

6

K

1 ja 3 ku 2 4 itty Ni 4 1 3 tokj. s 2 Ma 4

82

86

Kettu

13

19

89

114

67

e 18

A

4 Oos inharjun ti

14

2 10 6

10

12

Ketola

2

12

Ylijoki

Joki

tie un un Ma

72

132

109

vitie Sa

Kyrönmaa

ajala

a hu tan vin e l Ka

Virkk


11

Tanssimaan saapuvat: Ahjolan Tanhuajien Tiistai-ryhmä • . Dragún Irish Dancers • EmeritusOttoset • . Hiisipiiri • Hässäkkä • Irish Dance Oulu • . ISOn Tanhuujien lapsiryhmät • Isottaret • . JunioriOttoset • Juntu • Kansantanssiyhtye . Tahdittomat • Koplaus • Kärri • Lykky • . MiniOttoset • Motoran Livakat • Mäntsälän . kansantanssijat • Ottoset • Ottosten perilliset • . Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijat • Pauha • Petkele • PikkuOttoset • Pitko • Polokkarit • Purpuridansarna • . Pörriäiset • Rutistus • Sitriini • Soppa • . Tanhu-Visa • Tanssiryhmä Susirekka • . Tanssiteatteri Rimpparemmi • Tosi-Isot • . Trilli • Troppu • VeteraaniOttoset •. Virkeät • Väkitukko

75

KÄRRI

Kuva: Krista Järvelä

i Penttila eli-Juss Kuva: V

kala

66

65

9

jola

: rimpparemmi tanssiteatteri Mä ja niko

tanssiyhtye tahdittomat

Mały Sląsk Folk Group (PL) tuo tuulahduksen Etelä-Puolan kulttuurihistoriallisesti kiinnostavan Sleesian alueen kansanperinPö teestä. Palkittu Tanssiteatteri Rimpparemmi tarjoaa Kaustisella lapsille suunnatun tanssiteatteriesityksensä Mä ja Niko. Tans85 siteos Janne ja Aino – balladi erään säveltäjän elämästä on ehdottomasti yksi vuoden tanssitapauksista. Uusmaalaiset kansantanssijat tuovat rikkaan kansantanssiperinteensä vahvasti esille maakuntateeman kavalkadissa Upea Uusimaa. Kaustisen omat Ottoset juhlivat koko festivaalin ajan 30-vuotisjuhliaan tanssien, 126 laulaen ja soittaen. Suositut tanssituvat ja -workshopit tarjoavat monipuolisesti mahdollisuuksia kokea tanssia ja uusia lajeja. Uutuutena on mm. argentiinalaisen tangon alkeita, aikuinen-lapsi-tanssia sekä vauvasirkusta. Juhlavieraat pääsevät viikon aikana nauttimaan tanssin hurmasta niin perinteisissä pelimannitansseissa kuin huippuartistien tahdissa, ainutlaatuista Antti Savilammen ja JPP:n Yökatrillia unohtamatta!

nu Poh

-

Kansan

64

63

a Kuva: P

Tanssijoita yli neljästäkymmenestä kansantanssiryhmästä ympäri Suomea saapuu tanssimaan yhdelle maamme tunnetuimmista 75 tanssiareenoista. Luvassa on vuosikymmenten kokemusta, perinteen säilyttämistä, nuorten kokeilunhalua ja. kehittämisen vimmaa sulassa sovussa.. Kansantanssikattaus koostuu niin perinteisestä kansantanssista kuin uusimmista koreografioista, unohtamatta tanssiteatteria ja uusia tanssikentän kokeiluja.

Sipola

Kaustinen tanssii entistä hurjemmin eikä kansantanssin ystävien vyörylle näy loppua!

re Kuva: Je

Vastakkain ja seläkkäin kansantanssin taiturit Koto-ojanneva Kaustisella


Huom! Alle 7-vuotiaat lapset pääsevät festareille maksutta!

Maanantai 6.7. Tradilinnut

Taiteilunurkka Konserttien lomassa voit vetäytyä taiteilunurkkaan tekemään taidetta. Kuvita festareilla näkemääsi ja kuulemaasi tai kirjoita vaikka tarina! Halutessasi voit myös soitella ja sävellellä teltan viisikielisellä kanteleella. Ohjaajat auttavat, jos taiteillessa tulee tenkkapoo. Lasten Pelimannikilpailu Haluaisitko osallistua Pelimannikilpailuun? Ilmoittaudu Tradilinnuille paikan päällä. Kilpailua käydään Lastenteltalla tiistaista perjantaihin ja palkintojenjako pidetään lauantaina klo 17.00. Jokainen kilpailija saa osallistumisestaan virallisen kunniakirjan! Lastenteltta tanssii on päivittäinen kansantanssituokio koko perheelle; lapset tanssivat lapsille, ja lopuksi yleisö pääsee mukaan minitanssiworkshopiin. Lastenhoitohuone Yläkoululla sijaitsee vaipanvaihtoon, ruoan lämmitykseen ja levähtämiseen soveltuva lepokeidas, jossa voi hengähtää hetken festivaalihumun keskellä.

Kuva: Krista Järvelä

Lastenteltta suosittuine Tradilintuineen on auki ma klo 17.00-19.00 ja ti-la klo 11.00­n. 19.00. Katso tarkemmat aikataulut päiväkohtaisesta ohjelmasta!

Keikalla Lastenteltalla: ma 6.7 klo 16.00 ti 7.7. klo 11.00 ja 12.15 ke 8.7 klo 12.00 to 9.7 klo 11.00 pe 10.7 klo 12.00 ja 16.45 la 11.7 klo 11.00 ja 17.00

Brittiläinen show-orkesteri jäähyväiskiertueellaan. Virtuoottinen soitintyöskentely yhdistyy hervottomaan brittikomiikkaan. Hulvattomalta kohellukselta näyttävän esityksen jokainen osa-alue on tarkkaan mietitty, esityksellisesti hiottu, ja jokaisella keikalla on tilaa myös yllätysmomenteille. Vauhtia ja “vaarallisia” tilanteita niin vauvoille kuin vaareillekin – orkesteri koko perheelle! Keikalla: ti 7.7. klo 15.00, Keskipohjanmaa-areena the new rope string band (uk)

PEntti rasinkangas

Tiistai 7.7. Mukulamatineat I ja II: . Ottoset ja Näppärit

Perinteisissä mukulamatineoissa sadat pienet ja vähän isommatkin soittajat, laulajat ja tanssijat täyttävät Keskipohjanmaa-areenan. Mukulamatinea I tuo Ottosten tanssiryhmien vieraaksi ISOn tanhuujat. Mukulamatinea II kerää yhteen valloittavat Näppäripelimannit ympäri Suomen! Näppäreiden solistina lavalla piipahtaa maankuulu rap-artisti Paleface. KESKIPOHJANMAA-AREENALLA ti 7.7. klo 13.00 Mukulamatinea I: Ottoset ti 7.7. klo 17.00 Mukulamatinea II: Näppärit

Minna Hokan soitintyöpaja

Rakenna perinteisiä paimenpuhaltimia soitinrakentaja Minna Hokan opastuksella. Mikä on karutsapilli, karhunputkimänkeri tai ruokopilli? Minna tutustuttaa lastenteltalla yleisön rikkaaseen suomalaiseen paimenpuhaltimien perheeseen soittamalla, rakentamalla ja kertomalla. Soitinesittelyt ja -työpajat: ti-pe 7.-10.7. klo 13.00

PONIRATSASTUSTA

Kansantaiteenkeskuksen edustalla ti klo 1416. Ihastuttavat miniponit hurmaavat takuuvarmasti perheen pienimmät!

Kuva: Petri Kivinen

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on mitä parhain kesäinen perhekohde. Lasten Kaustinen tarjoaa perheille tanssia, soittoa, tarinoita, seikkailuja, kulttuurikohtaamisia, työpajoja, poniajelua, lasten pelimannikilpailun, piirustusta, askartelua, kasvomaalausta sekä tietysti toinen toistaan hienompia lastenkonsertteja.

Kaustisen omat satakielet, iloiset ja lapsirakkaat Tradilinnut huolehtivat Lastentelttaan hyvän mielen. Linnut avaavat Lasten Kaustisen ja viilettävät mukana loppuriehaan asti. Tradilintujen kanssa saa leikkiä ja laulaa mielin määrin! Viikon aikana linnut lennättävät teltalle laulavia, soittavia ja tanssivia vieraita ympäri maailmaa. Juhlien huikeat supersiivekkäät ovat taitavia muusikoita ja hurmaavan värikkäitä niin musiikissaan kuin puvuissaankin.

The New Rope String Band (UK)


Keskiviikko 8.7. Tanssiteatteri Rimpparemmi:. Mä ja Niko

Yhteistyössä Pohjanmaan tanssin aluekeskus Mitä tapahtuu, kun jää yksin ja mielikuvitus paikkaa kaverin? Kuinka ystävä voi poissa ollessaankin olla yhä läsnä? Yksinäisen pojan elämä saa yllättävän käänteen, kun lelulaatikosta hyppää vallaton tiikeri. Tylsältä tuntuneet leikit ja arkirutiinit muuttuvat tiikerin kanssa jännittäväksi temmellykseksi. Löyhästi Lassi ja Leevi -sarjakuvaan perustuvassa esityksessä sarjakuvamaisuus näkyy myös lavastuksessa. EsityS: ke 8.7. klo 17.00, Kaustinen-sali

Freija: “Hetkun ketkun”

Pikku Kakkosen musiikkituokioissakin esiintynyt, kymmenvuotista taivaltaan juhliva Freija on tullut vuosien saatossa tutuksi lapsiperheissä. Iloista ja taidokkaasti toteutettua musiikkia koko perheelle! Keikalla: ke 8.7. klo 11.00, Lastenteltta

Anna Morottaja

Inarinsaamelainen Anna Morottaja vie kuulijansa ääni- ja elämysmatkalle ympäri laajaa Saamenmaata perinteisen pohjoissaamelaisen joiun ja inarinasaamelaisen livden keinoin. Joikutyöpajassa lapset ja aikuiset saavat kokeilla hyppyä pohjoiseen mielenmaisemaan ja -ulottuvuuteen. Keikalla: ke 8.7. klo 15.00, Lastenteltta ti 7.7. klo 22.00 ja to 9.7. klo 18.15, Soittosali pe 10.7. klo 19.30, Massikka la 11.7. klo 15.00, Santerin Kabinetti

Duo Rämä

Iina Kotolan ja Lasse Parkkilan duo johdattaa musiikkimatkalle maailman ympäri. Tutut lastenlaulut on sovitettu kunkin maan kansanmusiikille ominaiseen tyyliin: Hawaijilla soi ukulele, Yhdysvalloissa blues ja Australiassa kuullaan didgeridoota. Rytmikäs musiikki ja monipuolinen soittimisto takaavat ikimuistoisen elämyksen Keikalla: ke 8.7. klo 17.00, Lastenteltta

Torstai 9.7. Tallari & Tuomo Rannankari

Tuomon Rannankarin folkhenkinen lastenmusiikki on syntynyt 20 opettajavuoden ja kolmen lapsen isyyden tuomilla kannuksilla ja kokemuksilla. Tuomo kuvailee laulujaan tavattoman hyvätapaisiksi, ja niihin on yleensä kätkettynä jokin elämänviisaus. Laulut ja tarinat kertovat ystävyydestä ja aikuiseksi kasvamisesta. Tuomo esiintyy yleensä trubaduurina, mutta nyt Tallari värittää kappaleita myös pontevalla pelimannipoljennolla. Keikalla: to 9.7. klo 11.30, Lastenteltta

Pentti Rasinkangas

Mm. lastenkulttuurin valtionpalkinnon saanut Pentti Rasinkangas on tehnyt yli 30 vuotta ammatikseen lastenmusiikkia. Rasinkankaan laulut ovat etupäässä hauskoja mutta sisältävät myös vakavampaa asiaa. Rasinkankaan kanssa lavalla nähdään kansanmusiikin ammattimies ja kielisoitinvelho Jarmo Romppanen. Luvassa siis pesunkestävää lastenmusiikkia juurimusiikkimausteilla. Keikalla: to 9.7. klo14.30 Iholla-sali pe 10.7. klo 14.30 Lastenteltta

Hyvä Trio

Kalevalainen ensiapulaukku sisältää parannuskeinoja mitä moninaisimpiin vaivoihin ja kolotuksiin. Tanssiva, laulava ja soittava ensiaputiimi eli Shamaani Iso Äsh, Perinne-Pirkko ja Terkkari-Tellu tekee kaikkensa, jotta pipit ja pöpöt saadaan kuriin. Loitsut saavat uuden muodon, kun muinaissoittimista pärähtää jopa heviä tai reggaeta. Tule katsomaan, löytyykö ensiapulaukusta loitsu juuri sinulle! Keikalla: to 9.7. klo 16.30 Lastenteltta MIMMIT

Perjantai 10.7.

13

Vauvasirkus

Vauvasirkuksessa kokeillaan temppuilua ja pariakrobatiaa vauvalle ja vanhemmalle. Vauvasirkus on tarkoitettu 4-12 kk:n ikäisille vauvoille (ei kävelevät). Vetäjänä toimii sirkus- ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Katja Ranta-Penttilä. IHOLLA-SALISSA pe 10.7. klo 10.00 & 12.00

SIRKUSTYÖPAJA

Kuinka monta palloa saat pidettyä ilmassa yhtä aikaa? Entä kuinka sujuu yksipyöräisellä ajo? Tule kokeilemaan sirkustemppuilijan taitojasi Lastenteltan sirkustyöpajaan. Sirkusohjaajat opastavat temppuilun saloihin mm. keiloja, jonglöörauspalloja, lautasia ja diaboloja käyttäen. Työpajassa on mahdollista valmistaa myös omia sirkusvälineitä ohjaajien avustuksella. LASTENTELTALLA pe 10.7. klo 15.30 ja 17.30. la 11.7. klo 13.00 ja 15.30

Lauantai 11.7. Mimmit

Mimmien muskareista ei menoa ja meininkiä puutu! Mukaansatempaavassa konsertissa lapset ja aikuiset pääsevät mukaan osallistumaan laulaen ja leikkien livemuskariin. Konsertissa vieraillaan Vaarin saarella, opitaan liikennesääntöjä ja rytmejä, tavataan hurja Kapteeni Koukku ja Peppi Pitkätossu sekä tiikeriäiti Himalajan rinteiltä. Tuttujen laulujen lisäksi mukana on Mimmien omia, uusia lauluja. Saa laulaa ja leikkiä mukana! Keikalla: la 11.7. klo 11.00 Kaustinen-sali ja klo 12.30 Lastenteltta

Lastenteltan loppurieha Loppuriehassa Lastenteltta muuttuu sirkusteltaksi! Tradilinnut toimivat tirehtööreinä kun teltassa lauletaan, soitetaan ja tanssitaan sirkustunnelmissa. Mukana menossa iloiset jonglööraavat sirkusohjaajat! Temppuilun lomassa jaetaan Lasten pelimannikilpailun palkinnot. Loppurieha Lastenteltalla la 11.7. klo 17.00


14

2015

Showcase-sarjassa esitellään nousevia kansanmusiikin nimiä. Ohjelmatuotantotiimin raati valitsi kolmen-. kymmenen hakijan joukosta kolme mielenkiintoista . kokoonpanoa, jotka tarjoavat läpileikkauksen . Kaustisen olemuksesta: sekoitus uniikkeja esiintyjiä, . vaihtelevia tunnelmia sekä aimo annos hyvää meininkiä!

Kuva: Juuso Järvi

Koplan taipaleeseen on mahtunut lukuisia huippuhetkiä, mm. Pelimanniyhtyeiden Suomen mestaruus Mäntsälässä 2011, esiintymismatkat Viroon ja Saksaan, Suomen edustaminen Pelimanniyhtyeiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Sälenissä 2011, esikoislevynjulkaisu 2010 sekä 10-vuotisjuhlavuosi levynjulkaisuineen 2014. Anni Hemminki – viulu Suvi Pasanen – viulu Emmi Hiekkavirta – viulu Alisa Roikonen – viulu Sirpa Varvikko – viulu Vilma Honkonen – haitari Hanna Mursunen – haitari Sari Honkonen – haitari Jonna Hyyppä – kontrabasso Salla Niemi – harmooni Minna Koskenlahti – lyömäsoittimet

KOPLA Kopla on Saarijärvellä vuonna 2004 perustettu kansanmusiikkiyhtye, joka musisoi sovittettua ja nykykansanmusiikkia rennolla, nuorekkaalla ja juurevalla meinigillä. Rivistössä on viuluja, harmooni, basso, haitarit sekä lyömäsoittimet. Laulajat liittyvät mukaan big band -keikoilla.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Kopla esiintyy sekä kymmenhenkisellä peruskokoonpanollaan että big band -versiona. Yhteinen musiikkimatka on kuljettanut Koplaa jo kymmenen vuoden ajan. Kotiseudun vankkumaton tuki on kannatellut ryhmää ja pitänyt juuret tiukasti Saarijärven maaperässä. Erityi-

sesti yhtyeen alkutaipaleella vanhojen saarijärveläispelimannien kannustus vei yhtyettä eteenpäin, soittajien ollessa silloin vielä nuoria tyttöjä. Koplan musiikissa kotiseudun vaikutus myös kuuluu – vuosien varrella mukana on ollut lukuisia saarijärveläisiä ja keskisuomalaisia säveltäjiä.

Lisäksi BIG BAND -biiseissä mukana: Aku Oikari – rummut Niilo Oikari – kitara, banjo . (lyömäsoittimet) Asta Kantonen – laulu Salla Möksy – laulu Laura Saramäki – laulu keikalla: ti 7.7. klo 15.30, Iholla-sali ti 7.7. klo 18.00, Juhlapiha ke 8.7. klo 14.30, Café Mondo


15

Ruotsalainen Jaerv on jo paljon tunnustusta saanut kvintetti, joka soittaa ja laulaa energistä kansanmusiikkia pop- ja jazzvaikutteilla. Mukaansatempaavista keikoistaan tunnettu yhtye on kiertänyt USA:ssa sekä eri puolilla Eurooppaa ja tekee yhteistyötä useiden ruotsalaisten eturivin artistien kanssa. Yhtye julkaisi esikoisalbuminsa Inrikes vuonna 2009 ja vuonna 2014 ilmestynyt kakkosalbumi Vol 2. sai laajaa kiitosta kriitikoiden keskuudessa.

Joel Hagen – huilu, puhaltimet, sopraano saksofoni, EWI, laulu Anders Bergsten – kontrabasso, avainviulu, laulu Harald Nilsson – kitarat, laulu Markus Gustavsson – viulu, laulu Tobias Hedlund – perkussiot

Kuva: Jimmy Träskelin

JAERV (SE)

keikalla: pe 10.7. klo 21.00, Kallioklubi la 11.7. klo 14.30 Café Mondo

Kuva: Per Buhre

J-P PIIRAINEN . - Nordic Guitar Music J-P Piirainen on nuori ja energinen, Joensuusta lähtöisin oleva kitarataiteilija ja kansanmuusikko. Uutta kansanmusiikkia soittava kitaristi on tehnyt tutkimusmatkan kitaran eri soittotyyleihin ja luonut uniikin tyylin ja soundin. Hänen intohimonsa kitaramusiikkia ja kansanmusiikkia kohtaan yhdistyy valtavaan määrään energiaa ja soittamisen iloa, joista syntyy käsite Nordic Guitar Music. Musiikin keskiössä ovat myös tarinat, joita Piirainen kertoo kappaleiden myötä. Karjalaisuus on hänen taiteilijapersoonassaan vahvasti mukana. Se antaa inspiraatiota ja tuo mieleen loputtomasti tarinoita ja paikkoja, joita käyttää musiikissa.

J-P Piiraisen musiikki koostuu omista sävellyksistä ja pohjoismaisesta perinnemusiikista uudella twistillä. Esikoislevy First Steps julkaistiin tammikuussa 2014 ja sai erinomaisen vastaanoton. Ensiaskeleista on nyt edetty, välillä suorastaan juoksemalla – uusia kappaleita syntyy, kakkosalbumi on suunnitteilla, keikkoja vedetään niin Suomessa kuin ulkomailla. J-P Piirainen – kitara keikalla: ke 8.7. klo 19.30, Iholla-sali to 9.7. klo 14.15, Café Mondo


16

WORKSHOPIT & JAMIT

Torstai 9.7. Kuva: Silja Lindqvist

Festivaaliviikon aikana järjestetään lukuisia työpajoja tanssin, soittamisen ja jamittelun merkeissä. Tiistaista lauantaihin pidetään aamuworkshopit eri soittimiin ja musiikkityyleihin keskittyen, lukuisiin tansseihin tutustuttavat tanssiworkshopit ja helpposoittoisten kansansävelmien värittämät jamiworkshopit. Kansanlaulun teemavuonna mukana tottakai myös laulua! Ohjatun jamittelun lisäksi spontaanit puskasoitot ja laulu ovat aina paikallaan.

Tiistai 7.7. Kansantaiteenkeskus. (MUSEOSALI) 10.00-11.00 Aamuworkshop: 2-rivinen haitari V etäjänä Leija Lautamaja. Nopeimmille lainahanuri, muuten ota mukaasi oma!

Café Mondo 11.30-13.00 Jamiworkshop . JPP, Väsen (SE)

Kallioklubi 15.30-17.00 Tanssiworkshop Aikuinen-lapsi-tanssitunti . Jarmo Leppäkarin johdolla

Keskiviikko 8.7. Kansantaiteenkeskus. (MUSEOSALI) 10.00-11.00 Aamuworkshop Lauluntekijät Vetäjänä Keke Lammassaari. Tuo halutessasi oma soitin mukana. 13.00-14.00 Mestariworkshop Hilja Grönfors 17.15-18.45 Weasel’s Old Time & Bluegrass Workshop Työpajassa tutustutaan banjo- ja viulukappaleisiin Amerikasta. Sopivia soittimia ovat mm. banjo, viulu, mandoliinit, kitarat, bassot, dobrot, munniharput, lusikat ja pyykkilaudat.

Kansantaiteenkeskus. (MUSEOSALI)

10.00-11.00 Aamuworkshop: Jouhikko Vetäjänä Satu Lanki-

13.00-14.00 Mestariworkshop . Mestaripelimannit Tepot

13.00-14.00 Mestariworkshop Antti Hosioja

19.00-21.00 Weasel’s Old Time & Bluegrass Workshop T yöpajassa tutustutaan banjo- ja viulukappaleisiin Amerikasta. Sopivia soittimia ovat mm. banjo, viulu, mandoliinit, kitarat, bassot, dobrot, munniharput, lusikat ja pyykkilaudat.

Café Mondo

Ojajärvi. Jami-ohjelmistoa!

Café Mondo 11.30-13.00 Jamiworkshop . Orivesi All Stars, Irish Session Band

Kallioklubi 16.00-17.30 Tanssiworkshop Irlantilaiset céili-tanssit tutuiksi, oppaina Irish Dance Oulu ja Droichead

Perjantai 10.7. Kansantaiteenkeskus. (MUSEOSALI) 10.00-11.00 Aamuworkshop: Rekilaulu V etäjänä Tuija Puurunen

11.30-13.00 Jamiworkshop Floating Sofa Quartet (FI/DK/

Café Mondo

Kallioklubi 12.00-15.00 Tanssiworkshop Kaustislaista purppuria alotuksesta lopetukseen Jarkko Peltolan ohjauksessa

Kansantaiteenkeskus. (MUSEOSALI)

10.00-11.00 Aamuworkshop: Huuliharppu V etäjänä Janne

Café Mondo SE), Mäsä

Lauantai 11.7.

11.30-13.00 Jamiworkshop Perinnearkku, Baltic Crossing (FI/DK/UK) 13.00-14.45 Mestariworkshop Kaustislaiset mestarit

Kallioklubi 15.00-16.30 Tanssiworkshop Jarmo Leppäkarin paritanssiohjauksessa tutustutaan fuskuun.

nen. Nopeimmille lainasoitin!

11.30-13.00 Jamiworkshop . Kongero (SE), Jaron FreemanFox (CA) & Esko Järvelä

Kallioklubi 13.00-14.30 Tanssiworkshop Paula Ketun ylläritanssiworkshop

Jamiworkshopit

Soittimesta, iästä, kokemuksesta tai taitotasosta riippumatta kaikille avoimissa workshopeissa opetellaan sopivan helpposoittoisia kansansävelmiä. Järjestyksessään 5. jamitalkoissa jatketaan tarkalleen siitä, mihin viime vuonna päädyttiin! Pssst! Neljänä viime kesänä ilmestyneille jamivihkoille on myös luvassa jatkoa. Kansanmusiikki-instituutti julkaisee jälleen tulevan kesän jamisävelmistöstä taskukokoisen 5. jamivihkon, jota voi aina tarvittaessa käyttää kätevästi muistiapuna. Nuottimateriaaliin voi ennakkoon tutustua 15.6. alkaen: www.pelimanni.fi/festivaalijamit


17

Kirjan vuosi

Työnäytökset • Näyttelyt • Myymälät Kaustisella juhlistetaan valtakunnallista Kirjan vuotta kirjailijamuusikko-duojen sekä runolaulun myötä.

Kirjailijat Iholla

Kirjailijat Iholla Juha Itkonen & Matti Johannes Koivu ti 7.7. klo 14.00

Kirjailijat Iholla Marko Hautala & Juha-Matti Rautiainen ke 8.7. klo 14.00

Teemavuoden kunniaksi festivaalin Ihollakonserttisarjassa tavataan kolme kirjailijaa ja kolme muusikkoa juontaja Antti Huntuksen vieraina. Ajatusten ja sävelten lentoa on luvassa kun lavalla kohtaavat duot Juha Itkonen & Matti Johannes Koivu, Marko Hautala & Juha-Matti Rautiainen sekä Antti Tuuri & Antti Paalanen. Kirjailijat IHOLLA, Iholla-sali ti 7.7. klo 14.00 Juha Itkonen & . Matti Johannes Koivu . ke 8.7. klo 14.00 Marko Hautala & . Juha-Matti Rautiainen

Kirjailijat Iholla Antti Tuuri & Antti Paalanen . pe 10.7. klo 13.30

pe 10.7. klo 13.30 Antti Tuuri & . Antti Paalanen .

Ajaton lauluklubi: . En voinut itkeä naurulta Kirjan vuotta vietetään myös Kantelettaren hengessä. Shamulauluyhtyeen johdolla herätetään Kantelettaren runot henkiin samankaltaisessa muodossa kuin Lönnrot ne aikanaan kuuli - runolauluina. Ajaton lauluklubi valloittaa Pelimannitalon torstai-illassa klo 21 alkaen, aina puolille öin saakka. Ajaton lauluklubi to 9.7. klo 21.00, Pelimannitalo

Yläkoululla ja Juhlapihalla Ks. kartta s. 8 FOLK SHOP avoinna klo 10-22 Hyvä valikoima kansanmusiikkijulkaisuja, äänitteitä, kirjoja, soitintarvikkeita, piensoittimia ja festivaalituotteita.

FESTIVAALIPUTIIKKI avoinna klo 10-22 Valikoima ihania festivaalituotteita paidoista postikortteihin! SUUTARIMESTARI avoinna klo 10-18 Suutarimestari Tylli valmistaa perinnejalkineita käsityönä. Työnäytöksessä voi seurata supikkaan ompelua ja muita työvaiheita. Mukana korjaustöitä varten perinteikäs poljettava Singer. TAITO CRAFT SHOP avoinna klo 10-22 Käsityömateriaaleja ja tekemisen ideoita, koruja, keskipohjalaistuotteita ja käsityödesignia ympäri Suomen. BRAGES DRÄKTBYRÅ avoinna to 11-18, pe 10-18, la 9-15 Infoa suomalaisista kansallispuvuista kattaen sekä ruotsin- että suomenkieliset alueet.

KANSALLISPUKUKLINIKKA avoinna klo 10-19 Klinikalta pika-apua nappien ompelusta pukuhuoltoon, päähineiden pukemisesta paidan tärkkäykseen. Esillä maakuntateeman mukaisesti Uudenmaan kansallispukuja. SOITINRAKENTAJIEN MYYNTINÄYTTELY avoinna ti-la 12-18 Myös pienimuotoinen huoltopalvelu sekä kielet mm. kitaraan ja mandoliiniin. TATUOINTIPISTE avoinna klo 12-22 (tauolla 17-18) Studio Laura Koski (Kokkola) on valmistanut festivaalia varten oman Kaustinen-malliston. Huippusuositut tatuoijat työskentelevät juhlilla koko viikon! ARTRINKI avoinna klo 10-19 Kaustislaista käsityötä paikan päältä! FESTARIKÄSITYÖT klo 12-18 Taito Keski-Pohjanmaan tekemispajoja aikuisille ja lapsille. Seuraa mestareiden ja pajalaisten työskentelyä tai kokeile itse tekemistä! (Materiaalimaksu) ARHIPPA ASTUU AUTOON -KIERTUE ti ja ke Juminkeon ja Taito Hoffrénin runolaulukiertue pysähtyy Kaustisella. Hoffrén esittää Vienan runoruhtinas Arhippa Perttusen inspiroimana runolaulua ja pistää pystyyn yleisötyöpajan.


Liput :. www.lipputoimisto.fi

2015

SUNNUNTAI 5.7.

MAANANTAI 6.7.

2015

18

Festivaaliportit avataan klo 15.00!

Kreetan kierros - . Hilipase isses hikhen! Kansanmusiikkijuhlat käynnistetään jo sunnuntaina 5.7. - juosten! Ensi kerran järjestettävä Kreetan kierros -juoksu alkaa yhteisellä FolkJam®-alkulämmittelyllä. Juoksureitin varrella tankkauspisteissä soi itseoikeutetusti pelimannimusiikki. Juoksussa on neljä eri sarjaa, joista yksi lapsille. Lähtö ja maali sijaitsevat Pelimannitorilla. Reitti on saanut nimensä kanteleensoittaja Kreeta Haapasalolta, jota kunnioittaen reitti kulkeekin Kreetan patsaan ohitse.

SARJAT 5 km 5 km 2,5 km 2 km

juosten/hölkäten (ajanotolla) kävellen (ei ajanottoa) soitinsarja . Huom! Tässä sarjassa reitti kuljetaan jotakin soitinta samalla soittaen! lasten sarja

Lapsille on tarjolla urheilullista ja leikkimielistä ohjelmaa Pelimannitorilla koko tapahtuman ajan. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.kaustinen.net! Juoksun jälkeen vietetään Jäläkihilipasut Ravintola Pelimannissa klo 18 alkaen (K-18) - ruokaa, juomaa ja livemusiikkia! Esiintymässä Manne & Ritu tai Ritu & Manne sekä Napalm Ted. Vapaa pääsy (eteispalvelumaksu). Yhteistyössä: Kaustisen Pohjan-Veikot, Ravintola Pelimanni ja Perhonjokilaakso. Kreetan kierros su 5.7. klo 13.3017.00, lähtö Pelimannitorilta Jäläkihilipasut (k-18) klo 18.00, Ravintola Pelimanni

Kaustislainen alotus

Perinteinen kaustislaisten pelimannien, laulajien ja tanssijoiden tervetulotoivotus kuuluu ja näkyy ympäri festivaalialuetta. Nyt viritellään juhlatunnelma kohdilleen kaustislaiseen tapaan! Ympäri festivaalialuetta ma 6.7. klo 17.00

Suuri avajaisjuhla

Keskipohjanmaa-areenalla pistetään pystyyn viimeisen päälle komeat avajaiskekkerit. Lavalle kipuavat itseoikeutetusti kaustislaiset pelimannit seuranaan monikymmenpäinen Hääkuoro. Mukana ovat myös chileläinen Trío Bordelestino, juuri kolmannen albuminsa julkaissut laulaja-lauluntekijä Topi Saha, viime vuoden Konsta Jylhä -kilpailun vapaan sarjan voittaja Outi Pulkkinen, Kaustisen orkesteri johtajanaan Janne Nisonen sekä Kaustisen omat Ottoset, jotka viettävät viikon aikana myös 30-vuotisjuhliaan. Avajaispuhe pidetään musiikki- ja tanssiesitysten lomassa. Konsertissa jaetaan myös vuoden 2015 mestarikirjat ja festivaaliplaketit. Keskipohjanmaa-areena ma 6.7. klo 18.00

Konsta Jylhä -kilpailu

Kuudennen Konsta Jylhä -kilpailun lajina on folk-laulu. Perinteisessä sarjassa kilpaillaan soolona, joko säestyksettä tai itse säestäen, vapaassa käy modernimpi tyyli ja myös pienen yhtyeen säestys. Esikarsinnasta jatkoon päässeet kisaavat alkukilpailussa maanantaina ja finaalissa tiistaina. Alkukilpailu: ma 6.7. klo 19.00, . Pelimannitalo . Finaali: ti 7.7. klo 16.00, Pelimannitalo. Voittajat esittäytyvät: ke 8.7. klo 21.30, Iholla-sali

Mestaripelimannit

Suomalaisen perinnemusiikin tärkeimpiä edustajia, mestaripelimanneja, -laulajia ja -kansantanssijoita, kuullaan ja nähdään festivaaliviikon aikana muun muassa Mestarisoitoissa sekä Mestariparaatissa. Tunnelmallisissa tilaisuuksissa kansanmusiikin jykevät juuret ja soiton riemu välittyvät ikimuistoisella tavalla. Yksi juhlien kohokohdista, Mestariparaati, kuullaan torstaina Kaustinen-salissa. Mestari-soitot: ma 6.7. klo 20.30, Soittosali. ti 7.7. klo 11.30, Pelimannitalo. ke 8.7. klo 11.30, Pelimannitalo. pe 10.7. klo 14.30, Pelimannitalo. la 11.7. klo 15.00, Pelimannitalo Mestariparaati: to 9.7. klo 14.00, Kaustinen-sali

Tanssit T For Threen tapaan

1950- ja 1960-lukujen suosikki-iskelmiä laulava ja soittava T for Three tarjoaa tanssin tahdit areenalla. Vuokko Hedmanin, Satu Helenin ja Marianne Oivon herkullinen stemmalaulu, Timo Alakotilan aina elegantit sovitukset ja täyteläinen kokoonpano viuluineen ja harmonikkoineen vetävät väen lattialle nauttimaan aidosta vanhan ajan tanssilavatunnelmasta. Keikalla: ma 6.7. klo 21.00, . Keskipohjanmaa-areena

Kaustisen orkesteri . johtajanaan Janne Nisonen

Suuri ja mahtava Kaustisen orkesteri koostuu kaustislaislähtöisistä tai Kaustisella asuneista muusikoista, ulkomaita myöten. Orkesterin ohjelmassa näyttäytyvät vuoden 2015 juhlasäveltäjät Jean Sibelius ja Kaustisen oma “Salonkylän Sibelius”, Wiljami Niittykoski. keikalla: ma 6.7. klo 19.30, Kaustisen kirkko


Kuva: Samy Khabthani

Mirja Klippel & Alex Jønsson (FI/DK)

Mirja Klippel & Alex Jønsson (FI/DK)

Laulaja-lauluntekijä Mirja Klippelin lyriikat kertovat kohtaamisista, yhteenotoista ja oman paikan etsimisestä. Alex Jønsson kuvittaa rivien välit rosoisen kauniilla sähkökitaroinnillaan. Tuuli käy Amerikan laulumailta yli Kööpenhaminan vilpoisten rantojen - ja saattaa saada ihosi kananlihalle. keikalla: ma 6.7. klo 22.00, Iholla-sali. ti 7.7. klo 14.00, Café Mondo

Mały Śląsk Folk Group (PL)

Puolalaisen kansantanssin askelkuvioihin ja rytmeihin johdattelee palkittu Mały Śląsk Folk Group Radzionkówin kaupungista, Sleesian alueelta EteläPuolasta. Vuonna 1973 perustettu arvostettu tanssi- ja lauluryhmä pitää yllä erityisesti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Sleesian alueen kansanperinnettä tanssien, soittaen ja laulaen. Laaja ohjelmisto esittelee puolalaista kansantanssi- ja musiikkiperinnettä monipuolisesti eri maakunnista, poloneesista masurkkaan. keikalla: ma 6.7. klo 19.00, . Keskipohjanmaa-areena. ti 7.7. klo 19.00, Keskipohjanmaa-areena. ke 8.7. klo 15.30, Keskipohjanmaa-areena. ti 7.7. klo 14.30 Soittosali. ti 7.7. klo 16.30 Juhlapiha. Mały ke 8.7. klo 10.00 tanssitupa, . Śląsk Keskipohjanmaa-areena. Folk ke 8.7. klo 14.30 Pelimannitori. Group (PL) ke 8.7. klo 20.00 Juhlapiha

Wasel & the Weasels

Wasel & the Weaselsia pidetään suomalaisen Old Time -musiikin suvereenina mestarina. Aitoamerikkalaiset mutta eurooppalaisista, mm. irlantilaisista ja skottilaisista, lähteistä alkunsa saaneet rytmit fuusioituneena mustien bluesiin tuottavat hypnoottisia kuvaelmia karusta arjesta ja juhlasta. Konserttiensa lisäksi yhtye jamittelee pelimannilavoilla myöhäisilloissa koko viikon ajan ja kutsuu kaikki mukaan. jameihin. keikalla: ma 6.7. klo 23.00, Soittosali. ti 7.7. klo 23.30, Pelimannitalon kahvio. ke 8.7. klo 00.00, Viinitupa. pe 9.7. klo 23.30, . Pelimannitalon kahvio. la 11.7. klo 23.30, . Pelimannitalon kahvio. Katso myös workshopit sivulta 16!

Tekosyy-klubi

Tekosyy-klubilla musiikintekijät kertovat biisinteon haasteista, iloista ja onnistumisista. Herkullisinta antia ovat tarinat biisien takana; miksi juuri tämä biisi on tehty? Yleisö pääsee paitsi lähelle musiikintekijää kuulemaan tarinoita ja musiikkia, myös osallistumaan illan kulkuun. Tekosyitään avaavat laulaja-lauluntekijät Pentti Rasinkangas ja Topi Saha sekä muusikko-kirjailijaduo Matti Johannes Koivu & Juha Itkonen. Klubin juontaa Heikki Salo. Yhteistyössä Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry. TEKOSYY-klubi: ma 6.7. klo 20.00, Café Mondo

Terveisiä Gia Laista

19

Kuusi vietnamilaista kansanmuusikkoa esittelee kansojensa perinnettä, kulttuuria, tyypillisiä soittimia, sävelmiä sekä lauluja alkuperäisessä muodossaan. Ryhmän muusikot tulevat KeskiVietnamin vuoristosta Gia Lain maakunnasta ja edustavat etnisiä ryhmiä nimiltään jrai ja banhar. Lisäksi ryhmässä on kaksi tutkijamuusikkoa Hanoin Kansallisesta musiikkiakatemiasta ja Kulttuurien tutkimuslaitokselta. keikalla: ma 6.7. klo 19.00, Iholla-sali. ti 7.7. klo 16.00, Soittosali

Kuusto ja Kapteeni Arola

Kuusto yhdistelee modernia kansanmusiikkia, tangoa ja jazzia. Vahvojen, tarttuvien ja perinnetietoisten melodioiden takana on koko yhtye, ja musiikissa on runsaasti tilaa improvisaatiolle, jossa jokaisen soittajan persoonalliset ja vilpittömät näkemykset pääsevät oikeuksiinsa. Kapteeni Arola rakastaa kauniita ja häpeilemättömän tarttuvia melodioita mutta on aina valmis heittäytymään väkevän rumpubiitin vietäväksi. Erilaisten puhallin-, jousi- ja kielisoittimien kohdatessa etnorumpujen arsenaalin syntyy sävykästä musiikkia, joka koskettaa ja tanssittaa samaan aikaan. keikalla: ma klo 20.30, Iholla-sali . Kuusto ti 7.7. klo 19.00, Viinitupa. Kapteeni Arola ti 7.7. klo 22.30, . Pelimannitalon kahvio

Soolojen yö -konserttisarja

Akustiset sooloillat tuovat herkkyyttä ja harmoniaa festivaalihumun keskelle. Joukko taitavia muusikoita esittelee sielunmaisemaansa instrumenttinsa välityksellä. Luvassa on herkkää tulkintaa, mieleenpainuvia tarinoita, intensiivistä läsnäoloa sekä lumoavaa luovuutta. Soolojen yöt Iholla-salissa: Antti Paalanen, Maija Pokela, Esko Järvelä ja Outi Pulkkinen ma 6.7. klo 23.30. Hanni Autere, Jouko Heikola, Satu Lankinen ja Maija Kauhanen ke 8.7. klo 23.00. Hilja Grönfors, Minna Hokka, Jarmo Romppanen ja Päivi Hirvonen to 9.7. klo 23.00


20

Maanantai 6.7.

SUNNUntai 5.7.

alle 7v

iltalippu

20,-

5,-

0,-

ei myynnissä

17.00-17.45 Kaustislainen alotus K austislaiset soittajat,

Osallistumismaksu ennakkoon . 30.6. mennessä 10 €, . jälki-ilmoittautuminen . paikan päällä 15 €.

laulajat ja tanssijat toivottavat festivaalivieraat tervetulleiksi taattuun kaustilaiseen tapaan! Terveisiä Gia Laista

Alle 12-vuotiaat maksutta. Puolet osallistumismaksuista . lahjoitetaan yleisön ja . osallistujien valitsemaan . hyväntekeväisyyskohteeseen!

18.00-19.00 Avajaiskonsertti m m. kaustislaiset pelimannit ja Hääkuoro, Kaustisen orkesteri, Ottoset, Trío Bordelestino (CL), Outi Pulkkinen, Topi Saha, . uusien mestarikirjojen ja . plakettien jako

Pelimannitori

13.30-14.30 Kreetan kierros: Ilmoittautuminen lähtöön

19.00-20.00 Mały Śląsk Folk Group (PL) P uolalainen folkloreryhmä pääkonsertissaan

14.30-15.00 Alkulämmittely:

FolkJam®

15.00 Juoksu alkaa . Kaustisen Torviseitsikon . aloitusfanfaarin myötä

Ravintola Pelimanni

15.30-16.30 Tervetuloa Kaustiselle! Tarjoamme nisukaffit pelimanneille, Uudenmaan maakuntateeman avaa Helsingin Pelimannit.

20.00-22.00 Tekosyy-klubi Muusikot Topi Saha ja Pentti

21.00-22.15 T for Three johdattaa yleisön 50- ja 60-luvun sävelmin aitoon vanhan ajan lavatanssitunnelmaan!

Rasinkangas sekä muusikkokirjailijaduo Matti Johannes Koivu & Juha Itkonen esittelevät biisejään ja tarinoivat tuotannostaan. Klubin juontaa Heikki Salo. Yhteistyössä Elvis ry.

22.15-23.00 Kaustislaiset pelimannitanssit K un tanssijalat on

23.00-00.00 Väsen (SE) Maailmankuulu ruotsalainen

saatu vipattamaan, jatkettakoon tansseja iltamyöhälle saakka!

Kaustislainen alotus Kuva. Krista Järvelä

Piirroskuvat: Tina Paronen

7-15 v

Festivaalialue

Kreetan kierros - . Hilipase isses hikhen!

18.00-03.00 Jäläkihilipasut (k-18) . Palaudutaan suorituksesta ruuan, juoman ja livemusiikin voimin! . Esiintymässä Manne & Ritu tai Ritu &. Manne sekä Napalm Ted

Päivälippu

kansanmusiikkitrio

00.30-01.30 Timo Rautiainen & Ville Ojanen K aikkea kansan-

musiikista kansan musiikkiin


20.30-21.30 Etnojazzin ilta: Kuusto ja Kapteeni Arola .

Modernia kansanmusiikkia, . tangoa, jazzia ja häpeilemättömän tarttuvia melodioita 22.00-23.00 Mirja Klippel & Alex Jønsson (FI/DK) L aulaja-lauluntekijä Mirja Klippelin lyriikat kertovat kohtaamisista, Alex Jønsson kuvittaa rivien . välit rosoisen kauniilla sähkökitaroinnillaan

19.00-22.00 Konsta Jylhä -kilpailun alkuerät K ilpailussa mitellään folk-lauluin perinteisessä ja vapaassa sarjassa 22.30-23.00 Vimpelin Väinä-

möisen jälkikaiuissa: Uinuva kantele Panu Valo (laulu), .

Maija Pokela (kantele) ja Ville Leppilahti (elektroniset soittimet) esittävät maistiaiset tulevasta musiikkiteatteriproduktiosta 23.00-23.30 Roikastajat . Erkki Rankaviidan lauluja

Mały Śląsk Folk Group (PL)

Kuva. Krista Järvelä

19.00-20.00 Terveisiä Gia Laista J rai- ja banhar-heimojen perinne esittelyssä

Pelimannilavat Soittosali 20.00 Avauskonsertti: . Kaustisen Purppuripelimannit 20.30 Mestarisoitto: Uudet mestarit esittäytyvät 21.30 RESA (SE) 22.00 Far Out and Beyond 22.30 Sari ja Mira 22.45 Palkeet 23.00 Yökonsertti: Old-time-hillbillybluesin juurilla Wasel & the Weasels Juhlapiha 16.00 Tanssitupa, ohjattua yleisötanssitusta: Wim van der Kooij ja Hauenlaulu 20.00 Yläkemijoen Laululapset 20.30 Juhlapihan tanssit: Spelarit 21.15 Juhlapihan tanssit: Helsingin Pelimannit 22.00 Pietarsaaren Spelmanslag 22.30 TaKaMus Krenikka

ROIKASTAJAT kuva. Tarja Moll

23.30-00.30 Soolojen yö . Akustisten sooloiltojen sarjan ja sielunmaisemiensa avaamisen aloittavat, kukin oman instrumenttinsa välityksellä, Antti Paalanen, Outi Pulkkinen, Esko Järvelä ja Maija Pokela

00.00-00.45 Trío Bordelestino (CL) C hileläisen trion hyppysissä maustuvat maailman useat musiikkityylit tangoista aina chansoneihin ja jazzvaikutteisiin Balkanin tuulahduksiin asti

Lastenteltta 16.00-18.00 Tradilinnut . Kaustisen omat laululinnut avaavat Lasten Kaustisen . seuranaan joukko ystäviä. . Duo JennaS, Konni Mannaryyni, Lempäälän Helkanuoret ja Anturan alta. 18.00-19.00 Taiteilunurkassa ohjattua toimintaa

Kirkko 19.30-20.30 Kaustisen orkesteri johtajanaan Janne Nisonen

S uurorkesterin taitavassa käsittelyssä juhlasäveltäjät Jean Sibelius ja “Salonkylän Sibelius”, Wiljami Niittykoski

20.00 Hanebriha 21.00 30+1 Pelimannitori

16.00 Ville 16.30 Suburban String Band 17.00 Olavi Tohkanen & Narsistin peili 17.30 Trio KOLME-M 20.00 Northern Colors 20.30 Far Out and Beyond 21.00 Nice&Voice 21.30 Jeppaset 22.00 Kettulaiset 22.30 Viskain-trio 23.00 Piipan Pojat

Viinitupa 21 20.00 NapaKampi 20.30 PAT – Pälvin ja Aunen Tarinat 21.00 O/Å 21.30 Pessi ja Juntti 22.00 Sakalaiskat 22.30 Yhteislaulua. Lauluyhtye Fiori 23.30 Jussi Asun & jamiystävien uuden Viinituvan tupaantuliaisjamit Setori

16.00 Pikipojat 16.30 Himlens Band 17.00 Kupletööri Hannu Musakka 17.30 Otto (SE) 20.00 OYTO 20.30 Janne O 21.00 Sari ja Mira 21.30 Northern Colors

Pelimannitalon kahvio 20.00 Mirkun likat 20.30 Lehtokurpat 21.00 Talkoopelimannit 21.30 Tovi 22.00 Käpylän Viulukolmoset 22.30 Urho Ruhje 23.00 OYTO 23.30 O Pojat 00.00 Vellamo-duo Massikka

16.30 Kantara 17.00 Kiero Salko 17.30 Ramses Bond 20.00 Pikipojat 20.30 Con-The-Set 21.00 Olavi Tohkanen & Narsistin peili 21.30 Otto (SE) 22.00 Johanna Tuomisto 20.15 Kaustisen Iättömät . Laulunlyömät


Liput:. www.lipputoimisto.fi

TIISTAI 7.7.

2015

22

Festivaali aukeaa klo 10.00.

Viime vuoden Konsta Jylhä -kilpailun vapaan sarjan voittaja Outi Pulkkinen on laulaja, äänitaiteilija, jouhikonsoittaja ja musiikinopettaja. Eri kulttuurien laulutekniikoiden lisäksi hän on perehtynyt erityisesti improvisaatioon. Soolokonserteissaan Outi Pulkkinen esittää omaa musiikkiaan laulamalla ja soittamalla jouhikkoa, toisinaan myös yhdistäen mukaan live-luuppauksen, esitystilanteessa äänittämisen.

Kuva: Sami Perttilä

Outi Pulkkinen

Keikalla: ma 6.7. klo 18.00 mukana Avajaiskonsertissa, Keskipohjanmaa-areena. ma 6.7. klo 23.30 Soolojen yö, Iholla-sali. ti 7.7. klo 14.30, Pelimannitalo

Floating Sofa Quartet (FI/DK/SE)

Tuoreen multiskandinaavisen hip folk- ja perinnefuusioyhtyeen neljä jäsentä tulevat Tanskasta, Suomesta ja Ruotsista. Yhtyeen alkusysäyksenä olivat paitsi yhteiset musiikilliset filosofiat myös Vilnia-joessa ajelehtinut villisian ruho. Yhdessä koettu surrealistinen näky synnytti halun ilmaista yhdessä, syntyi Floating Sofa Quartet. Yhtye fuusioi pohjoismaista perinnemusiikkia popharmonioiden kanssa tavoitteenaan helposti lähestyttävä, urbaani ja lämmin laulaja-lauluntekijä-henkinen sointi. Vill du flyga, will you fly with us? Keikalla: ti 7.7. klo 22.30, Pelimannitalo. ke 8.7. klo 11.30-12.15 jamiworkshop, . Café Mondo. ke 8.7. klo 17.00, Café Mondo

Akkajee

Iida Savolaisen ja Meriheini Luodon duo tarjoilee yleisölleen vauhtia ja vaaran tuntua akustisen transsimusiikin muodossa. Yhty-

Siba folk big band

een omaleimainen sointi syntyy alttoviulun, avainviulun, kilistinten ja kolistinten sekä laulun osuessa suomalaisen perinnemusiikin multaisimmille juurille. Karjalan kunnailta ja konemusiikin kellareista varastetut jumittavat teemat sekä modernin ajan taideilmiöt innoittavat Akkajeetä luomaan musiikkia, joka soi vahvasti tässä hetkessä. Keikalla: ti 7.7. klo 19.30, Pelimannitalo. ti 7.7. klo 00.30, Café Mondo

Meirän Kreeta

Saara Långin käsikirjoittama ja ohjaama Meirän Kreeta on elämänmakuinen, laajaan historialliseen lähdemateriaaliin perustuva kansannäytelmä kanteleensoittaja Kreeta Haapasalosta (1814-1893). Monologinäytelmän Kreetana nähdään Paula Varila, joka eläytyy osaansa täydellisen luontevasti -. aivan kuin puhuisi omasta elämästään. Näytökset KaUSTINEN-SALISSA: . I näytös ti 7.7. klo 18.00. II näytös pe 10.7. klo 18.00

Väsen (SE) & JPP yhteiskonsertissa

Maailmankuulu ruotsalainen kansanmusiikkiyhtye Väsen tykittää ruotsalaista kansanmusiikkia areenan täydeltä rinnallaan kaustislaisen pelimanniviulismin armoitettu superkokoonpano JPP. Yhteiskonsertissa energiat pääsevät valloilleen niin lavalla kuin katsomossa eikä kumpikaan yhtye jää toisen jalkoihin! Yhteiskeikka: ti 7.7. klo 21.30, . Keskipohjanmaa-areena. Väsen ja JPP: jamiworkshop . ti 7.7. klo 11.30-13.00, Café Mondo. Väsen: ma 6.7. klo 23.00, Café Mondo. ti 7.7. klo 17.00 mukana Mukula-matinea II:ssa, Keskipohjanmaa-areena. JPP: to 9.7. klo 20.30, Iholla-sali. to 9.7. klo 23.30 mukana Yökatrillissa, Keskipohjanmaa-areena


Kuva: Mia Marin

Siba Folk Big Band

Väsen (se) Kuva: Lauri Oino

Tuore Etno-Emma-voittaja on Suomen suurin ammattimainen kansansoitinorkesteri, jonka jokainen jäsen on säveltäjä, sovittaja, multi-instrumentalisti, solisti ja yhtyemuusikko. Orkesterin työskentelytapa on uraauurtava: se esiintyy ilman kapellimestaria ja nuotteja, ja soittajat kommunikoivat keskenään dynaamisesti, rytmisesti ja tulkinnallisesti, improvisoivat ja heittäytyvät. Lopputulos on ennenkuulumatonta, väkevää, tarttuvaa - se hehkuu ylpeyttä suomalaisesta kansanmusiikista. Joskus enemmän on enemmän! Keikalla: ti 7.7. klo 23.30, . Keskipohjanmaa-areena

Tallari, Tallari & Anssi Känsälä, Tallari vieraanaan Johanna Försti

Kuva: Emma Engström

Floating sofa quartet (FI/DK/SE) Kuva: Vesa Laasanen

Tallari taitaa suomalaisen kansanmusiikin kaikissa sen ilmenemismuodoissa. Juhlilla nämä monipuoliset muusikot esiintyvät kolmessa omassa konsertissaan. Tallarin ja Anssi Känsälän Rautavaaran jäljillä -projekti huipentui tammikuussa julkaistuun levyyn. Tapio Rautavaaran rakastetut kappaleet ovat saaneet Anssin ja Tallarin käsittelyssä hurmaavan, omaleimaisen muodon. Tallarin pitkäaikaisen viulistin Ritva Talvitien sovituskonsertissa kuullaan hänen sävellyksiään ja sovituksiaan lähes 30 vuoden ajalta. Kolmannessa konsertissaan Tallari saa vieraakseen ihastuttavan Johanna Förstin. Tallarin kansanlaulukaraokessa voivat laulunhaluiset esittää tunnettuja kansanlauluja itse Tallarin säestämänä. Keikalla: Tallari & Anssi Känsälä Rautavaaran jäljillä . ti 7.7. klo 18.00, Café Mondo. Ritva Talvitien sovituksia vuosien varrelta . ti 7.7. klo 20.00, Iholla-sali. Tallari vieraanaan Johanna Försti . to 9.7. klo 16.00, Iholla-sali . Tallarin kansanlaulukaraoke . la 11.7. klo 19.15 Troka

Taito Hoffrén kertoo ja runolaulaa koneella: tarinakonsertissa tuodaan puhuttu ja laulettu tarinankerronta lähemmäs toisiaan. Esityksen toiminnallisena keskiönä on Ladan moottori. Moottori on käytännöllinen esine, joka siirtää ihmisen paikasta toiseen. Toisaalta näyttämöllä moottori on väline kertoa tarinaa. Moottori voi muuttua välillä toiseksi – jopa soittimeksi! Se voi olla laite, jolle ihminen puhuu ja jonka käynnistymistä hartaasti toivoo. Laulu- ja ladankorjausoppaissa puhutaan molemmissa koneistosta, joka toimii tai ei toimi. Käsikirjoitus: Taito Hoffrén. Ohjaus: Taito Hoffrén ja Taisto Reimaluoto.

Paleface

Etno-Emmallakin palkittu, kotimaisen hiphopin johtohahmona ja monipuolisena muusikkona tunnettu Paleface on Kaustisellakin useassa roolissa. Tiistaina Paleface esiintyy sekä pienten näppärimuusikoiden vieraana Mukulamatinea II -konsertissa että akustisella soolokeikalla. Hän on mukana myös Pieni kansanlaulu -projektissa, jossa laulaja-lauluntekijät etsivät kadonnutta suomalaista kansanlaulua ja luovat siitä omat, uudet tulkintansa. Ne kuullaan keskiviikkona Pieni kansanlaulu -teemakonsertissa. Keikalla: ti 7.7. klo 17.00 mukana Mukulamatinea II:ssa, Keskipohjanmaaareena. ti 7.7. klo 20.15 soolokonsertti, Café Mondo. ke 8.7. klo 18.30 Pieni Kansanlaulu -teemakonsertti, Keskipohjanmaaareena

Paleface Akkajee

23

Keikalla: ti 7.7. klo 21.30, Iholla-sali

Tuutin täydeltä Tallaria!

tallari

Koneella – Taito Hoffrén

Kuva: Saara Autere


24

TIISTAI 7.7. 10.00-11.30 Tanssitupa T utustumismatka argentiinalaisen tangon askeliin Jarkko Peltolan opastuksella Mukulamati13.00-14.00 nea I M iniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset ja Ottoset vieraanaan ISOn Tanhuujien Pauha

15.00-16.00

The New Rope String Band (UK) H ulvatonta

kreisihauskaa tanssielkein . koko perheelle

Mukula17.00-18.00 matinea II N äppärit vieraanaan Paleface ja Väsen (SE)

19.00-20.30 Tanssimatka

Radzionkówista Kaustiselle Y hteispeliä Keski-Suomesta

ISOn Tanhuujien ja Jyväskylän kansalaisopiston pelimanniryhmien toimesta, mukana myös Toivo & Sirkat ja J-P Piirainen, Ahjolan Tanhuajien Tiistai-ryhmä, Ottoset ja Mały Śląsk Folk Group (PL) 21.30-22.45 Väsen (SE) & JPP Yhteiskonsertissa ruotsalainen huipputrio ja kaustislaisen pelimanniviulismin sanan-. saattaja JPP 23.30-00.30 SIBA Folk Big Band Suurorkesterin musisointi hehkuu ylpeyttä suomalaisesta kansanmusiikista

Kirkko 12.00-13.00 Keskipäivän hartaus M usiikki: Anni-Mari ja Jussi Kentalan perhe 20.00-21.00 Maailman kaikissa kylissä

Päivälippu

7-15 v .

alle 7v .

iltalippu.

30,- 8,- 0,- 25,-

11.30-13.00 Jamiworkshop 14.00-15.00 Mirja Klippel & Alex Jønsson (FI/DK) H erkkiä lyriikoita ja rosoista sähkökitaraa 16.15-17.00 Freija T radia ja heleää laulua, hyppysellinen iskelmää ja svengiä - näistä aineksista syntyvät Freijan koskettavat kansanlaulut 18.00-19.00 Tallari & Anssi

Känsälä Rautavaaran jälijllä

T apio Rautavaaran rakastetut kappaleet hurmaavassa, omaleimaisessa muodossa 20.30-21.30 Paleface E tnoEmmalla palkittu kotimaisen hip hopin johtohahmo ja monipuolinen muusikko akustisella soolokeikalla 22.45-23.30 Topi Saha & Valtatie 13 N uori ja lahjakas laulaja-lauluntekijä juhlii yhtyeineen uunituoretta kolmatta levyään 00.30-01.30 Duot kohtaavat Lavalla Akkajee ja Mäsä

12.30-13.30 Sepän soiton yhtyekilpailun voittajakimara Sakalaiskat, Viima ja Autere 14.00-15.00 Kirjailijat Iholla Iholla-sarjan Kirjan vuosi -spe-

siaalin avaavat Matti Johannes Koivu ja Juha Itkonen

Kopla N yky15.30-16.30 kansanmusiikkia rennolla otteella ja big band -vahvistuksella

17.00-18.00 Trío

Bordelestino (CL)

18.30-19.30 Koneella - Taito Hoffrén T arinakonsertti, runolaulua ja Ladan moottori 20.00-21.00 Tallari R itva . Talvitien sovituskonsertti 21.30-22.30 Rosa Latva Uni 23.00-00.00 “Kuinka olen elänyt” -levynjulkaisukonsertti Edith Piafin lauluja Sirkka Haaviston, Timo Alakotilan ja Riitta Kossin esittämänä

Kaustinen-sali 14.00-15.00 Joyful Voices & Nuevo proyecto (CH) K aksi sveitsiläistä upeaa kuoroa esittävät musiikkia etelästä 18.00-19.45 Meirän Kreeta,

15.30-17.00 Tanssiworkshop Aikuinen-lapsi-tanssitunti Jarmo Leppäkarin johdolla

I näytös

TRIO BORDELESTINO (CL)

11.30-12.30 Mestarisoitto Erkki Hiekkavirta & Eero Hautsalo, Eino Ketola, Harry Wessman & Risto Ala-Ikkelä ja Esko Pirttilampi 13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Kaustislaista soittoa Jylhän

pelimannien tapaan, juontajana Terttu Hanhikoski 14.30-15.30 Outi Pulkkinen Taidonnäyte laulutekniikoista, improvisaatiosta ja jouhikonsoitosta 16.00-19.00 Konsta Jylhä -kilpailun finaali

19.30-20.30 Akkajee D uo vie suomalaisen perinnemusiikin multaisimmille juurille 21.00-22.00 Rönsy . Hienostuneesta kamarifolkista rehevään tanssipoljentoon 22.30-23.30 Floating Sofa Quartet (FI/DK/SE) Multiskandinaavinen hip folk -yhtye ja perinnefuusio

10.00-11.00 Aamuworkshop Käsittelyssä 2-rivinen haitari 11.00-11.30 Hanebriha 11.30-12.00 Tovi 12.00-14.00 Pelimannimerkkien suoritustilaisuus 15.30-16.00 Nice&Voice R iikka Haapamäen johtama naiskuoro 16.00-16.30 Vocal ensemble Diiba-Daaba L auluja laidasta laitaan

16.30-17.30 Truban tunti . Iilai Hullunlehto 20.00-21.00 Instituutin tunti Kaustisen laulukirja 2 -julkaisukonsertti


Pelimannilavat

Lastenteltta 11.00-11.30 Tradilinnut matkustavat Chile, Trìo Bordelestino

Soittosali

11.30-11.45 Anttilan Pienet Pelimannit K austislaisen perhe-

yhtyeen nuori sukupolvi omalla keikallaan 11.45-12.00 Tulikaviat Alakouluikäiset Alahärmästä soittavat ja laulaa luikahuttavat 12.00-12.15 Ässät SSS P erinteisiä laululeikkejä säestettynä 12.15-12.30 Tradilinnut leikittävät

12.30-13.00 Musiikkisatu Metsänhenget Osallistava esitys perheen pienimmistä alakouluikäisiin 13.00-14.00 Soitinesittely ja -työpaja M inna Hokka ja paimen-

Minna hokka

puhaltimet

10.00 Kaustisen tunti: Sillankorvan pelimannit ja Salonkylän pelimannit 11.00 Hannu Rahikainen 11.15 Omajuttu 11.30 Saana Kastelli 11.45 Talkoopelimannit 12.00 30+1 12.15 Die Kleinen Landstreicher (DE) 12.45 Jeppaset 13.00 Tauko 13.30 Möttöläinen 13.45 Tiina Hokkanen-Oja 14.00 Elonjyvä 14.15 EHKY.n pelimannit 14.30 Mały Śląsk (PL) 15.00 Margis 15.15 Sunna 15.30 Tauko 16.00 Terveisiä Gia Laista, vietnamilainen ryhmä esiintyy 16.30 Viima 16.45 Töölön viuluklubi 17.00 Siniruoko 17.15 Kainuun Kansanpelimannit 17.30 Vuokko ystävineen 17.45 Noste 18.00 Lauluyhtye Koltiaiset 18.15 Kangasalan Balladipelimannit 18.30 Koiranen Kollektion 18.45 Anturan Alta 19.00 Menevät Mimmit 19.15 TaKaMus 19.30 Tauko 20.00 Iltakonsertti: Persoonalliset laulaja-lauluntekijät Kari Oja. 30v. Juhlakonsertti ”Ojan pohjalta” ja Jani Koskinen. 21.00 Tauko 21.30 Sooloilevien pelimannien iltamat: Pelimannit paljaimmillaan. Otto (SE), Kupletööri Hannu Musakka, Anna Morottaja, Johanna Tuomisto, Onni Rajaniemi, Minna Hokka, Ponsa, Janne O ja Teemu Eerola. Juhlapiha

14.00-14.30 Jyväskylän pelimannikerho I tse sävellettyjä lauluja sekä tuttuja lastenlauluja 14.30-15.00 Tanssiworkshop PikkuOttoset I ja JunioriOttoset II tanssivat ja tanssittavat 15.00-16.15 Taiteilunurkassa

ohjattua toimintaa

16.15-17.00 Jyväskylän kansalaisopiston lasten pelimanniryhmät M ukulat, Puikulat, Kiiri

ja Korpilahden pikkupelimannit valloittavat ohjattua toimintaa

18.45-19.15 Lasten pelimannikilpailu

Kuva. Ulla Nikula

17.00-18.00 Taiteilunurkassa

10.30 Ville 11.00 Pelimanniyhtye Kaksiset 11.30 Kantara 12.00 Nytky 12.30 Lempäälän Helkanuoret 13.00 Lauluyhtye Fiori 13.30 Käpylän Viulukolmoset 14.00 Hallavalia 14.30 Siniruoko 15.00 Nappulapeli 15.30 Talkoopelimannit 16.00 Tuulesta viis’ 16.30 Mały Śląsk (PL) 17.00 Kalevi ja Kamraatit 17.30 Menevät Mimmit 18.00 Kopla 18.30 Nice&Voice 19.00 Vetelin Mieskuoro. Korsulauluja Juhlapihan tanssit 19.30 Harry Wessmanin yhtye 20.30 Menox

Krenikka

11.00 Minna Hokka 12.00 Otto (SE) 13.00 Pessi ja Juntti 14.00 Närhen Munat 15.00 Matti Stenroos 16.00 Eino Eukko ja Arttu 17.00 Sunna 18.00 Vakama 19.00 Johanna Tuomisto 20.00 PAT - Pälvin ja Aunen tarinat 21.00 Markus Haapoja Pelimannitori 10.00 Tulikaviat 10.30 Rykäys 11.00 Yläkemijoen Laululapset 11.30 Lauluyhtye Fiori 12.00 EHKY.n pelimannit 12.30 NapaKampi 13.00 Elonjyvä 13.30 Himlens Band 14.00 Yläneen Pelimannit 14.30 Spelarit 15.00 Ramses Bond 15.30 Urho Ruhje 16.00 Turun Kaksiriviset 16.30 Aleksejevin perhe 17.00 Kupletööri Hannu Musakka 17.30 Pelimanniyhtye Kaksiset 18.00 Four Of Us 18.30 Lempäälän Helkanuoret 19.00 RESA (SE) 19.30 Salonki 7 20.00 Folkfakers 20.30 Pookinrakentajat Hailuodosta 21.00 Keuruun pelimannit 21.30 Northern Colors Viinitupa

12.00 Matti Stenroos 12.30 Duo Kaunis Elsa 13.00 Ahjolan Pelimannit 13.30 Viskain-trio 14.00 Olavi Tohkanen & Narsistin peili 14.30 Asta ja Tapani Lahikainen 15.00 Lauluyhtye Koltiaiset 15.30 Teatterikööri Marjaana 16.00 Uudisraivaajat 16.30 Trio Vimma 17.00 Pikipojat 17.30 Autere 18.00 Herra Tossavainen 18.30 Vinolempi 19.00 Kuusto 19.30 Heikin Trio 20.00 Nytky 20.30 Yläneen pelimannit 21.00 O Pojat 21.30 Vuokko ystävineen 22.00 Salonki 7 22.30 Yhteislaulua. Nuotiopelimannit 23.30 Jannen Hengentuotteet 24.00 Ronna Jam Band Setori

10.30 Pikipojat 11.00 Trio KOLME-M 11.30 Four Of Us 12.00 Salonki 7 12.30 Viskain-trio 13.00 RAW (SE) 13.30 Anni-Ilona Hiltunen 14.00 Itkevät Viikset 14.30 Teatterikööri

Marjaana 15.00 Vakama 15.30 Los 25 Olvidados-duo 16.00 Kainuun Kansanpelimannit 16.30 Suburban String Band 17.00 NapaKampi 17.30 Kiero Salko 18.00 Kalakaverit 18.30 Saana Kastelli 19.00 Dirt Farmers 19.30 Palkeet 20.00 O/Å 20.30 Sanna & Taneli Santerin kabinetti 12.00 Teemu Eerola 12.30 Ville 13.00 Kettulaiset 13.30 Trio KOLME-M 14.00 Los Olvidados-duo 14.30 Markus Haapoja 15.00 Four Of Us 15.30 Himlens Band 16.00 Mirkun likat 16.30 Arvid Lundén ja Olli-Pekka Lundén 17.00 Lehtokurpat 17.30 Vox Stellarum 18.00 Folkfakers 18.30 Sees 19.00 Simunan Sakki 19.30 Kalevi ja Kamraatit

Pelimannitalon kahvio 20.00 Spelarit 20.30 Poplarit 21.00 Eala 21.30 Rossi 22.00 Kimmo Numminen 22.30 Kapteeni Arola 23.00 Dirt Farmers 23.30 Yöjamien isäntänä Wasel & the Weasels Trokan pelimannitanssit 14.00 Idän Lokarit 14.30 Wim van der Kooij ja Hauenlaulu 16.15 Vanajaveden pelimannit 18.00 Ahjolan Pelimannit 20.30 Helsingin Pelimannit 21.00 Rykäys 22.45 Kaustisen Torviseitsikko Massikka

11.00 Vox Stellarum 11.30 Lauluyhtye Koltiaiset 12.00 Herra Tossavainen 12.30 Urho Ruhje 13.00 Tovi 13.30 Kapteeni Arola 14.00 OYTO 14.30 Säije 15.00 Minna Hokka 15.30 Koiranen Kollektion 16.00 Northern Colors 16.30 Markus Haapoja 17.00 Tuulesta viis’ 17.30 Trio Vimma 18.00 Duo Kaunis Elsa 18.30 Anni-Ilona Hiltunen 19.00 Konni Mannaryyni 19.30 Itkevät viikset 20.00 Mäntyharjun Huuliharpistit 20.30 Simunan Sakki 16.15 Keuruun pelimannit 18.00 Jeppaset 20.30 Kalevi ja Kamraatit


LiputLiput:. :. www.lipputoimisto.fi www.lipputoimisto.fi

KESKIVIIKKO 8.7.

2015

26

Festivaali aukeaa klo 10.00.

Pieni kansanlaulu -konsertti on Kansanmusiikki-instituutin tuottaman kokeellisen taiteellisen projektin huipennus. Laulajalauluntekijät etsivät kansanlaulun paikkaa nykymaailmassa ja tutkivat käytännön tekemisellä mahdollisuuksia luoda uusia kansanlauluja Ylen Radio 1:llä kesäkuussa esitettävässä ohjelmasarjassa, joka huipentuu teemakonserttiin kansanmusiikkijuhlilla. Mukana ovat taiteilijat Paleface, Aili Järvelä, Topi Saha, Johanna Försti ja Timo Rautiainen sekä Ville Ojasen johtama huippuorkesteri. pieni kansanlaulu: ke 8.7. klo 18.30, Keskipohjanmaa-areena

Janne ja Aino – Balladi erään säveltäjän elämästä

Esitys: ke 8.7. klo 21.00, Keskipohjanmaaareena

Raikasta ja innovatiivista musiikkia yli rajojen! Eturivin kansanmuusikot Timo Alakotila ja Senni Valtonen yhdistelevät pelimannimusiikkia ja virsiä omintakeisesti leveällä soitinarsenaalilla omin sovituksin ja sävellyksin. Mielikuvituksekas lopputulos vie kuulijan uuteen mielenkiintoiseen maailmaan. Keikalla: ke 8.7. klo 18.00, Kaustisen kirkko

Tuomas LogrÉn & Savuava Kirnu

Lilla Spelmansstämman

Suomenruotsalaisella pelimanniperinteellä on vahvat siteet kielirajan yli Kaustiselle ja sen lähialueelle. Sävelmät ovat kulkeutuneet ja vaikuttaneet pohjanmaalaiseen hää- ja musiikkiperinteeseen, jota löytyy mm. Småbönders Spelmanslagin sekä Pietarsaaren Spelmanslagin ohjelmistosta. Pelimannitalossa kuullaan mestaripelimannien Jonas Borgmästarsin sekä Ingmar Furun ohella Karlebynejdens Spelmansgille-, Vestersundsby Spelmän- ja StämmBandet-yhtyeitä. Tanssiosuudessa Juhlapihalla tunnelmasta huolehtivat Smedarna, Korsholmsgillet r.f. ja Salongsorkestern. Kaikkia ryhmiä kuullaan vielä Soittosalin iltamissa, joka huipentuu yhteissoittoon. Désirée Saarela & Triskel -yhtye sukeltaa nykykansanmusiikin keinoin suomalaisen pelimannimusiikin juurille. Lilla Spelmanstämman:. ke. 8.7. klo 14.30, Pelimannitalo. ke 8.7. klo 15.30, Keskipohjanmaa-areena. ke 8.7. klo 17.30, Pelimannitalo. ke 8.7. klo 19.00 Akustiset . pelimannitanssit, Troka. ke 8.7. klo 20.30, Pelimannitalo:. Désirée Saarela & Triskel. ke 8.7. klo 21.30 Lilla Spelmanstämman -iltamat, Soittosali. ke 8.7. klo 20.30 Juhlapihan tanssit

The String Contingent (AU/GB) Kuva: Heidi Maria Paalanen

Ainutlaatuinen kansanballadi avaa raikkaalla tavalla Jean Sibeliuksen elämän käänteitä. Tinkimättömällä työllä nuoresta muusikosta kasvaa arvostettu kansainvälinen taiteilija. Musiikki on läsnä kaikkialla vaatien jatkuvia uhrauksia, mutta toisaalla hehkuu taltuttamaton rakkaus. Aino on säveltäjämiehellensä elämän suurin sinfonia. Teoksen dynaaminen ilmaisukieli syntyy kansanmusiikin ja energisesti virtaavan tanssin saumattomasta symbioosista. Ville Ojasen, Heidi Maria Paalasen, Petri Kauppisen ja Milla Korjan luoma tanssiteos kertoo Jean ja Aino Sibeliuksen rakkaustarinan Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijoiden sekä Ostrobothnian Folk Orchestran tulkitsemana, solisteinaan Johanna Iivanainen, Timo Rautiainen ja Aapo-Matti Puhakka. Ehdottomasti yksi vuoden tanssitapauksista!

Psalttamus - pelimannivirsiä

Kuva: Cvijeta Miljak

Pieni kansanlaulu

ANtti Paalanen


Tuomas LogrÉn & Savuava Kirnu

Multi-instrumentalisti Tuomas Logrén julkaisi ensimmäisen soololevynsä Yövesi viime vuonna. Folkhenkinen levy sisältää tuoreena sekoituksena kiperää bluegrassia, kantria, suomalaisia kansanlauluja ja taidokasta triolipolskaa yllättävinä, svengaavina sovituksina. Levy oli sekä Etno-Emma- että Teosto-palkintoehdokkaana. Savuava Kirnu -yhtyeen jäsenet tunnetaan ennakkoluulottomuudestaan ja monipuolisuudestaan: heidän meriiteistään löytyy mm. folkhenkistä räppiä, konemusiikkia, glamrockia ja kalevalaista runolaulua. Yhtye esiintyi Tasavallan Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla 2014.

Mahtava mandoliini-ilta

Mestaripelimanni Heikki Lahti & KOMIA aloittavat klubin rennon letkeällä otteella ja tanssittavalla tahdilla. Illassa mukana myös Hannu Sepposen säveltämä ja sanoittama ainutlaatuinen konsertti Tupsulakin tiellä. Puolituntinen katkeamaton teos on suhteellisen suurikokoinen, jopa kohtuuton ja sopii kaikille pipopäille, mandoliinilla tai ilman! Iltaa jatkaa Belgian mandoliinilahja maailmalle, MANdolinMAN (BE). Kvartetti soittaa perinteisiä flaamilaisia sävelmiä ja jopa bossa novaa.

keikalla: ke 8.7. klo 17.00, Iholla-sali. to 9.7. klo 20.30, Café Mondo

Mahtava mandoliini-ilta Heikki Lahti & KOMIA ke 8.7. klo 20.00, Kallioklubi. Tupsulakin tiellä ke 8.7. klo 20.45, Kallioklubi. MANdolinMAN ke 8.7. klo 21.30, Kallioklubi

ANtti Paalanen

Esko Järvelä Epic Male Band

Virtuoosimainen haitaristi huutaa haitarilleen, potkii lattiaa, hakkaa paljetta ja puuskii ilmaa kuin raivopäinen härkä. Paalasen komennossa haitari on kuin joka solullaan elävä ja hengittävä kone. Vimmainen soittaja löysi uusimman Meluta-levynsä myötä myös soittimestaan jotakin uutta: “Se haluaa meluta! Se on ollut kapinallinen soitin syntyaikoinaan 1800-luvun lopulla. Vihattu, parjattu, pannaan julistettu, pirunkeuhko. Nyt se on tullut takaisin. Se ei soi enää juhannuskoivun alla, vaan klubeilla, reiveissä ja festarilavoilla, omana itsenään.” Paalasen soitossa on voimaa kuin pienessä kylässä. Käsitys haitarimusiikista saa aivan uuden ulottuvuuden! Keikalla: ke 8.7. klo 23.30, . Keskipohjanmaa-areena

The String Contingent (AU/GB)

Virtuoottinen instrumentaalimusiikkia soittava trio esittää säkenöivää musiikkia omaperäisesti ja vahvasti tulkiten. Australialaiset viulisti ja basisti yhdessä skotlantilaisen kitaristin kanssa yhdistelevät keltti- ja klassista musiikkia, jazzia ja bluegrassia uniikilla tavalla. Keikalla: ke 8.7. klo 00.00, Pelimannitalo. to 9.7. klo 15.00, mukana koostekonsertissa, Keskipohjanmaa-areena. to 9.7. klo 18.30, Café Mondo

Energisen folkrock-kokoonpanon jäsenet ovat tuttuja useista eri yhteyksistä. Keulahahmona häärii viulisti Esko Järvelä, yksi Pohjoismaiden näkyvimmistä kansanmusiikkiviulismin sanansaattajista. Kokoonpanoon kuuluvat lisäksi Anssi Salminen, Jani Kivelä, Juho Kivivuori ja Janne Mathlin. Kirjavat taustat kansanmusiikin, jazzin ja rockin parissa yhdistyvät räjähtäväksi kokonaisuudeksi, josta soittajat itse käyttävät luonnehdintaa ”progressiivinen hard folk”. Keikalla: ke 8.7. klo 22.30, Café Mondo. to 9.7. klo 22.30, Kallioklubi

Koontikonsertti I: Ensimmäiset 90 minuuttia - Kaustinen tutuksi!

Konsertti on kattava läpileikkaus Kaustisen festivaalilla koko viikon ajan kuultavasta tarjonnasta. Kaustiselle ja suoraan konserttiin saapuu polkupyörällä Suomea kiertävä hiilineutraali kansanmuusikko, viulisti Emilia Lajunen. Pohjanmaan kehitysvammaiset esiintyvät usean eri kokoonpanon voimin, ja romanimusiikin kirkkain helmi, mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors laulaa tiensä festivaaliyleisön sydämiin. Lavalla nähdään myös Valko-Venäjältä saapuva folkloreyhtye Gamanina ja Ahjolan Tanhuajien Tiistai-ryhmä. Koontikonsertti I:. ke 8.7. klo 13.00, Keskipohjanmaa-areena

27

Koontikonsertti II: Seuraavat 90 minuuttia - Kaustinen tutummaksi!

Päivän toisessa koontikonsertissa jatketaan festariviikon läpivalaisua. Tannerta tömisyttävät puolaisen kansantanssin lähettiläät Mały Śląsk Folk Group (PL), palanen suomenruotsalaista Lilla Spelmanstämman -kokonaisuutta, Lempäälän Helkanuoret, pohjoismaisen laulu- ja soittoperinteen voimakaksikko Unaja sekä valikoima kaustislaisia pelimanneja. Koontikonsertti II: ke 8.7. klo 15.30, Keskipohjanmaa-areena

Lempäälän Helkanuoret ja . Windalan pelimannit Lempäälän Helkanuoret sai alkunsa, kun pari pientä soittajaa alkoi kanteleensoiton vuonna 2002. Yksi kerrallaan harrastajia tuli lisää, ja nyt soittajia on 34, joista alaikäisiä 25. Vuoden nuori pelimanni -tunnustuksella 2015 palkittu kanteleryhmä kunnioittaa perinteitä ja tuo kansallissoittimemme äänen kuuluville. Windalan pelimannit soittaa vimpeliläistä ja järviseutulaista kansanlaulua ja vanhaa pelimannimusiikkia mestaripelimannien ottein. Ohjelmistossa on muun muassa Vimpelin Väinämöisen, Eeli Kivisen, railakkaita kansanlauluja. Keikalla: ke 8.7. klo 10.00, Pelimannitalo. Lempäälän Helkanuoret: ma 6.7. klo 17.00, . Lastenteltta ti 7.7. klo 12.30 Juhlapiha ja. klo 18.30 Pelimannitori . ke 8.7. klo 13.30, Setori. Windalan pelimannit: to 9.7. klo 16.30, Soittosali, la 11.7. klo 14.00, Juhlapiha

Suden Aika

Suden aika -lauluyhtyeen ainutlaatuinen sointi syntyy neljän vahvan ja erilaisen naisäänen yhdistelmästä. Yhtye on perinteen kantaja, jonka musiikissa yhdistyvät uusi ja vanha - perinteiset runolaulutekstit ja uusi musiikki. Pohjoismaiseen ja suomensukuiseen kansanmusiikkiperinteeseen pohjautuvan musiikin yhtye säveltää ja sovittaa itse. Teksteinä toimivat vanhat kalevalamittaiset kansanrunot. Keikalla: ke 8.7. klo 15.30, Iholla-sali. to 9.7. klo 18.00, Pelimannitalo


KESKIVIIKKO 8.7.

13.00-14.30 Koontikonsertti I:

30,- 8,- 0,- 25,-

Kuva. Riku Kankaro

10.00-11.30 Tanssitupa P uolalaisen kansantanssin maailmaan opastaa Mały Śląsk Folk Group

Päivälippu 7-15 v . alle 7v . iltalippu.

JANI KLEMOLA

28

Ensimmäiset 90 minuuttia Kaustinen tutuksi! M akupaloja

festivaaliviikolta tarjoilevat mm. Emilia Lajunen, Pohjanmaan kehitysvammaiset, Ahjolan Tanhuajien Tiistai-ryhmä, Hilja Grönfors ja Gamanina (BY)

11.30-13.00 Jamiworkshop M äsä, Floating Sofa Quartet (FI/DK/SE)

15.30-17.00 Koontikonsertti II:

17.00-18.30 Floating Sofa

Seuraavat 90 minuuttia Kaustinen tutummaksi! Lisää

makupaloja viikon tarjonnasta esittelevät mm. Mały Śląsk Folk Group (PL), Lilla Spelmanstämmanin yhtye Småbönders Spelmanslag, Lempäälän Helkanuoret, Unaja sekä valikoima kaustislaisia pelimanneja

Johanna försti

18.30-19.45 Pieni kansanlaulu Uutta kansanlaulua etsimässä Paleface, Johanna Försti, Topi Saha, Aili ja Timo Rautiainen

21.00-22.30 Janne ja Aino -

balladi erään säveltäjän elämästä T unteikas tanssiteos Jean ja

Aino Sibeliuksen rakkaudesta

23.30-00.30 Antti Paalanen Virtuoosimainen haitaristi . näyttää mihin kaikkeen parjatusta pirunkeuhkosta onkaan!

14.30-15.30

Kopla

Quartet (FI/DK/SE) ja Rönsy Multiskandinaavinen hip folk

-yhtye Floating Sofa Quartet ja hienostuneesta kamarifolkista rehevään tanssipoljentoon soljuva Rönsy yhteiskonsertissa

19.45-21.00 Bill Hota & The Pulvers Häkellyttävän suoraviivaista syväluotausta eteläpohjalaisuuden syvimpään ytimeen 22.30-23.30 Esko Järvelä Epic Male Band R äjähtävä kokonaisuus folkrockia 00.30-01.30 Anssi Känsälä . Kevyesti melankolista mutta vielä kevyemmin rullaavaa trubaduurimeininkiä

12.30-13.30 Käpylän musiikkiopisto K anteleorkesteri Satakie-

li, Käpylän Fiulit, Käpyjouhikot, Käpylän Viulukolmoset ja nuoremmat fiulit, Äimänkäki sekä Saijan Fiulit 14.00-15.00 Kirjailijat Iholla . Marko Hautala ja Juha-Matti Rautiainen

17.30-18.30 Jani Klemola Huikea Voice of Finland -finalisti Suomen Vetelistä

20.00-22.30 Mahtava mandoliiniilta H eikki Lahti & KOMIA, Hannu Sepposen Tupsulakin tiellä -teos sekä belgialainen mandoliinikvartetti MANdolinMAN

10.30-11.00 Windalan pelimannit Järviseudun vanhan pelimannimusiikin taiturit

11.30-12.30 Mestarisoitto Tepot, Erkki Vihinen & Kari Dahlblom, Aimo Mantere, Jonas Borgmästars & Ingmar Furu

15.30-16.30 Suden aika P erinteiset runolaulutekstit ja uusi musiikki lauluyhtyeen käsittelyssä

13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Tuvassa soittavat Anttilan peli-

17.00-18.00 Tuomas Logrén & Savuava Kirnu T uore sekoitus kiperää bluegrassia, kantria, suomalaisia kansanlauluja ja taidokasta triolipolskaa

14.30-15.30 Lilla Spelmansstämman Småbönders Spelmanslag,

18.30-19.00 Rentukat ja Simunan sakki P erinteisiä kaustislaisia kansanlauluja a cappella ja säestettynä J-P Piirainen 19.30-20.30 Pohjoismaisen perinnemusiikin ja omien sävellysten äärellä

21.30-22.30 Konsta Jylhä -kilpai-

lun voittajat esittäytyvät

23.00-00.00 Soolojen yö . Mestaripelimanni Jouko Heikola, Hanni Autere, Satu Lankinen sekä Maija Kauhanen

Kaustinen-sali 17.00-17.35

12.00-15.00 Tanssiworkshop Kaustislaista purppuria alotuksesta lopetukseen Jarkko Peltolan ohjauksessa

10.00-10.30 Lempäälän Helkanuoret Lahjakkaat kantelenuoret

Tanssiteatteri Rimpparemmi: Mä ja Niko S ympaattinen koko perheen

tanssiteos yksinäisen pojan ja vallattoman tiikerin yhteiselosta. Yhteistyössä Pohjanmaan tanssin aluekeskus. 20.00-21.00 Maarit Nikulan muistokonsertti Saara Långin juontamassa konsertissa mukana mm. Nikulan pelimannit ja Laulupelimannit ystävineen, Sirkka Haavisto, Meeri ja Roosa Pulakka, Hääkuoro

mannit, konsertin juontaa Terttu Hanhikoski

Pietarsaaren Spelmanslag ja Karlebynejdens Spelmansgille lähialueen pelimannit soittavat ja laulavat mm. suomenruotsalaista hää- ja purppuriperinnettä

16.00-17.00 Musiikkilukion iltapäivä K austisen musiikkilukion lahjakkaita nuoria muusikoita

17.30-18.30 Lilla Spelmansstämman StämmBandet Mustasaa-

resta, mestaripelimannit Jonas Borgmästars ja Ingmar Furu sekä Vestersundsby spelmän Pietarsaari-Larsmo-alueelta

19.00-19.45 Von & Af T aikoja matkaharmoonilla ja tuuballa 20.30-21.30 Lilla Spelmansstämman Désirée Saarela & Triskel 22.00-23.00 Pia Raskin laulutupa Laulavia vieraita, haastatteluja ja yhteislaulua

00.00-00.45 The String Contingent (AU/GB)

Kirkko 12.00-13.00 Keskipäivän hartaus Musiikki: Paasilan perhekunta 18.00-19.00 Psalttamus Pelimannivirsiä T imo Alakotila & Senni Valtonen


10.00-11.00 Aamuworkshop Lauluntekijät 11.00-11.30 Smedarna 11.30-12.00 Stämmbandet 12.00-12.30 Sees 12.30-13.00 Noste 13.00-14.00 Mestariworkshop Hilja Grönfors 14.00-14.30 Die kleinen Land-

streicher (DE) 14.30-15.00 PAT – Pälvin ja Aunen Tarinat 15.00-15.30 Vinolempi 15.30-16.30 Truban tunti O ona

Yliperttula ja ystävät 17.15-18.45 Weasel’s Old Time &

Bluegrass Workshop 19.00-20.00 Instituutin tunti .

Minna Hokka: Tarinallinen . konsertti paimensoittimilla 21.00-22.00 Matti Partasen muistokonsertti M ukana mm. Oulun Pammaus ja Nuotiopelimannit

Lastenteltta 11.00-12.00 Freija 12.00-12.30 Tradilinnut 12.30-12.45 PetoKala n auttii musiikista nuoruuden innolla 12.45-13.00 Tuulesta viis’ t arjoaa musiikin iloa aikuisille ja lapsille 13.00-14.15 Minna Hokan soitinrakennustyöpaja 14.30-15.00 Tanssiworkshop . JunioriOttoset I tanssii ja tanssittaa 15.00-15.30 Anna Morottaja Ä änija elämysmatka sekä joikutyöpaja 15.30-17.00 Taiteilunurkassa ohjattua toimintaa

17.00-17.30 Duo Rämä R ytmikäs musiikkimatka maailman ympäri 17.30-17.45 Eemo L astenohjelmien musiikkia kamusovituksin 17.45-18.00 Yläkemijoen Laululapset L aulu joka tilaisuuteen 18.00-19.00 Lasten pelimannikilpailu

Pelimannilavat Soittosali

10.00 Kaustisen tunti: Peltoniemen pelimannit ja Köyhäjoen pelimannit 11.00 Harmando 11.15 Lappajärven Pelimannit 11.30 Keuruun pelimannit 11.45 Simunan sakki 12.00 Kauhajoen klaneetit 12.15 Jämsän Soimannien . huuliharput 12.30 Kortesjärven Pelimannit 12.45 Ahjolan Pelimannit 13.00 Tauko 13.30 Mimosa 13.45 Turun Kaksiriviset 14.00 Kankaanpään musiikkiopiston pelimannit 14.15 Ramses Bond 14.30 Äijäkanteleet 14.45 Lea Virtanen 15.00 Käpyjouhikot 15.15 Kvartti 15.30 Tauko 16.00 Rakkauden pimeä puoli 16.20 Janne & Mimmit 16.40 Johanna Ilola 17.00 Mauno Järvelä pelimanneineen. Leikkivät Sävelet 18.00 Saijan Fiulit 18.15 Rykäys 18.30 Winha 18.45 Mestaripelimannit Tepot 19.00 Erkki ja Jenna Hiekkavirta 19.15 Lauluyhtye Fiori 19.30 Tauko 20.00 Iltakonsertti: 3. Perinteinen Suuri Huuliharppukonsertti. Esiintymässä Mestaripelimannit Erkki Vihinen, Aimo Mantere, Jouko Heikola ja Harry Wessman yhtyeineen yhtyeet Huuliveikot, Mäntyharjun Huuliharpistit, Horjumattomat ja Oulun Huuliharppupelimannit sekä komea yhteissoitto. 21.30 Soittosalin Iltamat: Lilla Spelmansstämmanin suomenruotsalaisen teemapäivän loppuhuipennuksessa mukana Småbönders Spelmanslag, Pietarsaaren Spelmanslag, Karlebynejdens spelmansgille, Vestersundsby spelmän, Korsholmsgillet r.f., Salongsorkestern, Smedarna ja StämmBandet. Juhlapiha 10.00 Vanajaveden pelimannit 10.30 Mirkun likat 11.00 Peltoniemen pelimannit 11.30 Köyhäjoen pelimannit 12.00 Kangasalan Balladipelimannit 12.30 Kangasalan Pikkupelimannit 13.00 Näppärit 14.00 Ruoveden Pelimannit 14.30 Kankaanpään musiikkiopiston pelimannit 15.00 Kortesjärven Pelimannit 15.30 Katuorkesteri Odessa ja Kansanlauluyhtye iLo 16.00 Kansantanssia.Virkeät ja Tanhuryhmä Sitriini 16.30 Tupalaulajat 17.00 Putaan Pelimannit 17.30 Kvartti 18.00 Lappajärven pelimannit ja tanssiryhmä Väkitukko 19.00 Keuruun Pelimannit 19.30 Yläneen Pelimannit 20.00 Mały Śląsk (PL) Juhlapihan tanssit

20.30 Smedarna 21.30 Korsholmsgillet r.f. 22.30 Salongsorkestern

Krenikka

11.00 Teemu Eerola 12.00 Esko Salonen 13.00 Anttila & Maa 14.00 Saana Kastelli 14.30 Koriat Friidut 15.30 Dirt Farmers 16.30 Kanssalaulaja Eki Luumi 17.30 Marja & Alfonso 18.00 Arvid Lundén ja Olli-Pekka Lundén 19.00 Teatterilesket 20.00 Erkki Vihinen ja Kari Dahlblom 21.00 Duo Kaunis Elsa Pelimannitori 10.00 Lehtokurpat 10.30 Harjavallan Pelimannit 11.00 Karlebynejdens spelmasgille 11.30 Menevät Mimmit 12.00 Kiero Salko 12.30 Konni Mannaryyni 13.00 Pikipojat 13.30 Koiranen Kollektion 14.00 Nissin kööri 14.30 Mały Śląsk (PL) 15.00 Vestersundsby Spelmän 15.30 Kainuun Kansanpelimannit 16.00 Margis 16.30 Mäntyharjun Huuliharpistit 17.00 Pyhäjoen Seelarit 17.30 TaKaMus 18.00 Ruoveden Pelimannit 18.30 Idän lokarit 19.00 Harmando 19.30 Kesäpelimannit 20.00 OYTO 20.30 Kiikka Ramblers 21.00 Uudisraivaajat Viinitupa 12.00 Ketsele 12.30 Kanteleyhtye Riemu 13.00 Jani Koskinen 13.30 Erkki Vihinen ja Kari Dahlblom 14.00 Eala 14.30 Uittosuma (Ulla Laukkanen) 15.00 Keke Lammassaari 15.30 Los Olvidados-duo 16.00 Karin parhaat 16.30 SekaWalta-kvartetti 17.00 Duo Jaana & Junnu 17.30 Duo Anneli ja Aukusti 18.00 Mestaripelimanni Jouko Heikola ystävineen 18.30 Viiden T 19.00 Trubaduuri Jukka Törmä 19.30 Sanna & Taneli 20.00 Azorit Express 20.30 Saana Kujala, Laura Kuisma ja Timo Alakotila 21.15 Johanna Tuomisto 21.45 Räsynukke 22.15 Vokki 23.00 Yhteislaulua. Oulun Pammaus 00.00 Yöjamien isäntänä Wasel & the Weasels Setori 10.30 Ramses Bond 11.00 Suburban String Band 11.30 RESA (SE) 12.00 Rykäys 12.30 Antti Korhola Potkasee Oven Sisään 13.00 Varmistuu myöhemmin 13.30 Lempäälän Helkanuoret 14.00 Trio KOLME-M 14.30 O Pojat 15.00 Pessi ja Juntti 15.30 Urho Ruhje 16.00 Vox Stellarum 16.30 Ville 17.00 Äimänkäki 17.30 Sunna 18.00 Jeesiöjärven Pelimannit 18.30 Los Olvidados-duo 19.00 Nytky 19.30 Omajuttu 20.00 Pirkanmaan maakuntapelimannit 20.30 Töölön viuluklubi

Santerin kabinetti

29

12.00 Hannu Rahikainen 12.30 Kanssalaulaja Eki Luumi 13.00 Hanebriha 13.30 Antti Korhola Potkasee Oven Sisään 14.00 Vocal ensemble DiibaDaaba 14.30 Kupletööri Hannu Musakka 15.00 Viti Siloonen 15.30 Teijo ja Anneli Aho 16.00 Jämsän Soimannien huuliharput 16.30 Duo Gambaamo 17.00 Duo Veikkolan Pojat 17.30 RAW (SE) 18.00 Trio Vimma 18.30 Moldurga 19.00 Erkki-Jussi Koivuluoma 19.30 Sakalaiskat

Pelimannitalon kahvio 20.00 Herra Tossavainen 20.30 Alice Aloof 21.00 Lauluyhtye Cantavierre 21.30 Suupohjan Rentukat 22.00 Anturan Alta 22.30 Siniruoko 23.00 ValMareetta 23.30 Vanhanpiian Pojat 24.00 Vuokko ystävineen 00.30 Azorit Express Trokan pelimannitanssit 14.30 EHKY.n pelimannit 15.00 Vantaan Kansanpelimannit 17.00 Siltapelimannit 17.30 Spelarit 18.00 Harjavallan Pelimannit 19.45 StämmBandet 20.30 Erkki Kauhanen ja Hyttiset 22.30 Lappajärven Pelimannit 23.00 Kittilän Kaverukset Massikka 11.00 Itkevät Viikset 11.30 FairTrad. 12.00 Anturan Alta 12.30 Matti Stenroos 13.00 Uittosuma (Ulla Laukkanen) 13.30 Triijuulla 14.00 Käpylän Viulukolmoset 14.30 Four Of Us 15.00 Los Dos 15.30 Duo Suojanen ja Välimaa 16.00 Viskain-trio 16.30 Kiikka Ramblers 17.00 Nissin Kööri 17.30 Janne O 18.00 Pippurikirurgi & Ohitusleikkausorkesteri 18.30 KOMOTE LAMAS 19.00 Duo Veikkolan Pojat 19.30 Äijäkanteleet 20.00 Gamanina (BY) 20.30 Pookinrakentajat Hailuodosta Sopukka

14.30 Eino Eukko ja Arttu . 15.00 Salonki 7 17.00 Lempäälän . Helkanuoret 17.30 Ahjolan Pelimannit 18.00 Piipan Pojat Laulureki 14.30 Lauluyhtye Cantavierre 20.30 KOMOTE LAMAS

14.30 Tupalaulajat 17.00 Turun Kaksiriviset 17.45 Länsirannikon Pelimannit 20.00 Sakarat Laulupelimannit 22.30 Nuotiopelimannit


Liput :. www.lipputoimisto.fi

TORSTAI 9.7.

2015

30

Festivaali aukeaa klo 10.00.

VUODEN YHTYE: Orivesi All Stars

Suomen suurin pelimanniorkesteri on toiminut vuodesta 2011 alkaen Antti Järvelän johdolla. Orkesterin ainoa päämäärä on mielekkään musisoinnin harjoittaminen hyvässä hengessä – se saa myös näkyä ja kuulua. Orivesi All Stars on pelimannikollektiivi, johon voi osallistua minkä tasoinen ja -ikäinen soittaja tahansa, eikä maantieteellistä rajoitusta osallistumiselle ole. Keikalla: to 11.30-12.15 jamiworkshop, Café Mondo. pe 10.7. klo 19.00, Juhlapiha. la 11.7. ko 15.00 Yhtye esittäytyy, Kaustinen-sali

Huun-Huur-Tu (RU) Tuvan tasavallasta Venäjältä, läheltä Mongolian rajaa saapuu festivaaliyleisön iloksi yksi maailman tunnetuimmista kurkkulauluyhtyeistä Huun-Huur-Tu (Päivänkehrä). Yhtye esittää perinteistä tuvalaista kansanperinnettä modernisoituna tähän päivään kurkkulaulun ja tuvalaisten perinnesoittimien voimin. Musiikki on meditatiivista, maanläheistä ja sielukasta. Keikalla: to 9.7. klo 19.30, Kallioklubi . pe 10.7. klo 21.30, Iholla-sali

Kaustislainen kavalkadi: . Armasta orotellesa Perhonjokilaakson linja-autoliikenne on ollut pienten kylien korvaamaton kulkuyhteys maailmalle. Karvosen Vilijo, Mustajärvi, Ahon auto – niillä kulkivat sekä hiehot että pelimannit. Mikko Penttilän ohjaama kavalkadi vie meidät tänä vuonna seisakkien ja maitolaitureiden kiehtovaan maailmaan, josta ei musiikkia ja yllätyksiä pidä puuttuman. Kavalkadit, dramatisoidut pelimannikertomukset ovat esitelleet paikallista juhlaperinnettä jo ensimmäisestä festivaalista lähtien. Musiikki on aina vanhaa ja taattua kaustislaista, tarinat elävät ja muuntuvat ajan virrassa vierien. Näytökset: I näytös to 9.7. klo 17.30, Keskipohjanmaa-areena. II näytös la 11.7. HUOM! klo 17.45, . Keskipohjanmaa-areena

Voimalla 50 miehen

Kaustisen Mieslaulajat ja Vetelin mieskuoro yhdistävät voimansa konsertissa, jossa kuntarajoista piittaamatta pauhataan menemään - voimalla 50 miehen! Keikalla: to 9.7. klo 19.00, Kaustinen-sali

Vuoden yhtye. Orivesi all starS

Philomela

Philomela on naislaulajien muodostama moniääninen instrumentti, taiteellisen johtajansa Marjukka Riihimäen käsissä alati muovautuva soitin. Kuoro on 2000-luvun kuluessa noussut yhdeksi Suomen arvostetuimmista. Philomela on viime vuosina keskittynyt pääasiassa kotimaamme nykysäveltäjien musiikkiin suomalaisen kansanperinteen näytellessä ohjelmistossa myös vahvaa roolia. Kuoro valloittaa Kaustisen kahdella eri ohjelmistolla. Torstaina monipuolinen ja värikäs ohjelmisto, perjantaina ja lauantaina Suden aika -teos, joka kutsuu yleisön mukaan keskelle nuoren naisen kasvutarinaa. Tunteiden laaja kirjo onnellisuudesta ja rakastumisesta pettymyksen ja surun kautta toiveikkuuteen. Suden ajan on säveltänyt ja sanoittanut Tellu Turkka kalevalaisen lauluperinteen pohjalta. Keikalla: to 9.7. klo 17.00, Kaustinen-sali. pe 10.7. klo 18.30, Iholla-sali, Suden aika -teos. la 11.7. klo 19.00, Iholla-sali, Suden aika -teos

Emilia Lajunen Fixed - . pyöräilykiertue

Kesällä 2015 kansanmuusikko Emilia Lajunen ja musiikkitoimittaja Kare Eskola polkupyöräilevät halki Suomen. Mukana kulkee kaikki tarvittava: viulu, avainviulu, kansanmusiikin huippuosaaminen ja leiriytymisvälineet. Tarkoituksena on soittaa korkean profiilin festivaalikonsertteja mutta myös palata kansanmusiikin kulkurijuurille. Lisäksi kiertue on ekologinen kannanotto. Tärkeämpi viesti on hitaus: Nopeassa yhteiskunnassa helsinkiläisen citypelimannin on helppo unohtaa, että kansanmusiikin juuret ovat hitaasti vaeltavissa soittajissa. Keikalla: ke 8.7. klo 13.00, Keskipohjanmaa-areenan koontikonsertissa. to 9.7. klo 13.00, Iholla-sali


Lauri Tähkä

LAURI TÄHKÄ Kuva. Johanna Sauramäki

PHILOMELA

Pekko Käppi & K.H.H.L.

Jouhikon armoitettu taitaja tuo mukanaan Kuolleitten Hillittömien Hevoisten Luut -bändinsä, jonka muodostavat sikarilaatikkokitaraa ja jalkarumpuja soittava Tommi Laine ja sikarilaatikkobassoa soittava Nuutti Vapaavuori. Molemmat myös laulavat choruksia Pekon kanssa. Alkuvoimaisen juke joint -bluesin ja karhean kansanmusiikin yhdistelmä lävähtää raakana ja mehukkaana yleisön silmille. Tämä musiikki ei toden totta ole tarkoitettu hienostelijoille, mutta totaalinen musiikkielämys se on! Keikalla: to 9.7. klo 21.00, Kallioklubi

Kyläsoitto Salonkylässä

Perinteinen kyläsoitto matkaa tällä kertaa Salonkylään, jossa parastaan pistävät Salonkylän pelimannit. Salonkylän nuoriseurantalolla pidettävään kyläsoittoon on maksuton bussikuljetus festivaalialueelta: lähtö on Pelimannitorilta klo 11.00. KYLÄSOITTO: to 9.7. klo 12.00, . Salonkylän nuorisoseurantalo

Eteläpohjalaisen rockpoljennon ja kansanrunouden risteyksestä löytyy laulaja-lauluntekijä Lauri Tähkä, yleisön suosikki ja lukuisia palkintoja kahminut takuuvarma viihdyttäjä. Mahtipontiset sovitukset viuluineen, torvineen ja akustisine pianoineen ovat mannaa korville, ja kansanmusiikin piirteet ponnahtavat esiin siellä sun täällä, paikoin kansanlauluinakin. Herkkiä balladeja, pelimannihenkeä, jopa lattarirytmejä - Lauri Tähkä yhtyeineen on komiaa kuultavaa! Keikalla: to 9.7. klo 21.30, . Keskipohjanmaa-areena

Kaustisen laulukirjasta I ja II

Sukellus Kaustisen laulukirjan maailmaan maustettuna uudella kaustislaisella laulutuotannolla! Laulun tenhoa todistavat mm. Aili Järvelä, Anssi Känsälä, EmeritusOttoset, Häävi, Nikulan laulupelimannit, Teatterikööri Marjaana ja Valon pelimannit. Perjantain konsertissa mukana myös maistiaisia kirjan toisesta osasta ”Maria Josefiina Valon lauluja”. Iholla-salissa: Kaustisen laulukirjasta I to 9.7. klo 22.00. Kaustisen laulukirjasta II pe 10.7. klo 20.00

ENKEL

Luomufolk-yhtye nostaa kuultavaksi hittikappaleita vuosisadan takaa. ENKELin 90-luvulla kasvaneiden naispelimannien musiikki on vaikuttunut yhtä lailla ajasta, jossa se on elänyt että ajasta, jossa sen tekijät elävät nyt. ENKELin musiikki on akustista, luonnonmukaista ja tuoretta, vaikka sen siemenen kylvivät pelimannit maahan jo satoja vuosia sitten. Keikalla: to 9.7. klo 19.30, Pelimannitalo

Hanni Autere & Eero Grundström Viululaulun siivin, palkein puhkuvin

Herkän duon esitys muodostuu viululaulun ja harmoonin vuoropuhelusta, jossa kuuluu perinteen kunnioitus ja useiden tyylilajien tuntemus. Grundströmin soolot lomittuvat Autereen sävellyksiin, joissa punaisena

31

lankana on Autereen erikoisuus, viululaulu. Kappaleiden sovituksissa on Grundströmin vahva kädenjälki, ja sanoitukset ovat Kantelettaresta ja Larin-Kyöstiltä. Keikalla: to 9.7. klo 19.00, Iholla-sali

Aili & Folks

Viisihenkinen yhtye sekoittelee omaperäisesti kansanmusiikkia melodiseen poppiin ja vahvaan laulaja-lauluntekijäperinteeseen. Yhtye muistetaan myös parin vuoden takaisesta Uuden Musiikin Kilpailusta. Laulusolisti Aili Järvelä kertoo ammentavansa sisältöä kappaleiden teksteihin lapsuuden maisemista. ”Ehkä siinä on jotain kaihoa sinne, missä kasvoin. Toinen oleellinen ja loputon inspiraatio on tietenkin rakkaus.” Keikalla: to 9.7. klo 22.45, Café Mondo

Duo Selina ja Äijäkanteleet

Duo Selina on Hanna Ryynäsen ja Sanni Virran yhtye. Kanteleille ja laululle tehdyt sävellykset muodostavat yhtyeelle oman musiikillisen maailman, jota voi luonnehtia nykykansanmusiikiksi. Mukana on kuitenkin myös jotain uutta ja omaa. Yhteisessä konsertissa tavataan myös ilmiöksi noussut Äijäkanteleet. Raavaat miehet soittavat pienkanteleita äijäasenteella, huumoria kaihtamatta. Keikalla: to 9.7. klo 11.30, Iholla-sali. Duo Selina: la 11.7. klo 17.00, Soittosali. Äijäkanteleet: ke 8.7. klo 14.30, Soittosali

Pohjola Project

Pohjola Project on kahden viulun ja kosketinsoittimien trio, joka soittaa sävellettyä uutta kansanmusiikkia. Peruspoljento löytyy pohjoismaisesta kansanmusiikista. Muita vaikutteita on kuultavissa länsimaisesta klassisesta taidemusiikista sekä irlantilaisesta ja amerikkalaisesta kansanmusiikista. Levynjulkaisukeikka! Keikalla: to 9.7. klo 10.30, Pelimannitalo. to 9.7. klo 22.00, Soittosali


32

TORSTAI 9.7. 10.00-11.30 Tanssitupa Kaustislainen purppuritupa

Senni Penttilä-Kunkaan ja Laura Roimelan johdolla

13.00-14.15 Kaustinen tanssii - Ottoset 30 vuotta! Kaustisen omat MiniOttoset, PikkuOttoset, JunioriOttoset, Ottoset ja VeteraaniOttoset juhlivat kolmekymppisiään! OTTOSET

Päivälippu

7-15 v .

alle 7v .

iltalippu.

35,- 8,- 0,- 30,11.30-13.00 Jamiworkshop Orivesi All Stars, Irish Session Band

J-P Piirainen 14.15-15.00 itarataiturin omia sävellyksiä ja K pohjoismaista perinnemusiikkia

16.30-17.30 MANdolinMAN (BE) Belgian lahja maailman mandoliinimusiikille 18.30-19.30 The String Contingent (AU/GB)

20.30-21.30 Tuomas Lógren & Savuava Kirnu K iperää blue-.

grassia, suomalaiskansallista . tanhua ja taidokasta triolipolskaa Kuva. Krista Järvelä

15.00-16.30 Meiltä ja maailmalta Koostekonsertissa Hässäkkä, tuvalainen Huun-Huur-Tu (RU), Vokki, Kvartti, JunioriOttoset I, Kokka sekä The String Contingent (AU/GB) 17.30-18.45 Kaustislainen

kavalkadi, I näytös: Armasta orotellesa K avalkadi vie meidät

tänä vuonna seisakkien ja maitolaitureiden maailmaan linja-autoa odoteltaessa

19.30-20.30 Orivesi All Stars Vuoden yhtye 2015 on Suomen suurin pelimanniorkesteri täynnä soittamisen riemua 21.30-22.45 Lauri Tähkä E teläpohjalaista poljentoa rockin ja kansanrunouden risteyksestä 23.30-00.30 Yökatrilli Tanssihurmos Antti Savilammen ja JPP:n johdolla - poikkeuksellisesti jo torstain yössä!

Kirkko 9.00-10.00 Pelimannihartaus

22.45-23.30 Aili & Folks Ihana ja herkkä folkpop-yhtye 00.30-01.30 5/5

Salonkylä 12.00-13.15 Kyläsoitto . Salonkylän nuorisoseurantalolla perinteisessä kyläsoitossa isännöivät Salonkylän pelimannit Huun-huur-tu (ru)

11.30-12.30 Duo Selina ja Äijäkanteleet Duo Selina esittää ny-

kykansanmusiikkia kantelein ja lauluin, Äijäkanteleissa raavaat miehet hellivät pienkanteleita

13.00-14.00 Emilia Lajunen & Kare Eskola M uusikko ja toimittaja kansanmusiikin kulkurijuurilla - polkupyöräillen! Pentti Rasin14.30-15.30 kangas Lastenlaulujen aatelia

16.00-17.00 Tallari vieraanaan

10.30-11.00 Pohjola Project Antti Pohjolan, Pauliina Pajalan ja Timo Alakotilan uusi trio levynjulkaisukeikalla

11.00-11.30 Kauhajoen klaneetit E teläpohjalainen klarinettikansanmusiikkiyhtye

11.30-12.15 Kalevan Kaiku 25v Savolaisten laulavien naisten juhlavuosi

13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Kaustisen torviseitsikko ja

Johanna Försti

Kirkonkylän pelimannit

17.30-18.00 Satu Lankinen Kokkolalainen . multi-instrumentalisti

14.15-14.45 Arto Järvelä & AP Sarjanto Herrat pelimannit

18.00-18.30 Kimmo Numminen Laulaja-lauluntekijän tulevan soololevyn laulut kuullaan ensimmäisenä Kaustisella 19.00-20.00 Hanni Autere & Eero Grundström Viululaulua . ja harmoonia 20.30-21.30 JPP K austislaista pelimanniviulismia parhaimmillaan! 22.00-22.45 Kaustisen laulukirjasta I Otteita rakastetuista kaustislaisista lauluista esittävät Häävi ja EmeritusOttoset sekä Anssi Känsälä 23.00-00.15 Soolojen yö Hilja Grönfors, Jarmo Romppanen, Minna Hokka ja Päivi Hirvonen

Kaustinen-sali 14.00-15.30 Mestariparaati Suomalaisen kansanmusiikin loistelias läpileikkaus . mestareiden tarjoilemana

17.00-18.00 Philomela . Palkittu naiskuoro 19.00-20.00 Kaustisen Mies-

laulajat ja Vetelin mieskuoro

V oimalla 50 miehen!

15.00-16.00 Valma & VarsiNaiset Vallatonta lavakarismaa ja riipivää tarinankerrontaa 16.30-17.30 Leikarit 40v. . Perinteistä ja uutta kansanmusiikkia jo neljä vuosikymmentä! 18.00-19.00 Suden aika . Perinteitä kunnioittava lauluyhtye tulkitsee Siionin virsiä 19.30-20.30 ENKEL 21.00-00.15 Ajaton lauluklubi: En voinut itkeä naurulta Kantelettaren läpilaulantaa lauluyhtye Shamun johdolla 16.00-17.30 Tanssiworkshop Irlantilaiset céili-tanssit tutuiksi, Irish Dance Oulu ja Droichead

19.30-20.30 Huun-Huur-Tu (RU) T uvalaisen kurkkulauluperinteen huippuosaajat 21.00-22.00 Pekko Käppi & K.H.H.L. K ansanmusiikkia,

psykedeliaa ja stoner-rockia jouhikkoa unohtamatta!

22.30-23.30 Esko Järvelä Epic Male Band T rash-folkia, rockia . ja jazzia ihmeviulisti Esko . Järvelän johdolla


10.00-11.00 Aamuworkshop Käsittelyssä huuliharppu 11.00-11.30 Otto (SE) 11.30-12.00 SekaWalta-kvartetti 12.00-12.30 Riikka 12.30-13.00 Kvartti 13.00-14.00 Mestariworkshop Mestaripelimannit Tepot 15.30-16.30 Truban tunti T uija Puurunen 17.30-18.30 Soiva luento . Anne-Mari Kivimäki: Ilja . Kotikallion elämästä 19.00-21.00 Weasel’s Old Time & Bluegrass Workshop

Lastenteltta 11.00-11.30 Tradilinnut matkustavat Venäjä, Huun-Huur-Tu 11.30-12.30 Tallari ja Tuomo

Rannankari

12.30-12.45 Vokki-Myyrät O mia uusia riemukkaita lastenlauluja, joihin kuuluu tietysti leikki 12.45-13.00 Kangasalan pikkupelimannit 4 5 pientä ja suurempaa

pelimannia valtaa lastenteltan 13.00-14.15 Minna Hokan soitinrakennustyöpaja

14.15-14.30 Taruno M usiikillinen satuhetki vuorolaulellen 14.30-15.00 Tanssiworkshop MiniOttoset II tanssii ja tanssittaa 15.00-16.15 Taiteilunurkassa ohjattua toimintaa 16.30-17.30 Hyvä trio M usiikkiteos Kalevalainen ensiapulaukku 17.30-18.45 Taiteilunurkassa ohjattua toimintaa 18.45-19.15 Lasten pelimannikilpailu

Pelimannilavat Soittosali

10.00 Kaustisen tunti: Aila Rauhalan Kanteletytöt ja Mosalan pelimannit 11.00 Horjumattomat 11.15 Avojalakaset 11.30 Ii-Team 11.45 Mittumaari 12.00 Usko Välimäki 12.15 Vox Stellarum 12.30 Heikin Trio 12.45 Länsirannikon pelimannit 13.00 Tauko 13.30 Pessi ja Juntti 13.45 Vanajaveden pelimannit 14.00 Oulun Huuliharppupelimannit 14.15 Kuivaniemen ja Simon Pelimannit 14.30 Pohjankartanon Mandoliinit 14.45 PosiDivas 15.00 Keke Lammassaari & Löytö 15.15 Lauluyhtye Cantavierre 15.30 Tauko 16.00 Eilan ja Eskon kupletit 16.30 Windalan pelimannit 16.45 Katuorkesteri Odessa ja Kansanlauluyhtye iLo 17.00 Kanteleyhtye Riemu 17.15 Viitasalo-opiston kansanmusiikkiyhtye 17.45 Mestaripelimanni Jouko Heikola ystävineen 18.00 Duo Gambaamo 18.15 Anna Morottaja 18.30 Kustaan sota-kuoro ja orkesteri 19.00 Keisarin Morsiamet 19.15 Su-Sa-Ta 19.30 TAUKO 20.00 Soittosalin iltakonsertti: Räsynukke ja Valma & Varsinaiset 21.00 Tauko 21.30 Uusmaalaisten iltamat: Maakuntateemaa juhlistavat Vantaan kansanpelimannit, Sakarat Laulupelimannit, Pohjola Project, Ellun Kamut, Vihdin Pelimannit ja Hiispiiri. Juhlapiha 10.00 Harjavallan pelimannit 10.30 Pirkanmaan maakuntapelimannit 11.00 Kainuun Kansanpelimannit 11.30 Herra Tossavainen 12.00 Himlens Band 12.30 Iin Laulupelimannit 13.00 Siltapelimannit 13.30 Suomen Sahansoittajat 14.00 Mimosa 14.30 Ehrontahron 15.00 Pookinrakentajat Hailuodosta 15.30 Nina Nordvall Vahlberg & Mirja Palo (SE) 16.00 Ii-Team 16.30 Kesäpelimannit 17.00 EHKY.n pelimannit 17.30 Kaustisen Showtanssijat 18.00 Koiranen Kollektion 18.30 Helsingin Pelimannit 19.00 Kansantanssia. Lykky 19.15 Gamanina (BY) 20.00 Kansantanssia Uudeltamaalta: Tanhu-Visa, Pääkaupungin Karjalaiset Nuoret, Pörriäiset ja Rutistus. 21.00 Nilsiän pussihousukerho Juhlapihan tanssit 21.30 Niina & The Beat Callers 22.30 Espoon pelimannit - Esbo spelmanslag 23.15 Vantaan Kansanpelimannit

Krenikka

11.00 Ketsele 12.00 Eilan ja Eskon Kupletit 13.00 Jari Kurjenmaa 14.00 Kipinä 15.00 Ponsa 16.00 Trubaduuri Matti Reittamo 17.00 Möttöläinen 18.00 Los Dos 19.00 Jani Koskinen 20.00 Tuulikki Tee 21.00 Kupletööri Hannu Musakka Pelimannitori 10.00 Hannu Rahikainen 10.30 Tuulesta viis’ 11.00 Vanajaveden pelimannit 11.30 Sakarat Laulupelimannit 12.00 Pelimanniyhtye Havilla 12.30 ErkkiJussi Koivuluoma 13.00 Winha 13.30 Yläneen Pelimannit 14.00 Alusvasara 14.30 Arvon alotus 15.00 Mittumaari 15.30 Putaan Pelimannit 16.00 Länsirannikon pelimannit 16.30 FairTrad. 17.00 Avojalakaset 17.30 Kalevan Kaiku 18.00 PosiDivas 18.30 Six Peace Puzzle 19.00 Kaustisen Musiikkilukio 19.30 Doggerland 20.00 Street Spiritin Pelimannit 20.30 Siltapelimannit 21.00 Timo Junkkaala ja Linjapuhe 21.30 Veri Nais Band 22.00 Lynyrt Kypsyrt Viinitupa 12.00 Närhen Munat 12.30 Borduna 13.00 Die kleinen Landstreicher (DE) 13.30 Tuulesta viis’ 14.00 Koriat Friidut 14.30 Usko’s Pois 15.00 Omajuttu 15.30 Gamanina (BY) 16.00 Kiikka Ramblers 16.30 Harry Wessmanin Yhtye 17.00 Alice Aloof 17.30 Noste 18.00 Kahvilaorkesteri 18.30 Duo Jaana & Junnu 19.00 Pömpeli 19.30 Runojen ilta: Tapani Lahikainen, Keke Lammassaari, Toivo Rajala, Karikko goes Folk ja Erkki Kauhanen 20.30 Naiskuoro Harput 21.00 Viti Siloonen 21.30 Vanhanpiian Pojat 22.00 Esko Valon muistojamit: isäntinä Jussi Asu & jamiystävät 00.00 Anssi Känsälä Trio Setori 10.30 Teemu Eerola 11.00 Kanssalaulaja Eki Luumi 11.30 Kiikka Ramblers 12.00 Con-The-Set 12.30 Teatterilesket 13.00 Duo Veikkolan Pojat 13.30 Sakalaiskat 14.00 KOMOTE LAMAS 14.30 Arvid Lundén ja Olli-Pekka Lundén 15.00 Ilo 15.30 Pursu 16.00 Säije 16.30 Marja&Alfonso 17.00 Vanhanpiian Pojat 17.30 2-7 Miehen Trio? 18.00 Sees 18.30 Myyttikestit 19.00 Viiden T 19.30 Halavatun akat 20.00 Rossi 20.30 Taavit 21.00 Folkfakers

18.00 Kaustisen mobilistien kulkue Vanhat autot ja muut meno-. pelit ajavat kulkueena Katsastusasemalta Mosalan kautta Nesteelle

Santerin kabinetti

33

12.00 Trubaduuri Leiska 12.30 Otto (SE) 13.00 Pippurikirurgi & Ohitusleikkausorkesteri 13.30 Jeesiöjärven Pelimannit 14.00 Kalakaverit 14.30 Triijuulla 15.00 Sanni ja Laura 15.30 Inehmo 16.00 Heikki Lahti ja KOMIA 16.30 Teppo Aho & Lusikka-Veikko 17.00 Tuuren Perilliset 17.30 Trubaduuri Jukka Törmä 18.00 Oulun Huuliharppupelimannit 18.30 Duo Anneli ja Aukusti 19.00 Kokka 19.30 The Green Hope 00.00 alkaen Irkkujamien isäntänä Irish Session Band

Pelimannitalon kahvio 20.00 Kipinä 20.30 KOMOTE LAMAS 21.00 Roikastajat 21.30 Irish Session Band 22.00 Treasure Land 22.30 Oulun Pammaus 23.00 RESA (SE) 23.30 Yöjamien isäntänä Wasel & the Weasels Trokan pelimannitanssit 14.15 Jämsän Soimannien Vapaapääsy-yhtye 16.30 Saana Kujala, Laura Kuisma ja Timo Alakotila 18.45 Floorflower 2.0 19.15 Pursu 20.30 Pyhäjoen Seelarit 21.00 Hallavalia 22.45-23.30 Carriage Storage Massikka 10.00 RAW (SE) 10.30 Raimo Ulander 11.00 Hauru 11.30 Ville 12.00 Tuulikki Tee 12.30 Saana Kastelli 13.00 Flowery 13.30 Palkeet 14.00 Kangasalan Pikkupelimannit 14.30 Kangasalan Balladipelimannit 15.00 Hietakettu 15.30 Fiola 16.00 Los Olvidados-duo 16.30 Ilo(iset) tytöt 17.00 Kuusikko 17.30 Leppävirran pelimannit 18.00 Marttilan PiiloPelimannit MPP 18.30 Dirt Farmers 19.00 Borduna 19.30 Esko Salonen 20.00 Pirjo Sipi 20.30 Piipan Pojat 21.00 Sanna & Taneli 21.30 Folk is Happening Sopukka 12.30 Lynyrt Kypsyrt 13.00 Veri Nais Band 13.30 Timo Junkkaala ja linjapuhe 14.00 Six Peace Puzzle 14.30 FairTrad. 17.00 Hietakettu Laulureki 12.30 Simunan Sakki 14.15 Lauluyhtye Cantavierre 19.00 Olavi Tohkanen & Narsistin peili

16.30 Kittilän Kaverukset 18.45 PosiDivas 19.15 Raimo Ulander 20.30 Duo Jaana & Junnu 22.45 Idän lokarit


Liput :. www.lipputoimisto.fi

PERJANTAI 10.7.

2015

34

Festivaali aukeaa klo 10.00.

Viimeisenä parina vuosikymmenenä Hilja Grönfors on ainoana levyttänyt laajasti perinteisiä romanilauluja, joita hän alkoi tallentaa muistiinpanoin ja äänityksin 1990-luvulla. Grönforsin työ romanien lauluperinteen elvyttäjänä ja ylläpitäjänä on huomioitu mm. nimityksellä mestarikansanlaulajaksi vuonna 2005, Etno-Emma-palkinnolla vuonna 2008 sekä viime vuonna taiteen Suomipalkinnolla. Hilja Grönforsin kanssa soittavat monipuoliset muusikot Kiureli Sammallahti sekä Valtteri Bruun.

Jaron Freeman-Fox and . The Opposite Of Everything (CA)

Kuva. Sauli Heikkilä

Hilja Grönfors trio

Keikalla: pe 10.7. klo 19.30, Pelimannitalo

Pohjonen Alanko

Pohjonen Alanko on Ismo Alangon ja Kimmo Pohjosen yhteinen musiikillinen maisema, jossa miehet tutkivat ihmisäänen erilaisia ulottuvuuksia. Ääni-improvisaatioista liikkelle lähtenyt musiikki liikkuu alkukantaisista tunteenpurkauksista hallitun kaaoksen kautta lyyriseen melodisuuteen. Tuomas Norvion samplemaailma sekä Alangon ja Pohjosen omat instrumentit värittävät maisemaa jyrkillä sävyillään. Keikalla: pe 10.7. klo 20.00, . Keskipohjanmaaareena Arto Järvelä

Hilja Grönfors

Runsaasti ehdokkuuksia ja palkintoja haalinut kanadalainen viiden nuoren miehen huikean taitava ja virtuoottinen yhtye sykkii täyttä energiaa ja luovaa hulluutta. Yhtye onnistuu sekoittamaan bluegrassia intialaiseen musiikkiin tai afrikkalaisia rytmejä klezmeriin ja bluesiin ja saa lopputuloksen kuulostamaan maailman luonnollisimmalta. Jaron Freeman-Fox yhtyeen keulahahmona ei jätä kylmäksi karismaattisella ja mielikuvituksellisella esiintymisellään, ja odotettavissa onkin energistä juhlatunnelmaa!. . These performances were made possible in part by a grant from the Ontario Arts Council’s National and International Touring program, as well as with assistance from the Canada Council for the Arts.

Arto Järvelän . 50-vuotisjuhlakonsertti Arto Järvelä on tunnetuimpia suomalaisia pelimanneja, kaustislaista Järvelän pelimannisukua. Isä Aarne ja faari Johannes ovat mestaripelimanneja - suvun pelimannijuuret johtavat aina 1700-luvulle saakka. 50-vuotisjuhlakonsertissa mukana on tottakai myös ystäviä vuosien varrelta, mm.. A. P. Sarjanto sekä Trio Bjernulf, Lindh & Björklund. Keikalla: pe 10.7. klo 13.30, Kaustinen-sali

Keikalla: pe 10.7. klo 19.00, Café Mondo. la 11.7. klo 20.00, Kallioklubi

Haravasta katkes pii

Kuva. Arto Kuorikoski

Tuuli Talvitien juontamassa koontikonsertissa kuullaan lauluja ja tarinoita mestarikansanlaulaja Erkki Rankaviidan elämästä. Mukana mm. Pinnin Pojat, Tallari, Duo Mäsä, Topi Rajala, Roikastajat, Erkki Luumi sekä Marttilan PiiloPelimannit. Konsertissa esitellään Erkki Rankaviidasta kertova uusi kirja ja äänitejulkaisu. Keikalla: pe 10.7. klo 17.30, . Keskipohjanmaa-areena


Maailmanluokan kansanmusiikkiyhtye on tunnettu verrattomasta lavaenergiastaan ja virtuoottisesta soitannastaan. Jo vuosia lähes yksinomaan ulkomailla kiertäneiden, satoja menestyksekkäitä konsertteja soittaneiden kansanmusiikin konkareiden tekemisissä leipääntymisestä ei merkkiä kuulu, ei näy. Yhtyeessä soittavat Esko Järvelä (viisikielinen viulu) ja Antti Järvelä (kontrabasso, mandoliini), englantilaiset Ian Stephenson (kitara, harmonikka) ja Andy May (säkkipilli, piano) sekä tanskalainen Kristian Bugge (viulu).

Kuva. Jimmy Träskelin

Baltic Crossing (FI/DK/UK)

Okra Playground

Okra Playground

Keikalla: pe 10.7. klo 23.30, Kallioklubi. la 11.7. klo 21.30, Café Mondo

Upea Uusimaa -juhlakavalkadi Pohjonen Alanko Kuva. Johan Björklund

Keikalla: pe 10.7. klo 22.15, Kallioklubi. la 11.7. klo 19.00, Café Mondo

Bill Hota & the pulvers

“Rytmiä rupis” . - eteläpohjalainen kimara

Uusimaa on Kaustisen Kansanmusiikkijuhlien 2015 teemamaakunta. Uudenmaan historiallisen maakunnan rikas kansanmusiikkiperinne sekä kansantanssit tulevat tutuiksi lähes 200 lapsen, nuoren ja aikuisesiintyjän elävöittämänä juhlakavalkadissa. Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi parituhantinen yleisö laulaa Uusmaalaisten laulun. Kavalkadin tuottaa Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistyksen työryhmä. Tanssien koreografiasta ja ohjauksesta vastaa mestarikansantanssija Antti Savilampi ja musiikin ohjauksesta Jari Komulainen. Uudenmaan kavalkadi: pe 10.7. . klo 13.00, Keskipohjanmaa-areena

SuurI kuorojen . kansanlaulukonsertti

Eteläpohojalaases illas haitari soi ja jalaat vipajaa, mutta puukoot piretähän tupes! Tämä kimara on koottu eteläpohjalaislähtöisistä yhtyeistä, joista kukin omintakeisella tavallaan saa kuulijan hyvälle tuulelle ja tunnelman kohoamaan. Lavalla pyörähtävät ilmajokelainen Ronuuttajat, kymppiveejuhulaa viettävä Haka, billharmoninen folk-pumppu Bill Hota & The Pulvers sekä sekapohjalainen 5/5. Eteläpohjalainen kimara: . pe 10.7. klo 22.30, Café Mondo

Yhtyeen musiikki on itse sävellettyä jalan alle menevää tanssimusiikkia, jonka juuret ovat suomalaisessa arkaaisessa maaperässä ja latvusto hipoo maailmanmusiikin kaukaisimpia reunoja. Monet sävellyksistä löytävät tiensä yhtyeen soittolistalle vanhojen runolaulujen inspiroivasta maailmasta tai kauniiden jouhikko- ja kanteleimprovisaatioiden joukosta. Nämä juuret jyrätään yhtyeen menninkäisdiskomankelin läpi, ja tuloksena on raikasta uutta maailmanmusiikkia soittava etnopumppu. Vaikuttavat soololaulut vaihtuvat repäiseviin stemmoihin sähköbasson, perkussioiden, kanteleiden, viulun ja haitarin säestyksellä. Keikalla: pe 10.7. klo 21.00, Café Mondo

Juurakko

Juurakko vie yleisönsä mielenkiintoiselle matkalle bluesin ja kansanmusiikin rajalle. Juurimusiikkia ja väkevää tarinankerrontaa yhdistelevä yhtye koostuu viidestä muusikosta, joiden sydämissä palaa sininen valo. Suomenkielistä blueslaulantaa ja perinteistä kotimaista soittimistoa risteyttäen Juurakon naiset kertovat lauluissaan monensävyisiä tarinoita syntymästä kuolemaan. Yhtyeen ainutlaatuinen juureva sointi syntyy taidokkaasta moniäänisestä laulusta yhdistettynä konserttikanteleen, matkaharmoonin, jouhikon ja kitaran sointiin. Ääneen pääsevät myös kampa, kolikkopussi ja plankku ynnä muut yllätykselliset instrumentit.

35

Suurten kuorojen kansanlaulukonsertissa esiintyvät 40. juhlavuottaan viettävä kansanlaulukuoro Tiilat ja Pelimannit, Iso Ilo, Ellun Kamut ja Ruamjai. Upeissa kuoroissa ja lauluryhmissä on yli sata laulajaa, jotka välittävät eteenpäin laulamisen iloa ja energiaa. Kiljukoon nyt kaikkein kaula!

jaron Freeman-fox

Kansanlaulukonsertti: pe 10.7. klo 21.00, Kaustinen-sali


PERJANTAI 10.7.

Päivälippu

7-15 v .

alle 7v .

iltalippu.

35,- 8,- 0,- 30,-

10.00-10.30 Erkki Vihinen ja Kari Dahlblom H uuliharpun ja kanteleen mestaripelimannit

10.00-11.00 Tanssitupa . Hanna Poikelan FolkJam®-tunti

11.30-13.00 Jamiworkshop P erinnearkku, Baltic Crossing (FI/DK/UK)

13.00-14.30 Upea Uusimaa -juhlakavalkadi T eemamaakun-

13.30-14.00 Vanhanpiian Pojat 20 vuotta yhteistä taivalta, mutta

ta Uudenmaan pääkonsertti

15.30-16.45 Kansantanssin taiturit K otimaisen kansantanssin taitureina mm. Kärri, Pörriäiset, Kansantanssiyhtye Tahdittomat, Motoran Livakat ja PikkuOttoset I 17.30-18.45 Haravasta katkes pii M ukana mm. Pinnin Pojat, Tallari, Duo Mäsä, Topi Rajala ja Roikastajat 20.00-21.10 Pohjonen Alanko Kimmo Pohjosen ja Ismo . Alangon musiikillinen maisema

pojat eivät vanhene!

14.30-15.30 Kongero (SE) N eljän naisen vokaaliyhtye folk’appella 16.30-17.30 Viitasen Piia L uomufolkia ja -americanaa 18.00-18.30 Wasel & the Weasels Amerikkalaista pelimannimusiikkia suomenkielisin sanoituksin 19.00-20.00 Jaron Freeman-Fox and The Opposite Of Everything (CA) 21.00-22.00 Okra Playground Folk-fuusio-tanssimusiikkia

22.00-23.45 Varjokuva T anssiyleisön suosikkiorkesteri

22.30-00.00 “Rytmiä rupis” - eteläpohjalainen kimara R onuuttajat, Haka, Bill Hota & The Pulvers ja 5/5

00.15-01.00 Varjokatrilli P erinnearkun pelimannien tahdissa

00.30-01.30 Sorrowhearts . Stadionfolkkia Tampereelta

Kaustinen-sali 15.00-16.30 Tanssiworkshop Paritanssiohjausta Jarmo Leppäkarin johdolla, tanssina fusku 20.30-21.00 Alkulämmittelijänä Kokkolan irkkutanssijat Jaerv (SE)

22.15-23.00 Juurakko B luesin ja kansanmusiikin rajoilla 23.30-00.15 Baltic Crossing (FI/DK/UK) M aailmanluokan virtuoosit

50-vuotisjuhlakonsetti

18.00-19.45 Meirän Kreeta, II näytös K ansannäytelmä, monologi Kreeta Haapasalon elämästä 21.00-22.15 Suuri kuorojen kansanlaulukonsertti Laulun energiaa! Kansanlaulukuoro Tiilat ja Pelimannit, Iso Ilo, Ellun Kamut ja Ruamjai Baltic crossing (Fi/DK/UK)

12.00-12.45

Vauvasirkus

13.30-14.30 Kirjailijat Iholla: Kolme kovaa Anttia H untus haastattelee, Tuuri ja Paalanen vastaavat

10.30-11.00 Mestaripelimannit Tepot 1 - ja 2-rivisten mestarit

Tepot. Välimäki, Alajuntti ja Aho 11.00-11.30 Pömpeli H ärmäläistä laulettua kansanmusiikkia 12.00-12.30 Kuokkavieraat Suomalais-ugrilaista & skandinaavista kansanlaulua

15.00-16.00 Haka 10 vuotta Uusia eteläpohjalaisia kansanlauluja jo 10 vuotta!

13.00-14.00 Muistojen Kaustinen Valon pelimannit ja

16.30-17.45 Pinnalla - Maija Kauhanen Monitaiteellinen matka naisen ja naisartistin arkeen

14.30-15.30 Mestarisoitto . Jouko Heikola, Heikki Lahti ja Hilja Grönfors

18.30-19.30 Philomela: Suden aika T ellu Turkan säveltämä ja sanoittama, Päivi Järvisen ohjaama nuoren naisen kasvutarina

16.00-17.00 LempiLempi P äivi Hirvosen & Tero Pajusen duo

Rentukat

20.00-21.00 Kaustisen laulukirjasta II V alon pelimannit,

17.30-18.30 Vetelin viulumestarit Tero Hyväluoma ystävineen: Vetelin viulumestarit 2 -kirjan julkaisukonsertti

Teatterikööri Marjaana, Meeri Pulakka & CO sekä Aili Järvelä

19.30-20.30 Hilja Grönfors trio M estarikansanlaulaja yhtyeineen

21.30-22.30 Hun-Huur-Tu (RU) Tuvalaista kurkkulaulua ja . mielenkiintoisia soittimia

21.00-22.00 Otra Itse sävellettyä ja perinnemusiikin aarteistosta löytynyttä musiikkia

23.30-01.00 Captain Cougar sekä Rosa Latva & Keke Lammassari ja Löytö Kokoelma

22.30-23.30 Pia Raskin laulutupa

folkia, poppia ja progea

Seurakuntatalo 18.00-20.00 Puhetta vaivaisille - Vaivaisukkojen ja niiden tehtävän puolesta! Puhujina

professorit Tarmo Kunnas ja Seppo Seitsalo, kirjailija/pastori Jaakko Heinimäki, kirkkoherra Veli-Pekka Harju, maakuntaamanuenssi Risto Känsälä, tutkijatohtori Anna-Maria Isola, toiminnanjohtaja Elina Pajula ja tutkija Jouko Karjalainen

00.00-01.00 Kardemimmit Nykykansanmusiikkia kanteleilla Kuva. Jimmy Träskelin

21.00-21.45

13.30-15.00 Arto Järvelän

10.00-10.45 Vauvasirkus T emppuilua ja pariakrobatiaa vauvalle ja vanhemmalle

kardemimmit

36

Kirkko 12.00-13.00 Keskipäivän hartaus M usiikki: Harjun perhekunta 19.00-20.00 Suomalainen messu


15.00-16.00 VISIO 2025 . Avoin seminaari kansanmusiikin ja kansantanssin kulttuuripoliittisesta tavoiteohjelmasta 16.00-17.00 Truban tunti H yrski Tapio Trio ja Samooja 17.00-17.45 Kaustisen kanteleet & Asta ja Tapani Lahikainen yhtyeineen M usiikkia, laulua ja runoutta

20.00-20.45 Instituutin tunti . 11 laulua Leevi Lassilan kustannuksella -levynjulkaisukonsertti

Lastenteltta 11.00-11.30 Nastolan pikkupelimannit S uomalaista kansanmusiikkia lähes 30 lapsen voimin

11.30-12.00 Stop tykkänään! . Perheyhtye Akaan Viialasta 12.00-12.30 Tradilinnut matkustaa K anada, Jaron Freeman-Fox and the Opposite of Everything 12.30-13.00 Tanssiworkshop Ottosten perilliset tanssii ja tanssittaa 13.00-14.30 Minna Hokan paimensoitintyöpaja

14.30-15.30 Pentti Rasinkangas 15.30-16.45 Taiteilunurkassa toimintaa S irkustyöpaja 16.45-17.00 Tradilinnut leikittää 17.00-17.30 Lasten pelimannikilpailu 17.30-19.00 Taiteilunurkassa toimintaa S irkustyöpaja

Kuva. Ulla Nikula

10.00-11.00 Aamuworkshop Vuorossa rekilaulu 11.00-11.30 Suomen Sahansoittajat 11.30-12.00 Aaltonen ja Melanen 12.00-12.30 Siniruoko 12.30-13.00 Aila Rauhalan Kanteletytöt 13.00-14.00 Mestariworkshop Kaustislaiset mestarit

Pelimannilavat

Soittosali 10.00 Kaustisen tunti: Nappulapeli ja Järvelän Pelimannit 11.00 Erkki Kauhanen ja Hyttiset 11.15 Teatterilesket 11.30 Arvon alotus 11.45 Nilsiän pussihousukerho 12.00 Hauru 12.15 Erkki Vihinen ja Kari Dahlblom 12.30 Kuusikko 12.45 Esko Salonen 13.00 Tauko 13.30 Jämsän Soimannien Vapaapääsy-yhtye 13.45 Tuuren Perilliset 14.00 Inehmo 14.15 Pelimanniyhtye Kaksiset 14.30 Putaan Pelimannit 14.45 Pyhäjoen Seelarit 15.00 Kokka 15.15 Iin Laulupelimannit 15.30 Otra 15.45 Sees 16.00 Beepa 16.15 Sokeria Pohojalla 16.45 Jari Kurjenmaa 17.00 Borduna 17.15 Moldurga 17.30 Rekolan sekakuoro 17.45 Pietarsaaren Spelmanslag 18.00 Kansanlaulukuoro Tiilat ja Pelimannit 40. vuotta juhlakonsertti 18.30 Alusvasara 18.50 Marit ja Mikot 19.10 Peltoniemen pelimannit 19.30 Tauko 20.00 Iltakonsertti: Kaustisen Hääkuoro & Tallari - Wiljami Niittykosken lauluja 21.00 Tauko 21.30 Truban iltamat: Keke Lammassaari, Tapio Miettinen, Kikka-Silja ystävineen, Keijo-Frederik ystävineen, Akkajee, Oona Yliperttula, Anna Karenina, Hyrski Tapio Trio, Samooja, Ilo(iset) tytöt, Rosa Latva & Löytö Juhlapiha 10.00 Kahvilaorkesteri 10.30 Mestaripelimanni Jouko Heikola ystävineen 11.00 Horjumattomat 11.30 RESA (SE) 12.00 Kustaan sota-kuoro ja orkesteri 13.00 Ii-Team 13.30 Leppävirran pelimannit 14.00 Kuivaniemen ja Simon Pelimannit 14.30 Pohjankartanon Mandoliinit 15.00 Shaika Balalaika 15.30 Naiskuoro Harput 16.00 Raimo Ulander 16.30 Naamuskat 17.15 Kansanlaulukuoro Tiilat ja Pelimannit 17.30 Droichead & Irish Dance Oulu 18.00 Kansantanssia. Polokkarit, Koplaus, Petkele ja Lykky 19.00 Vuoden yhtye: Orivesi All Stars 19.30 RAW (SE) 20.00 Juhlapihan tanssit: Hopianeula 21.00 Kansantanssia: Motoran Livakat ja Pörriäiset Juhlapihan tanssit 21.30 Leikarit 22.30 Suutarinpojat

Krenikka 11.00 Mittumaari 12.00 Moldurga 13.00 Sees 14.00 Ilo(iset) tytöt 15.00 Pirjo Sipi 16.00 Säije 17.00 Jeesiöjärven Pelimannit 18.00 Con-The-Set 19.00 Beepa 20.00 Laura Ikonen 21.00 Fiola

Pelimannitori 10.00 Kuivaniemen ja Simo Pelimannit 10.30 Vantaan Kansanpelimannit 11.00 Muskotti 11.30 Iin Laulupelimannit 12.00 Kittilän Kaverukset 12.30 Nastolan Pikkupelimannit 13.00 Småbönders Spelmansslag 13.30 Aleksejevin Perhe 14.30 Flowery 15.00 Horjumattomat 15.30 Halavatun akat 16.00 Hiijjen Pelimannit 16.30 Pohjankartanon Mandoliinit 17.00 Iso Ilo 17.30 Seinäjoen Kaksiriviset 18.00 Kyllikit ja Tähdenlento-orkesteri 18.30 Sakalaiskat 19.00 Kalevan Kaiku 19.30 Lauluryhmä Vuollettaret 20.00 Pelimanniyhtye Havilla 20.30 Sukka Hukassa 21.00 Floorflower 2.0 Viinitupa 12.00 Hamara 12.30 Taavit 13.00 Nina Nordvall Vahlberg & Mirja Palo (SE) 13.30 Trubaduuri Jukka Törmä 14.00 Luunappi 14.30 Teppo Aho & LusikkaVeikko 15.00 Nilsiän pussihousukerho 15.30 Trubaduuri Leiska 16.00 Pursu 16.30 Usko Välimäki 17.00 Vähänimiset 17.30 The Green Hope 18.00 Christine Cooper (GB) 18.30 Treasure Land 19.00 Shaika Balalaika 25v. 19.30 Mizrakh Trio (NL) 20.00 The Pilgrims 20.30 2-7 Miehen Trio? 21.00 Rommakko 21.30 Valma &Varsinaiset 22.00 Petty Pilgrims 22.30 Yhteislaulua. Ehrontahron 23.15 Vellamo band 00.00 Pippurikirurgi & Ohitusleikkausorkesteri Setori

10.30 Young Man’s Misery 11.00 Flowery 11.30 Tuulikki Tee 12.00 Halavatun akat 12.30 Harmando 13.00 Meillon band 13.30 Nappulapeli 14.00 Piipan Pojat 14.30 Eino Eukko ja Arttu 15.00 Hauru 15.30 Six Peace Puzzle 16.00 Pelimanniyhtye Kaksiset 16.30

Duo Selina 17.00 Anttila & Maa 37 17.30 Koiranen Kollektion 18.00 Raimo Ulander 18.30 Onni Rajaniemi 19.00 Olavi Tohkanen & Narsistin peili 19.30 FairTrad. 20.00 Muskotti 20.30 Carriage Storage 21.00 Idän lokarit 21.30 Palkeet Santerin kabinetti 12.00 Margis 12.30 Ronuuttajat 13.00 Trubaduuri Matti Reittamo 13.30 Duo Lilian Norberg & Petra Saari 14.00 Su-Sa-Ta 14.30 Jämsän Soimannien Vapaapääsy-yhtye 15.00 Riikka 15.30 Mittumaari 16.00 Pessi ja Juntti 16.30 Los Dos 17.00 Norjat 17.30 Avojalakaset 18.00 Hilkan Vunukat 18.30 Duo Sulo 19.00 Duo Suojanen & Välimaa 19.30 Myyttikestit

Pelimannitalon kahvio 20.00 Young Man’s Misery 20.30 Duo Jaana & Junnu - Janskun laulut 21.00 Teijo Aho&Kumppanit 21.30 Ike Virtanen Special 22.00 Janne O 22.30 Street Spiritin Pelimannit 23.00 Hallavalia 23.30 Höyhtyän Herkät 00.00 Sokeria Pohojalla 00.30 Hulentka Trokan pelimannitanssit 14.30 Sokeria Pohojalla 15.00 Ike Virtanen Special 17.00 Pirkanmaan maakuntapelimannit 18.45 The Green Hope 19.15 Susitaipaleen perheorkesteri 21.15 Kesäpelimannit 23.45 Usko’s Pois Massikka 11.00 Die kleinen Landstreicher (DE) 11.30 Aleksejevin Perhe 12.00 Pyhäjoen Seelarit 12.30 Onni Rajaniemi 13.00 Ilo 13.30 Viitasalo-opiston kansanmusiikkiyhtye 14.00 Six Peace Puzzle 14.30 Närhen Munat 15.00 Tuulikki Tee 15.30 Ketsele 16.00 Myyttikestit 16.30 Lynyrt Kypsyrt 17.00 Rossi 17.30 Timo Junkkaala ja linjapuhe 18.00 Veri Nais Band 18.30 Doggerland 19.00 Pursu 19.30 Anna Morottaja 20.00 Rommakko 21.15 Varjakka String Band Sopukka 20.30 Ruamjai Laulureki 19.00 Vellamo 19.30 Marttilan PiiloPelimannit MPP 21.15 Kuokkavieraat

14.30 KOMOTE LAMAS 17.00 Hiijjen Pelimannit 19.00 KASSIAHASTUS 21.00 Vokki 21.30 Marttilan PiiloPelimannit MPP


Liput :. www.lipputoimisto.fi

LAUANTAI 11.7.

2015

38

Festivaali aukeaa klo 10.00.

Wiljami Niittykoski 120 vuotta Salonkylän Sibeliuksen valssit

Keskipohjalainen paraati

Keski-Pohjanmaan maakunnan 75. juhlavuoden kunniaksi tykitys paikallista! Mukana ainakin Wiljami Niittykoskea kaustislaisilta pelimanneilta, Eldanka Toholammilta, Viskurit Vetelistä, Kruunupyyn purpuria tanssivat Purpuridansarna ja Ostrobothnian Folk Orchestra Kokkolasta.

Juhlakonsertissa kuullaan säveltäjämestarin valsseja kaustislaisten pelimannien tulkitsemina. Pääsemme eläytymään Verkkokankaan jokirannan kesätunnelmaan niin ikivihreiden kuin kantaesityksensä saavien hienojen pöytälaatikkolöytöjen sävelin. Musiikkia säestää Niittykosken elämästä kertova upea kuvaesitys Kaustinen-salin suurella valkokankaalla.

Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlavuoden paraati: la 11.7. klo 13.00,. Keskipohjanmaa-areena

Juhlakonsertti la 11.7. klo 19.15, Kaustinen-sali

Kiharakolmio

Keikalla: la 11.7. klo 16.30, Pelimannitalo

Folk’Avant (FI/SE)

Pohjoismaista kansanmusiikkia yhdistettynä kokeellisempaan musiikkiin kanteleen, laulun ja viulun voimin. Suomalais-ruotsalainen naistrio käyttää mielikuvituksellisesti hyväkseen molempien maiden musiikillisia perinteitä sekä kieltä ja saa aikaan monipuolisen, mielenkiintoisen ja svengaavan lopputuloksen. Keikalla: la 11.7. klo 14.00, Iholla-sali

Duo Hurme & Amanuenssi: . Kaamoslauluja Kolme kansanlaulajaa Hanna Rajakangas, Petra Poutanen ja Tellu Turkka ilottelevat ja herkuttelevat pimeimmän ajan pimeimmillä tarinoilla. “Kuu paistaa heliää, kuollut ajaa keviää - etkös elävä pelkää?” Keikalla: la 11.7. klo 00.00, Pelimannitalo

Intian syke iskee kuin miljoona ampeeria suoraan sydämeen! Shava soittaa iskusäveliä nykypäivän betonisen maailmankylän asukin arjen riemuista ja murheista. Suomibhangra on uuden vuosituhannen globaalia kansanmusiikkia, jonka juuret ovat kotiseudulla Itä-Helsingissä mutta latva syleilee koko maailmaa. Rytmi ja sydän tulee Intiasta. Kun rumpu alkaa soida, on pakko tanssia! Keikalla: la 11.7. klo 21.30, Kallioklubi

Hyvät Hyssykät ja . Antti Paalanen

Hyvät Hyssykät on kolmen värikkään naisen lauluyhtye haitaristi Antti Paalasen säestämänä. Yhdessä tehtyjä pop- ja kansanmusiikkivivahteisia lauluja ystävyydestä, rakkaudesta ja kotiseudusta. Osa lauluista kikattaa pohjalaista ironiaa ja huumoria, mutta käsi kädessä kulkevat myös koskettavat, vakavat ja mietiskelevät runolliset laulut. Keikalla: la 11.7. klo 12.30, Iholla-sali ja. klo 15.00, Soittosali

Folk’Avant (FI/SE) Kuva. Anna Ohlsson

Kiharakolmio muodostuu eteläisen Pohjanmaan lahjakkaimmista sipeliuksista, sekovioista ja sapliineista. Se on alavutelaisamerikkalaisen musiikin helmiorkestereita, jonka musisointi on taiturimaista mutta silti kansanomaista jalaan alle menevää iloottelua! Antti Paalasen virtuoottinen haitarinsoitto yhdistettynä Heikki Korkeakosken mandoliinin, Timo Saukon harmoonin sekä Juhani Lautamajan basson sointiväreihin avaa raikkaan musiikkimaailman, mutta musisoinnissa paistaa myös lämminhenkinen kunnioitus perinteitä kohtaan. Konstailematonta, kristallinkirkasta pelimannimusiikkia rautaisella ammattitaidolla ja huumorimeiningillä!

Shava

Tour de Vaivaisukot

Lähde mukaan pyöräilemään vaivaisukkojen puolesta! Tunnetusti tasaisissa keskipohjalaisissa maisemissa poljetaan ainutlaatuisen kansanperinteemme, 144 säilyneen vaivaisukon ja yhden akan, nostamiseksi Unescon maailmanperintökohteeksi. Kierros lähiseudun vaivaisukkojen luo käynnistyy yhteisellä alkulämmittelyllä Kaustisen seurakuntatalolla. Valittavina on 20, 60 ja 120 km:n reittivaihtoehdot. Kunkin ukon luona pidetään lisää puheita (ainoa akka on valitettavasti liian kaukana Soinissa). Ilmoittautumiset: jelli.fi/ilmoittautumiset Tour de Vaivaisukot: Lähtö la 11.7. klo 9.00, Kaustisen seurakuntatalo


Kuva. kaapo kamu

Katri Helena

Suomen rakastetuimpiin artisteihin kuuluva Katri Helena on tanssilavojen kuningatar, konserttisalien valovoimainen esiintyjä ja iskelmätaivaan kirkkain tähti. 50-vuotinen ura on tehnyt hänestä piinkovan ammattilaisen, joka esittää kappaleensa täydellisellä varmuudella. Ennakkoluuloton ja karismaattinen artisti muistetaan myös Vain elämää -tv-sarjasta. Yhteistyössä Avain Säästöpankki. Katri helena

Keikalla: la 11.7. klo 20.15, . Keskipohjanmaa-areena

Kuva. Annele Mäkijärvi

Luunappi ja . Tukkapöllyorkesteri

Kansanlaulupoljentoista laulelmaa ja kuplettia, jota höystää lempeä naisnäkökulma ja Tukkapöllyorkesteri. Luunappi yhdistää kolme parhaassa pelimanni-iässä olevaa laulavaa naista ja toistasataa vuotta elämänkokemusta. Levynjulkistuskeikka. luunappi

Keikalla: la 11.7. klo 19.45, Pelimannitalo. pe 10.7. klo 14.00, Viinitupa

Kuva. Tiia Santavirta

Tribali (MT)

Energinen maltalainen liveorkesteri saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen ja Kaustiselle. Lumoava laulu höystettynä perinteisellä sitarilla, didgeridoolla ja munniharpulla, huuliharpulla, erilaisilla lyömäsoittimilla, kitaroilla ja bassolla saa aikaan omintakeisen ja eksoottisen kokonaisuuden. Yhtye villitsee huikeilla fuusiorytmeillä sekä musiikkityylien suloisella ja taidokkaalla sekamelskalla. Keikalla: la 11.7. klo 23.00, . Keskipohjanmaa-areena shava

KANSALLISPUKU 130 VUOTTA

Vuonna 2015 suomalainen kansallispuku täyttää 130 vuotta. Juhlistamme sitä festivaaleilla ja kehotamme kaikkia kynnelle kykeneviä pukeutumaan kansallispukuihin lauantaina 11.7.!

Tribali (mt)

Jouheva

39

Jouheva musiikkimatka Kaustiselta KeskiEuroopan kautta villeihin karjalaisiin jouhikkotantsuihin! Folkbarokkiprojekti alkoi, kun viulisti Kreeta-Maria Kentalan joskus edellisellä vuosituhannella tilaama jouhikko yllättäen valmistui kesällä 2014. Vihdoin jouhikon omistajaksi päästyään hän päätti keksiä sille käyttöä. Gambisti ja trubaduuri Mikko Perkolaa ja kansanmusiikin monitaituri Sampo Korvaa ei kauan tarvinnut taivutella mukaan, ja syntyi jouheva trio, jonka lempi-instrumentaatio on - totta kai - kaksi jouhikkoa ja Saarijärven tikkukantele. Trion musisoinnissa löytyvät barokkimusiikin ja kansanmusiikin yhteiset nimittäjät, kuten svengaavat tanssirytmit, kepeä fraseeraus ja samankaltaiset harmoniat - ja osoittautuu, että Kaustiseltakin löytyy hurmaavia gambakappaleita! Keikalla: la 11.7. klo 21.15, Pelimannitalo

Mondon päätöskaaos

Päätöskaaos marssittaa lavalle vinkeimmät villitykset viikon varrelta! Mukana on varmuudella ainakin Baltic Crossing, mutta kuten kaaoksessa yleensä, tässäkin tapauksessa luovuus kantaa hedelmää ja lavalle kipuaa myös liuta yllätysesiintyjiä! Kaiken hulinan lomassa käydään perinteeksi muodostumaisillaan oleva joukkuetietokilpailu Kaustis-visa. Siinäpä lisäjännitystä viimeiseen iltaan - eikä hätää, tuurilla ja/tai tiedolla pärjää varmasti! Päätöskaaos: la 11.7. klo 21.30, Café Mondo


40

LAUANTAI 11.7.

Päivälippu

7-15 v . alle 7v . KP-etukortilla

35,- 8,- 0,-

31,-

10.00-11.30 Tanssitupa . Mestarikansantanssija Antti Savilammen tanssitupa

11.30-13.00 Jamiworkshop . Kongero (SE), Jaron FreemanFox (CA) & Esko Järvelä

13.00-14.30 Keskipohjalainen paraati Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlavuoden kunniaksi kunnon tykitys paikallista!

Jaerv (SE) 14.30-15.30 uotsalainen huippukvintetti R esittää energistä kansanmusiikkia pop- ja jazzvaikuttein

kärri Kuva. Veli-Jussi Penttila

16.00-16.30 Airin Spelarit . Mestaripelimanni Airi Hautamäen rennonlennokas yhtye 17.00-17.45 Kongero (SE) Neljän naisen vokaaliyhtye, tyylilajina folk’appella

19.00-20.00 Juurakko y hdistää bluesia ja kansanmusiikkia vallan vastustamattomasti 15.30-17.00 Vastakkain ja seläkkäin Kotimaista kansantanssia ilolla ja riemulla, mm. Troppu, Kärri, Tanhu-Visa, JunioriOttoset II, Kansantanssiyhtye Tahdittomat, Petkele ja Ottoset Huom! 17.45-18.45 Kaustislainen kavalkadi, II näytös: Armasta orotellesa K avalkadi

vie meidät seisakkien ja maitolaitureiden maailmaan linjaautoa odoteltaessa 20.15-21.30 Katri Helena . Tanssilavojen ja konserttisalien kuningatar ja iskelmätaivaan kirkkain tähti! Yhteistyössä Avain Säästöpankki. 23.00-00.30 Tribali (MT) . Vallaton yhdistelmä musiikkityylejä maailmanmusiikista danceen, skahan ja bluesiin

Kirkko 17.00-18.00 Marit ja Mikot . Yli kaiken maan: uusia . hengellisiä lauluja

21.30-01.30 Mondon päätöskaaos V inkeimmät villitykset viikon varrelta ja huikea Kaustis-visa! Mukana varmuudella ainakin Baltic Crossing (FI/DK/UK) sekä Perinnearkun pelimannit; muiden esiintyjien osalta luova kaaos kantaa hedelmää ja lavalle kipuaa liuta yllätysesiintyjiä!

13.00-14.30 Tanssiworkshop Paula Ketun ylläritanssiworkshop

19.30-20.00 Alkulämmittelijänä Dragún Irish Dancers

20.00-21.00 Jaron Freeman-Fox and the Opposite of Everything (CA) Keltti- ja bluegrassvaikutteista huippuviulismia jazzilla maustettuna

21.30-23.00 Shava U MK.sta tuttu yhtye veivaa uuden vuosituhannen globaalia kansanmusiikkia Intian innoittamin rytmein

11.30-12.00 Mizrakh Trio (NL) Hollantilainen kansanmusiikkiyhtye yllättää jopa suomeksi!

10.00-11.30 Aamunavaus pelimannimusiikilla ja laululla Lavalla ihastuttavat Keisarin

12.30-13.30 Hyvät hyssykät & Antti Paalanen L auluja ystävyydestä, rakkaudesta ja kotiseudusta

12.00-13.00 Muistojen Kaustinen Tuvassa soittavat Aliky-

14.00-15.00 Folk’Avant (FI/SE) Kansanmusiikkia ja avantgardea yhdistelevä naistrio 16.00-17.00 Viitasen Piia . Hurmaavaa luomufolkia ja -americanaa, mukana myös jousisektio! 17.30-18.30 Unaja P ohjoismaisen soitto- ja lauluperinteen voimakaksikko 19.00-20.00 Philomela: Suden aika T eos kutsuu mukaan keskelle nuoren naisen kasvutarinaa. 20.30-21.30 Petty Pilgrims Kauniisti ikääntynyttä folkia 22.00-23.30 Musiikkilukion klubi K austisen musiikkilukion kasvatit pistävät parastaan!

Kaustinen-sali 11.00-12.00 Mimmit T eeveestä tuttu riemastuttava lastenmusiikkiyhtye 15.00-16.30 Orivesi All Stars S uomen suurin pelimanniorkesteri esittäytyy sanoin ja sävelin. Yhtyeen vetäjä Antti Järvelä sekä mukana pidempään soittaneet kertovat, mistä kaikki sai alkunsa, miten homma toimii ja kuinka mukaan voi kuka tahansa lähteä koska tahansa. Pelimanneille soittimet mukaan ja kuunteluoppilaaksikin saa tulla! 19.15-20.15 Wiljami Niittykoski 120 vuotta - Salonkylän Sibeliuksen valssit S äveltäjämesta-

rin ikivihreitä ja pöytälaatikkolöytöjä, kaustislaisittain

Morsiamet, Erkki ja tytöt ja Alusvasara

län pelimannit ja Kaustisen kanteleen

13.30-14.30 Pohjolan polskaa (SE/NO/FI) Trio Bjernulf, Lindh &

Björklund Ruotsista, Duo Westberg & Nyrønning Norjasta sekä Arto Järvelä Kaustiselta 15.00-16.00 Mestarisoitto . Airi Hautamäki ja Erkki Lassila 16.30-17.30 Kiharakolmio Eteläisen Pohjanmaan lahjakkaimmat sipeliukset, sekoviat ja sapliinit 18.15-19.15 Tapani Varis . Munniharpun taitaja tutkii harvinaisemman soittimen saloja 19.45-20.30 Luunappi ja Tukkapöllyorkesteri 21.15-22.15 Jouheva Folkkia ja barokkia sekoittelevan trion musisoinnissa löytyvät barokkimusiikin ja kansanmusiikin yhteiset nimittäjät, kuten svengaavat tanssirytmit, kepeä fraseeraus ja samankaltaiset harmoniat – ohimennen osoittautuu, että Kaustiseltakin löytyy hurmaavia gambakappaleita! 22.30-23.30 Varjakka String Band Viljanmakuisen musiikin valloittava orkesteri

00.00-00.45 Duo Hurme & Amanuenssi: Kaamoslauluja Vanhat suomalaiset kauhutari-

nat karmivat selkäpiitä laulujen muodossa


Pelimannilavat 10.00-11.00 Aamuworkshop Käsittelyssä jouhikko 12.15-12.30 Sonic Poetry 12.30-13.00 Rekolan sekakuoro 13.00-14.00 Mestariworkshop Antti Hosioja 17.30-18.30 Truban tunti

AKO 2004

20.00-21.00 Instituutin tunti Jimmy Träskelin, ensiesityksiä ja lauluja vuosien varrelta

Lastenteltta 11.00-11.45 Tradilinnut matkustavat Maailman ympäri 11.45-12.00 Ässät SSS 12.00-12.30 Beepa . Nuori kantelisti hurmaa . soitollaan ja laulullaan 12.30-13.00 Mimmit T V.stä tuttu Mimmien muskari laulun ja leikin pyörteissä 13.00-14.30 Taiteilunurkassa toimintaa Sirkustyöpaja 14.30-15.00 Tanssiworkshop MiniOttoset I ja PikkuOttoset II tanssii ja tanssittaa 15.00-15.30 Ihhahhaa . Osallistavia eläinaiheisia . kansanlauluja tuorein . sovituksin 15.30-17.00 Taiteilunurkassa toimintaa Sirkustyöpaja 17.00-18.00 Lastenteltan loppurieha s irkustunnelmissa

sekä lasten pelimannikilpailun palkintojen jako

18.00-19.00 Taiteilunurkassa ohjattua toimintaa

Soittosali 10.00 Kaustisen tunti: Kirkonkylän pelimannit ja Kaustisen Purppuripelimannit 11.00 Lauluryhmä Vuollettaret 11.15 Naiskuoro Harput 11.30 Taavit 11.45 Ilo 12.00 Säije 12.15 Jeesiöjärven Pelimannit 12.30 Asta ja Tapani Lahikainen 12.45 Leppävirran pelimannit 13.00 Tauko 13.30 Aaltonen ja Melanen 13.45 Trubaduuri Matti Reittamo 14.00 Rentukat 14.15 Meillon band 14.30 Duo Suojanen & Välimaa 14.45 Duo Sulo 15.00 Hyvät Hyssykät & Antti Paalanen 15.30 Tauko 16.00 Viskurit 16.30 Hamara 16.45 Sukka Hukassa 17.00 Duo Selina 17.15 Teppo Aho & Lusikka-Veikko 17.45 Eino Eukko ja Arttu 18.00 Marttilan PiiloPelimannit MPP 18.15 Ville 18.30 Hiijjen Pelimannit 18.45 Riikka 19.00 Duo Veikkolan Pojat 19.15 Ruamjai 19.30 Tauko 20.00 Iltakonsertti: Ostrobothnian Noise Orchestra. Vapaita ääniä, vapaata improvisaatiota ja vapaata ilmaisua ONO.n äänitehtaalla. 21.00 Tauko 21.30 Mestaripelimanni Airi Hautamäen juhlailtamat: Opetustyön satoa yli 30 vuoden ajalta. Mukana mm. Kiharakolmio, Airin Spelarit, Airin Yksiriviset, Minipelimannit, Alavuden-, Jalasjärven-, Sapsalammin- ja Seinäjoen Kaksiriviset ja lopuksi komea yhteissoitto. Juhlapiha 10.00 Aleksejevin Perhe 10.30 Äänikollit-Ljudkollarna-Soundchecks 11.00 Alikylän pelimannit 11.30 Seinäjoen Kaksiriviset 12.00 Ylä-Savon Pelimannit 12.30 Ruamjai 13.00 Kansantanssia. Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset 14.00 Windalan pelimannit 14.30 Iso Ilo 15.00 Dragún Irish Dancers 15.30 Varmistuu myöhemmin 16.00 Kalajokiseudun Harmonikkakerho 16.30 Kyllikit ja Tähdenlento-orkesteri 17.00 Kansantanssia. Trilli ja Tanssiryhmä Susirekka 17.30 Nastolan Pikkupelimannit 18.00 Six Peace Puzzle 18.30 KASSIAHASTUS 19.00 Juhlapihan tanssit. Peltolan pojat 20.00 Seinäjoen Yksiriviset 20.30 Usko’s Pois 21.00 Keisarin Morsiamet 21.30 Juhlapihan tanssit: Silmittömät Viihdeorkesteri Krenikka 11.00 Hilkan Vunukat 12.00 Pursu 13.00 Anttila & Maa 14.00 Hietakettu 15.00 Seppä ja Perttu 16.00 Onni Rajaniemi 17.00 Trubaduuri Jukka Törmä 18.00 Ilo 19.00 Christine Cooper (GB) 20.00 Floorflower 1.0

Pelimannitori

10.00 Sukka Hukassa 10.30 Ilo(iset) tytöt 11.00 Kettulaiset 11.30 Pookinrakentajat Hailuodosta 12.00 Jari Kurjenmaa 12.30 Naamuskat 13.00 RESA (SE) 13.30 Espoon pelimannit - Esbo spelmanslag 14.00 Kalajokiseudun Harmonikkakerho 14.30 Christine Cooper (GB) 15.00 Rommakko 15.30 Vähänimiset 16.00 Norjat 16.30 Usko’s Pois 17.00 Ylä-Savon Pelimannit 17.30 Rossi 18.00 Fiola 18.30 Shaika Balalaika 19.00 Äänikollit-Ljudkollarna-Soundchecks 19.30 Alavuden Kaksiriviset 20.00 Talkoopelimannit 20.30 Piipan Pojat

KANSALLISPUKU. 130 VUOTTA

41

Vuonna 2015 suomalainen . kansallispuku täyttää 130 . vuotta. Juhlistamme sitä . festivaaleilla ja kehotamme kaikkia kynnelle kykeneviä pukeutumaan kansallis-. pukuihin la 11.7.!

Viinitupa 12.00 Ponsa 12.30 Rahvaan Laulu 13.00 Duo Veikkolan Pojat 13.30 Hilkan Vunukat 14.00 Vanhat Harput 14.30 Karikko goes Folk 15.00 KASSIAHASTUS 15.30 Konginkankaan Kantri Trio 16.00 Droichead 16.30 RAW (SE) 17.00 Kettulaiset 17.30 Su-Sa-Ta 18.00 Hietakettu 18.30 Ike Virtanen Special 19.00 Doggerland 19.30 Muskotti 20.00 Kalakaverit 20.30 FairTrad. 21.00 Folk is Happening 21.30 Höyhtyän Herkät 22.00 Norjat 22.30 Rommakko 23.15 Kuvajainen 00.00 Poplarit Setori

10.30 Taavit 11.00 Varmistuu myöhemmin 11.30 Pirjo Sipi 12.00 Naiskuoro Harput 12.30 Aleksejevin Perhe 13.00 Kyllikit ja Tähdenlento-orkesteri 13.30 Six Peace Puzzle 14.00 Markus Haapoja 14.30 The Pilgrims 15.00 Varmistuu myöhemmin 15.30 Fiola 16.00 Nastolan Pikkupelimannit 16.30 Christine Cooper (GB) 17.00 Mizrakh Trio (NL) 17.30 Kalakaverit 18.00 Teatterilesket 18.30 Varmistuu myöhemmin 19.00 FairTrad. 19.30 Varmistuu myöhemmin 20.00 Hulentka Santerin kabinetti 12.00 Meillon band 12.30 30+1 13.00 Onni Rajaniemi 13.30 Duo Lilian Norberg & Petra Saari (SE) 14.00 Koiranen Kollektion 14.30 Häävi 15.00 Anna Morottaja 15.30 Sonic Poetry 16.00 Pirjo Sipi 16.30 Ilo(iset) tytöt 17.00 Erkki Vihinen ja Kari Dahlblom 17.30 Usko Välimäki 18.00 Carriage Storage 18.30 Con-The-Set 19.00 Anttila & Maa 19.30 Aaltonen ja Melanen

Pelimannitalon kahvio 20.00 Vokki 20.30 Droichead 21.00 Teatterilesket 21.30 Shaika Balalaika 22.00 Rahvaan Laulu 22.30 2-7

Miehen Trio? 23.00 RAW (SE) 23.30 Yöjamien istäntänä Wasel & the Weasels Trokan pelimannitanssit 14.30 Marttilan PiiloPelimannit MPP 15.00 Suomen Sahansoittajat 17.00 Alice Aloof 17.30 Droichead & Irish Dance Oulu 19.15 Tallarin kansanlaulukaraoke 21.30 Salonkylän Pelimannit 22.00 Hiijjen Pelimannit 22.30 Hulentka Massikka

12.00 TrubaduuriJukka Törmä 12.30 Duo Suojanen & Välimaa 13.00 Karikko goes Folk 13.30 Jari Kurjenmaa 14.00 Pursu 14.30 Sukka Hukassa 15.00 Muskotti 15.30 Duo Sulo 16.00 Naamuskat 16.30 Duo Lilian Norberg & Petra Saari 17.00 Talkoopelimannit 17.30 Shaika Balalaika 19.15 Keisarin Morsiamet 19.45 Kuvajainen 17.00 Piipan Pojat 19.15 Kalajokiseudun Harmonikkakerho 21.30 Kaustisen Iättömät laulunlyömät


42

sunnuntai 12.7. Festivaaliravintola 8.00-10.00 Aamiaissoitto . Aamiaismusiikkia Festivaali-. ravintolassa. Lavalle nousee mm. Häävi. Jaa juhlien . päättymisen aiheuttama . kaihomielisyys saman-. henkisten kanssa, . pelimannimusiikin äärellä!

Kirkko 10.00-11.00 Sanajumalan-

palvelus, kesävieraiden kirkkopyhä

MEstarisoitot & MEstariparaati Maanantai 6.7. Uudet mestarit klo 20.30 Soittosalissa Uudet mestaripelimannit esiintyvät! Nimet paljastetaan klo 18.00 alkavassa avajaisjuhlassa Keskipohjanmaa-areenalla.

Tiistai 7.7. Mestarisoitto klo 11.30 Pelimannitalossa Erkki Hiekkavirta & Eero Hautsalo, Eino Ketola, Harry Wessman & Risto Ala-Ikkelä ja Esko Pirttilampi

Keskiviikko 8.7.

Kreetan puisto 11.15-12.00 Kaustislainen kirkkosoitto Kaustislaiset . pelimannit päättävät juhlat Kreeta Haapasalon patsaalle. Pysähdy kuuntelemaan . kirkosta palatessa!

Mestarisoitto klo 11.30 Pelimannitalossa Tepot, Erkki Vihinen & Kari Dahlblom, Aimo Mantere, Jonas Borgmästars & Ingmar Furu

Keski-Pohjanmaan Ajankohtaisseminaari 2015

Koulutus ja kulttuuri Keski-Pohjanmaalla Perjantaina 10.7.2015 klo 10.30-12.30

Kansantaiteenkeskus, Kaustinen Alustajana sivistysvaliokunnan pj Tuomo Puumala. Panelisteina Liisa Sadeharju, Matti Hakamäki, Taina Lehtonen ja Jukka Ylikarjula; puheenjohtajana Kauko Palola. Seminaarilipun hinta 25 euroa (sis. kahvi) Lippuvaraukset www.lipputoimisto.fi

Torstai 9.7. Mestariparaati klo 14.00 Kaustinen-salissa Suomalaisen kansanperinteen rikasta juurta esittelee komea, yli kaksikymmenpäinen mestarijoukko! Kaustislaiset mestarit, Teijo Aho, Jussi Haanpää, Jouko Heikola, Aimo Mantere, Hilja Grönfors, Aimo Mässbacka & Aukusti Viitaniemi, Esko Pirttilampi, Harry Wessman & Risto Ala-Ikkelä, Erkki Vihinen ja Eero Hautsalo, Erkki Lassila, Kari Dahlblom & Erkki Vihinen, Antti Savilampi ja Tepot

Perjantai 10.7. Mestarisoitto klo 14.30 Pelimannitalossa Jouko Heikola, Heikki Lahti ja Hilja Grönfors

Lauantai 11.7. Mestarisoitto klo 15.00 Pelimannitalossa Airi Hautamäki ja Erkki Lassila

NÄYTTELYT PERHONJOKILAAKSON . KANSANMUSIIKIN HISTORIAA Suomen kansansoitinmuseossa Kansantaiteenkeskuksessa. Avoinna koko festivaaliviikon!

ITE-TAITEEN VEISTOSPUISTO

Kansantaiteenkeskuksen pihapiirissä myös uusia teoksia kesävierailulla! Lisää ITE-taidetta ITE-museossa Kokkolassa (Pitkänsillankatu 28, www.itenet.fi) Festivaalin kanssa yhteistyössä: ITE-museo / K.H.Renlundin museo ja Maaseudun Sivistysliitto


KAUSTInen käy kylään! Tiistai 7.7. Iltaruskon Uusi puoli klo 13.30, Turun Kaksiriviset Iltaruskon Vanha puoli klo 14.00, Lehtokurpat K-Market klo 14.00, Lempäälän Helkanuoret Malvakoti klo 14.30, Simunan sakki Halpa-Halli klo 15.30, Kantara

Keskiviikko 8.7. K-Market klo 12.00, Urho Ruhje Iltaruskon Uusi puoli klo 13.30, Kalevi ja Kamraatit Iltaruskon Vanha puoli klo 14.00, Kalevi ja Kamraatit Malvakoti klo 14.30, SekaWalta-kvartetti Neste klo 15.00, Con-The-Set Teboil klo 15.30, Eino Eukko ja Arttu Halpa-Halli klo 16.00, Himlens Band

Torstai 9.7.

K-Market klo 12.00, Eino Eukko ja Arttu S-Market klo 12.30, Kupletööri Hannu Musakka Iltaruskon Uusi puoli klo 13.30, Tanhuryhmä Sitriini Iltaruskon Vanha puoli klo 14.00, Asta ja Tapani Lahikainen Malvakoti klo 14.30, Asta ja Tapani Lahikainen Teboil klo 15.30, Duo Veikkolan Pojat Halpa-Halli klo 16.30, Rossi

Perjantai 10.7. K-Market klo 12.00, Uudisraivaajat Iltaruskon Uusi puoli klo 13.30, Länsirannikon pelimannit Iltaruskon Vanha puoli klo 14.00, Esko Salonen Malvakoti klo 14.30, Esko Salonen Neste klo 15.00, The Pilgrims Teboil klo 15.30, Ville

Lauantai 11.7. Iltaruskon Vanha puoli klo 14.00, Raimo Ulander Malvakoti klo 14.30, Raimo Ulander Neste klo 15.00, UudisraivaajatSOITINRAKENTAJAT FESTIVAALEILLA TI-LA 12.00-18.00 Uuden yläkoulun tiloissa, sisäänkäynti Juhlapihalta!

Helmut Bleffert, mestariviulunrakentaja www.helmut-bleffert.de Oakbridge Instruments, soitinrakentajat Jouni J. Järvinen ja Niko Hämäläinen http://oakbridge.fi/ Keihäs Guitars, soitinrakentaja Jari Kokko http://fin.keihasguitars.fi/ The Ronkainen, soitinrakentaja Juho Ronkainen Wetterstrand Instruments, soitinrakentaja Kristian Wetterstrand http://www.wetterstrand.org/ Tilaustyönä käsintehdyt mandoliinit, irlantilaiset busukit, citternit, jouhikot ja pienkanteleet

Kristian Wetterstrand

Soitinrakentaja, Luthier wetterstrand.kristian@gmail.com

www.wetterstrand.org +358 (0) 40 72 86 966

Maukasta joka päivä! Festivaaliravintola tarjoaa koko viikon ajan monipuolista ja maistuvaa lounasruokaa sekä suussa sulavia herkkuja kahvihetkiin. Monipuolinen aamiainen on tarjolla klo 8 alkaen. Ravintola on avoinna 11–19 päivittäin. Nauti lounas paikanpäällä tai nouda mukaan Areenalle, muun muassa herkulliset salaatit ja keittoannokset!

Tervetuloa!

0400 831 624 / Sali 044 710 9425 / Keittiö

www.amica.fi


46

TUNNELMASSA MUKANA

Kansanmusiikki-instituutti | Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto | Svenska Kulturfonden Kaustisen seudun oppaat ry | Linja-autoliikenne O.A. Aho Oy | Kaustisen nuorisoseura ry | Kaustisen Näppärit ry Kaustisen pelimanniyhdistys ry | Kaustisen musiikkilukio ja perusopetus | Kaustisen evankelinen opisto Jyväskylän kesä | Haapavesi Folk | Siilifolk | Kihaus Folk | Musiikkijuhla Sommelo | Kaustisen seutukunta Suomen kansanmusiikkiliitto | uudenmaan kansanmusiikkiyhdistys ry | SÄVELTÄJÄT JA SANOITTAJAT ELVIS RY Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto | Oskar Öflunds Stiftelse | Truba ry

Suuri kiitos Kaustisen kunnalle, kuntalaisille ja kaikille talkoolaisille!


47

FESTIVAALIKYSELY 2015

VASTAATHAN festivaalikyselyyn! Voit samalla antaa palautetta juhliimme liittyen. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme kaksi viikkolippua kesän 2016 juhlille! Voittajille ilmoitamme henkilökohtaisesti. Vastaukset käsitellään nimettöminä, yhteystiedot ovat vain arvontaa ja mahdollista esitepostitusta varten.

Nimi Puhelin/SÄHKÖPOSTI POSTIOSOITE , jos haluat esitteemme jatkossa kotiin postitettuna

Ikä:

Asema:

alle 20

20-29

30-39

40-49

50-59

60-70

LomakkeeN voi palauttaa Mondon ja Trokan ravintoloihin (postilaatikko baaritiskillä), Musiikkilukion infoon, Kansantaiteenkeskukseen tai jälkikäteen postitse: Pro Kaustinen ry, Jyväskyläntie 3, 69600 Kaustinen.

yli 70

opiskelija

työssä käyvä

eläkeläinen

muu, mikä?

työtön

yrittäjä

Minä päivinä osallistuitte Kaustisen kansanmusiikkijuhlille 2015? ma 6.7.

ti 7.7.

ke 8.7.

to 9.7.

pe 10.7.

la 11.7.

su 12.7.

Montako kertaa olette vieraillut aikaisempina vuosina Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla? kertaa Oletteko kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kävijä

esiintyjä

työntekijä/ talkoolainen

muu, mikä?

Kenen seurassa saavuitte juhlille? yksin

puolison kanssa

perheen kanssa

ystävien kanssa

soittokavereiden kanssa

!

mikä toi teidät vieraaksemme? festivaaliohjelma tunnelma oma esiintyminen jokin tietty esiintyjä? ystävät ja hyvä seura houkutteleva mainos jatkuu kääntöpuolella...


!

48

FESTIVAALIKYSELY 2015 Mistä saitte tiedon tapahtumasta? ennakkoesitteestä käsiohjelmasta lehdestä, mistä? radiosta televisiosta

puskaradiosta tapahtuman www-sivuilta sosiaalisesta mediasta muualta, mistä?

MISTÄ/MITEN HALUAISITTE SAADA TIETOA TAPAHTUMASTA?

Suosittelisitteko Kaustisen kansanmusiikkijuhlia tuttavillenne? Perustelunne

Minkä arvosanan antaisitte asteikolla 1-10? Ohjelma

Festivaalialue ja tilat

Hinta-laatusuhde

Festivaalikokemus

Palvelut

RUUSUT/ RISUT/toivomukset

KIITOS PALAUTTEESTANNE!Kesämatkasi varrella Neste Oil Kaustinen • • • • • •

viihtyisä kahvila-ravintola herkulliset à la carte -annokset tuoreet pullat majoitustilaa motellissamme kuntosali Laadukkaat Neste-polttonesteet, -voiteluaineet ja -autokemikaalit

Neste Oil Kaustinen

Hilkka ja Veli-Pekka Havela, Teerijärventie 1, puh. (06) 860 7711 Ark. 7-22, la 7.30-21.30, su 9.30-22 www.nestekaustinen.fi

Meillä olet hyvissä käsissä!

Hotelli, ravintola ja hoitopalvelut

Meillä olet hyvissä käsissä!

KANSANLÄÄKINTÄ KESKUS

Kahvila ja ravintola avoinna klo 8-23:00

Laita meillä festarikroppa kuntoon vain kivenheiton päässä juhla-alueelta! • Jäsenkorjaus • Hieronta • Fysioterapia • Kuppaus • Erikoishieronnat • Yrttikylpyjä • Kosmetologin ja kampaajan palvelut

Hotellimajoitusta, kysy peruutushuoneita!

VARAA OMA HOITOSI!

Ravintolastamme päivittäin: Aamiainen klo 8-10:30

8,- / hlö (4-12v • 5,-) Lounas noutopöydästä klo 12-18:00 • salaattipöytä, päivän keitto, lämmin ruoka, jälkiruoka ja kahvi.

15,- / hlö (4-12v • 7,-)

KANSANLÄÄKINTÄKESKUS Hotelli Kaustinen PAJALANTIE 24, 69600 KAUSTINEN • puh. (06) 8650 200 • www.kansanlaakintakeskus.comLEIKKAA IRTI

KAUPPAKESKUS PALETTI KYYJÄRVELLÄ ON Kaikki saman katon alta

aina matkasi varrella!

ARVONTAKUPONKI Nimi:

Osoite:

Puhelinnumero:

Palauta kuponki täytettynä mihin tahansa Kauppakeskus Paletin myymälään 31.7.2015 mennessä – olet mukana 100€ lahjakortin arvonnassa!

WWW.PALETTIKAUPPAKESKUS.FI Kauppakeskus Paletti · Vaasantie 2, 43700 KYYJÄRVI

25.-31.1. 2016


ilta

yle.fi/etno

, JOLLA MUSIIKKIA

T

ON JUURE

rytmiä, ukuttavaa o k , a että! it o ik lass ailman syk a m n Keskeisiä k re u ottelua ja su akustista il in, Tiistai-iltais

Yle Radio 1

AULU

NI KANSANL

PIE Kesällä 2015


Centria

AMMATT IKORKEAK OULU

14.9.2015 - 20.5.2016

● LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO ● HIEROJAN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS ● ALA-KÖNNI-KANSANMUSIIKKILINJA ● KYMPPILINJA ● TAVOITTEENA KORKEAKOULU ● VAUDE -ERITYISLINJA ● VIONOJAN KUVATAIDELINJA ● KAUSTISLAINEN JÄSENKORJAUSKOULUTUS ● MAALLIKKOKOULU ● KURSSITOIMINTA: NÄPPÄRI- JA MUUT MUSIIKKIKURSSIT, KUVATAIDEKURSSIT JA HYVINVOINTIKURSSIT


Tähtää musiikin ammattiin - opiskele Kokkolassa!

KLASSINEN MUSIIKKI KANSANMUSIIKKI POP/JAZZMUSIIKKI Musiikkialan perustutkinto, Musiikin koulutusohjelma/Muusikko 180 osp (pk/yo) Yhteishaku keväällä 2016

WWW.KPKONSA.FI Keski-Pohjanmaan

KONSERVATORIO KOKKOLA

kpkonsa_petuhaku_92x92.indd 1

9.4.2015 1

muusikon ammattiopinnot www.joensuu.fi/konservatorio kirsi.uutinen@jns.fi


Hei, meitä on

satatuhatta omistajaa. Osuuskauppa KPO on sadantuhannen asiakkaan omistama yritys. Lue lisää asiakasomistajuudeesta osoitteessa s-kanava.fi.

Nähdään

myös Facebookissa! facebook.com/OsuuskauppaKPO


Matkasi varrella! Halpa-Hallista nestekaasua edulliseen hintaan!

Muhos

11 kg:n teräspullon täyttö

19

90

et.fi www.HHn

Siilinjärvi

plo

KAUSTINEN, Pajalantie 4

Ma-pe

/HalpaHalli

8-21

La

8-18

Kannattaa tutustua. SuomenKeskusta

www.keskusta.fi

@keskusta


Asiantuntevaa ja luotettavaa pankkipalvelua Avain Säästöpankista Kaustisen konttorista.

www.avainsp.fi / puh. 020 7582 320


POHJOINEN


www.lanka-tekstiili.fi

Lanka & Tekstiili on laaja tekstiilialan yritys, joka valmistaa mattoja, matonkuteita ja paljon muuta.

Meiltä:    

Ontelokuteita alk. 12,00€/kg Trikookuteita 7,00€/kg Mattoja alk. 17,00€/m Talousliinoja alk. 1,50€/pkt

Tehtaanmyymälät:

Kaustisella Salonkyläntie 355 Avoinna: Ma-Pe 12-15, La 10-15 Puh: 040-7000 440

Lestijärvellä Halsuantie 9 Avoinna: Ma-Pe 9-15 Puh: 044-773 8008


KANSANMUSIIKKI-INSTITUUTTI Elävän perinteen ja festivaalitunnelman asialla jo vuodesta 1974

K

ansanmusiikki-instituutti on 1974 asti

yhtyeemme. Kansantaiteenkeskuksessa voit

toiminut suomalaisen kansanmusiikin

tutustua myös Kansansoitinmuseon mielenkiin-

ja –tanssin tutkimus-, tiedotus- ja pal-

toiseen näyttelyyn Perhonjokilaakson kansan-

velukeskus. Sen toimitilat ovat Kausti-

musiikista sekä Museosalissa kansanmusiikki-

sen Kansantaiteenkeskuksella, jossa sijaitsevat mm. instituutin laajat ääni- ja kuva-arkistot. Kansanmusiikki-instituutti on tärkeä kansanmusiikkialan julkaisija, jonka kasvavaan julkaisusarjaan kuuluu yhtye- ja artistilevyjä, kulttuurillisesti merkittäviä arkistokokoelmia sekä upeita soitto-oppaita ja muuta kirjallisuutta. Instituutti näkyy festivaaleilla monin eri tavoin. Tervetuloa tutustumaan Kansantaiteenkeskuksen aulassa järjestettäviin Instituutin tunti -konsertteihin, joissa esiintyvät mm. levyttäneet

aiheisiin soiviin luentoihin.


UUSIA KIRJAJULKAISUJA Timo Leisiö (toim.): Kun on oikeen hulivili luanto - Pentti Virrankosken kauhavalaisilta oppimat vanhat laulut KIJ 88 Kun on oikein hulivi luanto on sävelmäkokoelma, joka koostuu pääosin Pentti Virrankosken äidin ja äidin isänisän muistamista lauluista. Akateemisena tutkijana ja Turun yliopiston historian professorina toiminut Virrankoski on aina ollut hyvämuistinen kansanlaulaja, ja näihin kansiin on koottu 137 laulua, joissa soi koko vanha länsisuomalainen maailma. Erityisesti rekimitalle pohjautuvat runot paljastavat, miten hienovaraisesti ja syvällisesti menneiden sukupolvien runoilijat ovat kuvanneet elämäänsä ja tunteitaan.

Liisa Valo & Jussi Wirkkala (toim.): Kaustisen laulukirja 2: Maria Josefiina Valon lauluja KIJ 89 Maria Josefiina Valo, o.s. Salo (1886-1973) opittiin tuntemaan Kaustisella Fiina Valona, Ampron Fiinana sekä lastenlasten keskuudessa Ampron Mummuna. Musikaalisessa ympäristössä varttunut Maria Josefiina oli hyvämuistinen kansanlaulaja, jonka repertoaariin kuului poikkeuksellisen suuri määrä lauluja. Liisa Valon ja Jussi Wirkkalan toimittama Maria Josefiina Valon lauluja esittelee liki 60 laulua, jotka on taltioitu Sisko Valon, Juha Kankaan ja Erkki Ala-Könnin toimesta. Tämä Mummun lauluina tunnettu laulusävelmistö on varsinainen aarreaitta kenelle tahansa Kaustisen seudun lauluperinteestä kiinnostuneelle.

WWW.KANSANMUSIIKKI-INSTITUUTTI.FI


UUSIA LEVYJULKAISUJA

Mestarikansanlaulaja Erkki Rankaviita: Elämä ja laulut KIJ 90 & KICD 125 Tuuli Talvitie sai tutustua mestarikansanlaulaja Erkki Rankaviitaan (1927-2009) usean vuoden ajan kestäneen haastatteluprojektin aikana. Talvitien pro gradu -työ valmistui vuonna 2003, ja nyt sen hedelmät julkaistaan Rankaviidan elämää ja lauluja laaja-alaisesti käsittelevän kirjajulkaisun muodossa. Samalla julkaistaan muhkea levypaketti, joka sisältää sekä vanhojen, vaikeasti saatavilla olleiden nauhojen uusintajulkaisuja sekä ennen julkaisemattomia arkistojen aarteita!

Heidi Kenttälä & Minsku Tammela: Yksitoista laulua Leevi Lassilan kustannuksella KICD 123 Heidi Kenttälä ja Minsku Tammela tekevät kokonaisvaltaisen tutkimusmatkan Kittilän Kelontekemässä vaikuttaneen Lars Leevi Lassilan (18921939) ainutlaatuiseen laulutuotantoon. Intiimi ja riehakas levytys herättää sadan vuoden takaisen Kelontekemän ja sen värikkäät hahmot henkiin ja maalaa kutkuttavan ajankuvan, jossa asioista puhutaan runollisesti, mutta suoraan.

Ilja Kotikallio: Karmuuni lauloi KICD 124 Suistamolainen Ilja Kotikallio (1894-1961) oli mestarillinen tarinankertoja ja harvinaisen laajan repertuaarin omaava soittaja. Anne-Mari Kivimäen toimittamalla levyllä Kotikallion materiaali pääsee viimein arkistoista suuremman yleisön kuultavaksi. Levylle on poimittu Kotikallion soittamia haitari- ja huuliharppukappaleita sekä hänen laulamiaan lauluja. Lisäksi levyllä on makupalana muutama karjalankielinen tarinanäyte.

Kaikki uutuutemme ja myös aiempina vuosina tehdyt julkaisumme löydät festivaalien aikana Kansantaiteenkeskuksen myymälästä ja Folk Shopista!


TALLARI

Kansanmusiikkiyhtye Tallari on vuonna 1986 perustettu kansanmusiikin ammattiyhtye, jonka kotipaikka sijaitsee Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa.

sanmusiikin ilmiöistä. Konserttitarjontaan kuuluvat myös kirkkokonsertit, häämusiikki, ohjelmamusiikki erilaisiin perhejuhliin, vanha tanssimusiikki, ja paljon muuta.

Tallarin konserttitarjonnassa on erilaisia produktioita, mestaripelimannien ja -laulajien ohjelmistoja ja tyylejä havainnollistavia konserttikokonaisuuksia, soivia kansansoitinesittelyjä, omia sävellyksiä ja läpileikkauksia historiallisen ja tämän päivän kan-

Käy tutustumassa ja tilaa keikalle! www.tallari.net


FESTARI KÄSITYÖT workshops

12-18

taito craft s h o p 10-22

www.taitokeskipohjanmaa.fi


66

PÅ SVENSKA

VÄLKOMMEN TILL DEN FYRTIOÅTTONDE FOLKMUSIKFESTIVALEN I KAUSTBY!

lainen uri Oino

a Kuva: L

KVÄLLSBILJETT gäller fr.o.m. 19.00 (tis-fre). Kvällsbiljetter säljs inte i förköp.

Oino

Till konserter vid Kaustinen-salen, Iholla-salen och Klubb Kallio kommer man in med dags-/kvällsbiljetter. OBS! Det ryms en begränsad mängd åskådare.

auri Kuva: L

SÄRBILJETT kan köpas för konserter vid Klubb Kallio. Biljetten kostar 10 € och den finns att köpa vid dörren före konsertens början. Den som har köpt dagsbiljett behöver inte särbiljetter.

BILJETT Boka biljett vid Lipputoimisto tel. (06) 822 9800, mån-fre kl. 11-17. Du kan också köpa biljetter via hemsidan www.lipputoimisto.fi. Biljetter säljs också vid Lipputoimistos sevicepunkter, ytterligare information: www.lipputoimisto.fi. UNDER festivalen kan du köpa biljetter vid ingångarna och Biljettbyrån, som finns på Musikgymnasiet bakom Festivalarenan.

o isto Sav Kuva: R

DAGSBILJETT innehåller tillträde till festivalområdet och alla evenemang som finns i programbladet. Dagsbiljett för hela dagen gäller till sista programpunkten på den dagen. Den som har köpt dagsbiljett behöver inte skilt köpa någon kvällsbiljett.

elä sta Järv

FESTIVALPARKEN Festivalparken fungerar som festivalens huvudsakliga scen. Festivalparken är ett stort grönområde som gör att festivalen känns som en somrig tillställning. Festivalparken bjuder på ett digert serviceområde och man har försökt planera den på bästa möjliga sätt för rörelsehindrade. På festivalområdet finns även en stor lekplats för barn och ett barntält. Festivalprogrammet på svenska hittar du på vår webbsida www.kaustinen.net och på papper finns det också tillgängligt på våra infopunkter under festivalveckan.

ri Kuva: K

KAUSTBYFESTIVALEN är den äldsta och största folkmusikfestivalen i Norden och den lockar årligen hit tusentals spelmän och dansare – både proffs och amatörer – för att vistas sju dagar i Kaustby, som är känd för sin traditionella musik och musiker. Nedan har vi litet basfakta på svenska för att hjälpa er att klara av de sju hektiska festivaldagarna och nätterna.

ÅLDERSGRÄNSER I Klubb Kallio och Café Mondo finns det särskilt område för minderåriga. Troka och Viinitupa k-18. MAT & DRYCK Flera barer och cafeterior, en buffet restaurang, snabbmatsstånd med finska och etniska rätter etc. finns på festivalområdet, öppna från morgon till kväll. BARN För barnfamiljer är Kaustbyfestivalen idealisk. Alla scener och servicepunkter är lättillgängliga, även för rörelsehindrade. Det finns program för barn under sju dagar (se också Barntältet) och skötrum. INKVARTERING Festival arrangeras inte inkvarteringservice, men det finns många olika möjligheter. Mera information på webbsidan www.kaustinen.net och från infopunkt på festivalen. TÅG Den närmasta stationen är i Karleby (ca 45 km från Kaustby). Tågtidtabellerna finns på VR:s hemsidor (www.vr.fi/sv). Det går buss mellan Karleby och Kaustby och busstationen ligger nära nära tågstationen i Karleby. Det finns en busshållplats utanför järnvägsstationen där bussarna också stannar. BUSS Under festivalen går det extra bussturer mellan Kokkola-Kaustby-Vetil (se s. 70-71). Festivalbussen stannar på Spelmanstorget, nära festivalområdet. Det går också turbussar från Kokkola till Kaustby. Turbussarnas tidtabeller finns på Matkahuoltos hemsidor (www.matkahuolto.fi/sv). Matkahuoltos busshållplats finns i Kaustby bakom Teboil.


67

Vid porten

Kvälls. biljett *)

Barn. 7-15 år

Barn under 7 år

Måndag 6.7.

20 €

-

5€

0€

Tisdag 7.7.

30 €

25 €

8€

0€

Onsdag 8.7.

30 €

25 €

8€

0€

Torsdag 9.7.

35 €

30 €

8€

0€

Fredag 10.7.

35 €

30 €

8€

0€

Lördag 11.7.

35 €

-

8€

0€

Veckoslutsbiljett Fre-Lö 10.7.-11.7.

60 €

-

-

0€

7-dagarsbiljett

160 €

-

40 €

0€

Biljettpriser

*) Kvällsbiljett efter kl. 19 Kuva: Ulla Nikula

BIL Det är skyltat från Kaustbycentrum till festivalområdet. P-platserna finns på Meerbuschvägen/Meerbuschintie, Pajalavägen/ Pajalantie och Folkkulturcentret/Kansantaiteenkeskus. INFORMATION, BILJETTBYRÅN, INKVARTERINGSBYRÅN, HITTEGODSBYRÅN ETC. Alla ovannämnda servicepunkter finns på Musikgymnasiet, som ligger bakom Festivalarenan och huvudingången. Adress: Meerbuschvägen/Meerbuschintie 1. HUSDJUR Din hund är välkommen till festivalområdet, men inte in i barerna, restaurangerna, konsertsalar eller liknande utrymmen. Hunden bör vara kopplad och ägaren är skyldig att plocka bort eventuella avfall. FESTIVALEN ÄR RÖKFRI. Rökning är tillåten bara på begränsade område.


68

IN ENGLISH

WELCOME TO THE 48th KAUSTINEN FOLK MUSIC FESTIVAL!

elä sta Järv

ri Kuva: K

KAUSTINEN Folk Music Festival is the oldest and the largest Nordic folk music festival, attracting thousands of amateur and professional folk musicians and dancers to Kaustinen every year. Kaustinen is well. known for its traditional music and musicians and for seven days in the summer, it’s simply teeming with them. WE have gathered some basic facts in English here to help you survive the hectic festival days and nights.

uri Oino

THE EVENING TICKET is available Tue-Fri and is valid from 7 pm until late. The Evening Ticket cannot be bought in advance.

Järvelä

THE IHOLLA HALL, CLUB KALLIO AND KAUSTINEN HALL CONCERTS are open to those who have a Day or Evening Ticket. Note that only a limited amount of persons fit into the halls.

INFO DESK, Ticket Office, Accommodation Office, Lost and Found etc. During the festival week all our offices serving guests are situated in the Kaustinen Music College. The Music College is located just behind the Festival Arena and by the main entrance gate. Address: Meerbuschintie 1. FOOD & DRINK There are several bars and cafés, a buffet restaurant, Finnish and ethnic fast food stalls etc. within the festival premises serving guests from early mornings to wee hours.

rista Kuva: K

SINGLE TICKETS are available for Club Kallio concerts only. The price for a single ticket is 10 € and it can be bought at the Club Kallio entrance before the beginning of the concert. The Day Ticket and the Evening Ticket are valid for all the Club Kallio concerts.

DURING THE FESTIVAL you can buy tickets at the entrance gates and at the Ticket Office situated in Kaustinen Music College behind the Festival Arena. AGE LIMITS Café Mondo and Club Kallio have separate areas for minors. Troka and Viinitupa are over-18 only.

a Kuva: L

THE DAY TICKET gives entrance to the festival area as well as all events mentioned in the festival programme. The ticket is valid for the whole day and a separate Evening Ticket is not needed.

elä sta Järv

FESTIVAL PROGRAMME IN ENGLISH can be found at our web pages www.kaustinen. net and a printed version is also available at our Info Desks during the festival week.

ri Kuva: K

IF you have further questions, please feel free to contact us at: info@kaustinen.net

TICKETS for Kaustinen Folk Music Festival are sold through the Lipputoimisto ticket office. Tel. (06) 822 9800, Mon-Fri 11 to 5 pm. Tickets are for sale at the Lipputoimisto webpage: www.lipputoimisto.fi. Tickets are also available from Lipputoimisto agents, check the places and opening hours at www.lipputoimisto.fi. The agents and the Festival also accept Kulttuuriseteli vouchers as payment (Luottokunta: Virikeseteli, Tyky: Kulttuuriseteli, Smartum: Kulttuuriseteli and Sporttipassi).

FESTIVAL PARK The main venue of the Folk Music Festival is the Festival Park. The comfortably spacious and verdant park setting guarantees a genuine Kaustinen summer feel, regardless of weather. The Festival Park provides comprehensive services and is also designed to accommodate visitors with limited mobility. Families with children are also catered for with a large playground and a special Children’s Tent.


69

Gate Price

Evening Tickets *)

Children. 7-15 years

Children . under . 7 years

Monday 6th July

20 €

-

5€

0€

Tuesday 7th July

30 €

25 €

8€

0€

Wednesday 8th July

30 €

25 €

8€

0€

Thursday 9th July

35 €

30 €

8€

0€

Friday 10th July

35 €

30 €

8€

0€

Saturday 11th July

35 €

-

8€

0€

Weekend Ticket Fri-Sat

60 €

-

-

0€

All-Week-Ticket

160 €

-

40 €

0€

Tickets

*) Evening ticket valid 7 pm onward.

WITH CHILDREN For families with children Kaustinen is an ideal festival. The Festival Park is vast and provides easy access to all venues and services even for the disabled. There is a six day children’s programme KAUSTINEN FOR KIDS and a baby care room. Kuva: Ulla Nikula

TRANSPORT BY TRAIN OR BY BUS The closest train station is Kokkola (about 45 kilometres from Kaustinen). Detailed train timetables are available at the VR webpage (www.vr.fi/en). The bus connection from Kokkola to Kaustinen departs from near the train station. The bus station is located about one block away from the train station. There is also a bus stop on the street in front of the train station, where you can board regular bus services and Kaustinen Festival Bus as well. The Festival Bus stop is located on the Fiddlers’ Square, in the heart of the Festival area. You can also travel to Kaustinen with one of the regular Matkahuolto bus services. Please refer to the Matkahuolto webpage (www.matkahuolto.fi/en) for their

long-distance bus services. The Matkahuolto bus stop is located behind the Teboil service station in Kaustinen. More info on bus timetables, see page 70.

BY CAR There are signs guiding you from the centre of Kaustinen to the Festival area. The parking areas are located on Meerbuschintie, Pajalantie and at the Folk Arts Centre. Performers and staff have separate allocated parking within the common parking areas. Traffic controllers will assist guests, performers and staff with parking in an appropriate area. ACCOMMODATION The festival organisation does not provide accommodation services. There are many options which can be found at our web pages www.kaustinen.net and a printed version is also available at our Info Desks during the festival week. WITH DOGS Your dog is welcome to the Festival Park but not inside bars, restaurants, concert halls and similar facilities. The dogs must be kept leashed and the owner must remove dog litter into trash bins. THE FESTIVAL IS SMOKE-FREE. Smoking is allowed only at allocated places.


70

6.-12.7.2015

BUSSIAIKATAULUT | TIDTABELL | TIMETABLE mERKKIEN SELITYKSET • Muiden kuin päätepysäkkien aikataulut ovat suuntaaantavia. • Merkkien selitykset:. * ti 7.7. alkaen. ** pe-la ja la-su -öinä. – ei liikennöi ko. pysäkin kautta. Liikennöinti päättyy 12.7. klo 4.30

Sininen linja, pelimannitori-NIKULA (4 € / MATKA) -

*10:45

* 13:55

18:40

20:40

Nikula

17:20

20:40 21:50 01:20 ** 03:35

-

*10:50

*14:00

18:45

20:45

Känsälä

17:15

20:35 21:45 01:15 ** 03:30

* 08:50

*10:55

*14:05

18:50

20:50

Puumala

17:10

20:30 21:40 01:10 ** 03:25

* 08.55

*11:00

*14:10

18:55

20:55

Kansanopisto

17:05

20:25 21:35 01:05 ** 03:20

* 09:00

*11:05

*14:15

19:00

21:00

Pelimannitori

17:00

20:15 21:30 01:00 ** 03:15

VIHREÄ Linja, kaustinen-veteli (4 € / MATKA)

Lisävuoro KOKKOLa su 12.7.2015 • Kaustisen Pelimannitori . klo 10:45 > Kokkola, rautatieasema / MH 11:30

Pelimannitori

-

*11:15 * 14:15 16:00 19:00 21:00 00:30 **02:45 **03:30 **04:15

Varila

-

*11:20 *14.20

16:05 19:05 21:05 00:35 **02:50 **03:35 **04:20

Hotelli Foxmanni * 8:15 *11:25 *14:25 16:10 19:10 21:10 00:40 **02:55 **03:40 **04:25

Veteli, LIIKUNTAKESKUS * 8:15 *11:30 *14:30 16:15 19:15 21:15 00:45 **03:00 **03:45 **04:30 Tunkkari, Järvelän risteys * 8.20 *11:40 *14:35 16:20 19:20 21:20 00:50 **02:53 **03:50 **04:23 Järvelän koulu * 8:25 *11:45 *14:40 16:25 19:25 21:25 00:55

-

**03:55

-

Pelimannitori * 8.30 *11:50 *14:45 16:30 19:30 21:30 01:00

-

**04:00

-

violetti linja, KAUSTINEN-HALSUA (5 € / MATKA) * 10:00

OULU KOKKOLA

18:00

Masala, leirintäalue

19:40

23:55

* 10:05

18:05

Halsua Kotipesä

19:35

23:50

*10:15

18:15

Köyhäjoen koulu, pysäkki

19:25

23:40

*10:25

18:25

Tastulan leirintä, pysäkki

19:15

23:30

*10:40

18:40

Pelimannitori

19:00

23:15

KOKKOLAN festivaalibussi (7 € / MATkA) . yhteistyössä Kokkola-Camping, Original Sokos Hotel Kaarle, Hotel Kokkola, Hotel Seurahuone, Kokkolan matkailu

KAUSTINEN Jyväskylä Tampere

HELSINKI

* 10:15

* 13:15

18:00

Kokkola-Camping

*12:10

18:00

22:30

**02:00

*10:25

*13:25

18:10

Original Sokos Hotel Kaarle, tori

*12:00

17:50

22:20

**01:50

*10:25

*13:25

18:10

Hotel Seurahuone, tori

*12:00

17:50

22:20

**01:50

*10:25

*13:25

18:10

Hotelli Kokkola, tori

*12:00

17:50

22:20

**01:50

*10:30

*13:30

18:15

Kokkolan Matkahuolto

*11:55

17:45

22:15

**01:45

*10:35

*13:35

18:20

Kokkolan rautatieasema

*11:50

17:40

22:10

**01:40

*11:10

*14:15

19:00

Pelimannitori, Kaustinen

*11:10

17:00

21:30

**01:00


Taksi

040 7080 490 Taksiasema sijaitsee Pelimannitorilla.

normaalit kaukoliikenteen aikataulut

Emme vastaa Matkahuollon kaukoliikenteen .71 mahdollisista aikataulumuutoksista.

Kokkola

Hintatiedot ja tarkemmat aikataulutiedot:

Kaustinen

Turbussarnas tidtabeller och pris:

ma - pe

08:15

09:00

Regular Matkahuolto bus services:

la - su

11:00

11:40

www.matkahuolto.fi.

ma - pe

12:10

12:55

ma - pe, su

15:10

16:00

ma - pe

15:55

16:40

ma - pe, su

19:50

20:30

Kaustinen

kokkola

ma - pe

08:55

09:45

ma - pe

09:45

10:30

ma - pe, su

13:45

14:30

ma - su

16:55

17:35

ma - su

20:10

20:50

ma, to, pe

23:40

00:20

helsinki ma, to, pe Kaustinen ke, to, su seinäjoki pe, su Kaustinen pe, su jyväskylä

Kaustinen 16:15

23:40

helsinki 16:05

23:15

Kaustinen 19:45

22:05

Seinäjoki 16:05

18:35

kaustinen

ma - pe

06:05

09:45

ma - su

13:25

16:55

ma - su

16:50

20:10

kaustinen

jyväskylä

ma - pe

09:00

12:20

la - su

11:40

14:50

su

16:10

19:30

ma - pe

16:40

20:10

su

19:10

22:10

ma - pe

20:30

23:30Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.