HALLO Magazine 06 2024 voor juli/augustus

Page 1


Dan weet je dat deze branche een race op topsnelheid is. Ontwikkelingen binnen en buiten agrarische bedrijven volgen elkaar razendsnel op. Sta jij stil of wil jij juist groeien, vernieuwen, of je bedrijf overdragen? Wat betekent dit voor jou als mens en als ondernemer? De vragen zijn ingewikkeld. Jouw zakelijke keuzes raken jou, jouw gezin en jouw werknemers. Eén ding is zeker: bewust nadenken over jouw toekomst is nodig om jouw bedrijf toekomstbestendig te houden.

Denk jij na over jouw toekomst? Keyport en de gemeenten in het Weerterland ondersteunen agrarische ondernemers. We bieden een programma aan voor jou als ondernemer en als mens. Het helpt jou bij het bepalen van jouw Koers naar de toekomst.

MKB adviseur

Onder begeleiding van ervaren

MKB-adviseur en -coach Irene Vervuurt:

• Neem jij tijd voor jezelf en jouw bedrijf

• Leer jij jouw kwaliteiten beter te gebruiken in jouw onderneming

• Ga jij na welke keuzes passen bij jouw bedrijf en jouw gezin

• Bouw jij aan jouw bedrijfsontwikkelingsplan

Wil jij werken aan jouw Koers naar de toekomst? Meld je aan! Wij organiseren dit programma voor lokale agrariërs.

Aanmelden? Vrijblijvend info opvragen? Bel naar Irene Vervuurt: 06 - 5110 3573 of mail naar irene@rgoplus.nl

Programma Details Voor wie? Lokale agrariërs in gemeente Leudal en Weerterland

Deelnemers: Per bedrijf kunnen 2 mensen deelnemen aan het programma

Startdatum: 2024

Locatie: Binnen de gemeente Leudal (exacte locatie volgt) Wat kun je verwachten? 5 groepsbijeenkomsten en 2 keukentafelgesprekken; maatwerk hierin is mogelijk.

Hoe lang duurt het? Het programma is verspreid over 4 maanden

Intake gesprek: Voorafgaand aan het programma vindt een vrijblijvend intake-gesprek plaats, waaruit blijkt of dit programma past bij jouw situatie.

UITVERKOOP

STAPEL KORTINGEN

Zomeravond met Monika Peetz

Bibliocenter Weert | 20:00 - 22:00 | € 10,00/€ 5,00

HALLO Magazine. Uitgave vanaf 26 juni 2024

In deze uitgave onder andere:

• Column oa. Gerrit Tacken

• Actuele regioberichten

• Gemeente Nieuws Leudal

• Hallo Historie

• Iedereen kan sporten

Foto voorpagina: Jan Kessels

Safe e-biken!

HALLO Magazine en HALLO Magazine Online.nl wordt voor u gemaakt door:

Verantwoordelijke uitgevers: Koos en Anja Baats Vossen

Advertenties: HALLO@aqua-media.nl Redactie: redactie@aqua-media.nl

Redactie: Quirien van Haelen, Leon Moonen, Pieter Knippenberg, Ben Ubachs, Frits Criens, Robert Martens, Werner Bloemers, Rosemarie Neuen, Pastor Marcus VanKan, Gerrit Tacken, Jan Kessels

DTP & Design: Alexandra Schaeken / Appeltje-A Fotografie: Aqua Media Adviseurs

Verspreiding: Aqua Media Verspreiding Aanmelden als bezorger of voor bezorgklachten kunt u contact opnemen met: bezorging@aqua-media.nl o.v.v. aanmelding als bezorger of bezorgklachten.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel HALLO MAGAZINE met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, is Aqua Media Adviseurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

HALLO MAGAZINE verschijnt maandelijks in een oplage van ruim 30.000 ex. HALLO Magazine wordt huis aan huis verspreid in Leudal, Nederweert, Maasgouw (Beegden, Heel, Panheel Wessem en Thorn) Ook gratis mee te nemen op ruim 120 meeneemadressen

HALLO Magazine en HALLO Online.nl zijn een uitgave van

0475 - 85 49 90

HALLO@aqua-media.nl redactie@aqua-media.nl www.aqua-media.nl

VOLGENDE UITGAVES:

JULI: LET OP: GEEN

SEPTEMBER: verspreiding vanaf woensdag 25 september Materiaal binnen: ma. 16 september 2024

Het is zomer! Ooit het seizoen van cabriorijders, bestuurders met een gebruinde linkerarm en wielrenners, maar nu vooral het seizoen van de e-bikerijders met hun hypersonische fietsen, ultraflitsende helmen en futuristische frames. Tussen maart en oktober nemen de e-bikesenioren de straten van MiddenLimburg weer in bezit. Batterijfietsers zijn al jaren king of the road, maar helaas hebben al die stekkertweewielers de laatste tijd een steeds sterkere aanzuigende werking op criminelen.

Rondtrekkende bendes zijn inmiddels kind aan huis in e-bikeprovincie Limburg en laden de stekkerfietsen massaal in bestelbusjes om ze door te verkopen. Er worden de laatste tijd zoveel stroomaangedreven stalen rossen gestolen dat ze bijna onverzekerbaar zijn. De kans dat je na een e-bikeritje met drie tussenstops weer thuiskomt met je fiets is nihil als je het nieuws mag geloven. Gelukkig kun je als e-biker bést wel wat slimme keuzes maken die de kans op diefstal sterk verkleinen.

Zet je stekkerfiets op slot. En dan écht op slot. Nee, nog beter. Gek genoeg zijn veel e-fietsen op eenzelfde manier beveiligd als de Batavus waar we in de jaren negentig op fietsen terwijl ze misschien wel tien keer zo duur zijn. Het extra kettingslot dat de verzekering vraagt, heeft een fietsendief binnen een paar tellen doorgeknipt of doorgeslepen. Het lijkt een beetje alsof je met een konijnenhokschuifje een auto probeert af te sluiten. Waarom geen motorslot?

Zet de fiets niet los in je schuurtje, gang, garage of tuin en al helemaal niet als je op vakantie gaat, maar zet hem in de kluis. De meeste e-bikes worden dan wel op straat gestolen, maar steeds vaker worden ze ook uit tuinhuizen of schuurtjes geroofd. Je moet er niet aan denken dat je op het stand van Mallorca gebeld wordt door de buren omdat je schuur leeggehaald is. Je dure gouden ketting en horloge leg je toch ook in de kluis? Je e-bike is minstens even kostbaar, schaf een kluis aan waar hij in past!

Volg je je kinderen met findmyiphone? Je accutweewieler is minstens even kostbaar, dus hang een GPS-tag aan je dure e-bike, installeer een alarm en voorzie de fiets eventueel van booby traps. Als je fiets gestolen wordt kun je in elk geval nog zien waar hij rondrijdt. Fietsen met een tag worden veel vaker teruggevonden.

Stop alleen bij terrassen met een veilige parkeerplek waar je de fiets met ‘de vaste wereld’ kunt verbinden. Veel fietsparkeerplekken zijn nog helemaal niet ingericht op e-bikes en hebben enkel een laag fietsenrek waar je de fiets in kunt zetten. Daar kun je de ketting maar moeilijk aan vastmaken. Vermijd deze plekken! Ook in openbare en beveiligde fietsenstallingen is er vaak te weinig ruimte en kun je de fietsen niet goed vastleggen. Met fatbikes is het helemaal ingewikkeld, die passen niet in een fietsenrek en

Quirien van Haelen

soms zijn ze niet eens welkom in fietsenstallingen. Stop voor de zekerheid een grondboor met grondanker in je fietstas zodat je zelfs in de minst e-bike onvriendelijke stalling kunt parkeren!

Kent u het afneembaar autoradiofrontje nog dat je in de jaren negentig altijd mee nam als je uit de auto stapte? Ik ken iemand die het nog steeds elke dag losklikt en de autoradio uit 1998 is

Mijn advies: stop het zadel van je e-bike in je rugtas en voor de zekerheid eventueel het stuur

nog nóóit uit zijn Saab gestolen. Het werkt. Mijn advies: stop het zadel van je e-bike in je rugtas en voor de zekerheid eventueel het stuur. Het is misschien even wat gedoe, maar als je het je aanwent, lijkt het mij een effectief middel tegen diefstal.

Zelf hoor ik bij die 56% van de Nederlanders die geen batterijfiets heeft, maar u ziet dat het geen enkele reden is om niet met uw lot begaan te zijn. Samen lukt het ons om e-bikeprovincie

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer schrijft hij columns voor dit blad, vaak met een humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.

Luisteren naar onze inwoners Meer woningen bouwen Teveel aan belasting teruggeven

OPENHEID

Ronduit Open is ooit opgericht om te strijden tegen achterkamertjespolitiek. Besluiten en keuzes dienen in de openbaarheid te worden gemaakt. De verantwoording voor de keuzes moeten we als gemeenteraad uit kunnen leggen aan onze inwoners. De afgelopen periode hebben we als Ronduit Open weer vele situaties gezien waarin de coalitiepartijen Samen Verder, D66 en het CDA weigeren om in de openbaarheid verantwoording af te leggen.

Wij hebben aandacht gevraagd voor een wethouder die niet de waarheid spreekt, voor uitgaven die niet zijn begroot, voor afspraken die blijkbaar in de achterkamertjes van de coalitie tot stand zijn gekomen en nog veel meer. Daar waar andere partijen weigeren openheid van zaken te geven blijven wij als Ronduit Open strijden voor transparantie. Wij zijn en blijven ervan overtuigd dat onze inwoners recht hebben op een open en dus eerlijk bestuur.

FINANCIËN

De inwoners van Leudal betalen al jaren veel teveel belasting. En dat is een doorn in het oog van Ronduit Open. We zijn niet tegen het betalen van belasting, maar wel tegen het betalen van TEVEEL belasting. En dat is in Leudal al jaren zo. De voorbije jaren heeft Leudal tientallen miljoenen over gehouden. Ronduit Open heeft voorstellen gedaan om tot een meer realistische begroting te komen. Neem alleen die zaken op in de begroting die je ook kunt uitvoeren. Ieder jaar weer zijn de plannen van dit college veel groter dan ze kunnen uitvoeren. En ieder jaar wordt het

geld wat is begroot, en niet wordt uitgegeven, in een hele grote spaarpot gestopt.

Wij vinden dat geld dat niet is uitgegeven terug moet naar onze inwoners. Maar dat weigert deze coalitie. Dit overschot heeft nog een ander negatief e ect. Namelijk dat er niet kritisch wordt gekeken naar de uitgaven. Iedere keer vragen wij om ook kritisch te zijn op de uitgaven en vast te houden aan eerder genomen besluiten. Maar blijkbaar is er zoveel geld voorhanden dat er nu onverantwoorde keuzes worden gemaakt die ook nog eens een extra claim gaan leggen op de toekomst. Zo is er een fors bedrag uitgekeerd aan het Maasveld zonder de garantie dat dit park nancieel zelfstandig kan draaien en zonder te kijken naar de e ecten voor bijvoorbeeld de tennisvereniging Napoleon in Haelen. Ook bij de aanleg van wegen van onvoldoende onderzocht of het niet goedkoper kan.

VERENIGINGEN

Dit college roept al jaren dat ze met nieuw beleid komen voor onze verenigingen. Zodat verenigingen weten waar ze aan toe zijn. Maar het blijft maar bij praten en praten en het inhuren van veel externen. En in de tussentijd verandert er niks. Verenigingen die vooruit willen moeten maar wachten en wachten en in de tussentijd is de wethouder opgestapt. Dat laatste zal wel betekenen dat het zittende college voorlopig ook niks gaat doen en zo zijn we straks vier jaar verder zonder dat er ook maar iets is gebeurd. Wij hebben al jaren opgeroepen om de middelen die beschikbaar zijn over te dragen naar de verenigingen die zelfstandig aan de slag willen. Die zelf prima weten wat goed voor hen is.

Maar voorstellen van ons voor die werkwijze werden telkens afgewezen. Ook het dossier de Postkoets is weer een voorbeeld van NIET

besturen. De oplossing ligt al ruim een jaar klaar maar het college weigert om in te grijpen. Of dat komt doordat belangen van bestuurders van de Postkoets vermengd zijn met belangen van de politieke partijen Samen Verder en D66 laten we hier maar in het midden.

BOUWEN

De huidige coalitie beloofde 750 woningen. We zijn nu over de helft van de bestuursperiode maar er komt helemaal niets terecht van de woningbouwplannen. Ja, plannen zijn er genoeg maar woningen worden niet gebouwd. Wij hebben vele voorstellen gedaan om er voor te zorgen dat er daadwerkelijk wordt gebouwd in alle kernen van Leudal. Maar de coalitie wees al onze voorstellen naar de prullenbak.

Zelf kwamen ze met enkele voorstellen die dus op geen enkele wijze bijdragen aan het daadwerkelijk versnellen van de woningbouw. Veel ondernemers en burgers lopen tegen een muur op in Leudal en zijn langzamerhand alle vertrouwen kwijt in de lokale overheid. Leudal is blijkbaar heel goed in staat om telkens aan te geven wat er allemaal niet kan. Meedenken om plannen wel te realiseren lijkt in Leudal onmogelijk. Wij vinden dat besturen ook inhoudt dat je als college keuzes maakt. Keuzes die zorgen voor meer woningen. Nu verschuilen wethouders zich achter de eigen ambtenaren en tonen geen lef.

OPENBAAR GROEN

onze inwoners telkens maar bij de rechter, zelfs in twee instanties, hun gelijk moet gaan halen (en ook hebben gekregen!).

ZEVENELLEN EN HOOG WATER

Jarenlang weigerde dit college om op te komen voor de belangen van de inwoners die grote zorgen hebben over wat er gebeurt op het Zevenellen-terrein. Keer op keer hebben wij als Ronduit Open aandacht gevraagd voor de risico’s en ook voor een open en heldere communicatie. Wij vinden het onbestaanbaar dat de risico’s van Zevenellen door een groot deel van de politiek worden gebagatelliseerd. We zijn blij dat na al ons aandringen het onderwerp in Leudal, de omliggende dorpen en ook bij de provincie eindelijk eens wat aandacht krijgt.

Wij blijven ervoor waken dat de belangen van onze inwoners in dat gebied worden beschermd en dat er open en eerlijk wordt gecommuniceerd. Eenzelfde treurige gang van zaken zien we nog

Bomen, bomen en bomen. De wethouder die hier over gaat presteert het om alles te blokkeren als dat ten koste gaat van een boom. Parkeerplaatsen die worden geblokkeerd door bomen, woningbouwplannen die worden tegen gehouden door bomen en inwoners die worden gedwongen om naar de rechter te stappen als bomen overlast veroorzaken door bijvoorbeeld gevaarlijk overhangende takken.

Wij vinden dat er plekken genoeg zijn voor herplanting, als bomen gekapt moeten worden voor een ander belang. Het kan niet zo zijn dat

steeds in het dossier hoog water. Getro en burgers lopen tegen een muur van onbegrip aan. Er wordt niet geluisterd en er wordt geen antwoord gegeven op heel normale vragen vanuit de gedupeerden. Wij vinden dat het college onvoldoende oog heeft gehad voor de gedupeerden en zijn blij maar tegelijk ook ‘verdrietig’ dat nu blijkbaar de provincie wel in staat is om duidelijk te communiceren terwijl dit primair een taak is van de gemeente Leudal.

DE DOE-ORGELS VAN WIM JANSSEN VINDEN HUN WEG OVER DE HELE WERELD

Wim Janssen (1945), geboren en getogen in Roggel is een gepassioneerd liefhebber van het kerkorgel. Dat is niet verwonderlijk wanneer je weet dat de tegenwoordig in Leveroy woonachtige Janssen, zijn hele werkzame leven als orgelbouwer bij Orgelbouw Verschueren in Heythuysen heeft gewerkt. Een baan die hem naar heel veel verschillende landen bracht. Ook na zijn pensioen is Wim Janssen bij de orgelbouw betrokken gebleven. Zijn voormalige werkgever doet nog geregeld een beroep op de grote kennis en vaardigheden van Wim en andere oudwerknemers. Wanneer ik Wim Janssen spreek is hij net teruggekeerd uit Enkhuizen, waar hij drie dagen meegeholpen heeft aan het intoneren van een nieuw orgel in een oude orgelkas uit 1549.

“Achter het historische front van dat orgel wordt daar een compleet nieuw binnenwerk gebouwd. Het is één van de oudste en mooiste orgelkassen van Nederland”, vertelt Wim enthousiast. De reden van mijn bezoek aan Wim Janssen is echter niet het orgel in Enkhuizen maar het Doe-orgel dat Wim Janssen ooit heeft bedacht en gebouwd. Een klein orgel, zó slim gemaakt, dat kinderen het zonder veel instructie zelf in elkaar kunnen zetten en dat gebeurt ook op de scholen die Wim Janssen met zijn Doe-orgel bezoekt.

“Als de kinderen niet naar het orgel komen, moet het orgel maar naar de kinderen gaan” “Kinderen komen tegenwoordig niet of nauwelijks nog in een kerkgebouw en daardoor blijven ze onbekend met het kerkorgel. Dat vind ik heel jammer”, stelt Wim Janssen. Om kinderen toch kennis te laten maken met dit instrument heeft Janssen in 2012 een klein en gemakkelijk op te bouwen en te demonteren orgel gebouwd en daarmee bezoekt hij op verzoek basisscholen. Wim Janssen: “Wat moet

Brocante en Landelijk op Kasteel Frymerson

Op 6 en 7 juli organiseert Heerenlanden Events

‘Brocante en Landelijk op Kasteel Frymerson’ in Sint Odiliënberg Beleef Limburg op z’n mooist

SINT ODILIËnberg: In het hart van Limburg schittert een lommerrijk landgoed in volle glorie. In deze hoedanigheid vormt Brocante en Landelijk op Kasteel Frymerson een heerlijke groene oase om inspiratie op te doen voor binnen en buiten. Een groot aantal standhouders zullen je verrassen voor het kasteel, in het sfeervolle park.

Vier de zomer en kom heerlijk snuffelen tussen Brocante uit Frankrijk en België, van stoer tot sober, van industrieel tot romantisch, en Engels antiek. Je vindt hier de mooiste schatten en vondsten uit vroegere tijden, stukken met een verhaal, waar een liefdevolle presentatie op de voorgrond staat

Er is een heerlijk terras/Tiendschuur om te ontspannen en te genieten van verse koffie en diverse lekkernijen.

Graag tot ziens

Entree: € 5,-

Kinderen tot 12 jaar gratis

Parkeren gratis

je anders? Als de kinderen niet naar het orgel komen, dan moet het orgel maar naar de kinderen gaan! Het orgeltje dat ik bedacht heb, werkt trouwens precies eender als zo’n groot kerkorgel. Die techniek vinden de kinderen altijd fascinerend. Inmiddels zijn er honderden zogenaamde Doe-orgels naar mijn ontwerp gebouwd en die hebben hun weg over de hele wereld gevonden, van Noord-Amerika tot ver in Azië. Elk Doe-orgel wordt volledig ambachtelijk gemaakt en gestemd. Met goede materialen die je ook aantreft in een groot pijporgel zoals eikenhout voor de pijpjes en schapenleer voor de balgen. Het orgeltje is prima te bespelen want de orgelpijpen zijn door vakmensen geïntoneerd en gestemd zodat elke pijp de juiste toon voortbrengt. Er zijn ook mensen die de bouwtekeningen bestellen en het orgel zelf bouwen.”

Kist op wieltjes

Tegenwoordig zijn er in Nederland meer orgelliefhebbers die met een Doe-orgel basisscholen bezoeken. Wim Janssen neemt een groot deel van de provincie Limburg voor zijn rekening. Het Doe-orgel bestaat uit 128 aparte onderdelen die Wim in een kist op wieltjes in zijn auto mee kan nemen. Wim Janssen is dan wel professioneel orgelbouwer en heeft echt geen pedagogiek gestudeerd, maar hij past wel het moderne onderwijsprincipe van ervaringsleren toe. Wim Janssen: “Onlangs was ik nog op een school in Sittard. Nadat ik een inleidend praatje gehouden had over de gebruikte techniek en de verschillende materialen die voor een orgel gebruikt worden, gingen drie groepen van acht leerlingen helemaal zelfstandig aan de slag. Ik laat ze altijd zelf hun gang gaan en zoveel mogelijk zelf ontdekken hoe een orgel in elkaar zit. Geloof me, binnen één uur hadden ze van 128 losse onderdelen een orgel gebouwd, dat ze natuurlijk ook mochten bespelen. Ze vonden het geweldig en hadden in korte tijd héél veel over muziek en techniek geleerd. Na het werken aan het Doe-orgel bezoek ik aansluitend met de leerlingen in de regel ook het orgel in de plaatselijke kerk. Voor zover het mogelijk is, kunnen ze daar in kijken en natuurlijk mogen ze er even op spelen.

Gratis workshop voor scholen Tegenwoordig kom je op scholen niet meer zo gemakkelijk binnen. Dat vind ik best wel jammer. Hopelijk verandert die situatie weer. Ik laat in ieder geval geen kans onbenut om door middel van het Doe-orgel aandacht te vragen voor onze kerkorgels en de muziek die ervoor geschreven is. Scholen kunnen mij altijd voor een workshop telefonisch benaderen op 06 43867105 of via w.j.jans@outlook.com. Aanmelden voor een workshop kan ook via een van de dertig orgelkringen die onze provincie rijk is. (secretaris@stichting-sol.nl)

Door ondersteuning van de Stichting Samenwerkende orgelkringen Limburg (SOL) die het kerkorgel promoot en orgelconcerten door de hele provincie organiseert en door een financiële bijdrage van de Provincie Limburg, kan dit project aan scholen gratis aangeboden worden. Wat wil je nog meer? Overigens mogen ook andere belangstellenden voor een workshop gerust contact met mij opnemen. Ik sta ze allemaal heel graag te woord,” aldus Wim Janssen.

Barrelpiano

Voor dat ik huize Janssen verlaat toont Wim mij in zijn werkplaats een zelf spelende piano uit het begin van de vorige eeuw die hij momenteel restaureert. Het kon zomaar de voorloper van de jukebox zijn, want deze zogenaamde barrelpiano stond vroeger in cafés. Je moest er een muntje in stoppen en dan begon het instrument te spelen. Wim demonstreert het ingenieuze instrument dat afkomstig is uit een kasteel in de buurt van Rochefort. Het produceert een flinke bak vrolijke herrie. Wanneer Wim Janssen dit instrument mee naar een school zou kunnen nemen, zou hij net als met het Doe-orgeltje van succes verzekerd zijn. Daar is deze barrel piano net wat te groot en te zwaar voor, maar wel heel leuk!

Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

Tekst: Pieter Knippenberg

Adres: Kasteel Frymerson / Frymerson 1 / 6077 NS Sint Odiliënberg / Info: www.heerenlandenevents.nl

JE WENSEN VOOR JE ALLERLAATSTE REIS KUN JE VASTLEGGEN

De vakanties staan voor de deur. Velen zullen de auto, trein of vliegtuig instappen om te gaan genieten van de welverdiende rust. Heerlijk de batterij opladen. Door het invullen van ons wensboekje kun je je familie onbezorgd achterlaten.

Fading uitvaartzorg | 06 246 65 211 www.fading-uitvaartzorg.nl

● DHZ-artikelen

● DHZ-artikelen

info@fading-uitvaartzorg.nl | info@intence-uitvaart.nl

Intence uitvaartbegeleiding | 06 163 63 173 www.intence-uitvaart.nl

Keukenrenovaties

Nieuwe keukens

Inbouwapparatuur

Aanrechtbladen

LIMBURGSE WIJNEN VAN WIJNGAARD DE DEELGAARDERBERG MARIA HOOP

OPENINGSTIJDEN:

ZONDAG VAN 9.00 UUR TOT 18.00 UUR

● Bouwmaterialen

Fixet HoutsbergLeveroy 16

● Bouwmaterialen

VOOR NIKS

● Betonmolens en kruiwagens

Tel. (0495) 65 14 50

● Betonmolens en kruiwagens

● Verfmengmachine

● Verfmengmachine

fixet.leveroy@fixet.nl

● Rolgordijnen en lamellen

● Sleutelservice

● Rolgordijnen en lamellen

● Sleutelservice

Houtsberg 16 • Leveroy • Tel. 0495 - 65 14 50

Fixet HoutsbergLeveroy 16

Open: ma-vrij 08.00-18.00 uur en zat 08.00-17.00 uur

Wij eten van 12.30-13.00 uur

Fixet HoutsbergLeveroy 16

Tel. (0495) 65 14 50 fixet.leveroy@fixet.nl

Tel. (0495) 65 14 50

fixet.leveroy@fixet.nl

Snel

DE VROLIJKE KOE VERSE ZUIVEL UIT DEURNE

HEERLIJK BROOD & BANKET VAN BAKERIJ HANNEN UIT HERTEN

MAANDAG T/M ZATERDAG VAN 8.00 UUR TOT 20.00 UUR

www.fixet.nl Tijdens de bouwvak gewoon geopend!

Tijdens de bouwvak gewoon geopend!

Tijdens de bouwvak gewoon geopend!

LOSLATENDE FOLIE OP UW

KEUKENKASTJES?

www.fixet.nl

Betaalbaar

Effectief

Duurzaam

WIJ LOSSEN HET OP!

www.fixet.nl

Vrijblijvend advies

info@defoliedokter nl | Tel: +31 (0)475520489 |

DET MOSSE PREUVE! HEERLIJK CLEVERS IJS HEMELSE TOETJES VAN VERSBOERDERIJ DE VELDWEIDE

BLAUWE BESSEN VAN OP HOMME UIT POSTERHOLT

VERSTAND VAN LEKKER ETEN

ALTIJD DE BESTE KEUS

ALTIJD DE JUISTE PRIJS

ALTIJD VERANTWOORD

HOOGSTAAND RUNDVLEES UIT HEUSDEN VAN DE FAMILIE MUSKENS

De voordelige supermarkt bij jou in de buurt.

Limburg is zoekgebied voor grootschalige woningbouw

PROVINCIE LIMBURG: Op 5 juni maakte demissionair minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer bekend dat Limburg is aangewezen als zoekgebied voor grootschalige woningbouw langs intercitystations.

Op dit moment zijn er zeventien gebieden in Nederland die zijn aangewezen als ‘grootschalige woningbouwlocatie’, maar dat is niet genoeg om toekomstige bevolkingsgroei op te vangen. De Rijksoverheid is daarom op zoek naar nieuwe gebieden voor grootschalige woningbouw.

In Limburg hebben daarom Provincie Limburg en de gemeenten Venlo, Weert, Roermond, Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen de handen in elkaar geslagen om samen te werken aan een Limburgse verstedelijkingsstrategie. Met als doel onze economie te laten groeien, bevolkingsgroei te accommoderen en dus ook de achttiende grootschalige woningbouwlocatie van Nederland te worden. Die propositie hebben we ‘Limburg Centraal’ genoemd en op 15 april 2024 overhandigd aan minister De Jonge. De komende maanden werken we samen met het Rijk verder aan de volgende stap in deze verstedelijkingsaanpak.

Op 15 april verscheen al een nieuwsbericht over de provinciale initiatieven Limburg Centraal en Straatje erbij, die tijdens de laatste Woonkeuken aan Hugo de Jonge gepresenteerd werden. Lees erover in het bericht Stappen vooruit in Limburgse woningbouwopgave. www.limburg.nl/actueel/nieuws/nieuwsberichten/2024/april/stappen-vooruit-limburgse/

Garagesale Kelpen-Oler 2024

KELPEN-OLER: Op 14 juli a.s. zal er in Kelpen-Oler voor de tweede keer een garagesale worden georganiseerd door de Dorpsraad Kelpen-Oler. Vanaf 10.00 uur krijgt iedere deelnemer de mogelijkheid om op zijn eigen oprit allerlei snuisterijen te verkopen. De bezoeker kan in de hal van gemeenschapshuis het Trefcentrum een plattegrond krijgen waar de locatie van iedere deelnemer vermeld staat en zo op zoektocht gaan. Vanaf 12.00 uur is het terras van grand café Bie de Tied naast de kerk op de Grathemerweg open voor een versnapering. De garagesale eindigt om 15.00 uur.

Gluren bij de buren Neer, 2 juli 2024

NEER: Aanvang 19.00 uur in Sint-Martinuskerk, Kerkplein 4 6086 AK Neer. Inloop vanaf 18.30 uur in de kerk. Gratis parkeergelegenheid rondom de kerk en parkeerplaats Steeg.

Tot 1991 was Neer een zelfstandige gemeente; in 1991 vond de samenvoeging met Roggel plaats en in 2007 werd Neer een van de 16 kerkdorpen van de nieuwe gemeente Leudal. Op 1 januari 2024 telde Neer 3350 inwoners verdeeld over 1506 woningen.

Het Midden-Limburgse maasdorp Neer staat bekend om zijn landelijke en pittoreske karakter, omgeven door groene natuur en uitgestrekte landbouwgronden. In de omgeving van Neer zijn ook tal van wandel- en fietspaden, die door schilderachtige landschappen leiden.

Neer heeft een negental rijksmonumenten waarvan een aantal bezocht wordt tijdens Gluren bij de Buren. In het centrum ligt de statige monumentale Sint-Martinuskerk die hoog boven alles uitrijst. Ook bevindt men hier het oude raadhuis uit 1818 en het Maxe-Grete huis uit 1661. Neer wordt ook wel het watermolendorp genoemd in het verleden lagen er 5 watermolens aan de Neerbeek. Nu is de eeuwenoude gerestaureerde Friedesse molen nog als enige molen maalvaardig. Al sinds 1343 wordt hier graan gemalen.

Een opvallend kenmerk van Neer is verder het rijke verenigingsleven en de sterke gemeenschapszin. Tijdens Gluren bij de Buren maakt u kennis met een aantal mooie plekjes en objecten in en nabij de kern van het dorp.

Bezoek het Océ Museum op de open zaterdag, 6 juli 2024

VENLO: Zelf experimenteren in het Kopielab, of ervaren hoe het kleine ambachtelijke boterkleursel bedrijf van Lodewijk van der Grinten uit 1877 het geschopt heeft tot de hightech multinational? Kom naar het Océ Museum in Venlo op 6 juli tussen 13.00-17.00 uur. De entree bedraagt 5 euro, kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen, en aanmelden is niet nodig.

Het bedrijfsmuseum is voor iedereen toegankelijk

In het Océ Museum ontdek je de rijke geschiedenis van het bedrijf Océ dat in 2010 onderdeel is geworden van Canon Production Printing. Maar ook de meest recente geschiedenis, zoals een 2,5D geprinte versie van ‘het Joodse Bruidje’, is opgenomen in de collectie. Of bekijk een nagebouwde apotheek en een laboratorium, meer dan 100 jaar oude kopieersystemen en dwaal langs recente apparaten. Op zoek naar meer verdieping? Laat je verbazen door de vele achtergrondverhalen achter het ondernemersverhaal van Lodewijk van der Grinten tot en met Canon Production Printing. Voor de kinderen; Experimenteer er op los! Educatiecoach Herman staat in het Kopielab voor de kinderen klaar om samen een echte blauwdruk te maken, papier te coaten, maar ook om de werking van zwaartekracht, luchtdruk en elektriciteit te ervaren. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dankzij simpele proefjes kun je al toveren met licht en kleur. Een hele bijzondere ervaring. De labjassen hangen al klaar!

Het waardevolle inloophuis

Als je voor het leukste blad van Nederland je columns schrijft, heeft dit ook als voordeel dat je dan ergens naartoe kunt gaan om daar inspiratie op te doen voor een verhaal. De belevenissen die je tijdens zo’n ontdekkingstocht onderneemt, meander je in je hoofd en dan ga je er iets van proberen te maken wat van nut kan zijn voor de geïnteresseerde lezer. Of juist niet, waar de hardwerkende auteur toch nooit iets van zal vernemen.

Ik wist al een tijdje dat het er was … het inloophuis voor mensen met een auditieve beperking. Doven, slechthorenden, doofblinden, laatdoven, plotsdoven, al dan niet met een cochleair implantaat toegerust. Ze horen er allemaal bij. Het is, voor mij met mijn beperkingen in horen en zien, uiteraard wel leuk om van meerdere walletjes te mogen eten. Zo leer je ook verschillende mensen kennen en dat is toch waardevol.

Op een dag was de tijd rijp om dit inloophuis van een bezoek te voorzien. Er restte niets anders op dan gewapend met een begeleidster naar de wereldstad Geleen af te reizen om daar dit kleine wonder in ogenschouw te mogen nemen. Geleen! Het is toch vooral bekend als de stad waarin veel mijnwerkers en DSM-medewerkers plachten te gaan wonen. Ik was er in vroeger tijden nog geweest bij concerten van Golden Earring en Willie DeVille. En weet nog hoe gezellig de Hanenhof in het donker was. Het is dan ook een ommekeer om de stad in het blakende daglicht te mogen verkennen. Hier en daar groeit het onkruid tussen de tegels omhoog en in sommige vuilnisemmers zit geen plastic zak, zodat alles zomaar op de grond dondert.

Van een signaalhond had ik nog niet eerder gehoord. Deze honden kunnen dove mensen alarmeren als er een auto aankomt of als er een baby aan het huilen is

Nadat ik een heuse knuffel van een plaatselijke roodharige schoonheid in ontvangst heb mogen nemen, wordt het tijd om het inloophuis met handen en voeten te betreden. Het inloophuis vindt elke tweede donderdag van de maand aan het pand, gelegen aan de Markt 35 te Geleen plaats. En is bedoeld voor mensen met een auditieve beperking om zich even tussen de gelijkgestelden tot rust te laten komen. Men kan mekaar een beetje leren kennen, de eenzaamheid van thuis meer op de achtergrond duwen, de gemoederen even laten oplopen. Het is een gezamenlijk initiatief van de stichting Limburg Hoort Zo en de stichting Plots- en laatdoven.

Bij binnenkomst valt direct op dat het een huiskamerachtige en professionele omgeving is. De tolken staan of zitten al klaar en overal op de tafels met bordeauxkleurige tafellakens staan tablets, zodat mensen dit kunnen lezen als de schrijftolken aan het werk zijn. Ik word met mijn begeleidster hartelijk welkom geheten, zie de nodige bekenden van de keren dat ik een bijeenkomst van Limburg Hoort Zo bezocht. Een kopje thee, een koekje … het ziet er heel kleinschalig, maar ook waardevol uit. Eén van mijn tolken, Emma de Esch – de voorzitter van Limburg Hoort Zo – heeft dit mede geïnitieerd. Het is voor haar heel belangrijk dat de doven zich gehoord en gewaardeerd voelen.

En dan krijgen we een presentatie te zien, wat daar overigens niet elke keer gebeurt. Er wordt verteld over een dove ergotherapeute die helaas niet zelf aanwezig kan zijn. Het verhaal wordt dan ook verteld door een collega, die ook vertelt dat de ergotherapeute een signaalhond heeft. Die moet ze eigenlijk nog voldoende opvoeden, aangezien het nog een pup is. Dat is wel interessant: er zijn verschillende soorten hulphonden bekend (blindengeleidehond voor mensen die een beperking in zien hebben en ADL-honden die de deur openhouden en de krant brengen of hem juist voorlezen)

Maar van een signaalhond had ik nog niet eerder gehoord. Deze honden kunnen dove mensen alarmeren als er een auto aankomt of als er een baby aan het huilen is. Die drie soorten hulphonden (begeleidingshond, signaalhond en Alle Dagelijkse Levensbehoeften-hond worden vergoed uit de aanvullende verzekering van de zorgverzekeraar.

Zo’n middagje naar de wereldstad is zo gek nog niet.

Werner Bloemers

Mijn naam is Werner Bloemers, geboren in 1972 te Ospel. Ik hoor en zie vanaf mijn 2e levensjaar slecht. Maar heb altijd een goede opleiding gehad en heel wat dingen bereikt. Ik vind het fijn om mijn gedachten en belevenissen van alledag met u te delen. Zodat u meer begrip krijgt voor mensen met een dubbele zintuiglijke beperking.

Stichting Kunst & Cultuur Leudal

ZONDAG 30 juni 14.30 uur RIJKSWEG 15 HORN

Praktische informatie

Ter plaatse is voldoende (gratis) parkeergelegenheid beschikbaar. Het adres is St.Urbanusweg 17 (poort 35), Venlo. Medewerkers van CPP hebben gratis toegang. www.ocemuseum.nl

“LATEN WE IN LEUDAL NOG EEN PAAR WINDMOLENS BOUWEN”

www.leudalenergie.nl

Burgemeester Désirée Schmalschläger van Leudal vindt dat er in haar gemeente best nog wat windmolens bijgebouwd kunnen worden. De burgermoeder deelde dat sentiment zaterdag 9 juni bij de opening van het Zonnepark Nunhem. In tegenstelling tot zonneparken – die alleen stroom leveren overdag, als de zon schijnt - leveren windturbines dag en nacht stroom. “Windmolens functioneren prima. Laten we er nog maar een paar bouwen,” aldus Schmalschläger.

shop-tegoed inLeudal

Met de opening van Zonnepark Nunhem heeft energiecoöperatie Leudal Energie nu twee duurzame poten om op te staan: wind- én zonnestroom. Genoeg groene stroom voor meer dan 11.000 gezinnen! Leudal Energie doet het goed qua groei van leden en klanten en ook in nancieel opzicht mag de coöperatie, die vrijwel geheel draait op vrijwilligers, niet klagen.

Leudal Energie bouwt momenteel drie windmolens in het gebied de Kookepan in Neer. De stroom hiervan is bestemd voor inwoners van Leudal. Die molens draaien dus vanaf augustus 2021 ook voor U!

Deze 7 voordelen voor U:

Maar een zonnepark of windmolenpark zomaar even neerzetten is verleden tijd, reageerde voorzitter Hans Kusters. “Dat kan alleen als de stroom die je dan maakt ook rechtstreeks aan de omgeving kan worden geleverd.”

1. Echte groene stroom van hier!

Strategie

Terwijl de grote elektriciteitsconcerns elkaar vliegen afvangen, slaat Leudal Energie een heel andere weg in om klanten te werven. Niet via agressieve campagnes, maar door middel van persoonlijke aandacht. Bestuurslid Wim Geelen uit Roggel is de drijvende kracht achter deze strategie.

Voordelen voor Leudal:

2. Voordelig tarief, een van de laagste in Nederland!

Volgens Wethouder Michel Graef van Leudal zijn er wellicht langs de snelweg A2 nog plekken te vinden waar windmolens in Leudal kunnen worden gebouwd.

3. € 50 shoptegoed te verzilveren bij diverse winkels in Leudal *

Dat er nog steeds meer duurzame stroom moet worden opgewekt, is zeker. Limburg produceert bijvoorbeeld nog steeds niet genoeg groene stroom. Leudal Energie, dat in 2021 Windmolenpark de Kookepan opende in Neer, is het gelukt om hiervoor voldoende draagvlak hiervoor te realiseren.

Opening Zonnepark Nunhem

5. Gratis Energiescan t.w.v. € 150. Hulp voor de laagste energierekening door energiebesparing en zonnepanelen***.

: kantoor in Business Centrum Leudal te Roggel; loop gerust binnen, wij helpen u graag. voor Zonnestroom.

Hij neemt zelf persoonlijk de tijd voor om nieuwe klanten vooraf goed te informeren. “Als mensen willen overstappen naar Leudal Energie en dat zelf lastig vinden op de computer, nodig ik ze uit voor een kop ko e op ons kantoor,” vertelt Wim.

4. Steun aan goede doelen in Leudal die u zelf aandraagt **

- Wij dragen bij aan de energietransitie, vergroening van het energiegebruik

- Winst vloeit terug naar Leudal voor nieuwe projecten.

Dan kunnen ze in alle rust vragen stellen over ons aanbod. We nemen er uitgebreid de tijd voor en geven objectieve informatie. Daarna beslissen de bezoekers zelf of ze overstappen naar Leudal Energie. We dringen niemand iets op.”

- Wij ondersteunen lokale bedrijven met onze acties. Wij kopen lokaal!

Wilt u ook een overstapgesprek? Maak een afspraak, bel ons op: 0475 820 333.

- Wij stoppen € 25 per nieuwe klant in de pot voor goede doelen in Leudal

De lijst van deelnemers staat op de website van Leudal Energie. Deze actie geldt voor aanmeldingen vanaf 1 maart tot 31 december 2021.

Burgemeester Désirée Schmalschläger van de Gemeente Leudal opende zaterdag 9 juni 2024 officieel het Zonnepark Nunhem. Ze deed dat samen met Rico Berix, projectleider Rescoop, Lei Hermans uit Nunhem en voorzitter Hans Kusters van Leudal

Het zonnepark met ruim 4000 panelen levert stroom voor 600 huishoudens!

NIEUWE ENERGIEWET ERKENT LOKALE ENERGIECOÖPERATIES

**U kunt zelf een of meerdere goede doelen aandragen Tot aan de officiële opening van het Windpark de Kookepan ( verwacht eind augustus 2021) doneert Leudal Energie een bedrag van € 25 per nieuwe klant aan de goede doelen pot. Het bestuur stelt de mogelijke goede doelen vast volgens een aantal criteria.

Vanaf 1 juli 2024 treedt de nieuwe Energiewet in Nederland in werking. Hiermee krijgen lokale energiecoöperaties zoals Leudal Energie automatisch de status van energiegemeenschap. Dit betekent dat groepen burgers die samen duurzame energie opwekken nu o cieel worden erkend en verschillende voordelen krijgen.

Uit de nieuwe klanten worden drie personen geloot die dan de keuze maken én de uitreiking mogen doen op het openingsfeest van Windpark de Kookepan. Deze actie loopt van 1 maart tot 1 september 2021.

Energiegemeenschappen krijgen voorrang op het elektriciteitsnet, waardoor ze gemakkelijker hun opgewekte energie kunnen delen. Ze kunnen ook subsidies en belastingvoordelen krijgen die niet voor commerciële energieleveranciers beschikbaar zijn. In tegenstelling tot commerciële bedrijven, zijn energiegemeenschappen niet gericht op winst, maar op het bevorderen van lokale en duurzame energie. Onze koepelorganisatie EnergieSamen heeft door hun lobby dit resultaat samen met een aantal groene partijen dit weten te bewerkstelligen.

***De laagste energierekening: Wij helpen u met het besparen van energie door middel van een Energiescan van uw woning. Met de maatregelen die wij adviseren gaat u energie besparen en zorgen wij samen voor een blijvende lagere energierekening. De energiescan is voor woningeigenaren en kost normaal € 150. Als u dit jaar nog overstapt krijgt u deze geheel gratis.

Deze erkenning helpt lokale coöperaties zoals de onze verder groeien en ondersteunt de overgang naar schone energie in Nederland. Het versterkt de rol van burgers in de energietransitie en helpt bij het behalen van milieudoelstellingen.

Met de nieuwe wet zet Nederland een belangrijke stap richting een duurzame toekomst, waarbij burgers centraal staan in de productie en het gebruik van groene energie!

Word lid en klant van Leudal Energie!

Doe mee en draag bij aan een duurzamere toekomst door klant te worden bij Leudal Energie, uw eigen lokale energiecoöperatie. Pro teer ook van de voordelen van onze energiegemeenschap en ondersteun de productie van schone energie in uw eigen gemeente en buurt. Samen maken we het verschil! Meld u vandaag nog aan: leudalenergie.nl of bel direct 0475 820 333.

STAP NU OVER EN DOE MEE!

www.leudalenergie.nl of bel 0475 820 333

Onze tarieven zijn zeer concurrerend in de markt. Zie onderstaande tabel.

Markt 6, 6088 BP Roggel

Energie.
GROENE STROOM voor iedereen in Leudal.

ACTUEEL

Gluren bij de Roermondse buren op zondag 30 juni

Vind een weg langs 108 optredens verspreid over 36 tuinen in Roermond

ROERMOND: Zondag 30 juni veranderen 36 tuinen tijdelijk in buurttheaters tijdens amateurkunstfestival Gluren bij de Buren Roermond. Lokale podiumkunstenaars tonen hun talent in groene tuinen verspreid over de gemeente. Ontdek alle acts en locaties in het programma via www.glurenbijdeburen.nl/programma.

Gluren bij de Buren vindt deze editie plaats in 29 gemeenten. Door heel Nederland zijn er 4.200 optredens in 1.400 tuinen. In Roermond ben je welkom achter de schutting bij 36 buren voor een bijzonder optreden en een hapje of drankje. Stap op de fiets of wandel van optreden naar optreden, zo kun je tot wel zeven verschillende optredens bijwonen.

Een grote verscheidenheid aan podiumkunstenaars betreedt de buurtpodia. Ontdek jazzbands rond de vijver, ontdek improvisatietheater met potten en planten als props of ontdek dansers tussen de hortensia’s. Stippel jouw route vanaf nu uit op de website.

Alle optredens duren 30 minuten en vinden plaats tussen 13 en 18 uur. De optredens zijn bij te wonen zonder reservering en op basis van vrijwillige bijdrage.

Popfestival Thornado

Gluren bij de Buren is een initiatief van Stichting de Bühne in samenwerking met de ECI Cultuurfabriek.

ALGEMENE INFORMATIE

Wat: Gluren bij de buren

Wanneer: Zondag 30 juni tussen 13 en 18 uur

Waar: In alle wijken van Roermond

Entree: Eigen bijdrage

Meer informatie en het programma op www.glurenbijdeburen.nl

THORN: Op zaterdag 6 juli organiseert Stichting Popmuziek Thorn voor de 11e keer een popfestival, Thornado. Van 17.00 tot 24.00 uur bij ‘Oad Thoear’ in Thorn.

Onder regie van Stichting Torna hebben veel Thorner verenigingen zich ingezet om van Oad Thoear een gemeenschapshuis te maken. SPT wil, na afstemming met Torna, met dit Thornado festival een waar dorpsfeest organiseren om de lopende activiteiten rond Oad Thoear te ondersteunen.

Muziekliefhebbers uit de regio en sympathisanten van het Oad Thoear initiatief bieden wij een fantastische line-up, een waar dorpsfeest, speciaal bieren van kleine brouwers en een heuse saté foodtruck. Bij slecht weer wijken we uit naar de zaal ter plekke. Bezoek ook: Facebook via Thornado 2024 | Facebook Aod Thoear Steegputstraat 2, Thorn. GRATIS ENTREE

Zelf muziek maken.

MAASGOUW: Mondharmonica kunnen spelen wie wil dat niet? Dan is dit je kans…een workshop in samenwerking met Bart van Buggenum van Bluesharp I.n.c.

MEER ACTUEEL:

Je leert deze middag de basistechnieken van dit mooie instrument en al snel gaan we o.a. eenvoudige liedjes en bluesmuziek spelen. Na afloop mag je de professionele mondharmonica mee naar huis nemen zodat je thuis ook de sterren van de hemel kunt spelen.

Dit wil je toch niet missen…. Er kunnen maximaal 100 senioren aan deelnemen. Alle senioren van de Gemeente Maasgouw zijn welkom op deze middag. De kosten voor deze middag inclusief professionele

mondharmonica en een kopje koffie of thee zijn voor leden van KBO afd. Maaskernen € 7,50 en voor niet leden € 10,00

Woensdagmiddag 17 juli aanvang 14.00 uur tot 16.00 uur in Zalencentrum “de Spil” Suikerdoossingel 55 6051 HN Maasbracht.

Aanmelden voor 10 juli bij: Theo Hendrix 0475-46 22 19 of via mail trjhendrix@outlook.com of bij: Piet Leijendeckers 0475-57 23 13 of via mail piet-leijendeckers@outlook.com

Mystiek

COLUMN

VOOR INDOOR &

Zo mag het een mysterie heten hoe aan de andere kant van de oceaan Democraten en Republikeinen al een hele tijd de weg kwijt zijn en niet meer terug vinden

Er zijn van die dingen die volkomen onverklaarbaar zijn. Vroeger hadden we het een stuk makkelijker om een draai te geven aan aparte verschijnsels omdat het geloof in wonderen nog hevig opspeelde. Met alle botten die door de eeuwen heen aan massa’s goedgelovigen zijn verhandeld kun je enkele kerkhoven vullen. Amuletten voeden nog steeds het geloof in bijzondere krachten; zorgvuldig bewaarde relikwieën, sommige meer dan duizend jaar oud, geven geestelijke steun aan degenen die van ongeloof niet willen weten. Geloof in het ongrijpbare is soms een laatste strohalm. Flesjes met bronwater uit bedevaartsoorden sierden nog niet zo heel lang geleden de schoorsteenmantels van devote pelgrims totdat radiatoren en vloerverwarming de schoorsteenmantels deden verdwijnen. De nieuwe tijd heeft veel veranderingen gebracht, meer dan je op het eerste oog zou zeggen. In onze tijd speelt ratio de hoofdrol en dat betekent geen nieuwe aanwas van heiligen, een zeldzame brave enkeling in een of andere uithoek misschien uitgezonderd. Dat betekent niet dat mysterieuze krachten uit de wereld zijn verdwenen. Ik begrijp vaak een hele hoop niet en ik ben zeker niet de enige. Zo mag het een mysterie heten hoe aan de andere kant van de oceaan Democraten en Republikeinen al een hele tijd de weg kwijt zijn en niet meer terug vinden. Waar de Verenigde Staten lange tijd als lichtend voorbeeld werden gezien, is daar nu nauwelijks iets van over. Trump -alias Donald de Verschrikkelijkebanjert als een plompe olifant door de porseleinkast, losgeslagen van elke vorm van fatsoen en iedereen die hem onwelgevallig is, weg meppend en uitkafferend. Zelf is de man totaal onzuiver op de graat. Waar ik vroeger bij het horen van de naam Daniels verlekkerd dacht aan de heerlijke alcoholische versnapering die Jack uit zijn fles toverde, is het nu de rondborstige Stormy die hele andere associaties oproept. Deze wulpse tante is in elk geval $ 130.000 rijker geworden dankzij de potjes warmbloedig worstelen met de Snelle Jelle van de Republikeinen, hitsige capriolen die de schuinsmarcheerder wilde wegmoffelen.

De Democraten hebben een heel ander probleem. Zij worden aangevoerd door Joe Biden, een beste man maar niet meer het toonbeeld van daadkracht. Wanneer hij onverwacht bij Madame Tussaud zou binnen schuifelen, laten ze hem daar niet meer gaan. Hij kan zo bij de collectie. Voor mij is het een raadsel hoe het economisch en militair sterkste land op deze aardbol compleet kan verzanden in een hopeloze politieke patstelling met onvoorspelbare risico’s. In Europa doen we er goed aan eigen boontjes te leren doppen, tenzij we over enige tijd een Rus aan onze keukentafel willen hebben. Daar is weinig mystieks aan.

Maar er verschijnt binnenkort een heel apart licht aan de horizon. In de Limburger las ik dat op 28 en 29 september in Heel, jawel óns Heel, het platte-aardecongres wordt gehouden. Alle natuurwetten kunnen volgens de Groningse organisator Frank Heslinga bij het grof vuil. Newton en Einstein hebben er helemaal niets van begrepen, laat staan Darwin met zijn absurde evolutietheorie. De wetenschap probeert ons gewoon pootje te lichten, aldus Heslinga c.s.. In Heel gaan ze ons vertellen dat de aarde plat is, dus niet bolvormig, en dat marineschepen de randen bewaken zodat we er niet vanaf kukelen. De zon staat een kilometertje of 60 van ons af en er zijn nog 177 andere platte schijven zoals onze aarde. Alles omgeven door een dikke ijsmuur. Hoe dat dan gaat met die zon op 60 kilometer begrijp ik niet, maar dat ligt ongetwijfeld aan mij. Voor een luttele 135,- euro kunt u het congres beide dagen bijwonen. Voor een ongelovige Thomas als ik klinkt dit hele verhaal als wazige mystiek in een modern jasje. Ik blijf maar thuis.

Ben Ubachs

Ben Ubachs (Maastricht – 1948) is oud-journalist en oud-ondernemer. Sinds 2013 woont hij in Leudal en vindt daar als freelance schrijver voldoende inspiratie. Mild, humorvol en met inlevingsvermogen legt hij in HALLO willekeurige indrukken vast en houdt de lezer een spiegel voor. Feiten en fictie vullen elkaar daarbij naadloos aan.

SHOWROOM IS GESLOTEN VAN ZATERDAG 20 JULI 2024 T/M MAANDAG 12 AUGUSTUS 2024. KANTOOR EN MAGAZIJN ZIJN GESLOTEN VAN ZATERDAG 20 JULI 2024 T/M ZONDAG 11 AUGUSTUS 2024.

HALLO HISTORIE

EEN TEKENING VAN ROGGEL UIT 1673

Een pentekening in bruin van de St. Petruskerk en een met stro bedekte boerderij met waterput (afmeting 104 x 154 mm) is ongetwijfeld de oudste illustratie van Roggel. Het is een tekening van Constantijn Huygens Jr. We weten exact wanneer het werk is gemaakt: 21 oktober 1673. Deze datum staat op de tekening gekrabbeld met de toevoeging: Roggel 4 uren van Venlo. Maar we weten de datum ook dankzij een aantekening in het dagboek van de tekenaar, waaruit blijkt dat hij op deze dag in Roggel verbleef. In die dagnotitie oordeelt hij overigens zuinigjes over het onderwerp van zijn tekening: “Un miserable petit village” (een onbeduidend klein dorpje). Inderdaad een citaat in het Frans, destijds de taal van de elite.

Onbetekenend was deze Constantijn Huygens Jr., zoon van de grote dichter en geleerde Constantijn Huygens waar in onze tijd nog een literaire prijs naar is genoemd, dan zelf ook allerminst en dat gold tevens voor de man in wiens gezelschap hij verkeerde en waarvan hij de persoonlijke secretaris was. Het is niemand minder dan stadhouder Willem III van Oranje, die volgens dezelfde dagnotitie een verblijf had gevonden in de pastorie: “S.A. logea chez le curé” (S.A. is een afkorting van Son Altesse oftewel Zijne Hoogheid). Hijzelf zal waarschijnlijk vanuit zijn logeerkamer de tekening van Roggel hebben gemaakt. Maar hoe raken in godshemelsnaam een Oranjeprins en zijn kunstminnende secretaris in een uithoek als Roggel verzeild?

Rampjaar

Om dat te begrijpen moeten we een roemrucht jaartal uit de Nederlandse geschiedenis op het toneel roepen; 1672, het Rampjaar. In dat jaar was, zoals een oud rijmpje het bondig samenvat, “de regering radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos”. De jonge staat Holland, op dat moment badend in de Gouden Eeuw, werd van alle kanten aangevallen, met als belangrijkste vijand de Franse koning Lodewijk XIV, die veel bekender is onder zijn bijnaam de Zonnekoning. Op het nippertje redt Holland het vege lijf door haastig grote stukken land onder water te zetten, de Oude Hollandse Waterlinie, en wist in de oorlogsjaren die volgden, door de Fransen de “Guerre Hollande” (1672-1679) genoemd, het tij te keren.

In het najaar van 1673 wagen de Hollanders het zelfs vanuit hun waterlinie een klap uit te delen en ondernemen een veldtocht naar Bonn, een Frans wapendepot aan de Rijn. Met de Franse ontruiming van deze Midden-Rijnstad op 13 november wordt de militaire campagne met succes bekroond. Op deze vermoedelijk eerste veldtocht met de Prins houdt Huygens Jr. een dagboek bij, dat begint op 29 september, de dag van zijn vertrek uit Den Haag, en eindigt op 6 december, wanneer het leger op de terugtocht is. Tevens maakt hij tijdens de veldtocht tekeningen van de dorpen en steden, waarvan er 5 bewaard zijn gebleven. Waaronder dus het kerkje van Roggel.

Roddelpraat

Hoewel de Fransen uiteindelijk worden verjaagd is het Rampjaar het begin van het einde van de bloeitijd van Holland. Dat geldt

niet voor de ster van de Oranjeprins. Die zou nog verder stijgen aan het Europese firmament en bereikt het zenit als hij in 1688 dankzij de bloedlijn van zijn vrouw Mary tot koning van Engeland wordt gekroond en hij veruit de belangrijkste tegenstrever van de Zonnekoning wordt. Deze koninklijke machtswellusteling blijft namelijk de ene na de andere oorlog voeren om het grondgebied van Frankrijk te vergroten. In 1715 zou hij, stokoud en versleten, op zijn sterfbed hebben verzucht dat hij de krijg te zeer heeft lief gehad. De Oranjeprins en zijn secretaris zijn dan al enige jaren overleden.

Constantijn junior heeft wel in 1688 de oversteek met Willem III naar Engeland gemaakt en is blijven schrijven in zijn dagboek, zodat ons van 1673 tot 1696 een inkijk in het hofleven rond Willem III wordt gegund inclusief amoureuze roddels. De aandacht voor deze roddelpraat kwam hem wel op een verwijt van de 19de -eeuwse historicus Robert Fruin te staan. Hij oordeelde dat de secretaris maar “klein en

Op het nippertje redt Holland het vege lijf door haastig grote stukken land onder water te zetten

bekrompen” was en vond dat hij geen oog had voor de “grootheid der mannen met wie hij verkeert”. De dagboeken zijn te lezen op www.dbnl.org met de zoekterm Constantijn Huygens jr.

Kerkje

En het kerkje van Roggel? Het schip brandde in 1691 geheel af en werd het jaar erna weer herbouwd. In de 19de eeuw is het godshuis verbouwd en vergroot en ook in 1929 is de kerk wederom uitgebreid. De kerktoren is in de eeuwen na de tekening hoger geworden. Maar er zijn zeker nog bouwelementen aanwezig die teruggaan tot 1673. De op de tekening met stro bedekte boerderijen en het achter de wilde begroeiing gelegen kerkhof zijn natuurlijk helemaal verdwenen. Ook herinnert niets meer aan het verblijf van de Oranjeprins en zijn secretaris.

SJLEKKE

‘Doe kins toch neet op eder sjlek zaot ligke,’ zag Ellie. Det bedoeldje het letterlik. Net as intrintj ederein höbbe we miër sjlekke in de haof as anger jaore. En det is pestelik. Höbs se net jóng plentjes gezatte, vinjs se sangerdaags sjmörges allein nog sjteelkes. Sjlekke kinne neet taege zaot. Dus as se op eder sjlek zaot zoojs ligke, woors se d’rvan aaf. Mer det is neet deervruntjelik, waat Ellie wool zègke. Neet alle sjlekke vraete plantje, daoväör mós se de goje zoeë wie zoeë óntzeen. En de aegel (‘sjtaekelverke’ zagte we vreuger) vritj sjlekke. Det deer mót ouch laeve. Sjlekke zeen troewes good väör de biodiversiteit. Dus eigelik mós se sjlekke mèt röst laote en opgevraete plantje väör leef numme. Mer ja.

Gelökkig zeen d’r ouch biologiese methodes. De beer-val beväörbeeldj. Pas waas ich mèt eine vrundj in de haof bie de Sjloens Mäöle in Valkenburg. Dao haje ze zón beer-val sjtaon. Het is simpel: zit eine kruutjespot tot halverwaege in de gróndj en doot d’r ein klats beer in. Sjlekke zeen gek op beer, kroepe in de pot en kómme d’r neet mier laevendj oet. Ich vinj het neet erg fien väör zón biëst langzaam te laote krepere. Eine sjnelle, genadige doeëd is baeter. Ich vroog eine gids of de beer-val ouch wèrkdje. Hae keek mich hulpeloos aan en zag: ‘Doe kins het beer baeter zelf opdrinke.’ Pas sjreef eine laezer in de Volkskrant eine geweljige milieuvruntjelike tip.

Sjtrui op ein sjtök plank flink get paneermael of verkrumeldje besjuut. Sjlekke zeen gek op de räök van det gerei. Ze sjpoje zich zoeë hel wie ze kinne nao de plank, vraete zich zaat en valle op de plank in sjlaop. De sjriever wis det sommige miense de biëster neet in laeve laote. Haezelf brach de sjlekke mèt de fiets nao de bos. Het waas te sjoeën väör waor te zeen. Nao eine daag controleerdje ich mien drie plenkskes. Het panneermael waas eweg. Gein sjlek te bekinne. Nou, allei dan. Mien vangst besjtóng oet ein sjlek. Die haaj zich vastgezatte op ein van die plenkskes. Aan de óngerkantj.

Frits Criens

Frits: stadsdichter van Leudal, publiceert proza, poëzie, light verse en toneel in ABN en dialect. Zijn column Modertaal was bijna een kwart eeuw lang een van de hoogtepunten in Dagblad de Limburger. Ernst en humor zijn twee gelijkwaardige elementen in zijn werk, dat helder is en direct. Modertaal iedere week op HALLOOnline.nl / www.fritscriens.com

Foto: Dorpje Roggel in 1673 (Rijksprentenkabinet Amsterdam)
Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl Tekst en foto: Leon Moonen

Daphne

Niels

Sep

Romina

Pieke

Lauryn

Tijn

Vince

Merlijn

Goos

Sem

Julie

Tuur

Fleur

Dianne

Bart

Yayuk

Lieve

Liza

Valerie

Zoë

Mats

Isabella

Quinty

Fenne

Eva

Lucie

Yves

Lenna

Len

Max

Luca

Anouk

Alya

Esmée

Fenne

Sacha

ALLE MEDEWERKERS FELICITEREN DE GESLAAGDEN VAN HET JAAR 2024 EN WENSEN

Beaudine

Yannick

Keano

Justin Isis

Robin

Sam

Charlotte

Adam

Babette

Noor

Wess

Sama

Ivo

Fauve

Shirley Puk

Shenna

Guillaume

Lana Jop

Milan

Niels

Stan Rens

Yenthe

Alana

Cecilia

Jesse

Peggy Koen

Sanne

Ralph

Nele

Stijn

Luuk

Jens

IEDEREEN VEEL SUCCES VOOR DE TOEKOMST

Teng

Lieke

Jur

Juan

Suus

Youri

Noa

Tijn

Anna Tygo

Tijn

Indra

Arnout

Sieb

Daan

Stef Anouk

Sjoerd

Bodi

Sjors

Floor

Gwen

Tuur

Evi

Roos

Noud

Stan

Tijn

Luca

Liam

Cris

Raf

Benthe

Kiki

Caspar

Myrthe

Mayke

Fajah

Jort

Bente

Etiënne

Vince Luca

Janne

Linn

Lieke

Jort

Sam

Jarno

Wout

Fabiënne

Jara

Luca

Jopie Torsten

SUCCES!

SG ST. URSULA HEYTHUYSEN
SG ST. URSULA HORN

HET SAMENWERKINGSVERBAND ‘IEDEREEN KAN SPORTEN’

Ben jij iemand met een beperking die op zoek is naar het sport- en beweegaanbod bij jou in de buurt of wil jij deskundige begeleiding naar passend sporten en bewegen? Met dit soort vragen kun je terecht bij het samenwerkingsverband ‘Iedereen Kan Sporten MiddenLimburg’ waarin zeven MiddenLimburgse gemeenten samenwerken. Het betreft Echt-Susteren, Maasgouw, Leudal, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert. In 2010 hebben zij de handen in elkaar geslagen om de mogelijkheden voor sporten voor mensen met een beperking aanzienlijk te verbeteren.

“Dit samenwerkingsverband doet daarnaast nog veel meer”, vertelt regioconsulente Pauline Schrooten. Sinds 1 april 2012 werkt zij full time voor ‘Iedereen Kan Sporten Midden-Limburg’. Pauline, die in dienst is van de gemeente Roermond, fungeert als contactpersoon voor alle betrokken partijen; ze brengt organisaties samen en adviseert en ondersteunt ze bij het letterlijk in beweging krijgen van de doelgroep. Pauline Schrooten: “Ik onderhoud contacten met zorg- en onderwijsinstellingen, verenigingen, platformen en stichtingen. Die organisaties kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het toegankelijk maken van sport en bewegen voor mensen met een beperking. Wij verwijzen de mensen die aangepast willen sporten naar organisaties die iets voor hen kunnen betekenen voor het vervoer van en naar de sportlocatie. Ook helpen wij bij de aanschaf van de benodigde sporthulpmiddelen en geven advies bij financiële problemen. Wij zijn er trouwens niet alleen voor de individuele sporter, maar ook voor scholen en organisaties die vragen hebben omtrent aangepast sporten; in feite zijn wij er voor iedereen met vragen rondom sport- en bewegen voor mensen met een beperking.”

Brede doelgroep

Met mensen met een beperking bedoelt Pauline Schrooten een zeer diverse doelgroep die varieert van mensen van alle leeftijden met een

“Van aanbod gestuurd naar vraag gestuurd “

De eerste jaren van het bestaan van ‘Iedereen Kan Sporten’ was de organisatie volgens Pauline Schrooten hoofdzakelijk aanbod gestuurd. Daar kwam echter verandering in en ‘Iedereen Kan Sporten’ stelt tegenwoordig alles in het werk om een specifieke vraag van iemand met een beperking van een passend antwoord te voorzien en waar mogelijk een passende oplossing te bieden.

“De achter ons liggende coronajaren hebben voor mensen met een beperking die graag sporten voor extra problemen gezorgd”, merkt Pauline op. “Ik merk dat na de corona bijvoorbeeld bij zorginstellingen de personeelsproblematiek groter is geworden. Dat de prioriteit bij de zorg ligt is begrijpelijk. Daardoor is er jammer genoeg soms minder ruimte voor begeleiding van sporters met een beperking. Gelukkig kunnen wij bij grotere evenementen wel met succes een beroep doen op vrijwilligers, zoals bij de sport- en speldag die dit jaar op 5 oktober in Roermond plaatsvindt. Aan dit evenement wordt door ruim twintig sportverenigingen uit de regio deelgenomen, waaronder voetbalverenigingen uit Heythuysen en Roermond. In samenwerking met al die deelnemende verenigingen laten wij die dag de gehandicapte sporter zien wat er zoal op sportgebied voor hen mogelijk is.

Vanuit mijn taak als regioconsulente probeer ik de verenigingen daarbij te ondersteunen. Door mee te denken en mee te helpen waar dat nodig is. Onze bemiddeling is trouwens kosteloos of het nu individuen, scholen, organisaties of verenigingen betreft. Wij willen onze brede doelgroep heel graag van dienst zijn door passende sportmogelijkheden op een passende locatie voor hen te realiseren.”

Prikkelarm zwemmen

Welke verzoeken krijgt Iedereen Kan Sporten zoal?

verstandelijke beperking of een lichamelijke beperking. Ook mensen die meervoudig beperkt zijn of een auditieve- en visuele beperking hebben en personen met gedragsproblemen als ADHD en autisme kunnen een beroep doen op Iedereen Kan Sporten Midden-Limburg.

Als regioconsulente vervult Pauline Schrooten een spilfunctie. Pauline: “Ik ben niet zo zeer uitvoerend bezig, want daarvoor is de regio waarin wij actief zijn veel te groot. Je moet mij meer zien als een regisseur, een verbinder die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Als iemand met een bepaalde beperking contact met mij opneemt en aangeeft te willen gaan sporten, probeer ik dat te regelen. Daartoe kan ik dan weer deskundigen inschakelen zoals bijvoorbeeld een beweegmakelaar. De doelgroep waar ik voor werk is divers maar dat geldt ook voor de gemeenten waarvoor ik actief ben. Allemaal hebben ze hun eigen sportbeleid en dat kan heel verschillend zijn. Deels omdat niet iedere gemeente over de zelfde sportfaciliteiten beschikt.”

Pauline Schrooten: “Die vragen gaan echt alle kanten op. Vaak zijn het vragen van financiële aard, want het sporten voor mensen met een beperking is gemiddeld genomen duurder dan het sporten voor valide sporters. Aangepaste hulmiddelen, zoals een rolstoel voor tennis en badminton zijn duur en ook het vervoer naar een geschikte locatie brengt hoge kosten met zich mee. Daarbij is de inkomenspositie van mensen met een beperking vaak niet sterk. Een ander voorbeeld: Onlangs kreeg ik de vraag of het mogelijk was voor iemand met autisme om prikkelarm te kunnen gaan zwemmen. Daarbij moet je denken aan zwemmen in een zwembad waar niet al te veel mensen aanwezig zijn en géén muziek en geen felle discolampen zijn. Met een dergelijke vraag gaan wij dan aan de slag en we proberen het ook daadwerkelijk waar te maken!”

Pauline Schrooten verwijst iedereen die meer wil weten over Iedereen Kan Sporten naar de website www.iedereenkansportenmiddenlimburg.nl maar graag beantwoordt zij ook vragen rechtstreeks en daarvoor mag Pauline gebeld, geappt of gemaild worden.

Bel Pauline voor meer informatie op 06 30 20 25 82 of mail naar: paulineschrooten@roermond.nl

Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

Tekst: Pieter Knippenberg Foto’s zijn ter beschikking gesteld door Stichting IKS.

Grootschoterweg 105-107 BUDEL-SCHOOT (NL)

Net als u lazen ook wij de afgelopen week het bericht in de pers dat Hallo niet meer verschijnt. Deze melding gaat echter NIET over uw en ons HALLO Magazine.

Het betreft de uitgaven Hallo Peel en Maas en Hallo Horst aan de Maas, van de inmiddels failliet verklaarde Van Kempen Media. HALLO Magazine blijft dus gewoon het maandelijkse regio-blad voor u en door u!

hallo@aqua-media.nl

Brocante op Kasteel Frymerson

6 en 7 juli ‘24

Onderhoud aan gasverbrandingstoestellen, zoals cv-ketels, geisers of gaskachels mag na 1 april 2023 alleen nog maar uitgevoerd worden door gecerti ceerde bedrijven met een CO-vrij-certi caat. We zijn verheugd u te melden, dat we dit certi caat hebben behaald.

Peter Schreursweg 46 | 6081 NX Haelen

T 0475 59 30 96 | info@bootshaelen.nl www.bootshaelen.nl

Beleef Limburg op z’n mooist!

Kasteel Frymerson is een heerlijke groene oase om inspiratie op te doen voor binnen en buiten. Een groot aantal brocanteurs zal je verrassen in het sfeervolle park voor het kasteel.

Je vindt hier de mooiste schatten en vondsten uit vroegere tijden, stukken met een verhaal, waar een liefdevolle presentatie op de voorgrond staat.

Open: 10.00-16.30 uur Entree: € 5,- p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis Parkeren gratis

Adres: Kasteel Frymerson Frymerson 1 6077 NS Sint Odiliënberg

www.heerenlandenevents.nl

€ 115,pp

In de Duitse deelstaat Saksen valt veel te ontdekken. Naast het gevarieerde, deels ruige, landschap met veel natuurschoon is er een enorm aanbod aan fraaie steden, stadjes en culturele bezienswaardigheden. Onze standplaats is Frankenberg, centraal gelegen in de buurt van Chemnitz, waar we kamers hebben gereserveerd in het uitstekende familiair gerunde Akzent ***Hotel Frankenberg. Tijdens deze reis bezoekt u o.a. Dresden, de wereldberoemde porseleinfabriek Meissen en geniet u van één van de spectaculairste natuurlandschappen van Europa, Nationaal Park Sächsische Schweiz.

• verzorging op basis van halfpension (uitgebreid ontbijtbu et en prima 3-gangndiner)

• Stadsrondrit Dresden o.l.v. gids

• Excursie Staatliche Porzellanmanufaktur Meissen

• afscheidsdiner

Vertrekdatum: 11 september, 5 dagen

VERRASSINGSDAGTOCHT DAGTOCHT

4 & 18 juli, 29 aug., 11 & 27 sept., 10 okt.

Incl. ko e en gebak, rondleiding, lunch, rondvaart, diner

EIFELDORPJESROUTE DAGTOCHT

23 juli, 7 & 23 augustus, 11 september

Incl. ko e en vlaai, rondrit, lunch, boottocht, diner

VOLENDAM & ZAANSE SCHANS GHIELEN DEAL DAGTOCHT!

ANDRÉ RIEU VRIJTHOFCONCERTEN

DAGTOCHT 12, 13, 14, 19, 21 juli

Incl. busreis en 3e rangs entreeticket

€ 750,pp

FIETSEN AAN DE BELGISCHE KUST

8 september 5 dagen halfpension

Groot

Als bezorgde bewoners van Haelen, gemeente Leudal, zijn we blij dat wij u kunnen meenemen in onze visie, wij zijn immers ook ‘stakeholders’ want Zevenellen ligt pal voor onze deur.

Eerst willen wij nog even met iedereen stilstaan bij het Bestemmingsplan uit 2013 (sinds 1 jan Omgevingswet) dat zegt dat er bio-based industrie moet komen. Het is best een heftig bestemmingsplan. Twee dingen springen er uit : de milieucategorieën en de bouwhoogtes. De milieucategorieën zijn de één na zwaarste die er bestaan in Nederland, alleen een kerncentrale is nog zwaarder. En de bouwhoogtes zijn ook enorm: op delen tot 53 meter en op andere delen tot 75 meter. Om de gedachten te bepalen: 53 meter is even hoog als de torens van de Munsterkerk en 75 meter is de Christoffel toren in Roermond zonder het witte puntje. En dan met 80 % bebouwing.

soort bedrijvigheid niet toegestaan. Vandaar dat alles met vrachtwagens naar Zevenellen moet worden gereden.

Wij vragen ons af: is dit echt iets dat je als gemeenteraad of inwoner graag wil in je eigen gemeente? We kunnen het ons haast niet voorstellen. We hebben Leudal juist leren kennen als een gemeente die er veel waarde aan hecht een groene gemeente te zijn. Ook heeft Leudal het Schone Lucht Akkoord getekend. Leudal wil een leefbare gemeente zijn en niet de shithole van Limburg.

Wat zou Leudal er dan bij te winnen kunnen hebben?

Daardoor is er een plek gecreëerd voor een industrie die op veel andere plekken in Nederland niet zou zijn toegestaan. En….. het gaat niet om één bedrijf, maar om een opeenstapeling van bedrijven waarvan sommige enorm groot zijn en massieve productiehoeveelheden gaan halen.

Als het uiteindelijk helemaal bebouwd is dan gaat het eruit zien zoals op de afbeeldingen, fabrieken met grote hoge silo’s, schoorstenen en luchtfilters Als je dit aan willekeurige mensen in Limburg of Nederland zou laten zien en je zou vragen of ze dit een aantrekkelijke leefomgeving zouden vinden dan zullen niet veel mensen ja zeggen.

De leefbaarheid zal door een samenstel van factoren onder druk komen te staan. Behalve lawaai en uitstoot van ongezonde en schadelijke stoffen, fijnstof, stikstof veroorzaakt door vooral de fenomenale hoeveelheden vrachtverkeer. Twee van de geplande bedrijven, namelijk Furec en VTTI, zullen samen al goed zijn voor meer dan 180.000 vrachtwagenbewegingen per jaar (volgens opgave van de bedrijven) Al die vrachtwagenbewegingen ontstaan doordat deze beide bedrijven niet bij hun grondstoffen en bij hun afnemers zitten. Zo verzamelt Furec/RWE 800.000 ton afval uit de hele regio en uit het buitenland, en de productie is bestemd voor Chemelot. Dáar zou Furec/RWE eigenlijk moeten zitten maar dat mocht niet en toen viel het oog op Zevenellen. En nu moet alle productie met vrachtwagens naar Chemelot worden gereden. Al die vrachtwagens komen bij de inwoners van Midden-Limburg pal langs de deur. Je gelooft gewoon niet dat zoiets anno 2024 bestaat. De gemeente Leudal wordt opgeofferd voor de circulaire ambities van Chemelot. En zeg nou zelf: Furec/RWE is toch geen bio-based bedrijf ? Het is gewoon een afvalverwerker. Voor iedereen de vraag of dat dan wel klopt met het bestemmingsplan.

Waarom dan toch ? We hebben ons afgevraagd welke voordelen er voor Leudal zouden kunnen zitten aan deze ontwikkeling.

Drie hoofdpunten te weten:

Opbrengst van de verkoop van de grond. Al moet je hierbij de vraag stellen: waarom dat al meer dan 10 jaar heeft geduurd voordat er interesse was voor deze grond. (U weet het antwoord). Het ontwikkelingsbedrijf OML is immers voor 21,6 % eigendom van de gemeente Leudal en het is mooi als dat een winstgevend bedrijf is, hoewel er dus nog vier andere gemeenten zijn met een belang, bijv. Roermond heeft 32 % . Dus je moet de winst wel delen.

1 – Cooperatie Zevenellen 100.000 ton varkensdrijfmest

2 – Furec / RWE 670.000 ton huisvuilverwerking

3 – BA Green Fuels -afvalverwerking voedingsindustrie

4 – VTTI 750.000 ton mest en biomassa

Werkgelegenheid? Die zal beperkt zijn want het gaat om installaties en fabrieken die grotendeels geautomatiseerd draaien. Bij VTTI bijvoorbeeld zullen zo’n 15 tot 20 mensen werken. En u kent allemaal de arbeidsmarkt in Nederland en zeker die in Limburg. Het is zeer aannemelijk dat daarvoor mensen van elders zullen moeten worden gehaald. Als het arbeidsmigranten betreft dan komt er ook een huisvestingsvraagstuk bij.

OZB belasting? De bedrijven op Zevenellen zullen ook OZB gaan betalen, hoeveel dat oplevert weten is nog ongewis.

Wat kan de gemeenteraad doen ?

Door de beslissingen van de gemeenteraad van Leudal in 2013 (het bestemmingsplan) zijn er beperkingen aan wat de gemeente Leudal kan doen. Cold Turkey de stekker uit het gehele bestemmingsplan trekken kan niet zomaar.

Oproep aan het Gemeentebestuur, alle leden van de gemeenteraad en alle inwoners van Leudal : Wees dus assertiever tegenover deze bedrijven en doe je eigen gemeente niet in de uitverkoop.

Maar er kan veel wel.

In de eerste plaats is voor alle inwoners van de gemeente Leudal belangrijk dat de gemeenteraad zich uitspreekt vóór behoud van gezondheid, leefbaarheid en natuur en dat de afweging tussen wat het kost en wat het oplevert steeds bekeken wordt. Niet voor niets staat in de wet dat elke 10 jaar de bestemming opnieuw moet worden bekeken door de gemeenteraad. Nu de nieuwe omgevingswet is ingegaan kan de Gemeenteraad wel degelijk een nieuwe omgevingsvisie voor het gebied opstellen.

De wereld is immers nogal veranderd sinds 2013. Zo blijkt de Natuur in Nederland er veel slechter voor te staan dan gedacht en is daar de stikstofproblematiek waardoor het land op slot zit. Als je ziet hoe bedrijven als RWE en VTTI goochelen met stikstofrechten, ze huren een bureau in dat in die stikstofrechten handelt. Zo kopen ze niet actieve stikstofrechten van boerderijen en vervolgens hebben ze dus het recht gekocht om hier de Natura 2000 gebieden te verpesten. Terwijl er in Limburg een paar honderd boeren zijn die als PAS melder eigenlijk voorrang zouden moeten hebben op die rechten. Dan vergroot je ook niet de uitstoot.

Maar denk ook aan de problemen in de elektriciteitsvoorziening. Alleen al VTTI heeft een 12 MW aansluiting nodig. Die stroom is niet meer beschikbaar voor woningen en voor eventuele lokale bedrijven.

Maar bovenal vragen we de gemeenteraad om op te komen voor de leefbaarheid van onze gemeente en de gezondheid en het woongenot van de inwoners en voor de groene ambities van de gemeente Leudal. Stel regels en normen op waar deze bedrijven aan moeten voldoen. Stel bijv. een limiet aan het aantal vrachtwagens dat per etmaal door de gemeente mag rijden en eis dat deze geluids- en emissie loos rijden. Liefst elektrisch. Zie strikt toe op de naleving van de fijnstofnormen en laat dat ook actief meten met een meetsysteem. En doe ook iets als het wordt overschreden. Maar

www.duurzaamzevenellen.nl

Stichting Duurzaam Zevenellen bestaat uit 12 alliantiepartners, 5 dorps- en wijkraden en 7 natuur- en milieuorganisaties

Ook voor VTTI geldt dat de mest, die als grondstof dient, van elders moet worden gehaald (Brabant met name). Maar op die plek is dit

GENIETEN OP DE GEZELLIGSTE

Buitencentrum De Pelen Ospel

Boswachterspad Mussenbaan Groote Peel

Ontdek de Nachtwacht van de Groote Peel tijdens een wandeling door het Nationaal.Park in Limburg. Geniet van het weidse uitzicht, de zingende blauwborst in het voorjaar, de kleuren van het spiegeldikkopje en de vele vogels van het natuurgebied.

Over deze route: Startpunt van dit boswachterspad is Buitencentrum De Pelen in Ospel. Bij het buitencentrum vind je een informatiebalie.

Naast het centrum en vooraan in het wandelgebied staan informatiepanelen.

Vanaf het starpunt volg je de blauwe paaltjes om het boswachterspad van 5,6 kilometer te lopen. De route bestaat uit verhard en onverhard pad. In de winter zijn stevige waterdichte wandelschoenen aan te raden. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Je kunt van deze route ook het gpx-bestand downloaden.

Startpunt: Buitencentrum De Pelen Moostdijk 156035 RB Ospel

Kom nu genieten van onze heerlijke á la carte gerechten in onze sfeervolle ambiance

Rijksweg Zuid 3, Kelpen-Oler T. 0495 - 65 12 12

Kunst & ambachten

Kunst en ambachten, daar draait het op zondag 30 juni 2024 om in Eynderhoof. De oude gebouwen en de fraaie tuinperken in het museum dienen als decor voor de creaties van vele aanwezige amateurkunstenaars, die hun werk voor de bezoekers van uitleg voorzien.

Veel oude ambachten zijn vandaag in bedrijf en ook de ambachtslieden vinden het fijn om de nieuwsgierige bezoekers over hun werk te vertellen.Ger van Huis zorgt vandaag voor de muziek. U bent welkom van 13:00 tot 17:00 uur.

Timmeren / huifkarrit

Een kind dat graag timmert komt deze middag, op woensdag 17 juli ruimschoots aan zijn of haar trekken. Met hout, een hamer en wat spijkers tover je zo een pracht-creatie en je mag het werkstuk mee naar huis nemen.

Bij goed weer kunnen de kinderen met hun ouders een gratis ritje maken met de huifkar over de Visdijk in Nederweert-Eind. Op de woensdagmiddag bruist het museum van de activiteiten. Samen met jullie gaan we deze middag terug naar de kindertijd van jullie opa en oma. Vraag jullie opa en oma om mee te komen en te helpen om er een gezellige middag van te maken.

Kinderbakmiddag op woensdag 3 juli

Deze bakmiddag gaan de kinderen aan de slag met de deegrol. Groot en klein, getooid met schort en bakkersmuts, de handen netjes gewassen, bereiden het deeg. Tijdens het bakproces kunnen de kinderen zich vermaken met Clown Guit en enkele kindergidsen. Is het baksel klaar, dan is het smullen maar…….

Op de woensdagmiddag bruist het museum van de activiteiten. Samen met jullie gaan we deze middag terug naar de kindertijd van jullie opa en oma. Vraag jullie opa en oma om mee te komen en te helpen om

gezellige middag van te maken.

Mail dan naar: bezorging@aqua-media.nl en wij nemen contact met jou op.

Toegang via de Berikstraat

HEEN EN WEER MET HET FIETSVEER

Zomer! Tijd om erop uit te trekken. Natuurlijk, dat kan naar het buitenland naar de zon, de zee of naar de bergen, maar ook in ons eigen Limburg en zeker in Midden Limburg is op de fiets genoeg te ontdekken en te genieten. Limburg is voor fietsers ontsloten door de fietsknooppunten waardoor je aan de hand van de knooppuntenbordjes zelf je route kunt kiezen. Je komt op vaak plekken waar je via de ‘normale’ route vaak niet zou komen. Het eerste bordjes van de knooppuntenroute is 25 jaar geleden in Ohé en Laak geplaatst.

Maar wie Limburg van oost naar west of omgekeerd wil doorkruisen komt onherroepelijk de Maas tegen. De Maas heeft binnen de gemeenten Leudal en Maasgouw twee vaste oeververbindingen, de Louis Raemaekersbrug van Roermond met de imponerende skyline van

bij Roermond en Wessem om de overkant van de rivier bereiken. De fietsknooppuntenroutes leiden je onder meer over de fietsbrug bij de stuw tussen Linne en Heel en naar de veerpontjes over de Maas tussen Neer en Rijkel (Beesel), tussen Oolderhuuske en Ool en tussen Ophoven (B) en Ohé en Laak. Een meer ontspannen en tegelijk meer avontuurlijke oversteek van de Maas.

Drs. P. bezong de veerpont al in zijn liedje ‘Heen en Weer’ uit 1973.

We zijn hier aan de oever van een machtige rivier

De andere oever is daarginds, en deze hier is hier

De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant

Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland

En dit heet dan de overkant, onthoudt u dat dus goed

Want dit is van belang voor als u oversteken moet

Roermond en de A2-brug bij Wessem met een prachtig uitzicht over ‘de Stadt Wessem’. “Waar de brede stroom der Maas, statig zeewaarts vloeit”. Kracht en trots klinken uit de regels van ons Limburgs volkslied. Trots op de Maas, zoals Gerard Krekelberg dat in 1909 ook gevoeld moet hebben toen hij het Limburgs volkslied schreef. “Daar is mijn vaderland, Limburg dierbaar oord” de refreinregel van ons Limburgs volkslied. Hieruit klinkt de veilige geborgenheid en de verbondenheid van iedere Limburger met Limburg en de Maas.

Een andere ode aan de Maas bezingt troubadour Harry Bordon in zijn Limburgse evergreen ‘Wie sjoen ós Limburg is’: “Es ein zilvrig lintje is de Maas… wo edere zuderling dae in de vraemde is van druimp”. De mooie kant van de Maas, de lieflijke Moder Maas.

Gelukkig zijn fietsers en wandelaars in Leudal en in Maasgouw niet alleen aangewezen op de verkeersdrukke fietspaden langs de autowegen

In de rubriek HALLO ACHTERNAAM! proberen we iedere maand de betekenis van een echte Limburgse achternaam te verklaren. De meest voorkomende achternaam in Nederland is De Jong. In onze provincie voert de familienaam Janssen de ranglijst aan. Op de tweede plaats volgt de naam Smeets en dat is onze naam van deze maand.

De Vogelvlucht

Alle drie de veerpontjes binnen de gemeentegrenzen van Leudal en Maasgouw kennen een bewogen geschiedenis. De Neerse veerverbinding met Rijkel werd opgeheven in 1973 bij het overlijden van veerman Pierre Bongers. Het heeft tot 2002 geduurd voordat opnieuw een veerbootje, nu met de naam ‘De Vogelvlucht’ in de vaart kwam. ‘De Vogelvlucht’ vaart dagelijks van mei t/m september en is alleen geschikt voor fietsers en voetgangers. De opstapplaats in Neer is ter hoogte van de kade in Hanssum en in Beesel in de buurtschap Rijkel. De maximum capaciteit van de veerpont bedraagt 30 personen.

Biej Ool Euver

Tussen het buurtschap Ool en het schiereiland Oolderhuuske bij Roermond vaart van april t/m oktober het pontje ‘Biej Ool Euver’. Deze rivierovergang per veerpont heeft al een geschiedenis die terug gaat tot 1293. Het veer tussen Ool en Beegden was tot halverwege de negentiende eeuw een van de belangrijkste verbindingen tussen beide oevers van de Maas. Pas in 1867, toen de eerste brug over de Maas werd opengesteld, nam het belang van dit veer enigszins af. Op het einde van de tweede wereldoorlog krijgt het Oolder veer weer

Smeets

Mensen met de typisch Limburgse naam Smeets komen in iedere plaats in onze provincie voor en al deze Smeetsen zijn nazaten van een smid die in veel Limburgse dialecten ‘smeed’ genoemd wordt. Smeets is dus een zogenaamde beroepsnaam. De ‘Hollandse’ variant van Smeets is Smit(s) en deze familienaam vinden we ook terug in de top tien van Nederlandse familienamen.

De smid was vroeger een heel belangrijke en onmisbare ambachtsman in de dorpsgemeenschap. Hij voorzag de paarden van hoefijzers en verrichtte het noodzakelijke smeedwerk aan wagens, karren en ploegen. Op het beroep van smid zijn dan ook heel wat familienamen terug te voeren. Naast de naam Smeets kennen we varianten als Schmeits, Schmeitz, Schmetz, Schmidt, Schmits, Smits enz. De naam Smedts komt verhoudingsgewijs veel voor in Noord-Limburg. Ook de familienaam Klinckhamers heeft een relatie met het beroep van smid. Die verwantschap is ook overduidelijk in familienamen

een drukke tijd omdat de Roermondse brug in november 1944 door Amerikaanse bommenwerpers zwaar beschadigd is. Pas als de vaste verbinding over de Maas weer hersteld is, loopt het verkeer via de veerpont in Ool weer sterk terug.

Over de naam van het veerpontje ‘Biej Ool Euver’ bestaan tal van sagen en legendes.

Meest voor de hand liggend is dat het er vroeger in de avonduren in Oolderhuuske nogal vrolijk aan toe ging. De veerman zat dan vaak met vrienden te kaarten of er werden sterke verhalen verteld. Zolang het spel of het verhaal nog niet ten einde was konden de mensen aan de overkant bij het veer zo hard bellen en roepen als ze wilden, maar de veerman kwam niet wat menige passant deed verzuchten: “Doe bös in Oeal nog neet euver…”.

President Willy Claes

Nadat het veer tussen Wessem en Maasbracht in de tweede helft van de jaren ‘60 overbodig werd door de aanleg van de A2-brug is het fietsen voetveer tussen Ohé en Laak en Ophoven (B) de enige veerpont binnen de grenzen van de gemeente Maasgouw, vooral bekend en geliefd bij de vele grensoverschrijdende fietsers.

Alle drie de veerpontjes binnen de gemeentegrenzen van Leudal en Maasgouw kennen een bewogen geschiedenis

Het oorlogsgeweld in de meidagen van 1940 zorgde ervoor dat het veer tussen Stevensweert en Kessenich (B) in mei 1940 zijn laatste officiële overtocht maakte. Er werden nog wel illegaal mensen overgezet maar tot een geregelde overtocht kwam het niet meer.

Het enige veer dat nu binnen de gemeente Maasgouw nog in de vaart is, is het elektrische voet- en fietsveer ‘President Willy Claes’, vernoemd naar Willy Claes, oud-minister van Buitenlandse Zaken in België en oud-secretaris Generaal van de NAVO, dat vaart tussen Ohé en Laak en de Maasdijk in Ophoven. Dit veer vaart iedere dag in de zomerperiode van mei tot oktober. De maximum capaciteit van de ‘President Willy Claes’ is twaalf personen.

Midden Limburg heeft voornamelijk vlakke fietsroutes, verbonden door de bekende fietsknooppunten. De enige ‘obstakels’ zijn de fietsveertjes maar die zijn eerder een verrijking in de route dan een obstakel. Op één dag kun je via Leudal en/of Maasgouw in Limburg een stuk vlaai nuttigen, in België een biertje drinken en in Duitsland een schnitzel verorberen. Waar vind je dat nog tegenwoordig? Nou, in Midden Limburg dus!

als Goudsmit, Zilversmit, Hoefsmit en Ankersmit.

De nazaten van smeden die messen vervaardigden, gingen later door het leven met familienamen als Metsemakers en Messerschmidt. De naam Bijlmakers is duidelijk afkomstig van een smid die zich had gespecialiseerd in het maken van bijlen.

Enkele heel bekende Smeetsen zijn sportverslaggever Mart Smeets (“Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen), Pinkpopbaas Jan Smeets en

From:

Ome Erwin

to:

Familie Smeets

Hoofdstraat 1

Zuid - Limburg

De familienaam Smeets is duidelijk goed vertegenwoordigd in Limburg (bron Nederlandse familienamenbank)

Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl Tekst: Jan Kessels
Vogelvlucht
President Willy Claes
Biej Ool Euver

EVEN OP DE WIEKEN, DRIJVEN OP DE WIND, EVEN GEEN ZIEKTE, MAAR GEWOON EVEN KIND

De Stichting Exciting Dreams laat na een onderbreking van vijf jaar met het evenement Airwish 24 einde juni opnieuw de wens van ernstig zieke kinderen en kinderen met een beperking door middel van een vlucht met een helikopter uitkomen.

Gerrit van Tintelen kreeg in 2019 als helikopterpiloot een verzoek om de laatste wens van een kind met een hersentumor te vervullen. Het kindje wilde dolgraag één keer in haar leven een vlucht in een helikopter meemaken; een wens die Gerrit van Tintelen, oprichter en inmiddels voorzitter van de stichting Exciting Dreams, absoluut niet kon weigeren. Die eerste aanvraag voor een dergelijke vlucht leidde uiteindelijk tot een groots evenement, dat nu in de Roermond en omgeving bekend staat onder de naam Airwish.

Gerrit van Tintelen: “In 2010 zijn we gestart met het vervullen van wensen van kinderen. De belangstelling was zo groot, dat we in 2010 al direct te maken kregen met een wachtlijst van kinderen en gezinnen die samen met ons een helikoptervlucht wilden maken. Het aantal aanvragen bleef in de jaren daarna steeds verder doorgroeien. Hierdoor is in 2014 het evenement met de naam Airwish ontstaan. Tijdens de eerste editie in augustus van dat jaar hebben we voor het eerst in een tijdsbestek van twee dagen maar liefst vijftien

Bibliocenter organiseert Taalwandeling in Heel‘Op bezoek bij Park Piahoeve’.

HEEL: Bibliocenter Heel organiseert op maandag 24 juni van 10.00 tot 11.30 uur een taalwandeling met het thema: ‘Op bezoek bij Park Piahoeve’. De ochtend begint bij de bibliotheek in Heel, waarna de deelnemers met auto’s naar Park Piahoeve gaan. Daar volgt een hartelijke ontvangst door de medewerkers van het park.

Tijdens deze wandeling staat het samen praten over wat we zien centraal, met natuurlijk een kijkje in de dierenweide. Welke overeenkomsten en verschillen zijn er

gezinnen met zieke kinderen de dag van hun leven kunnen bezorgen. Geweldig toch! Dit werd de start van een jaarlijks terugkerende traditie. Met gepaste trots kunnen we wel zeggen dat Airwish in de afgelopen jaren een begrip is geworden in de regio; niet alleen in Nederland maar zelfs ook in Duitsland.”

EEN DEELNEMERTJE

AAN AIRWISH:

“DIT IS DE MOOISTE

DAG VAN MIJN LEVEN”

Met de helikopter vliegen over je eigen huis

Vanwege de ook groeiende belangstelling vanuit Duitsland, heeft de stichting in 2018 voor het eerst een andere werkwijze gehanteerd. Nederlandse kinderen maken hun helikoptervlucht vanaf een evenemententerrein in Roermond. Na een vlucht, waarbij over de eigen woning van de kinderen gevlogen wordt, worden ze in Duitsland afgezet.

Daarna worden ze op een niet-alledaagse en zelfs spectaculaire wijze in een brandweerwagen, politieauto of op een politiemotor weer terug naar Roermond gebracht.

De Duitse kinderen beleven een identiek traject. Zij vliegen vanuit Duitsland naar Roermond en worden vanaf Roermond teruggebracht. De edities van 2020,2021 en2022 hebben vanwege de corona uitbraak niet door kunnen gaan. Ook het afgelopen jaar heeft Airwish vanwege problemen met de landingsrechten op het beoogde terrein geen wensen in vervulling kunnen laten gaan.

De Stichting Exciting Dreams is de overkoepelende stichting waarvan Airwish deel uitmaakt. De stichting is gestart in 2010. Naast het evenement Airwish worden door de stichting ook een winkeltje en een B&B geëxploiteerd. Het winkeltje en de B&B, (De Roermondse beleving red.) worden grotendeels door vrijwilligers gerund en zorgen voor een vaste stroom aan gelden die volledig ten goede komen aan het evenement Airwish.

Vrijwilligers

Een organisatie als Airwish kan niet draaien zonder de inzet van vrijwilligers. Zij zijn volgens voorzitter van Tintelen de drijvende kracht achter het werk. Gerrit van Tintelen: “Bij onze eerste editie werkten we met een team van dertig vrijwilligers. Inmiddels zijn we zo hard gegroeid dat er meer dan tweehonderd vrijwilligers bij Airwish betrokken zijn.”

ZIJN

Airwish 2024 gaat plaatsvinden op 28, 29 en 30 juni 2024. Plaats van handeling is dit jaar het terrein van Hermus Watersport op de kop van de Hatenboer in Roermond. Vanaf deze plek vinden de helikoptervluchten plaats. Ook de politie en de brandweer en motorclubs zullen aanwezig zijn. Diverse artiesten zullen tijdens dit gratis toegankelijk festival een optreden verzorgen.

Er zijn mensen met hondensleeën aanwezig en ook worden er diverse springkussens opgesteld om de kinderen en hun familieleden en alle andere belangstellenden een geweldige dag te bezorgen. De kosten van het evenement worden gedekt uit de opbrengsten uit het winkeltje en de B&B van de stichting en door sponsoring van bedrijven, deels in natura en deels met geld.

Air Wish wordt dan wel in principe georganiseerd voor het zieke kind of voor het kind met een beperking, maar het moet volgens de organisatoren ook een groot feest voor de regio zijn, waarbij de zieke kinderen niet echt opvallen en gewoon onopgemerkt opgaan in het feest.

Sponsoring Volgens voorzitter Gerrit van Tintelen kunnen bedrijven en verenigingen maar ook individuen de organisatie nu en in de toekomst op allerlei manieren ondersteunen waardoor een ziek kind inclusief het gezin een onvergetelijke dag bezorgd wordt. Alle hulp is welkom en wordt zeer gewaardeerd.

EEN VAN DE PILOTEN: “DIT IS GEWOON GEWELDIG OM TE DOEN. VAN AL DIE BLIJE

GEZICHTJES

KRIJG IK EEN

FIJN GEVOEL”

Airwish 2024 De organisatie wil dit jaar veertig kinderen en hun gezinnen een heerlijke dag bezorgen waardoor zij de alledaagse zorgen even kunnen vergeten.

Voor meer informatie over Airwish: gerrit@excitingdreams.nl | 06 – 15 90 53 66 Website:www.excitingdreams.nl

tussen Nederland en de verschillende thuislanden van de deelnemers? De ochtend wordt afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een lekker kopje koffie of thee.

Park Piahoeve

Park Piahoeve in Heel is een schitterend groen park met dieren, een moestuin, een theehuis met (overdekt) terras én een atelier. Het is een mooie leerwerkplek voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wandel mee Ken jij iemand die ervaring

kan gebruiken met het spreken van de Nederlandse taal? Of wil je zelf beter Nederlands leren? Of je nu anderstalig bent of in Nederland geboren en opgegroeid bent, iedereen is van harte welkom om mee te wandelen.

Aanmelden

Deelnemen is gratis. Aanmelden kan via www.bibliocenter.nl/taal

KennisMakers-bijeenkomst bij

Bibliocenter Stramproy: Evelien Niens over haar reis geïnspireerd op het boek ‘Het zoutpad’

Na het lezen van het boek Het zoutpad dacht Evelien Niens: dat wil ik ook. Hoewel ze dit gevoel bijna vergeten was, kwam het eerder dit jaar sterk bij haar terug. In april en mei van dit jaar besloot Evelien dan ook op pad te gaan, in de voetsporen van Het zoutpad. Een reis geïnspireerd op het boek, maar geheel op haar eigen manier. Ze komt over haar avonturen vertellen bij Bibliocenter Stramproy op 22 juni om 13.00 uur.

Over het boek ‘Het zoutpad’ Het zoutpad is een inspirerend, openhartig en schitterend geschreven verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, wanneer je alles bent kwijtgeraakt. Na haar wandeling heeft Evelien met veel plezier Het zoutpad nog een keer gelezen. “Het was een feest der herkenning,” zegt ze. Evelien wil dit feest der herkenning graag delen, met liefhebbers van het boek, wandelfanaten, en mensen die zich door boeken laten inspireren om op avontuur te gaan. Aanmelden Deelnemen aan de KennisMakers-

bijeenkomst is gratis. Meer info en om aan te melden kijk op www.bibliocenter.nl/kennismakers. KennisMakers

Deze activiteit vindt plaats in het kader van het project KennisMakers. Heb je een passie die je graag wil delen met anderen of heb je specifieke kennis op een bepaald gebied die ook voor anderen boeiend is? Oftewel, ben jij een KennisMaker? Dan kun je samen met de bibliotheek jouw kennis delen met anderen. De bibliotheek is bij uitstek de plaats om dat te doen. Stuur een bericht naar kennismakers@bibliocenter.nl of laat je gegevens achter bij één van de medewerkers van Bibliocenter. Zij nemen dan contact met je op. Commerciële initiatieven zijn uitgesloten van deelname.

Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl Tekst Pieter Knippenberg

Gemeentenieuws Leudal

Kinderen nemen raadzaal in Leudal over

Dinsdag 11 juni zaten er geen raadsleden op de stoelen in de raadzaal van de gemeente Leudal, maar leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisschool De Heihorst uit Heibloem en basisschool De Verhalentuin uit Kelpen-Oler. Voor één keer was de raadzaal hun leslokaal en maakten ze kennis met de lokale politiek tijdens het educatieve programma ‘Democracity’. De klas moest tijdens het spel, waarbij leerlingen samen hun eigen fictieve stad bouwen, een aantal moeilijke keuzes maken. Want wat is belangrijker: een zwembad of een ziekenhuis? En hoeveel groen moet er komen? Democracity is één van de initiatieven in het kader van jeugdparticipatie in de gemeente Leudal.

Onder leiding van een gastdocent van ProDemos werden er eerst eigen politieke partijen opgericht. Inclusief slogan en partijprogramma. Daarna probeerden de leerlingen elkaar te overtuigen waarom de stad behoefte heeft aan een bepaalde voorziening, zoals een dierenasiel, daklozenopvang, ziekenhuis of speeltuin. Bij te weinig stemmen ging het initiatief niet door.

Raadsleden sluiten ook aan

Uiteraard is dit debat gevoerd middels de bekende microfoontjes in de raadzaal. Aan het eind van het programma sloten een aantal echte raadsleden aan om vragen van leerlingen te beantwoorden. Wat doet de partij bijvoorbeeld voor de kinderen in de gemeente? Wat is er zo leuk aan raadslid zijn? En hoe word je eigenlijk raadslid? Na twee uur zat het spel erop en werd de Raadzaal weer netjes overgedragen aan de raadsleden.

Speelse manier kennismaken

Wethouder Robert Martens: “Door deze aanpak laten we kinderen van de basisschool op een speelse manier kennismaken met de politiek en de gemeente Leudal. Als wethouder ben ik blij met het enthousiasme dat er vanuit de basisscholen komt om hieraan deel te nemen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat kinderen door ervaring op te doen in de praktijk pas echt kunnen ervaren en voelen wat politiek inhoudt. Ik hoop van harte dat we hier ook met andere basisscholen een vervolg aan kunnen geven!”

Uitnodiging informatieavond Omgevingsvisie

Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. In de omgevingswet zijn verantwoordelijkheden van het Rijk overgedragen aan gemeenten, waaronder ook de gemeente Leudal. Een belangrijk onderdeel van de omgevingswet is het opstellen van een Omgevingsvisie. Onze omgevingsvisie is in concept klaar en over onze ambities gaan we graag in gesprek met inwoners. Daarom organiseren we op 4 juli een informatieavond voor inwoners en ondernemers.

In de omgevingsvisie geven we als gemeente aan wat we belangrijk vinden met betrekking tot de toekomstplannen voor de fysieke leefomgeving van Leudal. Welke keuzes we maken voor de komende jaren en waar we ons op richten in de uitvoering op het gebied van wonen, voorzieningen, bereikbaarheid, werken, (agrarisch) ondernemen, recreatie, natuur, duurzaamheid, gezondheid en veiligheid.

Waar, wanneer en hoe laat

Graag gaan we met inwoners en ondernemers in gesprek over de omgevingsvisie.

Waar De bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis in Leudal, gelegen aan het Leudalplein 1 in Heythuysen.

Wanneer Donderdagavond 4 juli 2024

Tijdstip Binnenlopen vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur.

Meld u aan

Bent u er ook bij? Stuur dan een mail naar: e.jeurninck@leudal.nl.

Gelieve in het onderwerp van de email aan te geven dat het ‘een aanmelding voor de informatieavond Omgevingsvisie’ betreft en met hoeveel personen u komt. Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 27 juni.

Leudal | Leudalplein 1 | 6093 HE Heythuysen | Tel: (0475) 85 90 00

Op 9 juni 2024 werd officieel het zonnepark Nunhem door burgemeester Schmalschläger van Leudal geopend.

LEUDAL: Ter gelegenheid van dit feit heeft Leudal Energie, eigenaar van dit zonnepark, een donatie van € 10.000 gedaan aan het restauratiefonds voor de Servaaskapel in Nunhem. De cheque van € 10.000 werd door voorzitter Hans Kusters overhandigd aan de twee vertegenwoordigers van de Dorpsraad.

Fotobijschrift: Burgemeester Désirée Schmalschläger van de Gemeente Leudal opende zaterdag 9 juni 2024 officieel het Zonnepark Nunhem. Ze deed dat samen met Rico Berix projectleider, Lei Hermans uit Nunhem en voorzitter Hans Kusters van Leudal Energie. Het zonnepark met ruim 4000 panelen levert stroom voor 600 huishoudens.

Onderzoek naar zwemwaterbehoeften

De gemeente Leudal wil graag meer te weten komen over de behoefte aan zwemwater en bijpassende (zwem)programma’s bij haar inwoners. Daarom is er een enquête opgesteld die inzicht moet geven in de huidige groep gebruikers van de binnenzwembaden in Heythuysen en Haelen en waarom andere doelgroepen wellicht geen gebruik (meer) maken van deze faciliteiten.

Deelname

De enquête is te vinden op de website van de gemeente Leudal. Het invullen van de vragenlijst duurt slechts 5 minuten en is volledig anoniem. Scan de QR-code of ga naar: www.leudal.nl/leudal-enqueteertinwoners-over-zwemwaterbehoefte

De input van de inwoners is van belang om te bepalen welke voorzieningen en activiteiten er in de toekomst in de gemeente Leudal nodig zijn.

Enquête veilig buitengebied

De uitgestrekte buitengebieden zijn kenmerkend voor Leudal. Het is er fijn wonen, werken en recreëren. Deze gebieden brengen echter ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Om te weten te komen hoe inwoners en ondernemers de veiligheid ervaren, ontvangen 3.000 adressen in het buitengebied rond 20 juni een enquête per post.

Aan de slag

De resultaten van deze enquête bieden inzicht in de actuele aandachtspunten in dit gebied. De Werkgroep Veilig Buitengebied gaat hier vervolgens mee aan de slag. In deze groep werken inwoners samen met ondernemers en veiligheidsprofessionals.

Vitaal buitengebied

Burgemeester Désirée Schmalschläger (Veiligheid): ‘We beschikken over een vitaal buitengebied en dat willen we ook zo houden. Daarom is het belangrijk om te weten wat er speelt op het gebied van veiligheid. Inwoners en ondernemers in het buitengebied weten dat als geen ander. Zo werken we samen aan een veilige woonomgeving én een vitaal ondernemersklimaat.’

Integraal veiligheidsplan

Het gericht werken aan een veilige leef- en woonomgeving is één van de vier speerpunten uit het integraal veiligheidsplan. In dat kader heeft de gemeente eerder ook ‘Kiek-Oet’-bijeenkomsten voor inwoners en ondernemers georganiseerd. Naast een veilige leef- en woonomgeving vormen cybercriminaliteit, jeugd & veiligheid en ondermijnende criminaliteit de speerpunten in het Leudalse integraal veiligheidsplan.

In 2023

legd om gemeente

Vitaal gegeven samenleving. en lokale in Leudal’.

Sociale In Leudal Fysieke te dragen onderwijshuisvesting toekomstig visiegesprekken een onderzoek plekken. uitvoering Vitaal

Pelenfietstocht

Zowel ten zuiden als ten oosten van het hoger gelegen “Eiland van Weert” bevinden zich lager gelegen, van oorsprong moerassige gebieden met een rijke flora en fauna. Door ontwatering en andere ingrepen is de natuurwaarde daarvan in de loop van de vorige eeuw sterk teruggegaan. Gelukkig hebben we inmiddels ingezien dat we ernaar moeten streven deze natuurwaarden te herstellen. Het ultieme doel is herstel van het gehele doorstroommoeras aan de oostzijde van (Neder)Weert. Met de resultaten van dat herstel maken we kennis.

Onze route gaat via de Moeselpeel en de Krang naar de Roeventerpeel. We steken het kanaal Wessem

Nederweert over en bezoeken de Kwegt. Blijft voldoende tijd over dan gaat onze tocht tot Sarsven en De Banen. Is er onvoldoende tijd dan vervalt dit laatste punt.

We vragen u vooraf de app

Obsidentify (gratis) te installeren op uw smartphone, want in de Roeventerpeel gaan we zelf kijken welke planten er allemaal groeien. We zullen onderweg geen horeca aandoen. Voor wie dat wil is er na afloop gelegenheid tot een kopje koffie (of meer) in de theeschenkerij “Hof van Schoor”, Schoor 50, 6031 SC Nederweert.

Georganiseerd door: IVN Weert e.o. Datum: 7 juli 2024

Plaats: Parkeerplaats Brede School Moesel, Stadhouderslaan 21, 6006 GJ Weert. Voor wie: iedereen. Kosten: geen

agrarische natuurbeheer

Passend

Vorig jaar stemmen worden

Start excursie 9.00 u. Einde : 13.00 u. Afstand ongeveer 30 km. Meenemen: fiets en eventueel regenkleding, waterdicht schoeisel. Maximaal aantal deelnemers: 20.

Aanmelden verplicht: via mail naar aanmelden@ivnweert.nl tot 5 juli 2024 onder vermelding van Pelenfietstocht. Contactpersonen: Marianne Poodt en Ad Havermans

Limburg dekkend

uit vijf regionale regionale uit om leving leefbaar

Het ACT! De bestuurlijke uitgerold Mookerhei

Leudal werkt koersvast aan ambities

In 2023 heeft het college van B&W een stevige basis gelegd om te werken aan de lange termijn ambities van de gemeente Leudal. Aan de hand van de thema’s Sociale Basis, Vitaal Buitengebied en Passend Wonen wordt invulling gegeven aan de huidige én toekomstige behoeften van de samenleving. Zo wordt samen met inwoners, ondernemers en lokale organisaties verder gebouwd aan ‘Een mooi leven in Leudal’.

zwemwaterbehoeften over de (zwem)programma’s opgesteld die van de waarom maken van bepalen welke gemeente

Sociale basis

In Leudal moet iedereen kunnen meedoen naar vermogen. Fysieke en mentale gezondheid staat daarbij voorop. Om bij te dragen aan deze uitgangspunten is in 2023 de visie op onderwijshuisvesting vastgesteld, zijn stappen gezet naar een toekomstig huisvestingsscenario van St. Ursula, hebben er visiegesprekken plaatsgevonden over de Zorgboulevard en is een onderzoek opgestart naar de behoeften rond ontmoetingsplekken. Daarnaast is de woonzorganalyse opgestart en is er uitvoering gegeven aan het Leefstijlakkoord.

Vitaal buitengebied

Het buitengebied is onze pracht en kracht: essentieel voor onze identiteit. Om dit te behouden, wordt gestreefd naar een gezond evenwicht tussen natuur, landbouw, recreatie en leefbaarheid. In 2023 is daarop voorgesorteerd door deel te nemen aan Novex De Peel, is met buurgemeenten de verkenning gestart van de gezamenlijke opgaven voor de transitie van het buitengebied en is er aandacht geweest voor nieuwe verdienmodellen voor agrarische ondernemers zoals voedselbossen, agrarisch natuurbeheer en natuurinclusief ondernemen.

Passend wonen

Vorig jaar zijn stappen gezet om het woningaanbod af te stemmen op de lokale behoeften. Door een actieve aanpak worden gemeentelijke grondposities en andere prominente

locaties ontwikkeld voor woningbouw. Aan de hand van de Versnellingsagenda Wonen 2023-2025 biedt de gemeente de lokale woningbouw een flinke impuls. Ook is gestart met vergroening van (school)pleinen en is woning- en woonkavelsplitsingen mogelijk gemaakt. Zo blijven de dorpen nu en in de toekomst leefbaar met voldoende én passende woningen.

Solide

Kortom, samen met betrokkenen is veel bereikt en geïnvesteerd afgelopen jaar. Toch heeft de gemeente het jaar 2023 afgesloten met een positief saldo. Eind 2023 is de gemeenteraad geïnformeerd over een begrotingssaldo van € 8.910.000 voordelig. Dat was het vertrekpunt voor de jaarstukken 2023. Daarna hebben zich een aantal positieve incidentele ontwikkelingen van € 3.719.000 voorgedaan die leiden tot een nog positiever rekeningsaldo. Dit wordt hoofdzakelijk verklaard door een aantal incidentele meevallers waarvan een uitkering van het gemeentefonds van € 2,0 miljoen de meest opvallende is. Deze solide financiële basis heeft de gemeente nodig om voor te sorteren op aanstaande grote ontwikkelingen zoals op het gebied van onderwijshuisvesting, de Zorgboulevard en de ruimtelijke opgaven op het gebied van energie en klimaatadaptatie. Daarnaast komt er een aantal onzekerheden op gemeenten af zoals het ravijnjaar (in relatie tot de financiële bijdrage van het Rijk) en de vorming van een nieuw kabinet.

Mooi leven in Leudal

Wethouder Huub van Helden (Financiën): ‘Besturen doen we samen én koersvast! We zijn trots op de stappen die we hebben gezet om onze belangrijkste ambitie waar te maken: een vitale plattelandsgemeente te zijn en te blijven waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Zo houden we samen met inwoners de regie op onze eigen doorontwikkeling: de toekomst van Leudal!’

ACT! Interventieteam in Limburg aan de slag

kenmerkend voor

recreëren. Deze met zich ondernemers in het

actuele

Buitengebied werken veiligheidsprofessionals.

(Veiligheid): ‘We we ook er speelt ondernemers in het samen aan ondernemersklimaat.’

woonomgeving is één

veiligheidsplan. In dat ‘Kiek-Oet’-bijeenkomsten een veilige jeugd & speerpunten in het

Limburg is de eerste provincie in Nederland die één provinciedekkend bestuurlijk interventieteam heeft. Het ACT! bestaat uit vijf regionale teams die samen een netwerk vormen. Deze regionale teams voeren wekelijks gemeentelijke controles uit om zo criminele netwerken te verstoren en onze samenleving leefbaar te houden.

Het ACT! Interventieteam is in 2021 opgericht in Noord-Limburg. De bestuurlijke handhaving bleek succesvol en is daarom uitgerold over de rest van de provincie. Van Eijsden tot de Mookerhei zijn er nu ACT! interventieteams actief in Limburg. Dat is echt uniek voor Nederland. De Limburgse gemeentes kunnen zo samen een vuist maken tegen georganiseerde criminaliteit.

Strafrecht en bestuursrecht

Het ACT! vormt een schakel tussen gemeentes onderling en

tussen gemeentes en politie om sneller en adequater misstanden te kunnen aanpakken. De toezichthouders werken onder andere op basis van signalen van inwoners die zijn binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem. De bevoegdheden van de politie en die van burgemeesters vullen elkaar goed aan.

Samen tegen ondermijning

Bij de aanpak van ondermijning schakelen deze regionale teams indien nodig met andere overheidspartners. Denk aan politie, douane, arbeidsinspectie, belastingdienst en FIOD. Tijdens controles wordt breder gekeken dan alleen naar drugscriminaliteit, prostitutie en witwassen. Het ACT! kijkt ook naar zaken als illegale bewoning, vergunningen, uitkeringsfraude, arbeids-uitbuiting, brandveiligheid en milieudelicten.

De afgelopen maanden zijn er in Limburg al diverse ACT! controles uitgevoerd. Controles kunnen vanuit preventief oogpunt plaatsvinden. Daarnaast ook op locaties waarvan het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of dat er niet voldaan wordt aan wet- en regelgeving. Met deze bestuurlijke controles wil de overheid misstanden in de samenleving aanpakken. Het ACT! Interventieteam is pas echt tevreden als de ondermijnende criminaliteit in Limburg een flinke tik wordt toe gebracht. Inwoners worden opgeroepen om verdachte situaties te melden bij politie of Meld Misdaad Anoniem.

Het ACT! interventieteam wordt ondersteund, gefaciliteerd en gefinancierd door het RIEC Limburg.

Leudal richt

Stichting Urgente

Noden (SUN) op

Rondkomen wordt tegenwoordig voor steeds meer inwoners lastiger. Inwoners kunnen voor ondersteuning en advies terecht bij meerdere instanties zoals de Verder Groep, ’t Vraagpunt en de gemeente. Als aanvulling daarop heeft de gemeente Leudal samen met de gemeenten Nederweert, Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen een SUN-noodhulpbureau voor Midden-Limburg opgericht.

Ondersteuning

Door allerlei omstandigheden kunnen inwoners plotseling te maken krijgen met urgente financiële noden. In zo’n situatie kan het SUN-noodhulpbureau middels een gift of renteloze lening ondersteuning bieden. Alleen inwoners die geen gebruik kan maken van een andere voorziening komen in aanmerking bij SUN.

Erger voorkomen

Wethouder Huub van Helden (Sociaal Domein): ‘Het is niet meer vanzelfsprekend dat iedereen kan rondkomen als je ziet wat het dagelijkse leven tegenwoordig kost. Zelfs bij tweeverdieners. In Leudal moet iedereen kunnen meedoen. Door sterk in te zetten op vroegsignalering en schuldhulpverlening zorgen we ervoor dat een inwoner er niet alleen voor staat en dat een financiële situatie niet onnodig verergerd. De ondersteuning die Stichting SUN hierbij kan bieden, is vanuit preventief oogpunt een waardevolle toevoeging.’

Aanvraag

Inwoners in financiële nood kunnen niet zelf contact opnemen met Stichting SUN. Dat doet een hulpverlener. Dat is bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, iemand van de gemeente of Synthese of een huisarts. Een SUN-aanvraag kan ingediend worden voor bijvoorbeeld voeding, woninginrichting, een paspoort, aanschaf van medicijnen of studiekosten.

Meer informatie op: www.leudal.nl/hulp-bij-geldzaken-en-schulden

Feest in Linne

LINNE: Van 23 t/m 26 augustus is het weer kermis in Linne! Dat betekent 4 dagen feest op de Ger Reijners Kiosk voor jong en oud.Naast de diverse kermisattracties staat er ook een geweldig programma. Uiteraard is de toegang gratis!

Op vrijdag start de kermis met de Foute Party met o.a. de 538-DJ’s van de Verrückte Stunde en DJ LankXL! Fout feest gegarandeerd!

Op zaterdag wordt om 15:00u de kermis officieel geopend en start meteen de Mega Kinder Disco. ’s Avonds is het wederom Deutsche Party Abend. Met de live-band Zugabe en DJ Guido wordt het eine Party Ohne Ende! Zondagmorgen wordt gestart met het kermisconcert. Met diverse optredens. Vanaf 14:30u start TrekZak Zondag i.s.m. TV Ellef. Komt dat zien!

Zondagavond neemt rond 18u DJ Guido het weer over en samen met Stefan Wolter wordt het nog een heerlijke avond. Maandag is de traditionele matinee met vanaf 12:00u gratis spek&ei. Kijk voor meer informatie op: www.kermislinne.nl

Met meerdere teams, spelen talloze spelers hun potje(s) darts. In competitieverband spelen ze ieder seizoen spelen op vrijdagavond hun thuiswedstrijden bij Trefcentrum Aldenghoor en uitwedstrijden in cafe's in de regio Roermond. Dit via de Roermondse Winteravond Darts Competitie. En dat al ruim 25 jaar.

Iedere avond worden er 10 potjes darts gespeeld die samen 1 wedstrijd en afhankelijk in welke klasse er gespeeld wordt is dit een potje 501 Best of 3, 5 of 7. De teams bestaan uit minimaal 6 spelers, man of vrouw (evt. gemengd) en de competitie bestaat uit 10 teams, die uit en thuis tegen elkaar spelen. De wedstrijdavonden zijn altijd op vrijdagavond en starten omstreeks 20.30 uur tot ongeveer 23.00 á 0.00 uur.

De leden van DC Aldenghoor variëren in leeftijd

van 16 t/m 60+. en vele leden zijn al jaren lid. Één keer per jaar is er een onderling toernooi, de clubkampioenschappen en uiteraard wordt er een gezellige feestdag / avond georganiseerd.

De contributie bedraagt € 50,00 per jaar (hierin zit ook al de bijdrage voor de feestdag van de club en de bond) voor spelende leden en € 25,-- voor niet spelende leden (incl deelname aan feestdag van de club).

Met hoeveel leden en teams gaan wij dan beginnen?

Wij zoeken nog leden om onze vereniging te versterken. Lijkt het jou leuk om op vrijdagavond in teamverband competitie te gaan spelen? Meld je dan bij ons aan om te kijken wat mogelijk is. Dit kan via de e-mail: Dc.aldenghoor@gmail.com

Blijf altijd op de hoogte
Al ruim 25 jaar Dartclub Aldenghoor. Doet u ook mee?

Zomerbraderie in het hart van Nederweert op vrijdag 28 juni

NEDERWEERT: Op vrijdag 28 juni, van 12.00 tot 21.00 uur, vindt de jaarlijkse zomerbraderie plaats in het centrum van Nederweert, georganiseerd door Ondernemersvereniging Nederweert (OVN) in samenwerking met evenementenorganisatiebureau Eeri.

Tijdens de braderie kun je in de Kerkstraat, Lindanusstraat en Brugstraat rondsnuffelen bij de vele stands waar lokale en externe ondernemers hun producten en diensten aanbieden en bij de lokale winkels, waaronder in de Geenestraat, die hun deuren dan open hebben.

De braderie is ook voor een groot aantal verenigingen en organisaties, waaronder de politie, de stichting Kindervakantiewerk, de majorettes, de Dansmixgroep van Dansrijck en het damescomité van harmonie Sint Joseph, een mooie dag om zich te presenteren.

Interactief leren met Boeren van Nederweert

De vereniging Boeren van Nederweert keert met hun populaire interactieve verkeersplein terug op de parkeerplaats tussen IJssalon Florence en Pleunis Mode. Hier kunnen kinderen op loopfietsjes en traptractoren tussen echte verkeerslichten rijden en over de herkomst van hun voedsel leren. Dit jaar is er een nieuw parcours dat de reis van gras naar melk en van aardappelen naar chips laat zien, inclusief demonstraties van landbouwmachines zoals grasmaaiers, tractors en aardappelrooiers.

Veel kinderen blijken niet te weten waar hun eten vandaan komt. Met dit educatieve initiatief willen de Boeren van Nederweert hier verandering in brengen. Kinderen kunnen op het parcours een leuke quiz doen, met een pakje melk en een zakje chips als beloning voor elk kind. De hoofdprijs van de quiz is een kinderfeestje op een boerderij; verdere prijzen zijn onder andere een Bruder tractor met aanhanger en een gepersonaliseerde boerenoverall. Op zaterdag 29 juni worden de prijswinnaars bekendgemaakt.

Duurzaamheidsplein op Lambertushof Nieuw dit jaar is het Duurzaamheidsplein op Lambertushof, georganiseerd door de gemeente. Dit plein biedt informatie over nieuwe projecten met subsidiemogelijkheden voor inwoners van Nederweert voor woningverduurzaming en energiebesparing. Diverse partners, zowel samenwerkende partijen in deze projecten als andere duurzame initiatieven, zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en inspirerende oplossingen te delen. Bezoekers kunnen deelnemen aan interactieve activiteiten zoals quizzen en spellen, en bij het Verspeelplein ontdekken hoe duurzame energieopwekking werkt.

Tot in de late uurtjes

Na een dag vol shoppen, leren en beleven kun je bij de vele horecagelegenheden in Nederweert tot 1.00 uur 's nachts nog gezellig napraten en genieten van eten, drinken en muziek.

Noteer in je agenda: zomerbraderie Nederweert, vrijdag 28 juni van 12.00 uur tot in de late uurtjes!

VRIJDAG 6 SEPTEMBER

Art Diner

Vrijdagavond start om 18 uur een

Vraag naar luisterend oor onverminderd groot: Luisterlijn voerde ruim 300.000 gesprekken in 2023. “Extra vrijwilligers zeer welkom.”

Een vrijwilliger aan het werk bij de Luisterlijn.© Sander Foederer.

In 2023 hebben vrijwilligers van de Luisterlijn opnieuw het indrukwekkende aantal van 313.682 gesprekken gevoerd via telefoon, chat en mail. De telefonische hulplijn, die voor iedere inwoner van Nederland dag en nacht bereikbaar is, meldt dat de vraag naar een luisterend oor onverminderd groot blijft. Veel mensen zoeken contact vanwege eenzaamheid en psychische klachten. Dankzij toegewijde vrijwilligers kon de Luisterlijn er voor veel mensen zijn, toch zijn extra vrijwilligers meer dan welkom.

Cijfers 2023

Het afgelopen jaar werden er 277.394 gesprekken gevoerd via de telefoon en 31.678 gesprekken via de chat. Daarbovenop beantwoordden de vrijwilligers nog eens 4.610 e-mails. De meeste gesprekken gingen over geestelijk gezondheid, relaties en de invulling van de dag. Meer dan de helft van alle telefoongesprekken werd buiten kantoortijden gevoerd. Daarmee is het aantal gevoerde gesprekken licht gedaald ten opzichte van 2022. Het aantal vrijwilligers nam in 2023 ook licht af, met een daling van 7% vergeleken met het voorgaande jaar. Dat blijkt uit jaarcijfers van de Luisterlijn. Extra vrijwilligers zeer welkom Om aan de blijvend hoge vraag te voldoen zijn extra vrijwilligers zeer welkom. “Vrijwilligers zijn de ruggengraat van de Luisterlijn en spelen een

cruciale rol in het bieden van emotionele steun aan degenen die dat nodig hebben. De meeste vrijwilligers geven aan dat het werk veel voldoening geeft”, zegt Richard Coonen, directeur-bestuurder bij de Luisterlijn.

“Toch blijft het vinden en binden van vrijwilligers een voortdurend aandachtspunt.” Coonen hoopt dat de Luisterlijn er in de toekomst voor nog meer mensen kan zijn en benadrukt daarbij dat de kwaliteit van de gesprekken voorop blijft staan. “Het is belangrijk dat ieder gesprek betekenisvol en ondersteunend is, zodat we echt een verschil kunnen maken in het leven van de mensen die contact met ons opnemen.”

De kracht van de Luisterlijn Een belangrijke kracht van de Luisterlijn is de 24-uurs bereikbaarheid. Mensen kunnen zowel overdag als in de nacht contact opnemen. Dit biedt een enorme steun. De vrijwilligers zijn getraind om empathisch en zonder vooroordelen te luisteren, waardoor mensen zich echt gehoord en begrepen voelen.

Al 65 jaar Dit jaar viert de telefonische hulpdienst haar 65-jarig bestaan, een mijlpaal die de behoefte aan een luisterend oor en jarenlange inzet van vrijwilligers benadrukt. Dat het werk van betekenis is, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van SEOR in 2022.

Mensen die geïnteresseerd zijn om aan de slag te gaan als vrijwilliger kunnen zich aanmelden via deluisterlijn.nl/vrijwilligerswerk.

Wie behoefte heeft aan een luisterend oor, kan 24/7 contact opnemen via telefoonnummer 088 0767 000.

Chatten of mailen is mogelijk via deluisterlijn.nl.

PROGRAMMA KUNST & CULTUUR WEEKEND LEUDAL 2024

OP VRIJDAG 6, ZATERDAG 7 EN ZONDAG 8 SEPTEMBER A.S. VINDT HET KUNST EN CULTUUR

Art Dinner, dat is genieten van kunst en cultuur onder het genot van een hapje en een drankje. Tijdens deze 4e editie bezoeken de deelnemers met de ets of lopend een drietal aansprekende locaties in Kelpen-Oler. Gestart wordt bij carréboerderij Heykeshoeve, daarna worden Eetcafé De Prairie en Gemeenschapshuis Ell bezocht.

In elke locatie vinden uiteenlopende culturele activiteiten plaats en wordt telkens een culinaire lekkernij geserveerd. Kijk op de website www.kunstencultuurleudal.nl om nu al in te schrijven (max. 50 personen).

Deelnamekosten € 32,50 per persoon.

ZATERDAG 7 SEPTEMBER

Kindervoorstelling

Op zaterdagochtend is er traditioneel een kindervoorstelling. Dit jaar is de speellocatie gemeenschapshuis Baexheimerhof in Baexem.

Om 10 uur start de inloop en wordt er meezingmuziek gespeeld door het trio ‘Just Fun’.

Om 10.30 uur start de fantasievolle voorstelling ‘Verbaasd’ van het unieke goocheltheater

Jahon. De voorstelling duurt ongeveer 1 uur.

De voorstelling is voor leeftijden vanaf 3 jaar tot…. 88!.

Dit mogen zij én u niet missen!

De toegang is gratis.

ZATERDAG 7 EN ZONDAG 8 SEPTEMBER

Kunst etsen

Dit jaar leidt de traditionele kunst etsroute ons door de kernen Grathem, Baexem en Kelpen-Oler. Voor het eerst stellen de kunstenaars hun tuinen maar liefst twee dagen open. Op zaterdag zijn de tuinen open van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Zo heeft u ruim de gelegenheid alles op uw gemak te bekijken. De lokale kunstenaars, dit jaar zijn er dat 40 (!), zijn er klaar voor en verwelkomen u graag in hun tuin!

Er is een grote diversiteit aan kunst te bewonderen: schilderijen, mandala’s, bronzen beelden, beeldhouwwerk, keramiek, bijzondere fotokunst, sieraden…. Uiteraard is er ook weer muziek te beluisteren en worden er voordrachten gegeven.

Kortom, laat u verrassen: ets, trap en bewonder!

Deelname is gratis.

Voorstelling
Louk Weijers
Marjolijn Pepers
Carréboerderij Heykeshoeve
Foto: Nederweert24

SA

EL‘Dierenartsen’

Dierenarts worden is iets wat altijd erg populair is en is geweest bij kinderen en scholieren. Daarbij staat in de motivatie meestal de emotionele beleving voorop. Hoe mooi en niks mis mee. De vurige wens om dieren beter te maken die ziek of zielig zijn wordt mede ingegeven door de aaibaarheid van lieftallige dieren die een mooi leven gegund is. Dat is toch ook het beeld wat je kinderen wil meegeven als ouders. En ook docenten op school zullen dit meegeven. Zo wordt de liefde voor dieren gestalte gegeven. Knuffelen en troetelen, er goed voor leren zorgen en daarmee verantwoordelijkheid leren dragen,

Het is inmiddels veel meer dan ‘even een dier beter maken’. Meer kennis, meer apparatuur en hogere prijzen zijn het gevolg.

allemaal opvoedkundig mooie zaken die een kind kunnen doen groeien. En als je dan ook nog dierenarts kunt worden valt alles op zijn plek. Wat daarbij in mijn ogen onvoldoende aandacht krijgt is een ruimer beeld van de werkelijkheid. Wereldwijd worden dieren (ook) gehouden voor de voedselproductie. Vlees is een eiwitbron voor de mens waar we moeilijk zonder kunnen. En ook dat moeten kinderen wat mij betreft meekrijgen. Van ouders en/of docenten op school. Niet alles is zielig. Dat weten ook alle dierenartsen, mits dieren waardig worden gehouden.

Er is momenteel een enorm tekort aan dierenartsen in ons land, maar ook in de ons omringende landen. Daarbij hebben we het dan over alle “soorten” dierenartsen waar onze maatschappij tegenwoordig behoefte aan heeft. Om te beginnen de dierenartsen die onze eigen huisdieren helpen als de nood aan de man is, maar ook zoveel mogelijk willen voorkomen dat ze ziek zullen worden. Dit is de categorie gezelschapsdierenartsen, bij wie het niveau van het vak steeds meer gaat stijgen naar een ziekenhuis niveau om te kunnen blijven voldoen aan de almaar toenemende zorgvraag van eigenaren. Het is inmiddels veel meer dan ‘even een dier beter maken’. Meer kennis, meer apparatuur en hogere prijzen zijn het gevolg.

Dan de dierenartsen, of veeartsen, voor landbouwhuisdieren. Ze werken in het belang van het individuele dier. Houden het gezond, waken voor het welzijn en letten op alles wat met de volksgezondheid te maken heeft. Dat betekent in de praktijk dat bedrijven intensief worden begeleid om al deze aspecten voldoende aandacht te geven. Veelal gebeurt dat vanuit groepspraktijken waar iedere dierenarts zich extra toelegt op een bepaalde diersoort of productieketen. Intussen blijft ook veel aandacht gewenst voor alle hobbymatig gehouden dieren. Dat vereist weer een heel ander niveau van kennis en kunde dan de begeleiding op grotere bedrijven. Kortom de veelzijdigheid binnen het vak is groot.

Veel vraag is er ook naar dierenartsen voor het gezond houden van ons voedsel maar ook het vrij blijven van zoönoses : ziektes van dieren die ook de mens kunnen besmetten. Denk bv. aan vogelgriep, corona, hondsdolheid, q-koorts etc. Het keuren van slachtdieren is een belangrijk onderdeel van de volksgezondheid wat door dierenartsen moet worden gedaan. De meeste dierenartsen gaan liever dieren beter maken na hun afstuderen, dan dat ze in een slachthuis gaan werken maar toch is ook dit werk noodzakelijk om ook ons voedsel en onszelf gezond te houden.

Dierenartsen zijn dus velerlei betrokken als het gaat om dierwelzijn, huisdieren houden, (wel of geen) vlees of dierlijke producten eten maar ook ritueel slachten, paardrijden, fokken met dieren, embryo’s transplanteren, dieren in dierentuinen en ga zo maar door. Overal wordt hun kennis en inzicht gevraagd. En overal leven meningen die ook nog eens enorm verschillen. Dierenartsen werken op vele plekken, op ministeries, in slachthuizen, dierentuinen, en in de praktijk.

En dan kom ik weer terug bij het begin van mijn verhaal. Als we onze kinderen uitleggen dat onze dierenwereld niet alleen bestaat uit ‘knuffelen, troetelen en alles is lief’ zullen ze beter zijn voorbereid op de echte wereld. En vervolgens misschien alsnog dierenarts willen worden. Er is immers een enorm tekort.

Gerrit Tacken

Gerrit Tacken was jarenlang dierenarts in de Dierenartsenpraktijk in Ell. Inmiddels brengt hij zijn tijd vooral door tussen de Zeldzame Huisdierrassen thuis op Landgoed ’t Heijk en op landelijk niveau als voorzitter van de SZH, Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Daarnaast wordt hij regelmatig uitgezonden naar ontwikkelingslanden om de veehouderij op een hoger plan te brengen. Graag wil hij ons laten meekijken wat er op dit brede speelveld allemaal voorbij komt.

Harmonie L'Union Heythuysen geeft uw boeken een tweede kans!

Gaat u uw boekenkast opruimen? / Gaat u verhuizen? / Gaat u iemand anders verhuizen? / Heeft u teveel boeken?/ en weet u niet waar u met uw boeken terecht kunt? Daar is maar één oplossing voor…

Breng uw boeken op zaterdag 21 september, 19 oktober en/of 16 november naar voormalige school: De Ortolaan (entree aan de Oude Trambaan via de groene schuifpoort).Oude Trambaan 24 te Heythuysen

Is brengen geen optie omdat: U teveel boeken heeft om te brengen. U niet in de gelegenheid bent om boeken te brengen. U niet kunt wachten tot de volgende aanleverdatum.

Laat uw boeken dan thuis afhalen, geen probleem. Neem voor een exacte afspraak contact op via secretaris@harmonielunion.nl; telefonisch via 06-51 85 59 07 of 06 -17 86 82 30.

Gun uw boek een tweede leven!

Betoverende Muzikale Samenkomst in Neeritter: Orgelconcert met Cor Ardesch (Orgel) en Loes Geelen (Bugel)

NEERITTER: Op vrijdag 28 juni 2024, om 20u, vindt er een uniek muzikaal evenement plaats in de prachtige kerk van Neeritter. Orgelvirtuoos Cor Ardesch uit Dordrecht en de getalenteerde bugelspeelster Loes Geelen uit Neeritter zullen samen een concert geven met als thema “Een ontmoeting tussen twee werelden”. Dit concert belooft een bijzondere belevenis te worden, waarbij de majestueuze klanken van het orgel worden gecombineerd met de warme tonen van de bugel. Cor Ardesch, een gevierde organist bekend om zijn verfijnde techniek en expressieve spel, zal het historische orgel van de kerk van Neeritter bespelen. Loes Geelen, een veelgeprezen bugelspeelster, brengt haar rijke muzikale ervaring en passie voor haar instrument mee naar dit unieke concert.

Het thema van de avond, “Een ontmoeting tussen twee werelden”, zal op prachtige wijze tot uiting komen in de

gekozen muziekstukken. Het programma omvat zowel klassieke werken als eigentijdse composities, die samen een harmonieuze dialoog tussen het orgel en de bugel creëren. Het publiek kan zich verheugen op een avond vol muzikale verrassingen en meeslepende melodieën. Mis deze kans niet om twee getalenteerde muzikanten samen te zien schitteren in een betoverende muzikale setting.

Datum:

Vrijdag 28 juni 2024

Tijd: Aanvang om 20.00 uur. Locatie: Lambertuskerk, Molenstraat 3 , Neeritter

Toegang: Gratis, vrije gave wordt op prijs gesteld

ORGEL plus CONCERT

28 juni 2024

HET LIMBURG FESTIVAL IS WEER TERUG, DIT JAAR VAN 7 T/M 11 AUGUSTUS!

Het Limburg Festival tovert Midden-Limburg vijf dagen lang om tot één groot openluchtpodium met een breed scala aan culturele activiteiten, variërend van theater tot toneel, van dans tot muziek en van opera tot mime. Het haalt de bekende namen uit de theaterwereld naar de regio Midden-Limburg maar geeft daarnaast ook aanstormend theatertalent de ruimte!

Het Limburg Festival werd opgericht in 1983 in Geleen en groeide uit van een bescheiden evenement met slechts vier gezelschappen tot een grootschalig festival dat in haar hoogtijdagen rond de 200.000 bezoekers trok. Door de jaren heen is het festival geëvolueerd van straattheater naar locatietheater, dans, opera en puppetry, met speelplekken op bijzondere locaties verspreid over Midden-Limburg. Het festival transformeerde daarmee van een gewoon buitenfestival tot een buitengewoon festival.

Dit jaar kun je genieten van verschillende hoogtepunten, waaronder:

Theater op locatie: Het Limburg Festival staat bekend om zijn voorstellingen op unieke locaties, zoals in kerken, weilanden, lege fabrieken en je eigen achtertuin. Dit jaar staan onder andere: Raymi Sambo Maakt, Afslag Eindhoven, Bureau Pees en Jelena Kostic en nog veel meer op het programma!

Dans Promenade: Een spannende wandeling door de binnenstad van Roermond, waarbij bijzondere dansvoorstellingen van bekende en minder bekende dansgezelschappen met elkaar worden verbonden. Dit jaar met optredens van Jelena Kostić, Sellam El Achari, Leis Rahangmetan en Charley Hennessy.

Kasteel van Verlangen: Een nieuwe theaterwandeling rondom een van de mooie kastelen van MiddenLimburg, met verschillende puppetryvoorstellingen. Gastcurator is Cat Smits, voorzitter van Puppetry Workspace Nederland, het netwerkplatform voor poppenspelprofessionals en -liefhebbers in Nederland.

Ode aan de Bron: Een wandelroute waarbij je kennismaakt met jonge makers die speciaal voor dit thema een voorstelling op maat hebben gemaakt. Een ontdekkingstocht voor zowel bezoekers als makers.

Kindermiddag: Een middag vol theatervoorstellingen en leuke Workshops in de ECI Roermond!

En dat alles voor zeer redelijke toegangsprijzen. Een deel van de voorstellingen is zelfs gratis toegankelijk. Op de website van het Limburg Festival kun je het volledige programma van de 41e editie van dit unieke theaterfestival in Limburg vinden.

Kijk voor meer informatie en de volledige speellijst op www.Limburgfestival.nl.

Top Acts Limburg Festival 2024!

- Raymi Sambo Maakt – Gendermonologen

- Afslag Eindhoven – Elk bos is in opstand

- BOT – BRAS

- En nog veel meer mooie namen!

Fotograven: Johan Horst en Antoine Bongers

Loes Geelen bugel
Cor Ardesch Organist

LAAT UW OGEN ONZE ZORG ZIJN!

OPTOMETRISCH

ONDERZOEK DOOR

ONZE DESKUNDIGE

OPTOMETRIST

TWV € 69,GRATIS

[runnummer]

[k_aanhefnaam] [k_straatnr] [k_pcplaats]

Retouradres: 8a, 6049 CP

Verbindt het verleden met het heden

Onlangs was ik een weekend met kennissen in de Westhoek van Vlaanderen. Doel was de stad Ieper en haar omgeving. Vanaf oktober 1914 tot november 1918 verliep hier het front van de Eerste Wereldoorlog rondom deze stad. Wie goed kijkt leest de littekens die nog steeds aanwezig zijn in het landschap. Monumenten, oorlogskerkhoven, resten loopgraven en mijnenkraters. Zelfs de dorpen die in het schootveld lagen, en allen zijn opgebouwd in de jaren 20 van de vorige eeuw, vertellen nog iets van deze grote impact.

Blond Amsterdam giftset

Oogstrelend, limited design.

U bent het vast met ons eens, dat uw ogen een kostbaar bezit zijn. Wist u dat het risico op oogaandoeningen aanzienlijk toeneemt boven de 50 jaar? Wij adviseren u dan ook om regelmatig een oogonderzoek te laten uitvoeren. De oogzorgweken bij Multifocaaloptiek Raavé zijn hét moment om uw ogen uitgebreid te laten onderzoeken door één van onze optometristen.

Tijdens het onderzoek kunt u het volgende verwachten:

NAUWKEURIGE OOGMETING.

OOGDRUKMETING.

VASTSTELLEN GEZICHTSSCHERPTE.

ONDERZOEK VOORSTE GEDEELTE VAN HET OOG.

ONDERZOEK BINNENSTE GEDEELTE VAN HET OOG. CONTROLE OP DROGE OGEN.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen naar T 0475-49 13 64

Stationsstraat 3 | 6093 BJ Heythuysen 0475 - 49 13 64 | info@multifocaaloptiek.nl www.multifocaaloptiek.nl

[k_kixcode]

1 glas gratis* BIJ ZONNEBRIL OP STERKTE 15% korting* OP GEWONE ZONNEBRIL of

Stationsstraat 3 | 6093 BJ Heythuysen 0475 - 49 13 64 | info@multifocaaloptiek.nl www.multifocaaloptiek.nl

Elke avond, klokslag 20.00u, weergalmt onder de Menenpoort te Ieper de last Post. De poort werd door Sir Reginald Blomfield ontworpen als een klassieke triomfboog op de plaats van de vroegere doorgang doorheen de stadsomwalling richting Menen. De poort draagt de namen van bijna 55000 vermisten en nietgeïdentificeerde militairen van het Britse Imperium. Het is als het ware een organisch monument wat tot leven komt door de klanken, die weergalmen tussen deze namen.

Femque en Janneke, ontwerpsters van Blond Amsterdam, hebben speciaal voor deze landelijke

De mensen en verhalen worden geschiedenis.

Oogmeetweken een unieke giftset ontworpen.

De generaties na hen dragen de verhalen verder uit

Scan en ontdek deze actie!

Jong en oud, met name uit Engeland en haar voormalige koloniën verzamelt zich hier als eerbetoon, vaak een poppy dragend op hun revers. Soms dragen ze fier de medailles die hun overgrootvaders ontvingen vanwege hun inzet. Ze blijven herdenken. Nooit meer die oorlog, nooit meer die gruwelijkheden…. Maar toen kwamen de zware eisen van de overwinnaars, een vals nationalisme, ego’s etc. In 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit.

Ruim twee jaar de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne aan de grenzen van Europa.

Vanaf september herdenken wij 80 jaar bevrijding, voor Leudal is dat tussen 15 en 17 november. Een jaar dat ons kan bezinnen.

Stationsstraat 3, Heythuysen • T 0475 49 13 64 • MULTIFOCAALOPTIEK.NL

Het aantal mensen, dat de Tweede Wereldoorlog zelf bewust hebben meegemaakt, wordt kleiner. De vergankelijkheid van leven slaat niemand over. De mensen en verhalen worden geschiedenis. De generaties na hen dragen de verhalen verder uit. Opdat wij nooit vergeten, dat voor onze vrijheid is gestreden. Dat vrede en vrijheid nimmer vanzelfsprekend zijn. Dit verhaal moeten wij blijven vertellen met elkaar.

In de huidige tijd is tolerantie, respect en acceptatie van de ander nog steeds een discussie. Of beter gezegd een probleem. Sociale media dragen niet altijd bij aan verdraagzaamheid en verbondenheid. De verharding en het gemak waarmee mensen in een hoek worden gedreven, is vaak ronduit schokkend. Je hebt geen oorlog nodig, om gewelddadig te zijn.

Herdenken kan en mag ons verbinden, om onze verantwoordelijkheid voor elkaar en voor de wereld om ons heen te erkennen. Dat we ons inzetten voor een wereld waarin vrede en vrijheid normaal is.

Wat is vrijheid als je niet leert, van eerder gemaakte fouten?

Wat is vrijheid als je mensen beperkt, in hun denken, doen of taal?

Vrijheid is niet slechts een woord, maar een kracht, die ons allen verbindt waar we ook zijn.

Het is het recht om te zijn wie we willen zijn, om te leven zonder angst en zonder pijn.

Laten we niet vergeten, dat onze vrijheid is bevochten. Bijna 80 jaar vrijheid in Nederland, het is ons gegeven. Door verhalen te vertellen, blijven herinneringen leven.

Samen herdenken we en geven we vorm aan verliezen en gemis.

En realiseren ons, dat vrijheid van onschatbare waarde is.

Marcus VanKan is pastor/ geestelijk verzorger bij een regionale zorgorganisatie. Zijn vrije tijd wordt opgeslokt door zijn hond en trouwe metgezel, de Spaniël Columbo, maar ook zijn grote passie Klazoloog. Veel kennis en ruim 600 voorwerpen van de goedheiligman zijn het gevolg. De geestelijke valt ook op door de vele initiatieven die hij ontplooit ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog en door zijn warme

Vind ons ook op:

Marcus Vankan
contacten met de oud-strijders.

ACTUEEL

Meld activiteiten aan voor Week tegen Eenzaamheid

GEMEENTE NEDERWEERT: De week van donderdag 26 september t/m woensdag 2 oktober belooft weer een week te worden van ontmoetingen en het leggen van nieuwe contacten. Dit is de landelijke Week tegen Eenzaamheid, waarin we bijzondere aandacht besteden aan het samenbrengen van inwoners en het bevorderen van gezelligheid en saamhorigheid.

In de gemeente Nederweert worden er in die week voor alle leeftijden veel leuke activiteiten georganiseerd. Denk aan koersballen, dansen, handwerken, wandelen, en muziekactiviteiten. Organiseert u ook een gezellige activiteit die mensen verbindt? We nodigen verenigingen, organisaties en ondernemers weer uit om activiteiten aan te melden.

Uw activiteit aanmelden: Een activiteit aanmelden kan tot en met 26 juli. Het aanmeldformulier is eenvoudig digitaal in te vullen op de website: https://www.nederweert.nl/form/aanmeldformulierweek-tegen-eenzaamheid-2024/naw-gegevens Programma-overzicht in de Inloper: Net als vorig jaar wordt ook dit jaar de Inloper huis-aan-huis verspreid; een compact overzicht van activiteiten waar alle inwoners van Nederweert in die week kunnen inlopen. Hierin nemen we ook uw activiteit op.

Gratis materialen voor uw activiteiten: U kunt gebruik maken van het landelijke ‘Kom erbijpakket’ met aankledingsmaterialen zoals placemats, gesprekstarters, uitnodigingskaarten, vloerstickers en posters. Tot 31 augustus zijn de materialen kosteloos te bestellen. https://komerbij-pakket2024.evenementenbureauvws.nl

Meer informatie: Meer informatie over de landelijke campagne vindt u op www.eentegeneenzaamheid.nl. Wij kijken uit naar uw aanmelding!

Peelpodium: muziek & theater in De Groote Peel.

Het Peelpodium is muziek en theater door én voor de bewoners van de streek, in het amfitheater van Buitencentrum De Pelen. Sfeervolle optredens, van Folk tot Blues en van Zanggroep tot Smartlap.

En perfect te combineren met een hapje en drankje op het gezellige terras na een wandeling in de natuur.De optredens worden gehouden in het Amfitheater van Buitencentrum De Pelen. De optredens zijn voor volwassenen, behalve het kindertheaterVoor het kindertheater moet apart geboekt worden.

Entree bestaat uit een vrijwillige bijdrage

30 juni - Zanggroep Tössedoôr Tössedoôr is een kleine gemengde zanggroep uit Nederweert met accordeonmuziek. Nederlandstalige en Limburgse liedjes uit moeders tijd komen naar voren waarbij iedereen wel moet meezingen.

Aanvang: 13.30 en 15.00 uur

28 juli - Peelpodium met PEVE & Myra Peter Verdonschot brengt, samen met echtgenote Miranda, luistermuziek in het genre Folk, Country, Singersongwriter. Dit alles met 1 gitaar en 2 zangstemmen.

Aanvang: 13.30 en 15.00 uur

4 augustus - De Theaterkist Kindervoorstelling waarin August Greene er met zijn Theaterkist op uit trekt om op avontuur te gaan. Theater, zang, dans, poppenkast voor kinderen tussen de 4 - 10 jaar. Informatie en boeken

7 juli – Peelpodium Peter Habets De Astense Singer-songwriter Peter Habets schrijft over lust en het leven, de pijn en liefde, afscheid en de dood. Engels- en Nederlandstalige folk met af en toe een Ierse inslag. Als singersongwriter begeleidt Peter zichzelf op gitaar en mondharmonica.

Aanvang: 13.30 en 15.00 uur

14 juli – Peelpodium met Wan-man-band “Dretje” Wan-man-band “Dretje” brengt een breed scala van zéér herkenbare songs uit de jaren 60, 70, 80, alsook Nederlandstalige en Limburgse liedjes.

Aanvang: 13.30 en 15.00 uur

11 augustus - De Theaterkist Kindervoorstelling waarin August Greene er met zijn Theaterkist op uit trekt om op avontuur te gaan. Theater, zang, dans, poppenkast voor kinderen tussen de 4 - 10 jaar. Informatie en boeken

25 augustus - Peelpodium Singersong Vijf muzikanten uit Nederweert staan vanmiddag Unplugged op het Peelpodium: Tom, Anouk, Cyrill, Paul en Loes spelen en zingen en begeleiden zichzelf enkel en alleen op gitaar of keyboard. Mooie sfeervolle middagvoorstelling in het Amfitheater.

Aanvang: tussen 13.30 en 16.00 uur

Buitencentrum De Pelen Moostdijk 156035 RB Ospel

Uw persoonlijke reisadviseur ... Thuis in de hele wereld!

‘Wethouder Carla Dieteren sluit aan bij handwerk-activiteit bij Tante Tuttebol’

ACTUEEL

Vereniging Historisch Bedrijfsvaartuig viert 50-jarig bestaan

15 juli aankomst erfgoedtour in Maasbracht De aankomst is mede georganiseerd door MAAS Binnenvaartmuseum

MAASBRACHT - De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat dit jaar 50 jaar. Om dit te vieren organiseert de vereniging een erfgoedtour van 1000 kilometer met honderden historische schepen, dwars door Nederland. 15 etappes en 16 etappeplaatsen

Er doen tjalken, klippers, aken, botters, sleepboten, luxe motors en nog veel andere typen aan de erfgoedtour mee. Een uniek evenement waarbij een wisselende vloot van 50 tot 100 historische bedrijfsvaartuigen vanuit Middelburg alle provincies zal aandoen om in Hasselt (Ov.) te eindigen. Een deel van de vloot vaart de hele tocht; onderweg haken andere schepen aan en af.

Zes weken lang onderweg in 15 etappes en in 16 etappeplaatsen. In iedere etappeplaats is aandacht voor de historie, de stand van zaken nu, en de toekomst van het varend erfgoed; voor publiek en voor beleidsmakers. Met Sail-Ins voor genodigden, exposities op de wal en aan boord van het vlaggenschip

Terra Nova, authentieke ladingen en uitnodigingen aan alle CdK’s en burgemeesters om de provincie- en gemeentevlag te hijsen.

Onderweg groeit een kunstwerk dat op een dekschuit meegevoerd wordt uit tot iets heel bijzonders in Hasselt. Vervaardigd met uitsluitend gebruik van traditionele scheepsambachten. Iedere etappeplaats verzorgt een eigen programma voor publiek en schippers. Op de Terra Nova wordt een permanente expositie ingericht. Zestien steden en alle 12 provincies worden bezocht. De erfgoedtour begint op 6 juli in Middelburg en eindigt op 18 augustus in Hasselt.

Van 15 tot 17 juli is de vloot in Maasbracht Op 15 juli leggen de schepen aan in Maasbracht. Op de wal is een expositie ingericht en een aantal schepen kan worden bezocht. De historische bedrijfsvaart was motor van de Nederlandse economie en tegenwoordig cultureel erfgoed dat nog steeds volop in gebruik is voor bewoning, recreatie of chartervaart. Scheepvaart is ook voor Maasbracht belangrijk geweest. Hiervoor zijn in het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht verschillende exposities ingericht die met deze scheepvaart te maken hebben. Op 17 juli gaat de vloot weer op weg naar de volgende etappeplaats.

Ieder is van harte welkom op 15 juli om 17.00 uur bij de Cruise Terminal van rederij Cascade (tegenover Havenstraat 21) om de erfgoedtour welkom te heten in Maasbracht en dit prachtig varend erfgoed te komen bewonderen. Gedeputeerde Theuns (portefeuillehouder Water) en locoburgemeester Snijckers (gemeente Maasgouw) zullen de provincie- en gemeentevlag hijsen op het vlaggenschip de Terra Nova. Op 16 juli (’s middags) kunt u aan boord van de Terra Nova, waar demonstraties zullen zijn van o.a. touwknopen, onderhoud machines en koper poetsen. Aan boord is tevens een expositie te bezichtigen. Ook het Maas Binnenvaartmuseum en de stuurhut zijn geopend voor bezoekers.

Over de LVBHB

De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig werd in 1974 opgericht door particuliere liefhebbers. Oude bedrijfsvaartuigen werden in die tijd en masse gesloopt. De schepen waren te klein geworden om te kunnen concurreren in de schaalvergroting van de binnenvaart. Dankzij de inspanningen van particuliere eigenaren is een unieke vloot historische schepen bewaard gebleven. Nederland heeft zelfs de grootste vloot varend erfgoed ter wereld. De LVBHB telt circa tweeduizend leden, waarvan de meesten in het bezit zijn van een historisch schip. Meer info: www.lvbhb.nl.

Meer info

Voor meer informatie over de aankomst en activiteiten in Maasbracht kunt u contact opnemen met het organisatiecomité in Maasbracht via info@maas-binnenvaartmuseum.nl.

MEER ACTUEEL:

Weerhuisje

Het regenmannetje van het weerhuisje staat al tijden eenzaam buiten in zijn regenjas. Hij ziet het niet meer zitten. In plaats van elke dag naar buiten te draaien, is hij op een gegeven moment maar gewoon blijven staan. Hij mist zijn wederhelft, het zonnevrouwtje, die op dit moment veroordeeld is tot een donker bestaan. Geen zonlicht voor haar. Ze zucht luid. Maar ze zal moeten wachten tot de weergoden haar gunstiger gezind zijn.

Herkent u zich in beiden? Ik wel, maar ik zou ze ook graag even een ander perspectief willen bieden. Want de Griekse weerhuisjes vertellen een heel ander verhaal op dit moment. Die smelten weg. Terwijl wij hier (begrijpelijk) klagen over regen, zijn er toeristen omgekomen in Griekenland vanwege de extreme hitte. U zou zo tekenen voor dat weer? Ik weet niet of ik u geloof, maar mocht u de reis al geboekt hebben, neem dan alsjeblieft een pet of hoed mee in uw koffer, drink genoeg water en hou een siësta als het ’s middags op zijn heetst is buiten.

Hier in Nederland kampen we voorlopig nog met de gevolgen van deze laaglandse moesson. Zoals weilanden die te nat zijn en dus moeten de koeien op stal blijven en hun wintervoer nu al eten. Of oogsten die (dreigen te) mislukken, met als gevolg stijgende prijzen. Friet wordt dadelijk een luxeproduct, dus geniet er nog maar even extra van. Nu het nog kan.

Herkent u zich in beiden?

Ik wel, maar ik zou ze ook graag even een ander perspectief willen bieden

Ik richt ondertussen mijn blik weer even op het weerhuisje en zijn bewoners. Er ligt een klein boekje bij hen op tafel. Ik moet er even mijn vergrootglas bij pakken, maar zie dat het de Enkhuizer Almanak is. Het zonnevrouwtje grijpt naar de almanak en bladert er ongeduldig doorheen. Ze wil natuurlijk graag weten wat deze zomer nog gaat brengen. Komt haar regenman nog ooit terug? Ik hoop dat ze elkaar gewoon afwisselen, tien dagen het zonnevrouwtje. Dan een dag of twee weer haar wederhelft. Zodat alles lekker groeit en bloeit, maar niet verschroeit.

Dat we echter niet veel invloed hebben op het dagelijkse weer, is duidelijk. Zeuren erover is typisch Nederlands en ook heel begrijpelijk. Maar het is inmiddels ook meer dan duidelijk dat we helaas wel invloed hebben op het klimaat, dat zijn ongenoegen uit door middel van onder andere overstromingen en extreme hitte. In India breekt de thermometer hitterecords. Mijn hart breekt als ik denk aan arme mensen die letterlijk geen eten hebben als ze niet doorwerken in temperaturen van 50 graden. En water? Dat is er ook niet.

Daarom fluister ik zacht tegen de weerhuisjebewoners (en stiekem ook tegen u, lieve lezer) dat het eigenlijk allemaal nog wel meevalt. Ik fluister ze toe dat we toch nog heel veel geluk hebben met de plek waar ons (weer)huisje staat. Want al brengt de regen nu tegenslag. Na regen komt ook altijd weer zonneschijn.

Rosemarie Neuen (1979) is van huis uit journalist, maar heeft zich de laatste tijd met haar bedrijf Schrijfroos toegelegd op storytelling. Haar bijzondere belangstelling gaat daarbij uit naar duurzaamheid en de natuur. Ze wil de wereld graag een beetje beter en groener maken.

Meer weten: https://schrijfroos.nl

VACATURES

VACATURE?

De ondernemingsraad van RD Maasland zoekt een gemotiveerde en nauwkeurige

AMBTELIJK SECRETARIS OR

RD Maasland is volop in ontwikkeling en wil transformeren van een traditionele afvalinzamelaar naar een circulaire partner vanuit de missie: zoveel mogelijk grondstoffen uit het afval halen, zodat deze opnieuw tot producten kunnen worden verwerkt. Zo draagt RD Maasland bij aan een circulaire economie. De OR helpt dit te verwezenlijken door te overleggen over het beleid van de organisatie en houdt daarbij nauwlettend de belangen van de medewerkers in de gaten. De OR bestaat uit 3 medewerkers uit verschillende domeinen binnen RD Maasland.

Wat ga je doen?

Als ambtelijk secretaris ben je verantwoordelijk voor het op orde houden van de documenthuishouding en het voorbereiden van de vergaderingen van de ondernemingsraad.

•Je ondersteunt de ondernemingsraadsleden bij hun taken en activiteiten.

•Je stelt in samenwerking met de OR de vergaderagenda’s op en maakt waar nodig een korte inhoudelijke toelichting op te behandelen onderwerpen.

•Je notuleert de vergadering en draagt zorg voor de verslaglegging.

•Je stelt planningen op en bewaakt in nauwe samenwerking met de OR de actiepunten en afspraken.

•Je kent de weg binnen de WOR (Wet op de Ondernemingsraden) en de cao. Je adviseert de OR gevraagd en ongevraagd over de advies-, instemmings- of informatieplicht van te behandelen onderwerpen.

•Je adviseert de OR-leden over het (schriftelijk) verwoorden van standpunten. Je zorgt ervoor dat in formele correspondentie de belangrijke zaken goed zijn geformuleerd.

•Je bewaakt de gestelde termijnen en procedures bij de afhandeling van zaken.

Wat vragen wij?

• Voldoende aantoonbare relevante werkervaring;

• Kennis van de WOR;

• Goede sociale vaardigheden;

•Flexibele werkhouding, gemiddeld 4 uur per week;

• De OR-vergaderingen zijn gepland op de tweede en laatste dinsdagmiddag van de maand;

• Je wilt je voor minimaal drie jaar committeren.

Wil je solliciteren?

Stuur dan je CV met korte motivatie naar PenO@rdmaasland.nl. Voor meer informatie kun

je contact opnemen met Hilde Vaes, afdeling P&O, tel. (0475) 38 41 00.

OOK TIJDENS DE BOUWVAK ZIJN WIJ NORMAAL GEOPEND

IK BEN Donna medewerker

huishouding thuiszorg

Maak kennis met Donna, ze helpt mensen die nog thuis wonen met het huishouden, maar daarnaast is ze ook een sociale en vrolijke muzieklie ebster én schrijfster van haar eigen boek.

Donna ondersteunt bij huishoudelijke taken, waardoor cliënten kunnen genieten van een schoon en lee aar thuis. Die ene plek waar ze zichzelf kunnen zijn, elke dag weer.

Werken in de huishouding bij mensen thuis is leuk werk dat goed met een gezin, een opleiding of een druk sociaal leven te combineren is!

• Bepaal zelf wanneer je werkt:

- Uren variërend van 5 tot 22 uur per week

- Werkdagen van maandag t/m vrijdag

• Je verdient min. € 13,52 en max. € 16,49 bruto per uur (a ankelijk van je ervaring). Vakantiegeld én eindejaarsuitkering komt hier nog bij!

Dus...waar wacht je nog op? Scan de QR-code voor de vacature en ga net als Donna aan de slag!

- ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT

LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK

werkenbij@landvanhorne.nl

Bekijk de vacature

Leeg nest syndroom

In mei legt iedere vogel een ei is het gezegde. En nou is dat misschien niet meteen altijd in mei maar toch in het voorjaar hoor je links en rechts in nesten bedrijvigheid. Nadat het nest is ingericht kan het feest beginnen. Met vaak drie of vier eieren is het na enige tijd al erg gezellig met de broers en zussen in een nest. En al na een week of drie tot vier zijn de jongen klaar om de grote wereld te ontdekken. Bij sommige soorten doen ze eerst wat vliegoefeningen voordat ze echt het nest definitief verlaten. Maar bij andere soorten vliegen ze meteen uit en gaan ze direct de weide wereld in. Laatst zag ik in een nest nog één laatste jong zitten.

De ouders probeerde hem uit de nestkast te lokken door in de opening van de nestkast te gaan zitten met wat voer in de bek. En het hielp want heel voorzichtig kwam het laatste jong in de opening spreidde zijn kleine vleugel en liet zich uit de opening vallen. En ja hoor hij kon vliegen.

In het begin kunnen de meeste jonge vogels nog wel wat hulp gebruiken bijvoorbeeld bij het zoeken van voer. En vaak zie je ook de hele familie nog samen vliegen zodat ze toch wat hulp hebben van elkaar. Zeker het eerste jaar is die hulp welkom want het leven is voor een jonge vogel gevaarlijk. Ongeveer 20 % van de jong vogels overleeft het eerste jaar niet. Er liggen veel jagers op de loer die graag een jonge vogel op de menukaart zien. Van de ouders leren de jongen hoe ze kunnen overleven.

Ze leren de gevaren te herkennen en reageren al snel op de alarm roepen van hun ouders die ze in het nest al aangeleerd zijn. Maar uiteindelijk zullen ook de jonge vogels de familie verlaten om een partner te zoeken en samen een eigen nest te gaan vullen.

Robert Martens

En dan ontstaat het lege nest syndroom. Ik weet niet of u er wel eens van het leeg nest syndroom heeft gehoord. Dit verwijst naar het gevoel van leegte dat ontstaat als je kind en zeker je laatste kind het huis uit gaat. Na jaren van een huis vol gezelligheid en veel geluid naar een stiller huis. Misschien zoals bij vogels eerst nog met wat onregelmatig uit en thuis maar uiteindelijk toch echt de weide wereld in.

Ik weet niet of u wel eens van het leeg nest syndroom heeft gehoord

Misschien is dat wel de belangrijkste rol van opvoeden om kinderen klaar te stomen zodat zij zelfstandig hun eigen levensweg kiezen. En op die weg zijn een paar belangrijke momenten. De eerste keer naar de kinderopvang. De eerst dag naar de basisschool. De eerste keer zelf op de fiets naar school of de voetbalclub. Van basisschool naar de middelbare school om daar een paar jaar later met een diploma weer te vertrekken. En op social media zie ik dat ouders daar ook erg gelukkig van worden.

Want ik heb tientallen ouders mogen feliciteren die op social media een foto plaatste van dochter of zoon met een vlag, champagne of slingers. En gelijk hebben ze want je mag je

mag dit moment rustig met andere delen. Maar als ze daarna gaan studeren of gaan werken komt toch al snel het moment dat ze op kamers of op zichzelf gaan wonen en wordt duidelijk dat ze langzamerhand echt geen onderdeel meer zijn van het dagelijks leven van mam en pap.

En dat valt bij heel veel ouders niet mee. Maar ja vogels hebben ieder jaar een leeg nest en die leren daar ook mee om te gaan dus dan moet dat bij ons mensen toch ook lukken.

Robert Martens is wethouder bij de Gemeente Leudal, en daarvoor heeft hij ruim 25 jaar ervaring als jurist opgedaan. Hij hield zich met name bezig met arbeidsrecht, contractenrecht en agrarisch recht voor particulieren en bedrijven. Hij onderscheidt zich met name door zijn eenvoudig taalgebruik. Robert Martens is getrouwd en heeft een zoon van 28 en een dochter van 26 jaar.

EEN BIJZONDERE VONDST LEIDDE TOT EEN

Na het overlijden van Rita Roukens in december 2021 vonden haar kinderen tussen haar spulletjes een oud notitieboekje. Op zich niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat er zich tussen de vergeelde bladzijden van dat boekje een manuscript bevond van een nooit gepubliceerd boek. Rita Roukens (1930) had in dit manuscript vastgelegd hoe zij als opgroeiend kind uit een Zuid-Limburgs gezin de oorlog had beleefd.

Zonde

“Het zou zonde zijn, wanneer het boeiende verhaal van onze moeder verloren zou gaan”, vertelt haar dochter Conny Roukens, die voorheen in Haelen aan de Napoleonsweg woonde en nu in Stramproy. “Het is niet alleen een héél persoonlijk verhaal, het geeft ook een tijdsbeeld weer van de oorlogsjaren in Zuid-Limburg. De lezer wordt in het boek meegenomen in grappige en spannende

momenten, waarbij de familie zich maar moet zien te redden te midden van de chaos van een oorlog. Wij, Rita’s kinderen, hebben samen besloten haar boek alsnog postuum uit te geven. Zelf heeft mijn moeder die stap nooit durven te zetten. Dat was haar waarschijnlijk allemaal teveel gedoe. Wellicht voelde ze er ook weinig voor haar werk door anderen te laten beoordelen. Toch is het jammer dat ze dit nu niet meer mee mag maken. Bij het zien van het boek, met op de kaft een kind kijkend naar een brandend gebouw, zou ze toch wel heel trots zijn geweest.”

“Niemand mocht de aantekeningen lezen” De familie Roukens deed de opmerkelijke vondst pakweg anderhalf jaar na Rita Roukens’ overlijden. Dat Rita Roukens in de jaren tachtig gebeurtenissen uit de oorlog had genoteerd was hen wel bekend, maar niemand mocht destijds haar aantekeningen lezen. Dat ze een volwaardig boek geschreven had, was dan ook een grote verrassing. Conny’s dochter, Lieke Moonen, heeft het getypte manuscript van haar oma compleet gedigitaliseerd en geredigeerd. Lieke: “Oma nam het bijvoorbeeld niet al te nauw met hooflettergebruik en interpunctie. Dat alles aanpassen was nog een hele klus. Hier en daar heb ik de spelling aan de huidige regels aangepast, maar verder is oma’s tekst echt helemaal origineel gebleven.”

Gezin Cox

Het boek is getiteld ‘God samme liefhebben’ en dat is in het boek een geregeld gebezigde uitspraak van Rita Roukens’ excentrieke oma. Deze bejaarde, maar zeer resolute dame, laat zich door niemand in haar omgeving de kaas van het brood eten. Zo toont ze weinig ontzag en eerbied voor de plaatselijke pastoor wiens lichaamsgeur ze niet erg waardeert en dat laat ze op een niet al te subtiele manier blijken. Desondanks is zij een heel gelovig mens en sterk gehecht aan haar Heilig Hartbeeld waarmee ze een soort haat-liefde verhouding heeft. Bij iedere verhuizing naar een ander onderkomen sleept ze dit beeld mee. Wanneer het beeld bij een bombardement behoorlijk beschadigd raakt, ontsteekt ze in woede. Zonder veel ontzag en schrik voor de Duitse bezetter wandelt ze kordaat bij de Ortskommandantur naar binnen om haar beklag te doen. Ze wenst de hoogste baas spreken en dat lukt haar. Bij hem

steekt ze haar mening over het oorlogsgeweld niet onder stoelen of banken en ze verzoekt hem en passant om lijm om de schade aan haar beeld te kunnen herstellen. Door dergelijke anekdotes koppelt Rita Roukens in haar boek tragische oorlogsgebeurtenissen aan humor en op die wijze wordt ‘God samme liefhebben’ best een lichtvoetig boek dat heel leesbaar geschreven is. Het boek maakt de lezer duidelijk dat ondanks de bezetting, de dagelijkse beslommeringen in een Limburgs dorpje toch gewoon doorgaan en dat humor een krachtig overlevingsmiddel is, zelfs wanneer het front wel héél dichtbij komt.

Een feest van herkenning

Het schrijven en herschrijven van ‘God samme liefhebben’ heeft volgens Rita’s dochter en kleindochter jarenlang geduurd. Dat het een lang schrijfproces is geweest, merk je ook aan de schrijfstijl die gaandeweg iets verandert en iets zakelijker lijkt te worden. De markante karaktertrekken en het taalgebruik van de oma uit het boek zijn voor haar dochter en kleindochter een feest van herkenning: Sommige typische uitdrukkingen van haar worden nog altijd en dus al generaties lang in de familie gebezigd.

Rita Roukens (1930-2021) groeide op in Nieuwenhagen en Kerkrade en werd moeder van vier kinderen. Van 1970 tot 1995 werkte ze als journaliste voor het Limburgs Dagblad. Vóór die tijd schreef ze al korte verhalen over het alledaagse leven. Na de komst van haar acht kleinkinderen schreef en illustreerde ze ook kinderboeken en dus ook ‘God samme liefhebben’ dat te bestellen is op www.boekscout.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.