HALLO Magazine 4 voor mei

Page 1

04 | MAANDMAGAZINE VOOR MEI 2024

DENNIS NIES: VAN BOOMKLIMMER tot Nationaal kampioen boomverzorger GEMEENTE LEUDAL Gemeente nieuws WESSEM Het drama van de Koeweide BOSPOP 2024 vrij 12 juli | za 13 juli | zo 14 juli Bezoek ook HALLO Magazine Online.nl MAASGOUW GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL NEDERWEERT LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK LEUDAL - MAASGOUW - ROERMOND - NEDERWEERT - WEERT LEUDAL - NEDERWEERT - MAASGOUW - GRENSSTREEK GERRIT TACKEN Column: Genieten DE WENSAMBULANCE VERVULT VAAK DE LAATSTE WENS
UITGAVE

woensdag 15 mei

Groenstraat 2, 6067 AZ Linne

ALTIJD DE BESTE KEUS

ALTIJD DE JUISTE PRIJS

ALTIJD VERANTWOORD

Openingstijden:

Maandag t/m zaterdag van 8.00 uur tot 20.00 uur

Zondag van 9.00 uur tot 18.00 uur

WWW.BOONSMARKT.NL

NIEUW IN LINNE O ciële Opening Supermarkt
9:00 uur Linne De familie Geurts heet u van harte welkom!

HALLO Magazine.

Uitgave vanaf 24 april 2024

In deze uitgave onder andere:

• Column oa. Gerrit Tacken

• Actueel

• Gemeente Nieuws Leudal

• Hallo Historie

• Wensambulance

HALLO Magazine en HALLO Magazine Online.nl wordt voor u gemaakt door:

Verantwoordelijke uitgevers:

Koos en Anja Baats Vossen

Advertenties: HALLO@aqua-media.nl

Redactie: redactie@aqua-media.nl

Redactie:

Quirien van Haelen, Leon Moonen, Pieter Knippenberg, Ben Ubachs, Frits Criens, Robert Martens, Werner Bloemers, Rosemarie Neuen, Pastor Marcus VanKan, Gerrit Tacken, Jan Kessels

DTP & Design:

Alexandra Schaeken / Appeltje-A

Fotografie: Aqua Media Adviseurs

Verspreiding: Aqua Media Verspreiding Aanmelden als bezorger of voor bezorgklachten kunt u contact opnemen met: bezorging@aqua-media.nl o.v.v. aanmelding als bezorger of bezorgklachten.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enigerlei wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel HALLO MAGAZINE met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, is Aqua Media Adviseurs niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

HALLO MAGAZINE verschijnt maandelijks in een oplage van ruim 30.000 ex. HALLO Magazine wordt huis aan huis verspreid in Leudal, Nederweert, Maasgouw (Beegden, Heel, Panheel Wessem en Thorn) Ook gratis mee te nemen op ruim 120 meeneemadressen

HALLO Magazine en HALLO Online.nl zijn een uitgave van

0475 - 85 49 90

HALLO@aqua-media.nl

redactie@aqua-media.nl www.aqua-media.nl

Biertje?

Jongens met onvolgroeide hersenen doen soms domme dingen, zeker als ze gedronken hebben. Een aangetrouwde neef van me heeft in de vroege jaren negentig een trein gestolen én is er mee op pad gegaan. Het gebeurde op het rangeerterrein in Venlo. Zijn vriendengroepje had net een krat lauwe Heineken leeg, miste de laatste trein, klom over een hek en sloop een lege locomotief binnen. Binnen een paar minuten hadden de handige jongens de loco gestart en zetten ze de trein in beweging richting Roermond. Gelukkig werden ze op tijd tegengehouden door een oplettende medewerker. Het heeft de jongens geen strafblad opgeleverd. Wijsheid kwam bij hem met de jaren en is hij inmiddels al jaren een succesvolle belastingbetaler.

Niet alleen mijn aangetrouwde neef is in zijn jonge jaren weleens over de schreef gegaan, maar ik heb zelf ook wat domme keuzes gemaakt. Ik denk dat ik een jaar of twaalf was toen ik voor het eerst betrokken was bij iets wat nu op facebook minimaal 300 keer gedeeld zou worden. Met carnaval trapten we lantaarnpalen uit en dat ging een keer mis. Op straatverlichting zit een beveiliging zodat de lampen zichzelf een minuut of tien uitschakelen bij een botsing en als je hard tegen een plaatje op de paal trapt, schakelt de beveiliging de lamp dus even uit. Op carnavalsdinsdag kwam de kap van een paal los en viel die op de grond in stukken. Ik geloof dat ik een jaar lang niet meer tegen palen getrapt heb en ook niet meer stiekem van de Heinekens van de vensterbank op het café heb gedronken. Later heb ik nog wel het een en ander aan rottigheid uitgehaald waar ik nu met schaamrood op mijn kaken

De straffen die er onder zulke berichten worden voorgesteld, vind ik persoonlijk vaak wat buitenproportioneel.

Zeker als je het vergelijkt met immoreel gedrag van volwassenen met volgroeide hersenen

aan terugdenk, maar daar kan ik verder niet al te veel over vertellen, omdat mijn ouders de Hallo ook lezen. Gelukkig heb ik inmiddels zoveel belasting betaald dat alle lantaarnpalen nieuwe kappen hebben.

De afgelopen tijd zie ik steeds vaker filmpjes op facebook opduiken van vandalistische jongeren die aan de digitale schandpaal genageld worden. Die filmpjes worden door honderden mensen gedeeld en daar verschijnen dan weer duizenden reacties op. ‘Kepothouwe det sjorem’, ‘Ze worre steets jonger’, ‘‘t Verzoepe niet waerd,’ ‘Laeveslang vastzitte det tuug,’ enz.’ Misschien heeft u het filmpje voorbij zien komen van dat jochie dat ‘s nachts een plant uit een plantenbak trok op een terras in Roermond.

Supervervelend als je ’s ochtends een plant op je tafeltje vindt en de rotzooi op moet ruimen en nogal zinloos ook. Ik snap de boosheid, maar slaan we niet een beetje door op het gebied van shaming? Moeten er echt honderden reacties onder, zelfs nog als blijkt dat het joch zijn excuses is komen aanbieden? Moet zo’n jongen, hoe dom zijn actie ook was, niet de kans krijgen om zijn fouten recht te

Quirien van Haelen

zetten? Voorlopig even geen ‘Biertjes, ‘Goudgele Rakkers’, ‘Pintjes’, ‘Koude Kletsers’, ‘Pilskes’, ‘Heinies’, ‘Biertjes’ en ‘Gerstenatjes’ voor hem zou ik zeggen.

De straffen die er onder zulke berichten worden voorgesteld, vind ik persoonlijk vaak wat buitenproportioneel. Zeker als je het vergelijkt met immoreel gedrag van volwassenen met volgroeide hersenen. We veroordelen een kind dat een bloempot sloopt in krachtigere termen dan een zestiger zonder moreel kompas die er trots op is dat ze voor dertig miljoen aan belasting ontwijkt.

Gelukkig heb ik inmiddels zoveel belasting betaald dat alle lantaarnpalen nieuwe kappen hebben

Ik bedoel natuurlijk Charlene de Carvalho-Heineken, de erfgename van Heineken die onlangs nog in NRC meldde dat ze heel gewiekst voor tientallen miljoenen belasting ontwijkt. Hoewel ze een vermogen van 16 miljard heeft, wil ze zo min mogelijk bijdragen en helaas bestaan er financiële jongens zonder geweten die bereid zijn haar te helpen en het geld voor haar wegsluizen. Het mag, maar het zijn schimmige constructies waar je je best een beetje voor zou mogen schamen. Van publieke verontwaardiging is echter nauwelijks sprake, ik heb geen shamingfoto’s of lijst met namen van leden van haar financiële team voorbij zien komen en de kroegen die Heineken tappen hebben zelfs niet besloten om de tapkraan drie minuten dicht te houden.

Volgens mij moeten we jongens met onvolgroeide hersenen een beetje beschermen tegen zichzelf en ze aanpakken, maar ook

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer schrijft hij columns voor dit blad, vaak met een humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.

HALLO MAGA ZINE 3
COLOFON COLUMN Bezoek ook HALLO Magazine Online.nl DE WENSAMBULANCE VERVULT VAAK DE LAATSTE WENS
Daarom zoeken we JOU als bezorger. Interesse? HALLO MAGAZINE WORDT NIET BEZORGD DOOR DE KABOUTERTJES! Mail dan naar bezorging@aqua-media.nl INFORMEER NAAR ONZE MOOIE VERGOEDING!

Onderhoud aan

gasverbrandingstoestellen, zoals cv-ketels, geisers of gaskachels mag na 1 april 2023 alleen nog maar uitgevoerd worden door gecerti ceerde bedrijven met een CO-vrij-certi caat. We zijn verheugd u te melden, dat we dit certi caat hebben behaald.

Peter Schreursweg 46 | 6081 NX Haelen

T 0475 59 30 96 | info@bootshaelen.nl www.bootshaelen.nl

BADKAMERS • WARMTEPOMPEN • CV-KETELS KOOP/HUUR DOUCHE IN 1 DAG

• INSTALLATIEWERK

• PERSOONLIJK, EERLIJK EN GEDEGEN ADVIES

• PERSOONLIJK, EERLIJK EN GEDEGEN ADVIES

• KEUKENS VOOR ELK BUDGET, VAN BASISKEUKEN TOT MAATWERK

• KEUKENS VOOR ELK BUDGET, VAN BASISKEUKEN TOT MAATWERK

• OOK LOSSE INBOUWAPPARATUUR

• OOK LOSSE INBOUWBOUWAPPARATUUR

• EIGEN MONTAGEDIENST

• EIGEN MONTAGEDIENST

• VERZORGEN DESGEWENST ALLE BIJKOMENDE WERKZAAMHEDEN

Al meer dan

Markt 31b, Kessel 077 - 462 1898 verhaegenkeukens.nl 45

Markt 31b, Kessel 077 - 462 1898 verhaegenkeukens.nl 45

• jaar

DE SPECIALIST VOOR UW BADKAMERRENOVATIE & INSTALLATIETECHNIEK
• ••
••
• ••
•• • •
• • jaar
PERSOONLIJKE KEUKENSPECIALISTEN
UW

WAAR ZOU JE NOG EEN KEER NAAR TOE WILLEN NU JE DIT NOG KAN? DE WENSAMBULANCE VERVULT VAAK DE LAATSTE WENS

Nog één keer een bezoek aan de dierentuin, je pasgeboren kleinkindje gaan bewonderen of op zaterdagavond het concert van je favoriete band of zanger bezoeken. Allemaal momenten om van te genieten en voor velen lijken ze zo vanzelfsprekend. Maar wanneer je zeer ernstig ziek bent, wellicht al terminaal en regulier vervoer onmogelijk is, dan lijken deze geluksmomentjes vaak niet meer mogelijk te zijn. Een wensambulance kan dan uitkomst brengen. In onze provincie kan voor het vervullen van een dergelijke laatste wens een beroep gedaan worden op de stichting Wensambulance Limburg. Huub Gubbels, geboren en getogen in Maasbracht en nu woonachtig is Sittard is voorzitter van het stichtingsbestuur.

Wensritten

Een ambulances is voor Huub Gubbels een heel vertrouwd vervoermiddel. Gubbels was tot zijn vervroegd pensioen in 2013 verantwoordelijk voor de ambulance zorg in Zuid-Limburg. Hij maakte regelmatig mee dat terminale patiënten die vanuit het ziekenhuis naar een hospice gingen, graag nog eens langs hun huis of een andere belangrijke plaats uit hun leven wilde rijden. “Soms was dat mogelijk maar lang niet altijd”, zegt Huub Gubbels. “De verzekeraar betaalde niet voor dergelijke ritten.”

“Met een oud-marinier hebben we de marine kazerne in Den Helder bezocht. Daar haalde men alles uit de kast om hun oude kameraad een prachtige dag te bezorgen. Inclusief een boottocht met blusboten, die speciaal voor hem in actie kwamen.”

Om iets te kunnen betekenen voor mensen met zo’n laatste wens, richtte Huub Gubbels samen met Leon Triepels de Stichting Wensambulance Limburg op. Deze stichting vervult sinds 2013 wensritten voor volwassenen en kinderen die ernstig ziek zijn, bedlegerig zijn of in hun laatste levensfase zitten. Gubbels: “Iedereen en elke stichting kan bij ons aankloppen om te helpen bij het verwezenlijken van een laatste wens. Naast het vervoer met de ambulance nemen wij als Wensambulance Limburg ook de begeleiding door kundige zorgverleners tijdens deze dag voor onze rekening.

“We reden onder een boog water door die brandweermannen bij het afscheid van hun terminale collega over de wensambulance spoten.”

André Rieu

We zijn in 2013 gestart met één ambulance. Die werd ons geschonken door de Ambulancezorg Limburg Noord. Inmiddels

hebben we er drie waarvan er een speciaal ingericht is voor het vervoer van kinderen. Vanaf de start is trouwens André Rieu een van onze officiële ambassadeurs. Zijn beeltenis met een viool op zijn schouder, is dan ook afgebeeld op de zijkant van onze ambulances. Wij mogen ieder jaar met onze wensvragers, hun familieleden en meereizende vrijwilligers pro deo zijn concerten in Maastricht bezoeken. Dat gaat al gauw over honderd gratis toegangskaartjes. Wij zijn daar als stichting voor onze wensvragers héél erg blij mee. Met het vervullen van een laatste wens kan iemand, ondanks al het verdriet en de pijn toch weer even genieten en even zijn of haar zorgen vergeten. Soms is er voor een wens meer organisatie nodig. Dan werken wij samen met onder andere de stichting Dreams4You en de Make-A-Wish Foundation.”

“Al die laatste bezoekjes aan de concerten van Rieu, met zeer blije mensen en iedere keer de speciale aandacht van Pierre Rieu en de mensen van het orkest van Rieu, dat is voor de wensvrager, de familie en de begeleiders geweldig!”

Hoe vaak wordt de wensambulance per jaar ingezet? Huub Gubbels: ”Toen we in 2013 van start gingen, hebben we 18 wensritten verzorgd. Nu is dat uitgegroeid tot meer dan 200 ritten per jaar. We verzorgen iedere week wel 4 a 5 ritten. Dat doen we op werkdagen maar ook in weekends. De wensaanvrager geeft aan waar hij of zij naar toe wil en wanneer. Dat kan echt van alles zijn. Er zijn mensen die nog één keer in hun leven de zee willen zien, anderen willen nog een keer een wedstrijd van hun favoriete voetbalclub bijwonen of met hun gezin de Efteling bezoeken. Het is echt heel divers. Soms wil iemand gewoon even een paar straten verder om het huis waar hij geboren is, nog eens te zien. In principe doen wij alles, zolang de wensvrager maar over een indicatie voor liggend vervoer beschikt. We zijn zelfs ooit met iemand naar Disneyland Parijs geweest. Onze wensritten zijn kosteloos en vinden in principe plaats vanuit Limburg.”

“De laatste wens van een oude zeeman. Hij wilde nog eens naar de Walletjes in Amsterdam en dat hebben we gedaan!”

“Doe het wanneer je het nog bewust meemaakt en je er nog van kunt genieten”

De Stichting Wensambulance Limburg beschikt over een groot aantal enthousiaste en professionele vrijwilligers en wordt door veel bedrijven met donaties financieel ondersteund bij haar werk. Huub Gubbels: “We beschikken momenteel over 140 vrijwilligers. Veelal zijn dat mensen met een zorgachtergrond, maar ook mensen die werken of gewerkt hebben bij politie of brandweer. Onze vrijwilligers zijn op allerlei terreinen voor de stichting actief: van bestuurslid tot rittencoördinator en begeleider van wensritten. Ook zijn er mensen die op vrijwillige basis ons wagenpark onderhouden. Omdat onze vrijwilligers met héél kwetsbare mensen in contact komen, krijgen ze ieder jaar een verplichte scholing. Na iedere wensrit wordt er door de begeleiders geëvalueerd. Wat ging goed en wat is voor verbetering vatbaar? We maken wel eens mee dat iemand direct na het vervullen van die laatste wens overlijdt. Bij ons overheerst dan toch het gevoel dat het ons gelukt is die laatste wens te vervullen. Het is ook belangrijk dat je niet te lang wacht met de vervulling van je laatste wens. Doe het wanneer je het

nog bewust meemaakt en je er nog van kunt genieten”, aldus stichtingsvoorzitter Huub Gubbels.

“We zijn met een man naar zijn geliefde visvijver gereden waar hij nog een keer vanaf de brancard heeft kunnen vissen.”

Voor meer informatie over de wensambulance en voor het aanvragen van een wensrit zie: wensambulancelimburg.nl Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine.nl

HALLO MAGA ZINE 5
Foto: website Wensambulance Limburg
Op de foto: Huub Gubbels, voorzitter van het stichtingsbestuur

Zomerbloeiers & meer!

De grootste collectie bloempotten en bakken in de regio tegen actieprijzen

U kunt nu ook bij ons terecht voor een grote collectie:

Vaste planten & heesters

Groentenplanten & aardbeiplanten

Openingstijden:

Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Kijk voor meer informatie ook op onze geheel vernieuwde website: www.tuincentrumverhaag.nl

S TANDBEELDENFESTIVAL T HORN BREIDT UIT MET STRAATTHEATER

Eerste Pinksterdag is traditioneel de dag dat Thorn letterlijk even stil staat. Levende Standbeelden sieren dan de pittoreske straatjes in het Witte Stadje Thorn. Het festival is sinds enkele jaren tevens het Open Limburgs Kampioenschap voor levende standbeelden. Daarnaast dingen de beelden mee naar de Fletcher Publieksprijs.

Dit jaar voegt de organisatie daar echter iets nieuws aan toe: straattheater. En dat betekent dat er nóg meer te lachen valt tijdens ToonBeeld Thorn. De keuze voor straattheater komt niet zomaar uit de lucht vallen, vertelt voorzitter Har Bokken van de organiserende Stichting Thorn Metronoom. “De laatste jaren zagen we dat de levende standbeelden steeds meer interactie zoeken met het publiek.

Bezoekers waarderen dat ook. De uitbreiding met straattheater ligt daarom ook voor de hand, maar de levende standbeelden blijven het middelpunt van ons festival.”

Meer informatie vindt u op www.toonbeeldthorn.nl KONINGSDAG 27 APRIL & KOOPZONDAG

ToonBeeld Thorn staat al jaren garant voor een gezellig dagje uit voor jong en oud. Een wandeling door het historische centrum van het Witte Stadje Thorn leidt bezoekers langs standbeelden én straattheater. Dat is dubbel

genieten. Terrasjes, restaurants en winkels zijn gewoon open op deze Eerste Pinksterdag. Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een ‘beeldig’ dagje uit.

De organisatie adviseert bezoekers om zo veel mogelijk met de ets te komen. Enkele Thornse verenigingen richten bewaakte etsenstallingen in waar u tegen een kleine vergoeding uw tweewieler kunt achterlaten.

Toegang tot het levende standbeeldenfestival op 19 mei kost € 3,50 voor volwassenen. Kinderen mogen uiteraard gratis binnen. Het festival begint om 12.30 uur en eindigt om 16.30 uur.

foto’s: Niels Bots
28 APRIL OPEN VAN 11 TOT 15 UUR KOOPZONDAGEN IN MEI: BEVRIJDINGSDAG 5 MEI - HEMELVAARTSDAG 9 MEIMOEDERDAG 12 MEI - 2E PINKSTERDAG
BLOEMEN- EN PLANTENKWEKERIJ VERHAAG Hoogstraat 17 • 6011 RX Ell • Tel. 0495 - 55 12 43 of 06 - 11 41 01 81 • www.tuincentrumverhaag.nl Verhaag Nu ook verkoop van Pokon potgrond en pokonmeststoffen. Tegen inlevering van deze advertentie 10% korting op Alstroemeria’s. en Hortensia’s Openingstijden: ma t/m vrij 9.00-18.00 u. zat. 9.00-17.00 u. • Tussen de middag gesloten van 12.00-13.00 u. Hoogstraat 17 • 6011 RX Ell • Tel. 06 11410181 • www.tuin3.nl
en Plantenkwekerij
palmbomen
Nog de gehele maand juni Zomerbloeiers AL MEER DAN 65 JAAR EEN VERTROUWD ADRES
20 MEI OPEN VAN 11.00 - 15.00 UUR
Bloemen-
Wintervaste
50%korting.

Dat in Heythuysen een Nederlands kampioen boomverzorging woont, zal voor veel Hallo Magazine lezers een verrassing zijn. Niets is echter minder waar! Geboren en getogen Heythuysenaar Dennis Nies (1998) die met zijn flink postuur, lange bij elkaar gebonden blonde haren en dito baard meer oogt als een echte Viking, mocht zich in 2022 Nederlands beste boomklimmende boomverzorger noemen, na een weekend lang boomklimmen in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Als Nederlands kampioen mocht Dennis Nies naar het wereldkampioenschap voor boomklimmers in New Mexico in de Verenigde Staten. Op 24 en 25 mei doet hij opnieuw een gooi naar het Nederlands kampioenschap in het Brabantse Waalre. Hallo Magazine ging deze maand met de jeugdige boomverzorger in gesprek.

Hoe ben je in dit wereldje verzeild geraakt?

“Na de basisschool ben ik met een Havo-advies naar St. Ursula in Horn gegaan. Maar ik had bepaald geen talenknobbel en heb daar uiteindelijk een VMBO-T diploma behaald. Daarna volgde de VeVa-opleiding. Veva staat voor Veiligheid en Vakmanschap. Het is een opleiding op MBO niveau, die je volgt bij een ROC. Je wisselt in deze MBO- opleiding theorielessen af met praktijklessen bij Defensie. Uiteindelijk bleek ik toch niet geschikt voor het werk bij defensie”, vertelt Dennis. Social media

Een filmpje op Facebook over het werk van boomverzorgers in Canada trekt zijn interesse en

Dennis Nies besluit in België een basiscursus boomklimmen te gaan volgen. Daarna is hij helemaal verknocht aan het klimwerk. Dennis: “Tijdens die intensieve driedaagse cursus heb ik met name werptechnieken geleerd en ook hoe je als boomklimmer met touwen moet omgaan. Fascinerend voor mij! Dat dikke touw komt overigens niet vanzelf in een boom. Je gooit eerst een dunne werplijn waaraan een loodje bevestigd is naar de juiste plaats in de boom. Via die dunne lijn kun je dan je zware sterke werklijn naar boven trekken. Tijdens deze cursus klommen we in bomen van maximaal 18 meter. Voor mij werd het toen al snel duidelijk dat ik van boomverzorging mijn beroep wilde maken.

Dat heb ik dus ook gedaan. Ik heb daartoe een BBL-traject gevolgd in Boxtel met héél veel praktijkonderwijs. (BBL: Beroepsbegeleidende Leerweg: vier dagen werken; één dag onderwijs. red.) Denk daarbij aan het hanteren en onderhouden van kleine en grote kettingzagen, diverse klimtechnieken en snoeitechnieken in allerlei uiteenlopende situaties. Daarnaast leerden we ‘alles’ over bomen”, zegt Dennis. “Variërend van het aanplanten, onderhouden, snoeien en veilig vellen van bomen.”

“Een boomverzorger is geen bomendokter”

“Boomverzorgers zijn geen wonderdokters die met wat medicijnen een zieke boom weer gezond kunnen maken. Wel kunnen wij een boom behandelen zodat deze langer vitaal blijft. Op dit moment behandelen wij veel bomen met bijvoorbeeld essentaksterfte of met kastanjebloedingsziekte. Bomen hebben straks ook weer te lijden van de eikenprocessierups, want die verstoort door de enorme bladvraat het

proces van fotosynthese. Ook tondelzwammen kunnen het kernhout van bomen behoorlijk aantasten. Wanneer wij bomen op een juiste manier te behandelen, hebben ze een langere levensduur. Er is trouwens best veel werk voor boomverzorgers. Als je houdt van buitenwerk en niet bang bent je handen vuil te maken, kun je na de opleiding gemakkelijk als boomverzorger aan de slag. Het is fysiek best wel pittig werk en je moet over de nodige lenigheid en kracht beschikken. Maar het buiten werken is heel fijn. Het houdt je mentaal gezond. Zelf doe ik wel wat aan krachttraining om mijn blessuregevoeligheid laag te houden. Ik werk inmiddels als ZZP-er, maar bij grotere klussen werk ik samen met collega’s, want veilig werken is van het grootste belang in ons beroep.

Calamiteiten

Als boomverzorgers worden wij ook ingeschakeld bij calamiteiten. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld bomen of grote takken die tijdens een storm op een gebouw zijn gevallen of op de bovenleiding van het spoor terechtgekomen zijn. In het laatste geval laat de brandweer en ProRail zo’n klus liever aan professionele boomverzorgers over en dat is ook verstandig. Laat de brandweer maar blussen; daar zijn zij goed in. Het vakkundig verwijderen van een boom boven de bovenleiding of boven een treinstel kunnen ze beter aan ons over laten”, zegt Dennis gedecideerd.

Wedstrijden

Dennis Nies neemt sinds 2019 mee aan boomklimwedstrijden voor boomverzorgers. “Het is niet alleen een competitie met bloedfanatieke deelnemers, je oefent ook je klimtechnieken en reddingsacties die je tijdens je werk nodig hebt; heel leerzaam dus”, volgens Dennis die mij spectaculaire foto’s en filmpjes van dergelijke wedstrijden laat zien. “Deze wedstrijden vinden vaak plaats in grote openbare parken of kasteeltuinen. In Nederland wordt daar niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. In België is dat wel anders.

In mei zijn de Nederlandse kampioenschappen in Waalre en daar ben ik natuurlijk weer van de partij. De wedstrijd vindt plaats volgens een internationaal wedstrijdreglement vandaar ook de Engelse termen voor de verschillende onderdelen zoals throwline, ascent climb, speedclimb, workline en rescue. Dit laatste onderdeel betekent het redden en hulp verlenen aan een collega boomverzorger in nood. Dat is in dit werk volgens Dennis heel belangrijk. “Hoewel het werk gevaarlijk oogt, hoeft het dat niet te zijn wanneer je maar rustig, geconcentreerd en verantwoord werkt.”

Nu volgt eerst het Nederlands kampioenschap voor de gedreven boomverzorger, die zelf een toonbeeld van rust is. “Het is heel fijn om daar weer bij te mogen zijn. Ik kijk er nu al naar uit”, zegt Dennis Nies tot besluit.

Tekst: Pieter Knippenberg voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

HALLO MAGA ZINE 7
DENNIS NIES: VAN BOOMKLIMMER TOT NATIONAAL KAMPIOEN BOOMVERZORGER Als u Dennis Nies in actie wil zien, kijk dan voor filmpjes op HALLOOnline.nl (vanaf zaterdag 27 april 2024)
FAMON • Battenweg 8a, Maasbracht • Tel 0475 - 46 28 03 TOT ZIENS bij de specialist in zelfmaakmode Famon Parkeren: recht voor de deur ZOMERSE ZELFMAAKMODE BEGINT MET STOFFEN VAN: De STOFFENZOLDER in MAASBRACHT GROTE COLLECTIE MODESTOFFEN (TRICOTS) KINDERSTOFFEN | DECOSTOFFEN VEEL KEUZE IN KATOENTJES ALLE FOURNITUREN OP VOORRAAD
Foto Kim Roufs

Loop eens binnen voor de voorjaars / collectiezomer

VTTI

Bio-Energy Limburg nodigt u uit om op 21 mei verder te praten over de ontwikkelingen van de bio-energie installatie op bedrijvenpark Zevenellen.

Bedrijvenpark Zevenellen krijgt een circulaire toekomst met productie van schone energie.

VTTI Bio-Energy Limburg (VBL) wil daar groen gas en organische mestkorrels gaan produceren uit organische reststromen. Dit groene gas kan het gasnet in om Nederlandse huizen en bedrijven duurzaam te verwarmen. In oktober 2023 en in januari 2024 hebben wij tijdens de informatieavonden met meerdere geïnteresseerden gesproken over onze plannen en specifieke aspecten hiervan nader toegelicht. Graag nodigen wij u opnieuw uit om met ons in gesprek te gaan. Uw inbreng is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van onze plannen. Wij nodigen u dan ook van harte uit voor de informatiebijeenkomst op dinsdag 21 mei 2024.

Energy to move tomorrow

Tijdens deze bijeenkomst lichten wij ons voornemen verder toe, en is er alle gelegenheid om vragen te stellen en uw ideeën met ons te delen. Ook komen we terug op de vragen die afgelopen januari zijn gesteld. Zien wij u dan? U kunt uzelf aanmelden door een mail te sturen naar info.vbl@vtti.com.

Meer informatie over VTTI en over ons voornemen op Zevenellen, als ook het participatieplan en onze contactgegevens voor vragen vindt u op: www.vtti.com/nl/ vtti-bio-energy-limburg/

Datum: dinsdag 21 mei 2024

Tijd: 19:30

Locatie: De Roffert, Buggenum

VOLLE PALLET STAPELBLOKKEN 1 TUBE VETI KIT CADEAU VANAF
BESTRATING INVEEGSPLIT CADEAU OF ZWART HUISNUMMER HEIMARKT 6 HEYTHUYSEN 0475 492 258 HEMELVAART GEOPEND 10.00-15.00 UUR ALLE BESTELLINGEN TEGELS & KLINKERS 10% KORTING INFO@VETITEGELS.NL | VETITEGELS.NL SPECIALE ACTIE’S KONINGSDAG 27 APRIL GEOPEND 07.30-14.30 UUR Toni Le Comte Rabe Sommerman Gollehauq Betty Barclay HV.Society Eugen Klein Faber Woman 5 Hearts Stationsstraat 18a, Heythuysen Tel. 0475 - 49 72 93 OPENINGSTIJDEN: di - vrij 10.00 -17.00 - zat 10.00 -16.00 - ma gesloten
50 M2

Weggooien? Mooi niet!

BEEGDEN: Elektrische en mechanische apparaten, speelgoed, kleding, kleine meubelstukken, fietsen, enz. die stuk of defect zijn kunnen soms eenvoudig worden gerepareerd.

U kunt hiervoor naar het Repair Café Beegden komen en daar samen met ervaren vrijwillige reparateurs proberen uw spullen te maken en te redden van de afvalberg. Het samen maken is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt erg gewaardeerd. Er kan ook een kleine bijdrage worden gevraagd voor vervangende onderdelen.

Wanneer? Elke eerste zaterdag van de maand van 10:30 - 12:30 uur in Gemeenschapshuis ‘t Leuke. Website: https://www.repaircafebeegden.nl/ Onderaan de website vindt u een link naar onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/repaircafebeegden/

Vrijwilliger gezocht als Taalcoördinator voor mensen uit Oekraïne bij Bibliocenter Weert en Nederweert

WEERT & NEDERWEERT: Bibliocenter in Weert en Nederweert is momenteel op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die wil bijdragen aan het coördineren van taallessen voor mensen uit Oekraïne.

Als Taalcoördinator fungeer je als het aanspreekpunt voor zowel de Oekraïense deelnemers als de taalvrijwilligers. Een goede beheersing van de Nederlandse taal (of vloeiend Engels) is vereist en je beschikt daarnaast over een goede beheersing van de Oekraïense en of Russische taal.

In Nederweert vinden de taallessen plaats op de dinsdagavond van 19.00 tot 20.30 uur, en in Weert vinden de lessen plaats op woensdagavond van 19.00 tot 20.30 uur.

Als deze rol je aanspreekt en je beschikbaar bent op dinsdag en/of woensdagavond, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie en/of om je aan te melden.

Meer informatie en aanmelden

Ben jij degene die wij zoeken? Wil je meer weten over wat deze functie inhoudt? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Stefanie Coenen via s.coenen@bibliocenter.nl of bel naar 06-82 04 28 61.

Upgrade voor de tuin bij Bezoekerscentrum Leudal

LEUDAL: Bezoekerscentrum Leudal heeft ambitieuze plannen om een Natuur Educatie Tuin te ontwikkelen tussen Zelsterbeek en Leubeek, die toegankelijk is voor mensen van alle leeftijden en interessen.

De visie van het Bezoekerscentrum is om een tuin te creëren die eenheid uitstraalt en uitnodigend is voor bezoekers van het centrum en het prachtige Leudal. Deze tuin zal een natuur-educatieve functie hebben en zal speciaal ontworpen worden om toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking. Water zal een centrale rol spelen in de beleving van de tuin.

Enkele geplande kenmerken van de tuin zijn onder andere: Een rolstoelpad dat naadloos aansluit op de bestaande rolstoelpaden.

• Gebruik van hemelwaterafvoer voor educatieve doeleinden.

Een Wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie), met educatieve objecten die bezoekers, vooral kinderen, spelenderwijs leren over de waterkringloop, kwelwater en watergebruik voor energievoorziening.

Een kruidenspiraal, een verhoogde, spiraalvormige structuur gevuld met aarde waarin verschillende kruiden worden geteeld.

Een sleutelgattuin, ook bekend als een Afrikaanse tuin, ontworpen met een sleutelgatvormig pad in het midden.

• Een ecologische tuin die vrijwel het hele jaar door producten levert en bezoekers bewust maakt van verantwoord ecologisch tuinieren en composteren.

• Een bijenstand met een informatieruimte over het spanningsveld tussen honingbijen en solitaire bijen.

Een groot deel van deze plannen kan worden gefinancierd door Bezoekerscentrum Leudal. Voor het resterende deel is subsidie aangevraagd bij Leader Weerterland, een Europees subsidieprogramma dat tot doel heeft de leefbaarheid en economie op het platteland te ontwikkelen en te versterken.

Als deze subsidie wordt toegekend, staan vele vrijwilligers klaar om deze droomtuin te helpen realiseren.

Buren

Mijn overbuurvrouw Maddy met wie ik af en toe een praatje maak, weet vaak de spijker op de kop te slaan. Onverstoorbaar en gortdroog stuurde zij me laatst een appje met de tekst “Buren is een werkwoord.” Binnen het appartementengebouw waar zij woont, ontstaat namelijk met regelmaat rumoer wanneer een eigengereide eigenaar solistisch te werk gaat en een koers wil varen die anderen tegen de haren instrijkt. Van gedegen vooroverleg is geen enkele sprake met als gevolg een hoop gekrakeel tussen de muren. Bekend is dat binnen veel appartementsgebouwen meningen nogal eens verschillen en dat een ingelaste vergadering van de gezamenlijke eigenaren de lucht moet klaren. Dat een goede buur beter is dan een verre vriend weten we allemaal maar hiernaar handelen in ons dagelijks doen en laten is een ander verhaal. ‘Good naobersjap’ komt niet uit de lucht vallen en Maddy vatte het op haar manier krachtig samen: “Buren is een werkwoord.”

Een goede buur komt niet vanzelf. Je kunt er natuurlijk geluk of pech mee hebben, maar zelf ben je óók speler in een treur- of blijspel

Verdraagzaamheid lijkt een begrip uit vervlogen tijden. Het zal wel aan mij liggen, maar ik krijg steeds meer het gevoel dat we in een snelkookpan leven en dat er niet heel veel meer nodig is om de boel te laten overkoken. ‘Good naobersjap’ tussen landen is soms heel ver te zoeken en niemand krijgt grip op de situatie wanneer buurlanden elkaar in de haren vliegen. Hoe gezaghebbend is een orgaan als de VN-veiligheidsraad, wanneer een schurkenstaat als de Russische Federatie haar veto kan uitspreken over haar eigen brute schending van de Oekraïense soevereiniteit. Alle humaniteit heeft de Russische beer aan de kant gezet door bij het Slavische broedervolk ongestraft te moorden en te verkrachten. Het Internationaal Gerechtshof beschikt inmiddels over stapels onweerlegbare dossiers maar acteert als een ‘lame duck’ die krachteloos en vruchteloos achter de Russische boevenbende aan fladdert. En de grootste boef van allemaal, Vladimir Poetin, chanteert zonder met de ogen te knipperen de wereld door dreigend de vinger aan de nucleaire knop te houden.

Vredig naast elkaar samenleven lijkt ook in het Midden-Oosten bijna utopisch. Waar we van oudsher begrip hadden voor Israël, dat na WO-II een eigen staat heeft bevochten, heeft dit begrip een flinke knauw gekregen. De nederzettingenpolitiek op de Westbank en de al tientallen jaren durende uitzichtloze situatie in de Palestijnse vluchtelingenkampen zijn hier mede debet aan. Nadat Israël hardhandig heeft huisgehouden in de Gazastrook als reactie op de verschrikkelijke moordpartij door Hamas op 7 oktober verleden jaar, kalfde westers begrip verder af nadat in Gaza vele duizenden onschuldige burgers geslachtofferd werden. De grote vraag is of partijen elkaar zullen vinden en voorwaarden weten te scheppen voor onderling begrip zodat voor iedereen een leefbare samenleving ontstaat. Dat is een hels karwei en een klus van Bijbelse proporties, zeker wanneer de lont in het kruitvat wordt ontstoken en landen in het MiddenOosten, Iran en Israël voorop, over elkaar heen gaan buitelen.

Buren is een werkwoord, aldus overbuurvrouw Maddy. Briljant gevonden en het geldt zowel micro als macro. Een goede buur komt niet vanzelf. Je kunt er natuurlijk geluk of pech mee hebben, maar zelf ben je óók speler in een treur- of blijspel. Met plaatsvervangende schaamte kijk ik wel eens op t.v. naar de rijdende rechter. Het is nauwelijks te bevatten met welk fanatisme buren elkaar naar het leven staan om een schutting die een paar centimeters op het verkeerde perceel staat. Het is vaak de pietluttigheid ten top die maar weer eens duidelijk maakt hoe armetierig en klein we kunnen zijn zodra de buurman of buurvrouw iets doet wat niet in ons straatje past. Dat zijn zelden of nooit zaken van levensbelang, maar meestal geneuzel op de vierkante millimeter. Dat valt uit te praten. “Uit te buren” om Maddy te citeren.

Ben Ubachs

Ben Ubachs (Maastricht – 1948) is oud-journalist en oud-ondernemer. Sinds 2013 woont hij in Leudal en vindt daar als freelance schrijver voldoende inspiratie. Mild, humorvol en met inlevingsvermogen legt hij in HALLO willekeurige indrukken vast en houdt de lezer een spiegel voor. Feiten en fictie vullen elkaar daarbij naadloos aan.

Maak Uw Inkomstenbelasting 2023 Zorgeloos in Orde met DuweLL

Bent u op zoek naar een betrouwbare partner voor uw inkomstenbelastingaangifte? DuweLL staat ook dit jaar weer klaar om u te ondersteunen! Net als voorgaande jaren bieden wij onze deskundige diensten aan voor het zorgvuldig opstellen van uw Aangifte Inkomstenbelasting voor 2023. En dat is niet alles – wij zorgen er ook voor dat u geen enkele toeslag misloopt waar u recht op heeft.

Wat bieden wij?

• Persoonlijke aangifte: Voor slechts € 60,- excl. btw neemt DuweLL deze zorg uit handen.

• Fiscale partners: Samenwonenden of gehuwden pro teren van onze speciale tarief: een gecombineerde aangifte voor € 80,- excl. btw.

Voor bedrijf & particulier

Waarom kiezen voor DuweLL?

• Zorgeloosheid: Wij handelen alles af, van aangifte tot toeslagen.

• Transparantie: Geen verrassingen, heldere kosten vooraf.

• Deskundigheid: Jarenlange ervaring zorgt voor optimale ondersteuning.

HALLO MAGA ZINE 9 MEER ACTUEEL: ACTUEEL
COLUMN
Reijvenhofweg 6,
roermond@duwell.nl • www.duwell.nl • 0475 - 32 77 42 Plan
42
een zorgeloze
6096 PA Grathem
vandaag nog uw afspraak! Neem contact op met ons kantoor via 0475 - 32 77
en zet de eerste stap naar
aangifte.
PLANTENCENTRUM OSPEL Waatskamp 150, 6035 BV Ospel | tel: 0495 – 58 53 24 | info@plantencentrumospel.nl www.plantencentrumospel.nl HEMELVAARTSDAG EN 1st & 2DE PINKSTERDAG GEOPEND VAN 11.00u - 16.30u OPENINGSTIJDEN: Dinsdag t/m Vrijdag: 11.00 – 17.30 uur Zaterdag: 09.00 – 17.00 uur Zondag: 11.00 – 16.30 uur Maandag gesloten 1000 M2 UITBREIDING VAN SUCCULENTEN HET TUINSEIZOEN GAAT WEER BEGINNEN UNIEK IN NEDERLAND HET MEEST VEELZIJDIGE PLANTENCENTRUM IN ZUID-NEDERLAND

HALLO HISTORIE

De volksverhalen van het Vijverbroek

Dat de Napoleonsweg tussen Maaseik en Venlo in de vroege 19de eeuw is ontstaan op de tekentafel van Napoleon, is vanuit de lucht goed te zien. De weg ligt als een kaarsrechte lijn in het landschap. Alleen bij de grensovergang bij Neeritter maakt de weg een gedwongen bocht, omdat ze bij dit punt op een drassige laagte stuit. Ooit stroomde hier de Maas, maar na de laatste ijstijd verschoof de loop van deze rivier richting het noordoosten, ongeveer waar ze nu nog steeds stroomt en liet een verlandde rivierarm achter die wij kennen als het Vijverbroek. Van deze woordcombinatie, vijver en broek (brook in het Limburgs, een synoniem voor nat gebied) druipt de nattigheid af. Bij hoog Maaswater en veel regenval, zoals de afgelopen wintermaanden, maakt het Vijverbroek zijn naam nog steeds waar. Tot aan de Franse inlijving aan het einde van de 18de eeuw werd het Vijverbroek gezamenlijk door de drie dorpen Thorn, Neeritter en het Belgische Kessenich als “gemene grond” oftewel gemeenschappelijke grond voor o.a. turfwinning, veebeweiding en houtkap gebruikt. Dit grondbeheer werd geregeld door Drie Eijghenen: het middeleeuwse samenwerkingsverband van het abdijvorstendom Thorn, het Luiks vrijdorp Neeritter en de rijksheerlijkheid Kessenich. Het Vijverbroek leverde in het verleden echter niet alleen brandstof, geriefhout en veevoer op, maar ook een aantal volksverhalen. Of eigenlijk zijn het sagen, overgeleverde vertelsels met een historische kern van waarheid, die echter door de vele doorvertellingen en volkse opsieringen vaak onherkenbaar zijn geworden. Hieronder volgen enkele volksverhalen over het Vijverbroek en voor zover mogelijk proberen we ook de historische achtergrond te achterhalen.

Moderdaag

Mam, mama, ma, ma’ke, mammie, moe, moeke, moesje, moder, meuderke, moder. Dit rieke wäörd is zeker neet cómpleet. Wie de meiste tale haet het Limburgs hiel väöl wäörd die zègke waem ós op de waereldj haet gezatte. Hie baove sjtaon allein mer nette terme, dao zeen ouch wäörd die get platter zeen. Ein daovaon kumtj oet Remunj en det mót hie väör de aardigheid ouch geneumdj waere: die Aaj. Het begrip moder ligktj geveulig, want de moder is heilig. Op dien eige mam moogs se kwaod zeen, äöver angermans mam höbs se dien fatsoen te haoje. As se det neet duis, kan det groeëte gevolge höbbe. Tot ruzie en knokpartieje aan toe.

Begin miërt waas de waereldj aeve te klein. Het ministerie van Binnelandjse Zake haaj ein wetsväörsjtèl in de maak väör het waord ‘moeder’ oet het bevolkingsregister te sjrappe. Moeder uit wie het kind geboren is, zooj mótte waere Ouder uit wie het kind is geboren. Het commentaar op de sociaal media waas neet mals. En ouch in gezètte, op radio en tv kwoom het landj in opsjtandj. Minister De Jonge trok ziene käötel flot in en kaldje äöver ein ónnuedige fout. Hae haaj natuurlik mótte kalle van doorgesjlage gekkigheid.

Het drassige Vijverbroek heeft voor een aantal volksverhalen gezorgd (foto: Cliotravel).

1. Een verzonken stad

Het Vijverbroek is niet altijd een moerassig gebied geweest. Eeuwen geleden lag er de rijke stad Vijveren, waar de koeien aan zilveren kettingen in de wei lagen en paarden beslagen met vergulde hoefijzers hun dorst lesten uit drinkbakken van marmer. Maar al deze rijkdom maakte de burgers van de stad hoogmoedig en arrogant. Op een nacht verzonk de stad als straf met kerken, huizen en al in een diepe waterkolk. Bij heel laag water kun je de torenspitsen nog steeds zien schitteren in het zonlicht en ook bij kerstnacht hoor je, als je goed luistert, de klokken luiden. De basis van deze verhalen zijn waarschijnlijk de soms bijzondere voorwerpen die werden gevonden in het Vijverbroek, zoals verloren zwaarden van Noormannen of doortrekkend krijgsvolk en koperen potten, kleine hoefijzers en andere materialen die door de Maas na een hoge waterstand werden achtergelaten.

2. Klok

Eens wisten weidende varkens met hun snuit een zware kerkklok vlak aan de oever van het Vijverbroek los te wroeten. Dit nieuwtje ging als een lopend vuurtje rond en al spoedig kwamen de dorpelingen uit de omliggende plaatsen de curieuze vondst bekijken. Niemand kon echter de vreemde, antieke opschriften ontcijferen, dus waar de klok vandaan kwam was niet te achterhalen. De dorpelingen bekeken de mooie klok met hun begerige ogen en wilde deze wel in de eigen kerktoren ophangen. De eerste inwoners die de klok probeerden te verslepen naar hun dorp, waren die van Thorn. Maar ondanks verwoede pogingen kregen ze de klok geen centimeter van de plaats.

Ook de inwoners van Neeritter trokken vergeefs aan de klok. En de inwoners van Kessenich ging het al niet veel beter af. Hun verwensingen zorgden er zelfs voor dat de klok nog dieper in de grond wegzakte. Het nieuws bereikte ook het dorp Stramproy. Daar wist een oude man van meer dan negentig jaar zich een verhaal te herinneren uit zijn kindertijd dat de inwoners van Vijveren een gegoten klok voor Stramproy niet hadden willen afgeven. Dus besloten de Stramproynaren ook een poging te wagen de klok op te graven en zie, dat ging met het grootste gemak. Na een paar uur laadden ze de zware klok op een kar die door maar liefst zes paarden moest worden getrokken en daar ging het op Stramproy aan. Dat de verloren klok wel degelijk dit dorp toe behoorde bleek toen de dorpsgrens werd overschreden.

Precies op dat moment begonnen de klokken in de kerktoren van Stramproy spontaan te luiden en dit welkomstgebaar werd door de Vijverbroekklok met enkele zware klokslagen beantwoord. Een mogelijke historische achtergrond van deze sage is dat in tijden van hevige godsdienstonlusten de klokken van kerken en kloosters in veiligheid werden gebracht door o.a. te begraven.

3. Krijgskas

Ook een andere sage verhaalt over een vondst in het Vijverbroek. Het zou de krijgskas van de Franse generaal Dumouriez betreffen, die door zijn nederlaag bij de slag bij Neerwinden in 1793 in grote haast onze contreien moest verlaten. Twee schaapherders die hun kudde in het Vijverbroek lieten grazen, ontdekten de schat

in een van de diepe sloten van het broek. Met een gezamenlijke krachtsinspanning wisten ze de kist boven water te krijgen, toen één van hen zei: “Wij hebben hem met Gods hulp boven.” Waarop de ander antwoordde: “Met of zonder God, we hebben hem toch.” Op dat moment voelde hij zijn armen slap worden en ontglipte de koffer hem uit zijn handen. De ander moest ook loslaten, wilde hij niet in het water worden meegesleurd. De krijgskas van Dumouriez gleed nog dieper in het zwarte moeraswater weg en is tot op heden nog steeds niet gevonden.

4. Schouwshond

Dat het Vijverbroek ook een ideale schuilplek kon bieden, ondervond een pastoor die zich tijdens de Franse tijd in het ondoordringbare moeras verborgen hield. De Franse Revolutionairen eisten van de geestelijken in ons gebied een “Eed van afkeer van het Koningschap en getrouwheid aan de Republiek.” Priesters die dit weigerden, werden vervolgd.

Misschien geïnspireerd door het levensverhaal van St. Rochus, die toen hij aan de pest leed zich terugtrok in het bos en het voedsel gebracht kreeg door een hond, ontving onze pastoor zijn levensmiddelen van de hond van de Schouwsmolen in Ittervoort. Natuurlijk kreeg de trouwe viervoeter tijdens de maaltijd van de pastoor ook een stukje brood toegeworpen. Als de hond terugliep naar de Schouwsmolen keek hij steeds om, wellicht hopend op nog een brokje eten. Dit gedrag van de hond heeft geleid tot een plaatselijke uitdrukking, want als iemand tijdens het wandelen voortdurend omkijkt zegt men nu nog: “Hij kijkt om als de Schouwshond.”

5. Weerwolf

Maar niet alleen een vluchtende pastoor, ook een weerwolf vond een onderkomen in het Vijverbroek. In deze sage speelt graaf Hendrik van den Bergh, heer van Stevensweert en Ohé en Laak, een rol en daarmee is het verhaal te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw. Deze graaf was op jacht in het Vijverbroek en juist toen hij de haan van zijn geweer spande om op een overvliegende eend te schieten, werd hij van achteren aangevallen door een weerwolf. De graaf had gelukkig de tegenwoordigheid van geest om het jachtmes van zijn gordel te grijpen en sloeg daarmee met één houw de linkerpoot van het beest af.

Onmiddellijk sprong de weerwolf van zijn rug af en verdween jankend in het kreupelbos, de afgeslagen klauw achterlatend. Na een tijdje veranderde deze in een mensenhand, waaraan de duim ontbrak. Nu was onlangs op het Kasteelshof bij het kasteel van Kessenich een Duitse schaapherder uit Gulik komen wonen. Hij miste zijn duim, naar eigen zeggen omdat hij deze was verloren in de strijd tegen de Turken.

Het spoor leidde al vlug naar hem en ontkennen had geen zin toen bleek dat hij zijn linkerhand miste. De schaapherder had meer misdaden op zijn kerfstok en een rechtbank besloot hem eerst te worgen en daarna op de houtstapel te verbranden.

Tekst en foto: Leon Moonen voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl

Het wäörd moder meuktj ouch deil oet van anger wäörd. Ich bén noe aan het sjrieve in mien modertaal die ich mèt de modermèlk höb binnegekrege. De rubriek woeë dit sjtökske in te laeze is, hètj zelfs Modertaal. Ein plantj woeë se sjäötjes väör noew plantje vanaaf haols, is de moderplant, ouch moorplantj. De Maas is in Limburg, Moder Maas. Aojer dames achter de tapkast waere dök vol leefde mam, moder of meuderke geneumdj. En dan is het dit jaor op zunjig 12 mei Moderdaag. Het is commercieel vernäökerie, van de angere kantj is het väör väöl miense ein prachtige gelaegenheid väör taege moder te zègke waat ze doorein vergaete te zègke.

Wie erg ze häör moder waardere en wieväöl ze óm häör gaeve. Wie sjoeën het is väör die wäörd mèt ein klein of groeëte geste te óngersjtrepe, besefs se pas as se gein moder mier höbs.

Frits Criens

HALLO MAGA ZINE 11 COLUMN
Limburger. Ernst en humor zijn twee gelijkwaardige elementen in zijn werk, dat helder is en direct. Modertaal iedere week op HALLOOnline.nl / www.fritscriens.com
Frits: stadsdichter van Leudal, publiceert proza, poëzie, light verse en toneel in ABN en dialect. Zijn column Modertaal was bijna een kwart eeuw lang een van de hoogtepunten in Dagblad de
Modertaal
BOERDERIJ-AUTOMAAT Leontien & Rob Beeren • Brumholt 4 , 6086 PW Neer www.facebook.com/Beeren-Groenteteelt 06 - 50 58 55 27 • www.beerengroenteteelt.nl TUSSEN KNP 17 & KNP 51 ANWB FIETSKNOOPPUNTENKAART

Gemeentenieuws Leudal

Stichting Wonen Leudal zet zich in voor de veiligheid en het comfort van senioren thuis

Met de veranderende regelgeving rondom verzorgingstehuizen, neemt de verantwoordelijkheid voor een veilige en comfortabele woonomgeving toe. Stichting Wonen Leudal, een initiatief gericht op het ondersteunen van senioren in de gemeente Leudal, speelt hierop in door gratis persoonlijke woonadviezen aan te bieden. Deze service heeft als doel senioren zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis te laten wonen.

Vrijwillige woonadviseurs, speciaal opgeleid door Stichting Wonen Leudal, bieden hun diensten aan om bij senioren thuis langs te komen. Tijdens een huisbezoek lopen zij samen met de bewoners door de woning om te adviseren over mogelijke verbeteringen. Dit persoonlijk woonadvies omvat niet alleen de verbeterpunten, maar geeft ook een indicatie van de bijkomende kosten. Hiermee kunnen senioren zelfstandig aan de slag gaan of kiezen voor professionele ondersteuning.

Praktische en kleine aanpassingen

De diensten van Stichting Wonen Leudal zijn specifiek ontworpen om aan te sluiten bij de behoeften van senioren binnen de gemeente. Door in te zetten op praktische en vaak kleine aanpassingen, kan een groot verschil worden gemaakt in het dagelijkse comfort en de veiligheid van de thuisomgeving.

Meer informatie

Heeft u interesse in een persoonlijk woonadvies of wilt u zich inzetten als vrijwilliger? Voor meer informatie kunt u terecht op onze website onder het kopje Huistest | Gemeente Leudal, of neem telefonisch contact op via 0475-859 000. Samen zorgen we ervoor dat uw huis langer uw thuis blijft!

Leudalse Cyber Agents gehuldigd

Op woensdag 3 april jl. werden de 10 scholieren die regionaal het hoogst scoorden bij Hackshield gehuldigd door burgermeester Désirée Schmalschläger en politiechef Aafke Kok. Dit vond plaats tijdens een feestelijke middag in het bijzijn van familie en vrienden. Max Mulders uit Roggel scoorde het allerbeste en ontving daarmee een extra uitgebreide prijs.

In verband met Hemelvaartsdag is het gemeentehuis van Leudal gesloten op:

• Donderdag 9 mei 2024, Hemelvaartsdag

Hackshield is een educatief spel dat kinderen leert over veilig internetten en cybercriminaliteit. 102 kinderen uit Leudal deden aan de challenge mee.

Cybercriminaliteit

Het tegengaan van cybercriminaliteit is één van de vier speerpunten uit het integraal veiligheidsplan van de gemeente. Preventie staat daarin centraal. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij het landelijke project HackShield.

Weerbaarheid

Burgemeester Désirée Schmalschläger (Veiligheid): ‘Wij zijn erg trots op wat deze kinderen gepresteerd hebben. Met de opgedane kennis kunnen ze ook hun ouders en opa’s & oma’s helpen om online weerbaarder te worden. Zo werken we als samenleving aan online veiligheid.’

Integraal veiligheidsplan

Naast cybercriminaliteit vormen jeugd & veiligheid, ondermijnende criminaliteit en een veilige leef- en woonomgeving de speerpunten in het Leudalse integraal veiligheidsplan.

‘Kiek-oet’ bijeenkomst druk bezocht

Op woensdag 27 maart jl. vond de ‘Kiek-Oet’ informatiebijeenkomst plaats voor inwoners en ondernemers in het buitengebied over ondermijnende criminaliteit. Tientallen geïnteresseerden namen hieraan deel. Deze avond werd georganiseerd door de gemeente Leudal in samenwerking met de politie, het Regionale Informatie- en Expertise Centrum en het Platform Veilig Ondernemen.

Ondermijning

Van ondermijnende criminaliteit is sprake als de onderwereld verweven raakt met de bovenwereld. Tijdens de bijeenkomst werden aanwezigen op interactieve wijze voorgelicht over de vormen van ondermijning, hoe deze te herkennen zijn en wat vervolgens te doen.

Veilig buitengebied

Burgemeester Désirée Schmalschläger (Veiligheid): ‘Om te werken aan veiligheid is het belangrijk om te weten wat er speelt. Inwoners en ondernemers in het buitengebied weten dat als geen ander. Mede daarom is de Werkgroep Veilig Buitengebied van start gegaan. Hierin werken inwoners en professionals samen aan een veilige woonomgeving en ondernemersklimaat.’ Geïnteresseerden die ook willen deelnemen aan deze werkgroep kunnen dat kenbaar maken bij mevr. Kuijpers, via telefoonnummer 0475-85 9311 of per mail i.kuijpers@leudal.nl

Meer weten? Kijk dan op www.leudal.nl/ondermijnende-criminaliteit

Rond Hemelvaartsdag en Pinksteren haalt RD Maasland uw afval mogelijk op een andere dag op. Kijk in de app AfvalWijzer of op www.mijnafvalwijzer.nl voor de actuele ophaaldagen. Gemeentehuis

• Vrijdag 10 mei 2024

Als het gemeentehuis gesloten is, zijn wij ook telefonisch niet bereikbaar. Kijk voor de meest actuele openingstijden op www. leudal.nl/openingstijden-gemeente-leudal

De milieuparken zijn gesloten op Koningsdag, zaterdag 27 april, en op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei.

Bijenstand bij Bezoekerscentrum Leudal geopend

ROGGEL: April is voor de bijen de eerste maand van het jaar dat er veel honing en stuifmeel geoogst kan worden. Heel veel fruitbomen en stuiken staan in volle bloei, kersen, peren, appels en blauwe bessen.

Hierdoor groeit het bijenvolk zeer snel en zal er overal een extra broed- en honingkamer bijgeplaatst moeten worden. De imkers met een groot aantal volken gaan voor de bestuiving op pad. Dit kan zeer divers zijn, aardbeien, blauwe bessen, komkommers enz. De imkers met een gering aantal volken laten deze meestal het hele jaar op één plaats staan. Het werk voor de imker bestaat deze maand vooral uit controle van de volken. Is er voldoende broed, hebben de bijen genoeg ruimte en zijn er voldoende ramen beschikbaar voor het opslaan van de verzamelde honing?

Wilt U meer weten over bijen en of het bijenhouden bezoek dan zondag 28 april 2024 onze bijenstand. Deze is gelegen bij het Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP HAELEN. Op deze zondag is van 12.00 – 16.00 uur een imker aanwezig die graag al uw vragen zal beantwoorden.

Bevers spotten in het Leudal

ROGGEL: Altijd al eens willen zien hoe bevers in hun natuurlijke omgeving leven? Op woensdag 1 mei en bij voldoende belangstelling ook op vrijdag 3 mei organiseert Groen Hart Leudal een spannende beverwandeling.

Tijdens deze avontuurlijke tocht gaan deelnemers samen met ervaren gidsen op zoek naar bevers in het prachtige Leudal. Wist je dat bevers voornamelijk 's nachts actief zijn? Daarom is deze wandeling een stiltewandeling en vindt in de avond plaats. De stilte in de natuur vergroot dan de kans op het spotten van deze bijzondere dieren.

Naast het zoeken naar bevers, zullen de gidsen ook interessante feiten en weetjes over deze knaagdieren delen, waardoor deelnemers niet alleen de kans krijgen om ze te zien, maar ook meer te leren over hun leefgewoonten en gedrag. De ca 2 uur durende beverwandeling start om

20.00 uur bij Bezoekerscentrum Leudal, gelegen aan de Roggelseweg 58 te Haelen. Let op: er is een maximum van 8 personen per wandeling. Deelname € 3,50, kinderen tot 12 jaar € 1,00.

Aanmelden voor deze bijzondere wandeling is verplicht en kan telefonisch via 0475 49 70 10 of via e-mail ghl.balieteam@gmail.com.

HALLO MAGA ZINE ACTUEEL
Gemeente Leudal | Leudalplein 1 | 6093 HE Heythuysen | Tel: (0475) 85 90 00
gesloten Mileupark gesloten en wijziging inzameldagen

Veel inwoners van Leudal herdenken op 4 mei traditiegetrouw de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog. Op vijf plaatsen in de gemeente Leudal wordt een herdenkingsplechtigheid gehouden.

Buggenum | 18:45 uur

Verzamelen vanaf 18.45 uur op de kerktrappen voor de St. Aldegundiskerk. Waarna een kort verhaal in de kerk volgt. De herdenking van de oorlogsslachtoffers vindt plaats op het kerkhof.

Haelen | 19.30 uur

Samenkomst op plein voor (voormalig) gemeentehuis waarna stille tocht naar het kerkhof aan de Van Den Bongaertstraat.

Heythuysen | 18:45 uur

Herdenkingsbijeenkomst voor oorlogsslachtoffers in de St. Nicolaaskerk. 19.30 uur Stille tocht naar vredesmonument aan Stationsstraat. 20.00 uur Herdenking bij vredesmonument.

Horn | 19.15 uur

Samenkomst in St. Martinuskerk, aansluitend stille tocht naar oorlogsmonument aan de Wal.

Hunsel | 19.15 uur

Samenkomst parochiekerk H. Jacobus de Meerdere, aansluitend stille tocht naar monument Kerkplein.

Binnenkort ontvangt u Berichten over uw Buurt in uw inbox

Veel besluiten die de overheid neemt hebben direct invloed op uw stad, dorp of buurt. Welke verbouwing willen uw buren aan hun huis laten uitvoeren? Mag die boom in uw straat gekapt worden? Uw gemeente en andere overheidsorganisaties zijn verplicht dit (digitaal) bekend te maken. Deze bekendmakingen noemen we ‘Berichten over uw Buurt’. Binnenkort ontvangt u deze elke week via de e-mail.

De overheid wil beter informeren

In de week van 15 t/m 19 april (week 16) is in gemeente Leudal deze nieuwe e-mailservice uitgerold. Met deze service wil de overheid u beter informeren over zaken die spelen in uw eigen buurt. Ook wordt het hiermee duidelijk hoe u inspraak kunt krijgen of bezwaar kunt indienen.

U ontvangt een welkomstmail

Iedereen in onze gemeente van 25 jaar en ouder waarvan het e-mailadres bekend is bij MijnOverheid ontvangt een welkomstmail. Hierin staat alle informatie die u nodig heeft. Via MijnOverheid kunt u instellen hoe vaak u de e-mail wil ontvangen en hoe groot het gebied is waar de bekendmakingen over gaan. Wilt u geen e-mails ontvangen? Dan kunt u zich direct en eenvoudig weer afmelden.

Controleer altijd eerst de afzender van een mail

U ontvangt de e-mail van Overheid.nl. In deze e-mail staan links naar websiteadressen, zodat u makkelijk en snel toegang heeft tot de informatie. Helaas zijn op internet ook criminelen actief. Via links in nagemaakte e-mails proberen zij u te lokken naar valse websites (phishing). Controleer daarom altijd eerst de verzender (noreply@overheid.nl) voordat u op een link klikt.

Meer informatie

Wilt u meer weten over ‘Berichten over uw Buurt’? Kijk dan op www.leudal.nl/binnenkort-ontvangt-u-berichten-over-uwbuurt-in-uw-inbox.

Gebruikt u de Buiten Beter App al?

Ziet u iets wat niet klopt, zoals een losse stoeptegel of een kapotte lantaarnpaal in uw straat? Meld dit dan via de Buiten Beter App. Een gemakkelijke manier om een melding over de openbare ruimte aan ons door te geven.

Wat is de Buiten Beter App?

De Buiten Beter App is een handige tool waarmee u problemen in de buitenruimte snel en simpel kunt melden. Zelfs als u niet technisch bent, is het melden van problemen gemakkelijk. Uw melding komt direct bij ons binnen en wij kunnen aan de slag. In de app kunt u de status van uw melding op de voet blijven volgen. Uw melding heeft directe invloed op lokale verbeteringen, waardoor u bijdraagt aan een veiligere en prettigere leefomgeving.

Hoe kan ik de app downloaden?

Het enige wat u hoeft te doen, is de app downloaden in de Google Play Store (voor Android) of de App Store (voor IOS). Of scan simpelweg onderstaande QR-code met uw smartphone en u wordt direct naar de juiste downloadpagina geleid.

Voor Android-gebruikers: Voor iOS-gebruikers:

Bezoek het Océ Museum op de open zaterdag, elke eerste zaterdagmiddag van de maand

VENLO: Zelf experimenteren in het Kopielab, of ervaren hoe het kleine ambachtelijke boterkleursel bedrijf van Lodewijk van der Grinten uit 1877 het geschopt heeft tot de hightech multinational?

Het Océ Museum in 2024 elke eerste zaterdagmiddag van de maand open zal zijn voor het publiek. De entree bedraagt 5 euro, kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen, en aanmelden is niet nodig.

Het bedrijfsmuseum is voor iedereen toegankelijk. In het Océ Museum ontdek je de rijke geschiedenis van het bedrijf Océ dat in 2010 onderdeel is geworden van Canon Production Printing.

Maar ook de meest recente geschiedenis, zoals een 2,5D geprinte versie van ‘het Joodse Bruidje’, is opgenomen in de collectie. Of bekijk een nagebouwde apotheek en

60 jarig huwelijk

Recent was burgemeester Désirée Schmalschläger te gast bij de heer en mevrouw Storms uit Baexem. Dit vanwege hun 60-jarig huwelijk. Proficiat!

Ruimtelijke ontwikkelingen

1 Vastgesteld bestemmingsplan Heide 16-19 te Roggel Dit ruimtelijk plan maakt de bouw van een loods, uitbreiden kas, oprichten teeltondersteunende voorzieningen, sloop van de woning Heide 16 en herbouw woning aan de Heide ongenummerd mogelijk en ligt ter inzage tot en met 8 mei 2024.

2 Vastgesteld bestemmingsplan Bergerstraat ong. te Neer Dit ruimtelijk plan maakt de bouw van een woning mogelijk op perceel M904, en ligt ter inzage tot en met 19 mei 2024.

3 Vastgesteld bestemmingsplan Kleine Laak 13 te Roggel Dit ruimtelijk plan voorziet in realisatie van bijgebouwen en herinrichting van de tuin en ligt ter inzage tot en met 8 mei 2024.

4 Vastgesteld bestemmingsplan RoermondsewegBerikstraat, Zevenellen Dit ruimtelijk plan voorziet in de uitbreiding van het bouwvlak en ligt ter inzage tot en met 29 april 2024.

5 Vastgesteld wijzigingsplan Uffelsestraat 1 te Hunsel Dit ruimtelijk plan voorziet in het wijzigen van de bestemming agrarisch naar wonen en ligt ter inzage tot en met 8 mei 2024.

6 Vastgesteld bestemmingsplan Kindcentrum Leudal West Dit ruimtelijk plan voorziet in realisatie van een Kindcentrum op de locatie Heijerveld-Brigittastraat te Ittervoort en ligt ter inzage tot met 20 mei 2024.

7 Vastgesteld wijzigingsplan Arbeidsmigranten Landgoed Leudal Dit ruimtelijk plan betreft wijzigingsbevoegdheid om de huisvesting van arbeidsmigranten per 1 januari 2026 uit te sluiten.

8 Vastgesteld bestemmingsplan Eikesstraat 16 Hunsel Dit ruimtelijk plan voorziet in het wijzigen van de bestemming bedrijf naar wonen en ligt ter inzage tot en met 2 mei 2024.

een laboratorium, meer dan 100 jaar oude kopieersystemen en dwaal langs recente apparaten. Op zoek naar meer verdieping? Laat je verbazen door de vele achtergrondverhalen achter het ondernemersverhaal van Lodewijk van der Grinten tot en met Canon Production Printing.

Voor de kinderen; Experimenteer er op los! Educatiecoach Herman staat in het Kopielab voor de kinderen klaar om samen een echte blauwdruk te maken, papier te coaten, maar ook om de werking van zwaartekracht, luchtdruk en elektriciteit te ervaren.

Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dankzij simpele proefjes kun je al toveren met licht en kleur. Een hele bijzondere ervaring. De labjassen hangen al klaar!

Praktische informatie

Ter plaatse is voldoende (gratis) parkeergelegenheid beschikbaar. Het adres is St.Urbanusweg 17 (poort 35), Venlo. Medewerkers van CPP hebben gratis toegang. www.ocemuseum.nl

ACTUEEL
HALLO MAGA ZINE
inzameldagen informatiein het Tientallen avond werd samenwerking Expertise onderwereld bijeenkomst over de en wat ‘Om te er speelt. dat als Buitengebied professionals ondernemersklimaat.’ deze werktelefoon-
Blijf altijd op de hoogte via www.leudal.nl/bekendmakingen
Dodenherdenking 4 mei

BOSPOP 2024.... VOOR IEDER WAT WILS

Bospop is een ouderwets gezellig pop-rockfestival

waarbij de 42e editie plaatsvindt op 12, 13 en 14 juli op Evenemententerrein A2 Weert-Noord. Op Bospop treden tientallen internationale artiesten op, verdeeld over meerdere podia: het hoofd- en een tentpodium. Daarnaast is er ook een derde podium met een apart programma.

Wat in 1980 begon als een kleinschalig festival voor met name regionale amateurbands op een doehet-zelf podium is inmiddels uitgegroeid tot een muziekspektakel met bands van internationale allure. Een festival dat een vaste plaats op de Nederlandse festivalkalender heeft verworven. Met een goede line-up op drie podia, een sfeervol en ruim opgezet festivalterrein, een gezellige camping, een 24-uurs feesttent. Met daarbij een prachtig Skydeck voor de zakelijke muziekliefhebber of de festivalbezoeker die graag een luxere beleving heeft, spreken we over een heel complete festivalbeleving.

Voor meer informatie kijk op www.bospop.nl

BOSPOPRESORT

De vaste Bospopbezoeker weet het al, kom je voor de eerste keer dan ervaar je waarom Bospop een totaal-beleving is. Een goed voorziene foodcourt , met van alles wat tegen betaalbare prijzen en aandacht voor vegetarisch en glutenvrij eten. Na een mooie Bospopdag wil je natuurlijk niet naar huis hoeven te rijden, maar blijven slapen. Hiervoor hebben wij een aantal mogelijkheden. De reguliere camping voor tenten. Campers, caravans en vouwwagens staan op de campercamping.

TICKETVERKOOP

Waarom zou je je eigen tent, luchtbed of andere kampeerspullen meeslepen als wij alles voor je kunnen regelen? Onze Festitenten en Festipi's bieden het perfecte onderkomen. Kies uit 1-, 2- of 4-persoonstenten en laat ons weten welke extra's je wilt, zoals opgeblazen luchtmatrassen, frisgewassen slaapzakken, hoofdkussens, en zelfs kampeerstoelen en tafels!

Voor meer info kijk op https://festitent.com/nl/festivals/nederland/bospop/

ERVAAR HET ULTIEME FESTIVALWEEKEND

OP DE WEERTERBERGEN!

Na een dag vol onvergetelijke muziek, bruisende sfeer en eindeloos plezier verdien jij de luxe van een perfecte overnachting. Wij hebben speciaal voor jou een exclusief arrangement samengesteld dat je festivalervaring naar een hoger niveau tilt!

Geniet van een weelde aan comfort en ontspanning in de mooie accommodaties van de Weerterbergen, op slechts een steenworp afstand van het festivalterrein. Van gezellige chalets tot ruime bungalows - kies de perfecte plek om je batterijen op te laden voor een nieuwe festivaldag.

Maak je weekend compleet door eenvoudig je fiets en ontbijtbox toe te voegen aan je verblijf. Zo ben je binnen no-time klaar om de festivalweide te betreden, zonder gedoe. Ontdek de omgeving op een comfortabele fiets en geniet 's ochtends van een heerlijk ontbijt, zodat je energiek aan je dag kunt beginnen.

Voor meer info https://www.roompot.nl/aanbiedingen/ bospop/accommodaties-weerterbergen/

Tickets zijn alleen online verkrijgbaar bij Ticketmaster www.ticketmaster.nl

De verkoop van hardcopy tickets op diverse verkooppunten is vervallen.

De kosten voor een dagticket zijnt € 102,50 en het weekendticket € 225,(beiden inclusief servicekosten)

©HALLO MAGAZINE

De Koeweide van Wessem, het klink als een idyllische plekje uit lang vervlogen tijden. En dat is het ook. De koeien graasden op de gemeenschappelijke weiden terwijl de koeienherder een oogje in het zeil hield. De rust werd hooguit op zondag verstoord door de Wessemse voetbalclub die daar haar voetbalveld had. In de namiddag als de koeherder op zijn hoorn blies en de koeien moe waren van het herkauwen vonden ze meestal zelf weer de weg terug naar hun warme stal.

Het was een idyllisch plek tot die beruchte 25e mei in 1940. De Duitsers hadden eerder die maand het Nederlandse leger min of meer overlopen en maakten nu de dienst uit in Midden Limburg. Om de Duitsers een halt toe te roepen hadden de Nederlandse legereenheden eerder op veel plaatsen mijnenvelden aangelegd, ook bij de Koeweide in Wessem.

Omdat de Duitsers inmiddels heel Nederland hadden bezet, waren de mijnenvelden overbodig geworden en vormden ze meer een gevaar voor de Wessemers dan voor de Duitsers. Daarbij moesten de koeien weer terug op hun vertrouwde Koeweide.

Eind mei 1940 kregen twaalf Nederlandse militairen van de Genie, van de 16e Compagnie Pontonniers, opdracht om de Koeweide (waar nu de Mauritshaven en de camping zijn) te zuiveren van landmijnen zodat de koeien er weer konden grazen. Een levensgevaarlijk karwei natuurlijk.

Omdat diezelfde militairen eerder de mijnen ook hadden gelegd zou het logisch zijn dat ze nog weten waar de mijnenvelden lagen zo veronderstelden de Duitsers toen. Als de klus geklaard was mochten de soldaten van de bezetter naar huis terug keren was hun beloofd.

Enkele veldjes wisten ze nog wel te liggen, maar helaas niet allemaal. Een veldtekening waarop de plekken van de mijnenvelden aangegeven stonden was bij de Duitse inval verloren gegaan.

Afgaande op het goede gevoel lukte het hen om een behoorlijk aantal mijnen te ruimen. Uitgangspunt daarbij was om vooral het beginpunt van een nieuw mijnenveld te ontdekken. Om dat zo veilig mogelijk te doen hadden ze bij de steenfabriek tussen Thorn en Wessem een wel gehaald, een zwaar landbouwwerktuig, bedoeld om grond te egaliseren. Met die wel moest het lukken om op een relatief veilige manier het beginpunt van nog te zuiveren veldjes te vinden.

Maar op die catastrofale zaterdag 25 mei 1940 ging het op de Koeweide in Wessem toch dramatisch mis.

Terwijl ze bezig waren met de voorbereidingen trapte één van de militairen op een mijn met verschrikkelijke gevolgen. Drie militairen, Johannes Berben oud 28 jaar uit Breda, Petrus Verwater 29 jaar oud uit Breda en Joseph Palmen oud 20 jaar uit Broeksittard waren op slag dood terwijl korporaal Lodewijk Verhulst 30 jaar oud uit Beegden korte tijd later overleed. Twee militairen, soldaat Kartenberg uit Terwinselen en soldaat Sijbers uit Nuth raakten zwaar gewond maar overleefden de explosie.

Direct na de explosie kwam hulp snel op gang. Omdat de militairen al langere tijd in Wessem gelegerd waren kenden veel mensen de slachtoffers. Huisartsen uit de omgeving waren snel te plekke en pastoor Steinhart verleende geestelijke zorg. De inwoners van Wessem toonden zich in die dagen erg betrokken bij de zwaar beproefde families van de omgekomen militairen.

De soldaten Berden en Verwater zijn begraven op de begraafplaats ‘Zuylen’ in Breda. Joseph Palmen vond zijn laatste rustplaats op begraafplaats ‘Achter de Hoven’ in Broeksittard en Lodewijk Verhulst is ter aarde besteld op het oude kerkhof achter de kerk in Beegden. Vier soldaten die ervoor zorgden dat de inwoners van Wessem en hun vee veilig hun weidevelden konden gebruiken moesten hun inzet met de dood bekopen.

Op het grasveldje op de hoek van de Maasboulevard achter de kerk in Wessem staat het monument van de ‘Wijze koeien van Wessem’ – koeien die tot 1954 zelfstandig van de stal naar de Koeweide liepen en terug – dat eraan herinnert dat Wessem tot 1991 een zelfstandig stadje (met stadsrechten) was maar door de gemeentelijke herindeling van 1991 een kern werd van de gemeente Heel samen met Beegden, Heel en Panheel.

Om de vroegere zelfstandigheid te blijven herinneren, kreeg beeldend kunstenaar Dolf Wong uit Neer de opdracht om een monument te maken dat de eigenheid van Wessem typeert.

Wong dook in de geschiedenis van Wessem en kwam met het beeld van de kudde koeien met koeherder op de proppen, een beeld dat typisch is voor Wessem.

Helaas staat nergens een monument dat

WIL JE GENIETEN VAN PRACHTIGE ROUTES DOOR EEN SCHITTEREND NATUURGEBIED, DOE DAN MEE MET DEZE VIERDAAGSE IN MEI, GEORGANISEERD DOOR ATLETIEK LEUDAL. ONZE ROUTEMAKERS HEBBEN

DE BELANGRIJKSTE PUNTEN OP

EEN RIJTJE:

- Maandag 13 t/m vrijdag 17 mei 2024 (woensdag rustdag)

- Maandag t/m donderdag start/ nish bij

Boscafé De Busjop te Heythuysen

- Vrijdag vertrek/aankomst op het plein bij

Eetcafé De Tump in Heythuysen

- Start tussen 18.00 en 19.30 uur

(12½ km uiterlijk 19.00 uur)

SPECIAAL VOOR DE JEUGD:

Mede dankzij Hermans Makelaars kunnen alle kinderen t/m 12 jaar GRATIS meewandelen, mits zij zich digitaal voorinschrijven voor een weekkaart! Dat is natuurlijk fantastisch nieuws.

- Volledig bewegwijzerde routes van 5, 7½ , 10 of 12½ km

Meer informatie over het inschrijven, tarieven, parkeren, loterij, etc. vind je op onze website. Ook allerlei nieuwtjes en weetjes over de vierdaagse kun je hier vinden of op onze Facebookpagina. www.leudalwandelvierdaagse.nl

SPONSOREN

HALLO MAGA ZINE 15
herinnert aan die beruchte 25e mei 1940 toen vier jonge mannen op de Koeweide in Wessem hun leven verloren. HET DRAMA VAN DE KOEWEIDE IN WESSEM FYSIO ATELIER LEUDAL WANDELVIERDAAGSE Wandel, ontdek en … geniet! 13 t/m 17 mei 2024
WEER ALLERLEI LEUKE PAADJES ONTDEKT EN VERWERKT IN MOOIE WANDELINGEN. LEUDAL MAASGOUW ROERMOND NEDERWEERT WEERT LEUDAL NEDERWEERT MAASGOUW GRENSSTREEK LEUDAL MAASGOUW ROERMOND NEDERWEERT WEERT LEUDAL NEDERWEERT MAASGOUW GRENSSTREEK LEUDAL MAASGOUW ROERMOND NEDERWEERT WEERT LEUDAL NEDERWEERT MAASGOUW GRENSSTREEK LEUDAL NEDERWEERT ROERMOND MAASGOUW WEERT LEUDAL MAASGOUW ROERMOND NEDERWEERT WEERT LEUDAL NEDERWEERT MAASGOUW GRENSSTREEK Tekst: Jan Kessels voor Hallo Magazine en Hallo Magazine Online.nl
Koeweide
de kerk in
Tot 1954 zochten koeien zelfstandig hun weg naar de koeweide in Wessem Gedachtenisprentje Louis Verhulst
Monument Koeweide bij de kerk in Wessem Monument
bij
Wessem

We helpen u graag met Kasten op maat, diverse vloeren, wand- en plafondpanelen, Deuren en deurkrukken en diverse soorten verf.

Ben je op zoek naar een fulltime of parttime baan, vast of tijdelijk? Lekker binnen of buiten aan de slag? Bij ons kun je makkelijk en snel solliciteren! Als werkspecialist heeft AB Werkt een breed aanbod vacatures in Midden-Limburg.

Met o.a.:

Machinist (fulltime)

Regio Weert

Handen aan het stuur en gaan! Werk voor een gemeente op een borstelwagen, maaimachine of een quad voor onkruidbestrijding.

Tractorchauffeur (fulltime)

Regio Weert

Ga aan de slag op een gespecialiseerd akkerbouwbedrijf. Met ploegen, poten en rooien zorg je voor grondbewerking en de juiste teeltvoorbereiding.

BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. | Houtsberg 16

Tel.(0495) 651 450 | info@heynenbmh.nl

Teeltmedewerker (fulltime)

Regio Roermond

Vraag de wensenboekjes aan. Kan ons allemaal overkomen dat ineens het klokje stilstaat voor altijd. Wensen je een jne welverdiende vakantie 24/7

651 450 | info@heynenbmh.nl BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. Houtsberg 16 | Tel.(0495) 651 450 info@heynenbmh.nl

Fading uitvaartzorg | 06 246 65 211 www.fading-uitvaartzorg.nl Intence uitvaartbegeleiding | 06 163 63 173 www.intence-uitvaart.nl info@fading-uitvaartzorg.nl | info@intence-uitvaart.nl

Aan de slag bij een internationaal tuinzadenbedrijf. In deze functie heb je een sleutelrol als het gaat om streven naar duurzaamheid en innovatie in de groenteketen.

Lekker buiten werken? Wij zoeken nog (assistent) hoveniers en groenvoorzieners!

AB Werkt

Oude Trambaan 27 Roermond | ab-werkt.nl

Dé oplossing met gebruiksgemak én uitstraling

• Optimale isolatie

• Gemakkelijke toegang door brede loopdeur

• Onderhoudsvriendelijk

• Met M- of L-profilering, Woodgrainoppervlak in verkeerswit RAL 9016

Vestiging
:
Beijerd 3,
NR Cuijk, T 0485 361121 Vestiging Haelen: Napoleonsweg
Nunhem, T
400224 www.vanberkeldeuren.nl
Cuijk
Lange
5431
132, 6083 AB
0475
Enkel
Kleur naar keuze
Veiligheidspakket PKVW gecertificeerd nu €
Demontage, afvoeren en standaard montage nu €
Vrijblijvende adviesprijs incl. 21 % btw. Geldig van 1 april tot 31 mei 2024 bij Van Berkel Cuijk en Haelen. incl. btw vanaf € 2500 * Openslaande garagedeuren
Actie Foto: L-profilering, Planar Matt deluxe, CH703 antraciet metallic, incl. veiligheidspakket. TZ-Anz-Actie-HGT-297x210mm-2024-NL-Van-Berkel.indd 1 12/03/2024 10:35 Interesse of meer weten? Contact recruiter Luna via roermond@ab-werkt.nl
45 15
bij Van Berkel: 50% extra korting op:
nu € 350,-
350,-
500,-
of 06 – 55 16
Zoek je werk?
vakanties staan voor de deur. Velen zullen de auto, trein of vliegtuig
& De
instappen om te gaan genieten van de welverdiende rust. Heerlijk de batterij opladen. Denk eraan om je familie niet achter te laten met vragen mocht je iets overkomen.
BEGELEIDING,PERSOONLIJKEEEN AANSPREEKPUNT
JE WENSEN VOOR JE ALLERLAATSTE REIS KUN JE VASTLEGGEN
BOUWMATERIALEN FA. H. HEIJNEN & ZN. | Houtsberg 16 Tel.(0495)
• BUITENVERLICHTING
• HANG EN SLUITWERK
• DEURBEVEILIGING Tel 0495 651450
van je HUIS EEN THUIS INBRAAKPREVENTIE:
TUIN OP ORDE:
Maak
HOGEDRUKREINIGERS, GRASMAAIERS, VERF, POTGROND & TUINGEREEDSCHAP

80 jaar vrijheid

‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’ Het thema voor 4 en 5 mei 2024

In Nederland zijn het hele jaar door allerlei herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we echter alle slachtoffers samen. In bijna elke gemeente van ons land wordt op die dag een herdenking georganiseerd. Op 5 mei vieren wij o.a. met grote festivals dat wij vrij zijn en in een democratie leven, in een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen.

Tegenstelling

Op 4 mei herdenken we echter alle slachtoffers samen.

4 en 5 mei zijn twee totaal van elkaar verschillende dagen. 4 mei is een dag waarop het verdriet rondom het verlies centraal staat. Een dag later staat de vreugde vanwege het vrij zijn op de eerste plaats. Deze enorme tegenstrijdigheid, deze hard botsende emoties, moeten direct na de bevrijding van onze regio, dit jaar tachtig jaar geleden, ongetwijfeld ook door de bevolking zo gevoeld zijn. De bezetter mocht dan wel verdreven zijn, maar in de dorpen die in frontlinie hadden gelegen, waren door beschietingen over en weer veel dodelijke slachtoffers gevallen. Ook de materiële schade was enorm. Veel woningen, kerken, wegen en bruggen waren vernield. De bevrijding had een zware tol geëist. Maar desondanks werd de herwonnen vrijheid gevierd en dat doen we sindsdien ieder jaar opnieuw. Dat die vrijheid anno 2024 niet meer zo vanzelfsprekend is, maakt het journaal ons iedere avond jammer genoeg keihard duidelijk. Opnieuw wordt er in Europa oorlog gevoerd en de westerse landen vergroten na jaren bezuinigen weer hun defensiebudgetten. Een ontwikkeling waar niemand blij van wordt.

Thema 2024

Het thema voor 4 en 5 mei 2024 van het Nationaal comité 4 en 5 mei is: ‘ Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80

jaar vrijheid van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn en gevoeld worden. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren doordat zij zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië of doordat zij zijn vermoord tijdens de Holocaust, de massavernietiging van de Joden.

Holocaust

Op 5 mei vieren we dat wij vrij zijn en in een democratie leven, in een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen.

Dat we de Holocaust moeten blijven herdenken, mag niet ter discussie staan. Het afgelopen jaar waren wij in Polen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse moordmachine op volle toeren draaide. Een bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz maakte diepe indruk. Het was die zomerdag kil, grauw en regenachtig weer toen we onder de beruchte boog met de cynische woorden ‘Arbeit macht frei’ liepen. Hier was het dus waar de massamoord op de Joden plaats vond. Onder hen zeer veel Nederlandse Joden. Hier werd je keihard geconfronteerd met deze gruwelijke onvoorstelbare realiteit.

Voor de Nazi’s waren de Joden van geen enkele waarde. Ze waren Untermenschen waar geen plaats voor was. Zij beroofden de Joden niet alleen van hun leven, maar ook van al hun bezittingen, zelfs hun haar, protheses en gouden tanden waren niet veilig. We liepen langs een grote opslag met duizenden brillen, ooit gedragen door mensen die ze moesten afstaan voor ze naar de gaskamers gestuurd werden.

We zagen ontelbare koffers waarop de eigenaren hun naam en adres geschreven hadden. Misschien wel tegen beter weten in…. Talloze schoenen lagen in een grote ruimte, waaronder heel veel kinderschoentjes ook in de kleinste maatjes. Onwezenlijk en triest. Niemand, echt niemand ontsnapte hier aan de Naziterreur. In Auschwitz/ Birkenau liepen we over het perron waar de treinen stopten en de selectie plaatsvond. Voor velen betekende

dit diezelfde dag nog de dood in de gaskamer. Gaskamers waar volgens onze gids tot tweeduizend mensen gelijktijdig vermoord werden. Hun lijken werden direct in de ernaast gelegen ovens gecremeerd. Nu resten hier enkel ruïnes. Kort voor dat het kamp door de Russen bevrijd werd, probeerden de Nazi’s de sporen van hun vreselijke misdrijven uit te wissen. Tevergeefs.

“Ik ben van na de oorlog en wil dat zo houden” Om dit alles niet te vergeten, herdenken wij overal in ons land op 4 mei burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties maar ook bij vredesoperaties omgekomen of vermoord zijn.

De vlaggen hangen op 4 mei halfstok en tussen 20.00 en 20.02 wordt bij de vele herdenkingsbijeenkomsten stilte in acht genomen. De kerkklokken mogen op 4 mei luiden vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur. Op 5 mei vieren we daarentegen onze vrijheid. Het is de dag van de Duitse capitulatie en op Rijksgebouwen wappert de Nederlandse driekleur.

Nog meer dan in de voorgaande jaren zal op deze Bevrijdingsdag bij allerlei gelegenheden verteld worden dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat is maar al te waar. OudBurgemeester Verhoeven van Leudal bezigde ooit bij een herdenking de uitspraak: “Ik ben van na de oorlog en wil dat graag zo houden.” Wie zou dit niet willen?

www.4en5mei.nl

Pieter Knippenberg schrijft maandelijks voor Hallo Magazine op de lezer toegespitste verhalen over onderwerpen van uiteenlopende aard zoals de series Over de Grens en Hallo Achternaam. Voor zijn artikelen interviewt hij vaak streekgenoten over actuele thema’s. Ook besteedt hij geregeld aandacht aan sport, cultuur, natuur en geschiedenis. Niet zo vreemd, wanneer je weet dat dit hobby’s zijn van deze voormalige onderwijsman, die het niet na kan laten, iets informatiefs in zijn verhalen te verwerken.

We mogen weer, de jaarlijkse motor- brommer zegening. Sinds 2010 organiseren wij in Roggel een motor-en brommerzegening voorafgaand door een openlucht H.Mis. Na de zegening zijn er zowel voor motoren alsook voor brommers routes uitgezet.

DE H.MIS IS GEPLAND OM 11.00 UUR, AANSLUITEND DE ZEGENING!

Daarna bestaat de gelegenheid om geheel op eigen risicoeen toertocht te rijden, met een tussenstop in Roggel, die gratis wordt aangeboden.

Vanaf 10.00 uur zijn er reeds diverse terrassen geopend,waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje. Koffie en Thee wordt gratis verstrekt in onze eigen stand. Ook na afloop van de zegening en de toertocht bent u van harte welkombij een van onze horecabedrijven in Roggel.

KONINGSDAG ZATERDAG 27 APRIL Markt Roggel. Dank voor jullie medewerking en tot ziens, De Organisatie.

Nederlands kampioenen livesaving HEYTHUYSEN:Afgelopen weekend zijn de Nederlandse Kampioenschappen Lifesaving voor Teams geweest in Vlissingen.De Reddingsbrigade Heythuysen heeft hier hele mooie resultaten neergezet!

Onze Aspiranten D (geb jaar 2015-2013) hebben als team zilver gehaald. Bij een apart onderdeel de Line Throw hebben Kuba en Wies goud gehaald en Lars en Mylène zilver!

Onze Aspiranten C (geb jaar 2012-2010) hebben als team Goud gehaald, daarnaast hebben ze op 4 onderdelen een nieuw Nederlands record gevestigd. Bij het aparte Line Throw onderdeel hebben Julian en Ian goud gehaald en Lize en Evi zilver gehaald.

Onze Junioren B (heb jaar 2009-2006) hebben goud gehaald en Fenne en Lize hebben ook goud gehaald met de Line Throw.

De gemeente Leudal is dus heel wat Nederlandse Kampioenen rijker! Facebook motor en brommerzegening Roggel

Recreatiepark de Leistert wint ACSI Award

‘Beste Camping van Nederland 2024’

Tijdens het ACSI Awards Event op 16 april 2024 op het ACSIkantoor in Andelst zijn de winnaars van de ACSI Awards 2024 uit België, Luxemburg en Nederland bekendgemaakt. Verdeeld over negen verschillende categorieën per land vielen in totaal 21 campings in de prijzen.

Recreatiepark de Leistert wist de titel Beste Camping van Nederland 2024 binnen te slepen in de categorie ‘de beste camping’. Danique Vermeere-Emonds (Marketing & Sales), Julia van Deursen (Marketing & Sales) en Sophie Hermans (Stagiaire Content Marketing) namen de prestigieuze award namens Angelique Joosten (directeur/bestuurder) en alle medewerkers van Recreatiepark de Leistert in ontvangst uit handen van ACSI CEO Ramon van Reine.

Van Reine benadrukt het belang van deze prijs: “Vanaf het eerste jaar hebben campings deze erkenning omarmd. Vooral het feit dat kampeerders zelf de winnaar kiezen, maakt het

winnen van een ACSI Award bijzonder. Het is een bewijs van kwaliteit en een uitstekende vakantieervaring. Voor campings is het echt een moment om in de schijnwerpers te staan.”

Recreatiepark de Leistert (bestaande uit Buitenhof de Leistert en Camping de Leistert) behaalde eerder dit jaar al diverse awards: ANWB Topcamping, ADAC Superplatz en Kids Vakantiegids Award 2024 in de categorie ‘Camping met speeltuin’. Samen met de titel van de ACSI begint het jaar 2024 voor de Leistert uitermate succesvol.

Over de verkiezing Voor het derde jaar op rij kregen kampeerders de kans om te stemmen op hun favoriete Europese campings via de websites en apps van campingspecialist ACSI.

Angelique Joosten: “Het is een geweldige eer en een enorme teamprestatie dat we deze eretitel binnenhalen. Ik kan dan ook niet anders dan tevreden en dankbaar zijn dat al dat harde werken door onze medewerkers, wordt herkend en erkend door onze gasten. Hier staat een uiterst tevreden mens.”

De afgelopen maanden hebben kampeerders uit heel Europa massaal gestemd op hun favoriete Europese campings, wat de ACSI Awards een van de meeste prestigieuze prijzen in de kampeerwereld maakt.

HALLO MAGA ZINE 17
COLUMN

AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, omringt ons steeds meer in het dagelijks leven. Maar wat is het eigenlijk? Wat kunnen we ermee? En welke vragen moeten we stellen? Ontdek, leer en discussieer verder over AI deze juni bij Bibliocenter.

Leven met algoritmes 4 juni 10.30 in Weert | 5 juni 10.30 in Heythuysen | 18 juni 13.00 in Heel Algoritmes en kunstmatige intelligentie worden steeds alledaagser. In deze workshop leer je wat algoritmes zijn, hoe ze werken, waar je ze tegenkomt en wat de voor- en nadelen zijn.

Met apps de natuur ontdekken 11 juni om 13.00 uur in Weert | Gratis Benjamin van Leeuwen, de stadsecoloog van Weert, gaat met je mee de natuur in. Tijdens de wandeling leert hij je hoe je apps kunt gebruiken om zelf de natuur te verkennen.

What the Future Wants Hele maand juni in Weert tijdens openingstijden | Gratis Ontdek de wereld achter je smartphone. What the Future Wants is een jongereninitiatief van Tactical Tech dat jongeren de regie wil geven over hun digitale toekomst via onderwijs en samenwerking.

Game Night: Black Mirrir Stories 4 juni om 20.00 uur in Weert Creëer toekomstscenario’s met het spel Black Mirror Stories van Roos Groothuizen en denk na over de impact van technologische ontwikkelingen.

hoe veilig is AI? Uitdagingen en risico’s bij toepassing van AI 18 juni 2024 om 20.00 uur in Weert Professor Harald Vranken werpt een kritische blik op de veiligheid van AI-gebaseerde systemen. Hoe veilig is AI? En wat at zijn de uitdagingen en risico’s bij de toepassing van AI?

De Nationale AI cursus

Kunstmatige Intelligentie (AI) op een begrijpelijke manier uitgelegd, voor iedereen. bibliocenter.nl/ai

, ... ,
MEER DAN 50 JAAR ERVARING TEGELS VOOR INDOOR & OUTDOOR Pannenweg 100, Nederweert | t: 0495 63 20 19 | info@wijentegels.nl | www.wijentegels.nl LAAT U INSPIREREN IN ONZE SHOWROOM EIGEN VAKKUNDIGE TEGELZETTERS ek de perfecte keukenrenovatie bij ACP! Stijl, naliteit en vakmanschap gecombineerd voor uw ken Van totaal renovatie tot nieuwe keuken ntde function keuk Al meerdan20jaar! Snel Betaalbaar Effectief Duurzaam Vrijblijvend advies Vrijkenstraat 3 6088 PA Roggel Tel +31 (0)475520489 info@acpkeukenrenovaties nl | www acpkeukenrenovaties nl Keukenrenovaties Nieuwe keukens Inbouwapparatuur Aanrechtbladen LOSLATENDE FOLIE OP UW KEUKENKASTJES? WIJ LOSSEN HET OP! info@defoliedokter nl | Tel: +31 (0)475520489 | www defoliedokter nl
:

Genieten

Vandaag vlieg ik weer terug vanuit Kathmandu in Nepal naar Schiphol. Net een dag nadat Iran de wereld had opgeschud met het afvuren van een grote reeks raketten en drones die Israel als doel hadden. Daarom zal er met een ommetje gevlogen worden om het risicogebied te mijden. Je weet immers maar nooit wat er nog meer staat te gebeuren in dit oververhitte oorlogsgebied op dit moment.

Intussen was ik weer in Nepal om basale kennis over het houden van geiten te delen met de kleinschalige boertjes die aldaar iets in “bedrijfs”omvang willen toenemen. De paar geiten die daar per bedrijfje gehouden worden zijn soms de enige bezigheid, naast de groentetuin, misschien een koe, de was doen en wat spelen met de mobiele telefoon, want ook die laatste is inmiddels overal in de wereld verspreid, ook in een land als Nepal , ook op het platteland.

Gemiddeld gezien zijn de mensen hiermee dik tevreden. Ze hebben te eten, komen de tijd goed door, maken heel veel praatjes met elkaar. Een beperkt aantal mensen wil dan nog wel wat méér ondernemen. Zoals het houden van méér dan 2 á 3 koeien of buffels of méér dan 10 geiten. Dat kleinschalig ondernemen wordt in het land gestimuleerd, maar is in de meeste gevallen niet waarnaar veel mensen streven. Deels omdat de kennis ontbreekt, deels ook omdat veel mensen daar ook al snel tevreden zijn en soms ook liever lui dan moe. Het blijft bij een beetje rommelen rondom het huis, ja letterlijk rommelen, want opruimen hebben ze hier echt niet uitgevonden. Overal wordt troep achtergelaten, of het nou in de natuur, op straat, in en rondom het huis of waar dan ook is. Dan jeukt het om daar wat verbetering in bij te brengen. Maar ach, er wat van vinden en er ook nog eens wat van zeggen betekent niet dat dat tot verbetering zou leiden. Hier is rotzooi net zo gewoon als bij ons netheid en een aangeharkt tuintje. Waar dan wel weer enorm veel aandacht aan wordt besteed is de kleding. Bij een beetje gelegenheid, zoals ook de cursussen die ik mocht geven voor de vele geitenhoud(st)ers, dragen de vele vrouwen bijzonder mooie sari’s en gewaden. Er wordt ook ongelooflijk veel aandacht besteed aan de openingsen sluitingsceremonies waarbij naar iedereen expliciete waardering wordt uitgesproken voor zijn of vooral ook háár rol. Dankwoorden, kransen en bloemen worden uitgereikt en alles wordt nog degelijk en ouderwets met pen vastgelegd in schriften en registers.

Daar wordt niet mee gelachen maar bloedserieus aan gewerkt. Iedereen wordt gewaardeerd en niemand wordt uitgelachen. Kunnen wij nog wat van leren! Waardering voor eenieder die ook maar iets heeft bijgedragen. Ook dáár wordt een mens blij van. En misschien zijn deze mensen daarom ook wel zo tevreden? Ik denk dat het wel een grote rol speelt. Elkaar de ruimte gunnen en niet altijd, zonodig met ellebogenwerk, voorop willen gaan of het meeste willen hebben schept meer verdraagzaamheid en levensvreugde.

Als de hele wereld zo leefde was dat ommetje vliegen voor die oorlogen waarschijnlijk nooit aan de orde geweest. Intussen lopen de mensen op hun gemak rond met hun geiten en koeien. Valt dan voor de zoveelste keer de stroom uit dan wachten zed gewoon tot die weer terug komt. Ook als de wereld op zijn kop staat leven ze hier hun leventje door. Ze hebben alles wat ze echt nodig hebben in de buurt. Ja, hoe vaak die stroom er niet uit ligt! En dan is het leven evengoed mooi en het gaat gewoon door. Heel veel geduld, men maakt zich niet druk. Alles komt weer goed. Beetje eten maken, tuintje bijhouden, praatje maken en de straat op. Er komen altijd weer betere tijden. En ik kan daar wel van genieten.

Gerrit Tacken

Gerrit Tacken was jarenlang dierenarts in de Dierenartsenpraktijk in Ell. Inmiddels brengt hij zijn tijd vooral door tussen de Zeldzame Huisdierrassen thuis op Landgoed ’t Heijk en op landelijk niveau als voorzitter van de SZH, Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Daarnaast wordt hij regelmatig uitgezonden naar ontwikkelingslanden om de veehouderij op een hoger plan te brengen. Graag wil hij ons laten meekijken wat er op dit brede speelveld allemaal voorbij komt.

HALLO MAGA ZINE 19 COLUMN

Kies nu voor stroom van hier!

Leudal Energie bouwt momenteel drie windmolens in het gebied de Kookepan in Neer. De stroom hiervan is bestemd voor inwoners van Leudal. Die molens draaien dus vanaf augustus 2021 ook voor U! €

shop-tegoed inLeudal

STAPT U OOK OVER OP STROOM EN GAS VAN LEUDAL ENERGIE?

www.leudalenergie.nl

Leudal Energie is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk waarvan iedereen in Leudal lid kan worden voor € 10 per jaar: de leden zijn de baas en bepalen waar geld in geïnvesteerd wordt of welke goede initiatieven in Leudal ondersteund worden.

Leudal Energie wekt groene energie op met windmolens en zonnepanelen en levert die stroom via OM|nieuwe energie weer aan de klanten in Leudal.

Bovendien ondersteunen we onze leden, klanten en burgers in Leudal met het besparen van energie. Zo zorgen we samen voor een zo laag mogelijke energierekening.

De tarieven van OM|nieuwe energie zijn nu zeer concurrerend in de markt.

Test zelf uw maandbedrag op onze website of maak een afspraak op 0475 - 82 03 33.

Deze 7 voordelen voor U:

1. Echte

2. Voordelig tarief, een van de

3. € 50 shoptegoed

Leudal *

4. Steun aan

5. Gratis Energiescan t.w.v. € 150. energierekening door energiebesparing en zonnepanelen***.

6. Wij zijn

Leudal te Roggel; loop gerust binnen, wij helpen u graag.

7. De beste terugleververgoeding

Voordelen voor Leudal:

Bovendien geven wij de beste terugleververgoeding voor iedere klant die zonnepanelen heeft.

Ook heeft de coöperatie regelmatig voordeeltjes en interessante nieuwtjes voor haar leden.

Wilt u zich aansluiten als lid en of klant worden? Wij zijn er voor iedereen in Leudal.

Ga naar onze website www.leudalenergie.nl.

Ga naar onze website www.leudalenergie.nl

*Shoptegoed : 5 x € 10 bon , per bon te besteden bij diverse winkels in Leudal. Hiermee ondersteunen wij de lokale ondernemers.

De lijst van deelnemers staat op de website van Leudal Energie. Deze actie geldt voor aanmeldingen vanaf 1 maart tot 31 december 2021.

**U kunt zelf een of meerdere goede doelen aandragen Tot aan de officiële opening van het Windpark de Kookepan ( verwacht eind augustus 2021) doneert Leudal Energie een bedrag van € 25 per nieuwe klant aan de goede doelen pot. Het bestuur stelt de mogelijke goede doelen vast volgens een aantal criteria.

LEUDAL ENERGIE ZOEKT NIEUWE LEDEN

Om onze coöperatie te versterken en daarmee meer invloed te kunnen uitoefenen op de lokale en provinciale bestuurders, is het belangrijk dat wij een grote achterban vertegenwoordigen.

Uit de nieuwe klanten worden drie personen geloot die dan de keuze maken én de uitreiking mogen doen op het openingsfeest van Windpark de Kookepan. Deze actie loopt van 1 maart tot 1 september 2021.

HOE MEER LEDEN ONZE COÖPERATIE TELT - HOE STERKER

ONZE POSITIE IN DE LOKALE ENERGIETRANSITIE WORDT

Doe daarom met ons mee, pro teer mee, denk mee, beslis mee!

Vind u het ook belangrijk dat we er allemaal samen de schouders onderzetten?

***De laagste energierekening: Wij helpen u met het besparen van energie door middel van een Energiescan van uw woning. Met de maatregelen die wij adviseren gaat u energie besparen en zorgen wij samen voor een blijvende lagere energierekening. De energiescan is voor woningeigenaren en kost normaal € 150. Als u dit jaar nog overstapt krijgt u deze geheel gratis.

Wij verwachten op onze Algemene Leden Vergadering van 30 april ons 800ste lid te kunnen presenteren.

Meld je dan nu aan als lid van onze coöperatie! Het lidmaatschap kost slechts € 10 per jaar. Maak gebruik van vele voordelen en steun onze beweging. Werk actief mee aan projecten of activiteiten die jouw buurt en gemeenschap ten goede komen!

Uitgangspunten van Leudal Energie hierbij zijn:

- Projecten worden opgezet in dialoog met de directe omgeving

- Burgers moeten mee pro teren van opbrengsten van zon- en windenergie ‘in hun achtertuin’

- Eigendom moet minimaal 50% in lokale handen blijven

- Inpassing in omgeving in harmonie met en met opwaardering van de natuur en biodiversiteit

Kies daarom juist voor LOKALE, GROENE ENERGIE! Lokaal = het meest duurzaam.

Het meest groen.

Kortom: je wordt lid van een duurzame community die zich inzet om jou en Leudal duurzamer te maken!

Ga naar www.leudalenergie.nl/lid

STAP NU OVER EN DOE MEE!

Zonnepanelen wekken in de middaguren de meeste stroom op en dat kan meestal niet direct in huis gebruikt worden. Dan wordt de stroom geleverd aan het net en dat registreert een slimme meter dan.

www.leudalenergie.nl of bel 0475 820 333

Wat is de toekomst van thuisbatterijen in Nederland?

Markt 6, 6088 BP Roggel

KOOP LOKAAL!

Er is voor veel huishoudens nu nog geen businesscase, de potentiële impact op lokale elektriciteitsnetten is groot. Er zijn vele vraagtekens over thuisbatterijen, onder andere ten aanzien van de brandveiligheid recycling en cybersecurity.

Dat zijn basale randvoorwaarden voor de massale uitrol van thuisbatterijen.

De kosten van een thuisbatterij liggen afhankelijk van de opslagcapaciteit (8 tot 14 kWh) tussen de € 5000 en € 10.000. Dit is excl. btw en Installatiekosten.

Zolang de salderingsregeling doorloopt is er geen goedkopere manier dan het net als batterij te gebruiken. Ondanks de terugleverkosten van ca. € 0,08 / kWh blijft dit de voordeligste manier om je zonnestroom op te slaan en later weer te gebruiken.

T. 0475 82 03 33 • Markt 6, 6088 BP Roggel • www.leudalenergie.nl KIES NU VOOR STROOM VAN HIER!
50
VAN MIJN ZONNESTROOM?
IS EEN THUISBATTERIJ EEN GOEDE INVESTERING VOOR HET OPSLAAN

ACTUEEL

Oppe Groos 2024 op 19 mei bij café Sjrake in Roggel Bigband Xpero

ROGGEL: Voor de vijfde keer op rij (alleen onderbroken door de coronapandemie) organiseert bigband Xpero dit jaar het minifestival “OPPE GROOS” op eerste Pinksterdag bij café Sjrake in Roggel. Hierbij meer informatie over de line-up: in totaal zullen vier bands acte de présence geven. Naast bigband Xpero zelf zullen de The Birdies, het Lucia Kwartet en Swingthese hun opwachting maken.

The Birdies zijn ontstaan zo rond de eeuwwisseling, toen de ludieke golfclub “ERG” uit Roggel passende muziek zocht voor hun gala-avond. Jos Peeters (bas), Eric den Heijer (drums) en Pieter Steenvoorden (piano) werden aangezocht om deze avond luister bij te zetten met jazz-standards en andere, goed in het gehoor liggende, swingende klanken.

Ter plekke moest een naam verzonnen worden voor dit gezelschap en werd uiteraard gekozen voor een term uit de golfsport: “The Birdies” (een birdie is “één onder par”, voor de kenners/ liefhebbers).

Tijdens hun optreden “Oppe Groos” zullen naar verluid enkele gastmuzikanten aan The Birdies worden toegevoegd.

Het Lucia Kwartet bestaat uit een viertal leden van harmonie St. Lucia uit Neeritter die in 2008 het initiatief namen om als kwartet met elkaar muziek te gaan maken. Sindsdien heeft het Lucia Kwartet aan diverse evenementen hun medewerking verleend: de Abdij Concertino’s in Thorn; de Cultuurweek en het adventsconcert in Neeritter, feesten rond het kasteel te Horn, winterconcerten van zanggroep Toesjee. Inmiddels zijn er twee cd’s van het Lucia Kwartet uitgebracht. Het Lucia-Kwartet bestaat uit Willy Moors (dwarsfluit), Jo en Jack Hecker (klarinet) en André Hurxkens (bas-klarinet).

Jazzband Swingthese biedt een mix aan oudestijl-varianten: New Orléans, Dixieland en Swing. Daarnaast bekende en gevoelige ballades uit het repertoire van de traditionele jazz en swingende latin-bossa's. Deze vijfkoppige band bestaat uit John van Schaijik (zang, gitaar, sax), Joseph Olivier (piano), Harry Bongaerts (drum), Gerard Loose (sax) en Pierre Houben (bas).

And last but not least, ook bigband Xpero zal zelf op het podium plaatsnemen. Onder leiding van Wim Suilen zal deze band naast traditionals uit het bigband repertoire diverse populaire (zang) nummers laten horen.

Verspreid in de tuin worden zitjes gemaakt, maar een eigen picknickdeken meenemen is ook toegestaan. Voor een natje en een droogje wordt gezorgd. De hapjes worden verzorgd door bigband Xpero. Hans en Marleen van café Sjrake staan garant voor de drankjes.

Het tuinfeest is gratis toegankelijk voor iedereen. En wie wil er nou niet op een zondagmiddag in de buitenlucht bij café Sjrake komen relaxen met leuke muziek en een lekker glas bier of wijn.

We hopen jullie dan ook allemaal te mogen begroeten op zondag 19 mei vanaf 14:00 uur bij café Sjrake (Kleine Laak 30 te Roggel) in de tuin. En hadden we het al gezegd: gratis entree!

De lente lonkt en het broedseizoen is begonnen. Het voorjaar is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. In de natuur worden partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. Boswachters vragen je: respecteer de huisregels in de natuurgebieden.

zichzelf te verdedigen als een hond te dichtbij komt? Ook voor je eigen veiligheid en die van je hond, is het dus belangrijk om je aan de regels te houden.

Kleintjes bij de kuddes

Het hele jaar door worden er kalfjes en veulens geboren, maar de piek ligt in het voorjaar. Ze zien er natuurlijk hartstikke schattig en lief uit, die jonkies bij de kuddes Konikpaarden en Gallowayrunderen. Maar vergeet niet dat de kersverse moeders in hun kraamperiode zitten. Ze zijn dan extra alert en beschermend en houden vreemden liever op afstand. Het kan ook zijn dat je je uitloopt bij een (aankomende) geboorte. In dat geval is er meer afstand nodig. Wil je het nieuwe leven aanschouwen of een geboorte observeren? Gebruik dan een verrekijker.

Je blijft welkom in de natuurgebieden van Natuurmonumenten in de Maasvallei. Ook in het broedseizoen mag je vrij struinen. Let er wel op dat je geen dieren verstoort. Dus: blijf op afstand, houd de hond kort aangelijnd en laat geen afval achter. De toegangsregels vind je op de bordjes bij de entrees van de terreinen. Tijdens het broedseizoen controleren en handhaven boswachters en groene boa’s extra op naleving van de regels.

Hond kort aan de lijn

Helaas zien boswachters nog te vaak honden loslopen op plekken waar dat niet mag. Een loslopende hond kan een broedende vogel van zijn nest verjagen. Ook andere wilde dieren kunnen schrikken van honden, zelfs als ze niks doen. Bedenk dat een rondsnuffelende hond overal zijn geur achter laat. Dat kan soms al voldoende zijn voor de ouders om hun kroost te verlaten of het broeden te stoppen. En wist je dat grote grazers hun hoeven kunnen gebruiken om

Beschermende familieleden

De grote grazers leven in sociale kuddes. Zo’n kudde vormt een hechte familiegroep, waarbij de vrouwelijke dieren een oogje in het zeil houden. Dat is fijn voor de moeders, want zo zorgen ze samen voor het jonge kroost. Wanneer er gevaar dreigt, beschermen ze de jonkies. Wees je daarvan bewust. Doorkruis een kudde nooit, de oudere dieren kunnen dit als een bedreiging zien. Loop om de kudde heen of draai om. Zie je een kalfje of veulen alleen? De moeder is waarschijnlijk mee grazen met de kudde en komt terug. Blijf uit de buurt en raak het jong niet aan, anders wordt het misschien verstoten.

Gun de dieren hun rust Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Samen kunnen bezoekers van natuurgebieden ervoor zorgen dat de dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben. Geniet van de natuur en het nieuwe leven, maar doe dat met beleid. Dankjewel!

Vrijdag 17 mei

DJ DAANI, VENNY & KRULLE

FAKE TITS, DJ SBN

TENT OPEN: 21.00

zondag 19 mei

MATINEE MET THEI EN JOOP

DJ LANK XL, RUDY DE WIT

TENT OPEN: 15.00

zaterdag 18 mei DJ STEN

maandag 20 mei

MATINEE MET DJ JOEP

BASJE & WILLIE JAMAN MIKE KANDERS

TENT OPEN: 15.00

HALLO MAGA ZINE 21
Broedseizoen gestart: respecteer de gebiedsregels PINKSTEREN HAELEN KERMIS * BILLY IDOL * U2 * BRYAN ADAMS * HEART * THE CULT * AC-DC * KIM WILDE * *BONJOVI*ZZTOP*STEPPENWOLF*FISCHERZ*PRETENDERS*GOLDENEARRING* * ROBERT PALMER * LYNYRD SKYNYRD * www.dorpsraadhaelen.nl 17 t/m 21
Locatie: Raadhuisplein
dag gratis entree!
open van vrijdag t/m dinsdag
mei
Elke
Kermisterrein
TENT OPEN: 20.00

IK BEN Joop glaskunstenaar

‘Een droom kwam uit: mijn eigen atelier in het verpleeghuis’

De jaren krijgen maar geen vat op Joop Schreuders (95). In zorgcentrum Marishof in Maarheeze lijkt de geboren Eindhovenaar aan zijn tweede jeugd begonnen en leidt hij het leven zoals hij dat van thuis gewend is. Als glaskunstenaar in zijn eigen atelier.

Ruim zestig jaar waren ze onafscheidelijk, Joop en Olofje, zijn grote liefde. Maar in 2013 moest hij haar laten gaan. In de maanden van rouw die volgden, vond Joop troost in een nieuwe hobby. De glaskunst.

Tot het noodlot opnieuw toesloeg in 2023. “Na mijn vrouw raakte ik ook mijn zelfstandigheid kwijt. Ook zonder benen kon ik verder, al zou dat wel betekenen dat ik naar een verpleeghuis moest.”

Scan de code en lees Joop zijn hele verhaal. Geschreven door Bas Poell, fotografie door Marieke Zentjens. info@landvanhorne.nl 088 987 88 88 landvanhorne.nl

Lees hier het hele verhaal

Uw persoonlijke reisadviseur ... Thuis in de hele wereld!

Marianne Loijen TRAVEL COUNSELLOR
06-53112242 marianne.loijen@travelcounsellors.nl travelcounsellors.nl/marianne.loijen

Vakantie in eigen land

Een keer per jaar worden de inwoners van Leudal uitgenodigd door camping de Leistert om een weekend gratis te komen kamperen. Dit jaar heb ik voor de eerste keer zelf deelgenomen aan deze vakantie in eigen gemeente. Ik snap nou waarom de Leistert is gekozen tot de beste camping van Nederland. Wat een geweldige camping met grote standplaatsen, veel voorzieningen in een mooie schone omgeving. Maar ik wil geen reclame maken voor de Leistert want dat hebben ze ook helemaal niet nodig. Ik wil u vertellen dat mij twee dingen opvielen toen ik daar met Petra en onze hond in de zon zat. Op de eerste plaats het is geen camping voor ons.

Sinds vorig jaar hebben we een camper en zijn we van die rustige camperplaatsen gewend met van die 60 + ers die een boekje lezen en zich vanaf 20.00 uur veelal terugtrekken in de camper om naar de tv te gaan kijken. Dus de Leistert was effe wennen voor ons. Omdat we onze hond meegenomen hadden kregen we een plek op het hondengedeelte van de Leistert. Maar volgens mij ook het gedeelte waar alle gezinnen met veel kleine kinderen een plekje toegewezen hadden gekregen. Dus werd er tot s avonds laat volop gespeeld door de kinderen en de honden. En dat geblaf en die kindergeluiden begonnen in ieder geval voor ons ‘s morgens weer zo vroeg dat we twintig jaar terug in de tijd gingen. Zo te horen hadden de kinderen en de honden veel plezier. Volgende keer moeten we misschien toch vragen naar de seniorenplekken op de Leistert.

We zijn niet buiten het campingterrein geweest van vrijdagmiddag tot zondagmiddag. En wat dan opvalt is dat je op nog geen 5 kilometer van huis toch een volledig vakantiegevoel krijg. We voelden ons toerist in eigen gemeente. Het hielp wel dat het zonnig was en voor de eerste keer de temperatuur boven de 25 graden was. Dan krijg je natuurlijk al snel het gevoel dat het zomervakantie is. En als je op zo’n enorm campingterrein bent met alle voorzieningen

Robert Martens

die je maar kunt wensen dan is het ook vakantie. Niet zo lang geleden liepen we met het college van burgemeester en wethouders op het terrein van de Leistert rond om geïnformeerd te worden over de grote toekomst plannen die de Leistert heeft. Maar dat is toch anders dan dat je er zelf verblijft. Daarom snap ik na het Leudal weekend nog beter dat mensen hun hele vakantie op dat terrein kunnen

We besloten om ons te gedragen als een buitenlandse toerist die Nederland bezoekt!

doorbrengen. Toch is het van de andere kant wel jammer dat ze op die manier geen goed beeld krijgt van onze prachtige gemeente en regio en wat we nog veel meer bieden dan het terrein van de Leistert. Ik hoef u als lezers van Hallo denk ik niet te vertellen hoe prachtig Leudal en Maasgouw is. Een prachtig gebied om te fietsen, te wandelen maar ook met leuke plekken om te eten en te drinken. Misschien moeten we de vakantievierders op de Leistert toch proberen te verleiden om ook eens buiten de camping te komen. Op die manier maken we ze jaloers want u en ik mogen in deze geweldige omgeving wonen en werken en daar dus iedere dag van genieten.

Dat gevoel van toerist in eigen land hadden Petra en ik trouwens ook een paar jaar geleden. Toen besloten we om ons te gedragen als een buitenlandse toerist die Nederland bezoekt. Dus we hebben een hotel gehuurd in Volendam als uitvalbasis. Uiteraard hebben we in Volendam vis gekocht en een foto in klederdracht laten maken. Maar we hebben ook de

Zaanse Schans met de windmolens bezocht. We zijn een dag naar Amsterdam geweest. Daarbij hebben we ons verbaasd hoeveel verschillende producten verkocht worden gemaakt van wiet of waarmee je wiet kunt gebruiken. Uiteraard hebben we ook de kaasmarkt in Alkmaar bezocht.

Toen we na de midweek Nederlander in eigen land weer thuiskwamen wisten we een ding zeker. Nou snappen we waarom die buitenlandse toeristen allemaal denken dat wij op klompen lopend, vis etend, wiet rokend de hele dag in tulpenvelden staat te werken. Dus mijn tip voor de komende vakantie. Wordt toerist in eigen gemeente, in Limburg of in Nederland en dompel u helemaal onder in het vakantiegevoel.

Robert Martens is wethouder bij de Gemeente Leudal, en daarvoor heeft hij ruim 25 jaar ervaring als jurist opgedaan. Hij hield zich met name bezig met arbeidsrecht, contractenrecht en agrarisch recht voor particulieren en bedrijven. Hij onderscheidt zich met name door zijn eenvoudig taalgebruik. Robert Martens is getrouwd en heeft een zoon van 28 en een dochter van 26 jaar.

Oproep aan kunstenaars in Kelpen-Oler, Grathem en Baexem voor deelname aan Kunstfietsen 2024

Tijdens het Kunst- en Cultuurweekend Leudal dat de Stichting Kunst & Cultuur Leudal jaarlijks organiseert, is Kunstfietsen een terugkerende traditie. Dit jaar wordt Kunstfietsen op 2 dagen gehouden, op zaterdagmiddag 7 en zondag 8 september.

Deze combinatie van fietsen, kunst kijken en entertainment trekt jaarlijks vele belangstellenden. De route loopt dit jaar door de dorpen Kelpen-Oler, Grathem en Baexem.

Bent u beeldend kunstenaar, zanger, muzikant, levend standbeeld, fotograaf etc. etc., dan nodigt de Stichting Kunst & Cultuur Leudal u graag uit om uw kunst of kunstwerken ten toon te stellen op uw eigen locatie of die van een collegakunstenaar op zaterdag 7 september tussen 13 en 17 uur en zondag 8 september tussen 10 en 17 uur.

Hebt u interesse, meld u dan zo spoedig mogelijk per mail aan bij de organisator Wies Kerbusch, kunstfietsen@kunstencultuurleudal.nl.

Informatie

Meer info op hetzelfde e-mailadres of op onze site www.kunstencultuurleudal.nl.

Onder de button ‘Kunst en Cultuur Weekend’ treft u op de website onder ‘Zondag’ een terugblik aan van de editie 2023 van Kunstfietsen.

TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Baexem

BAEXEM: Met de aanhoudende drukte in de asielzoekerscentra, is het van essentieel belang om gevluchte kinderen de nodige ondersteuning te bieden. TeamUp, een programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child, zet zich in om psychosociale steun aan kinderen te bieden door middel van sport, spel en beweging. Om kinderen te kunnen blijven ondersteunen, heeft TeamUp dringend vrijwilligers nodig in Baexem.

De activiteiten van TeamUp worden wekelijks gegeven door getrainde vrijwilligers op (nood)opvanglocaties in het hele land. De vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het bieden van psychosociale steun aan gevluchte kinderen. Zij begeleiden de activiteiten die elk een thema en een doel hebben. Hierdoor leren kinderen omgaan met emoties zoals boosheid, angst en verdriet.

Om de activiteiten effectief en blijvend te kunnen aanbieden, investeert TeamUp in een grondige training voor vrijwilligers.

Hierbij ligt de focus op het faciliteren van activiteiten en het werken met de specifieke doelgroep, waarbij het psychosociale aspect centraal staat.

Gevluchte kinderen hebben namelijk vaak veel meegemaakt, zowel in hun land van herkomst als tijdens hun reis naar Nederland. In Nederland stopt deze stress en spanning meestal niet. Kinderen moeten bijvoorbeeld vaak verhuizen en zijn onzeker over hun toekomst.

Ook doen zij praktische vaardigheden op zoals het leren aangeven van grenzen en samenwerken met anderen. Dankzij de non-verbale benadering van TeamUp, kunnen alle kinderen vanaf dag één meedoen, ongeacht de taal die zij spreken. Elin Hofman, kwaliteitsspecialist van TeamUp, benadrukt het belang van deze methode: “We weten dat sport en spel goede manieren zijn om stress en spanning los te laten.

Met TeamUp hebben we een structurele aanpak die op iedere locatie hetzelfde is, zodat verhuizende kinderen de aanpak herkennen. Dit creëert een gevoel van veiligheid en stabiliteit in een omgeving die vaak verandert.”

Voor het verwerken van hun ervaringen hebben zij een veilige plek nodig. TeamUp biedt deze veilige ruimte waar kinderen hun stress en spanning kunnen loslaten en weer gewoon kind kunnen zijn.

Sukran, vrijwilliger bij TeamUp: “Als ik de kinderen tijdens TeamUp zie lachen en plezier maken, maakt het me een beetje emotioneel en blij tegelijkertijd.

Ik weet dat ze veel hebben meegemaakt en ze moeten nog steeds door veel van deze problemen heen. Wanneer ik ze dan de hele tijd zo blij zie, dan maakt het mij ook heel blij”.

TeamUp werd in 2015 gestart als reactie op de massale vluchtelingenstromen uit Syrië, een vergelijkbare situatie met de opvangcrisis op dit moment, en heeft inmiddels meer dan 20.000 gevluchte kinderen bereikt in opvanglocaties in heel Nederland.

Om ook in Baexem TeamUp te kunnen blijven aanbieden, zijn vrijwilligers hard nodig. TeamUp te kunnen blijven aanbieden, zijn enthousiaste vrijwilligers hard nodig.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van TeamUp: www.sollicitatieteamup.nl

HALLO MAGA ZINE 23
COLUMN
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.