Page 1

We huilen bloedtranen om dierproeven voor cosmetica

Verder in dit nummer : • • • • •

Boze beaglehonden in Gent Kennismaking met een ADC-vrijwilliger Europa is tegen dierproeven Succesvolle infostanden Apenleed in Leuven

Het ledenblad van de Anti Dierproeven Coalitie Nummer 19 / zomer 2012


Anti Dierproeven Coalitie, advocaat van de proefdieren!

Beste dierenvriend,

De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) is de advocaat van de proefdieren. ADC eist op basis van ethische en wetenschappelijke argumenten de stopzetting van alle dierproeven. Proefdieren hebben nood aan een gedreven en resultaatsgerichte organisatie zoals ADC, die hun verborgen leed kenbaar maakt en stopt.

Weet je waar ik soms zo moe van word. Niet van de vele uren werken om dierproeven te stoppen, maar van de lamlendigheid en apathie van sommige mensen. Ik hoor het vaak aan onze informatiestanden. ‘Ja, we willen de petitie wel onderschrijven, maar het zal toch niks veranderen.’ Dan begin je een hele opsomming te maken van wat ADC als relatief kleine vrijwilligersorganisatie de voorbije jaren aan successen voor de dieren behaald heeft, maar dan zie je in hun ogen dat ze al niet meer aan het luisteren zijn. Daar word ik moe van! De feiten zijn dat we met ADC wel degelijk iets bereiken voor de dieren! Dat het soms niet makkelijk is, dat het allemaal soms net ietsje te lang duurt, en dat het vaak bloed, zweet en (ja soms) tranen kost, daar ben ik het allemaal mee eens. Maar we gaan wel vooruit, we stoppen wel al bepaalde vormen van dierenleed, en dat is het belangrijkste. Zo zijn o.a. door onze campagnes tabakstesten op dieren verboden en zijn verschillende laboratoria gestopt met apenexperimenten. 85 Apen uit 4 verschillende laboratoria werden de voorbije jaren door ons uitgeplaatst bij opvangcentra.

Door middel van vreedzame en vaak in het oog springende acties proberen wij onze dossiers onder de aandacht te brengen van politici en media. En onze manier van werken heeft succes! Zo stopte ADC o.a. de bouw van een commercieel laboratorium in het Nederlandse Venray en hielden wij de geplande export van Nepalese aapjes naar Westerse laboratoria tegen. ADC ijvert voor wetswijzigingen en dient juridische klachten in om dierproeven te stoppen. Het tabakslaboratorium van Philip Morris in Leuven moest hierdoor zijn deuren sluiten. Kattenexperimenten in Groningen en de apenexperimenten in Namen en Utrecht zijn gestopt dankzij een ADC-campagne. Waar mogelijk zorgt ADC ervoor dat na stopzetting van experimenten de niet langer gebruikte dieren naar een gespecialiseerd opvangcentrum gaan. Goede voorbeelden hiervan zijn de plaatsing van de niet meer gebruikte proefaapjes van de universiteit Utrecht en MSD In Oss bij Stichting Aap. Wij krijgen van geen enkele overheid geld, wij zijn volledig afhankelijk van donaties. Denk daarom ook in uw testament aan de dieren en laat de Anti Dierproeven Coalitie een legaat na. Zo blijft u voor de dieren zorgen. De Anti Dierproeven Coalitie is een geregistreerde VZW. Lidmaatschap • Vanaf 20 euro per jaar bent u al lid van de Anti Dierproeven Coalitie en ontvangt u 4 maal per jaar ons ledenblad. • Erelid voor het leven : €750 Anti Dierproeven Coalitie vzw Postbus 34, 2880 Bornem U kan storten op rekeningnummer 979-2254361-86 t.a.v. ‘Steun voor de dieren’. IBAN: BE78 9792 2543 6186 BIC: ARSPBE22

Recent engageerde de Radboud universiteit zich nog te stoppen met al zijn apenexperimenten. Na het eerder stopzetten van de apenexperimenten aan de universiteiten van Namen en Utrecht, en bij MSD in Oss, ben ik verheugd weer een instelling aan het groeiend lijstje van onderzoekscentra die apenvrij (willen) gaan, toe te kunnen voegen. Stap voor stap zorgen we er met ADC voor dat de stem van het grote publiek gehoord wordt. De publieke opinie tolereert, zoals je verder in dit ledenblad kan lezen, geen apenexperimenten meer. Laat ons samen verder werken aan een maatschappij waarin we terug met respect omgaan met dieren, alle dieren. Want voor de Anti Dierproeven Coalitie zijn alle dieren belangrijk. Honden, katten, konijnen, cavia’s, apen, ... elk dier heeft zijn waarde. Elk dier kan op zijn manier angst en pijn lijden, net zoals ons mensen. We gaan er voluit voor deze zomer! 2013 staat voor de deur. ADC zal blijven ijveren voor een behoud van een verbod op dierproeven voor cosmetica dat in 2013 van kracht gaat. Nog in deze regeringslegislatuur zal dierenwelzijn geregionaliseerd worden. ADC wil daarvoor nog een verbod afdwingen op alle apenexperimenten in België. Het Reachprogramma zal miljoenen dieren het leven kosten. Voor en achter de schermen ijveren we voor een terugschroeven van deze belachelijke Europese richtlijn. We gaan trouwens op werelddierendag 4 oktober 100.000 handtekeningen afgeven die onze eis kracht moeten bijzetten. Een rustige zomer zit er voor ADC niet in. Maar dat hoeft ook niet. Onze taak is de advocaat zijn van de proefdieren. En als advocaat zijn wij natuurlijk altijd bereikbaar en bezig voor onze cliënten, de dieren.

100 vrouwen wenen bloedrode tranen om dierproeven voor cosmetica! Een van de grootste misvattingen van de laatste jaren: voor cosmetica gebeuren er al jaren geen dierproeven meer. Fout! ADC-voorzitter Danny Flies: ‘Europa heeft jaren geleden besloten om in 2013 alle dierproeven voor cosmetica te verbieden. De cosmeticabedrijven kozen er echter voor niks te ondernemen en gewoon verder te doen met hun dierproeven. Nu is het voor hen natuurlijk 5 voor 12, en vrezen ze dat ze niet op tijd volledig dierproefvrij zullen geraken. Daarom zijn deze cosmeticabedrijven, met L’Oreal op kop, een campagne begonnen om het verbod uit te stellen. We eisen van de Europese Unie om de wens van miljoenen Europeanen te respecteren en vast te houden aan de 2013 deadline.’ Op woensdag 29 februari huilden een 100tal dierenvrienden van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) bloedrode tranen om dierproeven voor cosmetica aan de hoofdingang van het L’Oreal hoofdkantoor in Brussel. Bij de Ici Paris XL vestiging in hartje Brussel (Nieuwstraat 37) ging de actie daarna verder. Danny Flies: ‘We willen dat winkels zoals deze bekende keten proactief meewerken aan deze campagne en nu al kiezen om enkel nog cosmetica die niet getest is op dieren aan hun klanten aan te bieden. Op dit moment liggen er nog volop producten in de winkel waarvan de ingrediënten op dieren getest zijn. We willen het winkelend publiek en deze winkelketen een duidelijk signaal geven.’ Persaandacht was er o.a. van: De Standaard, Belga, Le Matin, L´avenir, Radio 2,en RTL. Op onze website vind je meer achtergrondinformatie over deze campagne.

Ik wil nadrukkelijk iedereen bedanken die in deze ‘crisistijden’ de Anti Dierproeven Coalitie toch financieel blijft steunen. Ik zeg het vaker, maar daarom is het niet minder waar, enkel dankzij jullie steun kunnen wij dit doen. Voor niks gaat de zon op, is een gezegde dat ook voor ons van toepassing is. Campagnes opzetten, dieren redden en uitplaatsen, wetenschappelijke rapporten produceren, dit kost allemaal handenvol geld. Bij ons heb je 100% zekerheid dat wat je doneert ook integraal voor de dieren gebruikt wordt. Dus in naam van de dieren, aan al onze donateurs en leden, oprechte dank!

info@stopdierproeven.org www.stopdierproeven.org http://www.facebook.com/AntiDierproeven

Het ledenblad van de Anti Dierproeven Coalitie / pagina 2

Omdat dieren geen gebruiksvoorwerpen zijn! Danny Flies

pagina 3 / Nummer 19 / zomer 2012


KENNISMAKING

met een ADC vrijwilliger!

De Anti Dierproeven Coalitie is één van de meest actieve organisaties tegen dierenleed. Onze organisatie wordt gedragen door vele vrijwilligers die in weer en wind de stem zijn van de dieren. Maar wie zijn die vrijwilligers en wat is hun motivatie? Een kennismaking met ADC-vrijwilliger: Chantal Brixy. Hoe oud ben je en wat doe je in het dagelijks leven? Ik ben 61 jaar en ik ben op pensioen. Waarom actievoeren bij ADC? Dieren maken al van kindsbeen af deel uit van mijn leven. Ik kan me haast niet herinneren hoeveel verloren honden ik mee naar huis heb gebracht; ik kan mij nog inbeelden in welke laaiende staat dit mijn ouders bracht. Tijdens wandelingen moest men mij voorttrekken omdat ik de koeien maar bleef bekijken. Nu ben ik de trotse meter van een van het slachthuis geredde koe.Het is pas later dat ik mij ervan bewust ben geworden hoeveel dierenleed er op deze wereld is, en dierproeven is een vorm van dierenleed die mij dag en nacht bezighoudt. Ik kan niet begrijpen hoe mensen hun brood kunnen verdienen door dieren in labo’s angst en pijn te bezorgen. Onderzoekers weten best wel dat deze proeven niet betrouwbaar zijn; dit maakt me tegelijk triest en boos, maar het is te gemakkelijk om het daar bij te laten. Dit is voor mij een belangrijke reden voor mijn acties bij ADC.

Wat doe je liever : actievoeren of mensen informeren over dierproeven? Beide zijn nodig en belangrijk. Dieren lijden uit het zicht in hun kooien.Ik zal hen nooit uit onverschilligheid laten vallen: we moeten deze barbaarse proeven stoppen door de mensen o.a. petities te laten tekenen. Hierdoor kunnen we de politici er eveneens aan herinneren dat dieren geen voorwerpen zijn en dat we ze moeten respecteren!

Hoe ben je bij ADC terechtgekomen? Ik hielp reeds andere organisaties toen ik te horen kreeg dat er een Belgische Anti Dierproeven Coalitie bestond. Vervolgens ben ik zeer snel lid geworden, en heb ik meteen deelgenomen aan hun acties. Wat is jouw boodschap aan de lezer? Ik vraag hen: 1) Op de hoogte te zijn (via tv, radio, facebook, het sociaal leven,…) van het nieuws dat dieren betreft en zich eveneens kritisch op te stellen en zich de juiste vragen te stellen. 2) Lid te worden (is helemaal niet duur), dit zal ADC toelaten om de dieren nog beter te beschermen. 3) Deel te nemen aan een paar acties, manifestaties, informatiestanden,… Je zal warm onthaald worden in deze zeer sympathieke groep.

ADC start online petitie voor moderne dierproefvrije technieken. De komende jaren zullen miljoenen proefdieren worden gebruikt om vele duizenden chemische bestanddelen te testen, bijvoorbeeld bestanddelen die gebruikt worden in inktpatronen of verf. Dit gebeurt met verouderde standaardtesten die al sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw worden uitgevoerd. ADC roept de chemische industrie op om deze verouderde testen los te laten en moderne, dierproefvrije technieken te gebruiken en verder te ontwikkelen. Om onze roep voor verandering kracht bij te zetten is ADC begonnen met het inzamelen van handtekeningen. Op dit moment hebben al meer dan 10.000 mensen onze petitie getekend voor moderne dierproefvrije technieken tijdens onze wekelijkse informatiestanden in België en Nederland. ADC heeft nu ook een petitiesite opgestart zodat nog meer mensen kunnen tekenen. Ga snel naar de website www.alledierenvrij.org en teken onze petitie. We willen uiteindelijk meer dan 100.000 handtekeningen ophalen en deze petitie samen met een door dr. Menache geschreven rapport overhandigen aan CEFIC in Brussel. CEFIC is de overkoepelende organisatie van de chemische industrie en vertegenwoordigt meer dan 29.000 bedrijven in Europa. De petitie zal na de zomer worden aangeboden.

Het ledenblad van de Anti Dierproeven Coalitie / pagina 4

Boze beaglehonden protesteren tegen hondenexperimenten UGent. Op 2 februari protesteerden activisten van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) in de bittere kou opnieuw tegen de hondenexperimenten aan de UGent campus Merelbeke. Vrijwilligers verkleed als beaglehond en dierproefnemer vatten post aan de hoofdingang van deze campus. Danny Flies, voorzitter ADC: ‘Met deze actie willen wij de UGent opnieuw duidelijk maken dat we hun hondenexperimenten nooit zullen aanvaarden! De UGent kan dan wel bij hoog en laag blijven beweren dat het allemaal reuze meevalt voor de honden, wij geloven daar niets van. Honden zijn de beste vrienden van de mens, honden zijn geen gebruiksvoorwerpen waarop men lustig experimenten kan blijven uitvoeren die al duizend keer eerder gedaan zijn.’ Vlaanderens 2 meest gelezen kranten, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws schreven over onze actie.

Vergeet niet ons te volgen op Facebook! Elke dag het laatste nieuws over onze successen, campagnes en veel meer. www.facebook.com/AntiDierproeven

pagina 5 / Nummer 19 / zomer 2012


Hoera, KU Leuven doet na jarenlange apenexperimenten baanbrekende ontdekking!

Primaten hebben een fijner gehoor dan katten of knaagdieren. Recent publiceerde KU Leuven-onderzoeker Philip Joris het bericht dat ‘Primaten een fijner gehoor hebben dan katten of knaagdieren’. De KU Leuven gebruikt in zijn laboratorium al meer dan 30 jaar aapjes voor dit soort onderzoeken. Na jaren dierenleed bewijzen deze apenexperimenten nu dat makaakaapjes verschillende geluiden kunnen waarnemen. Hoe kunnen wij als maatschappij tolereren dat dieren nog steeds gebruikt worden voor dit soort nieuwsgierigheidsonderzoeken. Gaan we dan echt zo respectloos met proefdieren om? Om extra geld en sponsoring los te krijgen, bestempelen deze dierproefnemers hun onderzoeken altijd als ‘van levensbelang voor de mens’. Dat zien we in dit onderzoek van Philip Joris eveneens. ADC daagt Philip Joris bij deze uit te bewijzen wat de tastbare resultaten zijn van deze experimenten op apen voor de mens. Kan hij dit niet, dan zou het niet meer dan normaal zijn dat hij deze experimenten nu stopt en de aapjes aan een gespecialiseerd opvangcentrum overdraagt!

Seba

De voorbije maanden stonden vrijwilligers van ADC verschillende keren met informatiestanden over dierproeven in diverse steden. Vaak vergezelden Seba de beagle of Appy de aap ons en lokten zij enorm veel mensen naar onze stand!

Het ledenblad van de Anti Dierproeven Coalitie / pagina 6

Duidelijke eis, stop alle apenexperimenten! Op donderdag 2 februari hielden activisten van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) een opvallend protest tijdens het jaarlijkse patroonsfeest van de KU Leuven. Bij het binnengaan van de genodigden in de kerk konden ze niet naast een gekruisigde aap omringd door wenende nonnen en vrouwen in rouwkleding kijken. We lieten hen teksten lezen zoals ‘Ik ben gestorven door jullie onwetendheid’ en ‘Heer, vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen.’ Een universiteit die de K van katholiek in zijn naam draagt, maar toch blijft doorgaan met het systematisch gebruiken van proefapen, zou beter die K schrappen! Want schrijft de bijbel niet voor om respect te hebben voor alles wat leeft?

Deze aapjes hebben genoeg geleden!

Seba de beagle en Appy de aap veelvuldig in Belgische steden gesignaleerd!

Gekruisigde aap als protest tijdens KU Leuven patroonsfeest.

De media toonde veel interesse voor onze actie! We waren in het Radio nieuws, het VRT journaal, en op RobTV. Het Laatste Nieuws, en De Morgen schreven over onze actie.

Appy

De KU Leuven gaat met deze apenexperimenten trouwens volledig in tegen de wil van de burgers. De Europese Commissie deed enkele jaren geleden een zeer uitgebreide rondvraag bij zijn inwoners over dierproeven in het algemeen en apenexperimenten in het bijzonder. 81% van de Europese burgers is tegen apenexperimenten! Verder in dit ledenblad meer over deze enquête.

Recent nog publiceerde een toonaangevend medisch tijdschrift een wetenschappelijke kritiek op dit soort apenexperimenten. Op onze website kan je dit artikel nalezen. Dr. André Menache, wetenschappelijk adviseur van de Anti Dierproeven Coalitie, merkt op dat al dit soort onderzoeken reeds in het verleden werden uitgevoerd. ‘Apen en mensen zijn biologisch toch wel verschillend. Apen kunnen hierdoor nauwelijks voorspellen wat er in een mensenlichaam gebeurt. Wij hebben deze wetenschappers al vaker uitgenodigd met ons een open debat aan te gaan, helaas weigeren ze dit. Hebben ze misschien iets te verbergen dat het grote publiek niet weten mag?’

pagina 7 / Nummer 19 / zomer 2012


Europese Commissie vraagt Europese burgers naar hun mening over dierproeven.

Een grote meerderheid van de burgers is tegen dierproeven! De Europese Commissie heeft enkele jaren geleden zijn burgers gevraagd hun mening te geven over dierproeven. Uit vroegere enquêtes bleek al duidelijk dat een meerderheid van de burgers massaal tegen dierproeven is. Dit werd met deze enquête opnieuw bevestigd!

Dierproeven op honden? 83% Zegt nee! Wij halen er enkele vragen uit. •O  p de vraag of er restricties moeten komen op vragen vanuit wetenschappelijke hoek naar meer dierproeven, zegt 84% volmondig ja. • Er werd ook gevraagd of men het acceptabel vindt om dierproeven uit te voeren voor fundamenteel onderzoek (nieuwsgierigheidsonderzoek naar het functioneren van levende organismen). 68% Zegt hier dat dit onacceptabel is! • • • •

Dierproeven op honden? 83% Zegt nee! Op katten? 84% Zegt nee! Op mensapen? 84% Zegt nee! Op andere primaten? 81% Zegt nee!

• Op de vraag of strengere wetten die het welzijn van proefdieren verbeteren wetenschappelijk onderzoek naar bv. nieuwe medicijnen zal afremmen, zei 78% dat dit niet het geval zal zijn. • Beschikken de Europese burgers over voldoende informatie over dierproeven en over de manier waarop deze dieren behandeld worden? 70% Zegt te weinig informatie van de overheden te krijgen. • Moet er meer transparantie en openbaarheid gegeven worden aan de manier waarop dieren gebruikt worden bij experimenten? 89% Zei hier ja! Danny Flies, voorzitter ADC: ‘Het is opnieuw overduidelijk dat een grote meerderheid van de Europese staatsburgers niks dan onbegrip voor deze verouderde en dieronvriendelijke manier van wetenschappelijk onderzoek heeft. Ik heb het in het verleden al gevraagd, ik vraag het opnieuw, waar zitten al die politici die de moed hebben de wil van het volk (en de rechten van de dieren) te verdedigen? Wanneer gaan de dames en heren politici inzien dat een uitdoven van en een verbod op dierproeven op veel sympathie van de bevolking kan rekenen?’

Het ledenblad van de Anti Dierproeven Coalitie / pagina 8

ADC ledenblad zomer 2012  
ADC ledenblad zomer 2012  

ADC ledenblad zomer 2012

Advertisement