Page 1

HUN&ENG

2017 NYÁR PÖRGESD FEL A NYARAT!

Frissesség. Lendület. Odett.

summer power


1.

Becsengettek! Lassan beköszönt az ősz és vele együtt elindul az új szezon, ahogy az iskolákban úgy a divatban is. Szerezz be magadnak feltűnő darabokat, cipőket és táskákat szeptemberre!

3. 2.

5.

4.

6. 1. Férfi bakancs 7990 Ft | 2. Fekete oldal táska 5990 Ft | 3. Barna férfi bokacsizma 9990 Ft | 4. Sötétszürke sportcipő 9990 Ft | 5. Fekete sportcipő 9990 Ft | 6. Világosszürke fűzős sportcipő 8990 Ft | 7. Csatos bokacsizma 9990 Ft | 8.Fűzős bokacsizma 9990 Ft | 9. Ezüst női cipő 6990 Ft | 10.Virágos női táska 5990 Ft | 11. Női lakkcipő 6990 Ft | 12.Rózsaszín csillogós sportcipő 7990 Ft


Schreiter Lilla ajánlásával Őszi kollekciós cipőidet bátran kombináld nyári ruhákkal az átmeneti időszakra és a suli kezdésre. Válassz feltűnő darabokat, fémes hatást, csillogást vagy extra színeket és mintákat!

7.

8.

10. 9.

11. 12.

deichmann.com


Most trendi köröMlakkal!

A Cosmopolitan magazin szeptemberi számát augusztus 8-tól keresd az újságárusoknál! A körömlakk a normál méretű, 795 Ft-os magazinnal kapható. A választék árushelyenként eltérő. A kép illusztráció.

4

&U MAGAZINE


„WHEREVER YOU ARE - BE ALL THERE!” JIM ELLIOT Dehogy van még vége a nyárnak! Most jön a legkülönlegesebb része. Csillaghullás, tábortűz, hullámok, vitorlák, libbenő szoknyák, na meg a jó öreg Sziget. Az augusztussal mindig elkezdődik a második nyár – ami persze sokkal fülledtebb és szentimentálisabb, mint az első. A halasztgatott, „ráérünkmégarra” élmények bepótolásra kerülnek, koncentrálódnak, és valahol a huszadikai tűzijáték körül elérik a zenitjüket. Szóval azt kívánom Nektek, hogy tényleg hagyjatok időt a feltöltődésre és a pörgésre, a csillagos égbolt kémlelésére és a búzatáblában rohangálásra. Legyetek szerelmesek, boldog második nyarat mindenkinek!

94.

JÁNOSKA RITA főszerkesztő

40. 46. 70.

80.


tartalom

&IMPRESSZUM FLOW

11 Jöjjön, aminek jönnie kell Nyári, pozitív energiák: Odett 20 Tudjuk, mit olvasol idén nyáron! 6+2 kihagyhatatlan olvasmány minden helyzetre 23 Intim koncertek Alternatív bulik 26 Érzelmek, szabadon a színpadon Mit jelent a magyar slam poetry? FUTUREBUILERS 32 ÁZSIAI FINTECH KÖRKÉP Középpontban a digitális fizetési megoldások 35 A kínai fintech óriások fejlődése és küzdelmei 36 UNIONPAY A világ legnagyobb bankkártya társasága 37 Octopus card Többfunkciójú, egyszerű fizetési eszköz 38 Délkelet-ázsiai körtúra Itthon! 40 Maxold ki a nyarat! Elő a bakancslistát! 42 Clique design studio

OUT OF THE BOX 70 A hiányzó láncszem város és vidék között Házikó, Farmbistro, és minden, ami mögötte van 73 Fröccskalauz Mindent, amit a fröccsről tudni érdemes 76 #Fesztivál #szexuáliserőszak #friends #love #party Avagy tehet-e a fesztivál a szexuális erőszakról? 80 Színes város 84 Kell egy kis vérfrissítés? Turbózd fel a lakásodat! Albituning GOOD LIFE 86 Óceánpart, építészet, napsütés, borok Maxold ki a nyarat Portugáliában! 90 Let’s detox! Fruits and veggies to beat the heat 92 Hűsytő nassok Egészséges desszertek Földvári Nelli konyhájából 94 Ezerszínű Sziget Fesztivál Istenem! Ez már a huszonötödik? 96 I will always love you Mi lapul a rózsaszín köd alatt? - A szerelembe esés tudománya

FASHION 46 JetSet Summer 66 Féktelen csillogás Highlighter és gyöngyházszínek 68 Az 5 legdögösebb férfi illat nyárra Férfi parfümajánló

ÚJGENERÁCIÓS ÉLETSTÍLUS MAGAZIN ALAPÍTÓ Hajas Ádám HIRDETÉS sales@andyoumedia.com SZERKESZTŐSÉG Főszerkesztő: Jánoska Rita Zsófia (ritazsofia@andyoumedia.com) | Szerkesztők: Földvári Nelli, Mészáros Dorottya, Nyírő Nikolett, Palkovics Beáta, Szabadi Dorina, Tirpák Barbara, Hor váth Máté | Tervezőszerkesztő: Bakos Zsuzsanna (zsuzsi@andyoumedia.com) Csorba Dóra (dori@andyoumedia.com) | Operatív vezető: Králik Márta (marti@andyoumedia.com) | Olvasószerkesztés: Tremmel Noémi, Szilágyi Péter | Divatszerkesztő: Kiss Márk | Divatfotós: Udvardi Attila Social Media: Nyírő Nikolett | Gyakornok: Sztaricskai Lilla Facebook facebook.com/andyoumagazine | Instagram @andyoumagazine KIADÓ AndYou Media Hungary Kft. | 1134 Budapest, Kassák Lajos utca 20. Tel.: +36 30 539 7343 | E­mail: hello@andyoumedia.com Honlap: www.andyoumedia.com | Facebook: facebook.com/andyoumedia MENEDZSMENT Hajas Ádám ügyvezető tulajdonos (adam@andyoumedia.com) Somlyai László ügyvezető (laszlo@andyoumedia.com) Farkas Dezső tulajdonos (dezso@andyoumedia.com) Digitális platform: Studioapps Kft, Koós Attila, Téglás Ádám Kiadónk érvényes mindenkori hirdetési­és általános szerződési feltételeiről, valamint adatvédelmi nyilatkozatáról az alábbi e­mail címen adunk bővebb tájékoztatást.

6

&U MAGAZINE

NYOMDA Keskeny Nyomda (Keskeny és Társai 2001 Kft.) Felelős vezető: ifj. Keskeny Árpád ügyvezető Ingyenesen terjesztett országos kiadvány. A magazinban megjelenő hirdetések tartalmáért nem vállalunk felelősséget. A hirdetések közzétételekor figyelembe vesszük a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes gyakorlatairól szóló 2008. Évi XLVIII. törvény rendelkezéseit. &U MAGAZINE ALAPÍTVA 2014 ISSN 2416­190X Copyright © 2016 &U minden jog fenntartva. 2017. JÚLIUS-AUGUSZTUS IV. ÉVAD 6. SZÁM Az &U és &U Magazine márkanév, valamint védjegy a kiadó AndYou Media Hungary Kft. kizárólagos tulajdona. A magazin bármely tartalmi és vizuális elemének átvételéhez, másolásához, sokszorosításához vagy másodközléséhez a kiadó előzetes írásos hozzájárulása szükséges. A kiadó engedélye nélkül a fenti cselekmények a szerzői jog megsértésének minősülnek.


Elektromos autóról

SPRITZZZ Kézműves szörpből

SPRITZZZ.HU INFO@SPRITZZZ.HU Próbáld ki a Spritzzzet! Csatlakozz te is a Spritzzz csapathoz! Indítsd el velünk saját vállalkozásodat!


honeyBeast 08.25.

irie maFFia 09.14. paso

22 órától

08.25.

vad Fruttik 09.15. hightech

Belga

08.26.

Vendég: The Biebers

necc party Vendég: Lóci játszik

groove coverage, safri Duo, alice Dj, 08.11. náKsi attila 08.11.

22 órától

i love 2000’s aFterparty

Sterbinszky Classic! Erős vs. Spigi, newl, Peat Jr., Spy The Ghost, dance4ever, dJM, Glassdoor, Tommy Mind

zséda

08.12.

Bikini

08.17.

Vendég: Petruska

Vendég: Még Egy Kör

magna 08.18. cum laude Vendég: Fangler’s

majka & curtis

08.19.

lord 45

08.24.

Vendég: Káosz Központ

8

&U MAGAZINE

kistehén 15 08.31. 08.31. y-production 22 órától

in ThE ParK / Goa BuLi

halott pénz

09.01.

Vendég: deniz

Vendég: anima Sound System

Dj BoBo

(ch)

09.16.

Fish! vs. 09.20. supernem BandaháBorú Vendég: dope Calypso

anna and 09.21. the BarBies Vendég: Jónás Vera Experiment

QuimBy

Vendég: Óriás, Muzsik és Volkova

09.02.

Brains

09.22.

margaret island

09.07.

punnany massiF

09.23.

Vendég: Mörk

Vendég: Blahalouisiana

Paul KalKBrenner liVe 09.08. (d)

Wellhello 09.09.


FLOW

Fotó: Csorba Dávid

Ma nem úszod meg a boldogságot

HIPERKARMA


flow

10

&U MAGAZINE


flow

ODETT „JÖJJÖN, AMINEK

JÖNNIE KELL!

Aki igazi nyári, pozitív energiákra vágyik, annak mindenképpen javasoljuk, hogy menjen el Odett egyik koncertjére tombolni, énekelni és táncolni. A fiatal énekesnő imádja a nyarat, a divatot, és mindent, ami élet, meglepetés és kreativitás. Azt hiszem, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy valóban kis hazánk legkreatívabb és legfáradhatatlanabb énekesnője jött el hozzánk, aki ragyogó ötleteivel, frissességével és lelkesedésével hozzájárult ahhoz, hogy elképesztően hangulatos és pörgős címlapfotózásnak lehessünk a részesei. A legpörgősebb momentumokat és a páratlan Odett-jelenséget pedig Ti is átélhetitek, ha mozgó címlapunkon belehallgattok Be with you című slágerének refrénjébe… Ha pedig ez sem elég, hallgassátok rongyosra hozzánk hasonlóan legújabb lazulós dalát, a Szép mentést! | Jánoska Rita

Fotó Udvardi Attila | Styling Kiss Márk | MUA Králik Márti | Haj Hajdúk Renáta

&U MAGAZINE

11


flow

Mi jut eszedbe, ha visszagondolsz a gyerekkori nyaraidra?

” ” nélkül Mikor mentél elOször egyedül, szülOk a Szigetre?

Balatoni gyerek vagyok, igazi délipartos. Balatonmárián van a nagyszüleimnek nyaralója, az unokatestvéreimmel ott töltöttük az összes nyarat. Erről a településről nekem az a benyomásom, hogy a legesleghosszabb utcái vannak az egész országban, amik merőlegesen metszik egymást. A mi végtelen utcánk egyik sarkán volt egy pónisétáltató, úgyhogy az volt az attrakció minden délután, hogy mentünk pónilovagolni. Szóval a Balaton.

Zalaegerszegről tizenhat évesen jöttem fel először önállóan a barátnőmmel, rendesen sátrazva. Ott derült ki, hogy én alkalmatlan vagyok a sátrazásra, egyszerűen nem tudom kipihenni magam, de végignyomtuk, és fantasztikus élmény volt! Ehhez a héthez kötöm azt az élményemet is, hogy kinyílt a világ: már az is hihetetlen volt, hogy Budapestre egyedül, szülők nélkül megérkeztem, másrészt a fesztiválon lehetett külföldiekkel meg idegenekkel dumálni. Nagyon megmaradt az a rácsodálkozásom, hogy milyen nyitottak és jófejek az emberek!

” A Balaton felnOttként is meghatározó a ” nyári idOszakban? Igen, most is, ha van pár nap pihenés a nyáron, azt igyekszem ott eltölteni, kicsit relaxálni. Néhány fesztivál szerencsére a Balatonhoz köthető, ezeken mindig van főhadiszállás, ahol előtte vagy utána lehet bandázni meg pecózni egy kicsit a zenésztársakkal.

Ha dolgozol egy számon, írod a zenét, sosem tudhatod, miképp ” fog elsülni, bármi lehet belOle. Ennek a mechanizmusnak ” köszönhetOen értettem meg úgy igazán, mi is a szabadság.

Állítólag ott voltál a legeslegelsO” Szige” bármiféle ten kislány korodban. Van errOl emléked? Az első Sziget még teljesen más volt, mint a mostani. Ötéves voltam, a húgom pedig mindössze egy. Az emlékeim alapján a legjobb szó, amit tudok rá használni, az a hippi. Kempingezős, nagyon szabad közeg volt, mindenki hozta a kis hátizsákjában a gázrezsót meg a lábaskákat, felállították a bográcsokat a sátrak között simán. Ami még nagyon jó volt, hogy mindenki ismert mindenkit, hiszen leginkább a kilencvenes évek alter zenei közösségének szólt tulajdonképpen a rendezvény. Nekem is éles emlékem, hogy a Müller Péterékkel ott bújócskázunk, de az is, hogy közösen néztük az augusztus 20-i tűzijátékot a Duna-parton. Zseniális hangulata volt – mint ahogy a mostaninak is, csak hát ugye nagyot nőtt, ment a világ trendjeivel, és jól is van ez így. 12

&U MAGAZINE

Azóta mekkorára nyílt a világ? Merre jársz az idén nyáron? Szeretek belföldön utazni, mindig hangoztatom is, hogy nézzetek körül itthon, mert csodálatos országban élünk. Zenészként, mivel turnézunk, folyamatosan jövünk-megyünk, erre rengeteg lehetőségem van. Idén külföldön is többet jártam, mint általában szoktam – néhány zenészbarátommal bejártuk Európa legszebb helyeit, de erről majd úgyis megtudhattok mindent hamarosan egy TV műsor kapcsán.

Mit jelent neked amúgy vidékinek lenni?

Fura, mert Budapesten az ismerőseim 90%-a vidéki. Köztük vannak olyanok, akikkel együtt költöztünk fel érettségi után, ők mindannyian budapestiek maradtak – legalábbis aki nem költözött külföldre, ugye. Emiatt néha úgy érzem, mintha el sem jöttem volna Zalaegerszegről.

Nem igazán tervezgetek, szeretek élni, szeretem a meglepetéseket. Jöjjön, aminek jönnie kell! Néha azért nincs honvágyad? Sokszor, ha túltelítődöm a fővárosi nyüzsgéssel, szoktam magamnak adni néhány napot, hogy hazamenjek, és elcsendesedjek, semmittegyek. Nagyon szeretek ilyenkor visszamenni Zalaegerszegre, és anyukám húslevesét szürcsölni – picit visszaráz. Egyetértesz azzal, hogy ha nyár, akkor szerelem? Nem feltétlenül. Nekem inkább a tünékeny dolgok jutnak eszembe, és a lendületesség.


flow

14

&U MAGAZINE


flow

Nem véletlen az egynyári szerelem kifejezés, ami tagadhatatlanul belefér az ember életébe egyszer-egyszer, mert megvan annak is a szépsége. Inkább a tél az igazi összebújós, szerelmes időszak, az sokkal jellemzőbb rám is.

Ha már a lendületességnél tartunk, akkor ” egyértelmUen a fesztiválszezonnak is szóba kell kerülnie. Milyen rutinos zenészként megélni ezeket a hangulatokat? Nyilván más a romantikája a dolgoknak, hiszen hátulról nézed a történetet. Sok zenészhez hasonlóan én is élvezem a velejáróit. Például szuper dolog, hogy oldottabb körülmények között találkozhatunk más zenekarokkal. Sokszor ilyenkor születnek meg újabb szakmai vagy baráti kapcsolatok is, gördülékenyebben, mint egy sima klubkoncert alkalmával. Tered van ilyenkor megismerni azt, amiben vagy – átláthatóvá válik ezáltal a popszakma kémiája.

Mi az, amit ezen kívül különösen élvezel a zenészlétben?

Talán az, hogy sosem tudhatod út közben, hova érkezel. Mondjuk, ha dolgozol egy számon, írod a zenét, sosem tudhatod, miképp fog elsülni, bármi lehet belőle. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően értettem meg úgy igazán, mi is a szabadság.

Hátranéztem apukámra, aki velem játszott a zenekaromban, csodálkozva, hogy most mi is történik velünk, te jó ég. Évek teltek el, mire realizáltam, ” kezdve lettek hogy e koncerttOl rajongóink és közönségem, ez volt az áttörés. ” És mi mindezeknek a hátulütOje? Ahogy lehet jó, ugyanúgy kudarcba is fulladhat. Sok hatás éri az alkotó embert, változnak a trendek, a szakmai állás, a morál. Ami az előnye, az pont a hátránya is. De ha tudnánk a sikerhez vezető pontos receptet, már nem is érné meg csinálni.

Mi volt az elsO” élményed, ami által tudtad, hogy jó úton halad a pályád? A Gödörben játszottunk kezdő koromban, a kávézóban, a sarokban volt a színpad, és egyszer csak azt vettem észre, hogy tele van a terem. Hátranéztem apukámra, aki velem játszott a zenekaromban, csodálkozva, hogy most mi is történik velünk, te jó ég. Évek teltek el, mire realizáltam, hogy e koncerttől kezdve lettek rajongóink és közönségem, ez volt az áttörés.

Mi volt az elsO” negatív élményed vagy rádöbbenésed, ami kicsit pofonként ért? Úgy érzem, küzd pár gyerekbetegséggel a szakma, aminek megvan a maga bája, és azokkal együtt is lehetővé teszi azt, hogy ha valaki kicsit tudatosabban áll a tehetségéhez, ki tudja taposni a saját útját, előre juthat. Ma már mondhatom, hogy nagyon szeretem a szakma szépséghibáit is, de azoknak felismerése volt nekem a pofon.

Lehet rólad tudni, hogy nem vagy nagy ” álmodozó, de akkor mégis mi hajt elOre? A rövid távú célok híve vagyok. Azt fogalmaztam meg magamnak, hogy nem a csillagos eget célzom meg, mert akkor nem látom, mi van mögötte. Ez a hozzáállás eddig még bevált. Építkezni szeretek, fokról fokra haladni.

Ez alapján mi a következO” megvalósítandó célod? Ősztől új felállásban jelentkezik a zenekarom, új srácok lesznek mögöttem. Minden marad a régiben, a név és a stílus nem változik. Erre készülök most teljes erővel, mint következő lépcsőfok.

” és bármire Ha eltekintünk a karriertOl vonatkoztathatunk, mi az, ami még a bakancs” listádon szerepel vastag betUkkel? Nem igazán tervezgetek, szeretek élni, szeretem a meglepetéseket. Jöjjön, aminek jönnie kell!

Nos, térjünk vissza a jelenbe. Mi inspirál Téged igazán? A divatért és a jó szettekért láthatólag eléggé lelkesedsz. Fontos számomra, hogy naprakész legyek, folyamatosan figyeljem a divatvilág mozgolódásait, és azt, hogy ez milyen hatással van a zenére. A szűk baráti köröm is sokat tesz hozzá a munkáimhoz, mivel szinte mindenki kreatív területen tevékeny-

&U MAGAZINE

15


flow

kedik. Például, ha kijön egy új számom, ahhoz mindig szeretek hozzáadni valamit vizuálisan is, ez nagyon fontos nekem. Ebben mindig segítségemre van egy-egy szuperügyes grafikus barátom, vagy legutóbb egy tetoválóművész lány, idén pedig a Szép mentés című dalomhoz egy keramikus barátnőm, Sugár Felícia segített. Újabban növényeket skiccel, és mivel a dal vizuális anyagai a Balatonon készültek, így arra gondoltam, a nádasból lehetne kiindulni, és kitalálni egy közös terméket. Végül vászontáskákat készítettünk a Szép mentéshez.

Fontos számomra, hogy naprakész legyek, folyamatosan fiFIgyeljem a divatvilág mozgolódásait, és azt, hogy ez milyen hatással van a zenére.

Gondolom, ez aztán a színpadi megjelenésedben, outfitedben is visszaköszön. Igen, ez ugyanígy a fellépőruháimra is igaz, mindig nagyon büszkén viselem magyar divattervezők és stylistok kreációit, hiszen zseniális szakemberekkel vagyunk körülvéve. Éppen ezért a magyar divatszakma jóval több figyelmet érdemelne! Folyamatosan ötletelünk a háttérben, például a legjobb barátommal, Kozma Norbi fodrásszal napi szinten küldünk egymásnak instaképeket, amiket kreatívnak vagy gondolatébresztőnek tartunk. Van, amikor így a begyűjtött ötletekből merítünk a megjelenésemhez, van, amikor adott koncert előtt közvetlenül dől el egy-egy részlet.

És mi a helyzet a vizuális elemekkel, ami körül vesz benneteket a fellépéseken? A színpadképet én álmodom meg, akár látványtervező segítségével. Egy-egy lemezbemutatónál első dolgom ezt kitalálni, utánajárni. Természetesen nagyban függ a helyszín adottságaitól, de, ahogy azt sokan tudják rólam, az analóg dolgok híve vagyok, így kevesebb hangsúlyt fektetek a fényekre vagy a vetítésekre, mint mondjuk a kellékekre. Olyan kellékraktárokat leltem fel, kincsesbányák! Jobban vonz a kitömött medve – volt már ilyen! –, mint a lézershow. 16

&U MAGAZINE

Ez a sok utánajárás és ötletelés részben kikapcsolódást is jelent számodra? Dehogy, minden munka, a nap végén én is elfáradok. Persze hatalmas szívvel csinálom, hiszen ahogy mondtam, megvan a bája és romantikája, ha mindent te magad csinálsz a saját projektedben.

Viszont akkor hogyan kapcsolódsz ki, ha éppen nincs sok-sok pörgés? Szeretek filmeket nézni, olvasni, és imádok a barátaimmal közösen enni. Semmi különös.

Szoktál azon gondolkodni, mire használhatnád a rengeteg energiát és figyelmet, ami ismertséged okán az Odett-jelenséggel jár?

Szeretném majd a nem is annyira távoli jövőben arra használni talán, hogy a női energiákra hívjam fel a figyelmet, illetve szeretném helyére tenni mindazt a megítéltetést, ami néha a nőket éri. Nem túlzásba vitt, kellemetlen értelemben, hanem a nőiség minden aspektusára kitekintve: onnantól, hogy járjunk szűrésre, odáig, hogy kik vagyunk mi a férfiak mellett. Magam is érzem, miféle kihívásokat jelent női előadóként helytállni, így legszívesebben sok női előadóval összefogásban rendeznék egy fesztivált, ahol ez az energia és figyelem összeadódna. Szerintem ez hihetetlenül sokat jelentene társadalmi szempontból is.

Szeretném helyére tenni mindazt a megítéltetést, ami néha ” a nOket éri. Nem túlzásba vitt, kellemetlen értelemben, hanem ” a nOiség minden aspektusára kitekintve: onnantól, hogy jár” junk szUrésre, odáig, hogy kik vagyunk mi a férFiak mellett.


flow

TUDJUK, MIT OLVASOL IDÉN NYÁRON! 6+2 kihagyhatatlan olvasmány minden helyzetre Itt a nyár, a gondtalan vízparti heverészések ideje. A tökéletes pihenéshez a szikrázó napfény, a csillogó víztükör, a kényelmes nyugágy és egy frissítő ital mellé nem is kell más, csak egy kis olvasnivaló. A nyaralás idején legtöbben valamilyen könnyed, nyári történetre vágyunk, valami olyasmire, ami szórakoztat, kikapcsol és elvarázsol. Általában olyan könyvet keresünk, amely elűzi a gondokat, de egyben úgy óv az unalomtól, akár a napvédő krémek az UV sugárzástól. Nézd végig az alábbi listát, az izgalmas szövegek között garantáltan találsz olyat, amely téged is magával ragad majd. | Palkovics Beáta

A SZÉPIRODALOM SZERELMESEINEK Kemény Zsófi: Rabok tovább Kemény Zsófi új regénye meglepően szélsőséges visszhangokat váltott ki a különböző blogokon, fórumokon és a kritikusok körében. A Rabok továbbról alkotott vélemények korosztályos megoszlásán érzékelhető igazán a szakadék: a kötetben megjelenő huszonéves generáció jellemzően a saját gyermekkorát és problémáit tapasztalja meg a szövegben, míg az idősebb nemzedék bírálatai leginkább a regény valószerűtlennek tűnő eseményein és kidolgozatlan nyelvi megformáltságán alapulnak. A cselekmény egy szenvedélyes szerelem és egy spontán szerveződő forradalom története. A humorral, metsző iróniával átszőtt könyv hősei és hősködői a jelen Budapestjén próbálják megváltani önmagukat és az országot. Ebben a regényben szinte semmi és senki nem az, aminek és akinek elsőre látszik. A főszereplő egy öntudatos egyetemista lány, aki

18

&U MAGAZINE

véletlenül bekerül a Forradalom2017 elnevezésű Facebook-csoportba, megismerkedik az éjszaka császárával, egy híres rapperrel. Szerelem szövődik a kifejezetten erőszakellenes Bora és az agresszív énekes között. Mindeközben forrong a város, felbolydul az ország, és a lány a fiú oldalán szinte akaratlanul sodródik a forradalmi történések kellős közepébe. Szabó T. Anna: Törésteszt Szabó T. Anna első felnőtteknek szóló prózakötete a Törésteszt. Novellái kíméletlenül és együttérzőn szólnak a magányról, a párkapcsolatok szívszorító hidegháborújáról, a szenvedélyről és a szeretetről. A könyvben közel ötven különböző történet kapott helyet, eltérő nemű és személyű elbeszélőkkel, különféle terjedelemben. Különösebb szerkesztési elvet nehéz felfedezni a közöttük, néhány egymást követő történetet azonban összekapcsolnak bizonyos motívumok: a víz, a tűz vagy a gyűrű. Természetesen ezek sem véletlenek.


flow

A kötet arra keresi a választ, hogy mi minden fér bele egy kapcsolatba? Vágy és harag, nő és férfi. Itt és most. A szereplők ismerősek, mégis különös fénytörésben látunk rájuk, ahogy a szerelem és a lemondás határán kibeszélik a titkaikat, végre kimondják a vágyaikat, vagy lelepleződnek a hazugságaik. Grecsó Krisztián: Jelmezbál Két lányt holtan találnak a faluban, valamikor az 1960as években. A harmadik még él, amikor rábukkannak, de mire odaér az orvos, eltűnik. Szerelme, a fiatal rendőr évtizedek múlva, Budapesten, egy különös találkozás után jön rá az igazságra. E talányos bűnügyi történetből bomlanak ki egy családregény mozaikjai. A Jelmezbál napjainkig nyúló történetének szereplői unokák, nagymamák, asszonyok - nők. Élik az életüket, keresik egymást és önmagukat. Elköltöznek, visszatérnek, szerelem, árulás, alakoskodás, hit és féltékenység van az életükben. Sok elmaradt ölelés, és szerencsére még több olyan, amelyik nem maradt el.

ÖRÖKZÖLDEK, AMELYEK OTT LAPULNAK A POLCODON, DE EDDIG HAGYTAD ŐKET POROSODNI Avery Corman: Kramer kontra Kramer A történet igazi klasszikus, két szülő gyermekért folytatott küzdelméről, apa és gyermek viszonyáról szól, amelyet a csodálatos Meryl Streep és a zseniális Dustin Hoffmann főszereplésével filmre is vittek. Ha még nem olvastad, kihagyhatatlan. Egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat. Filmről már nagyjából mindenki ismeri a történetet.

Egy anyának elege lesz, elmegy, hogy megvalósítsa álmait, és egyedül hagyja a gyermekét az apjával. Az apa előbb kétségbe esik, össze-vissza bénázik, majd rájön, hogy jól boldogul, de közben megjelenik az anya, és magával akarja vinni a fiút. A filmből teljesen hiányzik annak szemléltetése, hogy milyen úton megy végig az anya, amíg amellett dönt, hogy elhagyja gyermekét, és önmaga keresésére indul. A könyv azonban hosszú oldalakon keresztül részletezi Joanna mindennapjait, egészen a szüléstől indul a történet, de visszanyúl a házaspár megismerkedésének időszakáig. Külön öröm, hogy a regény vége nem válik túlzottan szentimentálissá. Megérkezik ugyan a happy end, de nem megy át érzelgősen giccses lezárásba. Ritka az ilyen, hogy egy alkotó képes arra, hogy alaposan körbejárjon egy témát, aztán elengedje. Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie a krimi koronázatlan királynője. Ez a regény a legismertebb műve, amellyel valóságos mítoszt teremtett a régi, minden kényelemmel felszerelt luxusvonat, az Orient expressz körül. A szöveg a közkedvelt Poirot talán legbravúrosabb nyomozását örökíti meg. Most ismét film készült belőle, amely a hazai mozikban novembertől lesz látható, a híres detektívet ezúttal Jonny Depp alakítja majd. A történet szerint Hercule Poirot a Közel-Keletről tér vissza Londonba. A legalkalmasabb közlekedési eszköznek az Orient expressz ígérkezik, de legnagyobb megrökönyödésére már nincsen szabad hálókocsi a közvetlen kocsiban. Pedig úgy véli, hogy tél derekán nem szoktak ennyien utazni. A Balkánon aztán egy éjjel elakad a vonat egy hófúvásban, és gyilkosság történik. Még szerencse, hogy Poirot-nak szerzett ágyat régi barátja, M. Bouc. Ezért, mire az expressz továbbindul, sikerül felgöngyölíteni az egyik legrejtélyesebb esetet, amely Agatha Christie tolla alatt született. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Általános iskolában kötelező olvasmányként még utáltuk, felnőve azonban érdemes levennünk a polcról Molnár Ferenc legismertebb regényét. Talán sosem volt még ennyire aktuális, mint most, hiszen a Vígszínház Geszti Péter, Dés László és Grecsó Krisztián átdolgozásában új lendületet adva neki színpadra vitte Nemecsekék történetét.

&U MAGAZINE

19


flow

A Pál utcai fiúkat az teszi népszerűvé, hogy az élet minden ága-boga benne van: iskola és játék, barátság és harc, pártoskodás és összetartás - minden, egészen a halálig. A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. De nem sokáig örülhet új főhadnagyi rangjának, mert a fürdés miatt tüdőgyulladást kap.

+2

A NYÁRI MELEGBEN JÓL ESIK EGY KIS BORZONGÁS

Claire Kendal: Mindent rólad Szerelem és mindent elsöprő szenvedély némi borzongással és sötét titkokkal vegyítve – így foglalhatnánk össze röviden egy átlagos thriller receptjét. Claire Kendal első regénye azonban sokkal több ennél. A szerző egyedülállóan ötvözi a thriller műfajának jellemző vonásait a nép- és műmesei hagyomá20 &U MAGAZINE

nyokkal, ezzel az aktussal kiemelve, sőt egyenesen középpontba helyezve valamennyi megidézett történet legtörékenyebb szereplőjét, a nőt. Clarissa harmincas éveiben jár, nemrég hagyta el élete szerelme. Ebben a kiszolgáltatott élethelyzetben próbál hozzá közel férkőzni Rafe, a nem túl vonzó külsejű egyetemi tanár. A férfi már-már tolakodóan rajong érte, és igyekszik a kedvében járni, csak később tudatosul benne, hogy a csodálója durván felhasználja szadista játékaihoz. Clarissa egyre jobban fél egykori kollégájától, aki szinte sosem hagyja egyedül, mindig mindenhova követi. S.J. Watson, Amnézia A történet főszereplője, Christine negyvenkét éves, azonban minden reggel azzal a tudattal ébred, hogy huszonéves egyetemista. Valamennyi ébredés után ugyanazzal a döbbenettel vánszorog ki a fürdőszobába, hogy egy nála jóval idősebb idegennel töltötte az éjszakát. Az ágyban mellette fekvő férfi minden reggel elmagyarázza neki, hogy ő Ben, a férje, és már több mint húsz éve élnek házasságban. Christine életében vagy egy másik férfi is, akiről Ben nem tud. Ő dr. Nash, aki pszichológus. Amnéziára specializálódott, a szakirodalomban találkozott a nő különleges történetével, és elhatározta, hogy segít neki. A módfelett lassú folyású történetben fokozatosan, az amnéziás nővel együtt ébredhetünk rá arra, hogy az életében senki és semmi nem az, aminek látszik, így a kellemes mese lomhán ugyan, de példás thrillerré változik. A szöveg könnyen olvasható, szórakoztat, és nem készteti az olvasót, hogy filozófiai kérdéseket szegezzen önmagának.


flow

Intim koncertek – alternatív bulik azoknak, akik valami különlegesre vágynak Intimebb légkört akarsz, ahol valóban a zenére figyelsz, nincs duruzsolás, és még a zenésszel is beszélgethetsz? Arról álmodsz, hogy otthon, a nappalidban mezítláb és törökülésben hallgathasd a kedvenc zenekarod akusztikus koncertjét? Vagy jól esne egy napfényes buliban, mondjuk egy medence partján táncolni a barátaiddal? Számos alternatíva áll a rendelkezésedre, ha ilyen álmokat dédelgetsz, mindjárt mutatunk is egy csokorra valót! | Nyírő Nikolett a varázslatnak. A pontos koordinátákat pedig csak a rendezvény előtti napon tudják meg az eseményre regisztráltak. Azt pedig, hogy kik lépnek fel… csak és kizárólag a helyszínen.

Secret gigs - Sofar Sounds A Sofar Sounds nem más, mint egy szobakoncert-kezdeményezés, amely tényleg egy szobából indult, viszont napjainkban már a világ számos nagyvárosában jelen van. New York, Lisszabon, London, Mumbai - csak négy abból a több mint 600 városból, ahol imádják ezt az emberközeli koncertsorozatot. Mi titka? Maga a titok. Szupertitkos kisebb- és nagyobb koncertek szerveződnek valahol a városban. A Sofar Sounds lényege, hogy olyan terekben jelenik meg a zene, ahol korábban nem: bármely szoba, iroda, nappali, könyvtár vagy épp hátsó kert helyszíne lehet

Önkéntes alapon, kvázi baráti közegként szerveződik az egész: van egy nappalid? Egy teraszod? Könyvárban vagy kávézóban dolgozol, és szívesen beszállnátok? Jelentkezz! Körülbelül ennyi helyszínt adni vagy keresni Sofaros keretek között. Tetszik az intimitás, és szeretnél a közönségeddel kommunikálni zenészként? A Sofar a legjobb mód erre, ugyanis a koncertek vége mindig önfeledt beszélgetésekbe torkollik. Ráadásul teljesen átjárható a közeg, tehát az, aki például Debrecenben játszott, bejelentkezhet Londonba, Mumbaibe, Prágába, Bécsbe, Berlinbe, Miamiba és így tovább. Az események presztízsét jól jelzi, hogy az egyik londoni kiadáson már olyan világsztár formáció is fellépett, mint a Bastille. Bringing the magic back to live music - és mi ebben

&U MAGAZINE

21


flow

a varázslat? Olyan különleges koncerteket kapunk, amelyek csak akkor és ott hallhatóak, annak a pár embernek, aki a limitált férőhelyre befér. A belépést követően pedig átveszi az uralmat a pure music nincs más, csak a hallgató és a zene. Fülelés, koncentrálás, átszellemülés. Csekkold a Facebookot! facebook.com/SofarSoundsDebrecen facebook.com/sofarsoundsbudapest Boiler Room knows what you did last night. Elektronikus zenei vonalon 2010-ben alapították a Boiler Room rendezvénysorozatot, mely piszok gyorsan világhírű bulisorozattá nőtte ki magát. Hét év alatt már száz városba szállította a muzsikát, és olyanok álltak ezidáig a DJ pult mögé, mint Tom York, Jamie xx, Caribou és még talán nem is ők a legnagyobb nevek az iparban. A lényeg itt is az intimitás, a DJ-k a tömeg közepén tekergetik a potikat, a közönség pedig egy törzsi szeánsz részese. A Boiler Room sikerének másik kulcsa, hogy streamelik, és utólag is visszanézhetőek a felvételek, így ezen kuriózumszámba menő produkciók nézettsége az

22 &U MAGAZINE

egekbe repül, általában félmillióan követik a bejelentkezéseket. Többen meg is próbálnak karriert alapozni ezáltal, jól begyakorolt táncmozdulatokkal felhívni magukra a nagyérdemű figyelmét, azonban legtöbben a gifek örök-univerzumában találják magukat. Ezekről nagyszerű összeállítások találhatóak Tumblr-en. brkwydln.tumblr.com/ Az első budapesti Boiler bulira pár óra alatt elkapkodtak minden jegyet. Izgatottan várjuk a következőt.

The day is long, play it all. - CityMatiné És mi van azokkal, akik nappal is pezsdítő dallamokra szeretnének csillelni? Számukra találták ki a CityMatiné programsorozatot, amikor is a legkúlabb kültéri helyeket veszik be a lemezlovasok, és varázsolnak nappali diszkót az elektronikus zene rabjainak. Sobek, Captain Knuckles és a Monolit duo a rendezvény rezidensei, de további tehetséges magyar DJ-k, valamint nemzetközi hírű vendégek, például La Fleur, a Sebo K és Gorge is részt vettek már a közös hesszelésen. Nemrégiben állandó helyet találtak a programnak, méghozzá a csillebérci Napozóban, és azóta ontják a


flow

változatos tematikájú bulikat. Volt már Viking parti és Hippiknik is, természetesen azok minden kellékével kiegészítve, hogy megmutassák a zene mellett a külcsínre is gondolnak. Baromi jó hangulat szokott lenni, süt a nap, élvezed az ütemeket a medence partról vagy valamelyik függőágyból, lazulás és bulika a lelked hangjaira. Your favourite daytime party – HeyDay A megnövekedett nappali bulizási igényt hivatott kiszolgálni a HeyDeay partysorozat, amely idén júniusban indult útjára. Nem is kell messze menni a vigadni vágyóknak, hiszen a Szabaság téri volt MTVA székház monumentális ipari tömbjében helyet foglaló Impostor ad helyszínt a megmozdulásnak minden hónap első szombat kora délutánjától egészen este 10-ig. A közönség alapvetően a szabad ég alatt mozgatja vállait és emeli magasba kezeit, mégis bebiztosított a parti, hiszen az klub rendelkezik belső térrel is. De a belső udvar a lényeg, ahol a bohém dallamokat felhők kísérik fejünk felett és hűvös falak vesznek körbe. Lakók nincsenek, így a hangerővel sem kell finomkodni. Zeneileg vegyesvágott, hiszen techno, chill out, trap vagy elektornikus-akusztik mix is előfordul. Nagy friss az esemény, tessék odafigyelni rá!

érzelmeinket. Viszont amikor kvázi egy baráti közegbe megyünk be, ahol a szervezők mosolyogva fogadnak, ahol a zenész számára nem egy vagy a tömegből, hanem végre beszélni is tud veled arról, mi a véleményed a művészetéről, sőt ez a kíváncsiság kölcsönös előadó és hallgatóság között, az a valami egészen más, mint amit eddig tapasztaltunk bárhol: felemelő. Találkozzunk Sofaron, Citymatinén vagy HeyDayen, és kísérjük figyelemmel lelkesen a következő magyarországi Boiler Room-ot!

Hogy miért nem elég a több ezer szó,, rakozóhely, amibol válogathatunk nap mint nap? És miért jöttek ezek a programsorozatok létre? A nagykoncerteknek is megvan a varázsa, mind imádunk eggyé válni a tömeggel, és önfeledten kiugrálni magunkból minden stresszt, feszültséget vagy az &U MAGAZINE

23


flow

Érzelmek, szabadon a színpadon MIT JELENT A MAGYAR SLAM POETRY? Modern költészeti stílus, vers, rap, színház és koncepciózus szórakoztatás – mindez élő szóban, közönség előtt, meghatározott szabályokkal. A slam poetry nehezen definiálható, összetett műfaj, ami közölni akar, szórakoztat és érzelmet közvetít. Egyesek számára éles versenyhelyzet, valakinek versbe öntött önmegvalósítás, és van olyan is, akinek kedves őrjöngés, amivel boldoggá teszi a hallgatóságot. A slam poetry mozgalomról, a magyar slam közösségről és annak missziójáról Németh Péter Zeek-el, a Slam Poetry Budapest (SPB) alelnökével beszélgettünk. | Nyári Olivér Sleek | Szerkesztette: Biacsics Bogi | Fotók: Daragó Zsófia

Minden slammer életében van egy fordulópont, ami a műfaj felé tereli. Mi a Te belső mozgatórugód? Pontosan emlékszem arra a pillanatra, amikor komolyan elkezdtem érdeklődni a slam poetry iránt: 1998-ban kaptam fényt, ekkor láttam először a Slam című filmet. Emellett minden adott volt ahhoz, hogy a műfaj magával ragadjon: imádtam a trip-hopot, és sokat hallgattam például Portishead-et, Massive Attack-et és hasonló stílusú zenéket. Volt két együttesem is, a Realistic Crew és a Sedent, és kívülről fújtam az összes rap nóta szövegét, egyszóval elég nyitott voltam a műfajra és hagytam is, hogy magával ragadjon. Valójában soha nem kerestem a slam poetryt, ő talált meg engem. Beszéltél most hip-hopról, zenélésről, filmről - Te hogyan definiálnád a slam poetryt? „Say it like you mean it!” – egy nagyon kedves cimborám ezzel a mondattal motivált, és ebben benne is van a slam poetry esszenciája. Maga a műfaj Amerikából ered, színpadi költészetnek hívják, és Marc Smith, azaz „Slam Papi” nevéhez köthető, aki a nyolcvanas években indította el a mozgalmat. Részt vett egy felolvasóesten, ahol egy idős bácsi félhomályban, kisasztalnál szavalta el a költeményét, nem túl ha24 &U MAGAZINE

tásosan. Ekkor jött az ötlet, hogy saját felolvasóesteket szervezzen, ahol mindenki a maga stílusában, őszintén kimondhatja azt, amit abban a pillanatban valóban gondol vagy érez. Erről szól a slam poetry. Emellett fontos szerepe van a közönségnek is, akik befogadják és értékelik az előadást. Vannak ehhez kapcsolódó szabályok, és egy bevett pontozási rendszer, amely egyfajta versenyérzetet ad, és ezzel inspirálja is a résztvevőket. A hallgatóságból választunk ki öt zsűritagot, akik pontozzák az előadókat. Ehhez jön még egy időlimit, ami Németországban öt perc, nálunk három perc tizenöt másodperc - ez a bevett intervallum, és ennyi idő alatt kényelmesen kibeszélhetsz magadból mindent. Ha túlléped a megadott keretet, az pontlevonással jár. Röviden tehát ezek a szabályok, amelyek ugyanúgy a slam poetry lényegi pontjai. Ez egy összetett műfaj, ami sok emberben kelt ambivalens érzéseket – de talán pont azért szép, mert megosztó. És mi a helyzet a magyar slam poetry-vel? Vannak a hazai műfajnak egyedi, megkülönböztető jegyei? Az amerikai műfajnak megvannak a kialakult stilisztikai elemei, amelyeket a nyugat-európai országokban is alkalmaznak. Követem például a francia és német slamet, ami az átvett stílusjegyek miatt mesterkélt-


flow

nek tűnhet. Pont ezért izgalmas nézni, ahogy ettől elrugaszkodva, kirajzolódni látszódnak a saját, hazai stíluselemeink, és egyre ismertebbé válnak a műfaj itthoni képviselői, mint például a Csion Slam Team tagjai, Saiid, Színész Bob, vagy Simon Marci. A magyar slam nem annyira fennkölt és heroikus, viszont nagyon eredeti és igazán tökös. Van utánpótlás, aki majd tovább erősíti ezeket a stílusjegyeket? Vannak még felfedezetlen tehetségek? Rengeteg árnyékköltő van itthon. Ez egyértelműen látszik abból is, hogy egyre több olyan fellépő érkezik hozzánk, aki életében először áll színpadra, és a közönség is folyamatosan megújul. Szerencsére a művészetnek van egy ilyen finom vonulata, ahol fontos, hogy egy szöveget olyan szépséggel és lélekkel töltsünk meg, amelyet az valóban megérdemel. A slam egyszerűen rabul ejt, ennyi a történet. Tudjuk rólad, hogy az eredeti foglalkozásod szakács, jártál a TF-re, és a Tesi bától a Tacskófülig, számos beceneved van. Melyek azok az

ismertetőjegyek, amelyek a színpadi jelenléted meghatározzák? Én úgy fogalmaznék, hogy őrjöngök a színpadon. Ennek mértéke természetesen változó, aszerint, hogy éppen az SPB Klubban konferálok vagy például Brains koncertet vezetek, de azt hiszem, kimondhatjuk, hogy maga az őrjöngés alapvető esszenciája a színpadi jelenlétemnek.

” A LEGFOBB MOTIVÁCIÓ EGYÉR” TELMUEN AZ, HOGY IMÁDJUK A ” SLAM POETRYT MUVELNI – ÉN PÉLDÁUL TÉNYLEG A SZÍVEMBEN ” HORDOZOM AZ EGÉSZ MUFAJT. A MÁSIK MOZGATÓRUGÓ MAGA A KÖZÖNSÉG: HALLANI A REAKCIÓKAT, HATÁSSAL LENNI AZ EMBEREKRE, MINDEZ HATALMAS ÉLMÉNY.

&U MAGAZINE

25


flow

Van a műfajnak olyan hazai vagy nemzetközi képviselője, akiből ihletet merítesz? Van példaképed? Jim Carrey például nagy kedvencem, tényleg varázslat, amit az arcmimikájával művel - úgy fogalmaznék, hogy Chaplin művészetének egy őrjöngős verziója. Nemrég hallottam egy nyilatkozatát, amelyben azt hangsúlyozza: mindegy, mennyire nézik bolondnak az embert, ha a játékával megnevetteti és boldoggá teszi a közönséget. Pont így gondolom én is - ezért hívom a slamet őrjöngésnek vagy inkább koncepciózus szórakoztatásnak. Ez a fajta bohóckarakter is én vagyok, akinek fontos, hogy hatással legyen a hallgatóságra. Louis C.K. a másik kedvenc humoristám, ő az egyik legnagyobb mester. Attól egyedi a művészete, hogy mindenfajta gátlás nélkül feszeget morális határokat: mindent kimond, méghozzá szemérmetlenül, mégis olyan szórakoztató és vicces, hogy az ember alig kap levegőt a nevetéstől. A Slam Poetry Budapestnek (SPB) is megvannak a maga egyedi karakterei. Mesélsz nekünk erről a szerveződésről? Melyek a fő céljaitok? A legfőbb motiváció egyértelműen az, hogy imádjuk a slam poetryt művelni – én például tényleg a szívemben hordozom az egész műfajt. A másik mozgatórugó maga a közönség: hallani a reakciókat, hatással lenni az emberekre, mindez hatalmas élmény. Emellett persze ott van a mi saját közösségünk, ami mindig összetart, és ahol nincs helye irigységnek vagy ros�szindulatnak. Mi egymásért vagyunk és közönségei is vagyunk egymásnak. Nem véletlenül konferálom fel úgy a versenyzőket, hogy „kedves barátaim”, hiszen ez egy olyan csapat, ahol alapvetően mindenkit szeretek, és ahol valóban minden tag támogatja a másikat. Ha meghallok egy jó szöveget, annak szívből örülök, és tulajdonképpen teljesen mindegy, ha néha vitába szállunk egymással morális vagy társadalmi kérdésekben, mert a lényeg tényleg az, hogy abban a három perc tizenöt másodpercben odatedd magad. A hazai slam mozgalmat egyébként a budapesti Műcsarnok indította el 2006 februárjában a Budapest Slam nevű rendezvénnyel, amit költők és rapperek csatájaként tartanak számon. Egy évre rá már nemzetközi vendégekkel kiegészülve következett a folytatás, majd havi rendszerességgel kezdtek slam poetry esteket szervezni. Valahogy így alakult meg a Slam Poetry Budapest (SPB), ahol minden alkalommal egy adott téma köré szerveződik a találkozó. 26 &U MAGAZINE

” A MUVÉSZETNEK VAN EGY ILYEN FINOM VONULATA, AHOL FONTOS, HOGY EGY SZÖVEGET OLYAN SZÉPSÉGGEL ÉS LÉLEKKEL TÖLTSÜNK MEG, AMELYET AZ VALÓBAN MEGÉRDEMEL. A SLAM ” EGYSZERUEN RABUL EJT, ENNYI A TÖRTÉNET

Mi a Te belső motivációd? Van személyes missziód a slam poetry-vel? Az embereket szeretném boldoggá tenni, és ha ez összejön, akár csak egy pillanatig is, akkor én már győztem. Amikor a Slam Klubot vezetem, akkor folyamatosan reflektálok az előző irományokra, és igyekszem minden gondolatomat megosztani a közönséggel. Ez az egész esemény, egy-egy ilyen találkozó, tulajdonképpen egy nagy interakció a közönséggel. Próbálok minél viccesebb és szórakoztatóbb lenni a magam stílusában, persze nem annyira nyíltan és szemérmetlenül, mint a korábban említett Louis C.K. - ő például pont ezzel teremt interakciót, és így akar reakciót kiváltani: megbotránkoztat, de közben nagyon jól szórakozol. Én, ahogy említettem, hasonlóképpen őrjöngök a színpadon, de azért kevésbé feszegetek morális határokat. A lényeg mégis ugyanaz: reakciót kiváltani, és ami a legfontosabb, szórakoztatni és boldoggá tenni az embereket. Fontosnak tartom, hogy létezik egy olyan műfaj vagy közösség, ami lehetővé teszi bárkinek, hogy mindenfajta megfelelési kényszer vagy társadalmi elvárás nélkül mondja el azt, ami a fejében vagy a szívében van.

VALÓJÁBAN SOHA NEM KERESTEM A SLAM POETRYT, O” TALÁLT MEG ENGEM.


flow

LÁSS VILÁGOT ÖSZTÖNDÍJJAL! AZ 5 LEGFONTOSABB DOLOG, MIELŐTT ÚTNAK INDULSZ Külföldi ösztöndíjat nyertél az őszi félévre? Olvasd el tippjeinket, hogy felkészülten vágj neki a nagy kalandnak! 1.HANGOLÓDJ RÁ AZ ÚTRA! Gondold át újra, miért is vágsz bele, mik a céljaid, mi mindent szeretnél tanulni, miben szeretnél fejlődni. Olvass az országról és a városról, ahová utazni készülsz, és írj bakancslistát, ami segít fejben tartani az álmaidat! 2.TÁJÉKOZÓDJ ELŐRE! Nézegesd a kinti egyetem honlapját, kövesd őket Facebookon. Csatlakozz Facebook csoportokhoz, például az adott városban tanuló külföldi diákoknak szólóhoz. Beszélj valakivel, aki már járt ott, vagy olvass élménybeszámolókat, blogokat! Kíváncsi vagy, mások milyen ösztöndíjas tapasztalatokat szereztek már? • Erasmus ösztöndíj hallgatóknak • Campus Mundi • Erasmus+ Ifjúság és Eurodesk

5.KÉSZÜLJ FEL AZ ÖNÁLLÓSÁGRA! Eleinte jó eséllyel érzed majd magad egyedül. A legfontosabb, hogy ne ücsörögj a négy fal között! A helyi diákszervezetek és az egyetem is rengeteg programot szervez a külföldi diákoknak, vegyél részt minél több közös eseményen! Így belejössz az idegen nyelv használatába, megismerheted az ottani közösséget és barátokat szerezhetsz. +1: Még csak álmodozol egy külföldi ösztöndíjról? Az Erasmus+ és a Campus Mundi programokkal egy vagy akár több szemesztert is eltölthetsz egy másik egyetemen, illetve szakmai gyakorlatra is mehetsz. Ha nincs hallgatói jogviszonyod, de még nem vagy 30, önkénteskedj külföldön az Európai Önkéntes Szolgálattal (EVS)! Vágj bele!

Forrás: Shutterstock.com

3.SZEREZZ MAGADNAK EGY KINTI MENTORT! Vedd fel a kapcsolatot a fogadó intézménnyel az ottani nemzetközi koordinátoron keresztül, vagy válassz egyet a nagy diákszervezetek közül, mint az ESN, az AEGEE vagy az AISEC. Ha sikerül mentort vagy buddyt találnod, akár szálláskeresésben, ügyintézésben, praktikus dolgokban is tud neked segíteni.

4.GYŰJTSD ÖSSZE AZ UTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES OKMÁNYOKAT, IRATOKAT! Ne az utazás előtt 2 nappal derüljön ki, hogy lejárt a személyid vagy az útleveled, csekkold le az érvényességüket. Váltsd ki az Európai Egészségügyi Kártyát vagy köss biztosítást! Ha még nincs, nyiss devizaszámlát!

&U MAGAZINE

27


FUTURE BUILDERS

Choosin’ the righteous way To move forward everyday…

Fotó: Králik Márta

ODETT


Forrás: pixabay.com

future builders

ÁZSIAI FINTECH KÖRKÉP Középpontban a digitális fizetési megoldások Amíg nálunk gyakorlatilag a fesztiválokra korlátozódnak a closed-loop rendszerek fizetési megoldásai és a FinTech vívmányai még nem terjedtek el az emberek mindennapjaiban, addig a Távol-Keleten köznapivá váltak: százmilliók használnak FinTech megoldásokat nap mint nap. | Juhász Benedek

Bevezető - ázsiai körkép Az ázsiai fintech piac bemutatásakor akarva-akaratlanul a kínai fintech cégek, a Kínában lezajlott pénzügyi-technológiai forradalom kerül középpontba. (Párhuzamba hozható azzal, hogy ha az amerikai kontinens fintech szereplőit szeretnénk bemutatni, alighanem az Egyesült Államok kerülne középpontba.) A forradalmat technológiai óriások hajtják, és a világ legnagyobb online piaca motiválja az innovátorokat, valamint a kisebb feltörekvő vállalkozásokat is. 30 &U MAGAZINE

Az ázsiai fintech cégekről készült válogatásokban rendre a kínai cégek kerülnek a toplisták elejére, sőt világszinten is élvonalban van néhány óriás. A teljes ázsiai fintech szektor bemutatása egyfelől korlátokba ütközik, mert rengeteg cégről és országról, lokális piacokról kéne általánosságban beszélnünk, másfelől mert fókuszunkat érdemes egy országon és egy piacon, a világszinten is egyedülállóan izgalmas kínai fintechen tartanunk. A rend kedvéért érdemes röviden megemlékeznünk a szingapúri cégekről - a városállam kis


future fintech builders világa

mérete ellenére rendkívül erősen képviselteti magát a fintech szektorban, ráadásul általánosságban rendkívül magas technológiai színvonalon van. Természetesen Japán, Dél-Korea, Taiwan, vagyis a fejlett, nyugatias országok, egyaránt rendelkeznek néhány figyelemre méltó fintech céggel, valamint a délkelet-ázsiai országokban (Thaiföld, Indonézia, Vietnam, Fülöp-Szigetek) is találni izgalmas kezdeményezéseket, azonban ezek eltörpülnek a kínai óriások mellett.

Érdekességek a kínai piacon UnionPay A fintech piac bemutásakor nem mehetünk el szó nélkül a UnionPay mellett. Tény, hogy egy klas�szikusnak nevezhető kártyatársaságról beszélünk, azonban 2002-es alapításával az inkumbens pénzpiaci szereplők és a nagy kártyatársaságok mellett újnak tekinthető. A UnionPay (más néven China UnionPay) a Kínai Központi Bank fennhatósága alatt üzemel, kártyakibocsátási tevékenysége mellett fenntartója a kínai interbank és ATM hálózatnak. Mára a kibocsátott betéti- és hitelkártyák, valamint a tranzakciók száma alapján a Visa-t és a Mastercardot megelőzve a világ legnagyobb kártyatársasága. A UnionPay kártyák Kínában gyakorlatilag egyeduralkodók a piacon, világszerte több mint 140 országban elfogadják azokat. Főként a kínai turisták miatt Magyarországon 2011 óta széleskörű elfogadóhálózattal rendelkezik. Rövid bemutatásával kevés érdekességet lehetne elmondani a kártyatársaságról, hiszen technológiailag gyakorlatilag a nyugati versenytársaival egy szinten van, azonban a jelenléte, a kínai piacon meglévő dominanciája, a kínai pénzügyi piac relatív szeparáltsága érdekes kontextusba helyezi a fintech cégeket is.

Az e-commerce hajtóereje A kontinensek közül a legnagyobb, és egyben legdinamikusabban fejlődő e-commerce piac az ázsiai: a világ e-commerce forgalmának feléről beszélünk, ráadásul a piac növekedési üteme a leggyorsabb a kontinensek között. Az országok között pedig Kína vezeti a sort. A piac növekedése kb évente 25-30%os. 2016-ban, Kínában a teljes kiskereskedelem 16%-át online bonyolították, míg egyes szektorokban - így például a műszaki cikkek területén - a

40%-ot is meghaladta az e-commerce értékesítések aránya. 2016-ban közel négyszázmillió kínai vásárolt online, és az online vásárlások több mint fele mobil eszközökön keresztül valósult meg. Talán nem kell magyaráznunk, hogy az e-commerce fejlődés milyen remek táptalajt biztosít a fintech innovációnak. A kínai e-commerce piac legnagyobb szereplője, a világszinten is elsők között lévő Alibaba group a fintech szektorban is domináns szerepben van (Ant Financial/Alipay). A cég korán felismerte azt a lehetőséget, hogy az e-commerce-en keresztül a pénzügyi technológiákkal is eljuthat ügyfeleihez, valamint tovább szélesítheti portfólióját.

Innováció az okostelefonokon keresztül A kínai technológiai piac fejlettségének szemléltetésére talán jó példa a következő: a világ jelenlegi öt legnagyobb okostelefon-gyártó cége közül három kínai (Huawei, Oppo, Vivo), valamint további három cég található a tíz legnagyobb között (OnePlus, Xiaomi, Lenovo). Amíg a kétezres évek elején Kínára mint silány másolatokat készítő másodvonalbeli ipari országra tekintettünk, addig az elmúlt húsz évben drasztikus változásokon, paradigmaváltásokon ment keresztül a gyártástechnológia, a kínai mérnökök is utolérték nyugati (USA, Európa), és keleti (Japán, Dél-Korea) társaikat. Azért is van különös jelentősége a kínai vállalatok listabeli előkelő helyeinek, mert ennek oka és következménye egyaránt, hogy a kínaiak könnyen és olcsón juthatnak hopzzá fejlett eszközökhöz, ami lehetővé teszi a relatíve magas okostelefon-penetrációt az országban. Megjegyzendő, hogy Kínán belül a régiók fejlettsége rendkívül eltérő, a gazdaság motorját képező dél-kínai, valamint a shanghaji és pekingi régiókban ez az arány jóval magasabb – mindösszesen pedig országos szinten a penetráció több mint hétszázmillió okoskészüléket jelent. A fintech iparág szempontjából miért is fontos a mobil piac? Egyrészt azért, mert a kínaiak nagyobb arányban böngésznek okostelefonjaikon, mint számítógépeken, ezzel együtt nagyobb arányban vásárolnak online telefonjaik segítségével, mint más eszközökkel. Ez számokra vetítve 2016-ban négyszázmillió fő online vásárlása mellett több mint kétszázmillió mobil online vásárlót jelent. Másrészt pedig, az okostelefonokhoz a világ &U MAGAZINE

31


fintech future builders világa

legfejlettebb mobiltárcái kapcsolódnak: 2016-ban kétszázmillió fő fizetett okostárcája segítségével üzletekben, tehát nem online. Ezek a folyamatok mind-mind a pénzügyi, fizetési technológiák fejlődésének biztosítanak teret, erőforrást, ráadásul szükségessé teszik azokat.

Szumma - a kínai óriásinnovátorok és szerepük Kínában három technológiai óriás emelkedik ki és irányítja a piacok folyamatait: a BAT trióként is hivatkozott három cégcsoport. Az első a Baidu, mely az online kereséseket, térképszolgáltatást és a webes ökoszisztéma alappillérei közül még néhányat biztosít. A második az Alibaba group, amely e-commerce óriásként lett meghatározó szereplője a technológiai piacnak. A harmadik pedig a Tencent, amely social media birodalmat építve alapozta meg hatalmát.

A belpiaci versenyben egymással küzdenek meg a piacért az óriások. Hihetetlen ütemben, együtt növelik a piac méretét, azonban a nemzetközi terepen a nyugati technológiákkal, cégekkel találkoznak szembe. Mivel a kínai fogyasztói szokások és piaci igények, valamint az intézményrendszerek alapjaiban eltérnek az angolszász, illetve európai berendezkedéstől, ezért a cégóriások stratégiája szerint nem a meglévő szolgáltatásaikkal próbálnak teret nyerni a globális piacon, hanem hatalmas léptékű felvásárlások révén szereznek befolyást, integrálják szolgáltatásaikat. Külön pikantériája van az ázsiai területeken való térnyerésnek: amíg a kínához közel eső régiókban kínai dominancia érvényesül, addig nyugati befolyás alá tartozik Japán, Dél-Korea és Taiwan. És a legnagyobb talány: India. A jövő zenéje, hogy a nyugati befolyás vagy a keleti dominancia fog érvényesülni itt, a gyarmatosítást természetesen mindkét oldal nagy léptékben kezdte meg.

Forrás:naisaglobal.org

Természetesen mindhárom cégcsoport jelen van a fintech iparágban, azonban az Alibaba group és a Tencent uralja ezt a piacot. Ennek fő oka, hogy a Baidu markánsan nem jelent meg időben a piacon, ezt a lemaradását pedig valószínűleg már nem

fogja tudni behozni. A cégcsoportok egyfelől saját leányvállalataikkal vannak jelen, másfelől pedig jelentős portfóliót alakítottak ki a kínai és a délkelet-ázsiai piacokon egyaránt.

32 &U MAGAZINE


Forrás: pixabay.com

future builders

A kínai fintech óriások fejlődése és küzdelmei Az ázsiai fintech piaci körképben kiemeltük a két technológiai óriást, az Alibabát és Tencentet, utaltunk rá, hogy a fintech trendeket e cégek határozzák meg. Hogyan jutottak el ide? Mi az egymáshoz fűződő viszonyuk? Hol helyezhetjük el őket a világ innovációs térképén? A következő hasábokban ezen kérdésekre igyekszünk válaszokat adni. | Juhász Benedek

A HÁTTÉR Az Alibaba groupot Jack Ma alapította 1999-ben. Az alapítást követően az akkor még nagyon korai fázisú kínai e-commerce piacon olyan jelentős nemzetközi befektetőket sikerült a projekt mellé állítani, mint az amerikai Goldman Sachs vagy a japán SoftBank. A cég felfutását talán nem kell bemutatnunk, mára szinte mindenki ismeri az Alibaba és az AliExpress márkaneveket. Hihetetlenül sikeres üzleti modelljük a ázsia első számú e-commerce vállalatává tette a cégcsoportot a 2010-es évek közepére. 2014-es nyílt tőzsdei bevezetésekor a New York-i értéktőzsdén világrekordot jelentő 25 milliárd dollár értékben bocsátottak ki részvényt. Az Alibaba group jelenleg is a világ tizenöt legnagyobb értékű tőzsdei cége közé tartozik piaci kapitalizációja alapján. A Tencent Holdingot alapítók, köztük a vállalatcsoportot azóta is vezető Ma Huateng, 1998-ban hozták létre a vállalatot. A kezdetekben egy üzenetküldő

alkalmazás kialakításán, majd piaci bevezetésén dolgozott a vállalat, amely a felhasználók körében rendkívül gyorsan vált népszerűvé, azonban megtérülést nem tudott biztosítani a vállalatnak. 2001-ben a Naspers, egy dél-afrikai média vállalat felvásárolta a Tencent részvényeinek 46%-át, és biztosította a vállalat finanszírozását. Ez a befektetés valószínűleg az újkori befektetések egyik legsikeresebbike lehetett, hiszen ezt követően a Tencent szárnyalni kezdett: a 2011-ben bemutatott WeChat kína legsikeresebb social media platformjává vált, a QQ üzenetküldő alkalmazás tovább növelte felhasználói bázisát, valamint a vállalat további sikeres üzletágakat indított el, például a videójáték-fejlesztést. Úttörők voltak a virtuális termékek értékesítésében, az online világban globális szereplőkké nőtték ki magukat. A nyugati világban leginkább a videójáték-stúdiók felvásárlásain keresztül váltak híressé: jelenleg a Tencent a világ legnagyobb videójáték-értékesítő vállalata, olyan játékokat adnak ki, mint a Supercell által gyártott Clash of Clans, vagy a League of Legends. &U MAGAZINE

33


fintech future builders világa

MAMMUTOK MEGJELENÉSE A FINTECH-BEN Az Alibaba esetében a fintech megoldások szervesen kapcsolódnak az üzleti profilhoz. Valamilyen módon ugyanis lehetőséget kell biztosítani a felhasználóknak arra, hogy online fizessenek. Minél többen és minél nagyobb értékben szeretnének online fizetni, annál nagyobb lehetőség van a személyre szabott lehetőségek kialakításában. Az Ebay által felvásárolt PayPal hatalmas siker volt az e-commerce piacon. Ahogy a PayPal sikere bebiztosította az Ebay helyzetét, úgy a Jack Ma által 2004-ben alapított Alipay-nek is jó táptalajt biztosított az Alibaba. Az online fizetési platformok kialakításában és a mobilfizetési megoldásokban úttörő volt a kínai piacon, mára pedig mindkét területen hihetetlen piaci részesedést szerzett. Az Alipay 2014 óta a világ legnagyobb mobil- és online fizetési platformja. A kínai mobilfizetési piacon 55%-os piaci részesedéssel rendelkezik, míg a teljes kínai online fizetések körében majdnem 60%-ban részesedik, valamint hozzávetőlegesen 450 millió aktív felhasználóval rendelkezik. A Tencent az Alibaba Grouphoz képest jóval később lépett a piacra: 2013-ban alapította meg fintech leányvállalatát, a Tenpay-t, mely telitalálatnak bizonyult. Amíg az Alibaba csoporthoz tartozó fintech logikák az e-commerce megoldásokra épültek, addig a Tenpay a WeChat social media platformra építette fel

fizetési megoldását. Annak ellenére, hogy majdnem tíz évvel később lépett a piacra, mint az Alipay (Ant Financial), rendkívül gyorsan zárkózott fel, és mára a mobilfizetések értékének 37%-a ezen platformon keresztül zajlik. Ami miatt azonban az Ant Financial aggódhat: a tranzakciók számát tekintve a Tenpay előnye nagyjából kétszeres.

HOGYAN HOZOTT BE SOK ÉV LEMARADÁST EGY REMEK ÖTLET? Hogyan lehetséges, hogy a Tenpay néhány év alatt ilyen hatalmas szereplővé tudott válni a kínai fintech világban? Rendkívül egyszerű termékkel jelentek meg a piacon: vörös borítékkal. A kínai tradíciók szerint az ajándékozásban nagy hagyománnyal rendelkezik a vörös borítékban átadott készpénz. A kínai újévkor egy vállalat vezetői vörös borítékban adnak jutalmat alkalmazottaiknak, a családtagok különböző ünnepek alkalmával hagyományosan ezzel ajándékozzák meg egymást. A Tenpay ezen megoldással debütált: készpénz helyett virtuális boríték küldését tette lehetővé. A megoldás hihetetlenül sikeressé tette az elektronikus pénztárcát: a bemutatását követő első újévkor, 2014-ben 16 millió csomag cserélt gazdát, egy évvel később ez a szám az 1 milliárdot is meghaladta, 2016ban már közel 7 milliárd, míg 2017-ben 15 milliárd boríték cserélt gazdát. Természetesen a vörös boríték mellett az elektronikus pénztárca széles körben, jelentős funkcionalitással vált elterjedtté. Jelenlegi adatok szerint közel egymilliárd felhasználóval rendelkezik a Tencent cégcsoport zászlóshajója, a WeChat. A Tenpay megoldásai mindezen felhasználók számára kéznél vannak, ez is biztosítja a rendkívül sikeres peer-to-peer pénzküldésen alapuló szolgáltatás elterjedését. Az Alipay nem tudta lekövetni ezt a hipe-ot, amit a vörös borítékok generáltak, azonban inkumbens piaci szereplőként több tízezer online áruházban ott volt fizetési megoldásával, valamint felhasználók százmilliói fizettek nap mint nap a segítségével. (Természetesen bevezette az Alipay is a vörös borítékos pénzküldést, azonban jóval kisebb sikerrel.) Fontos tudnivaló, hogy amíg az Alipay rendkívüli bevételekre tett szert, addig a Tenpay peer-to-peer pénzküldése ingyenes volt a felhasználók részére, így a felhasználók tranzakcióiból származó forgalom monetizálása jelentős kihívást jelentett a social media-óriás számára.

34 &U MAGAZINE


future fintech builders világa

A PONTOK ÖSSZEKÖTÉSE 2015-ben adott volt két hatalmas felhasználói bázissal rendelkező fizetési rendszer, az Ant Financial (ekkorra már így nevezték) és a Tenpay. Saját szolgáltatásaik mellett mindkét cégcsoport rendkívül dinamikus és nagyszabású terjeszkedésbe kezdett. Befektetőként olyan szolgáltatókat vásároltak fel, melyeken keresztül lehetőséget biztosíthatnak a felhasználóik számára, hogy minél több időt töltsenek online vásárlással és minél többet költsenek. Ezek között volt például ételrendelő startup, jegyvásárló platform, számlafizetési rendszer, telefonfeltöltési lehetőség és számos más vállalat. Természetesen a felvásárolt cégek esetén a fizetési megoldások terén kizárólagosságot alkalmazott mindkét fél. A Tencentnek sikerült elérnie - főként a WeChaten és kapcsolt szolgáltatásain keresztül -, hogy a felhasználók okoseszközön töltött idejük 35%-át az ő platformjukon töltsék el. Mivel az Alibaba grouphoz képest e-commerce területen jelentős lemaradással bír a Tencent, ezért nyilvánvalóan nehezebben is veszi rá felhasználóit a költekezésre: erre az online térben két stratégiát indított el. Az első stratégia az online játékokon keresztül történő költések maximalizálása, a másik pedig a platformjának megnyitásakor beágyazható miniprogramok részére.

OFFLINE TERJESZKEDÉS Az online térben történő terjeszkedés mellett hihetetlen gyorsasággal terjeszkednek offline is a fintech óriások. Dollármilliókat költ arra a Tenpay és az Ant Financial egyaránt, hogy a bolthálózatokban elfogadják elektronikus pénztárcáikat fizetési eszközként - sikeresen: 2016-ban több mint 200 millióan használták mobileszközüket fizetésre offline üzletekben. A fejlett kínai városokban, különösen a fiatalok körében, az egyik legelterjedtebb fizetési móddá vált a kényelmes, gyors mobilfizetés. A megoldás platformfüggetlen, ráadásul rendkívül egyszerű: mobiltárcájukon lévő egyenlegükből az elfogadóhelyeken érintés segítségével vagy QR-kód leolvasással fizethetnek a felhasználók. A megoldásnak vannak egyszerűbb és összetettebb verziói: adott esetben a peer-to-peer pénzküldés mintájára történhet a fizetés, tehát az összeg felhasználó által történő

manuális megadásával, vagy a rendszer generál egy egyedi tranzakciós azonosítót, mely tartalmazza a fizetés pontos paramétereit, így a felhasználói oldalon csupán a validáció szükséges. Verdikt A két kínai fintech-óriás világviszonylatban is kiemelkedő méretűvé nőtte ki magát, digitális fizetési megoldásaikat több száz millió felhasználó validálta. A kínai piacon való terjeszkedésük determinált, az e-commerce piac növekedésével egyre jelentősebb szereplőkké válhatnak, a hatalmas piac pedig kellő teret biztosíthat mindkét vállalatcsoport számára, hogy dinamikusan növekedhessenek. Az pedig, hogy mely vállalat tud globálisan mértékadó lenni, leginkább a nemzetközi terjeszkedés stratégiáján múlik. Ebben a tekintetben a két vállalatcsoport jelentősen eltérő stratégiát képvisel, de egyaránt dollármilliárdokat szánnak a nemzetközi terjeszkedésre. A Tencent csoport széles digitális portfóliót épít ki - nagy hangsúlyt fektetve például a videójátékokra -, míg az Alibaba csoport jobban koncentrál a online kereskedelmre, és a fizetési megoldásokra. Hogy melyik stratégia lesz kifizetődő hosszú távon, azt természetesen nem tudhatjuk.

&U MAGAZINE

35


UNIONPAY A világ legnagyobb bankkártya társasága

Forrás: pixabay.com

fintech future builders világa

Félrevezető adatok és források útvesztőjébe kerültünk, amikor a Unionpay-t, Kína nemzeti bankkártyatársaságát elemeztük. A világ legnagyobbjáról nagyon keveset lehet megtudni a kínai nagy falon túlról, igyekszünk bemutatni a legfontosabbakat. |Juhász Benedek A KEZDETEK A China Unionpay-t (vagy egyszerűen Unionpay-t) 2002-ben alapította a Kínai Központi Bank. Eredeti célja a kínai bankrendszer egységesítésének elősegítése, valamint egy domesztikus kártyatársaság kialakítása volt. A vállalat történetéről, annak ellenére, hogy milyen jelentős szervezetről beszélünk, alig lelhető fel angol vagy magyar nyelvű forrás. Jó példa erre, hogy a vállalatról szóló angol nyelvű Wikipedia szócikk szerint a vállalatnak mindössze 200-500 alkalmazottja van, amely nyilvánvalóan nagyságrendi tévedés, hiszen a vállalat honlapján található szervezeti ábrán is több vezetői pozíció került megjelenítésre. A kínai nagyfalon túlról - gondolunk itt az állam által bezárt internetes hálózat tűzfalára -, valamint a kínai nyelv ismeretének hiányában teljesen pontosan nem tudjuk bemutatni a vállalatot.

A világon 2016-ban 14 milliárd bankkártya volt forgalomban, ez 2015-höz képest 8%-os növekedést jelentett. A teljes bankkártya állomány 43%-a köthető a Unionpay-hez, melyek több mint 99%-a Kínában került kibocsátásra. A Unionpay hatalmas nemzetközi elfogadó hálózattal rendelkezik, kb. 150 országban lehet a kártyákkal fizetni. Annak ellenére, hogy elsősorban kínai domesztikus kártyákat dobnak piacra (renminbi/kínai jüan alapon), egyre inkább érződik, hogy a nemzetközi piacon is befolyásra törnek, több mint 60 országban váltható ki Unionpay kártya (ez első sorban a Kínába utazó üzletemberek és tanulók miatt érhető el). A szűkös hírek és források alapján az látható, hogy a Unionpay elkezdte a nemzetközi piacok meghódítását, a délkelet-ázsiai térségre koncentrálva. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

A VILÁG LEGNAGYOBB BANKKÁRTYA TÁRSASÁGA A Unionpay hihetetlen fejlődésének nyilvánvalóan az óriási lakosság, valamint a 2000-es években bemutatott kiemelkedő ütemű kínai gazdasági fejlődés biztosított táptalajt. 2010-re a forgalomban lévő bankkártyák számát tekintve első helyre került, míg 2016-ra több Unionpay-es kártya volt forgalomban, mint Mastercard és Visa együttvéve. (Itt fontos megjegyezni, hogy a kínai bankkártyák piaca sajátos, a cégek és a magánszemélyek is jellemzően több kártyát használnak, mint az Európában és a nyugati országokban megszokott.)

A UNIONPAY VISZONYA A DIGITALIZÁCIÓHOZ ÉS A FINTECH MEGOLDÁSOKHOZ Annak ellenére, hogy hatalmas cégről beszélünk, valamint a kínai fintech a világ egyik legfejlettebb piaca, érdekes módon a Unionpay a látványos innovációk bemutatásában, digitalizációban nem mutatott életjelet egészen a legutóbbi időkig. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a társaság nem rendelkezne a PayPasshez hasonló érintéses fizetéssel, vagy más, a nyugati világban sztendernek számító technológiákkal, sokkal inkább azt, hogy a Kínában fejlett és elterjedt mobilfizetési területen elmaradott a vállalat a fintech óriásokhoz képest.

36 &U MAGAZINE


future fintech builders világa

OCTOPUS CARD A HONGKONGI OCTOPUS CARD EGY PREPAID KÖZLEKEDÉSI BÉRLETBŐL VÁLT TÖBBFUNKCIÓJÚ, EGYSZERŰ FIZETÉSI ESZKÖZZÉ. A hongkongi Octopus Card nem csak nevében emlékeztethet a londoni Oyster Cardra, core rendszerét tekintve gyakorlatilag megegyezik azzal: egy klasszikus prepaid tömegközlekedési bérlet. Gondolhatnánk, hogy a kínaiak itt is ügyesen lemásolták a nyugati innovációt, azonban nem erről van szó: az 1997-ben bevezetett rendszer a világon a második, és a londoni Oyster Card is ezen rendszer mintájára készült el. Londoni társához képest számos plusz funkcióval rendelkezik, bevezetése óta multifunkcionális closed loop prepaid kártyává változott: gyakorlatilag bármit lehet vásárolni vele Hong Kongban, sőt, számos helyen kedvezményt is biztosítanak az árakból a kártya használata esetén! |Juhász Benedek

DIANRONG Ugyan az innovatív kínai megoldásokról sokat beszélünk, de vannak olyan fintech vállalatok is, amelyek egy már meglévő megoldást vittek be a kínai piacra, és tették azt rendkívül sikeressé. A Dianrong tulajdonképpen Kína válasza az Egyesült Államokbeli Lending Club peer-to-peer (P2P) hitelezési platformra. A rendszer lehetőséget ad a regisztrált felhasználók számára, hogy egymásnak pénzt kölcsönözzenek, közösségi alapon. A kínai vállalatot 2012-ben alapították, 300.000 aktív hitelezővel rendelkezik, és huszonhat irodájuk van Kínában. A vállalat a P2P hitelezés megítélésének romlása ellenére (több visszaélés volt tapasztalható ezen a területen) töretlenül tud növekedni, a vállalat vezetői, így Soul Htite CEO a vállalat nyíltpiaci tőzsdére vitelét (IPO) tervezi a következő 2 éven belül.

MOMO A Momo a dél-kelet-ázsiai FinTech világ Vietnámi képviselője. Mobil pénztárcájuk és fizetési megoldásuk nemzetközi szinten is innovatív, integrált e-commerce megoldásaik előremutatóak. A Momo 2,5 millió ügyféllel rendelkezik a Vietnámi piacon (az ország lakossága több mint 90 millió fő), azokat a - főként fiatal - ügyfeleket célozza, akik nem rendelkeznek bankszámlával, de nem is szeretnének már tradicionális banki megoldásokkal találkozni. A Momo olyan integrált platform kiépítésén dolgozik, amelyben a felhasználók nem csak bankolni tudnak, de a legtöbb őket körülvevő szolgáltatást is digitálisan ki tudják fizetni - legyen szó akár közműszámlákról, mozijegyről, vagy online vásárlásról. A vállalatba 28 millió dollárt fektettek 2016-ban nemzetközi tőkepiaci szereplők: a széles körben ismert amerikai Goldman Sachs, és az angol Standard Chartered. A befektetéssel a vállalatnak lehetősége lesz a széleskörű terjeszkedésre, szolgáltatási portfóliójának további terjesztésére, valamint a regionális terjeszkedésre is. &U MAGAZINE

37


future builders

DÉLKELET-ÁZSIAI KÖRTÚRA - ITTHON! Idén már nem jutsz el nyaralni, és nem tudod, mivel töltsd ki a nyár utolsó napjait? Csak semmi pánik, nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy megismerkedj más kultúrákkal. Úgy gondoltuk, egy délkelet-ázsiai körtúra elég menő lenne, úgyhogy adunk néhány tippet, hogy milyen programokat keresgélj a témában. Megsúgjuk: ilyen programokat egész évben találhatsz! | Tirpák Barbara

EGY VACSIVAL NEM LÖHETÜNK MELLÉ! Kezdjünk egy egyszerű, de annál gazdaságosabb ötlettel. Ki ne szeretne eltölteni egy kellemes vacsorát egy különleges ázsiai étteremben? A keleti ételek nem csak finomak, de egy kis időre elrepítenek bennünket egy teljesen más kultúra világába. Sokan szeretjük, de gyakran inkább lemondunk róla, mert az igazán autentikus ázsiai éttermek általában nem a legolcsóbbak. Szerencsére vannak nagyon jó kedvezmények, ha tudjuk, hol keresgéljünk. A nyisd meg kedvenc kuponvadász oldalaidat, hiszen ott például rendszeresen találhatsz jobbnál jobb ajánlatokat! HA MÁR ESZÜNK… Ha már gasztronómia, akkor a legjobb, ha haza is vihetjük Délkelet-Ázsia varázslatos világát! A kuponos oldalak erre is kifejezetten alkalmas, mert főzőtanfolyamok terén is számtalan lehetőséget kínál. Tégy egy próbát a Bourbon Konyhában például, ahol egy három órás thai főzőkurzus és vacsora nem csak neked, de akár egy barátodnak is nagyon jó ajándék lehet! A program folyamán a résztvevők három fogásos menüt készítenek, különleges és pikáns fűszerekkel és trükkökkel. A menü olyan különleges ételeket tartalmaz, mint Tom Kha leves csirkével, Chiang mai tészta rákkal, kókuszsodó mangóval vagy ananásszal. A Bourbon Kreatív Élménykonyha azokra is gondol, akik inkább a japán konyha felé húznak. A sushi képző programon a nigiri és a maki készítésének technikáit lesheti el az érdeklődő. A körülbelül 3 órás főzőtanfolyamot Tomomi Ogawa, japán séf tartja, így mindenképpen izgalmas gasztronómiai és kultúrális élményre számíthatnak a résztvevők. NYÁRON SEM KELL AGGÓDNIUK A KULTÚRA KEDVELÖINEK „A dél-koreai székhelyű YATOO természetművészeti csoport 2014-ben egyedülálló művészeti projektet hozott létre, amikor Global Nomadic Art Project néven útjára indított egy öt éven át tartó világkörüli szimpózium- és akciósorozatot. A programsorozat keretében 38 &U MAGAZINE


future builders

a világ minden részéről érkező, a természetművészet területén tevékenykedő művészek járnak be egy régiót, helyi művészek szervezésében és aktív közreműködésével ismerkedve meg a természeti környezettel, az ott található kulturális értékekkel és a művészeti közeggel. Az út során születő, a természetművészet eszközhasználatával készített hely specifikus alkotások a helyi értékek fontosságára, a természettel való harmónia megteremtésére hívják fel az emberek figyelmét.” A GNAP hozzánk, a kelet-európai régióba is ellátogat, programja pedig a Rural Stages alcímet kapta. Az egy hónapig zajló szimpózium három országban, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon zajlik, és nagyszerű alternatívát kínál a művészetek kedvelőinek. A kiállítás megtekinthető a Koreai Kulturális Központban, nyitvatartási időben (9.30-18.00) augusztus 25-ig. NYITOTTSÁG EGY MÁS GONDOLKODÁSMÓD FELÉ Gyakran nem vágyunk másra, mint beülni a moziba, és megnézni valami jó filmet, ami kicsit kikapcsol. Legtöbbször amerikai filmekkel találkozunk, így már annyira megszoktuk a hollywoodi stílust, hogy gyakran még a magyar filmek világa is nehezen megszokható számunkra. Pont emiatt sokszor eszünkbe sem jut, hogy nem csak Hollywood gyárt filmeket, hanem nagyon sok ország kínál értékes műveket. Nincs ez másképpen a keleti filmekkel sem, amelyek közül egyre több jut el hozzánk is. Elsősorban a művész mozik veszik át őket szívesen, de néhányszor, mint például a nemrég megjelent dél-koreai „A szobalány”, vagy a néhány éve bemutatott japán „Norvég erdő” esetében a nagyobb mozikomplexumokban is bemutatásra kerülnek. Aki azonban nem elégszik meg ezzel a kevéssel, annak sem kell elkeserednie: a dél-koreai vagy japán mozihét évente többször is lehetőséget kínál megismerkedni ennek a gyönyörű kultúrának a filmművészetével. Bár az augusztus ebből a szempontból pihenő időszak, érdemes figyelni a Toldi mozi, vagy az Uránia honlapját, ahol rendszeresen találkozhatunk ezekkel a filmekkel. A Koreai Kulturális Központ, a Japán Alapítvány Budapest vagy a Kínai Művészeti Központ szintén rendszeresen szervez vetítéseket, így az ő eseményeiket is megéri csekkolni időnként. Magyarországon rendszeresen találkozhatunk ilyen és ezekhez hasonló programokkal. A kulturális központok nagyon sokféle rendezvénnyel készülnek egész évben, és ha résen vagyunk, gyakran olyan nemzetközi produkciókat is elcsíphetünk, amikkel egyébként nem biztos, hogy találkoznánk. &U MAGAZINE

39


future builders

Maxold ki a nyarat: ELŐ A BAKANCSLISTÁT!

Tombol a nyár! Itt a pihenés, a szabadságok ideje. A sok munka mellett azonban előfordul, hogy azon kapod magad: már vége a júliusnak, te pedig még nem mentél sehova, nincs egy épkézláb megtervezett nyaralásod. Maradt egy hónap a szeptemberi hajtás előtt... Ha nincs előre lefoglalt utad, de szeretnéd kimaxolni a nyarat, akkor elő a bakancslistát! Éppen ideje kipipálni néhány pontot róla. | Tirpák Barbara Az első és legfontosabb lépés a bakancslistádon történő pipálgatáshoz, hogy egyáltalán legyen bakancslistád. Ha eddig még nem tetted meg, akkor ülj le, szánj néhány percet arra, hogy végiggondold, mi az, amiről mindenképpen sztorizni szeretnél majd az unokáknak. Egy hónap sok idő, úgyhogy légy merész! Ha nincs ötleted, ne légy szégyenlős, kérdezz körbe az ismerőseid körében. Nagyon sokan írnak maguknak bakancslistát, talán még magad is meglepődnél, hogy a barátaidnak milyen tervei vannak. Ezekben a listákban az a legszebb, hogy a legőrültebb dolgokat is ráírhatod, hiszen egy élet bőven hosszú ahhoz, hogy semmi ne tűnjön lehetetlennek. A nyár pedig a lehető legjobb alkalom arra, hogy kicsit őrültek legyünk! Mi ugyan nem mondhatjuk meg, hogy miről akarj mesélni a gyerkőcöknek, de helyette megmutathatjuk a mi listánkat. Ötletet lopni ér!

1.

Pattanj fel egy buszra, vonatra vagy ülj autóba, és irány az ismeretlen! Nem kell GPS, nem kell megtervezett úticél, a lényeg, hogy menj. Valahol úgyis kikötsz majd, a többi pedig adja magát!

Forrás: pixabay.com

2.

Mi lehet őrültebb, mint éjszaka meztelenül fürödni a Balatonban?

40 &U MAGAZINE


future builders

3. 5. 7. 9.

Hívd fel az egyik barátodat, és közöld vele, hogy másnap utaztok! Hogy hova? Részletkérdés. Elő a last minute utakkal!

Ha már kitaláltad, hova szeretnél eljutni, akkor a következő lépés a hogyan. Ha elég merész vagy, elő a hippi éneddel, fogd a barátaidat és stoppal utazgassatok! Ingyen utazás, ráadásul nagyon érdekes emberekkel nyílik majd alkalmad beszélgetni. Persze csak óvatosan!

Néha a legegyszerűbb programok nyújtják a legnagyobb élményeket. Rohangáltál már felhőtlenül egy búzatábla közepén? Ha nem, akkor mindenképpen ki kell próbálnod!

Szánj egy napot arra, hogy visszatérj a múltba. Bérelj ki néhány barátoddal egy vidéki kunyhót, és menjetek le egy hétvégére. Ne vigyetek semmi modern eszközt, se telefont, se számítógépet. Rakjatok tüzet, üljétek körbe, és beszélgessetek!

4. 6. 8. 10.

Valami igazán őrült dolgot szeretnél? Mondjuk kiugrani 4000 méter magasból egy repülőből? Akkor szerencséd van, mert ha kicsit spóroltál a nyáron, akkor bármikor befizethetsz egy tandemugrásra! És ha már beszélgetés: menj oda ismeretlen emberekhez, mosolyogj rájuk, kezdeményezz párbeszédet! Talán nem mindenki lesz nyitott rá, de aki igen, azzal lehet, hogy életed egyik legjobb beszélgetését folytatod majd. Nincs jobb érzés, mint másoknak segíteni. Rengeteg önkéntesprogram van, válassz egyet és vágj bele!

Keressétek meg Magyarország legérdekesebb és leghosszabb túraútvonalait, és vágjatok neki!

&U MAGAZINE

41


future builders

CLIQUE DESIGN STUDIO A magyar divattervezők palettája egyre sokszínűbb és szélesebb. Nagyon sok a tervező és nagyon sok a márka, színes a spektrum, amin ezeknek a termékei mozognak. Domokos Dóra ékszertervező és Hürkecz Dániel marketingszakember szerint az idő, a márkaépítésbe fektetett energia és kitartás dönti el azt, hogy kinek hogyan sikerül érvényesülnie ebben a sokszínűségben. Az általuk megálmodott Clique Design Studio pedig egy kitűnő és korszerű inkubátor a dédelgetett álmok valós sikerekké formálásának kapujában. | Jánoska Rita Zsófia | Fotók Bohus Márton

Építkezés és stratégia „Kezdő divattervezőként sokszor hallottam azt, hogy ebben a szakmában nehéz érvényesülni itthon, készüljek úgy, hogy a külföldi piacra kell terveznem, hogy ott kell karriert építenem.” – kezdi a Clique gondolatának első csíráinak történetét Dóri. Visszatekintve a ma már elismert ékszertervező lány úgy látja: habár a magyar divatszakma tényleg kicsit mostoha sorssal bír, de kemény munkával és tenniakarással minden tehetséges tervezőnek bőven van esélye arra, hogy sikeres legyen. „Ehhez persze elengedhetetlen egy nagyon tudatos márkaépítési metódus, és egy marketingstratégia pontos felállítása.” – folytatja Dániel a siker titkainak boncolgatását. – „Ha egy fiatal kikerül valamelyik művészeti egyetemről, akkor még ez a tudás nem feltétlenül van a zsebében.” Tervezőként Dóri arról is beszámol, hogy fel kell ismerni azt, hogy a tervezőnek a kreatív alkotáson túl a bürokrácia útvesztőjében is helyt kell állnia, és a kőkemény üzleti oldalát is kezelnie kell. Szükséges egy különleges termék, fontos a profi önmenedzse42 &U MAGAZINE

lés, illetve a tudatos brandépítés. Ez a három pillér, melyen már stabilan megáll egy fiatal márka. „Én önállóan kezdtem foglalkozni ezekkel a feladatokkal, de rá kellett jönnöm, hogy sokkal jobban működik a dolog, ha egy csapatot tudhatok magam mellett, akik az esetleges kérdőjeleket azonnal megválaszolják, a hiányosságaimat pedig kiegészítik” – mesél a kezdeti nehézségekről Dóra.

Barátilag és szakmailag A stúdió is Dóri tapasztalatai alapján lett kialakítva. „Néhány showroomban megfordultam már saját ékszermárkám, a DELACIER kapcsán. Felismertem a dolgok pozitívumait és negatívumait, amit itt beépítettünk a kezdetektől fogva.” A csapat egy baráti társaság összefogásával alakult, és céljuk egy olyan igényes és nyitott bemutatótér megalkotása volt, ahol megfelelő színvonalon képviseltethetik magukat és a termékeiket a tervezők. „Úgy gondolom, hogy a CLIQUE legnagyobb erőssége az összefogásban rejlik. Rendszeresen megosztjuk egymással a tapasztala-


future builders

tainkat és önzetlenül nyújtunk segítséget szakmailag és emberileg a másiknak.” Amikor alapértékekről kérdezem őket, akkor is ezt emelték ki – hiszen a kreatív szakmában szerintük nem helyénvaló az értelmetlen rivalizálás. Helyette sallangmentes összetartást preferálják, és azt, hogy a tervezők vendégköre egymás által növekedhessen. „Az a helyzet, hogy ha egy vásárló megérti és megszereti az egyedi designt, és félreteszi azt, hogy csak fast-fashion termékben gondolkozzon, akkor nyert ügyünk van. Hiszen akkor már fel fogja keresni a különböző showroomokat és a hozzánk hasonló stúdiókat is.” – magyarázza el Dani a szakmán belüli jó kapcsolatok fontosságát. Mindezekkel együtt a Clique nem egy zárt jólműködő közösség. Elmondásuk szerint bárki csatlakozhat, akinek szimpatikus ez a kezdeményezés, ha szakmai vagy baráti beszélgetésekre van szüksége.

Edukáció és sikerélmények A mindennapok viszonylag változatosan telnek a Clique életében, hiszen sok-sok ember megfordul itt. A márkák képviseletét és marketingjét azok minőségéhez méltó módon szintén az egyediséget és magas kvalitást szem előtt tartó kreatív szakemberek segítik. „Ebben rejlik igazából a stúdió frissessége és innovatív vonala - itt működik Dani divatmarketingre fókuszáló vállalkozása, és itt dolgoznak velünk Bohus Márton és Vizi András fotográfusok is. Ezzel minden együttműködő tervező segítséget kap abban, amit az előbb említettünk, és kicsit lekerül a vállukról a branding és a marketing terhe.” – mondja Dóra. A szolgáltatások mellett a jövőben a tehetséges tervezők edukálása céljából kreatív workshopokra is sor kerül majd, hogy az említett területekkel valóban képbe kerüljenek és sikeresek legyenek a piaci versenyben. „Nekem az a tapasztalatom, hogy ezekben a dolgokban nagyon jól lehet fejlődni és már egy kis lépés is nagyot lendíthet egy branden.” – számol be a meglátásairól Dani.

nyomán ezt hivatott megvalósítani. Teret adunk arra, hogy vendégeink minőségi időt tudjanak eltölteni a tervezőkkel, illetve ha bármilyen egyedi igény merül fel azt itt kényelmesen le tudjuk egyeztetni.” És valóban, látogatóként is mindenki komfortosan érezheti magát, belépve pezsgővel vagy üdítővel fogadják az arra járót, és hamar megtalálják a közös hangot. „Mi sokat beszélgetünk arról, hogy mi az amiért az emberek majd szeretnek ide járni, és visszajárni. Így, hogy az odafigyelésünket, és a jó atmoszférát nyújtjuk, talán nem haladunk rossz irányba. Rettentően fontosnak tartjuk ezekkel együtt az élményszerűséget és a személyes kontaktot – ez a legnagyobb előnyünk talán az üzletekkel szemben.” -foglalja össze Dani. A jövőben számos happening és workshop várható a Clique Design Studio falai között – ami mind a tervezőknek, mind a design kedvelő érdeklődőknek izgalmas lesz. Érdemes tehát figyelemmel kísérni a közösségi média oldalaikat, vagy csak betévedni egészen egyszerűen a Baross utca 47. második emeletére!

Betérni és visszajárni A stúdiónak nincs fix nyitvatartási ideje, mivel nem egy üzlet, viszont vásárlóként bátran fel lehet keresni a tervezőket, akik mindig szívesen látják az érdeklődőket egy megbeszélt időpontban. „Én a saját élményeimről tudok beszámolni – kezdi Dóra – A vevőkörömnek fontos az, hogy fesztelenül, bensőségesen érezzék magukat egy találkozó során. Ez a stúdió mind a kialakításában, mind a megteremtett légkör &U MAGAZINE

43


future builders

,"" , Ismerd meg az állandó tervezőoket! DELACIER Domokos Dóra ékszerei és kiegészítői az acél és a cérnakép technika szerelemgyermekei. A vagány darabok egycsapásra egyedivé teszik egy nő öltözetét, erős kisugárzást kölcsönöznek, viselésükkel pedig igazán magabiztos nő válhat belőlünk. Kísérd figyelemmel az &U őszi lapszámait, hogy megtudhasd a műhelytitkokat a DELACIER mögött! #JKAPOSISTYLE Az alkalmi-és mennyasszonyi ruhákat Kaposi Judit tervezi, aki minden alkalomra személyre szabja a stílust és a viseletet, így minden munkája egyszeri és megismételhetetlen. Egyszerre játékosak és elegánsan komolyak, igazi értékteremtő brand a piacon. MANDRAGORA DESIGN Az egyediségről és a természetességről szól, kézzel készült egyedi cipőkről, melyek különleges olasz bőrökből készülnek. Mindegyik modell egy külön karakter, mely képes kifejezni viselője egyéniségét,és kényelmes viseletet nyújt a hétköznapokban is. A márka alapítója, Scherfel Nóra a természet lenyűgöző színeiből és formáiból merített ihletet a cipők tervezéséhez.

44 &U MAGAZINE

VIKMAN ANNA – WOMENSWEAR Egy kortárs ruhamárka, mely az urbánus eleganciát vegyíti a street style elemekkel, ezzel lendületes ruhatárat nyújtva a designra érzékeny, laza városi nőknek. A kollekciók a minimalista és a feltűnő látványos részleteket ötvözik – mindezt úgy, hogy Anna csak természetes anyagokat használ. TÅSKA A Cséffai Györgyi által megálmodott TÅSKA márka a letisztultságot keveri a streetwear stílus jegyeivel. Elegáns, de mégis könnyen viselhető termékeket kínál. Egyedi stílusán felül a minőségük is kiemelkedő, hiszen prémium kategóriás bőrből, kézzel készülnek.


FASHION&U

Éhes a szekrény,

textilt kell egyen,

Veszek egy felsőt, hozzá egy blézert, Amíg te nem vagy kell egy kis új legyen. ODETT


JetSet Summer Fotó UDVARDI ATTILA | Stylist KISS MÁRK | Haj HAJDÚK RENÁTA Smink SZABANYINA ILONA | Modell RENI, JÁZMIN, BEN (ICON MODEL MANAGEMENT)


Body MAISON MARQUISE BY TÓTH BORI | Fűző ZARA | Szemüveg GAS


Fürdőruha / cipő / fülbevaló ZARA


Body MAISON MARQUISE BY TÓTH BORI | Fűző ZARA


Blúz SZPUTNYIK SHOP | Nadrág MANGO | Bikinifelső KONKURENCIA | Nyaklánc H&M


Ruha ZARA | Fűző STRADIVARIUS | Body SUGARBIRD | Silt SZPUTNYIK SHOP

Szemüveg GAS


Ruha MAISON MARQUISE BY TÓTH BORI | Fürdődressz ZARA | Fülbevaló H&M | Cipő ZARA


Ruha, fejpรกnt ZARA | Nyakpรกnt MANGO


Felső, kalap H&M


Zakó, nadrág ZARA | Szemüveg CLAIRE’S


Body SUGARBIRD | Cipő, fülbevaló ZARA | Napszemüveg FURLA/GAS


Ruha MAISON MARQUISE BY TÓTH BORI | Fürdődressz ZARA | Fülbevaló H&M | Cipő ZARA


Felső, kalap H&M


Kalap H&M | Blézer, fürdődressz ZARA


Fürdőnadrág ZARA | Napszemüveg POLICE/GAS

Ruha H&M | Fülbevaló ZARA | Combfix-cipő KISSMARK

Top, szoknya H&M | Combfix MAISON MARQUISE BY TÓTH BORI | Szandál ZARA


Szemüveg POLICE/GAS


Ruha H&M | Fülbevaló ZARA


Highlighting #shinelikeastar

A highlighting technika lényege, hogy az arc előnyös vonásait kiemeljük. Valójában egy kis „optikai trükközés” a fények-árnyak játékával.

L’Oréal Paris True Match Highlight 30 ml

4 999 Ft DM

PUPA GOLDEN CREAM HIGHLIGHTING BODY CREAM 100 ml

Akciós ár: 3 423 Ft érvényes 07.03-09.03-ig PUPA

Féktelen csillogás

Highlighter, gyöngyházszínek

,, Mert idén ez a meno #highlighting #darkandlight #shadowandshine MAC SIZED TO GO STROBE CREAM 30 ml

3 600 Ft MAC

PUPA SAVANNA BRONZE & HIGHLIGHTER Akciós ár: 3 213 Ft érvényes 07.03-09.03-ig PUPA

Az árnyékolás során a saját bőrszínünknél egy-két árnyalattal sötétebb alapozót, korrektort vagy púdert (esetleg bronzosítót) használjunk, a kiemelésnél pedig egy-két árnyalattal világosabb alapozót, púdert vagy highlightert. Természetesen nagyon ügyeljünk arra, hogy alaposan dolgozzuk el a színátmeneteket, és ne egy „megrajzolt arc” legyen a végeredmény.


Hol? Az arc legmagasabb pontjain:

a szemöldökcsonton, a szemek belső zugaiban, a mozgó szemhéj közepén, a homlok közepén, az orr hosszanti vonalán, a szem alatt, az arccsonton, az ajkak szegleteiben, az áll közepén, illetve a kulcscsontokon. Highlighterekhez ferde vagy egy kisebb fejű pirosító ecset vagy egy kontúrozáshoz való ecset, sőt a legyező ecsettel is nagyon finom hatást érhetünk el. Maybelline Master Strobing Stick 100 Light-Iridescent Illuminating highlighter 9g

3 199 Ft ROSSMANN

A kontúrozás az arc kiemelése és árnyékolása annak érdekében, hogy az minél jobban közelítsen az ideálisnak tartott ovális arcformához. A technika pedig azon alapul, hogy az előnyös, kiemelendő részre világos színt viszünk fel (highlighter), az elrejtendő területekre pedig sötétet. Ugyanis a világos szín optikailag kiemel, közelebbé hoz és nagyobbá varázsol, míg a sötét szín kisebbé varázsol, távolít és elrejt.

MAC STROBE CREAM 50 ml

10 100 Ft MAC

PUPA LUMINYS BAKED ALL OVER ILLUMINATING BLUSH-POWDER 4 290 Ft PUPA


5

Az DAVIDOFF COOL WATER MAN

legdögösebb

férfi illat

40 ml

10 490 Ft

nyárra

Douglas

Versace Eau Fraiche Eau de Toilette 50 ml

18 390 Ft MARIONNAUD

A nyári hőségben olyan illatokra van szükség, amelyek ellensúlyozzák az erős, fülledt légkört, és frissítő, hűsítő hatással bírnak. Ezekből az esszenciákból válogattunk most össze néhányat az urak számára. Még azoknak a férfiaknak is nagyszerű választásként bizonyulnak, akik általában nem használnak parfümöt. Garantáltan megjön majd a kedvük egy nagyszerű, légiesen könnyű tengerillatú, vagy éppen egy bódító fűszeres-fás illatba burkolózzon. Jöjjenek is a kedvencek!

Azzaro Solarissimo Marettimo EDT 75 ml

13 490 Ft MARIONNAUD

DIESEL Only The Brave High Eau de Toilette 50 ml

19 300 Ft Douglas

Eau de Lacoste Kék EdT Eau de Toilette 50 ml

12 810 Ft Douglas

Calvin Klein Eternity For Men - EDT 50 ml

17 490 Ft Douglas


OUT OF THE BOX

Fotó: Králik Márta

A világ szalad, nem tudni, hova tart a sok gondolat. Ne figyelj másra, csak a közös körforgásra! ODETT


out of the box

A hiányzó láncszem város és vidék közöt t Házikó, Farmbistro, és minden, ami mögötte van

2014 őszén, a hetedik kerület sűrűjében, a Dembinszky utcában megindult a termelés egy kisüzemben, ahol minden felhasznált alapanyag magyar kistermelőktől, pontosan megjelölt forrásból származik. Ez a Házikó! A kezdeményezés missziója a vidék által előteremtett alapanyagokból készült ételeket integrálni a városi lakosok napi fogyasztási szokásaiba, így piacot és keresletet generálni a termelői élelmiszereknek. Mindeközben az, aki őket választja, garantált minőségű, kicsattanóan egészséges, igazán finom és különleges ételekkel találkozhat. A vállalkozásról, az együttműködési lehetőségeik és történetük sokszínűségéről Bertényi Gábor tulajdonossal, Zámbó Csenge marketing-kommunikációs felelőssel és Haidekker Anna üzletvezetővel beszélgettünk. | Jánoska Rita A célkitűzés kezdetben az volt, hogy a saját konyhával nem rendelkező bisztrókat, kávézókat a Házikó ellássa pékáruval, szendvicsekkel, édességekkel. Később a piac és a felmerülő igények hozták úgy, hogy javarészt catering szolgáltatással kezdtek foglalkozni, rendezvényekre szállították az ételeiket. „Felismertük, hogy abban az esetben, ha az adott helyeken valaki nem képviseli a szendvicsek és egyéb harapnivalók mellett az ideológiát, akkor a vendégek nem értik, miért jobb tulajdonképpen azt választani, ami a Házikó logót viseli, mint a mellette lévő pizzaszeletet például. Emiatt a vendéglátóhelyeket kiszolgáló termelésünk alábbhagyott, átvette a 70 &U MAGAZINE

helyét a rendezvényeken való jelenlét” – meséli Csenge, aki alapvetően a marketingért és a kommunikációért felelős a Házikó csapatában. Egyre nagyobb lett a kereslet a szolgáltatásukra, majd mivel a valódi, zamatos ízek, a mindig friss szezonális hozzávalók és az egészséges élelmiszerek igencsak jól szerepeltek a rendezvényeken, sokszor felmerül a kérdés, hogy „Na jó, de hol lehetne mindezt csak úgy, egy hétköznapon megkóstolni?!” Ezen felmerült igényre válaszul nyitott meg immáron a második Farmbistro, a Dembinszky utca után most a Bartók Béla úton is – nem is akármilyen kooperációval fűszerezve.


out of the box

Bankfiókbisztró-bisztróbankfiók?

Egy európai uniós workshop-sorozaton találkozott egymással a Magnet Bank és a Házikó, amin olyan kezdeményezések – legyen az civil ügy, kisvállalkozás, pénzintézet, vagy bármi más – vettek részt, akik a jobb városi életminőségért, a fenntartható működésért dolgoznak. Mind a két fél számára egyértelmű volt, hogy valódi és erős szinergiák működnek közöttük, így rövidesen felmerült az összebútorozás lehetősége. „A Magnet akkor már szerzett tapasztalatot a nem-szokványos-bankfiók vonalon, hiszen jól bevált az együttműködésük egy fairtrade kávézóval is. Mi éppen a beszélgetés ideje táján tartottunk azon a ponton, hogy egyre többször merült fel a saját hely kialakításának ötlete, így nem hangzott rosszul a közös gondolkodás” – meséli Csenge. A budai Farmbistro remekül megtalálta a helyét a pezsgő Bartókon. „Nagyon találó szerintem az Itt tudod, hogy mit eszel szlogenünk! Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden termékünk magyar termelőktől, nyomon követhető forrásból, frissen és tisztán kerül az itt fogyasztható finomságok összetevői közé” – mondja Anna, az üzletvezető. „A Magnet Banknál a pénzügyek oldalán is nagyon tisztán és világosan kezelik az ügyeinket, és közösségi alapon pedig támogathatunk egy civil szervezetet is – akár olyat is, ami az agrárium felzárkóztatásával foglalkozik.” Így valójában igencsak sokrétű az együttműködési kapcsolat a Házikó és a Magnet Bank között. Hiszen ha belegondolunk, adott egy környezetérzékeny bank, ami biztosít általánosságban vidékfejlesztésre vagy konkrét termékek fejlesztésére mikrohitel konstrukciókat, támogatást, a Házikó csapata kutatási projektek által segít ezeket elindítani és lefuttatni, ráadásul a Farmbistrokban lehetőség nyílik az érintett gazdák alapanyagaiból készült termékeket áruba is bocsátani. Így az együttműködésben van egy predesztinálható állandóság és körkörösség. „A Bartók Béla úti bankfiók és Farmbistro jó kísérlet és tapasztalás lesz mindkét fél számára, ez alapján alakul majd talán a jövőbeni célok megfogalmazása. Kiderül, hogy a Magnet és a mi bővülési perspektívánk tud-e kéz a kézben haladni” – mondja a tulajdonos, Bertényi Gábor.

De kik az érintett gazdák?

Az alapító tulajdonosok már korábban is termelői piacok szervezésével foglalkoztak, így a vállalkozás tulajdonképpen adott kapcsolati hálóra kezdett építkezni. A beszállítók köre azóta bővült, változott, mára már 35-40 termelő jelenti a hátterét. A tulajdonosok, Bertényi Gábor és Szalai Mihály már 2010

óta mozog a vidéki gazdák világában, nevükkel fémjelezhető például a Szimpla piac és a Nagymarosi piac is. „A termelői piacok, és a korábbi években lefutott ezerféle kutatási, vidékfejlesztési projekt adott egy jó alapot. A múlt öröksége a rengeteg ismeretség és elméleti tudás, amivel bele mertünk vágni” – kezdi Bert. „Nagyon korán egyértelművé vált, hogy meg kell határoznunk kiválasztási kritériumokat, ami alapján azt mondhatjuk, hogy egy termelő kompatibilis a Házikó filozófiájával és minőségi színvonalával. Vannak erre állami szintű szabályozások – például a BIO minősítés rendszere –, de úgy gondoltuk, maximálisan elégedettek csak a magunk által összeállított, kitalált tanúsítván�nyal leszünk. Ez rendkívül komplex és átgondolt – olyannyira, hogy szeretnénk a jövőben országos szinten is alkalmazhatóvá tenni.” Az értékelés kitér egyébként az állat- és növénytartási körülményekre, a szociális helyzetre és a munkakörülményekre is, valamint a fenntarthatóság és környezettudatosság is hangsúlyos benne. Helytálló lehet széles körben, például a csúcsgasztronómia vagy a fine dining szereplőinek is irányt mutathat. Bennünket, a fogyasztókat pedig pontosan informálnak arról, kik azok a termelők, akiknek a munkája hozzájárult ahhoz, ami a tányérunkra került. A csomagoláson ugyanis az összetevőkön kívül mindennek a forrása is fel van tüntetve. A Farmbistrokban egy-egy térképen is böngészhetünk, hogy megtudjuk, pontosan honnan kerülnek az alapanyagok a választott ételeinkbe. A www.haziko.farm honlapon minden fontos információt megtalálunk a gazdák menüpont alatt, többek között azt is, hogy az adott termelők melyik piacokon elérhetőek a vásárlók számára. Ha a saját konyhánkban is szívesen dolgoznánk fel hasonló élelmiszereket, feltétlenül járjunk utána!

Azt látom, hogy sok esetben progresszív, értelmiségi fiatalok választják a vidékfejlesztést és a gazdálkodás lehetőségét. Ahelyett, hogy a nagyon nyitott, globális akárholban tevékenykednének és építenék a karrierjüket.

&U MAGAZINE

71


out of the box

A szezonalitás gyönyörködtet!

A fennálló napi rutint persze mindig izgalmassá teszi, hogy éppen melyik termelőnek milyen terménye lesz elérhető, milyen mennyiségben. Emiatt a megrendelői oldalon is igencsak flexibilis partnerekre számítanak, akiknek belefér annyi játékosság a közös munkába, hogy esetleg csak egy héttel a rendezvény előtt lesz pontosan egyeztethető a megrendelt menü. „Az első rendezvények után kialakul a bizalom, és talán mondhatom, hogy még nem okoztunk csalódást. Nekünk is fontos, hogy a lehető legjobb, aktuálisan és frissen elérhető alapanyagokat használhassuk fel az elkészített ételekhez, cserébe azonban ténylegesen szükséges ez a fajta rugalmas hozzáállás” – számol be Csenge a mindennapok dilemmáiról.

Viszlát város, helló vidék!

„Engem abszolút lenyűgöz és egyben biztat az, hogy a város-vidék kapcsolat egy egyre szélesebb körben egy menő lehetőség. Azt látom, hogy sok esetben progresszív, értelmiségi fiatalok választják a vidékfejlesztést és a gazdálkodás lehetőségét. Ahelyett, hogy a nagyon nyitott, globális akárholban tevékenykednének és építenék a karrierjüket, van egy réteg, aki szívügyének érzi a gazdálkodást, így

72 &U MAGAZINE

a fenntarthatóságot. Ebben hihetelenül ígéretes generációváltás van jelen, ami akár hosszú távon is megoldást jelenthet a város és vidék közeledésére és összeérésére” – mondja el Bert lelkesen. Kiegészíti azzal is, hogy mindez értendő a városi, fehérgalléros csapatra is, akik tolják ennek a jó ügynek a szekerét, de igaz ez a vidéki gazdálkodókra is. Akár a szülők nyomdokaiba lép egy fiatal, dacára annak, hogy látta milyen iszonyatos mennyiségű munka és kihívás a termelői lét, akár egy városi pályakezdő, aki még a kiégés előtt realizálja, hogy neki bizony másra van szüksége – mind a kettő esetben előremutató és felelős döntés a vidék mellett voksolni. Megerősíti mindezt a fiatalos csapat két jelenlévő tagja is, akik mindketten egyből az egyetem után elköteleződtek a vidék ügye iránt, és saját bevallásuk szerint a legjobb helyen gyakorolják ennek a képviseletét. „Jó célért dolgozunk a Házikóban és a Farmbistroban együtt, és ezt több szinten is lehet értelmezni. Az egyén szintjén például azért, mert egészséges és finom, amit eszel, a vidéknek azért jó, mert a gazdáknak rendszeres bevételt biztosítunk. Ugyanakkor beszélhetünk fenntarthatóságról is, transzparens modellről is, ami bárhova adaptálható. Szeretnénk értéket teremteni és mintát adni arra, hogy a nagyváros igényeit igenis kielégíti az őt körülvevő vidék.”


.. FrOccsentsd fel a nyarat!

out of the box

FRÖCCSKALAUZ – minden, amit a fröccsről tudni érdemes

25 fok fölött az ember rajongása a jó magyar házipálinka, az elegáns whisky vagy az igazi orosz vodka iránt egy kicsit lelohad, és a „Te mit kérsz?” kérdésre azt a választ adja, hogy fröccsöt. De miből is áll egy jó fröccs, és hol, vagy mit érdemes fogyasztani fröccsként? | Mészáros Dorottya A „fröccs” szó keresztapja Vörösmarty Mihály, aki Fáy András fóti pincéjéhez volt hivatalos 1842. október 5-én szüretre. Itt mutatta be Jedlik Ányos a világ legelső szódásüvegét, és fröccsentette fel a Föld legelső fröccsét a birtokon. Az italt ő spriccernek keresztelte el, ám Vörösmartynak ez nem tetszett, megalkotta hát a fröccs szót. 2013-tól a fröccs része a Magyar Értéktárnak; vitathatatlanul magyar találmány! A pálinka mellett így méltán lehetünk büszkék rá, fogyasztásakor akár egy kis nemzeti érzés is megfűszerezheti az élményt. A fröccsszezont hivatalosan minden év május 20án nyitja meg a Balatoni Kör a magyar tengernél, melynek része egy piknik, valamint egy óriási kehely fröccsel való megtöltése is. Ezt az időpontot a nyár kezdetének is tekintik. Szerencsére a fröccs nem egy bonyolult ital, összesen két dolog kell hozzá, így a mixeri képességekkel kevésbé megáldottak is tökéletesen elkészíthetik: bor + szódavíz. Érdemes hátulról kezdeni a képlet kifejtését, tehát a szódavízzel. Ez, mint az egyik fő összetevő, a fröccs értékének 50%-át fogja adni, ezért fontos, hogy komolyan vegyük. Ne ásványvizet használjunk, és még véletlenül se csapvizet. Szódavizet bárhol lehet találni, és ha igazi fröccsöt akarunk inni, akkor érdemes szikvizet beszerezni. Ráadásul így még környezettudatos képet is festünk magunkról, hiszen nem termelünk üres PET-palackokat. Ha mégis az ásványvíz mellett döntünk, akkor érdemes a legalacsonyabb ásványianyag-tartalmút megvenni. A második összetevő már nehezebb falat. Milyen a jó fröccsbor, miket érdemes megvenni? Felhívnám a figyelmet arra, hogy fröccsöt is jó minőségű borból kell készíteni, nem legyinthetünk, hogy úgyis felöntjük szódával. Rossz borból rossz fröccs lesz. A legfrissebb évjáratot érdemes leemelni a polcról, de nem kell a legdrágábbat választani: 700-1000 forintért már lehet remek fröccsborokat kapni. Az első és legfontosabb aranyszabály, amit apukámtól és keresztapámtól nagyon hamar megtanultam és

azóta is része az alkohol-kultúrámnak, hogy vörösborból nem csinálunk fröccsöt. Igazából a vörösbort nyárra érdemes elfelejteni, és az első hűvös őszi szellőnél újra elővenni. Fröccsbornak ugyanis nem testes, nem illatos, nem többéves, nem fahordóban érlelt borok valók, és mindenekelőtt a fröccs SZÁRAZ, egyszerű ízvilágú borból készül. Egy édes, fahordóban érlelt vörösbort, ami ráadásul túl ásványos és testes, felfröccsenteni igazi szentségtörésnek számít. Ha valaki mindenáron el akarja követni azt a hibát, hogy vörösborból csinál fröccsöt, akkor érdemes könnyű, reduktív borokat használni, mint például a kadarka, a kékfrankos, a merlot, a portugieser, egy könnyebb pinot noir vagy a zweigelt. (De inkább ne csináljunk ilyen badarságot – a szerk.) Nagy divatja van manapság a rozéfröccsnek, amire a tapasztalt fröccsözők is azt mondják, sokkal jobb a vörösbornál. A rozénál aranyszabály, hogy mindig a legfrissebbet kell választani, ugyanis az újság a lényege. De a rozétermelők szerencséjére fröccsnek a tavalyi rozébort is bekeverhetjük, hiszen az kevésbé gyümölcsös, azaz pont arra jó, amire nekünk kell: fröccsenteni. És jöjjön a fehérbor, amiből a magyar ember szerint a fröccs készül és pont. Ebből is a frissek a legjobbak, amik nem túl illatosak, de azért zamatosak, ugyanis a fröccs célja, hogy felfrissüljünk a melegben. A fröccsök királynője egyértelműen a reduktív olaszrizling, mely savanykás ízével tökéletes szomjoltó. A rizlingszilváni, a zöldveltelini, a szürkebarát, a sauvignon blanc és a kövidinka is kimondottan remek fröccsalapanyag. Azoknak sem kell lemondaniuk a fröccs-élményről, akik az illatosabb borokat kedvelik – én személy szerint oda meg vissza vagyok a cserszegi fűszeresért, ami tipikusan kontyalávaló bor, azaz női itóka. Emellett a friss Irsai Olivér és a királyleányka jó még a felfröccsentésre a gyümölcsösebbek közül. Nem szabad elfeledkezni a sillerről sem, ami a vörösbor és a rozé között elhelyezkedő borfajta, könnyű és kiváló fröccsalap. &U MAGAZINE

73


out of the box A fröccs az alapján is kategorizálható, hogy milyen arányban található benne a bor és a szóda. Minden valamire való fröccsfogyasztó tisztában van ezekkel, mi most ki is próbáltuk őket saját ismeretünk és a Fröccskódex alapján – bizony, létezik ilyen és milyen hasznos! Permet: 1:0,1-es arány. Igen, ez egy elég játékos és többünk véleménye szerint elég felesleges eljárás, ám az igazi borfanatikusok biztosan érzik a különbséget – mi nem éreztük, igaz, csak egyszer próbáltuk. A permet lényege, hogy az egy deci bor felett ellövünk a szódával, és a permet belehullik az alkoholba, felüdítve azt.

Kőműves: 25:5-ös arány. Nem érdemes mit hozzáfűzni – mi, akik nem dolgoztunk közben naphosszat építkezésen, úgy éreztük, ekkora adagot tuti nem fogunk meginni egy este alatt. (Sikerült.)

Avasi fröccs: 7:3-as arány. Sok különbség nem volt e között és az utána lévő között.

Csatos: 10:5-ös arány. Egy erős keverék, ami érzésünk szerint még mindig túl nagy - az elnevezés a régi üvegekre utal.

Kisfröccs: 1:1-es arány. Olcsó, kön�nyen fogyasztható és a frissítő hatás egyértelműen érezhető rajta. József Attila füttynek nevezte, mivel egy füttyre meg lehet inni – kipróbáltuk, és tényleg.

Bak teranyós: 2,5:2,5 -ös arány. Ezt már csak a neve miatt is kipróbáltuk, de nem volt nagy különbség a kisfröccshöz képest, csak annyi, hogy ehhez nagyobb poharat kerítettünk.

74

&U MAGAZINE

Krúdy-fröccs: 9:1-es arány. Krúdy tudott élni – a 9 deci bor és az 1 deci szóda akár palackozva is a polcokra kerülhetne… Neki anno kancsóban szolgálták fel.

Nagyházmester vagy lámpás: 15:5-ös arány. Még mindig soknak éreztük a bort, de ízlések és pofonok. A népi lámpás elnevezés elvileg arra utal, hogy aki ezt megissza, az utána egy lámpással keresheti a józanságot.

Puskás-fröccs: 6:3-as arány. A név magáért beszél, szokták még emlegetni magyar-angolként is. Az igazi focidrukkereknek kötelező a meccseken ezt fogyasztani.

Házmester: 3:2-es arány. Ezt már mindenki ismeri, elég népszerű a szórakozóhelyeken is.

Nagyfröccs: 2:1-es arány. A kisfröccs nagytestvére egy decivel több bort tartalmaz. Ez a keverés Móra Ferenc kedvence volt, ő húzónak keresztelte, ugyanis húzóra lehetett fogyasztani. Manapság nem csak ezt isszuk ilyen módon.

Viceházmester: 2:3-as ar ány. Ahogy lejjebb megyünk a rangokban, az arány megfordul – itt már több a szóda, mint a bor, tehát üde frissítőt kaptunk.


out of the box Sportfröccs: 4:1-es arány – nyáron jobb, mint egy jeges limonádé. A legjobban pedig azért esik, mert még egy menő belvárosi bisztróban is lazán bevállalja a kis pályakezdő pénztárcánk.

Hosszúlépés: 1:2-es arány. Szintén a legnépszerűbb fröccsfajták közé tartozik.

Kisházmester, albérlő vagy lakófröccs: 1:4-es arány. Itt már átestünk a ló másik oldalára, a bort alig éreztük.

Péter fröccs: 1:3-as arány. Kicsit több víz, sokkal frissítőbb, de ha valaki a bort is érezni akarja, ne ezt keverje.

KASS vagy Tisza fröccs: vörösbor pezsgővel. Ezt Szegeden találták fel, mi a megízlelését rá is bíztuk a szegedire. Szerinte kicsit tömény, viszont finom.

Sóherfröccs: 9:1-es arány. A neve mindent elmond… Másra nem jó, csak spórolni, vagy ha nagyon szomjas vagy, de a haverok már az orrod előtt lóbálják a borosüveget.

Újházy fröccs: szóda helyett kovászosuborka-levet használnak bármelyik fenti keveréshez. Elvileg több bor fogyasztható, mert a kovászosuborka leve semlegesíti az alkoholt. Ennek a próbáját hamar elvetettük.

Matrózfröccs: a bort teljesen nélkülözi, egy korsó sör mellé fél deci rumot ír elő. Erős koktél, és nagyon hatásos. Egynél többet nem is kell fogyasztani belőle.

Suszterfröccs – 2,5:2,5 arányban csapvíz és szódavíz. (Ez nem tudom miért jó, sosem próbáltam, de a nagyapám minden nyáron ezen él, és esküszik rá. Vasár-és ünnepnapokon egy citromkarikát és jeget is engedélyez magának a korsóba – a szerk.)

Színészfröccs: 0:2-es arány. Langyos szóda, semmi más – nem is neveznénk fröccsnek.

Postásfröccs: dupla kávé rummal – azaz postásfröc�csöt egy magára jobban adó kávézóban is ihatunk.

Végül néhány tanács a fröccsfogyasztáshoz a következtetések levonása alapján: Csak száraz, fröccsnek való bort válassz! Ne a legolcsóbb, legsilányabb terméket vedd le a polcról – jó borból lesz a jó fröccs. Kóstold meg előtte tisztán a bort! A szódát fröccsentsd fel a borral és ne fordítva! Az arányokat úgy alakítod, ahogy jól esik! Még van másfél hónap a nyárból, itt az ideje feltalálni egy új fröccskeverést!

&U MAGAZINE

75


#FESZTIVÁL #SZEXUÁLISERŐSZAK #FRIENDS #LOVE #PARTY ‚‚ Avagy tehet-e a fesztivál a szexuális erOszakról? A svéd Bravalla fesztivált azért nem rendezik meg jövőre, mert túl sok volt rajta a szexuális erőszak és a szexuális zaklatás. Az EFOTT 2017 egyik plakátja, melyen – mint utólag a szervezők tisztázták – egy bikinis lány a saját fenekét markolva mutatja a fesztivál logójának tetoválását, óriási felháborodást váltott ki, mondván, a kép tárgyiasítja a nőket. A két, egymással összekapcsolódó témáról beszélgettem Sz. Dávid okleveles pszichológussal. | Mészáros Dorottya Először is fontos tisztázni, hogy a szexuális erőszak elsősorban jogi és nem pszichológiai fogalom. A Büntető Törvénykönyvet fellapozva a szexuális kényszerítés tényállásánál ezt találjuk: „Aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” A szexuális erőszak esetében így fogalmaz a jogalkotó: „(1) Szexuális erőszakot követ el, (…), aki a) a szexuális kényszerítést erőszakkal, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el, b) más védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát szexuális cselekményre használja fel. (…)” A fogalmi ütköztetésben fontos kérdésként merül fel, hogyan definiáljuk az erőszakot. A WHO szerint az erőszak: „fizikai erő vagy hatalom szándékos alkalma76

&U MAGAZINE

zása, amely önmaga, más személy, egy csoport vagy egy közösség ellen irányul, és amely fizikai sérülést, halált, pszichés ártalmat, fejlődési elakadást vagy deprivációt eredményez, vagy nagy a valószínűsége, hogy ilyenre vezet.” A cikkben erőszak alatt a WHO meghatározását értjük. Azért nem megrendezni egy fesztivált, mert túl sok szexuális erőszak történik rajta, egy nagyon érdekes, több kérdést is felvető, mélyebb jelentéstartalommal bíró hír. Az első kifejezés, amin megakadt a szemem, a „túl sok”. Miért, mennyi a pont elég szexuális erőszak? Lehet-e erről egyáltalán így beszélni? Nyilvánvalóan nem – a magyar hírportálok fogalmaztak szerencsétlenül. De mi az üzenete a lépésnek?

Forrás: pixabay.com

out of the box


out of the box

„Ez egy nagyon atyáskodó megoldás, ami jellemző a mai társadalomra” – mondja Sz. Dávid. – „Tiltsuk be az egészet!”

az emberrel: kirabolhatják, vicces dolgokat rajzolhatnak az arcára vagy megerőszakolhatják.”

A posztmodern társadalom a ’80-as évektől kezdve átalakuláson megy keresztül: az inkluzív, azaz befogadó attitűdből az exkluzív, azaz kirekesztő attitűd felé mozdulunk el, amely jelenség magával hozta a büntetőpopulizmus virágzását. Ez a kriminálpolitika terén az erőt hordozó szimbolikus retorikában, a szigorban, a hibáztatásban, az elrettentésben, a kemény büntetésekben nyilvánul meg, és egyik látványos jellemzője, hogy hangzatos, látványos megoldások születnek a bűnözésre, melyek azonban nem szüntetik meg a problémákat, csak elfeledik azokat. A Bravalla meg nem rendezése nem oldja meg a fesztiválokon is tapasztalható szexuális erőszak problémáját, csupán megfosztja a svédeket egy hatalmas népszerűségnek örvendő, tömegeket vonzó programsorozattól. „Magát a fesztivált teszik ezzel illegitimmé – foglalja össze Sz. Dávid a lényeget. – Pedig nem a fesztivál idézi elő a nemi erőszakot.”

A fesztiválok annyiban különböznek egy átlagos utcától, parktól, aluljárótól, hogy majdnem mindenki módosult tudatállapotban van – az teljesen mindegy, hogy alkoholt, partidrogot, füvet vagy más egyebet fogyasztunk. Sőt, nem is kell fogyasztani semmit; a tömeg és a zene, az együtt ugrálás, a fények mind olyan intenzív környezeti ingerek, melyek könnyen előidézik a módosult tudatállapotot. Ebben az állapotban mindenki ki van szolgáltatva a másiknak, sőt, saját magunknak is ki vagyunk szolgáltatva. A tudatmódosító szerek oldaláról nézve eltűnik a nemi különbségtétel: nemcsak lányokról/ nőkről beszélünk – akik a szexuális erőszak tipikus áldozatai -, hanem nemtől függetlenül bárkiről. A módosult tudatállapot hatása egy tény – nem áldozathibáztatásról van szó. Egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben az erőszak szó szerinti értelmezése akár el is veszhet: az áldozat nincs olyan állapotban, hogy szükséges lenne bármilyen erőszakot alkalmazni. Az elkövető viszont „nincs teljesen készen” – szögezi le a pszichológus.

„Egy hétig kialvatlanul, részegen bulizunk – mintha mások lennének a szabályok is, de nem azok.” A fesztiválokra jellemző a tömeg, jó példa erre a pénteki nap az idei EFOTT-on. Ha sok ember van együtt egy helyen, akkor felszínre törnek bizonyos viselkedési mintázatok, ráadásul a fesztiválon felfokozott tudatállapotba kerülünk, a gátlások feloldódnak, úgy érezzük, nincsenek szabályok, mindenki szabad. A fesztiválozók kilépnek a hétköznapi komfortzónájukból, viselkedésük, működésük azonban egyáltalán nem tekinthető furcsának. Egy ilyen közegben a mindennapi viselkedésünk tűnne oda nem illőnek. A fesztiválok emellett önmagukban megnövelik a bűnelkövetési lehetőségek számát is: több az alkalom, több a potenciális áldozat, alacsonyabb a lebukás veszélye. A kisebb vagyon elleni bűncselekményektől kezdve (lopás, garázdaság, rongálás) a nagyobb, szexuális jellegű és egyéb erőszakos bűncselekményekig bármi megtörténhet.

„A módosult tudatállapoton van a hangsúly. Ebben a helyzetben bármit megtehetnek

„Nagy nyilvánosság esetén elsiklik az akkor és ott lényege.” Vannak nagyon egyértelmű esetek, amikor nem kérdéses, hogy erőszak történt, viszont előfordul az is, hogy az állapotuk miatt az érintettek nem tudnak az eseményekre visszaemlékezni, azokról beszámolni. Általában ezekből szokott lenni az áldozathibáztatás és a megbélyegzés: a közvélemény vagy azt vallja, hogy az áldozat tehet az erőszakról – minek ivott annyit, miért öltözött fel úgy stb. -, vagy azonnal megbélyegezik az elkövetőt, azaz a fiú a hibás csak azért, mert a lány azt állítja. Ha pedig kiderül, nem is történt erőszak, afelett a társadalom már hajlamos elsiklani, ergo az állítólagos elkövető soha nem tudja lemosni magáról a stigmát. A szexuális erőszakban általában két személy vesz részt, mindkettejük beszámolója ugyanolyan fontos – két egyedi történetet jelent. Meg kell vizsgálni, mi történt pontosan akkor és ott, a két ember között. A társadalom viszont legtöbbször vagy az egyik, vagy a másik szélsőséges verziót fogadja el valósnak. A módosult tudatállapot által előidézett magatehetetlen helyzeten kívül létezik még a szexuális erőszak &U MAGAZINE

77


Forrás: theodysseyonline.com

out of the box

azon formája, aminek lényegi eleme az erőszak. Ebben az esetben a rizikó és a lebukás veszélye sokkal nagyobb, míg egy magatehetetlen áldozatnál ezek a nullához közelítenek.

„Nem az a konklúzió, hogy szexuális erőszak történt egy fesztiválon, ergo a fesztivál egy fertő, zárjuk be.” A szervezők hozzáállásán nagyon sok múlik. A megfelelő lépés az lenne, ha az egyedi eseteket egyenként kivizsgálnák, nem titkolnák el, mi történt. Ezekből lehetne ugyanis tanulni, nem abból, hogy nem rendezik meg többet a fesztivált. A média szerepe is óriási. 78 &U MAGAZINE

A sajtó célja legtöbbször a megbotránkoztatás: leközlik, hogy szexuális erőszak történt, ám magát az ügyet már nem kísérik figyelemmel, vagyis egy esetleges felmentő határozat senkit nem érdekel. A médiából ezen hozzáállás miatt az elnagyolt, tipikus narratíva közvetítődik (az erőszakoló vagy az áldozat hibáztató) és a részletek, amikből lehetne okulni, elsikkadnak Magát a szexuális erőszakot amúgy is nagyon nehéz megakadályozni. Egy lehetséges megelőzési módszer lehet az alkoholhoz való hozzáférés kontrollálása a fesztiválokon, de természetesen nem úgy, hogy betiltják az alkoholt. Egy ilyen lépéssel szintén nem a problémát oldanák meg, hanem a fesztivál, mint jelenség helyett az alkohol lépne elő bűnbakká. Pedig az sem tehet jobban a szexuális erőszakról, mint egy fesztivál.


out of the box

„Fontos megvizsgálni, hogy az erőszak az elkövető életében egyszeri eset volt-e.” Az első és leglényegesebb dolog az elkövetőkkel kapcsolatban, hogy értékrendünk elítéli az ilyen viselkedést, az erőszakolót a társadalom kirekeszti, izolálja, ártalmatlanná akarja tenni – a cél: ne követhessen el többször hasonló cselekményt. A szexuális erőszakolók általában valamilyen személyiségzavarral küzdenek. Lélektani oldalról közelítve szinte kivétel nélkül jellemző az életútjukra a kora gyerekkori trauma, a bántalmazások, az anya-gyermek kapcsolat instabilitása, és legtöbb esetben maguk is áldozatai voltak különböző erőszakos cselekményeknek. Az agresszió minden emberben benne van, természetes jelenség, viszont nem mindenkinél tör felszínre erőszak formájában. A szexuális erőszak egy szélsőségesen deviáns, azaz nem normális viselkedés, senki nem érezheti semmilyen okból kifolyólag erre feljogosítva magát. Az elkövető pszichés értelemben beteg – szakember segítségére van szüksége.

„Ismerd fel, hol van az, amikor nagyon be vagy rúgva!” A megelőzés leginkább egyéni természetű. A legfontosabb: megtalálni az egyensúlyt, a kulcsszó a tudatosság. Tisztában kell lenned azzal, hol vannak a határaid. Ha kevés alkoholhoz vagy szokva, ha csak ritkán iszol, ha még soha nem drogoztál, szívtál, vagy ezeket csak ritkán űzöd, akkor nem szabad azonnal berúgni az ajtót, hanem fokozatosan kell megismerned a saját határaidat, hol van az a pont, ahol még nincs veszélyérzeted – és annál tovább nem szabad menni. A másik kiemelten fontos dolog a csapatmunka. Egy fesztiválon nem egyedül mászkál az ember, hanem legalább egy haverjával, általában viszont csoportban. Tehát a megelőzés szempontjából elengedhetetlen, hogy a környezetünk is legyen érzékeny. A tudatossággal és a csapatmunkával meg lehet előzni, vagy legalábbis csökkenteni lehet a szexuális erőszak megtörténésének esélyét. Ha viszont már megvan a gond, ha valahogy belekeveredtél az áldozat vagy az elkövető szerepébe, akkor is van mit tenni. Ahhoz, hogy ne válj ténylegesen elkövetővé, fontos, hogy te magad is elég érzékeny legyél, ismerd fel és fogadd el, ha a másiknak már kellemetlen a szituáció. Áldozatként pedig a következőt teheted: célozd a lágy részeket – a szemet, az orrt, a lágyékot. Ezeket kell támadni, valamint minél

hangosabbnak lenni. A dolog nem könnyű, hiszen a fesztivál egyik alapvető jellemvonása, hogy üvölt a zene, viszont a támadót elijesztheted vele, és akár a többiek is meghallhatnak.

„…nekem ez csak annyit mutatott meg, hogy az emberekben van igény a felháborodásra, ha a szexuális tárgyiasítás témája felmerül” Az EFOTT 2017 félreérthető, legalábbis könnyen másképp értelmezhető plakátja kapcsán kirobbant kommentháború azt mutatja, hogy mind a férfiak, mind a nők kiemelten érzékenyek a szexuális tárgyiasítás témájára. A képen sokaknak nem volt egyértelmű, mi történik: a lány markolja a saját fenekét vagy a pasija, esetleg egy vadidegen férfi ragadta meg, egyébként is minek tesznek ki a szervezők egy szexista plakátot… „Annyira felháborodtak rajta, hogy észre sem vették: nincs mögötte szándék” – mutat rá Sz. Dávid. – „Az EFOTT szervezői bele is állhattak volna a konfliktusba mondván, hogy nem szedik le a plakátot, hiszen fel sem merült bennük hasonló, és a képen különben sem az szerepel, amit a kommentelők látni véltek. Azonban már késő volt: ott virított a félreértett interpretáció és vele a felháborodás-cunami, ami botrányt generált. Ilyenkor nagy érzelmek állnak az érvekkel szemben, elég nehéz racionális vitává kerekíteni a dolgot.” Az EFOTT szervezői korrekt közleményben tisztázták a kétes fotót: az azon szereplő lány a saját fenekét markolja, valamint nem állt szándékukban semmilyen tárgyiasító, elnyomó, a nőket a férfiaknak alárendelő üzenetet közvetíteni. Az óriási felháborodás hangjai a szexuális zaklatás témáját is boncolgatták, amely egyébként szintén szerepel azon okok között, melyek miatt a Bravallát száműzték a fesztiválok sorából. A szexuális zaklatás tisztázása nem egyszerű – alapvetően társadalmi érzékenység kérdése, mi számít annak. A szexuális zaklatás a dominancia körül forog, a tárgyiasítás jelenik meg benne. „Minél nagyobb a két fél közötti dominanciakülönbség, annál könnyebben megeshet” – véli a pszichológus. Nincs tehát éles határ a zaklatás és a nem zaklatás között, ezért fontos, hogy ha bármilyen zavaró, kényelmetlen impulzust kapsz, konzultálj egy joghallgató/jogász ismerősöddel, valamint igyekezz minél alaposabban tisztázni a helyzetet. Azaz a szexuális zaklatás esetében is a tudatosság a leglényegesebb – tudatosság és csapatmunka az erőszakmentes fesztiválokért. &U MAGAZINE

79


out of the box

SZÍNES VÁROS A Színes Város Projektet 2008-ban indította útjára egy maroknyi művész, akik hittek abban, hogy a falfestés lehet értékteremtő és szerethető. A graffiti rossz megítélése valóban egycsapásra köddé vált – és az imádnivaló színes tűzfalak, hídlábak és támfalak hamar a kedvenceink lettek. Inspirációként egyébként Victor Vasarely Színes Város koncepciója szolgált. Az elképzelése az volt, hogy a művészet ne csak a galériákban, steril és elszigetelt körülmények között legyen elérhető – hanem a szabadtereken, utcákon váljon a mindennapjaink részévé. Ezen dolgozik Nádudvari Noémi, kurátor, és csapata a Színes Város Budapest Fesztivál keretében. Erről beszélgettünk. | Jánoska Rita

80 &U MAGAZINE


out of the box

&U MAGAZINE

81


out of the box

HOGY ÁLL MOST SZERINTETEK A MAGYAR STREET ART HELYZETE ÉS MEGÍTÉLÉSE? Még mindig lassú léptekkel halad, de szeretnénk hinni, hogy a közeljövőben felpörög és egyre több izgalmasabb projekt és alkotás jöhet létre köztereken. Többek között ezen dolgozunk. A megítélés, főleg a fal festéseké – ez jelent kisebb, nagyobb felületek, hídlábak is - egyre jobb. Nyitnak az emberek és vágynak arra, hogy színesebb, izgalmasabb környezetben éljenek és ne csak szürke, sivár felületekkel kelljen találkozniuk az utcákat járva a mindennapi rohanásban.

AMIÓTA A KÖZTUDATBAN VAGYTOK, ÉS KÉPVI” SELITEK EZEKET A MUVÉSZEKET VÁROS SZERTE, ” AZÓTA ÉREZHETO VALAMILYEN VÁLTOZÁS? Azt gondolom, hogy érezhető. Folyamatosan próbáljuk az embereket közelebb hozni ehhez a műfajhoz és annak sokszínűségéhez, tágítani a látókörüket, illetve mindemellett a művészeket segíteni, hogy minél több lehetőséget tudjanak kapni a bemutatkozásra.

MI VOLT A KEZDETI MOTIVÁCIÓ, AMI ÚTJÁRA INDÍTOTTA A PROJEKTET? A fesztivált többek között azért is jött létre, hogy a külföldön látott példákat átültessük itthoni viszonylatba, hogy ne kelljen mindig elutazni valahova, ha nagy méretű művészi tűzfalat szeretnénk látni, hogy ide is utazzanak emberek megcsodálni évről évre az utcai alkotásokat. illetve elkötelezett hittünk abban is, hogy mennyire figyelemre érdemes és fontos művészeti műfaj az urban art.

MILYEN ALAPVETO” ÉRTÉKEKEN NYUGSZIK A PROJEKT? Művészi szabadság, önkifejezés, stílusok sokasága, sokszínűség, nyitottság, művészet, kultúra közvetítés, az utca emberének elhozni a művészetet, aki lehet, hogy nem szeret vagy nincs lehetősége galériába, múzeumba járni.

MILYEN VISSZAJELZÉSEKET KAPTOK? Egyre jobbakat, érzem az embereken most már így a negyedik fesztiválra készülve, hogy egyre jobban érdeklődnek, nyitottabbak, kíváncsiak. Mindig lesznek olyanok, akiknek nem tetszik, akik fanyalognak. Nem egyforma az ízlésünk, de ez nem feltétlenül baj, sőt. A fesztivál egyik célja pont az, hogy megmutassuk mennyiféle lehetőség rejlik ebben a művészeti ágban és mindenki megtalálhatja a saját kedvencét. 82 &U MAGAZINE


out of the box

” BEIGAZOLÓDIK A CÉLKITUZÉSETEK, HOGY SZE” RETHETOBBÉ TESZITEK A KÖZTERÜLETEKET ÉS A SZÜRKE VÁROSI HELYSZÍNEKET? Igen, egyre inkább. Sok az újabb és újabb kedvenc. Reméljük, hogy minél hosszabb ideig ott maradhatnak, ez függ a város alakulásától, építkezésektől is sajnos.

MI A KEDVENC, POZITÍV ÉLMÉNYETEK, AMI ALÁTÁMASZTOTTA EZT? A BAH csomópont egy abszolút pozitív példa. Már a festés közben rengeteg ember jött oda hozzánk és köszönték meg, hogy végre nem a szürke pilléreket kell nézniük. De minden egyes festés alkalmával jó az arra járókkal beszélgetni, hogy kérdezhetnek, bepillanthatnak a “kulisszák” mögé.

MI A LEGNEGATÍVABB ÉLMÉNYETEK? Volt egy-két nem annyira kedves megjegyzés a korai munkákra, de ott is inkább a zárkózottság volt rossz érzés, hogy az emberek mennyire nehezen nyitnak. A belefestések, fújások, taggelések sem a legjobb élmények, de szerencsére ezek elég ritkák.

MIT TARTOGAT AZ IDEI PROJEKT? MI A TEMATIKÁJA ÉS HOL TALÁLKOZHATUNK MAJD A MUNKÁITOKKAL? Az idei év tematikája “Gasztronómia és bor”. Idén több külföldi művészt is módunkban áll meghívni, ami elég izgalmasnak ígérkezik. A város számos pontján fel fogunk tűnni, a belső kerületektől kezdve, a belvároson át Budáig. Kisebb gasztro-túrákat is tervezünk, amik az hivatottak megmutatni az ide látogató művészeknek, hogy szerintünk mi a legizgalmasabb Budapestben és a magyar gasztronómiában.

” MILYEN TOVÁBBI HOSSZÚ TÁVÚ CÉLKITUZÉSEK VANNAK MÉG A SZÍNES VÁROS TARSOLYÁBAN? Minden év nagy öröm és kihívás, amikor újra megrendezhetjük a fesztivált, de ezen kívül hosszú távú tervünk, álmunk külföldre is nyitni és magyar művészeket utaztatni festeni más országokba. Ennek első lépése lesz idén egy berlini festés Bakos Zsuzsival. Már nagyon izgulunk! &U MAGAZINE

83


out of the box

KELL EGY KIS VÉRFRISSÍTÉS? TURBÓZD FEL A LAKÁSODAT! Még tart ugyan a nyár, de lassan már érezzük az ősz közeledtét. Új évszak, új szezon, ilyenkor megújítjuk a ruhatárunkat, jöhet a fodrász meg a hajvágás. De nem csak a külsőnket érdemes felfrissíteni, időnként a környezetünkre is ráfér egy kis újítás, és mikor máskor lenne jobb alkalom egy kis lakás átalakításra, mint nyáron? Ecsetet és kreativitást elő: itt az ideje egy albi tuningnak! | Tirpák Barbara

NAGY ÖTLETEK, KIS KÖLTSÉGVETÉS

BORÍTSD FÉNYBE AZ ÉLETED!

Ha eldöntjük, hogy kicsit feldobjuk a lakást, nem feltétlen kell óriási büdzsében gondolkodnunk. Ma már nagyon sok lakberendezési cikkeket árusító bolt van, még az ismertebb ruhamárkák, mint a H&M vagy a Zara is állandóan fenntartanak egy „Home” kollekciót. A régi nagyok pedig, mint az IKEA, a KIKA, az OBI vagy a Praktiker továbbra is óriási kínálattal állnak a rendelkezésünkre.

Egy állólámpa, vagy asztali lámpa szuperül fel tudja dobni a lakást, és esténként nagyon kellemes hangulatvilágítást ad. Jól jön egy romantikus otthoni randin, vagy a barátokkal kanapén iszogatás - beszélgetés alkalmával.

Newton függeszték Praktiker

SOK KICSI SOKRA MEGY! Ha nincs ötleted, mivel kezdd, vagy most nem tudsz sokat szánni a lakás projektre, akkor először gondolkodj kicsiben. Sokszor el sem tudjuk képzelni, hogy egy-egy apró módosítás, vagy kiegészítő milyen sokat tud dobni a hangulaton. Egy-egy kép a falon, vicces konyhai kiegészítők, vagy néhány díszpárna, és máris sokkal színesebb a lakás. Ha pedig saját lakásod van, vagy egy engedékeny főbérlőd, akkor mókás nyári program lehet egy közös falfestés a haverokkal!

Lufi Flying Tiger

A NYUGALOM SZIGETE Nem csak a lakásban, de az erkélyen, vagy a teraszon is jó, ha otthon érezzük magunkat. Néha jól esik elnyúlni egy nyári estén a szabad ég alatt, és ha ügyesek vagyunk, ehhez nem is kell messzire mennünk.

Párna ZARA home

SOMMAR 2017 Függődísz IKEA

Kaktusz dekoráció ZARA home Kis fadoboz H&M

84 &U MAGAZINE


GOOD LIFE

Forrás: pixabay.com

Érezd, hogy valami történt,

és érezd, hogy valami jön még…

Égbolt nyílj meg, tévedjünk el végleg! ODETT


good life

Óceánpart,építészet,napsütés,borok MAXOLD KI A NYARAT PORTUGÁLIÁBAN! Bár már jócskán bent járunk a nyárban, még ilyenkor sem késő elgondolkozni akár egy augusztus végi, szeptember eleji levezető utazáson, kipihenni a fesztiválszezon fáradalmait. Magyar fiatalként, ha utazást tervezünk, legtöbben közelebbi úticélok közül szemezgetünk, hiszen általános tapasztalat, hogy minél távolabbra és főként minél nyugatabbra indulunk, a költségek annál magasabbak lesznek… Azonban van egy remek tippünk az üdítő kivételek közül! | Horváth Máté Az igencsak nyugaton fekvő Portugália, amely adottságai és árszínvonala alapján a fiatalabb utazóközönség számára is elérhető lehet! És nem kérdés, érdemes-e a hosszú és fárasztó utazást megtenni, a kontinentális Európa legnyugatabban fekvő állama mindenki számára értékes élményekkel szolgálhat. Különösen így van ez a történelmi és kortárs építészet iránt érdeklődőkkel, hiszen itt minden korszakból egyedülálló alkotásokkal találkozhatunk. Érdemes a nagyobb városok mellett a kisebb vidéki településeket is felkeresnünk, hiszen ezek sokszor legalább annyi izgalmat tartogathatnak, mint az ismertebb turistacélpontok. Ha az ország kulturális és építészeti örökségének minél szélesebb spektrumát szeretnénk felfedezni – és érdemes ezt tennünk! – akkor célszerű a főváros, Lisszabon, és az északi kulturális centrum, Portó közötti útvonalat bejárnunk, amelyet egy bő hét alatt kényelmesen megtehetünk. Lisszabon, bár a hivatalos adatok alapján alig néhány százezres település, az agglomerációval együtt már igen tekintélyes méretű, több milliós város. A magyarországnyi területű és lakosságszámú ország elsődleges kereskedelmi központja, itt található a legforgalmasabb légikikötő is, így érdemes utazásunkat innen indítanunk. A főváros szélesebb körben elsősorban hangulatos, dimbes-dombos utcáiról és villamosairól nevezetes, azonban építészeti öröksége is figyelemre méltó. Bár a híres, 1755-ös nagy földrengés a város jó részét földig rombolta, masszív középkori épületeinek jelentős része túlélte a természeti csapást. Ilyen például a Sé, vagyis a katedrális, illetve a Belém városrészben található Szent Jeromos-kolostor, amely a Mánuel-stílus egyik legszebb alkotása, és mint ilyen, a világörökség része. Ez a jellegzetesen portugál építészeti formanyelv I. Mánuel 16. századi uralkodóról kapta a nevét, a késő gótika és kora reneszánsz különleges, gazdag kőfaragásokkal díszített változata. A Szent Jeromos-kolostor templomának elképesztő gazdagságú hálóboltozata és a kerengő gyönyörűen faragott oszlopai még az ez iránt kevésbé érdeklődőket is ámulatba ejtik. Ezzel ellentétben a Lisszabon másik fő építészeti értékét jelentő kortárs alkotások már legtöbbször csak a szakmabeliek elismerésére számíthatnak. Pedig a lenyűgöző Április 25. híd és a tövében található kortárs képzőművészeti múzeum, a MAAT együttese, valamint az 1998-as Expóra Álvaro Siza világhírű portugál építész tervei alapján elkészült hazai pavilon és a körülötte található Nemzetek Parkja – a Santiago Calatrava tervezte vasútállomással – a város legizgalmasabb látnivalói közé tartoznak. 86 &U MAGAZINE


good life Lisszabont elhagyva semmiképp sem szabad kihagyni az óceántól nem messze fekvő Sintrát, a portugál királyok egykori nyári rezidenciáját. Itt az uralkodók már a középkortól kezdve bővítették nyári palotájukat, amely ma már a város központjában található. Azonban a legizgalmasabb mégis a fantasztikus parkkal körülvett Palácio Pena, amelyet „portugál Neuschweinsteinként” is emlegetnek. A 19. századi romantika egyik legfontosabb épületét II. Ferdinánd király utasítására építették egy Sintra feletti hegytetőn, az ott álló romos kolostor helyére. Az építész a gótika, a mór, a reneszánsz és az egyiptomi építészet jegyeihez nyúlt vissza, míg körü-

&U MAGAZINE

87


good life lötte közel kétszáz hektáron a világ minden tájáról származó növényekkel beültetett parkot hoztak létre. Sintra egyediségét a királyi székhelyek körül létrejött, hasonlóan romantikus stílusban épült nemesi és nagypolgári villák nagy száma is növeli, ezek önmagukban is jelentős látványosságok. Különösen a lenyűgöző kertjéről ismert Quinta de Regaleira, amelyen a román, gótikus, reneszánsz és manuelista stílusjegyek mellett a tervező az alkímiához, a szabadkőművességhez, a rózsakeresztesekhez és a templomosokhoz kötődő motívumokat és szimbólumrendszert alkalmazott. A közelben járva semmiképp sem szabad kihagyni a kontinentális Európa legnyugatibb pontját, a Cabo da Rocá-t, a végtelennek tetsző óceánban lenyugvó nap látványa, a magas sziklafalakon megtörő hullámok morajlásával felejthetetlen élmény. Észak felé haladva kötelező látnivaló – nem csak építészet iránt érdeklődőknek – Óbidos bájos városa. Az erős falakkal övezett település szűk utcácskái, fehér házai és az azokra felkúszó növényei utánozhatatlan hangulatot teremtenek. Itt járva mindenképp érdemes kipróbálni a helyi meggylikőrt, amelynek különlegessége, hogy csokipohárban szolgálják fel, amelyet elfogyaszthatunk. Óbidostól északra található Portugália látnivalókban talán legsűrűbb része, hiszen három, UNESCO védelem alatt álló nagyszabású kolostor, a híres fatimai zarándokhely és számos kisebb erődítmény színesíti az itteni látnivalók listáját. Alcobaçában található a Szent Mária ciszterci kolostor, amelynek temploma Portugália legnagyobbja, az ország egyházi központja. A 12. században alapított monostor hatalmas méreteivel ámulatba ejti az évi negyedmillió látogatót, a főhajójának belmagassága

88 &U MAGAZINE

eléri a húsz métert, míg a latin kereszt alaprajzú templomépület hossza több mint 106 méter. Katedrálisánál talán csak az egykori szerzetesi élet színterei, a refektórium, vagyis ebédlő – amely akár önálló templomként is megállná a helyét – illetve a közel száz méter hosszú közös hálóterem (dormitórium) a lenyűgözőbbek. A szomszédos Batalha városában találjuk a Győzelmes Szűz Mária kolostort, amely szintén a világörökség része. Kerengője a Mánuel-stílus egyik legszebb alkotása, és míg temploma az építtető I. János király angol feleségének köszönhetően erőteljes szigetországi stílusjegyeket mutat. Az együttes másik híres eleme a nyolszögletű, úgynevezett Befejezetlen kápolna, amelyet I. János halálát követően kezdtek építeni királyi panteonnak, azonban az építkezés félbe szakadt, ma is ebben a formában látható, kiegészítve mánuelista díszítésekkel. Kicsivel tovább haladva Tomar mellett találjuk a Krisztus-rendi kolostort, amelyet a 12. században még a templomos lovagok kezdtek építeni. Erről tanúskodik a monostor temploma, amelyet a jeruzsálemi Szent Sír bazilika mintájára kezdtek építeni, a lovagrendnél megszokott módon. Az évszázadok során folyamatosan bővített komplexum napjainkra leginkább egy építészettörténeti labirintusra hasonlít számtalan, különböző stílusú kerengőjével, hatalmas szerzetesi épületeivel. Az utóbbi két kolostor között találjuk Fatima városát, ahol idén lesz száz éve, hogy a hagyomány szerint Szűz Mária több alkalommal megjelent három pásztorgyermeknek. Azóta a legelő helyén felépült


good life kegyhely és a körülötte kialakult város a katolikus egyház egyik legszentebb helye, évente több millió zarándok keresi fel. Északnak haladva érdemes útba ejteni a szintén világörökség Coimbrát és 13. századi egyetemét, Pombal várát, valamint Viseu hangulatos óvárosát és katedrálisát. A világhírű portói bor szülőhelyét, az Alto Douro borvidéket semmiképp se hagyjuk ki! A hagyományos teraszos szőlőművelése következtében UNESCO védelem alatt álló Douro-völgyben érdemes több napot eltölteni, hiszen a meredek domboldalakon álló házak balkonjáról a látvány lenyűgöző. A világon először területi védelem alá vett termőterületről a folyón szállítják a vörösbort a Portó részét képező Vila Nova de Gaia pincéibe, ahonnan több éves érlelést követően a világ minden tájára eljut. Bár Portó az Alto Douro borvidéktől több mint hetven kilométerre fekszik, az ital, melyet a város kikötőiből szállítottak a szélrózsa minden irányába, és maga Portugália is róla kapta a nevét, ezért tartják az ország bölcsőjének is. Portó, amelyet a hidak városának is neveznek a Douro-folyó torkolatánál fekszik, meredek domboldalakon fekvő óvárosa a világörökség része. Az óceán felé haladva ellaposodik a táj, és a part mentén már végig homokos strandokat találunk, ez különben Portugália nagy részére jellemző. A város egyes építészeti alkotásait tekintve nem különleges, ez alól leginkább csak a belvárosi, kétszin-

tes, vasszerkezetű hidak jelentenek kivételt, azonban domborzati adottságai és egységes képe mégis hihetetlen hangulatot kölcsönöz neki. Színvonalas kortárs épületekben sem szenvedünk itt hiányt, hiszen a Rem Koolhaas tervezte Casa da Música vagy éppen az Álvaro Siza keze munkáját dicsérő Serralves Múzeum új épülete mind-mind izgalmas látnivalók. A fentiek maximum csak egy kis ízelítőt tudnak nyújtani Portugália elképesztő építészeti és táji sokszínűségéből, hiszen ezeken túl is még rengeteg látnivaló található szerte az országban, azonban arra talán jó lehet, hogy kedvet csináljon még akár idén nyáron egy utazáshoz. Portugália a jó borok, szép tájak, izgalmas épületek hazája adottságai alapján a nyár egyik nagy kedvencének bizonyulhat!

&U MAGAZINE

89


good life

Források: pixabay.com

LET’S DETOX!

With August banging the door it is inevitable to feel a little low as summer is coming to an end. Fall brings school back to our lives and takes the sun away from the office: September undoubtedly becomes the new January. It arrives with the promise of a clean sheet and somehow has the same feeling as starting a new year, therefore it is important to prepare for it properly. Get ready with a holistic detox menu both for your mind and body! | Szabadi Dorina

Sleep! In the summer, the days are longer than the nights and for some reason it seems natural to hit the bed at 2 AM when the air is finally breezy and soft. Don’t be greedy though, if you know you should wake up early in the morning try to give your body just the right amount of quality sleep. Most of us need some eight hours to achieve a healthy physical and intellectual performance, but to get to know yourself, appoint a week when you experiment with the time of going to bed and rising from it. There are lots of fancy apps for your smartphone which will help you develop a fair diagnose.

90 &U MAGAZINE

Write it out! Try to wake up 15 minutes earlier than usual to meditate and think through the day ahead of you. Write down your thoughts, bring it on with the positive vibes but take some time to draft some criticism, as well. This way you’ll have a plan you shouldn’t take too seriously but appreciate as a course line in your personal development.


good life

Don’t worry, Exhaust be happy! yourself to Seriously… relax! Are you a person who despises people who smile before 11 AM? It would be false to label you as a pessimist, maybe you only need a good coffee to kick off the engine. However, it is true that optimistic people tend to believe that the world is a nice place and people around us are generally good. You might try to shoot for confidence and trust for a day or two, as studies found that those who see the glass half full over half empty tend to be healthier.

If you live in the city rush, running from one meeting to another just to meet up with some friends later – well, it requires some skills to survive. Most people think of doing yoga in a candle-lit room with an Enya song in the background – well, lot of people get anxious of these things instead of achieving their mindful state of calmness. So, hit the gym, let go of the stress by boxing a big sack or running 10k (manoeuvring between cars).

Skip sugar!

Renovate!

I’m not talking about the radical “Cut out everything from your life” kind of attitude, but you should consider the fact that leaving it out of your diet has many reasons. Sugar is one of the emptiest calories, it wrecks your skin and suppresses your immune system. There are many replacements for refined sugar: fruits, raw honey or stevia. Your goal should be to make it a minimal part of your diet instead of torturing yourself. (Side note: once you left sugar, unlock the next achievement by skipping acids.)

Make up the little wounds both on your face and in your room! Just as your pores need a black mask to pull out the unwanted blemishes, your room needs a little patch up from time to time. Until your DIY avocado or honey mask takes effect on the cheeks, you could clean up the deserted corners and might even find relics in the back of your drawer that you don’t need anymore. Get rid of clothes you don’t even remember buying and wash through your beauty-box before applying the next make up.

Look after your relationships! He’s your best friend, but haven’t seen him in ages? When was the last time you spent quality time with your family and the weekend wasn’t only about doing the chores together? Can you remember the last time you and your colleagues went out for a beer? People are just like plants – if you don’t water and caress them, first they’ll just lose a leaf or two, but eventually they’ll stop blooming and their roots will rot. So please, turn off your phone for 2 hours and just enjoy their company. &U MAGAZINE

91


good life

Fru its an d

veggi es to

beat the

h eat When summer is approaching, beaches and festivals are not the only goodies that can serve as a treat after a long school or work term. A much more natural way of refreshment are seasonal fruits and vegetables. Check out our calendar to see which seasonal fruit is ready to harvest. | Szabadi Dorina Today fruits and vegetables are available at all times, regardless of their natural crop – be it canned, 100% juice or frozen. However, if your menu contains fresh, seasonal and local edibles, not only will you eat healthy, but you will also enjoy some of the following advantages. If you eat seasonal, the nature gives them just the right amount of sunlight, without it the crops would need artificial help to ripen. 92 &U MAGAZINE

If you consume fruits in their natural harvest time, they contain less reagent, higher amount of vitamins and less toxic waste. Buying fresh food will have a lighter burden on your ecological footprint, most probably because you’ll purchase from local producers and you’ll end up saving some money as well. Not only will you be kind to your body but support the working people and environment around you. Take advantage of what you have, be creative


good life and let the season serve its best dishes for you. It is well-known, that during the summer acrid and sour flavours help the body cool down, so it is wise to avoid sweet, sugar-coated snacks and drinks. Many people instantly reach for cold ice teas and cocktails to find relief between the heat waves. However, this is the season to be aware of natural refreshments. Only few are aware that summer veggies are just perfect for this task. Lettuce, cucumber, tomato, eggplant and pumpkin – they all help the body to cool down, especially when consumed raw or steamed. We shouldn’t forget about their other advantages: they provide a large dose of A, B, C and E vitamins. Their beneficial effects in dermatology are beyond question - soft skin, hydration, anti-inflammatory effect and UV protection.

You should know about some herbs and spices growing in the warmest season, too. Peppermint is not only a flavour paired with the classic chewing gum, but a beneficent produce. It may be surprising to hear, but a warm cup of tea made from the minty leaves is a better solution for escaping the heat than hiding in the fridge. Apart from balancing your body temperature, it soothes your pain and reduces cramps. Coriander and lemongrass are other options if you want to reinforce your health. Don’t be afraid to get an overdose of healthy meals, we are all aware that summer is primarily about having fun. Try water-based fruit sorbets, mix colourful salads, treat yourself with a frozen raspberry cake and switch from beer to a good old wine spritz.

Forrás: pixabay.com

It is without an apparent reason that Instagram does not feature watermelon among its stickers in its Story function. Although the red giant lacks the important vitamins, it is still one of the most desired refreshment on the beach and in the urban jungle because of its sugary flavour – yet it contains 95% water, so it basically becomes a prescribed sin. It plays an important role in any

cleansing or detox diet as a result of its diuretic effect. Much like tomatoes, it protects you from the dangers of sunbathing, as it is rich in an antioxidant called lycopene. Besides watermelon, cherries and other berries also contain lots of water, so they are tasty replacements for hydration. Try them as soups, smoothies, or juices – this way they might even serve as a light meal between breaks.

&U MAGAZINE

93


HŰSÍTŐ NAS SOK

EGÉSZSÉGES DESSZERTEK FÖLDVÁRI NELLI KONYHÁJÁBÓL

Hősége ide, hőség oda, enni azért kell! Ilyenkor viszont hajlamosak vagyunk túl gyümölcsözni magunkat, hideg cukros fagyival, vagy egyéb hűs, könnyedebb édességekkel elnyomni az étvágyunkat! Nyilván egyszerűbb a boltok polcairól lekapni, vagy a sarki cukrászdában beszerezni a finomságokat, most azt szeretnénk Nektek megmutatni, hogy néhány perc alatt, hogyan tudtok táplálóbb és egészségesebb nassolnivalókat készíteni magatoknak! | Földvári Nelli (be-new-you.com)

KÓKUSZOS TÁPIÓKA PUDING 1 csésze tápióka gyöngy | 1 csésze víz | 2 csésze tej (növényi tej is lehet) | 2-3 ek eritrit | 3 ek kókuszreszelék | 1 ek fahéj | kókuszchips vagy mandula chips Egy lábasba mérjünk ki egy csésze tápióka gyöngyöt, és öntsük fel egy csésze tejjel, valamint egy csésze vízzel. Ezután hagyjuk állni kb. 20 percet. Ezalatt a gyöngyök jól megszívják magukat. Öntsük fel további egy csésze tejjel és főzzük fel. Míg melegszik adjunk hozzá édesítőt, fahéjat és kókuszreszeléket. Addig főzzük, míg puding állagúvá sűrűsödik, majd vegyük le a tűzről. Végül adagoljuk ki csinos desszertes poharakba. Én házi készítésű baracklekvárral kínáltam, de akár friss gyümölcsökkel is díszíthetjük. Tálalás előtt közvetlenül szórjunk rá kókuszchips darabokat.

94

&U MAGAZINE

Fotók: Földvári Kornélia

good life


good life

KAKAÓS ZABPUDING 3 dl tej | 3 ek zabliszt | 1 ek tápióka keményítő | 2 ek kakaópor | 1 ek eritrit (ez lehet több is, ha édesebben szeretitek) Egy kisméretű edényben közepes lángon kezdjük el hevíteni a tej kétharmadát. Müzlis tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat, majd szitáljuk át. Amikor a tej már meleg, adjuk hozzá a zablisztes keveréket, és dolgozzuk el csomómentesre. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a maradék tejet. Öntsük tűzálló kis tányérokba és díszítsük gyümölccsel, kókuszreszelékkel. Melegen is fogyasztható, de a nagy hőségben megéri pár órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe tenni, pihenni!

CITROMOS POSETTE 2 csésze tej | 1/2 csésze citromlé | 4 ek eritrit | 2 ek rizsliszt | málna A tejet az édesítővel kezdjük el hevíteni egy kisméretű lábasban. Még forrás előtt adjuk hozzá a citromlevet, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a rizslisztet. Töltsük kis poharakba vagy tálkákba, díszítsük málnával és tegyük a hűtőbe pihenni néhány órára vagy egész éjszakára!

&U MAGAZINE

95


good life

I WILL ALWAYS LOVE YOU! MI LAPUL A RÓZSASZÍN KÖD ALATT? - A SZERELEMBE ESÉS TUDOMÁNYA Napsütés, kis idő múlva már inkább kánikula – rögtön meg is említenék egy fun factet: latinul kiskutyát jelent, ami teljesen összefüggéstelennek tűnik, de nem: a régi rómaiak azt vették észre, hogy akkor van a legmelegebb, amikor a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga, a Szíriusz feltűnik az égbolton, így kapta a nagy nyári hőség ezt az elnevezést, de haladjunk… – viharok, szúnyogok, fagylalt, görögdinnye. Fesztiválozunk, a hűs vízpart hoz egy kis enyhülést, vigyázunk a napsütötte szabad bőrfelületeinkre, hogy azért ne égjenek le, viszont kellemes bronzos árnyalatot nyerjenek, fröccsözünk, élvezzük a hosszú nappalokat, a vörös és narancssárga naplementéket, a csillagfényes, végre-kellemes-az-idő éjszakákat, rengeteg az ízletes zöldség és gyümölcs a piacon… NYÁR van. | Tremmel Noémi | Illusztráció Bakos Zsuzsi 96

&U MAGAZINE


good life

RÖPKE LEPKE SZÁLL VIRÁGRA Életérzés, másik dimenzió. Legtöbbünknek kimondva-kimondatlanul ez az az évszak, ami igazán a feltöltődésnek szentelt. Jobban felszabadulunk a kötelezettségeink alól, így aztán ráérünk élményeket gyűjteni, igényeljük is, hogy történjen valami olyan különleges, amire máskor kevésbé van lehetőségünk, halmozzuk az örömöket és az emlékeket. A szabadság érzése, a nyitottság, na meg némi spontaneitás adják az igazi nyári hangulat esszenciáját, megalapozzák a kalandokat. Nem véletlen, hogy a nyárral gyakori asszociáció a szerelem is: ilyen lelkiállapotban egészen könnyű szerelembe esni. Ha hozzávesszük azt is, hogy mások is ugyanígy érzik magukat, viszonzásra találni is meglehetősen egyszerű. Persze nem mindig, és hát sajnos az még ebben az évszakban is ugyanúgy fáj, de a pozitív kimenetelt mindesetre segíti és egyáltalán lehetővé teszi a rengeteg közös program, amit ilyenkor szervezünk: nyaralás a baráti társasággal, házibulik, grillpartik, hosszú esték a haverok haverjaival, teljesen véletlenszerűen hozzánk csapódó szimpatikus idegenek a strandröplabdapályán vagy egy kellemes kocsma teraszán – ezek mind-mind potenciális alkalmak arra, hogy megakadjon azon a bizonyos valakin a szemünk, akivel aztán mosolyok és pillantások után végre szóba is elegyedünk, amit majd abba sem akarunk hagyni, meg akarjuk ismételni, és aztán hopp, rá is ébredünk, még ennél is többet akarunk, mert nagyon-nagyon, elképesztően, retteneseten és kimondhatatlanul tetszik nekünk az a másik.

MOST AKKOR A TERMÉSZET SZÓRAKOZIK VELÜNK? Ezzel a momentummal, a történet csúcspontjával el is érkeztünk a témához, ami most kicsit kifejtésre kerül: mi történik, amikor szerelmesek leszünk? Mármint azon kívül, amit már az előbb megállapítottunk, mondjuk a fejünkben. Ez az intenzív, különleges, és közben mégis általános, komplex, változatos, bonyolult és gyönyörű, majdhogynem mindenki által megtapasztalt érzés természetesen a tudósokat is érdekli: rengeteg vizsgálatot végeznek, hogy megtudják, szó szerint mi történik a fejünkben. Elvégre amit érzünk, az nem csak úgy keletkezik, mindennek az agyban is megtalálható a megfelelő leképeződése. Kis kitérő: e tudományos szempontú vizsgálatoknak nem célja materializálni egy már-már mágikus tapasztalatot, s valójában nem is lehetséges: hiába értünk meg kémiai folyamatokat, a szerelemhez kapcsolódó korábbi tapasztalataink, emlékeink, gondolataink egyénenként eltérőek, megismételhetetlenek, s ennélfogva teljes mértékben egyediek. Benne vannak korábbi érzéseink, minden, amit valaha regényekben olvastunk, versekben szavaltunk, filmen láttunk, amit meséltek a szüleink, a barátaink, benne van, amitől félünk, amire vágyunk, amit elképzelünk – olyan egyedi koktél ez, amelyeket csupán az agyi kémia megismerésével nem tudunk megérteni, de közelebb kerülhetünk hozzá, s néhány dologra magyarázatot is találhatunk.

&U MAGAZINE

97


good life

NA, NÉZZÜK, MIRE JUTOTTAK EDDIG! MR-vizsgálatok (a Dr. House-ból ismerős lehet, szinte minden betegségnél kértek egyet) eredményei azt árulják el, hogy választottunk látványára jelentős aktivitást mutatnak az öröm érzéséhez kapcsolódó területek – erre természetesen a kutatási eredmények ismerete nélkül is nagyobb összegben fogadhattunk volna, de a szerelemmel és a vonzalommal járó feldobottságot nem csak ez okozza, hanem az is, hogy az agy félelem- és szorongás-részei alulműködnek. Emellett aktív az emlékezet és az asszociációk területe is, alátámasztva, hogy mennyire fontosak a korábbi tapasztalatok. Pont ebben rejlik e kutatások haszna: egy másik szemszögből nyújt betekintést önmagunkba. Mindebben részt vesznek ám különféle kémiai anyagok is. Azt, amit érzünk, amikor valaki megtetszik nekünk, neurotranszmitterek szabályozzák. (Biológia gyorstalpaló, ha már túl régen volt a középiskola: a neurotranszmitterek, másnéven ingerületátvivő anyagok az idegrendszer hírvivői, kémiai anyagok révén közvetítenek a sejtek között: átadják az üzenetet, hogy mi aktiválódjon vagy gátlódjon, minek a működését fokozzák vagy csökkentsék a testünkben. Okosabban kell befejezned a cikkolvasást, mint ahogy elkezdted!) Szóval, lássuk, mi a három legjellemzőbb neurotranszmitter, ami cikázik a testünkben, amikor vonzódunk valakihez. Megvan, amikor hevesebben dobog a szíved, kiszárad a szád és hirtelen nagyon meleged lesz attól, hogy ott van melletted? Na, azt az adrenalinnak köszönheted. A dopamin olyan területekre hat az agyban, amik akkor aktívak, ha vágyunk valamire és amik jutalom boldogságát okozzák.

98 &U MAGAZINE

Nem véletlen, hogy a szerelmet drogként is definiálhatjuk, azok között is van, ami pont ugyanezt az utat járja be, például a kokain. A harmadik anyag a szerotonin: ez felel az öröm, az eufória érzéséért, költőibben úgy is fogalmazhatunk, hogy ennek hatására bizony a fellegekben járunk. E három kombinációja előállítja az érzést, hogy odavagyunk valakiért. A szerelmes versekhez képest földhözragadtnak tűnik azt emlegetni, hogy milyen kémiai képletek gyűjteménye jellemzi életünk egyik legfontosabb részét, de e reálos szemlélet sem kevésbé rejtélyes és érdekes, mint az, amiről József Attila ír. Arra van többé-kevésbé kielégítő válaszunk, hogy mi történik, az evolúciós szemlélet arra is igyekszik materiális választ adni, hogy mi célból: nem meglepően abból, hogy legyen kedvünk szaporodni és fenntartani a fajunkat. De mi magyarázza, hogy miért pont akkor, pont ott, pont annak a másiknak hatására érezzük a szerelmet? Erre valószínűleg nemcsak mi magunk nem fogunk tudni teljesen konkrét választ adni, de a tudósok sem, és jól is van ez így: mindegyikünk egyedi rejtélye marad.


2017

www.budapestarena.hu

Judo Világbajnokság 2017 Budapest

Hegedűs a háztetőn

AUGUSZTUS 28 – SZEPTEMBER 3.

SZEPTEMBER 10.

OKTÓBER 8.

La La Land in Concert

Sting

OKTÓBER 12.

OKTÓBER 13.

OKTÓBER 15.

Ennio Morricone

Robin Hood – Musical

Queen + Adam Lambert

OKTÓBER 18.

OKTÓBER 25.

NOVEMBER 4.

TOVÁBBI PROGRAMJAINK

NOVEMBER 5. James Newton Howard – 3 Decades of Hollywood Music • 6. Chris Rea 11. Lovasi 50 • 13. Gorillaz • 17-19. Baba-Mama Expo • 25. Andrea Bocelli • DECEMBER 9. Havasi Symphonic Aréna Show 2017 • 20. Sarah Brightman 21. Szabó Péter – Áttörés II. • 29. Charlie 70 • 30. Demjén • 2018 JANUÁR 1. Mága Zoltán Újévi koncert • 27-28. Esküvői Kiállítás FEBRUÁR 2. Depeche Mode • 16. Fonográf • 17. Kowalsky meg a Vega 15 éves jubileumi koncert • 24. Rúzsa Magdi • ÁPRILIS 5. Metallica • 8. Lara Fabian

Nyitva tartás: H-P: 9:00-18:00, Szo-V: zárva tel: (+36 1) 422 2682, fax: (+36 1) 422 2603 e-mail: info@ticketa.hu, web: www.ticketa.hu


MAGYAR TURISZTIKA I ÜGYNÖKSÉG

2017. augusztus 23-26. Zamárdi

RÚZSA MAGDI PÉTERFY BORI & LOVE BAND

BËLGA

... és még sokan mások!

www.strandfesztival.com

&U Magazine 2017 nyár  
&U Magazine 2017 nyár  
Advertisement