Page 1


2

Pages 13 - 20

Glass Pavilion

Pages 1 - 12

Student Hub

Retreat

Table of Contents 1 3

Pages 21 - 28


6

Pages 41 - 54 Pages 55 - 72

Sketchbook

5

Carve: Community Center

Pages 29 - 40

Live-Work Brooklyn

Philadelphia Art Center

4

Pages 73 - 84 Table of Contents // Selected Works

7


1


2

A vacation home sited in the Grasslands of California. It was designed for a San Fransisco Ceo who wanted to escape the bustle of the city.

Retreat // Introduction

Retreat


3


Retreat // Design Intention

4

The design of this retreat house was based on providing un-obstructed views of the beautiful California Grasslands. It has been designed to house a burnt out CEO of a tech start-up company. To accomodate the needs of this occupant while not trying to distract from nature’s beauty, I designed a minimalistic program: a bedroom, office, kitchen, living room, bathroom, and mechanical. The house is sited on a hill which provides a solid anchor for the rectalinear volumes to hang off of. From there a hierarchy was developed which can be seen by the varying split levels of the building. It also promotes plenty of interaction with the outdoors by having a series of terraced platforms for which to relax. The chosen facade for this building was a corten steel panel as well as reinforced concrete for the submerged areas. The choice was made based upon regional Californian vernacular. Where the corten facade overhangs the glass viewports, it becomes a perforated screen to shade from the harsh southern sun.


5

Axonometric


Retreat // Diagrams

6


7


Retreat // Plans

8


9

Aerial Model Photo


Retreat // Sections & Model

10


11


Retreat // Elevations & Model

12


13


College Student Hub // Introduction

14

Student Hub A proposed collaborative workspace for the Pratt Institute’s students, this building offers a relaxing private courtyard as well as interactive furniture to lounge and work.


15

Site Axonometric


College Student Hub // Design Intent

16

Transition Zone

Barrier

Circulation

Crafted Interior

Garden Space

This ‘student hub’ is for the students at the Pratt Institute to be productive with their studies in a calming, layed back atmosphere. The University is located in Clinton Hill, Brooklyn, an artistic community full of students and young families. The building is split into two different spaces: one public work space and one very private space for high concentration. The public space offers a coffee bar, interesting lounge chairs and corregated glass walls to allow for ambient light. The quiet space is a cove-like space that exudes relaxation and is full of sound-absorbing felt. All spaces of the student hub incorporate materials, lighting, interactive furniture, or and sculptural architecture that promote collaboration and comfortability while working.


17

H.B. LOUNGE SEATING FOR CALM STIMULATION DISSAPATING ACOUSTIC FELT WALL H.B. ROCKING SEATS

TOUCH SENSITIVE L.E.D. TABLE THERMOSENSITIVE SEATING

H.B. SPIN SEATS

SAMSUNG DIGITAL MOVEMENT WALL

RAIN GARDEN

Rendered Plan


College Student Hub // Plan & Render

18

View From Hallway


19

Main Student Lounge


College Student Hub // Render & Furn.

20

Furniture Selection

Section


21


Glass Pavilion

An interactive pavilion with the purpose of motivating college students as they walk from class to class. College life is stressful and these walls allow students to change the phrases to a statement that will get them through the day.

Glass Pavilion // Introduction

22


23

With the new PhilaU/TJU merger, both campuses are in need of a link since they are in vastly different settings. Both schools have reputable programs and pride themselves on innovation and collaborative inte disciplinary education. In this glass pavilion, the focus is celebrating both institutions’ core values. The pavilion itself serves as an intera tive tool for self-motivation. Also, the pavilion will be located along a well travelled path within each campus. The structure is a simple metal frame that supports the glass walls and roof. This project utilizes the transparent qualities of glass to slide and overlap planes so that diffe ent motivational phrases can be created. Each one of the sliding glass panes on the inside of the pavilion have the phrase: “Today, I will...” so that the user can finish his or her phrase with whichever ‘end phrase’ applies to them that day. The ‘end phrases’ appear on the outer wall of glass which remains stationary. The words themselves are etched into the glass and up-lit from within the frame with playful colors to accent ate the powerful feeling of motivation.


Glass Pavilion // Design Intent

24


25

Section A-A 1/2” = 1’

Section B-B 1/2” = 1’


Glass Pavilion // Drwgs. & Render

26


27

Model Photo


Glass Pavilion // Model Photo

28

Thomas Jefferson View


29

Philadelphia Art Center

This is an art therapy center that strives to provide the framework for developing dynamic, interconnected relationships between the building and the people who inhabit it. The process began with a volume that was scaled in respect to the urban context of the site. Then, the volume was overlayed with a grided system to provide the scheme for apropriately sized room modules. And finally, through the process of planar subtraction, a richness of dialogue between program and space was reached.


Art Center // Introduction

30


31

This design is sited on the intersection of 20th and Arch st in Philadelphia, PA. This design focuses on the rich interior spaces and relationships between program and people. The design is derived from the process of subtraction and carving of planes from the inside out. Since the truest experience of a building is from the inside, the exterior facade is simply a result of the interior spaces and their need for natural light penetration. This building offers a variety of large and small spaces: In some places, the visitor can find themselves in 40 foot high spaces offering a sense of connectivity, and in others they can find themselves in 10 foot high spaces which offers a sense of security. You can find all the children’s artwork hanging in the gallery.


Art Center // Design Intent

32

Module Axonometric


33

Exterior Day


Art Center // Exterior Day vs. Night

34

Exterior Night


35

Carve Model

Subtractive Cub Model

Subtractive Planar Model

Final Model


Art Center // Models & Diagram

36

Model Diagram


37

Grey Clay Auditorium

Grey Clay Exhibition


Art Center // Interior Concept Renders

38

Auditorium

Exhibition


39


Art Center // Section Perspective

40


41

Live-Work Brooklyn This was my submission for the 2017 ACSA Steel Competition. Located in Brooklyn, New York, this project is designed for young emerging workers who are trying to make it in the big city but can’t afford to life in Manhattan. This project fits the demographics of Brooklyn’s growing number of young residents and also caters to its arts every-present arts culture.


Live-Work Brooklyn // Introduction

42


43


Live-Work Brooklyn // Conceptual

44

Conceptual Diagramming


45

Flex Space/Lounge


Live-Work Brooklyn // Render & Axon.

46


47

Entry From Park


Live-Work Brooklyn // Section Persp.

48

Apartment Apartment

Flex Work Space Spillout Space

Cafe

Private Offices

Auditorium Storage

Section Perspective


49

Digital Model Facade


Live-Work Brooklyn // Facade & Plans

50

First Floor Plan

Offices

Flex Work Spaces

Circulation

Spillout Space


51

Lounge/Spillout Space


Live-Work Brooklyn // Lounge Space

52


53


Live-Work Brooklyn // Auditorium View

54

“Ramp-itheater” View


55

Carve: Community Center This is a Community Center sited in Miami's Little Haiti. The concept of the design is to create a neighborhood within a neighborhood; a place where the community's vibrant culture can thrive and cultivate. To achieve this, the building program offers an elevated plaza space, refugee center, marketplace, housing, and business incubator.


Community Center // Introduction

56


57

The design of this community center is based on the idea of ‘Carve.’ Essentially, the extents of the site were extruded into a volume and carved based on progromatic and performative needs. This creates a unique dialogue between outdoor and indoor space. The main gathering space is an elevated outdoor plaza that is meant to engage with the street. There are indoor volumes that are formed from the carve, each serving different programatic needs: residential, community services, and business incubator.

Extrude Floors

Program Hierarchy

Prevailing Wind


Community Center // Design Intent

58

Street Access

Further Program

Material Comparison


59

Program Diagram

Egress Diagram


HVAC Diagram

Structural Diagram

Community Center // Systems Diagrams

60


61


Community Center // Plans: 1 & 2

62


63

Residences & Community Services

Level 5


Community Center // Plans: 5 & 3

64

Residences & Business Incubator

Level 3


65


Community Center // Facade Axons

66


67

Full Wall Section


Community Center // Section & Render

68

Residential Corridor


69


Community Center // Elevated Plaza

70

Elevated Plaza


71

Aerial View

Plaza Stairs View

Physical Model Photographs


Community Center // Model Photos

Street Context View

72


73

Rome Sketchbook “Sketching is almost everything. It is the painter's identity, his style, his conviction, and then color is just a gift to the drawing.� -Fernando Botero


Rome Sketchbook // Introduction

74

Campo Dei Fiori


75

Roman Street


Rome Sketchbook // Sketches Cont.

76

Palazzo Taverna


77

Santa Maria della Pace Courtyard


Rome Sketchbook // Sketches Cont.

78

Santa Maria della Pace View Corridor


79

Sant’Ivo alla Sapienza from within the Courtyard


Rome Sketchbook // Sketches Cont.

80

Basilica di San Pietro from Castel Sant’Angelo


81

The Campidoglio (from Michelangelo’s ‘ramp-stair’)


Rome Sketchbook // Sketches Cont.

82


83


Rome Sketchbook // Sketches Cont.

84

The Campidoglio


Andrew Sauers

Thomas Jefferson University Email: sauers6895@mail.philau.edu Phone: (717)-814-2322

Architecture Portfolio - Andrew Sauers  

A collection of works from my Undergrad of Architecture at Philadelphia University/Thomas Jefferson University

Architecture Portfolio - Andrew Sauers  

A collection of works from my Undergrad of Architecture at Philadelphia University/Thomas Jefferson University

Advertisement