Page 1

KEYS TO SUCCESS

Seizoensoverzicht Business Programme juli 2012 – januari 2013


CONTENT

keys to success


content

Voorwoord 06 Creating Sustainable Change but Maintaining ‘Fashion’ 08 Fashion Bites, Dream & Do 10 Work in Fashion 12 Logistics and Distribution in Fashion 14 Daring Designers 16 Copyright in Fashion 18 Sustainable Stories 20 eCommerce for beginners 22 Networking Skills 24 Portfolio Review 26 Design Matters – Fashion Versus Design 28 Fashion Fasterclass 30 Keys to Success 32 Vodafone Firestarters 36 Synergy in Fashion Logistics Fashionable or Fad? 38 The Initiatives Of 40 Partners 04

keys to success


VOORWOORD

Voorwoord Holly Syrett – Manager Business Consumer and Sustainability Programmes holly@amsterdamfashionweek.com

“In juli 2009 startte Amsterdam Fashion Week het Business Programme met twee initiatieven waarmee wij wilden bijdragen aan de ontwikkeling van het ondernemersklimaat in de Nederlandse mode-industrie. Deze initiatieven ontstonden uit de behoefte van veel (jonge) designers aan kennis, tools en een netwerk waarmee zij een goede onderneming kunnen inrichten. Vier jaar later is die behoefte onveranderd. Wel is er sindsdien veel gebeurd met ons programma. Als organisatie hebben wij met de komst van nieuwe teamleden voor het eerst de mogelijkheid gekregen om het Business Programme verder vorm te geven en uit te breiden. De website van AFW is volledig vernieuwd en uitgebreid met verschillende communities. Ook is het nieuwe Fashion in Business Network gerealiseerd, een zakelijk netwerk dat modetalent ondersteunt. Daarnaast hebben wij actief de samenwerkingsverbanden met de zeven Nederlandse modeacademies versterkt. Wij zijn het dialoog aangegaan om de behoeften van studenten te achterhalen. Vervolgens zijn groepen studenten uitgenodigd om Amsterdam Fashion Week te bezoeken. Zij kregen een persoonlijke kennismaking met het AFW team, een rondleiding van de Uptown (hoofd) locatie, bezochten een talkshow van Vodafone Firestarters en woonden ook een catwalkshow bij – een groot succes!

Met de hulp van de twintig Kennis Partners die hun expertise, tijd en faciliteiten beschikbaar hebben gesteld, bestond het Business Programme tijdens de achttiende editie van AFW (jan ’13) uit zestien events. Zestien (grotendeels gratis te bezoeken) bijeenkomsten tijdens Amsterdam Fashion Week die voor modestudenten, young professionals, gevestigde labels en geïnteresseerden zijn georganiseerd en die de zakelijke aspecten van de mode in de spotlights zetten. Het harde werken van alle betrokkenen werd beloond met bijna 750 bezoekers! Het Business aspect van Fashion wordt steeds levendiger tijdens de modeweek! Met dit seizoensoverzicht presenteert Amsterdam Fashion Week het vijfde seizoen van het Business Programme (juli ’12 – januari ’13). Hierin staan alle projecten, thema’s, sprekers en partners die het Business Programme tijdens de 17e en de 18e editie van Amsterdam Fashion Week mogelijk hebben gemaakt. Ik hoop dat u geïnspireerd wordt om als participant, Kennis Partner of medeorganisator, deel te nemen aan ons programma en kijk wederom uit naar een inspirerend nieuw seizoen!”

keys to success 4


VOORWOORD

HOLLY SYRETT

keys to success 5


CREATING SUSTAINABLE CHANGE BUT MAINTAINING ‘FASHION’

keys to success 6


CREATING SUSTAINABLE CHANGE BUT MAINTAINING ‘FASHION’

Creating Sustainable Change but Maintaining ‘Fashion’ www.made-by.org Floor Driessen – Brand Consultant floor.driessen@made-by.org

De milieu-impact van natte textiel bewerking is aanzienlijk hoog. De hoge niveaus van energie, water en het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen hebben geresulteerd in vervuilde waterwegen, woestijnvorming, ontbossing en toxische emissies in die lucht die we inademen. De mode industrie wordt steeds meer bewust van de noodzaak om het milieu te verbeteren, echter de uitdaging is om de look en feel van producten te behouden terwijl de duurzaamheid verbeterd wordt. Gastspreekster Ilze Smit van Greenpeace heeft tijdens deze workshop een update geven over de Detox campagne. Daarnaast leerde de deelnemers, door middel van een oefening, over nieuwe technologieën en hoe deze kunnen worden gebruikt om de duurzaamheid te verbeteren zonder verlies van kwaliteit of esthetiek.

keys to success 7

MADE-BY is een Europese non-for-profit organisatie met de missie om van duurzame mode een gangbare praktijk te maken en om het milieu en de sociale omstandigheden in de fashion industrie te verbeteren. Om dit te bereiken werkt MADE-BY met modemerken van verschillende groottes, en helpt hen om duurzame strategieën te ontwikkelen om de voorwaarden binnen de gehele supply chain te verbeteren. Daarnaast heeft MADE-BY een scala aan tools en processen die het voor merken mogelijk maken om transparant te zijn tegenover stakeholders over hun duurzame vooruitgang. Creating Sustainable Change wordt georganiseerd door MADE-BY en vond plaats bij het Firestarters Forum van Vodafone.


FASHION BITES, DREAM & DO

Fashion Bites, Dream & Do www.mmousse.com Maud van de Wiel – Owner MMousse maud@mmousse.com

MMousse is een bruisende plek waar inspiratie ruimte en vorm krijgt. In het hart van Amsterdam, nabij de Nieuwmarkt, is het een locatie waar jij de invulling bepaalt. Een hutje op de hei midden in de stad waar je met aandacht vergadert of je brainstormsessie afwisselt met meditatie. Een ruimte waar je met je bedrijf komt om nieuwe ideeën en energie op te doen, of waar je contact maakt met nieuwe mensen tijdens de opening van een expositie of de wekelijkse yogalessen. Tijdens Amsterdam Fashion Week in januari 2013 heeft MMousse met twee bijeenkomsten gezorgd voor kennis en inspiratie te midden van alle Fashion-hectiek. Tijdens deze presentatie vertelden Emilie Sobels (Fashiolista) en Maud van de Wiel (MMousse) hun inspirerende verhalen over de ervaring die ze hebben opgedaan als jonge onderneemsters. Emilie Sobels vertelde haar persoonlijke fashion avonturen over hoe ze op haar 21ste Fashion Director werd van de werelds snelst groeiende online fashion community FASHIOLISTA.COM. Maud van de Wiel gaf meer inzicht over het concept van haar bedrijf MMOUSSE, waar inspiratie, ambities en idealen worden gecombineerd en hoe het bedrijf de mannelijke en de vrouwelijke kant van ondernemen intrigeert in hun manier van werken.

“De fashion industrie gaat over veel meer dan alleen kledingstukken. Tijdens MMousse Fashion Bites spraken modeondernemers en -onderzoekers openhartig over passie en identiteit. Mooi om hiermee mensen te kunnen inspireren tijdens hét fashion event van Nederland”, Maud van de Wiel – MMousse. De tweede presentatie van MMousse ging over de verfrissende blik op twee onderzoeken over de fashion identiteit: - Onderzoek naar fashion identiteit van een AMFI student - Onderzoek update over ‘De Nederlandse mode identiteit in een geglobaliseerde wereld’, het eerste wetenschappelijke onderzoek naar Nederlandse mode. Dit project is een samenwerking tussen Radboud Universiteit Nijmegen (Anneke Smelik, hooglerares Visual Culture), de Universiteit van Amsterdam (Dany Jacobs, hoogleraar Industrial Dynamics and Innovation Policy), Saxion University of Applied Sciences (Michiel Scheffer, leraar Fashion en Material Design) en ArtEZ Institute of the Arts (José Teunissen, lerares Fashion, Design and Theory).

keys to success 8


FASHION BITES, DREAM & DO

“ EEN RUIMTE WAAR JE MET JE BEDRIJF KOMT OM NIEUWE IDEEËN EN ENERGIE OP TE DOEN!” keys to success 9


WORK IN FASHION

“ EEN REALISTISH BEELD OVER DE CARRIERE MOGELIJKHEDEN IN DE FASHION INDUSTRIE”

keys to success 10


WORK IN FASHION

Work in Fashion www.fashionunited.nl Sarah Delatour – International Marketing Executive sarah@fashionunited.com

FashionUnited heeft tijdens het Business Programme de workshop ‘Work in Fashion’ verzorgd. FashionUnited is een volledig onafhankelijk, internationaal B2B modeplatform. Wereldwijd bereikt FashionUnited maandelijks 1.5 miljoen professionals uit de mode-industrie. Bezoekers kunnen binnen hun lokale website, in hun eigen taal, het laatste modenieuws, handelsstatistieken, vacatures, events, en het FashionUnited Netwerk vinden waar fashion professionals met elkaar in contact komen, discussiëren en ideeën uitwisselen. Als kennis partner van Amsterdam Fashion Week heeft FashionUnited zijn lezers op de hoogte gehouden van al het nieuws rondom dit event met een nuttige feed op de website van Amsterdam Fashion Week.

Tijdens de workshop heeft Elma O’Reilly (Talent Acquisition Director bij Tommy Hilfiger) een realistisch beeld gepresenteerd over de carrière mogelijkheden in de fashion industrie. Dirk Bomas (Inkoper Cool Cat Men CoolCat Fashion) heeft alles verteld over hoe jezelf te presenteren om een passende baan te vinden in de mode. Work in Fashion wordt georganiseerd door FashionUnited en vond plaats bij het Firestarters Forum van Vodafone.

keys to success 11


LOGISTICS AND DISTRIBUTION IN FASHION

Logistics and Distribution in Fashion www.abnamro.nl Manolo Marquez – Hoofd ABN AMRO Fashion Desk

www.vlm.nl Frank Huele – Initiator vLm f.huele@concepts.nl

manolo.marquez@nl.abnamro.com

De vLm Community Fashion Logistics is een onderdeel van de vLm, Vereniging Logistiek Management, de beroepsvereniging voor logistiek managers en professionals met +/2000 leden. Het doel is om de professionele ontwikkeling van (jonge) professionals te bevorderen door het aanbieden van een logistiek netwerk en de uitwisseling van kennis en ervaring. De Community richt zich op alle aspecten van de logistiek van mode en lifestyle bedrijven. Innovatie, ideeën en praktische zaken worden gepresenteerd en besproken door middel van vergaderingen, seminars en excursies. In deze workshop is het logistieke inbound proces voor de opkomende modeonderneming aan bod gekomen. Er werden verschillende logistieke modellen gepresenteerd en er zijn praktische kwesties besproken over de behandeling van kleine tot middelgrote bestel aantallen. Verschillende sprekers zijn ingegaan op onderwerpen als het gebruik van de toeleveringsketen, de bank, logistieke servicepartners, het verzorgen van transporten, de douane en warehousing. Tevens werd er ook informatie gegeven over hoe financiële aspecten van een bestelling behandeld kunnen worden en hoe het betaal proces in zijn werk gaat.

Tot slot vertelde een logistieke dienstverlener, gespecialiseerd in de logistiek rondom mode, wat de belangrijkste logistieke aspecten zijn voor een opkomend modebedrijf. “Bij de workshop logistiek heb ik ontwerpers ontmoet die veel hadden aan mijn ervaringen tot nu toe en heb ik logistieke partijen ontmoet die studio JUX verder op weg kunnen helpen. Dus het was voor iedereen interessant om deel te nemen” Carlien Helmink – Studio JUX

De sprekers waren: Frank Huele; Voorzitter vLm Community Fashion Logistics, Carlien Helmink; Mede eigenaar bij Studio JUX, Martin Swaters; Directeur Incore BV, Jorg Zalm; ABN AMRO Fashion Desk, Sjaak Tolhuizen; Directeur van De Nederlandse Fashion Support en Mieke Dame; Voorzitter vLm. Logistics and Distribution in Fashion wordt georganiseerd door de vLm Community Fashion Logistics en vond plaats bij ABN AMRO.

keys to success 12


LOGISTICS AND DISTRIBUTION IN FASHION

“ INNOVATIE, IDEEËN EN PRAKTISCHE ZAKEN WORDEN GESPRESENTEERD EN BESPROKEN”

keys to success 13


DARING DESIGNERS

Daring Designers www.amsterdamfashionweek.com Holly Syrett – Manager Business, Consumer and Sustainability Programmes businessprogramme@amsterdamfashionweek.com

Bij het evenement Daring Designers is er gediscussieerd over de continue strijd over het combineren van Creativiteit en Commercie. Daring Designers wordt mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Kamer van Koophandel Amsterdam, Syntens en Pakhuis de Zwijger. “Daring Designers brengt starters en ervaren ondernemers bij elkaar waardoor een inspirerende en opbouwende leercurve ontstaat” Jacqueline Zuidweg

‘’Hoe kun je een spectaculair, buitengewoon, innovatief kledingstuk creëren, en tege-lijkertijd een financieel succesvolle mode-ondernemer blijven?’’. Een pittig en belangrijk onderwerp wat benadrukt is tijdens de Amsterdam Fashion Week. Ter gelegenheid van Daring Designers zijn Zakenvrouw van 2012 Jacqueline Zuidweg en succesvol modeondernemer Sjaak Hullekes uitgenodigd om hun visie te delen en tips te geven met betrekking tot mode en ondernemerschap. Andere speciale gasten deze avond waren de meest gedurfde ontwerpers van het AFW-netwerk, Jivika Biervliet, Allan Vos

en Dido Yland, die hun baanbrekende en verassende business ideeën presenteerde. Alle deelnemende designers presenteerden hun nieuwe collecties op de catwalk tijdens de 18e editie van Amsterdam Fashion Week. Naast deze inspirerende presentaties was de avond ingevuld met hapjes en drankjes, een tafelgesprek tussen alle sprekers en een Q&A ronde met vragen uit het publiek. Pakhuis de Zwijger en Amsterdam Fashion Week hebben de handen ineen geslagen voor het driemaandelijkse programma Daring Designers en diverse specials over alle aspecten van mode en ondernemerschap tijdens de 18e editie van Amsterdam Fashion Week. Pakhuis de Zwijger is een platform waar professionals uit verschillende disciplines van de creatieve industrie elkaar ontmoeten, kennis delen en praktijkinformatie uitwisselen. Naast Daring Designers hebben Pakhuis de Zwijger en Amsterdam Fashion Week ook nog samengewerkt voor de evenementen Copyright in Fashion, Sustainable Stories bij Bont voor Dieren en Design Matters. Daring Designers wordt georganiseerd door Amsterdam Fashion Week met ondersteuning van de Kamer van Koophandel in Amsterdam, Syntens en Pakhuis de Zwijger.


DARING DESIGNERS

SJAAK HULLEKES keys to success 15


COPYRIGHT IN FASHION

Copyright in Fashion www.bno.nl Kim Braber – Legal Advisor BNO kim@bno.nl

Gastspreekster Kim Braber van BNO, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers, heeft tijdens Copyright in Fashion een presentatie gegeven over de basis en de laatste ontwikkelingen op het gebied van auteursrecht en intellectueel eigendomsrecht in de creatieve industrie. Hoe gebruikt een ontwerper auteursrecht, en wat zijn de do’s en don’ts? Waar moet ik als ontwerper heen als ik vragen heb over bescherming van mijn product? Dit zijn voornamelijk vragen waar jonge ontwerpers niet graag over nadenken, maar die heel erg belangrijk zijn voor de toekomst van hun ontwerpen en hun carrière. BNO vertegenwoordigd meer dan 2,500 individuele ontwerpers en 200 ontwerpbureaus en corporate design-afdelingen, waardoor BNO de belangrijkste vertegenwoordiger van de ontwerp-sector in Nederland is. Ze zijn toegewijd aan het bevorderen van de economische, sociale en culturele belangen van onze leden en het bevorderen van hun werk en het beroep zowel nationaal als internationaal. Copyright in Fashion wordt georganiseerd door de BNO en vond plaats bij Pakhuis de Zwijger.

keys to success 16


COPYRIGHT IN FASHION

keys to success 17


SUSTAINABLE STORIES

Sustainable Stories www.bontvoordieren.nl Caroline Pluym – Fashion Campaigner c.pluym@bontvoordieren.nl

Bont voor Dieren is een Nederlandse dierenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor de rechten en bescherming van alle pelsdieren. Het voert campagne tegen de productie en het gebruik van bont door middel van het creëren van bewustwording over zaken als dierenmishandeling en-welzijn, zeehondenjacht, jacht met behulp van wildklemmen en bontfokkerijen. Amsterdam Fashion Week werkt samen met Bont voor Dieren op het gebied van bewustwording, duurzaamheid en innovatie als onderdeel van het Business Programme. Holly Syrettvan Amsterdam Fashion Week, ‘Het is onze taak om informatie beschikbaar te stellen zodat ontwerpers zelf de keuze kunnen maken in materiaal gebruik’’. De workshop bestond uit verschillende onderdelen die werden geleid door presentator Sebastiaan Labrie. Het eerste onderdeel was een introductie van Marita Bartelet over haar bedrijf Ecological Textiles, een fabrikant en

innovator op het gebied van duurzame materialen. Ecological Textiles biedt bekende ontwerpers en jonge bekroonde mode labels inzicht in de duurzame praktijk en het welzijn van dieren, daarnaast ondersteunen ze ook ondernemers met hun hoge kwaliteit textiel. “ Sustainable Stories bleek niet alleen voor de gasten inspirerend, ook voor Bont voor Dieren zelf was het event en de weg ernaartoe een stimulerende ontmoeting” Caroline Pluym

Het volgende onderdeel was een presentatie gegeven door Bruno Pieters, voormalig Creative Director van Hugo Boss en bekroond designer. Bruno Pieters deelt zijn inspirerende verhaal over zijn nieuwe revolutionaire ethische mode label Honest by, werelds eerste 100% transparante modebedrijf. Bruno Pieters gelooft

keys to success 18

dat mode een feest is over schoonheid, en dat het verhaal achter dit feest net zo mooi moet zijn. Na deze presentaties was er ruimte voor het stellen van vragen aan de sprekers, en er was gelegenheid om de materialen van Ecological Textiles zelf van dichtbij te zien en voelen. Sustainable Stories wordt georganiseerd door Bont voor Dieren in samenwerking met Amsterdam Fashion Week en vond plaats bij Pakhuis de Zwijger.


SUSTAINABLE STORIES

keys to success 19


ECOMMERCE for beginners

eCommerce for beginners www.ecommercebenchmark.org Jorij Abraham – Thuiswinkel.org jorijabraham@thuiswinkel.org

Jorij Abraham, voormalig manager eCommerce van Bijenkorf en TUI heeft zijn workshop gevuld met goede tips en tricks over hoe je online succesvol kan worden. Hij behandelde onderwerpen als hoe een web shop opgezet moet worden, wat de belangrijkste zaken zijn en hoe je daarin succesvol wordt. De eCommerce stichting is een nonprofit organisatie die bedrijven en industrieën helpt om hun eCommerce activiteiten te verbeteren door het doen van praktijkonderzoek, het vergemakkelijken van het delen van kennis en benchmarketing. eCommerce focust tegenwoordig op twee hoofd activiteiten namelijk de eCommere Benchmark, waar eCommerce managers hun activiteiten anoniem en gratis kunnen vergelijken met andere specifieke industrieën, en Supplier Reviews, waar eCommerce managers hun mening delen over verschillende leveranciers en andere helpen om the juiste partner voor het bedrijf te selecteren. eCommerce for beginners wordt georganiseerd door eCommerce en vond plaats bij het Firestarters Forum van Vodafone.

keys to success 20


ECOMMERCE for beginners

“ GOeDE TIPS EN TRICKS OVER HOE JE ONLINE SUCCESVOL KAN WORDEN” keys to success 21


NETWORKING SKILLS

MICHIEL POPPELIER keys to success 22


NETWORKING SKILLS

Networking Skills www.kvk.nl Michiel Poppelier – Adviseur Bedrijfsvoorlichting michiel.poppelier@kvk.nl

Netwerken is een van de meest belangrijke vaardigheden die een beroeps-creatief kan hebben. Netwerken kan je van de ene plaats naar de andere leiden binnen de creatieve industrie en zal je helpen om je carrière op te bouwen. Michiel Poppelier is een zakelijk adviseur bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hij heeft een interactieve workshop gegeven waarin deelnemers de basis (maar cruciale) vaardigheden hebben geleerd met betrekking tot netwerken. Ook gaf Poppelier tips over ‘ice-breakers’, gespreksonderwerpen en geschikt oogcontact waarna de deelnemers met deze tips aan de slag konden gaan tijdens een oefening. Networking Skills wordt georganiseerd door Michiel Poppelier van de Kamer van Koophandel en vond plaats bij het Firestarters Forum van Vodafone.

keys to success 23


PORTFOLIO REVIEW

Portfolio Review www.vodafonefirestarters.com Iris Ruisch – Design Consultant HTNK info@htnk.nl

Sinds 1997 is HTNK een one-stop-shop voor iedereen met ambities in de mode; professionals die opzoek zijn naar een uitdagende baan, bedrijven die opzoek zijn naar mode talent en media en instituten die opzoek zijn naar strategisch inzicht in de fashion industrie. Doordat alle consultants hebben gewerkt in verschillende onderdelen van de mode wereld, weten ze precies hoe ze creativiteit met een zakelijke kant kunnen combineren. Voor alle studenten van mode of kunst academies, afgestudeerde en jonge modeontwerpers heeft HTNK in samenwerking met Vodafone als onderdeel van het Business Programme een portfolio workshop georganiseerd. Tijdens deze workshop zijn de laatste tips en tricks over de fashion industrie uitgelicht en konden de deelnemers hun portfolio individueel laten bekijken door deskundigen als Iris Ruisch (design consultant HTNK), Aynouk Tan (journalist en mode icoon) en Peter Leferink (leraar AMFI en creatief manager INDIVIDUALS). De Portfolio Review wordt georganiseerd door HTNK en Vodafone en vond plaats bij het Firestarters Forum van Vodafone.

keys to success 24


PORTFOLIO REVIEW

keys to success 25


DESIGN MATTERS - FASHION VERSUS DESIGN

Design Matters – Fashion Versus Design www.dezwijger.nl Jeroen Junte jeroenjunte@hetnet.nl

Het twee maandelijkse ‘live magazine’ DESIGN MATTERS heeft een speciale avond georganiseerd waar de verschillen en overeenkomsten tussen modeontwerpers en productontwerpers zijn onderzocht. Het doel van dit evenement was om te zien hoe deze twee verschillende disciplines van elkaar kunnen leren. Kan de mode industrie functioneren als voorbeeld voor productontwerpers nu ook deze labels sneller met nieuwe collecties moeten komen? En kan een modeontwerper leren de beperkingen van het beroep uit te breiden door gebruik te maken van installaties of producten? Spreker op dit evenement was José Teunissen, leraar Fashion Design op ARTEZ Academy, die haar nieuwe boek Couture Graphique heeft gepresenteerd wat gaat over de gecombineerde zone tussen mode en grafisch ontwerp. Design Matters is gepresenteerd door Jeroen Junte, auteur van het boek Hands On: 21st Century Dutch Design en journalist voor onder andere De Volkskrant, Eigen Huis & Interieur en FRAME. Design Matters is georganiseerd door Jeroen Junte in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, waar het event ook plaatsvond.

keys to success 26


DESIGN MATTERS - FASHION VERSUS DESIGN

“ DE VERSCHILLEN EN OVEREENKOMSTEN TUSSEN MODE- EN PRODUCT ONTWERP” keys to success 27


FASHION FASTERCLASS

“ HAUTE COUTURE IS HaUTE FINANCE!”

keys to success 28


FASHION FASTERCLASS

Fashion Fasterclass www.amsterdamfashionweek.com Holly Syrett – Manager Business, Consumer and Sustainability Programmes businessprogramme@amsterdamfashionweek.com

De Fashion Fasterclass bestaat uit een serie masterclasses gericht op het stimuleren van ondernemerschap bij Nederlandse modeontwerpers. Door het in kaart brengen van de behoeften van ontwerpers biedt Amsterdam Fashion Week een omvangrijk programma dat gericht is op gebieden van expertise zoals: import en export, marketing en communicatie, belasting, financiën, productie, logistiek en distributie. De vierde seizoen van de Fashion Fasterclass ging in juli 2012 van start en eindigde in januari 2013.15 geselecteerde modeontwerpers ondergingen een intake gesprek met Eva Olde Monnikhof van de Amsterdam Innovation Motor en worden vervolgens in verschillende groepen gedeeld. Zij volgende allen vier workshops waarin de onderwerpen: Concept, ambitie en netwerk, Ondernemingsrecht, Verzekeringen, Communicatie,

keys to success 29

Internationalisering, Markt & Kennis, Retail & Sales, Financien en Intellectueel Eigendom behandelden. Allemaal onderwerpen die belangrijk zijn voor het opzetten van een mode onderneming. Manolo Marquez, Hoofd ABN AMRO Fashion Desk, zegt daarom ook ‘’Haute Couture is Haute Finance’’. De Fashion Fasterclass wordt georganiseerd door Amsterdam Fashion Week in samenwerking met haar Kennis Partners: ABN AMRO, Amsterdam Innovation Motor, Baker McKenzie, CBW Mitex, Clifford Chance, Kamer van Koophandel, Maussen Communications, Meeùs, Modint en Syntens.


KEYS TO SUCCESS

Keys to Success www.amsterdamfashionweek.com Holly Syrett – Manager Business, Consumer and Sustainability Programmes businessprogramme@amsterdamfashionweek.com

Tijdens de achttiende editie van Amsterdam Fashion Week vond er op 25 januari 2013 voor de tweede keer het zakelijk netwerkevent KEYS TO SUCCESS plaats. Keys to Success is het Fashion Networking evenement waar ‘business en fashion’ samen komen samen met presentaties van toonaangevende sprekers, hapjes en drankjes van Cuisine on Tour en een catwalk show van Edwin Oudshoorn. Binnen het Business Programme van de Amsterdam Fashion Week werden de bezoekers deze keer getrakteerd op ‘Short Talks’ van invloedrijke personen uit de industrie zoals Tony Tonnaer, Rob Groenteman en Edwin Oudshoorn. Tony Tonnaer is 7 jaar lang directeur geweest van modelabel Kuyichi. In 2010 lanceerde hij de K.O.I. (Kinds of Indigo) met het motto: recycle, repair & re-use. Een duurzame jeans die tijdloos is en je kunt blijven dragen. Tony Tonnaer was jurylid van The Green Fashion Competition en is expert op het

gebied van duurzaamheid, ma, zijn handtekeningen van denim en ondernemerschap. het werk van Edwin Oudshoorn. Eerder presenteerde “ The Key to Success is hij zijn collecties tijdens de to make horizontal and Couture week in Parijs en vertical alliances, work bij o.a. het Rijksmuseum in together with partners Amsterdam. Ook tijdens het which complement each Uptown Programma van de other. That’s the future ” Amsterdam Fashion Week heeft Edwin zijn nieuwste Tony Tonnaer collectie gepresenteerd. Deze collectie maakt tevens Rob Groenteman is ei- deel uit van het Keys to Sucgenaar van een van de lei- cess programma. dende fashion distributeurs Naast de presentaties is in Nederland, Blosh BV, en het programma van Keys to hij weet precies wat hij wil, Success verder aangevuld een commercieel succesvol met een tafelgesprek waar bedrijf. Hij is erg intuïtief en de sprekers aan hebben kan daarom soms tempera- deelgenomen en de gelementvol, dwingend en miss- genheid voor het publiek om chien zelfs dwangmatig zijn vragen te stellen. om doelen te bereiken. Ron Keys to Success vindt wordt enthousiast van een elke editie van Amsterdam team mensen die de gap Fashion Week plaats en is tussen zijn betere en min- voor professionals binnen dere kwaliteiten aanvullen. en buiten de mode-industrie Constant is hij op zoek naar toegankelijk. Kaarten voor de groei van Blosh, maar ten het evenement bedragen alle tijdens staat deze groei €125,- en zijn voorafgaande in dienst van een goed com- de week te bestellen via amsterdamfashionweek.com/en/ mercieel eindresultaat. Handgemaakte stukken, about-keys-to-success tijdloze vakmanschap en aangeboren gevoel voor drakeys to success 30


KEYS TO SUCCESS

TONY TONNAER & ROB GROENTEMAN

keys to success 31


VODAFONE FIRESTARTERS

Vodafone Firestarters www.vodafonefirestarters.nl Jessica Bongers – Project Manager Blueprint Media jessica@blueprintmedia.nl

Vodafone Firestarters is een initiatief van Amsterdam Fashion Week en Vodafone dat in januari 2011 begon de ‘Vodafone Creative Corner’. Vodafone Firestarters is uitgegroeid tot een platform voor inspiratie en innovatie en zijn ze op verschillende evenementen te vinden voor live talkshows en video’s met de vernieuwers van deze wereld. Tijdens de bijeenkomsten op de Amsterdam Fashion Week komen pioniers samen om knelpunten en kansen van de industrie te bespreken. Door deze diverse vaandeldragers samen te brengen wil Amsterdam Fashion Week samen met Vodafone discussie initiëren en actie inspireren, zowel binnen de deelnemersgroep als daarbuiten. Ook tijdens deze Amsterdam Fashion Week vind er in het kader van Firestarters een talkshow plaats. Moderator Aynouk Tan en co – host Peter Leferink ontvangen nationale- en internationale vernieuwers uit het mode veld.

Talkshow #1 Naar aanleiding van de anti- bont brief die onlangs naar Amsterdam Fashion Week is gestuurd word er tijdens deze talkshow gepraat over bont en de herkomst van materialen. Op basis van welke criteria kiezen ontwerpers voor welk materiaal? In hoeverre kan je als ontwerper de herkomst van je materialen achterhalen en in hoeverre is dat nodig? Begrippen als ‘voor’ en ‘tegen’ en ‘goed’ of ‘fout’ zijn ontweken. In plaats daarvan zijn er ontwerpers aan het woord gelaten over de bewuste en onderbouwde keuzes die ze hebben gemaakt. De show is informatief en heeft als doel bewustwording te creëren over de herkomst van materialen (o.a. bont) zodat ieder voor zich een keuze kan maken over waar voor hem/ haar de ethische grens ligt. ›› http://www.youtube.comwatch?v=5hU0q4e6ku8

keys to success 32


VODAFONE FIRESTARTERS

keys to success 33


VODAFONE FIRESTARTERS

MAARTEN VAN DER HORST AYNOUK TAN keys to success 34


VODAFONE FIRESTARTERS

Talkshow #2 Tijdens deze talkshow is er gesproken met internationaal befaamde ontwerpers Rad Hourani en Maarten van der Horst over de manier waarop zij het digitale domein (blogs, video, sociale media) inzetten om hun modelabel te versterken. Rad Hourani presenteerde twee dagen voor zijn komst naar Amsterdam zijn unisex couture collectie op de Paris Fashion Week. Tijdens Firestarters vertelde hij over de manier waarop hij deze ‘klassieke’ manier van presenteren combineert met zijn innovatieve, digitale presentaties. Wat bedoeld hij met zijn ontwerpcredo ‘no gender, no season, no rules’? Maarten van der Horst studeerde na zijn studie aan ArtEZ in 2011 af aan Central Saint Martins in Londen. Sindsdien woont en werkt hij in Londen en heeft hij samenwerkingen met G-Shock en Topshop achter de rug. Voor de laatstgenoemde gebruikte hij vrienden als blogger Susie Bubble. Op welke manier hebben sociale media, de bloghosphere en de opkomst van ‘high street fashion’ zijn werkwijze beïnvloedt? Korte filmfragmenten en gesprekken met de beide ontwerpers werden afgewisseld met vragen uit het publiek. http://www.youtube.comwatch?v=cRAOuVR-TwM

Vodafone Firestarters wordt georganiseerd door Vodafone in samenwerking met Amsterdam Fashion Week en vindt elke editie plaats op de Uptown (hoofd) locatie van AFW. De talkshows zijn voor iedereen gratis bij te wonen en tevens allen terug te zien op http://www.facebook.com/FirestartersNL

keys to success 35


Synergy in fashion logistics - fashionable or fad?

Synergy in Fashion Logistics - Fashionable or Fad? www.portofamsterdam.nl Chantal Roelofs Chantal.Roelofs@portofamsterdam.nl

Tijdens de 17e editie van Amsterdam Fashion Week organiseerde de Fashion Cluster van Amsterdam Metropolitan Area samen met haar partners een workshop over synergie in modelogistiek. De bijeenkomst vond plaats bij DOK 2013 op de Danzingerkade te Amsterdam. Henny Jordaan van de AMFI gaf inzichten in de trends in modelogistieke, vervolgens waren Jurriaan Beijer van Modint en Robert Kiewik van TNT Fashion Group aan het woord over sourcing en horizontale samenwerkingen. De kern van de bijeenkomst betrof hoe modelogistiek op een efficientere wijze kan worden ingericht. Synergy in Fashion Logistics werd georganiseerd door de Fashion Cluster van Amsterdam Metropolitan Area in samenwerking met Amsterdam Fashion Week en de partners: Amsterdam Airport Area, Amsterdam in Business, Amsterdam Innovation Motor, Amsterdam Fashion Week, Dinalog, Holland International Distribution Council (NDL/HIDC), Modint en Port of Amsterdam.

keys to success 36


Synergy in fashion logistics - fashionable or fad?

“ DE KERN VAN DE BIJEENKOMST BETROF HOE MODELOGISTIEK OP EEN EFFICIENTERE WIJZE KAN WORDEN INGERICHT” keys to success 37


The initatives of

“ HEEFT U BEHOEFTE AAN MEER STRUCTUUR OM UW BEDRIJFSDROMEN TE REALISEREN?”

keys to success 38


The initatives of

The Initatives Of www.theinitiativesof.com Dolores Hoppener – founder, strategist, business developer Dolores@theinitiativesof.com

Dolores Hoppener is een jonge strateeg en business developer gespecialiseerd in starters in de Nederlandse mode-industrie. Zij richtte haar bedrijf ‘The Initiatives Of’ op voor modeontwerpers die willen slagen in het bedrijfsleven. ‘The Initiatives Of’ steunt creatieve initiatieven en initiatiefnemers om ‘dingen te laten gebeuren, uit het geloof dat creativiteit belangrijk is voor de toekomst. Gedurende de 17e editie van Amsterdam Fashion Week, organiseerde ‘The Initiatives Of’ twee intensieve workshops voor groepen van 8 personen. De eerste workshop: ‘Heeft u behoefte aan meer structuur om uw bedrijfsdromen te realiseren?’ behandelde de manieren waarop mode-ondernemers hun bedrijfsvoering moeten ontwikkelen en structureren om hun doelen te realiseren. De tweede workshop ‘Wilt u uw omzet vergroten?’ onderzocht de verschillende mogelijkheden voor mode ondernemers om hun verkoop te stimuleren. ‘The Initiatives Of’ organiseerde de twee workshops die werden gehouden in de Amsterdam Fashion Week Head Quarters.

keys to success 39


PARTNERS

Partners Het Business Programme van Amsterdam Fashion Week wordt medemogelijk gemaakt door Kennis Partners die hun expertise, tijd en faciliteiten beschikbaar stellen om het ondernemersklimaat in de Nederlandse mode-industrie te versterken. Amsterdam Fashion Week dankt al haar Kennis Partners:

keys to success 40


PARTNERS

keys to success 41


“ Don’t spend time beating on a wall, hoping to transform it into a door. ” - Coco Chanel

Holly Syrett | Manager Business, Consumer & Sustainability Programmes holly@amsterdamfashionweek.com | Amsterdamfashionweek.com | +31 (0)20 684 28 78

Seizoensoverzicht juli'12-jan'13  

Seizoensoverzicht juli'12-jan'13

Seizoensoverzicht juli'12-jan'13  

Seizoensoverzicht juli'12-jan'13

Advertisement