Page 1

FEM ESCOLA Butlletí informatiu de l’AMPA del CEIP Pintor Estruch (número 16 - desembre 2008)) Torna el Fem Escola. Després d’uns mesos de “paró” tornem, amb il—lusions i ganes renovades.

COTINGUTS

Voldríem que aquesta revisteta fora un instrument de comunicació entre les mares i els pares. Un espai on informar-vos del que fem i decidim des de la Junta. Un estímul per a implicar-nos en els assumptes que afecten l’educació dels nostres fills i per a motivar-nos a participar en el dia a dia de l’escola.

La Junta Informa

També ens agradaria que fora un motor que dinamitzara la vida del cole, que fomentara un ambient de col—laboració entre pares i mestres en un clima positiu, propici per a l’educació dels nostres xiquets. En eixe sentit volem obrir la revista a tota l’escola, i és per això que ens agradaria molt rebre per als propers números aportacions no només de pares i mares, sino també de mestres i d’alumnes.

Racó de les Famílies cuineres: Dolcets de Nadal

Estem convençudes que l’esforç val la pena. Tenim dos-cents seixanta motius per a pensar-ho: els dos-cents seixanta xiquets i xiquetes del CEIP Pintor Estruch. Ells sí que són una aposta de futur: Una aposta per un futur millor!

Per la Dignitat de l’Ensenyament Públic

Educació en valors: Un Nadal amb moltes erres Testimoni d’una mestra: Maria Alumnes: Entrevista Llegir per créixer: Llibres per als Nadals

L’AMPA, VOS DESITJA UN BON NADAL i UN FELIÇ ANY 2009 Ja tenim ací de nou les festes de Nadal. Són unes festes properes a la infància i a la família. Desde l’AMPA volem celebrar-les amb vosaltres recordant que Nadal no hauria de ser sinònim de materialisme. Que un sol regal encertat, val mes que deu oblidats després en un caixò. Que els “adornos” naturals o fets a ma entre tots, poden ser una alternativa enriquidora i diferent per a decorar la casa i passar un bon moment junts … Que les coses més simples, són a sovint les més belles. Amb els Nostres millors desitjos de Pau i Armonía per a tots!!!

Parlem bé: Sobre el nom de la nostra


Fem Escola (Número 16)

La Junta de l’AMPA informa: Durant aquest primer trimestre del curs 2008-2009, des de l’AMPA de Manuel: - Hem organitzat la distribució i venda dels llibres de text, - Hem posat en marxa i coordinem les activitas extraescolars: Activitat Multiesportiva/Psicomotricitat per a Infantil, Básquet per a 5é i 6é, i Kàrate per a Primària i Gimnàstica Rítmica per a Primària (al final no es va poder montar la Gimnàstica Rítmica d’Infantil i el Básquet per als primers cicles de Primària, perquè ja que no es van inscriure suficients xiquets per a montar un grup) - Hem continuat amb el seguiment de les gestions i tràmits que s’estan fent per a la reforma de l’edifici de l’escola. Esperem que les obres no tarden massa a començar i que duren encara menys (en un altre article tractem de manera més detallada aquesta questió). - Ens hem adherit a la Plataforma per la Defensa de l’Ensenyament Públic que durant aquesta tardor ha mobilitzat a tota la comunitat educativa valenciana per a demanar a la Conselleria canvis en la política educativa i mes inversions per a l’escola pública. En eixe sentit vam acudir a la gran Manifestació de València del 29 de novembre i també hem animat a les famílies a seguir la vaga del 17 de desembre (en el proper article informem amb mes detallde tot açó). - Com ja és tradicional, hem organitzat la visita de Rei / Page Reial al col—legi, per a replegar, directament de la ma dels xiquets, la Carta als Reis d’Orient. I també hem col—laborat en l’exposició de postals nadalenques fetes pels alumnes, penjant les postals al hall de l’escola. - Aquest trimestre també hem estructurat la Junta en Comissions de Treball per tal de poder organitzar-nos millor. En el requadre del costat vos detallem les comissions i les persones que en formem part.

Desembre 2008

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

LLIBRES: Carlos, Antonia, Marita, Imma Grau i Isabel EXTRAESCOLARS: Antònia, Marita i Maria Josep ACTES I FESTES: Imma Rubio, Horten, Asun Verdú, Marisa REVISTA: Arlenne, Djemila, Maria Josep Presidenta: Marita Cortés Secretari: Alfons Salinas Tresorera: Horten Representant de l’AMPA en el Consell Escolar: Horten _____________ En l’agenda escolar dels xiquets teniu el noms complets i els telèfons de totes les persones que formem part de la Junta.

Aquesta publició ha rebut una ajuda del Gabinet de Política Lingüística de la Conselleria de Cultura

pàgina 2


Fem Escola (Número 16)

Per la dignitat de l’Ensenyament Públic 29N Per una educació de qualitat per a les nostres filles i finís El passat dissabte 29 de novembre, milers i milers de persones desafiant el fred, que era molt intens, ens vam manifestar a València contra la política educativa de la Generalitat Valenciana. Va ser una manifestació històrica, la més gran que es recorda en aquesta ciutat, només superada per la de protesta contra la Guerra d'Irak ara fa uns anys. Milers i milers de persones: entre 100.000, van dir els organitzadors i 50.000, va dir la policia … dóna igual, moltíssima gent!. Això sí, Canal9 només va treure una notícia de 30 segons amb imatges i informació que eren mentida. Per això ens sentim obligats a contar-vos-ho, nosaltres que sí que vam estar allí. Tots els sectors educatius de la societat valenciana ens vam mobilitzar: instituts de secundària i col—legis de primària, mestres i professors, estudiants, sindicats, associacions de directors i d’inspectors. I AMPES com nosaltres, moltíssimes mares i pares amb els seus xiquets. Demàvem dignitat per a l’ensenyament públic i una educació de qualitat per als nostres fills. Protestàvem per la política educativa del Govern Valencià, més pendent dels grans fastos, que de fer les inversions adequades en el sector educatiu. Ens queixàvem per la utilització que s’ha fet amb l’Educació per a la Ciutadania, una assignatura que la Generalitat no volia impartir i que quan els Tribunals els han obligat a fer-ho, han decidit de donarla en anglès. I això mentre falten professors per a donar l’assignatura d’anglès i no es cobreixen les baixes, o mentre no hi ha els mitjans més bàsics per a poder impartir les llengües estrangeres amb el mínim nivell que la societat actual demanda, … Sense paraules. Per a nosaltres, a més, va ser una experiencia molt xula ja que ens va servir per a implicar-nos i enterar-nos més del que està passant. Per a molts dels nostres xiquets va ser la seua primera manifestació … tota una experiència. I la veritat és que ens ho vam passar molt bé!

(Agrair-li des d’ací a Rafa que tan generosament ens va fer la pancarta)

Desembre 2008

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

pàgina 3


Fem Escola (Número 16)

La construcció del nou aulari

Desembre 2008

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

pàgina 4


Fem Escola (Número 16)

La construcció del nou aulari L’ampliació de l’edifici de la nostra escola va ser notícia de portada a El Levante de la Ribera la setmana passada. Pel que se’ns ha informat des de l’Ajuntament, CIEGSA, l’empresa que gestiona l’obra, va sol—licitar la licència d’obres a l’Ajuntament el passat 18 de novembre. O siga que el projecte bàsic ja està acabat i sembla que prompte començarà a executar-se. Consisteix en duplicar el nombre d’aules (6 per a Infantil i 12 per a Primària) i la previsió és que les obres duren 9 mesos. Nosaltres esperem que comencen ja al curs que ve. Encara que no volem ser tan ingenus com ho vam ser als núm. 14 i 15 del Fem Escola (de desembre del 2006 i juny del 2007, respectivament), on podem llegir frases com que “esperem que l’any nou ens porten les obres de l’ampliació del col—legi” (referint-se a l’any 2007) o “segons ens han informat, el proper curs començaran les obres” (referintse al curs 2007-2008). Ara ja sabem que aquestes coses van com van i que és molt probable que hi haja retards respecte al que se’ns diu. Siga com siga, des de l’AMPA estarem atents a com va tot i, en la mesura de les nostres possibilitats, intentarem influir per a que tot es faça de la millor manera possible. Pel bé dels nostres fills i de la seua educació. L’altre tema pendent i molt important és l’ubicació provisional de l’escola durant el període que duraran les obres. Des d’ací ens comprometem a anar informant-vos de totes aquestes qüestions que tant ens preocupen a tots.

Reproduïm l’escrit que ens ha fet arribar l’Ajuntament de Manuel informant del tema:

A final de curs, el Sr.Alcalde, va presentar en un Consell Extraordinari, un Power Point de l'avantprojecte de l'ampliació del Col—legi als distints membres de la Comunitat Escolar. L'empresa CIEGSA encarregada de la gestió per a la licitació del nou projecte de les escoles es va posar en marxa per finalitzar el Projecte Bàsic, on es determina en que consisteix l'ampliació, que com tots i totes sabeu consistirà en ampliar el Centre de 3 a 6 unitats d'Infantil i de 6 a 12 unitats de Primària, a més de la construcció de noves dependències per secretaria, administració i professorat. Amb data 18 de Novembre del 2008, el projecte bàsic ja esta redactat, sol—licitant CIEGSA a l'Ajuntament la llicencia d'obres per autoritzar la construcció del nou aulari per valor de 2,5 milions d'euros. A partir d'ara, es redactarà el projecte d'execució de les obres per la seua licitació i construcció.

Desembre 2008

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

pàgina 5


EL RACÓ DE LES FAMÍLIES CUINERES

Fem Escola (Número 16)

Dolcets de Nadal Una de les coses que més m’agrada de viure en un poble com Manuel, amb les seves tradicions, és haver-me impregnat dels seus costums de Pasqua, Nadal, Tots Sants, i veure com les dones porten els seus pastissets a coure al forn. Ara ens toca a la nostra generació transmetre tot aquest saber als nostres fills i filles. Per als propers Nadals vos proposem una activitat fàcil i divertida per a compartir amb ells. És una manera també de fer-los participar en els preparatius de la taula de Nadal. A continuació vos explique dues receptes tradicionals: els rotllets i els cocotets de xocolate. La dels rotllets me l’ensenyà la meva sogra, Rosita, i per als meus fills són els “rotllets de l’agüela”. Ella em contava com aprofitaven les nits de la verema a França per a intercanviar-se receptes.

ROTLLETS Ingredients (per a 30 rollets) 1 ou 1 llimonada (1 sobre blanc + 1 sobre blau) 1/2 quarta de sucre 1 quarta de farina (aproximadament) 1/2 got d’oli (el got, d’aigua) ratlladura de ½ llima

Ficar l’ou, la llimonada, el sucre, l’oli, la ratlladura i la canella en una safa i ho mesclem amb la ma; anem afegint la farina i mesclant-la poquet a poquet fins que la massa tinga la consistència de la plastelina. Separem boletes de massa, les treballem amb les mans per anar allargant-les i formar els rollets. Els passem pel sucre mesclat amb canella i els posem a la llanda del forn, protegida amb paper vegetal. Si el forn està a 180º, estaran cuits en ¼ hora; vigilar que no es torren massa i no tocar-los fins que estiguen gelats per evitar que es trenquen.

Desembre 2008

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

pàgina 6


EL RACÓ DE LES FAMÍLIES CUINERES

Fem Escola (Número 16)

Dolcets de Nadal En casa, fem a sovint sessions de pastisseria familiar. És una forma molt divertida d’estar junts, de fer que els xiquets es senten importants i encara que semble que anem curts de temps, sempre resulta gratificant. La recepta dels cocotets de xocolate que vos propose la vaig trobar a una revista infantil. És ideal per a fer amb xiquets menudets, ja que no cal coure res al forn. I ara, mans a la pasta:

COCOTETS DE XOCOLATE

Ingredients (per a 30 boletes) 350 grams de coco ratllat 100 grams de xocolate en pols (de fer a la taça) 300 grams de llet de pot

Mesclar el coco i el xocolate en una safa amb una cullera; afegir la llet de pot poc a poc i mesclar-la fins que es puguen fer boletes amb la massa. Fer boletes i passar-ne unes quantes en sucre molt (“sucre glace”) per a fer boles de 2 colors que anirem deixant en motles de paper.

En aquesta secció anirem oferint-vos receptes que hagem aprés de les nostres mares i veïnes. Vos convidem a que ens envieu les preferides de la vostra família per a publicar-les en els propers números del “Fem Escola”. Gràcies per la vostra col—laboració. Antònia

Desembre 2008

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

pàgina 7


EDUCACIÓ EN VALORS

Fem Escola (Número 16)

Un Nadal amb moltes erres De nou arriben els Nadals, les festes que tan agraden a xiquetes i xiquets. Són dies de bons sentiments, de desitjos de pau universal, de solidaritat. També, però, són dates en què la societat consumista en què vivim mostra la seua cara més irracional i desmesurada. És un bon moment, per tant, per a reflexionar sobre quins hàbits de consum tenim, sobre què podem canviar en la nostra manera de viure per a ser respectuosos amb al medi ambient i sobre com hem de fer per a transmetre als nostres fills eixos hàbits, eixe respecte. Per a reflexionar i també per a començar a practicar-ho. Perquè de res serveix omplir-nos la boca parlant d’ “educació en valors” si després no portem a la pràctica el que diguem: els xiquets aprenen molt més del que nosaltres fem, que del que els diguem que facen per no fem. El canvi climàtic, que fa poc semblava una exageració, se sap ara que és una realitat, que només podrà frenar-se si som capaços de reduir el consum d’energia i de combustibles. També se sap que els recursos naturals (petroli, aigua, etc.) són limitats i que per tant cal consumir-los amb racionalitat i buscar alternatives (fonts d’energia renovables…), i que el ritme actual de

Reduir, Reutilitzar i Reciclar Aquestes tres famoses erres, són els principis que haurien de regir el nostres hàbits de consum per a que fora Responsable i Respectuós amb el medi ambient: • REDUIR és el primer i més important d’aquests tres prin-

cipis: consumir menys. Encara que semble fàcil de dir, és difícil portar-ho a la pràctica ja que en aquesta societat tot ens condueix a fer just el contrari: comprar i més comprar, consumir sense parar. • REUTILITZAR, donar més d’un ús a les coses que com-

prem. No comprar-les, gastar-les i tirar-les, sino donarlos nous usos: tornar-les a utilitzar, reparar-les quan calga, fer-les servir per a noves funcions, evitant així noves compres innecesàries. O siga, fer el que s’ha fet tota la vida. Un principi tan antic i a l’hora tan modern. • RECICLAR, separar les deixalles i llançar els materials

reciclables als contenidors apropiats per a produir nova matèria prima. Vos desitgem que tingueu un Nadal molt entranyable, que disfruteu d’aquestes festes al costat de la gent que estimeu i que s’ho passeu molt bé amb els vostres xiquets. I recordeu que no s’és més feliç comprant més coses, o rebent més regals. Que hi ha moltes possibilitats d’oci amb els nostres fills allunyades del consumisme dels centres comercials. Més saludables i creatives, i també més respectuoses amb el medi ambient.

Desembre 2008

QUI NECESSITA UN BARRET MÀGIC? M. Jesús Bolta - Ed. Bromera (Col—lecció Cartera de Valors) Aquesta és la història de Clara, una xiqueta que sempre havia tingut tot allò que havia demanat. De com descobreix el valor de l’amistat i la fantasia i la imaginació com a font de diversió. Un llibre que ens parla de com no s’és més feliç per tindre més joguets o perquè et facen més regals. Molt aconsellable per a pares i fills especialment en aquestes dates

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

pàgina 8


Fem Escola (Número 16)

LLEGIR PER CRÉIXER

Recomanacions de lectura La bibliotecària de Manuel ens ha passat aquestes recomanacions de lectura. Per a totes les edats: Per a que els nets i netes llegisquen amb els avis i avies: AVIS de Chema Heras / Rosa Osuna Editorial Kalandraka Tots ens fem vells, és llei de vida. Però la bellesa no mor amb els anys, simplement es transforma.Una història romàntica plena de metàfores encadenades. Per als majors, una sorpresa GARRA DE LA GUERRA de Gloria Fuertes / I—lustracions de Sean Mackaoui Selecció de Herrín Hidalgo Editorial Media Vaca La poeta Gloria Fuertes sempre va voler reunir en un llibre els seus poemes contra la guerra: es parla de la guerra civil, (la més incivil de totes), de la bomba atòmica, de l’horror, de la fam, i per suposat de les xiquetes i xiquets, sempre víctimes.

Per als joves a partir de 12 anys FERUM DE SILENCI de Pep Castellano Ed. Del Bullent En un principi sembla un cas més d’allò que en diuen violència de gènere, un més entre tants... però res no és el que sembla. Descobrirem que va succeir a través de distintes veus.

Per als menuts de la casa LA MEUA PETITA FÀBRICA DE CONTES de Bruno Gibert Ed. Thule Amb aquest llibre qualsevol xiquet o xiqueta pot crear el seu propi conte. Fins a 194 481 contes. Només cal barrejar les diferents pestanyes, i ja ho tenim. Podem deixar que els nens es perdin en aquest ingent número de paraules que provoquen infinites associacions imaginatives i gaudir

Per a que els majors puguen gaudir a estonetes VIVIR ADREDE de Mario Benedetti Ed. Alfaguara “Vivir adrede” reflexiona sobre la vida; la vida dels que amen i maten; dels que creuen en Deu i els que el diuen “adéu”; dels que abracen i els que oprimeixen; dels condemnats a mort i d’aquells que tenen una existència condemnada; i fet amb la profunditat de les paraules senzilles.

Desembre 2008

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

pàgina 9


Fem Escola (Número 16)

Activitats per a Nadal en Manuel

EL CENTRE D’INFORMACIÓ JUVENIL INFORMA DE LES SEGÜENTS ACTIVITAS: - 20 de desembre, dissabte, a les 17:00, tindrem un intercanvi d’experiències, on gent d’altres llocs i gent gran ens contaran com es viu el Nadal en altres països i altres époques; després farem un berenaret. - Des del 9 al 23 de desembre farem l’Acció Solidaria, que consisteix en arreplegar joguets, llibres, i regals per tal de donar-los a una entitat benèfica. - El dissabte 3 de gener i el diumenge 4, de 10:00 a 13:00, tindrem el I Rastro Solidari on es vendran, a un preu simbòlic, els objectes arreplegats en l’acció solidaria; els diners es destinaran a associacions de Manuel que treballen amb gent de pocs recursos. El diumenge tancarem el rastro amb un esmorzar de germanor.

L'ASSOCIACIÓ DE COLOMBICULTURA “LA MANUELENSE” INFORMA: Al mes de Desembre, celebrem el tradicional Concurs de Nadal, on aquest any, l'Associació vol fer partícips tant a xiquets com a jóvens. El concurs consta de cinc proves puntuables, i una d'acoplament, que serà la primera prova, el 6 de desembre. Els tres primers classificats rebran una cistella de Nadal. No cal anar a veure les proves per participar, sols omplir l'autorització i entregar-la al Cen-

L’AGRUPACIÓ MUSICAL DE MANUEL INFORMA DEL SEGÜENTS ACTES: - El divendres 19, a partir de les 17.30 h, a l'Auditori, tindran lloc les Audicions dels alumnes de l'escola de música. - I ja per últim, el dia 3 de Gener de 2009, tindrà lloc un concert, a càrrec de la banda jove, serà a l'Auditori Municipal, a les 20.00h.

LA CORAL POLIFÒNICA DE MANUEL INFORMA:

Desembre 2008

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

pàgina 10


Fem Escola (Número 16)

IMATGES D’UNA ESCOLA

Desembre 2008

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

pàgina 11


Desembre 2008

BON NADAL I FELIÇ ANY 2009

pàgina 12

Fem Escola 16  

Revista del CEIP Pintor Estruch (AMPA) - desembre de 2008