Page 1

alexbondi Architecture Portfolio Northeastern University


alexbondi Northeastern University B.S. in Architecture Minor in Environmental Studies 860-986-9977 bondi.a@husky.neu.edu 10 Coventry St. #408, Boston, MA, 02120


TABLE OF CONTENTS

SOUTH BOSTON FITNESS CENTER

1-6

WASHINGTON STREET LIBRARY

7-10

LIVE-WORK HOUSING UNIT

11-16

ARCHITECTONIC WALL

17-18

FREE PLAN PROJECTION

19

MUSEUM STAIR

20

EMBODIED TIME: A STUDY OF ITALIAN CITIES

21-22


FORMAL PROCESS

TWO BAR CONECPT

FINAL STRUCTURE


SOUTH BOSTON FITNESS CENTER

Northeastern University Semester 3 Site, Space & Program December 2017

HARBOR WALK RESIDENTIAL BUSINESS/INDUSTRIAL TRANSPORTATION

NEIGHBORHOOD CIRCULATION

INTERNAL CIRCUALTION

SITE RESPONSE

The fitness center is located on a triangular site in between a contemporary housing neighborhood and an industrial neighborhood that includes a large trainyard and highway. This typical Boston environment creates the need for a structure that adresses public and private use in different ways. In response, the design consists of a ramp leading up to an open assembly space and a more regular fitness tower that collide with eachother to create two separate but intertwined circulation paths for different groups of visitors. The space created by the collision between the public and private masses creates an interior visual connection between the two programs.


N

N

N

N

N

N

N

UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

FLOOR 1

FLOOR 2

FLOOR 3

FLOOR 5


N

VISUAL CONNECTIONS


NEW FACADE VIEW


STREET PERSPECTIVE

AERIAL VIEW OF DIVING POOL


PROCESS

FORMAL PROCESS

IN THIS PROJECT INHABITED SPACES SURROUND A CENTRAL OPEN ATRIUM WHICH IS PULLED TOWARDS THE ENTRANCE IN ORDER TO ASSIST THE ENTRY SEQUENCE SCALE: 1/8”=1’0”

ENTRY SEQUENCE

VISUAL CONNECTIONS


WASHINGTON STREET LIBRARY ATRIUM

Northeastern University Semester 3 Site, Space & Program October 2017

GATHERING SPACE

FLOOR 3

The thin rectangular site of this library presents the unique challenge of creating a space that attracts a large amount of people without a large visible facade. In response to this challenge, the design brings the visible dynamism of a monumental structure to the interior, creating a space that reveals its entire self within the first moments of entry. A twisting central atrium follows the entry sequence forward and then up into the structure, creating overlaps in each floorplate that makes all sections of the library as visible as possible from each distinct space. Each stair along the circulation path is flanked by a vertical seating area. By offering seating in visually connected spaces, people become visually connected, making them less isolated and therefore more comfortable.


GROUND FLOOR

FLOOR 1

FLOOR 3


CIRCULATION


FORMAL PROCESS

ALEX BONDI JULIA BARKSDALE ARCH 1120

SITE PLAN

LIVE/WORK HOUSING COMBINED SITE PLAN 1 SCALE: 16 "=1'0"

AERIAL VIEW


THIN SPACES THICK SPACES

LIVE-WORK HOUSING UNIT

Northeastern University Semester 2 Fundamental Design April 2017

LIVING SPACE FACADE

CIRCULATION CORE

These twin housing units employ a structural concrete exoskeleton as a method of spacial organization. By incorporating all circulation and service spaces within this uniform skeleton, the living space that is stretched around the structure becomes free but programmatically separate, allowing for zones of public, private, and work spaces. Within the sketelton, circulation spaces are condensed to the interior of the site, and when this unit is mirrored over a central axis, a series of three courtyards are created. Two public yards on either end of the axis service each individual unit while a private courtyard in the center acts as a gathering point for both families. To contrast from the heaviness of the thick concrete exoskeleton, the suspended facades of each living space are constructed with layers of glass to create visual weightlessness.


COURTYARD SECTION

WORKSPACE SECTION

LIVING SECTION


UP

UP

UP

UP

UP UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

UP

ALEX BONDI ARCH 1120

GROUND FLOOR

FLOOR 1

LIVE/WORK HOUSING FLOOR 1 SCALE: 1/8"=1'0"

FLOOR 2

ALEX BONDI ARCH 1120

ALEX BONDI ARCH 1120

LIVE/WORK HOUSING GROUND FLOOR SCALE: 1/8"=1'0"

LIVE/WORK HOUSING FLOOR 2 SCALE: 1/8"=1


LAYERED GLASS FACADE


WORKSPACE CIRCULATION APERATURE

INTERIOR COURTYARD LIBRARY

APERATURE THROUGH FRAME


ARCHITECTONIC WALL 7'-95 8"

7'-95 8"

7'-95 8"

4 X 6 HEAVY TIMBER FRAMING

7'-95 8"

7'-95 8"

1" 52

6 X 8 HEAVY TIMBER FRAMING

7'-95 8"

4 X 6 HEAVY TIMBER FRAMING 1" 52

6 X 8 HEAVY TIMBER FRAMING

ARCHED GLULAM BEAM 1/2” CUSTOM GLAZING

1" 17'-62

18'

1" 14'-42

1" 14'-42

ARCHED GLULAM BEAM

Northeastern University Semester 2 Architectonic Systems Alex Bondi & Anastasia Leopold April 2017

1/2” CUSTOM GLAZING 1/2” GLASS CONNECTION 1/2” CUSTOM GLAZING

1" 17'-62

18'

ARCHED GLULAM BEAM

1" 14'-42

1" 14'-42

1/2” GLASS CONNECTION ARCHED GLULAM BEAM 1/2” GLASS CONNECTION 1/2” CUSTOM GLAZING 2 x 8 WOOD PANELING

2 x 8 WOOD PANELING

STEEL WINDOW CONNECTION

STEEL WINDOW CONNECTION 2"

1/2” GLASS CONNECTION 2 x 8 WOOD PANELING

2 x 8 WOOD PANELING

STEEL WINDOW CONNECTION

STEEL WINDOW CONNECTION 2"

4 x 6 HEAVY TIMBER FRAMING ALUMIUM CAP

7'-95 8"

7'-95 8"

7'-95 8"

7'-95 8"

1" 32

6 x 8 HEAVY TIMBER FRAMING 2 X 8 WOOD PANELING

53 4"

3'-5"

ARCHED GLULAM BEAM 1/2” CUSTOM GLAZING STEEL WINDOW CONNECTION

1" 52 1"

6 x 8 HEAVY TIMBER FRAMING 2 X 8 WOOD PANELING

1" 32

CAULKING

3'-5"

ARCHED GLULAM BEAM 1/2” CUSTOM GLAZING 4 x 6 HEAVY TIMBER FRAMING STEEL WINDOW ALUMIUM CONNECTION CAP

53 4"

7'-95 8"

1" 52 1"

7'-95 8"

CAULKING

The architectonic wall was assigned as a project to help understand the structural possibilities of multiple materials. We decided to test the limits of glass, heavy timber and glulam beam construction by creating a wall that undulated to create a pattern of smaller inhabited spaces. A heavy timber beam frame supports the bulk of the wall, while three arched glulam beams provide lateral support and offer shade to the glass hemispheres below.


FREE PLAN PROJECTION

Northeastern University Semester 2 Fundamental Design January 2017 This projection explores the application of a single core residential plan to create a heirarchy of spaces. The core in this structure uses the least BONDI amount of mass toALEX create the ARCH 1120_FP clearest separation of public and private spaces. In this space, the contrast between massive outer walls and thin inner walls also creates a heirarchy of axes which dominate movement inside and out the house. Long horizontal massive walls partition the North side of the house from its environment, while its southern face is compeltely exposed, implying a clear but private usable lawn.

INTERIOR SPACES

NORTH FACADE ENTRY

AERIAL VIEW OF SOUTH FACADE

FREE PLAN PROJECTION AXONOMETRIC DRAWING SCALE 1'8"=1'0"


MUSEUM STAIR

Northeastern University Semester 1 Fundamental Representation December 2016

PATHWAYS

AERIAL VIEW

The Museum Stair project is an interior intervention of a pre-existing multileveled museum space housing two well known paintings. The intervention focuses on the smooth transitions between public and private spaces using light, shape, and level changes. Each skylight defines either a public, semi-private, or private space.


SPOLIA, SANTA MARIA, TRASTEVERE

PIAZZA DE’ RUCELLAI, FLORENCE

ST. PETER’S BALDACCHINO, ROME


EMBODIED TIME: A STUDY OF ITALIAN CITIES

MO

DER

PA PA L

NR

OM

E

RO

ME

AN

CI

EN

TR

OM

E

Northeastern University Semester 2 Study Abroad May 2017 My study of the Italian cities of Florence, Siena, and Rome, was accomplished through physical observations of interiors and exteriors of urban spaces that layered architectural features from different time periods in their construction. The culmination of these studies was a research project that focused on the changing focal points and corresponding axes of Rome over time. My conclusion was that with each shift in power throughout Rome’s history, a bigger and more prominent city center was constructed and denoted a new axis that either framed or travelled through the area of the city that was to become the next hub for development.

Alex Bondi Architectural Portfolio  
Alex Bondi Architectural Portfolio  
Advertisement