Ales Kacin - AK Alojz Karner Shoes

Page 1

foto Katja Jemec

hello@alojzkarner.com // Aleť Kacin, Bedrih 27, 4226 ŽIRI


Čevljar Alojz Karner, 1976

Čevljar Alojz Karner se je leta 1957 iz rodne Blagovice preselil v Žiri, kjer se je kot vajenec zaposlil v tovarni obutve Alpina. Najprej je deloval v oddelku montaže obutve. Vodilni so prepoznali njegovo nadarjenost in ga premestili v prikrojevalnico, po končanem dodatnem šolanju pa v bolj zahteven tehnični oddelek gradiranja in izdelovanja krojev. Po upokojitvi je nadaljeval z domačo obrtjo. V njegovi majhni delavnici so nastajali unikatni, po meri narejeni izdelki. Že takrat je veljal za enega redkih mojstrov na Žirovskem, ki je obvladal vse faze izdelovanja čevljev na klasičen način. Izdeloval je močno delovno obutev, modne moške čevlje, škornje z okrasjem za narodno nošo, športne copate in prilagojeno ortopedsko obutev za stopala z deformacijami. Zadnji par sta Alojz in njegov vnuk Aleš izdelala leta 2005.

Iz bogate zapuščine čevljarja Alojza Karnerja je nastala delavnica AK, ki oživlja nekoč bogato slovensko čevljarsko tradicijo.

2

© Copyright Alojz Karner


Delavnica AK Alojz Karner v Žireh, 2017. foto Katja Jemec

AK Alojz Karner Je čevljarska delavnica v Žireh, ki raziskuje in obuja tradicionalne načine izdelovanja čevljev. V delavnici nastajajo izključno individualno prilagojeni, v celoti ročno izdelani čevlji v okvirno (Goodyear) ali gojzar šivani tehniki. Za obe je značilno, da so šivi, ki potekajo skozi jermen, zgornji del in notranjik, glavni konstrukcijski element, kar omogoča, da je čevelj prožen, udoben, zdrav in trpežen. Glavni sestavni deli so izdelani iz naravnega usnja.

Čevlji AK so sinteza rokodelske tradicije, modernega oblikovanja in ideje o trajnostno naravnani potrošnji.

hello@alojzkarner.com // Aleš Kacin, Bedrih 27, 4226 ŽIRI

3


AK Reven X - okvrino šivana izdelava (Goodyear) Je 100% ročno izdelan ženski model oblikovan po vzoru klasičnega pohodnega/smučarskega čevlja. Praktičnost oblike dopolnjujejo naravni materiali in subtilen šiv, zaradi česar je ta čevelj športen, a tudi eleganten in brezčasen.

4

© Copyright Alojz Karner


AK Derby - okvrino šivana izdelava (Goodyear) Je vsestransko uporaben klasičen kroj, sestavljen iz prednika in opetnic, ki jih zaključujejo ročno tanjšani in zgibani robovi. Zgornji deli so izdelani iz govejega boksa, vmesne tekstilne podloge in podloge iz Ševro kozjega usnja. Podplatni deli iz naravnega usnja se v kratkem času prilagodijo stopalu in tako naredijo čevelj primeren za vsakdanjo uporabo.

hello@alojzkarner.com // Aleš Kacin, Bedrih 27, 4226 ŽIRI

5


AK Wolf X - enodelni kroj urbani pohodni čevelj lepljena izdelava Je moški model oblikovan po vzoru klasičnega pohodnega/smučarskega čevlja. Praktičnost oblike dopolnjujejo naravni materiali in subtilen šiv, zaradi česar je ta čevelj športen, a tudi eleganten in brezčasen.

6

© Copyright Alojz Karner


2

3

4

5

1

6

7

V delavnici AK Alojz Karner uporabljamo tri konstrukcijske tehnike izdelovanja čevljev. Lepljeno konstrukcijo za prototipne izdelke, ter gojzar in okvirno šivano za končne izdelke.

1 2 3 4 5 6 7

Gojzar šivana izdelava (Norwegian stitch)

Okvirno šivana izdelava. Konstrukcijski šiv je kasneje očem skrit. Izdelovanje zgornjega dela čevlja - Derby kroj. Sestava zgornjih delov iz izbranega govejega usnja. Ročno navlečenje zgornjega dela na kopito in usnjen notranjik. Ročno šivanje okvirja. Okvirno šivana izdelava (Goodyear). Šivanje okvirja in podplata. Usnje, krupon. Barvanje robov in poliranje čevlja.

se običajno uporablja za izdelavo planinske ali vojaške obutve. Zaradi izredne kakovosti in značilnega izgleda, pri katerem so vidni vsi konstrukcijski šivi, se lahko ta način izdelave uporabi tudi pri lahki modni obutvi.

Okvirno šivana izdelava (Goodyear) je kakovostna izdelava za katero je značilen posebno izdelan usnjen notranjik in konstrukcijski šiv, ki je na koncu skrit. Uporablja se za udobno modno obutev. Okvirno šivana konstrukcija je še danes najbolj cenjena med poznavalci obutve.

hello@alojzkarner.com // Aleš Kacin, Bedrih 27, 4226 ŽIRI

7


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.