Dare to Love by Aleksander

Page 1

aleksander dare to love

an artists mission to make our world feel good
Copyright © 2021 A.A. Bloom

Aleksander Willemse ISBN 9789090356099 NUR 653

Alles in deze uitgave mag worden verveelvuldigd, door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde gegevensbestanden of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.


Dare to loveby alek|sander


DARE TO LOVE by alek|sander WAARSCHUWING - Alle kunst van Alek|sander wordt met uiterste zorgvuldigheid gecreëerd. Het bekijken en ervaren van zijn werk kan onverwachts een overdosis aan fijne gevoelens veroorzaken. Stel u onmiddellijk open voor de boodschap van liefde en blijheid. Gebleken is dat mensen met een (tijdelijk) verminderde psychische weerstand met enige regelmaat overdonderd worden door de hoeveelheid positiviteit. In een soortgelijke situatie - waarbij dit op u van toepassing is - blijft u rustig staan (er dreigt absoluut geen accuut gevaar; het voelt hooguit enigszins onwennig), u haalt diep adem en u houdt oogcontact met het object dat deze gemoedsaandoening heeft veroorzaakt. De wonderbaarlijke emotie zal doorgaans binnen enkele tientallen seconden plaats maken voor een licht euforische roes. Ook pessimisten, zwartkijkers en hypochonders lopen risico bij herhaaldelijk contact met de kunstwerken om in een permanente staat van gelukzaligheid te resideren. Duidelijk concrete fysieke bijwerkingen kunnen zijn bijvoorbeeld: het voelbaar optrekken van de mondhoeken. Waarneembaar als een lichte kramp maar in zijn geheel niet onprettig. Bij veel aangelegenheden worden tevens lichte kleine korte rimpels aan de buitenzijde van beide ogen geconstateerd; in de literatuur omschreven als kraaienpootjes. Personen worden actiever en krachtiger in hun bewegingen, lijken rechter op te gaan staan en klinken in voorkomende gevallen een half tot soms wel 2 octaven hoger en zelfs vibraties in de stem zijn niet uit te sluiten. De praktijk wijst verder uit dat een warm tintelend gevoel in de buik tot de bijwerkingen behoren.


Doelgroep personen beschrijven eveneens een verandering van het ‘aura’, door anderen vertaald als een beduidende progressie van de ‘levensenergie’. Een aangename transformatie van de directe lucht en ruimte om de persoon heen die niet wetenschappelijk verklaard kan worden, maar door een significant percentage van de mensen wordt ervaren, dusdanig dat - in verband met de volledigheid - vermelding hiervan onvermijdbaar wordt geacht. Een nadrukkelijk effect op uw omgeving is evenzeer opmerkelijk. U zult een aanzienlijke vermindering van conflicten ervaren. De mensen om u heen treden u zachter tegemoet. Het aantal ‘botsingen’ neemt dramatisch af. In plaats daarvan zullen mensen eerder bij u te rade gaan. U zult ervaren dat u zeer regelmatig wordt uitgenodigd voor sociale gelegenheden als: feestjes, kopjes koffie, borrels, zomaar een praatje, verjaardagen, bowlen, Kerstmis/Oud en Nieuw, vakanties, partnerruil enzovoort. Uw populariteit zal toenemen en u zult merken dat meer mensen u kennen dan andersom. Er zal naar uw komst worden uitgekeken. Tot op heden is er geen verslavende werking van het werk vastgesteld. Desalniettemin luidt het advies om verstandig om te gaan met hoeveelheden blootstelling aan de kunst van Alek|sander. Het bekijken en ervaren van deze expositie - inclusief het toelaten van de emotionele lading van alle op zichzelf staande kunstwerken - is geheel op eigen risico. Neem de boodschap niet aan voor waar, maar denk er zelf over na en ontwikkel een eigen standpunt. Bij twijfel over of verminderde mentale weerstand raadpleeg uw psychiater, psycholoog of goeroe.Aleksander Willemse 1968 Leiden Nederland Aleksander Willemse woont en werkt in Lelystad (Amsterdam area).

Educatie Photo Academy Amsterdam 2006 - 2010 cum laude


Voorwoord

Op de eerste plaats vanzelfsprekend een woord van dank aan mijn ouders. Want wat is een kunstenaar zonder ‘moeilijke jeugd’? Hun vrije en zorgeloze opvoeding hebben mij de vrijheid gegeven mijn eigen strijd te vinden en aan te gaan. En om die strijd te overwinnen met liefde.

Familie is alles. Mijn lieve zachtaardige vrouw ben ik dankbaar voor haar intelligentie en haar geloof in mijn werk als kunstenaar. Mijn zoon bedank ik omdat hij mij nog meer ‘drive’ geeft om mij dagelijks te verbeteren. En mijn cadeaukind voor zijn prachtige gevoelige kijk in de wereld.

Ik bedank alle kunstenaars die mij inspireren. Banksy bedank ik voor de spiegel die hij ons voorhoudt. Voor zijn schijt aan de kunstwereld. En voor de vernieuwing die hij is en de kunststroming die hij geworden is. Andy Warhol, dank je wel voor je gemopper op alles en iedereen die jouw kunst maar niet wilde kopen. Of er te weinig voor wilde betalen. Ik kan alleen maar zeggen: “Je staat niet alleen.” En - Andy Warhol - bedankt voor pop-art in z’n geheel, voor mij de tofste kunststroming die er is. Grote dank, Jean-Michel Basquiat, voor jezelf zijn. Dat jezelf zijn freaky en tegelijkertijd herkenbaar genoeg is om kunst van te maken. Meer dan bedankt Takashi Murakami. 2D wordt niet nog toffer door er 3D van te maken. Platte kunst kan wel weer op 3D objecten die mooi in massaproductie genomen kunnen worden. En zeer hartelijk dank Mr. Brainwash voor jouw exceptioneel commerciële kijk op de kunst. Kunst maken hoeft geen lijdensweg te zijn. ‘Life is beautiful’ en mag volledig en gelukkig geconsumeerd worden. Damian Hirst ook bedankt. Bedankt voor jouw ‘belevenis-kunst’. Want kunst is een avontuur en een verhaal. Jeff Koons, dank je wel voor je schaamteloosheid. Of het nou gaat over je uiterlijk of over je innerlijke voorkeur.


Space Invader, ook zo’n voorbeeld voor mij. Dank je wel dat je iedereen op de wereld laat meedelen in jouw kunst. En dank je vriendelijk Sebastian Masuda voor jouw zachtheid, je knuffelbaarheid en het niet willen conformeren aan de volwassen wereld.

Ik bedank al mijn vroegere reclameconceptende collega’s. Omdat ze mij hebben geleerd dat het geen optie is om je te laten inspireren door eerder gemaakt werk van andere collega’s. En dat je kop eraf gehakt wordt als je ideeën van wie dan ook op de wereld ‘leent’. Ik bedank alle kunstkenners en critici die het voortborduren op inzichten van andere kunstenaars juist als een pre beschouwen. En je juist hoger in aanzien zetten wanneer je eerder gemaakt werk ‘steelt’ om er vervolgens jouw ‘kunst’-ding mee te doen. Ik bedank de galeriehouders die mij bedonderd hebben. Als het om geld gaat, spelen er andere sentimenten... weet ik nu. En ik bedank alle galeriehouders die het met mij geprobeerd hebben. Ik bedank de galeriehouders die het niet in mijn kunst zagen. En ik bedank vooral de galeriehouders die samen met mij de wereld een beetje vrolijker willen maken.

Ik bedank alle zelfbenoemde goeroes die mijn werk niet zagen zitten. Het heeft mij gesterkt dat ik op de goede weg was. En alle creatieve voorbeelden in mijn leven die hun enthousiasme en hun support met me deelden. Ik bedank alle vage kennissen voor hun waardevrije oprecht geïnteresseerde vragen zoals: “Hey Aleksander, hoe zit dat nou eigenlijk. Doe je tegenwoordig alleen nog maar een beetje kunst? Of werk je ook nog?” En als ze zich lekker vrij voelen, het laten volgen met een vraag als: “Of ben jij zo’n kunstenaar die alleen maar van de subsidie leeft?” Het geeft mij de nodige bewijsdrang. Verder en tot slot bedank ik alle kunstenaars over de hele wereld. Omdat kunstenaars buiten de gebaande paden treden. Omdat kunstenaars altijd iets nieuws creëren. Ook als de laatste 109 creaties daarvoor een mislukking waren. Want kunstenaars helpen de mensheid altijd weer een klein stapje verder. Dat is de kracht van ‘iets’ creëren uit ‘niets’.Zoals een bloem de zon nodig heeft om een bloem te zijn. Zo heeft de mens liefde nodig om mens te worden. Laat je omringen met liefde en vertrouwen, zodat jij kunt zijn wie je wilt zijn.Het resultaat van positiviteit Ik heb ervaren dat als je je positiever voelt, dat je dan ook positiever naar je omgeving bent. Dat je milder gestemd bent, je minder gauw zorgen maakt en je minder bang bent. Tezamen geeft dat een gelukkiger gevoel.

Zelf heb ik bijvoorbeeld jaren geleden het besluit genomen om niet meer - dan noodzakelijk is - naar het nieuws te kijken, best een hele stap. Ik was namelijk een informatiejunkie en ik moest letterlijk alles zien, lezen en horen wat er in de wereld gebeurde. Met als resultaat dat er een heleboel ellende mijn systeem binnendrong dat een negatief effect had op mijn humeur. Terwijl ik er tegelijkertijd helemaal niks aan kon doen om de situatie te veranderen.

Nu ik het (slechte) nieuws niet meer volg en verder zoveel mogelijk positiviteit toe laat, maakt dat mijn humeur vrolijker gestemd. Zonder dat ik het contact met de wereld verlies.

- Aleksander -


“Fantas net zolang over iets dat tot het we


seren is nadenken t niet bestaat el bestaat.”
Ons floral manifest Dare to love

Het is onze missie om onze wereld een beetje liever te maken.

Bloemen zijn kwetsbaar en lief, ze maken mensen blij. Verschillende wetenschappelijke studies wereldwijd onderbouwen de positieve invloed van bloemen op ons gevoel, gedrag en de gezondheid. Bloemen brengen een goed gevoel, zowel bij de ontvanger als bij de gever. Een goed gevoel verspreidt en vermenigvuldigt zich. Maar lief zijn is niet voor iedereen altijd even gemakkelijk. Daar is durf voor nodig. Kortom, iemand moet beginnen de ‘feel good’-beweging op gang te brengen. Dat gaan wij doen, samen!

Samen bloemen brengen is het begin van dé ‘feel good’ kunstbeweging van de 22ste eeuw: Dare to love!


www.alek-sander.art De wortels van onze feelgood kunstbeweging

1: Wat wij willen Wij gaan met bloemen de wereld liever, aardiger, vrolijker, milder, positiever maken.

2: Wat wij zijn Iedereen mag zichzelf zijn. Ook als dat anders is dan wij zijn. Ook als er anders wordt gedacht als wij denken. Ook als er anders wordt gedaan dan wij doen.

3: Wat wij vinden Iedereen heeft het recht op een bloemetje. Ook als wij vinden dat iemand niet een bloemetje verdient.

4: Wat wij verdienen Niemand verdient het om ongelukkig te zijn. Ook verdient niemand het om ongelukkig te worden. Gelukkig zijn is niet voorbehouden aan enkele ‘uitverkorenen”.

5: Wat wij vinden Dat vinden wij volstrekt onbelangrijk.
Killing violence regrets the machine Mijn tegengeluid op de verheerlijking van het wapengekletter. Wereldleiders die niet voor elkaar willen onderdoen en ‘krachtige’ taal spreken. Kunstenaars die wapens tot esthetiek verheffen. Terroristen die hun onvrede met bommen uiten, bestrijd ik met bloemen. Met mooi en lief en vredig. Mijn bloemen vuren volautomatisch nog meer gevoelens van ‘open-je-hart’ de wereld in. Misschien wel zoals Kalashnikov dat zelf achteraf bedoeld heeft. Hij betuigde immers later zijn spijt voor het maken van dit doeltreffende wapen.

Chemical love at first sight De enige zekerheid die we hebben in het leven is dat we dood gaan. Laten we er dan voor zorgen dat we één groot feest maken van het leven.Beh


hind the scenes


Love Explosion Voel de totale overrompeling door emoties en de geweldige explosie van liefde en geluk. Net zoals ik die voelde bij de geboorte van mijn zoon.

Altijd blijven twijfelen Als de dag van gisteren kan ik mij herinneren dat ik mijn eerste schilderij had gemaakt. Een grijze kat tegen een iets van petrol-achtige achtergrond. Op een canvas schilderde ik met een kleine verfroller een kleur die ik mooi vond. En daaroverheen creëerde ik de vorm van een kat, die ik vervaardigde met behulp van afplaktape om een strakke outline te krijgen. Ik vond de vorm zelf gewoon mooi omdat het zo compleet bezijdens de werkelijkheid is en het toch als figuratief herkend wordt. Tegelijkertijd was het resultaat ook direct de grens van mijn kunnen.

Ik zeg dat ik mij dat als de dag van gisteren herinner, maar wat mij bij dit eigen eerste ‘werk-voor-aan-de-muur’ vooral bijstaat is de enorme onzekerheid die gepaard ging met het naar buiten brengen van mijn creatie. Ik had bedacht dat ik het aan een zeer goede vriendin cadeau wilde geven. Ik had het ook speciaal voor haar gemaakt. Ze is namelijk gek op katten. Ik lag er nachten van wakker en ik heb er weken over gedaan om aan haar te vragen of ze het leuk vond als ik dat werk aan haar zou geven. Misschien was het helemaal niet goed genoeg? Wellicht was het een te kinderachtige tekening. Zag het er niet veel te gemakkelijk uit? Waren de kleuren wel spannend genoeg? Was het wel geaccepteerd om afplaktape te gebruiken bij het maken van en kunstwerk? En die signering met eigen naam en die theatrale datumnotatitie, kon dat wel zo?

Zoals dat gaat was mijn vriendin meer dan vereerd met mijn schilderij. Het kreeg een prominente plek in de (design)woonkamer. Natuurlijk was ik trots. Maar ach, ach, ach, wat een onzekerheid stormt er toch in het hoofd van een kunstenaar. En dat blijft altijd. Geloof me. Dat zal nooit verdwijnen. Het enige dat ik mee kan geven aan andere makers: Omarm die onzekerheid en leer te genieten van de twijfel. Het zijn je instrumenten.

Never, never, never forget to fly.

Blijf weg bij mensen die jou en en jouw ambities klein houden. Kleine mensen doen dat. Terwijl grote mensen jou het gevoel geven dat jij ook groot kunt worden. Zelfs het meest onbeduidende rupsje is in staat om groots te worden. En tegelijk geeft helemaal niets in een rups ons het idee dat het prachtig wordt. Haal het mooiste uit het binnenste van jezelf. Verlies de cocon die je lijkt te beschermen, maar die jou alleen maar klein houdt. Omring jezelf met al het moois dat het leven te bieden heeft. En vergeet nooit, nooit, nooit, om te vliegen.


Angst voor positiviteit Als je erover nadenkt dan lijkt het haast ongelofelijk, maar uitsluitend positiviteit toestaan in je leven is helemaal niet zo gemakkelijk als dat het klinkt. Het schijnt vreemd over te komen maar ik ben meerdere malen in mijn leven mensen tegengekomen die juist angst hebben voor positiviteit. Terwijl we allemaal eigenlijk niets liever willen. Ik ken mensen die geluk, vrijheid en zorgeloosheid verwarren met één dimensionaal. En die vinden dat je je kop in het zand steekt en dat het ook niet al te snugger is. Sommige andere mensen denken dat als je probeert gelukkig te zijn of gelukkig doet, dat je dan gevoelsarm bent. Of nog erger dat je dom bent of als simpel overkomt. Maar niks is minder waar. Zorgeloos leven betekent natuurlijk niet dat je niet voor je beste vriend of vriendin klaar staat als ze gaan scheiden. Gelukkig zijn, zorgt er niet voor dat jouw kinderen nooit ziek worden. Vrijheid voelen, betekent niet dat jij niet met heel je hart en ziel van je vrouw en kinderen houdt. Het tegendeel is waar. Als je zelf lekker in je vel zit, heb je veel meer te geven aan hen die het allerdierbaarste voor je zijn en aan de wereld. Als je gelukkig bent met je eigen rijkdom, kun je de mensen en hun (on)hebbelijkheden in je omgeving loslaten in hoe zij door het leven willen. Als je in vrijheid leeft, kun je je omgeving bij je houden door ze los te laten.

Een vergadertafel voor in de ‘war’room speciaal voor corporate companies met een agressief strategisch aanvalsplan om de markt te veroveren, de concurentie uit de markt te verdrijven en gericht op de targetgroup te schieten...

... met liefde.

Luca’s army of love “Maak je voor mij een tank?”, Vroeg onze zesjarige Luca. Het lijkt zo normaal dat speelgoedfabrikanten soldaatjes, F16’s, geweren en ander oorlogstuig produceren om mee te spelen. Of dat ouders het kopen voor hun kleintjes. Eigenlijk vond ik een anti-tank veel stoerder. Ik maakte daarom een gecamoufleerd pantservoertuig met maximale vuurkracht dat vecht voor liefde. Eentje die met zwaargeschut projectielen van vriendschap en vrolijkheid vuurt.

Intersection of faith and meaning Geloof in de natuur. Geloof in het goede. Geloof in het mooie. Geloof waar je zelf in wilt geloven. Hou vast aan alles wat mooi en liefde is.


“Prutsen is ondersch van het creat


s de meest hatte fase tieve proces”


Walking a thin line between good and evil Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je doet of hoe je je gedraagt. Mensen hebben er toch wel een mening over. Of mensen je ‘aardig’ vinden of juist ‘veroordelen’ heb je zelf niet echt in de hand. En wat vandaag als prima wordt beschouwd kan morgen zomaar onacceptabel zijn in een aldoor transformerende maatschappij.


Mickey the symbol and his Minnie Mickey Mouse is voor mij het symbool van het gedachtengoed van het vrije Westen. Een wereld waarin je je vrij kunt voelen als je geld genoeg hebt. Mickey staat voor ultiem vermaak en entertainment, maar niets van Mickey is gratis of voor niks. Mijn Mickey is heel eenvoudig zelf na te maken zonder zorgen te hebben over copyrights van Disney, van Damian Hirst of van Aleksander.
Het leven van een aantal ouderen - dat zich in een vergevorderd stadium van dementie bevindt - wordt alsmaar stiller. Voor het project ‘Ambulante Zorgkunst’ bezocht ik jarenlang verschillende (gesloten) zorginstellingen in Almere om kunst te maken met deze (demente) seioren in de eindfase van hun leven. Om contact te maken en een leuke tijd met ze te delen. Om ze over hun leven te laten vertellen. En om dat leven te verpakken in een kunstwerk van bloemen. Ik ben alleen geïnteresseerd in hen. In hun leven toen en nu. En zolang ik contact met ze kan maken vraag ik naar hun fijnste herinneringen. Want ieder van hen heeft een periode in het leven gekend waarin ze voelden dat de wereld aan hun voeten lag. Soms ben ik ze na twee minuten alweer kwijt. En soms lijkt de tijd nooit op te houden.

Aleksander

Het project “Ambulante Zorgkunst” is een initiatief van Stichting Zijderups en wordt mede mogelijk gemaakt door Zorggroep Almere, Cultuurfonds Almere en gemeente Almere.


De zandmandala is een geometrisch kunstwerk dat geheel uit zand bestaat. Vroeger werden er allerlei kleine steentjes gebruikt in plaats van gekleurde zandkorrels. Deze vorm van kunst wordt in Tibet beoefend en vereist voldoende concentratie van de maker hiervan. Boeddhistische monniken zijn meestal een lange periode bezig om het kunstwerk af te krijgen. Het maken van een zandmandala kan namelijk soms maanden duren. Uiteindelijk ontstaat er een indrukwekkend kunstwerk met verscheidene kleuren en patronen. Het kunstwerk wordt na afloop geheel vernietigd. Hiermee laten ze op symbolische wijze zien dat niets permanent is. En dat het vooral gaat om het proces. Bij het maken van het bloemenkunstwerk gaat het evenzo om het proces; om de ochtend of de middag waarin we samen aan het creëren zijn. Wanneer het werk klaar is, vraag ik de maker daarom om het kunstwerk door elkaar te husselen. En ook al leg ik altijd uit dat wij een klein beetje vals spelen door het eindresultaat met de camera vast te leggen, toch vinden veel makers het eeuwig zonde.Voor het project ‘Ambulante Zorgkunst’ bezocht ik al eerder verschillende gesloten zorginstellingen in Almere om kunst te maken met deze demente bejaarden in de eindfase van hun leven. Om contact te maken en een leuke tijd met ze te delen. Ik liet ze over hun leven vertellen. En dat verhaal verpakte ik in een stilleven van de weinige bezittingen die ze nog om zich heen hebben. Want ‘spullen’ daar geven ze al lang niet meer om. ‘Alles’ mag je meenemen “als-je-het-leuk-vindt”. Ik ben echt geïnteresseerd in hen. Wie waren zij in de kracht van hun leven? En hoe voelen zij dat nu nog? Zolang ik ze kan bereiken probeer ik te achterhalen wat het geluk in hun leven was. Of informeer waarom bepaalde voorwerpen voor hen zo waardevol zijn. Het resultaat is een visualisatie van emotie. En soms, heel soms, weten ze na een week nog steeds dat we een leuke tijd gemaakt hebben. Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.

Het project “Ambulante Zorgkunst” is een initiatief van Stichting Zijderups en wordt mede mogelijk gemaakt door Zorggroep Almere, Cultuurfonds Almere en gemeente Almere.


Voyage Mevr. Cornelia Vlekkert heeft een heel mooi leven achter de rug, samen met haar man Egbert die helaas al is overleden. Het was een mooie dag toen ze met vrienden gingen zeilen op de Loosdrechtse plassen. Haar vrienden en vriendinnen gingen meteen na aanmeren even van de boot voor een ‘wandelingetje’. De zon stond mooi aan de hemel rechts van Cornelia en Egbert. Langzaam aan begon Egbert steeds verder naar haar op te schuiven en tenslotte sloeg hij een arm om haar heen. Een zoen bleef uit. Dat deed je niet meteen in die tijd. Maar sinds die dag bleef Egbert naar haar toe fietsen om met Cornelia een ‘wandelingetje’ te maken. En om haar een kus op haar wang te geven. De warmte die ze toen voelde in haar hele lichaam gaf haar het vertrouwen en de wetenschap dat dit voor altijd was. Ze konden samen geen kinderen krijgen, maar hebben een heel mooi leven achter de rug met veel reizen over de hele wereld. En Cornelia heeft haar hele leven veel geschilderd. Daar werd ze gelukkig van.

Terminus Mevrouw Hegeman is een schatje. Bij haar ben ik als eerste van harte welkom op haar kamer en natuurlijk vertelt ze graag over haar kinderen. En over de hond. En haar man. Maar niet in die volgorde. En al helemaal niet op elkaar aansluitend. En wat er nou precies allemaal van klopt is ook niet duidelijk. De hond waar ze zo van hield, vind ik op een van de foto’s uit het stapeltje dat ik mocht vasthouden. Gerookt? Nee natuurlijk heeft ze van haar leven nooit gerookt antwoord ze stellig terwijl ik een leeg pakje vloei klaarleg in m’n stilleven. Haar leven is wat gebutst en dat is duidelijk nog niet over. De volgende week is mevrouw Hegeman overgeplaatst naar een andere zorginstelling. Want tussen haar en de bewoners hier ging het niet altijd even gemakkelijk.

Trophies Meneer de Boer heeft een verzameling miniatuurdieren en is het meest gek op zijn biggetjes. Die vindt’ie ge-wel-dig. Ter nagedachtenis aan zijn overleden zoon en wijlen zijn vrouw heeft meneer de Boer twee glazen stulpjes met een kleinood erin. Het leven is klein geworden...


Overtime Meneer Beentjes heeft zijn vrouw - die hem nog dagelijks bezoekt - ontmoet op de handbalvereniging. Mevrouw beentjes vond hem niet bijzonder knap maar wel ongelofelijk lief. En hij was enorm goed in handbal. Het was zijn lust en zijn leven. Handbal en zijn vereniging stonden altijd op de eerste plaats. Nu is hij bijna verslagen. Nog resteert alleen nog de verlenging.

Temper Mevrouw Ines Delgado Garcia is een temperamentvolle vrouw uit Sevilla. Zo temperamentvol dat ze nergens te handhaven is. Overal waar ze terecht komt, slaat ze de boel kort en klein en is ze boos op alles en iedereen. In Vizier heeft ze eindelijk haar plek gevonden. Daar is het niveau van prikkels laag en dat is goed voor haar. Ze is aardig en heeft het reuze naar haar zin. En dat is een hele grote opluchting voor haar dochter. Nu heeft ze eindelijk de rust die ze verdient. haar dochter maakt een gezellige kamer voor haar.

Sequence De katholieke mevrouw van Buuren leefde voor het maken van series. In het biljarten. Daar was ze goed in. Dat ze daarbij rookte, is ze nog niet vergeten. Haar sigaretten bewaart ze in de rand van haar broek. Natuurlijk mochten we er een lenen voor de foto. Ze liet ons de series foto’s zien van haar biljarten, samen met haar man. Nu is ze in een nieuw hoofdstuk van haar leven beland.

Testimonium Mevrouw Jos Bruins zegt niet veel meer. Als ze enthousiast is, dan klapt ze in haar handen en kijkt ze je betekenisvol aan. Haar grote woonkamer is nagenoeg leeg. In de hoek van de grote ruimte staat een bed en aan de andere kant van de kamer onder het raam staat een klein tafeltje. Op de vensterbank staan twee bijbeltjes en een kaart. De kaart is van een (mede) Jehova’s getuige en toont het medeleven met het verlies van haar man. Maar dat Jos Jehova’s getuige is, dat weet ze al lang niet meer. Hopelijk houden ze dat in de hemel wel bij..Bloemen zijn heel kwetsbaar. Een flinke storm en ze liggen om. Een harde regenbui en ze zijn verzopen. Zonder moeite pluk je ze uit de grond. Bloemen zijn ook heel krachtig. Ze maken mensen blij. Lokken insecten naar zich toe met hun stralende kleuren en ze flirten met de hele wereld.

Camouflaged kiss Het lijkt wel alsof steeds meer mensen aanstoot nemen en zich daadwerkelijk gekwetst voelen wanneer zij twee personen elkaar de liefde zien tonen door hand-in-hand over straat te lopen, elkaar omhelzen en zoenen. En het lijkt ook wel alsof er steeds meer mensen zijn die dat ‘begrijpen’.


“Art cannot because eve is a new


be criticized ery mistake creation” - Mr. Brainwash -


Methylthioninium chloride (D. Hirst blauw) Wat spelen we graag voor god. Alles wat leeft, maken we mooier en beter door wetenschappelijk verrijking. Met veredeling en genetische modificatie creëren we een ideale wereld. Mijn bloemen zijn eveneens gemodificeerd en verfijnd tot in de perfectie. De wereld is dus maakbaar?

Love bombing ‘Operation Freedom’, ‘vredesmissies’; het zijn termen die verhullen dat we op het oorlogspad zijn. Wat mij betreft zou een vredesmissie er zo uit moeten zien. Het zou er zomaar toe kunnen leiden dat de vijand met liefde terugschiet.Leave the gun, take the violets Volgens mij krijg je terug wat je erin stopt. Als je iemand boos benadert, dan zal de ander niet meteen een liefdevolle terugkoppeling geven. Stel je je daarentegen kwetsbaar en hartelijk op naar een persoon, dan kun je daarvan doorgaans een positieve houding terug verwachten. Als je op pad gaat, laat dan je wapens thuis. En neem een grote bos bloemen mee. Dat zal je dag vrolijk kleuren.
Kwetsbaarheid is het nieuwe krachtig Het lijkt op voorhand een tegenstrijdigheid. Maar kwetsbaarheid kan juist tegenwicht bieden aan negatieve krachten. Kwetsbaarheid is namelijk niet hetzelfde als niet weerbaar zijn.

Het omgekeerde is zelfs veel meer waar. Wanneer je zeer weerbaar bent, dan pas kun je het jezelf permitteren om je kwetsbaarheid te tonen. En weerbaarheid hangt samen met zelfvertrouwen. De mate van zelfvertrouwen is evenredig aan de mate van weerbaarheid. Het gaat er dus om of je genoeg zelfvertrouwen hebt om van kwetsbaarheid jouw kracht te maken. En als je daartoe in staat bent dan bezit je het zelfvertrouwen om te zijn wie je wilt zijn.


First victory ultimate struggle Voor iedereen die vindt dat ons leven maakbaar is. En dat je al je geluk zelf in de hand hebt. Misschien moeten we wat meer accepteren dat het leven gewoon heel erg oneerlijk is. En dat begint al bij de conceptie.

Never never n


never give up


Dream with y


your eyes open
Bloom up for natural magnificence Het lijkt wel alsof ons hele leven erom draait. Wie heeft de grootste? Heeft de Amerikaanse president de grootste? Of Rusland, China misschien? Wellicht toch Noord Korea? Wint rijkdom van macht? Of is schoonheid beter dan intelligentie? Al vanaf jonge leeftijd zijn we bezig om anderen te overtreffen. De ‘grootste’ lijkt ons een plek hoger in de hiërarchie te garanderen. De beste plek als we voor nakomelingen willen zorgen. Ik creëerde in ieder geval de grootste ‘liefdevolle’. Als er dan toch gebattled moet worden. Dan maar met mooi, aardig en lief.


Leave lust of the wicked fear Elke vrouw heeft er één, maar niemand praat erover. Veel vrouwen kennen hun eigen lichaam helemaal niet echt. Maar kun je wel van jezelf houden als je niet eens naar jezelf durft te kijken? Hoe natuurlijk ons eigen lijf ook is, blijkbaar voelen we een gêne als we contact maken met onze seksualiteit. Zou het niet fijn zijn als we zonder oordelen de schoonheid van het vrouwelijk lichaam kunnen zien? Mijn bloemen zijn een ode aan de oorsprong van het leven. Dat mag gezien en gevierd worden.


e v o L for e l a SIt’s a small world after all


De kleinste expositie ter wereld Grote uitgebreide expositie op miniformaat speciaal voor poppenhuizen tijdens een kunstproject ‘Straat op de kaart’ in 2018 .


Never stop


p playing


#fakeit


ttillyoumakeit


In all things of nature there is something of the marvelous. Het lijkt te eenvoudige en misschien is dat het ook wel. Toch kunnen we het vaak niet door allerlei redenen en oorzaken. Maar ik kan je oprecht beloven. Geniet van het leven, van de natuur en van alles dat het leven gegeven is. Als je goed om je heen kijkt, ontdek je in de meest eenvoudige situaties de wonderen om je heen. Verzamel die wonderen in je geheugen en je zult je rijk voelen.

No time to waste the nuclear power plant Hoe gevaarlijk is gevaar? Of Zijn we banger voor de angst en de onzekerheid dan voor wat er feitelijk aan de hand is? Wat maakt ons angstig voor zaken die we niet begrijpen of in de hand hebben? Misschien vind je de mooiste dingen juist daar waar het gevaar begint.
Ever tried

Ever failed No matter

Try again

Fail again Fail betterLife is what happens when you’re busy making other plans.


Strong Fatima | Dare to love | “Stop!” lijkt het teken van deze hand. Kom hier niet voorbij. Maar het tegendeel is waar. De hand van Fatima wordt ook wel gelukshandje genoemd. Het symbool beschermt je tegen al het kwaad. En met al mijn kleurige bloemen maakt het tevens ruimte voor een vrolijk gevoel.

Change en No satisfaction in Cuba In 2015 reisde ik naar Cuba om daar ‘room with a view’ te fotograferen in Havanna. Deze fotoserie van mij werd frequent gepubliceerd in fototijdschriften en was overal op de wereld te zien op fotofestivals. Van New York tot Sydney en in Nederland op Fotofestival Naarden en Fotofestival Leiden. Het was verreweg het goedkoopste om een all-inclusive te boeken naar Cuba en dan zelf naar Havanna te reizen. En zo geschiedde. In Havanna had ik een ‘fixer’ geregeld. Iemand die de taal sprak en die alle gebruiken van de plaatselijke bevolking kende. Toen wij vanaf het Plein van de Revolutie naar ons verblijf gingen met de taxi, bleek dat het een ritje van nog geen 100 meter, maar de chauffeur deed er ruim twintig minuten over. Het torenhoge beeld van het beroemde plein verdween geen moment uit onze achterruit waardoor wij steeds luider moesten lachen. Eindelijk aangekomen bij ons verblijf, blafte onze fixer - waarmee we nog geen kennis hadden gemaaakt - iets naar de taxichauffeur waardoor het ritje geen vijfentwintig maar vijf euro kostte. Hadden we hem meteen al weer een stukje terugverdiend zei hij, toen hij zich aan ons voorstelde.

Bansky is voor mij een mooi voorbeeld als het gaat om kunst op een bankbiljet. Een idee dat door veel street art kunstenaars de afgelopen jaren werd opgepikt. Ik dacht als ik ook kunst ga maken op een bankbiljhet, dan maar op het mooiste en meest iconische biljet dat er bestaat. Uit voortzorg nam ik een kleine voorraad bankbiljetten van 3 pesos mee met de afbeelding erop van Che Guevara, wat voor toeristen overigens eigenlijk verboden is. Ik had toen nog geen idee wat ik ermee zou doen.

Het jaar erop was bijzonder voor Cuba. De Amerikaanse president Obama bezocht het prachtige land. En kort daarop mochten de Rolling stones er optreden. Een mooie gelegeheid voor deze kunstwerken, Change en No satisfaction.


Love is the only thing that multiplies by dividing itVoor een expositie op Urk werd ons kunstenaars gevraagd om te exposeren en daarbij werd de nadrukkelijk restrictie vermeld dat er geen bloot/naakt of sexuele afbeelding getoond mocht worden.

Ik heb een serie abstracten onder de titel ‘Best Before’. Althans het lijken abstracten maar dat zijn het niet. Het zijn close ups van eten zoals wij dat in de winkels vinden. Voor deze specifieke tentoonstelling ging ik op zoek naar verpakte schelvis. Want schelvis is het symbool voor Urk. Ik fotografeerde de schelvis in lijn met de andere werken en er ontstond een abstract waarbij je zonder al te veel fantasie stiekem een beetje aan een ‘kutje’ zou kunnen denken.

Gelukkig mocht schelvis op Urk wel gewoon geexposeerd worden.


“Life is an abstract art, and it’s up to you to make se nse of it”

Andy Warhols Space Invaders Space Invaders was een van de eerste moderne computerspellen in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Een spel met een eenvoudige lijn en veel herhaling van vormen. Precies zoals Andy Warhol eigenlijk zijn kunst benaderde. Dat gecombineerd met één van Andy’s beroemdste bloemen, maakt dit mijn Space Invaders versie zoals die helemaal voor Andy Warhol bedoeld is.

A R O OM WITH A V IEW A M ST E RDA M | T H E HA G UE | L E E UW A RDEN | R OTTER D AM LO FOT EN N O R WAY | T H E GA M B I A | C A R I B B E A N | V I RG I N I S L A N DS G R EECE | FR A N CE | H AVA N N A CU B A P O L A N D | G RO NI NG E N | A NTW E RP E N | E I N D HOV EN | HAAR LEM N A A RD E N VE STI NG | L E L Y STA D | A L M E RE | PUR MER END N E W Y O RK | L E I DE N | L A G OS NI G E RI A | SYD NEY AUSTR ALIA

2014 | 11-12 - 05- 0 3 | S t i l l t ra v e l i n g e x h i b i t i o n V i e w s o f F o t o f e st i v a l N a a rde n | Ca rteb l a n ch e | Ams terda m Z O 2 0 1 4 | 0 1 - 1 0 - 3 1 - 1 2 | G a l l e ry e x h i b i t i o n | I Q G a l e ri e | Z w ol l e 2 0 1 4 | 0 4 - 1 0 - 0 5 - 1 0 | G a l l e ry e x h i b i t i o n | A t e l i e r ro u t e | Lel y s ta d 2014 | 05- 0 9 - 0 1 - 1 0 | Th e f i rst m i n u t e s a f t e r t h e l a st p e rf o rm a n ce | T h ea ter Agora | Lel y s ta d 2014 | 22-09 - 0 3 - 1 0 | S a l e s e x h i b i t i o n V i e w s o f t h e w o rl d | A p p e l B ra sseri e & P o di um | H a a rl em 2014 | 01-07 - 0 1 - 0 9 | S t i l l t ra v e l i n g e x h i b i t i o n V i e w s o f F o t o f e st i v a l N a a r den | Rea de | Ams terda m 2014 | 0 1 - 0 4 - 3 1 - 1 2 | P e rm a n e n t S a l e s E x h i b i t i o n | G a l l e ry A l e k san der Art | Lel y s ta d 2014 | 01 - 0 4 - 3 1 - 1 2 | P e rm a n e n t S a l e s E x h i b i t i o n | G e o rge F ro m m B a ta v i a H a v en | Lel y s ta d 2 0 1 4 | 0 1 - 0 1 - 3 1 - 1 2 | P e rm a n e n t S a l e s E x h i b i t i o n | W o o n su xes | Lel y s ta d 2014 | 0 1 - 0 1 - 2 3 - 0 3 | G o i n g o n F o t o f e st i v a l N a a rde n | B u rggo l f P u rmeren d | P urmeren d

2013 | 0 7 - 1 2 - 3 1 - 1 2 | G o i n g o n F o t o f e st i v a l N a a rde n | B u rggo l f P u rmeren d | P urmeren d 2013 | 01-11 - 0 6 - 1 2 | C o n t i n u e d M o re F o t o f e st i v a l N a a rde n | A I S L i jst e n ma keri j & Ga l l eri e | Al mere 2013 | 2 6 - 0 6 - 1 0 - 0 7 | C o n t i n u e d F o t o f e st i v a l N a a rde n e x p o | P a v i l j oen Luch t | Lel y s ta d 2013 | 1 8 - 0 5 - 2 3 - 0 6 | F o t f e st i v a l N a a rde n 2 0 1 3 | B a st i o n Ora n je | Na a rden V es ti n g

2012 | 2 9 - 1 0 - 1 4 - 1 1 | T h e P h o t o A ca de m y A w a rd | F o t o ga l e ri e A m sterda m | Ams terda m 2012 | 0 7 - 0 6 - 2 9 - 0 9 | Th e P h o t o A ca de m y A w a rd | F o t o a ca de m i e E i n dh o v en | E i n dh o v en 2012 | 0 4 - 0 6 - 0 7 - 0 8 | D o u b l e Tre e b y Hi l t o n | D o u b l e Tre e b y Hi l ton | Ams terda m 2012 | 30- 0 5 - 1 6 - 0 6 | T h e P h o t o A ca de m y A w a rd | D e si gn ce n t re de Wn kel h a a k | An tw erp en 20 1 2 | 2 7 - 0 4 - 2 2 - 0 5 | T h e P h o t o A ca de m y A w a rd | F o t o ga l e rie | Gro n i n gen

2011 | 1 4 - 1 0 - 1 6 - 1 1 | Th e P h o t o A ca de m y A w a rd | F o t o ga l e ri e F o t o gra m | Ams terda m 20 1 1 | 0 9 - 0 9 - 0 9 - 1 0 | Th e P h o t o A ca de m y A w a rd | F o t o m u se um | Den H a a g 2 0 1 1 | 0 5 - 1 1 - 1 4 - 1 1 | On t w e rp o p de w e g | S ch a gch e l st ra a t 3 9 | H a a rl em 20 1 1 | 2 5 - 0 3 - 0 1 - 1 0 | T h e P h o t o A ca de m y A w a rd | F o t o ga l e rie | E i n dh ov en 2011 | 04- 0 3 - 3 0 - 0 3 | T h e P h o t o A ca de m y A w a rd | D e si gn ce n t re de Wi n kel h a a k | An tw erp en 2 0 1 1 | 1 4 - 0 1 - 1 5 - 0 2 | T h e P h o t o A ca de m y A w a rd | F o t o ga l e ri e | Ro tterda m

2 0 1 0 | 1 2 - 1 1 - 0 7 - 1 2 | Th e P h o t o A ca de m y A w a rd | F o t o ga l e rie |Gron i n gen 2010 | 21-10 - 24- 1 0 | F i a t L u x | S i e dl ce X I I F e st i v a l o f S ci e n ce a n d A rt s | B i o l oi ca l I n s ti tute | Si edl ce | P o l a n d 2010 | 01 - 1 0 - 0 7 - 1 1 | I n t e rn a t i o n a l P h o t o F e st i v a l G R I D 2 0 1 0 | B l a u we H a l l en | Ams terda m 2 0 1 0 | 1 8 - 0 9 - 2 4 - 1 0 | D e F o t o p ri js | N e de rl a n ds f o t o m u se u m | Rotterda m 2010 | 08-09 - 3 1 - 1 0 | N o o rde rl i ch t | F ri e s h i st o ri sch e n l e t t e rk u n di g m u seum Tres s o a r | Leeuw a rden 20 1 0 | 2 8 - 0 8 - 2 6 - 0 9 | Th e P h o t o A ca de m y A w a rd | F o t o m u se um | Den H a a g 2010 | 04-06 - 0 6 - 0 6 | I n t e rn a t i o n a l G ra du a t i o n P h o t o A ca de m y E x h i b i t i on | Lo o ds 6 | Ams terda m 2 0 1 0 | 2 3 - 0 3 - 1 8 - 0 4 | C o n n e ct i o n s | J a n sje | H a a rlem

2 0 0 9 | 2 7 - 0 3 - 2 1 - 0 4 | He t Oo g | P h o t o A ca de m y A m sterda m


exhibitions

2 0 2 0 | 1 7 - 0 1 - 0 4 - 1 0 | D a re t o l o v e | F l o w e r A rt M u se u m | Aa l s meer | Ams terda m 2 0 1 9 | 1 2 - 1 2 - 1 6 - 1 2 | D a re t o l o v e | T i n y ’s G a l e ri e | M a st ers of LX RY! | Ams terda m 201 9 | 0 8 - 1 2 - 1 5 - 1 2 | L e a v e l u st o f t h e w i ck e d f e a r | N a st y W o men | de b a l i e | Ams terda m 2 0 1 9 | 2 3 - 1 1 - 0 1 - 1 2 | D a re t o l o v e , G o i n g o n | E du a rd P l a n ti n g Ga l l ery | Ams terda m 2 0 1 9 | 2 3 - 1 1 - 0 1 - 1 2 | D a re t o l o v e | E du a rd P l a n t i n g G a l l ery | P AN Ams terda m 2019 | 1 7 - 0 4 - 2 2 - 0 4 | S o l o E x h i b i t i o n D a re t o l o v e & 3 D | E du a rd P l a n ti n g Ga l l ery | Ams terda m 20 1 9 | 1 7 - 0 4 - 2 2 - 0 4 | D a re t o l o v e 3 D | E du a rd P l a n t i n g G a l lery | Kun s tRa i | Ams terda m 2019 | 28-03 - 0 9 - 0 5 | S o l o E x h i b i t i o n D a re t o l o v e | G a l l e ry 5 & 3 3 / A rt o t e l & E dua rd P l a n ti n g Ga l l ery | Ams terda m 201 9 | 2 1 - 0 2 - 2 4 - 0 2 | F l o w e r p o w e r 2 . 0 | E du a rd P l a n t i n g G a l l ery | Art Ka rl s ruh e| Dui ts l a n d 2019 | 06-02 - 1 0 - 0 2 | S o l o E x h i b i t i o n F l o w e r p o w e r 2 . 0 | E du a rd P l a n t i n g Ga l l ery | Art Ro tterda m Qa de| Rotterda m 2 0 1 9 | 1 7 - 0 1 - 2 9 - 0 2 | W a t i s e e n k u n st e n a a r? | K V F | Arch i p el | Al mere 2019 | 2 6 - 0 9 - 3 0 - 0 9 | F l o w e r p o w e r 2 . 0 | S a l o m e R e ch e sK e l l e rm a n | Art Kop en h a gen | Den ema rken

2 0 1 8 | 0 7 - 1 2 - 1 0 - 1 2 | L u ca ’s a rm y o f l o v e | M a st e rs o f LX RY! | Ams terda m 2018 | 1 1 - 1 0 - 1 4 - 1 0 | W a l k i n t h e t h i n l i n e b e t w e e n go o d a n d e v i l a n d mo re | ADAF | Ams terda m 201 8 | 2 1 - 0 9 - 2 3 - 0 9 | F l o w e r P o w e r 2 . 0 , t h e n e x t ge n e ra t i o n | Stra a t op de ka a rt | Lel y s ta d 201 8 | 0 3 - 0 2 - 0 4 - 0 2 | F l o w e r P o w e r 2 . 0 , t h e n e x t ge n e ra t i o n | Stra a t op de ka a rt | Lel y s ta d

2017 | 0 5 - 1 2 - 0 5 - 0 2 | F l o w e r P o w e r 2 . 0 , t h e n e x t ge n e ra t i o n | S a l e s exh i b i ti o n Si emp re | Ams terda m 201 7 | 0 7 - 1 2 - 1 1 - 1 2 | K i l l i n g v i o l e n ce re gre t s t h e m a ch i n e | M a s ters o f LX RY! | Ams terda m 2 0 1 7 | 1 3 - 1 0 - 1 5 - 1 0 | L e a v e L u st o f t h e w i ck e d f e a r, B l o o m up ( . . . ) | ADAF | Ams terda m 2 0 1 7 | 2 7 - 0 9 - 0 2 - 1 1 | K i l l i n g V i o l e n ce re gre t s t h e m a ch i n e | 4 Th e B en efi t | E n s ch ede 2017 | 0 8 - 0 8 - h e de n | F l o w e r P o w e r 2 . 0 , t h e n e x t ge n e ra t i o n | M a ch 1 Co n cep ts to re | Ams terda m 2 0 1 7 | 0 5 - 0 9 - 2 7 - 0 9 | F l o w e r P o w e r 2 . 0 , t h e n e x t ge n e ra t i o n | 4 Th e B en efi t | E n s ch ede 2017 | 0 8 - 0 8 - h e de n | F l o w e r P o w e r 2 . 0 , t h e n e x t ge n e ra t i o n | M a ch 1 Co n cep ts to re | Ams terda m 2 0 1 7 | 0 8 - 0 6 - 0 5 - 1 2 | F l o w e r P o w e r 2 . 0 , t h e n e x t ge n e ra t i on | Rev a n u | Ams terda m 2 0 1 7 | 0 3 - 0 6 - 1 0 - 0 6 | I n t e rse ct i o n o f f a i t h a n d m e a n i n g | Fl o ri a dep os ter | Al mere 2 0 1 7 | 1 2 - 0 1 - 1 9 - 0 1 | S ch a t t e n v a n V i zi e r | V i zi er | Al mere

2 0 1 6 | 2 6 - 1 0 - 1 2 - 1 2 | M a ch t , f o o dp ri n t s | P ro v i n ci eh ui s | Lel y s ta d 2 0 1 6 | 2 8 - 1 0 - 0 5 - 1 1 | S ch a t t e n v a n C a st ro v a l v a | C a s trov a l v a | Al mere 2 0 1 6 | 0 2 - 0 8 - h e de n | E n jo y L i f e R e d, B l a ck , W h i t e | M a ch 1 Co n cep ts to re | Ams terda m 2 0 1 6 | 1 1 - 0 7 - 2 5 - 0 7 | S ch a t t e n v a n Z e p h y r | Z e p h y r | Al mere 2 0 1 6 | 2 9 - 0 4 - 2 9 - 0 5 | A ro o m w i t h a v i e w | He a d On P h o t o Fes ti v a l | Sy dn ey Aus tra l i a 2016 | 0 8 - 0 2 - 0 7 - 1 0 | E n jo y L i f e ( t i t l e i n sp i re d b y C o ca C o l a | S a le exh i b i ti on Ny h a v n | H a a rl em

2 0 1 5 | 0 4 - 1 1 - 1 5 - 1 2 | A ro o m w i t h a v i e w | C a rt e B l an ch e | Ams terda m 2015 | 2 2 - 1 0 - 2 3 - 1 1 | A ro o m w i t h a v i e w | L a go s P h o t o I n t e rn a t i o n a l a rt Fes ti v a l | La gos Ni geri a 2 0 1 5 | 1 0 - 1 0 - 3 1 - 1 0 | A ro o m w i t h a v i e w | I n t e rn a t i o n a l P h otofes ti v a l Lei den | Lei den 2 0 1 5 | 1 0 - 0 9 - 2 0 - 0 9 | A ro o m w i t h a v i e w | P h o t o vi l l e | New Yo rk 2 0 1 5 | 1 5 - 0 6 - 3 1 - 1 2 | E n jo y L i f e ( t i t l e i n sp i re d b y C o ca C ol a | Geo rge | Lel y s ta d 2 0 1 5 | 0 6 - 0 3 - 1 0 - 0 6 | F o o d p ri n t s | G e m e e n t eh ui s | U rk 2 0 1 5 | 0 5 - 1 0 - 0 1 - 0 3 | M e t de w i l de f ri sh e i d v a n l i m o e n e n | Rea de | Ams terda m


Rick de Leeuw gaat rocken pagina

7

A

leksand (Leiden seert een select bloemcollages i damse Eduard P lery onder de t love’. De fotografisch is al sinds zijn j

Aleksander Willem


UIT

Dumoulin wil nog niet aan de Tour denken

Sport

11 DONDERDAG 16 MEI 2019

Dare to love

der Willemse n, 1968) expotie van zijn in de AmsterPlanting Galtitel ’Dare to

h kunstenaar jeugd een ver-

zamelaar van bloemen. Inmiddels heeft hij een uitgebreid beeldarchief. Voor de composities van zijn kunstwerken worden alle bloemen individueel gefotografeerd. Met digitale collages creëert hij moderne stillevens om bij weg te dromen uit de alledaagse realiteit. De intrigerende creaties kunnen de harde werkelijkheid verzach-

mse: ’Chemical love at first sight’.

ten en verbloemen; met een spanningsveld tussen zien en voelen. Willemse (Leiden, 1968) was als conceptmaker en copywriter jarenlang werkzaam in de reclamebranche. Met genomineerde en bekroonde campagnes. Na een opleiding aan de Fotoacademie in Amsterdam is hij zich sinds 2010 volledig gaan richten op fo-

tografie en ’feel good’ art. Zijn autonome werk is te zien geweest in het Fotomuseum Den Haag, het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en op fotofestivals in Amsterdam, Lagos, Leiden, Naarden, New York en Sydney. ’Dare to love’ is te zien tot en met 13 juli. www.eduardplanting.com

Kiss from a rose Een leven vol lust, overgeven aan genot en begeerte, is laag, slecht, zinnelijk, onedel en ijdel.” Aldus Boeddha. Wat denkt’ie wel eigenlijk, die Boeddha. Ik zou zeggen geniet zoveel mogelijk van je korte leven. Want het leven is verukkelijk, maar je moet het wel zelf leuk maken. En laat je vooral niet door anderen voorschrijven wat je wel en niet moet doen. Door niemand niet. Niet door mij en ook zeker niet door Boeddha.


Only love gives us the taste of eternity De menora is de brenger van het licht, het goddelijke licht. De joodse mystieke traditie leert dat de middelste arm van de menora bezield is door de overvloedige stroom licht van boven, waardoor deze het licht door kan geven aan de andere zes armen. In de loop der tijden werd de menora het symbool van het Jodendom. Het symboliseert het idee dat de moderne staat Israel een voorbeeld mag zijn voor alle naties in de wereld.

The true mason always carries his working tools everywhere Om altijd maar aan de ruwe steen te blijven schaven en slijpen en hakken en schuren om deze steeds beter en perfecter kubiek te krijgen is een mooie opgave voor ons ‘eeuwige leerlingen’. We dragen natuurlijk de gereedschappen die we nodig hebben altijd bij ons. Of laten we het erop houden dat we dat proberen te doen. Als we al weten wat de juiste ‘tools’ zijn in bepaalde situaties. Het ‘Alziend oog’ dat ik maakte met mijn bloemen staat centraal en ziet ‘alles’. Maçonnieke werktuigen zweven eromheen en herinneren ons aan de mogelijkheden die wij hebben bij het bewerken van onze ruwe steen.Pac Man Flower Pac Man, het klassieke computerspel uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Een van de succesvolste computergames aller tijden. Vanwege het succes verschenen heel veel verschillende vervolgspellen. En probeerden ‘handige’ ondernemers een graantje mee te pikken van het wereldwijde succes van Pac Man. Mrs. Pac Man, Super Pac Man, Pac Man Madness enzovoorts. Na 39 jaar kom ik met Pac Man Flower. Een originele versie die er toch maar mooi nog niet was. En die aanmoedigt zoveel mogelijk liefde te happen.Arno + Aleksander Arno kwam ik tegen tijdens een creativiteitswedstrijd voor jonge creatieven bij de ADCN (Art Directors Club Nederland) in Felix Meritus op de Keizersgracht in Amsterdam. Zeker twintig zeer talentvolle junior-reclameteams - 40 reclamecreatieven - hadden zich die ochtend aldaar verzameld in de hoop vandaag voor het allerbeste idee beloond te worden met de eeuwige eer. Deze duo’s kenden elkaar goed kenden en werkten al samen bij grote bekende reclamebureaus in Amsterdam. Ik had niet zo’n partner. En eerlijk gezegd schoot het ook niet heel erg op met de erkenning waar ik als reclamecreatief al jarenlang extreem hard voor aan het werk was. Ik had mij in m’n uppie aangemeld als copywriter en ik zag ‘s morgens vroeg bij binnenkomst dat er nog slechts een copywriter en twee art directors waren die zich solo hadden opgegeven. Een van die twee art directors zag er ‘supercreatief’ uit. “Ik moest er voor zorgen dat ik aan hem gekoppeld zou worden.”, dacht ik. Helaas, de andere copywriter was veel doortastender geweest en had zich al bij dit talent gevoegd. Ik werd derhalve automatisch gekoppeld aan de enige overgebleven wat introverte stille vriendelijk maar allesbehalve flamboyant creatief uitziende art director Arno. Daags voor de wedstrijd hadden alle deelnemers de briefing ontvangen om zich voor te bereiden op deze dag. En nadat Arno en ik het noodzakelijke introductieritueel achter de rug hadden, besloten we eerst maar eens door elkaars brainstormschetsjes te grasduinen. Volgens mij was het bij al het tweede of derde schetsje, dat Arno liet zien, dat ik een eureka-moment voelde. Wat een geweldig idee liet hij me zien. We hoefden er alleen nog maar een leuke presentatie van te maken. Die dag won ‘ik’ de creativiteitswedstrijd van de ADCN. Met een topidee van iemand die ik nog nooit eerder had ontmoet. Maar “A-l-e-k-s-a-n-d-e-r--W-i-l-l-e-m-s-e had gewonnen!”, las ik in de vaktijdschriften. Na afloop besloten wij om maar eens periodiek bij elkaar te komen en te kijken of we een creatieve ‘klik’ konden ontdekken. Het bleek het begin van een lange, mooie en inspirerende samenwerking.


Arno + Aleksander | merkemoties Omdat wij beiden geen mega-indrukwekkende portfoliomap hadden, besloten wij onze naam in de reclamescene te maken met een eigen brand: arno+aleksander. Bij branding gaat het doorgaans om het bouwen van een bepaald gevoel om een merk heen. Wij werden de ‘super’specialisten in het ontwikkelen van de emoties: arno + aleksander | merkemoties. Een conceptuele kunstproject waarbij de emoties vooropgaan en het eventuele merk tegen betaling kan aanhaken.

Zo ontwikkelden wij de Opgelucht©. Een ‘geen boete’ op een geel papiertje. Deze legden wij onder de ruitenwissers van auto’s om vervolgens te kijken naar de reacties van de mensen na afloop van een feestelijk reclamegala.

Als wij een introductiegesprek voerden bij een reclamebureau, dan ging altijd een van ons even naar het toilet aldaar om een originele Verwarring© achter te laten, door in het hele toilet overal vliegen aan de muur te plakken.

De Marc Dutroux actionfigure zorgde voor een daadwerkelijke Shock©, want merkemoties van arno+aleksander voelden wel echt aan.

Zo ook onze Gêne©, een plastic tasje met daarop de afbeelding van videotheek de Pornokoning. Het werd een gewild object in de reclamescene en verstrekt door de ADCN bij de aankoop van een annual. Gedragen door reclamecreatieven in een creatieve omgeving gaf het een geuzengevoel. Maar als je ermee door de supermarkt heen liep, kon je zelf die heerlijke gêne beleven.


arno+aleksander geeft opluchting ©

arno+aleksander geeft opluchting ©

Loop je nietsvermoedend Loop je nietsvermoedend terug naar jeterug auto,naar zie jejevan auto, verzie af je dat van hetver mis af is. dat het mis is. Shit! Alweer Shit! zo’n gele Alweer prent. zo’nGeïrriteerd gele prent.ruk Geïrriteerd je de bonruk onder je dedebon ruitenwisser onder de ruitenwisser van je auto vandaan. van je auto Wacht vandaan. eens Wacht even... eens Dit is even... helemaal Dit is geen helemaal boete. geen boete. Precies. Dat Precies. is exact wat Dat is het exact is: geen wat boete. het is: geen boete. Wel een opluchting Wel eendus. opluchting Gekregen dus. van Gekregen arno+aleksander. van arno+aleksander.behoefte aan verschillende emoties te stillen, kopen we het al hebben, dan kopen we gewoon opnieuw. Maar dan het Want dit nieuwe mobieltje heeft ‘blue tooth’ technologie. je wel tot 25 meter onder water. Verspilling? Verderfelijke ppij? Arno+aleksander geeft geen waardeoordelen.

s te ervaren zonder de daarbij gebruikelijke s het assortiment [merk]emoties© Geen anarchistisch antwoord op de ptiemaatschappij. rciële aanvulling voor mensen die wel an pure emoties ©. ag een emotie © cadeau doen. n die liefst onverwachts tegen emotie © aan lopen.

ers die alles al hebben.

arno+aleksander geeft schouderklopjes ©

at we kopen, voorzien we nele behoefte. ons toe in de wereld van winnaars. maakt het leuten nog gezelliger. pas echt mee.

Complimentjes. Ze lijken zo eenvoudig te geven of te krijgen. In de praktijk is dat nog wel eens anders. Veel mensen vinden het helemaal niet makkelijk om iemand te zeggen dat’ie het zo goed doet. Terwijl anderen juist weer moeite hebben met het in ontvangst nemen van aanmoedigingen. Schouderklopjes© ruimen een barrière uit de weg. Voor zij die willen geven als zowel voor zij die krijgen.zieke ziek ziek geest gees gees


Arno + Aleksander | e-mailcampagne Arno en ik ontwikkelden een e-mailcampagne die ons een schare fans en volgers opleverden binnen de reclamewereld. Zo ontstond er vraag naar ons als freelance reclameteam.

30/03/05 Het was al maanden een trend in Nederland: vanaf een viaduct een steen of een stoeptegel gooien op onderdoorgaand verkeer.

e ke ke ten sten sten 17/06/05 Michael Jackson was net vrijgesproken van de misbruik van minder jarige kinderen. Daar hadden wij zo onze eigen gedachtes bij.

De shoot op het schoolplein in Lelystad maakte ouders boos en

joegen ons agressief weg. Gelukkig hadden we genoeg beeld om een compilatie te maken.

17/07/05 De term bukake dook opeens overal op.

16/08/05 Zo lieten wij weten dat wij in te huren waren in de vakantieperiode.

08/09/05 Veel terroristische aanslagen waren er in die tijd. En het verhaal ging dat martelaars in de hemel 72 maagden mochten ontvangen.

21/10/05 Er was veel angst over de nieuwe vogelgriep. 01/01/06 Gelukkig nieuwjaar.


Only true contact can spread the love virus Als we onze handdruk achterlaten in een petrischaaltje dan ontwikkelen kolonies zich na verloop van tijd zodat een kleurrijk geheel van vormen ontstaat en de handafdruk weer zichtbaar wordt. Ik heb in dit petrischaaltje een ontwikkeling van liefdeskolonies gefingeerd met mijn bloemen. Als we dan toch een virus moeten verspreiden, laten we dan in ieder geval een liefdesvirus verspreiden. Want dat kan de wereld goed gebruiken. Ik in ieder geval wel.
May the force be with you


Dare to be different#private #personal #individual


#own #secluded #intimate #discretionary

#exclusive #independent #non-public
“Every a new be


y day is eginning”


the best thing about staying soft is that you are so much harder to break.


Bio Aanvankelijk begon ik mijn creatieve carrière als fotograaf en conceptmaker. Een professionele ervaring die later mijn artistieke carrière zal vormgeven. Als kind al was ik een fervent bloemenliefhebber. Door de jaren heen bleef ik gefascineerd door de positiviteit en de blijheid die bloemen met zich meebrengen. En ook door de complexe vormen en intense kleuren in hun verscheidenheid. Een interesse die tot op de dag van vandaag is gebleven.

Wat in mijn jonge leven begon als een liefhebberij werd de inspiratie voor mijn ontwikkeling als kunstenaar. Ik maak mijn composities met verschillende soorten bloemen die individueel werden gefotografeerd. Op basis van mijn bloemenarchieven creëer ik modern stilleven voor een hedendaags publiek. Mijn kunstwerken brengen een opgewekte blik op de wereld aan de kijker in het zogenaamde informatietijdperk. Een tijd waarin we elke dag worden overspoeld met nieuws en content, want dat is de realiteit in grote delen van onze maatschappij.

Daarom wordt het steeds aantrekkelijker om weg te dromen van onze dagelijkse routine. ‘Welkom in de wereld van geluk, van mooi, blij en vrolijk. Voel je zorgeloos en positief. Ga voor zacht en liefdevol in een harde samenleving vol frustratie, lust, hebzucht en jaloezie ‘. Het is mijn streven om de slechtheid in de wereld te ‘verbloemen’ door u mijn ‘feel good’-kunst te laten beleven.
Liefhebbers van hedendaagse kunst en met name pop-art en street-art, zullen in mijn kunstwerken ontdekken dat ik mijn inspiratie vind in hedendaagse en moderne kunstenaars zoals Banksy, Mr. Brainwash, Takashi Murakami, Andy Warhol, Invader, Basquiat, Damien Hirst en Jeff Koons. Van de een waardeer ik de maatschappelijke betrokkenheid en het voorhouden van een spiegel aan de maatschappij. Van de ander bewonder ik de voorliefde voor iconische figuren en van een derde de eenvoud van de tweedimensionale bijna grafische vormegeving in de uitvoering. Mijn appreciatie voor de commerciële benadering van bijna al mijn inspiratiebronnen verraden misschien wel mijn eigen zakelijke reclameachtergrond.

Mijn eigen kunst toont altijd een persoonlijke betrokkenheid bij de wereld om mij heen. Het stelt iets aan de kaak, komt voort uit een verwondering of een levensbeschouwing. In ieder geval heeft elk werk een verhaal, mijn verhaal. Dat is te allen tijde voor mij een voorwaarde om te bepalen of een kunstwerk het daglicht gaat mogen aanschouwen.

Een van de voordelen van mijn concept - en daarmee wellicht onbedoeld een voorbeeld van mijn commerciële voorkeur - is dat het zich leent om kunstwerken ‘op verzoek’ te maken zonder dat het ten koste gaat van de artistieke waarde, zolang het geëngageerd blijft. Als een liefhebber van mijn werk verzot is op rode rozen, witte margrieten of roze gerbera’s dan maak ik voor hem of haar een kunstwerk met rode rozen, witte margrieten of roze gerbera’s. Het is mijn missie om mijn publiek ‘blij’ te maken met mijn werk. En door in te spelen op hun wensen ben ik nog meer in staat dat waar te maken.

Dit boek toont in alle kwetsbaarheid wie ik nu ben en waar ik nu sta als kunstenaar. Ik hoop dat het anderen weer inspireert.

- Aleksander -


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.