Aktuelt i Gl. Rye, nr. 83, februar 2022

Page 1

elv - for det står i... er man s

Nr. 83 · november · 2021

GL. RYE

Møllemarkedet byder på nye oplevelser Side 26

Helteliv i Gl. Rye Jonas udlever heltelivrollen

L RYE T U TUR · GA

RE R/

ME M

RE R/

TUR · GA

Side 2

M

ME

L RYE T

U

D

et

er n si g ma

Anna Klahn om at vende hjem

”Kostalden” tager form

Side 8

Side 33 1


Redaktion Ansvarshavende redaktør Iben Johanne Thomsen Sognepræst ijt@km.dk

Lise Hartwell GRIF

liseengel@gmail.com

Helteliv i Gl. Tekst Ebbe Kristensen Fotos Anders Foss

Grethe Bremer. Skribent grethe.bremer@gmail.com

”Når jeg engang får børn, skal vi bo i Gl. Rye”. Det tænkte Jonas Begtrup-Hansen, da han for år tilbage var pædagogmedhjælper her i Gl. Rye, mens han boede i Aarhus. Og det lykkedes så for seks år siden, da han sammen med kæresten Signe flyttede ind som nogle af de første i en af de nye boliger på Skovfyrsvej.

Anna Klahn Skribent anna@skrivskrivskriv.dk

Jonas er i dag 39 år, og har sammen med Signe har børnene Iben, Pil og Arn på henholdsvis 10, 7 og 3 år.

Lene Leth FDF

Anna Poulsen Borgerforeningen annagpoulsen@gmail.com

Ebbe Kristensen Skribent ebbeKristensen@outlook.com Maria Bjørn Skribent mariamoelgaard@gmail.com Martin Skaar Skribent martin@mjacobsen.dk

Ove Krogsøe Formand ove@krogsoe.dk Tove Olsen Kasserer Tove.Hogh.Olsen@itelligence.dk Peer Thøgersen Grafiker

2156 7751

pt@ptgrafisk.dk

Produktion Oplag: 1.200 stk. Forside: Jonas Begtrug-Hansen Foto: Anders Foss

Næste nr. deadline søndag 30 januar Udkommer senest 22. februar. Indlevering af materiale til: pt@ptgrafisk.dk 2

Når man træder ind i deres hyggelige bolig, føler man sig straks velkommen et sted, der udstråler personlighed, kreativitet, aktivitet og engagement. Og selvom pladsen er begrænset, er der også plads til et klaver og to hjemmearbejdspladser! Både Jonas´ og Signes – mange kender nok Signes systue og skrædderi Løvfærd, der tidligere lå på Ryesgade. Jonas er udannet som pædagog og kandidat i filosofi med speciale i pædagogik og filosofisk vejledning, og dette har dannet baggrund for et utraditionelt videre uddannelses-og

arbejdsforløb, der i løbet af de seneste år har ført til et selvstændigt helte-liv, Han er fra Silkeborg, hvor hans forældre stadigt bor. Han læste på seminarium og efterfølgende på universitetet i Aarhus, hvor han boede flere steder, inden Signe og han flyttede til Gl. Rye i 2015. I øvrigt samtidig med venner fra Aarhus – Eigil og Rikke, der også stadig bor her i Gl. Rye.

Kald det kærlighed… Jonas fik som nævnt for alvor interesse for Gl. Rye, da han var pædagogmedhjælper i SFO’en og var også på Bison et stykke tid. Og en af de sjove oplevelser han husker, var da han spillede og sang ”Kald det kærlighed”. ”Som pædagog er det jo godt at kunne spille på guitar og synge lidt, men jeg blev lidt overrumplet, da Sofus på sidste række rakte hånden op og sagde ”den sang har min far skrevet!”” Så fandt Jonas ud af, at Lars Lilholt også boede her i nærheden… Efter end uddannelse arbejdede Jonas blandt andet to år som specialvejleder på Sølystskolen i Egå og fem år frem til 2019 i psykiatrien. Han har haft særlig fokus på filosofi, vejledning og rollespil. Men han har også arbejdet som selvlært grafiker og web- og spildesigner. Forfatter og iværksætter er også titler, man kan hæfte på Jonas.

Kreativitet, musik og leg er Jonas vokset op med. Her som 4-årig


Rye

Jonas fik opfyldt sit ønske om at flytte til Gl. Rye da han fik børn - her sammen med Signe og børnene Iben, Pil og Arn.

Foruden sin selvstændig virksomhed underviser han også i et vikariat hos erhvervsakademiet Dania Games i Ebeltoft de studerende i spiludvikling, især spildesign med såkaldt ydre formål. Det kaldes også serious games eller læringsbaseret spil.

Helteliv.dk Og nu det, der fylder mest hos Jonas i disse år og som han allerhelst vil snakke om: Helteliv, et unikt udviklet rolle- og brætspil. 100 % udviklet og produceret af Jonas. Udviklingen startede tilbage i 2014.

Det er et bordrollespil baseret på nordisk mytologi og går ud på, hvordan pædagogik, fortælling og regler kan skabe personlig udvikling for deltagerne. Det er især udviklet til fagpersoner, som ønsker at anvende bordrollespil i deres arbejde med børn, unge og voksne. Mere end 300 danske skoler og institutioner har købt spillet, som man rent fysisk får i en stor kasse. Jonas har i øvrigt også selv udviklet den webshop, han sælger spillet fra. Det unikke ved Helteliv er den pædagogiske vinkel. Kort fortalt er det en fortælling om helte i et ma-

gisk middelalderunivers. Normalt deltager syv personer. Heltelivet bliver til i dialog med regler styret af en leder, mens de øvrige deltagere lever sig ind i rollen som fortællingens helte. Spil-lederen er hovedfortæller i den fiktive verden og spiller alle de væsener – venner såvel som fjender – som heltene møder på deres eventyr. Deltagerne råder over heltenes frie viljer, beskriver deres handlinger og fører dramatiske dialoger med hinanden, og dem de møder på deres vej. Deltagerne sidder med kort, som beskriver heltenes

Fortsættes næste side. 3


Nogle gange må terningerne rulle for at finde ud af, hvad der sker i fortællingen

evner, og må af og til rulle med terninger for at finde ud af, hvad der sker i fortællingen. Helteliv drejer sig om at spille en rolle i en kollektiv fortælling. Herunder at tage ansvar, træffe svære valg, møde konsekvenser af sine handlinger og være noget for andre i et fællesskab. Der er ikke tale om religion eller moral, men udvikling af personligheder. Og når Jonas skal svare på, hvad en helt egentlig er, så er det at være noget for andre faktisk en vigtig del. ”Og at erkende, at der er noget større end en selv, som betyder noget”, tilføjer Jonas. Man kan læse meget mere på helteliv.dk – som Jonas naturligvis selv har udviklet og designet, ligesom han har stået for at grafik og alle

tegninger. I en detaljeringsgrad og med et udtryk, der let leder tankerne hen på Ringenes Herre. Han har senest også lavet en udgave rettet mod arbejdet med mindre børn, ”Småhelte”, som han datter har været med til at udvikle.

Heltmodig fremtid – også i Gl. Rye Så der er gang i tingene og kreativiteten hos Jonas. Der ligger selvfølgelig dansk tankegang og pædagogik bag Helteliv, men Jonas har store ambitioner: ”Jeg har en drøm om at gøre spillet internationalt, det vil i praksis sige på engelsk. Det kommer til at kræve enorm indsats og vil tage tid. Men det er ikke umuligt, nu det allerede har vist sin værdi i Danmark”, siger Jonas med et fast blik.

Så der er ikke tvivl om, at kreativiteten og engagementet vil blomstre i mange år fremover på Skovfyrvej. Familien nyder dog også at slappe af på terrassen og kigge ud over markerne og over mod skoven. Og som mange andre tilflyttere har Jonas også lært og sætter pris på venligheden og hjælpsomheden i Gl. Rye, herunder at alle hilser på hinanden. ”En af de ting jeg har erfaret er, at når man mødes i forskellige fora eller foreninger her i Gl. Rye, er det at være og snakke sammen ligeså vigtigt som det, man egentlig skulle mødes om”, siger Joans og slutter med at fortælle, at hans også er vild med at ro kajak (helst i ferskvand…) og elsker hele området omkring Gudenåen.

Jonas gennemførte i oktober et to-dages kursus om Helteliv for fagfolk inden for pædagogikken

4


Vivi og Lotte glæder sig til at komme i de nye lækre lokaler.

Vivi fejrer 20 års jubilæum med ny salon Tekst: Martin Skaar Jacobsen

Med et års forsinkelse på grund af corona holder Vivi 20 års jubilæumsreception 27. november. Samtidig indvier hun lækkert nyistandsat og opdateret salon og præsenterer navneskift til PARK By Gl. Rye Hårstudie. Larmende maskiner, støv og svedige håndværkere har for en stund stjålet opmærksomheden fra den lydløse saks og den sagte, snurrende trimmer på Fyrreskrænten 1, hvor Vivi Andersen har sin egen frisørsalon nu på 21. år. Byens frisørsalon er nemlig selv blevet trimmet og har fået en opdatering til glæde og gavn for både kunder og personale. Det markerer Vivi med en jubilæumsreception lørdag 27. november fra 15-17.00, og alle er velkomne. Kunderne var i ugevis under byggeriet forvist til en ombygget men hyggelig garage, så Vivi og Lotte fortsat kunne tæmme krøller og bakkenbarter med mere.

- Jeg vil gerne blive ved med at drive forretning her fra Gl. Rye og gerne 20 år mere, så derfor har vi fået bedre gulve, akustik og lys, og rumindretningen er blevet mere logisk og praktisk, fortæller Vivi, der samtidig med sit jubilæum kan afsløre, at hun og ægtefællen flytter til Gl. Rye og derfor af samme årsag også er i gang med ombygning og modernisering af husets boligkvadratmeter på førstesalen. - Med en bedre salon og lidt mere albueplads bliver der endnu rarere at være her for alle, og jeg har samtidig kun nogle få meter hjem efter en lang arbejdsdag, siger Vivi og griner. - Det har været 21 sjove og hyggelige år, og jeg har lyst til at takke hver og en af mine faste kunder fra naboen og alle andre lokale til den halvdel af mine kunder, der kommer fra selv Nordjylland og Fyn for at blive klippet hos os, slutter Vivi.

Vivi forhandler PARKs produkter i salonen.

år! Læs mere om Vivis salon på www.­ glryehaarstudie.dk. Bestil tid hos PARK By Gl. Rye Hårstudie: Telefon: 8689 8948 E-mail: info@glryehaarstudie.dk

Med ny salon er Vivi og Lotte mere end klar til juletravlheden - og de næste 20

PARK er en dansk kæde af uafhængige frisører i Norden med egne eksklusive kvalitetsprodukter, som er gennemtestet og godkendt af frisørerne selv. Produkter, som du kun

finder i kædens frisørsaloner og nu altså hos Vivi i Gl. Rye. Vivi deler PARKs passion for hår og hårpleje med fokus på nyeste trends, bæredygtighed og produkter med naturligt

indhold. Ved samarbejdet med PARK har Vivi adgang til kurser på kædens eget akademi, som skal sikre højeste faglighed, udvikling og konkurrencedygtighed.

5

Erhvervsportræt


Historier fra Rye

Julen i gamle dage Redigeret af Grethe Bremer

På den lille gård Mariedal på Emborg Vestermark, blev Rasmus Gert Rasmussen Nørregaard født i 1897 som den yngste af tre børn. Han har skrevet om sin barndoms jul i begyndelsen af 1900-tallet, som du kan læse et sammendrag af her: I de korte dage kom julen, og med den begyndte juleforberedelserne. Først skulle der gøres rent over hele huset, så skulle messing og kobbertøj pudses. Der blev så vidt jeg husker også brygget øl, men den helt store begivenhed var bagningen, som begyndte tidlig om morgenen og varede til sen aften. Der blev sjældent bagt rugbrød den dag, men udelukkende franskbrød, sigtebrød, kringler, småkager og pebernødder. Det var den eneste tid på året, der ikke blev sparet på noget. Dekoration gran og juletræ – fra gammelt hæfte Foto: Privat eje

Ude skulle der også gøres rent, og alle dyrene skulle have et ekstra foder juleaften. Der var ingen nisse at give julegrød, for dem er der ingen af, hvor der er sandjord, de holder til på de fede jorder. Endelig var det juleaften, og vi var i vort bedste tøj. Julenadveren bestod af risengrød kogt i sødmælk, det var den eneste gang om året det skete. Derefter fik vi flæskesteg og medisterpølse, dog ikke fra vor egen gris, for den blev først slagtet længere hen på vinteren, men fra familier, som slagtede til jul. Det var skik, at vi skulle smage hinandens grise, så fik de en bid af vores, når vi slagtede. Det var kærkommen dengang, for alt der ikke blev spist i de nærmeste dage, skulle saltes ned. Når vi havde spist, blev juletræet tændt. Der var der seks lys på. Og så skulle der synges en masse julesalmer. Så fik vi julegaver, som var meget beskedne, hvis

6

der da var nogle. Vi fik en håndfuld pebernødder, et kræmmerhus bolsjer og et med figner. En gave fra vor høker blev delt ud, og så legede vi gættelege, om vi kunne vinde nogle pebernødder fra hinanden - men ikke bolsjer eller figner, dem gav vi ikke fra os. Senere fik vi kaffe og kringle, og så var det sengetid. Vi havde en dejlig juleaften. Juledagene var også hyggelige, undertiden kom der gæster eller det kunne ske, at vi var i byen. Men tit var vi også hjemme, og holdt jul i stilhed og havde det hyggeligt sammen. Juletræ i skolen, var også en af julens oplevelser. En skik som nøje blev fulgt i mit hjem var, at man i juledagene kun spiste franskbrød med smør, og endda også med pålæg. Dog kunne det ske, at far anden juledag sagde: Jeg vil have et stykke rugbrød. Nytårsaften blev også festligholdt. Selv om dagene mellem jul og Helligtrekonger, nok var arbejdsdage, så blev særlig eftermiddagene brugt til at besøge slægt og venner, og til at modtage besøg, så arbejdet blev ikke til så meget. Men efter Helligtrekonger! Rokken, som var sat til side inden jul, for der måtte intet snurre rundt i julen, kom i gang igen, og med den også karterne. I loen svang far plejlen, hvis det da ikke var tøvejr, for så var han ofte i marken. Det var store stykker at komme over med en hest. Helligtrekongersaften skulle også gerne gøres lidt festlig. Med Helligtrekongersdag, den 6. januar, var julen slut. Hverdagen og dermed skolen begyndte igen.


Julehilsen fra Gl. Ry ca. 1930 Foto: Privat eje

Rye Kirke ca. 1895 Foto: Arkiv.dk

Julehilsen med billede af Ester Bæklund Andersen fra Rye 1923

Foto: Arkiv.dk

Søren Andersen og hans kone slagtningen mange steder. Parret på billedet er væver Grisen slagtes ca. 1895. Slagteren kom og hjalp med une. Billedet er fra Dover Sogn, Bach, som var den sidste sognerådsformand i Rye Komm Katrine. De er bedsteforældre til smedemester Søren som dengang var nabosogn til Rye Sogn. Foto: Arkiv.dk

7


ME

L RYE T

U

RE R/

TUR · GA

M

M

RE R/

T U R · GA

Anna Klahn - om at vende hjem til sin barndomsby

Anna Klahn holdt dette års Sct Hans tale

ME

L RYE T

U

Af Maria Mølgaard Bjørn

I sidste artikel i serien Gl. Rye turretur skal vi møde Anna Klahn, hvis returbillet til Gl. Rye i første omgang ikke var selvvalgt, men alligevel endte med at være den billet, der hjalp hende til at lande helt - både i sig selv og i sine omgivelser.

Parallelforskydning af virkeligheden Da klokken på Gl. Rye skole i august i år ringede børnene ind til et nyt skoleår, ringede den også Anna Klahn ind til hendes første skoledag i 1. kl for 25 år siden. I år var det blot ikke hende, der fyldt af både spænding og nysgerrighed fandt frem til sin plads i lokalet på 1. sal., men derimod hendes søn, Eik. Men udsigten fra vinduet var den samme, som dengang for 25 år siden. Og det var Geert iøvrigt også. Og Marie. Og Asger.

efter gymnasiet flyttede til Århus med fremtidsplaner om både en lang sommer i Berlin og udviklingsarbejde sammen på Mellemfolkeligt Samvirke, men som bekendt byder livet på mange overraskelser, som kan påvirke den i første omgang fastlagte kurs. Annas tidlige barndom tilbragte hun i Harlev, men da forældrene fandt ud af, at de savnede mere natur omkring familien, end det Harlev kunne tilbyde dem, samt ønskede at komme tættere på familien, ryk-

Selvom Glarbo ligger lidt uden for Gl. Rye, var det dog ikke svært at blive en del af fællesskabet i byen. “Jeg suste jo bare med mine klassekammerater hjem efter skole og legede, så jeg følte mig ikke udenfor. Men når det er sagt, så kunne jeg godt længes lidt efter at være en del af hele hverdagen i Gl. Rye med huller i hækken og spontane møder og lege på vejene.”

At Gl. Rye også skulle være stedet, hvor Anna Klahns egne børn voksede op, var ellers ikke en del af den livsbane, Anna forestillede sig, da hun Anna som 10 årig

8

kede de til Glarbo. Her købte de den gamle købmandsbutik, og selvom den ikke havde fungeret som butik i nogen tid, og der stadig lugtede lidt hengemt, så var lokalerne i Annas øjne et skatkammer af smukke ting og fortællinger om en svunden tid. “Jeg husker kobbergryderne, der hang ned fra loftet og en mandshøj kaffemølle, som stod der midt i butikken. Det hele var som en magisk labyrint.” fortæller Anna med store øjne, som genkalder hun sig den barnlige begejstring over stedet, og man fornemmer, hvilken inspiration det må have givet til et barn med skrivelystne fingre.


I Gl. Rye gik Anna til forskellige fritidsaktiviteter, men særligt kirken fik speciel plads hos Anna. Her gik Anna til kor, og i dag forbinder hun kirken med lutter gode minder om et rart og trygt fællesskab. Til kor var kirken mindre kirke og mere klubhus, som man kender det fra sportsverden. Et rum, hvor der var plads til både de højstemte, smukke salmer samt mindre andægtigt sjov og ballade. “Jeg har brugt virkelig mange timer i kirken, og det var også her jeg tjente mine første penge ved at synge til gudstjenester og andre kirkelige handlinger.”

Fra smørhul til ...hul I takt med at verden udvidede sig med overgangen til Mølleskolen og senere Klejtrup Efterskole ændrede Annas opfattelse af sin barndomsegn sig også. “Jeg kan huske, jeg tænkte, at jeg aldrig ville flytte tilbage til sådan et lortested, og da jeg gik på efterskole, besøgte jeg næsten ikke Gl. Rye i et helt år.” Allerede mens Anna gik på gymnasiet i Silkeborg overvejede hun at flytte fra Glarbo, men den drøm gik først i opfyldelse, da hun flyttede til Århus. “Jeg flyttede mine ting ad flere omgange, og de sidste havde jeg med mig i en Ikea-pose først med toget og så på cykel. Særligt den sidste del af turen husker jeg tydeligt - cyklende alene gennem Århus mod Hasle Torv. Fornemmelse af frihed og af at være alene og spændt på alt det nye, der ventede.” I skæret af ungdommens ubekymrethed og legende tilgang til livet, gik hverdagene i Århus med at arbejde, være sammen med vennerne og lægge planer for først en lange sommer i Berlin og senere en rejse med Mellemfolkeligt Samvirke.

“Hvad laver jeg her?” Med drømmene endnu intakte nød Anna Berlins liv og sommervarme, men midt i den uendelige sommer dukker der imidlertid to blå streger op. For Anna og hendes kæreste er det dog ikke lig med braste drømme, men nærmere et kursskifte, og hjemme i Århus igen inkluderer drømmene nu bare et barn og et liv som en lille familie. Karla bliver født i dec. 2011, og med hende ændrer ønskerne for en hverdag sig alligevel. Igen er det ønsket om at være tættere på familie og naturen der trækker, og får Anna og hendes kæreste til at kigge mod barndomsegnen med nye øjne. “Det gav mening at flytte, men det var ikke lysten til at bo Ry, der drev beslutningen. Jeg husker min første tur med barnevogn i Ry, og jeg tænkte bare: Hvad laver jeg her? Mange af mine venner fra Ry var først lige flyttet hjemmefra, og nu gik jeg her som ung mor blandt mine venners forældre.” Det var en ambivalent periode, men med tiden fandt Anna sig dog mere og mere tilrette i byen. Sammen med sin kæreste og Karla flyttede de i et minibofællesskab sammen med nogle venner i skoven ved Knudhule og senere kom også Eik til. Anna læste Litteraturhistorie i Århus, og ved siden af begyndte hun også at skrive igen, hvilket bl.a. resulterede i digtsamling, “Fra den afdødes hus”, som udkom i 2015.

Digtsamlingen ”Fra den afdødes hus”

Foto af den gamle købmandsbutik i ­Glarbo, hvor Anna voksede op. Arkiv.dk Læs også John Jensens fine portræt af ”Den grønne købmand” på www.glrye.dk Aktuelt nr. 26.

Kompasnålen peger på Gl. Rye I 2016 møder Anna sin nuværende mand, Asmund, men faktisk er det ikke første gang, de to mødes. Allerede som barn holdt Anna meget af at skrive og således kunne hun efter mødet med Asmund gå hjem i sine dagbøger og slå op, hvad hun havde skrevet om ham. “I min dagbog fra min skoletid har jeg skrevet, at han var en af de seje, men også lidt irriterende drenge.” griner Anna og fortæller videre, hvordan hun kan huske, at hun sammen med en veninde sneg sig rundt i Kvickly og lurede på ham, når han var på arbejde. Efter debuten er skrivning kommet til at fylde mere, og Anna er begyndt på lærerseminariet med et ønske om at komme til at vække lidt skrivelyst i børn og unge ad den vej. Samtidig uddanner hun sig også fra Den Jydske Forfatterskole. I Ry bor Anna og Asmund til leje i Asmunds forældres hus, men da lysten til at få deres eget trænger sig på, melder der sig samtidig en mulighed for at flytte væk fra området. I første omgang besnæres Fortsættes næste side.

Foto: Ib Hansen

9


Anna af tanken om at flytte væk, og de kigger i en periode mod Djursland, men i det øjeblik muligheden for at forlade området er der, bliver følelsen af at høre til tilsvarende meget stærk. “Det gør pludselig ondt i

ind i det lille røde bindingsværkshus ud til Ryesgade nær kirken for derefter at “komme helt hjem” i huset på Gerstedvej. “Huset, et parcelhus fra 70érne, er alt andet, end jeg har drømt om, men alligevel er det mit drømmehus. Her er jeg tæt på alt og er omgivet af gode folk.”

Inspiration fra naturen og området

Anna med søster Ida og kaninen Piv

sjælen at skulle væk fra området. I første omgang vil jeg ikke rigtig erkende det, og undskylder mig med, at det også er bedst for børnene at blive i området.” Men det er ikke (kun) det, der afholder Anna fra at flytte. På trods af modvilje og en lovning om aldrig at flytte hjem, så har området med tiden alligevel krøbet sig helt ind under huden på Anna i en sådan grad, at det ikke er muligt at flytte. I stedet lejer de sig først

For Anna og hendes skriveprocesser spiller naturen i området også en særlig rolle. “For mig er naturen min adgang til kreativitet”. Desuden har hun fået et andet blik og syn på byen og området efter at have boet her hele sit liv med undtagelse af nogle få år. “Det har givet mig mulighed for at følge et perspektiv, og se hvordan det ændrer sig over tid.” Selv har hun oplevet at gå fra en følelse af stagnation, da hun flyttede tilbage til Ry som nybagt, ung mor, mens vennerne flyttede den anden vej ind til Århus, til at være taknemmelig og glædes over at opleve byen og områdets udvikling. Og selvom planerne og drømmene ret tidligt skiftede karakter, så fylder afsavnet til det, der ikke blev, overhovedet ikke. “Jeg er bare landet nu.” Følelsen af at være landet det helt rigtige sted tilskriver Anna også de folk, hun deler by med

“Jeg kan godt lide at bo et sted, hvor det giver mening at engagere sig i hinanden. Hvor folk gør sig umage for ikke at være sig selv nok, men gør sig umage for andre mennesker, ikke for egen vindings skyld, men blot fordi vi er bundet sammen af tid og sted, og vi har et ønske om et fælles bedste.” Anna og Asmund har sammen Vera på 3 år, og hvis der ikke allerede er et hul i hækken ind til naboen, så tænker jeg ikke, der går lang tid, inden børnene får lavet et - måske med hjælp fra deres mor?

Rodelundvej

Nye udstykninger er på vej på Hjarsbækvej, hvor Skanderborg Kommune har opkøbt et større areal, der med tiden skal udstykkes til boliger og desuden tænkes anvendt til fælles offentligt tilgængeligt areal. Gl. Rye

Kommunen har tilkendegivet, at en udstykning vil ske i takt med, at der bliver plads i byens daginstitutio-

Hjarsbækvej

ner, og at der også skal kigges på den øgede trafik gennem byen, som flere udstykninger vil medføre. Horsensvej

Nye udstykninger på Hjarsbækvej... 10


Seks nye leje-boliger er på vej i Gl. Rye Af Peter Hald

Bid for bid er det gamle ”Skowolter-hus” på Emborgvej 6 blevet revet ned for at give plads til seks nye lejeboliger i samme stil og størrelse som de otte lejeboliger, der allerede er opført på mejerigrunden mellem Ryesgade og Emborgvej. Det er gået stærkt med at nedrive ejendommen på Emborgvej 6, der tidligere rummede sko-firmaet Skowolter og en overgang var udlejningsbolig. Det er igen bygmester Anders Bertram fra Ry, der med firmaet BertramHus ApS står for de seks nye boliger, der forventes at være klar før sommerferien 2022. - Husene bliver ligesom de andre på mejerigrunden. Hver bolig bliver på 92 kvadratmeter og får tre værelser, og det bliver den samme husleje – 8990 kroner om måneden plus forbrug, fortæller Anders Bertram, som tilføjer, at de nye huse tilsluttes fjernvarmen.

Beboere flyttet ind De otte første boliger er ved at blive fyldt med beboere, og de første er allerede flyttet ind. I skrivende stund er der tre ledige ud af de otte boliger. De nye beboere er dels børnefamilier og dels seniorer. Parkeringsarealet til de nye boliger er etableret, men mangler dog det sidste asfaltlag. Der er indkørsel fra Emborgvej, og man ikke må køre ind fra Ryesgadesiden. Apropos kørsel gør Anders Bertram opmærksom på, at der ikke er tale om en smutvej mellem Emborgvej og Ryesgade. - Der er kun indkørsel for bebeboere, og det vil skabe for mange farlige situationer, hvis bilister bruger vejen som stikvej mellem Emborgvej og Ryesgade, siger Anders Bertram.

De første otte boliger på mejerigrunden er klar, og der er allerede flyttet en del beboere ind. Foto: Peter Hald

For nylig var en stor gravko i gang med at nedrive ejendommen Emborgvej 6. Her skal der bygges seks nye boliger i samme stil som de øvrige i området. Foto: Peter Hald

Vil du læse historien om ”Enghavegård”, så gå ind på www.glrye.dk Aktuelt nr. 30 og læs Martin Skaar Jacobsens fine portræt af gården.

11


20 år med Aktuelt i Gl. Rye Kjeld Christensen FDF, Aage Augustinus Menighedsrådet, Susanne Bohøj GRIF, Ove Krogsøe Borgerforeningen samt grafiker Peer Thøgersen var Initiativtagerne, da Aktuelt startede for 20 år siden.

Redaktør Iben Johanne Thomsen skriver: For 20 år siden blev hele Gl. Ryes beboerblad Aktuelt dannet i et samarbejde mellem GRIF, FDF, Borgerforeningen og Gl. Rye Menighedsråd. De 4 står stadig bag Aktuelt, og sørger for, at bladet bliver til, og at økonomien hænger sammen, men i tidens løb er mange andre kommet til. Aktuelt lever i kraft af de mange flotte bidrag, der gives fra byens foreninger, institutioner, frivillige skribenter og fotografer, og ikke mindst grafiker Peer Thøgersen, som har været med fra begyndelsen.

Bladet har vist sig at udgøre en del af sammenhængskraften i Gl. Rye, fordi bladet som fysisk magasin omdeles til alle husstande. For Gl. Ryes mange børn er det en sport at finde gode venner, familiemedlemmer og sig selv i bladet, eller selv skrive i det. Her kan du se et udpluk af de mange historier, der har været bragt i bladet gennem årene – og bliver du nysgerrig, kan du finde alle numre af Aktuelt på www.glrye.dk og læse mere. STORT TILLYKKE– vi glæder os til de næste 20 år!

2001 Aktuelt nr 1 er på gaden i september l Trafik - hastigheden skal ned, flader ved Møllestien og Rimmersvej l Indsamling til nyt GRIF klubhus l Henrik Brunsøe køber Lyngbakkerne af Rye Nørskov l Flygtninge fra Afghanistan kommer til byen l Aage Augustinus ny præst i Sognemenigheden.

2006 Rambøll kommer med oplæg til forskønnelse og trafiksanering af midtbyen l Første tegninger på ”kirkehuset” fra Årstidernes tegnestue l ”Aktuelt” udkommer i farvetryk og med betalte erhvervsportrætter og annoncer l Debat om antallet af nye boliger på Hedelundvej og Galgebakken l Ønske om at gøre Ryesgade til ”sivegade” bl.a. uden kantsten, for at sænke farten l Der investeres i nye motorer på Varmeværket l Henrik Lund indsættes som ny Sognepræst.

2002 Fjernvarme - får vi billigere varme på grund af hjælpepakke? l­­ Glrye.dk går på nettet l Præstegården renoveres - licitation på ”kirkehuset" l Bålhytte ved håndboldbanen. l Poul Brandt stopper som uddeler efter 37 års ansættelse i Gl. Rye Brugsforening - Henrik Rasmussen bliver ny uddeler l Verner Christensen siger farvel til Gl. Rye skole efter 28 år. 2003 Brugsen bygger nyt vindfang og bliver til DagliBrugsen. Nye åbningstider 8-19 alle ugens dage l Vandværket fejrer 100 års dag l Bison bygger til og går fra 69 til 90 børn, måske vuggestue næste gang? l Busrute 311 i fare for at blive lukket l Else Dyrvig ny skoleleder l Valgmeningheden holder sin første gudstjeneste l HC Grosbøll igen præst for Sognemenigheden l GRIF bygger klubhus, delvis ved hjælp af frivillige l Borgerforeningen: Vision 2015 udarbejdes for byens fremtidige udvikling . 2004 Skal vi have et Medborgerhus? l Biblioteket har været i den gamle sparekasse siden 1996, men åbner nu i nye lokaler på skolen l Kommunesammenlægning? l Ny bro over Salten å forbinder stisystemer l Nye storparceller på Galgebakken er solgt og Hedevej påbegyndt l Hastighed på Ryesgade nedsættes fra 50 til 40 km/t. l Gl Rye Kajakklub indvier nyt bådhus l Byens sidste butik (foruden Brugsen) Gl. Rye Trikotage lukker. 2005 Kloakering af Ryesgade - separering af regnvand og spildevand l GRIF´s klubhus indvies l Borgerforeningen arbejder på en helhedsplan for byens udvikling l Opstart af Gl. Rye Bådlaug l Brugsen runder 10 mill i omsætning l Gl. Rye vision 2045 afleveres til kommunen l HC Grosbøll har 25 års jubilæum som sognepræst og stopper samme år l Udstykningsplaner for Hjarsbækvej og ved Møllen.

2001

12

2002

2003

2004

2005

2007 Borgerforeningen: Ry Kommune har ikke lyttet nok til vores Vision 2045 l Svært at sælge byggegrunde l Ry kommune lægges sammen med Skanderborg Kommune l Else Dyrvig stopper som skoleleder l Galten Elværk etablerer bredbåndsforbindelser l Sognehuset under opførelse l Torben Steen ansættes til skoleleder l Aage Augustinus stopper som Valgmenighedspræst l Trafikken debatteres stadig, er 40 km/t rimelig l Restaurering af Gl. Rye Mølle. 2008 Valgmeningheden nedlægges. Restkapital på 58.000 kr skænkes til Aktuelt l Sct. Sørens Hus indvies og døbes ”Sct. Sørens Hus l Landsbysamvirket i Skanderborg Kommune etableres l Olie/gaspriser på himmelflugt, varmeværket varsler nye prisstigninger på 25% l Gl. Rye MTB klub bliver etableret l Før byggemodning af Galgebakken finder Skanderborg Museum spor af mindst to langhuse fra ca. år 200-525 år e. Kr. l Foredragsforeningen ”UDSYN” etableres. l Skal der være grusgrav ved Rodelundvej? 2009 ”Hatten” sættes på Gl. Rye Mølle l Varmeværket nedsætter prisen og får nej til brug af frit brændselsvalg - undersøger alternativer, samarbejde med Brædstrup Fjernvarmeværk l Grusgravplaner droppes og juletræ plantage etableres l Ny hundeskov i byen l Farten gennem byen dabatteres med kommunen l Planer om reetablering af området ved Emborgbroen.

2006

Hvad har vi skrevet om i de tyve år i ”Aktuelt i Gl. Rye”...

2007

2008

2009

2010

201


11

2010 16 nye udstykninger på Skovlunden etableres, boligmarkedet vender måske nu l Gl. Rye Branddasker Laug fejrer 25 års jubilæum l Brugsen roses af kunderne for mere økologisk udvalg siden udvidelsen l Møllen får fondsmidler til at færdiggøre vingerne på møllen l Biblioteket - ikke mere faguddannet personale, Bogcafé betjent af frivillige opstår l ”Trafikvagterne” roses for at sikre børnene sikkert over Ryesgade om morgenen l Området ved Emborg Bro bliver indviet l Varmeværket undersøger muligheden for solceller og grundvandsvarme. 2011 Borforeningen deltager i debatten mellem Lyngbakkekomiteen og Henrik Brunsøe l Lukker buslinie 311..? l Møllen får sine nye vinger monteret. l GRIF arbejder på etablering af en tennisbane l Torben Steen stopper som skoleleder l Lisbeth Have slutter efter 30 år som leder af Bison l Ny lukkelov skaber udfordringer for Brugsen l Borgerforeningen arrangerer ”Sille Awten” l Gl. Rye MTB bliver kåret til Årets Idrætsforening i kommunen l Bison fylder 30 år l Aktuelt har 10 års jubilæum. l Bålhytte ved Kallehave etableres l Borgerforeningen arbejder på at skabe en offentlig fond der kan overtage Lyngbakkerne l Varmeværket arbejder videre med Solceller og Grundvandsvarme efter tilskud på 3,5 mill. fra Energistyrelsen l Skolen og Bison får fælles ledelse. 2012 Helle Futtrup bliver ny skoleleder og kontaktansvarlig til Bison og Brit Sparvath ny leder i Bison l Østjysk Bolig overvejer byggeprojekt i byen l Borgermøde om Lyngbakkerne l Præst Henrik Lund slutter som præst i Gl Rye l Generalforsamlingen godkender Varmeværkets investering i solceller og grundvandsvarme l Flagallén har 25 års jubilæum l Tennisbanen åbner l Nye ejere på Lyngdal l Sille Awten gentages l Iben Johanne Thomsen bliver ny præst i Gl. Rye kirke. 2013 Byggegrunde på Møllesvinget udbydes til salg l Østjysk bolig fremlægger plan for bygning af 33 almene boliger på Hjarsbækvej l FDF i Gl. Rye fylder 25 år l Nu kan der også sendes pakker fra Brugsen l Naturfond Gl. Rye er en realitet, indsamling af fondskapital på 250.000 er på plads l Brugsen kampagne ”brug en flad tyver” mere om ugen er en opfordring til at handle mere lokalt l Borgerforeningen efterlyser friske kræfter l Vandværket indsætter vandmålere der kan fjernaflæses . 2014 Varmeværket sætter gang i projektet med solvarme og varmepumper l Farvel til pavillon ved Bison og goddag til udbygningen - børnetallet falder i Gl. Rye l Anette Rehoff Christensen ny leder i bison l Brugsen er optimister efter gode tal i omsætningen - tingene er vendt l DM i MTB bliver storsucces for Gl. Rye ungdom, da de kommer hjem med 5 medaljer l Der arbejdes på 33 nye huse på Hjarsbækvej 2015 Skal Plejecenter Dalbogaard nedlægges? l Kommune arbejder på at sikre skolevejen ved skolen l Lyngbakkefonden: Lyngbakkerne tilhører nu Gl. Rye l Rejsegilde på nye boliger på Hjarsbækvej l Mie Sabye igen MTB danmarksmester U16 l Indvielse af Varmeværkets sol og grundvandsvarmeanlæg l Ten Eyes giver lokal koncert efter MGP l Branddaskerlauget fylder 30 år l Gl. Rye Antik sættes til salg l Varmeprisen falder igen l Gl. Rye Bådlaug fylder 10 år l Fælleshuset åbner hos Gl. Rye Antik.

2012

... læs de

2013

2014

uAktuelle nyheder

2015

2016

2016 Fodgængersignal opsættes ved skolen l MTB klubben har rytter til Europa- og verdensmesterskaberne l Fælleshuset inviterer til Borgermøde om det gamle mejeri l Brugsen søsætter idéen om at borgerne låner brugsen penge til ombygning, 1,1 million i lån fra borgerne l Bogcaféen og ”Snutteklubben” lukker l Vi har Danmarks grønneste varmeværk l ”Helle” opsættes ved udkørsel til Rodekundvej l Peter Beck Milsgaard ansættes som skoleleder. 2017 Gl. Rye er årets landsby i Skb. kommune l Brugsen arbejder med udbygningsplaner l Borgerforeningen arbejder på at få cykelstier og flere fortove i byen l Byens Egen Butik åbner med sang og musik efter ombygningen l Gl. Rye Flagallé fylder 30 år l Øm Kloster genopstår i pap i formatet 1:1 l Sille Awten genopstår l Delebilsordning i brugsens regi l Renovering af kirken påbegyndes. 2018 Hjertestartere opsættes i byen l GRIF fylder 100 år l Gl. Rye Kro brænder ned til grunden l Gode tider i Brugsen l Varmeprisen stiger da vi mister offentligt tilskud, er IKKE på vej mod himmelflugt l Workshop om det lille torv foran brugsen l Borgerforeningen sender byudviklingsforslag til kommunen l Tina Dickow holder koncert i hallen l Borgermøde om Dalbogaards fremtid 2019 Running Dinner afholdes for første gang l Brugsen, kundetilfredsheden blandt de bedste 10% i landet l Flagalléen efterlyser flere hænder... Lyngbakkerne ligeså l Bakeoff i Brugsen l Sct. Sørens kirke skal renoveres l Gl. Rye drengen Frands Fischer bliver Borgmester i Skb, kommune l MTB klubben har vokseværk l Prisfald på varmen l Scan og betal indføres i Brugsen l Vandværket viser planer om udbygning l Byrådet afsætter penge til udbygning af Bison debat om placering af den nye institution l Dalbogaard blev ikke nedlagt i denne omgang 2020 Anders og Patrick finder fortiden med metaldetektorer l Vandværket bygger om og til l Der livestreames foredrag fra Aarhus Uni. på Møllen l Hotel Julsø brænder ned til grunden l Lys i vinduerne for 75 års befrielse l Corona gør det svært for virksomheder og foreninger l Online møder/undervisning starter på grund af Covid 19 l Renovering af Sct. Søren Kirke l Det nye stadionhus indvies l Musikværket i Ry startes l Vi holder ferie i byen under ”Uge 30” l Varmepriserne får et nøk nedad l Nye byggegrunde i byen? l ”Kostalden” på tegnebrættet l Julegudstjeneste livestreames pga Corona l Landsbysamvirket diskuterer fremtiden for de små landsbyer l Ny cykelsti mod Rodelundvej. 2021 Varmeværket har 25 års jubilæum, nu med hovedsagelig grøn energi l Mejeriet nedrives l Byens samlingssted indvies foran brugsen l Genåbning af kirken l Skovningsarbejde i Kallehave skov l Hjemmeundervisning pga corona l ”Uge 30” gentages l Der bygges nye huse på mejerigrunden l Aktuelt fejrer 20 års jubilæum.

... og vi fortsætter i 2022 :)

2017

2018

2019

2020

2021

13


Tak for jeres input. Rejsen er startet Af Bente Strager, næstformand og Martin Rud, formand

Der kom – som vi håbede - mange konstruktive reaktioner på vores udmelding om det økonomiske pres, der er på Byens Egen Butik i disse måneder. Og som kræver, at vi står sammen her i byen for at fremtidssikre vores butik. Vi vil gerne understrege, at vi IKKE er akut lukningstruede, men økonomien er for spinkel til at møde de udfordringer, vi står over for i løbet af de næste få år.

Vi har set, hvordan salget og det daglige antal kunder i butikken faldt markant, efter at samfundet for alvor kom i gang igen efter coronaen, og folk ikke var så meget hjemme mere. I løbet af et par år vil vi også opleve en ny og skærpet konkurrencesituation her i postnummer 8680, som vi beskrev i forrige nummer. kr 100 Brug

Udvikling af butikken i de kommende år

l

Større udvalg - fordi det betyder, at I kan ’handle færdigt’ i Gl. Rye og ikke behøver at tage andre steder hen.

l

Mere plads - fordi det er en forudsætning for et større udvalg.

l

Bedre priser - fordi det er noget af det, I har fremhævet i de kommentarer, vi har fået.

l

Og det, som er særlige for Byens Egen Butik: At den er mere end blot et sted, hvor man køber sine dagligvarer.

e om ug

n i Byens Egen Butik

mm., og også for de bekymringer for fremtiden, nogle har rejst over for os. Og for de 162 svar på tilfredshedsundersøgelsen, som vi ser frem til at se mere på. Det er så vigtigt for os for at kunne udvikle os og gøre butik og udvalg endnu mere attraktivt.

Vi i butik og bestyrelse er fast besluttet på, at vejen frem er, at vi UDVIKLER butikken. Vi vil gerne:

mere

Vi brugte eksemplet med, at hvis hver af de ca. 600 husstande i Gl. Rye flytter 100 kr. af deres daglige indkøb om ugen til Byens Egen Butik, vil det være en stor hjælp. Og de 100 kr. er ikke taget ud af det blå. Det vil betyde en meromsætning på 48.000 pr. uge, og det svarer nogenlunde til den omsætning, vi mangler for tiden.

Tak for opbakning!

Vi har besluttet at gøre vores økonomiske situation mere ”gennemsigtig” for jer, blandt andet ved fra det nye år at offentliggøre en månedlig rapportering med omsætning og andre nøgletal, og selvfølgelig vil vi også orientere om målsætninger og tiltag på længere sigt. Til slut et citat fra en af de mange positive Facebook-kommentarer: ”Stå sammen, det har vi gjort før”.

Vi vil gerne sige tak for de mange gode kommentarer om støtte, kreative ideer

Det er også de samme ønsker, vi taler med jer om i bybilledet eller læser i jeres kommentarer på Facebook.

Øget salg er nødvendigt for butikken og skal skabe plads til forbedringer Denne udvikling kommer kun, hvis Byens Egen Butik kan hæve sin omsætning. Det er derfor vigtigt at I, Gl. Ryes borgere, tænker på butikken som jeres egen butik og flytter flere af jeres dagligvareindkøb til butikken. Øget salg vil give os bevægelsesrum og mulighed for at fastholde en butik i Gl. Rye. Og dernæst kaster det endnu mere salg af sig, som igen giver plads til ny udvikling og investering. Bestyrelsen for Brugsforeningen i Gl. Rye fra venstre. Anna Poulsen, Søren Berg Glasius, Martin Krogstrup Nielsen, Flemming Midtgaard, Bente Strager, Martin Bernt Rud og Annette Egelund Kristensen 14

Brugsen har åbent fra 7.30 - 21 hele året!


- kom med!

Mange var mødt op og havde en (u-)hyggelig eftermiddag sammen.

Tak til Ejnar M. Jakobsen

Halloween på Byens Samlingssted Søndag d 31/10 blev der lavet masser af græskarhoveder foran Byens Egen Butik på det flotte torv, så Gl. Rye kunne blive lyst op på Halloweenaften. Med støtte fra Coop’s aktivitetspulje var der græskar, lys og forplejningen hertil: Juice, sødt og kaffe .

Ejnar M. Jakobsen, der har stået i spidsen for Byens Egen Butik siden 2015, har besluttet sig for at forlade formandsposten og bestyrelsen. Det skyldes personlige, helbredsmæssige årsager. Det har vi fuld forståelse for, og vi ønsker Ejnar alt det bedste fremover. Ejnar har utrætteligt arbejdet for, at Byens Egen Butik er blevet bedre og større, og han har stået i spidsen for udvidelsen i 2017 og etableringen af Byens Torv. Bestyrelsen og uddeler Henrik Valdorff Rasmussen vil meget gerne takke Ejnar for en enestående indsats. Bestyrelsen ny-konstituerede sig 7. oktober og frem til næste generalforsamling med Martin Rud som formand og Bente Strager som næstformand, og Flemming Midtgaard, der var suppleant, er nu indtrådt i bestyrelsen.

Erhvervsportræt Foto: Peter Krogsøe

15


GRIF

Fortryllende dag med Brizze Grif fodbold var så heldige at have besøg af den fantastiske fodbold-tryllekunstner Brizze, der b.la. er kendt fra DR Ultra Han kiggede forbi Gl. Rye den 15. oktober, hvor han gav den gas med U10, U11 og U12, hvor alle børn dystede med ham i panna. Bagefter lavede han opvisning med nogle helt umulige fodbold tricks. Det var en super god dag med en masse fodboldsjov og spas. Han blev endda og skrev en masse autografer og spiste kage sammen med de mange glade børn. Han var vild med at besøge Gl. Rye, og han kommer gerne en anden gang.

16


Skal

sportsfesten genopstå?

I GRIF har vi en drøm om at genoplive sportsfesten. En weekend med fokus på idræt, bevægelse og friluftsliv, selvfølgelig med fest og farver for alle i Gl. Rye. Men hvordan skal den sammensættes? hvem kunne have lyst til at byde ind? hvilke aktiviteter skal der være? Og hvornår skal den afholdes?

Sted og tidspunkt vil blive meldt ud når vi nærmer os, men sæt allerede nu et stort kryds i kalenderen! Vi håber på at se en masse så vi kan få gang i et sportsfestudvalg og få arrangeret en fantastisk og aktiv weekend med plads til alle.

Derfor indkalder vi alle interesserede til opstartsmøde og brainstorm d. 13. Januar 2022.

BADMINTON

Ungdommen er i fuld gang i badmintonafdelingen Vi har nu været godt igang med træningen et par måneder og det er tydeligt at alle har savnet at spille badminton med deres venner :) Mange nye er kommet til og det er vi rigtig glade for. Det er stadigvæk ikke for sent at komme og prøve - så tag din ven under armen og kom og prøv en gang eller to inden du beslutter dig for om badminton er det du har lyst til :) Vi spiller torsdage: Kl. 16-17 0.-2. klasse Kl. 17-18.15 3. klasse og op

ning, fest om aftenen og kampe både lørdag og søndag. Det kommer helt sikkert til at blive en stor oplevelse for os, der deltager. Selvom vi er ved at være mange på holdet, så er der stadig plads til endnu et par stykker, som ønsker at spille lidt badminton på motionsplan. Så tøv ikke med at tage kontakt til Kasper Nielsen, der står for holdet på tlf. nr. 51928370 eller mail: kasperk.nielsen1@gmail.com.

GYMNASTIK

Der vil i løbet af badmintonåret være mulighed for at deltage i forskellige turneringer og sociale arrangementer. Sæt et stort X i kalenderen torsdag d. 16. december hvor vi holder juleafslutning for begge hold. Alle træner denne dag fra 16-17 og motionisterne vil derefter hygge om ungerne i klubhuset.

Nye hold under GRIF gymnastik (tilmelding på www.glryeif.dk /gymnastik)

Flexiholdet Senior: Så er vi kommet godt i gang med efterårssæsonen på flexiholdet. Vi er i skrivende stund ca. 8 friske mænd og kvinder, der mødes hver tirsdag kl. 19.30 -21.00 og får spillet nogle gode doublekampe. Vi har som noget nyt på holdet valgt at komme lidt ud af vores egen hule og har meldt os til seniorstævnet fest og fjer i Fuglsøcentret på Mols den 8-9. januar med overnat-

Efterfødselstræning torsdage kl. 10.50-11.50

Baby-tumleholdet mandage kl. 10.30-11.30 For alle, der har lyst til en sjov formiddagsstund med sang, grin og tumlen med andre babyer og forældre

Sæt X i kalenderen: Gymnastikopvisningen 2022 bliver den 26. marts i Gl. Rye Hallen med besøg af Bryrup Springhold

BASKET Lokale entusiaster har startet en afdeling for basketball i GRIF. Mathias Ørntoft er formand for den nyopstartede afdeling. Jeg er født og opvokset i Aarhus og har boet i København i en årrække inden jeg flyttede til Gl. Rye. I de store byer var der rig mulighed for at dyrke min sport og hobby som er basketball i diverse veletablerede foreninger. Siden jeg flyttede til Gl. Rye i sommeren 2020 har jeg savnet at spille basketball og tog derfor initiativ til at starte noget op her i byen. Jeg har været heldig at finde nogle ligesindede i byen, og sammen har vi startet en basketballafdeling i GRIF. I første omgang har vi startet en art old boys hold, dog uden aldersbegrænsning, hvor vi bare mødes og spiller kampe afhængigt af hvor mange vi er. For tiden spiller vi tirsdage klokken 21 i Gl. Rye hallen.

Indtil videre er vi kun en håndfuld, men vores forhåbning er at kunne finde flere der gerne vil være med og få skabt et større og stabilt hold. Med en etableret basketballafdeling er der også skabt mulighed for andre initiativer i basketballsammenhæng som vil kunne oprettes i afdelingen i en fælles indsats. At have en stærk forening som GRIF har gjort det nemt for os at starte op, og vi har fået hjælp til at få styr på haltider og vedtægter med mere. Samtidig er det fedt at have en større forening af støtte sig til og finde fællesskab i. Mathias Ørntoft Formand i den nye basketballafdeling i GRIF.

17


Det er

fedt at være frivillig

Frivilligheden er uden tvivl den største og vigtigste ressource i foreningslivet og er det fundament, som vi bygger vores foreninger på. De frivillige er et billede på foreningens styrke, da foreningernes kvaliteter er forbundet med de værdier, vi tillægger det frivillige arbejde. Der kan være forskellige årsager til at man vælger at være frivillig. Iflg. DGI er disse 4 de typiske begrundelser:

Nødvendighed - fordi der simpelthen mangler en til posten?

Nysgerrighed og personlig udvikling?

Mulighed for at få indflydelse og realisere ens idéer?

Sociale relationer - og muligheden for at lære andre i foreningen bedre at kende?

For langt de fleste starter det med de sociale relationer, og foreningslivet er også en oplagt mulighed for at lære en masse at kende og bidrage til lokalsamfundet. Vi er i foreninger fuldstændig afhængige af frivillige kræfter, for at kunne tilbyde aktiviteter til både børn og voksne – og det gælder selvfølgelig også i Gl. Rye Idrætsforening. Der er mange måder at være frivillig på og al frivilligt arbejde i foreningen er guld værd.

Dog oplever vi i Gl. Rye Idrætsforening, at det er blevet sværere, at få folk til at engagere sig i det frivillige arbejde. Vi kan derfor frygte, at det fundament som vores forening står på, ikke er så stærkt som vi kunne ønske os. Vi vil over det næste år, gennem en række interviews med frivillige her i Aktuelt, sætte fokus på frivilligheden i Gl. Rye Idrætsforening – det er fedt at være frivillig. Hvad motiverer de frivillige? og hvad får de ud af at være frivillige? Håbet er at det kan give en indsigt i de mange måder, hvorpå man kan være frivillig i foreningen. Samtidig håber vi, at det kan være med til at få flere i Gl. Rye til at engagere sig i en frivillig forening, så vi sammen kan skabe de bedste rammer for vores medlemmer og byen som helhed og måske kan det også inspirere til nye måder at være frivillig på.

Sidder du allerede nu og har en god ide eller har lyst til at blive en del af GRIF, så ræk endelig ud. Der er altid plads til nye tiltag og flere hænder. I skrivende stund er der ovenikøbet en ledig plads som suppleant i bestyrelsen.

Nytårskur Nytårskur og nytårsløb på Møllen d. 31. dec. kl. 10 - 11 GRIF, Borgerforeningen, Dagli Brugsen, Møllelauget, Naturfond Gl. Rye og Torbjørn Gasbjergs nytårsløb inviterer byen til Nytårskur på Møllen. Kom op og ønsk resten af byen Godt Nytår med bobler og kransekage. Når vi har skålet sættes nytårsløbet i gang.

18


Motionistafdelingen Sommersæsonen for petanque og krolf er slut for i år. Der har været god tilslutning og mange gode timer med motionsnak-hygge. Vi har haft en krolf dag, hvor vi kårede to mestere. I damerækken vandt Tove og i herrerækken vandt Karsten. Der var en flaske vin til de heldige vindere. DART Der spilles hver onsdag fra Kl. 9.30, Alle 60+ er meget velkomne. Hver onsdag kl. 19.00, Mænd 60+ her er I også meget velkomne. Vi spiller i klubhuset. BILLARD hver tirsdag kl. 9.30 - også i klubhuset. BORDTENNIS kan spilles i GRIF`s kælder. Kontakt Jens Erik 6168 8423. Kontingent for alle aktiviterne er for 2021/22 125.00 Kr.

Dato som bør krydses af i kalendren: Den 29. Januar 2022 afholder vi vores lørdags træf. En lørdag hvor vi dyrker lidt motion (badminton-dart-Bordtennis-petanquemåske nye tiltag ?) Fælles spisning-snakHygge, pris ca.125 Kr. Alle som har lyst kan deltage, en rigtig lørdags stjerne. Der kommer opslag ved dagli brugsen først i januar. Tak til alle vores medlemmer for stor deltagelse i året der er gået. Glædelig jul og godt nytår. Motionistafdelingen. G.R.I.F. Jens Erik Fischer.

Formand Mads Carstensen 2986 7655

Formand Henrik Jensen 2094 7878

madskcarstensen@gmail.com

hj@comcepto.dk

Sekretær Lise Hartwell 6166 0619

Kasserer Kristian Bollerup 2191 3263

liseengel@gmail.com

kristian.bollerup@lego.com

Suppleant Mangler

Udlejning af klubhus Birgitte Nicolaisen 2982 7837

Formand, Håndbold Morten Baastrup 2129 0003

Formand gymnastik Sisse Resen tlf: 23 32 41 82

birgitte@gefibermail.dk

m_baastrup@hotmail.com

resensisse@gmail.com

Formand fodbold Henrik Larson 3065 3053

Kontaktperson Badminton Henriette Klostergaard Rokkjær Tlf: 22 97 67 73

Henrik@epix.dk

henrietteklostergaardrokkjaer@gmail.com

Formand

tennis Jens Erik Dengsøe 2272 7128 jenserik123@gmail.com

Formand karate Preben Frost 2363 9979

Formand Motionister Jens Erik Fischer 8689 8423

bodukanglrye@gmail.com

gerstedvej@fischerweb.dk

www.glryeif.dk

19


Gl. Rye sogn og kirke

Gudstjenester

gaard: Gudstjenester på Dalbo 14.00 Onsdag den 1. dec. kl. 10.00 Torsdag den 23. dec. kl. 14.00 kl. . jan Onsdag den 26. 14.00 kl. Onsdag den 9. marts

HØJTIDSKOR: Projekt op til palmesøndag Allerede nu en lille reklame for et nyt tiltag i Skt. Sørens kirke: Højtidskor. Koret er et projektkor, bestående af de fire stemmer: Sopran, alt, tenor og bas. Korets første projekt bliver op mod palmesøndag, den 10. april 2022, og der holdes prøve de fire onsdage op til. Tanken er, at koret medvirker ved palmesøndagens gudstjeneste i Skt. Sørens kirke med 3 korsatser.

20

Torsdag 17. nov S. s. i kirkeåret 21. nov Torsdag 25. nov 1. s. i Advent 28. nov 2. s. i Advent 5. dec 3. s. i Advent 12. dec Fredag 17. dec 4. s. i Advent 19. dec Torsdag 23. dec Juleaften 24. dec Juledag 25. dec. 2. Juledag Fredag 31. dec Nytårsdag 1. jan Helligtrekonger 2. jan 1. s. e. H3K 9. jan Tirsdag 11.jan 2. s. e. H3K 16. jan Torsdag 20. jan 3. s. e. H3K 23. jan 4. s. e. H3K30. jan Torsdag 3. feb. S. s. e. H3K 6. feb Septuagesima 13. feb Sexagesima 20. feb Torsdag 24. feb Fastelavn 27. feb

17.00 Konfirmandgudstjeneste 11.00 Pia Husted Blok 17.00 Noahs Ark 11.00 11.00 9.30 Pia Husted Blok 8.30 Jul Gl. Rye Skole 15.00 Syng julen ind 10.00 Jul Dalbogaard 13.00 · 14.30 · 16.00 11.00 Ingen 14.00 Nytårsgudstjeneste Ingen 11.00 Kjeld Slot Nielsen 9.30 Pia Husted Blok 17.00 FDF Nytår 11.00 17.00 Noahs Ark Ingen 9.30 19.30 Kyndelmisse med konfirmander 11.00 11.00 Ann Vendeltorp Ingen 17.00 Noahs Ark 9.30


Sct. Sørens Kirke Sognepræst: Iben Johanne Thomsen Præstegårdsvej 1 Tlf. 6114 2535 ijt@km.dk

Organist: Anita Hyldgaard Samsing

Græsvangen 81, 8381 Tilst Tlf. 2217 0173

organist@glryekirke.dk

Kirkesangere:

Kirstin Sander Jacobsen Ryesgade , 8680 Ry Tlf. 2217 9021

kirkesanger@glryekirke.dk

Julekoncert med Gl. Rye Gospelkor Vi afslutter efterårssæsonen med en skøn julekoncert onsdag d. 1. dec. kl 19.00 i Sct. Sørens Kirke. Alle er velkomne. Skulle man have lyst til selv at prøve kræfter med gospelkor, så starter koret op igen til januar, hvor vi øver hver onsdag kl 19 i Sct. Sørens Hus. Første gang vil være Åben Sangaften, hvor alle igen er velkomne. Nærmere dato

følger på glryekirke.dk og på Facebook. Har du spørgsmål, så kontakt korets bestyrelse ved Lisbeth Petersen tlf. 23112805 eller Christina Aagaard tlf. 60128423

Michelle Elmhøj Pedersen Gyden 7 Tlf. 6078 9391

kirkemusiker@glryekirke.dk

Kirketjener:

Susanne Midtiby Præstegårdsvej 3 8680 Ry, Gl.Rye

kirketjener@glryekirke.dk

Graver: Jesper Mejlbro Christensen Kirkegårdskontoret, tlf. 8689 8712 graver@glryekirke.dk

Annette Frandsen Kirkebakken 4 Tlf. 86898712

gravermedhjaelper@glryekirke.dk

Menighedsrådet: Formand:

Syng sammen! Torsdag den 10. februar kl. 19.30 i Skt. Sørens Hus En aften med skøn fællessang fra Højskolesangbogen. I 2020 kom 19. udgave af Højskolesangbogen, og denne aften kan du lære den bedre at kende. Vi beder folk fra Gl. Rye vælge deres yndlingssang, eller en sang, som de er nysgerrige efter at lære at kende. Anita Hyldgård Samsing er ved klaveret, og Michelle Elmhøj synger for. Vi glæder os til at synge sammen! Mvh Gl. Rye Menighedsråd

Julehjælp Hvis du har brug for økonomisk støtte til julen, er det muligt at søge Gl. Rye sogns menighedspleje. Sådan søger du: ansøgningen sendes til sognepræst Iben Johanne Thomsen via ´sikker henvendelse” (find formularen på kirkens hjemmeside www.glryekirke.dk) eller ring på tlf. 6114 2535. Donationer til menighedsplejen modtages med stor tak. Bidrag via mobilepay 66471 mrk. ”julehjælp”

Henrik Braderup Olsen Gerstedvej 5 , Gl. Rye Tlf. 8788 0286

h.b.olsen@gefiberpost.dk

Næstformand & kontaktperson:

Henrik Wang Kjær Lille Vangs Vej 11, Gl. Rye 30 55 24 86 wangkjaer@hotmail.com

Kirkeværge:

Jesper Frost Bylling Skolebakken 4, Gl. Rye 40 21 43 58 jbylling@gmail.com

Kasserer:

Tove Høgh Olsen Gerstedvej 5 , Gl. Rye 25 43 88 77 tove.hogh.olsen@itelligence.dk

Kordegn: Kasper Lei Fischer

Kildebakken 1, Ry Tlf. 8689 1350

kalfi@km.dk

www.glryekirke.dk

21


A

r å t y n g o l u j , t n e v d i Skt. Sørens Kirke

Advent Søndag den 28. nov. kl. 11 1. s. i Advent tændes det første lys i adventskransen, og vi tager hul på den stemningsfulde adventstid. Onsdag den 1. dec. kl. 19: Julekoncert med Gl. Rye Gospelkor Torsdag den 9. dec. kl. 17: Advents- og julemusik på kirkens orgel. Kirkens organist, Anita Hyldgård Samsing spiller. Gratis adgang. Søndag den 19. december kl. 15 Syng julen ind med dejlige advents-og julesalmer. Kirkens børnekor synger med!

Jul 23. dec. kl. 10: Julegudstjeneste på Dalbogaard 24. dec. Juleaftensdag: Kl. 13 – kl. 14.30 og kl. 16: Som noget nyt holder vi i år 3 gudstjenester.

25. dec. Juledag: Kl. 11.00 Violinist Clara Richter-Bæk medvirker Juleafslutninger i kirken Børn og forældre, som passer hjemme, er også velkomne. 7. dec. kl. 10: Elefanter og Giraffer 9. dec. kl. 10: Bisonbanden 14. dec. kl. 9.30: Vuggestue og dagplejebørn Fredag den 17. december kl. 8.30 Jul for Gl. Rye Skole

Nytår Nytårsaftensdag 31. dec. kl. 14.00: Champagne og kransekage efter gudstjenesten 11. januar 2022 kl. 17.00: Nytår med FDF efterfulgt af stemningsfuldt fakkeloptog gennem byen

22 22 22

22


Provstesyn i Sankt Sørens Kirke Vedligeholdelse af de fysiske rammer i og omkring kirken optager en stor del af tidsmæssige og økonomiske ressourcer for menighedsrådet. Behovet for vedligeholdelse er styret i forskellige love og i ønsket om at møde menigheden med præsentable rammer. Herunder er der krav om, at menighedsrådet årligt gennemgår kirken og de øvrige bygninger for at lave protokol over vedligeholdelsesstanden og nødvendige vedligeholdelsesopgaver.

For vort vedkommende blev der afviklet provstesyn den 15. oktober. Hver provstesyn er forskelligt, og i år var det da heller ingen undtagelse. For mit eget vedkommende har jeg været med til tre provstesyn, hver gang med en ny provst. Den nuværende provst har således kun været provst i få uger, og det var hendes tredje provstesyn som ansvarlig. For os var det også specielt at det var det første provstesyn efter kirkerenoveringen.

Hver fjerde år afvikles der et provstesyn, hvor provsten og provstiudvalget møder op med en arkitekt for at besigtige, om menighedsrådet overholder den pålagte vedligeholdelsesforpligtelse. For menighedsrådet – herunder specielt for kirkeværgen – samt for kirkegårdspersonalet og kirketjeneren kan provstesynet opfattes som en slags eksamen – og eksamen er som bekendt en festdag for den velforberedte.

Den gennemførte kirkerenovering blev italesat første gang i forbindelse med provstesynet i 2013, hvor en del vedligeholdelsesopgaver blev accepteret udskudt med henblik på, at der skulle etableres en samlet plan, hvor disse kunne tænkes ind i en større helhed. Ved provstesynet i 2017 var renoveringen i planlægningsfasen, og den daværende nytiltrådte provst indskrev igen forventningen om renoveringen som

argument for ”udskydelse” af vedligeholdelsesopgaver i kirkerummet. Skæbnen ville så, at renoveringen faldt sammen med corona-pandemien, og den provst, som stod for bevillingen, nåede faktisk ikke at følge renoveringen eller at opleve afslutningen. Derfor var det nylige provstesyn første officielle mulighed for provstiet for at besigtige resultatet af renoveringen. Repræsentanterne fra provstiet var meget imponerede over resultatet. Også kirkegården blev synet, og i protokollen for kirken og kirkegården er provstens slutformulering. ”Kirken og kirkegården er i særdeles god stand/holdt flot”. Så et godt eksamensresultat for de ansvarlige! Henrik Braderup Olsen

Noahs Ark Skt. Sørens Kirke for børnefamilier Synes du, at det er spændende at høre historier? Og dejligt at synge sammen med andre? Så kom med ombord i Noahs Ark! Noahs Ark er bibelfortælling og sang for børn og voksne i Skt. Sørens Kirke. Vi beder også FaderVor og præsten lyser velsignelsen. Nogle ting vil være de samme hver gang, så vi lærer nogle gode salmer og sange – men fortællingen er altid ny og spændende! Vi er i kirken ca. 30 min. og bagefter spiser vi sammen i sognehuset Skt. Sørens Hus Tilmelding til spisning senest 3 dage før via www.glryekirke.dk, men det er også ok alene at være med i kirken. Så kan man bare komme. Maden koster kr. 40,- pr. voksen, børn er gratis.

Fortællingerne er rettet mod børn fra 4 år til de første skoleklasser. Men alle børn (og voksne) er velkomne! 25. november ..kl. 17 20. januar .........kl. 17 24. februar .......kl. 17

23 23


Kære konfirmander Prædiken ved konfirmation i Skt. Sørens Kirke 4/9 - 21 Hvor er det dejligt at være lige her lige nu! Jeres konfirmation denne smukke 4. september 2021. Hvor er det skønt endelig at se jer stråle glade og lidt nervøse, at kunne være sammen her i kirken med familie og venner, at vi må synge, at vide, at denne dejlige dag kun lige er begyndt. Jeg håber og ønsker så inderligt for hver af jer, konfirmander, forældre, bedsteforældre, faddere, familie og gode venner, at dagen må stå som et lysende minde. Sikke et år, vi har haft. Jeg vil ikke sige en hel masse om den-der-I-ved-godt, vi er alle sammen trætte af at tale og høre om den, og ønsker jo bare, at den går væk. Men jeg kan i hvert fald sige, at det må være et af de mærkeligste konfirmandår, jeg har haft i min tid som præst. Omstillingsparatheden kom på prøve, både hos mig og jer. Vi har været ”sammen på afstand” på alle mulige mærkelige måder, ude og inde, ude igen, og ikke mindst på skærmen. Og jeg har da aldrig prøvet at undervise konfirmander i nattøj, eller for den sags skyld, nogen, der spillede CS-go eller MineCraft, mens jeg fortalte om Gud og Jesus. Men det kan altså også lade sig gøre, også jeg bare vil sige til jer, at det måske ikke er så passende at juble over et godt kill, lige netop som vi når til Jesus, der bærer korset op ad Golgatha… Men, søde konfirmander, vi klarede det hele sammen – tak for al jeres hjælp til at få det tekniske til at fungere, og tak for, at I var klar, når vi for Gud ved hvilken gang skulle prøve noget nyt. Og på trods af alt det mærkelige, så ved jeg, at I har fået en masse med. Lige før vi gik på sommerferie, lavede vi den store labyrint-bombe-quiz – det var min måde at tjekke på, om I egentlig var blevet klogere i den tid, I har gået til forberedelse. Det var jeg måske lidt i tvivl om, netop fordi det var sådan et mærkeligt år. Men hold da op – det er I. Spørgsmålene var i virkeligheden for lette for jer. Men een ting er viden. Den er rar at have, men den skal bruges og sættes i spil for at være noget værd. Og den er ikke det vigtigste ved kristendommen. Det vigtigste er noget helt andet. Jeg vil fortælle om en ung kvinde, Lila, der bliver døbt. Eller jeg ved faktisk ikke, om hun hedder Lila, for hun kender hverken sit rigtige navn eller sine forældre. Hendes historie er helt skrækkelig, Lila er vokset op blandt fremmede, som er ret ligeglade med hende. Så tager vagabonden Doll hende til sig. De går rundt på vejene uden et sted at bo, ejer ingenting, sulter jævnligt og må arbejde og tigge sig vej frem. Og Doll ender i fængsel, det eneste menneske, som for alvor har kendt Lila, og så må Lila kæmpe videre på egen hånd. En dag kommer hun helt tilfældigt en lille by, det er et forfærdeligt uvejr, og hun søger ly i byens kirke lige præcis på det tidspunkt, hvor den gamle præst John Ames holder gudstjeneste. De lærer hinanden at kende, og selv om der er stor aldersforskel på dem, forelsker de sig i hinanden og beslutter sig for at blive gift.

24

Men Lila vil døbes først. Det bliver hun, men da det er sket, bliver hun bange. Hun føler sig uværdig – hun som ingen familie har, knap nok et navn, har gået på vejene som en vagabond – skulle hun være værdig til dåben, og til at blive gift med den gamle præst. Hun går ned i floden for at vaske dåben af sig. Så bliver hun og John gift. De får en søn sammen. Et mere umage par skal man lede længe efter. Den gamle præst og den unge vagabond. Hele byen sladrer om dem. Men på trods af al usikkerhed og tvivl tør de hinanden og tør det liv, der er deres. For som John siger til Lila, da hun fortæller, at hun forsøgte at vaske dåben af sig: dåben er en kendsgerning. Den kan man ikke vaske væk igen, om man så brugte al vandet i floden. For som han fortsætter: I dåben stadfæster Gud et menneskes hellighed – og det kan aldrig tages tilbage og aldrig gøres ugjort. I dåben stadfæster Gud et menneskes hellighed, og det kan aldrig tages tilbage og aldrig gøres ugjort. Om man så brugte alt vandet i floden, kunne man ikke vaske dåben af sig igen. I er meget heldigere stillet end Lila. I har fået et navn, som I er sikre på, er jeres, I har familie og venner, mennesker der elsker jer, og vil gøre alt for, at I får et lyst og lykkeligt liv. Men I skal samtidig vide, at når I kommer i tvivl. Om hvad det vil sige. Om hvilken retning I skal tage. Om hvad der er det rigtige for jer, og for dem, der er afhængige af jer. Den dag kommer, det ved vi. Ingen mennesker lever et liv, hvor de aldrig nogensinde bliver i tvivl. Og I kan tvivle om alt, men I skal vide, at det løfte, Gud gav jer den dag, I blev døbt, står ved magt. Se sagde han til jer – jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Dåben kan aldrig tages tilbage og aldrig gøres ugjort. På den måde er dåben begyndelsens sakramente. Den er et sted at begynde igen og igen, at vende tilbage til, når lykke og ulykke, glæde og sorg, tillid og tvivl rammer os. Det hele hører med. Og der er vel ikke nogen bedre anledning end en konfirmationsdag til at mindes om det. Om storheden i det liv, I nu går videre med – snart på jeres egen vej. Det er for at kunne bære det liv, at vi døbes ind i Guds evige liv. Gud stadfæster vores hellighed, han kalder os sine børn. Og så er der da eet sted, hvor vi er uerstattelige, også når vi glemmer vores egen og andres hellighed – også når døden kommer. Vi er til evig tid Guds udvalgte, hellige og elskede børn. Amen


GL.RYE KIRKE

GL. RYE KIRKE

Babysalmesang

Børnekor

I Skt. Sørens kirke Torsdage kl.11.00 A

Opstart d.3/2 2022

Koret er fra 2. klasse og opefter

Forløbet er gratis

Vi øver i Skt. Sørens kirke torsdage kl.14.30-15.30

Tilmelding via

Opstart i 2022: 20. januar

www.glryekirke.dk

Man må også gerne springe på i løbet af sæsonen

Læs mere og tilmeld her: www.glryekirke.dk

25


HIMMELBJERGEGNENS DEBATFORENING

UDSYN er Himmelbjergegnens foredrags- og debatforening, som sørger for, at der holdes ­ ­aktuelle foredrag i Gl. Rye.

Torsdag den 10. marts

Alle foredrag arrangeres i samarbejde med Gl. Rye menighedsråd.

Foredrag ved

TEGN MEDLEMSKAB: Kr. 50,- for en hel sæson. Medlemmer af Udsyn får gratis kaffe og kage ved aftenforedrag og medlemsservice i form af påmindelser om foredrag, og hvad der foregår i UDSYN. Torsdag den 27. januar kl. 19:30 i Skt. Sørens Hus

Hele Danmarks Storm P. – et foredrag om humoristen, der kæmpede for at blive taget alvorligt

journalist En ven du ikke har mødt endnu

Journalist Bodil Richardt flyttede fra København til Djursland uden at kende en sjæl og befandt sig pludselig langt væk fra vennerne i hverdagen. Hendes søgen efter nye venner endte med at blive til en radioserie på P1 med titlen: Hvordan får jeg en ven. I dette foredrag fortæller Bodil Richardt om de udfordringer, der følger med at flytte til en ny egn og være på udebane. Med udgangspunkt i radioserien giver Bodil videre, hvad hun selv har lært om venskabets betydning, og hvordan man kan gribe det an, hvis man ønsker at opbygge nye venskaber i sit voksne liv.

Peter Borberg

Foredrag ved PETER BORBERG – forfatter, journalist og mag.art i nordisk sprog og litteratur

BODIL RICHARDT,

Bodil Richardt

Fri entré til aftenforedrag – kaffe og kage koster kr. 25,-

kl. 19:30 i Skt. Sørens Hus

Robert Storm Petersen (1882-1949) – bedst kendt som Storm P. – regnes af mange for den største danske humorist nogensinde. Men bag de sjove tegninger og historier gemte sig et kompliceret og følsomt menneske, der bar på sine hemmeligheder, og som gennem hele livet drømte om at blive forløst i såvel kunsten som kærligheden. Foredraget følger Storm P. fra vugge til grav, og det hele krydres med masser af eksempler fra hans enorme produktion. Peter Borbergs biografi om Storm P. fik mange anmelderroser, og Lars Bukdahl fra Weekendavisen skrev bla.: ”Storm P. vies omsider en generøst grundig og skarpt usentimental biografi, der lader nationalhumoristens blod, sved og tårer stå frem i fuldt flor.”

Alle foredragene foregår i Sct. Sørens Hus Præstegårdsvej 3

Bestyrelsen: Formand: Iben Johanne Thomsen Tlf.: 6114 2535 26

Sekretær: Jacob Leth-Espensen Tlf.: 6160 2666

Kasserer: Liselotte Johansson Tlf.: 8788 3006

Anne Olesen Tlf.: 8689 8401

Claus Langergaard Tlf.: 8689 8037

Maria Boas Tlf.: 3053 1023

26


Gl. Rye Mølle Møllen er som omtalt på facebook lukket indtil maj 2022. Det gælder dog kun museumsdelen, idet vi løbende vil lave forskellige arrangementer. De vil blive annonceret, når de er planlagt, så hold øje med byens facebook og hjemmeside. Det vil også være muligt at læse om aktiviteterne på infotavlen ved Møllen.

Ulvetime, café og andre aktiviteter Ulvetime: Else fra Bison var forbi Møllen, hvor hun fortalte uhyggelige historier om ulven. Fra bagerste række kunne det konstateres, at børnene virkede velforberedte, og at deres forældre var dem, som hoppede højest i sæderne. Vi regner med at holde en Eventyrlig Eftermiddag på et tidspunkt i november. Café: I skrivende stund er der planlagt en aften og to eftermiddage med café. Vi håber, at I har lyst til at deltage og kigger ind til en øl, lidt kaffe og kage, en sludder, et kortspil og hvad vi eller har lyst til. Andre aktiviteter: Dette punkt står åbent. Hvis du har en idé til en aktivitet, så lad os høre fra dig. Det kan både være for en afgrænset gruppe som eksempelvis grundejerforeningens generalforsamling eller for alle som en bytte-tøj-dag. Det vigtigste er at skabe liv på Møllen - hele året. Den eneste begrænsning er plads og det faktum, at det er et Museum.

Levende Museum Som vi plejer, var Levende Museum lagt an på levende børn, og aktiviteten og antal af glade børn var høj. Der blev filtet, malet sten og mange gik hjem med deres egen hjemmebyggede og pyntede drage. Udenfor blev dragerne afprøvet, der var en kø for at få presset æbler, og børn og barnlige voksne vaklede rundt på stylter. Det blev en hyggelig dag med mange besøgende – tak for det!

Pandemier i de sidste 200 år. Et foredrag der trak linjer tilbage til pest, kolera, hiv og ebola og belyste de jævnlige opståede epidemier og pandemier både indenfor og udenfor landets grænser. Begivenheder der dukker op ca. hvert 20. år, og om hvorfor den sidste pandemi var ventet og forudset. Den inderste kerne. Et foredrag om den danske seismolog Inge Lehmanns liv og forskningskarriere, og hvordan hun opdagede, at jorden har en indre kerne. Vores cellers saltbalance. Om nødvendigheden af salt i cellerne, og hvordan det optages.

I foråret 2022 er følgende planlagt Natur og biodiversitet. Tirsdag den 08-02-2022 Forelæseren er professor Jens-Christian Svenning Hvad kan vi lære af ekstreme dyr? Tirsdag den 22-02-2022 Forelæseren er professor Tobias Wang Klimaændringer. Tirsdag den 01-03-2022 Forelæseren er professor Jens Hesselbjerg Christensen Hvordan vi kan færdes sikkert på internettet og om hvordan blockchain vil ændre vores verden. Tirsdag den 15-03-2022 Forelæserne er professorerne Ivan Bjerre Damgård og Jesper Buus Nielsen Flagermus. Tirsdag den 29-03-2022 om Forelæser er professor Peter Teglberg Madsen

Julemarked 28. november Julemarkedet foregår i år i samarbejde med Borgerforeningen og vil derfor have en lidt anden form, end vi plejer. Der vil stadig være juleboder med salg af flot hjemmelavet julehåndværk og juleværksted for børn, hvor årets julepynt kan fremstilles, samt salg af kaffe, te, kakao og boller, gløgg og æbleskiver, øl, sodavand og saftevand. Der vil også kunne købes blomster fra Nylund Planteskole og lækre ting fra den lille museumsbutik. Måske kan man finde spor af møllens nisse? Og er vi heldige kommer julemanden forbi.

Streaming Nu da forholdene er næsten normaliserede, har møllen genoptaget de streamede foredrag fra Århus Universitet. I efteråret har vi haft 5 spændende emner. Big bang og det usynlige univers. Et brag af et foredrag, hvor tid og rum udfordredes. Yngre med årene. Med gode råd om et bedre og længere liv.

Støt Gl. Rye Mølle! Bliv medlem af Gl. Rye Møllelaug & Museumsforening Medlemmer har gratis adgang til Museet på Gl. Rye Mølle og Museum Skanderborgs øvrige afdelinger: Museet i Skanderborg, Skanderborg Bunkerne og Øm Kloster Museum. Kontingent: 100 kr. pr. enkeltmedlem. 125 kr. pr. husstand. Firmamedlemmer betaler 750 kr., omtale i Møllenyt og på museets hjemmeside m.m. Kontingentet kan indbetales på netbank: Reg. nr. 1551. Kontonr. 0010275407. Man kan også benytte MobilePay: 32940.

Museet på Gl. Rye Mølle Møllestien 5, Gl. Rye, 8680 Ry - Tlf. 86 89 86 75 info@museumskanderborg.dk - www.museumskanderborg.dk Møllelaugets mailadresse: glryemollelaug@gmail.com Museet har åbent torsdag til søndag fra kl. 13 til 16.

27


FDF

Ny leder i FDF I Starten af dette års sæson skete, der et skift på kredsleder posten i FDF. Anja Kjærgård og Lene Leth takkede af og gav roret videre til Rasmus wug Kjærgaard. Mit navn er Rasmus Wug Kjærgaard og jeg startede i FDF Sæby som pusling i 1991, og her blev jeg, til jeg var færdig med at være senior, og der ikke var flere seniorkurser at tage på. I mit næste FDF-kapitel flyttede jeg til Århus. - På nogle forskellige seniorkurser og en Skotlandstur med Landsdel 4, havde jeg truffet et par flinke folk fra FDF Beder-Malling, så den kreds meldte jeg mig ind i og her jeg startede som ”voksen” leder. I 2011 havde jeg mit første kursus som instruktør på Seniorkursus Sletten, og det er siden blevet til mange flere kurser som kursusmedarbejder. Min tilknytning til FDF Gl. Rye startede med Norgesturen i 2008, men blev intensiveret to år senere af kærestemæssige årsager. Jeg tog dog først dog først springet og meldte mig ind i kredsen i 2020. FDF HAR Altid HAFT EN KÆMPE PLADS I MIT HJERTE og som kredsleder vil jeg arbejde for, at kredsen - både børn, ledere og bestyrelse – skaber drømmende og visionerne sammen. Det er nemlig i fællesskabet, vi skaber det gode FDF Liv Min rolle vil være at sætte fokus på socialt samvær i kredsen, lederuddannelse samt de muligheder FDF byder på udover kredsarbejdet, sådan at FDF Gl. Rye skaber sin egen identitet, men samtidig ser sig selv som en kreds i et netværk i en landsdel i et forbund i et fællesskab der spænder kontinenter.

28

Journalister i hele Gl. Rye Seniorvæbnerne og seniorne har prøvet kræfter som lokaljournalister en tirsdag aften i Gl. Rye. En gruppe ”rapportere” fulgte et hold pilte rundt i byen til det årlige lodseddelsalg, mens en anden gruppe fulgte væbnerne, der var på ”bytte-løb” rundt i byen. Det er der kommet nogle billeder og billedtekster ud af. Tusind tak til både pilte, væbnere og jer naboer i Gl. Rye, der havde lyst til at lege med!


KREDSLEDELSE:

BUSK Gudstjeneste

Kredsleder Rasmus Wug Kjærgaard Tlf. 2677 1119

Tumlinge 1 og 2 klasse: Søren Stensig Gammelgård Tlf. 2941 1533 Pilte 3 og 4 klasse

Mie Nymann Tlf. 2537 8140

Væbnere 5 og 6 klasse : Rikke Elisabeth Frederiksen Tlf. 3164 9083 Væbnere, Seniorvæbnere og seniorer. Fra 6. klasse

Sissel Breth Kjærgaard 30 28 2922

Formand

Peter Lykke Fick Tlf: 5192 2359

Se vores hjemmeside: http://www.fdf.dk/gl-rye

Tirsdag d.12.10. stimlede store som små FDF’ere, søskende og forældre sammen foran Gl Rye kirke. Det var en fin efterårseftermiddag, og børnene fandt hurtigt sammen i lege omkring det store kastanjetræ. Formålet denne eftermiddag var dog hverken at samle eller lege med kastanjer, men at deltage i den årlige BUSK* Gudstjeneste. Da kirkeklokkerne ringede, blev de fleste kastanjer da også liggende, og alle samledes inde i kirken. I år havde sognepræst Iben Johanne Thomsen tilrettelagt en BUSK Gudstjeneste i bedste FDF stil; som et løb rundt på kirkens område. På fire forskellige poster blev FDF’erne inviteret til at reflektere over temaet ”Bekymringer”; hvordan de kan tackle og forstå bekymring, og hvordan de kan dele svære følelser med andre – det være sig venner, familie eller Gud.

Tankerne og refleksionerne blev sat i gang på forskellige måder: i sognehuset lærte FDF’erne en sang med fagter om emnet. I kirketårnet fik de læst en historie højt, om dengang Gud gav menneskerne fadervor og lærte os, at vi kan bede om støtte i svære tider. Det FDF’erne hørte her, kunne de bruge på posten i kapellet, hvor de skrev hver deres bøn på en lille seddel, som senere blev hængt op ved knæfaldet i kirken. Den sidste post var i kirken, hvor deltagerne gik til nadvers. Da alle var igennem de fire poster, samledes de atter inde i kirken. Den sang de havde lært i sognehuset blev sunget i fællesskab, og Iben talte med FDF’erne om, hvordan de kan håndtere svære tanker. Seniorvæbnerne læste bønnerne op. Bønnerne handlede både om store og små bekymringer; nogle bad om hjælp til

at finde bortkomne legegenstande, andre bad om at syge bedsteforældre ville blive raske igen. Gudstjenesten blev rundet mere traditionelt af med et par samler og en velsignede. Voksne og børn trissede ud i den nu mere kølige efterårsaften. De fleste kastanjer blev liggende på kirkegården. Det var noget andet end kastanjedyr børnene tog med sig fra dette FDF-møde. *BUSK står for ”Børn, Unge, Kirke og Samfund. BUSK er en alternativ form for Gudstjeneste, hvor der bliver leget med formen på den traditionelle Gudstjeneste.

29


Årsmøde i FDF – et dejligt sus Tirsdag den 21. sep. summede det af liv og blå skjorter rundt omkring hele kredshuset huset. FDF-bestyrelsen havde nemlig inviteret alle tumlinge, pilte væbnere og senior væbnere, samt deres forældre og søskende til en FDF-aften, hvor vi igen kunne mærke det blå sus. Det var en helt magisk aften, hvor omkring 100 glade personer kunne genfinde den følelse, der er unik og som skabes, når vi er mange der griner, oplever og leger sammen. I løbet af aftenen skulle der bla. samarbejdes om at rejse telte på tid, der skulle lege fangelegen sten, saks papir og igennem mange andre sjove opgaver høre om det forgangene FDF-år. Og da sulten meldte sig, var der ristede pølser og brød fra bålet. Aftenen sluttede af med at der var valg til bestyrelsen i FDF. Vi takker Martin Ruud, René Rokkjær og Torben Oxbøll for deres store indsats i FDFbestyrelse og byder varmt velkommen til to nye ansigter - Marie Lynge og Birgit Kristensen Også et varmt velkommen til gamle kendinger Jolanta Nystrøm, Tomas Vilstrup, og Peter Lykke Fick. Dorte Gosvig, der fungerer som FDF-repræsentant i menighedsrådet Og Rasmus Kjærgaard og Lucasz Razz Willemoes, der er repræsenteret, som henholdsvis kredsleder og leder i FDF-bestyrelsen. Bestyrelsen konstituerer sig på et kommende bestyrelsesmøde.

30


Gl. Rye Vandværk - indvielse og Generalforsamling Vandværket havde den første november åbnet dørene til indvielse og ”rejsegilde”. Der blev beværtet med pølser fra byens Pølsevogn, og bagværk fra Kvickly, samt øl og vand. Der var besøg af håndværkere, samarbejdspartnere og rådgivere. Derudover var der mødt en del forbrugere frem, der kunne betragte de nye tankanlæg, filtre og inventar. Der kunne ligeledes stilles uddybende spørgsmål til leverandørerne og Vandværkets folk. Formanden holdt en tale, hvor der blev informeret om hvordan beslutningerne blev taget for de nye investeringer. Han afsluttede, med at takke alle, der har del i driften af Vandværket. Bestyrelsen synes alt i alt, det var en rigtig fin dag med stor opbakning af de fremmødte. GENERALFORSAMLING DEN 2. SEPT. Bestyrelsens beretning for 2020 Bestyrelsen Der var ingen ændringer af bestyrelsen efter sidste generalforsamling. Bestyrelsen blev konstitueret med Bent Jensen som vandværkspasser (har også telefonvagten), Per Rasmussen som kasserer og Steffen G. Lauridsen som formand. Menige medlemmer er Heidi Hinge og Karsten Dreier samt suppleanterne Else Jensen (kommunikationsmedarbejder) og Bente Sivertsen. Drift af ledningsnettet Der har været et enkelt større ledningsbrud sidst på året. Det er altid iriterende, men vi kan konkludere, at vi har et relativt godt vedligeholdt ledningsnet. Vi vil løbende holde det vedlige, og forventer at vi i den nære fremtid vil være med i Skanderborg forsynings projekter om separat kloakering, hvor vi vil lægge nye rør i de aktuelle veje. De elektroniske vandmålere - Årsaflæsning Det kan oplyses, at der kom data ind fra alle målere og der var ingen der skulle følges op på. Ved årsaflæsning gennemgås de største afvigelser og ved den aflæsning kan spild på den enkelte måler også ses. Vi har haft kontakt til et par forbrugere og der var en forklaring på det store merforbrug. Vi prioriterer at udføre den service at gennemgå data og lave opsøgende arbejde for at finde de steder, hvor der er et stort merforbrug.

Vandværkets formand Steffen Gram Lauridsen byder gæsterne velkommen

Drift af værket Der er udpumpet 74543 m³ vand og vi har haft et spild på ca. 11.000 m³ vand (14,75 % spild). Spildet ligger langt over hvad vi normalt forventer, vi ligger normal på 3-4 % spild. Så det lægger klart over det normale spild. Vi har drøftet årsagen til det store spild, og idet vi ikke har haft større ledningsbrud har vi skønnet, at det største spild er sket ved at der er registreret vandmængder fra indkøring af det nye anlæg. Vi holder selvfølgelig skarpt øje med udviklingen, men vi vil sandsynligvis også i 2021 opleve et større spild i forbindelse med indkøring af det nye anlæg. Det kan oplyses, at den solgte vandmængde ligger helt på niveau som året før og vi har solgt ca. 4.000 m³ mere end året før.

Vandværkets administration Vandværket har som bekendt siden 2011 haft en aftale med Brædstrup forsyning om udførsel af brugeradministrationen og nu også årsaflæsning af de elektroniske vandmålere m.m. Bestyrelsen er meget tilfredse med samarbejdet og forventer ingen ændringer omkring det i den nærmeste fremtid. Brædstrup har ligeledes været en stor hjælp ved ansøgning om kommunegaranti og hjemtagning af lån til nybyggeriet.

Vandanalyser Der har ikke været overskridelser for de enkelte parametre på de analyserede vandprøver. Analyseresultaterne er offentliggjort på Vandværkets hjemmeside og i Aktuelt. Der er ud over de sædvanlige parametre analyseret for pesticider. Der er ingen fund af pesticider i vandet.

Projektet med det nye anlæg I starten af året har vi påbegyndt arbejdet med det nye anlæg. Projektet har bestået af bygning af en hal, hvor vores rentvandstanke er placeret. I samme hal er der opsat nye filtre og nye pumper. Der er ligeledes etableret et nyt overvågningsystem der styrer oppumpning af vandet fra vore boringer og udpumpning af drikkevandet til byen. Disse nye tiltag skal sikre så god en forsyningssikkerhed som muligt.

Hjemmesiden Vi har nu fået lagt udvalgte dokumenter fra beredskabsplanen på siden sammen med det opdaterede Fællesregulativ der beskriver hvordan vi skal levere vand til forbrugerne. Vi får løbende opdateret hjemmesiden, når der sker nyt. Vi har bl.a. lagt billederne af det nye byggeri ind. Der er også lagt oplysninger ind i forhold til hvordan man skal forholde sig ved sorte partikler i vandet. Til at sørge for at det bliver gjort og hjemmesiden bliver ajourført bruger vi som ekstern bistand Martin Rud.

Andre aktiviteter Vi lever op til vores mål om, at have et indlæg hver gang i Gl. Rye Aktuelt i løbet af året. Her prøver vi at komme med opklarende og uddybende oplysninger om de hændelser der sker på værket i løbet af året.

Ingeniørfirmaet Kemic har styret arbejdet for vandværket, men Bestyrelsen har deltaget på sidelinien med deltagelse i byggemøder m.m. Indkøringen af det nye anlæg startede i august og er gjort færdig i 2021.

Fortsættes næste side

31


VANDVÆRKET www.glryevandvaerk.dk Vandværkspasser: Bent Jensen Horsensvej 40 Tlf. 40 45 36 88 Formand: Steffen Gram Lauridsen Rimmersvej 70

Skanderborg Vandsamarbejde Vi har tidligere oplyst at vandværket skal indgå i et samarbejde med de andre vandværker i Skanderborg kommune. Samarbejdet skal bl.a. arbejde med at beskytte de arealer, hvorfra vi får vores drikkevand. Det har betydet at vandværket hos forbrugerne opkræver 1,- kr pr m³ vand til sikring af vores drikkevand i kommunen. Pengene vil gå til en solidarisk betaling for grundvandsbeskyttelse i Skanderborg kommune. Det kan endvidere oplyses at formanden er en del af bestyrelsen i Skanderborg Vandsamarbejde.

sats i forbindelse med nybyggeriet Der skal også rettes et stort tak til Martin Rud for samarbejdet omkring hjemmesiden. Med tak for samarbejde i årets løb ønsker Vandværket alle forbrugere en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Afslutning Der skal afslutningsvis siges en stor tak til bestyrelsen og de to suppleanter for det store engagement og konstruktive arbejde i forbindelse med bestyrelsesarbejdet, og ikke mindst en tak i forbindelse med den øgede indsats i forbindelse med det nye anlæg. Der skal rettes en særlig stor tak til vandværkspasseren, vores kasserer m.fl der har ydet en ekstraordinær stor ind-

Kasserer: Per Rasmussen Rimmersvej 27 Bestyrelsesmedlem: Heidi Hinge Rimmersvej 14 Bestyrelsesmedlem: Karsten Dreier Nyvej 12C Suppleanter: Bente Zinck Sivertsen Fyrreskrænten 5 Else Jensen Fyrreskrænten 7 Kontakt vedr. afregninger mv.:

Bodil Kjær Brædstrup Fjernvarme Tlf. 75 75 33 00

Gl. Rye Branddaskerlaug Generalforsamling 2022 i Kræshuset Sæt allerede kryds i kalenderen ved lørdag den 19/3 kl. 18.30 Bestyrelsen for Gl. Rye Branddaskerlaug 32 32

32


Gl. Rye MTB Tusinde tak for en fantastisk sæson! Igen i år havde vi en fantastisk sæsonafslutning med masser af lege, musik og grillpølser. Glade børn og unge. Og flere og dygtigere trænere end nogensinde. Det har været fantastisk at opleve den store opbakning, der har været til børne- og ungetræning i sæsonen 2021. Der bliver hele tiden flere og flere medlemmer, men også flere og flere dygtige og dedikerede trænere, som gør det sjovt for både børn, unge og trænere at være en del af klubbens fællesskab. Det vil vi i bestyrelsen gøre, hvad vi kan for fortsætter i 2022.

MTB-manifestet for Gl. Rye Mtb Et nyt værdisæt i foreningen skal sætte retning for foreningens aktiviteter og hjælpe med at kommunikere til forældre og andre interesserede, hvad der er vigtigt i foreningen De senest 5 år er medlemstallet i klubben steget fra ca. 100 medlemmer til 135. Og i løbet af særligt de sidste par år er vi blevet mange flere trænere. Begge dele er fantastiske, men sætter også flere krav til kommunikation om og organisering af klubbens aktiviteter. Bestyrelsen besluttede derfor at udarbejde et MTB-manifest for Gl. Rye MTB. Manifestet indeholder fem centrale værdier. Vi skal have værdier i klubben for at kunne signalere, hvad vi som klub forfølger i vores klubaktiviteter. Og vi skal med værdierne have et fælles udgangspunkt som frivillige i klubben, når vi planlægger klubaktiviteter. MTB-manifestet for Gl. Rye Mtb blev drøftet på årets generalforsamling. Det var en rigtig spændende drøftelse om bl.a., hvordan man skal tolke manifestet, om nogle værdier prioriteres højere end andre mm. Manifestet er nu godkendt, og vi glæder os i bestyrelsen til at se det anvendt i klubbens arbejde og kommunikation.

Sidste nyt om Kostalden Når det her magasin udkommer, har vi haft to byggeaftener i Kostalden. Det går over alt forventning med bygning af ramper. Vi forventer derfor, at vi kan åbne til jul.

Et nyt værdisæt i foreningen skal sætte retning for foreningens aktiviteter.

GL. RYE MTB MANIFES T SJOV & TEKNIK

I Gl. Rye MTB værdsætter vi sjov og teknik højere end fysisk træning

FÆLLESSKABET

I Gl. Rye MTB værdsætter vi fællesskabet højere end den enkelte

UDBREDELSE & FASTHOLDELSE

I Gl. Rye MTB værdsætter vi udbredelse & fastholdelse højere end talentudvikling og konkur rence

TRÆNERNES MOTIVATION

I Gl. Rye MTB værdsætter vi trænernes motivation højere end deltagernes behov

DET FRIVILLIGE INITIATIV & BIDRAG

I Gl. Rye MTB værdsætter vi det frivillige initiativ og bidrag højere end et ekstra medlem skontigent

Vi prioriterer vores værdiord højest men anerkender samtidig værdien af andre perspektiver

Rigtigt mange frivillige har knoklet med at bygge ramper, og vi er næsten i mål med de ramper, som vi gerne vil have bygget i første runde. Andre er i gang med at lægge en plan for etablering af et cross fit træningsområde. Og vi har bestilt en basketballkurv. Der kommer helt sikkert mere til henad vejen. Når vi er helt klar til at åbne Kostalden, vil vi skrive ud på Gl. Ryes Facebookside. Man kan få adgang til Kostalden, hvis man er medlem af Gl. Rye Mtb. Vi kommer til at lave en ny medlemstype, som giver adgang til Kostalden alene.

... og uden mad og drikke... 33 33


Borgerforeningen Gl. Rye er i 2021 blevet præmieret for 2 projekter af Skanderborg Museumsforenings Udvalg for Bygnings- og Bykultur Formål: Formålet med at etablere en præmieringsordning, er at sætte fokus på arkitektonisk kvalitet for derved at inspirere borgere og offentlige forvaltninger til at stille krav om kvalitet. Præmieringen vil sætte fokus på forbilledlige eksempler på: n Restaureringer n Renoveringer og tilbygninger til eksisterende huse n Nybygninger i historiske bygnings miljøer n Byrum

i historiske bydele

Præmiering af ”Byens Samlingssted” i Gl. Rye Arkitekt: Henrik Højmose At en lille ting kan have stor betydning, er det renoverede byrum udenfor Dagli’Brugsen i Gl. Rye et godt eksempel på. Aktive borgere i byen, samlet i et grønt partnerskab, har skabt mulighed for, og har gennemført, en markant opgradering af en temmelig uinspirerende plads foran Dagli’Brugsen og dens tilhørende P-plads. ”Byens Samlingssted” er ikke stort - ca. 130 kvm - men stedet kan nu så meget mere end før. Der er skabt et lokalt ”hot spot”, hvor man blot kan passere på vej ind i Brugsen – nyde beplantning og de flotte stablede trækonstruktioner, eller man kan møde en bekendt og slå sig ned for en snak, eller man kan hoppe eller kravle rundt på de varierede plateauer. Ja der har også været små musikarrangementer (der er diskret sørget for både el- og kraftstik) og meget mere vil sikkert ske – stedet er endnu ganske nyt. Det er tydeligt at stedets kvaliteter i høj grad skyldes et meget fint professionelt arbejde med design, materialer og konstruktioner: en plint af beton, som optager det skrånende terræn skaber grundlag for stabler af lokalt skovet douglas tømmer fra Salten Langsø Skov-distrikt, som er ”pindet op”, som var det lagt til tørring. Stabler i forskellige højder er til at stå ved, sidde på eller ligge på. En belægning af gamle chausse sten binder pladsen sammen med fortovets midterstribe af samme materiale. Et lille plantebed giver en visuel afgrænsning mod 34 34

Arkitekt Henrik Højmose og Ove Krogsøe fra Borgerforeningen på ”Byens Samlingssted”.

gadens trafik og en diskret belysning sikrer, at her også er rart når det er mørkt. Præmieringsudvalget tildeler en 2021 arkitekturpræmiering til ”Byens Samlingssted” i Gl. Rye for det smukke og velfungerende byrum som er skabt, og for det flotte arbejde i det grønne partnerskab – sammen kan man meget! Præmiering af Emborgvej 23 Arkitekt: Danø Arkitektur I det smukke kuperede og fredede landskab i Søhøjlandet ved Gl. Rye brændte en lagerhal. På denne plads har firmaet Argento Audio ApS v/Ulrik Madsen etableret et værksted, kontor- og demorum med tilhørende lagerfaciliteter. Det kunne have været en erhvervsbygning som så mange andre, men det er det langt fra. Placeringen af en længebygning, som er trykket lidt ned i det smukke landskab på kanten af de bagvedliggende fredede bakker, er skabt med stor respekt for landskabet. Et stort tag beklædt med enggræs får – set oppe fra bakkerne – huset til at blive en del af landskabet. Men der er mere på spil: Huset har en meget klart aflæselig konstruktion: en lang bærende midtervæg og træsøjler

i facaden bærer det store udkragede tag, som på trods af det tunge græstag er løst meget elegant. De bærende trækonstruktioner er udført af ubehandlet, savskåret douglasgran. Den lange horisontale ankomstfacade er beklædt med spån af cedertræ, indgangspartiet leder ind til et langstrakt arbejdsrum, der har udsigt i ”græshøjde” til dyre- og planteliv i de fredede bakker. De isolerede facadepartier er ligesom inventaret udført i krydsfiner hvor snittet i krydsfineren bliver til et dekorativt element i interiøret. En funktionel erhvervsbygning er her gennem et tæt samarbejde mellem bygherre og arkitekt blevet til mere end blot en bygning. Her møder man sanselig arkitektur af høj kvalitet. Ikke højtråbende og spektakulært, men derimod et elegant samspil mellem funktion, konstruktion og et materialevalg som er udført konsekvent, enkelt og let forståeligt. Præmieringsudvalget tildeler en 2021 arkitekturpræmiering til Emborgvej 23, Gl. Ry for en forbilledlig genopførelse af byggeri i landskabet.


Ju

e y R . l liG

28. november

Formandskab: Louise Ladegaard T: 4045 6693

E: louise.ladegaard@glrye.dk

Marianne Jessen T: 2020 6635

E: marianne.jessen@glrye.dk

Ove Krogsøe T: 2175 0310

E: ove.krogsoe@glrye.dk

Sekretær: Vibeke Lauridsen T: 3056 3110

E: vibeke.lauridsen@glrye.dk

Kasserer: Mona Dalgaard Jensen T: 5072 0759 E: mona.dalgaard.jensen@glrye.dk

Menige bestyrelsesm.: Susanne Tougaard T: 2674 8689 Sæt allerede nu kryds i kalenderen d. 28/11 hvor Møllelauget og Borgerforeningen holder jul i Gl. Rye. Dagen starter med Møllens traditionelle julemarked, og slutter af med et besøg af julenissen, som følger os fra Møllen ned til skolen, hvor julelyset tændes. Julemarkedet åbner på Møllen kl. 10.00. Hele dagen sælger Møllen gløgg, æbleskiver te, kaffe og boller, hvilket foregår indendørs i Møllens julepyntede omgivelser og med varmeovne. I dagens anledning vil der være fri entre på Møllen. I det store lokale er der udstilling og salg af håndværk fra omegnens beboere. Bl.a. glaskunst, nissekunst og dekorationer. I det bagerste lokale er julemandens værksted, hvor børn kan klippe hjerter, kræmmerhuse, male på sten og lave dekorationer. I selve møllen er stillet halmballer og nissedukker op og lagt nissehuer frem, så børn kan fotograferes i nisseomgivelser, hvis de har lyst. Ca. klokken 16.00 kalder vi i fællesskab julenissen frem fra sit Mølleskjul. Hvis vi er heldige, har

han slikposer med. Herefter går vi sammen med julenissen og Oddergarden, som vil spille julemusik, fra Møllen til skolen, hvor julelyset tændes. Vi arbejder på at arrangerer spillemænd til hele herligheden, så følg med på facebook, hvor vi opdatere om arrangementet og de præcise klokkeslæt! Møllelauget og borgerforeningen glæder sig til en hyggelig juledag!

susanne.tougaard@glrye.dk

Anna Poulsen T: 2186 5028

anna.poulsen@glrye.dk

Jens Møller T: 3131 5077

E: jens.moller@glrye.dk

Eva Villumsen T: 2347 9023

E: eva-villumsen@glrye.dk

Trafik-kontakt: Stig Autzen T: 2859 1300

stig.paaske.autzen@glrye.dk

Suppleanter: Søren Glasius T: 4044 9188

E: soren.glasius@glrye.dk

Jonas Johnsen T: 5130 8199

E: jonas.johnsen@glrye.dk

35 35


Vintersolhverv d. 21/12 Traditionen tro inviterer Borgerforeningen igen i år til et vintersolhvervs-arrangement. Vi vil fejre årets korteste dag og at lyset – omend langsomt – er på vej tilbage. Vintersolhverv falder i år tirsdag den 21/12 og kl. 17 vil vi mødes foran Brugsen og sammen gå i fakkeloptog gennem byen, forbi Dalbogård og op til Møllen. Her vil vi samle vores fakler og synge en (lys)sang. Ved Møllen vil der blive serveret varm kakao og vafler. Vi satser på tørt vejr og glæder os til at se jer til en hyggelig stund, som jo også kan bruges til at ønske hinanden en glædelig jul. Det koster 25 kr. per fakkel incl. varm kakao og vaffel.

Rye Kraftvarmeværk A.M.B.A. Hjarsbækvej 7, Gl. Rye 8680 Ry

Foto Ib Hansen

Tlf. 7575 3300 Fax: 8689 8944 E-mail: mail@ryekv.dk

Lokalhistorisk Kalender 2022 udkommer på Arkivernes Dag Arkivernes Dag, lørdag den 13. november er et landsdækkende Åbent Hus-arrangement, hvor arkiverne holder åbent og interesserede er velkomne til at kigge indenfor. Det er samtidig dagen, hvor Lokalhistorisk Kalender 2022 udkommer. På Lokalarkivet i Ry holder vi åbent 10-12. Kalenderen koster 50,- og kan fra den 13. november købes på Lokalarkivet i hele bibliotekets åbningstid samt i flere dagligvarebutikker i området. Den 6. juni, 2. Pinsedag, fejrer Museumsskibet Gl. Turisten sin 100 års fødselsdag med reception ved skibet og gratis sejlture. I anledning af 100 års jubilæet har Gl. Turisten fået både forsiden med tilhørende baggrundstekst og juni-siden i kalenderen.

En del af vore aktiviteter er baseret på kontingentet fra medlemmerne af Støtteforeningen for Ry Lokalarkiv. Hvis du vil støtte vort arbejde lidt kontant, så meld dig ind i Støtteforeningen, det koster 100,- (enkelt) eller 125,- (husstand) om året, ikke nogen formue, men en stor hjælp for os.

Der er flere jubilæer i 2022: Gl. Rye Mølle bliver 150 år og Øm Kloster 850 år. Om begge jubilæer berettes i kalenderen. Ud over jubilæerne kommer kalenderen rigtig godt rundt i hjørnerne af den gamle Ry Kommune med billeder og tekst. Lokalhistorisk kalender nærmer sig også et jubilæum, men det er altså først næste år, at vi forhåbentlig kan udgive kalender nr. 25. Men allerede nu ser det ud til, at det nok skal lykkes, og at vi har stof nok. Det kan vi takke alle borgere og foreninger i kommunen for, for Ry-borgerne er meget flinke til at aflevere fotografier, regnskabsbøger, papirer etc. til arkivet, og det er i arkivalierne, vi finder stoffet til lokalhistorisk kalender. Så tak for hjælpen. Lokalarkivet er jo områdets hukommelse, så vi er glade for den store opbakning.

36

Ry Bådhavn med tre både og Himmelbjerget i baggrunden. 19151935. Foto: Arkiv.dk


Nyt fra Gl. Ryes Kunst- og Kulturgruppe

Den kommende udstilling i Sct. Sørens Hus i Gl. Rye er Vævningens og Naturfotograferingens kunst, ved Anne Buje og Jens Peter Kragh.

Vævningens og naturfotograferingens kunst. Den kan opleves fra torsdag den 4. november 2021 kl. 19.30 frem til den 24. februar 2022. Anne har været kreativ væver i ca. 40 år, hvor hun har leget med garn og farver og fremstillet smukke brugbare tekstiler til hverdagens brug. Vævningen er baseret på gamle teknikker i moderne stil, i naturmaterialer såsom, bomuld, hør, silke, uld, papirgarn og pil. For Anne er vævningen kilde til glæde og giver hende en pause i hverdagen andre aktiviteter. Historisk set er vævningen et ældgammelt håndværk gennem tusinder af år. F.eks. i Middelalderen og renæssancen repræsenterer vævningen en af de højeste ansete håndværkere i samfundet, i forhold til gobeliner og beklædning til de kongelige og den almindelige fattige familie. Anne sætter ære i at kunne håndværket og inspirerer andre til at væve og dermed bevare det for fremtiden. Jens Peter, 64-årige skagbo flytter til Gl. Rye i 2019, for at bo sammen med Anne Buje. Han er gammel fisker fra Vesterhavet og har altid opholdt sig i naturens elementer både til lands og vands. Naturen og fotointeressen har fulgt ham lige siden barnsben og det første kamera blev indkøbt for hans første løn som16 årig. I dag, som pensionist ser hans kone

1.000 tak til Eva Jensen På kaffemødet i september, fratrådte den mangeårige Formand Eva Jensen og en ny blev udpeget, Det er Trine Hansen, der også går under navnet Trine Dyrepasser, som nogle måske kender.

Anne ham sjældent, da han har godt gang i sine mange fotoprojekter i naturen. Stilheden - mødet med naturen, dyrene og fuglene betyder rigtig meget for ham. Dermed har Jens Peter opøvet sig i at mestre fotograferingens kunst og kan kalde sig professionel amatørfotograf af Naturen. Her til sidst siger vi 1000 Tak til vores skønne Lokal Brugsen i Gl. Rye, som har sponseret for drikkevarerne samt lidt til smagsløgene på Ferniseringsaftenen den 12. november 2021 kl. 19.30.

Møde om ”Hvor bevæger Gl. Ryes Kunst og Kulturlivet sig hen efter Corona”? Nu da samfundet er ved at finde sit nye fodfæste efter Corona nedlukningen, og Gl. Rye borgere er kendt for at være kreative med overskud af energi og arrangement, så har Anne og Trine i Kunst og kulturgruppen tænkt sig at holde møde for alle kreative og interesserede mennesker. Ideen er, om det er en realitet at samle flere af de små kreative grupper under en større forening / gruppe, hvor kreativiteten kan mødes på kryds og tværs og udveksles mellem mennesker. som kommer til udtryk igennem kunst og kultur? Der afholdes et møde i sognehuset, Sct. Sørens Hus om Hvor bevæger Gl. Ryes Kunst og Kulturlivet sig efter Corona”. Det sker lørdag den 15. januar 2022 kl. 13.00 til 15.00 Alle Velkommen uanset om man lever af sin kunst eller har det på hobby basis. Vi glæder os til at møde jer, med så mange tanker og ideer til at styrke kunsten og kulturlivet i Gl. Rye. På vegne af Gl. Ryes Kunst og kulturgruppen Anne Buje og Trine Hansen

Jens Peterog Anne Buje.

Evas store arrangement og energi til at holde gang i sognehusets vægge med kunst. Det har jo altid spændende at se og opleve, hvad kunst er for en størrelse hos den udstillende kunstner, og Eva har været en god og effektiv tovholder til at få forskellige kunstnere til at udstille deres kunst i Sct. Sørens Hus. 1000 Tak for det, Eva!

På KK-klubbens vegne siger vi alle 1000 Tak til

37


Dagplejen

Sommer, Leg og Læring… Et at de læreplanstemaer der vækker mest begejstring og jubel hos dagplejebørnene og dagplejerne her i Gl. Rye er natur, udeliv og science. Børn skal fra de er helt små have muligheden for at opleve og sansestimuleres i naturen. Dette sker ved at en nærværende voksen går foran og skaber et miljø der gør børnene aktive og undersøgende og derved opstår muligheden for at arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse.

Det er ganske få ting der skal bruges for at skabe et paradis for børnene i haven. Lidt jord, lidt frø, lidt vand og en masse kærlighed. Fra at putte et frø i jorden, som passes, vandes, se det spire op af jorden og vokse sig til en plante, som vi så efterfølgende kan smage på. Det giver trivsel læring og begejstring på et højt plan.

Når vi dagplejere vælger at arbejder med læreplanstemaet natur, udeliv og science er der forskellige aktiviteter vi kan benytte os af. En af dem er køkkenhaven. Her kan vi arbejde ud fra forskellige temaer f.eks Fra jord til bord, fra haven til maven eller arrangere en høst fest.

At arbejdet i køkkenhaven rummer så mange muligheder for at få stimuleret sanserne. Der skal smages på krydderurter, jordbær, blommer, gulerødder, ærter og duftes til morgenfruer og solsikke. Der skal studeres regnorme, sommerfugle og bierne i den vilde blomsterhave. De høje solsikke har specielt vakt store begejstring hos dagplejebørnene i år.

At give dagplejebørnene oplevelsen af at få jord under neglene, læring og erfaring med blomster, frugt og grøntsager er en helt fantastisk oplevelse for os natur elskende dagplejere i Gl. Rye.

At vi nogle gang flytter lærings miljøet ud af haven og ned i skoven, hvor vi går på rov efter vilde hindbær, vilde brombær, blåbær og mirabeller skaber blot en større ramme for begejstring.

Annelise Hansen

Marianne Lysholt

38

Inge Dreier

Lisbeth Rindom

Rikke Hillersborg

Thomas Mejer

Noget af det der vækker mest begejstring hos os er når vi oplever at dagplejebørnene kan navnene på de forskellige frugter og grøntsager og ved hvad de kan bruges til. Vi oplever at de har mod på at smage på de forskellige frugter og grøntsager, men mest af alt ser begejstrede dagplejebørn der fordyber sig i naturen, får viden, læring og dannelse omkring naturen og alt det gode den gør for krop og sjæl.


Børnegården Bison Efterår i Bison Som I ved, ligger Bison, midt i dejlig og spændende natur! Vi er hver dag nysgerrige på hvad der sker derude, både i skovene omkring os, men også på vores dejlige store legeplads hvor vi har æbler, nødder, solbær, ribs og stikkelsbær. Alle frugter og bær er, gennem sommeren og efteråret, blevet spist, og de solsikker vi såede i maj blev kæmpestore og stod, og lyste, med deres smukke gule blomster. FANTASTISK, at et lille bitte frø, kan forvandle sig, til sådan en kæmpe stor blomst. I Uge 36 opfordrede Danmarks Naturstyrelse, daginstitutioner i hele landet, til at sætte fokus på naturen og dens forunderlige verden. Her var Bison også med! Vi var i skoven og lege naturbingo, hvor vi skulle finde 16 forskellige natur-ting, som eksempelvis, mos, bænkebidere, regnorme, skovmyrer med mere. For Bisonbørn er skoven ”den anden legeplads”, så naturbingo var ”a piece of cake”.- de vidste udmærket hvor, de kunne finde tingene. Børnene kender til mange dyr, både de bittesmå flåter, som vi daglig stifter bekendtskab med, når vi har været i skoven, men også den udstoppede ulv, vi var på møllen og se. - og JA! Ulve lever i Danmark, men ligesom rævene, er de bange for mennesker og løber deres vej når vi kommer - heldigvis. Så er der også harer

og pindsvin, de er ikke farlige bare spændende! Vidste I, eksempelvis, at haren har en tophastighed på 80 kilometer i timen, hvilket gør den til det tredje hurtigste dyr på landjorden, kun overgået af geparden (100 km/t) og prærieantilopen (89 km/t). Pindsvinets tophastighed er dog kun på 10 kilometer i timen. Godt gået af sådan et lille dyr med så små ben. Nu glæder vi os til Vinter og håber på frost og sne, så vi kan få gang i kælkene på legepladsens kælkebakke.

39


Gl. Rye Skole Minecraft med Brødrene Løvehjerte Skrevet af Line Patricia Lund Jørgensen, Mette Høy Boll og Mette Miljkovic

4. klasses emneuge var super sjov. Vores emneuge handlede om Brødrene Løvehjerte og Minecraft. Vi blev delt op i grupper og hver gruppe skulle deles om en verden i Minecraft. I verdenen skulle vi bygge Nangijala. Vi fik et papir til at finde ud af hvad vi skulle bygge. Der var udvalgte projekter ( fx Tengils borg, Tulipangården, Ryttergården, Karmavandfaldet og meget mere) vi skulle bygge, og nogle fik lidt flere projekter end andre ud fra hvor gode var til at bygge. Vi byggede på iPads. Et enkelt hold kunne ikke få Minecraft op at køre, så de brugte Cromebooks. Stemningen i klasserne var super, men alligevel kom der lidt andet end søde ord ud af munden når vi fx blev stressede eller ivrige. Vores lærer synes, at vi var så gode til at samarbejde med hinanden og få det til at gå fint, at de sagde: ” Det her kommer vi ihvertfald til at lave igen”. Og vores resultater blev virkelig flotte og vi endte med at filme vores mesterværker. Skrevet af Liv 4. klasse.

Det er helt rigtigt hvad Liv skriver i sin artikel. Vi lærere var meget begejstret over, hvordan børnene løste opgaven gennem spillet Minecraft. Børnene samarbejdede om at bygget de smukke fortolkninger af Astrid Lindgrens univers Nangijala fra bogen ”Brødrene Løvehjerte”. Jonatan Løve, Tvebak, Rosengården, Mathiasgården, de urgamle floders flod, Ryttergården, Tengils borg og meget mere gav børnene et 3dimensionelt udtryk. Vi lærere blev elever og børnene var arkitekterne på byggeprojektet. Det er ret fantastisk, hvad det giver at bringe et spil fra børnenes erfaringsverden ind i undervisning, det kan skabe magi. Vi kommer helt sikkert til at bruge det igen både i dansk undervisning og også i håndværk og design, hvor det kan give designprocessen helt nye dimensioner. Vi skylder stor tak til Asger Gammelgaard Rønne og Nick Veiling Poulsen for hjælp med at sætte Ipads og Cromebooks op til at kunne køre Minecraft Education. Endnu større tak til Dina Ea Miljkovic for at løse problemet omkring opkobling - det sagde it-afdelingen ellers var umuligt.

vertfald

vi ih Det her kommer til at lave igen...

40


”Vi er kun lige begyndt at forstå, hvad kunst og kultur kan gøre for børn” Udenlandsk forskning og konkrete cases viser, at kunst og kultur på mange forskellige måder kan noget helt særligt i forhold til at udvide børns verdensbillede og styrke deres trivsel, indlæringsevne og innovationslyst, så de kan udnytte deres fulde potentiale,« siger Dorthe Foged. Direktør for Det Danske Kulturinstitut i Storbritannien.

Bison/Gl. Rye Skole Skolen:

Kontoret/hovednummer: 8794 2680 Bison kontor: 8794 2200

Skoleleder/kontraktholder Peter Bech Milsgaard

Skolesekretær

Disse kloge ord ville vi tage for gode varer og i forbindelse med klasselæreugen, valgte vi derfor på 2. årgang, at arbejde med forskellige kunst former. Forløbet var et tværfagligt forløb i billedkunst, dansk, matematik og kristendom. Eleverne blev instrueret i forskellige kunstnere og derefter var der forskellige værksteder de kunne arbejde i. Eleverne var hele tiden med omkring dialogen om de forskellige kunstformer og kunstnernes verden. Hvilke tanker lå der bag de enkelte billeder, hvilke drømme ville de forskellige kunstnere gerne fortælle osv.

Jeg kunne godt lide, at klassen var sammen hele ugen og at vi sad ved gruppeborde og arbejdede. Det var også dejligt, at vi kun havde om det samme emne hele ugen. Marius

Eleverne kom omkring fem forskellige former for værker i løbet af ugen. 1 Symmetri og drejning i GeoGebra

Jeg kunne godt lide at vi holdt en fernisering, så vores forældre kunne komme og se det vi havde arbejdet med. Alma

Det var sjovt at prøve at arbejde med forskellige billeder og teknikker og lære noget om de forskellige kunstnere. Kaja

Karen Pedersen 8794 2681 karen.pedersen@ skanderborg.dk

Viceskoleleder

Gert Lorensen 8794 2683 gert.lorensen@ skanderborg.dk

Leder af Bison og SFO Jeg syntes bare det hele var sjovt. Karl

2 Arne Haugen Sørensen med udgangs- punkt i hans kristne motiver

Annette Baand 8794 2684 annette.baand@ skanderborg.dk

Teknisk serviceleder Preben Lund 8794 2698 preben.lund@ skanderborg.dk

3 Asger Jorn ”Den foruroligende ælling” 4 Voks figurer 5 Picasso med særlig fokus på hans skildringer af ansigtsudtryk Hele emnet sluttede med en fernisering, hvor forældre var inviteret. Her blev der holdt en tale, som eleverne selv havde skrevet, den røde tråd blev klippet over med en ægte guldsaks og udstillingen var hermed åbnet. Eleverne bød på et lille glas og chips, som gæsterne kunne nyde under udstillingen. Det var 27 meget stolte kunstnere, der var tilstede denne aften.

Bestyrelsen: Formand

Henrik Taastrøm henrik@taastrom.dk

Eksempler på den kunst, som eleverne stolt fremviste.

41 41


Alle Børn Cykler Vi var så heldige at 4. årgang vandt en præmie i Alle Børn Cykler kampagnen. Alle Børn Cykler er landets største børnemotionskampagne, hvor ­typisk over 100.000 skoleelever dyster om at cykle flest dage til skole og fritidsaktiviteter. At cykle i hverdagen gør en stor forskel for børns sundhed og trivsel. Og med opbakning fra forældre og 4. årgangs lærere og pædagog lykkedes det 4. årgang at vinde en sjov dag med Dansk Skolecykling, hvor der blev leget og lært på i cykelsadlen. Stort tillykke til 4. årgang!

Harry Potter universet på spil i Gl. Rye En efterårsaften i november opstod der magiske ting i klubben på Gl. Rye Skole. Der var tid til Hogwart School i klubben i onsdagens aftensklub den 3.11. Hele klubben var omdannet og forvandlet til dette arrangement. De ca. 60 udklædte børn blev mødt af Minerva McGonagal. Børnene blev ledt gennem perron 9 ¾-muren, hvor de blev mødt af Hogwarts lærer. Efter at børnene var fordelt af fordelingshatten, blev der serveret blodsuppe mm. Efter den hyggelige spisning kunne børnene komme rundt ved de magiske boder, som 5. og 6. årgang havde stået for at lave. Der var blandt andet spådomme i stjerner og kort mm, magiske muffins, forskellige opgaver der skulle løses, en ­hospitalsfløj hvor der var mulighed for at få forskellige eliksirdrik samt Dumbledores uhyggelige tårn. Det var en spændende og magisk aften, hvor fantasien fik frit spil.

42


Status på nye bygninger til Processen kører videre efter planen. Der arbejdes stadig med en indflytningsklar ny bygning til Bison til januar 2024. Og det er stadig med beliggenhed på Bisons nuværende matrikel. Pt. arbejdes der med en beliggenhed på matriklens nord-vestlige hjørne, hvor der i dag er bålhytte, græsplæne og halmhytte. I processen er der blevet afholdt personalemøder og projektgruppemøder med deltagelse af Skanderborg Kommunes Fagsekretariat (Børn og Unge), Bygningsafdelingen ved Kommunen, medarbejdere, forældre og ledelsen.

Ved disse møder er der blevet fastlagt nogle rammer for den udbudsrunde, som er et lovmæssigt krav ved anlæg af denne størrelse. Under processen kan vi med tilfredshed konstatere, at der arbejdes efter nogle kommunalt fastlagte bærdygtighedsprincipper, og at vi er ambitiøse på dette punkt. Et eksempel på det, er at vi ikke nøjes med de krav der i dag er fastsatte, men tager fat i de krav der vil komme om et par år ift. CO2 belastning.

..! Næste skridt i processen er, at det udarbejdede programoplæg skal godkendes af Byrådet. Herefter vil der foregå en udbudsrunde, hvor forskellige totalrådgivere har mulighed for at byde ind på projektet.

Nyt fra Gl.Rye Flagalle

Vi vil gerne opfordre til at slutte op om generalforsamlingen, da vi mangler nye folk i bestyrelsen.

Indkaldelse til generalforsamling.

Efter generalforsamlingen er der Takkefest for opsættere, kontingent-opkrævere og bestyrelsen som tak for arbejdsindsatsen i 2021.

DATO: Fredag d. 25/2 2022. TID: Kl. 18.00 STED: Gl.Rye Mølle. Dagsorden iflg. vedtægterne, som findes på hjemmesiden.

På bestyrelsens vegne Anni Sørensen

Bestilling af flag: Gl.Rye Flagalle bestyrelse. Flagudlejer Birthe Jensen........ 4030 3065 Formand: Per Ro Andersen...... 5072 7146 Næstform.: Anni Sørensen....... 3074 8204 Sekretær: Finn Pedersen.......... 2687 9309 Kasserer: Birthe Jensen............ 4030 3065 Medlem: Kaj Stendorf.............. 2024 8629 43


ED

NYH

KØB LOKALT BYGGEMARKED Bygma Them Gantrup Byggemarked XL Brejnholt Ry

Støt de lokale erhvervsdrivende - det gi´r god mening på alle måder

BILREPARATIONER 8798 1150 7578 2233 8689 1029

DAGLIGVARER

Siggaard Biler Sydbyens Auto

2028 1614 8689 8533

Låsby El Ry El-forretning

8695 1144 8689 1003

LYNG DAL Knudhule Badehotel

8689 8269 8689 1407

GERDSEN SILKEBORG

Gl. Rye Hårstudie

Mads Murer

E. THØGERSEN

Butik Eling

BRÆNDE OG SANKEKORT EFTERSKOLE

Hammelsvang

SLS · SALTEN LANGSØ SKOVD. 8689 8288

Himmelbj. Egnens Efterskole 8689 8399 ØVRIGE

8628 1344 BEGRAVELSESFIRMAER

VVS Byens VVS

8689 3371

PLANTESKOLE Nylund Planteskole

Søhøjlandets begravelser Ry Begravelsesforretning

DANSAND 2684 1484 8689 2969

8689 8200

GL. RYE MØLLE ØM KLOSTER

8625 0211

REVISORER

8689 8675 8689 8194

KILDEBJERG REVISION REVISION RY & HAMMEL

UDLEJNING AF MASKINER SkanLej maskinudlejning

4057 0103 8689 2244

Vil du med på denne liste, så kontakt PT grafisk 8689 8972 eller pt@ptgrafisk.dk

Juletræer Familien Geil, Langebakke 2, Ry 4011 4704

Juleposer til alle børn

Mandag - fredag 7.00 - 17.00 · Lørdag 8.00 - 12.00

GANTRUP

Besøg Øm Kloster

Oprindeligt hjemsted for munke af cistercienserordenen, der kom til Øm i 1172. Tlf. 86 89 81 94 Se aktuelle aktiviteter på: www.museumskanderborg.dk

Maskinudlejning til Private & Erhverv

Vi har et stort udvalg af alle typer maskiner til konkurrencedygtige priser.

BYGGEMARKED

Gantrupvej 2, 8752 Østbirk · Tlf. 7578 2233 www.gantrupbyggemarked.dk · info@gantrupbyggemarked.dk

44

4011 4704

Find alle kontaktoplysninger i annoncen på side 44 til 48.

4017 7444

Lør/søndage i advent samt 20, 21. 22. og 23. dec. kl. 10-16.

8682 5811

JULETRÆER Familien Geil

MUSEUM

RESERVEDELE REPART. Hårdehvidvarer

2462 3059

3062 2007

8689 1166

TÆPPER OG GULV

4059 1048

VOGNMAND TØJ

BOESEN Flügger

4698 0790 8689 1466

8689 8948

4010 2889

MALER

DANBOLIG RY EDC RY FLYTTEFIRMA

FRISØR MURER

8689 8011

EJENDOMSMÆGLER SPISESTEDER

ELEKTRIKER

DAGLI´BRUGSEN GL. RYE

Kløftehøj 4, 8680 Ry · 40 17 74 44 i​nfo@skanlej.dk · www.skanlej.dk


www.hammelsvang.dk

Hammelsvang as

Oplev den dejlige stemning...

Bøgekildevej 26 8361 Hasselager · 86 28 13 44

• Spis veltilberedte og lifligt smagende måltider på Brasserie Wienberg • Tag et weekendophold eller golfhygge midt i naturen med den, du holder af • Afhold dit næste kursus eller konference med succes hos os Se mere på www.knudhule.dk

v/ Kim Bundgaard

Knudhule | Randersvej 88 | 8680 Ry | 8689 1407 mail: info@knudhule.dk | www.knudhule.dk

Dit lokale byggemarked

lig gas

Altid bil

Lervejdal 8b. Addit 8740 Brædstrup Tlf. 8682 5811 info@dansand.dk www.dansand.dk

Kløftehøj 2 Ry · 86891029 · ry@brejnholt.dk · ry.xl-byg.dk

�������

A/S Kvalitet siden 1968...

������������������������������������

Skaftesvej, 8680 Ry info@boesen.as

8689 1166

GARANTI PÅ KVALITET

BH TRUSSER NATTØJ STRØMPER Klostervej 22, 8680 Ry Tlf. 3062 2007 www.eling.dk

LYNG DAL Ryesgade 33, Gl. Rye Tlf. 86 89 82 69 www.lyngdal-hotel.dk lyngdal@lyngdal-hotel.dk

���������

- alt op til str. 56

Fyrreskrænten 1, Gl. Rye 8680 Ry Tlf.: 86 89 89 48

- til privat og erhverv

Skolevej 1, 8670 Låsby

Tlf. 8695 1144 info@laasbyel.dk www.laasbyel.dk

Have inspiration Blomster til enhver lejlighed Planter - Design - Anlæg Hjarsbækvej 21 · Gl. Rye · 8680 Ry tlf. 86 89 82 00 · www.nylund.dk · mail@nylund.dk

Åbningstider: Mandag-onsdag 10-17, torsdag-fredag 10-18, lørdag, søndag og helligdage 9-15

45


Salg og reparation af biler Speciale i VW, Skoda og Audi

Siggaard Biler Vesterled 1 · 8680 Ry · 8689 8399 www.himmelbjergegnens.dk

Burmlundvej 4, Gl. Rye Tlf. 2028 1614 salg@siggaard-biler.dk www.siggaard-biler.dk

- mulighed for afhentning i Gl. Rye efter aftale

Mads Clausensvej 9 · 8600 Silkeborg 8684 6380 · 4059 1048 · www.gerdsen.dk

MADSMURER 40 10 28 89

Skanderborgvej 17 . 8680 Ry

Bettina Plougmann 3028 7031 Henriette Plougmann 2684 1484 www.søhøjlandetsbegravelser.dk

GL. RYE MØLLE Salg · Service · Reparation · Alle bilmærker Ved Freddy Hansen

8689 8533

Horsensvej 46 · Gl Rye · www.sydbyensauto.dk

Gl. Rye Mølle har en udstilling om flygtningelejren i Gl. Rye fra 2. verdenskrig, samt en en om træskoproduktion. Møllestien 5, Gl. Rye, Ry Tlf. 86 89 86 75 info@museumskanderborg.dk. www.museumskanderborg.dk.

Skanderborgvej 27 · 8680 Ry Tlf. 8689 2244 mail@revisionry.dk · www.revisionry.dk Tal så alle kan forstå det

46

Tlf. 8689 8011 · Åbent 8-21 hver dag


Statsautoriseret revisionsvirksomhed Ellemosen 3, 8680 Ry

8689 1003

Tlf. 8622 0001. Mobil 4057 0103 Mail: h.b.olsen@gefiber.dk

Industrivej 14 · 8680 Ry · info@ryelforretning.dk erk

REVISION · REGNSKAB · BOGFØRING · RÅDGIVNING

Bygma Them

SANKEKORT OG BRÆNDE SÆLGES TOPKAPNING M.V.

Eksportvej 5 · 8653 Them · Tlf. 87 98 11 50 · Fax 87 98 11 59 email: them@bygma.dk

Aditvej 15, 8740 Brædstrup np@slsas.dk www.slsas.dk

Brug den lokale trælasthandel og byggemarked, vi er lige i nærheden.

TLF. 86 89 82 88

E. THØGERSEN Container Vognmandskørsel Kranarbejde Materialesalg

§2462 3059

2483 5380 · nuance@hotmail.dk

Ved dødsfald

tlf. 86 89 29 69

Vi kan kontaktes hele døgnet

■ Vi hjælper med en værdig, smuk og personlig afsked

■ Få en fast og fair pris ■ Ring og få gratis tilsendt hæftet “Min sidste vilje”

Forbrugerrådet TÆNK anbefaler at bruge ISO9001-certificerede bedemænd Mette

Janneke

Preben

Ry Begravelsesforretning v/ Jens Peder Kristiansens eftf. Skanderborgvej 9 | 8680 Ry | 86 89 29 69 www.houkjaerbegravelse.dk

DanBolig a/s Statsaut. ejd.mægler & MDE · www.danbolig.dk Randersvej 11B · Ry · Tlf. 4698 0790 ry@danbolig.dk Adelgade 106 · Skanderborg · Tlf. 8657 1130 skanderborg@danbolig.dk BESTIL EN SALGSVURDERING · den er gratis og uforpligtende · Tlf. 4698 0790 ry@danbolig.dk

VI HAR LIDT MERE AT BYDE PÅ

Boeletvej 2b, 8680 Ry

Kyhnsvej 7 · 8680 Ry Tlf. 8689 1466 email: 868@edc.dk

47


November 25. Noahs Ark kl.17 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 27. 20 års jubilæumsreception kl.15.00. Fyrreskrænten 1 PARK by Gl. Rye Hårstudie 28. Gudstjeneste, 1. s. i advent kl.11 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 28. Jul i Gammel Rye kl.10-16 Gl.Rye Mølle Møllelauget og Borgerf. December 1. Gudstjeneste på Dalbogaard kl.14.00 Dalbogaard Menighedsrådet 1. Julekoncert m. Gl. Rye Gospelkor kl.19.00 Skt. Sørens kirke Gl. Rye Gospelkor 5. Gudstjeneste, 2. s. i advent kl.11 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 7. Jul for Bison (Giraffer og Elefanter) kl.10.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 9. Orgelkoncert v. Anita Hyldgård Samsing kl.17.00. Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 10. Jul for Bison (Bisonbanden) kl.10.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 12. Gudstjeneste, 3. s. i advent kl. 9.30 v. Pia Husted Blok Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 14. Jul for Bison (Vuggestue og dagpleje) kl.9.30 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 17. Jul for Gl. Rye skole kl.8.30 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 19. Syng Julen ind kl.15.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 21. Vintersolhverv, fakkeloptog kl.17.00 Brugsen Borgerforeningen 23. Julegudstjeneste på Dalbogaard kl.10.00 Dalbogaard Menighedsrådet 24. Gudstjeneste, Juleaftensdag kl.13.00 + 14.30 + 16.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 25. Gudstjeneste, Juledag kl.11.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 31. Nytårskur og nytårsløb kl.10-11 Gl. Rye Mølle Arrangører: GRIF, Borgerforeninge, DagliBrugsen, Møllelauget, Naturfond Gl.Rye og Torbjørn Gasbjerg 31. Nyårsgudstjeneste kl.14.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet Januar 2. Gudstjeneste, Helligtrekonger kl.11.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 9. Gudstjeneste, 1. s. e. Helligtrekonger kl.9.30 v. Pia Husted Blok Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 11. Gudstjeneste, Nytår FDF kl.17.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 13. Opstartsmøde og brainstorm tema: sportsfesten GRIF 15. Åbent møde kl.13-15. Skt. Sørens Hus Kunst og Kulturgruppe 16. Gudstjeneste, 2. s. e. Helligtrekonger kl.11.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 20. Børnekor starter op kl.14.30 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 20. Noahs Ark m. Spisning kl.17.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 26. Gudstjeneste på Dalbogaard kl.14.00 Dalbogaard Menighedsrådet 27. Foredrag Peter Borberg. kl.19.30 Skt. Sørens hus UDSYN 29. Lørdagstræf v. motionistafdelingen GRIF 30. Gudstjeneste, 4. s. e. Helligtrekonger Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet Februar 3. Babysalmesang starter op kl.11.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 3. Konfirmandgudstjeneste, kyndelmisse kl.19.30 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 6. Gudstjeneste, s. s. e. Helligtrekonger kl.11.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 8. Foredrag v. professor Jens-Christian Svenning: Online foredrag Møllelaug & Museumsf. 10. Fællessang fra højskolesangbogen kl.19.30 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 13. Gudstjeneste, Septuagesima kl.11.00 v. Ann Vendeltorp Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 22. Foredrag v. professor Tobias Wang. Online foredrag Møllelaug & Museumsf. 24. Noahs Ark m. Spisning kl.17.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 25. Generalforsamling v. Gl. Rye Flagallé kl.18.00 Gl. Rye Mølle Gl. Rye Flagallé 27. Gudstjeneste, Fastelavn kl.9.30 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet Marts 1. Foredrag v. professor Jens Hesselbjerg Christensen. Online foredrag Møllelaug & Museumsf. 6. Gudstjeneste, 1. s. i Fasten kl. 11.00 v. Kjeld Slot Nielsen Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet 9. Gudstjeneste på Dalbogaard kl.14.00 Dalbogaard Menighedsrådet 10. Foredrag ved Bodil Richardt, journalist. kl.19.30 Skt. Sørens Hus UDSYN 13. Gudstjeneste, 2. s. i Fasten kl. 11.00 Skt. Sørens Kirke Menighedsrådet

I GL. RYE

48

Der gøres klar til flere boliger på Emborgvej


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.