Page 1

НАВИГАТОР март 2013 година 07_брой 65

на стр. 02 Интервю със Симеон Илински, управител на Ехнатон

на стр. 03 Нова гама баркод четци DataMan

на стр. 04 Промоции от Schneider Electric

Екип на Ехнатон на посещение в централата на Scame В периода 11-13 март екип на Ехнатон посети централата на Scame в Паре, Италия. Визитата, организирана по покана на г-н Карло Кастели, Експорт мениджър, включваше посещение на заводите на Scame и представяне на цялостния производствен процес. Гостите, сред които бяха търговски представители, управители на магазини на Ехнатон и представителят на Scame за България г-н Илиян Панков, се запознаха и с новостите в офертата на компанията, които предстоят да бъдат лансирани през тази и следващата година. Scame Parre S.p.A. е водещ производител в областта на електрооборудването. Компанията е основана през 1963 г. и днес включва над 18 дъщерни дружества по света с повече от 800 служители. Модерното оборудване, роботизираните монтажни линии и строгият контрол на качеството гарантират производството на надеждни и водещи в технологично отношение продукти. С продуктово портфолио над 10 000 продукта, Scame предлага широка гама от електрически компоненти и системи за индустриални и сградни приложения.

Контактни излази Advance 2 на Scame Серия Advance 2 Индустриални контакти с блокировка за 16 А, 32 А и 63 А. Характеристики: • степен на защита IP44 и IP67; • компактна или разширена версия; • модулна система, позволяваща комбинации с табла за автоматични прекъсвачи или разклонителни кутии.

Компактна версия 16/32 A • варианти без или със стопяем предпазител; • вариант с излаз за ниско напрежение < 50 V и вграден трансформатор; • вариант с излаз за ниско напрежение < 50 V за инсталации с централен трансформатор; • вариант с излаз за ниско напрежение < 50 V с DIN шина за автоматични прекъсвачи.

Серия Advance 2 HD Контакти с блокировка и корпус, изработен от специални технополимери, устойчиви на химически субстанции. Намират широко приложение в корабоплаването, благодарение на устойчивостта си на морски изпарения. От 2009 г. тези продукти са сертифицирани за използване в мореплаването със сертификата RINA. • за 16 А, 32 А и 63 А със степен на защита IP67; • компактна или разширена версия; • варианти със стопяем предпазител; • вариант с DIN шина за 6 модула автоматични предпазители; • вариант с излаз за ниско напрежение без трансформатор или с трансформатор и стопяем предпазител.

Серия Advance 2

Разширена версия за 16 А, 32 А и 63 А • варианти без или със стопяем предпазител за 63 А; • вариант с DIN шина за 6 модула автоматични предпазители за 16/32/63 А; • вариант с излаз за ниско напрежение и стопяем предпазител.

Серия Advance 2 HD


02 интервю

Рецептата за успеха е качествени продукти, надеждни партньори и добър екип Интервю със Симеон Илински, управител на Ехнатон (продължение от бр. 64) Разкажете повече за проектния си бизнес. Кои са най-интересните задачи, които сте завършили наскоро? Имаме реализирани доста проекти зад гърба си. Няколко по-големи проекта, много иновативни и интересни, бяха автоматизация в циментовата промишленост в Турция, няколко стенда за завода на Schneider в България, както и посложни и специфични разработки на стендове за турския завод Kalekalip.

Визитка Инж. Симеон Илински e роден през 1954 г. в Радомир. Живее и учи в София, като продължава обучението си в Тунис. Дипломира се в Техническия университет в София, специалност Автоматика и телемеханика. Специализира в Централен научно-изследователски институт за металорежещи машини, където работи повече от 15 години в областта на конструирането на металорежещи машини с ЦПУ, автоматизирани линии и други обекти за автоматизация. През 1995 г. се насочва към организирането на собствена фирма в областта на автоматизацията. Компанията Ехнатон е регистрирана през юли 1996 г. и от създаването й досега е неин управител.

През последните 5-6 години, както споменах порано, навлязохме в друга област – пречиствателните станции, които са един доста сложен обект за автоматизация: в тях се използват почти всички съвременни решения в областта като се започне от съвременните PLC и SCADA системи, през интегрирането на съвременни измервателни уреди с контролери и комуникации и се стигне до сложни хетерогенни мрежови системи. Навлязохме в този сектор с вече 5 реализирани проекта, сред които най-големият беше Кубратово. За тези няколко години, смея да твърдя, че нашите инженери станаха специалисти в областта на пречиствателните станции. Така че това е една от насоките, в която Ехнатон работи активно. Надяваме се в близките 2-3 години да направим още няколко такива станции. Друга област, в която фокусираме усилия с новия си партньор Cognex, са обекти за автоматизация, които включват машинно зрение. Това са много интересни задачи и вече имаме няколко проекта, които не са големи, но са предизвикателство за нас. Имаме увереност, че в следващите години тази част от нашата дейност ще се развие много добре и доста сериозно.

Кой е най-емблематичният проект за вас? Има ли конкретен проект, с който искате да ви свързват? Искаме да ни свързват с всеки успешно реализиран от нас проект. Но като най-голямо предизвикателство мога да отлича проекта ПСОВ Кубратово, защото беше изцяло комплексен обект – проектиране, доставки, разработка, изработка, внедряване, пускане, настройки, т. е. почти като обект „до ключ”, но с това допълнително утежняващо обстоятелство, че трябваше да се направи, без спиране на работа на станцията. Затова както и заради късото време, за което трябваше да сме реализирали всички части от проекта, мога да го определя като сериозно предизвикателство, с което се справихме в срок и то добре.

Във вътрешнофирмен аспект, кои са най-значимите ви постижения? Какво е мястото на екипа за цялостния успех на компанията? Интервюто е дадено за сп. Инженеринг ревю и IndustryInfo.BG

Може да се каже, че за нас хората са найважните за развитието ни. За да сме успешни, разчитаме на компетентни хора, които работят добре, като се стремим да ги доразвием в тази посока. Освен това вярваме, че това е важно и за нашите клиенти, за да могат да получават винаги качествени услуги. Винаги сме се стремили да градим добър екип и непрекъснато да го усъвършенстваме. И в търговската, и в инженерната част на екипа се стараем да развиваме хората чрез провеждането на вътрешни семинари, семинари на нашите партньори и обучения. В началото екипът ни се състоеше от 2-3 колеги, сега сме вече около 60, като голяма част от тях са с висока квалификация и продължават да се развиват. В нашата област технологично нещата се развиват доста бързо, затова считаме, че за да задържим позициите си в бранша, е изключително важно да сме винаги добре информирани и обучени. Всеки от колегите минава минимум 1, 2 дори 3 обучения годишно. Друг повод за гордост във вътрешнофирмен аспект е успешното внедряване на ERP система. Избраната от нас ERP система не е от най-разпространените в България, което в известна степен затрудни въвеждането й, но в рамките на година и половина вече смеем да твърдим, че всички модули, които сме предвидили, са внедрени, включително и модул производство. Системата вече започва да дава добри резултати, които са основа за бъдещо развитие на бизнеса ни.

Какво да очаква българският пазар от фирма Ехнатон и какви са плановете Ви за бизнеса в близките няколко години? В близките 1-2 години не се очаква да направим някакви изненади. По-скоро ще продължим да развиваме дейността си в посока подобряване на услугите към клиентите, разширяване, където е възможно, на портфолиото. В две области планираме да вложим повече усилия – средствата за сградна автоматизация и енергийния мениджмънт. Това са области, с които най-добре бихме отговорили на пораждащата се необходимост от повишаване на енергийната ефективност. Вече имаме известни успехи, но смятаме, че има какво още да постигнем. За развитието на офертата ни за сградна автоматизация и енергиен мениджмънт инвестираме немалко усилия, специалисти от фирмата вече преминаха някои обучения и са сертифицирани и в двете области. Считаме, че ако все повече работим в тази насока, ще имаме успех и на тези пазари. Планираме, разбира се, и да затвърдим това, което сме постигнали към момента в областта на пречиствателните станции, автоматизацията в хранително-вкусовата промишленост и областта на машинното зрение.


нови продукти 03

Нова гама баркод четци DataMan като мощна алтернатива на малките лазерни баркод скенери Cognex, водещ доставчик в областта на машинното зрение и индустриалните системи за идентификация, представи новата серия от компактни баркод четци, предназначени за четене на 1D баркодове. Компактни, но изключително ефективни, устройствата DataMan® 50L са с размери 23.5 mm x 27 mm x 43.5 mm, а корпусът е със степен на защита IP65. Те са идеални за монтаж в ограничени пространства в производствени линии и машинно оборудване. Устройствата DataMan® 50L са снабдени с Hotbars™ - патентована технология за анализ на изображението, осигуряваща най-високи нива на четене в своя клас. Над 99% успеваемост при разчитане

Иновативни функции

"Този продукт е идеален за потребители, които искат да подобрят ефективността при разчитане, особено ако работят с баркодове, отпечатани върху отразяващи или огъващи се повърхности или с повредени баркодове", казва Карл Герст, ръководител на направление Продукти за идентификация. Герст добавя: "В продължение на години нашата технология успешно заменя лазерните скенери в комплексни приложения за четене на баркодове, като многостранно сканиране. DataMan® 50L е първокласна технология, предназначена за четене на 1D баркодове, и осигурява над 99% успеваемост при разчитане".

Технология Hotbars Предлага най-високи показатели при четене на 1D ивични кодове, включително на повредени, изкривени, замъглени, надраскани, с малка височина или слаб контраст. Вградена интелигентна функционалност: • анализ на непрочетените кодове - потребителят наблюдава това, което вижда четецът, като изображение в реално време на монитор, или чрез архивиране на изображенията; • възможност за добавяне на функции чрез потребителски скриптове; • динамична работа с до 16 конфигурации.

Без движещи се части

За разлика от лазерните скенери, баркод четците DataMan 50/60L не съдържат движещи се части, които подлежат на износване и се нуждаят от подмяна, с което осигуряват по-дълъг ефективен живот на продукта.

Бърза и лесна настройка

Четящото устройство DataMan® 50L разполага с трипозиционен обектив и вграден уред за насочване за лесно конфигуриране на различни работни разстояния. Изключително малкият форм-фактор дава възможност на четеца да бъде вграден в почти всяка нова или съществуваща инсталация.

DataMan 50L

DataMan 60L

Параметри:

Параметри:

• компактен размер 23.5 mm x 27 mm x 43.5 mm; • четене на 1D баркодове; • степен на защита IP65; • резолюция на изображението 752 x 480; • формиране на изображението с 60 кадъра в секунда; • USB и RS-232 комуникация.

• • • •

четене на 1D баркодове; степен на защита IP40; резолюция на изображението 752 x 480; формиране на изображението с 60 кадъра в секунда; • Ethernet и RS-232 комуникация.

www.cognex.com


04 green points

Промоции на Schneider Electric в магазин Ехнатон София Защитихте ли дома и офиса си? Купете защити от пренапрежение на APC by Schneider Electric на стойност 120 лева и вземете подарък – ваучер за гориво на стойност 10 лв.

Back-UPS предлага гарантирана защита на захранването за безжични мрежи, компютри, игрови конзоли и други устройства във вашия дом или бизнес. Моделите предоставят резервна батерия по време на ремонти и опасни колебания на напрежението, както и осигуряват защита от повреждане при пренапрежение и краткотрайни пикове.

Намалете сметката си за ток! Купете 1 бр. димер + 1 бр. термостат от серията Unica или купете 1 бр. димер + 1 бр. термостат от серията Sedna и вземете подарък – ваучер за гориво на стойност 10 лв.

Unica e цялостна гама продукти за крайно електроразпределение, приспособена за различни видове инсталации. Unica предлага най-богатия набор от решения - над 150 електрически и електронни функции и 6 различни стилни гами капаци (Top, Plus, Quadro, Allegro, Colors, Basic), Unica покрива разнообразните естетически изисквания и се вписва идеално във всеки интериор.

Индустриални щепсели и контакти от гамата PK Купете индустриални щепсели и контакти от гамата PK - PRATIKA на Schneider Electric за 120 лева и вземете подарък – ваучер за гориво на стойност 10 лв.

Гамата PK включва патентована иновативна система за окабеляване без оголване на проводника и без нужда от завинтване. Модулните табла Kaedra за индустриални контакти PK са част от цялостна система водоустойчиви табла от 16 до 125 А, които осигуряват решения за защита, контрол и електроразпределение за индустриални приложения.

Промоцията е валидна от 15.02.2013 до 15.04.2013 в магазин Ехнатон София, ул. Опълченска, бл. 54, вх. Г-Д.

българските символи

Неравноделните тактове в българския фолклор Една от отличителните черти на българския фолклор са преобладаващите неравноделни тактове. Тактът, заедно с тон, ритъм, мелодия е едно от основните понятия, с които се обяснява структурата на музикалните произведения. Той съдържа определен брой интервали (времена), които могат да се отброят. Най-често срещан е равноделният размер 2/4, който се състои от две равни времена,

страни, където тези тактове се срещат изключително рядко. В Западната музика тези сложни тактове започват да се изполват едва в края на 19-ти век. Сред първите примери за това е третата част от Патетичната симфония на Чайковски. Унгарският композитор Бела Барток използва често тези размери в своите произведения, като споменава, че ги е заимствал от българския фолклор и дори ги нарича "български тактове". Впоследствие те се появяват в съвременната симфонична музика, в джаза, в произведенията на Дейв Брубек, Кейт Буш, Джордж Харисън. Макар и отсъстващи във фолклора на повечето европейски страни, неравноделните размери се срещат често в традиционната музика на Индия, Пакистан, Шри Ланка, Афганистан, Таджикистан. Ехнатон Навигатор е периодично издание за корпоративна, продуктова и инженерна информация на Ехнатон ООД. Отпечатва се върху рециклирана хартия. Разпространява се безплатно.

"Селско хоро от Самоковско", картина на Никола Образописов, 1892 г.

едно от които ударено. Във фолклора на някои народи се срещат неравноделни тактове. Те са по-редки и при тях едно или няколко от времената имат поголяма продължителност от останалите. Този тип размери са особено разпространени в българската народна музика, във всичките й фолклорни области. Това рязко отличава българския фолклор от този на другите европейски държави и дори на съседните

Издател: Ехнатон ООД София 1756, бул. „А. Ляпчев“ 4, П.К. 21 тел.: 02/817 60 00 Дизайн и производство: Зен Студио www.zen.st Ехнатон 03/2013. Всички права запазени. Цитираните в изданието имена са запазени или търговски марки на съответните собственици. Правата на използваните илюстрации принадлежат на съответните им собственици.

Навигатор: Брой 65  

Екип на Ехнатон на посещение в централата на Scame; Контактни излази Advance 2 на Scame; Рецептата за успеха е качествени продукти,надеждни...