__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Älykäs valaistus osana älykotia


Älykäs valaistus osana älykotia Energiasäästöä, käyttömukavuutta ja huolettomuutta.

Sisällys Kenelle tämä opas on tarkoitettu? ..............................................................................3 Mikä on älykoti? ..............................................................................................................4 Mitä älykäs valaistus tarkoittaa? .................................................................................5 Älykkään valaistuksen hyötyjä .......................................................................................6 Kartoita käyttäjien nykyiset ja tulevat tarpeet .............................................................7 Huomioi älyratkaisut varhain jo kaapelireittejä suunnitellessasi ..................................8 Langaton valaistuksen ohjaus on tulevaisuutta ............................................................9 Helppokäyttöinen ja kustannustehokas älykäs valaistusratkaisu - Airam ja Cozify ....9

2 | AIRAM Valaistus osana älykotia


Kenelle tämä opas on tarkoitettu? Hei, suunnitteleva sähköurakoitsija, omakotitalon rakentaja tai remontoija! Kiinnostaako älyvalaistus osana älykotia, mutta et tiedä, mikä olisi juuri sinun kohteellesi sopiva ratkaisu? Kiteytimme tähän oppaaseen aiheesta kaiken olennaisen: mikä älykoti on, mitä älykäs valaistus tarkoittaa, mitä hyötyjä se tuo, miten yksilölliset asumisen tarpeet kannattaa huomioida nyt ja tulevaisuudessa, ja mistä lähteä liikkeelle.

Sinulla saattaa olla kokemusta raskaista ja kalliista kaapelointi- ja ohjausratkaisuista. Olet ehkä törmännyt yksittäisten eri laitevalmistajien älyratkaisuihin, jotka eivät keskustele keskenään. Huoli pois. Tutustu kustannustehokkaaseen ja selkeään älyvalaistuksen ratkaisuun, jota Airam tarjoaa yhteistyössä kotimaisen älykotiratkaisuja kehittävän Cozifyn kanssa. Cozifyn älykotialusta integroi eri valmistajien laitteet yhteen ja Airamilla on siihen erinomainen valikoima yhteensopivia valaisimia. Cozifylla on liikenne- ja viestintäviraston Traficomin myöntämä Tietoturvamerkki. Merkki myönnetään vain sellaisille tuotteille tai palveluille, jotka täyttävät Traficomin asettamat tietoturvavaatimukset.

Me Airamilta toivotamme sinulle antoisia lukuhetkiä! AIRAM Valaistus osana älykotia | 3


Mikä on älykoti?

Mitä älykäs valaistus tarkoittaa?

Ihmiset arvostavat yhä enemmän asumisen

Valaistus on ehkä tunnetuin ja helpoin tapa tehdä

helppoutta ja käyttömukavuutta. Uusien

kodista älykäs. Älyvalaistus muuttaa käsityksesi

omakotitalojen rakentajat osaavat jo vaatia kodin

valosta. Älyvalaistus tarkoittaa valaistuksen

teknisten järjestelmien ohjaukseen älykkäitä

ohjausta ja eri valaistustilanteiden luomista.

ratkaisuja. Myös saneerausprojekteissa tutkitaan

Valaistuksenohjaukseen on tarjolla monenlaisia

usein, miten vaikkapa sähköjärjestelmän uusimisen

langallisia ja langattomia ratkaisuja, jotka vaativat

yhteydessä voidaan tuoda hitusen älyä vanhaan

eri määrän ohjelmointia ja asennusosaamista.

kiinteistöön. Mikä se älykoti oikeasti on? Kilpailu- ja kuluttajavirasto KVV määrittelee älykodin sellaiseksi, jossa asukas voi hallita kodin järjestelmiä paikan päällä tai etänä. Kodin tekniikka on yhdistetty verkkoon ja sitä voi ohjata älylaitteilla. Älykäs koti luo asukkaalle hallinnan ja turvallisuuden tunteen. Se lisää asumismukavuutta ja energiatehokkuutta.

Valoa voi ohjata usealla eri tavalla: valonohjauskomponentti voi olla joko valaisinkytkimessä/himmentimessä, valaisimessa tai keskuksessa (sähkökeskus tai erillinen valaistuksen ohjauskeskus). Ohjauskomponentti voi myös olla valonlähteessä itsessään. Tätä kannattaa hyödyntää esimerkiksi lattiavalaisimissa. Ääniohjaus on kodinvalaistuksessa kasvava trendi.

Käytännössä kaikki kauko-ohjattavista pistorasioista lähtien ovat jonkinlaisia älykotiratkaisuja. Järeämmässä päässä älykoti voi tarkoittaa koko kodin automatisoitua, etäohjattavaa talotekniikkaa, johon kuuluvat valaistus, lämmitys, ilmanvaihto ja turvajärjestelmät. Kevyempi esimerkki älykodista on valon syttyminen huoneessa automaattisesti liiketunnistimesta tai läsnäolotunnistimesta.

Älyvalaisimia saa jo valmiina kaupan hyllyltä ja niitä pystyy ohjaamaan ryhmissä ja erikseen. Ohjaus voi olla ohjelmoitu valmiiksi valaistustilanteiksi (yleisvalo, siivousvalo, tunnelmavalo, vuorokauden mukaan vaihtuva valo jne.), tai sitä voi ohjata langattomasti esimerkiksi älypuhelimen tai tabletin avulla.

4 | AIRAM Valaistus osana älykotia


Älykkään valaistuksen

hyötyjä

Energiansäästö on valaistuksenohjauksen tärkein hyöty käyttömukavuuden lisäksi. Energiankulutus riippuu paitsi valaisimen led-valonlähteistä myös valaisimien sijoittelusta ja ohjaustekniikasta.

ENERGIATEHOKAS VALAISTUS

VALAISTUSTAPA VALAISINSIJOITTELU

VALONLÄHDE -Valotehokkuus -värintoisto

TARPEENMUKAINEN KÄYTTÖ

VALAISIN -hyötysuhde -valonjako -liitäntälaitteet

OHJAUKSET -työpistekohtainen -läsnäoloanturi -valonsäätö

YMPÄRISTÖ

LUONNONVALON HYÖDYNTÄMINEN -rakenteet -vakiovalonsäätö

HUONETILAN OMINAISUUDET -huonepinnat -työpisteet ja kalusteet

Älyvalaistuksen hyötyjä ovat Energiansäästö

Käyttömukavuus

Helppokäyttöisyys Muuntojoustavuus Huolettomuus

AIRAM Valaistus osana älykotia | 5


Älykodin hyödyt HELPOTA ARKEA Ohjaa valaistusta sekä kodin eri laitteiden tilaa ja asetuksia helposti. Automatiikalla eri tilanteita voi myös ennakoida: yöaikaan liikkuessa valaistus ei syty täydellä teholla, päivällä valaistus voi tukea virkeyttä ja illalla rauhoittumista.

LISÄÄ TUNNELMAA JA VIIHTYISYYTTÄ

TEE KODISTA ENERGIATEHOKAS

Ryhmitä valonlähteet halutulla tavalla. Arki, koti-ilta, juhlat, elokuvan katseleminen… olkoon illan ohjelmassa mitä vain, valaistus ja musiikki säätyy aina kohdilleen. Luo eri tunnelmiin sopivia valaistustiloja ja ryhmittele kodin valaisimet toimivaksi kokonaisuudeksi.

Älykodissa laitteiden energiankulutusta voi seurata kätevästi esim. älypistorasioita käyttämällä. Tämä auttaa hahmottamaan sähkösyöpöt laitteet ja tilanteet sekä tekemään toimenpiteitä sen mukaan. Liike- ja läsnäolotunnistimiin yhdistetty valaistus on päällä vain tarvittaessa ja säästää siksi sekä energiaa että euroja.

MYYTÄVÄNÄ

ÄLYKOTI ON ERINOMAINEN MYYNTIVALTTI Kiinteistön omistajan näkökulmasta älykkäät ohjausratkaisut nostavat kiinteistön arvoa ja myyntihintaa. Urakoitsijalle mallikkaasti toteutettu älykoti toimii erinomaisena referenssinä ja tuo lisää vastaavia projekteja jatkossakin. 6 | AIRAM Valaistus osana älykotia

PARANNA TURVALLISUUTTA Älyvalaistuksen voi ulottaa myös pihavalaisimiin ja kiinnittää erityistä huomiota kulkuväylille ja sisääntuloon. Valaistusta ajastamalla ja etäohjaamalla valoa karttavat hämärämiehet pysyvät loitolla asukkaan loman ajan. Voit liittää järjestelmään palo- ja häkävaroittimet sekä kosteusantureita.


Kartoita käyttäjien nykyiset ja tulevat tarpeet Lähde kodin kaikkien käyttäjien valinnoista ja tarpeista. Mikä sopii yhdelle ei välttämättä toimi toiselle. Mieti, mitä uudesta kodista halutaan: huipputekniikan mallikoti, ekologista elämäntapaa edistävä, asumisen säästöjä tuova vai kaikki yhdessä?

Muunneltavuus ja varautuminen tuleviin tarpeisiin nousee avainasemaan. Mieti, montako käyttäjää kodissa on, kuinka edistynyt pääkäyttäjä itse on, montako ohjattavaa laitetta ja järjestelmää otetaan ohjauksen piiriin, halutaanko nyt rakennettavaa kokonaisuutta tulevaisuudessa laajentaa tai muuttaa ja mikä on budjetti. Tänä päivänä löytyy jo älykotijärjestelmiä, joihin pystyy liittämään useiden eri valmistajien laitteita. Kaikille se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Ratkaisun tilaaja päättää, haluaako hän ohjata eri järjestelmiä yhdestä vai 3 - 5 applikaatiosta.

AIRAM Valaistus osana älykotia | 7


Huomioi älyratkaisut varhain jo kaapelireittejä suunnitellessasi Älykkäät ohjausratkaisut auttavat kasvattamaan kiinteistön arvoa. Määrittele haluttu laajuus ja suunnittele älyratkaisut rakennusprojektin varhaisessa vaiheessa, jolloin kustannukset pysyvät maltillisina ja hyödyistä pääsee nauttimaan heti.

Mikä tahansa ohjausratkaisu onkaan, se vaatii yhteyttä verkkoon, sähkönsyöttöä ja kaapelointia. Erityisen tärkeää on lähteä ajoissa liikkeelle kivi- ja hirsirakenteisissa uudiskohteissa, joissa kaapelireitit on mietittävä heti alussa. Yksi helppo tapa varautua tulevaisuuden ohjaustarpeisiin on suunnitella kiinteistön sähkökaapelointi ns. tähteen perinteisen ketjutuksen sijaan. Tähtikaapeloinnin asennus ei ole merkittävästi kalliimpaa kuin perinteinen, mutta luo oivalliset mahdollisuudet pistorasioiden ja valaistuksen ohjaukselle nyt ja tulevaisuudessa.

8 | AIRAM Valaistus osana älykotia


Langaton valaistuksenohjaus on tulevaisuutta Langaton valaistuksen ohjaus sopii yhtä lailla uudiskohteisiin kuin saneerauskohteisiin. Vanhassa talossa tai remonttikohteessa langaton järjestelmä on helpoin tapa tuoda älyä kotiin. Langaton järjestelmä joustaa, laajenee ja on muunneltavissa tarpeiden mukaan. Langaton valaistuksen ohjaus ei vaadi erillistä ohjauskaapelia jokaiselle valaisimelle, joten säästöä kaapeloinnissa tulee sitäkin kautta. Langatonkin älylaite tarvitsee verkkojännitteen toimiakseen, mutta älyominaisuudet voi tuoda langattomasti itse laitteeseen. Yksinkertaisimmillaan valaistusta voi muokata vaihtamalla lamput ja himmentimet led- ja äly-yhteensopiviksi. Jos kiinteistön rakenteet estävät langattoman verkon kantavuutta, signaalin vahvistimet auttavat. Kodin IoT-laitteita varten kannattaa luoda yksi tai useampi oma WiFi-verkko. Kiinnitä langattomissa ratkaisuissa huomiota myös siihen, että valitut laitteet ovat yhteensopivia ja tukevat samaa ohjausprotokollaa, jolloin niiden toimivuus ja jatkuvuus on varmistettu.

Helppokäyttöinen ja kustannustehokas älykäs valaistusratkaisu - Airam ja Cozify Airamin ja Cozifyn tarjoama älykkään valaistuksen ohjausratkaisu on helppo suunnitella, asentaa ja käyttää. Cozifyn järjestelmä on avoin ja yhteensopiva useiden eri laitetoimittajien älytuotteiden kanssa, joten sen tarjoama ei rajoitu vain valaistukseen. Cozify valitsee kumppaneiksi vain testattuja ja tunnettuja laitevalmistajia. Lisäksi Cozify on yhteensopiva yleisten markkinoilla olevien standardien kanssa ja laitetukia myös päivitetään ja lisätään jatkuvasti. Valmistajasta riippumatta Cozifyn alustalla eli hubilla eri älylaitteita voi lisätä ja niiden toimintoja ohjata yhden mobiiliapplikaation kautta. Cozify-kodissa asuvalle tämä tarkoittaa huolettomuutta ja varmuutta: muuttuvalla ja kehittyvällä markkinalla ei tarvitse sitoutua vain yhteen valmistajaan, vaan älykotia voi jatkossakin laajentaa vapaasti. Airamin Cozify-yhteensopiva lamppu- ja valaisinvalikoima on monipuolinen. Jos rakentajan tai remontoijan unelmakotia kuitenkin valaisee jokin tietty design- tai perintövalaisin, yleensä siihenkin voi lisätä älyä. Vaihda valaisimeen älylamppu, liitä valokatkaisimen taakse ZigBee-viestejä välittävä releohjain tai kytke valaisin älypistorasiaan, niin asia on hoidettu.

AIRAM Valaistus osana älykotia | 9


Kiinnostuitko ja haluat lisätietoja? Ota yhteyttä: Airam.fi Valaistuksen suunnittelu ja urakoitsijan tekninen neuvonta: Airam Projektimyynti Cozify Hubiin liittyvä tekninen neuvonta: Cozify.fi ja Cozify Tuki-osio Jakelu: Sähkötukkuliikkeet

Profile for Airam - Lighting

Älykäs valaistus osana älykotia -opas  

Mikä älykoti on, mitä älykäs valaistus tarkoittaa, mitä hyötyjä se tuo, miten yksilölliset asumisen tarpeet kannattaa huomioida nyt ja tulev...

Älykäs valaistus osana älykotia -opas  

Mikä älykoti on, mitä älykäs valaistus tarkoittaa, mitä hyötyjä se tuo, miten yksilölliset asumisen tarpeet kannattaa huomioida nyt ja tulev...