Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 16 al 22 d’octubre de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

35

Núm. 35-2012

2012

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a les Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a les Balears Activitats al País Valencià Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Notícies dels centres d’estudis Altres notícies Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 7 p. 7 p. 12 p. 14 p. 16 p. 19 p. 19 p. 20 p. 21 p. 21 p. 22

1 Del 16 al 22 d’octubre de 2012


Activitats a Barcelona Dimarts, 16 d’octubre Sabadell (el Vallès Occidental)

DIDÀCTICA MUSICAL. LA MÚSICA A CAPELLA. DEL GREGORIÀ ALS NOSTRES DIES, a càrrec de Fredreric Oller A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach i Joventuts Musicals de Sabadell Més informació: http://www.fbc.cat.

 Dimecres, 17 d’octubre Terrassa (el Vallès Occidental)

PROJECCIÓ DE LES PEL·LÍCULES RIUADES DEL 1962, de Joan Bonastre, I BARRO, de Jordi Tomàs Freixa Dintre de la commemoració dels 50 anys de la riuada de 1962 A les set de la tarda al Teatre Principal (Pl. de Maragall, 2) Organitza: Museu de Terrassa, Arxiu Històric de Terrassa i Centre d’Estudis Històrics de Terrassa Més informació: http://www.sre.urv.cat/irmu/ceht/.

 Dimecres, 17 d’octubre Sants - Montjuïc (Barcelona)

XERRADA: “LA SETMANA TRÀGICA, VISIÓ MILITAR I VISIÓ ECLESIÀSTICA DELS FETS”, a càrrec de Júlia Costa Dintre del Cicle de Conferències sobre la Setmana Tràgica A les set de la tarda a l’Arxiu del Districte Sants – Montjuïc (C/ de la Creu Coberta, 104) Organitza: Districte Sants – Montjuïc de l’Ajuntament de Barcelona i Centre de Recerques Històriques del Poble-sec (CERHISEC) Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/setmanatragica/.

 Dimecres, 18 d’octubre Argentona (el Maresme)

COMENTARI DEL LLIBRE HOMES D’HONOR, de Xavier Bosch Dintre de la Tardor Literària 2012 A les vuit del vespre al Saló de Pedra del Capítol d’Argentona Organitza: Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell Més informació: http://www.cea.cat.

 Dijous, 18 d’octubre Barcelona

VISITA COMENTADA A L’ EXPOSICIÓ “APEL·LES MESTRES, ARTISTA TOTAL I HOME POLIÈDRIC” I ESPAI DE TERTÚLIA I D’INTERCANVI D’OPINIONS I CONEIXEMENTS SOBRE APEL·LES MESTRES A les sis de la tarda a la Casa dels Entremesos (Pl. de les Beates, 2) Organitza: Esbart Català de Dansaires Més informació: http://www.esbartcatala.org.

2 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Dijous, 18 d’octubre Castelldefels (el Baix Llobregat)

CONFERÈNCIA: “LA GUERRA CIVIL Y EL CASTILLO. LOS BRIGADISTAS”, a càrrec de César Lorenzo Dintre del Cicle de Conferències Acosta’t al Castell de Castelldefels A dos quarts de vuit del vespre a la Biblioteca Central (C/ del Bisbe Urquinaona, 19-21) Organitza: Grup de Recerques Històriques de Castelldefels (GREHIC) Més informació: http://www.grehic.org.

 19, 20 i 21 d’octubre Santa Coloma de Cervelló (el Baix Llobregat)

 Divendres, 19 d’octubre Navàs (el Bages)

12a. FESTA DEL MODERNISME DE LA COLÒNIA GÜELL Organitza: Associació La Colònia Modernista, Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i L’Auditori Procornellà Més informació: http://www.coloniamodernista.cat.

CURSET D’APROFUNDIMENT AL MÓN ROMÀNIC. L’ALTAR ROMÀNIC I L’ART DEL SEU ENTORN, a càrrec de Montse Barnil i Cèsar Favà A les sis de la tarda a la Biblioteca Josep Mas i Carreras (Pg. de Ramon Vall, 69) Cal inscripció prèvia, gratuïta, al tel. 93 820 49 73 i a les a/e b.navas.jmc@diba.cat i aarb@aarb.cat. Organitza: Amics de l’Art Romànic del Bages i Biblioteca Josep Mas i Carrera Més informació: http://www.aarb.cat.

 Divendres, 19 d’octubre Martorell (el Baix Llobregat)

CONFERÈNCIA: “FRANCESC PUJOLS, ARTICULISTA”, a càrrec de Francesc Canosa Dintre del 50è. aniversari de la mort de Francesc Pujols A les set de la tarda a la Torre de les Hores (C/ del Mur, 63) Organitza: Fundació Francesc Pujols Més informació: http://www.fundacio-francescpujols.cat.

 Divendres, 19 d’octubre Terrassa (el Vallès Occidental)

 20 i 21 d’octubre Gràcia (Barcelona)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “MEMÒRIA RURAL DE TERRASSA. IMATGES” A les set de la tarda a la sala d’art Arxiu Tobella (Placeta de Saragossa, 2) Organitza: Ajuntament de Terrassa, Arxiu Tobella Centre d’Estudis Històrics de Terrassa i Momentum Editors Més informació: http://www.arxiutobella.cat.

VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT El dissabte a les vuit del vespre i el diumenge a les onze del matí i a dos quarts d’una del migdia. Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

3 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Dissabte, 20 d’octubre Alella (el Maresme)

VI TROBADA D’ENTITATS DE RECERCA LOCAL I COMARCAL DEL MARESME. MASIES, URBANISME I POBLAMENT AL MARESME Al Centre Cultural Can Lleonart (Pl. dels Germans Lleonart) Cal inscripció prèvia a l’a/e merce@irmu.org i al tel. 977 40 17 57. Organitza: Cerquem Les Arrels – Centre de Recerca Històrica d’Alella, Arxiu Comarcal de Mataró, CCEPC i Institut Ramon Muntaner Més informació: http://www.irmu.org.

 Dissabte, 20 d’octubre Arenys de Mar (el Maresme)

TRIBUT A SALVADOR ESPRIU, a càrrec de Jorge Rodríguez Gerada Dintre de l’exposició d’art contemporani “Tradició i innovació” Durant tot el dia al Centre Cultural Calisay (Riera del Bisbe Pol, 8) Aquest tribut consistirà en la realització d’un retrat gegant de Salvador Espriu sobre un llit de 1.800 llibres oberts. Un cop acabat el retrat, l’endemà diumenge 21 d’octubre tothom qui ho vulgui podrà endur-se a casa un fragment d’aquesta obra Organitza: Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu Més informació: cespriu@arenysdemar.cat

 Dissabte, 20 d’octubre Rupit - Pruit (Osona)

 Dissabte, 20 d’octubre Gràcia (Barcelona)

VISITA CULTURAL A LA FINCA LA FONTANA Sortida a les nou del matí de l’estació d’autobusos de Girona Cal inscripció prèvia, fins al 18 d’octubre, al tel. 972 22 47 66 o a info@amicsmda.org. Preu: 35 € per als socis i 40 € per al públic general Organitza: Amics del Museu d’Art de Girona Més informació: http://www.amicsmda.org.

ITINERARIS HISTÒRICS PER GRÀCIA. FRANCESC BERENGUER. MODERNISME A GRÀCIA Sortida a dos quarts d’onze del matí de l’entrada del Santuari de Sant Josep de la Muntanya (Av. del Santuari de Sant Josep de la Muntanya, 25) Cal inscripció prèvia. Preu: 9 € per persona (descompte del 50% per als socis del Taller i preus especials per a grups) Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Diumenge, 21 d’octubre El Prat de Llobregat (el Baix Llobregat)

XVII APLEC DE LA TARTANA Durant tot el dia a la Granja de la Ricarda (Camí de Cal Silet, s/n) Preu del dinar: 10 € Organitza: Amics del Prat, Amics de la Sardana del Prat i Amics del Cavall Més informació: http://www.amicsdelprat.cat.

4 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Diumenge, 21 d’octubre Roquetes – Nou Barris (Barcelona)

ITINERARI. ELS CINEMES DE BARRI, a càrrec de Roberto Lahuerta i Ricard Fernàndez i Valentí Dintre de les Passejades pel Barri Sortida a les nou del matí de la plaça de Llucmajor Cal inscripció prèvia. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris i Grup d’Història de Nou Barris Més informació: http://arxiuhistoric.blogspot.com.es/.

 Diumenge, 21 d’octubre Sant Pere Sallavinera (l’Anoia)

 Dilluns, 22 d’octubre Terrassa (el Vallès Occidental)

SORTIDA MATINAL AL CASTELL DE BOIXADORS Sortida en cotxes particulars a les nou del matí de la plaça dels Infants de Manresa Organitza: Amics de l’Art Romànic del Bages Més informació: http://www.aarb.cat.

CONFERÈNCIA: “LA GUERRA CIVIL CATALANA (14621472)”, a càrrec de Jaume Sobrequés Dintre del Curs El Compromís de Casp i el segle XV català A dos quarts de vuit del vespre al Centre Cultural Terrassa (Rambla d’Ègara, 339) Cal inscripció prèvia a l’a/e terrassa@omnium.cat. Organitza: Òmnium Terrassa, amb la col—laboració del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa Més informació: http://www.omnium.cat.

 Dilluns, 22 d’octubre Barcelona

ESPECTACLE LITERARI: MARAGALL A CASA, de Josep Maria Jaumà A les vuit del vespre a l’Arxiu Joan Maragall (C/ d’Alfons XII, 79) Preu: 12 € Organitza: Arxiu Joan Maragall Més informació: http://www.maragallacasa.cat.

Exposicions - Barcelona Fins al 21 d’octubre Sant Martí de Tous (l’Anoia)

EXPOSICIÓ “MOVI 40 ANYS” A la sala d’exposicions Camil Riba (C/ de les Escoles, núm. 15) Horari: dissabtes de 5 a 7 de la tarda Organitza: Amics de Tous Més informació: http://amicsdetous.blogspot.com.

5 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Del 19 al 26 d’octubre Terrassa (el Vallès Occidental)

 Fins al 31 d’octubre L’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès)

 Fins al 4 de novembre Barcelona

EXPOSICIÓ “MEMÒRIA RURAL DE TERRASSA. IMATGES” A la sala d’art Arxiu Tobella (Placeta de Saragossa, 2) Organitza: Ajuntament de Terrassa, Arxiu Tobella Centre d’Estudis Històrics de Terrassa i Momentum Editors Més informació: http://www.arxiutobella.cat.

EXPOSICIÓ “40 ANYS DE MOVIMENT VEÏNAL A L’HOSPITALET DE LLOBREGAT” A la Biblioteca de La Florida (Av. del Masnou, 40) Organitza: Centre d’Estudis de l’Hospitalet Més informació: http://www.celh.org.

EXPOSICIÓ “APEL·LES MESTRES, ARTISTA TOTAL I HOME POLIÈDRIC” A la Casa dels Entremesos (Pl. de les Beates, 2) Horari: de 10 a 13 h i de 16 a 19 h Organitza: Esbart Català de Dansaires Més informació: http://www.esbartcatala.org.

 Fins al 6 de novembre Sants - Montjuïc (Barcelona)

 Fins al 19 de novembre Martorell (el Baix Llobregat)

 Fins al 20 de desembre Sabadell (el Vallès Occidental)

EXPOSICIÓ “LA SETMANA TRÀGICA ALS BARRIS DE BARCELONA: MOTIUS I FETS” A l’Arxiu del Districte Sants – Montjuïc (C/ de la Creu Coberta, 104) Organitza: Districte Sants – Montjuïc de l’Ajuntament de Barcelona i Centre de Recerques Històriques del Poble-sec (CERHISEC) Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/setmanatragica/.

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” Al Museu de l’Enrajolada (C/ de Francesc Santacana, 15) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Centre d’Estudis Martorellencs Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

EXPOSICIÓ “ENTRE UNA RIBA I L’ALTRA”, d’Assumpció Oristrell A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17.30 a 20.00 h i divendres d’11 a 11.30 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

6 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


Activitats al Penedès Divendres, 19 d’octubre Vilanova i la Geltrú (el Garraf)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE EL MÓN DES DE L’AGUT, de Josep Santesmases, a càrrec d’Àngels Pares i Corretge A dos quarts de nou del vespre a l’AE Talaia (C/ del Comerç, 4) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i AE Talaia Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Diumenge, 21 d’octubre Santa Margarida i els Monjos (l’Alt Penedès)

BICICLETADA POPULAR: “UN VESPER ENTRE VINYES”

 Diumenge, 21 d’octubre Sant Pere de Ribes (el Garraf)

VISITA COMENTADA AL CASTELL I A LA CASA DEL TERME DE SANT PERE DE RIBES

Sortida de Santa Margarida i els Monjos Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs, Consell Comarcal de l’Alt Penedès i VINSEUM Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

Els grups seran limitats a 15 persones i sortiran a les 11'00, 11'20, 11'40, 12'00, 12'20, 12'40 i 13'00 hores. Cal inscripció prèvia a l'adreça gacribes@gmail.com, indicant l'hora desitjada i el nom de les persones. Organitza: Grup d’Acció Cultural de Ribes Més informació: gacribes@gmail.com.

Activitats a Tarragona Dimarts, 16 d’octubre Valls (l’Alt Camp)

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL LA QUARTA REVOLUCIÓ, AUTONOMIA ENERGÈTICA, de Carl-A. Fechner Dintre del FICMA. Cicle de Cinema Mediambiental A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

7 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Dimecres, 17 d’octubre Reus (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “EL PAS DE LA TRADUCCIÓ LITERÀRIA A LA TRADUMÀTICA”, a càrrec de Joan Parra Contreras A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 18 d’octubre Reus (el Baix Camp)

INICI DEL CURS VISIÓ I APRENENTATGE, a càrrec de Maria Estradé Trullols A les sis de la tarda a la sala de projeccions del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 18 d’octubre Reus (el Baix Camp)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE L’APROFITAMENT DE LES TRUITES ALS ESTANYS DELS PIRINEUS, a càrrec d’Àlex Miró A les vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 18 d’octubre Torredembarra (el Tarragonès)

CONFERÈNCIA: “JOSEP M. JUJOL AL CAMP DE TARRAGONA”, a càrrec de Manuel Ferrer i Roger Miralles A les sis de la tarda a la Biblioteca Mestra Maria Antònia (C/ de Pompeu Fabra 5A Parc de Cal Llovet) Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

 Dijous, 18 d’octubre Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

INAUGURACIÓ DE LES AULES D’EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA, a càrrec d’Andreu Chaparro, I CONFERÈNCIA: “VISITEM L’AMAZÒNIA”, a càrrec de M. Isabel Miró A les vuit del vespre a la Casa de Cultura Agustí Sardà (C/ de la Mare de Déu de la Roca, 5) Organitza: Centre d’Estudis Mont-rogencs Més informació: http://cemont-rogencs.blogspot.com.

8 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Dijous, 18 d’octubre Reus (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “LA FORMACIÓ DEL SERVEI D’ONCOLOGIA DE L’HOSPITAL DE SAN JOAN DE REUS”, a càrrec de Joan Borràs Balada. Presentació a càrrec de Pere Cavallé Vallverdú Dintre del Cicle Testimonis. Memòria d’un Passat Recent 5ns. Tallers i Jornades de Memòria Oral 2012-2013 A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’Arxiu de Reus (C/ de Sant Antoni Maria Claret, 3) Organitza: Arxiu Municipal de Reus, Carrutxa i Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Més informació: http://www.carrutxa.org.

 Dijous, 18 d’octubre Alcover (l’Alt Camp)

TAULA RODONA: “L’ENSENYAMENT: ESCOLA DE VIDA”, a càrrec de Maria Antonieta Girona, Pere Madurell i Montserrat Pàmies Dintre del Cicle de Conferències 35 Anys del Centre d’Estudis Alcoverencs A dos quarts de vuit del vespre a Ca Cosme (Pl. de Cosme Vidal, 5) Organitza: Centre d’Estudis Alcoverencs Més informació: cealcoverencs@tinet.cat.

 Dijous, 18 d’octubre Riudoms (el Baix Camp)

SESSIÓ GRATUÏTA DE MEDITACIÓ, a càrrec de Roma Dulcet A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 Dijous, 18 d’octubre Riudoms (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA THE STRAIGHT STORY, de David Lynch Dintre del Cicle de Cinema Viatges Iniciàtics A les deu de la nit a la sala d’actes de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 19 i 20 d’octubre Falset, la Vilella Baixa i els Guiamets (el Priorat)

PRIORAT EN PERSONA. TROBADA D’ESCRIPTORS – LA TORNADA – A diferents espais d’aquestes poblacions Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre Quim Soler. La Literatura i el Vi Més informació: http://www.centrequimsoler.cat.

9 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Divendres, 19 d’octubre Valls (l’Alt Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “EL FONS D’ART DE L’ONG COOPER-ACCIÓ” A les vuit del vespre a la sala Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs i Grup Territorial de Cooper-Acció a Valls Més informació: http://www.iev.cat.

 Divendres, 19 d’octubre Reus (el Baix Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “PASSIÓ PRIVADA, PLAER PÚBLIC. OBRA GRÀFICA DE LA COL·LECCIÓ DE DANIEL GIRALT MIRACLE I DEL CENTRE DE LECTURA DE REUS” A les vuit del vespre a la sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dissabte, 20 d’octubre Reus (el Baix Camp)

TALLER: “SINCRONITZA LA TEVA VIDA”, a càrrec de Juna Albert A les deu del matí a la sala Hortensi Güell del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 20 i 21 d’octubre Valls (l’Alt Camp)

 Dilluns, 22 d’octubre Reus (el Baix Camp)

FÒRUM CASTELLER. PROJECCIONS AUDIOVISUALS A la sala d’actes de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Horari: de 9.45 h a 14.30 h i de 16.15 h a 21.00 h Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

CONFERÈNCIA: “EL PAVELLÓ DE LA REPÚBLICA A PARÍS DE L’ARQUITECTE JOSEP LLUÍS SERT”, a càrrec d’Antoni Pàmies A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

10 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


Exposicions - Tarragona

 Fins al 31 d’octubre Riudoms (el Baix Camp)

 Del 19 d’octubre al 4 de novembre Valls (l’Alt Camp)

 Del 19 d’octubre al 24 de novembre Reus (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ DE PINTURA DE MARC DOMINGO A la sala d’actes de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

EXPOSICIÓ “EL FONS D’ART DE L’ONG COOPERACCIÓ” A la sala Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs i Grup Territorial de Cooper-Acció a Valls Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ “PASSIÓ PRIVADA, PLAER PÚBLIC. OBRA GRÀFICA DE LA COL·LECCIÓ DE DANIEL GIRALT MIRACLE I DEL CENTRE DE LECTURA DE REUS” A la sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Fins al 24 de novembre Reus (el Baix Camp)

 Fins al 28 de novembre Valls (l’Alt Camp)

 Fins al 2 de desembre Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “LA CAPUTXINADA. CRÒNICA GRÀFICA” Al Centre de la Imatge Mas Iglésias (C/ de Jaume Vidal i Alcover, 6) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Centre de la Imatge Mas Iglésias Més informació: http://www.centrelectura.cat.

EXPOSICIÓ “CONSUM IN. LA NOSTRA FORÇA” Al Pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ “MIRADOR”, d’Oriol Vilanova A la capella de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

11 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


Activitats a les Terres de l’Ebre Dimarts, 16 d’octubre Freginals (el Montsià)

CONFERÈNCIA: “LA MEMÒRIA D’ABANS: UNA APROXIMACIÓ A LES TECNOLOGIES POPULAR EN L’APROFITAMENT DEL MEDI FÍSIC A FREGINALS”, a càrrec d’Anna Añó Luna i Montse Vilanova Ros Dintre del programa Cultura Viva 2012. La Recerca Etnològica a Catalunya A les set de la tarda a l’Ajuntament de Freginals (C/ Major, 11-13) Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament de Freginals, Institut Ramon Muntaner i Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Més informació: http://www.irmu.org.

 Dijous, 18 d’octubre Gandesa (la Terra Alta)

CONFERÈNCIA: “EL CARLISME A LES TERRES DE L’EBRE”, a càrrec de Núria Sauch Dintre dels Tastets de Patrimoni Terres de l’Ebre Tardor 2012 A les set de la tarda a la Biblioteca Marcel—lí Domingo (C/ de la Mercè, 6) Organitza: Institut Ramon Muntaner i Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.irmu.org.

 Divendres, 19 d’octubre Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre)

 Divendres, 19 d’octubre Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre)

 Divendres, 19 d’octubre Tortosa (el Baix Ebre)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “IL·LUSTRACIONS”, d’Helena Frías Peña A les set de la tarda a la sala Julio Antonio Organitza: Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Associació Cultural La Riuada, Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i Ajuntament de Móra d’Ebre Més informació: http://www.riberaebre.org/cere.

XERRADA: “EL CAMÍ DE SIRGA A L’EBRE CATALÀ”, a càrrec d’Eva Castellanos i Josep Antoni Collazos A les vuit del vespre a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre (Pl. de la Llanterna) Organitza: Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Associació Cultural La Riuada i Ajuntament de Móra d’Ebre, amb la col—laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i de l’Institut Ramon Muntaner Més informació: http://www.riberaebre.org/cere.

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 14 DE LA REVISTA RECERCA: LA INDÚSTRIA OLIERA AL TOMBANT DEL S. XIX-XX, a càrrec d’Emili Llorente i Albert Curto A les vuit del vespre a la sala de conferències de la Casa Brunet (C/ de Cervantes, 7) Organitza: Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, Cambra de Comerç de Tortosa, Arxiu Comarcal del Baix Ebre i Taller d’Arxiu de les Terres de l’Ebre Més informació: acbaixebre.cultura@gencat.cat.

12 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Dissabte, 20 d’octubre Gandesa (la Terra Alta)

RUTA. LA VALL DEL RIU ALGARS: TERRITORI TEMPLER Trobada a les vuit del matí de l’estació d’autobusos Organitza: Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre Més informació: http://www.riberaebre.org/cere.

 Dissabte, 20 d’octubre Amposta (el Montsià)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE BOLETS DEL PORT: MAESTRAT, MATARRANYA, TERRES DE L’EBRE A les set de la tarda al Museu de les Terres de l’Ebre (C/ del Gran Capità, 34) Organitza: Grup de Recerca Científica Terres de l’Ebre, Associació Micològica de les Terres de l’Ebre “Bitxac” i Museu de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.museuterresebre.cat.

Exposicions – Terres de l’Ebre Fins al 28 d’octubre Ulldecona (el Montsià)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” A la Casa de Cultura d’Ulldecona (C/ Major, 56) Horari: dissabtes i festius de 12 a 14 h i de 18 a 21 h Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Centre d’Estudis d’Ulldecona i Ajuntament d’Ulldecona. Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

 Del 19 al 28 d’octubre Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre)

EXPOSICIÓ “IL·LUSTRACIONS”, d’Helena Frías Peña A les set de la tarda a la sala Julio Antonio Horari: dissabte 20 d’octubre, de 19.30 a 21 h; diumenges 21 i 28 d’octubre, de 12 a 14 h; divendres i dissabte 26 i 27 d’octubre, de 17 a 18.30 h Organitza: Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Associació Cultural La Riuada, Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i Ajuntament de Móra d’Ebre Més informació: http://www.riberaebre.org/cere.

13 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


Activitats a Lleida Dimarts, 16 d’octubre Lleida (el Segrià)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LES PEDRES SALVATGES, de Fernand Poullon, a càrrec de Jaume Huch i Camprubí, Carme Vidal i Bordes, Lluís Guasch i Fort, Melitó Camprubió i Puig i Carles Pubill i Pociello A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Ateneu Popular de Lleida Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dijous, 18 d’octubre Mollerussa (el Pla d’Urgell)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE JOAN ROBLES I MATEO (1899-1984): UN ESCULTOR D’IMATGERIA RELIGIOSA POPULAR, de Joan Yeguas i Sebastià Garralon, a càrrec del president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent i dels autors A les set de la tarda al Centre Cultural de Mollerussa (C/ de Ferran Puig, 15) Organitza: Grup de Recerques de les Terres de Ponent Més informació: fogonussa@terra.es.

 Dijous, 18 d’octubre Lleida (el Segrià)

LLIÇÓ INAUGURAL DEL CICLE DE CONFERÈNCIES LA MODERNITAT: “EL VATICÀ II. CONCILI DE LA MODERNITAT”, a càrrec de Josep Maria Carbonell A dos quarts de vuit del vespre a l’edifici del rectoral de la Universitat de Lleida (Pl. de Víctor Siurana, 1) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs, IEI, IREL, Fundació Joan Maragall i Universitat de Lleida Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dijous, 18 d’octubre La Seu d’Urgell (l’Alt Urgell)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA NUMAX PRESENTA..., de Joaquim Jordà Dintre del Cicle Zoom de la Filmoteca Terres de Lleida A un quart d’onze de la nit als Cinemes Guiu (Av. del Salòria, 55) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 19 i 20 d’octubre Lleida (el Segrià)

JORNADA. VALORS EN UNA SOCIETAT CANVIANT: EDUCAR EN XARXA A l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

14 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Divendres, 19 d’octubre Tàrrega (l’Urgell)

JORNADA DE PRESENTACIÓ DE LA RECERCA ETNOLÒGICA A LES COMARQUES DE LLEIDA I EL PIRINEU Dintre del programa Cultura Viva 2012. La Recerca Etnològica a Catalunya A les deu del matí al Museu Comarcal de l’Urgell (C/ Major, 11) Organitza: Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega, Museu Comarcal de Cervera, Ecomuseu de les Valls d’Àneu i Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Més informació: http://www.museutarrega.com.

 Divendres, 19 d’octubre La Seu d’Urgell (l’Alt Urgell)

CONFERÈNCIA: “L’EVOLUCIÓ URBANÍSTICA DE LA SEU D’URGELL. NOVES PERSPECTIVES”, a càrrec de Carles Gascón i Lluís Obiols Dintre del Cicle de Conferències Desenterrant el Passat. Arqueologia i Paisatge a l’Alt Urgell A les set de la tarda a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell (C/ de Sant Ermengol, 71) Organitza: Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell Més informació: iecalturgell@gmail.com.

 Divendres, 19 d’octubre Les Avellanes i Santa Linya (la Noguera)

CONFERÈNCIA: “LO QUE NOS DICEN LOS FÓSILES”, a càrrec de Javier Lozano Dintre del Cicle de Conferències Testimonis d’un Món Perdut A dos quarts de vuit del vespre a la sala de l’Ajuntament de les Avellanes i Santa Linya (Baixada de l’Església, 3-5) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Associació Ilerdenca de Paleontologia Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 19 d’octubre Agramunt (l’Urgell)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA INFORME GENERAL, de Pere Portabella Dintre del Cicle Zoom de la Filmoteca Terres de Lleida A les deu de la nit al Cinema Casal (Baixada del Mercadal, 5) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dilluns, 22 d’octubre Lleida (el Segrià)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA THE SONG OF BERNADETTE, de Henry King Dintre del Cicle Visions de Maria de Natzaret de la Filmoteca Terres de Lleida A les set de la tarda i a les deu de la nit al CaixaFòrum Lleida (Av. de Blondel, 3) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

15 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


Exposicions - Lleida Fins a l’11 de novembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “12 CÀMERES & 1 OBJECTIU: LA NOTÍCIA. MOSTRA DE FOTOPERIODISME DE LLEIDA 2012” A la sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Comunitat de la Mercè de Lleida Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona Dimecres, 17 d’octubre Palamós (el Baix Empordà)

 Dimecres, 17 d’octubre Girona (el Gironès)

JORNADA TÈCNICA. PALAMÓS GASTRONÒMIC A les nou del matí a l’Espai del Peix (Edifici de la Llotja, Moll Pesquer, s/n) Cal inscripció prèvia. Preu: 35 € per al públic general i 20 € per a professionals i estudiants. Organitza: Ajuntament de Palamós, Fundació Promediterrània, Museu de la Pesca i Diputació de Girona Més informació: dir.cem@udg.es

CONFERÈNCIA: “PLA, COMADIRA I GIRONA”, a càrrec de Narcís Comadira Dintre del Cicle de Conferències pel 60è. Aniversari de la primera edició del llibre Girona, un llibre de records, de Josep Pla A les set de la tarda al Centre Cultural La Mercè (Pujada de la Mercè, 12) Organitza: Fundació Josep Pla Més informació: http://www.fundaciojoseppla.cat.

 Dijous, 18 d’octubre Figueres (l’Alt Empordà)

CONFERÈNCIA: “ELS HOMES I L’OBRA DEL REPUBLICANISME EMPORDANÈS, 1911-1938”, a càrrec d’Anna Teixidor Dintre del Cicle de Conferències Figueres dins la Història de Catalunya A un quart de nou del vespre al Patronat de la Catequística, La Cate (Ronda Rector Aroles, 4) Organitza: Patronat de la Catequística, La Cate i Institut d’Estudis Empordanesos Més informació: http://www.iee.cat.

16 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Divendres, 19 d’octubre Girona (el Gironès)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE JOSEP PLA. CINC ESCRIPTORS-PERIODISTES GIRONINS DE LA REPÚBLICA” A les set de la tarda a la sala d’exposicions del Patronat de la Catequística, La Cate (Ronda Rector Aroles, 4) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut de Llengua i Cultura Catalanes, Fundació Josep Pla i La Cate Més informació: http://www.udg.edu/ilcc/fe.htm.

 Divendres, 19 d’octubre Banyoles (el Pla de l’Estany)

 Dissabte, 20 d’octubre Puigcerdà (la Cerdanya)

CONFERÈNCIA: “600 ANYS DEL COMPROMÍS DE CASP”, a càrrec de Rosa Lluch A les vuit del vespre a la sala Corominas de la seu del CECB (Pl. de la Font, 11) Organitza: Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles Més informació: http://www.cecbanyoles.cat.

IX TROBADES CULTURALS PIRINENQUES. LA FRONTERA AL PIRINEU A partir de dos quarts de deu del matí a la sala d’actes del Museu Cerdà (C/ d’Higini de Rivera, 4) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut d’Estudis Ceretans, Societat Andorrana de Ciències i altres entitats de recerca del Pirineu Més informació: http://www.sac.ad.

 Dissabte, 20 d’octubre Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

TALLER. EL TREBALL DE CAMP EN MEMÒRIA ORAL I MUSICAL 5ns. Tallers i Jornades de Memòria Oral 2012-2013 A les deu del matí al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Cal inscripció prèvia, gratuïta. Places limitades Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània i Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

 Dissabte, 20 d’octubre Girona (el Gironès)

LA GIRONA DE JOSEP PLA. RUTA LITERÀRIA PER LA CIUTAT, a càrrec d’Albert Prat Sortida a les dotze del migdia Cal inscripció prèvia. Preus: 12 € (ruta) i 35 € (ruta i dinar) Organitza: Fundació Josep Pla Més informació:

17 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Dissabte, 20 d’octubre Olot (la Garrotxa)

VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ “LA GUERRA DEL FRANCÈS A OLOT I COMARCA (1808-1814)”, a càrrec de Genís Barnosell, Jesús Gutiérrez i Montserral Mallol A les dotze del migdia a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa (C/ de l’Hospici, 8) Organitza: Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, Museu de la Garrotxa i Patronat Francesc Eiximenis Més informació: http://www.pehoc.cat.

Exposicions - Girona Fins al 15 d’octubre Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “BLUEISM”, de Marta Vergonyós

 Fins al 4 de novembre Olot (la Garrotxa)

EXPOSICIÓ “LA GUERRA DEL FRANCÈS A OLOT I COMARCA (1808-1814)”

Al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

A la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa (C/ de l’Hospici, 8) Horari: fins al 30 de setembre, de dimarts a diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. A partir de l’1 d’octubre, de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 17 a 20 h Organitza: Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, Museu de la Garrotxa i Patronat Francesc Eiximenis Més informació: http://www.pehoc.cat.

 Del 19 d’octubre al 9 de desembre Girona (el Gironès)

EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE JOSEP PLA. CINC ESCRIPTORS-PERIODISTES GIRONINS DE LA REPÚBLICA” A la sala d’exposicions del Patronat de la Catequística, La Cate (Ronda Rector Aroles, 4) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut de Llengua i Cultura Catalanes, Fundació Josep Pla i La Cate Més informació: http://www.udg.edu/ilcc/fe.htm.

 Fins al 3 de gener de 2013 Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “ESPAIS INTERIORS”, de PujolBoira Al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

18 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


Activitats a les Balears

 Dimecres, 17 d’octubre Palma (Mallorca)

CONFERÈNCIA: “UN DICCIONARI DE DICCIONARIS”, a càrrec de Josep A. Grimalt i Gomila Dintre del 50è. aniversari de la culminació del Diccionari Català – Valencià – Balear A dos quarts de vuit del vespre a la seu de la Societat Arqueològica Lul—liana (C/ del Monti-Sion, 9) Organitza: Societat Arqueològica Lul—liana Més informació: http://www.arqueologicaluliana.com.

 Dissabte, 20 d’octubre Eivissa

SORTIDA. ES HORTETS DE CORONA Trobada a les deu del matí de davant de la seu de l’Institut d’Estudis Eivissencs (C/ de Pere Francès, 12) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

Activitats al País Valencià

 Divendres, 19 d’octubre Ontinyent (la Vall d’Albaida)

ESPAI D’OPINIÓ. CONFERÈNCIA: “LECTIO UNESCO: CRISI, REVOLUCIÓ I CANVIS AL MEDITERRANI. LES COORDENADES D’ONTINYENT”, a càrrec de José Manuel Gironés. Presentació i moderació a càrrec de Joeé L. Garcia A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida (C/ de Sant Francesc, 8, baixos) Organitza: Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida Més informació: http://www.ieva.info.

 Dissabte, 20 d’octubre Carrícola (la Vall d’Albaida)

JORNADA SOBRE CUSTÒDIA DEL TERRITORI A les deu del matí a l’Ametla de Palla Organitza: Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida i Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida Més informació: http://www.ieva.info.

19 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


Exposicions – País Valencià Fins al 31 d’octubre Gandia (la Safor)

EXPOSICIÓ “ALFONS EL VELL, DUC REIAL DE GANDIA” A la Casa de Cultura Marquès de González de Quirós (Pg. de les Germanies, 13) Organitza: CEIC Alfons el Vell Més informació: http://www.alfonselvell.com.

Notícies de l’Institut Ramon Muntaner

Noves incorporacions de revistes de centres d’estudis d’estudis a RACO Gràcies a l’acord de col·laboració entre l’Institut Ramon Muntaner i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, les revistes dels centres d’estudis es poden consultar a text complet al repositori de revistes científiques en català RACO. D’aquesta manera, a partir d’ara trobareu al portal de RACO (http://www.raco.cat) els següents números d’altres publicacions periòdiques ja presents al repositori: − − − − −

Fonts, editada pel Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell. Ja està disponible el text complet del núm. 43. Miscellanea Aqualatensia, del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. Ja es pot consultar el núm. 14 a text complet. Raïls, del Centre d’Estudis d’Ulldecona. Ja es pot consultar el núm. 26 a text complet. La Resclosa, del Centre d’Estudis del Gaià. Els números 13, 14 i 15 ja es poden consultar a text complet. Cesio d’Estudis Mataronins, del Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró. Ja està disponible el núm. 25 a text complet.

20 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


Notícies dels centres d’estudis XXIII Jornades d’Estudis Penedesencs. Cultura al Penedès: passat, present i futur Els dies 26 i 27 d’octubre se celebraran a Vilafranca del Penedès les XXIII Jornades d’Estudis Penedesencs, que en aquesta ocasió porten per títol Cultura al Penedès: passat, present i futur i que estan organitzades per l’Institut d’Estudis Penedesencs. Les jornades començaran el divendres 26 d’octubre, a dos quarts de vuit del vespre, a l’auditori de Caixa Penedès – Fòrum Berger Balaguer, amb la conferència inaugural “El paper de la cultura a la societat actual”, a càrrec de Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i continuaran el dissabte 27 d’octubre a la sala d’actes del Vinseum, amb la presentació i debat de les comunicacions presentades. Per assistir a les jornades cal inscripció prèvia, gratuïta per als socis de l’IEP i amb un preu de 20 € per al públic general (amb dret a un exemplar de les actes quan es publiquin), a l’adreça historia@iepenedesencs.org. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner. Per a més informació: http://www.iepenedesencs.ad.

Altres notícies Convocatòries Dimecres, 17 d’octubre Sabadell (el Vallès Occidental)

 Dimecres, 17 d’octubre Barcelona

CINEFÒRUM: EL NOSTRE PA DE CADA DIA Dintre del 50è. aniversari dels aiguats de 1962 A les set de la tarda al Centre Cívic Sant Oleguer (C/ de Sol i Padrís, 93) Organitza: Ajuntament de Sabadell Més informació: http://www.sabadell.cat.

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “FOTÒGRAFS VIATGERS (1876-1936). L’ÀLBUM D’ULISSES” A les set de la tarda al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3) Organitza: Museu d’Història de Catalunya i Centre Excursionista de Catalunya Més informació: http://www.mhc.cat.

21 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


 Dijous, 20 de setembre Tortosa (el Baix Ebre)

DEBAT: “COMUNICACIÓ 2.0. EL NOU PAPER DEL PERIODISTA CULTURAL”, a càrrec de Neus Barberà, Anna Zaera, Ignasi Blanch, Roman Aixendri i Bernat Puigtobella. Moderació a càrrec de Toni Puntí Dintre del Cicle de Debats Societat, Xarxa i Cultura A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre de la URV (Av. de Remolins, 13-15) Cal inscripció prèvia, gratuïta, a l’a/e info@surtdecasa.cat. Organitza: Antena del Coneixement de la URV a Tortosa Més informació: http://www.urv.cat/antenes_coneixement/tortosa/index.html.

 Divendres, 19 d’octubre Amposta (el Montsià)

JORNADES. TRANSHUMÀNCIES I VIES PECUÀRIES A CATALUNYA. TRANSHUMÀNCIA, CULTURA I TURISME A les deu del matí al Museu de les Terres de l’Ebre (C/ del Gran Capità, 34) Cal inscripció prèvia, gratuïta, a l’adreça info@museuterresebre.cat o al tel. 977702954 Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre i Fundació del Món Rural Més informació: http://www.museuterresebre.cat.

 Diumenge, 21 d’octubre Amposta (el Montsià)

VISITA GUIADA AL PARC DE LA CARROVA I ALS ULLALS DE LA CARROVA A les onze del matí al Parc Arqueològic de la Carrova Preu: 2 € per persona Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.museuterresebre.cat.

Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

L’Aufàbiga [Benissanet], núm. 15 (hivern 2012): Oficis desapareguts. ISSN:20136609 [Edita: Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila]

22 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


BARREDA, Pere-Enric (2012). Carles Salvador: Una vida en imatges. Benassal: Fundació Carles Salvador; Institut d’Estudis Catalans. 159 p. ISBN: 978-84-9965130-9

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Mainhardt [Alcalà de Xivert], núm. 73 (agost 2012). 74 p. ISSN: 1132-3352 [Edita: Associació d’Amics de Mainhardt]

Els plecs de l’Udiva: Poètiques del Camp de Morvedre [Sagunt], núm. 3 (primavera – estiu 2012). 16 p. ISSN: 2174-8128 [Edita: Centre d'Estudis del Camp de Morvedre]

23 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012


Quaderns de Vilaniu [Valls], núm. 61 (2012). 106 p. ISSN: 0212-1921 [Edita: Institut d’Estudis Vallencs]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

24 Núm. 35-2012

Del 16 al 22 d’octubre de 2012

Agenda dels centres d'estudis 35 - 2012 - Del 16 al 22 d'octubre de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 35 - 2012 - Del 16 al 22 d'octubre de 2012

Advertisement