Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 8 al 14 de gener de 2013 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

1

Núm. 1-2013

2013

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a les Balears Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Notícies dels centres d’estudis Convocatòries Novetats bibliogràfiques

p. 2 p. 4 p. 5 p. 8 p. 10 p. 11 p. 12 p. 14 p. 15 p. 16

1 Del 8 al 14 de gener de 2013


Activitats a Barcelona Dimarts, 8 de gener Sant Andreu del Palomar (Barcelona)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “LA NEVADA DE NADAL DE 1962 A SANT ANDREU DE PALOMAR” I XERRADA: “LES CAUSES DE LA NEVADA DE 1962. ES PODRIA TORNAR A REPETIR?”, a càrrec de Sergi Corral A les set de la tarda al Centre Cultural Can Fabra (C/ del Segre, 22) Organitza: Centre d’Estudis Ignasi Iglésias Més informació: http://www.centreestudisignasiiglesias.cat.

 Dimarts, 8 de gener Mataró (el Maresme)

PRESENTACIÓ DEL NÚMERO 104 DE LA REVISTA FULLS I CONFERÈNCIA: “RAMON MARTÍ I ALSINA A MATARÓ”, a càrrec de Pere Tió i Casas A dos quarts de vuit del vespre al Museu Arxiu de Santa Maria (C/ de Beata Maria, 3) Organitza: Museu Arxiu de Santa Maria Més informació: http://www.masmm.org.

 Divendres, 11 de gener al Argentona (el Maresme)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA”, PRESENTACIÓ DE LES ACTES DE LES V JORNADES D’HISTÒRIA I ARQUEOLOGIA MEDIEVAL DEL MARESME I CONFERÈNCIA “L’AGRICULTURA A CATALUNYA, AVUI I DEMÀ”, a càrrec de Pep Riera A les vuit del vespre a la Casa Gòtica d’Argentona (Pl. de l’Església, 4) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell i Grup d’Història del Casal de Mataró Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

 12 i 13 de gener Gràcia (Barcelona)

VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT El dissabte a les vuit del vespre i el diumenge a les onze del matí i a dos quarts d’una del migdia. Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

2 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


 Dissabte, 12 de gener Barcelona

LA CAFETERA DE L’ESBART CATALÀ DE DANSAIRES. TALLER I BALL DE LES DANSES DE LE QUATTRO PROVINCE (NORD D’ITÀLIA), a càrrec de Pilar Collado A les deu del matí a la Casa dels Entremesos (Pl. de les Beates, 2) Preu: 16 €, amb un 50% de descomptes per a membres de la CCEPC Organitza: Esbart Català de Dansaires Més informació: http://www.esbartcatala.org.

Exposicions - Barcelona

 Fins al 10 de gener Sant Just Desvern (el Baix Llobregat)

 Fins al 27 de gener Mataró (el Maresme)

 Del 8 al 30 de gener Sant Andreu del Palomar (Barcelona)

 Fins al 31 de gener Tous (l’Anoia)

 Fins al 2 de febrer Gràcia (Barcelona)

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “50 ANYS DE LA NEVADA DE 1962” Al CIM de Can Ginestar (C/ de Carles Mercader, 17) Organitza: Centre d’Estudis Santjustencs i Arxiu Municipal de Sant Just Desvern Més informació: http://www.santjust.org/centredestudis.

EXPOSICIÓ “LA NEVADA DE 1962 A MATARÓ” A la Unió Excursionista de Mataró (C/ Nou, 29), al Museu Arxiu de Santa Maria (C/ de Beata Maria, 3) i a Can Palauet (C/ d’en Palau, 32) Organitza: Ajuntament de Mataró, Museu Arxiu de Santa Maria i Unió Excursionista de Mataró Més informació: http://www.masmm.org.

EXPOSICIÓ “LA NEVADA DE NADAL DE 1962 A SANT ANDREU DE PALOMAR” Al Centre Cultural Can Fabra (C/ del Segre, 22) Organitza: Centre d’Estudis Ignasi Iglésias Més informació: http://www.centreestudisignasiiglesias.cat.

EXPOSICIÓ “PESSEBRES” A la sala Camil Riba de la seu dels Amics de Tous (C/ de les Escoles, 15) Horari: de 17 a 19 h Organitza: Amics de Tous Més informació: http://amicsdetous.blogspot.com.es/.

EXPOSICIÓ “COSES DE NADAL. FELICITACIONS (I)” A l’Espai Albert Musons de la Fundació Festa Major de Gràcia (C/ de l’Alzina, 9) Horari: de dilluns a divendres de 17 a 21 h. Organitza: Taller d’Història de Gràcia i Fundació Festa Major de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

3 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


 Del 12 de gener al 24 de febrer Argentona (el Maresme)

 Fins al 26 de maig Barcelona

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” A la Casa Gòtica d’Argentona (Pl. de l’Església, 4) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

EXPOSICIÓ “LA BARCELONA IRREVERENT. LA SOCIETAT DEL BORN (1858-1873) I EL NIU GUERRER (1874-1936)” Al Museu Frederic Marès (Pl. de Sant Iu, 5) Organitza: Fundació Arxiu Festiu de Catalunya i Fundació Barcelona Cultura Més informació: jordi.pablo@terra.es.

Activitats al Penedès Dissabte, 12 de gener Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès)

TERTÚLIA SOBRE LA TRANSFORMACIÓ SOCIAL DEL SECTOR AGRARI, a càrrec de Jordi Llavina i Joan Rendé Activitat emmarcada dintre de l’exposició “El món agrari a les terres de parla catalana” A dos quarts de vuit del vespre al Vinseum (Pl. de Jaume I, 5) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i Vinseum, amb la col—laboració de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

 Diumenge, 13 de gener Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès)

VISITA A L’EXPOSICIÓ “L’ESCULTURA CATALANA S. XIX-XX. COL·LECCIÓ MUSEU DE MONTSERRAT”, a càrrec de Pilar Soler Dintre del Cicle Coneguem el Patrimoni Penedesenc: Fòrum Berger Balaguer A tres quarts d’onze del matí a la Casa Berger Balaguer (Rambla de Nostra Senyora, 6) Cal inscripció prèvia. Preu: 3 €. Es faran dos grups de 15 persones. Caldrà portar el DNI Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

4 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


 Dilluns, 14 de gener Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès)

XERRADA: “SANT RA(I)MON DE PENYAFORT, UNA HISTÒRIA A TRAVÉS DE LES IMATGES”, a càrrec de Ramon Dilla i Martí A les set de la tarda al Claustre de Sant Francesc (C/ de Sant Pere, 3) Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

Exposicions - Penedès Fins al 15 de gener Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” Al Vinseum (Pl. de Jaume I, 5) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

Activitats a Tarragona Dimecres, 9 de gener Reus (el Baix Camp)

CINECLUB CENTRE DE LECTURA DE REUS, PROJECCIÓ DE LA PELLÍCULA PRANZO DI FERRAGOSTO, de Gianni Di Gregorio Dintre del Cicle Cinema Italià Contemporani A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 10 de gener Reus (el Baix Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “VINT-I-CINC ANYS DE COL·LEGI, VINT-I-CINC ANYS DE PERIODISME” A les vuit del vespre al vestíbul del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Delegació a Tarragona del Col—legi de Periodistes de Catalunya Més informació: http://www.centrelectura.cat.

5 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


 Dijous, 10 de gener Reus (el Baix Camp)

XERRADA: “IN MEMORIAM DE JOAQUIM SANTASUSAGNA, EXCURSIONISTA, CATALANISTA I ACTIVISTA CULTURAL”, a càrrec de Xavier Ferré i Adolf Batista A les vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Divendres, 11 de gener Riudoms (el Baix Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “TALLER DE CÒMIC: LA LLEGENDA DE LA FUNDACIÓ DE RIUDOMS” A dos quarts de set de la tarda a la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 Divendres, 11 de gener Reus (el Baix Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “XVIII BIENNAL D’ART CONTEMPORANI CATALÀ” A dos quarts de vuit del vespre la Sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Divendres, 11 de gener Reus (el Baix Camp)

CINECLUB CENTRE DE LECTURA. PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA NADER I SIMIN. UNA SEPARACIÓ, d’Asghar Farhadi A les nou del vespre al Teatre Bartrina (C/ Major, 15) Preu: 2 € per als socis del CdL i 6 € per al públic general. Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dissabte, 12 de gener Siurana (el Baix Camp)

SORTIDA A LA VALL DEL RIU SIURANA

 Dissabte, 12 de gener Valls (l’Alt Camp)

VISITA GUIADA. EL PATRIMONI DE JOSEP M. VIVES CASTELLET. LA MIRADA DE L’ARQUITECTE

Sortida a les vuit del matí Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

Dintre de Patrimoni Humà: Jornades Arquitecte Vives Cal inscripció prèvia Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

6 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


 Diumenge, 13 de gener L’Aleixar (el Baix Camp)

CAMINADA PER L’ALEIXAR

 Dilluns, 14 de gener Reus (el Baix Camp)

INICI DEL CURS D’ESTRATÈGIES DE COMUNICACIÓ, a càrrec de Rosa Mateu

Sortida en cotxes particulars a les vuit del matí de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

A dos quarts de set de la tarda al Centre de Lectura de Reus (C/ Major, 15) Cal inscripció prèvia. A partir de 18 anys. Places limitades a 15 persones. Horari: tots els dilluns del 14 de gener al 18 de març de 18.30 a 19.30 h Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dilluns, 14 de gener Reus (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “EL COMPROMÍS DE CASP (1412)”, a càrrec d’Ernest Belenguer I PRESENTACIÓ DEL LLIBRE EL COM I EL PERQUÈ DEL COMPROMÍS DE CASP, d’Ernest Belenguer Dintre del Cicle Moments de la Nostra Història A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Antena del Coneixement de la URV a Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

Exposicions - Tarragona Fins al 16 de gener Cambrils (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “TURISME DE POSTAL”, de la Fundació Caixa Tarragona Dintre del Cicle de Tardor 2012 L’Arribada del Turisme a Cambrils (1950-1962) A la sala Àmbits del Centre Cultural (C/ de Sant Plàcid, 18-20) Organitza: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils i Biblioteca Pública Municipal de Cambrils, amb la col—laboració del Centre d’Estudis Cambrilencs Més informació: http://www.cambrils.cat.

 Fins al 27 de gener Cambrils (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “EL BALL DE VALENCIANS” Al Museu Molí de les Tres Eres (Via Augusta, 1) Organitza: Ball de Bastons de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils, amb la col—laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Cambrils i el Centre d’Estudis Cambrilencs Més informació: http://www.cambrils.cat.

7 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


 De l’11 al 31 de gener Riudoms (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “TALLER DE CÒMIC: LA LLEGENDA DE LA FUNDACIÓ DE RIUDOMS” A la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 Del 10 de gener al 2 de febrer Reus (el Baix Camp)

 De l’11 de gener al 2 de febrer Reus (el Baix Camp)

 Fins al 28 de febrer Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

 Fins al 31 de maig Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “VINT-I-CINC ANYS DE COL·LEGI, VINT-ICINC ANYS DE PERIODISME” Al vestíbul del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Delegació a Tarragona del Col—legi de Periodistes de Catalunya Més informació: http://www.centrelectura.cat.

EXPOSICIÓ “XVIII BIENNAL D’ART CONTEMPORANI CATALÀ” A la Sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

EXPOSICIÓ “PESSEBRE 2012: ESCENES D’ABANS” Al Centre Miró (C/ Major, 2) Organitza: Centre Miró de Mont-roig Més informació: http://www.centremiro.com.

EXPOSICIÓ “FOTOGRAFIES DEL VII CAP DE SETMANA MIRONIÀ” Al Centre Miró (C/ Major, 2) Organitza: Centre Miró de Mont-roig Més informació: http://www.centremiro.com.

Activitats a Lleida Divendres, 11 de gener Tàrrega (l’Urgell)

CONCERT, a càrrec de Clara Vinyals (Renaldo & Clara) i Gasion Dintre del III Cicle de Concerts Nostrats. Cantautores i Cantautors de Ponent A les deu de la nit a l’Ateneu de Tàrrega (Pl. del Carme, 12) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

8 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


 Dissabte, 12 de desembre L’Albi (les Garrigues)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE VINCLES I ARRELS. VIII TROBADA D’ESTUDIOSOS DE LA COMARCA DE LES GARRIGUES, a càrrec de Joan Reñé, Juli Muro, Víctor Guiu, Jordi Puig i Josep Rubió, I LLIURAMENT DEL V PREMI DE JOVES INVESTIGADORS/ES DE LES GARRIGUES A les sis de la tarda al castell de l’Albi Aquesta publicació compta amb una subvenció corresponent a la VII Convocatòria d’Ajuts a Publicacions de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Centre d’Estudis de les Garrigues Més informació: http://cegarrigues.blogspot.com.es/.

 Dissabte, 12 de gener La Granadella (les Garrigues)

CONCERT, a càrrec de Meritxell Gené i Gasion Dintre del III Cicle de Concerts Nostrats. Cantautores i Cantautors de Ponent A les deu de la nit al Centre Cívic (C/ de la Vall d’en Roher, 9) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Exposicions - Lleida Fins al 27 de gener Esterri d’Àneu (el Pallars Sobirà)

EXPOSICIÓ “EL PESSEBRE POPULAR. LES FIGURES DE FANG DELS ANYS TRENTA DE RAMON VIOLANT I SIMORRA” Al Paller de la Casa Gassia de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (C/ del Camp, 22-24) Organitza: Ecomuseu de les Valls d’Àneu Més informació: http://www.ecomuseu.com.

 Fins al 30 de gener Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “MÚSICA EN SILENCI. FONS MUSICALS DELS ARXIUS DE LLEIDA” A la sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

9 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


Activitats a Girona Divendres, 11 de gener Olot (la Garrotxa)

CONFERÈNCIA: “ESPANYA RADIAL O ESPANYA REAL? LES INFRAESTRUCTURES A CATALUNYA”, a càrrec de Joaquim Coella Dintre del Cicle Catalunya i els Reptes del Segle XXI A les set de la tarda a l’Orfeó Popular Olotí (C/ de Bellaire, 4) Organitza: Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, Estelada 2014, Cercle EURAM – Garrotxa, Cambra de Comerç de Girona i Òmnium Cultural - Garrotxa Més informació: http://www.pehoc.cat.

 Dissabte, 12 de gener Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

RECORREGUT MUSICAL PER L’EXPOSICIÓ “ESPAIS INTERIORS”, de PujolBoira, a càrrec de Carles Benavent A les sis de la tarda al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

 Diumenge, 13 de gener Falgons (el Pla de l’Estany)

VISITA AL CASTELL I A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE FALGONS Dintre del X Cicle de Sortides Conèixer el Pla de l’Estany Trobada a un quart de deu del matí a la plaça dels Servites de Banyoles Organitza: Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles Més informació: http://www.cecbanyoles.cat.

Exposicions - Girona Fins al 7 de gener Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

 Fins al 4 de febrer Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “ARBOREUM”, d’Albert Cuevas A l’Espai Montgrí del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

EXPOSICIÓ “ESPAIS INTERIORS”, de PujolBoira Al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

10 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


 Fins al 4 de febrer Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EL PESSEBRE DEL MUSEU DE LA MEDITERRÀNIA Al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

Activitats a les Balears

 Dissabte, 12 de gener Eivissa

SORTIDA. ES CAP DES JUEU I SA PEDRERA Sortida a les deu del matí de la seu de l’IEE (C/ de Pare Francès, 12) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat

Exposicions - Balears Fins al 15 de gener Ciutadella (Menorca)

EXPOSICIÓ “MENORCA A NOVA YORK. FOTOGRAFIES DELS BRONZES PROTOHISTÒRICS I ROMANS MENORQUINS DE LA HISPANIC SOCIETY OF AMERICA” A l’antiga Sala d'Actes del Seminari Diocesà de Menorca Organitza: Institut Menorquí d’Estudis Més informació: http://www.ime.cat

11 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


Notícies de l’Institut Ramon Muntaner Noves incorporacions de revistes revistes de centres d’estudis a RACO i incidència al repositori Gràcies a l’acord de col·laboració entre l’Institut Ramon Muntaner i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, les revistes dels centres d’estudis es poden consultar a text complet al repositori de revistes científiques en català RACO. D’aquesta manera, a partir d’ara trobareu al portal de RACO (http://www.raco.cat) els següents números de publicacions periòdiques dels centres d’estudis ja presents al repositori: − − − − −

Fonts, del Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell. Els sumaris dels núm. 51 i 52 ja estan disponibles. Fulls, del Museu-Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró. Ja es pot consultar el sumari del núm. 103. Lo ViOlí, editada pel Centre d’Estudis del Priorat. Ja està disponible el text complet del núm. 12 i el sumari del núm. 13. Quaderns de Vilaniu, de l’Institut d’Estudis Vallencs. Ja es pot consultar el sumari del núm. 61 i el núm. 57 a text complet. Recull de treballs, del Centre d’Estudis Sinibald de Mas de Torredembarra. Ja es pot consultar el sumari del núm. 13.

D’altra banda, aprofitem per informar-vos que s'ha detectat un mal funcionament en les estadístiques d'accés al repositori des de la posada en producció de la nova versió d'OJS el passat 29 d'octubre. El servei ja ha estat restablert i des del 17 de desembre s’estan comptabilitzant els accessos amb normalitat. Des de RACO s'està treballant per intentar restaurar les estadístiques des de la posada en marxa de la nova versió fins el dia 17. Us en mantindrem informats.

12 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


Calendari dels centres d’estudis 2013 Com cada any, l’Institut Ramon Muntaner ha realitzat el calendari dels centres d’estudis, en què es troben totes les activitats programades durant l’any 2013 pels centres i instituts d’estudis de les terres de parla catalana. En aquesta ocasió, el calendari s’ha il·lustrat amb imatges de les activitats realitzades l’any passat en motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, en què, per primera vegada, els centres d’estudis hi ha participat de manera coordinada. Properament enviarem el calendari als centres de la CCEPC. També en trobareu el pdf a l’apartat d’activitats del portal de l’IRMU: http://www.irmu.org.

Acte Acte de presentació de l’associació PreservCat a Móra la Nova El proper dissabte, 19 de gener de 2013, es realitzarà la presentació del PreservCat, Associació per a la Preservació dels Recursos Naturals i Patrimoni Cultural de Catalunya, que agrupa una trentena de centres d’estudis i altres entitats amb l’objectiu de preservar el patrimoni natural i cultural català. L’acte es realitzarà a les onze del matí al Mas de la Coixa, seu de l’Institut Ramon Muntaner a Móra la Nova (la Ribera d’Ebre). Per a més informació: http://www.irmu.org i http://preservcat.blogspot.com.es/.

13 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


Notícies dels centres d’estudis Convocatòries Comediants, Premi Joan Amades de Cultura Popular 2012 Cada any, l’Associació Cultural Joan Amades atorga el Premi Joan Amades de Cultura Popular que està destinat a prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones i organitzacions que han destacat en l’estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana. En l’edició del 2012, el Premi ha recaigut en la companyia teatrat Comediants, que destaca per la trajectòria professional, el compromís amb el teatre popular i el conreu d’un llenguatge propi a partir de la relectura de les tradicions i costums. Foc, diables, gegants, caps grossos, titelles, festes, àpats, danses, el cicle de l’any i de la vida, etc. Res s’ha escapat a l’ull crític d’aquesta companyia. Les singulars propostes de posada en escena i el seu discurs teatral ha tingut una especial incidència en les experiències de renovació festiva del país. El lliurament del guardó és farà el diumenge 20 de gener al centre de creació de COMEDIANTS al municipi de Canet de Mar. Per a més informació: http://www.joanamades.cat/.

El IX Premi d’Investigació de la Vall d’Albaida recau en un projecte sobre els riuraus de la comarca El passat 28 de desembre, el jurat del IX Premi d’Investigació de la Vall d’Albaida va resoldre l’atorgació del premi a l’historiador d’Oliva Carles Fuster, pel seu projecte “Temps de pansa: riuraus i sequers a la Vall d’Albaida”, que estudia aquestes estructures en què s’assecaven panses i altres fruits, com ara les figues, a la comarca. El Premi d’Investigació de la Vall d’Albaida, convocat per l’lnstitut d'Estudis de la Vall d' Albaida, en col·laboració amb l’ Ajuntament d'Ontinyent, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida i la Caixa d'Estalvis d'Ontinyent, es realitza cada dos anys, amb I'objectiu d'ajudar a la realització d'estudis sobre la realitat comarcal que contribuïsquen a un millor coneixement prospectiu de la Vall d'Albaida i la seua interrelació amb l’exterior. El premi consisteix en una beca de 3.000 euros. Per a més informació: http://ievablog.blogspot.com.es/.

14 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


III Jornada d’Estudi i Debat del Centre d’Estudis Vilassarencs. Naufragis a la Costa del Maresme El proper divendres, 18 de gener, a dos quarts de set de la tarda, es realitzarà a la Sala Galbany de Vilassar de Mar la III Jornada d’Estudi i Debat del Centre d’Estudis Vilassarencs, que en aquesta ocasió porta per títol: “Naufragis a la Costa del Maresme”. La Jornada començarà amb la presentació de la nova col·lecció de Monografies del CEV, amb el títol Naufragis a la memòria del Maresme i continuarà amb la conferència inaugural, a càrrec de Jordi Casanovas i Berdaguer, sobre els vilassarencs al naufragi del Titànic, i amb la presentació de dues comunicacions, a càrrec d’Alexis Serrano i Ramon Bruguera, sobre sengles naufragis a la costa del Maresme. L’acte es clourà amb un debat final. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’Ajuts a Activitats de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner. Per a més informació: http://www.facebook.com/cevilassarencs?fref=ts.

Notícies dels centres d’estudis Convocatòries Convocatòries Termini: 18 de febrer de 2013

VII BECA DE RECERCA LA SELVA 2013

 Termini: 13 de març de 2013

IV CONCURS DE TREBALLS DE RECERCA BATXILLERAT SOBRE LA RIBERA D’EBRE 2013

Convoca: Consell Comarcal de la Selva i Centre d’Estudis Selvatans Beca al millor projecte inèdit de recerca en els camps científics en ciències socials i humanes en l’àmbit històric de la Selva, preferentment història i geografia, però també antropologia, sociologia, dret, filologia, art, economia, etc. En aquesta convocatòria es valoraran especialment, en igualtat de condicions, els estudis relacionats amb els esdeveniments de la Guerra de Successió (1705-1714), així com també els seus antecedents i les seves conseqüències immediates Dotació: 4.000 € bruts Més informació: http://www.selvatans.cat.

DE

Convoca: Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre Premi al millor treballs de recerca de Batxillerat corresponent al curs 2012-2013 elaborats per alumnat de qualsevol centre de secundària català i que faci referència a la comarca de la Ribera d’Ebre Dotació: 300 € i subscripció com a soci o sòcia del CERE durant 2 anys Més informació: http://www.selvatans.cat.

15 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

Cooperació catalana [Barcelona], núm. 360 (desembre 2012). 27 p. ISSN: 11338415 [Edita: Fundació Roca i Galès]

L’Erol [Berga], núm. 114 (hivern 2012). 54 p. ISSN: 0212-445 [Edita: Àmbit de Recerques del Berguedà]

Les Exposicions d’Art del Penedès: Vilafranca del Penedès, 1926 El Vendrell, 1927 Vilanova i la Geltrú 1929 (2012). Vilafranca del Penedès: Institut d’Estudis Penedesencs. ISBN: 978-84-15017-08-0

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

16 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


Mainhardt [Alcalà de Xivert], núm. 74 (desembre 2012). 74 p. ISSN: 1132-3352 [Edita: Amics de Mainhardt]

Nabius [Esterri d’Àneu], núm. 10 (desembre 2012). 52 p. [Edita: Consell Cultural de les Valls d’Àneu]

PUIG I MORENO, Gentil [cur.] (2012). La farga catalana al Vallespir: Découverte guidée en pays catalan. Canet: Edicions Trabucaire. 86 p. ISBN: 978-2-84974-157-3 [Amb la col—laboració del Centre Cultural Català del Vallespir]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

17 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013


Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

18 Núm. 1-2013

Del 8 al 14 de gener de 2013

Agenda dels centres d'estudis 1 - 2013 - Del 8 al 14 de gener de 2013  

Agenda dels centres d'estudis 1 - 2013 - Del 8 al 14 de gener de 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you