Page 1

Mas de la Coixa, Rotonda Eix de l'Ebre, s/n 43770 Móra la Nova Tel. 977 40 17 57 c/e pineda@irmu.org. www.irmu.org

L’activitat dels centres d’estudis Del 23 al 29 d’octubre de 2012 Un dels objectius principals de l’Institut Ramon Muntaner és donar a conèixer la ingent quantitat d’activitats, projectes i publicacions dels centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana. A tal efecte, l’IRMU realitza aquesta agenda setmanal dels centres d’estudis, on hi trobareu conferències, itineraris, cursos, exposicions i novetats bibliogràfiques d’aquestes entitats i també del mateix IRMU, així com altra informació que pot interessar als membres dels centres d’estudis, com ara convocatòries a premis, beques, etc. Si esteu interessats en què apareguin les activitats del vostre centre d’estudis a l’agenda, només cal que ens en feu arribar la informació a l’adreça electrònica pineda@irmu.org.

Sumari

2 2012

36

Núm. 36-2012

2012

Activitats a Barcelona Activitats al Penedès Activitats a Tarragona Activitats a les Terres de l’Ebre Activitats a Lleida Activitats a Girona Activitats a les Balears Activitats al País Valencià Activitats a la Catalunya del Nord Notícies de l'Institut Ramon Muntaner Notícies dels centres d’estudis Convocatòries Altres notícies Novetats bibliogràfiques 1

p. 2 p. 7 p. 8 p. 11 p. 13 p. 16 p. 19 p. 19 p. 20 p. 21 p. 22 p. 22 p. 23 p. 24 Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Activitats a Barcelona Dimarts, 23 d’octubre Sabadell (el Vallès Occidental)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ENTRE LA MENTIDA I L’OBLIT: EL LABERINT DE LA MEMÒRIA COL·LECTIVA, de Francesc-Marc Álvaro, a càrrec de David Serrano, Plàcid Garcia-Planas, Josep Lluís Martin Berbois i l’autor A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

 Dimarts, 23 d’octubre Rubí (el Vallès Oriental)

INICI DE LA SEGONA EDICIÓ DEL CURS ELS ENIGMES DE LA HISTÒRIA DE RUBÍ A dos quarts de vuit del vespre a l’Ateneu Municipal (C/ de Xile, 1-3) El curs es realitzarà els dies 23, 25 i 30 d’octubre i 6 i 8 de novembre Cal inscripció prèvia a l’a/e gcmr.cer@gmail.com Organitza: Grup de Col—laboradors del Museu de Rubí – Centre d’Estudis Rubinencs Més informació: gcmr.cer@gmail.com.

 Dimecres, 24 d’octubre Sants - Montjuïc (Barcelona)

XERRADA: “LA SETMANA TRÀGICA, VISIÓ OBRERISTA I NOVES FORMES D’ENSENYAMENT (ESCOLA MODERNA)”, a càrrec de Júlia Costa i Josep Guzmán Dintre del Cicle de Conferències sobre la Setmana Tràgica A les set de la tarda a l’Arxiu del Districte Sants – Montjuïc (C/ de la Creu Coberta, 104) Organitza: Districte Sants – Montjuïc de l’Ajuntament de Barcelona i Centre de Recerques Històriques del Poble-sec (CERHISEC) Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/setmanatragica/.

 Dimecres, 24 d’octubre Argentona (el Maresme)

COMENTARI DEL LLIBRE LA BICICLETA ESTÀTICA, de Sergi Pàmies Dintre de la Tardor Literària 2012 A les vuit del vespre al Saló de Pedra del Capítol d’Argentona Organitza: Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell Més informació: http://www.cea.cat.

2 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Dijous, 25 d’octubre Gràcia (Barcelona)

CONFERÈNCIA: “ELS GRANS INVENTS DEL TBO”, a càrrec de Josep M. Delhom Dintre d’El Racó de la Història. Les Tertúlies del Taller d’Història de Gràcia A les vuit del vespre a la Fundació Festa Major de Gràcia (C/ de l’Alzina, 9) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Divendres, 26 d’octubre Manresa (el Bages)

CONFERÈNCIA: “EL CREIXEMENT URBÀ DE MANRESA DELS SEGLES XIXI AL XXI”, a càrrec de Francesc Comas Dintre de Les Tardes dels Carlins A les set de la tarda a la sala d’actes dels Carlins (C/ de la Sabateria, 3-5) Organitza: Amics de l’Art Romànic del Bages Més informació: http://www.aarb.cat.

 Divendres, 26 d’octubre Martorell (el Baix Llobregat)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE L’ACTIVITAT MINERA A MARTORELL I CASTELLVÍ DE ROSANES, de Sergi Falguera Torres A les set de la tarda a la Biblioteca Francesc Pujols (Pl. de les Cultures, s/n) Organitza: Centre d’Estudis Martorellencs Més informació: http://noticies.infocem.net

 Divendres, 26 d’octubre Sant Andreu de Llavaneres (el Maresme)

 Divendres, 26 d’octubre Vic (Osona)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “CLASSIC-KAS”, de Jordi Prat Pons A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’exposicions del Museu-Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres (Ctra. de Sant Vicenç, 14 -Can Caralt-) Organitza: Museu-Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres Més informació: http://www.santandreudellavaneres.cat/museu.

PRESENTACIÓ DEL POEMARI BÈSTIES, d’Irene Solà, a càrrec d’Antoni Pladevall, Joan Maluquer i l’autora A dos quarts de vuit del vespre Temple Romà de Vic (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Patronat d’Estudis Osonencs i Edicions Galerada Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat.

 Divendres, 26 d’octubre Sant Martí de Tous (l’Anoia)

CONFERÈNCIA: “PASSEIG VIRTUAL PER UN CASTELL DE FRONTERA”, a càrrec d’Eloi Biosca A les nou del vespre al Casal de Tous (C/ de la Indústria, 3) Després de la conferència se sortejaran 3 invitacions per al taller de galetes que organitzaran els Amics de Tous al desembre Organitza: Amics de Tous Més informació: http://amicsdetous.blogspot.com.

3 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 27 i 28 d’octubre Gràcia (Barcelona)

VISITA GUIADA AL REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT El dissabte a les vuit del vespre i el diumenge a les onze del matí i a dos quarts d’una del migdia. Cal inscripció prèvia. Màxim de 30 persones per visita. Preu: 3 € per persona. Organitza: Taller d’Història de Gràcia Més informació: http://tallerhistoriadegracia.blogspot.com.

 Dissabte, 27 d’octubre L’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès)

XERRADA: “LA CONTEXTUALITZACIÓ HISTÒRICA DE PERE CALDERS, TÍSNER I JOAN SALES EN LA SEVA OBRA” Al Centre Metropolità Tecla Sala (Av. de Josep Tarradellas, 44) Organitza: Centre d’Estudis de l’Hospitalet Més informació: http://www.celh.cat.

 Dissabte, 27 d’octubre Barcelona

LA CAFETERA DE L’ESBART CATALÀ DE DANSAIRES. LA FESTA MAJOR DE VILAFRANCA, a càrrec de Raimon Casals De deu del matí a dues de la tarda i de quatre a set de la tarda a la Casa dels Entremesos (Pl. de les Beates, 2) Cal inscripció prèvia. Preu: 16 €. Organitza: Esbart Català de Dansaires Més informació: http://www.esbartcatala.org.

 Dissabte, 27 d’octubre Arenys de Mar (el Maresme)

TRIBUT A SALVADOR ESPRIU, a càrrec de Jorge Rodríguez Gerada Dintre de l’exposició d’art contemporani “Tradició i innovació” Durant tot el dia al Centre Cultural Calisay (Riera del Bisbe Pol, 8) Aquest tribut consistirà en la realització d’un retrat gegant de Salvador Espriu sobre un llit de 1.800 llibres oberts. Un cop acabat el retrat, l’endemà diumenge 21 d’octubre tothom qui ho vulgui podrà endur-se a casa un fragment d’aquesta obra Organitza: Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu Més informació: cespriu@arenysdemar.cat

 Diumenge, 28 d’octubre Manresa (el Bages)

SORTIDA CULTURAL. RUTA MODERNISTA I MEDIEVAL A MANRESA Sortida a les nou del matí de l’aparcament Mañé i Flaquer de Torredembarra Cal inscripció prèvia. Preu per determinar Organitza: Centre d’Estudis Sinibald de Mas Més informació: http://www.sinibald.cat.

4 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Diumenge, 28 d’octubre Begues (el Baix Llobregat)

PRESENTACIÓ DE L’ENCANTAT DE BEGUES, LA FIGURA DE CERÀMICA MÉS ANTIGA DE LA PENÍNSULA IBÈRICA, I VISITA A LA COVA DE SANT SADURNÍ A dos quarts d’onze del matí a l’Antic Escorxador (C/ de Sitges, s/n) Organitza: Ajuntament de Begues, Centre d’Estudis Beguetans i Col—lectiu per la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG) Més informació: http://www.pedrasecabegues.com/ i http://cipag.beguesentitats.cat/

 Dilluns, 29 d’octubre Barcelona

ESPECTACLE LITERARI: MARAGALL A CASA, de Josep Maria Jaumà A les vuit del vespre a l’Arxiu Joan Maragall (C/ d’Alfons XII, 79) Preu: 12 € Organitza: Arxiu Joan Maragall Més informació: http://www.maragallacasa.cat.

Exposicions - Barcelona Barcelona

 Fins al 26 d’octubre Terrassa (el Vallès Occidental)

 Fins al 28 d’octubre Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat)

 Fins al 31 d’octubre L’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès)

EXPOSICIÓ “MEMÒRIA RURAL DE TERRASSA. IMATGES” A la sala d’art Arxiu Tobella (Placeta de Saragossa, 2) Organitza: Ajuntament de Terrassa, Arxiu Tobella Centre d’Estudis Històrics de Terrassa i Momentum Editors Més informació: http://www.arxiutobella.cat.

EXPOSICIÓ “EL MAS LLUÍ, UN CAMÍ D’ENLLAÇ” Al Centre Cívic Mas Lluí (C/ d’Estelí, 10-12) Horari: de dimarts a dissabtes, de 18 a 20 h. Diumenges i festius, d’11 a 14 h. Dilluns tancat. Organitza: Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat Més informació: http://www.llobregat.info

EXPOSICIÓ “40 ANYS DE MOVIMENT VEÏNAL A L’HOSPITALET DE LLOBREGAT” A la Biblioteca de La Florida (Av. del Masnou, 40) Organitza: Centre d’Estudis de l’Hospitalet Més informació: http://www.celh.org.

5 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Fins al 4 de novembre Barcelona

EXPOSICIÓ “APEL·LES MESTRES, ARTISTA TOTAL I HOME POLIÈDRIC” A la Casa dels Entremesos (Pl. de les Beates, 2) Horari: de 10 a 13 h i de 16 a 19 h Organitza: Esbart Català de Dansaires Més informació: http://www.esbartcatala.org.

 Fins al 6 de novembre Sants - Montjuïc (Barcelona)

 Fins a l’11 de novembre Vic (Osona)

EXPOSICIÓ “LA SETMANA TRÀGICA ALS BARRIS DE BARCELONA: MOTIUS I FETS” A l’Arxiu del Districte Sants – Montjuïc (C/ de la Creu Coberta, 104) Organitza: Districte Sants – Montjuïc de l’Ajuntament de Barcelona i Centre de Recerques Històriques del Poble-sec (CERHISEC) Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/setmanatragica/.

EXPOSICIÓ “JOSEP SEBASTIÀ PONS, POETA ROSSELLONÈS” Al Temple Romà de Vic (C/ del Pare Xifré, s/n) Organitza: Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic, amb la col—laboració del Patronat d’Estudis Osonencs Més informació: http://www.patronatestudisosonencs.cat.

 Fins al 19 de novembre Martorell (el Baix Llobregat)

 Del 26 d’octubre al 25 de novembre Sant Andreu de Llavaneres (el Maresme)

 Fins al 20 de desembre Sabadell (el Vallès Occidental)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” Al Museu de l’Enrajolada (C/ de Francesc Santacana, 15) Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural i Centre d’Estudis Martorellencs Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

EXPOSICIÓ “CLASSIC-KAS”, de Jordi Prat Pons A la sala d’exposicions del Museu-Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres (Ctra. de Sant Vicenç, 14 -Can Caralt-) Organitza: Museu-Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres Més informació: http://www.santandreudellavaneres.cat/museu.

EXPOSICIÓ “ENTRE UNA RIBA I L’ALTRA”, d’Assumpció Oristrell A la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (C/ de la Indústria, 18, baixos) Horari: de dilluns a dijous de 17.30 a 20.00 h i divendres d’11 a 11.30 h Organitza: Fundació Bosch i Cardellach Més informació: http://www.fbc.cat.

6 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Activitats al Penedès 26 i 27 d’octubre Vilafranca del Penedès (l’Alt Penedès)

XXIIII JORNADES D’ESTUDIS PENEDESENCS. CULTURA AL PENEDÈS. PASSAT, PRESENT I FUTUR

 Diumenge, 28 d’octubre Santa Margarida i els Monjos (l’Alt Penedès)

BICICLETADA POPULAR: “UN VESPER ENTRE VINYES”

 Diumenge, 28 d’octubre Olèrdola i Avinyonet del Penedès (l’Alt Penedès)

El divendres 26 d’octubre a dos quarts de vuit del vespre a l’Auditori de Caixa Penedès – Fòrum Berger Balaguer (Rambla de Nostra Senyora, 6) i dissabte a les deu del matí a la sala d’actes del Vinseum (Pl. de Jaume I, 5) Cal inscripció prèvia. Preu: gratuït per als socis de l’IEP i 20 € per al públic general. Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la X Convocatòria d’ajuts als centres d’estudis per a l’organització d’activitats de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

Sortida des del CIARGA Cal inscripció prèvia a l’adreça secretaria@iepenedesencs.org. Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs, Consell Comarcal de l’Alt Penedès i VINSEUM Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

SORTIDA. LA CAPELLA DEL SANT SEPULCRE I EL MONESTIR DE SANT SEBASTIÀ DELS GORGS, a càrrec de Francesca Espanyol, Rosa Escala i Josep Piñol Trobada a les deu del matí a la capella del Sant Sepulcre d’Olèrdola Cal inscripció prèvia a l’adreça secretaria@iepenedesencs.org. Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs Més informació: http://www.iepenedesencs.org.

 Diumenge, 28 d’octubre Gelida (l’Alt Penedès)

RUTA MODERNISTA DE GELIDA Sortida a les dotze del matí del Sol Solet, Espai de l’AACG (C/ del Sol, 23) Cal inscripció prèvia a l’adreça ci@castellgelida.org. Preu: 3 € per persona. Gratuït per als menors de 9 anys. Cal haver-hi un mínim de 8 persones apuntades Organitza: Associació d’Amics del Castell de Gelida Més informació: http://www.castellgelida.org.

7 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Activitats a Tarragona Dimarts, 23 d’octubre Reus (el Baix Camp)

SESSIÓ EN VEU ALTA. OLLER DAVANT UN BOC DE CERVESA, de Joan Cavallé A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Col—lectiu En Veu Alta Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dimecres, 24 d’octubre Valls (l’Alt Camp)

PRESENTACIÓ DE LA FITXA CORRESPONENT AL CAMPANAR DE SANT JOAN DE LA COL·LECCIÓ “UN PATRIMONI DE COL·LECCIÓ” I VISITA AL CAMPANAR DE SANT JOAN A l’església arxiprestal de Sant Joan Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Dimecres, 24 d’octubre Reus (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA BLOW UP, de Miquelangelo Antonioni Dintre del Cicle Antonioni, Fellini, Visconti del Cineclub Centre de Lectura de Reus A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 25 d’octubre Reus (el Baix Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE FOIX. UNA PROPOSTA EN LLIBRES D’ART” A les set de la tarda al vestíbul del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Fundació J. V. Foix Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dijous, 25 d’octubre Reus (el Baix Camp)

XERRADA: “L’OBRA DE J. V. FOIX”, a càrrec de Jordi Cornudella i Enric Badosa A dos quarts de vuit del vespre a la sala Hortensi Güell del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Fundació J. V. Foix Més informació: http://www.centrelectura.cat.

8 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Dijous, 25 d’octubre Mont-roig del Camp (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “LA GEOLOGIA DE MONT-ROIG: AQUELL COLOR ROIG ENVINAGRAT QUE DÓNA NOM AL POBLE”, a càrrec de Núria Guasch Ferré A les vuit del vespre a la Casa de Cultura Agustí Sardà (C/ de la Mare de Déu de la Roca, 5) Organitza: Centre d’Estudis Mont-rogencs Més informació: http://cemont-rogencs.blogspot.com.

 Dijous, 25 d’octubre Valls (l’Alt Camp)

CINECLUB VALLS. PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA ARRUGAS, d’Ignacio Ferreres A dos quarts de deu de la nit a la sala d’actes de l’IEV (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

 Dijous, 25 d’octubre Riudoms (el Baix Camp)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA LA MIRADA D’ULISSES, de Theo Angelopoulos Dintre del Cicle de Cinema Viatges Iniciàtics A les deu de la nit a la sala d’actes de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

 Divendres, 26 d’octubre Reus (el Baix Camp)

CONFERÈNCIA: “EL GUERNICA DE PICASSO I EL SEU CONTEXT HISTÒRIC. 75è. ANIVERSARI”, a càrrec de Dolors Capdevila A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Antena del Coneixement de la URV a Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Divendres, 26 d’octubre Reus (el Baix Camp)

CINECLUB CENTRE DE LECTURA. PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA SHAME, de Steve McQueen A les nou del vespre al Teatre Bartrina (C/ Major, 15) Preu: 2 € per als socis del CdL i 6 € per al públic general Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Dissabte, 27 d’octubre Valls (l’Alt Camp)

VISITA AL CAMPANAR DE SANT JOAN A dos quarts de sis de la tarda al campanar de l’església de Sant Joan Cal inscripció prèvia, gratuïta, a l’adreça iev@iev.cat. Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

9 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Diumenge, 28 d’octubre L’Aleixar i Maspujols (el Baix Camp)

RUTA MIR-MANENT. UN PASSEIG AMB ELS SENTITS: DE LA NATURA A L’ART

 Diumenge, 28 d’octubre Vila-rodona (l’Alt Camp)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “JOAN CUNILLERA. PINTURES”

Sortida a dos quarts de deu del matí de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Preu: gratuït per als socis del CERAP i 8 € per al públic general Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

A dos quarts de dues del migdia a la sala d’actes del Casal de Vila-rodona (C/ d’Enric Benet, 4-6) Organitza: Centre d’Estudis del Gaià Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/gaia.

 Dilluns, 29 d’octubre Reus (el Baix Camp)

VEUS LITERÀRIES AL CENTRE: JORDI CERVERA NOGUÉS A dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

Exposicions - Tarragona

 Fins al 31 d’octubre Riudoms (el Baix Camp)

 Fins al 4 de novembre Valls (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ DE PINTURA DE MARC DOMINGO A la sala d’actes de la seu del CERAP (Av. de Pau Casals, 84) Organitza: Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP) Més informació: http://www.cerap.cat.

EXPOSICIÓ “EL FONS D’ART DE L’ONG COOPERACCIÓ” A la sala Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs i Grup Territorial de Cooper-Acció a Valls Més informació: http://www.iev.cat.

 Del 25 d’octubre al 15 de novembre Reus (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE FOIX. UNA PROPOSTA EN LLIBRES D’ART” Al vestíbul del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Fundació J. V. Foix Més informació: http://www.centrelectura.cat.

10 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Fins al 24 de novembre Reus (el Baix Camp)

EXPOSICIÓ “PASSIÓ PRIVADA, PLAER PÚBLIC. OBRA GRÀFICA DE LA COL·LECCIÓ DE DANIEL GIRALT MIRACLE I DEL CENTRE DE LECTURA DE REUS” A la sala Fortuny del Centre de Lectura (C/ Major, 15) Organitza: Centre de Lectura de Reus Més informació: http://www.centrelectura.cat.

 Fins al 24 de novembre Reus (el Baix Camp)

 Fins al 28 de novembre Valls (l’Alt Camp)

 Fins al 2 de desembre Valls (l’Alt Camp)

 Del 28 d’octubre al 31 de desembre Vila-rodona (l’Alt Camp)

EXPOSICIÓ “LA CAPUTXINADA. CRÒNICA GRÀFICA” Al Centre de la Imatge Mas Iglésias (C/ de Jaume Vidal i Alcover, 6) Organitza: Centre de Lectura de Reus i Centre de la Imatge Mas Iglésias Més informació: http://www.centrelectura.cat.

EXPOSICIÓ “CONSUM IN. LA NOSTRA FORÇA” Al Pati de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ “MIRADOR”, d’Oriol Vilanova A la capella de Sant Roc (C/ de Jaume Huguet, 1) Organitza: Institut d’Estudis Vallencs Més informació: http://www.iev.cat.

EXPOSICIÓ “JOAN CUNILLERA. PINTURES” A la sala d’actes del Casal de Vila-rodona (C/ d’Enric Benet, 4-6) Organitza: Centre d’Estudis del Gaià Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/gaia.

Activitats a les Terres de l’Ebre Dissabte, 27 d’octubre La Fatarella (la Terra Alta)

XERRADA: “L’OLIVERA COOPERATIVA. AGRICULTURA SOCIAL DES DEL 1974”, a càrrec de Carles de Ahumada A dos quarts de vuit del vespre a la seu de la Fundació el Solà (C/ del Solà, 23) Organitza: Fundació el Solà Més informació: http://www.fundacioelsola.org.

11 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Dissabte, 27 d’octubre Deltebre (el Montsià)

PRESENTACIÓ DEL TREBALL SOBRE EL 75è. ANIVERSARI DE LA RIUADA DE 1937 A les vuit del vespre a la SEM Ramon Calvo Organitza: Centre d’Estudis Tirant lo Rall Més informació: http://tirantlorall.wordpress.com.

 Diumenge, 28 d’octubre Corbera d’Ebre (la Terra Alta)

SORTIDA A LA SERRA DE CAVALLS Sortida a les vuit del matí de l’ermita de Santa Madrona Organitza: Fundació el Solà Més informació: http://www.fundacioelsola.org.

Exposicions – Terres de l’Ebre Fins al 28 d’octubre Ulldecona (el Montsià)

EXPOSICIÓ “EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA” A la Casa de Cultura d’Ulldecona (C/ Major, 56) Horari: dissabtes i festius de 12 a 14 h i de 18 a 21 h Organitza: Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, Institut Ramon Muntaner, Fundació del Món Rural, Centre d’Estudis d’Ulldecona i Ajuntament d’Ulldecona. Més informació: http://www.sre.urv.es/irmu/monagrari/.

 Fins al 28 d’octubre Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre)

EXPOSICIÓ “IL·LUSTRACIONS”, d’Helena Frías Peña A les set de la tarda a la sala Julio Antonio Horari: dissabte 20 d’octubre, de 19.30 a 21 h; diumenges 21 i 28 d’octubre, de 12 a 14 h; divendres i dissabte 26 i 27 d’octubre, de 17 a 18.30 h Organitza: Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Associació Cultural La Riuada, Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i Ajuntament de Móra d’Ebre Més informació: http://www.riberaebre.org/cere.

12 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Activitats a Lleida Dimarts, 23 d’octubre Cervera (la Segarra)

CONFERÈNCIA: “EVOLUCIÓ DELS MAMÍFERS”, a càrrec d’Antoni Lacasa Dintre del Cicle de Conferències Desenterrant el Passat. Arqueologia i Paisatge a l’Alt Urgell A les nou del matí a L’IES Antoni Torroja (Pl. de la Universitat, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Associació Ilerdenca de Paleontologia Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dimarts, 23 d’octubre Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIA: “EL CAMPANAR DE LA SEU VELLA I ELS CAMPANARS GÒTICS A LA CORONA D’ARAGÓ”, a càrrec de Francesca Español A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Amics de la Seu Vella de Lleida Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dimecres, 24 d’octubre Lleida (el Segrià)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE EL JUTGE DELS CEMENTIRIS CLANDESTINS, d’Oriol Dueñas i Queralt Solé, a càrrec de Jordi Albertí, Josep M. Solé i Sabaté i els autors A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dijous, 25 d’octubre Cervera (la Segarra)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA NUMAX PRESENTA..., de Joaquim Jordà Dintre del Cicle Zoom de la Filmoteca Terres de Lleida A un quart d’onze de la nit a la sala Francesc Buireu (C/ de Manuel Ibarra, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dijous, 25 d’octubre Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIA: “ENVELLIMENT ACTIU”, a càrrec de Josep Vallverdú A dos quarts de vuit del vespre a l’Aula Magna de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 26 d’octubre Lleida (el Segrià)

XVIII MOSTRA GASTRONÒMICA DE LES GARRIGUES A les cinc de la tarda al pati de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

13 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Divendres, 26 d’octubre Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIA: “L’EXPLOSIÓ DEL POLVORÍ DEL CASTELL DEL REI LANY 1812”, a càrrec d’Òscar Uceda A dos quarts de vuit del vespre a la sala noble del Castell del Rei del Turó de la Seu Vella Organitza: Amics de la Seu Vella de Lleida Més informació: http://www.amicsseuvellalleida.org/.

 Divendres, 26 d’octubre Lleida (el Segrià)

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “HUMANS”, de Jordi Jové, Maite Villafranca i Jordi Zaldívar A les vuit del vespre a la Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Divendres, 26 d’octubre Vilanova de Bellpuig (el Pla d’Urgell)

CONFERÈNCIA: “LA VIDA QUOTIDIANA ABANS I DESPRÉS DEL CANAL D’URGELL”, a càrrec d’Esteve Mestre, I NAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “LA DONA PAGESA: INVISIBILITAT ECONÒMICA I OBLIT SOCIAL” A les nou del vespre a la Llar de Gent Gran i a la sala del jovent Organitza: Associació de Dones Anjua i Consell de Dones del Pla d’Urgell, amb la col—laboració del Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà” Més informació: http://mascansa.blogspot.com.

 Divendres, 26 d’octubre Almacelles (el Segrià)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA INFORME GENERAL, de Pere Portabella Dintre del Cicle Zoom de la Filmoteca Terres de Lleida A les deu de la nit al Centre Cultural (C/ Major, 36) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dissabte, 27 d’octubre Lleida (el Segrià)

VISITA COMENTADA. INDRETS LLEIDATANS ON VAREN SER SEBOLLIDES LES RESTES DEL REI ALFONS EL BENIGNE, a càrrec de Jesús Tarragona i Joan-Ramon González Dintre dels actes commemoratius dels 25 anys del trasllat de les restes reials a la Seu Vella Trobada a les onze del matí a la plaça de Ricard Vinyes Organitza: Amics de la Seu Vella de Lleida Més informació: http://www.amicsseuvellalleida.org/.

 Dissabte, 27 d’octubre Tremp (el Pallars Jussà)

CONCERT D’ORGUE, a càrrec de Giulio Mercati Dintre del XIV Cicle Orgues de Ponent i del Pirineu 2012 A les sis de la tarda a la basílica de Tremp Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

14 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Dissabte, 27 d’octubre Els Plans de Sió (la Segarra)

RECITAL DE TRIO DE CORDA, a càrrec dels solistes de la Camerata de la Schubertíada (Cati Reus, Anna Puig i Laia Puig) Dintre del VIII Festival de Música del Castell de Concabella A les set de la tarda a la sala gran del castell de Concabella. Preu: 7 €. Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs i Ajuntament dels Plans de Sió Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dissabte, 27 d’octubre Lleida (el Segrià)

ACTE DE LLIURAMENT DELS GUARDONS SEU VELLA 2012, a càrrec de Ricard Álvarez, I CONCERT, a càrrec de l’Escola d’Acordió de Lleida A dos quarts de vuit del vespre a la nau central de la Seu Vella Organitza: Amics de la Seu Vella de Lleida Més informació: http://www.amicsseuvellalleida.org/.

 Diumenge, 28 d’octubre Lleida (el Segrià)

DIA DE LA SEU VELLA

 Dilluns, 29 d’octubre Lleida (el Segrià)

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA JE VOUS SALUE, MARIE, de Jean-Luc Godard

A partir de les vuit del matí al Turó de la Seu Vella Diferents activitats: XIII Concurs de Pintura Ràpida Turó de la Seu Vella, Trenet de la Seu Vella, II Mercat Històric, Seu Vella Màgica,Caminada del Riu Segre, Concert de l’Escola d’Acordió de Lleida, visita guiada a la Seu Vella i recreació pirotècnica i teatralitzada de l’esclat del polvorí del castell del Rei Organitza: Amics de la Seu Vella de Lleida Més informació: http://www.amicsseuvellalleida.org/.

Dintre del Cicle Visions de Maria de Natzaret de la Filmoteca Terres de Lleida A les set de la tarda i a les deu de la nit al CaixaFòrum Lleida (Av. de Blondel, 3) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Dilluns, 29 d’octubre Lleida (el Segrià)

CONFERÈNCIA: “PASSADISSOS. LO CASTELL DE LLEIDA I ELS RECORDS D’INFANTISEA”, a càrrec de Cristina Mayench Dintre de Parlem de la Seu Vella. Tertúlia dels darrers dilluns de mes A dos quarts de vuit del vespre al local social de l’Associació (C/ de la Vila Antònia, 3, 2on. 1a.) Organitza: Amics de la Seu Vella de Lleida Més informació: http://www.amicsseuvellalleida.org/.

15 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Exposicions - Lleida 23 i 24 d’octubre Lleida (el Segrià)

XXIII EXPOSICIÓ DE BOLETS DE TARDOR DE LES TERRES DE LLEIDA Al Pati de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Del 26 al 28 d’octubre Vilanova de Bellpuig (el Pla d’Urgell)

EXPOSICIÓ “LA DONA PAGESA: INVISIBILITAT ECONÒMICA I OBLIT SOCIAL”

 Fins a l’11 de novembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “12 CÀMERES & 1 OBJECTIU: LA NOTÍCIA. MOSTRA DE FOTOPERIODISME DE LLEIDA 2012”

A la sala del jovent Organitza: Associació de Dones Anjua i Consell de Dones del Pla d’Urgell, amb la col—laboració del Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà” Més informació: http://mascansa.blogspot.com.

A la sala Montsuar de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

 Del 26 d’octubre al 12 de desembre Lleida (el Segrià)

EXPOSICIÓ “HUMANS”, de Jordi Jové, Maite Villafranca i Jordi Zaldívar A lla Sala Gòtica de l’IEI (Pl. de la Catedral, s/n) Organitza: Institut d’Estudis Ilerdencs Més informació: http://www.fpiei.cat.

Activitats a Girona Dimecres, 24 d’octubre Girona (el Gironès)

CONFERÈNCIA: “LA GIRONA DE PLA”, a càrrec de Xavier Camarniu Dintre del Cicle de Conferències pel 60è. Aniversari de la primera edició del llibre Girona, un llibre de records, de Josep Pla A les set de la tarda al Centre Cultural La Mercè (Pujada de la Mercè, 12) Organitza: Fundació Josep Pla Més informació: http://www.fundaciojoseppla.cat.

16 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Dimecres, 24 d’octubre Girona (el Gironès)

CONFERÈNCIA: “EL CLAUSTRE DE PALAMÓS: HISTÒRIA D’UN SILENCI”, a càrrec de Gerardo Boto A dos quarts de vuit del vespre al local de l’Associació d’Amics del Museu d’Art de Girona (C/ dels Ciutadans, 18) Organitza: Associació d’Amics del Museu d’Art de Girona Més informació: http://www.amicsmda.org.

 26 i 27 d’octubre Puigcerdà (la Cerdanya)

III CERTAMEN INTERNACIONAL DE CURTMETRATGES DE CERDANYA, CICC 2012 A la sala d’actes del Museu Cerdà (C/ d’Higini de Rivera, 4) Organitza: Grup de Recerca de Cerdanya Més informació: http://www.recercacerdanya.org.

 Divendres, 26 d’octubre Banyoles (el Pla de l’Estany)

CONFERÈNCIA: “LA PREHISTÒRIA PALEOLÍTICA A CATALUNYA: CAÇADORS I RECOL·LECTORS”, a càrrec de Narcís Soler Dintre del Curs d’Història de Catalunya A les vuit del vespre a la sala Corominas de la seu del CECB (Pl. de la Font, 11) Organitza: Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles Més informació: http://www.cecbanyoles.cat.

 Divendres, 27 d’octubre Sant Pere de Rodes (l’Alt Empordà)

PRESENTACIÓ DEL NÚM. 43 DELS ANNALS DE L’INSTITUT D’ESTUDIS EMPORDANESOS, VISITA AL POBLAT BAIX-MEDIEVAL DE SANTA HELENA, a càrrec d’Anna M. Puig, I VISITA LITERÀRIA AL MONESTIR DE SANT PERE DE RODES, a càrrec de Núria Esponellà A partir de les deu del matí al monestir de Sant Pere de Rodes Organitza: Institut d’Estudis Empordanesos Més informació: http://www.iee.cat.

 Dissabte, 27 d’octubre Maçanet de la Selva (la Selva)

MATINAL A LA TORRE DE CARTELLÀ

 Diumenge, 28 d’octubre Puigcerdà (la Cerdanya)

TALLER DE CINEMA. OBJECTIU CURTMETRATGE!

Trobada a dos quarts de deu del matí a la torre de Cartellà (Ctra. N-II, encreuament amb l’antic camí públic de Maçanet a Lloret) Organitza: Centre d’Estudis Selvatans, Cercle d’Història de Tordera, Grup Vitraris i Taller d’Història de Maçanet Més informació: http://www.selvatans.cat.

Places limitades. Cal inscripció prèvia a l’adreça film@filmcerdanya.com. Preu: 30 € Organitza: Grup de Recerca de Cerdanya Més informació: http://www.recercacerdanya.org.

17 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Exposicions - Girona Fins al 28 d’octubre Puigcerdà (la Cerdanya)

 Fins al 4 de novembre Olot (la Garrotxa)

EXPOSICIÓ “ELS ESCARABATS DE CERDANYA” A la sala d’exposicions temporals del Museu Cerdà (C/ d’Higini de Rivera, 4) Organitza: Grup de Recerca de Cerdanya Més informació: http://www.recercacerdanya.org.

EXPOSICIÓ “LA GUERRA DEL FRANCÈS A OLOT I COMARCA (1808-1814)” A la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa (C/ de l’Hospici, 8) Horari: fins al 30 de setembre, de dimarts a diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. A partir de l’1 d’octubre, de dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 17 a 20 h Organitza: Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, Museu de la Garrotxa i Patronat Francesc Eiximenis Més informació: http://www.pehoc.cat.

 Fins al 9 de desembre Girona (el Gironès)

EXPOSICIÓ “A L’OMBRA DE JOSEP PLA. CINC ESCRIPTORS-PERIODISTES GIRONINS DE LA REPÚBLICA” A la sala d’exposicions del Patronat de la Catequística, La Cate (Ronda Rector Aroles, 4) Aquesta activitat compta amb una subvenció corresponent a la VIII Convocatòria d’Ajuts a Projectes de Centres d’Estudis de l’Institut Ramon Muntaner Organitza: Institut de Llengua i Cultura Catalanes, Fundació Josep Pla i La Cate Més informació: http://www.udg.edu/ilcc/fe.htm.

 Fins al 3 de gener de 2013 Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

 Fins al 7 de gener Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)

EXPOSICIÓ “ESPAIS INTERIORS”, de PujolBoira Al Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

EXPOSICIÓ “ARBOREUM”, d’Albert Cuevas A l’Espai Montgrí del Museu de la Mediterrània (C/ d’Ullà, 27-31) Organitza: Can Quintana. Museu de la Mediterrània Més informació: http://www.museudelamediterrania.cat.

18 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Activitats a les Balears

 Dijous, 25 d’octubre Eivissa

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE MALATESTA O LLIBRE DE LES VAQUES, de Josep Marí, a càrrec de Francesc Parcerisas A les vuit del vespre al Col—legi Oficial d’Arquitectes d’Eivissa i Formentera (C/ de Pere Tur, 3) Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

 Dissabte, 27 d’octubre Santa Eulària des Riu (Eivissa)

VISITA GUIADA AL CENTRE D’INTERPRETACIÓ MOLÍ DE CAN PLANETES A dos quarts d’onze del matí al Centre d’Interpretació Molí de Can Planetes Cal inscripció prèvia, al tel. 971 31 27 75 Organitza: Institut d’Estudis Eivissencs Més informació: http://www.estudiseivissencs.cat.

Activitats al País Valencià

 Dijous, 25 d’octubre Ontinyent (la Vall d’Albaida)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LA CANÇÓ EN VALENCIÀ: DELS REPERTORIS TRADICIONALS ALS GÈNERES MODERNS, de Josep V. Frechina, a càrrec de Jesús Barranco A dos quarts de nou del vespre al Conservatori de Música d’Ontinyent (Pl. de la Coronació, 27) Organitza: Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida Més informació: http://www.ieva.info.

 Dijous, 25 d’octubre Gandia (la Safor)

CONFERÈNCIA: “EL DUC ALFONS, ARQUITECTE DE LA GANDIA MEDIEVAL”, a càrrec de Vicent Olaso i Carles Miret Dintre del Cicle de Conferències 600 Anys de la Mort d’Alfons el Vell, Primer Duc Reial de Gandia A les vuit del vespre a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós (Pg. de les Germanies, 13) Organitza: CEIC Alfons el Vell Més informació: http://www.alfonselvell.com.

19 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Diumenge, 28 d’octubre Peníscola (el Baix Maestrat)

VISITA GUIADA AL CASTELLET DE PENÍSCOLA Dintre dels Itineraris per les Terres de Cruïlla 2012 Organitza: Associació de Veïns Camí Vell i centres d’estudis de les Terres de Cruïlla Més informació: http://www.terresdecruilla.org.

Exposicions – País Valencià Fins al 31 d’octubre Gandia (la Safor)

EXPOSICIÓ “ALFONS EL VELL, DUC REIAL DE GANDIA” A la Casa de Cultura Marquès de González de Quirós (Pg. de les Germanies, 13) Organitza: CEIC Alfons el Vell Més informació: http://www.alfonselvell.com.

Activitats a la Catalunya del Nord

 Diumenge, 28 d’octubre Talteüll i Querbús (el Rosselló)

SORTIDA A TALTEÜLL I QUERBÚS Dintre del Curs d’Història de Catalunya Sortida en autocar a les vuit del matí de la parada d’autobusos de la TEISA a Banyoles Cal inscripció prèvia. Organitza: Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles Més informació: http://www.cecbanyoles.cat.

20 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Notícies de l’Institut Ramon Muntaner IX Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de les Comarques de la Diòcesi de Tortosa. Arquitectura i Organització Territorial Templera a les Terres de l’Ebre El Museu Picasso d’Orta, el Centre de Documentació de l’Ecomuseu dels Ports, l’Institut Ramon Muntaner, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Campus Terres de l’Ebre de la URV, amb el suport de la CCEPC, entre d’altres entitats, organitza per al proper 24 de novembre la IX Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de les Comarques de la Diòcesi de Tortosa. En aquesta edició, arran del 700 aniversari de la fi de l’orde del Temple, la Trobada es realitza sota el títol Arquitectura i Organització Territorial Templera a les Terres de l’Ebre, duent-hi a terme conferències i presentacions relacionades amb la influència d’aquest orde militar a les Terres de l’Ebre. Així doncs, després de la inauguració, la Trobada començarà amb la conferència “El patrimoni artístic del Temple a les Terres de l’Ebre”, a càrrec de Joan Fuguet, i seguidament es presentarà el llibre Els templers, guerrers de Déu: Entre Orient i Occident, de Rafael Dalmau editors, a càrrec de Carme Plaza. La Trobada continuarà amb la conferència “Els templers a les Terres de l’Ebre (1148-1213)”, a càrrec de Laureà Pagarolas i amb la presentació de projectes vinculats de les comarques de la Diòcesi de Tortosa. Després del dinar a l’hotel Miralles d’Horta de Sant Joan, la Trobada finalitzarà amb una visita a l’Ecomuseu dels Ports, una ruta picassana pel poble i una visita al convent de Sant Salvador. Tothom que vulgui participar a la Trobada té temps fins al 21 de novembre per inscriure-s’hi al tel. 977 40 17 57 o bé a l’adreça electrònica merce@irmu.org. El preu del dinar, opcional, és de 14 €. Per a més informació: http://www.irmu.org.

21 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Notícies dels centres d’estudis XIX Col.loqui de Tardor. Monestirs i Territori Els dies 23, 24 i 25 de novembre se celebrarà a Banyoles (el Pla de l’Estany) el XIX Col·loqui de Tardor, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i la Universitat de Girona, i que en aquesta edició porta per títol Monestirs i Territoris. El Col·loqui començarà el divendres 23 de novembre, a les set de la tarda, a l’auditori del Centre d’Estudis Musicals de Banyoles, amb la conferència inaugural “Sant Benet, una veu per al segle XXI”, a càrrec del pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler i Canals, i amb la presentació del llibre Els senyors de Banyoles: Els abats del monestir de Sant Esteve (Abaciologi), de Joan Anton Abellan i Josep Grabuleda. Atès que l’Auditori del Centre d’Estudis Musicals de Banyoles té un aforament determinat, només podran accedir a la sessió inaugural les persones que tinguin la invitació corresponent. El dissabte 24 de novembre continuarà el Col·loqui, a partir de les nou del matí, a la sala d’actes del Museu Darder de Banyoles, amb intervencions de Cristòfol Trepat, Karen Stöber, Josep M. Salrach, Lluís To, Aymat Catafau, Rosa Lluch, Eduard Carbonell i Josep M. Reyes. El diumenge 25 de novembre, a les deu del matí, al mateix museu, Ernest Zaragoza pronunciarà la conferències de clausura: “Trajectòria del monestir de Banyoles dins la Congregació Claustral”. El Col·loqui finalitzarà a dos quarts de dotze del migdia amb una visita guiada al monestir de Sant Esteve de Banyoles, a càrrec de Josep Grabuleda i Antoni Torres Molina. Per a més informació i inscripcions: http://www.cecbanyoles.cat.

Convocatòries Convocatòries Termini: 21 de desembre de 2012

BEQUES D’INVESTIGACIÓ CEIC ALFONS EL VELL 2012 Convoca: CEIC Alfons el Vell Convocatòria de sis beques, que podran atorgar-se per a la realització de treballs d’investigació o per a l’elaboració de guions literaris per a audiovisuals. Els treballs d’investigació estaran referits a qualsevol aspecte de les ciències socials i humanitats, el medi ambient o altres temes d’interés científic relacionats amb la comarca de la Safor o al conjunt de les Comarques Centrals Valencianes. Els guions literaris per a audiovisuals hauran d’estar dissenyats per a la posterior realització de documentals que tinguen com a tema el territori en les seues diverses vessants: l’horta, la ciutat, els pobles, les infraestructures, les formes de vida, les persones, els personatges, etc… de la Safor o el conjunt de les Comarques Centrals Valencianes. Dotació: 1.500 € cada beca, amb un total de sis Més informació: http://www.alfonselvell.com.

22 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Altres notícies Convocatòries Dimarts, 23 d’octubre Barcelona

CONFERÈNCIA: “MEMÒRIA D’UN CENTENARI”, a càrrec de Joaquim Molas Dintre del Cicle Fent Memòria, Encarant el Futur A les vuit del vespre a la sala Llevant de la Biblioteca de Catalunya (C/ de l’Hospital, 56) Organitza: Biblioteca de Catalunya Més informació: http://www.bnc.cat.

 Dimecres, 24 d’octubre L’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès)

RUTA ANTIFRANQUISTA PER L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

 Dijous, 25 d’octubre Tarragona (el Tarragonès)

II JORNADA DE LA XARXA DE MUSEUS MARÍTIMS DE LA COSTA CATALANA. PATRIMONI, TURISME I TERRITORI

Sortida a dos quarts de set de la tarda a la Biblioteca Can Sumarro (Riera de l’Escorxador, 2) Cal inscripció prèvia, gratuïta, al te. 93 403 29 97 Organitza: Can Riera – Espai de Memòria de l’Hospitalet Més informació: http://www.museul-h.cat.

A la sala d’actes del Museu del Port de Tarragona (Refugi 2, Moll de la Costa) Cal inscripció prèvia, gratuïta, a l’a/e m.maritim@diba.cat. Organitza: Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, Museu Marítim de Barcelona, Museu del Port de Tarragona, Museu de les Terres de l’Ebre i Museu d’Història de Cambrils Més informació: http://www.mmb.cat.

 Divendres, 26 d’octubre Tremp (el Pallars Jussà)

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ENTRE VALLS PLENES DE MÚSICA: MEMÒRIES DEL BASTER I ACORDIONISTA DE TORALLA, de Josep M. Tarrat A les set de la tarda a la Biblioteca Maria Barbal (Pl. de Catalunya, 6) Organitza: Ajuntament de Tremp i Biblioteca Maria Barbal Més informació: http://www.tremp.cat.

 Diumenge, 28 d’octubre Amposta (el Montsià)

VISITA GUIADA AL PARC DE LA CARROVA. CONÈIXER LES PLANTES MEDITERRÀNIES A les onze del matí al Parc Arqueològic de la Carrova Preu: 2 € per persona Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre Més informació: http://www.museuterresebre.cat.

23 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


 Diumenge, 28 d’octubre Premià de Mar (el Maresme)

 Dilluns, 29 d’octubre Barcelona

CONFERÈNCIA: “DE LA MODA DE VERSALLES A LES INDIANES CATALANES”, a càrrec d’Assumpta Dangla A les dotze del migdia al Museu de l’Estampació (C/ de Joan XXIII, 2-8) Organitza: Museu de l’Estampació de Premià de Mar Més informació: http://www.museuestampacio.org.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE LA IMPREMTA CATALANA I ELS SEUS PROTAGONISTES A L’INICI DE LA SOCIETAT LIBERAL (1800-1833), de Montserrat Comas i Güell, a càrrec d’Eugènia Serra, Francesc Fontbona i Manuel Llanas A dos quarts de vuit del vespre a la sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya (C/ de l’Hospital, 56) Organitza: Biblioteca de Catalunya Més informació: http://www.bnc.cat.

Novetats bibliogràfiques dels centres d’estudis

Anuari del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell 2011 (2012). Cubelles: Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell. 111 p.

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Lo Rafal [Alcanar], núm. 114 (primavera 2012). 27 p. ISSN: 2014-4431 [Edita: Associació Cultural Lo Rafal]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

24 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012


Lo ViOlí [Falset], núm. 13 (primer semestre 2012). 30 p. ISSN: 1886-872X [Edita: Centre d’Estudis del Priorat]

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Vuitenes Trobades Culturals Pirinenques: La marca Pirineus (2012). Andorra la Vella: Societat Andorrana de Ciències [et al.] 168 p. ISBN: 978-99920-61-14-5

Aquesta publicació ha rebut una subvenció corresponent a la VI Convocatòria d’ajuts a publicacions dels centres d’estudis

Recordeu que podeu adquirir les publicacions dels centres d’estudis al portal de Bestiari (http://www.bestiari.net) i a la llibreria de Bestiari al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3, Barcelona)

25 Núm. 36-2012

Del 23 al 29 d’octubre de 2012

Agenda dels centres d'estudis 36 - 2012 - Del 23 al 29 d'octubre de 2012  

Agenda dels centres d'estudis 36 - 2012 - Del 23 al 29 d'octubre de 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you