Glyfada Free Press #8

Page 6

ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ο οραματιστής γιατρός που οι Γλυφαδιώτες θυμούνται ως “Δήμαρχο” -κι ας μην είχε εκλεγεί

Ματθαίος Λιούγκας Οι παλιοί Γλυφαδιώτες θυμούνται πάντα με αγάπη τον λεβέντη γιατρό, με το πούρο στο στόμα, που είχε την πόρτα του ιατρείου του στην οδό Αθηνών (σήμερα Α. Παπανδρέου) ανοιχτή σε όποιον χρειάστηκε τη βοήθεια του. Ο Ματθαίος Λιούγκας, Μάκης για τους φίλους του, εκτός από σπουδαίος ορθοπεδικός -ο πρώτος εξειδικευμένος αθλίατρος της χώρας μας-, ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε τα δύο κλειστά αθλητικά κέντρα της Γλυφάδας, το γυμναστήριο και το κολυμβητήριο, και συνέβαλε όσο κανείς άλλος στην εξέλιξη του ΑΝΟΓ, του Ομίλου που έβγαλε ολυμπιονίκες και πρωταθλητές, κάνοντας την Γλυφάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η κόρη του, Φράγκη, μας μίλησε για τον γιατρό, τον άνθρωπο, τον αθλητή, τον Γλυφαδιώτη. Για τον πατέρα της.

Ο πατέρας μου έδωσε τα πάντα για τον αθλητισμό και για την Γλυφάδα

Η

αδελφή μου κι εγώ μεγαλώσαμε στον ΑΝΟΓ, στο κολυμβητήριο και στο κλειστό της Γλυφάδας, αφού για τον πατέρα μου ο ΑΝΟΓ ήταν η ζωή του. Όταν τον ανέλαβε ο πατέρας μου, ο όμιλος είχε αδρανήσει. Τον πήρε και τον έφτασε εκεί που τον έφτασε. Κι αυτό, γιατί ο πατέρας μου ζούσε γι’ αυτό. Είχε τη δουλειά του κι όλο τον υπόλοιπο χρόνο του τον έδινε εκεί. Ζούσε γι’ αυτά τα παιδιά, γι’ αυτούς τους αθλητές κι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μπορούν αυτά τα παιδιά να έρχονται στην προπόνηση, να έχουν καλούς προπονητές, να γίνουν καλοί αθλητές και ν’ ανοίξουν τόσες πόρτες στη ζωή τους. Αυτό προϋπέθετε, εκτός από προσωπικό χρόνο, και χρήμα. Αφότου έφυγε ο πατέρας μου, μου είπαν προσωπικά κάποιοι αθλητές ότι ο ίδιος χρηματοδοτούσε τα παιδιά, χωρίς εκείνα να το γνωρίζουν, μέσω του ομίλου. Αυτός έδινε τα οδοιπορικά τους για να έρχονται στις προπονήσεις, μέχρι που έφυγε από την ζωή, κι έμαθαν τα παιδιά την αλήθεια. Ο ίδιος ήταν αθλητής, έριχνε σφύρα, ήταν βαλκανιονίκης κι είχε μεγάλη αδυναμία στα γρήγορα αυτοκίνητα. Έτρεχε στα ράλλυ και μάλιστα είχε κι ένα μεγάλο ατύχημα που παρά λίγο να του στοιχίσει το δεξί του χέρι, αλλά μόνος του θεραπεύτηκε. Ήταν ορθοπεδικός χειρουργός και ο πρώτος αθλίατρος στην Ελλάδα. Πάρα πολλοί γνωστοί αθλητές, όχι μόνο Γλυφαδιώτες, έχουν περάσει από τα χέρια του. Το κλειστό της Γλυφάδας ήταν όραμα δικό του. Χτίστηκε επί επταετίας. Ένας συναθλητής του ήταν υπουργός τότε, και τον ρώτησε τί θα ήταν καλό να φτιαχτεί για την Γλυφάδα, καθώς υπήρχαν κάποια χρήματα. Του πρότεινε λοιπόν να γίνει το κλειστό. Επειδή όμως έγινε στην επταετία, ποτέ δεν έχει ειπωθεί πώς έγινε. Πάντως έτσι έγινε, και κακώς αποσιωπήθηκε, καθώς δεν υπήρχε σχέση του πατέρα μου με την χούντα. Ο άνθρωπος αυτός ήταν απλά συναθλητής του, ο Λέκκας ήταν, για να πούμε και τ’ όνομα, Γλυφαδιώτης. Αυτός ζήτησε από τον Λαζαρίδη τότε να παραχωρήσει το οικόπεδο για να φτιαχτεί το κλειστό. Όταν τελείωσε, ο πατέρας μου έγινε Πρόεδρος του Δ.Σ.

Αριστοτέλης Λιούγκας Ο πρώτος Ορθοπεδικός γιατρός της χώρας

Η φωτογραφία φέρει τη σημείωση: “Ελληνογαλλικοί, Σφαίρα, 2ος, 13.15” με ημερομηνία 2 Ιουνίου 1947.

6

GLYFADA FREE PRESS • #08

Ο πατέρας του Ματθαίου Λιούγκα, Αριστοτέλης, με καταγωγή από τα Βασιλικά Ηπείρου, ήταν επίσης γιατρός, ο πρώτος ορθοπεδικός της χώρας μας. Είχε κάνει σπουδές στο Παρίσι, όπου και είχε δική του ορθοπεδική κλινική μέχρι που τον ανακάλυψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ήταν από τις προσωπικότητες που έφερε στην Ελλάδα. Μάλιστα, είχε σώσει το πόδι του Γαρουφαλλίδη, γαμπρού του Αριστοτέλη Ωνάση και μαζί του έφτιαξε την πρώτη ορθοπεδική κλινική στην Ελλάδα, εδώ στην Γλυφάδα, μια αρχικά μικρή κλινική περίπου στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η οδός Αριστοτέλη Λιούγκα, κοντά στην σημερινή Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Η Φράγκη Λιούγκα μπροστά από το μνημείο που έχει αναρτηθεί στην είσοδο του κλειστού γυμναστηρίου προς τιμήν του πατέρα της.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.