__MAIN_TEXT__

Page 1

8

Πασχάλης Αρβανιτίδης

12

Λία Δανιόλου

7

Στάθης Παναγιωτόπουλος

21

Τα ποτάδικα της Γλυφάδας

27

Γιώργος Γιοματάρης

30

Άντζελα Τίκη

www.glyfada-freepress.gr Μηνιαία δωρεάν έκδοση για την πόλη της Γλυφάδας

Ι Τεύχος 14 Ι Απρίλιος 2015 Ι

αποκλειστική συνέντευξη

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

ο Λάκωνας

Ι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΙΟΣ Ι ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ Ι ΤΟ ΝΕΟ MENU ΤΗΣ ΓΗΣ Ι ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Ι


2

GLYFADA FREE PRESS • #14


#14 GLYFADA FREE PRESS Τεύχος 14 Απρίλιος 2015 ΕΚΔΟΤΡΙΑ Άντζελα Δούνα adounas@glyfada-freepress.gr ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Γεωργία Βαμβακερού vamvakeroug@glyfada-freepress.gr ΕΜΠΟΡΙΚΟ τμήμα Πέτρος Γκιτέρσος Τηλ. 6977 428891 pgitersos@glyfada-freepress.gr ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ Forward Creative Bureau Επικοινωνήστε μαζί μας: Τηλ. : 2130 241212 info@glyfada-freepress.gr

Όλα τα σημεία διανομής μας θα τα βρείτε στη σελίδα 31. Όλες οι συνεντεύξεις με περισσότερες φωτογραφίες και video στην ιστοσελίδα μας ->

Τένις κατά τον Μεσοπόλεμο, στο γήπεδο απέναντι από τη βίλα Τατάκη (φωτογραφικό αρχείο Λίας Δανιόλου)

Ο Χριστός Ανέστη λοιπόν και η Γλυφάδα μας το Πάσχα ήταν όμορφη, ακόμα κι αν η άνοιξη άργησε να φτάσει. Στους περιπάτους μας ανακαλύψαμε και φωτογραφίσαμε ένα από τα ωραιότερα παλιά σπίτια της πόλης μας, την εξοχή κατοικία Τατάκη και μιλήσαμε με την εγγονή του Γλυφαδιώτη ευεργέτη, Λία Δανιόλου (σ.12). # Μιας και η επικαιρότητα έχει και Eurovision, συναντηθήκαμε στο Soleto για έναν καφέ με τον πάντα έφηβο Πασχάλη που μας μίλησε για τη συμμετοχή του στον δημοφιλή θεσμό το 1977, αλλά και για την καριέρα του, τους Olympians και την επιστροφή του στα μπαράκια (σ.8). # Νυχτοπερπατήσαμε και στις Γλυφαδιώτικες μπάρες, όπου βρήκαμε τα ωραιότερα κοκτέιλ της πόλης -που φυσικά δοκιμάσαμε πριν από εσάς, για σας! Σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα, εφόσον βέβαια … “καταναλώνετε υπεύθυνα”! (σ.21) # Γνωρίζετε τις “ροζ κυρίες” της πόλης μας; Ο σύλλογος “Mαζί για τη Ζωή” φέρνει ελπίδα και χαρά στις γυναίκες που πάλεψαν ή παλεύουν ακόμα με την νόσο και μεριμνά για την πρόληψη. Η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου μας μιλούν χωρίς ταμπού για το θέμα και μας περιγράφουν τις δικές τους συγκλονιστικές ιστορίες. (σ.10) # Το τεύχος αυτό φιλοξενεί κι έναν βετεράνο της πολιτικής ζωής του τόπου, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, έναν άνθρωπο με αναρίθμητους πολιτικούς φίλους αλλά και αντιπάλους, ο οποίος ξεδιπλώνει τις ανθρώπινες πτυχές της προσωπικότητάς του. Μια συνέντευξη εκ βαθέων που θα συζητηθεί, στη Γλυφάδα -και όχι μόνο. (σ.16) # Στο τεύχος αυτό θα βρείτε ακόμα νέα της πόλης (σ. 4), πολιτιστικά (σ. 6), νέες γεύσεις (σ. 20), τάσεις στη μόδα (σ. 26), τον Γιώργο Γιοματάρη να μας ξεναγεί στο νέο Studio Mix (σ. 27), ξενόγλωσσους παιδικούς σταθμούς (σ. 28), αλλά και… αστρολογία, σε μια συνέντευξη της Γλυφαδιώτισας φίλης μας και διάσημης τηλεοπτικής αστρολόγου Άντζελας Τίκη (σ. 30). # Καλή σας απόλαυση στην όμορφη ανοιξιάτικη Γλυφάδα μας!

www.glyfada-freepress.gr Glyfada-Free-Press Το περιοδικό προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και απαγορεύεται η αναπαραγωγή του με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του εκδότη. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρων, εφόσον αναφέρεται η πηγή, καθώς και η ανάρτηση στο διαδίκτυο με ενεργό link στην πηγή.

GLYFADA FREE PRESS • #14

3


AGENDA

Επιλογές από την επικαιρότητα. Eιδήσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις στην πόλη μας.

Τα εν Δήμω

Περισσότερο φως με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας θα έχει η Γλυφάδα, αφού μέχρι το

τέλος Απριλίου θα έχουν αντικατασταθεί όλα τα παλιά και ενεργοβόρα φωτιστικά στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες της πόλης, από φωτιστικά νέας τεχνολογίας που διαθέτουν λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Συνολικά 1.120 φωτιστικά και λαμπτήρες αντικαθίστανται σταδιακά στα πλαίσια του προγράμματος «Εξοικονομώ», και δίνουν τον καλύτερο φωτισμό με εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει το 60% και ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Νοικοκυρεύουμε το Δήμο μας προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες με πιο οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο στους δημότες», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. «Αυτές τις ημέρες αλλάζουμε τα παλιά φωτιστικά, βάφουμε τις κολώνες και σύντομα θα προχωρήσουμε και με άλλες αντίστοιχες ενέργειες».

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

LET’S DO IT GREECE!

21 ΑΠΡ

26 ΑΠΡ

Αν σας ενδιαφέρουν οι αυθεντικές μυρωδιές και γεύσεις της ελληνικής παράδοσης και έχετε έφεση στη μαγειρική,

Φροντίζουμε και να προστατεύουμε το βουνό μας!

τότε μην χάσετε τα μαθήματα “Παραδοσιακής Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής από τον Πόντο” που ξεκινούν από την Τρίτη 21 Απριλίου στην Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία». Τα μαθήματα θα γίνονται από μαγείρισσες Ποντιακής καταγωγής, που έμαθαν τις πρωτότυπες συνταγές από τις γιαγιάδες τους, στην αίθουσα της Ένωσης, στην Πλατεία Πόντου (πρώην Κονίτσης), κάθε δεύτερη Τρίτη στις 7 το απόγευμα. Το κόστος των μαθημάτων θα είναι, ανάλογο των υλικών που θα χρησιμοποιούνται για τις συνταγές σε κάθε μάθημα. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνήστε στο 6947 075405, στην κ. Μαρία Παναρέτου που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα.

ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

2 ΜΑΪ

Το “Let’s do it World” αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με συμμετοχή 108 χωρών και 8.000.000 εθελοντών. Φέτος, για τρίτη φορά, η συγκεκριμένη καμπάνια που “υιοθετήθηκε” από την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής “Ώρα για Δράση” και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων επαναλαμβάνεται την Κυριακή 26 Απριλίου. Στη Γλυφάδα, θα πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εξωρραϊστικού ενδιαφέροντος, όπως καθαρισμός του βουνού, βάψιμο της πλατείας στο Πατητήρι, φύτευση νησίδας, ανακύκλωση, κοπή χόρτων, φροντίδα μονοπατιού, αλλά και πολλά παιχνίδια περιβαλλοντικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους. Σημείο συνάντησης όλων όσων θέλουν να συμμετέχουν είναι το τέρμα της οδού Κωνσταντίνου Αθανάτου και ώρα συνάντησης 10 το πρωί.

Πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του Γλυφαδιώτη Ζήσιμου Ζήζου Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 2 Μαΐου στις 19:00 και θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 5 Μαΐου στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας, Σάκη Καράγιωργα 2, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Υπέροχα νέα για τους sushi lovers της Γλυφάδας! Προπόνηση στον Γ.Σ. Γλυφάδας με την Υπουργό Τουρισμού Τη Μεγάλη Πέμπτη, επισκέφθηκε τον Γυμναστικό Σύλλογο Γλυφάδας στην απογευματινή του προπόνηση στο 6ο Δημοτικό Στάδιο, η Υπουργός Τουρισμού και πρώην πρωταθλήτρια στο άλμα σε ύψος και στα 100 εμπόδια Έλενα Κουντουρά. Συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους αθλητές, τις αθλήτριες και τους προπονητές, και τους συνεχάρηκε για τις επιτυχίες και την αγωνιστική δραστηριότητα του συλλόγου.

4

GLYFADA FREE PRESS • #14

Ο επιχειρηματίας Kazuaki Shitamori και ο sushi-chef Masahide Isomoto με προϋπηρεσία σε επώνυμα εστιατόρια, άνοιξαν πρόσφατα στην οδό Γιαννιτσοπούλου 3 -που εξελίσσεται σ’ έναν από τους πιο γκουρμέ δρόμους της Γλυφάδας- το Miyabi Sushi Diner Lounge, έναν υπέρκομψο “ναό” κορυφαίων ιαπωνικών γεύσεων. Προτείνουμε: μαγιάτικο ταρτάρ με yuzu-ponzu, σολομό με ρόκα & miso και σούσι με γυαλιστερές (θα μας θυμηθείτε!) Τελειώστε με ένα δροσερό Yuzucello, αποκλειστικότητα του Miyabi! (δεξιά οι ιδιοκτήτες με τον sensei Άγγελο Γκόργκα της Ελληνο-Ιαπωνικής Ακαδημίας Καράτε).

W τ


Μ

ε μια παράσταση ενάντια στον ρατσισμό και την βία, το “West Side Story”, το γνωστό μιούζικαλ των Μπέρνσταϊν Λόρεντς και Σοντχάιμ, η θεατρική ομάδα του 6ου Λυκείου Γλυφάδας γέμισε δυο φορές ασφυκτικά το θέατρο Μελίνα Μερκούρη, κάνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα του έργου πράξη. Μαθητές διαφορετικής καταγωγής, χρώματος, ύψους, βάρους και ικανοτήτων, συνεργάστηκαν αρμονικά, δούλεψαν σαν ομάδα κι έδωσαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Φώτης Πετρίδης ενώ τη χορογραφία και τη διδασκαλία χορού έκανε μια μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, η Γιωλένα Καπώλη.

West Side Story από τους μαθητές του 6ου Λυκείου Γλυφάδας

ις Διαβάστε τ ις ε ξ ύ συνεντε εστών λ ε τ ν των συ lyfadaστο www.g r freepress.g

Η Γιωλένα χορεύει από τριών ετών κι έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με τον χορό επαγγελματικά. Ασχολείται με latin, προπονείται εντατικά και προσεχώς θα συμμετάσχει σ’ ένα μεγάλο πρόγραμμα μπατσάντα στο εξωτερικό. Ο Φώτης Πετρίδης ξεκίνησε την δραστηριότητά του με θεατρικά εργαστήρια παιδιών το 1997 στη Γλυφάδα, με το 1ο Δημοτικό σχολείο. Παραδέχεται πως οι μεταγλωττίσεις κράτησαν μέσα του ζωντανό το παιδικό στοιχείο, καθώς, τριάντα χρόνια τώρα, η φωνή του είναι ταυτισμένη με τον Μπαγκς Μπάννυ, αλλά και με Pockemon και άλλους ρόλους ταινιών. Οι εμπειρίες του σαν ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου τον καθοδήγησαν να στήσει ένα θεατρικό εργαστήρι για να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά τη γνώση του τί θέλει μια θεατρική παράσταση, με πολύ αγνότητα και τεράστιο σεβασμό στα παιδιά. Ο Φώτης Πετρίδης εκτός από την δραστηριότητά του με το θεατρικό εργαστήρι του 6ου Λυκείου, φέτος παίζει στο σήριαλ του Μega «Δικαίωση».

GLYFADA FREE PRESS • #14

5


ΤΕΧΝΕΣ

Μια γοητευτική “αντισυμβατική Οδύσσεια” στην Ζησιμοπούλου

Κωνσταντίνος Πάτσιος Twisted Odyssey Με πτυχίο οικονομικών σπουδών και απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με σπουδές στην Αμερική, ο Kωνσταντίνος Πάτσιος είναι μία πολυσχιδής προσωπικότητα με ανήσυχο πνεύμα και έκφραση που ιντριγκάρει. Στα έργα του είναι έντονες οι επιρροές από τα κινήματα του εξπρεσιονισμού και του αυτοματισμού. Άλλοτε με ονειρική και άλλοτε με προκλητική διάθεση, οι συνθέσεις του Πάτσιου καλούν τον θεατή να αποκωδικοποιήσει μέσα από τη δική του προσωπική ματιά, τους συμβολισμούς και τις κρυφές διαδρομές του καλλιτέχνη, και να δώσει τη δική του ερμηνεία -σαν ένας σύγχρονος Οδυσσέας- μέσα από το δικό του ταξίδι. “Η δουλειά μου έχει ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο, τα πάθη του, τον έρωτα, τη θρησκεία, τα ταξίδια... Και η Οδύσσεια είναι ένα πανανθρώπινο έπος που εμπεριέχει πολλά από αυτά τα ανθρώπινα στοιχεία. Με εκφράζει απόλυτα. Όλοι ζούμε μια Οδύσσεια, ακόμη και η Ελλάδα, σήμερα, ως χώρα”.

​Twisted Odyssey στην Blender Gallery Έως τις 14 Μαΐου 2015

THE BLENDER GALLERY Ζησιμοπούλου 4, Τηλ. 213 0280597

Τετ. -Πεμ. -Παρ.: 10:00 -19:00, Σαβ: 12:00 -19:00, Κυρ.-Δευτ.-Τρ.: Κλειστά

Μία ανθρώπινη φιγούρα που διαπερνάται από δεκάδες χρωματιστά τσόπστικς, παραπέμπει στον καννιβαλισμό των Λαιστρυγόνων. Απέναντι, ο Παρθενώνας, ο ναός της θεάς Αθηνάς, με μια ανθρώπινη καρδιά μέσα του. Παραδίπλα ένας πίνακας με επαναλαμβανόμενα Μίκυ Μάους και στην ίδια σύνθεση, σε μια οξύμωρη σχέση, μια μαύρη σβάστικα. Η pop κουλτούρα γίνεται το όχημα για μια έκφραση που μοιάζει μανιφέστο. “Όσο περισσότερες αναγνώσεις έχει ένα έργο μου, τόσο πιο ικανοποιημένος είμαι. Θέλω ο καθένας να προσπαθήσει να βρει μια δική του ιστορία μέσα σε κάθε μου έργο”. Το Twisted Odyssey είναι η 5η ατομική έκθεση του Πάτσιου και τον Ιούνιο θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί «Underdog» στο Λονδίνο, υπό την επιμέλεια της Μικαέλας Βεργώτη.

Η Αρμενία μέσα από τα μάτια ενός Γλυφαδιώτη «Η περιοχή του Καυκάσου είναι ένας άγνωστος για τους Έλληνες προορισμός, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Επιβλητική φύση, γραφικές πόλεις, λαοί υπερήφανοι, με μεγάλη ιστορία η οποία μάλιστα έχει αρκετά κοινά με την δική μας, όλα αυτά είναι ένας συνδυασμός που κάνει να αξίζει τον κόπο ένα ταξίδι προς τα εκεί. [...] Οι Αρμένιοι είναι ευγενικοί, εξυπηρετικοί και απλοί, ενώ με τα Αγγλικά συνεννοείται κανείς σχεδόν παντού. Το θρησκευτικό αίσθημα είναι πολύ ισχυρό, όπως και η υπερηφάνειά τους. Το ζήτημα της γενοκτονίας τους το υπενθυμίζουν στους ξένους με κάθε ευκαιρία (φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξή της και θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις στην χώρα). Ανοικτή πληγή για τους περισσότερους είναι το όρος Αραράτ, το οποίο βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά το βλέπει κανείς καθαρά από το Γιερεβάν, ειδικά αν ο ουρανός είναι καθαρός...» Ο Γλυφαδιώτης “περιηγητής” Ηλίας Κατσούλης, μετά την Σκωτία, επισκέπτεται την γειτονική Αρμενία και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από το ταξίδι, καθώς και χρήσιμα tips για όποιον αποφασίσει να ακολουθήσει τις περιπλανήσεις του ανά τον κόσμο!

Ολόκληρο το ταξίδι στην Αρμενία στο www.glyfada-freepress.gr

6

GLYFADA FREE PRESS • #14


GUESTS

Είναι ροκ, αστείρευτη πηγή “δροσερού” χιούμορ, ομορφάντρας και τηλεοπτικός αστέρας. Κυρίες και κύριοι, ο...

Στάθης Παναγιωτόπουλος - Δημοσιογράφος, μουσικοκριτικός, sportscaster, ραδιοφωνικός παραγωγός, μουσικός, ηθοποιός, συγγραφέας, τηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής, manager συγκροτημάτων, προσεχώς μοντέλο και δηλώνεις “διασκεδαστής”. Πλάκα μας κάνεις? - Α, θα τα χαλάσουμε! Δεν κάνω πλάκα. Ποτέ. Είμαι σοβαρός μέχρι παρεξηγήσεως (λέμε καμμιά αηδία να περνάει η ώρα). Μία ένσταση μόνο, μάνατζερ δεν είμαι, ποτέ μου δεν το έκανα και ούτε πρόκειται. Ας υπάρχει και κάποιος στη χώρα που να ΜΗΝ είναι μάνατζερ... - Σε είδαμε πρόσφατα στο Bourbon Bar να συμμετέχεις με τους εξαιρετικούς Emigre σε μια ανατρεπτική μουσική παράσταση με τίτλο “Προσεχώς Μετανάστης”. Πες μας δυο λόγια για την παράσταση. - Ηταν μια ιδέα του Γιάννη Χανιωτάκη και του Μάνου Μπουζάκη των Εμιγκρέ, με τους οποίους γνωριζόμαστε και συμπαθιόμαστε καιρό τώρα. Είπαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα όχι αμιγώς μουσικό, αλλά και μ’ ένα αστείο στοιχείο, και φαίνεται να λειτουργεί διασκεδαστικά μέχρι στιγμής. Όσο για τον τίτλο, προφανώς αποτελεί λογοπαίγνιο με το όνομα των Εμιγκρέ, αλλά παραπέμπει και στην τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

- Μουσικά, πιστεύεις πως γίνονται αξιόλογα τραγούδια και μουσικές σήμερα στην Ελλάδα?

που να μη νοσταλγώ την προσωπικότητά του, που να μη μου λείπει.

- Πάρα πολλά και πολύ καλά, καλύτερα από κάθε άλλη εποχή, θαρρώ. Ειδικά στο αγγλόφωνο τραγούδι, που προτιμώ και παρακολουθώ. Ποτέ δεν είχαμε αστέρια σαν τη Μαριέττα Φαφούτη ή την Κατερίνα Ντούσκα. Σε ώτα μη ακουόντων, όμως, κατά μείζονα λόγο, μια που το ευρύ κοινό θέλει Πάολα. Και μόνο.

- Ποια είναι η σχέση σου με τα υπόλοιπα παιδιά του “Ράδιο Αρβύλα” μπροστά και πίσω απο τις κάμερες?

- Ποιά θεωρείς σαν την καλύτερη μουσική συνέντευξη που έχεις? - Πρέπει να ξεχωρίσω μόνο μία; Ωχ... Οk, Ιούνιος του 1998, με τους Jon Lord και Roger Glover των Deep Purple, κυρίως λόγω συναισθηματικού και φιλικού δεσίματος με τους εν λόγω κυρίους. Είναι πολύ κρίμα που ένας καλλιτέχνης και άνθρωπος σαν τον Jon Lord δεν υπάρχει πια, και δεν περνάει μέρα

- Η σχέση είναι η ίδια. Φιλία, βαθιά φιλία, μια που γνωριζόμαστε και κάνουμε παρέα δεκαετίες ολόκληρες, ακόμη και μ’ αυτό το φίδι, τον Χρήστο Κιούση που γνώρισα σχετικά πρόσφατα. Και αποδείχτηκε ένα αξιολάτρευτο, μεγαλοφυές φίδι! -Πώς αντιδρά ο κόσμος όταν σε βλέπει στο δρόμο? - Έχω παράπονο σοβαρό, ειδικά από τις γυναίκες. Αντί να με βλέπουν και να ξεχειλίζουν λαγνεία, όπως θα ‘πρεπε, γελάνε. Μαντάμ, έχετε το απόλυτο αρσενικό απέναντί σας. Σοβαρευτείτε σας παρακαλώ πολύ!

Μη χάσετε τις εμφανίσεις των Emigre και του Στάθη Παναγιωτόπουλου στο Bourbon κάθε Κυριακή βράδυ!

- Σχολίασε μας λίγο αυτήν την κατάσταση. - Η οικονομική κατάπτωση φέρνει στο προσκήνιο μια ηθική και κοινωνική κατάπτωση που ήταν κρυμμένη πίσω από μια επιφανειακή ευμάρεια. Έναν ρατσισμό και μια έλλειψη κοινωνικής συνείδησης που πάντα υπέβοσκε. Το χειρότερο είναι πως η κατάσταση αυτή ποτέ δε θα βελτιωθεί, τουλάχιστον όσο βρισκόμαστε στο πλαίσιο της τερατογένεσης που λέγεται “ευρώ”, πλαίσιο στο οποίο ανοήτως, καθοδηγούμενοι από υπερφίαλους ψεύτες, μόνοι μας μπήκαμε...

GLYFADA FREE PRESS • #14

7


STARS

Μιας και διανύουμε ημέρες Eurovision, μάθετε ότι...

«Το Μάθημα Σολφέζ είναι μέχρι τώρα το καλύτερο και πιο πρωτότυπο τραγούδι που έστειλε ποτέ η χώρα μας στη Γιουροβίζιον»

Πίσω από τις λέξεις έρχεται ο...

Πασχάλης

Αρκετά χρόνια πίσω, ένα νεανικό συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη κάνει τις καρδιές όλων των νέων της χώρας να σκιρτήσουν, τολμώντας να βάλει ελληνικό στίχο σε μοντέρνα ποπ μουσική της εποχής εκείνης. Οι “Ολύμπιανς” γράφουν μια νέα εποχή στο τραγούδι και γίνονται οι πρωτοπόροι ενός ρεύματος που μας άφησε τραγούδια με τα οποία χορεύουμε, χαμογελάμε και ερωτευόμαστε μέχρι και σήμερα. Ο νεαρός τότε Πασχάλης γίνεται το ίνδαλμα κάθε νεαρής κοπέλας και τυγχάνει τόσης λατρείας και θαυμασμού, που δεν συγκρίνεται ούτε με αυτή που κέρδισε πολλά χρόνια αργότερα ο Σάκης Ρουβάς. Τα κορίτσια παραληρούν όταν τραγουδά τον Τρόπο, το Σχολείο, τον Αλέξη, το Κορίτσι του Μάη. Εκείνος, μεθοδικά και με σκληρή δουλειά, χτίζει μια καριέρα που κορυφώνεται με την εμφάνισή του μαζί με άλλους τρεις νέους καλλιτέχνες της εποχής, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, την Μπέσσυ Αργυράκη και την Μαριάννα Τόλη, στην Eurovision του 1977, με το Μάθημα Σολφέζ του Γιώργου Χατζηνάσιου (μουσική) και της Σέβης Τηλιακού (στίχοι).

8

GLYFADA FREE PRESS • #14


Γλυφαδιώτης από επιλογή, ήρθε στην πόλη μας πρώτη φορά το 1972 και εγκαταστάθηκε μόνιμα εδώ το 1977. “Η Γλυφάδα είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου” θα μας πει “και χαίρομαι που μένω δίπλα σην θάλασσα, στην απλωσιά, σε μια πόλη που συνεχώς εξελίσσεται και γίνεται ωραιότερη”. Τον συναντήσαμε στο Soleto για πρωινό καφεδάκι και παρατηρήσαμε ότι ήταν ανανεωμένος και με ζωντάνια που θυμίζει έφηβο. - Πάντα μ’ αρέσει να ανανεώνομαι και να ζω το σήμερα. Σήμερα λοιπόν η δισκογραφία περνάει μια μεγάλη κρίση η οποία δεν ξέρω πότε θα τελειώσει, ωστόσο έκανα δύο συμμετοχές σε δουλειές συνθετών. Του Χρήστου Γιαννόπουλου η μια με το τραγούδι “Μα είσαι ακόμα εδώ” σε στίχους της Γεωργίας Μπάιμπα, μια μπαλάντα που θυμίζει τις καλές εποχές του ελληνικού τραγουδιού. Η άλλη είναι μ’ ένα τραγούδι του Ανδρέα Λάμπρου, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου με τίτλο “Τρείς φορές”. Επίσης, εδώ και τρία χρόνια περίπου προσαρμόστηκα στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας και με μια μπάντα από τέσσερα παιδιά εμφανιζόμαστε σε καφέ μπαρ, μουσικές σκηνές και σε χώρους όπου με λίγα χρήματα μια παρέα περνάει ένα πάρα πολύ ωραίο βράδυ. Έχω ένα πρόγραμμα γεμάτο επιτυχίες της καριέρας μου, που κρατάει όλο το βράδυ τον θεατή με ένταση, διασκέδαση, ψυχαγωγία και τον κάνει να φύγει στο τέλος με πολύ όμορφα συναισθήματα. Αυτό με ανανεώνει και με κρατάει ζωντανό. Για εμένα αυτό είναι επικοινωνία με το κοινό και προσφορά στο κοινό. Αυτό που θέλω είναι να δημιουργήσω στον κόσμο εικόνες και να ντύσω τις στιγμές της ζωής του με μουσική δική μου. Ξέρεις, τελικά αυτό το είδος διασκέδασης μας έχει φέρει πιο κοντά. - Υπάρχει μοντέρνο Ελληνικό τραγούδι σήμερα; - Οι ετικέτες πάντα με ενοχλούσαν. Υπάρχει καλό τραγούδι και κακό τραγούδι. Αυτός που αγαπάει τη μουσική τα αγαπάει όλα.

Γιατί αυτό που αφήνουμε εμείς οι καλλιτέχνες δεν είναι ένα ψυχρό αντικείμενο. Είναι συναισθήματα κλεισμένα στο βινύλιο ή το cd ή όπως το λένε σήμερα, που όταν αυτό παίζεται ξεχειλίζουν κι αγγίζουν τον κόσμο. Όποιος το επιτυγχάνει αυτό είναι ο επιτυχημένος καλλιτέχνης, ο τραγουδιστής που γνωρίζουμε χρόνια κι όχι κάποιος που ήρθε εφέτος και του χρόνου τον ξεχάσαμε. - Η δημοσιότητα σας ωφέλησε ή σας έβλαψε περισσότερο; Για πολλά χρόνια ήσασταν το αγαπημένο παιδί των media. - Η δημοσιότητα είναι ένα μέσο προβολής της δουλειάς μας. Τώρα όταν ο κόσμος αγαπάει έναν καλλιτέχνη θέλει να μάθει και περισσότερα γι αυτόν. Και πολλές φορές μας βλάπτει στην καριέρα αλλά και την προσωπική μας ζωή , όπως άλλες φορές μας βοηθάει. Εγώ την δέχομαι όπως είναι. Είναι απαραίτητη στη δουλειά μου για να επικοινωνώ τα τραγούδια μου. - Είχατε μία από τις πιό επιτυχημένες, άν όχι την πιο επιτυχημένη, εμφάνιση της χώρας μας σε Γιουροβίζιον. Ποιά είναι η άποψή σας για τον θεσμό αυτό; - Η Γιουροβίζιον είναι το μεγαλύτερο και το δημοφιλέστερο φεστιβάλ τραγουδιού στον κόσμο. Σ’ όσους αρέσει και σ’ όσους δεν αρέσει αυτό που λέω. Τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν. Και θεωρώ ότι γίνονται γελοίοι όσοι μιλούν εναντίον της. - Από την εποχή που πήγατε εσείς μέχρι σήμερα δεν έχει μια διαφορά στην ποιότητα των τραγουδιών; Θυμηθείτε το τραγούδι των τελευταίων χρόνων με τα τέρατα. - Οι εποχές αλλάζουν κι η Γιουροβίζιον εξελίχθηκε. Είναι ένα σύγχρονο θέαμα. - Πώς σας φαίνεται το φετινό τραγούδι μας; - Είναι ένα συμπαθητικό τραγούδι, αξιοπρεπέστατο μουσικά, αλλά χωρίς να είναι άμεσο και επικοινωνιακό. Ωστόσο έχει ένα ατού. Μια πολύ καλή τραγουδίστρια για την οποία ο κάθε έλληνας μπορεί να αισθάνεται πως εκπροσωπεί τη χώρα του επάξια. Είναι πολύ καλή!

Αριστερά: οι Olympians, Άλκης Κακαλιάγκος, Πασχάλης Αρβανιτίδης, Βαγγέλης Κουτσοτόλης, Κούλης Καλογιαννίδης, Δημήτρης Λαζαρίδης Δεξιά: ο Πασχάλης στο θέατρο της Αιξωνής με τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

- Εσείς ποιά μουσική αγαπάτε; Θα τραγουδούσατε ποτέ λαϊκό; - Θα μπορούσα να τραγουδήσω λαϊκό. Όπως το καινούριο τραγούδι μου, του Μάνου Ελευθερίου και του Ανδρέα Λάμπρου, το “Τρεις φορές”, που έχει μέσα μπουζούκι. Είναι ένα “χασάπικο” κι έχει στοιχεία λαϊκά. Δεν εμποδίζει τίποτα τη χροιά της φωνής μου να εκφράσει την ψυχή μου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Απλά εγώ είμαι ταγμένος και δοσμένος στο είδος που πρότεινα πριν από περίπου 50 χρόνια, από το ‘66, με τους Ολύμπιανς και αλλάξαμε την μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Φέραμε ένα τραγούδι σύγχρονο, εκείνη την εποχή, που έμοιαζε μ’ αυτό των συγκροτημάτων της διεθνούς εκείνης κίνησης της δεκαετίας του 60, αλλά ήταν ελληνικό. Στη γλώσσα μας και πολύ απλά δοσμένο, από εμένα ερμηνευμένο, ώστε να μην ξενίζει. Και αυτή ήταν η επιτυχία του. Επάνω σ’ αυτό βαδίζω χρόνια επιμένοντας στον καλό στίχο, στον καλό ήχο και συνειδητά υπηρετώ το ελληνικό τραγούδι. Κι όποιος υπηρετεί το ελληνικό τραγούδι θα πρέπει να έχει ως στόχο την ψυχή του κόσμου, την καρδιά του κόσμου και να φτάνει ως εκεί. Να τους αγγίζει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να έχει κατά νου ένας καλλιτέχνης κι αυτό να είναι το όραμά του. - Δουλέψατε πολύ για να χτίσετε αυτή την καριέρα ή σας ήρθε εύκολα η επιτυχία; - Δούλεψα και δουλεύω ακόμη πολύ σκληρά! Στον χώρο μπήκα λόγω του πεπρωμένου μου, γιατί αυτό με οδήγησε σ’ αυτό τον χώρο και, παρόλο που για ένα διάστημα πίστευα ότι δεν κάνω εγώ γι αυτή την δουλειά, το πεπρωμένο μου είχε άλλη γραφή και μου την επέβαλε. Κι είμαι εδώ μέχρι τώρα. Αυτό για μένα είναι κάτι ιερό. Υπηρετώ την τέχνη μου με πολύ προσήλωση, σεβασμό, κόπο, αναζήτηση και υψηλός στόχος μου είναι να υπηρετώ αυτό που κάνω σωστά, ώστε αυτό που θα αφήσω πίσω μου να μνημονεύεται και να συνεχίσει να προσφέρει και μετά την αποχώρησή μου από αυτόν τον κόσμο.

➲ Ευχαριστούμε πολύ το Soleto (Λαοδίκης 33-35 ) για τη φιλοξενία

- Απλά λέτε ότι το τραγούδι δεν έχει το... ντο φα φα φα του; - Δεν έχει το ντο φα φα φα του. Έτσι ακριβώς. - Απ’ τη δική σας συμμετοχή τί έμεινε; Το τραγούδι αυτό ακούγεται ακόμα και σήμερα ευχάριστα. - Δήλωσή μου εγωιστική -άκρως εγωιστική-, αλλά το υπογράφω γιατί με δικαίωσε χρόνος, ότι το “Μάθημα Σολφέζ” είναι μέχρι τώρα το καλύτερο και πιο πρωτότυπο τραγούδι που έστειλε ποτέ η χώρα μας στη Γιουροβίζιον. Δεν θέλω να προσβάλλω και να θίξω κανέναν, ούτε το Number One που ήρθε πρώτο, αλλά για μένα αυτό είναι το καλύτερο. Τότε είχε έρθει πρώτο το “L’ oiseau et l’ enfant” της Γαλλίας. Ήταν κλεμμένο τραγούδι, το Here’s To You του Ennio Moriccone που είχε τραγουδήσει η Joan Baez σε μια ταινία για την ιστορία των αναρχικών Sacco & Vanzetti. Το τραγούδι είχα μάλιστα διασκευάσει εγώ με ελληνικούς στίχους του Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Ωστόσο οι Αμερικανοί δεν διαμαρτυρήθηκαν. Τελικά αυτό που βγαίνει πρώτο κάθε φορά στην Γιουροβίζιον είναι αυτό που έχει την πιο άψογη εκτέλεση την στιγμή του διαγωνισμού. Όποιος λοιπόν έχει την καλύτερη εμφάνιση εκείνη την στιγμή θα βγει πρώτος. - Δεν παίζουν κι άλλοι συσχετισμοί στην ψηφοφορία; Χώρες που συνεργάζονται και δίνουν η μια στην άλλη δεκάρια και δωδεκάρια; - Συμβαίνει και αυτό. Όμως δείτε και κάτι άλλο. Έχει συμβεί ποτέ να τσακωθούν, να ποδοπατηθούν και να σκοτωθούν άνθρωποι στην Γιουροβίζιον, όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο για παράδειγμα; Η μουσική ενώνει μόνο. Δεν χωρίζει. Κι αυτό είναι το ζητούμενο στη ζωή μας. Θετικά κι όχι αρνητικά συναισθήματα.

GLYFADA FREE PRESS • #14

9


WOMEN

Oι δραστήριες “ροζ” κυρίες της Γλυφάδας

Ντυμένες στα ροζ, διοργανώνουν φιλανθρωπικά γκαλά, επιδείξεις μόδας, πάρτυ, χορούς, ομιλίες και ημερίδες, ενδιαφέρονται για τα κοινά της πόλης και, κυρίως, δίνουν ένα χέρι βοήθειας στις γυναίκες που περνούν την ίδια δοκιμασία που πέρασαν και ξεπέρασαν οι ίδιες. Το όνομά τους “Μαζί για τη Ζωή”, ένα όνομα που με δυο λέξεις ξορκίζει το συναίσθημα που γεννάει στο άκουσμά της η λέξη “καρκίνος” και ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι όλα τα άσχημα, ακόμα κι αυτό, περνούν πιο εύκολα όταν οι άνθρωποι είναι μαζί. Ποιές είναι λοιπόν οι ροζ κυρίες της πόλης μας, πανταχού παρούσες τον τελευταίο χρόνο; Και τί έχει κάνει μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο ο Σύλλογος “Μαζί για τη Ζωή”;

Μαζί για τη Ζωή

Σ

υναντήσαμε και κάναμε μια κουβέντα χωρίς ταμπού και εκ βαθέων, με δύο από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, την Σάσα Πατεράκη και την Μαρία Κορωνέλλου. Δυο νέες γυναίκες που νόσησαν από την ασθένεια, την πάλεψαν και επιθυμούν να βοηθήσουν κι άλλες γυναίκες στον αγώνα τους αλλά και να συνεισφέρουν στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, μέσω αυτού του ιδιαίτερου Συλλόγου του οποίου ιδρυτικά μέλη είναι και άνδρες. Μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος και ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου.

Σάσα: Τον Μάιο ο Σύλλογος συμπληρώνει έναν χρόνο ζωής, ωστόσο η ιδέα ξεκίνησε έναν χρόνο πριν, το 2013. Τον Μάιο λοιπόν του 2014 έγινε η διακήρυξη της ίδρυσής του και τον Σεπτέμβριο είχε ιδρυθεί και επίσημα, στα χαρτιά. Στόχος μας είναι, πρώτα απ όλα, να συγκεντρώσουμε χρήματα για έναν μαστογράφο εδώ στη Γλυφάδα, διότι ξέρουμε ότι το λεγόμενο ΕΟΠΠΥ δεν επαρκεί. Όσο χρειαστεί, θα δράσουμε, θα κάνουμε όσες εκδηλώσεις χρειαστούν για να τον αγοράσουμε και, με τη βοήθεια του Δημάρχου, θα τον δώσουμε εκεί που θα μπορούν οι γυναίκες

να πηγαίνουν να κάνουν δωρεάν τη μαστογραφία τους. Να μην πληρώνουν ούτε ένα σεντς. Πρώτη μας μεγάλη εκδήλωση ήταν στις 22 Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο του μαστού και βασίστηκε 100% σε χορηγίες και σε συνεργασίες με εστιατόρια που έχουν διεθνή και έθνικ κουζίνα. Επίσης κάναμε επαφές με νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια. Η εκδήλωση αυτή έγινε σε συνεργασία με τον Νοσοκομείο ΡΕΑ, του οποίου κάποιοι γιατροί βοηθούν τον Σύλλογο, ακόμα και με δωρεάν επεμβάσεις σε άπορες γυναίκες. Το ΡΕΑ μας έδωσε και 50 μαστογραφίες δώρο. Κοντά στις γιορτές, κάναμε ένα φιλανθρωπικό γκαλά το οποίο επίσης πήγε πολύ καλά και είχαμε και μια προσφορά από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για δωρεάν μαστογραφίες. Στο φιλανθρωπικό γκαλά έλαβαν μέρος πολλά μοντέλα και εστεμμένες των καλλιστείων αφιλοκερδώς, για μια επίδειξη μόδας γνωστού οίκου. Επίσης είχαμε ζωντανή μουσική, φαγητό, πρόζα και χορό από την σχολή της Μαρίας Ιωαννίδου. Στα πλαίσια της συνεργασίας με την Αντικαρκινική και με γνωστή εταιρεία καλλυντικών, ήρθε στην Γλυφάδα κινητή μονάδα μαστογράφου κι εκεί έκαναν άλλες 100 γυναίκες μαστογραφία, εκ των οποίων μάλιστα οι περισσότερες πήγαν πάρα πολύ καλά. Είχαμε κάποια ευρηματάκια αλλά όχι ανησυχητικά.

10

GLYFADA FREE PRESS • #14


- Μια και αναφέρθηκες στις εστεμμένες, ήσουν κι εσύ εστεμμένη, έτσι δεν είναι; Πώς αισθάνεται μια νέα γυναίκα λοιπόν όταν καλείται να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο; - Ναι, το 1984 ήμουν δεύτερη μις Γιαγκ σε ηλικία 16 ετών. Βαλκανιονίκης στίβου δύο φορές, αθλήτρια του Εθνικού, εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών. Όταν το ανακάλυψα, δεν ήθελα να το πιστέψω αλλά ήταν όντως ένας επιθετικός όγκος διόμιση εκατοστά. Δεν ήθελα να είμαι μίζερη. Είπα θα προχωρήσω, θα πάω μπροστά. Έκανα την επέμβαση, τις χημειοθεραπείες μου, με πολύ ηρεμία, πολύ πίστη, και πραγματικά πιστεύω ότι ένα μέρος της επιτυχίας που είχε τελικά η εξέλιξη της υγείας μου οφείλεται στην πίστη μου, όσο κι αυτό σε πολλούς σήμερα φαίνεται παράξενο. Χωρίς να προσκυνήσω και να ζητήσω την βοήθεια της Παναγίας, δεν πήγαινα να κάνω τις χημειοθεραπείες μου. Κι αυτό πραγματικά θα ‘θελα να το γράψεις. Μέσα απ αυτή την περιπέτεια μου μπήκε η ιδέα να κάνω κάτι για τις γυναίκες σην πόλη μας. Δεν είχε σχέση αυτό με την υποψηφιότητά μου ως Δημοτική Σύμβουλος. Μαρία, εσύ επίσης μετά από διπλή μαστεκτομή είχες το θάρρος και το κουράγιο να δραστηριοποιηθείς σ’ έναν σύλλογο που βοηθάει και παρέχει υποστήριξη σε γυναίκες με το ίδιο πρόβλημα. Ποιά είναι η δική σου ιστορία; Μαρία: Εγώ λόγω κληρονομικότητας το έψαχνα. Κάθε έξι μήνες έκανα υπέρηχο και κάθε χρόνο μαστογραφία. Ανακάλυψαν δύο όγκους τρία και τέσσερα εκατοστά και στα δύο στήθη. Ευτυχώς δεν είχε πειράξει αδένες, όμως λόγω του μεγέθους των όγκων η μόνη λύση ήταν διπλή μαστεκτομή και άμεση αποκατάσταση. Επώδυνη διαδικασία και επίπονη, θέλει χρόνο, θέλει υπομονή και να μην το βάλεις κάτω. Είμαι μητέρα δύο παιδιών,

εργαζόμουν ως νηπιαγωγός και δεν θέλησα να πάρω αναρρωτική και να σταματήσω τη δουλειά μου, για να νοιώθω ζωντανή. Έλεγα... στην τελική αν είναι να φύγω, να φύγω όρθια. Δεν θα κάτσω στο κρεβάτι. Το Σαββατοκύριακο λοιπόν έκανα χημειοθεραπείες και την Δευτέρα στη δουλειά, απ’ όπου τελικά με απέλυσαν γιατί, λέει, δεν μπορούσα μετά τα χειρουργεία να σηκώνω βάρη, να σηκώνω τα παιδιά. Με θεώρησαν άχρηστη. Η πίστη μου με κράτησε ζωντανή. Είπα ότι για κάποιον λόγο ήρθε αυτό το πράγμα, είναι μια δοκιμασία που θα περάσω κι άρχισα αμέσως να σκέφτομαι πώς θα βοηθήσω κι άλλες γυναίκες. Αν εγώ το ξεπεράσω, είπα, ίσως δώσω θάρρος σε γυναίκες που δεν είναι τόσο δυνατές όσο εγώ. Τότε έτυχε να γνωρίσω την Σάσσα και μου πρότεινε ν’ αρχίσουμε μαζί τον Σύλλογο. Έτσι ξεκινήσαμε και γύρω μας συσπειρώθηκαν γυναίκες που δεν έχουν αρρωστήσει όλες, αλλά θέλουν να προσφέρουν, γιατί καταλαβαίνουν ότι σ’ αυτά τα πράγματα, σήμερα είσαι εσύ, αύριο είμαι εγώ, ή η μάνα μου ή ένας δικός μου άνθρωπος. Κι αυτός ο Σύλλογος έχει πολύ τρέξιμο, δεν είναι για το θεαθείναι. Υπήρξαν και γυναίκες που θέλησαν από αυτή την προσπάθεια να καρπωθούν διάφορα πράγματα, να φανούν, να φωτογραφηθούν, να διοριστούν κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, και μετά να φύγουν, αλλά δεν βαριέσαι, συμβαίνουν κι αυτά. Αυτό που εντυπωσιάζει μ’ εσάς και διαπίστωσα ειδικά στο γκαλά σας, είναι ότι δεν πάσχετε από... αρρωστίλα. Θέλω να πω ότι είσαστε αισιόδοξες, χαρούμενες, ροζ ,στις εκδηλώσεις σας κάνετε επιδείξεις μόδας, έχετε μουσικές, πρόζα, χορό...

άνθρωπος που νομίζει ότι είναι υγιής, μπορεί να φύγει αύριο από καρδιά ας πούμε ή εγκεφαλικό. Το τί μας επιφυλάσσει η ζωή είναι κάτι που δεν το ξέρεις. Δεν ξέρεις τί σου ξημερώνει. Αυτό που άλλαξε σ’ εμένα μετά τον καρκίνο είναι ότι πια ζω την κάθε μέρα μου. Δεν θα αφήσω κάτι για αύριο. Θα το κάνω σήμερα. Τώρα. Πέρα από την πίστη μου, για παράδειγμα, αυτό που με βοήθησε εμένα προσωπικά να σταθώ στα πόδια μου ήταν ότι γράφτηκα σε μια θεατρική ομάδα. Η ομάδα λοιπόν αυτή λειτουργεί για μένα ψυχοθεραπευτικά. Λέγεται “Κιβωτός της Τέχνης”, είναι της Μαρίας Κίτρα και το Σάββατο 26 Απριλίου θα δώσει στο Μελίνα Μερκούρη αφιλοκερδώς μια παράσταση, και τα έσοδα - πέντε ευρώ για κάθε εισιτήριο-, θα πάνε στον Σύλλογό μας. Θα ανεβάσουμε την “Αμαρτωλή Σοκολάτα” του Πιραντέλο. Τί άλλο παρέχει ο σύλλογος στις γυναίκες; Σάσα: Ψυχογική υποστήριξη από ψυχολόγο που προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν. Επίσης συνεργάζεται με γιατρούς και σύντομα, σε συνεργασία με τον Δήμο, θα διοργανώσει τμήμα γυμναστικής από εξειδικευμένους γυμναστές. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να κάνουμε μια συναυλία από γνωστούς τραγουδιστές για τους σκοπούς του συλλόγου μας. Μάλιστα διατίθενται όλες οι παλιές σταρ και μις Ελλάς να συμμετάσχουν σ αυτό. Μαρία: Οι γυναίκες ακούνε για καρκίνο του στήθους και τρομάζουν. Όμως αν θέλουν να βγουν νικήτριες σ’ αυτήν τη μάχη, χρειάζεται καλή ψυχολογία, θετική στάση, σωστή διατροφή και ενασχόληση με πράγματα που τις γεμίζουν. Εκεί υπάρχουμε κι εμείς για να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας.

Μαρία: Δεν ξέρεις τί σου επιφυλάσσει η ζωή. Περάσαμε κάτι που μπορεί να θεραπευτεί, κι ένας

GLYFADA FREE PRESS • #14

11


STORIES

Οι τρεις βίλες και η οδός Τατάκη

Στη βίλα του Αλκιβιάδη

Τατάκη

1

2

Στην οικία Τατάκη σήμερα κατοικεί η εγγονή του, Λία Δανιόλου, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων που επέστρεψε από το Λονδίνο όπου διέμενε τα τελευταία πέντε χρόνια. Η κυρία Δανιόλου μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στο σπίτι που διατηρεί όμορφο, σα να μην έχει περάσει μια ημέρα από τότε που φιλοξενούσε όλη την παλιά καλή Γλυφάδα. Μας μίλησε για τον παππού της και ξεδίπλωσε τις μνήμες της από μια Γλυφάδα που δεν υπάρχει πια.

12

GLYFADA FREE PRESS • #14

Η περιοχή μπροστά από την είσοδο του Γκολφ, στην οδό Τσιτσάνη, πολλά χρόνια πριν το δάσος μετατραπεί σε γήπεδο γκολφ, ονομαζόταν από τους παλιούς Γλυφαδιώτες “Οι τρεις βίλες”. Κι αυτό γιατί στον χώρο δέσποζαν τρεις ολόιδιες εξοχικές κατοικίες, από τα πρώτα εξοχικά σπίτια που χτίστηκαν στη Γλυφάδα γύρω στο 1923-24. Ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών, που σχεδίασε ένας γνωστός την εποχή εκείνη Άγγλος αρχιτέκτονας, ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Μιχάλης Γουλανδρής και ο Αλκιβιάδης Τατάκης, ο άνθρωπος στο οποίο η Γλυφάδα οφείλει την ύπαρξη του Αγίου Κωνσταντίνου, του Μητροπολιτικού της ναού. Από αυτά τα τρία πανέμορφα σπίτια σήμερα υπάρχουν μόνο τα δύο. Οι οικίες Βαρβιτσιώτη και Τατάκη, καλά συντηρημένες και ανακαινισμένες από τους ιδιοκτήτες τους, βρίσκονται σχεδόν αντικριστά στην οδό Τατάκη, στον δρόμο που πήρε το όνομα του ευεργέτη.

3 «Ο Αλκιβιάδης Τατάκης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1876 και ήρθε στην Αθήνα μικρός για να σπουδάσει. Θυμάμαι που μας έλεγε ότι έμενε στην Πλάκα τότε και διάβαζε το βράδυ με κερί γιατί δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ηλικία 17 ετών πέρασε στη Νομική Αθηνών, την τελείωσε κι αφού δούλεψε σε διάφορα δικηγορικά γραφεία, κατέληξε να έχει εργοδότη τον Ευγένιο Ευγενίδη και παρέμεινε για πολλά χρόνια νομικός του σύμβουλος. Συνεργάστηκε επίσης και με τον Καυταντζόγλου, άλλον έναν μεγάλο ευεργέτη, του οποίου μάλιστα ήταν φίλος οικογενειακός και ο εκτελεστής της διαθήκης του. Έτσι, συναναστράφηκε κι έζησε με ανθρώπους που έκαναν πολλές ευεργεσίες και βοηθούσαν και μολονότι δεν είχε ο ίδιος τόσα χρήματα όσο αυτοί, ήταν πολύ πιστός άνθρωπος, βοηθούσε πολύ τους φτωχούς στην εκκλησία και στα συσσίτια που έδιναν τότε. Μια φορά λοιπόν κατέβηκε στη Γλυφάδα με φίλους του, τότε που άρχισαν να πουλούν τα πρώτα οικόπεδα, κι αποφάσισε να αγοράσει γη εδώ, δίπλα στο δάσος που είναι σήμερα το γκολφ. Πήρε λοιπόν σχεδόν ένα οικοδομικό τετράγωνο με την ελπίδα να πείσει την γιαγιά μου να φτιάξουν ένα σπίτι εξοχικό. Τότε εδώ έβοσκαν πρόβατα, ζούσαν αλεπούδες και δεν της άρεσε καθόλου η ιδέα. Εκείνος όμως έλεγε ότι η Γλυφάδα έχει


4

5

καταπληκτικό κλίμα και ομορφιά και θα γίνει “Νότιος Γαλλία” μια μέρα. Οι άλλοι τότε γελούσαν μαζί του. Κατάφερε όμως τελικά κι έπεισε την γιαγιά να κτίσουν το σπίτι κι έρχονταν εδώ τα καλοκαίρια. Τότε η Γλυφάδα είχε μόνο ένα μικρό εκκλησάκι στην παραλία, υπό κατάρρευση, τον Άγιο Κωνσταντίνο. Ο παππούς μου ήταν αυτός που αγόρασε το οικόπεδο στο οποίο κτίστηκε ο σημερινός Άγιος Κωνσταντίνος. Βρήκε τον αρχιτέκτονα και ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του ναού, επέβλεπε και το γιαπί, με αποτέλεσμα μάλιστα να πάθει πνευμονία από την οποία κινδύνεψε σοβαρά. Αγαπούσε πολύ τη Γλυφάδα και τους ανθρώπους της. Το σπίτι ήταν πάντα ανοιχτό, έρχονταν όλοι από εδώ, βάφτισε πολλά παιδάκια, είχε πολλούς φίλους και θυμάμαι όμορφα Πάσχα με πολλά αρνιά, μεγάλα τραπέζια και γλέντια κάτω στον κήπο. Όταν γεννήθηκα εγώ, η γιαγιά μου η Ευαγγελία κι ο παππούς ήταν εδώ στη Γλυφάδα και δεν είχαν τηλέφωνο για να τους ειδοποιήσουν. Είχε όμως ο Βαρβιτσιώτης τηλέφωνο δίπλα, και από εκεί τους ειδοποίησαν και με έφεραν κατευθείαν από την κλινική.

Πάσχα από τα παλιά, στον κήπο (από αριστερά): Αλκ. Τατάκης, Νίκος & Αθηνά Σιδηρά, Αρίστη Κανανγκίνη, Ευαγγελία Τατάκη, Λίλα Τατάκη, Λουκάς Σιδηράς, Κατίνα Μπόνη, Λεωνίδας Μπόνης, Στέλιος Καναγκίνης

1. Η κύρια είσοδος της βίλας Τατάκη 2. Ο Αλκιβιάδης Τατάκης 3. Η Λία Δανιόλου στη σκάλα του σπιτιού, υπό το βλέμμα του παππού της 4. Στην πρόσοψη της βίλας Τατάκη καταμεσής του φροντισμένου κήπου, δεσπόζει μια πανύψηλη αροκάρια 5. Το φιλόξενο και φωτεινό, αποικιακού στυλ καθιστικό της βίλας

GLYFADA FREE PRESS • #14

13


Στη βίλα του Αλκιβιάδη

Τατάκη

Σ’ αυτό το σπίτι πέρασα τα πιο όμορφα χρόνια μου. Θυμάμαι την Καραπάνου που ήταν ένας έρημος δρόμος. Πήγαινα τότε με το ποδήλατό μου σ’ ένα όμορφο, παραμυθένιο σπιτάκι που είχε μια κυρία Κτενά. Από εκεί περπατάγαμε και πηγαίναμε ακριβώς κάτω από τον Άγιο Κωνσταντίνο που είχε μια αμμουδιά. Εκεί είχαμε απόχες, ψαρεύαμε, μαζεύαμε κοχύλια κι ύστερα γυρίζαμε στο σπίτι και το απόγευμα κατεβαίναμε στο καφενείο του Ζαβολέα, που ήταν η έξοδός μας, να πιούμε λεμονάδα. Θυμάμαι την παλιά αγορά στην πλατεία χωρικών που ήταν χωμάτινη και μόλις ερχόμασταν το καλοκαίρι, πηγαίναμε στο παντοπωλείο του Μαγουλά να αγοράσουμε σαγιονάρες κι όλα τα καλοκαιρινά μας εφόδια. Θυμάμαι του Τρακάδα όπου τρώγαμε, τα παραλιακά του Καράχου, του Ζέρβα, τον Ψαρόπουλο. Η ζωή ήταν στην παραλία. Μεγαλώνοντας θυμάμαι τα σινεμά, ήταν το φοβερό της Γλυφάδας αυτό, ότι είχε τόσα σινεμά, και πηγαίναμε σχεδόν κάθε βράδυ και τις ποδηλατάδες μέχρι την Βούλα και στον κρεμασμένο λαγό που τότε ήταν ιστορία να πας, επάνω στο βουνό. Θυμάμαι τους βοσκούς που κατέβαιναν με τα πρόβατα εδώ και τους στρατώνες στο δάσος πριν διαμορφωθεί το γκολφ. Αυτό το σπίτι το επέλεξα πλέον ως μόνιμη κατοικία μου. Όταν ήμουν στο Λονδίνο ερχόμουν εδώ τα καλοκαίρια και το Πάσχα. Μόλις εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Ελλάδα, αποφάσισα να κάνω μια μεγάλη επισκευή, να βάλω θέρμανση, καινούρια υδραυλικά, να ανακαινίσω τα μπάνια και να το κάνω ένα σύγχρονο σπίτι. Βέβαια το σπίτι δεν άλλαξε. Σκεφτείτε ότι αυτά τα κουφώματα είναι τα ίδια από τότε που κατασκευάστηκε, από το 1924 και δεν έχουν πάθει τίποτα».

Αν τα σπίτια είχαν ψυχή κι αν μπορούσαν να μιλήσουν με την αίσθηση που σου δίνουν, τότε το σπίτι του Τατάκη, της Λίας Δανιόλου τώρα πια, θα μιλούσε για ιστορίες φιλίας, αγάπης και προσφοράς. Ένα όμορφο αρχοντόσπιτο, τόσο ανοιχτό και διάφανο, τόσο σεμνό μέσα στην ομορφιά του, που σε κάνει τελικά να πεις, ναι, έχει ψυχή. Τις ψυχές των ανθρώπων που το έκτισαν με σεβασμό, το κατοίκησαν με σεβασμό και το κατοικούν.

Οικογενειακή φωτογραφία στην σκάλα του σπιτιού, σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα 14

GLYFADA FREE PRESS • #14


Luxury Services Handmade Carpets Κέντρο Συντήρησης Χαλιών Καθαρισμός • Επιδιόρθωση Ξεβαμμένο • Φιστόνι Κρόσια χαλιών Και 100% silk χαλιά, Περσικός τρόπος από ειδικευμένους τεχνίτες

Αλλαγή των παλιών χαλιών σας! Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα 166 75 Τηλ. 210 9630 922, 210 9604 206, 6978 580189 GLYFADA FREE PRESS • #14

15


ID

Ένας βετεράνος πολιτικός σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση

Η πρόσκληση για συνέντευξη έγινε με την προϋπόθεση να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο εκτός από πολιτική. Και είναι πρόκληση να μην αναφερθείς στην πολιτική, όταν έχεις απέναντί σου το τελευταίο εν ζωή ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, έναν άνθρωπο που έχει διατελέσει πέντε φορές Υπουργός και μάλιστα σε Υπουργεία σημαντικά όπως αυτό του Εμπορίου, της Παιδείας, της Εθνικής Αμύνης και της Δικαιοσύνης, δύο φορές υφυπουργός, Ευρωβουλευτής και έχει συμπληρώσει θητεία 48 ετών στη σειρά, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έναν άνθρωπο, εν ολίγοις, για τον οποίο η πολιτική υπήρξε όλος ο βίος του. Κι όμως, με τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη μπορεί κανείς να μιλά ατέλειωτες ώρες για τον πολιτισμό, την τέχνη, την αρχαιολογία, την αγροτική ζωή ακόμα, χωρίς να πλήξει ούτε στιγμή. Η διάθεσή του για δημιουργία ανεξάντλητη, οι γνώσεις του θαυμαστές και η συντροφιά μαζί του ένα μάθημα ζωής. Ανεξάρτητα από τις απόψεις του και τις απόψεις μας για την πορεία του στην πολιτική ζωή του τόπου, διαπιστώσαμε ότι ένας άνθρωπος τόσο δημιουργικός όσο ο συνομιλητής μας, διατηρεί την τάση του για αρίστευση σε οτιδήποτε είναι αυτό με το οποίο θα καταπιαστεί. Ακόμα και στην παραγωγή ελαιόλαδου ή την οινοποιία. Τελικά η κουβέντα στράφηκε και στην πολιτική. Ήταν αναπόφευκτο.

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

ο Λάκωνας

Το ραντεβού μας, μεσημεράκι στο T-Square. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης δεν παίζει γκολφ, ωστόσο εδώ συναντιόταν πολύ συχνά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

“Δεν συζητάω για τον σεβασμό, την εκτίμηση, τον θαυμασμό που έτρεφα για τον Καραμανλή. Ότι είμαι σαφώς επηρεασμένος από την πολιτική σκέψη του,

δεν υπάρχει θέμα”. Αρχίζουμε λοιπόν την κουβέντα μας με μνήμες απ’ τον χώρο του Γκολφ.

- Γινόταν η εξής ιεροτελεστία. Ο Καραμανλής ερχόταν κι έπαιζε γκολφ. Εμείς μαζευόμασταν στο σαλόνι, πριν πάμε στην τραπεζαρία. Εκεί λοιπόν ερχόταν καταϊδρωμένος, καθόταν, έπινε το ουίσκυ του κι ύστερα πήγαινε άλλαζε και πηγαίναμε όλοι μαζί στην τραπεζαρία. Μία φορά λοιπόν ήμουν στο σαλόνι δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι. Τότε μου διηγήθηκε πώς γράφτηκαν τα “Παιδιά του Πειραιά”, που δεν ήταν, όπως έλεγε, το αγαπημένο του τραγούδι. Το πιο αγαπημένο του τραγούδι, όπως έμαθα τότε, ήταν ‘’Ο κυρ-Αντώνης’’. Το πιο αγαπημένο του δε ολοκληρωμένο έργο ήταν η “Μελισσάνθη”, που αφορά τα βιώματά του στην κατοχή και στο οποίο έχει γράψει ο ίδιος και τους στίχους και τη μουσική. Αυτό αγαπούσε. Για τα παιδιά του Πειραιά μου είπε: “Το σιχαίνομαι! Με παίδεψε αυτό το τραγούδι”. Και μου διηγήθηκε ότι όταν ανέλαβε την μουσική για το “Ποτέ την Κυριακή”, κάθε βράδυ, -βράδυ πάντα έγραφε μουσική ο Μάνος-, η μάνα του του έφτιαχνε ένα μεγάλο θερμός με καφέ, καθόταν στο πιάνο, αλλά δεν του ‘βγαινε τίποτα. Το ‘κλεινε το πιάνο, έβγαινε πήγαινε για κρασοποσία, τσίπουρο, ξαναγυρνούσε, πάλι τίποτα. Έτσι το έργο κόντευε να τελειώσει και δεν είχε βγει η μουσική. Οπότε ένα βράδυ, στη μία η ώρα, έκατσε στο πιάνο και μόλις έκατσε ήρθαν οι πρώτες νότες. Στις τρεις το πρωί τηλεφώνησε στην Μελίνα που ήρθε με την πυζάμα της και μια ρόμπα για να ακούσει. “Κάτσε μωρή εδώ δίπλα”, της είπε, “να δω, μπορείς να το βγάλεις αυτό;” Κι έτσι έγιναν τα Παιδιά του Πειραιά. - Με την Μελίνα τί σχέσεις είχατε; - Απλώς τη γνώριζα. Έγινε όμως το εξής. Όταν η Μελίνα έκανε την γνωστή δήλωση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ήμασταν σ’ ένα σπίτι με πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας, οπότε όλοι έλεγαν ότι η Μελίνα πέταξε απλά ένα πυροτέχνημα. Εγώ, χειρότερος

16

GLYFADA FREE PRESS • #14

απ’ όλους, τους είπα τότε ότι η Μελίνα είναι το alter ego του Ανδρέα, αυτού του δημοκόπου, κι άλλα πολλά εναντίον της. Όταν το θέμα πήγε στη Γενική Συνέλευση της Unesco στο Μεξικό και βγήκε ομόφωνη απόφαση για την επιστροφή των μαρμάρων, πήγα στο υπουργείο και της είπα “Μελίνα σε αδίκησα και θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη”. Θυμάμαι φορούσε ένα άσπρο φόρεμα, σηκώθηκε απ’ το γραφείο, με αγκάλιασε, με φίλησε και μου είπε “Τουλάχιστον εσύ είσαι άρχοντας”. “Δεν είμαι άρχοντας”, της είπα, “απλά έκανα λάθος γιατί πραγματικά έσπειρες κάτι που μπορεί να βγάλει καρπό”. Κάποια στιγμή λοιπόν με είδε στη Βουλή και μου είπε “Ποτέ δεν μου έχεις ζητήσει τίποτα εσύ”. “Δεν θέλω κάτι Μελίνα μου”, της είπα, “και δεν θέλω να σε απασχολώ. Θέλω μόνο να προσέξεις τον Μυστρά”. Και έτσι έδειξε ένα ενδιαφέρον και συνέχισε τα έργα στον Μυστρά, τα οποία είχα αρχίσει εγώ... αλλά ο Μυστράς, είναι άλλη ιστορία. Άρχισε έτσι: Σε μια κρίση με την Τουρκία, ενώ ήμουν Υπουργός Παιδείας, ο Καραμανλής φοβήθηκε ότι θα μας εκβιάσουν με σκληρά μέτρα κατά του Πατριαρχείου. Με κάλεσε λοιπόν και μου είπε ότι αν αποφάσιζαν να κρατήσουν τυπικά την έδρα τους εκεί αλλά να έχουν και κάπου αλλού δεύτερη έδρα, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι έτοιμη να τους υποδεχτεί. Αφού απέρριψα για πρακτικούς λόγους το Άγιο Όρος και την Πάτμο, έγραψα μια επιστολή με την οποία πρότεινα στον Καραμανλή τον Μυστρά και στην οποία, αφού του εξέθετα τα επιχειρήματα, κατέληγα λέγοντας ότι θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι είμαι επηρεασμένος λόγω της καταγωγής μου από την περιοχή. Δεν πέρασαν δυο ώρες και ο Καραμανλής με πήρε και μου είπε να φύγω αμέσως για τον Μυστρά για να τον ενημερώσω τι πρέπει άμεσα να γίνει. Έτσι άρχισε η συντήρηση των


Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός είναι οι δύο πιο σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας. βυζαντινών εικόνων του εκκλησιών του Μυστρά, που έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία. Μετά, αποφασίστηκε η αναπαλαίωση του Ανακτόρου του Παλαιολόγου. Αλλά όταν έφυγα από το Υπουργείο, το έργο αυτό σταμάτησε. Αυτό είπα της Μελίνας, η οποία πραγματικά αποφάσισε την ανέγερση του Ανακτόρου η οποία, -περιττό να σας πω-, άρχισε το 1984 και ακόμα, το 2015, δεν έχει τελειώσει. Έχουν δοθεί πολλά χρήματα διότι το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Προφανώς τα χρήματα κατασπαταλήθηκαν. Καταλαμβάνομαι από απελπισία για το μέλλον του τόπου μας αν συνεχίσουμε έτσι... - Μιλάτε για κακοδιαχείρηση. Αν εσείς, σε τόσα Υπουργεία δεν μπορέσατε να κάνετε κάτι, ποιός θα μπορούσε; - Απ’ όπου πέρασα αυτό έκανα. Διόρθωνα κακώς κείμενα. Κι ο επόμενος, του ίδιου ή άλλου κόμματος, τα έπαιρνε πίσω. Στην Παιδεία έγινε μια κοσμογονία τότε στη σχολική στέγη. Χτίστηκαν 11.000 σχολικές αίθουσες που ανακούφισαν αισθητά το μεγάλο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Ο χώρος μίας συνέντευξης δεν επιτρέπει πλήρη ανάπτυξη του πολυσχιδούς έργου που επιτελέστηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την τετραετία 1989-1993. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι όλα τα

πολεμικά μας πλοία αντικαταστάθηκαν με πολύ νεότερης ηλικίας πολεμικά σκάφη, ενώ το ίδιο συνέβη και στο αρματικό μας δυναμικό. Και όλα αυτά με ελάχιστα χρήματα. Παράλληλα έλαβα ριζοσπαστικά μέτρα, όπως η ανάγνωση των εφημερίδων μέσα στα στρατόπεδα, η εισαγωγή των γυναικών στις στρατιωτικές σχολές κα. Επίσης είχα επισκεφθεί τότε πάρα πολλά στρατόπεδα αλλά και συνοριακά φυλάκια λύνοντας επί τόπου τα προβλήματα που υπήρχαν. Θυμάμαι όταν επισκέφθηκα το Αγαθονήσι οι 102 κάτοικοι του ακριτικού νησιού με παράπονο μου είπαν ότι όταν έχει φουσκοθαλασσιά δεν έρχεται το καραβάκι από τη Σάμο και έτσι δεν τρώνε ψωμί. Και αυτό τον χειμώνα μπορεί να συμβεί πολλές μέρες. Σε εβδομάδες χτίστηκε το οίκημα και τοποθετήθηκε ο φούρνος με πρωτοβουλία και δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Έχουμε τα μάρμαρα και το κλίμα μας.

Τότε έγιναν και είχαν μεγάλη επιτυχία, οι μεγάλες συναυλίες σε ακριτικές περιοχές για τα στρατευμένα παιδιά μας αλλά και τους κατοίκους στις οποίες προσφέρθηκαν και συμμετείχαν αφιλοκερδώς ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μούσχουρη στην Κόνιτσα και στο Καστελόριζο, ο Σαββόπουλος στη Μυτιλήνη, ο Ξαρχάκος, ο Μπιθικώτσης και άλλοι κορυφαίοι καλλιτέχνες μας. GLYFADA FREE PRESS • #14

17


Ιωάννης Βαρβιτσιώτης

ο Λάκωνας η πολιτική, η ανθρωπιστική και η ηθική στην Αθήνα είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτη. Κι έτσι έχω αποσυρθεί στο Μυστρά όπου μυρίζω τη γη. Είναι μεγάλο πράγμα αυτή η επαφή με τη γη. Εμένα μ’ αρέσει πάρα πολύ, όχι να την βλέπεις αφ’ υψηλού, αλλά να ζεις τη γη. Να ζεις την καρποφορία της, να δεις αυτό το μικρό που σπέρνεις πώς μεγαλώνει. Είναι μια ολόκληρη σύνδεση του ανθρώπου με κάτι που ο ίδιος φτιάχνει. - Και βγάζετε καλό λάδι; - Λένε ότι είναι από τα πολύ καλά. Και δεν βγάζω μόνο λάδι αλλά και κρασί το οποίο είναι πάρα πολύ καλό και του οποίου η ιστορία είναι η ακόλουθη.

Η πολιτική δεν έχει μόνο ζήτω. Έχει και γιούχα. - Πώς και δεν αναλάβατε ποτέ το Υπουργείο Πολιτισμού; - Είναι μεγάλο μου παράπονο. Το ήθελα πολύ. Όσοι πέρασαν δυστυχώς από το Υπουργείο Πολιτισμού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανείς δεν το αγάπησε. Όλοι το έβλεπαν σαν ένα σκαλοπάτι να πάνε σε καλύτερο Υπουργείο. Λες και το Υπουργείο Πολιτισμού είναι παρακατιανό. Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός είναι οι δυο πιο σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας. Έχουμε τα μάρμαρα και το κλίμα μας. - Και την θάλασσά μας. Πώς κρίνετε τον Μιλτιάδη ως Υπουργό Ναυτιλίας; - Λένε ότι ήταν καλός. Δεν ξέρω, αλλά έτσι λένε. - Είχατε την φιλοδοξία να συνεχίσουν τα παιδιά σας το έργο σας; Χαίρεστε που ο Μιλτιάδης είναι πολιτικός; - Ο Μιλτιάδης το ήθελε μόνος του. Θυμάμαι, όταν ήμουν Υπουργός Παιδείας, ο Μιλτιάδης ήταν στην Ε’ Δημοτικού κι ανησυχήσαμε γιατί είχε φτάσει εννιάμιση το βράδυ κι έλειπε απ το σπίτι. Μας ήρθε λοιπόν στις δέκα κατάκοπος και ματωμένος γιατί έκανε... αφισοκόλληση. Δεν πίεσα κανέναν λοιπόν να γίνει πολιτικός, ωστόσο με ικανοποιεί ότι το όνομα συνεχίζεται από το 1835 που μπήκε ο πρώτος Βαρβιτσιώτης στη Βουλή. Κι αυτό συνεχίζεται μέχρι τώρα. Δεν υπήρξε Ελληνική Βουλή χωρίς Βαρβιτσιώτη. Μάλιστα εγώ έτυχα στις βουλές του 1961, 1963 και 1964 με δεύτερο Βαρβιτσιώτη, τον Νικηταρά, μακρινό μου θείο, βουλευτή Λακωνίας. - Στην Λακωνία και μάλιστα στον Μυστρά περνάτε πλέον το περισσότερο χρόνο σας; - Πράγματι. Τώρα ευτυχώς ζω περισσότερο στο Μυστρά. Και είμαι εκεί γιατί πλέον η ατμόσφαιρα,

18

GLYFADA FREE PRESS • #14

Όταν έφτιαξα τ’ αμπέλι, την πρώτη χρονιά βγήκε ένα καλό σπιτικό κρασί, τίποτα παραπάνω. Την δεύτερη χρονιά δεν ήταν τόσο καλό το κρασί και την τρίτη χρονιά έγινε ξύδι. Οπότε αποφάσισα να σταματήσω. Τρία τέσσερα χρόνια λοιπόν μετά, ούτε που είχα μαζέψει τα σταφύλια, οπότε ένα μεσημέρι τρώμε μ’ έναν συνάδελφο Γάλλο Ευρωβουλευτή στο εστιατόριο της Ευρωβουλής και μας φέρνουν το κρασί του μαγαζιού. Μόλις το έβαλα στο στόμα μου έκανα έναν μορφασμό διότι ήταν απαράδεκτο. Συμφώνησε κι αυτός μαζί μου. Του είπα λοιπόν τότε τη δική μου ιστορία και εκείνος μου αποκάλυψε ότι ήταν μεγάλος οινοπαραγωγός της Γαλλίας! Ήρθε λοιπόν στον Μυστρά, έδωσε οδηγίες για την σωστή συλλογή του καρπού -είναι μια ολόκληρη επιστήμη!-, μετά πήγαμε και στο οινοποιείο όπου έδωσε σαφείς οδηγίες πώς να βγει το κρασί... Και βγήκε ΤΟ κρασί! - Αν δεν ήσασταν πολιτικός, τί θα θέλατε να είστε; - Αρχαιολόγος. Άλλωστε, η άλλη μου μεγάλη απασχόληση ήταν τα 24 ημίωρα φιλμ που είχα κάνει στην τηλεόραση για τις αρχαιολογικές περιηγήσεις μου, τα οποία παίχτηκαν πολλές φορές από το Κανάλι της Βουλής και την ΕΤ2. Είναι επισκέψεις μου σε αρχαιολογικούς χώρους λιγότερο γνωστούς. Μαζί με τον αρμόδιο αρχαιολόγο, περιηγούμασταν τον χώρο και γινόταν μια συζήτηση. Όταν είχα πάει στην αρχαία Μεσσήνη, εκεί ο εξαίσιος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης είχε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια η οποία όμως δεν είχε γίνει γνωστή. Αφού παίχτηκε το φιλμάκι στην τηλεόραση, με πήρε ο Θέμελης και μου είπε: “Ξέρετε τί δώρο μου κάνατε; Μέχρι τώρα γίνονταν 3-4 επισκέψεις πούλμαν την εβδομάδα. Τώρα μου έρχονται γύρω στα δέκα!” - Είστε φιλότεχνος; - Ναι, μ’ αρέσει να βλέπω τις σύγχρονες τάσεις. Παρακολουθώ τις εκθέσεις. Έχω και πολλούς φίλους ζωγράφους. Είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένοι με τον Τέτση, με τον Σόρογκα, με τον Φασιανό, ο οποίος μου έχει κάνει και το πορτραίτο. Ο Σόρογκας, ο οποίος επίσης κατά την άποψή μου είναι πολύ μεγάλος, είχε ασχοληθεί μία περίοδο με την αγιογραφία και μου είχε χαρίσει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

μπροστά απ’ του Ψαρόπουλου που ήταν κάτι μικρά πεζουλάκια βγάζαμε τα χταπόδια με το χέρι. Ήταν παράδεισος η Γλυφάδα. Τώρα έγινε πολιτεία κι έχει τα προβλήματα των πολυάνθρωπων πολιτειών. - Σας στεναχώρησε το ότι δεν εξελέγη Δήμαρχος ο Μιλτιάδης; - Εγώ ήμουν αντίθετος στο να κατέβει. Κοίταξε, όταν θες να είσαι σωστός πολιτικός πρέπει να ξέρεις ότι η πολιτική δεν έχει μόνο ζήτω. Έχει και γιούχα. Εγώ πιστεύω ότι θα ήταν καλός Δήμαρχος. Βέβαια τελικά του βγήκε σε καλό γιατί έγινε Υπουργός. - Υπάρχουν φιλίες στην πολιτική; Εγώ έχω φίλους που με έχουν στηρίξει από το 1961, ασφαλώς υπάρχουν. Όμως η φιλία δεν είναι μονόδρομος. Κάτι που δεν μπορούν να καταλάβουν οι πολιτικοί είναι ότι δεν μπορεί να σ’ αγαπάει μόνο κάποιος και να είναι φίλος σου. Πρέπει κι εσύ να είσαι φίλος μ’ αυτόν. Που σημαίνει ότι πρέπει να του συμπαραστέκεσαι και στις καλές και στις κακές του μέρες. Δεν ξέρω αν το κάνουν αυτό όσοι λένε ότι δεν υπάρχει φιλία. Εγώ ξέρω ότι υπάρχει φιλία και φίλοι αφοσιωμένοι. Που δεν τους έχω κάνει ποτέ τίποτα και είναι φίλοι μου. Εγώ είχα μία τακτική να παίρνω το αυτοκίνητό μου, το δικό μου αυτοκίνητο, χωρίς κανέναν, μόνος μου ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης και κάθε Κυριακή πήγαινα σ ένα καφενείο της περιφέρειάς μου κι έμπαινα μέσα. Ήθελα να μιλήσω με τον κόσμο. Να αφουγκραστώ τα προβλήματα του κόσμου. Τώρα το κάνουν; Δυστυχώς νομίζουν ότι θα μάθουν τα προβλήματα με την επαφή δια της τηλεοράσεως. Άψυχη επαφή. - Ποιό συμβάν σας έχει συγκινήσει περισσότερο σε όλα αυτά τα χρόνια; Εκείνο που με συγκλόνισε ήταν όταν ήμουν Υπουργός Εθνικής Αμύνης, το 91, κι από λάθος του κυβερνήτη, η μοιραία Ντακότα έπεσε στο όρος Όθρυς και σκοτώθηκαν 79 νεαρά παιδιά. Σμηνίτες. Άλλο τί άκουσα τότε, λες κι εγώ ήμουν ο κυβερνήτης, λες κι εγώ έφταιγα. Δεν μ’ ένοιαζε τί έγραφαν ορισμένοι δημοσιογράφοι. Το συμβάν με έφερε στη θέση του γονιού που έχασε το παιδί του. - Και η πιο ευχάριστη στιγμή σας στη πολιτική; Όταν ο Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου έδωσε , πριν από δύο χρόνια, τον Μεγαλόσταυρο, ένα από τα μεγαλύτερα Ελληνικά παράσημα. - Είχατε σχέσεις φιλίας και εκτίμησης με πολιτικούς της αντίπερα όχθης; Πρώτα απ όλους με τον Λεωνίδα Κύρκο, που είχαμε εκτίμηση και συχνή ανταλλαγή απόψεων. Και μετά με τον Γρηγόρη Φαράκο. Ήταν δύο άνθρωποι που ενώ ανήκαν σε τελείως διαφορετικό χώρο, μπορούσα πολύ άνετα να συζητήσω μαζί τους.

- Με τη Γλυφάδα ποιά είναι η σχέση σας;

- Πώς βλέπετε την πορεία της Νέας Δημοκρατίας σήμερα;

Στην Γλυφάδα μεγάλωσα. Ήρθαμε εδώ το 1947, τότε που δεν υπήρχε ούτε ένα μέτρο ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Ήταν ένα μικρό ωραίο χωριό. Τα καλοκαίρια μαζευόταν όλη η παρέα στο καφενείο του Ζαβολέα και δίπλα ήταν ο κινηματογράφος Μαϊάμι. Εκεί πηγαίναμε τα απογεύματα. Τα πρωινά πηγαίναμε σ’ έναν τεράστιο ωραίο αμμόλοφο που είχε στην μετέπειτα πλαζ της Γλυφάδας ενώ

Χρειάζονται τομές. Και δεν ξέρω εάν η παρούσα ηγεσία θέλει να τις κάνει. Διότι δεν μπορούμε να πάμε με τις ιδέες τις παλιές, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό και να βρούμε τί είμαστε, πού θέλουμε να πάμε και ποιό είναι το όραμά μας. Και βεβαίως να αναγνωρίσουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Για να βελτιωθούμε.


BUSINESS

Η “άνοιξη” της ασφαλιστικής αγοράς στα νότια

Guest Hall - FARANTOURIS financial advisors

Μια μεγάλη ασφαλιστική συμμαχία στη Γλυφάδα Τα νότια προάστια μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν άμεσα από το νεοσύστατο γραφείο της εταιρείας Guest Hall - FARANTOURIS financial advisors που άνοιξε στην Γλυφάδα, οδό Κύπρου 64 και Γρηγορίου Λαμπράκη, στον 1ο όροφο, στον χώρο που γνωρίζουμε ως Guest Hall. Ο Γλυφαδιώτης επιχειρηματίας κύριος Πέτρος Βλαντής, ιδιοκτήτης του χώρου, ξεκίνησε συνεργασία με δύο από τα πλέον επιτυχημένα ονόματα της ασφαλιστικής αγοράς, δύο επαγγελματίες που επί 27 χρόνια έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση στον τομέα τους για το ήθος, την ακεραιότητα, τη γνώση και την ασφαλιστική τους συνείδηση: • Την κυρία Φωτεινή Νικητέα, σύμβουλο ανάπτυξης εταιρειών, με εμπειρία δίπλα σε δυνατούς και αξιόλογους Προέδρους όπως τον κύριο Φωκίωνα Μπράβο. Σήμερα η κυρία Νικητέα είναι Σύμβουλος Ανάπτυξης της γαλλικής ασφαλιστικής εταρείας CNP με Γενικό Διευθυντή τον κύριο Δημήτρη Σπανό και Διευθυντή Πωλήσεων τον κύριο Ιούλιο Κωνσταντίνου. • Τον κύριο Δημήτρη Φαραντούρη, καταξιωμένο και βραβευμένο ασφαλιστή της Interamerican επί σειρά ετών, ιδρυτή της FARANTOURIS financial advisors. Το Guest Hall - FARANTOURIS financial advisors συνεργάζεται αποκλειστικά για τα προγράμματα Ασφάλισης Υγείας (νοσοκομειακά προγράμματα) με την γνωστή γαλλική εταιρεία CNP, την πρώτη εταιρεία στη χώρα της σε ασφαλίσεις προσώπων. Ο όμιλος CNP, η CNP Ζωής και το Guest Hall - FARANTOURIS financial advisors εγγυώνται άψογη εξυπηρέτηση, επαγγελματισμό και αξιοπιστία στην ασφαλιστική επιλογή σας. Το Guest Hall - FARANTOURIS financial advisors σας εγγυάται επίσης το χαμηλότερο κόστος σε κάθε ασφάλεια: υγείας, σύνταξης, αυτοκινήτου, σκαφών, κατοικίας και επαγγελματικού χώρου. Με προτάσεις από τις 20 και πλέον ελληνικές και ξένες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν, θα σας υποδείξουν τα καλύτερα ομαδικά προγράμματα που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σας. Με την υποστήριξη των ασφαλιστών του Guest Hall -FARANTOURIS financial advisors, μπορείτε να εξασφαλίσετε αξιοπρεπή σύνταξη και αξιοπρεπή νοσηλεία σε οποιοδήποτε νοσοκομείο εντός και εκτός Ελλάδας, χωρίς την τροχοπέδη του υψηλού κόστους. Η πολυετής εμπειρία των στελεχών του, η εξειδίκευσή τους και η προσήλωσή τους στον ασφαλιστικό κλάδο, σας υπόσχονατι “εξυπνη” προστασία με καλύψεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Αν σκέφτεστε σοβαρά την ασφάλεια σας, μια βόλτα από το Guest Hall - FARANTOURIS financial advisors μπορεί να σας δώσει λύσεις! Guest Hall FARANTOURIS financial advisors Κύπρου 64 και Γρ. Λαμπράκη, Γλυφάδα 1ος όροφος (Guest Hall), Τηλ.: 210 89 42 744

GLYFADA FREE PRESS • #14

19


GOURMET

Το αγαπημένο all day στέκι της Γλυφάδας εμπλουτίζει το menu του με νέες, “γήινες” γεύσεις!

Ανακαλύψτε τους νέους γευστικούς θησαυρούς της Γης

Γνωρίσαμε την εκλεκτή κουζίνα της Γης μέσα από τα υπέροχα ροφήματα και πρωινά της, τη μεγάλη ποικιλία υγιεινών smoothies, τα καταπληκτικά γλυκά και τις πεντανόστιμες σαλάτες της. Τώρα, μέσα από τον νέο, εμπλουτισμένο της κατάλογο, μπορείτε να επιλέξετε πρωτότυπα και χορταστικά γεύματα που θα σας εξοικειώσουν ευχάριστα με τον υγιεινό κόσμο της raw vegan διατροφής! Ελάτε με το laptop σας στη Γη: απολαύστε τον καφέ ή το ρόφημα σας και αφοσιωθείτε στη δουλειά σας, σερφάροντας στο internet μέσα από το ταχύτατο wifi της Γης!

Πίτσα με σάλτσα τομάτας, με “τυρί” κρέμα από κάσσιους, πέστο βασιλικού με φιστίκια Αιγίνης, ποικιλία από καραμελωμένα λαχανικά σε μπαλσάμικο και σιρόπι σφένδαμου. Σας ανοίξαμε την όρεξη; Και πού να δοκιμάσετε και τα Burritos σε τορτίγια από καλαμπόκι, μπανάνα και κόκκινη πιπεριά, ή το Βελουτέ Porcini με καραμελωμένα μανιτάρια και κρέμα κάσιους, κι ένα πλήθος ακόμη νέων γευστικών προτάσεων που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο! Στον νέο κατάλογο, θα βρείτε από μπουκίτσες και συνοδευτικά για το κρασί σας, μέχρι πίτσες, σούπες και τάρτες,όλα παρασκευασμένα με γνώμονα τον συνδυασμό της raw vegan φιλοσοφίας με τη νοστιμιά και την απόλαυση! Τώρα μάλιστα που καλοκαιριάζει, η Γη προτείνει νέες γλυκές απολαύσεις όπως το Banana Split με παγωτό σοκολάτα, η Τάρτα με κρέμα λεμονιού και αβοκάντο με φρεσκοκομμένα φρούτα και πολλές ακόμη γεύσης που θα ξετρελλάνουν μικρούς και μεγάλους! Όλα τα πιάτα της Γης ετοιμάζονται καθημερινά στο παρασκευαστήριό της, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της raw vegan διατροφής. Και το προσωπικό της Γης, από την κουζίνα μέχρι το σέρβις, είναι όλοι φιλικότατοι και πάντα στη διάθεση σας, να σας εξυπηρετήσουν με το χαμόγελο στα χείλη! Γή Γρ. Λαμπράκη 69 , Τηλ.: 2109648512, 2109648514

20

GLYFADA FREE PRESS • #14

Γή / Yi

Δοκιμάστε οπωσδήποτε την υπέροχη τάρτα με μανιτάρια μαριναρισμένα σε λεμόνι, ρίγανη, μαΐντανό και σκόρδο, με λιαστές τομάτες και πιπεράτη baby ρόκα, σε vegan raw βάση!


Bourbon

Hama Radio Nexus Holy Spirit

ΑΦΙΕΡΩΜΑ [με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ]

BeeRock

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ της Γλυφάδας

Amigos Opus

Το Glyfada Free Press παρουσιάζει τις καλύτερες μπάρες της πόλης Living Speak Easy

Momix Ark

GLYFADA FREE PRESS • #14

21


Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ της Γλυφάδας

Νυχτοπερπατήσαμε Νυχτοπερπατήσαμε στα στα στέκια στέκια της της Γλυφάδας Γλυφάδας αναζητώντας αναζητώντας τα τα καλύτερα καλύτερα ποτά ποτά της της πόλης. πόλης. Κατηφορίζοντας Κατηφορίζοντας από από τη τη λεωφόρο λεωφόρο Βουλιαγμένης Βουλιαγμένης προς προς παραλία, παραλία, ανακαλύψαμε ανακαλύψαμε κλασικές κλασικές ροκ ροκ μπάρες μπάρες και και δυνατά δυνατά live live stages, stages, trendy trendy κοκτεϊλάδικα, κοκτεϊλάδικα, all all day day bars bars με με ιδιαίτερο ιδιαίτερο στυλ στυλ και και ψαγμένα ψαγμένα μενού, μενού, χαρούμενα χαρούμενα νεανικά νεανικά μπαράκια μπαράκια με με φιλόξενες φιλόξενες αυλές, αυλές, ροκόμπαρα ροκόμπαρα για για τρελές τρελές μπυροποσίες μπυροποσίες και και “μοριακά” “μοριακά” κοκτέιλ κοκτέιλ να να τα τα πιείς... πιείς... στο στο κουτάλι! κουτάλι! Τα Τα δοκιμάσαμε δοκιμάσαμε όλα όλα πριν πριν από από εσάς εσάς και και σας σας τα τα προτείνουμε! προτείνουμε!

Eδώ και 8 χρόνια, στη συμβολή της Βουλιαγμένης με την Γρ. Λαμπράκη δεσπόζει το Bourbon Bar, η μεγαλύτερη μπάρα της Γλυφάδας κι ένα από τα αγαπημένα hot spots των νοτίων προαστίων. Η μοναδική glamour rock ατμόσφαιρα, τα εξαιρετικά live και η ενημερωμένη κάβα του, αποτελούν εγγύηση ότι θα απολαύσετε με την παρέα σας μία ανεπανάληπτη βραδιά.

Κατηφορίζοντας την Λαμπράκη συναντάμε το Hama που αγαπάμε για τα εκλεκτά του sushi, τον υπέροχο minimal-chic χώρο του και την lounge μουσική που δημιουργεί ιδανική ατμόσφαιρα. Στα συν είναι και το κομψό μπαράκι του, όπου ετοιμάζονται τέλεια κοκτέιλ για να συνοδεύσετε το γεύμα σας ή απλά να το απολαύσετε σκέτο στον ειδυλλιακό χώρο του Hama.

Στ πλ νέ da να κα πλ το ro κα

Σε ένα μπαρ όπως το Bourbon, κυρίαρχη θέση έχουν τα κλασικά ποτά και κοκτέιλ, ενώ για τα πιο ιδιαίτερα γούστα, ο κατάλογος διαθέτει αρκετά special cocktails.

Ο Γιώργος Γαϊτάνης, bartender με εμπειρία πολλών ετών, δημιουργεί τα τελευταία χρόνια όλα τα καταπληκτικά κοκτέιλ του Hama, στο ζεστό, cosy μπαράκι του εστιατορίου.

Το τη χο με με με αυ

Ανάμεσα τους ξεχωρίσαμε το δροσερό Cinna-Moon με βότκα, φρούτα του πάθους, σιρόπι κανέλας και χυμό πορτοκάλι & λάϊμ, το Love & Tears με παλαιωμένο ρούμι, σιρόπι elderflower & ginger, μαρμελάδα πορτοκάλι και χυμό lime, και το εξωτικό Cox Daiquiri με rum infused vanilla, φρέσκο ανανά και λάιμ. Όλα τα ποτά συνοδεύουν ιδανικά τα εξαιρετικά Bourbon Bites, τα μικρά ορεκτικά fingerfood δηλαδή, όπως γεμιστά ταρτάκια με καρότο και σπαράγγια, γαρίδες tempura, αλμυροί λουκουμάδες με κατίκι και ουζόμελο κ.α. BOURBON Bar • Concert Venue Δασκαρόλη 67, Τ.: 210 9647 600 BourbonBarGlifada

www.bourbonbar.gr

22

GLYFADA FREE PRESS • #14

«Το ποτό με τη μεγαλύτερη ζήτηση εδώ, είναι το Pornstar Martini» μας λέει, «επειδή η εξωτική γεύση του passion fruit αρέσει πολύ και ταιριάζει με το sushi. Πολύ δημοφιλές είναι και το Chilli Mango Martini που είναι αρκετά spicy και συνοδεύει ωραία τα φρέσκα sashimi, αλλά και το Tropical Feeling με μάνγκο και δύο ειδών ρούμι». Με μαύρο ρούμι είναι και το κοκτέιλ που μας φτιάχνει, το εξωτικό Jack Sparrow, που ολοκληρώνεται με φρέσκια μέντα και πορτοκάλι, ένα πραγματικά ωραίο ποτό που θα απογειώσει το αγαπημένο σας Hama sushi plate!

HAMA Japanese Fusion Bar Restaurant Γρηγ. Λαμπράκη 34, Τ.: 210 9600 595 HAMA Japanese Fusion Bar Restaurant

www.hamasushi.gr

Τα τη σα δρ Le se so Ja δυ κα πο αυ ju

Rad Αρ


e

ψό α

το ή ζει i

αι

nt

Στην καρδιά της Γλυφάδας, στην πλατεία Εσπερίδων, βρίσκουμε το νέο Radio Nexus, ένα καθαρόαιμο all day & night rock bar, όπου μπορείτε να απολαύσετε από τον πρωινό σας καφέ στη λιακάδα της πολυσύχναστης πλατείας, μέχρι το ποτό σας ως αργά το βράδυ, χαλαρώνοντας με indie και rock ήχους από γνωστούς dj’s και με τα καλύτερα Jack Daniels cocktails!

Στην οδό Λαοδίκης, τον ανερχόμενο δρόμο των πιο σοφιστικέ μπαρ της Γλυφάδας, το Holy Spirit κρατά τα σκήπτρα του πιο δημοφιλούς cocktail bar, με φανατικό κοινό όλων των ηλικιών, κόσμο που αγαπά τη διασκέδαση, τις ωραίες funk/soul μουσικές και φυσικά, τα διάσημα κοκτέιλ του βραβευμένου Ξαβιέ Μισαηλίδη.

Στην Πλατεία Νυμφών, δύο αδέλφια που αγαπούν τη ροκ και την μπύρα, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Ρασσιάς, έχουν δημιουργήσει ένα cool στέκι για τους απανταχού λάτρεις της... ξανθιάς θεάς. Στο BeeRock, μέσα από τις 50 ψαγμένες ετικέτες και τα 7 βαρέλια draft απ’ όλο τον κόσμο, είναι σίγουρο πως θα βρείτε την μπύρα που θα ικανοποιήσει τα δικά σας γούστα!

Το Radio Nexus θα το αγαπήσετε καταρχήν για την χαλαρή ατμόσφαιρά του. Ιδανικό για πρωινό χουζούρι στη λιακάδα, για φιλικές συναντήσεις με συνοδεία καφέ και σνακ ή για ένα εσπρεσάκι μετά το shopping, τις νύχτες θα σας ροκάρει με δυνατές μουσικές από dj’s ή live bands σε αυθεντικούς rock και blues ρυθμούς.

Ο Ξαβιέ, bartender και ιδιοκτήτης του Holy Spirit, διεκδίκησε πρόσφατα τη συμμετοχή του στον παγκόσμιο τελικό του BACARDI Legacy στο Σίδνεϊ, με το Chameleon, το περίφημο κοκτέιλ που έχει κερδίσει τις προτιμήσεις των Γλυφαδιωτών. Το Chameleon αποτελεί μια γλυκόπικρη πρόταση για μετά το φαγητό και περιέχει premium BACARDI superior, εξαιρετικό γαλλικό λικέρ αφροξυλιάς St. Germain, αρωματικά bitters και ένα ιδιαίτερο ιταλικό λικέρ από πεύκο. Το πεύκο, που από μόνο του αποτελεί ένα φυσικό φίλτρο νερού, συμβολίζει στο Chameleon το καθημερινό φιλτράρισμα των συναισθημάτων μας, που αποτελεί βασικό στοιχείο της δουλειάς ενός bartender.

Η αισθητική του BeeRock παραπέμπει σε american vintage, με μπάρα που φέρνει σε σαλούν και δυνατή ροκ μουσική που ξεχύνεται από γιγαντοοθόνες. Οι θαμώνες είναι κάθε ηλικίας και στυλ, ενώ για τα κορυφαία burgers του BeeRock, έρχεται κόσμος μέχρι και από τα βόρεια προάστια!

Τα “δυνατά” κοκτέιλ του Radio Nexus φέρουν την υπογραφή Jack Daniels και από αυτά σας προτείνουμε το δροσερό Lynchburg Lemonade με triple sec και lemon-lime soda και το εξαιρετικό Jack Julep με δυόσμο, bitters, lime και σιρόπι ζάχαρης, που σερβίρεται στο αυθεντικό μεταλλικό julep cup!

RadiO NEXUS Bar Αρτέμιδος 1 Πλ. Εσπερίδων, Τ.: 210 8943 580 Radio Bar

Να θυμίσουμε πως για κάθε κοκτέιλ Chameleon που παραγγέλνετε, ένα ευρώ από τα έσοδα πηγαίνει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Γλυφάδας. Γι’ αυτό αγαπάμε Chameleon, στηρίζουμε Holy Spirit και μαζί, και το καινούργιο “αδερφάκι” του, το Holy Chicken, ακριβώς απέναντι.

Εκτός από τις μπύρες, ο Γιώργος μας προτείνει και ιδιαίτερα κοκτέιλ, όπως το εντυπωσιακό, τρίχρωμο Beer Mimoza με μπύρα φράουλα, χυμό πορτοκάλι και λικέρ Hpnotiq, και το Beer Sangria, μια αποκλειστικότητα του Beerock με φανατικούς που το ζητάνε σε... κανάτες! Εντυπωσιακή σε γεύση αλλά και σε εμφάνιση είναι και η Drunk Marguerita που, ειδικά για το αφιέρωμά μας, ο Γιώργος ετοίμασε σε ποτήρι 2,5 λίτρων (!), όπου βύθισε δύο μπουκάλια La Trappe για να γίνει η σταδιακή μίξη μπύρας και τεκίλας. Ένα large κοκτέιλ, για large απόλαυση!

HOLY SPIRIT Cocktail Bar Λαοδίκης 42, Τ.: 210 8982 650

BEEROCK PUB Πλατεία Νυμφών 1, Τ.: 210 8983 301

Holy Spirit Cocktail Bar

Beerock

GLYFADA FREE PRESS • #14

23


Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Το Amigos, η αγαπημένη “μεξικάνικη γωνιά” στην πλατεία Νυμφών, κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας, αποδεικνύοντας πως η άριστη ποιότητα και η άψογη εξυπηρέτηση ανταμοίβονται πάντα από τον κόσμο. Πόσο μάλλον, όταν διαθέτει κι ένα μπαρ-ναό της τεκίλας, όπου γίνεται λαϊκό προσκύνημα στις πιο τέλειες Μαργαρίτες της πόλης -και όχι μόνο!

To Opus, το hot spot που εδώ και 5 χρόνια άλλαξε τα δεδομένα στον χάρτη της διασκέδασής μας, είναι αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα all day στέκια των Γλυφαδιωτών. Γνωστό για τα party του και τα live δημοφιλών καλλιτεχνών που ξεσηκώνουν το νεανικό κοινό του, φροντίζει πάντα να έχει πολύ καλό σέρβις, προσεγμένη κουζίνα και εξαιρετικά ποτά.

Στην πολύβουη Ζησιμοπούλου, έναν από τους πιο δημοφιλείς δρόμους της Γλυφάδας, το Living αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε ώρα της ημέρας. Στον ατμοσφαιρικό και φιλόξενο χώρο του, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή ένα νόστιμο πιάτο από την εξαιρετική κουζίνα του, ενώ το βράδυ το κέφι ανεβαίνει με γνωστούς guest djs σε δυνατές μουσικές επιλογές.

Το στ σε αν πο Ιδ κα μέ Π πά

Στην Tequileria του Amigos Γλυφάδας, ο Λευτέρης Πετρογεωργάκης ετοιμάζει με μαστοριά όλα τα απολαυστικά κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος bartender Στέλιος Παπαδόπουλος. Φρέσκα συστατικά όπως αγαύη, βατόμουρα, τζίντζερ, chilli peppers και grapefruit, μεταμορφώνουν την τεκίλα σε πλήθος απολαυστικές επιλογές.

Ο Ρεθυμνιώτης Μενέλαος Τζαμαντάκης, πρώην πολίστας του Πανιωνίου και νυν bartender του Opus, ετοιμάζει τα εξαιρετικά κοκτέιλ που φέρουν την υπογραφή του Αλέξανδρου Τσελεπή και του Δημήτρη Κοτσοβού. Ο ίδιος δηλώνει φανατικός του Rum Fashion (ρούμι με ζάχαρη και angostura bitter), ενώ αγαπά και τα κλασικά κοκτέιλ που έχουν μεγάλη ζήτηση στο Opus. «Εδώ ο κόσμος ζητά τα κλασικά, Pornstar, Daiquiri, Colada, Negroni... ενώ απ’ τον κατάλογό μας φεύγει πολύ το Koko!Riko, το Suspicious Mind και το αγαπημένο μου London’s Eye».

Στην εντυπωσιακή μπάρα του Living θα βρείτε τον Πέτρο Δανέζη, bartender με δέκα χρόνια εμπειρία και ειδίκευση στα κοκτέιλ. Ο Πέτρος εμπνέεται από τα κλασικά κοκτέιλ, τα οποία εμπλουτίζει με ελληνικά στοιχεία, με σκοπό, όπως μας λέει, να προκαλέσει τις αισθήσεις και να ξυπνήσει αναμνήσεις.

Στ το δύ ba ο Κε κα Χα αν σα πο

Εκτός από τις κλασικές Μαργαρίτες, ο Λευτέρης μας προτείνει το Chilli Tommy’s, με τεκίλα Jose Cuervo 100% αγαύης, φρεσκοστυμμένο lime και homemade chilli. Τέλεια συνοδεία για τα crispy tacos σας, τα φανταστικά enchiladas, τα nachos ή το burrito σας, θα σας κάνει να χορέψετε salsa και να αναφωνήσετε “Viva Mexico!” AMIGOS All Day Mexican Restaurant bar Κύπρου 65Α, Τ.: 210 8983 167 Amigos

www.amigos.gr

24

GLYFADA FREE PRESS • #14

Για εμάς, ο Μενέλαος επέλεξε να φτιάξει ένα κοκτέιλ από τον νέο κατάλογο του Opus που θα ισχύσει από την 1η Μαίου. Το Mayahuel όπως το ονόμασαν από τη μεξικάνικη θεότητα της αγαύης, περιέχει λευκή τεκίλα Don Julio, infused με τσίλι, σιρόπι ζάχαρης infused με βανίλια, apricot brandy και λεμόνι, και σερβίρεται με topping από πουρέ ανανά και mezcal που εγχύεται σταδιακά στο ποτό και το διαφοροποιεί, προκαλώντας ένα spicy παιχνίδισμα γεύσης. Απλά καταπληκτικό!

Μας ετοίμασε το hit του Living, ένα Black Jack με βότκα, μαστίχα, στυμμένο μανταρίνι & λεμόνι και lemon curd. «Είναι γλυκό ποτό, γι’ αυτό θα το πρότεινα για μετά το γεύμα. Η ευχάριστη γεύση του το κάνει μάλλον... γυναικείο ποτό» μας είπε, και μας το σέρβιρε πάνω σε... τραπουλόχαρτα! «Δημοφιλές κοκτέιλ μας είναι και το Great Gatsby, με γιαούρτι, μέλι, ρούμι, raspberry και λεμόνι. Το Waka-Waka επίσης, με λευκό, χρυσό και μαύρο ρούμι, στυμμένο λεμόνι, σιρόπι Tonka και φρέσκο ανανά. Αυτό θα έλεγα πως είναι πιο... αντρικό, γιατί έχει και λίγο αψέντι! Τέλος, προτείνω το Lady and the Tramp, με gin, kahlúa, μαστίχα, στυμμένο λεμόνι, σιρόπι από λεβάντα και αφρό από elder flower».

OPUS Inner Pleasure Μεταξά 48 & Πανδώρας 9, Τ.: 210 8980 050

LIVING Cafe Bar Restaurant Ζησιμοπούλου 10, Τ.: 210 89 80140

OpusGlyfada

www.opus-glyfada.gr

LivingGlyfada

www.lvng.gr

Απ πρ βό πο or απ άρ με πι για όμ

SP Ζη


το

k νι το

,

σό a

Το Speak Easy, ένας νέος προορισμός στη Ζησιμοπούλου, σας υποδέχεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με αναπαυτικά καθίσματα και φερφορζέ που παραπέμπουν σε φιλόξενη αυλή. Ιδανικό για πρωινό με την οικογένεια, καφέ ή ποτό στη διάρκεια της μέρας, αλλά και για ξεφάντωμα τις Παρασκευές & Σάββατα, στα ολονύκτια πάρτι στον χώρο του club.

Οι εμπνευστές του μοριακού bartending Άρης Χατζηαντωνίου και Θοδωρής Κουτσόβουλος, συνεχίζουν στο Momix Γλυφάδας στην παραλιακή, το επιτυχημένο concept που ξεκίνησαν στον Κεραμεικό. Σε έναν industrial χώρο με αυλή-street art και μουσικές από jazz έως electronica, δοκιμάσαμε τα πιο πρωτότυπα μοριακά cocktail, φτιαγμένα με φαντασία και... χιούμορ!

Με φόντο το ωραιότερο κομμάτι της Γλυφάδας -τον παλιό χώρο των Αστεριώντο ARK συνδυάζει, μαγευτική θέα, εξαιρετική αισθητική, υψηλού επιπέδου γαστρονομικές γεύσεις, μοναδικά cocktails και εξαιρετικά coffee blends. Ένας προορισμός για όλους αυτούς που αποζητούν υψηλή ποιότητα, εξαιρετικό σέρβις και προσιτές τιμές στο πιο ειδυλλιακό σημείο της νότιας Αθήνας.

Στο μπαρ της αυλής του Speak Easy, δύο “ψαγμένοι” bartenders, ο Δημήτρης Κεσεδόπουλος και ο Αντρέας Χαϊμαλάς, αναλαμβάνουν να σας ετοιμάσουν τα ποτά σας.

Οι έμπειροι bartendres του Momix Molecular Mixology Bar εκπαιδεύνται σε ειδικό Lab, λαμβάνουν μέρος σε επιστημονικά συνέδρια, σερβίρουν στο “Dinner in the sky”, και μας υπόσχονται μαγευτικά ταξίδια γεύσεων.

Στο bar, θα βρίσκουμε τα ευφάνταστα cocktails του Τεό Σπυρόπουλου, βραβευμένου ως κορυφαίο Έλληνα bartender για το 2014, άψογα εκτελεσμένα από τον ίδιο και από τον bar-leader Θάνο Κριμπούρα. Σε μια πληθώρα επιλογών, θα απολαύσετε πειραγμένες παραλλαγές γνωστών μίξεων με βάση παραδοσιακά ελληνικά αποστάγματα, μια μοναδική εμπειρία όλων των αισθήσεων.

Από τον κατάλογο του Speak Easy, ο Δημήτρης προτείνει το Mala Vida, ένα δυνατό κοκτέιλ με βότκα πολυτελείας Ketel One, χαμομήλι, φρέσκο πορτοκάλι και λεμόνι, μαρμελάδα πορτοκάλι, orange & madarin bitters, Lillet (γαλλικό απεριτίφ) και φρέσκο lemongrass που δίνει ωραίο άρωμα, ενώ ο Αντρέας προτείνει το Speak Big, με μαστίχα, βανίλια, μάνγκο, raspberry και σιρόπι πικραμυγδάλου. Εξαιρετικές προτάσεις και οι δύο για χαλαρωτικές στιγμές απόλαυσης στον πιο όμορφο κήπο της Ζησιμοπούλου!

Εμείς δοκιμάσαμε το Vanity Mirror, ένα κοκτέιλύμνο στη λευκή σοκολάτα, που αποτελείται από... μια κολόνια, ένα κραγιόν κι ένα ρούζ με το σφουγγαράκι του, σερβιρισμένα όλα επάνω σ’ έναν καθρέφτη! Συνεχίσαμε με ένα A Bubble, τα διάσημα “σφηνάκια κουταλιού” του Momix. Το “Nut In Prison” είχε ένα φυστίκι μέσα σε μια σφαιροποίηση από λικέρ frangelico με πάστα καραμέλα, που βάζοντας το στο στόμα και πιέζοντας με την γλώσσα, έκανε μια εντυπωσιακή γευστική έκρηξη. Τέλος, δοκιμάσαμε το φαντασμαγορικό Fuzz Cafe, ένα γλυκόξινο κοκτέιλ με βάση το λευκό ρούμι, γεύση από μαρακούγια, βανίλια και espresso, γαρνιρισμένο με αφρό φυστίκι, που σερβίρεται με ξηρό πάγο για να αναδειχθούν τα αρώματα που έχουν εγκλωβίσει στη βάση του κοκτέηι. Μόνο δέος!

SPEAK EASY Bar Nightclub Ζησιμοπούλου 5

MoMix Bar Ποσειδώνος 81 & Δούσμανη 3

SpeakEasy.Glyfada

MoMIxBarGlyfada

www.momix.com

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γαστρονομικές επιλογές (κυρίως με βάση την ελληνική θάλασσα) φέρουν την υπογραφή του πολυβραβευμένου Γιάννη Μπαξεβάνη. Ο πελάτης θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει και μισές μερίδες ως μια σύγχρονη εκδοχή του μεζέ. Στο κομμάτι του καφέ, το ARK σε συνεργασία με την εταιρεία TAF δημιούργησαν ένα αποκλειστικό house blend που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα του όρου “specialty coffee”. Κάθε εβδομάδα, παράλληλα με το house blend, ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει διαφορετικά blends απ’ όλο το κόσμο. ARK Restaurant • Bar • Coffee Shop Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα Τ.: 210 8948 882, 210 8941 620

www.ark-glyfada.gr

GLYFADA FREE PRESS • #14

25


STYLE

Τα τελυταία updates στο μακιγιάζ και το χτένισμα, για να μη μένετε ανενημέρωτες!

Οι 3 μεγαλύτερες

τάσεις μακιγιάζ για την Άνοιξη 2015 Από την Beauty Editor Σοφία Ξυλιά Η εποχή της ανανέωσης έφτασε! Η ανοιξιάτικη διάθεση μεταφέρεται και στο μακιγιάζ δίνοντας μας έξτρα πόντους λάμψης! Οι νέες κολεξιόν κορυφαίων οίκων μόδας έκαναν τις δικές τους προτάσεις ομορφιάς και εμείς σας παρουσιάζουμε την καθημερινή εκδοχή αυτών που ξεχώρισαν, για να τις υιοθετήσετε άμεσα:

Natural Beauty - Ροζ μάγουλα Το φυσικό look είναι πάντα στη μόδα! Αποκτήστε όψη υγείας στη στιγμή τοποθετώντας ένα ρουζ σε φωτεινή ροζ απόχρωση ψηλά στα μήλα σας. Κρατήστε το υπόλοιπο μακιγιάζ σε ήπιους τόνους, δίνοντας απλά έμφαση στις βλεφαρίδες με μια μάσκαρα για μήκος! Πού το είδαμε; Balmain, Versace και Valentino. In: Αφήστε τα χείλη σας όσο πιο ελαφριά γίνεται με την βοήθεια ενός κραγιόν ή lip balm σε μπεζ απόχρωση. Out: Ο συνδυασμός έντονου ροζ σε μάγουλα και χείλη είναι μάλλον αφύσικος.

Cat Eyes Γραμμικό eyeliner Αν θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στα κλασικά cat eyes, αυτή η τάση είναι για εσάς! Τραβήξτε ως την εξωτερική γωνία των ματιών σας μια αυστηρή ευθεία eyeliner που θα δώσει φουτουριστική αλλά και ανορθωτική τάση στο βλέμμα σας. Πού το είδαμε; Prada, Christian Dior, Céline και Tom Ford. In: Αντί του μαύρου eyeliner, επιλέξτε το εναλλακτικό μωβ, τιρκουάζ ή ακόμα και την αγαπημένη σας παστέλ απόχρωση. Out: Τα smokey eyes δείχνoυν βαριά κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Οι νέες TIGI τάσεις στο χτένισμα

Kομμωτές απ’ όλη την Αθήνα ενημερώθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν στη Γλυφάδα, στα κουρέματα που προτείνει η εταιρεία TIGI για τη νέα σεζόν, από την hair stylist και αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα Γιούλη Βαμβακερού.

26

GLYFADA FREE PRESS • #14

Simply Sexy - Κόκκινο κραγιόν Δεν υπάρχει γυναίκα που να μη διαθέτει τουλάχιστον ένα κόκκινο κραγιόν στο νεσεσέρ της. Η φετινή άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να το αξιοποιήσετε με τον πιο εύκολο τρόπο: τοποθετείστε το στα χείλη σας ταμποναριστά με τις άκρες των δαχτύλων σας για ένα φρέσκο αποτέλεσμα! Πού το είδαμε; Missoni, Burberry Prorsum και Zac Posen. In: Η απόχρωση της φράουλας είναι το απόλυτο in, παρ’ όλα αυτά οι τολμηρές μπορούν να πειραματιστούν με μια παστέλ πορτοκαλί. Out: Αποφύγετε το σκληρό περίγραμμα γιατί θα βαρύνει το αποτέλεσμα.

Στο workshop παρουσιάστηκαν τα στυλ: Κούρεμα με διπλή φράτζα, για καλοκαιρινή εμφάνιση, ιδανικό και για πιασμένα μαλλιά. Ατημέλητο στυλ, ευκολοφόρετο beach look Ανάλαφρο καρέ που αναδυκνύει την υφή των μαλλιών δημιουργώντας μια απαλή καλοκαιρινή γραμμή κουρέματος. Τα νέα στυλ δουλεύονται ιδανικά και αναδεικνύονται με τα προϊόντα styling της TIGI.


FITNESS

Γυμναστική & διασκέδαση σε ένα Studio με νέο concept

STUDIO MIX Aerial Arts & Fitness

Το “προσωπικό” σας γυμναστήριο Ο Γιώργος Γιοματάρης, ο δραστήριος καθηγητής φυσικής αγωγής που γνωρίζουμε από το επιτυχημένο Gym Tonic, μας ξεναγεί στο Studio Mix, έναν νέο υπερσύγχρονο χώρο που δημιούργησε στην Άνω Γλυφάδα. Εξοπλισμένο με ό,τι πιο σύγχρονο στον χώρο της γυμναστικής, το Studio Mix εισάγει μια πρωτοποριακή αντίληψη στο training και υπόσχεται να μεταμορφώσει το σώμα αλλά και τη διάθεσή σας! «Έχουμε ήδη ξεκινήσει δυναμικά, με πολύ κόσμο να έρχεται εδώ ακόμη και από άλλα γυμναστήρια, είτε για να δοκιμάσει προγράμματα και όργανα, είτε για μια personal προπόνηση ή για να προπονηθεί με την παρέα ή την οικογένειά του. Εδώ ισχύει η λογική των μικρών γκρουπ, 5-6 ατόμων και όλα τα προγράμματα γίνονται κατόπιν συνεννόησης. Για παράδειγμα, μια παρέα φιλενάδων μπορεί να κλείσει την αίθουσα pole dancing ή pilates για μια κοινή προπόνηση, σα να την έκαναν σε έναν δικό τους χώρο. Τα μαθήματα γίνονται είτε με συνδρομή είτε ανά επίσκεψη, πράγμα που διευκολύνει πολύ κόσμο ως προς την επιλογή του χρόνου προπόνησης. Είναι ένα γυμναστήριο που εξυπηρετεί τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε πελάτη, ένα personal σε πιο οικονομική μορφή».

Δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους εκγύμνασης όπως Pole Dancing, Aerial Silks, Aerial Hoops αλλά και τα κλασσικά, δημοφιλή και αγαπημένα προγράμματα Fitness σε ένα χώρο ειδικά σχεδιασμένο για κάθε σας ανάγκη!

STUDIO MIX Aerial Arts & Fitness Αθανασίου Διάκου 24 & Σοφίας Βέμπο, Γλυφάδα Τηλ.: 210 9644 916, e-mail: info@studiomix.gr StudioMixGlyfada

www.studiomix.gr

Στο ισόγειο του Studio Mix, το ψηλοτάβανο Aerial Studio κλέβει τις εντυπώσεις με τους πράσινους και μαύρους ιμάντες να κρέμονται από την οροφή, ενώ στο βάθος ακολουθεί ο χώρος του Cross Training καθώς και το ατμοσφαιρικό Pole Dance Studio. Στον επάνω όροφο, το Core Studio, η κυρίως αίθουσα όπου γίνονται τα περισσότερα προγράμματα, το Functional και το Reformer Studio, όπου έμπειροι γυμναστές αναλαμβάνουν κάθε μορφή κλασικής ή εναλλακτικής προπόνησης. «Εδώ προπονούν έμπειροι γυμναστές, ο καθένας αναγνωρισμένος στον τομέα του. Τα όργανα είναι όλα υπερσύγχρονα και για το pole dance φέραμε ειδικούς στύλους από την Αγγλία, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πουθενά. Οι προπονήσεις μας έχουν “παρεϊστικο” χαρακτήρα, ώστε παράλληλα με την εκγύμναση, ο κόσμος να διασκεδάζει και να περνά ωραία. Αυτός είναι εξάλλου και ο στόχος μας στο Studio Mix!».

GLYFADA FREE PRESS • #14

27


Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Το “Au Petit Bonheur - Η χαρά των μικρών” είναι ένας δίγλωσσος ελληνο-γαλλικός παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο, κοντά στην Αιξωνή στην Άνω Γλυφάδα, που λειτουργέι από το 1992 (με έδρα στο Πανόραμα Βούλας και στο Καβούρι στο παρελθόν). Στα μικρά τμήματα του σχολείου φοιτούν παιδιά ηλικίας 2,5-6 ετών, ελληνόπουλα αλλά και παιδιά με καταγωγές απ’ όλο τον κόσμο. Και ο χώρος; Πολύχρωμος μέσα και έξω, με τις δημιουργίες των παιδιών να στολίζουν τους τοίχους!

ΠΑΙΔΙ

Ξενόγλωσσοι παιδικοί σταθμοί & νηπιαγωγεία

Au Petit Bonheur:

μια τυχερή και ευτυχής (γαλλική) ανακάλυψη! «Στα γαλλικά, το “Au Petit Bonheur” είναι “μια τυχερή και ευτυχής ανακάλυψη!”» μας εξηγεί η γαλλίδα διευθύντρια Marie Claude Leoment. «Νομίζω πως εκφράζει απόλυτα το συναίσθημα των παιδιών που φοιτούν στο νηπιαγωγείο μας, καθώς ανακαλύπτουν την χαρά της μάθησης και του σχολείου! Τα παιδιά μας συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε ελληνικά ή ξενόγλωσσα δημοτικά σχολεία και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία». Ποιός είναι ο σημαντικότερος ρόλος της προσχολικής εκπαίδευσης για σας; - Η προσωπική εξέλιξη και η προετοιμασία για την απολαυστική και επιτυχή σχολική σταδιοδρομία. Στο σχολείο μας, με απόλυτο σεβασμό για την κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα και τους ρυθμούς εκμάθησης του κάθε παιδιού, γίνεται η θεμελίωση ορισμένων «καλών συνηθειών», οι οποίες εξελίσσονται αργότερα σε προσωπικές αξίες και κοινωνικές στάσεις που έχουν καθοριστική σημασία για την εκπαιδευτική πορεία ενός παιδιού. Σκεφτείτε το κάπως έτσι: στο Au Petit Bonheur, ένα παιδί εντάσσεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον που αποτελεί μικρογραφία μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Εδώ μαθαίνει να μοιράζεται, να προσηλώνει την προσοχή του σε μία δραστηριότητα, να θέτει προσωπικούς στόχους και να τους κατακτά. Παράλληλα, τα παιδιά κατακτούν την αυτονομία τους, εκφράζονται, παίρνουν πρωτοβουλίες, επιλύουν προβλήματα, αναρωτιούνται και καλλιεργούν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης. Και φυσικά, όλες αυτές οι «καλές συνήθειες» καλλιεργούνται μέσα από το παιχνίδι και την βιωματική ανακάλυψη του περιβάλλοντός τους. Πώς εφαρμόζεται η δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση στο Au Petit Bonheur; - Οι εκπαιδευτικοί μας χρησιμοποιούν την μητρική τους γλώσσα στην επικοινωνία τους με τα παιδιά (γαλλικά και ελληνικά) και έτσι μαθαίνουν να διαχωρίζουν και να χρησιμοποιούν την κάθε γλώσσα ανάλογα με την περίσταση. Τα παιδιά μας είναι και ελληνόπουλα και από χώρες γαλλόφωνες. Και ξέρετε, όταν δεν παραμελείται η μητρική γλώσσα, γίνεται η σωστή δόμηση της διγλωσσίας. Παράλληλα, τηρούμε τις ελληνικές γιορτές και αργίες, ώστε τα παιδιά να έχουν πλήρη επαφή με τον πολιτισμό του τόπου στον οποίο ζουν. Η εικοσάχρονη και πλέον εμπειρία μας στην προσχολική εκπαίδευση, με οδηγεί στη βεβαιότητα ότι το δίγλωσσο περιβάλλον που παρέχουμε, προσφέρει μόνο

πλεονεκτήματα σε γνωστικό, πρακτικό και κοινωνικό επίπεδο, και φυσικά η γλώσσα είναι μόνο μία πτυχή του προγράμματός μας! Ποιές είναι οι άλλες δραστηριότητές σας; - Είναι πολλές! Το σύνολο των δραστηριοτήτων μας αποσκοπεί στην απόλυτη και ισορροπημένη προετοιμασία των παιδιών μας για την πρώτη δημοτικού. Φυσικά, γίνεται προετοιμασία στην ανάγνωση, την γραφή, τα μαθηματικά και στις βάσεις της γεωμετρίας (ειδικά στο νηπιαγωγείο). Επιπλέον, έχουμε τις ψυχοκινητικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων αλλά και την αρμονική εξέλιξη της προσωπικότητας των παιδιών, όπως σωματική έκφραση, θέατρο και yoga. Στο πρόγραμμα των τμημάτων των Μεσαίων και των Μεγάλων (δηλαδή τα προνήπια και νήπια) έχουμε καθημερινές δραστηριότηες και στα αγγλικά, αλλά και δραστηριότητες μουσικοκινητικής αγωγής με την μέθοδο Orff. Πραγματοποιούμε σχολικές εκδρομές που αντιστοιχούν στα θέματα που δουλεύουμε και οργανώνουμε και εργαστήρια σε συνεργασία με καλλιτέχνες και επαγγελματίες. Και φυσικά οι δύο θεατρικές παραστάσεις που γίνονται τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο, όπου συμμετέχουν όλα τα παιδιά, δίνουν στους γονείς την ευκαιρία να εκτιμήσουν την πρόοδο των παιδιών τους που γίνεται στο σχολείο. Συνεργαζόμαστε επίσης με ψυχολόγο, λογοθεραπευτή και την παιδίατρό μας, η οποία μας επισκέπτεται μία φορά τον μήνα. Τέλος, έχουμε και τα εξωσχολικά προαιρετικά προγράμματα θεάτρου (στα γαλλικά και αγγλικά) και αθλητισμού που πραγματοποιούνται το μεσημέρι, όπως και τα καθημερινά εργαστήρια διακοπών για τους εργαζόμενους γονείς, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και τον Ιούλιο, 8:00-16:30, τα οποία είναι ανοιχτά σε μαθητές μας και μη. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο site μας, και είμαστε πάντα στην διάθεση των ενδιαφερομένων γονέων!

Au Petit Bonheur- Η χαρά των μικρών Ελληνογαλλικός Παιδικός Σταθμός & Νηπιαγωγείο

Ηρακλείτου 50, Άνω Γλυφάδα, Τηλ. 210 9658207, 6946879717, e-mail: opetibon@gmail.com

www.aupetitbonheurmaternelle.com

28

GLYFADA FREE PRESS • #14


SPORTS

Peter Pan:

το πρώτο αγγλόφωνο νηπιαγωγείο στα νότια! Ο αγγλόφωνος παιδικός σταθμός «Πήτερ Παν» ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 1976 με σκοπό να εξυπηρετήσει την Ελληνική και ξένη κοινότητα. Οι υπεύθυνοι του παιδικού σταθμού μας μιλούν για τη φιλοσοφία τους καθώς και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Α.Γ.Ο. ΓΛΥΦΑΔΑΣ “ΕΥΡΥΑΛΗ” «Είμαστε το πρώτο αγγλικό νηπιαγωγείο και παιδικός σταθμός που λειτούργησε στα νότια προάστια της Αττικής με στόχους, οράματα, πάθος και γνώσεις για να προσφέρουμε τα μέγιστα στον χώρο της εκπαίδευσης. Έκτοτε συνεχίζοντας να υπηρετούμε την προσχολική αγωγή με τον ίδιο ζήλο, αναβαθμίζουμε και εμπλουτίζουμε διαρκώς τις υπηρεσίες μας για το παιδί. Συμμετέχοντας σε επιμορφωτικές ημερίδες και παιδαγωγικά συνέδρια, επιμορφώνοντας το έμψυχο δυναμικό με εβδομαδιαίες συναντήσεις, θέτουμε καινοτόμες αντιλήψεις παιδαγωγικής για την Ελληνική και ξένη κοινότητα. Επίσημες γλώσσες του αγγλόφωνου παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου μας είναι η Αγγλική, η οποία διδάσκεται ταυτόχρονα με την Ελληνική, προετοιμάζοντας άριστα τα παιδιά για τη μελλοντική φοίτησή τους σε Ελληνικά και ξένα σχολεία. Το πλούσιο εβδομαδιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμά μας περιλαμβάνει καλλιέργεια προφορικού λόγου, ανάπτυξη λογικομαθηματικής σκέψης, διδασκαλία ανάγνωσης και γραφής, μελέτη περιβάλλοντος, φυσική αγωγή, εικαστικά, μουσική παιδεία, θεατρικό παιχνίδι και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όλα τα μαθήματα γίνονται από ειδικευμένους παιδαγωγούς / νηπιαγωγούς, μουσικό, ηθοποιό, γυμνάστρια και ζωγράφο της Σχολής Καλών Τεχνών. 

Τένις για καλή μέρα! Ο Σύλλογος Α.Γ.Ο. ΓΛΥΦΑΔΑΣ “ΕΥΡΥΑΛΗ” δημιούργησε ΠΡΩΙΝΑ τμήματα τένις  ενηλίκων, αρχαρίων και προχωρημένων, καθώς επίσης και  τμήμα CARDIO TENNIS για όσους αναζητούν μια πιο έντονη άσκηση. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΡΕΑΝ!

Μέσα στο διεθνές περιβάλλον του παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου μας, η γνώση, οι τέχνες και η οικολογία αναπτύσσονται σε συνδυασμό με την κριτική μάθηση και σκέψη έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην υγιή ανάπτυξη των νοητικών, κοινωνικών και ψυχικών δεξιοτήτων των παιδιών σας».

PETER PAN Ελληνοβρετανική Αγωγή

Παιδικός Σταθμός & Νηπιαγωγείο

Βασ. Γεωργίου Β’ 19, Βούλα Τηλ. 210 8954 480, 210 8959 858, e-mail: info@peterpanschool.gr

www.peterpanschool.gr

Α.Γ.Ο. ΓΛΥΦΑΔΑΣ “ΕΥΡΥΑΛΗ”

Πληροφορίες-εγγραφές: Σοφίας Βέμπο & Παλμύρας Δευτέρα-Παρασκευή: 17.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή: 10.00-14.00 Τηλ.: 2109643112 & 2109624516, e-mail: evriali@otenet.gr

Evriali Glyfadas Gymnastikos Omilos www.evriali.gr GLYFADA FREE PRESS • #14

29


Οι Γλυφαδιώτες

Άντζελα Τίκη

Η Άντζελα Τίκη είναι βέρα Γλυφαδιώτισα, κόρη του Τζων Τίκη, του γνωστού τραγουδιστή της δεκαετίας του 70. Μια κοπέλα με σπουδές στο marketing management, σύζυγος και μητέρα, πριν από περίπου δέκα χρόνια αποφασίζει να ασχοληθεί μ’ αυτό που αγαπούσε από παιδί. Την αστρολογία. Σήμερα έχει το δικό της αστρολογικό μπλογκ, δέχεται πελάτες για συμβουλευτική και εμφανίζεται σε εκπομπή της τηλεόρασης του Έψιλον.

Ένα κορίτσι κοιτάει τ’ άστρα «Στο σχολείο, θυμάμαι, θυμόμουν τα ζώδια ανθρώπων ακόμα κι όταν δεν θυμόμουν καν το όνομά τους. Χωρίς κανένας από την οικογένειά μου να έχει ασχοληθεί ποτέ με την αστρολογία, είχα μια περίεργη έφεση σ’ αυτήν. Ήταν σαν έμφυτο. Το 2006 αποφάσισα να τ’ αλλάξω όλα στα επαγγελματικά μου και να ασχοληθώ πλέον αποκλειστικά μ’ αυτό που μου άρεσε. Καθώς δεν υπάρχει σχολή Αστρολογίας στην Ελλάδα, άρχισα να μελετώ εντατικά και με δάσκαλο τον Μελέτη Μπαφαλούκο μπήκα στον δρόμο της Αστρολογίας. Αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν το... “έλα να σου πω το μέλλον σου, να σου πω το ριζικό σου”. Με ενδιέφερε περισσότερο η αυτογνωσία και η αυτοεξέλιξη μέσα από την αστρολογία. Και για να σου πω την αλήθεια, δεν υπάρχει τίποτα που να μην βλέπεις μέσα από τον γενέθλιο χάρτη σου. Εκεί φαίνονται όλα. Από μία επιρροή πλανητική βάσει του χάρτη σου, μπορώ να καταλάβω πώς θα κινηθείς. Οπότε τί κάνουμε; Βλέπουμε στον γενέθλιό μας χάρτη τα θετικά και τα αρνητικά μας στοιχεία και ξέρουμε πώς θα διορθωθούμε . Έτσι εξελισσόμαστε, ειδάλλως ερχόμαστε “τουριστικά”.

Για να καταλάβετε, η αστρολογία είναι το καλύτερο λογισμικό ανάλυσης δεδομένων στο υπερκομπιούτερ του σύμπαντος. Δηλαδή, το σύμπαν ολόκληρο μαθηματικά έχει μια κίνηση απίστευτη. Είναι όντως υπερυπολογιστής. Η αστρολογία είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να τα ερμηνεύσει. Αυτή δεν κάνει λάθος. Οι αστρολόγοι κάνουν. Μετά από δυό χρόνια, ο Μελέτης έφυγε από την ζωή κι εγώ, αστρολόγος πια, συνέχισα να μαθαίνω από την Σμάρω Σωτηράκη, να με πάει, ως πολύ έμπειρη, ένα βήμα παραπέρα. Ταυτόχρονα έφτιαξα το blog μου, δούλευα πια ιδιωτικά ως αστρολόγος και, από τον Σεπτέμβριο φέτος, ξεκίνησα συνεργασία με την εκπομπή “Τα λέμε” του Θανάση Πάτρα στην τηλεόραση του Έψιλον. Εκεί έχω την επιμέλεια της αστρολογικής ύλης και την παρουσίαση, κάθε Δευτέρα». - Ο αστρολογικός μας χάρτης, λοιπόν, λες ότι τα δείχνει όλα. Άρα θεωρείται προδεδικασμένο το μέλλον μας; - Προδεδικασμένα είναι τα γεγονότα που θα μας συμβούν στη ζωή. Το θέμα είναι πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν δυό πόρτες, κι όποια διαλέξεις. Αν είσαι συνειδητό άτομο, ξέρεις πώς να διαχειριστείς και πώς να προσπεράσεις τις αλλαγές και τις προκλήσεις που σου έρχονται. Λες δηλαδή “εκεί με πάει η ζωή” και αντιλαμβάνεσαι ότι για να συμβαίνει, δεν είναι τυχαίο. Αν βλέπεις στη ζωή σου επαναλαμβανόμενα μοτίβα, κάπου κάνεις λάθος εσύ. Άρα υπάρχει το δεδομένο ότι θα συμβούν γεγονότα, ότι θα σου έρθουν κάποια πράγματα, κάποιες προκλήσεις, κι εκεί ακριβώς βοηθάει η αστρολογία, στο θέμα της αντιμετώπισης. Δηλαδή, θα επισημάνεις κάποια σημεία σ’ αυτόν που ενδιαφέρεται να βοηθηθεί, και είναι στο χέρι του τί θα κάνει. Δεν θα σου πω εγώ ποτέ “Θα χωρίσεις”. Θα είναι φάουλ αν το πω, γιατί μπορεί να σε επηρεάσω στη δύσκολη στιγμή σου. Αυτό που θα πω είναι ότι βλέπω μια περίοδο στην οποία θα δοκιμαστούν οι σχέσεις, ο γάμος, οι συνεργασίες... Πρέπει να είναι πολύ χοντρό κάτι που θα δω σ’ έναν χάρτη για να το θεωρήσω δεδομένο. Αλλά υπάρχουν άτομα τα οποία δεν ξεκολλούν εύκολα. Για παράδειγμα, πες σε Καρκίνο να χωρίσει. Θα σκύψει το κεφάλι και θα μείνει εκεί. Κι ο Ταύρος δεν είναι εύκολο να χωρίσει. Μπαίνει σε κάποιες καταστάσεις στις οποίες υπομένει πολλά. Βέβαια, αν του γυρίσει το κεφάλι του, γύρισε. Αλλά θα προσπαθήσει ο Ταύρος να το σώσει. Ο Καρκίνος επίσης. Υπάρχουν όμως κάποια άλλα ζώδια που μόλις κάτι δεν τους αρέσει, θα την κάνουν.

30

GLYFADA FREE PRESS • #14

- Άρα λες ότι δεν γεννιόμαστε λευκό χαρτί, αλλά έχουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, βάσει των άστρων; Γι’ αυτό δεν σας δέχεται η εκκλησία; - Μα η αστρολογία δεν πάει κόντρα στον Θεό. Δεν σταματάει κανείς να πιστεύει στον Θεό. Είμαστε ένας μικρόκοσμος, λέμε, που απεικονίζεται από τον ουρανό προς τα κάτω. Είμαστε όλοι αστερόσκονη. Είμαστε όπως όλο το σύμπαν κι εμείς, από το ίδιο άστρο φτιαγμένοι. - Και οι περισσότεροι ψυχολόγοι δεν σας δέχονται. - Υπάρχουν όμως και πολλοί ψυχολόγοι που πιστεύουν, και μάλιστα αστρολόγοι, όπως η Σμάρω Σωτηράκη, που έχουν σπουδάσει και ψυχολογία, γιατί αυτά τα δύο τα συνδυάζεις. Χρησιμοποιείς την αστρολογία ως μέσο για να φτιάξεις τον εαυτό σου. Απλά, το κάνεις πιο συγκεκριμένα. - Δεν μας κάνει η αστρολογία πιο επιεικείς με τα πάθη μας; Ένας λαίμαργος άνθρωπος, για παράδειγμα, δεν είναι πιο εύκολο να αποδεχτεί και να αποδόσει την λαιμαργία του στο ότι είναι Ταύρος πχ, αντί να παλέψει να απαλλαγεί απ αυτήν; -Βλέπεις τα στοιχεία τα οποία έχεις, και προσπαθείς να τα δουλέψεις. Να νικήσεις, στο παράδειγμα που έδωσες ας πούμε, την λαιμαργία σου. - Και δεν υποβάλλεσαι κάποιες φορές, επειδή στο λένε...τα άστρα, ότι έχεις κάποιες ιδιότητες; Δεν δικαιολογούν πολλοί άνθρωποι, μέσω της αστρολογίας, τα λάθη τους; - Κοίτα, στην αστρολογία έχουν μπει άνθρωποι λογιών λογιών. Υπάρχουν άτομα που έχουν διαβάσει δυο-τρία βιβλία κι έρχονται και σου λένε πράγματα που σε καίνε. - Είναι σημαντικότερη η στιγμή γέννησης ή η στιγμή σύλληψης ενός ανθρώπου; - Η στιγμή σύλληψης δυστυχώς δεν μπορεί να μελετηθεί, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε ακριβώς γίνεται. - Τί κάνει ο Τζων Τίκης; - Αεικίνητος και υπερδραστήριος, βρίσκεται μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας όπου κάνει εμφανίσεις στους ομογενείς μας. - Τον χάρτη του πατέρα, του συζύγου, των δικών σου ανθρώπων, τους βλέπεις; - Βέβαια τους βλέπω, αλλά θα μιλήσω μόνο όταν ερωτηθώ και μόνο μέχρι του σημείου που με παίρνει. Γιατί δεν θέλω ποτέ να προδιαθέσω κάποιον αρνητικά. Θέλω να τον βοηθήσω. - Έρχονται περισσότερο να σε συμβουλευτούν άντρες ή γυναίκες; - Και άντρες και γυναίκες. Οι άντρες είναι πιο εύκολοι. Ακούν αυτό που τους λες, το κρατούν και πράττουν ανάλογα. Συνήθως ρωτούν για την δουλειά τους. Οι γυναίκες συνήθως ρωτούν για τις σχέσεις και είναι πιο δύσκολες. - Σε ρωτούν ερωτήσεις του στυλ “μ’ απατάει ο άντρας μου;” - Ναι. Κι όταν ακούσω αυτή την ερώτηση, εγώ απαντώ “Δεν ξέρω, αν θες να μάθεις, πήγαινε σε καφετζού!”


ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ GLYFADA FREE PRESS ΓΛΥΦΑΔΑ Δημαρχείο Γλυφάδας: Άλσους 15, τηλ. 213 2025200

ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΟΚΚΑΛΗ ΒΓΑΛΜΕΝΑ

Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας: Σάκη Καράγιωργα 2 & Διαδόχου Παύλου

της Εύης Κόκκαλη*

Α.Ν.Ο.Γ. : Λ. Διαδόχου Παύλου 42, τηλ. 210 8944913 - 4

Κάνει “θόρυβο” η “σιωπή” Το “ρολόι” της σιωπής ενός παιδιού, χτυπάει μεσάνυχτα για τους γονείς… Σχολικός εκφοβισμός: θύτης και θύμα, δύο ρόλοι σε ένα σενάριο που “γράφεται” στο οικογενειακό περιβάλλον και εκτυλίσσεται στο σχολείο. Ο θύτης συνήθως είναι θύμα της ιδιοσυγκρασίας του που δεν μπορεί να διαχειριστεί την απόγνωση και τα αρνητικά του συναισθήματα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι και θύμα συναισθηματικής, λεκτικής ή και σωματικής βίας από την ίδια του την οικογένεια. Το θύμα, είναι και θύτης του ίδιου του εαυτού, αφού το προφίλ της προσωπικότητας του, δεν του επιτρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του. Δέχεται και ανέχεται την κακοποίηση και την κρύβει κάτω από ένα “χαλί” σιωπής…θεωρεί τον εαυτό του συνυπεύθυνο γι’ αυτό που του συμβαίνει και αρνείται να μιλήσει από ενοχές. Και στις δύο περιπτώσεις, οι γονείς είναι αυτοί που καλούνται να... αφουγκραστούν τις ανάγκες των παιδιών και να ερμηνεύσουν συμπεριφορές.

Κλειστό Κολυμβητήριο Γλυφάδας: Φοίβης & Μεταξά, τηλ. 210 8949461 FOOD MAFIA Restaurant Bar: Φιλικής Εταιρίας 10, τηλ. 210 8942177 STARBUCKS: Γιαννιτσοπούλου 1 & Κύπρου 55, Πλ. Εσπερίδων, τηλ. 210 9680740 25 Ώρες: Γιαννιτσοπούλου 3, τηλ. 210 9680205 Radio Nexus: Αρτέμιδος 1, Πλ. Εσπερίδων, τηλ. 210 8943580 Fystiki Shop: Πλ. Εσπερίδων 2-4, τηλ. 210 8941192 Paul Cafe, Bakery & Dessert Shop: Πλατεία Εσπερίδων, τηλ. 210 8947169 Aperitivo Italian Cuisine: Κύπρου 70, τηλ. 210 8940377 Oliver Family House: Α. Μεταξά 39 (Plaza shopping mall), τηλ. 210 8986066 BeeRock: Πλατεία Νυμφών 1, τηλ: 210 8983301 DORSIA Premium Style: Ζησιμοπούλου 12, τηλ. 210 8944111 LIVING Cafe-Bar-Restaurant: Ζησιμοπούλου 10, τηλ.210 8980140 Baron: Α. Μεταξά 30 και Ζησιμοπούλου, τηλ. 210 8940116 CAKE: Λαζαράκη 20, τηλ. 210 9681085 Ροκ Περίπτερο: Α. Μεταξά 35, Πλ. Εσπερίδων OPUS Inner Pleasure: Α. Μεταξά 48 και Πανδώρας, τηλ. 210 8980050 Soleto Pane-Cafe-Trattoria: Λαοδίκης 33-35, τηλ. 210 9680460 Del Corso espresso bar: Α. Μεταξά 22, τηλ. 210 8986570 ΓΗ All day cafe & takeaway: Γρ. Λαμπράκη 69, Τηλ. 210 9648512 Coffeeway: Α. Παπανδρέου 16, Τηλ. 210 8943577 Chocolat Cafe: Μαραγκού 2 και Μεταξά, τηλ. 210 8981050 Daily Market: Κύπρου 30, τηλ. 210 8948560 Pyramis Travel: Πλατεία Β. Κατράκη 6, Τηλ. 210 8949919 Δωδώνη Imagine Pleasure: Λαζαράκη 6, Τηλ. 210 8985600 Flocafe: Λαζαράκη και Ναπ. Ζέρβα, τηλ. 210 8982241 Balux Cafe - the house project Λ. Ποσειδώνος 58, τηλ. 210 8983577 T-Square Restaurant Bar: Golf Γλυφάδας, Τέρμα Κων/νου Καραμανλή, Τηλ. 211 1838648, 210 8982138 Απολλώνιον, Bakery/ Patisserie: Άλσους 1, τηλ. 210 8947057 Subito Espresso Bar & Panini: Δασκαρόλη 67, τηλ. 210 9646 570 DELICATO ΚΡΕΑΣ& Βιολογικά Προϊοντα: Ήρας 37, τηλ. 210 8944934 Gym Tonic Asana: Λ. Βουλιαγμένης 96, τηλ. 213 0335 024 ΕΛΛΗΝΟ-ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΡΑΤΕ: Ματθαίου Λιούγκα 71, τηλ. 210 9690355 Φαρμακείο Γραμματικάκη - Βενέρη Ελένη: Θεμιστοκλέους 29, Τηλ. 210 8980991 Mini Market: Σάκη Καράγιωργα 50, τηλ. 2130 080233 Η Μικρή Αγορά: Αγ. Νικολάου 60, Τηλ. 210 9649995 Περίπτερο: Αρτέμιδος 51, τηλ. 210 8942893 OK! anytime…markets: Αρτέμιδος 51 και Θεμιστοκλέους, τηλ. 210 8982902 Mini Market: Ελ. Βενιζέλου & Ηλείας 24, τηλ. 210 9603868

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην διαπαιδαγώγηση είναι η ικανότητα του γονιού να “διαβάσει” τα μάτια της ψυχής του παιδιού του. Να καταφέρει να σπάσει τον κώδικα σιωπής και να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας μαζί του. Αυτό προϋποθέτει αγάπη και αποδοχή άνευ όρων! Να παράσχει στο παιδί την ασφάλεια ώστε να εκφραστεί χωρίς να φοβάται την κρίση και την επίκριση του γονιού. Πολλοί γονείς μου απευθύνουν την ερώτηση: “πώς θα καταλάβουν αν το παιδί τους είναι θύτης ή θύμα εκφοβισμού”; Τους απαντώ, ότι αυτό γίνεται ορατό μέσα από την αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού όταν αυτή γίνεται ακραία επιθετική ή παθητική. Συνήθως ο θύτης εμφανίζει επιθετικές και παραβατικές τάσεις, θεωρώντας ότι αντλεί δύναμη από την αδυναμία του θύματος. Η υποκουλτούρα της βίας και της επιθετικότητας, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναπαραγωγή “μοντέλου” που προέρχεται από την οικογένεια. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι η βία είναι μέθοδος επιβολής και δύναμης, το παιδί ενισχύει την πεποίθηση του ότι μέσα από την επιθετικότητα “ξορκίζει” την ανεπάρκεια και την ανασφάλεια του. Με την ταμπέλα του “νταή” αμύνεται επιτιθέμενος. Αξίζει να σημειώσω εδώ, ότι σπανίως με επισκέπτονται ως ψυχολόγο γονείς “θύτη”εκφοβισμού ενώ αντίθετα έχω πολύ συχνές επισκέψεις γονέων “θυμάτων”. Αυτό καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης του φαινομένου, αφού οι ίδιοι οι γονείς του “θύτη” δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη προβλήματος. Στην περίπτωση του “θύματος” συνήθως το παιδί γίνεται πολύ εσωστρεφές, μελαγχολικό, απομονωμένο από τις παρέες συνομηλίκων του, χωρίς ενεργητικότητα και κίνητρο για πρόοδο. Πιθανόν να παρουσιάζει και διαταραχές ύπνου, διατροφής, νευρικότητας, άρνηση για το σχολείο, αλλαγή της σχολικής επίδοσης. Είναι… ανησυχητική η υπερβολική ησυχία ενός παιδιού. Εκεί που τελειώνει το “καμάρι” του γονιού για το υπερ…βολικό παιδί, αρχίζει η ανησυχία του ψυχολόγου… Και στις δύο περιπτώσεις θύτη και θύματος, οι γονείς προ…καλούνται να “ακροαστούν” τις σιωπές του παιδιού που “φωνάζει” βοήθεια και να ζητήσουν την συνδρομή δασκάλων και ειδικών. Εύη Κόκκαλη είναι Ψυχολόγος M.phil. * Ηe-mail: kokkali.cps@gmail.com

CONGO PALACE HOTEL: Ποσειδώνος 81Α, τηλ. 210 8946711 FENIX HOTEL: Αρτεμισίου 1-3 & Ποσειδώνος, τηλ. 210 8914000 EMMANTINA HOTEL: Ποσειδώνος 33, τηλ. 210 8980683 OASIS HOTEL: Ποσειδώνος 27, τηλ. 210 8941662 GOLDEN SUN HOTEL: Μεταξά 72 & Κρήτης, τηλ. 210 8981353 PALACE HOTEL: Ποσειδώνος 4, τηλ. 210 8948361 FOUR SEASONS HOTEL: Ποσειδώνος 79, τηλ. 210 8942211

ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ HUGO Lounge – Cafe – Bar: Γ. Γεννηματά 79, τηλ. 210 9623624 Ristretto Espresso bar: Κων/νου Αθανάτου 22, τηλ. 210 9603808 BARU Allday Cafe-Bar-Restaurant: Δημ. Γούναρη 85, Τηλ. 210 9600082 Μαλεμπί -muhallebi & cafe: Γούναρη 172, τηλ. 216 7001922 Focaccino Cafe: Γούναρη 173 Γλυκός Καφές: Γούναρη 192, τηλ. 2130 251913 Πολυχώρος Artville: Ιάσωνος 5, τηλ. 210 9627204 Α.Γ.Ο.Γ. ΕΥΡΥΑΛΗ: Σοφ. Βέμπο και Παλμύρας, Τηλ: 210 9624516 Α.Σ. ΑΛΚΙΜΑΧΟΝ: Ήβης 18, τηλ. 6947 372662 Στη Γωνία - Καφεμεζεδοποτείον Παπανδρέου 126 και Όλγας 1, τηλ.: 210 9620630 THE PUB Coffee & More: Λευκωσίας 38 - Πλ. Καραϊσκάκη, Τηλ. 210 9637948 ΕΛΛΗΝΙΟΝ καφεχώρος: Γ. Γεννηματά 118, Άνω Γλυφάδα, Τηλ. 210 9650950 Περίπτερο (πλησίον δημ. θεάτρου Μελίνα Μερκούρη) Γ. Γεννηματά 103, τηλ. 210 9603858 Φαρμακείο Λιάπη Κ. Αγάθη: Δ. Γούναρη 219, Τηλ. 210 9634857 My MiniMarket Γούναρη 251, τηλ. 210 8945989 Mini Market - Ψιλικά: Πανδώρας 32, τηλ. 210 9604536 OK! anytime…markets Γούναρη 93, τηλ. 211 4110789 Mini Market Πέλης 49, τηλ. 210 9642806 Mini Market - Ψιλικά Κων/νου Αθανάτου 60, τηλ. 210 8940771 Mini Market: Γ. Γεννηματά 94 Τηλ. 210 9600462 Mini Market: Λευκωσίας 28 - Πλ. Καραϊσκάκη, Τηλ. 210 9603050 Mini Market: Όλγας 136 Τηλ. 210 9652968

ΒΟΥΛΑ La Fontanina - Coffee / Ristorante/ Pizzeria: Βασ. Παύλου 61, τηλ. 210 8953340 Dio Mio Cafe: Βασ. Παύλου 63, τηλ. 210 8992759 Circa Καφέ/Κρεπερί: Βασ. Παύλου 84, τηλ. 210 8995215 Δωδώνη Καφέ /Παγωτά/ Γλυκά: Βασ. Παύλου 76, τηλ. 210 8992095

ΒΑΡΗ Vari Sports Club: Λεωφ. Βάρης 90, τηλ. 210 8990048 Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ Γαλακτοζαχαροπλαστείο: Πανός 28, τηλ. 210 8951267 ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ Καφέ/παγωτό/λουκουμάδες: Πανός 8, τηλ. 210 8992270

GLYFADA FREE PRESS • #13 #14

31


32

GLYFADA FREE PRESS • #14

Profile for Glyfada Free Press

Glyfada Free Press #14  

Τεύχος 14 ⎮ Απρίλιος 2015

Glyfada Free Press #14  

Τεύχος 14 ⎮ Απρίλιος 2015

Advertisement