Page 1

nieuwsbrief 1e uitgave 2012

“Prettig verlopen verkooptraject voor Van Haandel Schadeherstel” Opgeteld hebben ze samen meer dan 50 jaar gewerkt binnen het familiebedrijf: Jan en Dianne van Haandel. Anderhalf jaar geleden, zomer 2010, namen zij de weloverwogen beslissing om het bedrijf te verkopen. Voor hen was na de zovelen jaren het moment aangebroken om een stapje terug te doen. Het contact met Adcorporate was snel gelegd.. In 1973 begonnen Harrie en Dora van Haandel een autospuiterij in Boekel. Zoon Jan van Haandel breidde in 1983 samen met zijn ouders de dienstverlening uit naar volledig schadeherstel van auto’s. Vanaf 1993 is Jan het bedrijf gaan leiden, samen met zijn vrouw Dianne. Sinds 1995 is het schadeherstel aan caravans en campers een steeds groter onderdeel geworden van het bedrijf. Aanleiding daarvoor was de uitvinding van Jan: een nieuwe reparatiemethode voor caravanbeplating. Inmiddels wordt deze methode genaamd ‘Profile Repair’ door ruim 45 bedrijven in Nederland gebruikt. Van Haandel Schadeherstel is een familiebedrijf met een emotionele waarde. De keuze om te verkopen was daarom verre van gemakkelijk. Jan: “Een groot deel van ons leven hebben we doorgebracht door te werken binnen het bedrijf. We waren hier erg druk mee. De laatste jaren waren we vooral bezig met plannen, organiseren en leidinggelees verder op pagina 2

ven. Het was nodig dat we ons in deze managersrol schikten, maar dit kostte ons ook veel energie. Daarbij vond ik het ook wel jammer, dat ik minder toekwam aan het echte werken met de hand”. Partner om de hoek Toen Jan en Dianne de knoop hadden doorgehakt werd al snel besloten om contact te zoeken met Adcorporate. Jan: “We waren er snel over uit dat we op zoek zouden gaan naar een partner om ons te helpen bij het zoeken van een geschikte koper. We kenden het bedrijf en de mensen van Adcorporate. Het is om de hoek en we hadden vertrouwen in een goede samenwerking. Een afspraak was snel gemaakt.” Dianne: “Het traject is voor ons prettig verlopen. We hoefden nergens naar om te kijken. Adcorporate nam voor ons het werk uit handen, bijvoorbeeld ook de administratieve afhandeling. We zijn altijd goed op de hoogte gehouden.” Koper 200 kilometer verderop Vanaf de beslissing om te verkopen en de start van de voorbereidende werkzaamheden heeft het anderhalf jaar geduurd voordat de juiste koper werd gevonden. Jan: “We vonden het prettig dat alles niet te snel ging. Zo hebben we goed aan het idee kunnen wennen. We namen de tijd voor het vinden van een koper. We waren op zoek naar een goede, degelijke partij die ons ook een goed gevoel zou geven.”


Wij (ver)kopen bedrijven Even voorstellen: Anton Schmidt en Marcel Gritter

“Win-win situatie geeft Adcorporate Noord-Nederland nieuwe boost” Adcorporate Noord-Nederland wordt sinds 1 januari 2012 geleid door een duo. Anton Schmidt kennen we al wat langer, zijn duo-partner Marcel Gritter nog niet. Anton startte in 2007 met de Adcorporatevestiging vanuit Assen. Via een business club raakte hij een jaar geleden in contact met Marcel. Marcel is sinds 2007 vennoot en fiscalist bij Sabanoord accountants en adviseurs. Het contact heeft zich ontwikkeld tot een hecht partnerschap. Het duo heeft als doel om Adcorporate Noord-Nederland de komende jaren nog duidelijker op de kaart te zetten. Dit vanuit het nieuwe kantoor van Sabanoord, dat begin februari werd geopend. Sabanoord is een samenvoeging van meerdere accountantskantoren. Sinds kort, afgezien van enkele kleine zelfstandige vestigingen, onder één dak. Marcel Gritter (32) kan zich ondanks zijn jonge leeftijd al berusten op een schat aan ervaring. Hij begon als fiscalist en ontwikkelde zich tot specialist op fiscaal en financieel gebied voor startende en gevestigde ondernemers. Vanaf begin dit jaar werkt hij dus ook voor Adcorporate. Al met al een interessante uitdaging, voor hem persoonlijk maar ook vanuit commercieel oogpunt.

Samenvoeging van expertises Marcel legt uit: “In de loop der jaren heb ik Adcorporate als organisatie steeds beter leren kennen. Sabanoord en Adcorporate maakten al met enige regelmaat gebruik van elkaars expertises. Dit om klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Door de samenvoeging maken we deze additionele dienstverlening echt concreet. Het commerciële doel is tweeledig: ten eerste kunnen we bestaande klanten beter bedienen en ten tweede kunnen we nieuwe klanten benaderen met nieuwe diensten. Dit geldt voor zowel Adcorporate als Sabanoord”.

Anton vult aan: “Klanten van zowel Sabanoord als Adcorporate hebben bepaalde vraagstukken. Vaak ook op gebieden waar de andere partij beter in thuis is. Door een concrete samenwerking kunnen beide partijen hun klanten beter van dienst zijn. In de afgelopen 5 jaar heb ik met Adcorporate een basis gecreëerd in NoordNederland. Samen met Marcel ga ik dit verder uitbouwen. Daarnaast ga ik mijn opgebouwde kennis en kunde m.b.t. bedrijfsoverdrachten aan hem overdragen. Van oud naar jong, want zelf ben ik 60 jaar oud. Al met al is de samenwerking een win-win situatie. Nu is het zaak om alles goed op de kaart te zetten”. Goed en groots Marcel tot slot: “Het huidige fusie- en overnameklimaat biedt met name kansen voor kleinere en middelgrote ondernemingen. Overnames van structureel gezonde en groeiende kleinere en middelgrote bedrijven vinden volop doorgang. De verwachting is dat ondernemers uit o.a. de babyboomgeneratie in de komende 10 jaar hun bedrijven gaan verkopen. In die 10 jaar gaan wij Adcorporate Noord-Nederland verder uitbouwen. Daarbij richten we ons op Drenthe, Groningen en een stukje Overijssel. We gaan het goed en groots aanpakken, van backoffice tot marketing. Met het nieuwe kantoor in de fantastische stad Assen hebben we een mooie start gemaakt!”.

vervolg van pagina 1

Dianne: “Uiteindelijk vonden we die ongeveer 200 kilometer verderop in de provincie Zeeland. Vanaf het moment dat we voor het eerst met deze partij rondom de tafel zaten klikte het ook”. Inmiddels hebben Jan en Dianne hun tanden alweer in een nieuw project gezet. Ze bouwen en verhuren 4x4 campers, geschikt voor het maken van reizen door natuurgebieden over de gehele wereld (www.outbound4x4.com). Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat ze ook zelf genoeg vrije tijd hebben, en de ruimte om mooie reizen te maken.


Wat nou crisis? Kansen! We worden overspoeld met negatieve economische nieuwsberichten. Is het dan werkelijk allemaal zo erg? Toegegeven, al te best is het niet, maar ook zeker niet zo erg als de berichten ons doen geloven. Het enige redmiddel is het normaliseren van de verwachtingen. Dat geldt zeker op het gebied van bedrijfsoverdracht. Zowel koper als verkoper staat namelijk niets in de weg om een weloverwogen besluit te nemen. Ook nu niet!

Onderzoekers zijn het erover eens: de komende jaren moet het aantal bedrijfsoverdrachten wel stijgen. Enerzijds heeft dit te maken met het fenomeen babyboomers. Zij bereiken nu een leeftijd waarop bedrijfsoverdracht een logisch gevolg is. Anderzijds komt dit doordat veel geplande bedrijfsoverdrachten vanwege de economische omstandigheden zijn uitgesteld. Boodschap aan verkopers Maar wat is dan de reden van dit uitstel? De belangrijkste oorzaak ligt bij de ondernemer zelf. Die wil genoegdoening voor de mentale, fysieke en financiële investeringen van de afgelopen jaren. Dit is het geval in zowel goede als in minder goede tijden. Verkopers, verlies de realiteit niet uit het oog. Het groeipotentieel is momenteel beperkt en er is een kans dat historische groeipercentages op (middel) lange termijn ook niet aan de orde komen. Het is waarschijnlijker dat omzetgroei, winst en waarde worden genormaliseerd naar een stabiele situatie. Is dit erg? Maakt dit het bedrijf onverkoopbaar? Nee! De waarde hangt namelijk

ook af van de marktomstandigheden, en daarop heeft de verkopende partij (vrijwel) geen invloed. Blijf dus reëel. Wanneer een hogere opbrengst gewenst (lees: noodzakelijk) is, ligt de oplossing in de overnameconstructie. Door een deel van de koopprijs mee te financieren, kan deze koopprijs verhoogd worden. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn de achtergestelde lening en earn-outconstructie. Hiermee zijn alle partijen tevreden te stellen: de verkoper, de koper én de bank die vaak als medefinancier optreedt. Boodschap aan kopers Beste koper, hebt u duidelijk voor ogen wat u wilt en waarom? En misschien nog wel belangrijker: weet u wat u per se niet wilt en waarom dat zo is? Past het plan binnen uw competenties en financiële draagkracht? Dan staat niets een weloverwogen bedrijfsovername in de weg. Met uw kennis en kunde brengt u de onderneming naar een volgende fase en voegt u waarde toe aan het bedrijf. Dit blijkt ook uit een uitgebreid en doordacht businessplan.. Een plan dat het

bestaansrecht van de onderneming aantoont en de continuïteit waarborgt. Hiermee overtuigt u zowel de verkoper als de bank van uw plannen en krijgt u hen mee in een overname die de risico’s tussen koper en verkoper evenredig verdeelt. Zo zijn alle partijen tevreden. Kopers, laat u dus vooral niet afleiden door al die negatieve berichten. Met een goede voorbereiding en een gedegen uitwerking, blijft bedrijfsoverdracht een meer dan reëel scenario om uw persoonlijke doelstellingen te realiseren. Kansen! Wanneer we vanaf vandaag allemaal roepen dat het beter zal gaan, staat de AEX-index over 6 maanden op 350 punten, bereiken banken en Europese landen een duurzame oplossing, hebben ook de Verenigde Staten en China hun huishouding op orde en liggen er onbeperkte mogelijkheden: allemaal kansen! Succes met ondernemen.

Uitstel bedrijfsoverdracht levert niets op, alleen risico’s Diverse onderzoeksbureaus voorspellen al enige tijd een stormvloed aan bedrijfsoverdrachten. De vergrijzing neemt toe en de babyboomgeneratie staat op het punt om ondernemingen over te dragen. Deze voorspelling geldt al jaren maar nog steeds is het verdacht stil voor de storm. De gemiddelde ondernemer wacht vanwege de aanhoudende laagconjunctuur op het juiste moment, maar wanneer is dat juiste moment? Dat weten we niet, wat we wel weten is dat stilzitten en afwachten zeker niet de oplossing is. Bedrijf als pensioen Voor een aantal ondernemers betekent het inkomen uit verkoop van de onderneming invulling van de pensioenbehoefte. In het geval dat de verwachte opbrengst van de onderneming te laag is om in de inkomensbehoefte te voorzien, en deze behoefte kan niet verlaagd worden, dan is verkoop geen reële optie. Is stilzitten en afwachten dan de oplossing? Nee. Vanwege de verwachting dat de marktomstandigheden de komende 5 jaar niet noemenswaardig zullen veranderen zal ook bij gelijkblijvende prestaties van de onderneming de ondernemingswaarde stabiel blijven. Indien bewust wordt gekozen voor doorgaan betekent dit maximale inzet en

continuering van ondernemersrisico’s. Zonder dit commitment zullen omzet en resultaat langzaamaan dalen zodat de kans op waarde vernietiging toeneemt. Vaak kan met relatief eenvoudige ingrepen waarde worden gecreëerd; bijvoorbeeld continuering van omzet en/of flexibiliseren van kosten. Doordat de ondernemer veelal intern georiënteerd is dan wel gericht is op het creëren van omzet (zeker in deze tijden) is er minder aandacht voor strategie en een zuivere analyse van de prestaties van de onderneming: bij welke klant en met welk product of dienst wordt geld verdiend en op welk onderdeel wordt verlies geleden?

Toewerken naar meetbaar eindpunt Al met al zijn er voldoende mogelijkheden om te voorzien in een inkomensbehoefte vanuit een positie van bedrijfsoverdracht. Nuancering naar momentum en verwachtingen is evenwel op zijn plaats. Dit zijn overwegingen die alleen door de ondernemer zelf kunnen worden gemaakt, het voordeel is wel dat hij zelf kan beslissen toe te werken naar het juiste moment waarbij hij zijn verwachtingen die vooraf gedeponeerd zijn ook waar kan maken.


Neem contact met ons op! Adcorporate heeft verschillende kantoren in Nederland. Daardoor is er bijna altijd een vestiging bij u in de buurt. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

E: info@adcorporate.com T: 088 2326776

www.adcorporate.com

Nieuwsbrief 1 - 2012  

Adcorporate nieuwsbrief 1 - 2012