Page 1


p4

p10

p20

p30

p40

p50

p52

p56


4


This weekend retreat in Valle de Bravo, Mexico uses its own structure as a shading device. The south facing perforated window wall acts as a natural marker of the passage of the day. The window sills and frame are colored to filter the light and complement the time of day. The seclusion of the site and the temperate weather allow for spaces to open to the exterior and all public functions of the home become exposed.

5


6


7


8


6

7

8

5

4

3

1

0ft.

5

10

2

1. Courtyard 2. Living/Dining 3. Kitchenette 4. Breezeway 5. Sitting/Guest Space 6. Bathroom 7. Bedroom 8. Ramp

9


10


The proposed Barcelona Provincial Library is centrally located at the corner of a transportation hub of the city. This unique site was formally the parking area of the Francia Train Station in the Barceloneta neighborhood. The library is a hybrid of traditional libraries and newer large bookstores. By analyzing why people go to these stores to read and not libraries a program was developed to mimic the allure of the stores, while still maintaining the prestige that libraries hold as halls of record. The location and the large signage allow subway, vehicular, and pedestrian traffic to interact daily with the building. The central atrium acts as a meeting place and guide point to and from all sections of the library. Each of the eight floors is designated a portion of the collection, allowing the user quick access to their field of interest. The reading hall creates a comfortable seating area, avoiding one of the main discomforts of libraries sited in interviews. The library is a cultural and intellectual complement to the city’s urban fabric, emphasizing the importance of the user and adapting a new building typology.

11


12


13


14


15


4

5

i i

2

1

6 0m

5

3

1. Atrium 4. Auditorium 2. Private Collection 5. Gallery 3. Computing Center 6. Study’s Vestibule

10

Level 1

9

11 11 11

8

7 0m

5

i

9 7. Private Study 8. Novelty 9. Open to Bellow

10

Level 2

i

12

10

10. Periodicals 11. Office 12. Upper Gallery

15

11

13

11 7 0m

5

10

Level 3

16

9

11 11 11

14

13. Children’s Computing Center 14. Children’s Reading Room 15. Children’s Collection

i

11 11 11

15


18

16

7 0m

5

10

Level 4

5

10

Level 5

21

20

19. Executive Offices 20. Study Atrium 21. Non-Fiction

21

7

i

16. Administration Offices 17. Study Atrium 18. Fiction

21

0m

18

17

21

7

i

i

21

22. Books 0m

5

10

Levels 6-8 17


18


19


20


This single family residence uses color as visual cues and markers to guide the family and guests through the house. The extruded shapes appear to make the large floorplan of this 2,400 square plan manageable and pleasant. Red is used on the interior as a transitional element that allows for the house to sequence spaces and gradually unfold. Natural light floods both public and private parts of the house and brings a lighter tone to the heavy appearance of the faรงade in such places as the double height living room. The programmatic goal was to achieve a solid that could appear light, a large space that could be intimate, and a private home that appears public.

21


22


23


A

First Floor

2

B

3

4

DW

5 1 6 A

1. Entrance 2. Library 3. Living 4. Dining 5. Kitchen 6. Family 7. Garage

7

B

section A-A’

24

0ft.

5

10


A

Second Floor

8

B

8

10

8 9

11

A

8. Open to Below 9. Gallery 10. Master Suite 11. Utility 12. Guest Suite

12

B

section B-B’

0ft.

5

10

25


26


27


28


29


30


The objective of this project was to redesign a common urban feature of any scale. The design calls for the evolution of the common “gazetta” or magazine stand onto a grander scale. The concept was of a gazetta vendor opening up the stand and pulling out the magazines at the start of the day and putting it all away and closing the stand at the end of the day. The redesign magnifies this routine with the elevating glass wall opening up the “stand” and the curved sliding racks being pulled out to display the magazines. At closing time the racks are pushed back in and the elevating glass door descends to close the store. The redesign also allows for half of the store to be outdoor shopping as a real gazetta would, as well as a covered shaded area.

31


32


33


A

3 1

2

A

1. Outdoor Shopping 2. Indoor Shopping 3. Restroom 4. Walkway

1ft.

5

4

10

section A-A’

1ft.

34

5

10


35


Magazine Stand Details A

A

plan

0ft.

5

outer stand envelope

10

outer envelope magazine hold magazine hold to envelope bolt connection

inner stand magazine hold

inner stand wheel

section A-A’

0ft.

1

2

elevation

36

0ft.

5

10


Elevating Glass Door Mechanism Detail

glazing retractable waterproof levers upper conveyer belt wheel

wheel arm attachment conveyer belt

device to concrete bolt connection lower conveyer belt wheel

0ft.

1

2

37


38


39


40


The Carlsbad Municipal Airport was designed to satisfy a “high tech” driven clientele, requiring a quick and efficient transition from the street to the aircraft, but also accommodates the possibility of a comfortable wait. The design of the airport was greatly determined through LEED principles and a computer simulated energy analysis performed on the design of the building to test is efficiency in energy consumption. The building’s structure involves two elements: the interior structure is cast in place concrete load bearing walls, and the exterior metallic shell is suspended by 3 masts. The masts are hollow and allow for water collected on the roof to be run through them to underground storage to later be used for irrigation. The Carlsbad Municipal Airport creates a sustainable solution to one of the most “high tech” settings of our time.

41


42


43


service dock

A

garbage

5 4

5

4

8 9

6

2

3

7 7

1

1

First Floor

A

1. Lobby 2. Ticketing 3. Shoppe

4. Airline Office 5. Baggage Handling 6. Security Office

10. Security 11. Manager 12. Secretary

13. Conference 14. Departure 15. Security Vestibule

7. Auto Rentals 8. Maintenance 9. Baggage Claim

0ft.

25

50

16. Arrival 17. Kitchen 18. Restaurant

A

15 14

16

17

18

6 13

6

10

12 11

A

44

Second Floor


vertical steel rib (beyond) horizontal bracing member (typical) air space rigid insulation corrugated steel panels

section A-A’

0ft.

25

50

steel sheeting lighting aluminum framed door smooth concrete floor radiant heating coils damper

wall section detail

drainage pipe pile 45


46


47


48


Industrial Design: The bookshelves display covers of books and magazines on visual design and media, creating and instant visual connection with shoppers exposing them to more than the average display arrangement and therefore, in an aesthetic manner, increase the occurrence of interest and eventual purchase. Photography: Pennzoil Place, Philip Johnson Houston, Texas, June 2004 The Modern, Tadao Ando Fort Worth, Texas, June 2004

49


50


51


52


53


54


55


56


The commission of the Zaragoza House of Records calls for a reinterpretation of the local colonial craft tradition to meet the storage and technological requirements of the building. “Our philosophy is to create architecture that is contextual and current, making use of contemporary design while at the same time preserving our root materials and building techniques,� the words of Mexican architect Mario Armella greatly influenced the final outcome of the design of the building. The 1,000 square foot design is divided into two floors, and the records are housed in the archives on the first floor. The clutter and disorganization of the common record house is avoided by creating the archives as three large built in storage facilities. The upper floor is a reading space with large tables for oversized reading of plans and documents. This design has been approved for a grant and construction is projected for early 2006.

57


58


59


3

2

2

2

1

1. Exhibition Space 2. Archives 3. Restroom

First Floor 0 ft.

60

5

10


4

5

4. Library 5. Open to Below

Half Floor 0 ft.

5

10

61


62


63


Alberto Galindo Undergraduate Portfolio 2004  

Texas A&M University Bachelor of Environmental Design Student Work Portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you