Page 49

Petri Parvinen, saako sinulle myytyä mitään? Myynnin ja myynnin johtamisen professori osaa huvittua omista ja muiden ostotaipumuksista. Teksti Paula Haikarainen Kuva Jussi Särkilahti

Julkaisit hiljattain teoksen Myyntipsykologia – Näin meille myydään. Saako sinulle kukaan myytyä koskaan mitään? Totta kai saa. Myyntipsykologian ymmärtäminen auttaa varomaan virheostoksia, nauttimaan siitä, kun joku myy hyvin ja nauramaan omille – ja muiden – taipumuksille. Olet itsekin työskennellyt myyjänä. Miksi siirryit muihin hommiin, tuliko myyntikammo? Toimin edelleen useissa perustamissani yrityksissä myyntityössä, jos en päivittäin niin ainakin viikoittain. Se on B2B-kauppaa. Vähän ärsyttää, etten ole koskaan ollut kassalla töissä. Millainen olet ostajana – hedonisti vai utilitaristi? Päinvastoin kuin säännönmukainen alttius juuri tietynlaiselle vuorovaikutuspsykologialle, ihmisen hedonismi ja utilitarismi ovat enemmän tilannekohtaisia ja niitä voi ostajana vapaammin yhdistellä. Siksi ne ovatkin perusmyyntipsykologioita vaikeampi asia myyjälle. Käytän yleisesti aika vähän rahaa, mutta kun käytän, niin käytän hedonistisesti. Mitä ostosta kadut? Englantilaisia autoja, koska ne ovat aina rikki. Olet kotoisin Turusta, josta ammennat usein tarinoita. Mikä on lempimyymäläsi Turussa? Turun Pyyntiväline oli kiva, mutta sille kävi vissiin hassusti. Suosikkini on Golfpuoti ja ehdottomasti Turun tori ja Turun kauppahalli. Minua tyylikkäämmät ystäväiseni osaavat käyttää Herrainpukimoa ja Sisustuksen Koodia, itse diggasin kesällä Leather Heavenia.

Harrastat golfia. Syntyykö griinillä kauppoja? Ennemminkin arvostan golfia rentoutumiskeinona. Varsinkin vaikeina aikoina on kiva voida kerätä palikoita kasaan tutuilla huudeilla kuten Ruissalon golfkentällä tai eräretkillä. Korostat mielelläsi myynnin ja markkinoinnin eroa, usein ensin mainitun hyväksi. Mikä siinä markkinoinnissa mättää? Markkinointi on hyhmäistä hommaa, siitä on vaikea saada kiinni. Sen todellinen analysoiminen vaatii neuroverkkoälyä tai sumeaa matemaattista logiikkaa, joten yleensä tyydytään sohimaan vähän sinnepäin. Ehkä olen liian kärsimätön. En myöskään ole kovin kiinnostunut ilmiöiden luomisesta. Esität kirjassasi, että Suomen talouden saisi nousuun panostamalla myyntiin, erityisesti sähköiseen myyntiin. Miksi e-myynti sopii suomalaisille? Suomalaiset ovat hieman epäsosiaalisia puhelimessa ja kasvokkain. Netissä on hetki aikaa miettiä, mitä sanoisi, eikä ryhtyminen ja uskaltaminen ole niin kuumottavaa. Lisäksi olemme hyvin luotettavia – myös netissä. Mitä myyntipsykologian keinoja hyödynnät professorin työssä? Miten klousaat kaupat luennon päätteeksi? Kaikki perushommat ovat käytössä: vastavuoroisuus, tykkääminen, auktoriteetti, sosiaalinen validointi, ainutlaatuisuus ja jatkuvuus. Aplodit tuovat hyvän mielen, vaikka ne vähän nolostuttavatkin.

AALTO UNIVERSITY MAGAZINE 09 \ 49

Profile for Aalto University

Aalto University Magazine 09  

The Aalto University Magazine issue 09 deals with questions related to health care.

Aalto University Magazine 09  

The Aalto University Magazine issue 09 deals with questions related to health care.