Lydløs lyd

Page 1

LYDLØS LYD ANN RASMUSSEN

1. SAL

KAARE NORGE KÆLDERGALLERIET

GUNILLA ROSENBERG

5. MAJ - 16. JUNI 2019

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 1

17/04/2019 08.52


Lydløs lyd Udstilling på Dronninglund Kunstcenter 5. maj - 16. juni 2019 ARRANGØR: Fonden for Dronninglund Kunstcenter Thorup Hedevej 1, 9330 Dronninglund Tel. +45 96 47 66 00 www.dronninglund-kunstcenter.dk GRAFISK PRODUKTION: Basis-Tryk & Skilte ApS, Dronninglund 978-87-970032-5-1

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 2

17/04/2019 08.52


FORORD Velkommen til tre meget forskellige udstillinger. I vores grundetage viser vi udstillingen Lydløs Lyd af Ann Rasmussen. Dette er en meget seværdig og anderledes udstilling, end vi før har vist. Titlen vækker nysgerrighed og undren, og den, der bedst kan fortælle om denne titel, er naturligvis Ann Rasmussen selv. Derfor tak til Ann, der vil berette om udstillingen torsdag d. 9. maj kl. 19. Ann har medbragt to dansere, Ane Smørås og Kristin Lødøen, som vil danse til den lydløse lyd. På vores 1. sal udstiller Kaare Norge sine flot komponerede malerier, der er stærkt inspireret af naturen. Kaare Norge giver koncert på Kunstcentret d. 10 maj kl 19.

I Kældergalleriet udstiller Gunilla Rosenberg fine akvareller, hvor motivverdenen ofte er med fokus på mennesket. Vi takker alle kunstnerne for et fint og positivt samarbejde.

For Dronninglund Kunstcenter Kunstnerisk leder Jette Abildgård

3

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 3

17/04/2019 08.52


Lydløs lyd - Ann Rasmussen Kunstneren Ann Rasmussen bor og arbeider i Norge, men hun er født i Danmark. Hun bodde i Agersted fra hun var syv år til hun fylte 17 år. Hun kan godt betraktes som en vâr musiker, en lydhør sanger, en stillfaren komponist – men hennes instrumentarium og noteark er stoffet, tråden og nålen. Det er i sannhet mektige verktøy og materialer! Det hun skaper kan kanskje beskrives som lavmælt monumentalitet. Det er presise fabuleringer som stryker varsomt over uendelig store spørsmål som rommer tiden, verdens ruglete beskaffenhet og den ubegripelige kraften som et brodert sting kan utgjøre. Hun lar teppene synge og finner frem til klangrom som aldri før er oppdaget. For noen år siden, i RAM Galleri i Oslo, møtte jeg hennes 21 meter lange broderte musiske topografi. Teppet heter da også Landskap, og er skapt på bakgrunn av partituret til den norske komponisten Egil Hovlands obokonsert (opus 150, 1996). Tiden stanset opp, holdt pusten, nølte litt før de neste sekundene igjen tikket avsted. Det var et av disse øyeblikkene der du straks erkjenner at du står overfor en overrumplende magi, noe som opphever den trivielle verdens begrensninger. Og du forstår at dette kommer du aldri noensinne til å glemme. En ting er tålmodigheten, viljen til å stå ut en distanse som berøver deg åndedrettet. Det tok halvannet år å brodere, hun begynte bakfra og broderte seg fremover i musikken, fra høyre mot venstre. Men kunst er jo aldri en idrettsprestasjon. Noe annet er det uforklarlige som skjer når uhørbar musikk og usynlig liv pipler ut av et verk som hennes – for den kan til tross for sin lydløshet avleses seismografisk, som rystelser eller en øm omfavnelse. Som liten pike ble hun satt til å spille orgel. Det var noe hun slett ikke ville. Så hun klippet over strengene til orgelbelgen for å slippe og øve. Men notene og deres visuelle og mystiske mulighet har hun alltid hatt en godhet for.

4

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 4

17/04/2019 08.52


Ann Rasmussens kunst dreier seg kanskje om gjenkjenne noe, puste det inn, og fortape seg i etterklangen av en stor symfoni. Men hun vet godt at når hun stiller ut sine arbeider, har hun gitt dem fra seg, gitt dem videre til betrakteren, som enten fyker forbi med at halvåpne øye og et travelt hjerte eller som fjetret bråbremser og lar seg overmanne av undring. Hun er en kunstner som kan kjenne en jublende glede over at menneskene tilfører verkene hennes lag på lag av vakre tanker, de broderer videre sin glede, sorg og forundring inn i hennes kunst. Det kan settes på formel: Verktyngden øker proporsjonalt, minst!, med de åpne øynenes meddiktende nysgjerrighet. Den broderte musikken er høyst konkret og nærværende, men den er samtidig like besnærende og umulig å gripe som et fjernt bulder av hav, som vindens sus. Den som får lykken av å høre henne fortelle om tilsynekomsten av lydøs lyd, vil for alltid få et litt forandret blikk – og øre – på verden. Alle kunstnere er forskere. Ann Rasmussen undersøker blant annet det hun kaller urgamle, eldgamle og halvt nye lyder. De finnes gjemt i alt det som har inneholdt skjøre avtrykk av lyd og liv en gang; millioner av år gamle ammonittfossiler – som er for lengst utdødde blekkspruter, konkylier, morkne og falmede tekstiler, støvete musikkpartiturer i en hylle. Inspirasjonskildene hennes var opprinnelig noe fullstendig annet, de var former som representere noe konkret i verden, men de ble likevel transformert til den lyden vi ikke kan høre, men som likevel kan nå frem til oss gjennom kunstens enestående mulighet til å overskride alle tidens stengsler. Hun har mange ganger blitt overrasket over at mennesker har blitt truffet av kunsten hennes, med full og

5

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 5

17/04/2019 08.52


skakende kraft. De oppdager gløden, lyset og rytmene som strømmer ut fra det som tilsynelatende er fullstendig lydløse tråder som henger på vegg. Hun har brodert moderne musikk – noter, partiturer, skisser – av norske komponister som Arne Nordheim, Egil Hovland, Olav Anton Thommessen, danske Per Nørgård og italienske Luciano Berio. Alle disse broderte musikklandskapene har sine egne skapelsesberetninger, og de supplerer komponistenes musikalske intensjoner med forbløffende nye tolkninger. Selvsagt er det et hardt, uendelig tålmodig og høyst møysommelig arbeid som ligger bak Ann Rasmussens broderier. Men det er effekten av dette som interesserer henne. Virkningen. På Svalbard observerte hun at en garvet, pensjonert gruvearbeider med never som digre bjørnelabber strøk forsiktig over trådene på et av hennes store, utstilte broderier. Han gråt stille, fordi han plutselig hadde møtt sin gamle mor og sin egen erindring av en tapt barndom. Ann Rasmussen har stått for mer enn hundre kirketekstiler, som den store og lysende billedveven Oppstandelsesteppet som er alterbildet i Kong Olav Vs kirke i New York, altså den norske Sjømannskirken. Den håndbroderte Nordlyskåpen er bispekåpen for Sør-Hålogaland bispedømme. Den er et mesterstykke. Nordlyset flammer hen over det nattblå stoffet. Gullspennene har en lapis lazuli-stein fra Sinai innfelt. Symbolsk knyttes en forbindelse mellom Guds lys og nordlyset.

Nordlyskåpen, bispekåpe for Sør-Hålogaland bispedømme. ©️Ann Rasmussen. broderi. Foto: Renato Langfeldt. 6

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 6

17/04/2019 08.52


Posthuset i Lime på Djursland holdt rett og slett til i farfarens dagligstue. Det stod en kort divan i rommet. Der lå det en velurpute med en tuareg, en ørkenkriger som red på kamel med gevær i hånden. Ann fikk gjort et lydopptak av puten (den besitter, som alt annet mellom himmel og jord, sitt eget lydunivers), og forstørret opp og broderte et utsnitt av det grafiske lydbildet som datamaskinen ga henne. Det ble Kamelputens vuggevise. Anns farmor døde lenge før Ann kom til verden. Det ble snakket lite om farmoren, men farfarens hus var fylt av tekstilarbeider som hun hadde tilvirket. Ann fikk vite at hun bare hadde syv fingre. Det 2,5 x 3 meter store broderiet Hysj, farmor synger med syv fingre er brodert etter lydopptak fra en liten bordløper farmoren broderte. Ann sier det slik: «Det var i det årelange arbeidet med dette broderiet at jeg opplevde å bli kjent med farmor. Jeg lyttet til farmors lydløse sang om sitt liv, i de hvite trådene». Ann Rasmussen er på sett og vis en seismograf. Hun avleser rystelser over tidens og historien avgrunner. Hun har selv sagt det så presist: Ingen lydløs lyd kan høres uten et par åpne øyne.

Hugo Lauritz Jenssen

7

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 7

17/04/2019 08.52


TAKK TIL Dronninglund Kunstcenter. og til Toke for lydopptakene av lydløse lyder. Trine som forstørret lyder i timevis. Ane som så musikken i de lydløse broderiene og ville danse dem. Kristin som også ville danse. Hugo for katalogtekst. Erno og Arve for fotografering. Anette og barna i Agersted Friskole. Torill, Anne Cathrine og Jane for utlån av broderier. Ann Kristin for nedpilling og hjemfrakting. Toril for prisverdige ideer. Kaj for å spre det glade budskap. Anne Turid og Arve som har latt meg okkupere deres kjøkken og stue i uker, for å få plass nok til å montere de enorme broderier. og ikke minst til Anne Turid, for hjelp til monteringer, pakking, transport og en hel uke permisjon fra jobb, for å bistå med opphengingen. Uten deres innsats hadde den LYDLØSE LYDEN, i sin form, aldri sett dagens lys. Tusen takk! Ann Utstillingen er støttet av Vest-Agder fylkeskommune

8

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 8

17/04/2019 08.52


Lamento muto. 280 X 270 cm (Utsnitt).©️Ann Rasmussen. broderi. Foto: Ann Rasmussen. 9

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 9

17/04/2019 08.52


Landskap: 50 x 2100 cm. ©️Ann Rasmussen. broderi. Foto: Ann Rasmussen.

10

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 10

17/04/2019 08.52


Ammonitt 1. 19 x 19 cm. ©️Ann Rasmussen. broderi Foto: Erna Langereis/ Arve Misund.

Ammonitt 7. 19 x 19 cm. ©️Ann Rasmussen. broderi Foto: Erna Langereis/ Arve Misund.

Ammonitt 8. 19 x 19 cm. ©️Ann Rasmussen. broderi Foto: Erna Langereis/ Arve Misund.

Østersbaby. 19 x 19 cm. ©️Ann Rasmussen. broderi Foto: Erna Langereis/ Arve Misund.

Ammonitt 4. 19 x 19 cm. ©️Ann Rasmussen. broderi Foto: Erna Langereis/ Arve Misund.

Skjell. 19 x 19 cm. ©️Ann Rasmussen. broderi Foto: Erna Langereis/ Arve Misund.

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 11

11

17/04/2019 08.53


Kamelputens vuggevise: 120 x 320 cm. ©️ Ann Rasmussen. broderi. Foto: Erna Langereis / Arve Misund.

12

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 12

17/04/2019 08.53


13

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 13

17/04/2019 08.53


1. SAL - Kaare Norge Kaare Norge behøver ingen præsentation som klassisk guitarist og komponist, men det er ikke alle der ved endnu, at han sideløbende med sin musikalske karriere også er en engageret billedkunstner. Kaare Norge har dyrket maleriet i de sidste 20 år. Siden Kaare Norges fokus og passion omkring maleriet opstod , har han vist, at han besidder lige de egenskaber, som er med til at skabe en dygtig kunstner. Han er nærværende, nysgerrig, iagttagende og formår at få oprigtighed ind i sine landskabsmalerier. Det storslåede naturalistiske scenarie som er Kaare Norge inspirationskilde, efterlader et dybt indtryk, som indbyder til nærmere bekendtskab. Med sin udprægede musiske sans kan man sige, at Kaare Norge komponerer sig vej gennem landskabet og skaber nærvær på en beundringsværdig og rammende måde. Det er udelukkende oliemalerier, og teknikken er med spartel som giver denne lidt rustikke struktur i hans arbejder. Kaare Norge lader sig inspirere af årstiderne og de konstant skiftende lysforhold, hvilke han indarbejder i sine værker. Farveholdningen er nærmest sydlandsk og er primært præget af de rene, varme og temperamentsfulde komplementere farvetoner. Forståelsen for komposition og farvernes indbyrdes forhold, skaber en fuldendthed som efterlader beskueren i et svævende og intens øjeblik. ©Af Kirsten-Marie Hedeland, tv programvært på ”Kunst for Tiden” og skribent ved Kunstavisen

14

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 14

17/04/2019 08.53


50x60 cm. Titel: "Lysningen"

15

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 15

17/04/2019 08.53


16

60x70 cm. Titel:"Eftermiddagslys ved Fjord"

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 16

17/04/2019 08.53


17

40x50 cm. Titel: "Korn marker (Abstrakt)

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 17

17/04/2019 08.53


KÆLDERGALLERIET - Gunilla Rosenberg ”Gunilla Rosenberg er akvarelmaler. Hun beskæftiger sig med en bred palet af motiver, fra figurskildringer over portættet til den rene naturabstration. Gunilla Rosenbergs kunst skriver sig in i den modernistiske akvareltradition, hvor mediets ”egenskaber” karakter konsekvent bruges som et bærende virkemiddel. Mødet mellem papiret, den flydende farve og de blandinger, der opstår vådt i vådt, får lov at stå tydeligt frem og er med til at give værkerne et anstrøg af her-og-nu, som blev de til øjnene af os. Det momentane, øjeblikkelige understreges af de antydede motiver, hvor de genkendelige elementer, både figur og natur, blot er angivet med nogle få, spontane penselstrøj, og det er op til beskueren i tankerne at komplettere motivet. I figurbilledernes antydede formsprog får det hvide papir en aktiv rolle som medspiller, og den bevidst ikke-realistiske kolorit løfter motivet fra det sete øjebliksbillede til en sanset, psykologisk skildring af menneskekroppen på et universelt plan.” Citat fra Anne Lie Stokbro, af mag.art, freelance kunst- og kulturformidler

18

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 18

17/04/2019 08.53


Kvindefigur 70x50cm

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 19

19

17/04/2019 08.53


Figurpar 67x98cm 20

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 20

17/04/2019 08.53


Mandsfigur 50x70cm

Koryg 40x50cm 21

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 21

17/04/2019 08.53


22

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 22

17/04/2019 08.53


Dronninglund Kunstcenters sponsorer 2019 BDO - Frederikshavn

Meny, Dronninglund

Bent Brønden Pedersen A/S

Nordic Cleaning ApS

Dronninglund Apotek

Nordjyske Bank, Dronninglund

Dronninglund TV Center

PN-EL Service

Hjallerup Tæppemarked

Spar Nord Bank A/S

Inzite

Super Brugsen, Dronninglund

JPH Forsikringsskader A/S

Vintherbørn ApS

Kjærgaard Nord A/S

Aalborg Lufthavn Amba

LE 34

Dronninglund Sparekasse

BRØNDERSLEV

29184 - katalog LYDLØS LYD.indd 23

KOM M U N E

23

17/04/2019 08.53


Dronninglund Kunstcenter Thorup Hedevej 1, 9330 Dronninglund Tel. +45 96 47 66 00 www.dronninglund-kunstcenter.dk

29184 - katalog LYDLĂ˜S LYD.indd 24

17/04/2019 08.53


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.