Page 1

KEVÄT 2014


R-COLLECTION 2014

Vuosi oli 1992. Kesätöistä tienaamillani rahoilla olin ostanut ensimmäisen lumilautani ja siirtynyt suksista laudalle. Tarvitsin rinteeseen uuden takin ja päädyin kerrospukeutumiseen: alle fleece ja päälle R-Collectionin löysä anorakki. Rinteessä vietetyt tunnit alkoivat näkyä kulumisena hihoissa ja selässä. Takista tuli koko ajan hienompi. Huppu suojasi viimalta ja etutaskussa mukana kulki tarpeelliset tavarat. Muutaman talven jälkeen takin rinne-elämä oli eletty ja toinen ura mökkitakkina alkoi. Se jatkuu vielä pitkään. JOONA HENTTONEN

2


R-COLLECTION 2014

RAKAS, REHTI R-COLLECTION LIISA JOKINEN

Viime syksynä podin akuuttia collegepaita-kuumetta – monen muun trendiorjan tavoin. Oli ihan pakko saada harmaa simppeli peruskollari vaatekaapin peruspilariksi. Pitkään sinnittelin isoäitini ikivanhalla Terinit-paidalla, mutta kun se alkoi reikiintyä hihansuista, aloin harkita upouuden ostamista. Olisin voinut marssia suoraan mihin tahansa ketjuliikkeeseen ja napata uuden paidan kelkkaani. Mutta se ei tuntunut oikealta ratkaisulta. Liian helppoa, liian epäajateltua! Riemullani ei ollut rajoja, kun muotibloggaaja Teemu Bling postasi lokakuun alussa Instagramiin: löytynyt maailman paras collegepaita, suomalaisen R-Collectionin liikkeestä Helsingin Ateneuminkujalta. Suomalainen tuote ja vain 52 euroa! Matkin Teemua, tein ostokset ja siitä lähtien olen käyttänyt collegepaitaani noin kolmena päivänä viikossa. Löytyi uusi lempivaate. Tunsin polleaa voitonriemua, kun pystyin ostamaan Suomessa suunnitellun ja valmistetun vaatteen. Kerrankin kysyntä ja tarjonta kohtasivat. Montako suomalaista vaatetta sinä omistat? Niinpä, yllättävän vähän omistan minäkin. Ei juuri ole suomalaisia vaatefirmoja. Etenkään sellaisia, joiden tarina on kestänyt vuosikymmeniä. Siksi harvoista jäljellä olevista vaatevalmistajista on syytä pitää huolta – ja paras tapa on se, että ostammme näiden suomimerkkien tuotteita. Edellisestä R-Collection -kosketuksestani olikin jo aikaa. Noin 20 vuotta. Teekkareilla on haalarit ja abeilla abihupparit. Meidän lukiossamme hupparit tilattiin aina R-Collectionilta. Paperikatalogi kiersi luokassa ja suosikkiväritys taidettiin valkata jonkinlaisella epädemokraattisella huutoäänestyksellä. R-Collectionin klassikkotuotetta, perusanorakkia, en omistanut. (Siihen aikaan ompelin anorakkini ja muutkin vaatteeni itse.) Mutta monella luokkakaverilla anorakki oli. Kaverini kertoo, että 1990-luvun puolivälissä cooleimmilla tytöillä oli Jyväskylässä luonnonvalkoiset R-Collectionin anorakit. Muilla oli tiilenpunainen. R-Collectionin klassikkoanorakin tunnistaa jo kaukaa. Jokainen bongaus tuottaa kreisiä iloa. Tekisi mieli lyödä yläfemmat anorakin omistajan kanssa. Hieno valinta, tyylikäs tyyppi! R-Collection voisi olla luottovaatettaja, josta haemme perus-t-paidat, takit ja collegeasut. Vaatemerkki, josta tunnemme kutkuttavaa ylpeyttä ja kansallista hurmaa. Paikallinen vaatekauppa, jonne voisimme viedä ulkomailta tulevat turistit katsomaan suomalaista muotia ja ihmettelemään suomalaisen tekstiiliteknologian innovaatiota nokkoskuituneuleesta selluloosakuituun… Vaikka suomalaisuudella ei sinällään olisi identiteetillemme isoa merkitystä, olisi jokaisen syytä olla kiinnostunut siitä, mistä meidän vaatteemme tulevat. Kuka ne valmistaa ja millaisissa oloissa? Jos boikotoimme epäeettistä ananasmehua, samalla logiikalla on jätettävä epämääräisissä oloissa tehdyt vaatteetkin kaupan tankoon. Onneksi on R-Collection.

3


R-COLLECTION 2014

4


R-COLLECTION 2014

5


R-COLLECTION 2014

ME TEEMME KAIKEN ITSE ANTTI ARVAJA

Tämä on tarina yrittäjyydestä, Kainuusta, 1970-luvusta, tästä hetkestä, Pekka Saastamoisesta ja siitä miten suomalainen vaatemerkki on päättänyt selvitä alan murroksesta uuteen aikaan.

6


R-COLLECTION 2014

Suomiverkkareiden comeback, vuosi 1980.

Pekka Saastamoinen on ostanut vanhan bussin. Se on täynnä vanhoja USA:n, Saksan ja Italian armeijoiden vaatteita, kotimaisia villapaitoja ja venäläisiä raappahousuja. Parikymppisen Saastamoisen bussi kiertää Kainuun toreja. Kaukaisin myyntipaikka on Iisalmi – ja vuosi 1976. Nuoren miehen titteli on torikauppias. Välillä hän kiertää itse bussin mukana, mutta suurimman osan ajasta myynnistä vastaavat palkolliset. Mukana pyörii myös kavereista muodostuva joukko. Kukin tekee, mitä taitaa. Saastamoinen osaa itsekin tehdä vaatteita ja on myynyt kouluaikana päältään useammat housut. – Tein silloin hirveän tiukkoja vaatteita tai sitten leveälahkeisia. Kun joku osti ne, hankin uutta kangasta. Siitä kaikki oikeastaan lähti. Itse linja-autossa ei ollut vielä omaa tuotantoa olevia vaatteita myynnissä. Pankkilainaa huonokuntoisesta bussista on enemmän kuin tarpeeksi, eikä varsinaisesta liiketoiminnasta oikein voida puhua. Bussi on jatkuvasti rikki. Pakkasella sillä ei oikein pääse liikkeelle, ja jarruja pitää suostutella toimimaan lämpöpuhaltimella. Vaikka bussi seisoo, kuluja syntyy. Saastamoinen alkaa sisäistää liike-elämän lainalaisuuksia. Eräänä aamuna bussi sitten lopulta suistuu ojaan. Nuoruuden ensimmäisestä yrityksestä jää lähinnä velkaa ja yritys lopetetaan kannattamattomana. Jälkeenpäin Saastamoinen on kuitenkin tyytyväinen oppivuosiinsa. – Eihän siinä korkealta tippunut, mutta oppipahan tervettä varovaisuutta.

7


R-COLLECTION 2014

Muutamaa vuotta aiemmin Saastamoinen on vieraillut kolmen kuukauden ajan Amerikassa sukulaistädin luona. Kiuruvedellä ikänsä asuneeseen poikaan reissu jättää oman jälkensä. Ohion drive-in-leffateatterit ja autopesulat ovat kuin jostain toiselta planeetalta. On tietysti helpompaa myydä tulevaisuudessa suomalaisille amerikkalaista unelmaa, kun on päässyt sitä hetken itse töllistelemään. 
 – Vauraaltahan siellä näytti, ja nuoriso sai päästellä autoilla. Kaikkihan siellä oli erilaista. Päällimmäisenä Amerikasta jäi mieleen vauraus. Näin kulkivat R-Collection-vaatemerkin ensitahdit. Saastamoinen osasi siis ommella, silkkipaino oli tuttua ja verenperintönä tuli vielä isän ja isoisän malli yrittäjyydestä. Saastamoisen isä Alpo Saastamoinen toimi vaatekauppiaana ja isoisä Paavo Fredrik Saastamoinen sekatavarakauppiaana. 
 Karikkoisen alun jälkeen Saastamoinen perusti ensimmäiset Rockville-myymälät Pohjois-Suomeen veljensä ja kälynsä kanssa. Tämän lisäksi liiketoimia oli muutamankin halpahalliketjun kanssa, jotka laajenivat samaa tahtia kuin Rockvillekin. Kukaan ei vielä osannut ennustaa, että Saastamoisten viisipäisestä veljeskatraasta tulisi yrittäjiä ja merkittäviä työllistäjiä Kainuun sekä koko Suomen alueella. Merkit toki olivat jo ilmassa. 


 – 1970-luvun alussa oli sitten pystyssä Rockvilleniminen pieni vaateketju. Se oli sitä farkkuaikaa, ja myimme ulkomaisia ja kotimaisia merkkejä. Koko juttu oli ihan uutta Suomessa. Saman alan yrittäjiä syntyi

Mouline-fiilistä 90-luvun alusta.

Väkevää tunnelmointia 80-luvun malliin.

8


R-COLLECTION 2014

9


R-COLLECTION 2014

10


R-COLLECTION 2014

11


R-COLLECTION 2014

80-luvun alun venekaula-aukko.

12


R-COLLECTION 2014

Prodigy look.

Nurses are beautiful people.

todella paljon siihen aikaan, vähän joka kylässä, Saastamoinen muistelee. Ensimmäiset Rockville-myymälät jäljittelivät autenttista western-tyyliä. – Liikkeet olivat ihan omansa näköisiä, ja miljöö loi sen jutun. Kilpailijat eivät niinkään panostaneet tähän puoleen. Meidän liikkeemme olivat Kajaania lukuun ottamatta hirsirakennuksia. Kyllä se menestys antoi yrittämisen uskoa. Tuntui uskomattomalta. 
 Myymäläverkoston ja postimyynnin kautta anorakki levisi ympäri Suomen. Puhelin soi, ja tilauksia satoi. Saastamoisten piti hankkia useampi linja, jotta tilaukset saatiin hoidettua. 
 Pekka Saastamoinen ei oikein koskaan ole mieltänyt itseään vaatesuunnittelijaksi. Hänelle yksittäinen tuote on enemmänkin myyntiartikkeli, jonka arvon määrittää sen menekki. 
R-Collectionin mallisto on pääosin Pekan ja hänen vaimonsa Marjon käsialaa. Ensimmäisinä ulkopuolisina suunnittelijoina tulivat mukaan 1990-luvulla Tuula Pöyhönen ja Mari Savio. ROCKVILLEN SYNTYMÄ Kun Saastamoiset alkoivat farkkumyynnin ohessa painaa tuotteisiin tekstejä ja kuvioita, syntyi 1970-luvun lopussa perheyritys nimeltä Rockseri. Aluksi vaatteet teetettiin muilla valmistajilla, mutta määrien kasvaessa Rockseri Oy alkoi valmistaa niitä itse. 
 – Ensimmäinen oma tuote oli peruscollege. Ei niissä alkujaan montaa väriäkään ollut, kun haluttiin lähteä kevyellä kuormalla liikkeelle. Pari ensimmäistä vuotta menivät periaatteessa ihan muutamalla tuotteella. Aika oli suosiollinen collegetuotteille, niin kuin se on itse asiassa nykyäänkin. 
 Rockserin ensimmäinen hittituote oli nostalginen Suomi-verkkari. Yhtiö kasvoi nopeasti ja se tunnettiin oman mallistonsa lisäksi valtakunnallisena koulupaitojen tekijänä. Suomi-verkkaria seurasi jo suomalaiseen klassikkosarjaan noussut anorakkimalli. 
 – Anorakki oli ajatuksena kytenyt jo pidemmän aikaa. Se otti vuonna 1982 heti tuulta alleen. Monihan nimitti sitä siihen aikaan Kainuun kansallispuvuksi.

KULTAINEN 1980-LUKU Saastamoinen saa menestystuotteiden markkinoinnin kuulostamaan epäilyttävän helpolta. Alkuperäinen Suomi-verkkari toteutettiin yrittäjäkollegan kanssa ja niitä mainostettiin pienillä lehti-ilmoituksilla Helsingin Sanomissa ja maakuntalehdissä. Sillä myytiin noin kuukauden tuotanto.
Suomi-verkkari oli ensimmäinen menestystuote, mutta myös artikkeli, jonka kanssa koettiin ensimmäistä kertaa 1980-luvulla, miten Kaukoidässä painatetut kopiotuotteet haukkasivat oman osansa myynnistä. 
 – Yrityksen kasvua helpotti kuitenkin 1980-luvun mittaan sekin, että pankit alkoivat myöntää lainoja helpommin. Oikeastaan kottikärrykaupallahan ne sitä pahimpaan aikaan tarjosivat.

13


R-COLLECTION 2014

14


R-COLLECTION 2014

15


R-COLLECTION 2014

Denim-maihari 1980-luvun puolivälistä.

UUDEN AJAN VAIKEUS

Rockseri Oy:n ja R-Collectionin kulta-aikaa olivat kuitenkin 1980-luvun loppu ja 1990-luvun alkuvuodet. Yritys laajentui, konekantaa uusittiin ja työntekijämäärä kasvoi. Saastamoinen ei muista noina vuosina juuri lomailleensa. 
 – Kyllä minä siitä ajasta myös nautin. Se on hieno tunne, kun yritys menestyy. Tietenkin se luo myös kovia paineita. Kumma juttu, kun menestys stressaa ihan yhtä lailla kuin heikommatkin ajat. 

 Yksi Saastamoisten suurimmista menestyksistä oli skeittivaatemallisto Ez-Way, joka lanseerattiin 1990-luvun puolivälissä. 
 – Ez-Way-mallistossa kokeiltiin paljon uusia juttuja. Kaikki tuotteet uusittiin joka sesongin mukaan. Jälkeenpäin se oli aika yltiöpäinen ajatus. Tuotantomäärät olivat tuolloin pieniä 100–150 kappaleen eriä. Nykypäivänä taas pienten erien valmistaminen on ihan normaalia, koska koko kenttä on niin pirstaloitunut. Hiljakseen suomalainen vaateteollisuus ja ompelimot alkoivat antautua halpatuonnin edessä. Kato alkoi kiihtyä 1990-luvun loppuvuosina ja käytännössä 2000-luvun alussa kotimaisia alihankintaompelimoita ei enää ollut. Peli alkoi olla pelattu.

Rockseri kuitenkin jatkoi sinnikkäästi ja kokeili vuosituhannen vaihteessa omaa ompelimoa Kuhmossa muutaman vuoden ajan. Ompelimo kuitenkin lopetettiin kannattamattomana. Sen jälkeen mietittiin erilaisia keinoja jatkaa matkaa. Toiminnan kivijaloiksi muodostuivat oma Kajaanin tehdas leikkaamoineen, painoineen ja brodeerauspalveluineen sekä Virossa sijaitsevat alihankintaompelimot. Saastamoisen visio omasta yrittäjyydestä ja vaatemerkin tavoitteista on tietyllä tavalla täyttynyt. R-Collection-tuotemerkki on vakaasti omissa käsissä alusta loppuun. Kajaanilaisia vaatteita myydään tehtaanmyymälän lisäksi yrityksen verkkokaupassa ja omissa myymälöissä Oulussa, Helsingissä, Rovaniemellä, Joensuussa ja Kuopiossa. Kilpailu on 2010-luvulla kuitenkin koventunut entisestään ja Saastamoinen on joutunut käymään jo yt-neuvottelujakin. Patruunahenkinen mies ei ole irtisanonut ainuttakaan työntekijää, vaan etsii keinoja R-Collectionin tulevaisuuden turvaamiseksi. Hänen mielestään talossa on niin paljon osaavia käsiä, että keinot liiketoiminnan korjaamiseksi on löydettävä.

16


R-COLLECTION 2014

Reserved Just 4 U.

17


R-COLLECTION 2014

Suopursu kukkii millenniumin taitteessa.

18


R-COLLECTION 2014

80-lukulaista pönötystä.

Yksi kainuulaisen perheyrityksen kompastuskiviä on ollut vuosien varrella tietynlainen omapäisyys. Kun kaikki on totuttu tekemään alusta asti itse, ei ulkopuoliseen apuun ole osattu turvautua. 
 – Me olemme liiaksi tuudittautuneet siihen, että tuote itse puhuu puolestaan. Kun puskaradio on toiminut aina, on tuotemerkin markkinointi jäänyt vähän puolitiehen.
Jonkun olisi pitänyt esimerkiksi rummuttaa, kun vuonna 1998 R-Collectionin liikkeeseen Tampereelle pamahti lauma punkkareita, jotka ostivat Ez-Way-tuotteita isolla rahalla. Prodigy oli yksi sen hetken kuumimmista bändeistä koko maailmassa. Muutamaa päivää myöhemmin MTV:n Music Awardseissa Prodigy olikin jo pokkaamassa Ez-Way-tuotteet päällänsä pystin parhaana tanssiaktina ennen Fatboy Slimiä ja Madonnaa. 
 – Emme käyttäneet sitä markkinoinnillisesti hyväksemme millään tavalla. Kyllähän muutama ihminen oli huomannut, että heillä oli meidän paitoja, housuja ja takkeja päällänsä siellä lavalla. Ja he siis todella ostivat itse ne vaatteet. Ei niitä annettu ilmaiseksi. Olihan se makea tunne ja osoitus siitä, että oltiin oikeassa hengessä. Saastamoisten oma jälkikasvu alkaa lähivuosina tulla siihen ikään, että yrityksen jatkajat voisivat löytyä lähipiiristä. Toisaalta pariskunta on avoin myös talon ulkopuoliselle osaamiselle. 
 – Sitä on tottunut siihen, että on tehnyt lähes kaiken itse koneenkorjauksesta alkaen. Maailma muuttuu, ja tuntuuhan olo toisinaan vanhalta patruunalta. Toisaalta minusta tuntuu, että juuri nyt R-Collection on ajankohtaisempi kuin koskaan ennen, Saastamoinen toteaa.

Huumoripaitoja 90-luvun alusta.

19


R-COLLECTION 2014

VAATE JA VASTUU NATALIA SÄRMÄKARI

Vaateteollisuuden on aika kehittää eettisempiä tapoja tarjota muotia ja valmistaa vaatteita. Muoti on osa kulttuuriamme ja paikallinen tuotanto sen tulevaisuus.

Suhteemme pukeutumiseen on muuttunut radikaalisti. Pukeutumismenojen osuus suomalaisten kotitalouksien kulutuksessa on tällä hetkellä viitisen prosenttia, mutta vaatteita kulutetaan silti yhdeksän kertaa enemmän kuin sata vuotta sitten. Vielä viime vuosisadan alussa valtaosa ihmisistä joko teki vaatteensa itse tai teetätti ne räätälillä. Vasta valmisvaateteollisuus ja standardisointi tekivät vaatteista demokraattisempia, mahdollistaen muodikkuuden kaikille yhteiskuntaluokille. Toisaalta kehitysmaiden vaatetehtaissa työskentelevien kurjuus toimii nykypäivänä maailmamme eriarvoisuuden näyteikkunana. Lapsityövoimakohujen ja ekologisten katastrofiuhkien alla eettisemmille vaatteiden valmistustavoille on ollut kasvavaa kysyntää. Vaateteollisuus on hidas, mutta samalla joustava. Muoti voi muuttua silmänräpäyksessä, samoin ihmisten asenne. Eettinen on ”kestävää”, mikä puolestaan tarkoittaa sosiaalista, ekologista ja taloudellista kestävyyttä. Kestävää vaateteollisuutta lähestytään tavallisesti kahdesta suunnasta: toinen korostaa eettisten ominaisuuksien tehostamista tuotannossa, ja toinen etsii aivan uudenlaista, sosiaalisella ja henkilökohtaisella tasolla tapahtuvaa järjestelmällistä muutosta. Mitä eettisellä vaatteella sitten lopulta tarkoitetaan? Sitä onkin syytä kysyä, sillä tuotantoketju on äärimmäisen moni-

mutkainen prosessi, jonka täydellistä jäljittämistä ja mittaamista on melkein mahdotonta suorittaa. Tietyt peruspilarit voi kuitenkin pitää mielessä. Eettinen vaateteollisuus pitää huolen työntekijöiden inhimillisistä ja turvallisista olosuhteista sekä yleisestä hyvinvoinnista, esimerkiksi tarjoamalla palkkaa, joka riittää ruokaan ja terveydenhuoltoon. Työntekijöiden lisäksi huolenpitoa kaipaa myös ympäristö, jota valtaosa kehitysmaissa sallituista valmistusmenetelmistä saastuttaa. Vedestä on pulaa, maaperä kuivuu ja viimeistelylle tyypilliset kyseenalaiset kemikaalit saattavat imeytyä luonnon lisäksi kuluttajan ihoon. Ongelmia voidaan osittain ratkaista esimerkiksi tuotannon paikallistamisella. Kun vaatteet valmistetaan lähellä, sekä työntekijöiden olosuhteet että laatu ja valmistustekniikoiden ympäristöystävällisyys ovat valvottavissa. Lisäksi lähituotannon mahdollistama nopea reagointikyky tuottaa tehokkaamman kysynnän ja tarjonnan tasapainon. Paikallisten tekijöiden työpaikat eivät karkaa kaukomaille ja parhaassa tapauksessa perinteinen käsityöläisyys säilyy hengissä. Yritys taas säästyy turhalta kuljettamiselta ja varastoimiselta, joskin eettisesti tapahtuvasta työstä täytyy maksaa huomattavasti enemmän kuin ”hikipaja”-tilauksesta. Paikallisen tuotannon ylläpito on tällä hetkellä vaateyrityksille haastavaa ja myös kuluttajan sanelemaa.

20


R-COLLECTION 2014

21


R-COLLECTION 2014

Värisävy Oy – yhteistyössä R-Collectionin kanssa jo vuodesta 1978.

22


R-COLLECTION 2014

Värjärimestari Martti Ojalehto ansaitulla kahvitauolla.

myös vaatteen ulkopuolelle täyttämällä henkisiä tarpeitamme. Toisaalta muoti on se, jonka ansiosta ”fast fashion” ja epäeettinen tuotanto kehitysmaissa kukoistaa. Eettisiä päämääriä kohti pyrkivän yrityksen olisi ihanteellista pitää kausituotteet ja klassiset tuotteet hyvässä tasapainossa, jolloin ”hidas” ja ”nopea” yhdistyvät terveellä tavalla. Ponnisteluja vaaditaan käyttäjiltä ja tuottajilta. Isot yritykset voivat toimia toisilleen esimerkkeinä ja innostaa samalla pienempiä toimijoita panostamaan eettisyyteen. Keskustelua aiheesta on paljon, mutta toistaiseksi taloudellisissa paineissa kamppailevien vaateyritysten on vaikeaa löytää tehokkaita ratkaisuja eettisyyden edistämiseksi ja muutos tapahtuu hitaasti. Jotkut eivät ole edes kamppailua aloittaneet. Jälkimmäisten toiminta on kuitenkin lyhytkatseista, sillä jokaisen teollisuudenalan on reagoitava ennemmin tai myöhemmin. Kuluttajan kukkaro on rajallinen: ensin pitäisi erottaa kestävä vaate ei-kestävästä. Laatu ja eettisyys eivät välttämättä edes nosta hintaa pilviin. Vaikka arvojen ja käytännön välinen kuilu on toistaiseksi vielä suuri, eettisyys on onneksi selkeästi havaittavissa oleva kasvava trendi niin vanhempien kuin nuorempien keskuudessa.

Kun haluaa tukea paikallisuutta, ei kannata pelästyä hieman korkeampaa hintaa. Vaateyrityksen tuotekehittelyosasto pystyy parhaiten pitämään huolen eettisyydestä suunnittelemalla hyvälaatuisia tuotteita, joissa on houkutteleva, mutta aikaa kestävä muotoilu. Hyvää ja kaunista ei heitetä pois eikä pestä pilalle. Vaatteiden vieminen kierrätykseen on olettamuksesta poiketen yhtä aikaa myös kuormittava toimenpide, sillä se synninpäästöllään antaa luvan kuluttaa loputtomasti. Vaatteet eivät mihinkään katoa ja monesti päätyvät kaukomaiden kaatopaikoille. Vaatteen maatumisaika vaihtelee kymmenistä vuosista (viimeistelemättömät puuvillat) ikuisuuteen (tekokuidut). Toki toivottavaa on kierrättää kaikki tekstiilit joko sellaisenaan tai raaka-aineina, kaatopaikalle joutumisen sijaan. Lisäksi meillä on tapana pestä vaatteitamme liian usein, liian lämpimässä ja liian suurilla vesimäärillä. Neljä viidesosaa vaatteiden ympäristökuormasta aiheutuukin käytön eikä valmistuksen aikana. Vaatetta voidaan tarkastella kahdesta näkökulmasta: se on toisaalta funktionaalinen kehomme suoja ja toisaalta muotia. Näiden kahden puolen suhde vaihtelee. Vaatteen käytännöllinen tehtävä on ihmiselle elintärkeä. Muoti taas on osa kulttuuria ja ulottuu

23


R-COLLECTION 2014

KLASS 24


R-COLLECTION 2014

SIKOT 25


R-COLLECTION 2014

ANORAKKI (4201) 26


R-COLLECTION 2014

R-Collectionin ydin on näissä. Tavallisissa vaatteissa – anorakeissa, huppareissa, t-paidoissa ja collegeissa. Tavallinen ei tarkoita tylsää, vaan laadukasta, klassista ja ajatonta. Näistä vaatteista olemme ylpeitä, ja näistä meidät tunnetaan.

27


R-COLLECTION 2014

COLLEGEHOUSUT (3989) 28


R-COLLECTION 2014

COLLEGEPAITA (5362) 29


R-COLLECTION 2014

COLLEGEPAITA (5362) 30


R-COLLECTION 2014

HUPPARI (5335) 31


R-COLLECTION 2014

UNIIKKI HARLEK 32


R-COLLECTION 2014

KIINIANORAKKI 33


R-COLLECTION 2014

COLLEGEPAITA (5362) 34


R-COLLECTION 2014

LASTEN ANORAKKI (4200) JA COLLEGEHOUSUT (3989) 35


R-COLLECTION 2014

KAPEAT COLLEGEHOUSUT (3991) 36


R-COLLECTION 2014

KAPEA VETOKETJUHUPPARI (5380) 37


R-COLLECTION 2014

VETOKETJUANORAKKI (4220) 38


R-COLLECTION 2014

LASTEN ANORAKKI (4200) JA ANORAKKIHOUSUT (4210) 39


R-COLLECTION 2014

KLASSIKKO T-PAITA (1310) 40


R-COLLECTION 2014

VETOKETJUANORAKKI (4220) 41


R-COLLECTION 2014

KAU TUOT 42


R-COLLECTION 2014

USITTEET 43


R-COLLECTION 2014 R-COLLECTION 2014

KAULUSPAITA (6797) 44 44


R-COLLECTION 2014

Keväällä kevyttä, syksyllä suojelevaa. Vuodenaikojen vaihtuessa mekin luomme nahkaamme. Ja kuten luonnossa, se mikä on arvokkainta säilyy.

45


R-COLLECTION 2014

NAISTEN JOUSTAVA TRIKOOPAITA (1650) JA PIONICHINOT (3424) 46


R-COLLECTION 2014

SILKKI T-PAITA (6866) JA SILKKIHOUSUT (3426) 47


R-COLLECTION 2014

SILKKIMEKKO (7867) JA SONJA-TAKKI (2752) 48


R-COLLECTION 2014

TYTTÖJEN KUKKAMEKKO (7508) 49


R-COLLECTION 2014

SIRJA-MEKKO (7411) 50


R-COLLECTION 2014

VAHAKANGASTAKKI (2019) JA CHINOSHORTSIT (7581) 51


R-COLLECTION 2014

ANORAKKI (4201) 52


R-COLLECTION 2014

BERRYBLOSSOM-MEKKO (7870) 53


R-COLLECTION 2014 R-COLLECTION 2014

PALLOANORAKKI (4222) 54


R-COLLECTION 2014 R-COLLECTION 2014

PALLOANORAKKI (4222) JA PALLOSHORTSIT (7581) 55


R-COLLECTION 2014

KLASSIKOT

ANORAKKI 4201

VETOKETJUANORAKKI 4220

BATIIKKIANORAKKI 4201

HAPPOANORAKKI 4201

K.kelt, pinkki, kitti, omena, k.sininen Aquatx Koot XS–XXL

K.kelt, pinkki, kitti, omena, k.sininen Aquatx Koot XS–XXL

Mustavalkoinen Koot XS–XXL

Oranssikeltainen ja ruskeabeige Koot XS–XXL

79 €

79 €

95 €

95 €

NAISTENSTRETCH-ANORAKKI 2756

ARMYTAKKI 2010

COLLEGEPAITA 5362

KAPEA VETOKETJUHUPPARI 5380

Oliivi Koot S–XL

Savu, valkoinen, t.sin, punainen, musta Koot XS–XL

Pinkki, punainen, musta, omena, k.sin.

Koot S–XL

Koot S–XXL

79 €

139 €

52 €

57 €

VETOKETJUHUPPARI 5320

HUPPARI 5335

COLLEGETAKKI 5975

KLASSIKKOREPPU 8290

Savu, t.sin, musta, grafiitti Koot S–XXL

Savu, valkoinen ja musta Koot S–XXL

Royal blue ja valkoinen Koot S–XL

Musta, pinkki, k.sin, omena Puuvilla, nahka, Aquatx

57 €

57 €

59 €

75 €

Tummansininen ja musta

COLLEGEHOUSUT 3989

SUORAT COLLEGEHOUSUT 3104

KAPEAT COLLEGEHOUSUT 3991

Savu, musta ja grafiitti Koot XS–XXL

Savu, t.sininen, musta ja grafiitti Koot S–XXL

Punainen, k.sin. ja savu. Harjattu. Koot XS–XL

52 €

52 €

59 €

Katso kaikki tuotteet ja värivaihtoehdot verkkosivuiltamme www.r-collection.com

56


R-COLLECTION 2014

KLASSIKOT

KLASSIKKO T-PAITA 1310

KAPEA T-PAITA 1325

BATIIKKI T-PAITA 1325

RAITABATIIKKI T-PAITA 1310

Pinkki, savu, punainen, omena, k.sin. Koot S–XXL

Valkoinen ja musta Koot XS–XL

Sinivalkoinen ja punavalkoinen Koot XS–XL

Ruskeasininen Koot S–XL

19 €

19 €

29 €

29 €

NAISTEN JOUSTAVA T-PAITA 1650

NAISTEN PITKÄHIHAINEN JOUSTAVA T-PAITA 1445

PITKÄHIHAINEN T-PAITA 1931 Musta, kirkkaansininen ja omena Koot S–XXL

Pinkki, valkoinen, musta, omena ja k.sin. Koot S–XL

32 €

32 €

JOUSTAVA T-PAITA 1910

JOUSTAVA PITKÄHIHAINEN T-PAITA 1054

Savu, valkoinen, omena ja kirkkaansin. Koot S–XL

Pinkki, valkoinen, musta, omena ja k.sin. Koot S–XL

NAPPILISTAPAITA 1812 Luonnonvalkoinen Koot S–XL

Savu, musta, valkoinen ja omena Koot S–XL

24 €

24 €

35 €

32 €

SUORAT SINGLEHOUSUT 3184

SINGLEHOUSUT 3988

STRETCH-COLLEGEHOUSUT 3821

Savu, musta ja tummansininen Koot XS–XL

Savu Koot S–XXL

Valkoinen ja musta

Musta

Koot XS–XL

Koot XS–XL

47 €

47 €

49 €

49 €

Katso kaikki tuotteet ja värivaihtoehdot verkkosivuiltamme www.r-collection.com

57

NAISTEN COLLEGEHOUSUT 3280


R-COLLECTION 2014

NAISTEN KAUSITUOTTEET

NAISTEN MAIHARI 2723

SONJA-TAKKI 2752

NAISTEN VAHAKANGASTAKKI 2029

VÄLJÄ COLLEGEPAITA 5426

Kitti ja deniminsinen. Puuvilla. Aquatx Koot XS–XL

Kitti ja deniminsininen. Puuvilla. Aquatx Koot XS–XL

Musta. Vahattu puuvillanylonsekoite Koot S–XL

Meleerattu punainen Koot XS–L

159 €

139 €

149 €

59 €

SILKKIMEKKO 7867

SIRJA-MEKKO 7411

PELLAVAKOTELOMEKKO 7869

PELLAVAMEKKO 7814

Pinkki ja tummansininen. Raakasilkki Koot S–XL

Tummansininen ja omenanvihreä. Pellava Koot S–XL

Musta ja harmaa Koot S–XL

Valkoinen ja omenanvihreä Koot S–XL

95 €

79 €

89 €

89 €

SALLA-TOPPI 6708

KUKKAPAITA 6406

PALLOPUSERO 6411

PIONIMEKKO 7850

Deniminsininen. Puuvilla Koot S–XL

Sini- ja valkopohjainen kuosi. Puuvilla Koot S–XL

Musta, valkoinen ja pinkki. Puuvilla Koot S–XL

Sininen pionikuosi. Puuvillastretch Koot XS–XL

49 €

49 €

49 €

79 €

ELIISA-MEKKO 7320

MAXI-TRIKOOMEKKO 7729

TRIKOOHAME 7011

PIONICHINOT 3424

Deniminsininen puuvilla ja tummansininen pellava Koot XS–L

Savu. Viskoosi Koot XS–L

Savu. Viskoosi Koot XS–L

Sininen pionikuosi. Puuvillastretch Koot XS–XL

69 €

49 €

69 €

79 €

Katso kaikki tuotteet ja värivaihtoehdot verkkosivuiltamme www.r-collection.com

58


R-COLLECTION 2014

NAISTEN JA TYTTÖJEN KAUSITUOTTEET

RUUTUHUIVI 8347

NEULEPAITA 6529

VÄLJÄ NEULETAKKI 6517

KLASSIKKONEULETAKKI 6514

Turkoosi/keltainen ja Pinkki/keltainen Puuvillaa. 100x200cm

Valkoinen ja tummansininen. Puuvillamodaali Koot XS–XL

Valkoinen ja tummansininen Puuvillamodaali Koot XS–XL

Pinkki ja tummansininen Puuvilla Koot S–XL

39 €

65 €

69 €

62 €

TYTTÖJEN BERRYBLOSSOM-MEKKO 7466

SILKKIHOUSUT 3426

SILKKIPAITA 6866

TYTTÖJEN KUKKAMEKKO 7508

Harmaa ja musta Koot XS–XL

Musta, harmaa, pinkki ja tummansininen Koot XS–XL

Sini- ja valkopohjainen kuosi. Puuvilla Koot 100–140

85 €

49 €

75 €

Sinivalkoinen ja mustavalkoinen Puuvillastretch Koot 100–140

55 €

DESIGN SUSANNA SIVONEN FOR R-COLLECTION Yksityiskohtaisista kuoseista tunnettu tekstiilisuunnittelija Susanna Sivonen ja suunnittelijamme Lilli Norio yhdistivät voimansa, minkä tuloksena syntyi minimallisto R-Collectionille. Mallisto on helposti yhdisteltävissä muiden tuotteidemme kanssa, mutta koko asunkin voi rakentaa Sivosen tämän kevään Berryblossom ja Ananashunaja-kuoseista

ANANASHUNAJA-ANORAKKI 4755

ANANASHUNAJA-KASSI 8070

Mustavalkoinen ja pinkkivalkoinen Joustava puuvillasekoite. Aquatx Koot XS–XL

Mustavalkoinen ja pinkkivalkoinen Joustava puuvillasekoite. Aquatx 32x43cm

135 €

69 €

ANANASHUNAJA-HOUSUT 3975

BERRYBLOSSOM-MEKKO 7870

BERRYBLOSSOM-HAME 7759

BERRYBLOSSOM-PAITA 6867

Mustavalkoinen ja pinkkivalkoinen Joustava puuvillasekoite Koot XS–L

Sinivalkoinen ja mustavalkoinen Joustava puuvillasekoite Koot XS–L

Sinivalkoinen ja mustavalkoinen Joustava puuvillasekoite Koot XS–L

Mustavalkoinen Joustava puuvillasekoite Koot XS–L

79 €

92 €

75 €

69 €

Katso kaikki tuotteet ja värivaihtoehdot verkkosivuiltamme www.r-collection.com

59


R-COLLECTION 2014

MIESTEN KAUSITUOTTEET

CHINOT 3395

CHINOSHORTSIT 7581

KAULUSPAITA 6797

Korkki ja tummansininen. Puuvilla Koot S–XL

Korkki, t.sininen ja musta. Puuvilla Koot S–XL

Deniminsininen. Puuvilla. Koot S–XL

79 €

57 €

69 €

VAHAKANGASTAKKI 2019

COLLEGESHORTSIT 7989

Musta. Vahattu puuvillanylonsekoite Koot S–XL

Punainen ja savu. Puuvilla Koot XS–XL

149 €

45 €

TASKUCOLLEGEPAITA 5364 Savu, punainen, t.sin. ja musta. Puuvilla Koot S–XL

TASKU T-PAITA 1340 Valkoinen ja musta. Puuvilla Koot S–XL

29 €

ALASKA-REPPU 8292 Korkki Puuvilla, nahka. Aquatx

98 €

59 €

LASTEN KLASSIKOT

LASTEN PITKÄHIHAINEN T-PAITA 1931

LASTEN PITKÄHIHAINEN T-PAITA 1830

LASTEN COLLEGEHOUSUT 3989

Pinkki ja omena Koot 110–150

Savu Koot 110–150 cm

Savu, punainen, musta ja grafiitti Koot 90–150

26 €

22 €

42 €

LASTEN ANORAKKI 4200

LASTEN VETOKETJUANORAKKI 4220

LASTEN VETOKETJUHUPPARI 5380

LASTEN ANORAKKIHOUSUT 4210

K.kelt, pinkki, omena, k.sininen Aquatx Koot 90, 110, 130 ja 150

K.kelt, pinkki, punainen omena, k.sininen Aquatx Koot 110-150

Pinkki, t.sininen, omena, punainen ja musta Koot 120–150

Pinkki, omena, punainen, kitti ja k.sininen Aquatx Koot 90, 110 ja 130

59 €

59 €

LASTEN T-PAITA 1310 Pinkki, valkoinen, t.sin, omena ja k.sin. Koot 100–150

16 €

47 €

Katso kaikki tuotteet ja värivaihtoehdot verkkosivuiltamme www.r-collection.com

60

42 €


R-COLLECTION 2014 R-COLLECTION 2014

LIMITED

PALLOANORAKKI 4222

LASTEN PALLOANORAKKI 4222

Sininen, punainen ja vihreä pallokuosi Puuvilla Koot XS–XL

Sininen ja punainen pallokuosi Koot 90, 110, 130 ja 150

69 €

95 €

PALLOSHORTSIT 7581

NAISTEN PALLOSHORTSIT 7104

Sininen ja punainen pallokuosi Puuvilla Koot S–XL

Sininen ja punainen pallokuosi Puuvilla Koot XS–XL, lapsille 100–140

59 €

59 € (Lapsille 43 €)

R-COLLECTION LIMITED Aina välillä tulee vastaan kangas, vetoketju, nappi tai neppari, joka vaatii tulla käytetyksi osaksi jotakin kaunista. Silloin me otamme vanhan klassikon ja teemme siitä tälle aarteelle arvoisensa kodin. Näin syntyy Limited-mallistomme.

Katso kaikki tuotteet ja värivaihtoehdot verkkosivuiltamme www.r-collection.com

61 61


R-COLLECTION 2014

Myymälät KAJAANIN TEHTAANMYYMÄLÄ Kasarminkatu 8 87100 Kajaani Puhelin (08) 633 2440

HELSINKI Ateneuminkuja 00100 Helsinki Puhelin (09) 622 1443

KUOPIO Tulliportinkatu 25 70100 Kuopio Puhelin (017) 262 3399

ROVANIEMI Koskikatu 18 96200 Rovaniemi Puhelin (016) 348 1555

OULU Pakkahuoneenkatu 10 90100 Oulu Puhelin (08) 370 762

JOENSUU Siltakatu 14 80100 Joensuu Puhelin (013) 223 622

ASIAKASPALVELU JA TILAUKSET Puhelin (08) 633 2440 tilaukset@r-collection.com

Mallistot LILLI NORIO Valokuvaus OSMA HARVILAHTI Tyyli LAURA VÄINÖLÄ Art Direction LEO KARHUNEN Hiukset ja meikki EMMA JOKELAINEN

Katso kaikki tuotteet ja värivaihtoehdot verkkosivuiltamme www.r-collection.com

62


www.r-collection.com

R-Collection -esite kevät 2014  
R-Collection -esite kevät 2014  

R-Collectionin kevät-kesä 2014 -esite

Advertisement