__MAIN_TEXT__

Page 12

Rösler lanceert AM solutions als nieuw merk op Formnext

Geautomatiseerd en gecontroleerd nabewerken Zonder automatisering van het nabewerken van AMwerkstukken, breekt 3D printen niet door als productietechniek. Op Formnext was postprocessing dit jaar dan ook een van de belangrijkste thema’s. Rösler Group presenteerde zich er met een nieuw merk: AM solutions. Het Duitse bedrijf werkt intensief samen met een aantal technologie-partners. Dankzij de samenwerking tussen Hirtenberger (Oostenrijk), DLyte van GPA Innova (Spanje), PostProcess (VS), Cipres (Duitsland) en Rösler (Duitsland), zetten deze vijf bedrijven een grote stap richting het geautomatiseerd nabewerken van 3D geprinte werkstukken. AM solutions biedt hierbij direct oplossingen voor het nabewerken van kunststof zowel als metalen AM-werkstukken. Van poeder verwijderen tot en met eventueel polijsten en kleuren verlopen in een vergaand geautomatiseerd proces. Rösler Benelux heeft begin 2018 RapidFinish gepresenteerd. Dat proces is ontwikkeld voor prototyping met additive manufacturing. Met de nieuwe oplossingen zet de groep duidelijk de stap naar het nabewerken in een geautomatiseerde productieomgeving voor serieproductie. “De samenwerking markeert een strategische uitbreiding van Rösler in additive manufacturing”, aldus CEO Stephan Rösler in een toelichting op de samenwerking.

Samen met PostProcess ontwikkelde Rösler een systeem om automatisch support van FDM-werkstukken te verwijderen.

Metaal nabewerken

3D geprinte metalen werkstukken zijn doorgaans ruw. En vaak moet eerst nog supportstructuur verwijderd worden. Dit gebeurt tot nog toe veelal handmatig, wat ten koste gaat van productiviteit en kwaliteit. Het eerste leidt tot hogere kosten; het tweede tot een weinig consistente kwaliteit en dus geringe reproduceerbaarheid. Hirtenberger Engineered Surfaces en Rösler hebben daarom een ‘plug-and-play’-systeem ontwikkeld waarin verschillende verwerkingsmethoden, zoals het gepatenteerde ‘Hirtiseren’, gecombineerd wordt met de oppervlaktebewerking van Rösler in de H-serie. En dat gebeurt op een automatische en reproduceerbare wijze. Hirtiseren is een chemisch-elektrochemisch proces, ook geschikt voor het nabewerken van interne structuren en complexe componenten. Het oppervlak wordt gladder. De technologie van Rösler Surface Finishing brengt het oppervlak op hoog gepolijst niveau. Geautomatiseerd ontstaat een vooraf gedefinieerde oppervlakteruwheid.

Kunststof onderdelen

De M2-machine is bedoeld voor het nabewerken van hoogwaardige, grote en zware AM-werkstukken.

12

Voor het nabewerken van kunststof geprinte werkstukken, zowel met poederbedtechnologie als FDM, werkt Rösler onder andere nauw samen met het Amerikaanse PostProcess. Dit heeft technologie voor zowel het automatisch verwijderen van support onder kunststof printstukken alsook voor het hoogglans polijsten hiervan. Hierdoor worden op het oppervlak zeer gladde oppervlakken bereikt zonder verlies van

print magazine december 2018

Profile for 54U Media BV

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia