3D print magazine editie 2 2019

Page 38

Infoavond 3D metaalprinten Flam3D en Teqnow Sectororganisatie Flam3D en kennisplatform Teqnow hebben hun eerste gezamenlijke infoavond rond 3D metaalprinten georganiseerd bij AMR Europe. Het doel van de avond was de deelnemers kennis te laten maken met de verschillende technologieën en het demonstreren van aansprekende voorbeelden. Hoe zit het nu met de businesscases en wanneer stap je over van conventioneel naar additief? Gastbedrijf AMR Europe is onderdeel van de SDD Group en is distributeur van diverse high-end 3D printsystemen. Ten behoeve van hun eigen productie als toeleverancier voor partijen als OCE en Canon startte men met het vervaardigen van onderdelen in kunststof. Dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van een eigen printer, die dermate succesvol bleek en intussen ook commercieel verkrijgbaar is. Naast de kunststofprinters in het gamma is het bedrijf ook actief als verdeler van verschillende metaalprintsystemen.

Concrete toepassingen

FMI Additive, K3D en Materialise lieten aan de hand van duidelijke voorbeelden zien dat er verschillende mogelijkheden zijn voor het zinvol 3D printen van metalen onderdelen. Samen hebben deze drie partijen reeds tienduizenden metalen voorwerpen geprint die worden toegepast in verschillende sectoren.

Voor en na het 3D printen

In Summa Innovation legde de focus op ontwerp en simulatie. Het Nederlandse bedrijf levert verschillende softwareoplossingen die het mogelijk maken te voorspellen of het ontwerp voldoet aan de verwachtingen, waardoor veel vallen en opstaan en materiaalverspilling kan worden

Er was veel interesse voor de infoavond rond 3D metaalprinten bij AMR Europe.

vermeden. Dat een goede voorbereiding belangrijk is, bleek ook uit de presentatie van Informat.ION. Door van tevoren na te denken over eigenschappen als oppervlakteruwheid komt men bij het postprocessen en nabehandelen niet voor verrassingen te staan. Renishaw presenteerde tot slot een case rond hun eigen poederbedprinter die dankzij enkele slimme ontwikkelingen heel wat doorlooptijd kan uitsparen. Al met al een bijzonder informatieve avond met veel nieuwe voorbeelden van businesscases, veel gelegenheid tot netwerken en informatie uitwisselen. Zelf kennismaken met de technologie? Hou de websites van Teqnow en Flam3D in de gaten voor de volgende infoavonden!

Metal 3D Challenge uitdagende klus Tijdens Advanced Engineering zijn de winnaars van de Metal 3D Challenge bekend gemaakt: Tom Hubrecht en zijn team bij de studenten; Brecht Halsberghe bij de makers en Marnix Carlier van Vandewiele bij de bedrijven. Hogeschool Vives en Flam3D daagden creatieve ontwerpers uit om een innovatief idee voor metaalprinten uit te werken. Tim Claeys, opleidingshoofd van de bacheloropleiding ontwerp- en productietechnologie VIVES Kortrijk, is blij met de belangstelling. “Als Hogeschool is het één van onze maatschappelijke doelstellingen om nieuwe technologieën uit te dragen. Via deze Metal3D Challenge is dit alvast erg breed gelukt. Deelnemende studenten, makers en

38

bedrijven hebben doorheen het wedstrijdverloop nieuwe ontwerpmogelijkheden kunnen ontdekken.“ Ook Kris Binon, directeur Flam3D, is positief verrast met de brede interesse voor de wedstrijd: ”Ontwerpen voor metaal 3D print kan je bezwaarlijk een ‘standaardcompetentie’ noemen. We wisten dus dat we een gokje waagden door een wedstrijd uit te schrijven in dit high-end segment. Uiteraard zijn we als medeorganistoren blij dat er aardig wat respons was en dat we met deze wedstrijd het belang van de technologie eens echt in de kijker kunnen plaatsen.” Een uitgebreid artikel met foto’s kun je lezen op pagina 18.

print magazine juli 2019


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.