Page 1

All Year Magazine 96 pages about Surf Culture enjoy and surf your mind


CONTENT p. 7 Edito p. 9 Full Membership p. 11 Joke p. 15 Sup Ladyz p. 17 Short Membership p. 19 World Junior in Japan p. 25 Dromen van goeie Surf p. 27 Enjoy the ride p. 29 Colin Janssen en NoĂŠmie Wouters p. 35 Quiksilver Surf Camps p. 41 Buitenlandstages p. 43 Schoolsport p. 47 Stormy Days p. 53 Nathalie Oosterlinck p. 65 Patin a Vela p. 67 Ostend Cup p. 69 Frank Dobbels p. 75 Maxim Gosseris p. 83 Star Tracking p. 89 Twins Bike Weekend


EDITO Dames dromen Zondag 19 april 2015., 15u. Er staan goed 10 dames aan het Beachhouse. Niet echt te popelen, maar toch klaar voor hun eerste Sup-training. Enkele weken vooraf aan deze scène hadden we op bureau met Joyce en Annelies de knoop doorgehakt. Veel statistieken hadden we niet om een beslissing te nemen, wel ellebogen en geschiedenis. Nadat handige marketeers eerst 40 jaar geleden een zeil op een plank hadden geplaatst, om er ‘m enkele decennia later weer weg te nemen, hadden we in het snot dat SUPPEN vooral iets had voor dames. Veel surf-looks, mooie boards, knappe wetsuits en technisch haalbare surf in rustig weer. Zo werden half april `15, 12 knappe F-one hardshell boards en iets meer flashy ROXY-suits op Twins afgeleverd. Schoon materiaal die de vermelde vroege zondag door een voltallig trainingsteam gretig in gebruik werden genomen. Drie jaar verder zijn we apetrots op het aantal sup-ladies die plezant van surf en bijbabbelen genieten in goed en minder goed weer. Wellicht vooral de verdienste van Annelies die simpelweg de pioniersrol van onze club de gepaste glans gaf en geeft. Wat we doen voor het SUP-team doen we voor alle trainingsteams : motiveren om consequent te sporten, begeleiden om grenzen verleggen en kansen geven om te dromen. Stap in en droom mee.

Johan Kindt Twins Club voorzitter@twinsclub.be

6-7


FULL MEMBERSHIP Onze Full Members genieten intens van strand en zee. De onbeach service is elke dag van Pasen tot Herfst, in weer én in wind. Laat je omgeven door zoutwater en duinzand. De ledenservice omvat vrije toegang tot de beachclub. Je kan als lid dus gebruik maken van de clublounge op het strand, de sportterreinen en instap-surfmaterialen. Leden kunnen ook een kooi huren en/of intekenen op de verschillende trainingsteams. In de surfers’ bar is er korting voorzien voor leden ouder dan 18 jaar en gebruik van sanitair is gratis.

prijzen €

Full Member (*) met berging

Member met berging prijs met kooi of catamaran (**)

Member met berging prijs met kooi én catamaran

Member surplus voor een grote kooi

Student

145,-

295,-

345,-

+ 30,-

Individueel lid

185,-

335,-

385,-

+ 30,-

Duo lid

285,-

435,-

485,-

+ 30,-

Familie

285,-

435,-

485,-

+ 30,-

+ kind tot 6 jaar

gratis

gratis

gratis

+ kind plus 6 jaar

+ € 75,- pk

+ 75,- pk

+ 75,- pk

+ grootouder

+ € 80,- pp

+ 80,- pp

+ 80,- pp

Activatie badge

+ 20,-

+ 20,-

+ 20,-

(*) Meer info vind je op onze site : twinsclub.be >> word lid. Lees ook het intern reglement. Bij aansluiting verklaar je je akkoord met het intern huisreglement. (**) Zeilers met catamaran op het strand maar zonder kooi plaatsen hun tuigen in een houten box achter de boot (max. breedte = 60 cm, lengte = max. breedte catamaran) die boven het zand staat en wordt afgesloten

8-9


“JOKE” Boarding Time. Van het surfboard over de SUP tot op het yogamatje. Joke kan het allemaal. Met kennis, flegma en plezier. Haar verhaal als ambassadrice van ROXY.

Voor de mensen die jou nog niet kennen, stel jezelf eens kort voor… Een actieve, spontane, chaotische surfster die graag bewust leeft, soms wat koppig is, kiest voor yoga en een gezonde levensstijl. Ik laat me leiden door mijn gevoel en intuïtie en als ik iets graag wil dan ga ik er 100% voor! Ik blijf mezelf ontdekken door bewust af en toe op de rempedaal te staan en zoveel als mogelijk in het moment te leven.

Hoe heb je de weg naar de zee gevonden? Als kind ging ik vaak naar het strand. Mijn papa leerde me bodysurfen met de golven en mama nam ons mee in een bootje achter haar windsurfplank. Ik was toen al een echte waterrat! Later stuurden mijn ouders me op zeil- en windsurfkamp op de spuikom en elke zomer gingen we samen op reis naar Spanje. Een camping aan het strand waar we elke dag konden windsurfen op zee of in de lagune. ‘S ochtends opstaan en onmiddellijk de zee inspringen, ZALIG! Op mijn 14e leerde ik Mathias Vanoverbeke kennen, mijn toenmalig liefje. Zonder veel aarzeling stak hij een golfsurfplank onder mijn arm en gaf hij mij wat tips in het water. Mijn eerste golf was heerlijk, het gevoel dat je door natuur wordt geduwd is fantastisch! Vroeger had ik ook nog veel andere sportieve hobby’s, maar toen ik 18jaar werd ging ik meer naar de zee kijken om te kunnen surfen dan dat ik zin had om binnen in een zaal te gaan sporten. Toen was de keuze snel gemaakt voor mij.

Je behaalde een mooie 4de plaats op het 10-11 BK in de categorie Longboarden tussen

heel wat heren. Girl Power! Ja, echt een leuk moment om te surfen tegen al dat testosteron. Ik ben ook wel gewoon om mijn mannetje te staan in het water (lacht). Het spijtige aan het BK was wel dat er kleine golven stonden waardoor ik niet echt kon laten zien wat ik waard ben. Maar zo zit het nu eenmaal in elkaar, de natuur kan je niet forceren. Ik ben wel heel erg blij dat er steeds meer dames surfen. Vooral longboarden vind ik eigenlijk iets heel stijlvol, het is net als dansen op water. We kunnen dat longboarden dus gerust nog wat meer promoten bij de dames in België, hier hebben we vaak minder grote golven waar longboarden ideaal voor is.

Sinds vorig jaar ben je ook Roxy ambassadrice, wat houdt dit juist in? Echt fantastisch dat ik deze kans gekregen heb, sinds jonge meid was ik al grote fan van Roxy. Nu is mijn droom uitgekomen: ‘een Roxy-chick’. De combinatie van mijn passies: healthy lifestyle, surfen en yoga sluiten heel hard aan bij wat het merk wil uitstralen. Ik promoot de Roxy-collectie op sociale media voor zowel het surfen als de yoga (Roxyfitness). Daarnaast ben ik ook steeds aanwezig op alle Roxy-events in België. Zo was ik vorig jaar de gastvrouw op het #Roxyfitness event in de Twins Club en moest ik daarnaast de yogasessie begeleiden voor 150 dames. Het was een prachtig event, echt leuk om al die dames in chill-vibes zo gemotiveerd en sportief bezig te zien.

Had je wat zenuwen om een yogasessie

te geven aan 150 dames of viel dit goed mee? Dat viel verrassend goed mee, in het begin had ik wel een trillende stemmetje. Logisch toch, voor 150 fitte ladies! Maar die adrenaline heb ik gewoon meegenomen in mijn yogaflow en de trillingen heb ik er tijdens de opwarming uitgegooid. Op dus naar de volgende editie op zondag 15 juli 2018!

Je twee passies zijn dus surfen en yoga, maar om daar effectief van te leven lijkt me niet zo evident of heb ik het mis? Ligt de toekomst voor jou in Belgie of eerder in het buitenland? Dat is voor mij nog altijd een heel groot vraagteken, ik blijf op een of andere manier toch altijd het buitenland opzoeken vooral voor de zon en consistente golven. Hoewel ik steeds op mijn yoga kan terugvallen voel ik me toch niet 100% goed in mijn vel als het surfen ontbreekt en dat voel ik ook in mijn yoga-flow. De combinatie blijft dus wel mijn ideale scenario en dat is nu eenmaal gemakkelijker in het buitenland te vinden. Ik geloof er wel in dat als je ergens van droomt en je er volledig voor wil gaan, het op termijn ook zeker zal lukken. Desnoods met vallen en opstaan, ik heb ook geen schrik om hiervoor lowbudget te leven.

Yoga wordt vaak geassocieerd met vol-


Via de yogafilosofie breng ik mezelf in balans a.d.h.v. houdingen, meditatie of ademhalingsoefeningen. Maar om mijn gedachten en gevoelens te beheersen doe ik beroep op de yama’s en niyama’s. Dit kun je zien als ethische of morele principes, de basis waarop de yogafilosofie is gebouwd. De yama’s zijn 5 richtlijnen over hoe je je opstelt tegenover de rest van de wereld en één daarvan is zelfbeheersing. Hieruit leerde ik dat ik best eerst reflecteer over wat ik precies voel, hoe dit komt en wat ik ermee doe. Op die manier ben ik vaak al een heel stuk minder kwaad en meer in balans. Maar vergis je niet, er zijn zeker dingen die mij af en toe toch eens kwaad kunnen maken, bijvoorbeeld onoprechtheid of situaties die ik niet in de hand heb.

Zoals je reeds zei ben je ook bewust bezig met voeding, durf je ook wel eens zondigen? Ik ben bewust bezig met leven waarbij me gezond en goed voelen het belangrijkste is. Voeding speelt hierin een preventieve en belangrijke rol, evenveel als een goede mindset en veel beweging. Ik zondig zeker

eens, ik kan bijvoorbeeld echt genieten van een lekkere koffie of rum. Te gezond is trouwens ook ongezond! Zondigen mag, maar dan wel met mate.

Je kiest voor een vegan lifestyle? Ik ben ondertussen al 6 jaar vegetariër, voornamelijk uit respect voor de dieren en het milieu. Vorig jaar was er de campagne ‘40 dagen zonder vlees’, dit jaar is het ‘BE Vegan 2018’ dus ik dacht ik doe hier gewoon aan mee... Tia Blanco & Kelly Slater zijn voor mij een inspiratie in dit verhaal. Ik geloof er dan ook in dat het mogelijk moet zijn om mensen te inspireren en hun mindset te veranderen zodat er in de toekomst meer plantaardig, en dus minder vlees zal worden gegeten.

Het is waarschijnlijk niet altijd evident om steeds voor vegan te kiezen, hoe doe je dit bijvoorbeeld op restaurant? Ik kook zelf altijd met verse producten, eten opwarmen in de microgolf is gewoon mijn ding niet. Voor mij was de stap naar vegan koken dan eigenlijk ook niet zo groot. Door ‘Ayurveda’ ben ik ook anders gaan kijken naar voeding. Ik zie het als een bron van

energie, waarbij het ‘verteringsvuur’ moet blijven branden en je jezelf dus steeds moet verrijken met energievolle voedingsstoffen. Op restaurant is het wel wat moeilijker (lacht), ik moet altijd navragen of er in de gerechten niets dierlijks verwerkt is. In Oostende zijn er gelukkig een aantal plaatsen waar je als veganist terecht kan, bijvoorbeeld Sassy’s, CultuurCafé De Grote Post, Passe vite….

Binnen een paar weekjes vertrek je naar India, wat zijn je plannen daar? Ik ga naar Goa, een kuststad waar ik in de Shiva Shakti Yoga School 500u yoga teacher training ga volgen. Dit is een intensieve training, waar we elke dag van 5u30 tot 21u ondergedompeld worden in alle aspecten van yoga. Nadien zou ik graag deze ervaring delen en mensen inspireren om zichzelf te herontdekken en het beste in zichzelf naar boven te halen.

Waar kunnen we je avonturen in India en in het water blijven volgen? Instagram: @joke__dvrse

foto's p.10-13 : Wouter Struyf

ledig ‘zen’ zijn, maak jij je nog wel eens kwaad of kan je dit door yoga zeer goed beheersen?

12-13


Y

X

R 100

X

X


SUP LADYZ Vrijdagavond is aan de sportieve madammen. Exclusief nog wel, mannen absoluut niet toegelaten. Lekker gezellig samen afspreken op ’t strand met Annelies; met z’n allen het hippe wetsuit in en met het SUP-board dartel richting zeesop. Goed voor ruim een uur conditie, yoga en fun in één pakket. Voor- en najaarsessie tegen € 90,(15 trainingen op jaarbasis). Go Ladyzz.

14-15


SHORT MEMBER BASIC SHORT MEMBER PLUS Je hebt er maar een paar, zo’n zonnige dagen aan zee. Als je dan eindelijk het strand opstapt is een ruime en rustige beachclub met fraaie lounge en tientallen kansen voor sportief plezier mooi meegenomen. Dagleden hebben vrije toegang tot de beachclub en kunnen gebruik maken van de clublounge. Zij kunnen tijdens hun daglidmaatschap ook één uur vrij gebruik maken van instap-surfmaterialen. Het short membership Plus omvat aanvullend één uur surfles of 2 uren windsurfles.

prijzen

Short member basic (3u verblijf club)

Short member basic extra verblijf

Short member Plus

Student

15,-

+ 5,- / u

Neem tijdens je verblijf een extra les.

Individueel lid

25,-

+ 5,- / u

+ € 30,- / u

Duo lid (**)

40,-

+ 5,- / u

(1 lesgever tot 6 personen)

Familie

40,-

+ 5,- / u

minimum 1u les : golfsurf - SUP

Kind tot 6j

+ 5,-

+ 5,- / u

minimim 2u les : windsurf - patin zeilen -

Kind plus 6j

+ 10,-

+ 5,- / u

zeilwagen rijden

(*) Het gebruik van zeilwagens, pro-windsurfboards en zeilboten is niet gratis voor dagleden. (**) Wie les neemt met meerdere personen kiest dezelfde discipline.

16-17


“WORLD JUNIOR IN JAPAN” Na de Eurojunior ook nog es de World Junior begeleiden was voor de surffederatie net van het goede teveel. Niet voor ons, dus Twins weer ribbedebie..

De World Junior is een landen surfwedstrijd georganiseerd door de Internationale Surf Federatie – ISA) met een afvaardiging van de beste 4 boys en 2 girls in categorie min 16 en min 18. Camille Kindt nam deel aan de vorige edities in Californië en op de Azoren. Als ouders keken we uit naar de plek waar ze een laatste keer zou kunnen deelnemen (ze wordt dit jaar 19). In februari wordt beslist dat de contest zal doorgaan op het zuidelijk eiland KYUSHU te Japan. Niet bij de deur dus wordt het snel boeken als we voor een redelijke prijs willen afreizen (er nemen 41 landen deel aan dit kampioenschap en iedereen wil wel dicht bij de wedstrijdspot gelogeerd zijn). We klokken de boeking af op € 600,- voor een vlucht met ANA naar Miyazaki ten zuiden van Tokyo en onderhandelen tot alle boards als 2e stuk bagage gratis meekunnen. Als Belgische pioniers in surf en surfcoaching zijn nogal wat surftalentjes tot vrij goede surfers geëvolueerd in onze club. Na selectie via federatie kunnen wij met Gerion, Razz en Rheanna Rosenbaum,

Daan Vanoverbeke, Oscar Cauchi, Yari Misson, Nikita Niciciuk, Matisse Verworst en Camille Kindt een aardig team rond de enige Belgische Pro, Dean Vandewalle, vormen. De riders konden we aanvullen met coach Lars Musschoot, Oostendenaar en de allereerste wedstrijdsurfer van bij ons. Vanzelfsprekend organiseren we samen met de Surffederatie onze deelname in Japan. Maar de steun voor de World Junior is alleen logistiek (de federatie focust op Eurojunior en niet op de World). Dus doppen we hier grotendeels zelf de boontjes (met Japanse steunavond en een flinke bijdrage van de ouders zelf). Vanaf de aankomst op de luchthaven tot de start van de surfcontest stapelen de avontuurlijke anekdotes zich op: de vele begroetingen in de shop of de bank, de gedreven behulpzaamheid bij elk probleem (raak maar eens wegwijs in het linkse verkeer tjokvol tekens waar je niks van begrijpt), de piekfijne eetcultuur in de verzorgde resto’s met hun lage tafeltjes.

de golven zijn niet te groot maar prima en lopen zowel links als rechts af. Avontuurlijke minpuntjes zijn de spinnen en krabben in het kleine bosweggetje vanaf de guesthouse tot het strand en de vervelende kwalletjes in het water. Elk ISA World start met een parade van alle 41 landen (een beetje als op de Spelen en zeker even leuk) en een openingsceremonie vol van vlaggetjes is onder leiding van de Argentijnse president Fernando Aquere (kent de Belgische surf-familie na 3 opvallende en verre deelnames al behoorlijk). Op de contest zelf deden we het vrij goed (we eindigden met het team 19e op 41, wat sterk is voor Belgenland) tussen surfgoeroe’s als USA, Hawaï, Australië en Frankrijk. Tuurlijk hebben we dit voor een deel te danken aan pro surfer Dean Vandewalle die 15e eindigde in de -18 catergorie. Wie weet neemt hij straks deel aan de Spelen 2020 te Tokyo waar surf voor het eerst op het sportieve programma staat.

Op de spot zelf heersen tropische temperaturen en is de oceaan warm (ook 30°),

18-19


Razz Rosenbaum LLeeef eftijd efti tiijd d: 1 16 6 jaa aar / Sp Spo on nsso orr:: Qu Quik iksi ik s lv si lver err & Pukkass sur urfr ff-boaarrds bo ds / Faavo ori riet ete su surffer er: Ju Julilien e Wililso en son / Er Ergs Ergs gste wp wi peeou out: t: Poort t: rtug ugal ug al, go al g inng ovveerr the he fal alls ls / Do Doel eell voo oorr 2018 20 18 18: 8: BK wi w nn nnen en en go g ei eiee resu reesu s lt ltat tat aten e op an en ande d ree weeddde striijd st jden en / Oo Ooit i je pl it p an a k me met wa met waxx in de zoon la late tenn liigg te ggen en?? en Ja ech chtt ffaant ant ntas a ti tisc schh B sc


NEW CHOCOLATE hazelnut pralinĂŠ take pleasure seriously


GEEN BK WEL MICHIEL Het Belgische Kampioenschap 2018 in Vieux-Boucau was es geen hogeschool. Niet dat er geen sterke surfers konden worden gespot, wel omdat de oceaan platter was dan ooit voordien. Onze topfavoriet voor het eindklassement in shortboard deed het dan maar op z’n longboard. Sterke Michiel Van Acker dus toch nog een Êchte kampioen.

Leeftijd: 21 jaar / Sponsor: Protest Sportswear, Bomber Eyewear Europe / Hoe ben je gestart met surfen?? Via een surfcamp op de club, ik vond het super en ben blijven surfen / Ergste wipeout: Vorige zomer toen ik mijn enkel brak. Misschien niet de grootste, maar wel de pijnlijkste / Wat krijg je graag als verjaardagscadeau: een nieuwe plank misschien B / Laatste keer goed gelachen: Arne die over the falls gaat.

22-23


DROMEN VAN GOEIE SURF Wil je over een paar jaar echt goed surfen? Droom je ervan om met je club deel te nemen aan Belgische Kampioenschappen, Eurojunior of zelfs dé World Junior. Stap dan mee in, vanuit onze surfcamps of start to surf in ons Young Guns trainingsteam. En noteer het Surffest als eerste test van je surfskills.

YOUNG GUNS

START TO SURF

SURFFEST

Surftrainingen in voor- en najaar.

Zaterdagvoormiddag (10u30-12u) in mei en juni

Proeven van een surfcontest.

Stoked van surfen? Je kan je skills verbeteren door intensief te trainen met onze topcoaches Michiel, Gaultier en Annelies. Surfen in een team en voor een team. Onze eerste generatie Young Guns zijn tot op de World Junior geraakt. Aan jullie om straks te scoren op het BK of mee af te reizen voor top contests.

Ben je tussen 7 en 11 jaar oud? Wil je graag leren golven nemen met een bodyboard of op een surfboard? Schrijf je dan in voor “START TO SURF”. Iedere zaterdagvoormiddag in mei en juni kunnen jullie proeven van surfen. Prijs is € 40 voor 8 sessies.

Doe voor het eerst mee aan een échte surfcontest. Met teams uit meerdere clubs uit België en Nederland. Elk team zal onder leiding van zijn coach het beste uit alle riders halen. Schrijf in en geef ’n upgrade aan je surfskills. Jawel, zo’n allereerste wedstrijdje kan héél tof zijn.

®

24-25


Lipton MOCKTAILS with a twist


ENJOY THE RIDE Je hebt wat te vieren. En het mag op ’t strand, buiten in weer en wind. Coole surf in de golven vóór het vier-uurtje. Communies, verjaardagen, vrijgezellen of eender welk feest kunnen ook sportief-tof zijn.

Mail naar info@twinsclub.be; we maken een voorstel over dat rekening houdt met je wensen. (*) Indien met zeilwagens wordt gereden, wordt een meerprijs van € 120,- verrekend.

Periodes Alle dagen vanaf half april tot half oktober, niet op schooldagen. Prijzen Enjoy the ride kost € 280,- tot 12 jongeren. Keep your cool is voor iedereen vanaf18 jaar en bedraagt € 360,-. Dagplanning De groep verblijft in de beachclub tussen 14:00 en 17:00. In die periode is een surfsessie onder begeleiding van een lesgever voorzien over 2 uren. Sporten De lesgevers kiezen in functie van weer- en zeeomstandigheden uit volgende sporten: bodyboard, golfsurf, skimboard, sup, giantsup, powerkite, rafting, kayak, beachvolley, beachgames.

Begeleiding en Clubservice. Twins voorziet alle materialen, outfits en lesgevers; rescue is standby aan de waterlijn.. Er is sanitair en er zijn warme douches. Zorg altijd voor een warme trui of regenjasje. Catering Beide formules kunnen worden aangevuld met lekker eten en drinken. Maak je wensen voor lunch vieruur, bistro of diner over aan het secretariaat. Eigen catering is niet toegestaan.


Colin Janssen Noémie Wouters

Even bijpraten onder leden over plastiek in zee. We doen dit graag met 2 wetenschappers die ergens ook tegenpolen zijn: Noémie surft, is jong en knap. Colin zeilt, heeft ervaring en is wijs.

OMHELS DE ZEE ! KNOWING IS CARING ! Twinsclub, WATER en STRAND, maar hoe is het gesteld met de kwaliteit ervan en wat kunnen wij hier heel concreet DOEN? Wij vragen het aan twee van onze leden, experten in deze materie, een confronterend maar ontzettend boeiend gesprek! Even voorstellen: Noémie Wouters, fervent watersporter en trots lid van het freewaveteam, in het dagelijkse leven dr. in de mariene biologie en momenteel werkzaam aan de UGent, campus Oostende (Greenbridge) als’ Blue Growth Liaison Officer’ Colin Janssen, bij ons aan de club gewoon Colin, zeiler en strandgenieter, maar daarbuiten aan te spreken als Prof.dr.Colin Janssen, ecotoxicoloog en wetenschappelijk coördinator van het internationaal befaamde Marine@UGent, een innovatiecluster, verbonden aan Universiteit Gent. De cluster houdt zich bezig met tal van zeegebonden problematieken en oplossingen en bestudeert zo ook het voorkomen en de effecten van afval in de mariene ecosystemen.

Hoe is het gesteld met ‘onze’ zee en bij uitbreiding alle zeeën? Eerst enkele feiten: Alhoewel plastic relatief gezien nog niet zo lang bestaat, heeft het zich een weg gebaand in ieder aspect van ons leven. Het komt voor in alles wat we dagelijks gebruiken. Van het donsdeken op het bed (polyester) tot de fleecetrui (PET of

polyethyleentereftalaat); van de deurklink (PVC of polyvinylchloride) tot de stoel (PP of polypropeen) en het piepschuim (PS of polystyreen) in de muurisolatie. Plastics vinden we echt overal om ons heen, in ongeveer alle vormen, formaten, en kleuren. Handig en praktisch, maar wat gebeurt er mee wanneer we het niet meer nodig hebben? Een grote hoeveelheid plastic belandt via rivieren in de oceanen en maakt 80% uit van alle afval in zee. Het verdeelt zich door wind en stroming over de oceanen. De grote stukken kan men natuurlijk het duidelijkst waarnemen. Op sommige plaatsen in de oceaan drijft zoveel afval dat men kan spreken van een plastic soep. Plastic wordt heel moeilijk afgebroken, maar toch verbrokkelt het na verloop van tijd tot microplastics (een plastic zakje heeft in de zee 10 tot 20 jaar nodig om afgebroken te worden). De deeltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog (< 5 mm). Microplastics komen ook in zee terecht via sommige verzorgingsproducten zoals tandpasta, scrubs, lipbalsem of shampoo die microplastics bevatten. Deze zorgen voor een zachte schuring van je huid of tanden. Maar na gebruik belanden ze via onze rioleringssystemen in zee. Ze worden niet tegengehouden door de waterzuiveringstations. Zelfs bij het wassen van synthetische kleding kan microplastic vrijkomen. Men kan stellen dat voor iedere zichtbare kilo plastic er nog eens 100 kg microplastic aanwezig is in het water en het sediment. Op het strand zelf is de verhouding 1kg zichtbaar plastic ten opzichte van 1kg niet met het blote oog waar te nemen microplastics. Wat men hier aan plastic terug vindt, kan dus komen van overal ter wereld. 28-29


Choose to chill with Somersby.

NEW Somersby Red Rhubarb

ly Refreshing er d i c y t i u r f


Gevolgen voor mens en dier

Wat kunnen wij heel concreet doen als club?

Afval in zee doet meer dan doelloos ronddrijven. Jaarlijks sterven er zo’n honderdduizend mariene zoogdieren door verstikking en inname van plastic. Plastic afval zorgt ook voor de dood van meer dan een miljoen zeevogels elk jaar. Microplastics zijn ondertussen al in de voedselketen beland en komen uiteindelijk op ons bord terecht. Zo bevatten Noordzeemosselen gemiddeld één deeltje microplastic per gram vlees. Per portie mosselen, wat ongeveer driehonderd gram mosselvlees bevat, krijgt men dus gemiddeld driehonderd stukjes microplastic binnen.

We can make a difference! Of alle kleine beetjes helpen 6 Ieder jaar opnieuw komen heel veel kinderen en volwassenen aan de club om te watersporten. Twinsclub kan dus zeker een rol spelen in de bewustwording van het belang van de zorg voor de zee. Naast veel sporten en plezier maken, kan misschien een speels kennismomentje ingelast worden. De kinderen van nu zijn de volwassenen van morgen. Van het afval op het strand komt 60 to 80 % uit de zee, het andere deel komt van op het land. We vinden oorstopjes, rietjes, wegwerpbekers, petflessen, …, en ook resten van ballonnen op het strand. De club kan dus zeker aandacht hebben om zelf zo weinig mogelijk wegwerpmateriaal te gebruiken. Minder afval betekent minder zwerfvuil. In de Twinsbar krijg je reeds koekjes zonder aparte plasticverpakking, en er wordt zoveel mogelijk gewerkt met flessen met statiegeld. Bij het aankopen van douchegel kan er ook gelet worden op de aanwezigheid van microplastics. Daar bestaat een handige app voor, ‘beat the microbead’ (zie verder). Zelfs in sigarettenpeuken zitten er microplastics. Een rookvrij-strand is reeds super, maar kan een rookvrij terras op termijn ook? Voer om over na te denken!

Belang van de oceanen en urgentie van de strijd tegen de vervuiling Steeds meer beseft men dat de oceanen, die het grootste stuk van onze planeet uit maken (70%), van uitzonderlijk belang zijn! In plaats van ze enkel te ‘gebruiken’ en met onze rug naar de zee te leven, dienen we ze te beschermen en duurzaam te beheren! Stilaan lijkt zich toch een mentaliteitswijziging aan te kondigen want zelfs de Verenigde Naties nam de zorg voor de oceanen op in hun strategische ontwikkelingsdoelen en dat wil wat zeggen! De laatste 5 jaar spreekt men in Europa van de ‘Blauwe groei beweging’. ‘Blauwe groei’ is de langetermijnstrategie voor meer duurzame groei in de mariene en maritieme sectoren. De EU erkent dat de zeeën en oceanen een drijvende kracht kunnen zijn voor de Europese economie met een groot potentieel voor innovatie en groei. Kortom we moeten de zee omhelzen als partner!

Meer info: www.marineatugent.be www.greenbridge.be www.vliz.be www.planeetzee.be

Tot slot enkele korte vraagjes: Plaats waar je het meest tot rust kan komen Noémie: in de nabijheid van (eender welke) zee Colin: na verblijf op verschillende continenten kom ik het liefst terug naar het strand van Bredene (en bij voorkeur aan de Twins natuurlijk 6) Meest inspirend personen: Colin: Jacques-Yves Cousteau maakte destijds de oceanen en het onderwaterleven meer bekend bij het grote publiek; David Attenborough die ik zelf nog persoonlijk ontmoet heb Noémie: naast bovenstaande personen, ook Prof. Dr. Colin Janssen 6 Must see: Colin: reportages van de BBC Blue Planet met David Attenborough documentaire van SkyNews ‘Plastic pollution in our oceans’ (met gastoptreden van Colin zelf, nvdr): https://news.sky.com/ video/special-report-plastic-pollution-inour-oceans-10742377 Noémie: TED talk van de oceanografe Sylvia Earl https://www.ted.com/speakers/sylvia_earle Must hear Colin: ‘De zee’ van Paul Van Vliet Noémie: ‘Albatross’ van Fleetwood Mac Must app: Beat the bead. Met deze app scan je aan de hand van de streepjescode de aanwezigheid van microplastics in een product.

30-31


TWINS SCHOOL Wil je leren surfen op knappe boards en cleane golfjes? Twins surfschool is trots pionier aan de Noordzee. Met enthousiaste lesgevers en een redderaan-de-waterlijn. Elke week weer surfplezier.


QUIKSILVER SURFCAMPS Surfcamps aan zee. Je wil leren surfen in Twins Club. Goed idee, onze camps zijn de hele zomer lang voor jongeren tussen 7 en 16 jaar, in 4 leeftijdsgroepen. Elke dag op ’t strand met vrienden, véél surf en tussenin een lekkere lunch.

SURF MIX

ALL SURF

Coole camps mét surfplezier.

Geef je surf een plezante boost

Quiksilver surfmix is kiezen voor surf: 5 dagen in de golven op Twins. De leukste zomerweek start op maandagmorgen en eindigt op vrijdagavond. Met toffe surfmoni’s in de golven en een redder aan de waterlijn

Surf ‘s up. Oefen je surftechniek naar een hoger level . De allsurf is een crossover met focus op surfen, windsurfen en SUP. No Panic: met ’n stevige onshore kan je ook lekker veel speed halen in onze pro sailcarts.

Periodes De surfmix is elke week in juli en augustus van maandag tot en met vrijdag. Prijzen Een surfcamp kost € 245,- per jongere. Er is een korting voor leden en alle jongeren zijn verzekerd door de VYF. Dagplanning Op maandag starten de aanmeldingen om 9:15. Kinderen worden van dinsdag tot vrijdag op de club opgevangen tussen 9:30 en 16:30. De lessen zijn van 10 tot 12 en van 13:30 tot 15:30 Sporten De lesgevers kiezen in functie van weer- en zeeomstandigheden uit volgende sporten voor jongeren tussen 7 en 13: bodyboard, golfsurf, skimboard, sup, powerkite, rafting, kayak, beachvolley, beachgames. Begeleiding en Clubservice. Twins School voorziet alle materialen, outfits en lesgevers; rescue is standby aan de waterlijn.. Er is sanitair en er zijn warme douches. Zorg altijd voor een warme trui of regenjasje. Elke deelnemer krijgt een Quiksilver goodie.

Periodes De allsurf is elke week in juli en augustus van maandag tot en met vrijdag. Prijzen Een allsurf camp kost € 255,- per jongere. Er is een korting voor leden en alle jongeren zijn verzekerd door de VYF. Dagplanning Op maandag starten de aanmeldingen om 9:15. Jongeren worden van dinsdag tot vrijdag op de club opgevangen tussen 9:30 en 16:30. De lessen zijn van 10 tot 12 en van 13:30 tot 15:30 Sporten De lesgevers kiezen in functie van weer- en zeeomstandigheden uit volgende sporten voor jongeren tussen 13 en 16: golfsurf, shortboard, longboard, skimboard, sup, windsurfen, powerkite, rafting, beachvolley en zeilwagen. Begeleiding en Clubservice. Twins School voorziet alle surf- en windsurfmaterialen, outfits en lesgevers; rescue is standby aan de waterlijn.. Er is sanitair en er zijn warme douches. Zorg altijd voor een warme trui of regenjasje. Elke deelnemer krijgt een Quiksilver goodie.

34-35


ME

GEEN SUIKER, WEL VLEUGELS. ENSMAAK IMO TL

W U E I N E

R

ZO N

IK DER SU


WORKING HEROES TWINS CREW Join our onbeach team: Werken op Twins Club maakt je welgezind. Niks dan goed en jong volk die leden en klanten content houden. Ben je surfleerkracht, redder of bartender op zoek naar een zonnige job solliciteer dan bij het Twins secretariaat. Sluit alle nuttige gegevens ĂŠn je glimlach in. 36-37


OUT OF HOME Twins gaat dan toch buitenshuis. Stages voor goeie surfer(tjes) op goeie plekjes. Met ons clublabel: hĂŠĂŠl veel surf, uitstekende coaches, lekker eten en een tof verblijf.


Buitenlandstages Upgrade je surflevel. We vullen onze surfmix op de Noordzee aan met surfkampen in Crozon in augustus, en met stages in Labenne en Vieux-Boucau tijdens de herfstvakantie. Deelnemers aan het BK logeren dan op wandelafstand van de wedstrijdspot.

CROZON

VIEUX-BOUCAU

LABENNE

Van de zee naar de oceaan. Van golfjes naar golven. Om precies te zijn, naar Crozon in Bretagne. Als nieuwe surfspot voor Twins riders die op zomercamp surfen absoluut op één willen houden. Verblijf in tentjes op Camping “La Plage de Goulien”, begeleiding door clubcoaches en elke dag lekkergezond eten. Er zijn 3 stages voozien in Crozon van 6 tot en met 26 augustus.

’t zal geen twee keer “vandat” zijn. Volgende herfst voorspellen wij nu al mega swell in de regio Hossegor: de BK-titels worden weer verdiend op grote golven en tuurlijk zijn we er met z’n allen weer bij. Twins team verblijft in “Villa Tiki” met alle riders + coaches. De BK-stage gaat door in het Herfstverlof van 27 oktober tot 3 november (exclusief voor Young Guns / Twins riders)

Herfststage voor jongeren die (nog) niet aan het BK deelnemen maar wel van grotere golven willen proeven. Verblijf in “Villa Océan Achard” met véél ruimte, begeleid door Twins coaches en lekker eten aan tafel. De stage in Labenne gaat door van 27 oktober tot 3 november (exclusief voor Twins Young Guns). Meer informatie en inschrijven op het secretariaat.

40-41


SCHOOL SPORT Met je klas op sportdag aan zee Overtuig je leraar voor de zotste dag van 't jaar. Alle leerlingen én de leerkracht krijgen een surfboard onder de arm. Klaar voor een natte en droge sessie? Na de surf nog even proper spoelen voor je wegdroomt in de bus naar huis.

Periodes Kan op alle schooldagen vanaf half april tot half oktober. Prijzen Er is een minimumforfait van € 800,-. Vanaf meer dan 40 lln betaal je € 20,- per leerling. Er zijn tot maximum 120 lln per dagsessie. Dagplanning We verwelkomen de klas vanaf 9:30 en houden een briefing om 9:45. Er zijn twee sportieve sessies van 10:00 tot 12:00 en van 13:30 tot 15:30 met lunch tussenin. Einde van de dagactiviteiten is om 16:00.

Sporten De lesgevers kiezen in functie van weer- en zeeomstandigheden uit volgende sporten: golfsurf, sup, giantsup, powerkite, bodyboard, rafting, kayak, beachvolley, beachgames en rugby. Begeleiding en Clubservice Twins School voorziet minimum 4 begeleiders; rescue is standby. Er is sanitair en er zijn warme douches. Zorg altijd voor een warme trui of regenjasje. Een lunchpakket is toegelaten in de bar indien een drankje wordt afgenomen.

het inschrijfformulier voor schoolsport/sportstage vind je online: bijkomende vragen op info@twinsclub.be

42-43


FREEWAVEE TEAM Als je jouw windsurfniveau als ça-va omschrijft kan het Freewave Team iets voor jou zijn. Fabrice Devos, toptrainer en wedstrijdsurfer, is een coach met bakken ervaring die in geen tijd en in veel wind je tricks â&#x20AC;&#x2DC;nd jumps aanleert die je nu alleen in je dromen beheerst. Dit exclusief team is inherent aan lidmaatchap van onze club.


Those were STORMY DAYS 29 augustus 1996; toen was het nog anders. Ondertussen zijn ook de stormen bij ons gehypet. Een storm aan zee wordt nu dagen voor hij zou moeten razen voorspeld en omschreven in krant en TV: over wat hij zal teweeg brengen; hoeveel en waar er bomen zullen worden omvergewaaid. Wie en waar er, als pechvogel, zal komen onder te liggen. Diezelfde boosdoener maakt dan finaal, in zeer afgezwakte vorm, alleen een beetje luid lawaai in enkele dichte boomkruinen. Zodat hij of zij (elke storm krijgt een naam) afdruipt onder hoongelach van â&#x20AC;&#x2122;t volk en schaamrood van de weermannen.

helemaal niets. Tot op de derde dag van het springtij en de aanhoudende wind uit Noord de hele eerste rij Bredense kabines, de onze incluis, plots lagen te surfen in zee. We zijn dan wel een club die van surfen houdt, maar toen even niet echt en al zeker niet op houten kabines. Niet getreurd want, alle houten kabines van op de foto onder stonden het jaar erop weeral in de beachclub. Waar nodig proper hersteld en even netjes herkleurd.

Het was ooit anders. Eind augustus 1996 lagen we nog druk te nazomeren toen de wind gewoon stevig richting Noord koos. Alle journalisten schreven in die dagen over ditjes en datjes en zagen, net als wij,

46-47


RELOAD AAN ZEE Parkeer je nerveuze job en je smartphone langs de kustbaan. Beklim de zuidwand van onze duinen en voel on-top de zilte smak van de Noordzee. Achterom ligt je comfort zone, beleving zit in het Noorden.


NATHALIE OOSTERLINCK bouwt weer grote molens.

Stel RENTEL eens voor. Onder de noemer van RENTEL bouwen 8 partners samen het vijfde offshore windproject in de Belgische Noordzee, op zowat 40 km ten noorden van Oostende. 42 windturbines zullen daar samen een totale capaciteit van 309 MW hernieuwbare energie opwekken. En groene energie voorzien aan ongeveer 300.000 gezinnen.

Bedrijven die windmolens in zee neerpoten. Jong bedrijf met jong, “ingenieus”, volk ? De gemiddelde leeftijd van onze werknemers bedraagt nauwelijks 31 jaar. Dat kan ook niet anders. Want de technologie waarin zij zijn gespecialiseerd is zelf nog vrij jong. 20 jaar geleden was onze sector vrijwel onbestaande. Ondanks de jonge leeftijd werkt dit dynamisch team aan een gigantisch project dat bijdraagt de Belgische klimaatdoelstellingen voor 2020. Als ik het enthousiasme zie waarmee onze medewerkers elke dag opnieuw technische uitdagingen overwinnen om dit doel te bereiken, kan ik niet anders dan enorm trots zijn.

Er komt dus straks weer leven in de haven van Oostende De haven van Oostende vormt momenteel de “thuishaven” van ons windpark. Alle toren-onderdelen, gondels en rotorbladen wachten hier op verder transport en installatie. Op de REBO-site stellen we de windturbines bijna volledig samen. Daarna worden ze op zee geïnstalleerd.

Kan je als “windmolen-spotter” een transport in de agenda inplannen ? Ons windpark is nog in volle opbouw. Voorlopig zijn enkel de funderingen en het transformatorstation geïnstalleerd. Vanaf begin mei starten we met de installatie van onze windturbines. Het transport naar onze concessie op zee is echter afhankelijk van de weersomstandigheden. We kunnen “windmolen-spotters” dus geen tijdrooster geven. Maar iedereen die onze windturbines van dichtbij wil zien, kan onze werf in de haven van Oostende bezoeken tijdens Open Wervendag op zondag 6 mei 2018.

Zien we ze opnieuw mooi staan bij klaar weer. Onze windturbines staan 40 kilometer van de kustlijn. Dat is een grote afstand. Enkel bij heel helder weer kan je de windturbines misschien zien. Maar slechts als kleine stippen aan de horizon. Voor een duidelijk zicht moet je deelnemen aan een toeristische rondvaart. Momenteel kunnen we die nog niet organiseren, want dit hindert de installatiewerken. Maar we bekijken hoe we in de toekomst rondvaarten kunnen organiseren. We houden jullie op de hoogte.

Vergelijk de nieuwe windmolens eens met hun allereerste versie op zee. De allereerste windturbines op zee werden meer dan 25 jaar geleden in Denemarken gebouwd. Het vermogen van zo’n windturbine bedroeg toen 450 KW. Onze windturbines hebben een individueel vermogen van 7.35 MW. Dat is ruim 16 keer meer. De offhore wind industrie heeft dus al een gigantische evolutie doorgemaakt. De ge-

middelde capaciteit van een windturbine op land bedraagt momenteel rond de 2 MW. De rekening is snel gemaakt: wind op zee is veel efficiënter.

Voorspel zelf de energie toekomst : windenergie versus kernenergie (fusie) versus zonne-energie versus energie uit fossiele brandstoffen versus… Fossiele brandstoffen zijn geen duurzame oplossing. We zien dagelijks de gevolgen van de CO2-uitstoot voor de opwarming van de aarde. En ook kernenergie is geen duurzame oplossing. Want we hebben honderden jaren nodig om het radio-actief afval af te breken. In de toekomst zullen zon- en de windenergie steeds belangrijker worden binnen de energie-mix waarmee we onze energiebevoorrading kunnen verzekeren.

Hoe kunnen we (in de toekomst) overproductie (als ’t stevig waait) opslaan voor “later” gebruik? Zijn er al concrete plannen? Als we het hebben over opslagcapaciteit denkt iedereen meteen aan “thuisbatterijen”. Maar waarom creëren we geen grote “batterij” op zee? Bijvoorbeeld via een energie atol. Dit is een ringvormig eiland met een waterbassin in het midden. Bij overproductie pompen we het bassin leeg. En bij onderproductie - wanneer er geen wind is – laten we het waterbassin vullen met zeewater. Het stromend water drijft een turbine aan die elektriciteit opwekt. Het bedrijf DEME mag binnenkort misschien zo’n energie atol realiseren voor de kust van Dubai. In België werd een soortgelijk project (iland) voorlopig nog niet goedgekeurd. 52-53


FRUITY BOTANIC DRINKS WITH VITAMINS. TAO biedt je een assortiment van vier originele en verrassende drankjes. Deze zijn bereid met ingrediënten die je net GDWELHGHQZDDUMLMEHKRHIWHDDQKHEWHQGDW]RQGHUNOHXUVWRijHQRIEHZDDUPLGGHOHQ+XQDDQJHQDPHVPDDNGDQNHQ ze aan de natuurlijke kracht van fruit- en plantenextracten. Ze garanderen je bovendien een lage glycemische index. Verder zijn de TAO-drankjes verrijkt met vitamines, die u de hele dag lang begeleiden.

DE NATUUR HEEFT GOEDE SMAAK. Elke TAO Pure Infusion bevat thee, een bloem en een vrucht. Drie natuurlijke ingrediënten voor een unieke smaak. Subtiel samengebracht geven ze een zalige smaakervaring: lichtzoet, bloemig en fris tegelijk. Zo verfrissend dat u er naar snakt om dorst te hebben.echte infusies als hedendaagse versies van een eeuwenoude Chinese traditie. Vooruit nu, op naar puur theeplezier.

MEET THE FRUIT FARM FAMILY. In de BIONINA boerderij doen we ook aan duurzame landbouw en respecteren we het milieu. In onze boomgaard JURHLWKHWIUXLWRSHHQQDWXXUOLMNHPDQLHUWRWKHWZRUGWJHSOXNW=RQGHUFKHPLVFKHPHVWVWRijHQHQ]RQGHUSHVWLFLGHQ'H JURQGLVKLHU]HHUYUXFKWEDDUKHWZDWHULV]XLYHUHQGHOXFKWJH]RQG+HWIUXLWJURHLWLQGHDOOHUEHVWHRPVWDQGLJKHGHQ Zo kan het dan ook het beste van zichzelf geven.


Is er een match tussen duurzame energie op zee en duurzaam (economisch) gebruik van de zeeën (hoe duurzaam zijn windmolens dan wel, creëren zij ook leven) ? Elk voorwerp op de bodem van de zee trekt zeedieren aan. Ook rond de funderingen van onze windturbines zullen snel schaal- en schelpdieren terug te vinden zijn. Biologen zoeken voortdurend naar synergieën tussen windparken en biologische “zeebouw”. Dit onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen. Maar wie weet. In de toekomst kan je misschien Rentel mosselen eten. Rechtstreeks vanuit ons windpark! (lacht)

tervoorzieningen zijn ecologisch. We slaan regenwater op, onze kranen voorzien ons van drinkwater en ons afvalwater wordt gefilterd voor het in de riolering terecht komt.

Welke zijn Uw favoriete incentives voor uw bedrijf/team inzake duurzaamheid voor “moeder aarde” (of moet het “moeder zee” zijn). Omhelzen jullie de zee (beheersing van vuilnis van land naar zee)?

Terug naar jullie bedrijf; knap, luchtig en fris gebouw aan-de-haven ? Duurzaam in energie-verbruik ook ?

De zee is een belangrijke levens- en voedingsbodem. Daar mogen we niet roekeloos mee opspringen. We eisen van alle partijen waarmee wij samenwerken dat zij initiatieven nemen om het milieu te beschermen. Dat kan gaan van de reductie tot afvalproductie tot het verminderen van geluidshinder en stof.

Bij de bouw van ons kantoor hebben we resoluut de eco-vriendelijke kaart getrokken. 46 % van onze energie wordt voorzien door zonnepalen. En we installeerden 4 laadpunten voor elektrische wagens. Ook onze wa-

Nu nog Jan-en-alleman (volwassenen en/ of kinderen) bewust maken van de nood aan méér windmolens (duurzame energie). Op land en/of op zee ?

Steeds meer mensen beseffen dat we moeten inzetten op hernieuwbare energie. Maar we hebben nog wel wat werk voor de boeg om iedereen hiervan bewust te maken. Daarbij moeten we vooral focussen op jongeren. Want zij zijn de toekomst. Gelukkig is energie op zee opwindend interessant. Dat helpt!

Tot slot : zijn er voor de komende zomer RENTEL windmolentjes voor spelende kinderen ? Uiteraard! Die liggen al klaar. En we hebben nog wel meer verrassingen in petto. Tijdens Open Wervendag op zondag 6 mei kan iedereen onze windturbines van dichtbij bekijken. Een unieke kans. Want binnenkort staan ze op zee. Noteer deze dag dus alvast in je agenda.

54-55


SAIL YOUR MIND Racen over hard zand tegen de wind in. Meetings, Incentives, Conferences & Events kunnen in onze Club. Je beschikt exclusief over onze Peak Lounge en de boventerrassen, omringd door duinen, strand en zee. Voorzien van up-to-date audio-visueel materiaal (Barco clickshare), vrij aan te vullen met catering en coole surf of sail. Mail naar management@twinsclub.be voor meer info.


© 2017 The Coca-Cola Company. “Coca-Cola” is a registered trademark of The Coca-Cola Company. ER/VU – Etienne Gossart - Coca-Cola European Partners Belgium sprl/bvba - Chaussée de Mons 1424 Bergensesteenweg, 1070 Bruxelles/Brussel – RPM/RPR BE 0425071420.


VLAAMSE LAND MAATSCHAPPIJ Je eigenste bureau, even laten voor wat hij is: met de collega's naar zee voor natte surf in zilte golven.

Hoe komen jullie als bedrijf in Bredene terecht? We werken projectmatig in een matrix-structuur, wat niet altijd evident is. We hadden nood aan overleg om zaken uit te klaren en te delen en anderzijds aan een teambuilding om de samenwerking tussen leidinggevenden en projectmanagers te versterken. De zee is steevast een goede omgeving voor reflective, maar ook voor inspiratie als je vooruit wil denken. Het klimaat is een ‘hot item’ binnen onze projecten, evenals het stijgen van de zeespiegel. Het effect op onze kust is het meest tastbare voorbeeld. De mooie werkruimte in combinatie met de zee- en beach activiteiten hebben ons meteen overtuigd. De Vlaamse Landmaatschappij: ‘Is dit geen draak van een naam?’ We zijn een extern verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overhead. Onze structuur zorgt ervoor dat we sterk uitvoeringsgericht en projectmatig kunnen werken. De naam klinkt misschien wat oubollig, maar het geeft nog steeds de essentie weer. We werken in de open ruimte van Vlaanderen, het platte”land”, in het sterk bebouwd Vlaanderen ben je ook snel ook in randstedelijke gebieden aan het werk.

Wie van jullie beleefde “de dag van z’n leven” tijdens de teambuilding aan de Twins? Het zal in ieders geheugen blijven nazinderen, want ik zag heel wat blije, enthousiaste gezichten. Voor de meesten van ons was dit een maiden-trip, iets totaal nieuws. En dan nog de zee trotseren in de maand oktober. We hebben met z’n allen grenzen verlegd! Vond iedereen dat het een geslaagde teambuilding was? Op voorhand hadden een aantal collega’s wel wat bedenkingen over deze teambuilding, want niet iedereen is een even grote waterrat. Maar achteraf gezien was iedereen laaiende enthousiast. Wat ik er zo mooi aan vond is dat ze er allen voor de volle 100% gingen. Je moet weten dat het grootste gedeelte van de groep tussen de 40 en 60 jaar is. Kiezen als incentive: goodie of belevenis voor jullie personeel. Zonder aarzelen een belevenis. Dit blijft hangen en zorgt ervoor dat we in de toekomst nog beter kunnen samenwerken. Je leert mekaar op een andere manier kennen en dus beter apprecieren.

duurzaam inrichten van ons land’? In het algemeen moet een duurzame inrichting van een gebied toekomstgericht en nuttig zijn voor meerdere doeleinden. We proberen de open-ruimtegebieden via landinrichting, ruilverkaveling, natuurinrichting zo goed mogelijk in te richten, zodat we er als burger en maatschappij waarde aan hechten. We hopen dat ook zo de overblijvende open ruimte minder snel wordt ingenomen, want we zullen die in de toekomst nodig hebben om de effecten van klimaatverandering op te vangen , voedsel te produceren en om onze biodiversiteit te behouden. Iedereen wil er ook graag wandelen en sporten. Op die manier proberen we ons land een duurzame toekomst te geven. Laatste vraag: surfende familie… nog altijd? Natuurlijk, ik ben zelf onder de indruk van de invloed dat het surfen op mijn leven heeft gehad. Ten slotte heb ik nog tijdens de vrieskou de golven getrotseerd, en erna lekker genoten van het “stoked” zijn. Vanaf de paasvakantie liggen we terug met z’n vijven in de Noordzee.

Nog eens terug naar ’t bedrijf: ‘Wat met

foto: VLM

Nuttig werk: jullie job bij de vorming van de nieuwe A11? Vlaanderen wil een logistieke poort van Europa zijn, dan moet je je havens ook goed kunnen ontsluiten. De A11 is ook hiervoor aangelegd. Wij hebben via ruilverkaveling en grondenbank de landbouwpercelen aan beide zijden zo goed mogelijk proberen te herschikken, zodat de bedrijven niet afgesneden zouden zijn van hun percelen. Via landinrichting trachten we de A11 landschappelijk te integreren, bijkomende fietspaden aan te leggen en Dudzele te bufferen door een parkachtig gebied in te richten. 58-59


SAIL Het doet je wel iets, zeilen. Zinvol morsen met duurzame energie. Vanaf onze kleine schuit, de Junior Patin, tot de J24, het grote-mensen-jacht. Wie in onze zeilschool instapt kan straks zeilen als geen ander.


BK PATIN

NOSEPASA vzw

Vanaf vrijdag 20 juli start onze international sailing week met het Belgische Kampioenschap Patin. Als opwarmertje voor een intense zeilweek.

Is de klassenorganisatie van de Patin in BelgiĂŤ. Werkt dus samen met ADIPAV (de Spaanse federatie) voor organisatie van de internationale kampioenschappen in BelgiĂŤ.


EK PATIN

CLUB NAUTIC DE SITGES

Op zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 juli organiseert Twins Club ism Nosepasa vzw en de Internationale Federatie het Europees Kampioenschap Zeilen voor Patin en Junior Patin. Zeilspektakel, 3 dagen lang en pal voor ons clubhuis.

Tussen Twins Club en Club NĂ utic de Sitges is een jumelage aangegaan. Meest opmerkelijk tot nu is de permanentie van lesgevers over de hele zomer. Zo kan je op Twins Club patin les krijgen door uitstekende (Spaanse) lesgevers.


PATIN A VELA Wil je leren zeilen op zee (en heb je een beetje ervaring)? Probeer de Patin, puur zeilen op een catamaran met één grootzeil en…, géén roeren. We halen elke zomer Patin lesgevers uit Sitges tot bij ons. Je kan je les dus zonder zorgen en vrij inplannen.

NINA ESTEBA

PAULA MARTIN

JUNIOR STAGE

Club Nàutic Tamariu Sail Instructor Patin – Twins Club 2017 Spanish Champion Patin 2017

Club Nàutic de Sitges Sail Instructor Patin – Twins Club 2016 & 17. Coach Junior Team 2018

Onmiddellijk na het BK gaat een stage door voor junior patins met verblijf op het strand. Het sailing team van Club Nàutic Sitges oefent van maandag 23 juli tot aanvang van het Euorpees Kampioenschap het weekend erop.

64-65


DUVELSE

DETAILS

Onderaan in elk glas vind je een gegraveerde D. Geen onbeduidend detail of een ornamentje, maar de lanceerbasis voor een tornado van ďŹ jne koolzuurbellen. Fantastisch om naar te kijken, levensnoodzakelijk om de royale schuimkraag op te bouwen ĂŠn te behouden. Perfectie zit in de details.

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand


OSTEND CUP De Ostend Cup is een recreatieve zeilcompetitie voor Multihull, Patin, SB-20, Draken en J24. De organisatie is door 3 clubs: RNSYC, Ostend Sailing en Twins Club. Weekend 26/27 mei – Opening Race – Venue Twins Club. Weekend 23/24 juni – Keyware Cup – Venue Ostend Sailing Weekend 7/8 juli – Bar Race – Venue Royal North Sea Yacht Club Weekend 28/29 juli – Brugse Zot Race – Venue RNSYC Weekend 11/12 augustus – Discovery Cup – Venue Twins Club Weekend 1 en 2 september – Finn Cup – Venue Ostend Sailing Weekend 22/23 september – Indian Summer Race – Finals - Venue Twins Club

MULTIHULL TRAINING

Wedstijdtraining voor catamarans door Jean Driesmans Upgrade je sailing level en sluit aan op de wedstrijdtraingen van Twins Club. Programma en data zijn in overleg met de coach. Exclusief voor leden van onze club.

66-67


FRANK DOBBELS

Wie zich op een kleine zeilschuit veilig voelt leert snel zeilen. Dus hebben we Frank als schipper op de J24-vloot van Twins-RNSYC gevraagd. Wie straks meezeilt weet meteen waarom.

mee gingen vissen. Eind de jaren ’50 kocht mijn vader zijn eerste boot (een Soling, open kielboot van 8,2m lang) samen met Staf Versluys. Na een paar maanden reeds verkochten ze de boot om over te stappen naar een zeewaardiger type. Gedurende de jaren ’60 behaalden hij en zijn vrienden knappe resultaten in het wedstrijdzeilen zowel in België (o.a. in ’62, Belgisch kampioen), als in het buitenland. Na die periode is Staf Versluys steeds meer solo gaan zeilen.

Zeilen met de paplepel mee gekregen?

Sedert vorig jaar beschikt de Twinsclub over een zeejachtje, type J24. Leden van de club, zelfs degene zonder enige zeilervaring, kunnen daardoor heel laagdrempelig kennis maken met het zeezeilen op een kielboot. Ook meer ervaren zeilers kunnen de clubboot inhuren of zich verder bekwamen in het wedstrijdzeilen. Dit alles onder de begeleiding van bekwame lesgevers. Wij laten hier Frank Dobbels aan het woord, een autoriteit in het zeilen en beschikbaar om zeiltraining te geven aan boord van de Twins lesboot.

De familie Dobbels, een echte zeilersfamilie? Mijn vader Paul Dobbels was in de jaren ’50 een pionier in het zeilen. Hij en zijn vrienden leerden zeilen van ‘Gusten’ Versluys, visser en nonkel van Staf Versluys. Er werd gezeild op boten waarmee ze in die periode ook

Tussen al die zeilavonturen door ben ik groot gebracht. De gesprekken thuis gingen bijna uitsluitend over zeilen. Elke dag navigatieverhalen aan de keukentafel, ’s morgens, ’s middags en ’s avonds! Reeds toen ik 11 jaar was, ging ik met mijn mentor Paul D’Hondt zeilen op zijn eerste boot , ‘Windekind’ een Ranger 25, vergelijkbaar met een J24, maar dan met venstertjes. Ik zeilde ook veel samen met mijn 5 jaar jongere zus. Vanaf mijn 13 jaar begon ik reeds zelf zeilles te geven aan de North Sea Yacht Club (nu RNSYC). Eens 14 jaar (eind jaren ’70) werd ik hoofdmonitor van een botenpark met 10 optimisten, 2 ‘Moth Europes’, 2 Lasers, 6 ‘420’s’, 2 ‘Caravelles’ en 2 ‘Vauriens’. Bij goed weer gingen we op zee. Als het echt stormde zeilden we voor de Ryco. Dit soms tussen de ferry’s door. Dat was toen nog mogelijk. Alle boten gingen ’s morgens in het water van op ‘de rampe’ (nu ponton overzetboot) en ’s avonds werden ze er weer uit gehaald. Dit deed ik iedere volledige zomer tot mijn 25 jaar. Ondertussen ben ik sedert 15 jaar quasi fulltime met zeilen bezig, in België maar ook in het buitenland, als wed-

strijdzeiler of als zeilcoach van verschillende zeilteams van eenheidsklassen.

Zeilresultaat waar je het meest trots op bent? Na de periode van kleinzeilerij (midden jaren ’80) kon ik mee varen met een klein jachtje, de James, een J24. Dat was een groot succes. Tijdens de eerste wedstrijd OostendeRamsgate werden we tweede. Het tweede onderdeel Ramsgate – Oostende wonnen we en de 30 daarop volgende wedstrijden ook! We waren onklopbaar op handicap in de Noordzee. Tweemaal werden we ook Noordzeekampioen.

J24 zeewaardig, snel, bulletproof, de perfecte lesboot in alle weertypes De eerste J-24 werd in 1975 ontworpen door Rod Johnston, een fervent wedstrijdzeiler. Ondertussen, zo’n 40 jaar later, zijn er meer dan 5500 J-24’s gebouwd en is de boot nog steeds in productie. Niettegenstaande de leeftijd van het ontwerp, blijft de J-24 een zeer competitieve boot in het handicap wedstrijdzeilen. Wie kan zeilen met een J24, kan op alle kielboten zeilen! Aan de RNSYC zijn er ondertussen 6 J24’s, waaronder de boot van de Twinsclub.

Een leuke anekdote? Toen ik 13 jaar was deed ik voor het eerst mee met de wedstrijd Oostende -Ramsgate, samen met Paul D’Hondt, zijn vrouw en hun 2 dochters. Omdat zijn vrouw en kinderen mee zeilden, had Paul ons niet ingeschreven. 68-69


ONTDEK ONZE NATUURLIJK VERFRISSENDE CIDERS!

GOLD APPLE

RED BERRIES

ELDERFLOWER

Fris-fruitig met een toets van groene appels en een zachte, elegante afdronk.

Subtiel aroma van rode vruchten met een aangename toets van aardbei.

Zachte aromaâ&#x20AC;&#x2122;s van vlierbloesem met een frisse eindnoot van limoen.

4,5% ALC.

4,5% ALC.

SERVEER SER ERVEER MET IJS VOOR DE ULTIEME VER VERFRISSING Ons vakmanschap drink je met verstand.

4,5% ALC.


Dit liet ons toe om volgens de omstandigheden, eventueel terug te keren. Het was dan ook het allereerste wedstrijdje dat Paul deed met zijn bootje. We vaarden echter zo goed dat Paul uitermate gefrustreerd was omwille van het feit dat we niet officieel ingeschreven waren. Voor de terugkeer Ramsgate - Oostende schreef hij ons wel in en we behaalden uiteindelijk de eerste plaats! Tijdens deze overtocht trokken we voor het eerst de spinnaker. Daar en ook later natuurlijk deed ik enorm veel ervaring op. Hoe kan ik op een veilige manier sneller varen? Wat is daar voor nodig?

Wat vind je belangrijk om goed te kunnen zeilen?

Waarom zijn de zeillessen de moeite en voor wie zijn ze bedoeld? Er kan zowel in de week als tijdens het weekend zeiltraining gegeven worden en dit op maat van de deelnemers. Dit kunnen 2 tot 5 volwassenen zijn, maar een familietraining kan even goed met bijvoorbeeld 2 volwassenen en 3 kinderen. Het zeilen zelf en de taakverdeling worden aangepast aan de reeds opgedane zeilervaring. Wie meer ervaring heeft, kan gerust de leiding over de boot krijgen. Ook bij de voorbereiding van het stuurbrevet is begeleiding mogelijk. Dit jaar is het examen nog relatief eenvoudig om te behalen. Volgend jaar zal het herzien worden en wellicht ook complexer zijn. Een reden temeer om er werk van te maken! Deze zeiltraining is een unieke kans voor iedereen om op een veilige en leuke manier het zeezeilen te ervaren. Mijn uiteindelijke doelstelling is om iedereen aan het zeilen te krijgen!

J24 IN CIJFERS Ontwerper LOA LWL Breedte Diepgang Slaapplaatsen Zeilklaar Gewicht Rijklaar Gewicht Ballast Zeiloppervlak

Rod Johnstone 7.32 m 6,10 m 2,71 m 1,22 m 4 1375 kg 1850 kg (incl. trailer) 431 Kg 24,25 m2 (excl spinnaker)

Leuke beelden van de J24 https://vimeo.com/165008679 https://www.youtube.com/ watch?v=hitkZSxdUFo&t=114s De zeilinitiaties /zeiltraningen zijn exclusief voor leden van Twins club. Neem contact op met het secretariaat voor boeking van trainingen.

foto's: RNSYC

Zeilen is een ervaringssport net zoals bijvoorbeeld bergbeklimmen of skiĂŤn. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe creatiever je oplossingen kan vinden in moeilijke situaties. Het is belangrijk dat men leert om een zeilboot aan te voelen op een veilige manier! Oog voor detail, inschatten van de situatie en kunnen anticiperen, deze vaardigheden

bepalen uiteindelijk goede zeilresultaten. Dat is wat ik vooral probeer door te geven als ik zeiltraining geef.

70-71


JUST GO ON Je kan op Twins ook simpelweg lopen, fietsen en/of zwemmen. Als wissel op jouw passie voor zeilen of surfen. Natuurlijk buiten, altijd gedreven en in alle seizoenen.


MAXIMALE INSPANNING VAN MAXIM Zo vader, zo zoon. Philippe was een krak op de fiets. Maxim volgt indrukwekkend op. Even voorstellen Ik ben Maxim Gosseries, 21 jaar, student Lichamelijke Opvoeding aan de UGent en sporter in hart en nieren. Naast het sporten is mijn grootste interesse reizen. In de zomer geef ik les op de Twins Club en ben ik redder op het strand in Oostende.

Van waar haal je al die sportkriebels? Van zo ver ik mij kan herinneren ben ik lid van de Twins Club en heb ik dus mijn jeugd op het strand doorgebracht. Plek zat om te bewegen, en ik zat dan blijkbaar ook nooit stil. De passie voor het fietsen heb ik meegekregen door de Twins mountainbike weekends in de Ardennen. Zes jaar geleden hoorde ik dat er een strandrace (De Classic) doorging na het weekend, en in al mijn enthousiasme schreef ik me in. Ik stond daar als 15-jarige aan de start tussen 400 anderen met zuidwest 6 beaufort. Ondanks dat ik windachter van een golfbreker ben gekatapulteerd en steendood toekwam, vond ik het geweldig en vanaf toen ging er elk jaar steeds meer en meer tijd naar het fietsen.

Welke sport geniet je voorkeur en waarom? Windsurfen vind ik zonder twijfel de leukste sport die er is om te doen. Als alles meezit is er niets die daaraan kan tippen. Een topdag in het windsurfen geniet mijn voorkeur, maar in het fietsen vind ik evenveel plezier en voldoening terug. En het grote voordeel is dat je niet moet wachten op de wind om eraan te kunnen beginnen. 74-75

Hoe serieus neem je sport. Ben je bewust bezig met je voeding, beperk je bijvoorbeeld alcohol en feestjes in Gent? Ik spendeer veel tijd aan sport, maar ik zie het niet als een obsessie, eerder een levensstijl. Ik eet gezond, maar ik ontzeg me wel niks. Als je zoveel beweegt kan je je wel wat permitteren. In functie van het fietsen eet ik enkel de dag van een wedstrijd een pak pannenkoeken en drink ik twee tot drie koffies. Je moet het eens proberen, je gaat erdoor vooruit! Verder ben ik nooit de grootste uitgaander geweest, waardoor het voor mij niet echt een opgave is om een feestje te ontzeggen in functie van een wedstrijd. Al moet ik wel zeggen dat ik mijn beste resultaten heb behaald na eens stevig weggeweest te zijn in de week..

In december haalde je de 5de plaats op De Classic, mooie prestatie. Ben je hier zelf tevreden mee of zat er nog meer in? Ik was hier zeer tevreden mee! Voor â&#x20AC;&#x2DC;eigen publiekâ&#x20AC;&#x2122; zo kunnen rijden was echt wel fantastisch, en was iets dat ik nooit had verwacht. Achteraf zit er altijd meer in, maar als ik de leeftijd en ervaring bekijk van de renners die voor me eindigden heb ik wel nog groeimarge.

Heb je een uitleg voor je topprestaties deze winter? Heb je dit jaar anders aangepakt dan voorbije jaren? Ja de resultaten van deze winter zijn niet vanzelf gekomen. Vorige winter behaalde ik ver-


rassend enkele mooie resultaten en kreeg ik van verschillende mensen te horen dat ik echt wel wat aanleg heb voor het fietsen. Sindien ben ik er wel gerichter en meer mee bezig, en gaat het fietsen beter en beter.

Deze winter heb je ook een paar keer lek gereden tijdens een wedstrijd waardoor je mogelijke podiumplaatsen moest laten liggen. Hoe komt dit? Ligt dit aan materiaal, keuze van bandenspanning, fysieke limiet,…? Ik heb drie keer een lekke band gehad deze winter op een cruciaal moment. Eenmaal lag het aan het materiaal, de twee andere keren waren mijn eigen schuld. Een strandrace is 90 minuten echt tegen de limiet fietsen, en met een essentiële lage bandenspanning is elk foutje dodelijk. Ik maak nooit dezelfde fout, maar elke keer rijd ik lek op een andere manier. Gezien het aan-

tal lekke banden die ik al gehad heb zijn er meer manieren om lek te rijden dan je voor mogelijk houdt. Mijn papa en ik (eigenlijk voor mijn papa) zetten zelf de fiets ‘wedstrijdklaar’. Daar komen soms wat schoonheidsfoutjes bij kijken, maar dat weegt niet op tegen het plezier om 's avonds samen aan die fiets te zitten prutsen. Banden tubeless proberen krijgen, versnellingen die niet geregeld raken, noem maar op! Frustraties tot en met, maar ik ben echt blij dat we dat samen kunnen doen. Merci voor alle tijd en moeite die je in mijn bizarre hobby wil steken!

Blijf je trouw aan het mountainbiken of begint het stilaan te kriebelen om ook op de weg te gaan koersen?

ken wel hebt en met de moutainbike kan je op mooiere plekken terechtkomen. Vorig jaar heb ik de mountainbikewedstrijden in de Ardennen ontdekt en dit jaar wil ik proberen om ook daar enkele mooie resultaten te behalen.

Waar hoop je binnen 5 jaar te staan, hoe zie je de toekomst? Dat is echt moeilijk te zeggen. Elk jaar gaat het fietsen beter en beter, en heb geen idee waar mijn limieten liggen. Ik hoop tegen dan mijn limieten te kennen, gezond te blijven en vooral nog steeds evenveel plezier te beleven aan het fietsen als nu. De ambitie en de goesting is er alvast!

Het koersen op de weg zegt me niet zoveel. Ik mis de variatie die je in het mountainbi-

76-77


EPIC


RACES

De Classic - zondag 9.12.2018

Duo & Corporate Race - zondag 10.02.2019

Sommige bikers vinden De Classic één van de mooiste strandraces, en alle 400 deelnemers vinden ‘m de lastigste. De race over brekers en door duinengebied schakelt immers voortdurend tussen snel en traag.

De Duo & Corporate Race is onze oudste strandrace, waarbij échte kameraadschap en gezonde teamspirit boven komt drijven. Je kan deelnemen in duo en in groep (4 tot 6 bikers).


   

 

          

 


TRAIL RUN 17 maart 2018, 6 beaufort Noordoost bij min 1. Bij de start van de eerste Trail Run zit de wind dus pal op kop, de kou blaast door je outfit. 12 kilometer later ben je bij aankomst wat opgewarmd en zorgt het Twins catering team voor héérlijke soep met broodjes. Lopen kan ongelooflijk deugd doen. De 2e Twins Trail Run gaat door op zaterdag 30 maart 2019.

DUO NIGHT RUN We zijn waarschijnlijk de enige kustgemeente waar je ’s avonds in het donker kan lopen op ’t strand en in de duinen. Dus is onze Duo Night Run een unieke format: elk team (2 lopers) start om de minuut, voorzien van hoofdlampje en gps, voor een toer van 8 km in het donker. Voorzien van enkele, niet te missen, checkpoints. De volgende Duo Night Run gaat door op zaterdag 10 november 2018.

80-81


OP ZOEK NAAR EEN SPORTIEVE UITDAGING? Op www.star-tracking.be vind je sportevenementen in verschillende disciplines: lopen, fietsen, triatlon, multisportâ&#x20AC;Ś Star-Tracking brengt deelnemers en organisatoren met elkaar in contact. We zorgen niet alleen voor een vlekkeloze inschrijving, maar ook voor een perfecte tijdsopname en resultaten die direct na jouw aankomst online beschikbaar zijn.

SEAKING & SEAQUEEN

LOOPCRITERIUM VAN DE KUST

zondag 5 augustus

dinsdag 14 augustus

De swimrun van Twins gaat door op zondag 5 augustus. Drie rondjes van 300m zwemmen en anderhalve km lopen in een schitterende omgeving van strand, zee en duinen. In je inschrijfgeld zijn daglidmaatschap van Twins Club en prijzen voorzien. Twins sluit de sportieve dag af met een liveperformance.

Negen keer lopen mĂŠt sunset in telkens weer een andere kustgemeente aan zee. In Bredene, voor het eerst, zijn start en aankomst in Twins. Acht kilometer lopen over strand en duin op dinsdag 14 augustus om 19u30. We sluiten, vanzelfsprekend, af met een pricegiving en live-performance.

Organiseer je zelf ook een sport evenement en wil je graag samenwerken, neem contact op via info@star-tracking.be

82-83


LIVE PERFORMANCE a sunset of beauty is a joy forever Twins plant over de hele zomer een hele reeks sunset-sessions in met warme vibes van verrassende groepjes. Volg onze club op facebook of twitter, zo hoef je geen enkele live performance te missen. Neem plaats op onze houten terrassen en geniet.

Van Pasen tot het herfstverlof is de Surfersâ&#x20AC;&#x2122; bar is elke dag open van 9u tot sunset. Vanaf herfst tot paasvakantie enkel weekends en vakanties. Enjoy your stay at Twins. Twins bar has a eco-friendly label: wij serveren vooral in herbruikbaar glas en weren pet en plastic / alle plastic gadgets van producenten worden op Twins geweerd / Twins wil rookvrij zijn in het clubhouse, in de beachclub ĂŠn op de terrassen van de

bar. In 2018 zijn de plastiek rietjes vervangen door een eco-friendly alternatief / koekjes en chocolade voor bij de koffie worden zonder plastic hoesje geserveerd, wij kopen dus enkel in bulk aan / we vragen leden en klanten om eigen afval zoveel als mogelijk mee te nemen naar huis.


TWINS RACE CREW Twins Club organiseert ism Nosepasa vzw, Ostend Sailing en RNSYC zeilregatta’s op zee. We zoeken dus redders die méér willen dan de waterlijn. Je plaatst de boeien-parkoers en verzekert de veiligheid van alle competitors. Solliciteer bij ons secretariaat met cv en vermelding “Twins Race Crew”.


TWINS BIKE WEEKEND Herfst op de fiets. Inschrijfformulieren met democratische prijzen zijn begin augustus online.

Twins Bike Weekend 2018 is op 20 en 21 oktober. We verblijven in de Gite D'etape “Entre Pierres Et Rivieres” te Han. Er zijn fietsprogramma’s voor verschillende groepjes van gelijk niveau (kinderen – jongeren – volwassen) onder begeleiding van monitoren. De parkoers zijn voorbereid (ifv niveau en jacht-status) rondom Han en alle groepen komen samen om te lunchen. Op zaterdagmorgen is er een bike-check en bij terugkeer is afspuit apparatuur klaar-voor-gebruik.

88-89


Matthias

Lore

HANS

Lid sinds jaar en dag, sinds we Duvel op de kaart hebben. Maar vooral, altijd klaar om zijn club te helpen waar nodig. Gouden handen en kan met zowat elke machine overweg.

Met Lore hebben we de perfecte combinatie van een uitstekende leerkracht en niet aflatend fuifbeest. Mooie combinatie van gedreven en vriendelijke service die we op onze club koesteren.

Artsen hebben het altijd razend druk. Hans loopt en zeilt op onze club als hij maar enigszins kan. En herstelt de kapotte knieĂŤn onzer leden, met veel zorg en uitgekiend vakmanschap.


ELS

Gert en Simon

myriam

Helemaal nieuw in de bar en nu al vriend van Jan en alleman. Enthousiaste barservice met de glimlach, voor alle leden (en niet leden). Samen met Ralf en haar gezin ook actief op loopen andere events.

Vader en zoon, beiden kampioen op de Patin. Gert schrijft zowat elke Notice of Race uit van de zeilwedstrijden op de club, Simon geeft boeiende clinics voor patinisten.

De Sup ladyz verdienen alle lof. In weer en wind, op en in het water. Myriam motiveert trouwens niet alleen op de Sup; met midzomer zwemt ze ook zonder ophouden in zee.

90-91


Club Partners

Colofon Twins Club Secretariaat Driftweg 69 – 8450 Bredene info@twinsclub.be BE 0428 696 448 IBAN BE07 0682 0649 7566

®

Liesbeth Tommelein Club Management Onbeach-service, b2b, on- & offbeach events, stages. 059 32 03 13 liesbeth@twinsclub.be Joyce Corveleyn Sporttechnisch Coördinator Ledenservice, berging, schoolwerking, trainingen. 059 32 03 13 joyce@twinsclub.be Annelies Brak Leerkracht & trainer Onbeach begeleiding leden, scholen en camps Twins Club Beachhouse Strand post 1 – 8450 Bredene 0475 86 87 88 Twins Club Clubhouse - bar Strand post 1 – 8450 Bredene 059 33 07 97 All Year Magazine 2018 Vu. Twins Club vzw. Redactie: Liesbeth Tommelein, Hilde Verhaeghe, Joyce Corveleyn, Sarah De Jaegher & Johan Kindt

S •H •I •P •C •H •A •N •D •L •E •R •S WIJNEN EN LIKEUREN

Fotografie: Alle foto’s in Twins Magazine zijn door Patrick Kindt (tenzij anders vermeld).


Ons vakmanschap drink je met verstand Notre savoir-faire se déguste avec sagesse

© 2017 BACARDÍ. ITSTRADE DRESS ANDTHE BAT DEVICE ARETRADEMARKS OF BACARDÍ & COMPANY LIMITED.

THE ORIGINAL BACARDÍ MOJITO


Unknown - send us a message for credit

Unknown - send us a message for credit Aleksandr Malin

Unknown - send us a message for credit

Finn Wolfharth

Unknown - send us a message for credit

Unknown - send us a message for credit

Yung Gravy

Jason Lee Parry

Unknown - send us a message for credit

Guy Aroch

Cole Sprouse

Unknown - send us a message for credit

Violet Tinder Studios


WHY OUR JUICES ARE GOOD FOR YOU INCREASED ENERGY

IMPROVED DIGESTION

Nutrients form lowpulp juice are delivered to your body almost instantaniously.

Raw juices stimulate the bowels, liver and kidney.

BETTER SLEEP

IMPROVED DIGESTION

The magnesium in our green juices improve a good nightâ&#x20AC;&#x2122;s rest.

Raw juices stimulate the bowels, liver and kidney.

LIVE LONGER

MORE BRAIN POWER

Nutrients found in raw juice prevent cells from prematurely dieng.

Beetroot juice is known to ward off dementia and memory loss.

LESS STRESS

DAILY NEEDS

Vitamin C and magnesium help your body combat the effects of stress hormone cortisol

The quickest way to meet your recommended daily needs.

WWW.THEJUICERY.BE


ALL-NEW DISCOVERY

De All-New Discovery is ’s werelds meest veelzijdige SUV. Hij biedt vlot plaats aan 7 volwassenen of een laadvolume tot 2.500 liter. Bovendien brengt hij u overal, dankzij zijn legendarische terreincapaciteiten. Binnen geniet iedereen van perfecte connectiviteit en comfortabele luxe. Er is een All-New Discovery vanaf € 53.200. landrover.be

6,0-10,9 L/100 KM – 159-254 G/KM CO2 Foto genomen in Zekreet, Qatar waar dit type gebruik van het voertuig is toegelaten. Milieu-informatie [KB 19/03/04]: landrover.be. Geef voorrang aan veiligheid. Elk gebruik van het voertuig “off road” moet gebeuren met naleving van de verkeersregels en met respect voor de natuur.

Profile for 4CASTMEDIA

Twinszomermagazine 2018  

Twinszomermagazine 2018  

Advertisement